Llibret de la Falla Pensat i Fet de Alfafar 2020

Page 1

A.C. Falla Pensat i Fet A L FA FA R 2020


Dóna-li la volta al teu dispositiu, posa’l en horitzontal, activa la rotació de pantalla i així tindràs una experiència completa del llibret de la falla Pensat i Fet.Llibret 2020 A.C Falla Pensat i Fet Edició A.C. Falla Pensat i Fet Direcció d’art Isabel Molinero Contingut Andrés Ramírez, Isabel Molinero, Miguel Gómez, Noelia Olmo. Poesies Noelia Olmo, Isabel Molinero. Fotografia Sandra, Lorena, Fran, Rocío, Isabel, Rosa, José, Mapi, Juani, David, Tamara, Andrés, Manu, Gabriela, Joana, Rubén, Noelia. Impressió Truyol Digital RRPP Gabriela, Mercedes, Jose A., Andrés, Ana, Isabel, Juan Carlos.


Al nostre emblema El nostre emblema, la nostra senyera, la imatge que ens identifica com a fallers d´aquesta falla. Un dibuix que forma part de nosaltres i del que ens sentim orgullosos de formar part. Al centre trobem la barraca, emblema de la nostra terra i sobretot del nostre barri, el barri de Sant Jordi un barri tradicional i compromès amb la festa fallera i la nostra terra valenciana. Junt a la barraca trobem l’arròs, l´espiga emblemàtica de la nostra terra, el cultiu del que som Mestres en tot el mon. I l’altre costat la taronja, la fruita valenciana per excel·lència, el sucre i sol de la nostra terra que junt a la nostra senyera son el foc i el color de les nostres falles. Així el nostre escut es color i festa, llum i flama, imatge de germanor fallera i de tradició valenciana, Imatge que es troba en el nostre cor i que alcem amb orgull al nostre poble per a cridar ben fort ….SOM PENSATERS I PENSATERES!!!


FAL L ES 2020

E D I TORI A L

El que les falles uneixen...

Isabel Molinero Directora d’art

Hi ha dos moments específics durant els actes fallers que se’m posen els pels de punta: quan cantem l’himne de València y quan veig pujar per la passarel·la de la sala Canal el nostre estendard.

6

Porte tota la meua vida sent fallera. Vaig nàixer el 19 de març. La meua iaia, que cuidava tots els dies perquè els meus pares treballaven, va decidir que volía una neta fallera. Per a ella era un orgull quan em veia amb el meu primer trage rosa passejant per tot el poble d’Alfafar. No puc parlar de la seua cara (quins plors mare...) quan vaig ser Fallera Major per a l’any 2007-2008 acompanyada de la meua germana. La dona no cabia en sí de l’emoció. Durant tot aquest temps he participat en tot el que ha estat en la meua mà per a ajudar a mantindre la tradició fallera i que la meua falla, Pensat i Fet, siga, al menys per a nosaltres, la comissió, la millor falla del món. He sigut delegada d’infantils, de festejos, he fet i participat en diversos llibrets, cavalcades, he eixit al tradicional pasacarrer el 17 de març, m’he emocionat al guanyar premis i he sabut perdre si no el guanyabem, he desdejunat, esmorçat, dinat, berenar (crec que tenim a la millor cuinera de tota València de bunyols de carabassa) i sopat a la falla, he viscut totes les falles des de que tinc ús de raó com si m’anara la vida.

Aquest any, el nostre president i la directiva, han confiat en mí per a fer el llibret de la falla. Jo, per la meua part, he confiat en Miguel G., Andrés R. i Noelia O. per a formar equip i entre tots fer un llibret amb coherència tant en el contingut com en el continent. Tots els fallers, esperem, any rere any, l’arribada de la producció de llibrets. Per a nosaltres, veure als nostres representants dient paraules emotives per a les festes, veure com s’emocionen quan reben les dedicatòries d’amics i familiars i, a més a més, veure les imatges que ens recorden que l’any anterior va ser espectacular, es tot un esdeveniment. El llibret de la falla ens anima tots els anys a fer-ho encara millor que l’anterior i ens motiva a gaudir la festa en harmonia, mantenint una convivència agradable que, al món faller, coneixem com “fer falla”. El llibret que tens a les mans ara mateixa, has de saber, que es molt especial. En primer lloc perquè la fallera major i el president son amics meus de, literalment, tota la vida. Hem crescut junts, en la falla. Som de la mateixa quinta i hem viscut tot tipus d’experiències al mateix temps, hem compartit i ens hem acostumat els uns als altres. Per a mi, arribar a la falla i trobar-me amb Jose i el seu caràcter pacificador, em tranquil·litza, em dóna confiança i ajuda a que se m’obliden molts


Després de contar resumidament la meua historia fallera, he de dir que portava quatre anys vivint fora de Valencia i llunt de la Terreta. Per tant, la segona raó per a dir que aquest llibret es molt especial es que portava tot aquest temps sense poder involucrar-me com a mi m’agrada en la meua falla. Que la directiva i el president hagen confiant en mi per a fer-ho, es tot un honor.

El llibret que tens a les mans ara mateixa, has de saber, que es molt especial.

FAL L ES 2020

dels problemes habituals del dia a dia. Amb Vero em passa el mateix. Vero és molt alegre i sempre té bona cara per a tot el món. Es divertida i sols fa falta la seua salutació tradicional “Hola Gilda!”, per a traure’m un somriure.

Per últim, aquest llibret es especial com cap altre, perquè està inspirat en els elements que composen l’estendard de la Falla Pensat i Fet d’Alfafar. Se’m plena el cor quan dic tot el nom de la nostra falla. Es fàcil d’entendre: per a mi la falla i l’estendard signifiquen molt més que tradició i festa, per a mi significa que la meua iaia estava present. I estic diguent per a mi, però estic segura que la imatge del nostre escut inspira les mateixes emocions per a molts dels que formen la nostra comissió. Som una falla amb molta historia, som poquets però molt ben avinguts i em crescut i vist créixer a quasi tots els fallers i falleres. Per això, es proposà al equip que ha fet possible aquest llibret, que ens basarem en tots els elements que composen l’estàndard de la nostra falla per a treballar el contingut dels articles, entrevistes i elements visuals.

El nostre escut es la nostra essència com a valencians i valencianes, com a fallers i falleres i com alfafarencs i alfafarenques, i eixa miqueta d’historia és la que hem intentat plasmar en les pàgines que venen a continuació. No solament per a que el disfrute tot a qui li arribe, si no per a que la comissió s’anime a continuar vivint la festa amb la millor de les actituds, fent tot el que puga, mantenint l’harmonia i la convivència amb la resta de fallers i falleres i amb el nostre entorn natural.

7

El nostre escut està format per diversos elements, tots ells referents a la cultura i tradició valenciana de les falles i del nostre poble : la barraca, l’hort, l’arròs i les taronges, perquè Alfafar era tot camp i perquè desemboquem en el pulmó de la nostra terra, l’Albufera de València; el foc que tot crema per a dar pas, al acabar les falles, a un exercici nou, expectant, carregat d’il·lusions; i, per últim, la nostra Senyera, centre de la festa valenciana.


¡Barraca valenciana! ¡Santa i noble escola del treball! ¡Modest breçol del que mos dona el pa, laborios poble curtit pel vent i bronzejat pel sol! Més que els palaus de jaspis i de marbres, mes que els arcs triumfals i els coliseus, tu, pobre niu, perdut enmig dels abres, valdras sempre als ulls meus.

Font: Restaurant el Cantonet

Teodoro Llorente


CO N ST R U I N T E L PA ISATJE VAL E NCIÀ

HISTÒRIA

la barraca valenciana


FAL L ES 2020

LA BA R RACA VAL E NCIANA

L’arquitectura ecológica no es d’aquest segle Miguel Gómez Enginyer informàtic La barraca és l’habitatge rural típic de la Comunitat Valenciana i probablement un dels elements més representatius de la nostra horta. El seu origen es remunta a les barraques primitives, encara que aquestes tenien formes més el·líptiques o arredonides per la seua facilitat de construcció. No obstant això, amb el pas del temps, han evolucionat seguint la cultura ibera cap a unes construccions rectangulars, per a donar lloc a l’edificació que coneixem hui dia.

10

Aquesta herència de les edificacions arredonides, malgrat que haja desaparegut per complet en les barraques que sobreviuen en l’actualitat, encara es podia apreciar en el segle XIX en les anomenades “Barraques de Culata”, presents en algunes zones com El Palmar. Aquestes barraques de culata es caracteritzaven per tindre una de les seues parets estretes, la façana posterior, amb una forma arredonida i un faldó de palla, com s’aprecia en la següent imatge.

Barraques de culata. El Palmar. Desaparegudes. Josep L’Escrivà, Les barraques valencianes (1976)


FAL L ES 2020

Encara que no quedaria patent fins entrat el segle XX, és a partir d’aquest moment, a mitjan segle XIX, que l’ús de les barraques entra en declivi degut a la reestructuració dels espais rurals, deixant lloc a uns nuclis més urbans a causa d’una cultura cada vegada més industrialitzada. No obstant això, aquesta no és l’única raó que provoca aquest canvi: també es deu a la proliferació d’incendis en zones amb grans aglomeracions de barraques, com va ocórrer en el Cabanyal, entre altres zones de la província. Aquests incendis, juntament amb les condicions d’higiene i la seua costosa conservació, desemboquen en la redacció de lleis a la fi del segle XIX que no sols prohibeixen la construcció de noves barraques, sinó que també impedeixen la conservació de les existents, condemnant-les a una gradual desaparició.

Barraca recepcionista de la Hípica, a la Mata del Fang. Les nostres barraques de Josep L’Escrivà (1976)

Hui dia la barraca és un element de la nostra arquitectura i tradició quasi en perill d’extinció. Un edifici que ens demana que el salvem de la seua desaparició, ja que amb ella perdríem una part del nostre patrimoni com a valencians. Això va ser el que degueren pensar els membres de la Cooperativa Agrícola de Sant Cristóbal, a Alboraia, i no van voler quedar-se mirant mentrestant, al seu voltant, s’anaven perdent no solament una bona part de les barraques, sinó també els coneixements necessaris per a la seua construcció a la manera tradicional.

Barracavalenciana.blogspot.com

Barraca preservada en Alboraia. Font: J.M. Martí per a alboraia-online.com

11

Així, un segle després d’aquelles prohibicions, van decidir embarcarse en la construcció d’una barraca tradicional i que, actualment, alberga en el seu interior un museu dedicat a aquest peculiar tipus d’edificació.

Postal de la casa Lévy, on es pot llegir: 2585 Environs de Valence Une rue de Cabagnal.


FAL L ES 2020

Però com és una barraca típica valenciana? És el primer que em d’abordar abans de saber com construir una i, per descomptat, per a poder descriure les nostres barraques em de començar la casa per la teulada. La teulada d’una barraca és probablement el seu element més característic, ja que es tracta d’una teulada a dues aigües amb una inclinació especialment pronunciada que li atorga el seu peculiar aspecte. Aquesta teulada de cobertes vegetals, gràcies precisament a la seua forma triangular i la seua inclinació, permet a la barraca un fàcil i ràpid desguàs, estant fet d’un teixit de canya entrellaçada que, segons la tradició, ha de tallar-se en la lluna nova de gener per a evitar que s’arne.

12

Davall la teulada trobem una construcció rectangular, habitualment d’uns nou metres de llarg i uns cinc metres d’ample, sent les seues parets laterals les més llargues, i deixant les tales com a façanes frontal i posterior, aquestes últimes amb una porta descentrada cap a un lateral, que permet crear corrents d’aire per a ventilar. Mentres que en les antigues barraques predecessores el major esforç per a sostindre la teulada el realitzava un peu central sobre la qual descansava la mateixa, en les barraques aquesta columna central desapareix i són les parets laterals, juntament amb columnes integrades en el centre de les parets frontals i posterior les que s’encarreguen de fer aquesta tasca. És per això que les portes, com ja em vist, no es troben habitualment centrades en la façana, ja que impedirien a les columnes realitzar la seua funció. Secció, planta i alçat de la barraca valenciana.


Com podem veure, les barraques són un fantàstic exemple d’arquitectura popular. En l’actualitat sentim parlar molt d’arquitectura ecològica i sostenible, però ja els nostres avantpassats se les enginyaven (encara que fora per pragmatisme més que per ecologia) per a construir edificis el més funcionals possibles, amb mètodes de climatització naturals i utilitzant els materials que ens atorguen els camps de València

.

13

En estar situades les portes frontal i posterior escorades cap a un lateral, és habitual trobar a l’interior un corredor lateral unint els dos extrems, de manera que es pogueren generar corrents d’aire per a ventilar, ja que les finestres, d’haverles, són poques i xicotetes. Al llarg del corredor, que també feia a l’hivern les vegades de cuina, es distribueixen les estades, habitualment dues o tres, ocupant la resta de la superfície inferior.

La part superior de l’interior de la barraca es denomina andana i és accessible a través d’una escala de mà. Aquesta zona es dedicava en la seua major part a emmagatzemar la collita, però també era molt comuna antigament la cria de cucs de seda. Quasi totes les barraques disposaven de xicotetes finestres o ranures en els dos extrems, de nou, per a crear corrents d’aire i així assecar la collita.

FAL L ES 2020

Quant a les parets, aquestes són construïdes sense fonaments i amb toves de terra i tamo que, amb l’ajuda del fang, s’assenten els uns sobre els altres, sempre mantenint la forma rectangular fins a superar les llindes de les portes, moment en el qual deixen passe a la punta de les façanes sobre la qual no falta mai una creu.

Font. hostalandres-elsaler.es


Alfafar va ser al seu dia una alqueria musulmana. El nom procedeix de l’àrab “L’Hofra” que significa lloc Hodo, de clots o fosses. El nom de l’Hofra és va convertir, successivament per corrupció i ús de la paraula, en Alfolfar, Alfofar i en l’actual Alfafar. Encara que resten poques edificacions antigues, es suposa que per aquest poble discorria la Via Augusta, i que va existir un nucli de població molt antic dedicat a l’agricultura i la pesca, causa de la proximitat del lloc amb el llac de l’Albufera. Font. Ajuntament d’Alfafar

Font: Ajuntament d’Alfafar


A L PO B LE I P E R AL PO BL E

FEM FALLA

alcaldía i junta local


FAL L ES 2020

SA LU DA DE L N O ST RE ALCAL DE

Juan Ramón Adsuara i Monlleó

Arriba el mes de març i, amb ell, la nostra festa més important i internacional. Durant aquest mes els alfafarencs ens ajuntem i celebrem la festa de les Falles, en la qual es veu reflectit tot un any de treball i esforç per part de les diferents comissions i de tots els que, d’una manera o d’una altra, formem part d’aquesta festa tan genuïna. Actes com a cavalcades, despertaes, exaltacions, ofrenes es donen cita al nostre poble fins al 19 de març, quan celebrem la Cremà dels monuments i acomiadem les Falles per a introduir-nos en un nou exercici. Per part meua, vull donar les gràcies a la Junta Local Fallera d’Alfafar, a tots els seus Components i a la seua presidenta. Però tampoc vull oblidar-me de totes les comissions falleres del nostre municipi, perquè el treball que realitzen durant tot l’any és el que fa possible que aquestes festes se celebren a Alfafar. Durant aquests dies podem apreciar tot l’esforç que els fallers i falleres realitzen perquè els i les alfafarencs gaudim al costat dels nostres familiars i amics de totes les activitats que tenen lloc als nostres carrers.

