Page 1

Âť

Av Iselin Mjelde Bergesen


01


02


INTRO Av Iselin Mjelde Bergesen

03

Dette magasinet handler om stemmen i hodet som sniker seg inn og visker at du ikke er flink nok. “Du burde heller bare gi opp. Til og med din senile bestemor hadde løst denne oppgaven bedre enn deg. Kidsa i barnehagen ut-klasserer deg i originalitet”. Den lille stemmen er kreativ, sikkert mer enn du noen gang kommer til å bli. Men hvor kommer den fra? Er det janteloven sin egen direkte-linje til hjernen? Har Grumpy Cat endelig funnet en måte å fjern-telepatisere? Det forblir uvisst. Men jeg kan gi deg et tips hvis du ønsker å unngå den;


Ikke studer grafisk design.

04


INTRO

HAR DU VIRKELIG SÅ LYST?

05


Det må jo være noe mer behagelig du er flink til?

Jeg burde beholdt jobben som deltids-assistent på Showtime DVD-utleie. Den var forutsigbar, enkel, hjernedød til tider. Men herregud så komfortabelt. Jeg vil hvertfall råde deg til å studere noe alle vet hva er. Så slipper du den konstante utgreiinng og forsvaring av et yrke som egentlig er meningsløst. For ikke å nevne rullingen med øynene, etterfulgt av: “Tror du at du kan leve av å tegne litt og redigere bilder i Photoshop? Folk kan vell lage seg en logo selv hvis de absolutt skal ha en?”.

For ikke å nevne foreldre som spør om du snart skal ta til fornuft å skaffe deg en jobb du faktisk tjener penger på: “husk at pølsene ikke kjøper seg selv vennen min”.

06


07


08

“Life is a lonley buisness, often filled with discurage and rejection. Yes, validation is for parking, but it’s still a tremendous boost when people say nice things about our work. You can have people say great things about youre design, and it’s a major high. But I always know that the high will taper off, and few weeks down the road I will have a dary day when I want to quit, when I wonder why the heck I even bothered with this stuff“. 01

01 “Stealing like an artist” av Austin Kleon


INTRO

IKKE STUDER GRAFISK DESIGN HVIS DU:

1. Liker søvn.

2. Vil leve et balansert liv.

3. Tror du bare kan tegne kule aper uten grunn (gjør det heller på kvelden etter 9-16 jobben din).

4. Ikke liker å bli ledd av.

09


10

5. Blir stresset av andres suksess.

6. Har vært inne på tanken om å hoppe ut i veien på ring 2 før.

7. Generelt syns det er vanskelig å velge mellom Fjordland kjøttkaker eller kjøttboller.

8. Ikke liker kritikk.


INTRO

HVIS DU VIL STUDERE GRAFISK DESIGN BØR DU:

1. Kjøpe lykkepiller.

11


2. Tenke om igjen.

3. Ikke ha spesielt anlegg for 책 bli alkoholiker.

12


13


INTRO

NÅ ER DU BLITT ADVART . Hvis du fremdeles vil studere dette frustrerende studiet på Westerdals, vil du få mine tanker og tips i dette magasinet. Kanskje det gir deg en trygghet i å vite at angsten for å ikke lykkes følger de fleste av oss. Mitt beste tips er dra angsten til det ytterste og heller le av den. Le som Jan Erik Larsen til krisemaksimeringen forsvinner. Men uansett vil du ha nytte av litt faglig kompetanse før du begir deg ut på denne følelsesmessige berg-og dalbanen.

14


GENERELLT Av Iselin Mjelde Bergesen

15

Det viktigste som grafisk design student er ideèn, konseptet og prosessen. Ikke gå for den første og beste ideen du kommer på. Prøv å tenke videre, gjerne gå for noe du vet vil bli utfordrene og krevende. Når du får en Brief, dra heller ut for å samle inspirasjon og reaserch enn å sette deg rett med Macen å begynne. Tenk selv, og ikke bli stresset av hva andre i klassen driver med. Ikke sitt hjemme på rommet ditt, jobb på skolen og vis det til andre i klassen slik at du kan få tilbakemelding og lettere kan videreutvikle ideen din.


Både KHiO og AHO har store biblioteker. Deichmanske bibliotek er også en gullgruve. Husk at det finnes mer i verden enn bare det som kommer opp på google. Små niche uttikker på løkka, parker, bruktmarked, alt kan være inspirasjon til en oppgave. Finn målgruppen for det du lager. Med en bestemt mottaker er det lettere å finne ut hvordan man skal løse oppgaven. Finn en visuell stil som fungerer for dem, men pass på at det også noe du vil jobbe med selv.

