Sant Cugat Magazine #42 Febrer 2019

Page 1

Febrer 2019

LA REVISTA DE TELEVISIÓ SANT CUGAT

#42

GUIA COMERCIAL

SANTCUG T magazine

28FEBR · 6març ` CARNAVAL dentalvalles

implants

ortodòncia

estètica

laboratori propi

ALTA TECNOLOGIA DENTAL

INSTAL·LACIONS DE MÀXIMA QUALITAT

www.dentalvalles.com 20 ANYS PEL

ANT TREBALL RIURE M TEU SO

St. Cugat del Vallès 93 583 15 05 Av. Cerdanyola 13

Barcelona 93 119 06 10 C/ Aragó 637

Mollet del Vallès 93 579 32 61 Rbla. Pompeu Fabra 43b


SUMARI 4 16 30 32 34 40 43 44

CIUTAT

Repassem l’actualitat de la ciutat

1

4

ESPECIAL

ENTREVISTA

edita televisió Sant Cugat, S.L. GERENT Romà Ventura COORDINACIÓ GENERAL Júlia Ventura

FEM MEMÒRIA

16

S’apropa març i per tant, la festivitat de Sant Medir

SALUT

ESPECIAL Et cases? Aquest és el teu espai. No et perdis ni un detall!

DEPARTAMENT comercial Mª Antònia Moreno Montse Navarro

NOTÍCIES Robatoris, controls i detencions centren l’actualitat

Saps per què ens tornem addictes?

ECOLÒGIC

Coneixes els sabons naturals? T’ho expliquem

RECEPTA

La cosa va de postres: un boníssim pastís Tatin

Editorial

44

RECEPTA

50

Ideal per als amants del dolç: pastís Tatin!

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

REDACCIÓ I COL·LABORADORS Laura Pou, Ivan Flix, Júlia Ventura, Anna Borau, Maria Xinxó, Josep Mª Cabrerizo, Jordi Corretja, Francesc Carol, Maribel Caravantes, Manel Cascante, Anna Puntos i R. Ventura Foto portada: Localpres Dipòsit Legal: B- 24267 - 2015

SC Magazine no es fa responsable del contingut dels articles ni de les opinions que hi apareixen publicades. Amb el suport de:

Mitjà Associat:

“O tot o res”

L’Ajuntament no compta amb una una mica més les condicions d’adjudicació: estructura suficient per amplificar “haurà de ser un mitjà que tingui difusió lotota la difusió que fa en els canals cal” Això ho complim, anem bé. “Haurà de propis”. Això és el que diu, literalment, el tractar-se d’un mitjà de comunicació escrit consistori de Sant Cugat en el nou concurs [...] les generacions més grans s’informen que ha obert per licitar durant els 4 anys majoritàriament a través de mitjans de covinents el gruix de la seva publicitat i co- municació escrits”... Llàstima que no s’han municacions. Aquests “canals propis” su- assabentat que la majoria de la gent gran posen, cada any, més de 2 milions d’euros veu TV Sant Cugat, però encara podrem prede pressupost públic: només Cugat.cat sentar-nos amb la revista. “Per la freqüència ens va costar l’any passat 1.330.195,27€, i la tipologia de la informació a inserir, en el la web i xarxes municipals 174.228,51€ cas de la publicació escrita haurà de tenir (2017), les publicacions a la ciutadania una periodicitat setmanal”. Vaja, aquí sí que 469.868€ (2017) i la comunicació digital ja no arribem: ens quedem tots fora, excepte 45.478€ (2017). Però això no és suficient, un. El concurs també parla de mida DINA5. i per això destinaran 148.839,35€ més en Per què no un DINA4 que es veu millor? Tampublicitat a mitjans privats, més de mig mi- poc es justifica que el contracte no es pugui lió en quatre anys. Però continuem llegint dividir amb lots, és a dir, que només es pugui FaldonSantCugat_169x32mm_Noviembre2017.pdf 1 03/11/2017 10:59:09

C

SANT CUGAT MAGAZINE Av. Cerdanyola, 98 planta 5a Esc. A 08173 Sant Cugat del Vallès Tel: 93 128 13 81 / 93 589 88 99 hola@santcugatmagazine.cat

PORTADA Les velles del ball de Gitanes durant el carnaval protagonitzen la portada de febrer

Entrevistem el periodista i escriptor Víctor Amela

LECTORS

SANTCUGAT MAGAZINE Número 42 - FEBRER 2019

Comencen les portes obertes a les escoles

L’espai participatiu i més crític de la revista

staff

SANTCUGAT MAGAZINE FEBRER 2019

PUBLICACIÓ CONTROLADA PER OJD

beneficiar un únic mitjà. Ho tindran difícil per a trobar més d’una publicació a la ciutat que compleixi amb TOT. Deixem ja la ironia de banda. Per a informarse de forma diversa i independent, els ciutadans han de poder triar entre diferents mitjans. Fomentar una posició predominant d’un mitjà sobre uns altres no ajuda a aquesta riquesa. A la Facultat de Periodisme ens ensenyaven que l’objectivitat no existeix, però posar preu a la lliure informació d’una forma contractual i oficial, potser és anar massa lluny. Si volem un poble plural, informat i lliure no podem adjudicar tota la publicitat a un únic mitjà privat d’una forma tan evident.


Allò d’estar ingressada i pensar que gairebé estic més bé que a casa. És el nostre ofici.

La teva salut és el nostre ofici

Truca’ns al 93 495 44 61 o entra a www.asc.cat


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

4 iCIUTAT

Haurem d’esperar 3 anys per al proper sorteig de lloguer protegit de Promusa (2021) El ple ha aprovs a l’Institut Català de Finances per finançar la compra de sis pisos per part de Promusa, exercint el dret de tanteig i retracte.

L

a propera promoció d’habitatge protegit de Promusa seran dos blocs d’edificis amb 60 habitatges que es construiran al barri de can Mates, concretament al carrer Jeroni de Pujades, a partir del juny. La previsió és poder lliurar-los al primer semestre de 2021. La inversió per construir els dos edificis és de 5’4 milions d’euros i en aquests moments l’obra està en fase de licitació.

Des de la seva creació l’any 1989, l’empresa municipal Promusa ha construït 1.763 pisos protegits: 1.265 en règim de venda i 498 en règim de lloguer. L’última promoció entregada ha estat aquest mes de gener (3.500 persones optaven a 58 pisos) i el proper sorteig no serà fins d’aquí

1.250€ has de guanyar per optar a un pis de 70m² de Promusa.

a 3 anys. A la vegada el ple ha aprovat demanar un crèdit de 480.000 euros a l’Institut Català de Finances per finançar part de la compra de sis pisos per part de Promusa, exercint

el dret de tanteig i retracte. El preu total dels habitatges és de 857.111 euros. Per aquest motiu l’empresa municipal abonarà la diferència de més de 377.000 euros.

Culpen a l’ajuntament dels retards en el projecte de masoveria urbana de La Floresta

Detinguts dos lladres al Centre Comercial per emportar-se 730 euros en colònies

La cooperativa Sostre Cívic critica que encara no s’ha executat l’acord signat amb l’ajuntament de Sant Cugat l’any 2015 per tirar endavant el projecte de masoveria urbana a La Floresta. L’acord, signat fa quatre anys, preveu la promoció d’un projecte d’habitatge cooperatiu a Les Cases dels Mestres, propietat de l’empresa municipal Promusa. Diversos problemes burocràtics i administratius han endarrerit l’inici d’aquest projecte fins al dia d’avui.

La Policia Local i els Mossos d’Esquadra van detenir a dues persones per un furt en una perfumeria del Centre Comercial de Sant Cugat per un valor aproximat de 730 euros. La seguretat privada del centre va avisar que dos individus havien robat en un establiment. Al mateix moment, els agents també van ser alertats d’una persona que es trobava amagada entre diversos vehicles a l’aparcament exterior del centre comercial. Els dos detinguts van ser reconeguts pel personal de la perfumeria afectada pel furt.


5 iCIUTAT 13

El concurs de licitació de publicitat de l’Ajuntament sota sospita Pere Soler del PSC assegura que “s’està hipotecant el proper mandat de quatre anys de la publicitat de l’Ajuntament de Sant Cugat”

E

ls grups locals del PSC i la CUP van interpel·lar a l’equip de govern a l’últim ple municipal sobre la licitació del contracte de serveis d’informació, comunicació i difusió de serveis, accions i activitats municipals en mitjans de comunicació d’abast local que va publicar el consistori a principis de febrer. Aquest concurs estableix les bases perquè un únic mitjà local rebi prop de mig milió d’euros en els propers 4 anys. Les condicions del concurs estableixen que el mitjà ha de ser premsa escrita, de periodicitat setmanal i gratuïta, amb una tirada recomanada de més de 18.000 exemplars, amb versió web i parla

11 a 12 h

Rua de Blacktucada per tot el Centre

d’insercions a pàgina amb mida DIN A5. Segons Pere Soler, portaveu del PSC, el seu grup “no vol pensar malament” però va advertir que “s’està hipotecant el proper mandat de quatre anys de la publicitat de l’Ajuntament de Sant Cugat”. Lourdes Llorente, regidora de la CUP, encara va anar més lluny quan va manifestar la seva sospita que aquest contracte pugui estar conculcant “en els principis d’igualtat, no discriminació i de concurrència” dels contractes de licitació pública. Cristina Paraira, de l’equip de govern, va afirmar que “estan tranquils” perquè totes les licitacions estan supervisades pels serveis jurídics de l’Ajuntament.

12 a 13:30 h Festa de disfresses

C

M

Y

CM

MY

K

*tot s’hi val!

CY

CMY

Mig milió d’euros per un únic mitjà escrit, setmanal i amb format DIN A5

Altres formacions municipals, tot i que no es van manifestar al ple, han fet arribar a la redacció de Televisió Sant Cugat, la seva preocupació pel concurs.

11:30 a 13:30 h Degustació de caldo ANETO


santcugat MAGAZINE - febrer DE 2019

6 iciutat ViLab, un nou espai d’experimentació amb el vi És un nou espai d’experimentació, innovació i formació relacionat amb el vi i està situat en un espai annex al Celler Modernista. Obrirà les seves portes cada diumenge i festius, d’11 a 13.30 h.

VOLUNTARIS NETEGEN SANT CUGAT Un grup de Sant Cugat participa en el recircula Challenge, un concurs que organitza la Universitat Politècnica. Amb el nom de PlasticDetoxx, van organitzar la seva primera acció recollint les restes de la cavalcada de reis el diumenge 27 de gener.

El tall (i el caos) a la rotonda de l’hipòdrom serà definitiu a finals de març La rotonda de l’hipòdrom es talla parcialment els caps de setmana per comprovar si les modificacions de circulació que vol fer l’Ajuntament són una opció viable. El consistori no descarta plantejar una alternativa, tot i que el pas de vianants i bicicletes pel mig de la rotonda es farà sí o sí. VIST A XARXES SantCugatésmés: Es necessita valentia per tirar endavant els necessaris carrils bici, contra la voluntat dels supremacistes del motor. Força

E

l segon cap de setmana del tall parcial de la rotonda de l’hipòdrom per construir el carril bici que unirà Sant Cugat i Rubí ha provocat un gran col·lapse de cotxes. Les obres van començar el gener i està previst que durin 2 mesos, durant el qual hi haurà talls parcials cada cap de setmana. Segons el govern local, si no hi ha una alter-

nativa millor, aquest canvi de mobilitat serà definitiu i permanent a partir de finals de març. Aquests treballs suposen una inversió de 270.000€. L’ajuntament va realitzar un estudi per analitzar la situació de la mobilitat un cop implantat els canvis i segons el consistori hi haurà una lleugera millora però continuarà persistint la densitat de trànsit.

Anna Muñiz: Hoy empezaban las pruebas de circulación y siendo sábado había una liada y de tráfico espectacular!!! No quiero ni imaginarme días entre semana con la cantidad de tráfico que hay!!! Albert Garcia: Diria que els tècnics que han decidit tallar al trànsit part de l’hipòdrom o no viuen a Sant Cugat o no han agafat mai la rotonda del Chic a les 9:00 o 18:00.

Els Mossos recuperen dos mòbils que van ser robats a tres menors a punta de navalla

E

ls fets van succeir pels volts de les 20.30 h, quan les víctimes, menors d’edat, es trobaven passejant pel Parc de Can Vernet de Sant Cugat i se’ls van acostar un grup de tres joves que els van demanar els telèfons mòbils. Els nois es van negar inicialment, però els altres tres joves

els van amenaçar amb una navalla. Un cop van aconseguir els telèfons, van fugir corrents. Una patrulla de paisà va localitzar els lladres a prop de l’estació de tren. El dia 15 de febrer els tres arrestats van passar a disposició de la Fiscalia de Menors de Barcelona que va decretar la seva llibertat.


AAVitaldent amb la la teva teva Vitaldentestem estem compromesos compromesos amb salut família, per peraixò això salutbucodental bucodentalii la la de de la la teva família, A Vitaldent estem compromesos amb la teva t’ho volem posar molt fàcil. fàcil. t’ho volem posar

salut bucodental i la de la teva família, per això

t’ho volem posar molt fàcil.

