Issuu on Google+


// CONTENTS PERSONAL [02]

CV

ARCHITUCTURE PROPOSED MASTERPLAN & WATERFRONT ELEVATION SCALE 1:200

THE PAVILLION [TRIANGADILLO] parametric [05-10]

GERMAN EMBASSY IN CAIRO architecture | residential | construction | detail [07-16] PROPOSED MASTERPLAN & WATERFRONT ELEVATION SCALE 1:200

CAST ON SITE FAIRFACED CONCRETE

GUC KNOWLEDGE CENTER architecture | costruction | detail [17-24]

SHORT GRASS LAWN

EXPOSED CONCRETE BLOCKS

GLASS FIBER CONCRETE PANELS

FAIRFACED CONCRETE

AERIAL VIEW FOR THE DEVELOPED PROJECT WITH MATERIAL TAGS

MANIAL WATERFRONT [SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT] architecture | urban design | sustainable | waterfront [25-30] SHOT FROM THE BUSINESS PROMENADE

YOUNG CITY CAIRO [RING-ROAD DEVELOPMENT] architecture | urban | communal [31-36]

WORKING & LIVING ON Luhm端hleninsel BERLIN urban | residential | mixed-use | architecture [37-42]

THE MEDITERANIAN RESORT [12 MONTHS RESORT] urban | sustainable | residential | mixed-use [43-44]

PRECAST CONCRETE BLOCKS

NIGHT SHOT FROM CONFERENCE CENTER ROOF

MARINE WOOD TILES

GLASS FIBER REINFORCED CONCRETE PANELS


// PERSONAL DETAILS DATE OF BIRTH 13TH JANUARY 1992 MOBILE PHONE +201006610168 EMAIL islam.amin92@gmail.com

// EDUCATION

ISLAM TAREK AMIN islam.amin92@gmail.com +201006610168 This Portfolio represents a selection of my academic works done over the past 2 years. I am a premaster student in Architecture and Building Technology at the German University in Cairo, where I learned the solid bases to link between the design skills, technicality and sustainability. My passion about architecture pushed me to change my study major from mechanics where I always felt that engineering is nothing without arts and design.

GERMAN UNIVERSITY IN CAIRO September 2010 - July 2014 BACHELOR DEGREE IN ARCHITECTURE AND BUILDING TECHNOLOGY [4 years] September 2014 - Current PRE-MASTER DEGREE IN SUSTAINABLE URBAN DESIGN

// SKILLS COMPUTER WINDOWS . MAC OFFICE : WORD . EXCEL . POWERPOINT AUTOCAD REVIT RHINOCEROS SKETCHUP PRO GRASSHOPPER PHOTOSHOP INDESIGN 3Ds MAX ILLUSTRATOR

nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn

PHYSICAL PHYSICAL MODELLING | LASER CUTTER | FAIR SKETCHING | CNC MILING LANGUAGES ARABIC ENGLISH GERMAN

nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn nnnnnnnnnn

// PROFESSIONAL EXPERIENCE July 2012 - September 2012 MEDAD CONSULTANT ENGINEERS | CAIRO [2 months] sitework construction of an office building with technical detailing, construction drawings. July 2013 - September 2013 ARCHIMID CONSULTANT | CAIRO [2 months] interior design for HSBC office building with 3D modelling and technical drawings. January 2015 - March 2015 ARCH-TEAM CONSULTANT | CAIRO [2 months] BIM working construction drawings for a King Abdullah new university campus.

// INTERESTS I am very passionate about exploring new places and activities and that’s why I’m a big fan of documentary videos. I like reading, and I practice sports as well. I’ll never get too old to ride bikes or roller blades and watersurfing for sure. I’m always out of town to a place where serenity can be found no matter what my budget is. 01/02


THE PAVILLION

[TRIANGADILLO] For quite long and the GUC architects are seeking a place where both academic and social activities can take place, students and staff need to set up meetings, discussions, sociable events and annual exhibitions under the roof of a place with iconic image to represents the Architecture Department in the university. The porject aims to design a standalone, module based Pavilion. The form of the pavilion is requested to emerge out of the constitution of single modules connected together as a 3d mesh system. The design should simultaneously work on the three main subsystems of a building (Form, Structure and Interface) The idea was derived from the simple orientation of tripod chairs above each other to form in between triangle like modules with the chair legs resembling the offsetted distance in between each module for light entry inside the proposed pavilion design. The idea of the space in between each module was to allow the formation of a grid of light inside the volume of the pavilion to allow both concentrated light and nonetheless diffused.