16


GENERELLT

Inspirasjon

Det jeg har hentet mest inspirasjon fra første året er foredrag på Grafill, klassetur til Amsterdam, musikk og konserter, Designfestivalen i Breda og oppdagelsesferder i Oslo. Mitt beste tips er å være aktiv og deltagende, både på skole arrangementer og andre områder du interesserer deg for. Grafill er en organisasjon for grafiske designere, typografer og illustratører. De arrangerer foredrag og utstillinger hvor de inviterer mennesker fra hele verden til å fortelle om erfaringer og dele arbeidet sitt. Jeg vil anbefale å dra på alt, selv om det ikke nødvendigvis er ditt fag-området.

17


Inspirerende foredrag på Grafill i løpet av året Johan Kugelberg (har skrevet boken “how to be a graphic designer without losing youre soul“) hadde et inspirerende foredrag blandt annet om hvordan han samlet gamle plakater fra sutdent opprøret i Paris i 1968. Adrian Shaughnessy “Grafisk design handler mye om å tilby tenkning“ Daniel Eatock en liten skrue som blir sett mer på som en forsker/kunstner enn grafisk designer. Han jobber på en forskende måte, og samler på ekstremt mye rart.

TypeTogether er en “typefoundry” som hadde foreddrag om typografi. Her innså jeg hvor nevrotisk opptatt man må være av detaljer. 0,05 mm sjev linjering er aldri greit. “Prosessen bak en illustrasjon”, arrangert av Frode Skaren (UglyLogo). Det å få se hvordan de beste illustratørene jobber, hvordan de forholder seg til store kunder og hvordan skissebøkene deres ser ut var veldig lærerik og morsom. Det jeg prøver å si er at erfaringene, læringsutbyttet og inspirasjonen jeg har hentet fra møtene på Grafill har vert noe av det viktigste for meg i år. Dra på alle foredragene og utstillingene, drikk øl, len deg tilbake og nyt det.

18


19


20


GENERELLT

Jeg kan sammenlignes med en svamp. Jeg suger til meg inntrykk overalt. Første året på Westerdals har vi fått høre utallige ganger om hvor viktig det er å åpen øynene og alltid være på “jobb“ som grafisk designer. Se ting. Gjerne på måter andre ikke gjør. Legge merke til ting andre ikke ser. Utfordringen er å gjennskape og formiddle inntrykkene og inspirasjonen man får.

21


Ta bilder, les bøker, tegn og noter. Hvis det er din greie da. Finn din egen måte å samle inspirasjon på. Jeg kan også sammenlignes med en liten gullfisk. Derfor har jeg stor nytte av å ta vare på notater, bilder og skisser, som jeg kan ta frem hvis jeg sitter fast eller trenger inspirasjon. Les designbøker. Det skaper en forståelse for hva du jobber med, hjelper deg å se muligheter og gir deg trygghet. (Jeg skulle ønske jeg hadde lest alt det jeg har lest nå før jeg startet på Westerdals).

22


GENERELLT

Eksperimenter. Den lille stemmen er ekstra ond hvis du har tenkt å prøve noe nytt. Den er frekk og freidig i vokabularet. Men uten å eksperimentere lærer man lite, det er utenfor komfortsonen magien skjer. Et sitat av læreren vår Sam Banister: “Man skal slite seg i håret (litt morsomt fordi han er skallet) og kjenne på motgang, for å virkelig kunne vokse og utvikle seg”.

23


Som grafisk designer må man hele tiden sette seg inn i nye tema. Har man prosjekt om bikere er det gjerne Hells Angels man lærer nye ting om. Er det re-branding av logoen til Statoil er det oljebransjen man må kunne. Det er hele tiden nye ting å sette seg inn i. Man blir aldri ferdig utlært; verken på tema eller teknikker.

Bruk gjerne nettsider som Behance og Pinterest for å hente inspirasjon. Hvis du ser en teknikk eller stil du liker men ikke vet hva er, gjør det til målet i livet å finne det ut. Du vil bli overrasket over hva du får til. Når du har gjort noe én gang er det mye lettere neste gang.