Tractaments Tractamentsd’implantologia d’implantologia

Avanza+ Avanza+

Tractaments Tractamentsd’Ortodòncia d’implantologia Tractaments d’Ortodòncia

Adapta+ Avanza+ Adapta+

Tractaments d’Ortodòncia Estètica dental Estètica dental

Adapta+

Estètica dental

Vine a Vitaldent Vitaldent Vine aaosVitaldent ProVine moció vàlida per a pressupost accept ats del 8 de Gener al 28 de Febrer de 2019, aplicable sobre l’import total del pressupost acceptat. No acumulable a altres descomptes i promocions. No compat ible amb tipus de fina ançamentVitaldent amb interessos subvencionats per Vitaldent. Número de registre sanitari: CS 10715. Vine Promoció vàlida a pressupostosacceptats acceptatsdel del88de deGener Gener al al 28 28 de Febrer total deldel pressupost acceptat. No No acumulable a altres descomptes i promocions. Promoció vàlida perper a pressupostos Febrer de de 2019, 2019,aplicable aplicablesobre sobrel’import l’import total pressupost acceptat. acumulable a altres descomptes i promocions. compatible amb tipus finançamentamb ambinteressos interessossubvencionats subvencionats per CSCS 10715. No No compatible amb tipus dede finançament per Vitaldent. Vitaldent.Número Númerode deregistre registresanitari: sanitari: 10715.


santcugat MAGAZINE - febrer DE 2019

8 iCIUTAT Maria Xinxó Periodista

TOTS ELS ÒSCARS PORTEN A ROMA

É

s la setmana dels Òscars i fent gala d’una temeritat poc avesada en mi em disposo a criticar una de les pel·lícules amb més nominacions (n’acumula 10) i que segons els entesos acabarà triomfant la nit del 24 de febrer. Preparats? No m’ha agradat Roma. Ho dic d’entrada perquè així als que tampoc us ha agradat seguireu llegint esperant trobar complicitats en aquest article i als que us ha entusiasmat seguireu amb la lectura per reafirmarvos en la vostra opinió i pensar que no en tinc ni idea de cinema. I és cert, no en tinc ni idea, però em sembla una de les pel·lícules més sobrevalorades que he vist mai. Potser és aquest el problema; que tothom en parla tan bé que després, un cop et poses davant de la pantalla per impregnarte d’aquesta obra d’art hi acabes veient simplement un film llarg –dura dues hores i quinze minuts!-, avorrit –crea una sensació d’angoixa constant que et fa pensar que en qualsevol moment passarà alguna cosa molt greu que després no acaba passant- i en blanc i negre. Au sí, correm-hi tots a premiar una peli en blanc i negre: fa anys que això ja es feia i fa temps que ha tornat.

EL CATALÀ ÉS FÀCIL Per Servei Local de Català de Sant Cugat Sí o si? (amb o sense accent) Per no confondre’ls, posem accent al sí afirmatiu; en canvi, no en posem al si de la nota musical, al si quan és un pronom reflexiu o recíproc (parla de si mateix), al si quan és una conjunció (em va demanar si volia venir) ni al si amb el significat d’interior (va néixer en el si d’una família humil).

L’Ajuntament elaborarà un mapa amb els punts més insegurs per a les dones El ple també va acordar incrementar les hores de la Policia Local al carrer, apujar l’impost de les plusvàlues fins al 30% i mesures per aconseguir alliberar Sant Cugat de violències masclistes.

E

l ple municipal de gener ha aprovat la moció institucional per permetre l’impuls d’iniciatives per a fer front a la inseguretat de les dones a la ciutat, entre elles elaborar un mapa amb els punts més insegurs per a les dones, millorar la il·luminació al carrer, la seguretat o canvis en l’ús de l’espai públic. En l’àrea de seguretat ciutadana, s’ha arribat a un acord per tal d’organitzar de nou el calendari laboral de la Policia Local per aconseguir que el servei que ofereix el cos sigui més eficient i per incrementar les hores de patrullatge al carrer.

A la vegada es demanarà renovar tot el material caducat i que encara està en ús del parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat-Castellbisbal, així com incrementar la plantilla. Pel que fa a les ordenances fiscals, s’ha aprovat de manera inicial l’augment de l’impost de les plusvàlues, que en lloc de ser del 29% serà del 30%. Es tracta d’un dels punts de l’acord pressupostari amb ERC-MES. Els ingressos obtinguts es destinaran a reduir l’impacte del tribut metropolità que pagaran els santcugatencs propietaris d’un immoble a partir d’octubre.

El Mercantic, escenari del videoclip de la cançó d’Eurovisió 2019

E

l Mercantic de Sant Cugat s’ha convertit en l’escenari del rodatge del videoclip de “La Venda”. La cançó que representarà Espanya al festival d’Eurovisió i que interpreta l’ex concursant d’OT, Miki Núñez. Aquest no ha estat l’únic “triunfito” que ha visitat la nostra ciutat. Natalia Lacunza va signar el disc del programa al Sant Cugat Centre Comercial. A la trobada van assistir uns 500 fans.santcugat MAGAZINE - febrer DE 2019

10 iCIUTAT

El Carnaval arriba el 28 de febrer El Carnaval se celebrarà del dijous 28 de febrer fins al dimecres 6 de març. Com a novetat destaca el Carnaval Infantil que es trasllada al diumenge 3 de març a la tarda.

PROGRAMACIÓ + informació: www.carnavalsantcugat.cat DIJOUS 28 de febrer 19.15 h | Plaça de Sant Pere Inauguració Carnaval 19.30 h | Plaça de Sant Pere Ball dels Estirats Esbart + Grup Mediterrània 19.35 h | Carrer Major Crida del Gall amb els Músics Populars de la Crida del Gall 19.40 h | Plaça d’Octavià Baixada del Gall i processó cap a l’Ajuntament 20 h | Plaça de la Vila Presa de poder i pregó de Carnaval A càrrec del Gall de Carnaval 20.15 h | Plaça de la Vila Botifarra d’ou i cava per a tothom

DIVENDRES 1 de març 20 h | Plaça de Pep Ventura Cercatasques amb la Banda Patilla Temàtica: Dibuixos animats Preu: 15 € (anticipada) / 18 € (taquilla) (1 aperitiu, 6 cerveses, entrepà, pica-pica, entrada a la Ballaruca). Activitat per majors de 18 anys

E

l Carnaval s’apoderarà un any més de la ciutat a partir del dijous 28 de febrer i s’allargarà fins al dimecres 6 de març. Com a novetat destaca el canvi d’hora del Carnaval Infantil que es trasllada al diumenge 3 de març a la tarda a causa de la coincidència amb la diada de

DISSABTE 2 de març 11 h | Pl. Victòria dels Àngels, Pl. Lluís Millet, Pl. d’en Coll, Pl. Rafael Casanoves Inici de les cercaviles de Gitanes 13 h | Plaça d’Octavià Ball de Velles i Ball de Gitanes 14 h | Plaça d’Octavià Brou de Carnaval (opció vegetariana) 18.30 h | Plaça d’en Coll Convocatòria de comparses 19 h | Plaça d’en Coll Rua de comparses adultes Carnaval Pl. d’en Coll fins pl. d’Octavià 20 h | Plaça d’Octavià Comparses a escenari i entrega de premis De 22.30 a 6 h | Carpa de Carnaval (Parc de Ramon Barnils) Ball de nit amb Tapeo Sound System i PD Orgull Gall

Sant Medir. Per primera vegada s’impulsa un procés participatiu per constituir el grup de percussió i el grup de gralles que acompanyarà la Crida del Gall del Carnaval. El ball de gitanes, una de les activitats més multitudinàries, enguany hi participaran 41 quadros i un total de 328 balladors. El Carnaval acabarà dimecres 6 de març amb la processó d’enterrament a les 19 h, un passi de fotos a les 20 h i un concert coral de dimecres cendra amb Coral La Pinya a les 21 h.

Anticipada: 10 € (consumisió inclosa) Majors 40 anys i comparses inscrites abans del 27 de febrer: 6 € A taquilla: 15 €

DIUMENGE 3 de març 16 h | Plaça de Barcelona Convocatòria de comparses infantils 16.30 h | Plaça de Barcelona Rua de comparses infantils Pl. de Barcelona fins a pl. d’Octavià 17.30 h | Plaça d’Octavià Pregonet de Carnaval, Ball de Gitanetes i Ball de Giovenetes 18 h | Plaça d’Octavià Entrega de premis i animació infantil I a més a més... 9 de març | Pl. de Barcelona LA VIDA ÉS UN CARNAVAL Tot recordant la Paula Mercat d’intercanvi de roba, activitats i jocs i karaoke show


iCIUTAT 11 13

Els Mossos inicien un dispositiu permanent de cap de setmana a la zona d’oci de Sant Cugat L’objectiu és reduir els delictes que s’havien incrementat l’últim mes i mig. El dispositiu va establir controls als accessos de les discoteques i es mantindrà fins a reduir aquests fets.

E

ls Mossos d’Esquadra, agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Rubí i la Policia Local de Sant Cugat van iniciar un dispositiu divendres, dissabte i diumenge 15,16 i 17 de febrer a la zona d’oci de Sant Cugat. Els agents, que tenen la intenció de mantenir aquest dispositiu fins a reduir els delictes a la zona, van establir controls als accessos de les discoteques tant d’entrada com de sortida. Fruit del dispositiu es van aixecar diverses denúncies: 19 alcoholèmies positives, 5 denúncies per tinença de substàncies estupefaents, 2 sancions per conduir sota l’efecte de substàncies estupefaents i una sanció administrativa per falta de respecte als agents de l’autoritat L’objectiu és reduir els fets delictius

14

delictes sexuals el 2018 a Sant Cugat, del qual 3 són agressions sexuals amb penetració

que s’havien incrementat durant les últimes setmanes a la zona d’oci. Dues violacions i 6 detinguts: Durant l’últim mes i mig s’han fet públics diversos accidents produïts

La zona vermella arriba a Sant Cugat i la zona verda s’amplia a Sant Fransesc i Can Magí

Una de les novetats del pacte pressupostari és l’aplicació de la zona vermella (zona gratuïta d’aparcament limitat) a la zona d’aparcament de davant el CAP de Sant Cugat (substituint parcialment l’actual zona blava), davant del CAP de Can Mates i del CAP de Valldoreix. A la vegada es pretén ampliar la zona verda al barri de Sant Francesc i de Can Magí. El novembre del 2016 ja es va aprovar en el ple implementar la zona vermella al CAP de Can Mates, tot i que finalment aquest acord es va incomplir.

a les zones d’oci de la ciutat. Entre elles, dues presumptes violacions, totes dues víctimes eren menors així com un dels agressors, i una baralla que va acabar amb 6 detinguts.

Què fer si detecto un niu de vespa asiàtica?

En el cas de trobar un niu de vespa asiàtica a la via pública cal apuntar bé el lloc i data de la troballa i fer un avís a l’ajuntament. Si el niu està en el vostre entorn privat, sigui habitatge, jardí o espais comunitaris, caldrà que contacteu amb una empresa de control de plagues especialitzada. La vespa asiàtica no és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura. Es tracta d’una espècie diürna que és més activa durant l’estiu. Al Vallès Occidental va ser detectada per primera vegada el 2013.


santcugat MAGAZINE - febrer DE 2019

12 iCIUTAT

Sant Medir: Què fer el diumenge 3 de març? Per Rogeli Pedró, antropòleg i escriptor

El diumenge 3 de març se celebra l’aplec de Sant Medir. Enguany els banderers seran el Club Muntanyenc Sant Cugat, que està de celebració pel seu 75è aniversari. La missa serà oficiada per primer cop pel mossèn Emili Marlés.

L

a tradicional festa de Sant Medir és una de les celebracions que tal volta més desconeixen els nouvinguts i no cal culpabilitzar-los, no; al cap i a la fi el tres de març sol coincidir en dia laborable i molts d’ells treballen fora de Sant Cugat. Aquest any, però, s’escau en diumenge i, per tant, tothom pot acostar-se a l’Ermita i gaudir de la tradició més nostrada. En el ban que l’alcalde Lluís Recoder va publicar aquell any de 2001 preguntava: “Què feu el dissabte 3 de març? Jo us proposo un dia diferent: desconnecteu el telèfon, apagueu la televisió, baixeu la motxilla de l’altell i traieu-li la pols! Avui anem a caminar! Prepareu uns bons entrepans i una mica de fruita. Abans de sortir, no us oblideu la bossa per recollir les deixalles! Digueu als vostres familiars i amics que us acompanyin (...) Quan arribeu a l’ermita podeu buscar una bona ombra i descansar o podeu aprofitar per beure un refresc mentre participeu en les activitats que hem preparat”. D’activitats enguany n’hi ha a dojo i per a tots els gustos. El dissabte Concert de Sant Medir a l’Escola de Música Victòria dels Àngels amb l’actuació de la coral SardaCant i la Trumpet Ensemble. El diumenge dia 3, balla-

da de sardanes, actuació dels Caparrots, Bastoners, els Castellers i Gegants de Sant Cugat que, enguany també pujaran fins a l’ermita i no precisament a peu de gegant, per fer-vos passar un bon dia. Ah! I per a cloure la festa gran concert d’orgue a l’església del Monestir a càrrec de Patrick Valls. I la llegenda? Conta que el pagès Medir fou protagonista de la miraculosa floració de les faves que havia acabat de plantar. I ja està? El final de la llegenda podeu cercarlo en diverses publicacions locals i també de fora i notareu com els autors ens hi hem recreat. Aquest any l’Aplec de Sant Medir coincideix amb el Carnaval. L’any 1987, el 3 de març també s’escaigué amb la tradicional festa carnestoltesca. No passa res, ens consta que l’Ajuntament i la Penya Regalèssia, d’una banda, i els organitzadors del Carnaval, per l’altra, han fet possible que la programació acabi essent factible sense cap mena de recança. Un cop més, organitzadors i participants demostren que la tradició i la cultura ha d’estar per sobre de qualsevol input que sovint ens imposa la societat consumista.