16

També, com no, vullc donar l’enhorabona als nostres màxims representants en aquest exercici 2020. Fallera Major, CInthia López, Fallera Major Infantil, Paula Casas, i a nostre President Infantil, Salva Sánchez. Sou i seguireu sent una magnífica representació dels fallers i de tot el poble d’Alfafar, amb la vostra simpatia,

alegria, saber estar i responsabilitat, estic segur que aneu a deixar ben alt el nom de les falles d’Alfafar. Enhorabona i disfruteu aquest any perquè passarà volant i, quan es doneu conter, estarem començant un nou exercici. No voldria acabar aquestes línies sense convidar a tota la població a participar dels actes d’aquests dies, a gaudir al costat de veïns, família i amics, i desitjar-vós que passeu unes bones falles 2020.

Visquen les falles Visca Valencia Visca Alfafar


Roberto Alacreu i Mas

FAL L ES 2020

SA LU DA DE L R EG IDO R DE FAL L ES

Visquen les falles Visca Valencia Visca Alfafar

M’agradaria agrair des d’ací, el tracte rebut pels presidents/ es de les 7 comissions que junt amb Nerea heu sigut un gran suport per a mi en aquest primer any. Del 15 al 19 de març tindrem l’oportunitat de viure, un any més, tots els bons moments que caracteritzen aquesta festa: l’ofrena, mascletàs, la plantà, la cremà, i per descomptat, la música i la festa que té lloc tant als casals com als carrers del nostre municipi. Durant estos dies, els fallers i falleres d’Alfafar recullen els fruits d’un any de treball incansable i ple d’actes i activitats que conformen el calendari d’aquesta festa que, encara que tinga el seu moment gran durant estos dies, s’estén durant tot l’any. Alfafar és, a més, un preciós exemple de tradició fallera. I per això està tot preparat per a omplir els carrers de vida, de llum, de focs artificials, de pólvora i, per descomptat, de monuments fallers. Som un municipi viu, referent a molts nivells, i perfecte per a viure esta festa de la millor manera. En aquest sentit, vull donar l’enhorabona a les nostres Falleres Majors, Cinthia i Paula, dignes representants d’Alfafar durant les falles de 2020, així com a tots els quadres d’honor de les set comissions del nostre municipi.

I per descomptat reconèixer la llavor dels fallers/es de les set comissions del nostre poble, que amb la Junta Local Fallera i els seus components suposen la columna vertebral d’esta festa. La Falla La Fila, Parque Alcosa, Hort del Comte, Pensat i Fet, l’Amistat, El Sequer i Sant Jaume, moltes gracies per fer possible esta festa a Alfafar, per treballar incansablement per a que els veïns i veïnes gaudim al màxim de estos dies. Destacar que este any la falla l’amistat celebra el seu 40 aniversari i la falla La fila i la falla Parque Alcosa compleixen 45 anys, felicitats a tots els fallers que formen i han format part de la història viva de estes comissions. Por últim, m’agradaria invitar a tota la ciutadania a gauir de estos dies de festa i harmonia, fent que siguen unes falles referents en convivència i, com sempre, molt nostres.

17

En primer lloc, és per a mi un privilegi poder dirigir-me des de aquest medi per primera vegada al col·lectiu faller d’Alfafar que dia a dia tant feu pel nostre municipi.


18

Nerea Fernández i Sierra

FAL L ES 2020

PRESIDENTA DE LA JUNTA LOCAL FALLERA D’ALFAFAR

Com a presidenta d’aquesta Junta Local Fallera d’Alfafar, és per a mi un orgull dirigir-me des d’ací a tots vosaltres. És el meu primer any en el càrrec, espere haber estat a l’altura, he treballat amb il·lusió per a les falles del nostre poble, però sense ells, els components que formen la junta directiva, res sería possible, a vosaltres vos done les gràcies pel treball e implicació, però sobretot per fer el camí més fàcil. Tots junts em treballat en equip, per a quan arribe la nostra gran setmana fallera, moment de culminar la nostra festa, puguem comprovar, que em portat cap avant els projectes e il·lusions, que em posat en les nostres comissions. A vosaltres Marcos, Vicente, Mayte, José, Raúl, José David i Bati, gràcies presidents per fer cada vegada més gran la festa fallera en el nostre poble. A tots els amics i veïns del nostre poble, gràcies per recolzar el nostre treball diari, per a que nostra junta local fallera continue treballant amb la mateixa implicació i dedicació. Per a acabar a tots els fallers i falleres, espere que tingueu una gran setmana fallera i la gaudiu. Será el millor resultat a un any de treball i esforç.


19

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

COMPONENTS DE LA JUNTA LOCAL FALLERA D’ALFAFAR Presidenta: Nerea Fernández i Sierra Vicepresidenta 1º: Pilar Tecles i Mocholí Vicepresident 2º: Pedro Dorado i Sanabria Vicepresident 3º: Edgar Antonio Galán i Gómez Vicenpresidenta 4º: María Martínez i Romero Secretaria: Arancha Oscar i Benito

Tresorera: Inmaculada Carrascosa i Rodríguez Delegada de Corts: Lorena Escriba i Fabra Julia Fácila i Oribe Delegada de Protocol: Aicha Neddam i Gómez Delegada de Infantils: Raquel Fernández i López Ester Paniagua i Badía Delegats de Esports: Alberto Corredor i Navalón

20

Juanjo Salas i Jiménez


XIQUETA

SENYORETA

XIQUETA

Raquel Paniagua i Badía

Silvana Díaz i Cruceira

Sara Brotons i Navarro 21

FAL L ES 2020

CORT D’HONOR 2020


22 FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

Hola a tots, em presente, soc Salva Sánchez Soriano, prresident infantil d’Alfafar per a este exercici. Dins de molt poc de temps les falles d’Alfafar, dels pobles pròxims i de tota València, s’il·luminaran i s’ompliran de colors amb els trages de falleres i fallers, els castells i els monuments. I això només pot significar una cosa... Ja estem en Falles!! Enguany represente a tots vosaltres fallerets i falleretes d’Alfafar, que com jo gaudiu de les falles amb moltes ganes i alegria. Vos convide a tots els veïns xicotets i majors a acompanyarnos en cada acte i gaudir junts de la cavalcada, les cercaviles, entrega de premis, ofrenda... Farem que es senta en cada racó, perquè les nostres falles han de conéixer-se en tot el món.

Visquen les falles Visca Valencia Visca Alfafar

23

Salva Sánchez i Soriano

PRESIDENT INFANTIL DE LA JUNTA LOCAL FALLERA D’ALFAFAR


Cinthia LÓpez i Mestre

FALL ERA MA J OR INFANTIL DE LA JUNTA LO CAL FAL L ERA D’ALFAFAR

24 FAL L ES 2020


25

Paula Casas i Sepulveda

FALL ERA MA J OR INFANTIL DE LA JUNTA LO CAL FAL L ERA D’ALFAFAR

FAL L ES 2020


D’un camp d’arròs s’enlairava la garsa blanca: l’amor que beu massa cava vola i no es tanca. Un collverd entre les canyes del món s’amaga: l’amor que porta les banyes busca l’obaga. Passege per l’Albufera, capvespre en barca: l’amor morí en la mar fera, rema la Parca. Antoni Josep Cavanilles

Font: Rubén García


Q U E FA E L V E NT RE G RO S

ENTREVISTA

a r rò s


FAL L ES 2020

E DI TO RIAL

Arròs: tradició, naturalesa i vida

Entrevista a Jorge Valero i Muñoz per Isabel Molinero amb la col·laboració de Juan Carlos Nieto i Martí. Fotografia: Rubén García.

Jorge Valero i Muñoz, de 41 anys, és productor i comercialitzador de varietats d’arròs i productes derivats, propietari de terres d’arròs i forma part de la cinquena generació d’arrossers. És a dir, em donat amb la joia de la corona dels arrossers de València i ens ha concedit una entrevista en la que parlem sobre com està el sector, com evoluciona, el que s’espera de l’horta i de l’arròs, com viu un arrosser de soca-rel la tradició per excel·lència de l’horta valenciana i sobretot el que l’arròs ens transmet com a valencians i valencianes, consumidors/ es i treballadors/es. Quan escoltes la paraula “arròs”, que ve a la teua ment? Tradició, gastronomia, cultura, història, naturalesa, vida.

28

Quina es la situació del sector? Sempre complicada: preus baixos que dificulten molt la rendibilitat i subsistència del sector, traves administratives, limitacions tècniques en la producció de l’arròs, prohibició de pràctiques ancestrals necessàries per al mateix cultiu, tardança en el cobrament d’ajudes concedides...

En 2020 han pujat els preus de mots servicis públics i aliments, l’ha fet també el preu de l’arròs o es manté estable? Per a res, existeixen a Espanya 3 o 4 gegants que controlen el sector, marquen preus i impedeixen una vertadera lliure competència, al final observes fàcilment que el preu durant els últims 30 anys s’ha mantingut estable. Valencia es la tercera potència de producció d’arròs espanyola, com es possible que siga el nostre cereal el més conegut al territori nacional? Les varietats d’arròs cultivades en l’Albufera de València són molt apreciades no sols a nivell nacional, també internacional. El reconeixement ve de temps immemorials. Els àrabs van introduir el cultiu de l’arròs en la Península Ibèrica per València en la seua conquesta l’any 711 d.c. A més, cultivem els arrossos en un Parc Natural amb totes les limitacions tècniques que comporta, garantint arrossos de màxima qualitat, sans, naturals i nutritius. A més, si a això li afiges la gran cultura associada al mateix en la cuina (som el bressol de la Paella) tant de les famílies com del món de


Com creus que ha evolucionat el sector de l’arròs en els últims, diguem, 50 anys? L’evolució en el sector els últims 50 anys està directament relacionada amb la mecanització i industrialització. Per exemple, tasques com la sembra, hui dia, un tractor amb un aper sembra la mateixa extensió en un dia que 100 homes plantant a mà fa 50 anys. El mateix ocorre amb la sega: una recol·lectora de les existents en el mercat et cull en un dia el que 100 homes amb la falç en un dia. En quant a l’assecat s’ha passat d’estendre arròs en l’era a utilitzar assecadores industrials que poden assecar centenars de milers de quilos al dia.

“Als valencians ens agrada l’arròs saborós, solt i sec. La varietat Bomba t’ho garanteix.”

FAL L ES 2020

la restauració amb multitud de receptes tradicionals autòctones això et dóna com a resultat que València i arròs siguen carn i ungla.

Quant a l’evolució del mercat és molt trist comprovar que en el 2020 es paga el quilo d’arròs al mateix preu que en els anys 90. Què es sent al ser un dels eslavons més importants de la tradició valenciana? Orgull, satisfacció, molta responsabilitat i ganes de fer-ho cada dia millor. Quin es el gra més típic de Valencia? En l’actualitat es cultiven diferents varietats emparades per la Denominació d’Origen Arròs de València, en concret: Tipus Sènia (inclou Jsendra, Gleva, Montsianell..), Albufera i Bomba (varietat més antiga, a València des de fa diversos segles). La que més nom té a nivell internacional, és aquesta última. Històricament, als valencians ens agrada l’arròs saborós, solt i sec. La varietat Bomba t’ho garanteix. Diuen “l’arròs que fa el ventre gros”, que pensa vostè d’aquest refrany?

La paella, de fet, és un plat completíssim perquè té les quantitats equilibrades d’hidrats, proteïnes animals “sanes” (pollastre i conill) i vegetals. És un referent com a plat únic en la dieta mediterrània.

29

Aquest refrany està totalment equivocat: l’arròs és un aliment molt complet, conté vitamines, minerals, hidrats i molta fibra i per a res engreixa per si mateix, una altra cosa són els ingredients amb els quals ho acompanyes, de fet, les societats amb menor índex d’obesitat justament són les orientals (la Xina, l’Índia, el Japó, Korea, Tailàndia…) on consumeixen arròs en el desdejuni, menjar i sopar.


FAL L ES 2020

Pot resumir-nos els passos de la sembra? Al febrer “fanguegem”. Entre març i abril es preparen les terres, és a dir, llaurem, anivellem, adobem… Al maig sembrem i de maig a setembre és la criança. Al juny es realitzen els trasplantaments manuals de les calbes on l’arròs no ha germinat. Això encara es realitza a mà, igual que quan llevem les males herbes al juliol. A l’agost l’arròs s’espigola i madura i al setembre acaba el procés amb la recollida, l’assecat i el magatzematge. Quins son els millors mesos per a fer la sembra de l’arròs? No hi ha mesos millors o pitjors, el clima a València t’obliga a una campanya que va de Febrer a Octubre.

30

Utilitzes alguna tècnica o ferramenta específica que hages implementat per tu mateix? La posada en remull de l’arròs. Antigament es ficava l’arròs sac a sac en les séquies per a posar-lo en remull, previ a la sembra. Es fa per a accelerar el procés de germinació i perquè la llavor tinga pes, d’aquesta manera quan s’escampa pel camp va al fons i no es queda surant, això també evita que se la mengen menys els ocells. Desenvolupem ja fa temps un sistema de gàbies metàl·liques per a posar l’arròs en remull en palets en basses, utilitzant un bou mecànic.


Les pluges el mes de març van suposar un retard perquè és l’època en la qual necessites que el camp estiga molt sec per a poder llaurar i anivellar. Les pluges al setembre (molt habituals tots els anys) sempre són un gran perjudici perquè és el moment crític de la recollida i provoquen abatiment de la planta amb la conseqüent dificultat per a recollir-la i pèrdues de producció. La borrasca Gloria, en canvi, ens ha vingut fenomenal. Durant la Perellonà a l’hivern, interessa quanta major quantitat d’aigua millor en els arrossars. Serveix per a netejar d’insectes, misèria, i tot tipus de males herbes els camps.

“Com cinquena generació d’arrossers, et xopes del cultiu a mesura que creixes vivint les pròpies experiències del dia a dia.”

FAL L ES 2020

Aquest any n’hi ha hagut més pluges, que ha suposat per a l’arròs?

Quan tenim sequera, com se les arregleu per a cultivar l’arròs? Per desgràcia la sequera és un problema constant a la província de València i l’arròs és un cultiu que necessita molta aigua, és per aquest motiu la nostra reivindicació constant en quant a majors aportacions, transvasaments, etc. Ès molt trist que en aquesta societat egoista en la que vivim, molts dels que podrien compartir la seua aigua es neguen a fer-ho. Quant temps portes treballant el camp? Naixent en una família d’àmplia tradició arrossera, des de ben xicotet se t’assignen tasques que et prens com un joc i que amb el temps es va convertint en una professió i estil de vida. En les empreses familiars sempre em ajudat a casa des de ben d’hora amb tota naturalitat i amb orgull. Com cinquena generació d’arrossers, et xopes del cultiu a mesura que creixes vivint les pròpies experiències del dia a dia.

31

A quina edat vas aprendre a cultivar l’arròs?


FAL L ES 2020

Tens camp propi o familiar o pertanys a alguna comunitat agrària? La meua família és propietària de terres de cultiu d’arròs a través d’un tipus de societat específica per a agricultura, S.A.T. (Societat Agrària de Transformació). Comercialitzes l’arròs o es per a consum propi? Si el consumeixes tu, què sent un quan menga el seu propi arròs cultivat a l’Albufera? Això sí que serà un luxe! Comercialitzem la nostra producció de diferents varietats a través de 2 marques pròpies (Tartana i Finca Estell), a més produïm i distribuïm productes derivats com a Crema d’Arròs i Cervesa d’Arròs. Per descomptat que consumim única i exclusivament els nostres propis productes que us recomane que proveu perquè estan molt molt rics. Què necessita un agricultor en els temps que corren per a treballar l’arròs? Molta dedicació, molta capacitat de treball, moltes ganes de confrontar les dificultats i sobretot molt amor a les nostres terres i al nostre meravellós Parc Natural de l’Albufera. Què sents quan sembres?