24


GENERELLT

25


Motivasjons sitater fra (douchebag) designere “Never fall in love with an idea. They’re whores. Of the one you’re with is’nt doing the job, there’s always, always, always another“ - Chip kidd

“Good design is all about making other designers feel like idiots because that idea wasn’t theirs“ - Frank Chimero

26


Den kreative prosessen er reine sudokuen. N책r den lille stemmen sniker seg inn, klask den p책 nesen og tenk at hva enn du lager, i startfasen vil det uansett se like kult ut som Charter Svein p책 fylla. Aksepter det og jobb videre. Alt ser halvtrist ut i forholdt til designerene som inspirerer deg, og du sammenligner deg med. Husk at man ikke blir bedre av 책 ta snarveier, det er prosessen og utviklingen som teller. En liten forvarsel om hvordan den kreative prosessen fungerer i praksis:

27

GENERELLT


1. Dette er den beste ideen noensinne.

28

2. Dette er vanskeligere enn jeg trodde. 3. Dette kommer til å kreve mye arbeid. 4. Dette suger og er kjedelige enn “Hurtigruten-minutt for minutt”. 5. Mørke netter.

6. Det blir godt å bli ferdig, forhåpentligvis har jeg lært noe til neste gang.

7. Det er ferdig og det suger definitivt. Men kanskje ikke like mye som jeg hadde trodd.


KREATIVE SPERRER

GENERELLT

Angst og kreative sperrer kan også innfiltrere hjernen din. De samarbeider tett med den lille stemmen som sier du ikke er bra nok. Dette kan føre til at man ikke kommer i gang men en oppgave eller i det hele tatt ikke får produsert noe særlig arbeid. Men selv for en slik innvasjon finnes det hjelpemiddler.01

Forskjellige typer angst 1. Angst for å faile 2. Angst i identitet.

29

01 “Angst og kreative sperrer“ et foredrag av Sam Bannister Westerdals høsten 2013


3. Angst i å tenkte 4. Angst i muligheter

5. Angst i kompromisser 6. Angst for å ødelegge 8. Angst for å bli ferdig

7. Angst for å opptre 10. Angst i å bry seg 9. Angst i muligheter

12. Angst i gjentagelse

11. Angst i suksess 13. Angst i å promotere oss selv

30


Hvordan mestre kreativ angst GENERELLT

2. Hold deg aktiv.

1. Sett avstand mellom deg selv og

din indre kritikker. Støtt dine positive tanker. 3. Endre eget tankemønster.

Rehab mpt dårlige kreative vaner. 4. Hva plager meg?

Finn løsningen, ikke utsett det.

5.. Ikke vær redd for å være rar

eller bli sett på som gal.

6. Ha et fokuspunkt under

presantasjoner. 7. Få ut følelsene (Syng, dans, brøl). 31


8. Overdriv angsten og le av det. 9. Åpn opp øynene og bli

eksponert for ting. 10. Gjør arbeidsplassen klar.

11. Lek. 13. Tilfeldiggjør. Ødelegg og remiks

12. Ha en dialog med deg selv.

ditt eget arbeid, morsomme ting kan komme ut av det. 14. Mist egoet ditt.

Sammarbeid med andre.

15. Bestem deg for at det du gjør betyr noe. 16. Vær tilstedet i øyeblikket. 14. Ikke beveg deg vekk fra det som er vanskelig.

32


GENERELLT

I løpet av første året lærte jeg at monstre sjeldent blir skummel hvis man gir dem et ansikt (Vertfall ikke hvis de får ansiktet til en ballong-hai). Man er generelt mer redd for det ukjente, det truende man ikke vet hva er. Derfor har jeg og intervju-objektene mine tegnet stemmen i hodet vårt. Nå kan vi heller le av den lille snørrete djevelen som kjeder seg i hjernegangene og slenger kjipe kommentarer. Du burde prøve det.

33


34


Intervju

Av Iselin Mjelde Bergese

GENERELLT

Navn Mimmi Alder 21 år Fra Årnes

Har du tidligere grafisk Design erfaringer? Jeg gikk Media og Kommunikasjon på Videregående. Og 1. år på NKF.

Hva gjør du for å bli inspirert/ motivere deg selv? Fiske etter komplimenter. Eller sitte på Pinterest

Hva var du redd for før du startet på Westerdals?

Har du et tips til neste års Grafisk design studenter? Vær forberedt på 0 sosialt liv

At jeg kom til å ende opp på NAV Hvor ofte føler du at arbeidet ditt ikke er Bra nok? Annenhvert minutt

35


Kan du tegne den lille stemmen i hodet ditt som sier du ikke er flink nok?