Forever à Angels 10 de març de 18h a 21h El Siglo (Mercantic)

La Floresta celebra el seu primer segle de vida La Floresta celebra des d’ara fins al juliol el seu centenari i per aquest motiu s’han organitzat un munt d’activitats per rememorar el segle de vida. Entre els múltiples actes destaquen les xerrades que es realitzen al Casino de la Floresta, diferents exposicions que pretenen explicar aspectes de la història i la vida social, cultural i artística del barri, la publicació del llibre del Centenari creat per l’alumnat de l’escola La Floresta, el ball del Centenari el dissabte 27 d’abril i l’estrena del documental “La Floresta, 100 anys”. + informació: centenari.lafloresta.info

Homenatge als desapareguts Sergi Porteros i la cantant Àngels Vilaró Sant Cugat retrà homenatge a la cantant santcugatenca Àngels Vilaró amb un concert que portarà per títol “Forever Àngels”. Aquest tindrà lloc el diumenge 10 amb actuacions de Vinylics, Oriol Saltor, Even Blues, Jazzit Trio i The Dry River Stompers. A la vegada el Club Handbol Sant Cugat C i el Club Handbol Valldoreix van aprofitar el derbi celebrat el dissabte 16 de febrer per retre homenatge a Sergi Porteros, mort al gener en una allau al Perú. Porteros havia vestit la samarreta d’ambdós equips.


DIPUTACIÓ DE BARCELONA 13

Aposta per la riquesa i l’equilibri territorial de les comarques barcelonines Connectar les persones amb les oportunitats de futur. Aquest ha estat un dels pilars fonamentals de l’acció duta a terme per la Diputació de Barcelona durant aquests quatre anys.

A

ixí, al llarg del mandat, s’ha mantingut la voluntat d’enfortir la capacitat dels governs locals, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la població; alhora que també s’ha treballat per fomentar el progrés i l’equilibri territorial de Catalunya. Tot això sense oblidar allò que defineix l’ADN de la Diputació: ser un element essencial pels governs locals de la demarcació, respectant-ne l’autonomia local i potenciant-ne el treball en xarxa.

La Diputació de Barcelona, per la creació de llocs de treball

potenciat la qualitat i l’impacte dels plans locals d’ocupació, destinant-hi més de 110 milions d’euros, i ha posat els recursos al servei de l’ocupació dels col·lectius més vulnerables.

Per desenvolupar aquesta tasca, la Diputació de Barcelona ha treballat en un conjunt de 13 projectes estratègics, ideats per connectar amb les persones, l’eficiència, la sostenibilitat i la tecnologia. Creació de llocs de treball Al llarg d’aquests quatre anys, la Diputació de Barcelona ha apostat pel territori com un element de generació de riquesa i creació de llocs de Anunci faldó Connectem futur treball. En aquest sentit, també ha169x72

També destaca la voluntat, per part de la Diputació de Barcelona, per transformar els polígons industrials de la demarcació, per fer créixer les empreses que s’hi ubiquen i crear nous llocs de treball, aconseguint, de retruc, incrementar el PIB industrial català. Aquest pla, dotat amb 30 milions d’euros, finança inversions de gran impacte als polígons d’activitat econòmica de la demarcació.

Equilibri territorial L’aposta de connectar les persones amb les oportunitats de futur també passa per dur a terme un seguit d’accions que assegurin l’equilibri territorial del territori. Per fer-ho possible, la Diputació ha dut a terme les obres necessàries per facilitar el desplegament de la fibra òptica al territori, a través de 252 km de carreteres de titularitat pròpia. D’aquestes actuacions se n’han beneficiat 55 municipis i 1.874.540 habitants potencials. Finalment, i sota la premissa d’apostar per una administració local que tingui garantides l’autonomia i la suficiència financera, la Diputació de Barcelona ha invertit 30 milions d’euros per tal que es puguin realitzar inversions en equipaments, infraestructures i béns locals, tant en inversió nova com de manteniment, reparació i conservació.

mm, Sant Cugat Magazine.pdf

1

08/02/19

11:30

C

molt més del que t’imagines

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Connectem els ciutadans amb les oportunitats de futur La Diputació de Barcelona aposta pel territori com a element de generació de riquesa i de llocs de treball potenciant els plans locals d’ocupació i posant nous recursos a disposició dels col·lectius més vulnerables.

Descobreix-ho a: www.diba.cat /connectem


VA DE NÚMEROS/ Pressupost 2019

En què es gasta els diners l’Ajuntament? Gràcies al pacte entre l’equip de govern, PDeCAT-Demòcrates, i ERC-MES els pressupostos municipals per aquest 2019 tiren endavant. En total aquests sumen 132.133.425 €, dels quals 121.907.949 € corresponen al pressupost ordinari i 10.225.476 € per inversions. Cal tenir en compte que el pacte pressupostari entre les dues forces té un valor global de 2 milions d’euros, al qual caldrà afegir la compra d’un nou solar per realitzar habitatge públic al barri Centre Est, *Algunes dades poden patir variacions. una compra que encara s’està negociant. 174.228 € Webs i xarxes socials municipals

4.902.035€ Netejar la via pública 27.478.211 € Manteniment urbà, parcs i jardins 25.500 € Premsa, llibres i subscripcions

DESPESA TOTAL:

132.133.425 € 1.330.195€

38.360.169 € Sous personal

6.983.243 € Policia Local

75.000€

Mitjà de comunicació públic Cugat.cat (el mitjà de comunicació públic i pagat per l’ajuntament que està format per la ràdio i el web)

Ajuts per a la compra de llibres de text (educació)

33.924 €

469.868€

Publicacions a la ciutadania

586.296€ Actes festius a la via pública

+

73.089€ Fires

Premis Sant Cugat (2017)

723.318 €

Cooperació internacional

1.926.809 €

8.300€

Electricitat

250.000€

12 noves càmeres de videovigilància i un dron destinats a seguretat

91.132 €

Candidatura Ciutat Europea de l’Esport (2017)

402.052 € Aigua

Adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)

800.000€

Compra xalet av. Cerdanyola per convertir-lo en un centre cívic anomenat “Casa de l’Haba-Memorial Alfonso Guisado”

118.209 € Semàfors

56.309 €

Control senglars

11.906 €

Eliminació de grafitis


Text de Ricard Mestre, Postals i Fotografies antigues de Sant Cugat del Vallés· Col.leccionable SANTCUGAT Magazine

Espai patrocinat per:

Aquest és un dels carrers més antics de Sant Cugat fora del seu antic nucli urbà, també anomenat de l’Arpa. La filera de cases de la part esquerra, es va construir a càrrec de Pau Vilaseca i Llobateras entre els anys 1820 i 1824. Va ser aquesta la primera construcció d’habitatges situada a la part posterior del Monestir, actual barri del Monestir, seguint el traçat del Camí Reial en direcció a Cerdanyola. El fet de ser una via de comunicació i l’increment del trànsit rodat al llarg dels anys, la va convertir en un embut que els plans urbanístics es van encarregar de solucionar a base d’enderrocs. I és així, com va acabar sent una de les més mal tractades pel pas del temps i la piqueta. Tristament en aquests dies, hem pogut assistir a l’enderroc d’una de les últimes cases originals de la filera del costat esquerre, de les que ja no queda més que una i en un lamentable estat de conservació.

Carrer de la Creu a l’any 1927

Col·leccionable 7


Especial sí, vull!

`

Casaments 2019

carmedeolazabal.cat

Pac k nú via 20 %

+ assessorament + 2 proves de recollit +1 prova de maquillatge + Spa capil·lar amb sals

presentant aquest anunci

+ recollit i maquillatge

lnclou:

del Mar Mor t per guanyar llum al cabell

de descompte

del dia B

rbla. del celler 91 loc. 1 sant

cugat

93 250 00 60

@karolconk34

Karol Miller ecológical hairdressers


ESPECIAL CASAMENTS 17

Tot el que has de saber sobre les tendències més in (i out) en casaments!

#OUT

Doble vestit i pantalons Per aquest 2019 les núvies aposten per un primer look per la cerimònia i un segon pel banquet. A més, els pantalons, granotes (monos) i els vestits desmuntables seran els must-have. Flors penjants La gran innovació d’aquest any són les flors que pengen i creen un sostre floral. Taules sense mantell i vaixella combinada La tendència és deixar veure la taula, combinant decoració i vaixella de diferents estils. Còctel Cada vegada més els nuvis prefereixen un banquet més informal que els permeti gaudir de la festa. Les food stations o una taula plena de postres diferents, sorprendrà els convidats!

Cartells retroil·luminats Ha estat una de les tendències en els últims anys però aquest 2019 ha perdut força. Menú tancat El menú tancat havia estat històricament el rei dels banquets de casament però ara les parelles aposten més pels còctels. Decoració rústica L’estil minimalista i natural és la tendència d’aquest 2019 i per tant diem adéu a la decoració rústica.

Llums de revetlla Són ideals per les celebracions a l’aire lliure. A més en les fotos queden genials!

Adéu al vel La capa arriba amb força i ja substitueix en molts looks al tradicional vel.

#IN

Fotomaton Era un element divertit als casaments però ara la diversió es troba al photocall. Moments tradicionals Hi ha moments d’un casament que ja no es porten com per exemple tallar el pastís amb l’espasa, tallar la lliga o la corbata.

15

%

de descompte

en aliances

C/ Major 34 08172 Sant Cugat T.936 740 599 Dl a Dv: 10-14h i 17:30-20h. Ds 10:00-14h Botiga on-line: www.lusa.cat Segueix-nos a /lusa.cat i /lusa.cat * Si presentes aquest anunci t’oferirem un descompte del 15% a la teva compra d’aliances. Oferta vàlida fins el 23 d’abril del 2019


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

18 ESPECIAL CASAMENTS

5

Consells per escollir el vestit de núvia ideal Per Laura Vila Atelier

1. El teu propi estil: Intenta trobar la teva núvia interior, abans de decidir-te per un estil. Pensa en les peces de roba que sols portar i que et fan sentir guapa. Amb això i les idees que hagis vist en revistes, Pinterest o webs, tria les dues coses que més t’agradin: escot en V, esquena oberta, faldilla amb volum, teixits d’encaix, tall sirena... I emprova’t vestits amb aquestes formes.

El que realment importa és que sentis que segueixes sent tu mateixa amb el teu vestit de núvia.

Fotos: Laura Vila Atelier

2. Quan i on? L’espai i l’hora del teu casament juguen un paper important per a l’elecció. Segurament estàs cuidant cada detall de la decoració del teu gran dia, procura no ser tu l’única peça que no encaixi.

3. Segons la teva silueta: La forma ideal del teu vestit no només es basa en la tendència que estigui de moda, que més t’agradi o l’estil que millor vagi amb el lloc del teu casament, sinó també el que més afavoreixi a la teva figura. Sempre pensa a ressaltar els teus punts forts i dissimular les parts que no t’interessen tant.

4. Comoditat: Considera com et sents dins el vestit, pensa que el teu casament serà un dia actiu. Seu, posa’t dreta, aixeca els braços i fins i tot balla per assegurar-te que estàs còmode.

5. Sigues tu mateixa: Has de compartir aquest moment amb els teus i et voldran aconsellar, però recorda que la decisió final és teva. El teu vestit de núvia ha de reflectir la teva personalitat, has de gaudir i no sentir-te disfressada. Enamora’t del teu vestit de núvia, al final també et cases amb ell, i així aconseguiràs brillar.

w w w.lauravila.cat C/ Sant Martí 18 - 08172 Sant Cugat del Vallès i nfo @ l aurav i l a .cat


ESPECIAL CASAMENTS 19

Noves tendències, nous casaments “La qualitat del menjar es posiciona com a element indispensable pels nuvis amants de la gastronomia.”

Per Verònica Vaz i Cristina Olivares Events & Wedding Planner de Teca Sàbat

C

asaments grans, petits… Hi ha tants tipus de casaments com parelles que es casen. Això fa que els wedding planners hagin d’estar actualitzats sobre les novetats del sector.

El sector dels casaments està obligat a professionalitzarse per a cobrir tota classe de desitjos que vulguin els nuvis, des de casaments més tradicionals a més innovadors. Els casaments d’aquest 2019 seguiran evolucionant, canviant i apostant per la innovació, per l’avantguarda i per personalitzar el servei al màxim, però les tendències que arriben amb més força són i seguiran sent aquestes: Fotografiables Els colors seguiran sent un punt fort amb el qual s’haurà de treballar: copes de colors, tovallons amb tonalitats... Tot ha de tenir un punt de color que faciliti la presa de fotografies per al record.

Menjars participatius Encara que depèn molt de com es desenvolupa el casament, hi ha un aspecte que no falta i és la cerca d’un tipus de menjar que pugui ser interactiu amb els convidats: fingerfood o cuines en viu, entre d’altres. Candy Bar De procedència americana, aquesta part del menú es desenvolupa al voltant del ball i serveix per a acompanyar amb llaminadures i dolços aquesta etapa dels casaments. Qualitat gastronòmica Si hi ha un aspecte que no canvia és el valor que rep la gastronomia de qualitat per part de la gent que gaudeix del menjar. I aquest és un dels aspectes que més reforça la posició d’un càtering professional que pretengui entendre les necessitats del mercat per oferir el millor servei possible.


