Page 1

Design Portfolio

Selected Works Resume 1 Port Morris Armature

2

Funerary Chapel and Columbarium Wall

5

Present in the Absence

7

Work 9

Field Studies, Fall 2015

Ibha Shrestha


Resume

IBHA SHRESTHA 9510 Shannon Green Drive, Charlotte, NC 28213 980-365-9556 ishresth@uncc.edu EDUCATION University of North Carolina-Charlotte, Charlotte, NC, USA; Master of Architecture May 2018 Bennington College, Bennington,VT, USA; Bachelor of Arts June 2013 GPA 3.69 PROFESSIONAL EXPERIENCE Research Assistant, Integrated Design Research Labs, University of North Carolina-Charlotte, Charlotte, NC, USA; Sept 2015 present Supervisor: Dale Brentrup, AIA IES, Professor of Architecture & Director Research and create survey to measure Indoor Environment Quality; assist in preparing therm files of wall details. Trainee Architect, YA Engineering Consultancy, Kathmandu, Nepal; Dec 2014 - May 2015 Supervisor: Aman Maskay, Principal Worked on design projects; prepared CAD drawings, 3D models and renderings; site visits; client meetings. Architect’s Assistant, Donald Sherefkin Architecture, Marlboro,VT, USA; Oct 2013 - June 2014 Supervisor: Donald Sherefkin, AIA, Principal Assisted the architect with his design projects: prepared CAD drawings, physical models and 3D models; conducted surveys and interviews; site visits and documentation; research and meetings. Intern, Adjaye Associates, Accra, Ghana; Jan 2013 - Feb 2013 Supervisor: Alice Asafu-Adjaye, RIBA ARB, Associate Director, African Projects Prepared presentation documents for new/ongoing projects: compiled reference materials and research data, edited drawings and renders in Illustrator and Photoshop, made 3D models using Rhino and Sketchup. Architecture Office Intern, Andrew Bartle Architects, New York, NY, USA; Jan 2012 - Feb 2012 Supervisor: Andrew Bartle, AIA LEED AP, Principal Constructed scaled models for presentations and mockups; site visits and documentation; general office work: filing, arranging catalogs and books, sorting and ordering sample materials. Intern, Centerline Architects, Bennington,VT, USA; Jan 2011 - Feb 2011 Supervisor: Ben Szalewicz, Sr. Architect Learned to use Microstation; site documentation; prepared drawings based on existing dimensions; designed a home for Habitat for Humanity. LEADERSHIP AND ACHIEVEMENTS Graduate Assistantship Support Plan (GASP) Scholarship, University of North Carolina-Charlotte, Charlotte, NC, USA; 2015-2018 Peer Mentor, Bennington College, Bennington,VT, USA; Aug 2011 - Sept 2011 Bruce Berman ‘74 Scholarship, Bennington College, Bennington,VT, USA; 2011 - 2012 TECHNICAL SKILLS Handdrafting, Modelmaking, AutoCAD (2D), Rhinoceros, Photoshop, Illustrator, Indesign, Sketchup, LBNL Therm, Microstation, Basic Web Page Design (HTML, CSS, Wordpress) 1


Spring 2016 Design Studio

TOW POUND FACILITY PARKING SURFACES PUBLIC SPACE

Reconncting through event space How can a secured facility such as a tow pound promote community engagement? Located in Port Morris, New York, this project attempts to recreate connection between neighborhood and water’s edge using site and program as a catalyst. Simultaneously, the site as an armature seeks to connect public with the isolated program of a tow pound facility and this is achieved through an event space within program site.

Neighborhood

Site

Water Edge

Context analysis and program block diagram along with an exploded axonometric showing program distribution.

TOW POUND FACILITY

Port Morris Armature

GROUND AND ELEVATED WALKWAY

PARKING SURFACES

2


A

B

C 138 ST

VISITOR/EMPLOYEE PARKING

D

MEETING ROOM

D

OFFICES

MANAGER'S OFFICE

MEN'S LOCKER SUPERVISOR WORKSTATION

MEN'S RESTROOM

DN

PARKING N=50-65

WOMEN'S RESTROOM WOMEN'S LOCKER

LOBBY

TELLER WINDOW

DN

SECURITY

ENTRY

137 ST

ELEVATED WALKWAY DN DN

WALNUT AVENUE

EVENT SPACE

UP

DN

DN

A

B

C 136 ST

FIRST FLOOR PLAN SCALE: 1/16”=1’-0”

Components of tow pound facility are consolidated to northern end of site to maximize public space and to capitalize on existing access routes since most vehicular and pedestrian traffic are directed through 138 Street and Walnut Avenue. Circulation within site is pushed to the edges to maximize event space and lengthen the armature while providing various alternatives. Administrative component of facility is elevated off the ground to avoid disruption to pedestrian traffic and parking surfaces are stacked and partially submerged on northwestern corner to allow a continuous circulation for tow trucks through the site. Surfaces of ground and elevated pathway fold to accommodate vegetated surfaces and allow for moments of contraction and expansion. 3