36


Intervju

Av Iselin Mjelde Bergese

Navn Kristine Alder 20 år Fra Hamar

Har du tidligere grafisk Design erfaringer? Selvstendig næringsdrivende uten å være registrert i Brønnøysundregisteret. Hva var du redd for før du startet på Westerdals? Jeg var redd for alt jeg ikke kunne. At jeg ville bli hengende etter fordi jeg ikke kunne bruke pen-tool i Illustrator eller navnet på en kjent designer.

GENERELLT

Hvor ofte føler du at arbeidet ditt ikke er bra nok? Jeg har laget en ting jeg har vært fornøyd med her på Westerdals, og det var en kokebok. Jeg fikk en C, og hver gang jeg ser på den nå vil jeg spy. Hva gjør du for å bli Inspirert/ motivere deg selv? Ser på Charlie Sheen #WINNING på Youtube. Om og om igjenn. Har du et tips til neste års grafisk design Studenter? Følg med i timen. Aldri bli sjuk. Vær med på alt. Ikke prokrastiner. 9-15 All day. Every day!!!

37


Kan du tegne den lille stemmen i hodet ditt som sier du ikke er flink nok?

38

12


Intervju

Av Iselin Mjelde Bergese

GENERELLT

Navn Bjørn Martin Alder 21 år Fra Nittedal Shit City

Har du tidligere grafisk Design erfaringer? Har laget bandlogoer, platecover, plakater, bilderetusjering og russelogoer Hva var du redd for før du startet på Westerdals? Svært lite. Nå som jeg har begynt er jeg redd for det meste, som å forlate datamaskinen hjemme og gå ut i sola. Ellers er jeg redd for å bryte feil regler, og vil være sikekr på at jeg følger de riktige. Men slik er det vell i Die kostenlose grafische-Natzi-lander.

39

Hvor ofte føler du at arbeidet ditt ikke er Bra nok? Hver gang. Den som blir fornøyd med sitt eget verk har tapt, og skipet begynner å synke. Hva gjør du for å bli Inspirert/ motivere deg selv? Drikker øl og sprit, spiser mat, drar på konsert, ser på verkene til grafikere og illustratører jeg liker. Skater og gamer. Prøver å leve livet, og ikke la die grafische polizei sende meg til Helvete


Har du et tips til neste års grafisk design Studenter? Alltid ha øl i kjøleskapet. Kjøp deg skateboard. Last ned masse gode fonter. Ikke lapresentasjonsangsten drepe den du egentlig er. Ikke ta selvmord. Hjelp og inspirer andre hvis du lærer eller oppdager noe nytt.

Kan du tegne den lille stemmen i hodet ditt som sier du ikke er flink nok?

40


TYPOGRAFI Av Iselin Mjelde Bergesen

41

Med mindre du er over gjennomsnittelig opptatt av bokstaver og lidenskapelig interessert i deres form, vil typografi være et tørt tema å sette seg inn i. Men selv om det virker uvesentlig om du velger en snirklete serif font eller en condensed sansserif font til plakaten din, kan det har stor betydning for helhets inntrykket. Det skaper en underbevisst oppfatning hos leseren. Typografi er et omfattene området, og det er mange feiltrinn man kan trå. Noen er fatale, andre kan man komme unna med. Men husk at “auto-settings” er for tapere som ikke tør å eksprimentere.


Serif er den lille utstikkeren på enden av bokstavene. Sans-serif, betyr uten serifer.

A

“Typhography means the prosess of making the words visually attractive and effective. The function of typpography is to communicate a message so that it effectively conveys both its intellectual meaning and its emotional feeling” 01

01 “Type and typography“ av Phil Bains & Andrew Haslam

42


TYPOGRAFI

Det første man må tenke på er at typografi eksisterer for å hedre innholdet, altså teksten i seg selv. Les teksten og forstå den, analysere og tolke den. Først da kan man gjenskape tekstens budskap i det visuelle uttrykket. Hvis det ikke er samsvar mellom innhold og uttrykk vil teksten oppfattes uærlig eller utroverdig.Fonter har sin egen historie, sin tilhørighet og sitt opprinnelige formål. Noen fonter har lettere for å tilpasse seg innholdet enn andre, men fotens opphav burde tas i betraktning og velges bevisst når man skal designe med tekst.