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

20 ESPECIAL CASAMENTS

El teu casament, el resultat de combinar mil detalls Per Carme de Olazábal i Arantxa Masip

E

t cases? Ja tens data? Feu llista i ja podeu començar amb els preparatius. Primer de tot, decidiu el tipus de casament que voleu i engegueu. Els detalls són els que marquen la personalitat d’un casament i el diferencien d’un altre. El caràcter que voleu que tingui aquest dia tan important per vosaltres, es crearà amb la suma de les vostres il·lusions. Dos dels aspectes que marcaran la diferència en el vostre casament són l’ambientació i decorat de l’esdeveniment i el reportatge fotogràfic que serà el record que conservareu sempre. Són dos conceptes diferents, però que van lligats i necessaris per a un fantàstic resultat final. Dins del reportatge fotogràfic, per als professionals de la imatge és important que cada detall tingui la seva fotografia, una bona fotografia creativa que li atorgarà a aquell detall el lloc destacat que es mereix dins del vostre reportatge de casament. Tant els fotògrafs com els videògrafs, comencem aquest dia amb vosaltres i des del primer moment volem capturar amb imatges moments, expressions i detalls que seran records per sempre. El gran dia comença a casa del nuvi i la núvia, amb molts nervis i il·lusió. Anem tots cap a la cerimònia, el moment més seriós i important de la celebració. I ja més relaxats, tots cap al lloc del banquet. Aquest dia necessita ser observat d’una manera professional i conservat per sempre. El nostre objectiu és donar-vos la nostra atenció total, obtenint el suport i comunicació necessaris perquè tot surti com heu somiat.

Tots els detalls que faran diferent el teu casament: figures de nuvis, detalls de Gorina, 5 casament, coixins porta anells, banderins i decoració Sant Cugat personalitzada, i més... 93 675 33 04 lafesta2010@hotmail.com

Els detalls faran diferent el teu casament: figures de nuvis, banderins o decoració personalitzada, entre altres opcions.

La decoració de l’esdeveniment va molt lligada, avui en dia, amb la personalització de cada detall. Busquem que a cada racó es respiri l’amor amb què els nuvis han organitzat el seu casament, perquè aquest gran dia sigui tan especial per a ells i els seus convidats.

Segur que tots coincidim que sempre recordem allò que ens ha sorprès o emocionat. És això, precisament, el que ens fa recordar aquell casament d’una manera molt especial, amb els seus detalls: uns banderins personalitzats amb els noms dels nuvis, el racó dels dolços, uns pai pais per als convidats en els dies de calor, les figures de nuvis, bengales per al moment pastís, el photocall... El vostre casament és únic i irrepetible perquè vosaltres també ho sou. Nosaltres volem ajudar-vos a explicar-ho tot, cuidant tots els detalls.


ESPECIAL CASAMENTS 21

Tendencies en bellesa `

Colors en llavis: granat, marrons i el més clàssic vermell.

PARLEM D’ELLS... DESPREOCUPA’T

Pel que fa a pentinats, les cues baixes i els detalls són les grans triomfadores d’aquest any. Els looks despreocupats i els monyos-trenes baixos també són una aposta segura. Amb la ratlla al mig, un aire molt natural i el cabell llis o ondulat. Una tendència que continua amb línies minimalistes.

MAQUILLATGE NATURAL

L’aposta en maquillatge és buscar el look natural amb ombres d’ull de color nude i marró i fugint dels tons estridents. Les núvies busquen maquillatges “totterreny” que es mantinguin durant tota la celebració. La tendència natural també la trobem en la manicura, abandonant així la tradicional manicura francesa.

Quines tendències beauty hi ha pel nuvi? Doncs la ratlla a un cantó i el tupè són els pentinats per aquest 2019. El cabell llarg i despentinat també és una bona opció. Pel que fa a la barba, els experts ens diuen que avui en dia tot és possible i ja no cal que vagin immaculadament afaitats.


10 22 ESPECIAL CASAMENTS

Em caso,

, per on comenco?

santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

Per on he de començar? Aquest és un plantejament que es fan moltes parelles un cop decideixen que volen fer aquest pas. Els experts recomanen planificar el casament amb mínim un any d’antelació.

D’1 any a 6 mesos abans Definir el tipus de boda que es vol. Fixar data del casament i fer tots els papers. (jutjat o església, registre civil...). Calcular convidats i pressupost. Reservar el lloc per celebrar el banquet. Comprar el vestit de núvia. De 6 a 3 mesos abans Contractar música o DJ, fotògraf i florista. Revisar els visats i els passaports pel viatge de nuvis. Enviar invitacions i fer la web del casament. Prova de pentinat i maquillatge a la núvia. De 3 a 1 mes abans Comprar el vestit del nuvi. Entregar invitacions en mà. Comprar accessoris i regals per a la boda. 1 setmana abans Organitzar la logística. Confirmar proveïdors. Pentinat i tall de cabell del nuvi. Preparar l’equipatge del viatge. El dia b: Gaudir del vostre moment!


ESPECIAL CASAMENTS 23

PETRITXOL és DOLÇA ARQUITECTURA, amb segell de distinció en disseny, elegància, qualitat i sabors únics. Els nostres pastissos d’autor són personalitzats, implementant tècniques avançades que ens permeten crear volums, detalls i efectes que resulten en un projecte original, inoblidable i a l’abast dels teus somnis.

C/ PLANA DE L’HOSPITAL, 20. SANT CUGAT / 931 403 191 petritxolsc@gmail.com SEGUEIX-NOS A @petritxolsc


10 24 ESPECIAL CASAMENTS

santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

DADES destacades

Parlem de dades...

El 2017 es van celebrar 352 casaments a Sant Cugat i 29.335 a Catalunya. Setembre és actualment el mes estrella pels casaments. El segueixen juny i juliol. La mitjana d’edat se situa en 35 anys els homes i 33 les dones. L’any 1976 l’edat mitjana dels homes era 27 anys i les dones estava en 24.

IDEA: Les bombes de fum És una de les tendències en casaments per aquest 2019 i faran que les fotos de la boda quedin espectaculars. A més, segur que sorprendran els convidats i inundaran de color la celebració.

Espanya és un dels països líders en moda nupcial. El 2016 va produir 755.000 vestits de núvia per vendre en tot el món.

carmedeola

zabal.cat

Segons l’estudi d’ESADE, el preu mitjà d’un casament a Espanya està al voltant dels 18.000-20.000 euros.

T’acompanyem en un dels dies més importants de la teva vida! A Manolo Guillén, amb més de 30 anys d’experiència en Serveis i Tractaments especials per a casaments i tot tipus d’esdeveniments a Sant Cugat, t’oferim:

Packs especials

a preus especials per a Nuvis i acompanyants

Tendències 2019

Cabells naturals, com si l’aire els hagués esvalotat lleument, talls de pèl més lliures i desfilats i tocats senzills, o, fins i tot, inexistents.

· Prova preboda · Assessorament en Tendències i Personalització. · Tractaments Facials, Corporals i de Cabell · Rituals personalitzats de recuperació fibra capil·lar: Hidratació, Brillantor, Volum i Disciplina · Tractaments Queratina · Haircolor, Balayage, Punts de llum, Ombre, Tiger eye · Disseny de Celles, Microblading, Micropigmentació. · Extensions, Lífting de pestanyes. · Tractaments d’Hidratació, Il·luminació, Nutrició, Meso teràpia virtual Facial i Corporal i la nostra novetat: el tractament Binary de regeneració de teixits · Tractament total de Manicura i Pedicura · Servei de perruqueria i Maquillatge el dia del casament per Nuvis i acompanyants. · I en la nostra Barberia, el Nuvi gaudeix d’una Assessoria Personalitzada, Ritual de Afaitat Relaxant i tots els tractaments Facials més especials.

Deixa’ns gaudir de l´experiència amb tu!

Demana la teva cita prèvia per una assessoria personal Perruqueria Manolo Guillén Av. Plà del Vinyet local 11 (davant cinemes) Sant Cugat del V.

Tel. 936753506


Consell

5,50€

Solmanía Sun & Beauty

descompte*

Utilitza cosmètica,

cuidaràs la teva pell i milloraràs el teu bronzejat

en sessions de bronzejat i cosmètica a partir de 15€

Posa't beauty a Solmanía Torrent De La Bomba, 42 (Plaça Dr. Galtés) 08172 Sant Cugat del Vallès Tel. 93 115 68 59

@solmania7

* Vàlid fins el 31/03/2019 presentant aquest anunci.

Avda. Cerdanyola, 43 SANT CUGAT 93 186 36 11 657 796 217 qkdsmoda.colombiana

qkds_moda

www.visteguapa.com

Especialistas en Diseñar Miradas: *Microblanding *Lifting de Párpados *Microneedling *Micropigmentación *Lifting lash *Extensiones de Pestañas 930101052 - 684339792

www.magiclash.es


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

26 iPOLÍTICA

Els polítics diuen...

Sant Cugat es mou L’aigua, pública!

Movilidad, ¿alternativas o imposición?

CRISTINA PARAIRA PDeCAT Sant Cugat

MARCO SIMARRO CUP Sant Cugat

SERGIO BLÁZQUEZ Cs Sant Cugat

En la darrera onada de l’Observatori sociològic (en què, a través d’enquestes telefòniques periòdiques coneixem el grau de coneixement i satisfacció dels sancugatencs i santcugatenques) vam poder constatar un canvi d’actitud de la ciutadania envers la seva mobilitat: el 70% de la ciutadania afirma moure’s a peu per la ciutat. A la pregunta “quin tipus de mobilitat creu que s’hauria de prioritzar en els propers anys” només el 5% de les persones enquestades creuen que ha de ser el cotxe privat. La resta prioritza el transport públic i la bicicleta.

Des d’un humanisme merament intuïtiu, hauríem de sentir la necessitat de qüestionar que un particular fes negoci amb un bé comú, inexorablement necessari al desenvolupament d’una vida en condicions dignes.

Uno de los factores del gran desarrollo de Sant Cugat ha sido la ubicación privilegiada en un nudo de comunicaciones. Este crecimiento ha dado lugar a problemas de movilidad que han empeorado a medida que el reducido espacio destinado a los vehículos se está empleando en gran medida en dar cabida a otras opciones de movilidad. Todos compartimos que si queremos mantener nuestra calidad de vida y tener una ciudad más sostenible habrá que realizar ajustes, pero no estamos de acuerdo en que las bicicletas deban dictar las pautas de movilidad de una ciudad moderna, condicionando de forma drástica el uso de otros medios de transporte. La movilidad en bicicleta es una opción para muchos ciudadanos, igual que el transporte público, con una adecuada inversión en infraestructuras. Pero para otros muchos, la opción de la bicicleta es limitada, por no decir inviable. Tampoco debemos confundir su uso lúdico con el uso como medio de transporte habitual. Sin alternativas reales, el veto “de facto” al coche que está imponiendo el equipo de gobierno del PDeCAT es más un problema que una solución para la ciudad.

En els últims mesos hem pogut comprovar com creixia de manera notable el nombre de persones que caminen d’un extrem a l’altre de la rotonda de l’Hipòdrom posant en perill la seva seguretat. La construcció d’un pas de vianants (i també d’un carril bici, segregat) que travessi la rotonda de l’Hipòdrom permetrà unir aquestes dues voluntats i gaudir, a peu, de més espais de la ciutat, d’una manera més segura. Sant Cugat es mou de manera sostenible!

La municipalització de serveis bàsics no només ha de servir a una millor gestió i redistribució social dels beneficis que se’n puguin extreure. A més, ha de contemplar la tarifació social i regular les pujades dels diferents serveis en funció de la majoria dels sous dels ciutadans. El que és del tot inadmissible és que hi hagin empreses privades de serveis estratègics amb beneficis milionaris i persones que no poden fer front a les despeses bàsiques veient-se, així, seriosament perjudicades en el propi desenvolupament humà. Internalitzar o municipalitzar serveis bàsics no suposa només un mer canvi en la gestió, suposa un canvi de paradigma i de valors d’una comunitat. Suposa comprendre que el que tenim ara no és just i que cal canviar-ho, que cal fer polítiques en clau del conjunt de la societat, en clau humana.


iPOLÍTICA 27 PRESSUPOST: revenja o responsabilitat?

Seguretat és viure sense por

Sant Cugat necessita que sigui gestionat pensat en ell

Un mal Presupuesto

FERRAN VILLSEÑOR ERC-MES Sant Cugat

RAMON GUTIÉRREZ Sant Cugat en Comú

PERE SOLER PSC Sant Cugat

ÁLVARO BENEJAM PP Sant Cugat

S’ha aprovat el pressupost 2019 amb el suport d’ERCMES, arran d’un acord signat i d’hores llargues de negociacions i garanties. Recordem que el govern (PDeCAT) va trencar l’acord pressupostari del 2017 amb nosaltres. Els projectes van quedar en no res, es van aturar o ralentitzar.

Les polítiques públiques de seguretat han de treballar perquè tothom pugui viure sense por. Quan dic tothom, vull dir que les percepcions i les veus de les dones s’han de posar també al centre del debat sobre la seguretat a la ciutat.

Tots estem d’acord que la situació política entela i ho difumina tot, i que aquesta fina boira de barreja d’emoció i sentiments impedeix i anul·la per tirar endavant molts dels serveis més essencials que la nostra ciutadania es demanda, i això també és una certesa.

Hace unos días el Pleno Municipal aprobó el Presupuesto de 2019 gracias a un pacto entre el PDeCAT y ERC. El Partido Popular votó en contra pues creemos no responde a las verdaderas necesidades de la ciudad. El Gobierno Municipal vive de espaldas a la realidad, descuidando a las familias, asfixiándolas con impuestos, y no invirtiendo lo suficiente en temas tan demandados como el mantenimiento de las calles o la seguridad ciudadana.