32

Si aquesta pregunta està referida al moment just de la sembra existeixen sentiments i pensaments oposats, perquè s’uneix la il·lusió que suposa l’inici d’una nova campanya amb els pors inherents a ella: germinarà bé? Farà quilos? Ens atacarà alguna plaga? Hi haurà molta mala herba a combatre? Hi haurà bon preu? (riures)


FAL L ES 2020

“Molt amor a les nostres terres i al nostre meravellós Parc Natural de l’Albufera.”

Compta’ns l’anècdota que recordes amb més afecte i que tinga que vore amb el camp. Anècdotes hi ha milers però les més gracioses sempre estan relacionades a quan el meu germà, els meus cosins i jo érem xicotets i molt abans de tindre el permís de conduir ens posaven a llaurar (assecar arròs) en l’era conduint un Citroën Mehari o ens pujaven a un tractor i ens posaven a llaurar, quasi sempre les destrosses eren de aúpa, la tanca en la qual t’estampaves, el marge que destrossaves… però tot formava part del procés d’aprenentatge. Què et pareix la nostra Albufera?

Quantes receptes saps fer amb arròs?

.

Com a bon Valencià i Arrosser mereixeria una pena de molts anys a la presó si no fóra un bon cuiner de receptes amb arròs: paella, arròs a banda, negre, senyoret, al forn, caldòs...

33

El nostre Parc Natural de l’Albufera és un lloc meravellós i únic en el món on conflueixen el llac, els camps de cultiu, l’avifauna i la pesca i tenim tots una responsabilitat molt gran quant a la seua conservació i manteniment de cara al futur i les noves generacions.


FAL L ES 2020

E N T R EVISTA

un matĂ­ amb els nostres representants

34

Per Isabel Molinero - Directora d’art


FAL L ES 2020

Em passat un matí amb els nostres representants, coneixent-los una miqueta mès i parlant de la falla, de la festa, de València i de com es porta la representació de Pensat i Fet sent, tots el quatre, família. José Antonio, porta la festa valenciana per excelència al cor des de que, practicament, va nàixer. De la mateixa forma que Alejandro i Daniela son fallers de la nostra falla, coneixen tots tres, els secrets i histories de la comissió. Vero pel seu costat, ha tingut dos etapes falleres. La primera en la seua infància va estar apuntada a Pensat i Fet i va compartir, com ara, experiències amb les seues germanes i el seus cosins. La segona, fa 8 anys que tornà a la nostra comissió i es, aquest any 2020, quan va a representar-nos de la millor manera que sap: amb alegria, espendor, ganes i boníssima actitut. Tots ells ens han concedit una entrevista i ens han contat les seues expectatives, somnis, aportacións al mòn de Pensat i Fet i les seues experiències falleres.

J: A mi lo que més m’agrada son els sopars, perque està tota la gent en la carpa. V: A mi la fiestuqui! A: A mi la discoteca! D: A mí els sopars i la discoteca! V: Bueno i el “tardeo” també m’agrada molt eh...Que desprès de menjar i et quedes a la carpà tota reventà, et prens un “cubata” i reviscoles. J: Sí, encara que no se fa molt perquè hi ha mès actes. Aquest any, tindrem un “manyaneo”. Lo que menys t’agrada de les falles. V: D’aquest any en especial que anem a tindre molts actes i molts dies de falles. A i D: Llevar la carpa, ens quedem trists. J: Però perque acaben les falles... Jo, quan s’acaben les falles, passa una setmana que no sè què fer.

Quin es el representant que més vos ha agradat, que prengueu com a referent? J: Els dos ultims, Jony i Juan Carlos D: Jo, quan era xicoteta, volía ser fallera major infantil, m’agradaba perque sí. Però quan vaig vore a Cristina es com que tenía moltes mès ganes. V: Si tinc que elegir seria Noelia que es de la que mès recorde el seu regnat. A: Tots! Sou un quartet jove i fresc per a representar a Pensat, què penseu que aporteu a la falla diferent a altres representants? A: Carinyo! V: Es lo que l’ix del cor eh!! J: Jo crec que la consecuència de la joventut es que deixem treballar a la gent jove. Em referix als juvenils. Tenen llibertat per a fer el que vullgen.

Alguna festa valenciana que destacaries, a més de les falles:

Com esteu compaginant el ser família amb els actes fallers? La confiança es bona consellera o es “demasié”?

J: La batalla de flors.

J: Es molt fàcil.

V: Home, el Nou d’Octubre es també molt “guay” . Aquest any estiguerem en València. No treballes, vas a la mascletà...

J: Es que al final estem sempre junts. V: Sí, es que estem amb falla i sense falla, aleshores...

35

Lo que més t’agrada de les falles:


FAL L ES 2020

J: També ens agrada que no fa falta que ens parlem per a saber qué necessita cadascú. D: A mi també m’hauria agradat estar, per exemple, amb... V: Eh... som ací eh! A veure el que dius! [riures] D: Ja ho sé! Em referix a no estar tota l’estona en família, és a dir, m’hauria agradat estar amb unes altres persones que no foren de la meua família, però m’agrada més ser representant amb la meua família. Ha canviat la vostra vida des de que heu sigut elegits com a representants? V: Sí... que tenim menys temps. [riures] J: Basicament que el teu temps lliure l’emprés en la falla. D: Si, ha canviat el temps! He tingut un aniversari d’una amiga que no he pogut anar... Els dinars familiars, quant tenen de falla i de actes fallers ara mateix? V: Buf! Tot! I com hi haja un acte a prop... Buf! J: I el que no són menjades també, tot són falles. D: Sí, sembla que ja és març. V: No, portem tot l’any de març! Conteu-nos una miqueta com es Pensat i Fet per a vosaltres, com viviu la comissió. A: Genial!! V: Aquest sembla l’àvia Amparo! Tot li sembla bé! [riures] Tot molt “guay” i tot molt bonic, tots s’esforcen moltíssim.

36

D: A mi no m’agrada que hi ha gent que, per exemple, l’any passat baixava moltíssim, moltíssim, i ara doncs no baixa res. Però be, a mi em dona igual perque m’ho estic passant molt bé. J: A veure jo ho he dit sempre, qualsevol cosa en la vida que es faça entre molts és molt més fàcil que fer-ho entre 4, però això ja depén de cadascun, tampoc cal anar dient res a ningú. La gent ho sap de sobres, però ens ha passat sempre i canviar-ho depén de cadascú. Jo estic molt tranquil perquè he fet


37

FAL L ES 2020


38 FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

sempre el que he volgut, he ajudat a tot el mòn sempre que he pogut... Ara, jo content amb la gent que m’ajuda i l’agrairé sempre i ja està, es que no hi ha mès. La falla va avant. Què significa per a vosaltres ser faller? Tindrà més emoció compartir-ho amb la família. V: Para mi sí. Jo crec que si no estigueren jo no estaría. D: Jo veig que en les altres falles els representants no són família, que són amics de les seues falles i pense que em tingut molta sort de ser família els quatre i damunt que som familiars, que hi ha altres falles que són amics sol i no poden viure afecte i tot... V: O no! O portar-te fins i tot malament! Haurà passat! D: Però quan vas amb la família és com que tens més possibilitats que siga millor, més bonic i més de tot. Què tireu en falta en la falla i com és la millor forma de solucionar-ho que se vos ocorre? J: A veure, a mi m’afecta menys perquè al final la gent que s’ho menja és gent com Andrés, com tu... gent que cadascú teniu una comesa concreta i l’ajuda la necesiteu vosaltres. La del President sempre la tindreu, per supost, que per a això esteu donant-li suport. Però és suport de la resta de la comissió cap a vosaltres el que fa falta, perquè la de la resta de representants sempre la tindreu, crec. A: Jo mès amics! Sou una família molt unida. V: Sobren les paraules, ens em criat junts i al final vulgues o no... som com a germans.

39

J: Sí.


FAL L ES 2020

Quins consells li donaríeu a algú que arriba per primera vegada a les falles? D: Que s’ho passara bé, que ho gaudira... perquè les falles per a mi és lo millor que hi ha en la vida. Hi ha gent que li agrada Halloween, el Nadal... Hi ha gent que diu “el nadal és el millor que hi ha en el món!”. Doncs per a mi, i ho dic de debò, no ho dic de mentira, la falla és el millor que he vist en la meua vida. A: Harmonía!! J: Que estiga obert a tot! Ja que coneixerà un món nou que estiga obert i que el conega de debò.

D: Jo diria doncs que... té pólvora! A: Que cada vegada es van explotant més petards... i sonen! V: Sonen molt fort, molt fort i donen una sensació i un sentiment, eh? Ací sí que dóna sentiment faller, eh? Y la crema? A: INEXPLICABLE. J: És espectacular, digues que sí! A: La falla es crema perquè es comença un altre any.

Qualsevol persona pot pertànyer a la falla?

Si les falles vos diuen “vine”, el deixeu tot?

V: En principi sí, no?

V: Home, a mi m’han dit vine i ho he deixat tot!

J: Tancada no és, a part tot el que es fa s’intenta fer perquè el veïnat s’integre i tothom que vulga gaudir-lo, sempre es fa tot al carrer per a tots! Com explicaríeu, a algú que no coneix les falles ni ha escoltat parlar de la festa en sí, què es una mascletà? 40

A: Li diria que es xula.

D: No sé que comence el meu oncle.

D: Home, doncs si jo tinc examen que estudiar i em criden per a la falla preferisc anar a la falla que a l’examen! [riures] I si trac un zero li dic a mi professor “el sent però la falla és el primer”. J: A veure, hi ha coses que no pots deixarles, perquè és que no, però si no és per força major o necessitat, clar que sí.


FAL L ES 2020

V a A: Tu ho deixaries tot?

Sempre aneu a joc

A: No.

J i V: Casualitat! No està gens parlat!

J: Qué responsable...

Quin es el vostre acte més especial com fallers? I com a representants? I per a compartir com a família fallera?

Tots a l’hora: En algun esmorzar segur! V: Jo és que li he donat taaantes voltes... van ser molts esmorzars per a decidir-ho! D: Per a mi va ser una sorpresa que el meu oncle va dir “jo no seré President si no són els meus nebots” V: Ells no ho sabien. J: És tot d’un any per a un altre, encara que en la falla ja hi havia gent que ho sàvia, però que anava a anar jo! No que anaven a anar ells. Nosaltres 3 anàvem segur, la sorpresa per a mi va ser ella (V) que no m’ho esperava. Quins son els vostres punts forts com a família per a superar l’exercici? V: Cap avant conforme van venint les coses i ja està. J: Punt fort que ens entenem molt bé.

V: Quin acte? Perquè no ho em parlat però jo crec que l’especial per als 4 va ser la proclamació. J: Va ser el primer dels quatre... D: Doncs jo crec que la cremà serà molt mes emotiu. J: Jo crec que la proclamació i la cremà seràn els més especials. Tota la comissió de la falla se sent orgullosa de poder dir que tenim una família de representants de deu. Hi ha unes moltíssimes ganes de gaudir de les falles i d’emocionar-nos amb ells i per a ells. Esperem, de tot cor, complir les expectatives dels nostres representants i de cada faller i fallera de Pensat i Fet

.

41

Com es el moment en el que decidireu ser tots, de la mateixa família, representants de Pensat i Fet?


No sabem res de la vida de les taronjes. Han tingut filles, sí, les mandarines. Pero quina es la llei atzarosa que regix quina mandarina porta adhesiu i quina no? Imaginat a l’home en la cadena de selecció amb una pistola d’adhesius: “aquesta no, aquesta no, aquesta no, aquesta...sí! Aquesta no, aquesta no, aquesta no, aquesta... paperet!”. Per a què serveix eixe paperet blanquinòs i finissim que fa que la mandarina perda la seua dignitat disfressada de polvoró? Luis Piedrahita


LES M A N DA R I N ES DE LA NO ST RA FAL LA

HORTA

comissiรณ infantil


FAL L ES 2020

Directiva Intanfil

President Alejandro Mateos i Díaz Vicepresident 1er Guillermo Nieto i Hurtado Vicepresident 2n Ignacio Nieto i Hurtado Secretari Robert Muñoz i Rodríguez Vicesecretària Natalia Ruiz i Pedregosa Tresorer Edgar Barrera i González Comptador Izan Nieto i Salamanca Festejos Sergio Genovés i Barrera Lotera

44

Estela Campos i Sanchez


FAL L ES 2020

Una dolça mandarina jeu en el meu plat, esperant que me la menge i em perfume el paladar. La mossegue i assaborisc tot el seu suc esclatant com un torrent dins la boca deliciós i refrescant.

45

Grill a grill la meua boca els invita a anar-hi entrant i com no puc resistir-me un a un me’ls vaig menjant.


FAL L ES 2020

president infantil Alejandro

46

Mateos i DĂ­az


47

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

EXA LTACIÓ

Al nostre president infantil Isabel Molinero

Alejandro que xicotet, que graciòs i ben plantat eres amable amb els teus amics i portes estil allà on vas. La presidencia dels infantils et va com anell al dit, la teua ternura ens arrebata el cor, estàs sempre en la falla gaudint amb Carla, Daniela i la teua familia desprèns bonicor. No sabies si series president, va ser una sorpresa que et va arribar de sobte però amb la teua germana i cavallerosament, agafares el càrreg amb el cor i sens dubte. El teus amics tenen ganes de disfrutar amb tú, el seu president, d’unes falles per a no oblidar i viure la nostra festa sense cap incident.

48

Somriu com nomès tu saps, obri els ulls a l’experiència que estas vivint, guarda tots els records que sigues capaç i no t’oblides mai de disfrutar.


49

FAL L ES 2020


50 FAL L ES 2020


Veïns i veïnes, fallers i falleres! Hola a tots! Me diuen Alejandro!

FAL L ES 2020

SA LU DA DE L P RESIDE NT INFANT IL

Aquest any soc el president infantil d’aquesta comissió fallera!! Tinc moltes ganes de gaudir d’aquestes falles, de tirar petars, de oldre a pólvora, de estar tot el dia al carrer i disfrutar de tots el actes que du esta festa. Espere que siga un bon any per a tots i acompanyat dels meus tios i la meua germana estic segur serà un bon rècord que sempre guardaré al cor. Xiquets i xiquetes acompanyeu-me en aquesta aventura i junts disfrutem d’aquestes falles per a fer-les i que siguen inoblidables!!

51

Visca Alfafar! Visquen les Falles! I visca la falla Pensat i Fet!


FAL L ES 2020

E NT REV ISTA

parlem amb alejandro Què es lo que mès t’agrada de ser faller? Tirar petardos. Els que es poden saltar: com les aviespes, les granotes...

Per què ser president de la falla Pensat i Fet? T’agrada? Sí que m’agrada ser president. Perquè eren els meus oncles i la meua germana i m’ho passe molt bé amb ells. Em vaig unir als meus oncles perquè així també estava en la festa.

T’agrada ser president amb la teua germana com a FMI? Si, m’ho passe molt bé i m’ajuda a que no em done vergonya i quan anem als actes juguem molt.

Quin acte es el que més t’agradat? La presentació de la nostra falla m’agradat molt i tinc ganes de que començen les falles per a viure-las amb Carla, Daniela i els amics i amigues.

T’agradaría agrair a algú especialment el treball que está fent o enviar-li un messatge a alguna persona especial de la comissió?

.