Tar man stilling til forskjellige fonters personlighet, karakter, nasjonalitet og lignende, er det større sannsynlighet for å ende opp med et interessant design enn hvis man velger fonter bare ut fra lesbarheten eller tilfeldighet. 43


To stilforvirrede tekster

Jeg elsker punk, drugs og damer Learning Curve Pro 33 pt

Jeg elsker cupcakes og chiwawaen min Stencil Cargo Army 16 pt

44


Du vil mest sannsynlig drukne i forskjellige fonter, uten å helt forstå hva som er hva. I programmene du kommer til å bruke er fontene rangert alfabetisk fra A-Z, uten at det er en logisk oppdeling. De burde vært arranger etter typer. Det vanligste klassifiserings systemet er VOX. Der er fontene delt inn i 11 kategorier etter karakteristikk, hvor man lettere kan lete etter det man trenger. Det kan være et hjelpemiddel som gjør det lettere å navigere i de 1000 milliarder forskjellige fontene man må velge mellom. Men det er et system for eldre fonter (1450-2000), nye fonter er vanskeligere å kategorisere, mange har ikke én spesiel epoke de tilhører.

TYPOGRAFI

Her ser du noen av de forskjellige kategoriene 01 »

45 01 “Type and typography“ av Phil Bains & Andrew Haslam


46

Humanist

Transnational

Centaur

Garalde

Baskerville

Garamond

Didone Bodoni

Mechanistic Rockwell

Lineal Helvetica

Calligraphic Trajan


Forskjellige fonter kan for eksempel bli sett på som forskjellige mennesker, de har ulike personlighetstrekk og fremtoning. Man velger ikke det mest høylytte og tøysete menneske til å lese opp en tale i en begravelse, heller ikke det mest sjenerte og folkesky til å fremføre en sketsj på teater. Det samme gjelder fonter, de kan sees på som røsten til teksten og vil være med på å gi oss en oppfatning av teksten.

Helvetica Bold En stilig men kjedelig mann Comic Sans Bold En tøysere barnehagetante

Didot Regular En klassisk elegant dame

47


A a

48


TYPOGRAFI

Begynn med å velg en typografisk familie, før du eventuelt velger å kombinere med enda en familie. I så fall må giftemålet velges med omhu. I typografiske giftemål verdsetter man kontrast mellom ektefellene. Den vanligste kombinasjonen å bruke er en sans-serif og en serif font.

Vanlig kombinasjon:

Minion pro regular Myriad pro regular Typografen Nicolas Jenson brukte konsekvent en familie, med mindre han jobbet med forskjellige språk i samme design. 01

50

01 “The Elements of Typhographic Style” av Robert Bringhurst


37 51


RSTUVWX PQ YZabcd O K J I N H LM ABCDEFG TYPOGRAFI

52

11


defghijk

53

lmno n-

Tips & begreper

Âť


TYPOGRAFI

Letterspacing Dette er en betegnelse på mellomrommet mellom bokstavene. Kan også bli referert til som Tracking. Ikke bruk overdreven tracking på småbokstaver uten grunn. 01 Bruk det som et hjelpemiddel for lesbarhet og luftighet i lengre tekster.

01 “The Elements of Typhographic Style” av Robert Bringhurst

54


Letterspacing 500

s e

s 책

s t y g t

d e t

b l i r

55


TYPOGRAFI

Ledding På norsk er betegnelsen “linjeavstand“. Den er viktig i forhold til lesbarhet, og er like ansvarlig for helhets inntrykket som skriftstørrelsen. Her er regel nummer 1 at «acender» og «decender» ikke må krasje.01

01 “The Elements of Typhographic Style” av Robert Bringhurst

56


Acender

bang Decender

Krasj krasj Arvo Regular 20 pt - Ledding: 12 pt For liten ledding

57


TYPOGRAFI

Kerning Dette er en betegnelse på å justere mellomrommet mellom bestemte tall og bokstaver.01 Noen bokstaver har mer whitespace rundt seg en andre, og trenger å tilpasses etter hvilke bokstaver de står sammen med.

01 “Type and typography“ av Phil Bains & Andrew Haslam

58


Ikke kernet

stygtflott f lottstygt Kernet

59


TYPOGRAFI

Tekst-oppsett

Justification Da er teksten satt opp slik, som en boks, slik at den fyller opp hele kolonnen gjevnt. Denne instillingen kan f책 teksten og helheten til 책 se mer ryddig ut. Det du m책 passe deg for er at det blir horunger i teksten,(det er mega fyfy). Da er det unaturlige store mellomrom mellom ord som skaper elver nedover teksten. Det er heller ikke en bra flyt i teksten hvis det er for mange ord-delinger/Hyphernations.