Canvi d’escenari: remodelació de govern i majories inestables. L’alcaldessa va retirar el pressupost del ple per la manca de suports. I ara, què fem? Revenja pels anys 2016 i 2017 i els seus incompliments? Revenja pel trencament de l’acord de 2017? Veure’ls perdre una votació vital? Hipotecar inversions per ressentiment? Hem optat per intervenir, negociar inversions, demanar garanties de compliment, reprendre acords passats i no posar el veïnat com a ostatge de les properes eleccions. Més habitatge públic, avançar en el Pla del Barri del Monestir-Sant Francesc, Sala de Concerts o subvencions per reduir el tribut metropolità associat a l’IBI. L’actual govern té una nova oportunitat per demostrar que té paraula.

Espais com aparcaments, túnels, passadissos o carrerons, especialment si la visibilitat o la il·luminació és escassa, constitueixen una font d’inquietud habitual, una por i inseguretat que és més gran per a les dones que per als homes. És per això que hem presentat una moció on proposem que en el marc dels diferents consells de barri de la ciutat es creïn marxes exploratòries i tallers de debat de dones. Les marxes són rutes urbanes fetes per dones que permeten fer comprovacions ‘in situ’ dels elements que influeixen en la seva percepció de seguretat i la seva utilitat dels espais públics (il·luminació, mobiliari urbà, accessibilitat, arbrat i verd urbà...). Amb aquesta informació es tindria un mapa amb els espais més insegurs i es podrien fer actuacions.

La ciutadania vol elegir a persones que lluitin pels seus interessos, per la millora dels serveis de la seva ciutat. Som molts els que no es deixen portar per “cants de sirena” o per “quimeres” que no resolen els seus problemes, volen polítics resolutius i que no s’exculpin atorgant els dèficits o mancances als altres, que assumeixin responsabilitats. Cal no posar el municipi al servei de res! I sí al servei de la ciutadania. Aquest serà el discurs utilitzat per les forces polítiques afines al procés, i també per aquelles que anar a la contra els aporta un plus de radicalitat i que ens porta a un escenari que amaga les febleses i la manca de projecte de ciutat. Amb les emocions i sentiments no n’hi ha prou per governar una ciutat, cal ser responsables.

Estas cuentas recogen partidas destinadas a comunicación y publicidad por un importe total superior a los 2 millones de euros. Buena parte de esta cifra podría destinarse a inversiones para mejorar la calidad de vida de nuestros vecinos. El Presupuesto también recoge la cuota ilegal por pertenecer a la Asociación de Municipios para la Independencia o el impuesto revolucionario a Òmnium Cultural en el marco de un convenio anual. Ambas partidas, si el Partido Popular tiene responsabilidad de Gobierno a partir del 26 de mayo, serán suprimidas.


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

28 iopinió

Quin tipus de ciutat volem?

JESUS CARBALLO Gerent Sant Cugat Comerç

A

ningú se li escapa que el comerç local de Sant Cugat està vivint moments molt complicats. Hi ha molts factors que expliquen aquesta delicada situació. Des de l’auge del comerç electrònic, els canvis d’hàbits en el consum dels clients o a la proliferació de diferents centres comercials a la zona. Si a tot això li sumem la implementació durant el passat any d’una zona verda gegant amb milers de places al centre de la ciutat, el problema s’agreuja encara més. Des que es va implantar la zona verda, el pas de les persones per l’eix comercial

es va reduir un 20% durant el primer mes, un 15% en els següents mesos, mentre que al mes d’agost quan no funcionaven les zones verdes i blaves, aquesta xifra va ser només del 2%. A més, la zona verda està provocant que diferents comerciants es plantegin deixar el centre de la ciutat per anar a zones perifèriques amb facilitat d’aparcament. I el que és pitjor, estem patint el tancament de molts negocis i més que vindran. Si aquesta dinàmica va a més, ens podem quedar sense comerç al centre de la ciutat, que acabaria sent la perversió de tot aquest sistema. Hem de deixar clar que des de Sant Cugat Comerç no estem en contra de les places de rotació de pagament, és més, nosaltres som favorables a la zona blava propera a la zona comercial. Sense anar més lluny, hem proposat al consistori ampliar la tarifa Plis Plas als 30 minuts. El que no estem d’acord és que la zona verda sigui tan cara, sobretot per a la gent que ve de fora de Sant Cugat. El comerç local no

viu només de les persones residents a la ciutat, necessitem també la gent de Terrassa, de Sant Quirze, de Rubí, de Barcelona o de Cerdanyola. És per això que hem d’oferir el màxim de facilitats als nostres clients perquè vinguin a comprar, i no posar pals a les rodes. Des de l’associació fem una crida a valorar molt bé les conseqüències d’aquesta transició a la ciutat sense cotxes, ja que si això vol dir ciutat sense comerç, estarem promocionant els desplaçaments de vehicles cap als centres comercials. Volem ciutats compactes? Ciutats amb béns i serveis? Què és exactament el que volem? Aquesta és la gran pregunta que hem de debatre en els propers mesos abans de prendre segons quines mesures. És per això, que tot i que actualment estem en fase de creació d’una taula de treball amb l’Ajuntament, apel·lem a la responsabilitat de totes les forces polítiques, per poder debatre i trobar solucions realistes a l’atzucac actual.

I ja en són 100

FRANCESC CAROL Presentador “Parada i Fonda”

A

quest mes el programa de Televisió Sant Cugat, “Sant Cugat, Parada i Fonda”, arriba al seu programa número 100. Un número rodó que més enllà de la seva simbologia, significa un munt de programes i, sobretot, una gran quantitat de convidats els

que han anat passant pel nostre plató. Santcugatencs i santcugatenques que han compartit amb nosaltres les seves inquietuds, la seva militància associativa i, en definitiva, la seva manera de veure la vida i la nostra ciutat. Associacions i entitats del ric teixit associatiu de la nostra ciutat, i també santcugatencs i santcugatenques que a títol individual ens han transmès les seves experiències i coneixements. Per al programa número 100 hem fet una visita a l’empresa especialitzada en cinema d’acció In Extremis, guanyadora fa poc del seu segon Goya, i hem compartit amb

ells una jornada de rodatge, amb la inestimable col·laboració de la nostra companya Laura Pou. El resultat ha tingut una divertida sorpresa que podreu gaudir ben aviat. Però el més important de tots aquests 100 programes és que quan vàrem iniciar “Sant Cugat, Parada i Fonda”, volíem que fos un lloc de trobada per a la ciutadania anònima, per poder escoltar i comentar la seva visió del nostre Sant Cugat i del món en general. Volíem que ells i elles fossin els autèntics protagonistes. I crec que ho hem aconseguit. Sense els nostres convidats, no hi hauria “Sant Cugat, Parada i Fonda”. Gràcies a tothom!


iOPINIÓ 29

Un jardí per a tothom?

PERE FELIU AV Propietaris de Torre Negra

A

un li costaria imaginar que el seu jardí de casa de sobte es convertís, per art de màgia, en el pati de tot un poble. On ciclistes, vianants amb gossos i sense, fessin ús del seu terreny amb tota impunitat i normalitat del món. Afegeixi ara que alguns d’aquests “usuaris” de la seva parcel·la deixen restes de brossa i no respecten les senyalitzacions. Seria un acte difícil de creure, inimaginable, fins i tot, podríem dir il·legal. Doncs encara s’hi pot sumar un fet paradoxal més.

Encara que costi de creure, intenti imaginar que aquest ús de la seva propietat privada estigui fomentat pel seu Ajuntament municipal. Podria ser una història extreta d’una sèrie d’humor o de ciència-ficció, no apte per incrèduls. Doncs bé, precisament l’Ajuntament de Sant Cugat ha dictat recentment una normativa que es regeix per la circulació lliure de vianants i ciclistes pels terrenys de Torre Negra quan en realitat no té cap potestat per dictaminar-la. Des de l’Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negre no estem d’acord en la manera com s’ha efectuat aquesta normativa, ni tan sols ha tingut en compte els propietaris d’aquests terrenys privats. Des de l’Associació hem presentat, en reiterades vegades, propostes a l’Ajuntament per intentar solucionar el problema que arrosseguem fa més de 20 anys. Per una banda, regular

conjuntament amb tots els propietaris una normativa d’ús d’aquests camins naturals. Amb un reglament que reordeni aquesta utilització lliure. Entre moltes altres propostes, també hem ofert transformar tota la zona de Torre Negra, que va des de la plaça del Rotary Club, passant pel Pi d’en Xandri fins a Can Borrell, en parc municipal; repercutint l’edificabilitat en les zones que ja estan edificades. Tot i saber que l’Ajuntament fins ara ha actuat de males maneres saltant-se les resolucions del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de justícia de Catalunya estem predisposats a dialogar i a negociar perquè tothom en surti beneficiat. Tard o d’hora Sant Cugat haurà d’acabar la circumval·lació, solucionar els problemes de mobilitat al voltant de dos centres educatius i respectar els drets dels propietaris i veïns de la zona de Torre Negra.

Txaikovski, romanticisme en estat pur

JOSEP FERRÉ Director Orquestra Simfònica SC

E

l “romanticisme” és un corrent artístic que es va desenvolupar al llarg del segle XIX per tot Europa. El compositor ja no vol imitar la natura ni crear obres agradables a l’oïda. El compositor vol expressar les seves emocions, les seves frustracions i

anhels. La composició esdevé una teràpia per fugir de la realitat, un refugi que ens permet crear un univers paral·lel on podem trobar consol i curar les nostres ferides emocionals.

va produir el bombardeig de la ciutat. L’Orquestra va continuar tocant fins a la darrera nota. L’obra va esdevenir popular i per sempre més associada a valors de resistència, democràcia i llibertat.

Txaikovski era una persona amb molta sensibilitat i una gran intel·ligència que no suportava el món ple de convencionalismes que li va tocar viure. Piotr Ilitx Txaikovski és el compositor romàntic per excel·lència.

L’Orquestra Simfònica Sant Cugat presenta el pròxim 28 de febrer un gran concert dedicat a Txaikovski amb dos convidats de prestigi internacional: Guillermo Pastrana, violoncel solista i Michal Nesterovicz, director convidat. No us perdeu l’oportunitat de viure una experiència inoblidable amb la gran música del romanticisme musical amb la gran música de Txaikovski.

L’any 1941 quan l’Orquestra Simfònica de Leningrad estava interpretant la 5a de Txaikovski en un concert retransmès en directe per ràdio, es


Víctor

Amela Periodista i escriptor

V

íctor Manuel Amela Bonilla (Barcelona, 30 de setembre de 1960) és tot un expert en comunicació i televisió. Des de fa uns 30 anys treballa pel diari La Vanguardia realitzant la famosa secció d’entrevistes la ‘Contra’. A més, és col·laborador del programa ‘Arucitys’, que actualment s’emet per la Sexta, i de RAC1. Com a bon professional del segle XXI, Amela és polifacètic i s’atreveix també amb la literatura. ‘Yo puede salvar a Lorca’ és la seva última aportació en el món de l’escriptura. El divendres 1 de març a les 18 h Víctor Amela presentarà la seva última novel·la a Sant Cugat (al Centre d’Emprenedoria). En aquesta ocasió, el periodista recrea com el seu avi matern, el pastor granadí Manuel Bonilla, hagués pogut evitar la mort del poeta Federico García Lorca. A la vegada ha volgut “rescatar de l’oblit” a la seva família. La recerca històrica que ha fet el nostre protagonista situa al seu avi a Granada el 14 d’agost de 1936, quan s’afilia com a voluntari a la Falange, igual que el poeta Luis Rosales, amic de Lorca que va tenir durant set dies ocult al poeta a casa seva, abans que fos afusellat. Amela ha fet amb aquesta novel·la un enorme exercici d’investigació, documentació i crítica d’un dels successos més tràgics de la història espanyola, la Guerra Civil. També ha redescobert un dels millors poetes, Federico García Lorca, de qui expressa una veritable admiració.