SOLAR SURFACE

VEGETATED SURFACE

PEDESTRIAN SURFACE

PARKING SURFACE

VEHICULAR SURFACE

ED

GE

-2

PEDESTRIAN SURFACE

CITY

CITY

PARKING

VEHICULAR SURFACE

EDGE

SUBGRADE RAINWATER SURFACE

VEGETATED SURFACE

RIVER’S EDGE

SURFACE MORPHOLOGY STUDY 01 (CITY-EDGE)

VEGETATED SURFACE

PARKING SURFACE

SOLAR SURFACE

PEDESTRIAN SURFACE

VEHICULAR SURFACE

ED

GE

-1

VEHICULAR SURFACE

CITY

PEDESTRIAN SURFACE

46'-2" CITY

PARKING

EDGE

SUBGRADE RAINWATER SURFACE

VEGETATED SURFACE

RIVER’S EDGE

15'-8"

0'-6"

SURFACE MORPHOLOGY STUDY 02 (CITY-CITY)

PEDESTRIAN SURFACE

VEGETATED SURFACE

LONGITUDINAL SECTION (A-A) SCALE: 1/16”=1’-0”

SOLAR SURFACE

PARKING SURFACE

PEDESTRIAN SURFACE

VEHICULAR SURFACE

15'-8"

0'-6"

-1

GE

43'-6"

ED

The language of surface manipulation in the project derives from a series of morphological studies created initially to begin addressing the multivalencies of intended program. Focusing on site context and program requirements, these studies explored connections and transitions between city, site and water’s edge. Continuity of surfaces evident in studies were materialized in the form of an elevated walkway creating a seamless connection between ground, facility and parking, thus providing a dynamic linear experience.

CITY

CITY

PARKING

-14'-8"

EDGE VEHICULAR SURFACE

PEDESTRIAN SURFACE

-29'-10" VEGETATED SURFACE

RIVER’S EDGE

TRANSVERSE SECTION (D-D) SCALE: 1/16”=1’-0”

SURFACE MORPHOLOGY STUDY 03 (EDGE-EDGE)

4


Fall 2015 Design Studio

Nested Layers Situated within an existing graveyard, the site for the new building was identified on northeastern corner to minimize encroachment on existing graves and pathways. The idea to integrate chapel and columbarium wall as a singular unit resulted in a chapel nested within columbarium wall with an ambulatory space in between. Entry frecourt and roof were oriented and organized to continue the language of graduated enclosures while specific thershold conditions marked transitions between different layers.

Site analysis diagram and model identifying axes, graves distribution and vegetation.

Funerary Chapel and Columbarium Wall 5


Inner walls of chapel were perforated in response to columbarium niches and patterned based on material properties. These perforations along with clerestory niches accounted for conditions of light within chapel space. In a similar language. roof of entry forecourt was perforated in response to vegetation pattern within larger site.

6


Spring 2013 Senior Work

Line Transformations A series of explorations of lines, drawings and narratives in an effort to investigate the dynamics between line drawings and their 3-dimensional counterparts. Processes of extractions, overlays and extrusions were employed in an attempt to translate the complexities and subtleties of line drawings into 3-dimensional spaces. The project hoped to examine various spatial relationships formed within this new space and how these would affect the experience of a user. Parameters were set up to guide the process without defining an end result, thus allowing for numerous possibilities.

A perspective drawing provided groundwork for a full scale installation.

Present in the Absence 7


The drawing was translated to a 3d model and lines were extracted from it. Overlays of intersections and voids were then extruded to create new landscapes. The spatiality of these spaces was explored by inserting narratives and creating vignettes. The project concluded with a full scale installation representing a small frame of the landscape.

8


2015 Work

Interior Designs

Freelance 9


2014-2015 Work

14'-421"

6'-9"

25'-6"

12'-1021"

7'-6"

11'

3'-121"

7'-10"

14'-421"

6'-921"

17'-6"

48'-6"

9'

4'-821"

5'-9"

4'

41'

4' 4'-1121"

17'-121"

17'-2"

13'-721"

8'

6'

4'-021"

36'-6"

6'-5"

3'-9"

GROUND FLOOR PLAN

B

A

D2

D3

5'-3"

1'-1"

14'-0"

D4

9'-4"

3'-0"

C

3'-0"

D

D1

4'-1" 5'-3"

9'-4"

D1 D2

9'-4"

3'-0"

D3

4'-8"

D1

9'-4"

40'-4"

D2

SECTION AT X-X

Residential Designs

YA Engineering Consultancy 10


2013-2014 Work

Architectural Drawings

Donald Sherefkin Architecture 13

Selected Works 2016  

Ibha Shrestha M.Arch (expected 2018)

Selected Works 2016  

Ibha Shrestha M.Arch (expected 2018)

Advertisement