60

11


12

Når man har teksten er satt “Align-left“ (som i dette magasinet) kan det gi en mindre streng følelse enn hvis teksten er “justified“. Men pass på hvordan den former seg på høyre ende. Det som er lettest å lese er når det er en jevn bølge, slik at teksten går annenhver linje inn og ut. “Align-right“ er litt mindre vanlig, fordi det blir vanskeligere å lese fordi øyet ikke automatisk finner starten på hver linje. Men det kan fungere bedre på små avsnitt, lister, sitater og lignende.

61


TYPOGRAFI

BASIC TYPE-ANATOMY Det er viktig å forstå anatomien til fontene, hva som utgjør en spesiell fonts karakteristikk. Det som spiller inn er runde, myke eller firkantede rette kanter, vinkler, tykkelse på strekene og lignende. Baseline Det latinske alfabet skrevet med småbokstaver er bygget på fire horisontale linjer. Linjen bokstavene hviler på er kalt baseline. x-høyde Den delen av småbokstavene som befinner seg mellom midline og baseline. Denne spiller en viktig rolle når det kommer til størrelsen på fonten, og hvordan den opptrer visuellt.

62


tjukken

12

3

4 Aperture 5 Sholder

63

Topline

3 Head seroif

Midline

2 Foot serif

4

Beardline

1 Terminal

2

Baseline

1


KOMPOSISJON Av Iselin Mjelde Bergesen

Komposisjon er hvordan du plassert elementene i forhold til hverandre, og hvordan du har plassert elementene i forhold til formatet du jobber med, enten det er en A4 side, en bruskork, eller en web banner. Design og komposisjon kan sammenlignes med å komponere musikk. Man har en grunnrytme som er brødteksten, pauser som er “whitespace”, skift i intensitet og forskjellige instrumenter/elementer som spiller sammen og skaper en helhet.

64


65


KOMPOSISJON

Grid Plasserer du ølene dine på rad og rekke øverst i kjøleskapet, kan dette gi et intrykk av streithet, i motsetning til hvilket intrykk man får av at det står flasker over hele kjøkkenet. På samme måte kan design med og uten grids gi forskjellige inntrykk Grids er et hjelpemiddel til å plassere elementene i designet. Det er en grunnleggende struktur du kan følge. Mye av oppgaven med å plassere elementene blir logisk og designet ser helhetlig mer korrekt ut. 01

01 “Graphic Design The New Basis”

Det kan også gi uttrykk for trygghet og styrke budskapet. Ved å dele opp siden i mindre deler, oppmuntrer ”griden” til å la deler av designet forbli åpent, ikke fyll opp med mindre det er en del av konseptet. Man kan bruke griden strengt og følge den til punkt og prikke, eller man kan ha variere og bryte den bevisst. Man kan også gjøre som David Carson og ikke bry seg om noen regler. Personlig syns jeg det var lettere å jobbe når jeg oppdaget grids. En grid i bunn gjør det mindre skremmende å starte enn en helt blank side, selvom jeg etterhvert bevisst velger å bryte den. 66


Grids bestĂĽr av horisontale og vertikale linger, som former kolonner og gutter (mellomrommet mellom kolonnene). Margins blir ogsĂĽ en del av griden, den bilr satt opp som et gjerde for ĂĽ holde elementene langt nok fra kanten.

Dette magasinet har en grid pĂĽ 6x6 kolonner som vist pĂĽ denne siden.

67


KOMPOSISJON

68


“The grid system is an aid, not a guarantee. It permits a number of possible uses and each designer can look for a solution appropriate to his personal style. But one must learn how to use grid; it is an art that requires practice” - Joseph Müller-Brockman 69


KOMPOSISJON

Hierarki

Hva ser man først? Hvordan blir øyet ledet gjennom for eksempel en plakat? Hva er det du vil skal være fokuspunktet? Man kan styre hierarkiet ved hjelp av farge, størrelse, plassering. En grafisk designers sentrale oppgave er å organisere. Hierarki kontrollerer hvordan budskapet blir motatt og med hvilke kraft. Uten et bra hierarki kan desinget bli kejdelig og vanskelig å navigere seg gjennom. 70


Forvirrende Hierarki

5 Juni 2014 Oppvarming: Mastadon og Gojira

Metallica Oslo Spektrum 71


KOMPOSISJON

Komposisjonsprinsipper & virkemiddler

Âť 72


73


KOMPOSISJON

Rytme, repitisjon eller forandring Designere skaper en rutme ved skifte mellom det som er forventet og overraskelse og variasjon. Forskjellige styrkeforhold mellom for eksempel tekst-hieraki, som samspiller med andre elementer som bilder og illustrasjoner skaper en rytme. 01

01 “Graphic Design School”

Kontrast og dynamikk Kan vekke reaksjoner hos leseren, engasjere og interesserte. Hvis kontrasten er for stor kan det “drepe“ enkelte elementer i designet, så pass på at den ikke er for dominerende. dynamikk kan gi liv liv til et ellers monotont design.