Supervised by PROF. TAMER KHORAZATY


03/04


“ Working model to test the surface design and joints “

“ Final model fabrication method “


05/06


THE GERMAN EMBASSY IN CAIRO The Federal republic of Germany’s current representation in Cairo built in the 80’s of the last century suffers from major problems which makes renovating the current building not as efficient as rebuilding it. The new design for the embassy should accommodate the chancellery, the ambassador’s residence, with additional apartment for employees. The total usable area required for the new design is 3,500 m2. The new design should satisfy an appropriate quality for the German representation regarding the architectural expression, form, identification, materiality and indoor space. The design phase started by developing a concept to have a single mass with the required area of the chancellery and the residence. This mass is fragmented into three fragments with proportions of 1:1:2, the first fragment is for the visa section, the second fragment is for the residence and the last fragment is for the chancellery. The three fragments are shifted away from each other to create an interior space for circulation and meeting zones as well. This method is similar to the human respiratory system by inhaling and exhaling after a compact situation.

Supervised by PROF. THOMAS LOEFFLER


“ Dividing the mass into three fragments and setting their entrances ”

“ Shifting the masses away to create informal gathering spaces “

“ Offseting the shifted space inwards provides a three dimensional fragmentation “

“ Dividing the facade by a regular grid ”

“ Spreading the windows by the facade grid “

“ Different windows alternatives for different treatments “

07/08


“ Dead end corridors were avoided and looped corridors were used instead, aligned by offices and fire escape routes from one side and atriums on the other side providing natural daylight and a better space quality “


To provide a continuous air flow in the building, the outer façade openings is always the source of fresh cool air, and the atriums are the hot air escaping source. The fresh air flows always with a rhythm of from the outside to the office, then from the office to the corridors, finally from the corridors to the atriums where it gets sucked to outside. This method of

cross ventilation provides a flow of cool air through out the year and it could also be applicable during summer nights to refresh the air inside the building. The openings in the roof of the visa waiting area are openable to provide stack ventilation, which is similar to the ventilation concept used before where there are always a source of fresh air and a hot air escape spot

09/10


The embassy’s Facade is divided into two types, the first type is structure glazing and it’s mostly found in the gathering spaces and in the offices which are recessed from the rest of the facade to give a three dimensional effect to the form fragmentation, also louvers are added as a shading system where it is required. The second type of the facade is a block shaped wall inclosing the offices, which has openings with a rhythm. The block shaped facade type is divided with a grid of 3meters vertically which is the width of the office and divided horizontally with a grid of 3.6meters, which is the height of each storey. The module 3m*3.6m is divided vertically by a sub-grid with a dimension of 50cm “a”. This division helped in developing five facade alternatives.These alternatives are distributed so the facade openings look rational for the first time it is seen but there is a hidden grid behind. Also the openings distribution insures that all the openings have direct source of light and fresh air. Most of the facade is wrapped by prefabricated panels of GRC, a type of concrete internally reinforced with fiberglass, instead of the usual steel. This makes them much lighter and easier to handle, and although they are only 2 cm thick.


11/12


“ physical model “ North-East perspective

13/14


15/16


GUC KNOWLEDGE CENTER [CAMPUS LIBRARY]

The 5th semester design studio was integrated with building technology, steel structure, theory of architecture. The topic was “GUC Knowledge Center”, a university library building on the GUC campus. Which should host a shelving area for 10,000 books, presentation halls, administrational offices, reading halls, study rooms and a cafeteria. The site is in the center of the campus surrounded by sports area and the main gathering area of the university which was the challenge to integrate with the public. Project Data: Number of floors : 3 floors Gross Area : 5250 m.sqrt Number of users : 312 users Space for books : 112,000 books “ Physical modell showing the roof and facade structure design “