Som culpables de la mort de Lorca. Som un poble que ha matat el seu millor poeta”


iENTREVISTA 31 He llegit que “Yo pude salvar a Lorca” és la novel·la de la teva vida! De les quatre novel·les que tinc publicades és la que més m’omple. Sí, ara per ara, és la novel·la de la meva vida. Llegint la novel·la i escoltant com parles és palpable l’admiració que sents cap a la figura de Lorca. És com si l’hagués conegut. El fet de saber que el meu avi matern va estar tan a prop de Lorca, de saber que una nit va compartir amb ell una conversa... Tot comença quan tu tenies 10 anys i el teu avi et diu la frase: “yo puede salvar a Lorca”. Et va marcar molt aquesta frase? Pensa que estàvem en un piset de l’extraradi de Barcelona als anys 70. Mai parlàvem però una nit abans d’anar a dormir el meu avi va dir la frase: “yo puede salvar a Lorca”. A mi se’m va quedar gravada però no entenia quina relació podia tenir aquell poeta amb el meu avi, pràcticament analfabet. El teu avi se sentia culpable per no haver pogut salvar a Lorca? Mai ho sabré perquè mai vam parlar. El meu avi estava revivint una tragèdia terrible que ell havia viscut en primera persona, que havia marcat la història d’Espanya. Per tant, per l’avi era una cosa viva, palpitant i dolorosa. A més va estar a punt de salvar-lo. Va ser qüestió d’hores, no? Sí, això he esbrinat. Descobreixo que hi havia un pla pel diumenge 16 d’agost de 1936 per treure de Granada (dominada pel bàndol nacional) a Federico García Lorca, que estava amagat a casa del poeta Luis Rosales, amb l’ajuda del meu avi, que era un pastor i es coneixia tots els camins. Aquest pla va fracassar per 5 hores. Víctor, dius que la novel·la és un cant a l’amistat. Per què? Aquell jove Luis Rosales, que s’enfunda l’uniforme de la Falange a la Granada del 36, actua amb el cor i no seguint la ideologia del partit. Això és una mostra d’amistat. Lorca era el fill consentit de la República però per sobre de tot era el seu

amic. Pensa que encobrir a un “rojo” en aquella Granada era pena de mort però no l’importa, és el seu amic. Un molt bon exemple d’amistat! Per mi és una lliçó tan gran… A més, en moments tan tràgics. La gent que tria la humanitat, l’amistat, el respecte i el respecte a la cultura per sobre de la força i les idees. És una lliçó que es pot aplicar actualment, no? Crec que és molt important que cadascú tingui les seves idees però has d’estimar i respectar aquella persona, sobretot si és un amic. Per mi el drama és que Luis Rosales, a qui la família de Lorca li entrega un fill, ha de retornar-los uns papers que notifiquen la seva mort. Es va sentir culpable la resta de la seva vida, tot i que molts el van acusar de la mort de Federico. Per què Lorca decideix quedar-se a Granada i no exiliar-se? Tenia un pare i una mare que vivien a Granada. Ell estava a Madrid, la situació era convulsa i en un moment que ell pot marxar d’Espanya decideix quedar-se per dues raons: el 18 de juliol era sant Federico i sempre el passava amb el seu pare i a la vegada estava enamorat d’un noi que la seva família no el deixava marxar d’Espanya. De Granada tampoc va fugir quan Luis Rosales el va voler ajudar perquè tenia por de caminar durant la nit, tenia un caminar maldestre, i temia que si el buscaven a ell i no el trobaven, li farien al seu pare tot el que a ell li volguessin fer. No podia viure amb aquesta culpa. Intuïa que podia acabar així? Era un poeta i un profeta! L’any 1929 a Nova York escriu un poema (un fragment del poema ‘Fábula y rueda de tres amigos’, publicat en ‘Poeta en Nueva York’) on d’alguna manera intueix que pot acabar assassinat. S’ha demanat suficient perdó a Federico García Lorca? És impossible. La culpa ja és damunt nostre. Machado ja ho va dir quan va morir Federico, que la seva sang seguiria sempre fresca. Som culpables. Som un poble que ha matat el seu millor poeta i l’home més bo.

I com el podem homenatjar 83 anys després del seu assassinat, tenint en compte que encara no s’ha trobat el cos? El millor tribut és llegir els poemes, és veure com els teatres representen obres seves, és obrir el diari i veure que algú està preparant un projecte sobre ell, és veure un videoclip de Rosalia i adonar-te que és pur Federico Lorca. No sé si ella ho sap però a Lorca li hagués agradat Rosalia. L’any passat es va anunciar que es tornaria a buscar la tomba del poeta... És millor que no hi hagi un lloc concret on anar a fer res. Era tan gran d’esperit que no es pot localitzar. Pep Tosar, que està representant una obra de Lorca, em va dir que si trobàvem les seves restes, no li faríem cap favor perquè aniríem a fer-nos banals selfies. Crec que hi ha una mena de revenja poètica per part de Federico que és “vosotros me habéis matado, pues no me vais a encontrar”. Moltes famílies encara temen explicar i recordar la Guerra Civil. S’ha de parlar? Totalment! Aquests secrets, vergonyes, pudors... Això és incòmode. Els néts de la generació que va viure aquest conflicte tenim una obligació moral que és la de mirar, entendre i explicar-ho sense rancúnia i amb compassió. Des de fa molts anys que dic que no tenim idees, les idees ens tenen a nosaltres. Als nostres avis els van arrossegar, doncs mirem-ho i expliquem-ho. D’aquesta manera ens entendrem sense tribunals. I sobretot res d’oblit i amagant les coses. Som fills d’aquella tragèdia. Per acabar, què t’emportes de l’experiència d’escriure i investigar, per aquesta novel·la? Lorca deia: “Si yo fuera pobre pediría pan pero además de pan pediría libros”. Ell sabia que els llibres i la cultura fan que les persones s’aixequin i això és el que intuïa el meu avi. Ara m’he adonat, llàstima que sigui ara, que quan el meu avi em veia llegint tebeos amb 10 anys m’estava admirant perquè pensava: “tinc un nét que llegeix”. Per això crec que es va atrevir a dir-me la frase: “yo puede salvar a Lorca”.

Espai patrocinat per:


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

32 iFEM MEMÒRIA

Pel març, Sant Medir Per Josep M. Cabrerizo i Bell

La diada de Sant Medir ha estat escollida en més d’una ocasió per l’ajuntament per fer “feines de jardinera i enderrocament” aprofitant que els santcugatencs érem de romeria.

A

mb l’arribada del 3 de març, diada de Sant Medir, molts santcugatencs ens disposem a continuar amb la tradició, uns plantant faves a l’hort de casa, i altres anant a peu fins a l’ermita del sant. Que per cert, trobo que cada any em queda més lluny. No tindré més remei que fer-m’ho mirar. També hauria de fer-me mirar el dilema que se’m planteja amb la roba: “què em poso?” Si fa fred, tinc por de passar calor, si fa calor, ens preocupa el fred que pugui fer. El temps ja ho diuen: és boig, és imprevisible, és canviant. Fins al punt que he vist peregrins arrodonint la festa a la platja de la Barceloneta, altres pujant fins al cim del Tibidabo. Sobre el 3 de març hem tingut també diades memorables; de pluja, de neu, i altres com focs de campanya. El 1967 tenia disset anys, recordo que a la vigília un grup de joves fins i tot vam estar envoltats per la Guàrdia Civil. Ells abrigats amb capes de llana i fusell a l’espatlla, nosaltres primer cantant i després dormint. Tot plegat només érem un grup de joves aficionats a cantar cançons de folk i de protesta al voltant del foc. Aquell ambient feia sentir-nos Bob Dylan i Joan Báez. Tanco els ulls i sento l’acompanyament de les guitarres... I la mirada d’aquells homes que no deixaven de ser estranys amb la gaveta al cap i una manta zamorana a les espatlles. Segur que també se’n deuen recordar, van passar la nit del lloro.

Fotografies: arxiu JMC.

La diada de Sant Medir ha estat escollida en més d’una ocasió per l’ajuntament per fer “feines de jardinera i enderrocament” aprofitant que els santcugatencs érem de romeria. Així es van tallar els arbres del Parc Central l’any 1992, feien nosa. Abans l’alcalde Barnils ja havia fet enderrocar part de la muralla de darrere el monestir, també feia nosa. Podem dir doncs que hem passat d’un extrem a l’altre, amb mànigues de camisa i amb coll alt, sempre regirant els armaris i fent-nos la pregunta trampa: “què em poso”. Sempre amoïnats pel temps que havia de fer. Si després si el feia o no, ja no depenia de nosaltres. Que amb bona fe i amb entusiasme hem carregat tots els anys amb cistells i motxilles el que mana la tradició, fer foc i coure a les brases carn i botifarres. I ballar un parell de sardanes després de comprar la fava i la medalla del sant. Per si de cas, sempre podem posar-hi un ciri per demanar que el temps no ens espatlli la festa. Sant Medir segurament hi pot fer molt al respecte, més que no pas els homes del temps d’avui en dia que no poden negar la col·laboració que reben del frare del calendari. Quan se li aixeca la caputxa és que farà bon temps, quan la baixa, pluja o vent. Així qualsevol, fins i tot jo podria fer


Petites històries de Sant Cugat del Vallès

iFEM MEMÒRIA 33

Una nevada com la d’aquell any que ningú es va atrevir a anar a Sant Medir quan s’hi anava amb carro... O la nevada del 1993, diada de Sant Medir, que va obligar a suspendre tots els actes” les previsions. Però bé, no perdem el temps en endevinalles i anem al gra, fem memòria, que d’això es tracta. La gent que som de poble, i jo me’n considero, solem tenir una fixació en el mes de març. El calendari diu que si fa calor, pot ploure a bots i barrals. I si fa fred i ens agafava desprevinguts i amb mànigues de camisa, compte, suada i constipat segur. Encara pot nevar. És clar que això no passa tots els anys. Només de tant en tant i en comptades ocasions, que són les que confirmen que el temps és d’allò més imprevisible. La dita popular ho deixa clar, del mes de març no ens en podem fiar: “Març, marçot, mata la vella i la jove si pot”. La gent gran al març li té un gran respecte. I una manera de demostrar-ho és creure que pot caure un aiguat en qualsevol moment com aquell que va inundar cases i baixos. O una nevada com la d’aquell any que ningú es va atrevir a anar a Sant

Medir quan s’hi anava amb carro... O una de més recent, la nevada del 1993, diada de Sant Medir, que va obligar a suspendre tots els actes, inclús l’estrena de la nova campana de l’ermita. Enguany es complirà el 26è aniversari de la seva col·locació per la

"Vull un Sant Cugat que aposti per la mobilitat sostenible, racional i que s'adapti a les necessitats de la gent" Pere Soler

Penya Regalèssia. Quina vocació la d’aquell grup de “joves” que amb tradició o sense, han fet de l’ermita de Sant Medir el refugi de totes les seves penes, i alhora també bressol dels seus ideals. Bona festa i compte amb el març que com és tan imprevisible també és possible que faci un dia espatarrant.


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

16 ilectors 34 lectors@santcugatmagazine.cat

la foto dels lectors

Envia’ns les teves cartes: Per correu postal: Av. Cerdanyola, 98 08173 Sant Cugat Per correu electrònic: lectors@ santcugatmagazine.cat Per whatsapp

666 72 42 65

JMARTÍ MONTULL

PERE SIMON

Sant Cugat Magazine es reserva el dret a reduir i a editar totes aquelles cartes que ho requereixin.

Negocios y bares que tienen las carpas y parasoles anclados al suelo fijos, de obra! Eso es legal? El chiringuito ahí en medio 365 días del año ocupando la acera...

Pintura deficient en pas de vianants de la avinguda Rius i Taulet. Amb promoció perquè l’automobilisme no el visualitzi adequadament.

lectors@santcugatmagazine.cat

cartes dels lectors

QUINA VERGONYA

SÍ ALS PATINETS!

CONTENEDORES BAJO SOSPECHA

Quina autèntica vergonya tenir la placa de l’1 d’octubre en aquest estat. Per aquesta porqueria millor que no poseu res. Trencada, escrit a boli... Ja sabíeu que seria lloc d’atac quan la vau posar, us vau posar a la boca del llop, doncs ara fins al final. El centre de la ciutat no pot estar en aquest estat tan lamentable i sinó fora!

Aprofitant que heu fet un especial sobre patinets m’agradaria posicionar-me a favor dels patinets. Abans d’aquest estiu i per fer content el meu nebot vaig comprar un patinet. Quan va arribar el vaig muntar, el vaig treure al carrer per fer la primera volta i la sensació és de quan això funciona, això corra, per conduir amb seguretat fan falta unes deu hores, però senyor, després de l’aprenentatge que bé que va, m’ajuda a anar a buscar al nen a l’escola, abans era esclava dels horaris dels autobusos, de les parades, avui gràcies al patinet vaig d’un lloc a l’altre de la ciutat sense haver d’estar pendent dels horaris i de forma ecològica! Sant Cugat va millorant en espais, quan anem per un lloc que hi ha gent, reduir la velocitat i augmentar l’atenció és la norma, entre tots podem crear un bon rotllo, entre uns i altres. Sí al patinet elèctric, sí al carril bici, sí a les voreres amples on puguem conviure tots plegats, de forma intel·ligent podem compartir l’espai de tots.

Hace unos meses mi hijo de 24 años me llamó a las 8h de la mañana para avisarme que se había “rajado el culo” con un cristal mal colocado en la boca del contenedor de vidrio de la calle Valldoreix con Sant Bonaventura. El resultado fue un corte de 7 cm en el glúteo/cadera y 12 grapas! La denuncia no consigo ponerla hasta el día siguiente; me pasan de Mossos a Policía, o no tienen personal... Después de mucha insistencia también consigo entrevista con la Sra. Cristina Paraira. Para un niño o un bebé, a la altura del cuello, pecho o diafragma, ese cristal hubiera sido mortal.

JORDI MORENO GIL

CARMEN (ENVIAT PER WHATSAPP)

Lluís Parpal


iLECTORS 35 QUI HA TINGUT LA GENIAL IDEA? No puc enviar foto perquè conduïa però quin cabreig porto a sobre, 10 minuts aturat al mateix lloc de la rotonda de l’Hipòdrom. Un dissabte, com serà un laborable!!! Qui ha tingut la genial idea??? Mai vist.

ENVIAT PER WHATSAPP

NO NOS RESPETAN Los carriles bici están llenos de agujeros y baches! Algunos incluso a medio camino les falta trozo de calzada por lo que has de desmontar y cargar el patinete en manos por ese trozo! El ayuntamiento en otoño tardó 3 semanas en recoger las hojas que ya nos daban por el tobillo por lo que los regalones eran apoteósicos, los carriles bici no tienen barreras como en bcn por lo que los peatones los usan como acera y continuamente nos quedamos sin sitio para circular. Que hay coches que usan el carril bici para aparcar por lo que no tenemos otra que circular por la parte correspondiente a los peato-

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

nes por lo que nos miran mal (pero como no tengamos alas para volar por encima de los coches no se que hacer en ese caso). Que los carriles bici que están en carretera son estrechos y los coches pasan a más velocidad de la permitida y siendo un vehículo de ruedas tan pequeñas nos generan inestabilidad por lo que si nos caemos nos pasan por encima fijo! Que Sant Cugat está plagada de badenes para impedir que los coches vayan rápido pero no son aptos para los patinetes ya que no pueden circular por zonas con baches... Total, que hay mucho que mejorar pero el incivismo es mutuo... Hay algunos usuarios de patinete que se creen que viven solos en el planeta y hay peatones absolutamente irrespetuosos con los espacios habilitados para el uso de la bici/patinete y algunos que encima nos insultan solo porque les da la gana y como me pasó esta semana nos intentan hacer daño a propósito.