74


Farge Farger spiller på følelser. Det er ikke bare fargen i seg selv som snakker til underbevistheten, men også hvilke bakgrun, tekstur og styrke fargen er sammen med. Farge kan brukes til å få noe til å stå ut, og noe annet til å forsvinne. Begynn med svart-hvitt, hvis noe ikke fungerer i svart-hvitt, fungerer det mest sannsynlig ikke i farge heller.

Negative space/ White space

Symmetri eller asymmetri Begge virkemidlene over kan skape harmoni og balanse i design. Det er gjerne mer bevegelse i et asymetrisk design, symetri kan virke statisk.

Ikke vær redd for å ha et åpen hvitt området. «The object is not more impotaint then the form of the space surrounding it» 01

75 01 “Graphic Design The New Basis”


DESIGN TIL FORSKJELLIGE MEDIA Av Iselin Mjelde Bergesen

» 76


12


DESIGNT TIL FORSKJELLIGE MEDIA

EMBALASJE DESIGN Her jobber man mest sannsynlig med et tredimmensjonalt objekt, som tvinger deg til å tenke annderledes enn til vanlig trykk eller skjermbasert design. 01 Emballasjen har to hoved-oppgaver: den skal beskytte og bære produktet på innsiden, samtidig som fange oppmerksomhet og informere den potensielle kunden om produktet. Man må tenke på hvor og hvordan produktet skal distribueres. Skal det selges på nettet eller i butikk? Har det sin egen hylle, eller blir det plassert i en hylle med lignende produkter?

78

01

“Basics Design“ 02 Layout av Gavin Ambrose og Paul Harris


Her er hierarki viktig. Forstår man umiddelbart hvilket produkt det er, og ikke minst snakker det til målgruppen? Det er viktig at pakke designet og formen på pakken reflekterer verdiene til produktet på innsiden. Er det for eksempel en leke for barn, burde den ha lekene farger og vennlgige former. Man bør tenke på miljøet når det kommer til pakke design. Hvor mye innpakning trenger objektet? Det er ikke uendelig med naturlige materialer, og mange menneske-skapte materialer er skadelige. Vit hvilke materialer du bruker, hvor kommer de fra, er de resirkulerbare? Dette er viktige avgjørelser den grafiske designeren må ta stilling til sammen med en eventuell oppdragsgiver.

79


DESIGNT TIL FORSKJELLIGE MEDIA

80

Emballasjedesign har i oppgave å presentere produktet, og kan fort bli en avgjørende faktor for om potensielle kunder velger ditt produkt. Emballasjedesign skal trigge nysgjerrigheten, vekke interessen og gi svar på det store spørsmålet alle forbrukere står ovenfor når de skal velge et produkt: Hvorfor skal jeg velge dette produktet?01

01 http://kreativdrift.no


81


MAGASIN DESIGN “In its contemporart context, the magazine is a from of communication that can avoit the temlate-driven ugrency of the newspaper or website, while not demanding the timeless reflection ecpected of the book or a televition documentary”01 Konsept Innholdet i et magasin er det viktigste. Hva vil du fortelle? Og hvem ønsker du å treffe? 82

01 “Turning pages“ av Gestalten

DESIGNT TIL FORSKJELLIGE MEDIA


Visuellt språk ”Images and graphics are necessary, but not as decoration. They are narrative tools”.02 Utfordringen er å skape et så gjennkjennelig visuellt språk at leseren kjenner igjenn magasiner, selv med variasjoner i grids, layout oppsett og lignende. Det er viktig at leseren forstår hva tekstene og magasinet handler om også gjennom bilder og illustrasjoner Objekt Formen og formatet til magasinet bør være en forlengelse av konseptet og innholdet.

02 “Turning pages“ av Gestalten

Materialer Valg av materialer vil være med å påvirke hvordan leseren oppfatter magasinet. Med de ekstremt mange valg mulighetene som finnes i dag, i form av papir typer, blekk og formater, bør det velges nøye. Spill på sansene man ikke får brukt ved skjermbasert design, som det å føle tekstur og luktesansen.