Supervised by PROF. THOMAS LOEFFLER


17/18


In an attempt to reinvigorate the “shoe-box” method forming a massive shell with a distinctive faceted form which redefines the relationship between the interior and the general public outside. The required reading halls, presentation rooms, and study areas are with L-shaped and U-shaped forms scattered inside the shell to provide the feeling of one space. This shell is sliced to reach a diamond shaped allowing visual connections to the rest of the campus. The roof resulted from slicing the shoe box is designed to allow indirect sunlight from entering offering warm daylight throughout the daytime. Part from the integrated design was focusing on building construction. It was challenging to carry out a project from only sketches to detail drawings. The roof construction was independent to the rest of the library. By a combination of steel trusses and V-shaped concrete columns it I was able to solve the problems caused by the huge spans and calculate the required cross-sections.

“ The required reading halls, presentation rooms, and study areas are scattered inside the shell “

“ This shell is sliced to reach a diamond shape allowing visual connections to the rest of the campus and skylight for indirect sunlight “

“ Slicing the roof to reduce the area with south orientation for lower heat impact “

“ The final form resulted from the “shoe-box” method is a distinctive faceted form which redefines the relationship between the interior and the general public outside “

“ Isometric section showing the scattered L-shaped floors which provide visual connection between the floors “


19/20


“ First Floor-plan “


21/22


23/24


MANIAL WATERFRONT SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT The redevelopment of the mainal waterfront, is divided into three zones, each zone includes variety of uses with a specific theme. Zone one acts as a central business district in a central location to reflect the identity of a new downtown. The zone is divided into six different plots, including several nodes and landmarks, from an aquarium, conference center, to a skyscraper visible anywhere from central Cairo. Plot four is one of the main business quarters in the project divided into two clusters with five different buildings. The upper cluster comprises of 3 office buildings directly on the business promenade. While on the waterfront, adjacent to the main promenade are more publicly accessed buildings; A boutique hotel and a conference center with a unique form providing a landmark for the capital.

Supervised by PROF. HOSSAM SALAMA


25/26


SHOT FOR THE BUSINESS PROMENADE

STREET VIEW AT THE BUSINESS PROMENADE ENTRANCE


SECTION SHOWING THE INNER LIVABLE SPACES BETWEEN THE BUILDINGS

GREEN CORRIDOR, BUSINESS PROMENADE AND GREEN CORRIDOR PASSING THROUGH THE PLOT.

BUSINESS PROMENADE DIVIDES THE PLOT HORIZONTALLY IN TWO.

GREEN CORRIDOR IS SUBTRACTED FROM PLOT MASS.

MASSES EXTRUDED WITHIN THE PLOT AND EACH FUNCTION DEFINED.

MAIN PROMENADE ACTS AS A BOUNDING WRAP TO THE PLOT.

FACADE OPENING LOGIC AND RELATION BETWEEN DIFFERENT MASSES

27/28


SHOT FROM THE CONVENTIONAL CENTER OVERLOOKING THE GREEN PROMENADE


29/30


YOUNG CITY CAIRO

[RING-ROAD DEVELOPMENT] In coordination with the Egyptian ministry of transportation, a design was set for an area lying beneath the ring-road and with an informal settlement on one side and a middle class society on the other. First when we arrived the site we visited and mapped both sides of the ring-road to observe the extreme diversity according to urban spaces and situations, materials, and building typologies. The two banks of the ring roads were very separated by physical, social and economical barriers. However they were connected historically in cars maintenance industry. Connectivity between both sides of the ring road. targeting all ages of inhabitants. Aim is mainly to enhance the usage of spaces, and align functions into order. Enriching the living condition, by introducing better qualities and more sustainable spaces, develop the economical and social features, and terminate the segregation between both neighborhoods. Missing in both neighborhoods, is the third dimension, our aim is to add more elements that inhabitants could interact with; for working, living, and playing.