52

A Carla li vull dir que la vull molt i que passarem unes súper falles junts


unes paraules

FAL L ES 2020

E M O CIÓ

Alejandro, estic escrivint aquestes paraules feliç de que sigues tu el nostre president infantil. Espere que junt a la teta Daniela gaudisques molt del vostre any que, sé de sobra, que aneu a fer-ho súper be. Eres el meu cosí, una de les persones que més vuic. Sempre hem estat junts i ara, més que mai, estaré amb vosaltres per acompanyar-vos en este somni. El dia de la vostra presentació estaré molt emocionada de veure-vos a tu, a la teta Daniela, a la tia Vero i al oncle José Antonio, dalt de l’escenari com a representants de la nostra falla per a les falles 2020, pero eixe dia també estaré un poc rara perque tu sempre has sigut el meu acompanyant en la presentació i aquest any quant jo puje a l’escenari ja estarás esperant-me, pero pujaré molt orgullosa per eixa passarel·la en la que tantes voltes em anat junts. Ja soles em queda dir-te que disfrutes molt d’aquest any, d’aquest somni que estas vivint, que farás coses increíbles que no olvidaras mai, i jo estaré amb vosaltres per a viure este moment junts com sempre ho hem fet. Te vuic molt.

53

Carla.


FAL L ES 2020

C E NS

Comissió masculina infantil Carles Asunción i García

Robert Muñoz i Rodríguez

Joan Baixauli i Asunción

César Muñoz i Rodríguez

Iker Barrera i González

Izan Nieto i Salamanca

Alonso Cantua i García

Nacho Nieto i Hurtado

José Luis del Arco i García

Guillermo Nieto i Hurtado

Sergio Genovés i Barrera

Luca Olmos i García

Enzo Genovés i Barrera

Evan Olmosi García

Nathan Gómez i Cercós

Luca Picazo i Mohedano

Leo Hervas i López

Mario Ruiz i Pedregosa

Izan Llacer i Asunción

Rafael Sanz i Sospedra

Guillem Macho i Ruiz

Naim Sebastiane i Monto

Marc Moreno i Díaz

Aray Vega i Raga

54

Erik Mota i Hernández


Fallers de bressol

Luca Olmos i García

Enzo Genovés i Barrera

Nathan Gómez i Cercós

55

Noa Ramírez i Albors

FAL L ES 2020

C E NS


FAL L ES 2020

fallera major infantil Daniela

56

Mateos i DĂ­az


57

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

EXA LTACIÓ

Des de ben menuda somniabes amb ser princesa, però no de qualsevol realea. si no princesa de la festa i del carrer, princesa de la falla pensat I fet. Saludant i pujant per la passarel·la, passaves les falles imaginant, amb Carla, Estela i Alejandro com seria si fora realitat. No es de extranyar que estés tan contenta, amb els teus tios i germà.

A la nostra fallereta

58

Isabel Molinero

Ser princesa fallera en familia et plena el cor i fa del somni una realitat. Es impressionant com sent una xiqueta, tens tan clar el que vols en Pensat. Observes des de ben menuda, tot el que t’agrada i tot el que voldries camviar. Així es una fantàstica princesa fallera, qué sap el que necessita el Casal i la comissió per a donar-li una volta i refrescar la festa, la falla I la tradició. Aquest any per fi ha arribat, t’has possat els trages més bonics, el somni es compleix I tu ja estat disfrutant, de representar a la teua falla recolçada pels teus amics. Gaudix de la festa, gaudix del color, gaudix del teu any i guardateu tot al cor.


59

FAL L ES 2020


60 FAL L ES 2020


Hola a tots i totes!! Aquest any tinc la sort de ser la vostra Fallera Major Infantil!!

FAL L ES 2020

SA LU DA DE LA FA LLE RA MA JO R INFANT IL

Em cride Daniela i, amb el meu germà i els meus oncles, estic disposta a viure cada segon de cada acte i gaudir d’aquest mòn que tant m’agrada que son les falles! Em fa molta il·lusió, m’encanta vestir-me de fallera, els berenars, la carpa, estar amb els meus amics i les meues amigues. Estic desitjant disfrutar amb vosaltres el meu any i vos convide a tota la meua comissió a compartir-ho amb mi i podem gaudir tot junts de lo millor que tenim a Valencia... Les Falles.

61

Visca Alfafar! Visquen les falles! I visca la falla Pensat i Fet!


FAL L ES 2020

E NT REV ISTA

parlem amb daniela Com portes l’any faller com a fallera major infantil? Ho estic vivint amb il·lusió i m’agrada molt.

Què es lo que mès t’agrada de ser fallera major? Que compartisc moments amb la falla, amb els meus oncles i les meues amigues, i vestir-me de fallera.

Canviaries alguna cosa? Una cosa de la presentació, que ho fan totes les falles però… No m’agrada quan la fallera major del poble saluda en la presentació de les altres. És protocol, però… és com que són més protagonistes que la fallera major de la falla. Jo també vull saludar en totes les presentacions!

Per què te presentares a ser fallera major infantil? Perquè des de xicoteta ha sigut el meu somni, m’ha agradat molt jugar a saludar tots els anys. També em feia comboi amb Carla quan venien d’alguna falla i nosaltres preparàvem papes, Coca-Cola, Fanta… Després féiem com que saludàvem per una passarel·la. I des de xicoteta li vaig dir a la meua mare “Mamà vull ser fallera major infantil de la meua fallaaa!!”.

Què esperes d’aquest exercici?

62

No sé, passar-ho bé, i espere que fins i tot sent fallera major infantil puga tindre temps suficient per a estar amb les meues amigues.

Quin acte t’agrada més? Pot ser qualsevol o ha de ser de quan ens vestim? Perquè el que més m’agrada és quan ballem, els “playbacks”.


FAL L ES 2020

.

Com em costa triar a qui dir-li-ho, li ho diria a la meua millor amiga de la falla, Estela: Que la vull molt i que sempre estarà al meu costat en totes les falles, que ens el passarem molt bé, i que espere que em done suport en tots els actes i que jo li done suport a ella

63

T’agradaría agrair a algú especialment el treball que está fent o enviar-li un missatge a alguna persona especial de la comissió?


FAL L ES 2020

E M O CIÓ

unes paraules Daniela estic molt feliç de poder escriure’t aquestes paraules. Enguany vas a viure el teu somni, ser la Fallera Major Infantil de la nostra falla Pensat i Fet. El dia de la teua proclamació no podia parar de plorar, estic molt orgullosa de que sigues tú. Saps que per a mi eres una de les persones més importants de la meua vida i que estaré amb tú sempre per a que disfrutes del teu regnat. Se que ho vas a fer súper be. Des de xicoteta has volgut que arribara aquest moment. Quantes voltes hem jugat a ser la fallera major!? Doncs ara ja no es ningun joc i per fi s’ha fet realitat. Damunt no podies tindre millor companyia: el teu germà com a President Infantil, la tia Vero com a Fallera Major i l’oncle Jose Antonio com a President. Disfruta molt d’aquest moment, vas a viure coses que mai vas a oblidar i jo estaré amb tú per a intentar que siga el millor any de la teua vida. Te vuic molt.

64

Carla


Comissió femenina infantil

FAL L ES 2020

C E NS

Patricia Aragonés i Jiménez Estela Campos i Sánchez Valentina Candel i Moreno Elizabeth Copete i Copete Cristina García i Olivares Iratxe Hervás i López Andrea Merenciano i Cuesta Carla Moreno i Díaz Mara Nieto i Santamaría Lucía Ortiza i Rabazo Rocío Pedregosa i Mascarós Noa Ramírez i Albors

65

Natalia Ruíz i PedregosaExperimenteu

monument infantil 2020

MONUMENT

I VA N P I R I S G Ó ME Z


FAL L ES 2020

I N S P I RACIÓ

Cuida el planeta des de l’escola Isabel Molinero Directora d’art Ens trobem en un punt de la societat en el que la convivència de diferents gendres, ètnies i cultures, requereix majors nivells de tolerància, respecte i empatia. Una part important d’aquesta manera de comprendre el mòn i el que ens rodeja, es coneixent el nostre entorn i aprendre a respectar el medi ambient. L’educació infantil amb un objectiu com és el de aprendre desde menut a viure d’una manera sostenible, ecològica i orgànica amb la terra, la natura i els animals que l’habiten, hauria d’estar enfocada a eixa toma de consciència a partir de l’adquisició de coneixements sobre medi ambient, actituds de com valorar-ho i amar-ho, aptituds, capacitat d’evaluació i participació col·lectiva per a resoldre els problemes ecològics que van a plantar-se al llarg de la vida de les noves generacions. És així com l’alumnat va a sensibilitzarse amb el medi ambient per a actuar, des de la infància, a actuar d’una manera mes reflexiva amb els seus actes que poden afectar d’una o d’altra forma al planeta. La sostenibilitat pot veure’s com un acostament a la naturalesa per a que els xiquets i xiquetes comprenguen que n’hi ha que cuidar-la i respectar-la, aprenent que el consum irresponsable genera molts mes residus que destrueixen l’habitat de moltes especies. A casa també podem sostindre aquesta educació ambiental que van a rebre en l’escola fent algunes activitats amb ells: • Podem fabricar una bossa de la compra amb una samarreta o roba vella que no vulguem. • Animar-nos a anar a un taller per a aprendre a fabricar productes casolans com sabons, cremes, salses...amb productes de proximitat! • Utilitzar la bicicleta o el transport públic pot ser una bona forma d’ensenyar-lis que generen menys contaminació. • Aprofitar una vesprada plujosa per a reconèixer quins joguets son prioritaris i donar els que no utilitza a altres xiquets.

68

• Promoure la visita a l’horta a vore si s’anime a tindre un hort urbà a casa, a mercats de segona mà per a trobar tresors, a llocs d’intercanvi d’idees... • El més important es aprendre a reutilitzar el que tenim i reduir el consum, però una bona forma de ser més sostenible i que podem aplicar-la a casa es classificant el fem d’alguna manera divertida.

.

Per tant, l’educació ambiental i el desenvolupament sostenible han d’anar junts en les primeres etapes d’educació dels xiquets i xiquetes, de manera que intervindran en el seu desenvolupament físic, afectiu, intel·lectual i social i afavoriran la creació de relacions i vincles amb l’entorn natural on habiten


Experimenteu

FAL L ES 2020

DE L Q U E CO NTA LA FAL LA

1- La bola del món està enutjada “Experimenteu” és el lema que em triat per a la falla, i volem tractar el tema amb la nostra xicalla.

mireu-li només la careta, té un parar enutjat pel que li fem al planeta.

2- Els quatre punts cardinals De nord a sud i d’oest a est

4- El xiquet amb el pallasso El xiquet no fa pallassades, només crida l’atenció i mostrar-vos les burrades que està fent la població.

5- El mag amb un barret i un conill

estem arrasant-ho tot,

D’un barret trau un conill.

des del cim de l’Everest

Serà això maltractament?

a l’oceà més remot..

Amb el mag, no està en perill:

3- La xiqueta amb el pollastre del megàfon

no ho duem tot a l’extrem.

6- La roda dels oficis

Xiquets, alceu fort la veu

És la roda dels oficis

i que s’escolte en totes parts,

que estan en perill d’extinció.

perquè si no, heretareu

No corren temps propicis

un món tot destrossat.

per aquestes professions.

La xiqueta s’ha buscat,

Ja no volen ser fusters,

amb un megàfon, un pollastre,

ni mecànics ni artesans,

i ja esteu tots avisats

i tanquen tots els tallers

que s’aproxima un desastre.

quan es jubila la gent gran.

69

El món se sent maltractat,


FAL L ES 2020

7- Un gat i un gos passegen els seus vestits Hi ha qui porta més mudats a les mascotes que als xiquets i els passegen disfressats, amb vestits i grans barrets. Una cosa és cuidar-los, que tenim l’obligació, mes arribar a humanitzar-los,

Si no anem amb molt de compte, tota la vegetació natural l’haurem de canviar prompte, per plantes artificials.

això és altra qüestió!

14- La vaca i la capa d’ozó

8- La Terra: uns esclata-sangs i dos caragol

Menjar tanta carn roja

Anar a fer esclata-sangs

i duu les coses a l’extrem.

o buscar uns caragols, resulta molt complicat perquè el camp està fet pols.

9- La mar de plàstic. Els peixos i les tortugues Amb les deixalles i el plàstic que tira la gent al mar, ens dona un poc de fàstic anar per l’estiu a nadar. Els peixos i les tortugues moren pels plàstics i xàrcies. Neteja tot el que pugues i et donarem les gràcies.

10- Les xarxes socials i les emoticones 70

11- La iaia i l’arbre artificial

Amb els ‘gifs’ i emoticones ja no sabem ni escriure, i entendre a algunes persones no és vida, és un malviure!

ara és roí per a l’ambient. La ‘penya’ està tornant-se boja

A la vaca han castigat, mes no sap el que ha fet. Li han dit que produeix metà i no pot tirar-se un pet!!!

15- El xiquet i el coet Mireu, pobre xiquet, tan tranquil que estava abans, li ha explotat el coet que portava en les mans. També ens rebentarà a nosaltres si no cuidem el que tenim, sense boscos, animals ni plantes veurem si sobrevivim.


FAL L ES 2020

12- L’ànec del birret Ja s’ha tret el doctorat, per això porta un birret. L’ànec s’ha especialitzat i és expert en Medi Ambient. Però ja no és tan normal veure’ls per l’Albufera. Aquest indret natural ja no és el que era.

13- La Natura: el conill, la granota i el goril·la Quant de temps fa que no heu vist alguns conills i granotes? No us sembla un poc trist que només siguen mascotes? Per a veure animals salvatges s’ha d’anar a un zoològic. Que visqueren als seus paratges,

Jesús Ignasi Moragues

71

no seria molt més lògic?


FAL L ES 2020

E N T R EVISTA

El nostre artista faller

72

Noelia Olmo Fallera de Pensat i Fet


vistositat dels colors, molt perfilat... tot molt fi! Per això, ha triat el sistema de fer les figures sobre cartró.

Per la seua dedicació, delicadesa, bon gust, ganes i forma de treballar, fa una mitjana de 2-3 falles, segons els tamanys i treball que tinga; sol dedicar molt de temps per a cadascuna. Ha fet monuments infantils per a tota València, però sobretot per a Gandia, ha fet inclòs falles de secció especial d’aquest poble! I, aquest any, tornem a tindre el grandíssim plaer de poder tindre una de les seues obres al nostre poble, a la nostra falla.

Tanta és la seua dedicació i entrega que li està aportant a aquest treball, que Ivan ens confessa que el ninot indultat es un secret que ningú va a vore fins arribar a la exposició del ninot. En general, està molt orgullós amb tot el resultat. És tot un orgull per a tots els fallers i falleres d’aquesta comissió contar amb la presència d’aquest gran artista, artista que torna amb la mateixa il·lusió que el primer dia. Gràcies al seu bon treball dedicat, l’any passat el nostre monument va rebre el segon premi de les falles infantils d’Alfafar.

A pesar d’aquest gran treball i dedicació, Ivan ha treballat molt en el què, per a ell, és el més difícil: una bona pintura i una decoració apropant-se a la realitat, on es veuen reflectits totes les emocions, sentiments i essències que els fallers que reben aquest monument, senten per aquestes festes. Ivan ens confirma que el mes difícil per a ell és el remat, moment amb molta tensió, treball i ànima que li posa aquest artista per a deixar la seua obra totalment acabada. Són varies peces les que composen aquest festiu monument.

Ivan ens ha mostrat els costats més ocults i misteriosos d’un xicotet, acollidor i simpàtic taller d’un gran artista, acomiadant-se de nosaltres amb un gran “Ens vegem en la plantà!” Ahí estarem esperant-te!