83


DESIGNT TIL FORSKJELLIGE MEDIA

Inspirerende nytenkende magasiner

EMIGRE (USA) Eksprimenterte med datamaskin-design da det var nytt. brukte karakteristisk 8-bit fonter.

TRADUCING MIDDLE (UK) Smart designet nonsense som en parodi på tradisjonelle motemagasiner.

MONO.KULTUR (TYSKLAND) Laget i A5, men kan brettes ut i forskjellig i alle altgavene. Følger med en fold-out poster.

RAY GUN (USA)

IT’S NICE THAT (UK)

Av Davis Carson. Her brøt han alle regler for et tradisjonellt magasin.

Biannual printet utgave an en populær blogg.

i-D (UK)

WALLPAPER (UK)

Estetikken var budsjettdreven, ikke for elitene, men likevell sofistikert. De skillte seg ut med selvlysende blekk og landskapformat.

Spesiell sammensettning av digitalt og analogt arbeid.

84


85


KONKLUSJON Av Iselin Mjelde Bergesen

Det mest inspirerende jeg har hørt i år er den verdenskjente grafiske designeren David Carson sitt foredrag på Westerdals. Han syntes det var viktig at grafiske designere gir av seg selv i arbeidet sitt. Det er det som gjør det unikt og spennende. Ikke bare produser noe som ser fint ut eller kopier andre, det er noe alle kan få til. Del av deg selv og dine livserfaringer, det er det som gjør et arbeid interessant og spesiellt.

Det er ikke å farlig å faile. Vertfall ikke når man er student. Da kan man eksprimentere og utforske på en annen måte enn hvis man hadde hatt en oppdragsgiver. Det er nødvendig å gjøre feil for å lære og uvikle seg. Hvis man ikke faller et par ganger på skateboardet, har men heller ikke fått noen nye skills. Man tryner 90 ganger og lander på 10. Kanskje 1 av de 10 landingene var bedre enn når du startet.

David Carson inspirerte også ved å si “If no one reacts or think what you’re making is ugly, it’s porbably dead boring.”

86


Westerdals er starten. Du er ikke garantert jobb fordi du har kommet inn her. Men du har tatt ett steg i riktig retning. Skolen legger opp til at man skal lære og utvikle seg, hele tiden med oppfølging av lærere som presser deg til å gjøre ditt beste, og klassen er en stor inspirasjonskilde. Men du må jobbe hardt og mye, bra arbeid kommer ikke av seg selv. (Det er så mye sannhet i den klisjeen at den måtte bli med).

87


Da jeg fikk denne oppgaven var jeg litt fortapt og frustrert. I starten følte jeg meg som den eneste håpløse, alle andre løste oppgaven så bra. Etterhvert så jeg andres frustrasjon. Jeg har ikke snakket med én eneste student som er positiv til sitt egen arbeid, vetrtfall ikke utad. Det er tydelig at det er et frustrerende studie der man må gi av seg selv og hele tiden prestere for å være fornøyd. Men alle kjenner på det samme. Bortsett fra geniene selfølgelig. Det er jo en del av den på Westerdals. Men så lenge man brenner for det man gjør, jobber hardt og ikke gir opp, er det like viktig som “talent”. Det er virkelig positivt med et så unikt og bra læringsmiljø. Dra nytte av alle de flinke menneskene rundt deg. Det er en kompleks sammensetning av mennesker, alle med forskjellige ferdigheter. Finn dine.

89

KONKLUSJON


(hva er det verste som kan skje?) 90


Kildeliste Austin Kleon

Gavin Ambrose og Paul Harris

“Stealing like an artist”

“Basics Design“ Layout 02

(2012) Workman, New York

(2011) AVA Publishing, London

David Dabner, Sheena Calvert

“kreativdrift.no”

og Anoki Casey

http://kreativdrift.no/2013/10/

“Graphic Design School” 4th Edition

vinn-kunder-med-forsta-emballasjede-

(2011) Thames & Hudson, London

sign/

Ellen Lupton og Jennifer Phillips

Robert Bringhurst

“Graphic Design The New Basis”

“The Elements of Typographic Style“

(2008) Princton Press, New York

(2008) Hartley & Marks, Vancouver

91


Sam Bannister “Angst og kreative sperrer“ Foredrag Westerdals (2013)

Robert Klanten og Sven Ehmann “Turning pages“

(2010) Gestalten, Berlin

Phil Baines og Andrew Haslam “Type and typography“

(2012) Laurence King, London

92


Ikke Studer Grafisk Design / Don't Study Graphic Design  

A magazine by Iselin Bergesen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you