A) Que tot segueixi igual. B) Que l’Ajuntament expropiï els terrenys. C) Que els propietaris de Torre Negra puguis edificar. D) Un acord favorable per totes les parts.

ANA SIERRA MARTÍN (MIRA-SOL)

Vota: www.tvsantcugat.cat

L’ENQUESTA Com s’hauria de solucionar el conflicte de Torre Negra?

A: 13% D: 38%

B: 29%

C: 20%


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

36 iFAMÍLIA

Autonomia, límits i gadgets Recordeu quan sortíeu a jugar i a casa us deien “a les 9 h a casa”. Gaudíem com mai però arribava un moment que anaves preguntant a tothom l’hora perquè no convenia arribar tard. I aquelles tardes en bicicleta, que marxaves i mai definies rumb? Per Núria Mora, directora de l’Escola Catalunya de Sant Cugat i formadora de l’entitat Edbuilding.org

E

ls nostres nens i nenes, això, no ho podran gaudir. Actualment veiem a les aules com, cada vegada, hi ha més infants que perden autonomia per poder fer accions quotidianes com posar-se i treure’s les sabates, les jaquetes, anar a beure aigua… I això, per què? Perquè sempre hi ha algú que, per un motiu o altre, els ho fa. Sense mala intenció, potser perquè anem tard, potser perquè així queda millor, qui sap. Ens autoexpliquem que el món avui en dia és molt més perillós, però potser el tema és que tenim fills molt menys preparats per habitar aquest món. La paraula “límits” sembla no estar de moda, sembla gairebé pejorativa. Però el límit dona seguretat. Si jo sé que el límit entre la vorera i la calçada fa que, quan vaig per la vorera, estigui segur, estaré tranquil·la i no aniré tota l’estona pendent de si un cotxe m’envesteix o no. A les criatures els passa el mateix. Els límits donen seguretat. Hi ha moments que constantment busquen el límit (l’època del “no” o l’adolescència). Però el busquen perquè el necessiten i com a progenitors això és cansat, sí, ho és. Algú us va dir algun dia que era fàcil? (us van enganyar). Donar límits i saberlos sostenir en el temps és cansat i

Foto: inezdelprado.com

feixuc perquè a curt termini és molt millor pensar que sense límits són més lliures i feliços. Penso que ens equivoquem. De mica en mica, la falta de límits (limitar “el temps de”, limitar l’espai, limitar accions, maneres de parlar, de relacionar-se, etc.) es va assentant en les diferents etapes evolutives i genera nous moments de conflicte. Això és normal -cansat, molt cansat- però normal, i ha de ser així. A vegades, veure que són poc autònoms ens fa patir i potser ens porta a pensar que “són massa petits per

anar de colònies”, i els donem una mica més de marge. Potser pensem que “ja ho farà més endavant”. I aquest moment mai acaba d’arribar perquè tendim a veure’ls febles, indefensos… Si donem seguretat, si saben en quin terreny es mouen, aquesta autonomia creix. No estic parlant del límit com a “jo limito” al meu fill/a… no ens equivoquem, aquest concepte no té un vessant de límit versus llibertat, té un vessant de límit versus descontrol. I el descontrol ens atabala. No us passa com a adults que estar en situacions on veieu que ningú porta el control


iFAMÍLIA 37 us fa sentir intranquils, descontents, en alerta? Als infants els passa el mateix. Sense límits clars (i ampliables a mesura que van creixent i adquirint fites de control) “el comptador de l’autonomia” va restant punts. Arriba un dia que ja no li cordem les sabates, però les comprem amb velcro per facilitar la vida. I que ja no vol que l’acompanyem a l’escola, però li regalem un rellotge amb geolocalització per estar més tranquils.

“Saber-se sempre sota control, saber-se sempre sota vigilància, dona una seguretat momentània, però no dona llibertat en AUTOcontrol” I penso que aquí ens equivoquem. Saber-se sempre sota control, saber-se sempre sota vigilància, dona una seguretat momentània, però no dona llibertat en AUTOcontrol. Si els nostres infants van amb un rellotge amb geolocalització els estem dient que “quan porto el rellotge estic segur i vigilat, i quan no el porto sóc feble”? Qui diu rellotge, diu mòbil. El control parental ha de néixer de la confiança de saber que tenen les eines per ser lliures, i per poder saber si allò que fan està bé o no, no perquè hi hagi algú que constantment et vigila i et respon amb premi o càstig. A les famílies ens dona seguretat i tranquil·litat, no ho negaré. Però a llarg termini, veiem que és una resta en l’àmbit de l’autonomia? En la regulació del temps i de l’espai? Si jo dic “vés al forn a buscar el pa i torna, tens màxim 10 minuts” és molt diferent de si van al forn i els seguim amb un gadget (i ho saben). Si quedem que a les 9 h a casa que soparem i no arriben, que es preocupin per trucar, per arribar, que deixin de fer, que hagin de triar… Però si és un “si no arribes truca”, estem restant aquest plus d’autogestió. Si en un lloc (posem per cas un càmping o un poble de vacances) la consigna és “a les 13 h aquí i no pots sortir d’aquests límits”, si a les 13 h està allà no tenim per què saber si ha “jugat” a transgredir la norma. Els límits ens donaran seguretat a tots, pares/mares i fills/es, però no ens garantiran una criança asèptica. Ara bé, pregunteu als vostres pares com era quan no hi havia mòbils, ni geolocalització… Oi que els progenitors ho sabien gestionar? Doncs heus ací la resposta. La gestió ha de venir dels progenitors, no dels infants. Pensem-hi.


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

38 iNENS I ADOLESCENTS

Cervells bilingües Per Helen Doron English

E

ls pares sempre volem el millor per als nostres fills, i que aquests aprenguin almenys un segon idioma és una de les prioritats que moltes famílies ens plantegem com a preferència acadèmica. I és que ser bilingüe obre moltes portes a nivell acadèmic i professional, però a més, dominar altres idiomes afavoreix el desenvolupament cognitiu i sens dubte a nivell personal resulta molt atractiu: viatjar amb tranquil·litat, conèixer persones de qualsevol part del món i no tenir por a parlar en la llengua anglesa. Aprendre anglès és la primera opció que pensem la majoria de les famílies i els primers dubtes sorgeixen entorn de quina hauria de ser l’edat en què els nostres fills comencin a familiaritzar-se amb aquesta llengua per a adquirir la condició de bilingües. És positiu que el meu nadó rebi estímuls en anglès per a afavorir el seu aprenentatge encara que no sàpiga parlar? Segons la Dra. Patrícia K. Kuhl del Institute for Learning & Brain Sciences de la Universitat de Washington, els nadons poden distingir tots els sons de totes les llen-

gües, siguin del país que siguin i sigui de l’idioma que sigui. I és que les bases de la llengua materna es creen abans del primer any de vida, fins i tot són molts els estudis que han demostrat que els nadons comencen a aprendre els sons del llenguatge fins i tot abans de néixer. Per tot això, com més d’hora familiaritzem als nostres nadons amb un segon idioma, més estarem afavorint l’èxit del bilingüisme. Altres estudis com els realitzats per la professora adjunta i investigadora Judit Kovács, del departament d’educació primària i preescolar de la universitat de Budapest, posen en relleu que l’aprenentatge primerenc d’un segon idioma contribueix a un major nivell de flexibilitat en el pensament dels nens i al creixement intel·lectual en general. Així, a partir dels 3 mesos d’edat, els nadons gaudeixen de la música, de les activitats i els jocs en anglès, i van absorbint un segon idioma d’una forma fàcil i natural, sense esforços i sense adonar-se, al mateix temps que van aprenent la seva llengua materna. Per tant, si volem que el nostre fill sigui bilingüe, el millor és començar a partir dels 3 mesos, ja que encara que no hagi començat a parlar, aquests primers mesos són fonamentals per assimilar nous fonemes i també pel seu desenvolupament cognitiu. Let’s go!

NECESSITES AJUDA AMB EL TEU FILL? -Dificultats d’aprenentatge -Dificultats lectores (mètode BINDING) -Psicología infanto·juvenil

Fent Costat

Treballem a domicili Primera visita gratuïta

TEENAGER SHOP Santiago Rusiñol, 40. Sant Cugat del V. Tel. 629 72 79 18

“Ioga per nens i joves de 0 a 101 anys”

INFANTIL PRIMÀRIA - SE CUNDÀRIA BATXILLERAT

C/Estapé 43 Sant Cugat 676 662 776

llardeioga@gmail.com

www.llardeioga.net

Botiga d’articles de segona mà per al teu nadó Nou espai al centre de Sant Cugat (a 5 min. del Monestir) Av. Cerdanyola nº67 T. 93 008 10 27 M. 657 391 554 www.erameu.es info@erameu.es

www.fentcostat.cat / info@fentcostat.cat

Ragull, 32 Sant Cugat 936 751 769 biciesport@hotmail.com Biciesport Camps

Bicicletes Complements Accessoris Taller Especialitzat


iNENS I ADOLESCENTS 39 Ensenyem amb criteri, eduquem amb el cor. Escola concertada per la Generalitat de Catalunya

Dia de portes obertes:

Dissabte 16 de març a les 11 del matí

Rambla Ribatallada, 12-14. Sant Cugat del Vallès 93.674.04.14 escola@franciscanessantcugat.org @SantaIsabelSQgt @escola.santaisabel

Where CHILDREN Come First

Anglès per a nadons

C/ Josefina Mascareñas, 1 St Cugat

BUBBLES Para los más peques PUERICULTURA·MUEBLES·REGALOS JUGUETES·ROPA Via Augusta 15-25·08174 Sant Cugat 931 514 514·www.luniska.com

931 064 354 helendoron.es

Centre de suport familiar de 0 a 3 anys Rambla del Celler, 121 Sant Cugat del Vallès

932 508 620

albacastelj@gmail.com

Ferran Burgal Juanmartí | Psicòleg Col·legiat 24002

Experts en Intel·ligència Emocional Tractaments per Depressió, Ansietat, Trastorns de la Conducta, Fòbies, Trastorns de Personalitat... Passeig de Rubí, 56 Valldoreix 606 900 497 info@fbpsicologia.es

NOU CENTRE D’ACTIVITATS DIRIGIDES TONIFICACIÓ / BODYJUMP / ZUMBA HIPOPRESSIUS / PILATES / RECHARGE ESTIRAMENTS / BALL EN LÍNIA Estem al carrer Villà, 1 de Sant Cugat del V.

633 138 393 TELÈFON I WHATSAPP

@activitatsdirigidesabu


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

40 iSALUT

Per què ens tornem addictes? Les addiccions són una cosa de sèrie. Els científics han demostrat que l’addicció és una malaltia del cervell complexa i de llarga durada. És més, el cervell canvia amb l’addicció. Per tant, com més temps una persona ha estat enganxada, molt més temps i treball necessita per recuperar el seu estat normal.

E

l nostre cervell és el màxim responsable de crear el procés de l’addicció, ja que bona part del poder per atraure’ns cap a les drogues, joc o alcohol està en la seva capacitat de “segrestar” i destruir regions cerebrals. En un cervell sa els comportaments sans (per exemple, fer exercici) es recompensen i per aquest motiu s’encenen circuits cerebrals que ens fan sentir bé. D’aquesta manera, el cervell es motiva per repetir aquests comportaments. En canvi, quan estem en perill, aquest reacciona i ens fa sortir ràpidament de la situació d’angoixa. Quan estem dubtosos per realitzar una cosa poc recomanable, les regions frontals del cervell l’ajudaran a decidir si les conseqüències d’aquests actes valen o no la pena.

sesoramiento ersonalizado

Diseñado para mujeres

Quan estem entrant en el procés d’addicció, aquests circuits, que ens ajuden a sobreviure, comencen

Per què se sent angoixa quan no es consumeix? L’addicció també pot sobrecarregar els circuits emocionals que activen la sensació de perill. Aquest fet provoca sensacions d’ansietat i estrès quan no s’està consumint certes substàncies.

Celebración del 25 Aniversario de Curves

Els adolescents són més vulnerables Segons els últims estudis, 4 de cada 10 ludòpates s’enganxen abans dels 18 anys. És més, 1 de cada 20 adolescents (el 4,6% dels joves) té conductes de risc en relació amb el joc i les apostes. Els menors són més vulnerables davant de les addiccions, ja que els seus cervells encara no s’han desenvolupat del tot. Els circuits de recompensa i plaer en els cervells dels joves operen a major velocitat. Això fa que el consum d’alcohol i drogues resulti fins i tot més gratificant i temptador.

Clínica Podològica

QUIROPODIA ESTUDIS BIOMECÀNICS PLANTILLES DOMICILIS Plaça Pep ventura, local 1-2. Sant Cugat del Vallès.

vista válida

onal, Inc.

a funcionar de manera defectuosa i en contra nostra. Per tant, les drogues, l’alcohol i el joc poden “segrestar” els circuits de recompensa, i per tant de plaer del cervell i “enganxar-lo” perquè vulgui més.

curves.eu/es Entrenamiento Entrenamiento completo de Fuerza del cuerpo en y cardiovascular 30 minutos

Oferta de una

SEMANA

SANT CUGAT C/ BALMES, 22 93 587 83 41 Asesoramiento personalizado

Diseñado para mujeres

931 789 572


iSALUT-SÈNIOR 41

Avantatges de viatjar durant la tercera edat És evident que és important cuidar-se físicament però també és necessari fer-ho emocionalment. Viatjar és una molt bona opció per mantenir-se mentalment sa i no perdre la il·lusió.