73

Parlant del monument infantil amb el lema “Experimenteu”, el procés que ha treballat és sobre motles, figures modelades per fang tenint una perspectiva més perfecta per a matissar més el detall de cada ninot. Triar faccions correctes, i al ser amb un estil festiu i voler ressaltar les seues línies de bellesa, les seues faccions, la seua elegància, la seua

FAL L ES 2020

Ivan Piris és l’ artista faller del monument infantil, amb el lema “Experimenteu”. Ivan és de Beniopa, un xicotet barri de Gandia. Tot va començar als seus 16 anys com ajudant d’artistes, fent decorats. Però va arribar un any que la seua comissió no tenia diners per a poder afrontar la despesa d’un monument, fins que començaren a parlar amb Ivan i a dir-li de que fora ell l’artista, que ell sabia fer falles i d’aquest sorprenent motiu va començar la seua dedicació. Va tindre la grandíssima sort de conèixer a Pascual Nebot de Borriana, “Pepet” per als amics, qui el va guiar als seus inicis, i amb aquell primer monument va guanyar un segon premi, ja li van dir que el fer falles és una addicció, i aixina és com aquest artista porta tota la seua vida dedicant-se a fer vertaderes obres d’art.


FAL L ES 2020

74

El mes difícil per a Iván és el remat, moment amb molta tensió, treball i ànima que li posa per a deixar la seua obra totalment acabada.


FAL L ES 2020

75

Ens vegem en la plantĂ !


FAL L ES 2020

A RT I CL E

Convisquem amb l’hort Noelia Olmo Mestra d’Educació Infantil

Els xiquets de hui disposen de menys temps per a jugar a l’aire lliure que fa tres dècades. Les seues vides estan cada vegada més organitzades pels adults. Hui dia el sentit del verb “jugar” està canviant. Els joves de hui tenen molts amics en Facebook però ni un només per a baixar a jugar al parc. En lloc de pujar una muntanya veuen com una altra persona ho fa, a través d’una pantalla. La majoria dels joves actuals a penes han tingut experiències amb la naturalesa. És ara quan l’estan descobrint gràcies als seus fills. Han vist en ells aqueixa necessitat i en tractar de satisfer-la s’estan ajudant a si mateixos. El nostre país s’ha convertit en el quart de la Unió Europea amb major nombre de xiquets amb problemes de sobrepés. Realment no corre cap perill una infància reclosa entre parets, asseguda enfront d’una pantalla, sense fer pràcticament exercici ni enfrontar cap risc? Trastorn per dèficit de naturalesa: TDAH, estrés, depressió o ansietat infantil es veuen reduïdes mitjançant el contacte amb la naturalesa. Els xiquets necessiten mantindre una relació amb la terra perquè d’això depén la seua salut mental, física i espiritual. Una altra conseqüència directa de l’excés tecnològic és la falta de moviment. Conseqüències del sedentarisme forçat: obesitat, menys salut física, augment dels problemes de concentració i increment dels comportaments violents. L’avorriment pot ser una conseqüència de la sobre-estimulació a la qual estan sotmesos els xiquets i xiquetes. Després de molts “m’avorrisc” s’allotja la necessitat de dedicar temps de qualitat en els quals gaudir de moments de joc a casa i fora d’ella.

76

Les noves tecnologies són formidables eines d’aprenentatge, sempre que ocupen el lloc que li correspon com a mitjans per a ampliar coneixements, però no per a accedir a l’essencial. El contacte amb la naturalesa és tan important per a la salut física dels xiquets com per al seu aprenentatge: a través dels seus sentits, dels seus cossos, incorporen coneixements que constitueixen les bases d’una memòria duradora, i són essencials per a la seua vitalitat.


Vivim en un món on tot ha de ser perfecte, net. Sembla que la naturalesa és brutícia, desordre. Però ens dóna la vida i ens enterrem vius en espais excessivament nets. Estudis sobre desenvolupament infantil assenyalen que els xiquets a casa corren tant o més perill que fora. Els xiquets superprotegits s’enfronten pitjor als perills. La infància és l’època de la vida més perillosa. Si no s’exposen a riscos i no aprenen a avaluar-los i a assumir-los, en realitat, els desprotegim. Per això és important que des de xicotets, els deixem al porta entreoberta al “salvatgisme”. Tenen una atracció innata cap a la naturalesa, i el que necessiten és tacar-se les mans amb fang, pujar-se a un arbre, menjar el que he guarreado, xafar els tolls….i ho estan perdent, encara que quan li ho ofereixes, ho gaudeixen com a bojos.

David Sobel

A més dels avantatges del contacte directe amb la naturalesa, els horts s’han revelat com a formidables espais d’aprenentatge interdisciplinari. Horts amb vegetals i herbes aromàtiques a cura dels propis xiquets que en alguns casos fins i tot arriben a proveir les cuines escolars.

FAL L ES 2020

“Si volem que els xiquets es desenvolupen saludablement em de donar-los temps per a connectar amb la naturalesa i estimar la Terra, abans de demanar-los que la salven”

“Si volem que els xiquets es desenvolupen saludablement em de donar-los temps per a connectar amb la naturalesa i estimar la Terra, abans de demanar-los que la salven”. David Sobel.

77

Per no parlar de les nombroses possibilitats pràctiques dels continguts teòrics del programa educatiu, en diverses àrees, els horts afavoreixen actituds i comportaments d’afecte i comprensió del mitjà, així


FAL L ES 2020

Però no sols em de treballar-ho a les aules, en la família i a la ciutat es poden fer tots els dies moltes xicotetes coses perquè els xiquets tinguen aqueix contacte real amb les coses. com de perseverança, paciència i respecte pels ritmes naturals, en contrast amb la cultura de la immediatesa a què vivim. A “l’escola viva” es promou que els xiquets i xiquetes passen almenys un dia a la setmana fora dels murs escolars. Per a acostar-los a l’entorn en el qual viuen les escoles realitzen programes de cooperació amb els agricultors i granges locals. Però no sols em de treballar-ho a les aules, en la família i a la ciutat es poden fer tots els dies moltes xicotetes coses perquè els xiquets tinguen aqueix contacte real amb les coses. No és necessari anar a un gran espai natural. A més, hui dia quasi tot és ciutat i quan se’ls pregunta als xiquets com millorarien la seua ciutat, demanen espais verds.

78

A més d’aqueixos “parcs” que tenim en el nostre municipi, es podria fer el que els anglosaxons criden “adventure playgrounds”, àrees on els xiquets poden investigar, crear, tocar, construir coses en el món natural. Les famílies poden fer moltes activitats perquè els xiquets prenguen consciència de la naturalesa entorn de la seua llar, fins i tot en una ciutat, els arbres, les xicotetes plantitas. Es pot afavorir que apadrinen arbres. Els horts urbans poden servir perquè vegen com creixen les plantes, com es pot reciclar, perquè juguen amb fang, amb plantes, amb els elements, que construïsquen, etc. En les comunitats de veïns, els


FAL L ES 2020

terrats es poden transformar en horts. A més, els xiquets necessiten contacte amb persones i xiquets d’altres edats. Cal recuperar els llaços comunitaris, veïnals. El fonamental és aprendre fent, en comptes d’estar contínuament asseguts en el pupitre, en el sofà de casa o enfront del mòbil…. Aprenen del seu dia a dia, de la seua quotidianitat, del centre educatiu. Un exemple seriosa, les classes teòriques fetes a l’aula haurien de usar-se com a complement a experiències de la naturalesa: poden esbrinar quant aliment necessiten les ovelles diàriament o la inversió que ha de fer el granger per a mantindre-les. O en anar a comprar llavors per a un mini hort a casa, que ell siga qui qüestione el tema econòmic. Els xiquets són el futur. Em de cultivar aqueix sentiment d’estimar a la naturalesa que està en tot ésser humà, perquè ho necessitem, tant la Terra com nosaltres. Vida sempre hi haurà, però si no assumim una vida sostenible, l’espècie humana desapareixerà.

.

79

Per sort o per desgràcia, l’educació a l’aire lliure i especialment la consciència de la seua decisiva importància per a la salut holística dels xiquets, a penes està començant a desenvolupar-se al nostre paísAglae, sota un bell taronger deturada, al lluny sent les germanes com ocellada al vent. I ja no va a l’encalç per l’herba i la rosada, I té la cara pàl·lida d’un gran defalliment. Ella dansava i reia tot just casada amb Drias, altiva entre la fressa, joiosa de la llum. I ja de l’hort s’amaga per les desertes vies I encara es fa més blanca, perduda entre el perfum.

comissió major C R I DE M A LA TA RO NJA “ TARO NJA” P E L CO LO R O A L CO LO R TARO NJA “ TA RO N J A” P E R LA TARO NJA?

I Aglae, ja refeta, es bressa en l’esperança; amb un sospir molt tendre solleva el pit caigut; ella pogués besar l’infant que ja s’atansa, batec tan avinent i tan inconegut. I veu la piadosa taronja que fou bella, i jeu abandonada del rec vora l’espill. De la muller la sort li transpareix en ella: fer-se espremuda i lassa per la frescor del fill. Josep Carner, “Els fruits saborosos”.

HORTA

I arriba a les taronges, i en cull i se n’emporta; la set, de sols mirar-les, li feia els ulls brillants. Mossega un fruit i acluca els ulls com una morta i del cabell afluixen el pes les dues mans.


Isabel Molinero

La taronja: varietats per a tots els gustos

82

FAL L ES 2020

H O RTA

NAV E LI NA

NAVEL POWEL L

L’origen del nom d’aquesta taronja “Navelina” obeïx al vocable anglés “navel” que significa melic i això és així perquè la flor d’aqueta taronja dóna lloc a un segon fruit amb una semblança al melic. La seua arreplega comença en octubre fins a finals de gener. L’arbre es d’altura mitjana, de dens fullatge amb fulls verds intenses i que presenta una copa, habitualment, arredonida. Es una varietat ideal per a fer suc.

Es de maduració tardana, el que fa que la seua recol·lecció puga començar a finals de l’hivern i allargar-se fins a l’arribada de l’estiu, sent durant el mes de maig quan aconseguix la seua maduració òptima. El fruit és redó o ovoide i el melic característic és poc visible a l’exterior. Es una taronja que també dóna molt suc dolç amb una polpa de color taronja intens, bona textura i grossor de pell. Creix en un arbre vigorós.

NAV E LATE Es cultiva menys i el seu preu en el mercat és més elevat. Creix en arbre vertical, molt vigorós i frondós amb fulls també de color verd intens. Madura prou prompte, però sol ser una taronja que es recol·lecta en la segona part de la temporada aproximadament entre gener i març i presenta un fruit que és arredonit, amb pell llisa i suau encara que té una característica molt peculiar que es coneix com “poteta de rata”. La seua polpa no presenta llavors, es de color groc-taronja, amb molt suc. Es considera la millor taronja del món segons els especialistes, consumidors, comerciants i agricultors.

NAV E L LANE LAT E Sol crèixer en un arbre vigorós, de bon desenrotllament, xicoteta grandària, copa arredonida, frondós, de full gran, amb espines no molt acusades i de color verd intens. Es una espècie subtropical que no tolera ni les gelades ni un sòl molt salí, amb una maduració tardana podentse disfrutar des de gener fins maig. És de color ataronjat, presentant una corfa rugosa, pell fina, sense llavors i amb un melic també xicotet. Són taronges de taula, sucosos i dolços, que presenten molt poca acidesa.

NAVEL FOYOS Es cultiva habitualment en Torrent (València) encara que el nom ho pren de la localitat valenciana de la comarca de L´Horta Nord, Foios. La fruita d’esta varietat és de grandària mitjana y/o gran, de forma redona o oval, amb corfa rugosa i de color taronja intens, sense llavors. Oferix molt suc però també es consumix en taula. Sol créixer en arbre sobre terreny argilós i la seua recol·lecció s’efectua a finals d’any, principalment al novembre i desembre, lo que la fa apta per al fred.


SALUSTI ANA

BAR B ER INA

Esta taronja creix en un arbre que és vigorós, de branques fortes, frondós i que presenta una grandària mitjana, sensible al fred i als canvis de temperatura. La seua recol·lecció es realitza en els primers quatre mesos de l’any, de gener a abril. La taronja sol ser arredonida o de vegades aplatada, presentant una corfa fina, sense llavor, que ens oferix abundant suc dolç i de poca acidesa.

És autòctona de València, no presenta melic i sempre es mostra com un fruit que no necessita molta atenció. Son fruits grans, redons i de vegades un poc allargats que no presenten llavors. Sol madurar entre abril i maig i ens proporciona un tipus de taronja que resulta molt saborosa gràcies al perfecte equilibri entre els sucres naturals que posseïx i els seus nivells d’acidesa, aportant molt de suc.

VA L E N CI A LATE

SANGUINEL L I

És una taronja tardana ja que la producció es desenrotlla des del mes d’abril fins a finals de juny o més, en funció de la duresa de l’estiu. Creix en arbre de caràcter vigorós, forma arredonida, sense espines en les seues branques i de fulls color verd clar. El fruit presenta una corfa molt ataronja i rugosa, sent les peces de grans, arredonides, amb poques llavors i amb una polpa que oferix gran quantitat de suc.

L’origen del és de Xina i la característica principal més distintiva del és el color roig de la seua polpa com a conseqüència dels pigments cridats antocianos que conté, afectant inclús de vegades a la corfa. Creix en l’arbre vigorós, amb una forma abaldufada, sense espines i oferix un fruit que sol ser d’una grandària mitjana, sense llavors, posseïxen un sabor agredolç, són tendres per a menjar i amb un alt contingut en suc. La seua recol·lecció és normalment en la primera part de l’any des de gener fins maig quasi juny.”

FAL L ES 2020

H O RTA

Color taronja a la taula, carbasses i moniatos, pastanagues i pinatells, taronges i l’ou de reig. Els caquis i les mandarines, i el color del vespre al cel, quan el sol es retira i s’amaga discretament.

83

Isabel Barriel

de tardor els aliments:


FAL L ES 2020

Directiva 2020

President Jose Antonio Mambrilla i Moreno Vicepresident 1er Juan Carlos Nieto i Martí Vicepresident 2n Jonathan Ramírez i Moya Vicepresident 3r Jorge Genovés i Rodríguez Vicepresident 4t Antonio Luis Mohedano i García Secretari Manuel Prieto i Castelló Vicesecretari Andrés Ramírez i Preciado Tresorer Nicolás García i Domínguez Comptador Enrique Simón i Canovas Delegada de festejos Joana Mohedano i Gómez Subdelegada de festejos MªAngeles Hernández i Delgado Lotera Mónica González i Velasco Delegada d’infantils Sandra Díaz i Moreno

84

Subdelegada d’infantils Lorena Díaz i Moreno


Gabriela Asunción i Casado Component de junta Alberto Corredor i Navalón

FAL L ES 2020

Delegada de secció femenina

Component de junta Juan José Salas i Jiménez Casaler Pedro Díaz i Bautista Bibliotecaria Isabel Molinero i Ramírez Delegat de juvenils David Díaz i Moreno Subdelegat de juvenils José Simón i Canovas Delegat de rrss

85

David Nieto i Martí


FAL L ES 2020

president

86

JosĂŠ Antonio Mambrilla i Moreno


87

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

EXA LTACIÓ

Al nostre president Noelia Olmo

Del bressol del casal Fill de l’amo de l’all i pebre Electricista de professó familiar i faller de peus a cap. Així és como deu ser un bon faller, generós, humil i familiar. Adjectius que qualifiquen aquest president tan ben plantat. Amor per les falles es el que sent un amor ple d’esforç i col·laboració passió per la seua festa, llums i colors. Pel soroll i els focs. President de la teua falla, per fi ha arribat! Açò és el que cridem

88

al escoltar: Ie!! Mambrilla president!