Pre-Masters Design Course Supervised by PROF. URS WALTER

HISTORY

“ BEFORE THE REVOLUTION THE AREA UNDERNEATH THE RINGROAD WAS USED FOR CARS WORKSHOPS “

CURRENT “ AFTER THE REVOLUTION THE POLICE STATION WAS RELOCATED IN THIS AREA AND THE WORKSHOPS DID NOT FIND ANY REPLACEMENT ”


ADDITION OF THE OTHER FIRST FLOOR SLABS INCLUDING THE CAFETERIAS AND OPEN PUBLIC SPACES

ADDING THE FIRST TWO SLABS OF THE FIRST FLOOR ACCOMODATING THE MARKET SPACES

THE EXPANSION OF THE WORKSHOPS INFORMALLY ALONG THE WHOLE SITE THE SELF GROWING WORKSHOPS BEGIN TO EXPAND THROUGH THE SITE ALONGSIDE THE STREET

THE DEVELOPMENT OF THE GIVEN SPACES INTO INFORMAL ADAPTATIONS ACCORDING TO EACH TYPE DIVIDING A SECTION OF THE PROJECT ALONGSIDE THE STREET FOR RENTAL WORKSHOP SPACES

ADDING RAMPS TO ACCESS THE SITE AND STREETS FOR CAR CIRCULATION WITHING THE PROJECT ADDITION OF THE PROJECT INFRASTRUCTURE BENEATH THE SITE TO PROVIDE WATER AND ELECTRICITY

31/32


33/34


“ First floorplan “

“ Transversal Section “


35/36


WORKING & LIVING ON Luhm端hlen ISLAND BERLIN A 7th semester architecture and urban design done during my exchange semester in Berlin. The goverment of Berlin and civilian initives starts a debate about the development of the shore line and the leisure using of the Spree river of Lohulen-island. The first task was to design the island for a mixed-use combining living and working, retail offices, residential units with high diversity of dwelling typologies to accomodate different target groups. The second task was designing a mixed-use building in the island architecturaly .

Supervised by PROF. DR. HELMUT BOTT


The urban concept intention was designing a big avenue, dividing the island into two halves. The first half is for offices and mixed-use buildings, and the second one is more private for residential use. The grid forming the masses is driven from the surroundings as a combination of two grids tilted to each other and the interruption between these grids result open public space The primary grid on one side works as a secondary grid on the other side, formulating the buildings edges to connect the open spaces together and to define the landscape One of the designed buildings was set to be architecturally designed for mixed-use to host residential, offices, and retail

37/38


“ The basic volume of the building “

“ Subtracting a mass from the residential to provide direct visual connection to the Spree river “

“ Another mass is removed to provide open space for the residential units “

“ A slim mass is subtracted to provide a terrace for the luxurious units “

“ Connecting the north open space to the south busy streets suppies potentials to the public space “

“ The final form after applying the subtractions “


One of the buildings in the island hosting three functions “Residential, Retail, Offices� was chosen .for an architectural design The huge public space on the north of the building overlooking the river gives a lot of potentials to the building. Some fragments were removed from the building to create common

common open spaces for the residents on different floors and to create a double orientation for the residential units .as well as direct sea view A grand staircase adds more interaction with the public space, also the brick façade and the brick landscaping makes the .building part of the surrounding

The residential complex composes of types of apartments units fulfilling multiple target groups aims with areas ranging from 52 to 120 sqm. Urban semi-detached villas are added as well with an outdoor front .porch 39/40


41/42


THE MEDITERANIAN VILLAGE

[12 Months Resort] A masterplan proposal was designed for a coastal private a located on the mediteranian sea near Sidi Abdelrahman. The terrains sloped towards the beach allowed the design to accomodate large number of residential units with direct visual connection to the sea. The challenge was to provide uses to allow the resort to function all year long and not only during summertime. Also balancing between public uses and the privacy of the residents. A university campus is planned to endure live to the resort with the hotel units as students dorms in wintertime. The commercial spine divides the resort into private and public areas with a semi public area inbetween hosting restaurants and club house as well as the lagoon which is the main central spot . The residential units are accessed from their south side with a direct connection to the street and pedestrian promenades provide safe paths to the beach and the leisure facilities.

Supervised by PROF. HOSSAM SALAMA


43/44


// Thank you for your consideration CONTACT Phone : +201006610168 Email : islam.amin92@gmail.com Address : 15, Naguib Bassiouny st., Heliopolis, Cairo


Architecture Portfolio '14