89

FAL L ES 2020


90 FAL L ES 2020


“Falles” Desde que vaig naixer, no he passat un any sense escoltar esta paraula i sentir el que significa per a una persona que porta tota una vida de faller.

FAL L ES 2020

SA LU DA DE L NO ST RE P RESIDE NT

Després de tants anys vivint esta festa des de dins i donant tot per ella, m’ha arrivat el moment i enguany l’he viscut i viuré com a president d’aquesta gran comissió. Ha sigut un any de grans reptes i he fet tot el que estava en les meues mans per a cumplir amb totes les obligacions i responsabilitats d´aquest carrec. Fallers i falleres, veïnat, amics, amigues i familia. Disfruteu d´esta gran festa declarada Patrimoni Inmaterial de la Humanitat perque és única i es de tots nosaltres. Aquest any ho compartiré amb un cuadre d´honor de somni. Vero, Daniela, Alejandro, disfruteu de cada moment perque son únics i passen molt ràpid. Estic infinitament agraït pel suport que m´ha donat la meua familia, a tots els que en algú moment han col·laborat i a aquells que han volgut formar part de la meua directiva. No puc oblidar-me de la meua dona, per recolzar-me i estar sempre ahí, et vull molt.

91

Visca Alfafar! Visquen les Falles! I visca la falla Pensat i Fet!


FAL L ES 2020

E NT REV ISTA

parlem amb josé antonio Quina va ser la teua motivació per a presentar-te com a president? La meua motivació és que vaig trobar el moment. És a dir, jo vaig sentir que era el moment de presentarme perque per las cirunstancies podía i aixó va ser no més, trobar el moment.

Què destacaries d’aquest any com a president? Doncs el destacaría tot, estic vivint-ho tot sobre la marxa. Vivint el moment i segons el que vaja passant, aprofite. Com si el sentiment aquest any fora més intens i de deixar-me anar. Son moltes oblicacións, però al final, faig el que vuic.

Què es lo que mès ganes tens de viure? Jo no sé si li passarà a molta gent, però es la cremà. Vull viure-la des de president a vore que ès sent. L’Ofrena té que ser molt bonica, pero la cremá...

Aquest any ha sigut ple de canvis en la teua vida, com els has gestionat amb el càrreg de president?

92

Darrer de l’un, el dos. Sí que han sigut moltes coses, entre la boda, la presidencia... ja son prou, però sí, una agenda, tot molt bé apuntat que no se me oblide res, i conforme vagen venint les coses, a pelear-les.

Com van a ser aquestes falles? Jo espere que vaja tot bé, encara que sempre pot passar algo que no t’esperes, però que vaja bé.


Es que missatges tinc per a molta gent. A la meua família sobretot. A tota perque està en mi en tot moment, i si tinc qualsevol dubte o lo que siga m’ajuden a resoldre-ho.

.

FAL L ES 2020

T’agradaría agrair a algú especialment el treball que está fent o enviar-li un messatge a alguna persona especial de la comissió?

93

I un agraïment especial a la meua dona, que està acompanyant-me i donant-me suport en tot moment


FAL L ES 2020

E M O C IÓ

unes paraules No sabria dir el dia ni el moment en què et vaig conéixer, però el que sí sé es que des de que vares entrar en la meua vida ja no has eixit d’ella... Has sigut el meu amic, la meua parella, el meu cuidador, el meu entrenador, has confiat en mi quan jo no ho feia ,el meu company de vida, el meu marit i, ara, el meu PRESIDENT!!! Estic molt orgullosa per com l’estàs fent però, tenint en compte el gran faller que eres, no n’hi hi havia cap dubte. Faller des del bressol, que sempre apareixies el dia 15 i no eixies de la falla fins al 19, però que a poc a poc es va anar enganxant del cuquet de les falles i que ara espera les falles com l’esdeveniment més important de l’any. El primer dispost a baixar i ajudar en tot el necessari, muntar la carpa, fer la presentació, sempre responsable de la música, que mai li sembla que hi ha hagut suficients assajos, despertà, esmorzars, cavalcada, que s’apunta a tot estiga qui estiga, perquè tu ho fas pel teu amor per les falles i no per quedar bé. Segur que enguany encara serà més especial i desitge que ho gaudisques al màxim. Et vull molt.

94

#SIPORSIEMPRE


95

FAL L ES 2020


C E NS

FAL L ES 2020

Comissió masculina

Plácido García i Fernández

Miguel Enrique Asunción i Casado

José García i Lobo

Edgar Barrera i González

Rubén García i Olivares

Antonio Boyero i Gallardo

Jorge Genovés i Rodríguez

Antonio Candel i Chulia

Alejandro Gómez i Esteve

Andreu Canet i Alcaraz

Miguel Gómez i Gonzalo

Carles Canet i Alcaraz

Jose Luis González i Velasco

Javier Canet i Margarit

Juan Manuel Hernández i Beltrán

Francisco José Copete i Sanz

Alberto Hernández i Lozano

Alberto Corredor i Navalón

Miguel Hervás i Leiva

Francisco José Cuevas i González

Pablo Hervás i Leiva

Pascual Del Arco i Gracia

Daniel Llácer i Asunción

Pedro Díaz i Bautista

Francisco Llácer i Tatay

David Díaz i Moreno

José Luis Mambrilla i Portela

Fernando Duque i Blanco

Fernando Martínez i Garrido

Alfredo León Espert i Martinez

Miguel Ángel Mateos i Niño

Manuel García i Cardama

Juan José Mejía i Dorado

Nicolás García i Domínguez

Antonio Luis Mohedano i García

96

Jose Carlos Alonso i Gascón


Jose María Moreno i Castro Sebastián Muñoz i Toscano

FAL L ES 2020

Ernesto Molinero i Sempere

Raúl Navarro i Asensi Juan Carlos Nieto i Martí David Nieto i Martí Juan Carlos Nieto i Salamanca Enrique Olea i Barrera Abel Olea i De La Cruz Jorge Olmos i Tomás Roberto Picazo i Navalón Manuel Prieto i Castelló Jonathan Ramírez i Moya Andrés Ramírez i Preciado Rafael Rocher i Requena Jose Luis Ruiz i Flores Sergio Ruiz i Mora Juan José Salas i Jiménez Raúl Sánchez i Auñón Enrique Simón i Canovas

Jose María Vega i Guedes Bernardo Verdeguer i Álvarez

97

Jose Simón i Cánovas


FAL L ES 2020

fallera major Verónica

98

Díaz i Moreno


99

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

EXA LTAC I Ó

A la nostra fallera major

Noelia Olmo

Una realitat Una realitat és la de la nostra fallera major, Una realitat que se li acosta Des de totes les branques familiars, Unes branques fortes i unides, Fortes i unides com és la nostra fallera major. Plenes d’il·lusió van a ser aquestes falles Plenes de moments i records Que guardaràs per sempre al teu cor, Des de la pujada de la teua banda, Fins al ball de les nits. Verónica, xikii o Gilda pels amics, Bellesa, compostura i amor Sinònims que caracteritzen a aquesta fallera major. Qui m’ho anava a dir! Jo fallera major! Fallera major d’aquesta falla amb el cosí i els nebots. Volguda Veronica, volguda fallera major gaudeix al màxim aquesta experiència, ací estarà la teua comissió per a gaudir-la amb tu. 100

Moments de bogeries i alegries, Moments de selfies i balls. Moments , Records…. Ja, una realitat!


101

FAL L ES 2020


102 FAL L ES 2020


Fallers i falleres, amics i amigues, veīns i veïnes! Es tot un plaer representar enguany, a la meua falla!

FAL L ES 2020

SA LU DA DE LA NO ST RA FAL L E RA MA JO R

I com no podria ser d’altra manera, encantadíssima de fer-ho junt al meu cosí José Antonio i els meus nevots, Daniela i Alejandro. He de dir, que mai ho habia imaginat...jo?? Fallera major??? Doncs ací estic... Amb moltíssima il·lusió, amb ganes de cada acte, de somriure, de plorar d’emoció, de ballar cada cançó, i tot, junt la millor comissió, que feu posible que disfrutem de la festa i als que vuic agraïr l’esforç i dedicació durant tot l’any, perque les falles no son 4 díes! Moltes gràcies a la meua familia, perque una vegada més, són ací per a donar-me suport en les meues desicions, que sense dubte per a mí, esta ha segut una de la més “loquetes”, però estic segura que també, l’experiència més emocionant i especial que mai oblidaré. Vos esperem a tots, per a que disfrutem al máxim, de la millor festa del món... LES FALLES!

103

Visca Alfafar! Visca les Falles! I visca la falla Pensat i Fet!


FAL L ES 2020

E NT REV ISTA

parlem amb verónica Què son per a tu les falles? Hui dia m’ha canviat la perspectiva, però per a mi la falla són 4 dies. És a dir, tal qual, i ja està, i no era res més que això. Ara com ara? Perquè m’ha canviat el pensament. M’he adonat que les falles realment són tot l’any, que hi ha molt d’esforç i a mi m’està agradant. Però realment el que eren, eren només 4 dies, festa i ja està, ja ho saps.

Com va ser la decisió de ser fallera major? Difícil. M’ho vaig pensar moltíssim, moltíssim, moltíssim. No volia, però no sé, alguna cosa em va dir que ho havia de fer d’alguna manera. És el que es va dir en la presentació, que per la meua família qualsevol cosa, perquè per mi no ho haguera fet. No era el meu somni. A veure, és que “és el meu somni és una miqueta fort”, vull dir, a mi pels xiquets sí que ho faig. També et dic que ara és quan realment tinc més sentiment faller, mai ho he tingut. Sempre he tingut el sentiment de la terreta, però és diferent eh? València és València, les falles sí, però… no ho acompanyava amb les falles, o el que són. Aqueix sentiment, al final, per a mi, m’ha nascut quan estic dins. I si enguany plore, que ploraré, serà per la companyia realment. Però vaja, que marcarà un abans i un després, això és clar.

104

Quin es el acte que tens més ganes de representar? Els premis me fan ilusión. Presentacións no, ni la meua. Pero els premis sí. I la ofrenda, com fallera major, també m’abelleix.


Tema música… encara que bo, s’està arreglant una mica eh? Però sí, la cosa de la música és veritat, posaria música més moderna, més “reguetó” i menys Nino Bravo, encara que també té el seu lloc eh?

FAL L ES 2020

Si pugueres, què canviaries en la nostra falla?

Com esperes que sigua la semana fallera? En agradaría saber les teues expectatives! Uf! Perquè jo les veig cansades, cansades i... esgotadissima. Ah si! I amb monyos! Així les veig jo, amb monyos!! Mare meua, i vestir-me a tota hora… Jo crec que seran una mica esgotadores, però m’abelleixen, realment m’abelleix un munt viure-les. Són molts actes!

Has traigut a un nou faller a Pensat i Fet, li està agradant la festa? Bo, sí… Un poquet. Mès del que em pensava eh! M’ha sorprés molt, perquè m’ha pujat la banda, es disfressarà en la cavalcada...No és que li encante però ho fa, encara que siga pel meu.

T’agradaría agrair a algú especialment el treball que está fent o enviar-li un messatge a alguna persona especial de la comissió?

105

A Fran, sí que li donaria les gràcies perquè sempre m’està dient “és que no m’agraeixes ná!”, perquè jo vaig molt atabalada i no m’adone de tot el que està fent per mi i realment sé que ho està fent per mi saps? I sé que no és la seua obligació, i tot el que està fent és molt fort, perquè a ell le conegueu així que… Sí, gràcies a Fran per acompanyar-me.


FAL L ES 2020

E M O CIÓ

unes paraules Tia estic molt contenta de que sigues la Fallera Major de la nostra fallla, acompanyant al oncle Jose i als tetes, s’ho aneu a passar molt bé i estic segura que va a ser un any inolvidable i que vas a fer-ho súper bé. Eres molt important per a mi i sempre estaré al teu costat per a disfrutar d’aquestes falles per a que siguen les millors de totes. Disfruta molt del teu regnat, encara que no ho hagueres pensat mai segur que no ho vas a oblidar. Te vuic molt. Carla

Tia m’encanta poder compartir aquest somni amb tu , no podia haber imaginat millor Fallera Major per al meu regnat. M’agrada compartir coses amb tú, com fer-se fotos i eixir molt guapes, tant que tenim que repetirles 1000 voltes hasta que eixim perfectes. Si algú dia te troves trista sempre estaré al teu costat.

Tia estic molt content de que estigues en mi aquest any.

Te vuic molt. Daniela

Sempre he sigut el teu “pequeñito” i a mi m’agrada molt que m’ho digues. Eres molt “parlanchina” i, encara que no, t’agrade que t’ho diga, saps que t’ho dic de broma. Estàs sent molt bona fallera major i els quatre s’ho anem a pasar molt bé amb tota la nostra comissió. Te vuic molt.

106

Alejandro

Per als tres eres molt important, sempre estàs amb nosaltres i ens queden molt moments per viure junts. Et volem molt, no canvies mai i disfruta molt d’aquest any, que nosaltres i tota la teua familia estarem al teu costat per vore com brilles.


107

FAL L ES 2020


C E NS

108

FAL L ES 2020

Comissió femenina Maria José Alcacer i Ordiñana

Eva María Gracia i Mejías

Tamara Arocas i Nieto

Mº Ángeles Hernández i Delgado

Gabriela Asunción i Casado

Inmaculada Hernández i Palao

Isabel Asunción i Casado

Rosa María Hurtado i Fernández

Alejandra Asunción i García

Rosario Leiva i Figueroba

Carla Baixauli i Asunción

Laura López i Campos

Beatriz Barrera i Sánchez

Yolanda Lozano i Puchades

Ana María i Caballero Urtiaga

Vta. Natalia Martínez i Villarrubia

Manuela Cánovas i Laguna

Amparo Martínez i Guardiola

Mireia Cercós i Cervera

Elena Mascarós i Díaz Del Prado

Mercedes Cru i Cabedo

Joana Mohedano i Gómez

Lorena Díaz i Moreno

Rocío Mohedano i Gómez

Sandra Díaz i Moreno

Isabel Molinero i Ramírez

Maria Pilar de la Cruz López

Petri Moreno i Castro

Natalia Espert i Martínez

Amparo Moreno i León

Josefa Fernández i Mari

Antonia Moreno i León

Noelia García i Ráez

Enriqueta Moreno i León

Paula García i Soler

Raquel Olea i De La Cruz

Itziar Edurne García i Vila

Mº Victoria Olivares i Guijarro

Juani Gómez i Del Pino

Noelia Olmo i Moreno

Mónica González i Velasco

Alba Parra i Mompó


FAL L ES 2020

Palma Rabazo i Tomás Graci Ráez i García Teresa Raga i Lliri Isabel Ramírez i González Rosa María Requena i Martínez Silvia Ridaura i Pérez Iris Risotto i Marjalizo Gloria Rocher i Requena Lourdes Rodríguez i Rodríguez Sandra Ruiz i García Antonia Salamanca i Pérez Alba María Sales i Climent María Pilar Sánchez i Auñón Justa Sánchez i Carrero Noelia Santamaría i Jaén Zenaida Helmi Solis Josefa Amparo Solórzano i Mocholí Leonor Sospredra i Boy María Amparo Tapia i Alabau Palma Tomás i Cabello

109

Maria José Romero i Fernández


110 FAL L ES 2020


monument 2020

FAL L ES 2020

111

El Show ha de continuar

MONUMENT

RA M Ó N LE MO S SIE RRA


FAL L ES 2020

C U LT U RA - O P INIÓ

El miracle de treballar de la teua vocació Paola Navalón Actriu

“Un poble que no ajuda o no fomenta el seu teatre, si no està mort, està moribund” Federico G. Lorca El meu nom és Paola Navalón i sóc actriu a aquest país. El meu treball consisteix en comunicar, donar veu a la veritat dels personatges que interprete. Conte històries a un públic que, en principi, està disposat a escoltar. El teatre forma part de l’art i del món de la cultura. L’art és un acte d’entrega, amor i valentia on els autors i els intèrprets parlen de la veritat d’ells mateixos; allò que els preocupa, els espanta, els agrada, els enamora o els apassiona com a èssers humans, i precisament per això pot arribar d’una manera tan directa els espectadors, que també ho són. El teatre és un espill on el públic pot anar a veure’s a ell mateix i aprendre d’això perquè pot descobrir noves perspectives de ell i el món que té al voltant. Per tot açò i més, la nostra cultura és tan important. Ella té un paper molt relevant a la nostra societat ja que fomenta valors tan necessaris com la capacitat d’anàlisi, el desenvolupament intel·lectual i, sobretot, l’empatia. Açò hauria de ser una cosa evident però, per desgràcia, no ho és tant. No som conscients de la mancança que en tenim com a societat i individus.

112

Anime a tots a fer una autocrítica i pensar en el que podem fer per la resta i també per nosaltres mateixos però que no fem, en l’amor que podem donar i no donem, en les coses que podem canviar i no sabem com fer-ho i, en definitiva, en tot allò que tenim a l’abast de la mà per fer d’aquest un món millor i no som ni conscients. Com he dit abans, sóc actriu i és un miracle que treballe i puga viure del meu ofici en aquest país. Açò no és un bon auguri per a ningú.


El Show ha de continuar

FAL L ES 2020

DE L Q U E CO NTA LA FAL LA

Aquest monument és una estructura que compta amb una figura central molt especial. És un circ, un que tots coneguem prou bé. Estem al circ de la vida on tots els problemes quotidians ixen a relluir La nostra societat encara que en constant evolució i canvi, ens sotmet a un joc on aparentment no podem escollir i ens obliga a jugar amb les seues pròpies regles. Ens trobem amb un espectacle en el que sí o sí em d’eixir a escena, passe el que passe. No en tenim més remei que continuar cap a davant siguen les que siguen les nostres precàries i difícils situacions. Sobre la gran carpa del circ tenim a les dues estrelles protagonistes del nostre show. Parlem dels dos pallassos que simbolitzen el sentiments antagònics de la tristesa i l´alegria. En definitiva, l’essència humana que es veu sotmesa per la manca d’educació emocional i la falta de valors. És a dir, aquests dos pallassos sitbolitzen els sentiments d’una societat cada vegada amb menys valors. Igual ens fan riure, que igual ens fan plorar. Al voltant del cor del monument, veiem diferents escenes. La primera d’elles ens mostra a una gran dona que gestiona el circ, al costat d’un pobre pallasso artista que no sap com fer més equilibri amb els pressupostos que té, representant un espectacle de malabars amb els diners de les arques publiques. En altra escena, ens trobem, artistes i figures de la cultura a la cua de l’atur; un especialista en auguris prou negres respecte al treball i el futur que ens espera. Com no hi hagen més pressupostos, tots els artistas acabarán passant per eixa porta. Un vident li llig el futur al gerent d’un circ, aquest capcot, veu com les cartes no li auguren un bon futur d’autònom.

113

I és que el futur d’aquesta societat no és molt encoratjador.


FAL L ES 2020

E N T R EVISTA

El nostre artista faller

114

Andres RamĂ­rez Cuiner i Interiorista


Ramón és electricista de professió amb la seua titulació. El seu recorregut pel mon de les falles va començar a la falla “Bolseria” de València, a la qual va pertànyer durant 18 anys, i com que li agradaven tant les falles quant encara era faller, va anar al taller d’un artista del seu poble que feia falles infantils a informar-se. Ell volia introduir-se al mon del artista faller i començà ajudant-li els caps de setmana. Poc a poc varen créixer fins que Ramón va seguir treballant amb Arturo Vallés amb el qual va estar uns anys fins que va decidir independitzar-se com artista autònom. Primer es va dedicar a fer falles infantils i en poc temps agafà també les grans. Sempre ha estat agremiat i els seus tallers han estat a Puçol i fins ara a Xiva. Aquest any realitza en total 8 falles, 5 grans i 3 infantils. L’any que més falles va fer varen ser 12, però va tindre molt de treball i va ser un any de caos perquè entre elles hi havia algues falles grans de Secció 3ª de Valencia ciutat. Ha treballat per a comissions de Sagunt i Paterna entre altres, inclòs ha fet Fogueres alacantines. Fa 4 anys que no fa fogueres i hui en dia es dedica a fer falles més properes de València. Ramón té com a referent principal a “Pepe Puche” per a donar-li el acabat a les seues obres i a “Pepet” si parlem de risc. Ell és més partidari de fer els seus monument de cartró abans que de suro i encara fa ús dels tradicionals motles. Es descriu com un artista molt tradicional, ja que també és un poc més “ecològic”. Fa ús de la cola de engrut i segueix usant la farina bullida com antigament, però moltes vegades no té mes remei que anar a parar al suro per a poder fer els remats del

FAL L ES 2020

monuments, ja que és més fàcil de emprar per el risc que comporten. A l’hora de fer els ninots no empra cap tipus de maquina o ferramenta gran actual, sinó que, com deia abans, és més clàssic i que l’únic que empra, més enllà de raspalls i escates, és un filferro candent per a tallar i rebaixar el suro. En quant al nostre monument, Ramón diu que on més obstinació ha posat, és als ninots centrals, perquè tenen molt de risc en anar els dos en l’aire. Aleshores ha tingut que equilibrar molt bé l’estructura interna de fusta per a que facen de contrapès un remat amb l’altre. Ens fa molt encalçament en que té molt de risc i li afig més dificultat al estar el dos separats. Com a acabat del nostre monument, com deia abans, és partidari de l’escata però ens comenta que els últims anys han anat introduint textures que donen el acabat desitjat perquè abarateixen costos. No és el mateix aplicar l’acabat desitjat amb una pistola, que passar molt de temps escatant. Tant com per al nostre monument com per als altres farà les dos tècniques, inclourà textures però hi hauran acabats escatats a mà. Per últim, per al dia de la plantà, que és un dia amb molts nervis, li té molt de respecte a la grua pel que comentava del risc que comporten els remats. Comenta en veu baixa que al taller tot encaixa a la primera, però a l’hora de la veritat, al carrer, tot es més difícil. Ens conta l’experiència que va tindre a una comissió quan van plantar una falla infantil al Tombe; ens descriu que va ser una experiència molt bonica i que no té res a veure amb la tirada de grua. També desitja que no ploga ni faça molt vent, perquè porten molts anys patint amb els elements climatològics que apareixen quant menys te’ls esperes.

115

Ramón Lemos Sierra és el nostre artista de la falla gran amb el lema “El show ha de continuar” i va naixer a València però és de Xiva de tota la vida.


FAL L ES 2020

116

“Una vegada vaig plantar una falla infantil al Tombe; va ser una experiència molt bonica i no té res a veure amb la tirada de grua”


117

FAL L ES 2020senyera Esta es la nostra Bandera. Contemplemla, valencians; de la Patria Valenciana la Senyera: Baix ella tots som germans. La Senyera valenciana alta, bella i soberana, nostra gloria, nostra força i nostra fe; en l’ampla armonia humana dia a dia; Deu donarmosla vullgue. Roig de sanc i groc d’espiga blau de cel; tricolor bandera amiga, grat recort i viu anhel. Josep Maria Bayarri Hurtado

HISTÒRIA

AVA N T LA NO ST RA


FAL L ES 2020

H I STÒ R I A DE P E NSAT I F ET

La nostra Senyera Noelia Olmo

No podría començar a narrar aquesta història sense abans resaltar el símbol que nos acredita com a valencians, La nostra volguda senyera!!!

“Quatre pals de línies roges sobre camp d’or, i una franja perpendicular en blau que orla una corona reial. Culmina el màstil en un Rat Penat on vibra en les ales desplegades” La Reial Senyera, Senyera Valenciana o Senyera del Regne de Valencia!, així és com la nomenem i és l’ única senyera legítima i tradicional del poble valencià. No hi té fixades unes proporcions oficials, però s’utilitzen dues formes, de 2:1 i de 3:2., considerant la primera forma, la tradicional i s’utilitza sobretot en edificis de gran simbolisme històric i en cotes altes.

120

La segona forma, en canvi, és d’ ús general i comú, probablement per mimetisme amb la forma de les altres banderes d’ Espanya. Com a curiositat cal destacar que, La Reial Senyera posseïx ranc “Reial”, i se li rendeixen honors militars en 21 salves de canonades, com a qualsevol Rei. Per tal motiu, mai s’ inclina i quan

és baixada des del balcó de l’Ajuntament de València cada 9 d’ Octubre, baixa en solemnitat, i de manera totalment vertical. Ressaltar l’ afortunats que som la comissió per rebre al seu breçol l´orgull d´ esta gran família fallera, La Senyera!!! Famílies falleres, que han lluitat i treballat per tots i cadascun dels moments en els inicis d´ aquesta xicoteta i modesta comissió Amb l´ arribada del segon membre de la família ,Rocher i Rosa Mari estaven tan desbordats d´ il.lusió que volgueren compartir la benvinguda de la seua filla amb tota la comissió obsequiant la seua primera senyera l´ any 1.983. I en l´any 2.005, els representants infantils, Javier Mambrilla i Begoña Martínez, xiquets de famílies de tradició fallera i amants de les festes josefines, volgueren deixar un record del seu regnat. Va ser així com va arribar la segona senyera a la comissió. Hui en la falla Pensat i Fet conservem dues senyeres perquè tenen un valor grandissím per a tots nosaltres. Doncs senten uns arrels profunds per aquest símbol i es troben molt identificats amb les senyeres, de tal manera que cada vegada que finalitzem els actes cantant l´ himne regional, un dels fallers, agafa la


Les senyeres sempre estan presidint el casal faller, de fet el seu ús en les falles és presidir qualsevol acte faller com és la proclamació, l´ exaltació… Encara què en alguna ocasió, durant els primers anys d´esta comissió i de manera esporàdica, la senyera ha desfilat en l´ ofrena.

FAL L ES 2020

senyera i l´oneja convertint-se en un moment únic i de tradició.

Es tal la devoció que sentim els valencians i valencianes al escoltar paraules com les següents que se’ns esborrona la pell al escoltar-les.

Del passat maravellosa tradicio, realitat esplendorosa cada dia en mes passio i esperança fervorosa per la patria salvacio. Elevem nostra bandera; honoremla en cants i mans que ella es la Patria sancera. Baix ella tots soms germans. Defenem nostra Senyera:

Josep Mª Bayarri

121

¡¡Cor i braços, valencians!!


FAL L ES 2020

COME N ÇA LA F ESTA

programació F EBR ER Dissabte 22 16:30 h Concentració a la falla per a anar tots i totes junts a l’exposició del ninot.

M ARÇ Diumenge 1 14:00 h Dinar faller al casal. 17:00 h Concentració en la estació de cercanies de totes les falles d’Alfafar per a anar a la cridà de Valencia. 20:00 h Cridà de Valencia.

17:00 h Inauguració de l’exposició del ninot.

Divendres 6

20:00 h Salve fallera en l’església.

17:30 h Replegà amb els nostres representants per tot el barri de Sant Jordi. Berenarem bunyols!

21:00 h Cridà d’Alfafar a la plaça del Ajuntament. Per a finalitzar el dia faller, tornarem a sopar a la falla de cabasset i anirem tots junts a la disco-mòbil de la plaça de l’Ajuntamente fins a les 2:00 h.

Diumenge 23

20:00 h Entrega de trofeos campionats en L’espai Igualtat

dels

Dissabte 7 de Març Muntatje de la carpa. L’hora es confirmarà pel grup d’informació.

8:00 h Macro-despertà a la plaça de l’Ajuntament amb la resta de falles. Organitzada per la delegació de festejos de Junta Local Fallera.

Diumenge 8 de Març

10:00 h Desdejuni post-macrodespertà faller patrocinat per la Junta Local Fallera per als que han participat en la macrodespertà.

Les penyes moteres i participants individuals haràn un recorregut pel poble de Alfafar.

Dissabte 29 15:30 h Concentració en la falla per a participar en la cavalcada del ninot. 17:00 h Cavalcada del ninot 2019. Concentració de totes les falles en el parking del Mercadona d’Alfafar.

II CONCENTRACIÓ MOTERA-FALLERA 09:00 h Comencen els esmorzars.

A partir de les 12:00 h hi hauran diversos actes. 11:00 h Entrega de la insígnia honorífica de JLFA en l’edifici Sanchís Guarner al barri del Parque Alcosa. 14:00 h Hui paella per a dinar. Passarem la vesprada al casal.

122

Dimecres 11 Muntatge de tota l’intalació electrica de la carpa, barres, escenari i transport de cadires i taules.


Divendres 13

FAL L ES 2020

L’hora de començar es comunicarà pel grup d’informació.

19:30 h Peplegà de les falleres majors. 20:30 h Inauguració de la carpa per a les falles 2020 Hui ballarem fins les 3.00h.

Dissabte 14 14:00 h Tradicional concurs de paelles per a tot el barri. Concentració a las 12.00h en la falla per a començar. La falla proporcionarà l’arròs, l’oli i la sal. 18:00 h Berenar d’infantils a la carpa. Desprès, els mes valents participarán en una Gymkana amb màgia i animadors. 21:00 h Sopar de cabasset per a la comissió infantil. 22:00 h Sopar de cabasset per a la comissió major. 23:30 h Play-back per a majors i xicotets. Hui podrem ballar fins les 4.00h.

Diumenge 15 08:30 h Esmorzar per a matiners. 14:00 h Dinar a la carpa. 18:00h Berenar d’infantils a la carpa de Domino’s Pizza. Entrega de recomenses. Mini-Disco amb animadors. 21:00 h Sopar comissió infantil. 22:00 h Sopar comissió major. Entrega de recomenses. Tindrem un poquet de musiqueta fins a les 2’00h.

123

00:00h Plantà dels nostres monuments.


FAL L ES 2020

Dilluns 16

Dilluns 18

08:30 h Esmorzar per a matiners.

08:30 h Esmorzar per a matiners.

10:00 h Ve el jurat a vore’ns!

14:00 h Dinar a la carpa.

“Petardeo” o “Manyaneo” per a tot el que tinga enèrgia. Aquesta festa estarà supeditada a quan passe el jurat de falles. Preguem que es respecte el protocol.

16:30 h Concentració en la falla per assistir a l’ofrena de flors a la Mare de deu del Do d’Alfafar.

14:00 h Dinar a la carpa.

21:30 h Sopar comissió infantil.

16:30 h Concentració en la falla per a anar tots i totes junts a l’acte d’entrega de premis a la plaça de l’Ajuntament d’Alfafar. 18:00 h Entrega de premis 2019.

18:00 h Ofrena de Flors. 22:30 h Sopar comissió major. 00:00 h Disco-mòbil amb DJ López Música fins a les 4:30 h.

21:00 h Sopar comissió infantil. 22:00 h Sopar comissió major. 00:00h Disco-mòbil. Hui ballarem fins a les 3:30h

Dimarts 19 de Març

Dimarts 17

08:30 h Esmorzar per a matiners.

08:30 h Esmorzar per a matiners. 10:30 h Concentració en la falla per a assistir al pasacarrer.

11:30 h Concentració en la falla per a assistir a la misa en honor a Sant Josep. 12:00 h Misa en honor a Sant Josep.

Anirem primer a per les nostres falleres majors.

14:00 h Mascletà

11:00 h Pasacarrer per a visitar les falles de la contornà.

16:30 h Jocs i Parc Infantil.

14:30 h Dinar a la carpa.

14:00 h Dinar a la carpa.

18:00 h Xocolatà.

18:00 h Berenar per a tota la comissió infantil convidats per Daniela i Alejandro. Hui la comissió infantil no tindrà sopar.

18:30 h Tradicional vespertà

22:00 h Sopar de la comissió major a càrrec del nostre president i la nostra fallera major.

22:00 h Sopar de cabasset de tota la comissió.

00:00 h Disco-mòbil amb els nostres Dj’s residents. 124

03:00 h Resopò faller a la carpa, què bo!

Hui mourem l’esquelet fins a les 03:30 h.

21:00 h Focs artificials i cremà del monument infantil.

Es prega la major participació de tots els fallers per a començar a replegar la carpa per a guardar-ho tot al casal. 00:00 h Focs artificials i cremà del monument major del 2019.


125

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

TOT B E N F ET

Normes de protocol

Passacarrer

Advertiment

La comissió desfilara vestida amb la vestimenta regional i s’ordenara per altures, primer els xiquets i xiquetes i després els homes. Les falleres majors es col•locaran a continuació de la comissió masculina, sempre a la dreta del president.

Tots els fallers i falleres deuran de estar en el casal trenta minuts abans de començar l’acte.

La gent que no porte vestimenta regional no podrà anar dins de la comitiva. Queda prohibit desfilar amb xicle, menjar, fumant o amb ulleres de sol. Els infantils que desfilen dins dels seus carrets deuran de estar coberts amb teles morellanes i seran portats per la comissió major.

Ofrena i Processó Les falleres deuran portar els tres monyos. Les xiquetes portaran la mantilla blanca i les majors negra. Les xiquetes de menys de tres anys podran portar xarxeta. Tota la comitiva haurà d’anar ordenada i desfilant per parelles o harmònicament.

126

Actes solemnes En els actes de presentació i demés actes fallers es deurà guardar un respectuós silenci. En cas contrari la comissió es reserva el dret d’ expulsar aquell o aquella que no el respecte.

Nota: Es prega ser puntuals a les concentracions per a assistir als actes fallers (cridà, cavalcada, entrega de premis, passacarrer, ofrena i misa) si som puntuals, arribarem als horaris marcats per el M.I. Ajuntament D’Alfafar. Reiterem la petició d’ajuda als fallers per a que baixen els dies 7 i 8 de Març a muntar la carpa. Tota la comissió gaudeix de l’estructura festiva durant les jornades falleres i sempre s’agraeix l’ajuda de tots els fallers i falleres que la gaudim. De la mateixa manera, es prega que tota la comissió participe en desmuntar la carpa el dia 19 quan acaben tots els actes. Qualsevol modificació de la programació s’anunciara en la carpa, xarxes socials i grups de WhatsApp. Gràcies.


Antoni Francesc Gaspar i Ramos

FAL L ES 2020

FA LLE R D’ H O NO R 2 0 1 9

127

President de la Diputació de València


La festa de Sen Donís tan gloriosa pa Valencia, si no la fan com abans òmplin en dolç l’apariència. Copla de caixó.


L’A M O R E N VA LE N C I À SAP A MASSAPÀ , P I U LETA , T RO N A DO R I VA E MBO L ICAT E N U N M O CA DO R

A FOC LENT

tradició per sant dionís


FAL L ES 2020

A FO C L E NT

L’amor en València ès mès dolç Andrés Ramírez

El dia de Sant Donis és una celebració popular de la ciutat de Valencia i els pobles limítrofs que té lloc el 9 d’Octubre que coincideix emb el dia de la Comunitat Valenciana. Tradicionalment esta festivitat és coneguda como “La Mocaorá”. La tradició diu que els homes tenen que regalar, com a mostra del seu amor a les seues parelles, un mocador per al coll que embolica uns dolços de massapà cru amb formes de fruites i hortalisses i els seus colors característics que representen les mateixes de l’hort valencià. Normalment també inclou dos figures més grans de massapà cuit conegudes com: “La piuleta i el tronaor”. Per això este dia també es conegut com el dia dels enamorats valencians. (El nostre particular Sant Valentí)

130

La historia d’esta tradició ve de l’edat mitjana. Abans de que es coneguera com ho fem ara, les ciutats homenatjaven als invitats, sobretot reis, amb una vaixella d’argent plena d’aliments. Al segle XV es convertiria en vaixella de ceràmica de Manises i Paterna y els aliments passaren a ser dolços de sucre que començaren a fer-se gracies a l’arribada de la canya de sucre al Regne de València i amb ella confitures i massapans. Amb el temps (es creu que va ser pel centenari de la conquesta de la ciutat de València, 1338) es va convertir en un costum popular entre els valencians i es va concebre com un regal per el 9 d’Octubre, ja que segons la llegenda romàntica, els massapans representen les fruites de l’hort valencià, que les valencianes varen oferir a Jaume I i a la reina Donya Violante d’Hon-

gria el 9 d’Octubre de 1238, quan van entrar a València després de la seua conquesta. En el segle XVIII, després de la guerra de successió, la celebració oficial del 9 d’Octubre a la ciutat de València va ser prohibida per el “Decret de Nova Planta” implantat per Felip V en el Regne de València i Aragó. Durant aquest dia a més dels ja esmentats massapans, s’havien fet molt populars els focs artificials, sempre es llançaven al voltant de 13.000 coets des de la terrassa del Palau de la Generalitat. (Com a anècdota tràgica, en la vesprada del 9 d’Octubre de 1526, va haver-hi un accident amb aquests petards i van morir 9 persones així com un incendi que va cremar 20 cases). Però l’any 1771 els Borbons veien amb recel aquesta festivitat i la titllava de fresca per incloure l’amor en ella i de sorollosa, per la qual cosa van prohibir la pólvora. Com a resposta davant aquell atac, el gremi de confiters va incloure en la tradicional safata de massapans dues figures, més grans, de massapà cuit ja esmentats abans (la piuleta i el troaor), que representaven els petards prohibits ja que van adaptar la seua forma a ells, així com representació també dels òrgans sexuals femení i masculí per la seua forma característica. A partir del segle XIX, els massapans es van començar a embolicar en el mocador, amb el temps va formar part imprescindible del regal i va donar el nom pel que hui dia se’l coneix com “Mocaorà”. Per tot això hui dia molts valencians consideren el 9 d’Octubre, dia de Sant Donís, el dia dels enamorats Valencians.


Ingredients per a 1Kg de massapà: - 500 g de ametla en pols - 500 g de sucre blanc

FAL L ES 2020

Recepta

- 1 Dl d’aigua - 8 gotes de llima - Colorant de qualsevol color - Sucre Glace

Elaboració Coure aigua, sucre i llima fins arribar al punt de sucre de “Hebra regular” (36-40ºBaume), afegir el colorant mentre es cou l’almívar. Retirar del foc, afegir la ametla tamisada i homogeneïtzar amb espátula. Abocar la mescla sobre la taula empolvorada amb sucre glace, i deixar refredar.Treballar amb el corró fins que resulte refinada i homogènia.

131

Empolvorar amb sucre glace una vegada refinat, embolicar amb film i guardar en fred.


Si el teu polar es de color roig I la teua falla esta al costat de la andana Per les nits balles el ritmo volta i amb un cubata sempre et veus. Si el barri de Sant Jordi t’atrapa I la carpa t’invita a beure Banderins i premis no importen Si estàs amb nosaltres en Pensat i Fet Demana cassalla, prepara’t...

Himnes de Pensat i Fet

132

Posa’t a la foto que ja no ixes en el llibret Som l’hostia, apunta’t I forma part de la família Pensat i Fet.

Himne d’Alfafar

FAL L ES 2020

H I M N ES I CANT ICS

València, el que a tu aplega t’admira, València, terra ideal de la nostra Espanya immortal Paradís a l’Albufera, del treball del gran senyor, Alfafar es nostra terra, nostra vida i nostra amor I somiant en la seua gegantina l’oferim alçar de cor nostra falla, la Falla Pensat i Fet. València el que aplega a tu t’admira el que va vindre sent estrany Al recordar, esta terra l’obri el seus braços I li dona treball i pau. I per ells, valencians per que estranys ja son, Enarbola el seu estendard la Falla Pensat i Fet València el que a tu aplega t’admira, València terra ideal de nostra Espanya immortal

Pi, pi, pi els de la falla els de la falla Pi, pi, pi els de la falla estem ací La Falla Pensat i Fet Junt al pas a nivell Per on passa el tren, i nosaltres també.

Crits escrits per els jovens d’ ahir i els jovens de hui de la A.C. Falla Pensat i Fet.

De nostra Espanya immortal.


En 1909 va tindre lloc a la ciutat de Valencia “L’Exposició Regional Valenciana”, organitzada per l’Ateneu Mercantil Valencià. El seu president, Tomás Trenor Palavicino, va encomanar la creació d’un himne per a aquesta exposició al mestre Josep Serrano Simeón, qui s’encarregaria de la música, mentre que la lletra havia de realizar-la Teodor Llorente. Malgrat açò, i a causa de la demora de Llorente en crear la lletra, Josep Serrano començà a col.laborar amb el poeta Maximilià Thous, qui finalment va ser l’autor.

FAL L ES 2020

Himne Regional

L’himne resultant va rebre una gran acceptació durant “L’Exposició Regional Valenciana”, fins al punt que a la seua estrena (amb la veu del tenor godellenc Lamberto Alonso) davant del rei Alfons XIII, es va haver de tocar diverses vegades. Anys després, durant la Dictadura de Primo de Rivera, els alcaldes dels ajuntaments de Castelló, València i Alacant decidiren que aquell himne es convertiria en l’himne regional de València, el qual va ser aprovat en maig de 1925 i es va traduir la lletra al valencià. Finalment la “Llei de Símbols de 1984” el va fer oficial amb la partitura del mestre Serrano i la lletra original de Maximilià Thous, tant la versió original en castellà com la posterior, i actualment, quasi exclusivament coneguda, la versió en valencià. En maig del 2009, l’himne de València va complir cent anys des de la seua creació.

¡Pas a la Regió que avança en marxa triomfal! Per a Tu la vega envia la riquesa que atresora, i es la veu de l’aigua càntic d’alegria al compàs i al ritme de guitarra mora... Paladins de l’art t’ofreren ses victòries gegantines; i als teus peus, sultana, tons jardins extenen un tapís de murta i de roses fines. Brinden fruites daurades els paradisos de les riberes; penjen les arracades baix les arcades de les palmeres.

Sona la veu amada i en potentíssim, vibrant resso, notes de nostra albada canten les glòries de la Regió. Valencians: en peu alcem-se. Que nostra veu la llum salude d’un sol novell. Per a ofrenar noves glòries a Espanya, tots a una veu, germans, vingau. ¡Ja en el taller i en el camp remoregen càntics d’amor, himnes de pau! ¡Flamege en l’aire nostra Senyera! ¡Glòria a la Pàtria! ¡Visca Valencia! ¡VISCA! ¡¡VISCA!! ¡¡¡VISCA!!!

133

Per a ofrenar noves glòries a Espanya, tots a una veu, germans, vingau. ¡Ja en el taller i en el camp remoregen càntics d’amor, himnes de pau!


Bevíem a glops aspres vins de burla el meu poble i jo. Escoltàvem forts arguments del sabre el meu poble i jo. Una tal lliçó hem hagut d’entendre el meu poble i jo. Salvador Espriu


un any plé de records

S I N O T ’ H AS LLEG I T N I U N SO L ART ICL E DE L LLI B R ET Q U E T E N S E N T RE MANS, TOT ES L ES I M ATG ES E N LES Q U E APAREG U ES VAN A D ESA PA R È I X E R AVA N S DE Q U E P U G U ES VO RE - L ES O A PA RA I X E RÀ U N CO GO MBRE AL T E U L LO C .

ALBUM

“ WA R NING”


136

presentaciรณ

FAL L ES 2020


137

FAL L ES 2020

c rid a


138

cava lc a da

FAL L ES 2020


139

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

140

concentraciรณ motera


141

FAL L ES 2020


142 FAL L ES 2020

plantรก


143

p remis

petardeo FAL L ES 2020


144

pasacarrer

FAL L ES 2020


145

bon profit FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

146

moments a la carpa


147

FAL L ES 2020


148

fent falla

FAL L ES 2020


149

una cassalleta i mon anem FAL L ES 2020


150

sant josep

ofrena

FAL L ES 2020


151

crema FAL L ES 2020


152

creu de maig

FAL L ES 2020


153

setmana cultural FAL L ES 2020


festes patronals

154 FAL L ES 2020


155

proclamaciรณ FAL L ES 2020


156 FAL L ES 2020

halloween


157

FAL L ES 2020

nadal

reis


158 FAL L ES 2020


159

FAL L ES 2020


160 FAL L ES 2020


Diseño gráfico y editorial, maquetación, branding, producción gráfica, consultoría corporativa, gestión de eventos

FAL L ES 2020

BLANK DESIGN

y mentoría 1 to 1.

DIRECCIÓN DE ARTE ESTRATÉGICA PARA PROYECTOS QUE TIENEN MUCHO QUE CONTAR. TRABAJAR CONMIGO ES CONVERTIRTE EN PORTADORA DE UN CHEQUE EN BLANCO.

161

TUS SUEÑOS NO TIENEN LÍMITE Y MIS GANAS DE INNOVAR EN EL DISEÑO, BUSCANDO SOLUCIONES SOSTENIBLES, TAMPOCO.

isabel@ismora.com | 649999898 | ismora.com


162 FAL L ES 2020


163

TECNOMOVIL FAL L ES 2020


164 FAL L ES 2020


165

FAL L ES 2020


166 FAL L ES 2020


167

FAL L ES 2020


168 FAL L ES 2020


169

FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

SERVICIOS : • Inmobiliaria, Venta y Alquiler, Promociones, Locales, Solares. • Correduría de Seguros. • Obras y Reformas. • Administración de Fincas. • Servicios Jurídicos. • Limpiezas en General. • Gestión de Luz y Agua. • Financiación. • Arquitectura Técnica, Valoraciones y Tasaciones. • Gestión Fiscal.

170

Avenida Doctor Gomez Ferrer, 53, Bajo, ALFAFAR

info@inmobiliariaabril.es


171

FAL L ES 2020


172 FAL L ES 2020


173

FAL L ES 2020


174 FAL L ES 2020


FAL L ES 2020

" HACEMOS TUS PROYECTOS REALIDAD " ENCIMERAS DE COCINA EN PORCELÁNICO, QUARZO Y GRANITO Tlf. 963 972 304

175

www.marbresan.com


FAL L ES 2020

Niveles educativos:  Subvencionado:  Educación Infantil:

o 1º Ciclo (1 y 2 años)

 Concertado:  Educación Infantil Segundo Ciclo  Educación Primaria  ESO  Ciclo Formativo de Grado Medio

176

“Gestión Administrativa”

Tlf: 963751167 colegiovamar@hotmail.com C/ Ausias March, 22(Alfafar)


177

FAL L ES 2020


178 FAL L ES 2020


179

FAL L ES 2020


180 FAL L ES 2020


181

FAL L ES 2020


A .C . FALLA P ENSAT I F E T A LFA FA R 2 0 2 0


183

FAL L ES 2020


CON

NUESTRA FIES TA DE LAS

FALLAS

D escárgate la App “MiCarrefour”