C

om funciona l’Imserso? El 26 de febrer s’acaba la segona fase per la presentació de sol·licituds del programa de turisme de l’Imserso 2018-2019. Aquest és l’organisme públic (Instituto de Mayores y Servicios Sociales) que facilita que la gent gran viatgi a la costa o bé a l’interior. A més, té un programa de termalisme social que consisteix a facilitar tractaments termals a persones majors de 60 anys. S’ha de tenir en compte que els tractaments termals estan indicats per la prevenció i rehabilitació de l’artrosi, el reumatisme, problemes respiratoris i altres mals, a més que proporciona relaxació i descans.

Francesc Macià, 76, local 4 08173 Sant Cugat del Vallès

Tel.: 93 589 87 60 · www.centredentalfrancescmacia.com

El programa té una variada oferta de viatges que van des dels tres fins als 15 dies d’estada. A més poden incloure pensió completa, transport d’anada i tornada, assistència sanitària i pòlissa d’assegurança. Pel que fa als preus, aquests oscil·len des dels 93,93 euros per a destinacions en capitals de província tres dies i dues nits- fins als 569,78 euros del viatge a Canàries amb transport i estada de 15 dies i 14 nits.

·· ·· ··

Per què hem de viatjar quan som grans? Millora la salut emocional. Ajuda a preservar la memòria. Socialitza i ens ajuda a conèixer noves persones. Trenca amb la rutina. D’aquesta manera reduïm l’ansietat i el sentiment de tristesa. Nous reptes; ajuda a millorar l’agilitat mental. Millora la salut física, ja que quan fem turisme caminem i per tant, ens movem.

C OLL F AVÀ IMPLANTOLOGÍA - ESTÉTICA DENTAL - ORTODÓNCIA Av. Francesc Macià, 83 SANT CUGAT  93 58 95 349

Serveis d’Assistència Domiciliària a la Gent Gran i amb Dependència

Serveis D’assistència Domiciliària (SAD) Servei D’assistència a La Llar (SALL) Servei D’assistència Hospitalària Atenció Personalitzada, servei diari d’1h fins a 24h, serveis puntuals per hores, festius i caps de setmana. A casa seva, amb la seva familia ….de persones i per a persones c/ del Berguedà, 43 P. I. Pla de la Bruguera Castellar del V. Tel i Fax 93 714 33 43 info@vallesgentgran.com

Leiva’s

15% descompte* en 1er servei Vine 10 vegades i et regalem la 11a *Oferta vàlida fins al 28 de febrer

c/ Castellví 19 Sant Cugat

@laivasnails_santcugat

Manicura i Pedicura Esmaltat semipermanent Ungles acríliques i de gel Decoració d’ungles Depilació i fotodepilació Fotorejoveniment

931 58 89 53

santcugat@leivasnails.com


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

42 iECOLÒGIC

Remeis naturals per refredats i grip Per Anna Sisteré de Brots

A

mb el fred de l’hivern, ja els tenim aquí! A la feina, a l’escola, al transport públic... Hi ha molta gent amb virus que esternuden, tossen i és inevitable, no ens podem aïllar. Depèn de com ens trobi de “defenses” ho passarem més lleu i ens recuperarem abans o potser ho patirem una mica més. Sigui com sigui, tot té el seu procés.

A part del descans i una bona alimentació, la natura ens dona eines perquè puguem prendre ajudes que ens facin sentir millor: la farigola, el plantatge gros, l’eucaliptus, l’equinàcia, el pròpolis... Segons com us sentiu, tant si sou adults com nens, a cadascú les que més convinguin per edat, ja que per als més peques els preparats tenen diferent dosi i altre sabor, més dolcet i fàcils de prendre. Als primers símptomes podem recórrer a un gran aliat com són les infusions i tes. Són dies per estar ben hidratats (recordeu beure entre 1,5 i 2 litres diaris); us recomano una infusió de gingebre i farigola que us reconfortarà i descongestionarà. Podem afegir unes gotetes de llimona o mel, que ens suavitzarà la gola.

Sant Cugat Producte a granel, proximitat, bio i ecològic. Servei a Domicili Carrer Major 18, 93 587 91 98 santcugat@granel.cat @granelsantcugat

Un gran remei pels que heu de parlar força com els mestres, els comercials o els botiguers és una herba anomenada Erysim o “hierba de los cantores” que treu l’afonia molt ràpidament. Podeu trobar-la en infusió o bé amb un esprai que s’aplica directe a la gola; i si us molesta la tos, hi ha xarops o extractes d’herbes en gotetes, que depenent de si la tos és seca o productiva us ajudaran a calmar-la i passar millor les nits. També us ajudaran força els olis essencials com l’Eucaliptus Radiata o Ravintsara; posant unes gotes amb un difusor per humidificar l’ambient i respirar millor. Aquests olis tant els pot inhalar un petit com un gran. I si us deixa molt “xafats” penseu en un reforç extra de vitamines i minerals per activar energia i defenses!

Cuida’ t per dins i per fora

Alimentació Eco i Bio, sense gluten, sense lactosa, vegans... Cosmètica Natural. Complements i Suplements nutricionals. Herbodietètica BROTS Passeig Francesc Macià 70 Sant Cugat Tel. 93 141 39 56 @brotsherbo www.brots.cat

ENA arquitectura saludable

“Creació d’espais sans”

Assessorament en il·luminació, color, salut,

distribució interior, decoració i purificació de l’aire interior Projectes de disseny interior i/o decoració saludable Projectes d’arquitectura saludable Instal·lacions saludables ARQUITECTURA SALUDABLE https://enaarquitecturasaludable.com ena.arquitecturasaludable@gmail.com 620 100 164 c/ Ramon Berenguer IV, nº 4 local Barberà del Vallès (Barcelona)

PROMOCIÓ

Assessorament online o presencial per crear espais saludables


iECOLÒGIC 43

Cuidar-nos la pell amb sabons artesanals Per Georgina Espinosa, terapeuta Granel Sant Cugat

F

a temps que utilitzo sabons naturals, és a dir, elaborats amb productes ecològics i que a part, han estat elaborats de forma artesanal, és a dir, elaborats manualment. Cada vegada més, m’adono que la meva pell i el meu cabell només accepta productes naturals, i m’he preguntat: què hi ha darrere dels sabons naturals? Quines són les seves propietats i beneficis? Si a algú havia de preguntar sobre sabons naturals i les seves propietats era a l’Urvashi Bailo, amiga, terapeuta, professora d’Aromateràpia, Fitoteràpia i Cosmètica Natural. Parlant amb ella em compartia que la principal propietat diferenciadora és la utilització de Tensioactius no iònics. Resulta que els Tensioactius no iònics són els causants de què els sabons naturals no siguin espumosos; he de confessar que al principi és una mica estrany fins i tot fa la sensació que no t’estàs netejant bé el cabell, ja que no hi ha espuma, però un cop t’acostumes i veus els resultats, t’adones que era una percepció errònia a causa de l’ús de xampús industrials.

Tret d’aquesta “petita” disconformitat, resulta que els Tensioactius són els causants de debilitar-nos i eliminar el mantell hidro-lipídic. Aquest mantell és la capa protectora de la nostra pell, la qual també està en el nostre cuir cabellut. Debilitar-la causa sequedat o excés de greix a la pell i al nostre cabell. A més a més, els Tensioactius fan que un sabó no sigui biodegradable, és a dir, que tot el xampú que marxa per l’aigüera es converteix en un residu tòxic per l’aigua i per tant, pel medi marí. Així que no tan sols ens estem intoxicant la pell sinó que estem intoxicant el nostre medi ambient. Vivim en un temps on estem adonant-nos del gran impacte que tenen les nostres accions quotidianes i la importància de reduir el nostre impacte en el medi natural.

Per altra banda, saltant als beneficis en els sabons naturals, el més destacat per l’Urvashi és la utilització d’olis essencials i plantes naturals, els quals a part d’aromatitzar els nostres sabons ens nodreixen el cabell i el mantell hidro-lipídic. Així que si realment vols un sabó o un xampú que proporcioni beneficis per a la pell i per al cabell i que nodreixi el teu organisme, et recomano els sabons naturals. Més enllà de les seves propietats és bo saber que contribuïm de mica en mica a reduir el nostre impacte en el medi ambient. I per molt que ens perdem el plaer de l’espuma a la dutxa, saber que alimentem les nostres cèl·lules ens farà trobar la bellesa en la simplicitat d’una pastilla de sabó.

Supermercat ecològic Alimentació natural, ecològica i de proximitat vine a la botiga

93 697 89 51 compra online

www.fontdevida.com Passeig de les Torres, 43-45 08191 Rubí, Barcelona

Gran selecció ens vins i caves Alimentació per tots tipus d’animals de companyia i granja Tot tipus de productes de jardí Experts en control de plagues Servei d’entrega a domicili gratuït

Camí de Can Calders, 6A Sant Cugat del Vallès T +34 935 415 880 www.totagro.com totagro@totagro.com


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

Col·leccionable 42

44 ireCEPTA

Pastís tatin ‘‘

Per Maribel Caravantes

llar Espera a desememmpoteratura quan estigui a t cremar-te ambient per no ramel amb el ca

La tradició diu... El pastís Tatin va ser creat per accident a l’Hotel Tatin. Una distracció d’una de les germanes Tatin, que regentaven l’hotel, va fer que les pomes es cuinessin més del compte i per no desaprofitar-les, van posar la pasta per sobre i la van fornejar. Després van donar la volta amb molt de compte, donant lloc a aquesta variant tan coneguda.

Ingredients: 1 massa de pasta brisa 80 g de mantega 100 g de sucre 1 kg / 4-5 de pomes (tipus golden) Canyella (opcional)

1. Pelar les pomes, treure el cor i tallar-les a quarts. 2. Desfer la mantega i el sucre en una paella fins a aconseguir un caramel de to torrat. 3. Afegir el caramel a la base del motlle i disposar les pomes amb el tall cap amunt al fons del motlle. Utilitzar les suficients pomes per emplenar tota la superfície.

4. Tapar el motlle amb paper d’alumini i fornejar a 180º durant 20 minuts. 5. Cobrir les pomes amb la massa per sobre, ficant les vores cap en dins. Punxar amb un ganivet la massa en 3 o 4 llocs. 6. Fornejar a 180º durant 30 minuts o fins que la massa estigui daurada.SANTCUGAT MAGAZINE - FEBRER DE 2019

16 iRESTAURACIÓ 46

LA VITA IN FIORI L’autèntic restaurant italià de Sant Cugat, on trobareu cuina artesana d’Itàlia i pizzes cuites al forn de llenya, tot fet a l’instant amb ingredients frescos.

Horari: de dilluns a diumenge de 13 a 16 h i de 20 a 23 h Caps de setmana, festius i mesos d’estiu fins les 24 h Plaça d’Octavià, 8 bis Tel. 93 611 63 28

PIZZERIA / BRASERIA GIULIO Tradicional pizzeria/braseria que ofereix producte fresc i de qualitat. Ambient tranquil i relaxat amb un tracte al client excel·lent. Menú cassolà diari entre setmana i especialitats els caps de setmana.

Horari: de dimarts a dissabtes: 13.30 a 15.30h / 20.30 a 23.30 h c/ Castellví, 25 Tel. 93 589 01 28

Plaça Augusta, 2 local 1 aupesantcugat@gmail.com

Healthy food Restaurant de cuina casolana ecològica, vegana i vegetariana amb un toc mexicà C/ del Carme, 39 Sant Cugat 640 22 08 46

ELS CAÇADORS Bar

132 026 Mòb. 616 398 400

+34 934 08 94 79

BAR · RESTAURANT

Aupe Sant Cugat aupesantcugat

Tel. 935

Passeig Torre Blanca, 82 Sant Cugat info@barelscazadorssantcugat.es

Un cat café eco-responsable i centre d’adopcions Carrer de la Creu 31 Sant Cugat 08172 660396363 Realitza la teva reserva a través de la pàgina web: www.qgatscatcafe.com

Alimentació natural, ecològica i de proximitat

Gran selecció ens vins i caves Alimentació per tots tipus d’animals de companyia i granja Tot tipus de productes de jardí Experts en control de plagues Servei d’entrega a domicili gratuït

Camí de Can Calders, 6A Sant Cugat del Vallès T +34 935 415 880 www.totagro.com totagro@totagro.com


iRESTAURACIÓ 47 DELEIT SUSHI Carrer Valldoreix, 10 Tel: 93 463 65 38

SUSHI I MENJAR JAPONÈS Consulta la carta: www.deleitsushi.net

Rambla Mossèn Jacint Verdaguer, 185 info@grupomomotaro.com 08197 Valldoreix (al costat de l’EMD) www.grupomomotaro.com

93 675 68 82

Deleit Sushi t’ofereix una gran varietat en sushi i menjar japonès a domicili perquè no et quedis amb gana. Només has de donar un cop d’ull a la carta i trobaràs una bona selecció.

carrer sant albert 3 valldoreix

Carrer Valdoreix, 73 San Cugat del Vallés

930 38 82 10

Dilluns-dijous: 12-23h Divendres i dissabte: 12-24h

Què et sembla començar amb un tàrtar de tonyina o amb un chirashi de salmó? Pots continuar amb uns sashimis variats i, per acabar, completa la teva comanda amb un mochi de te. Consulta la carta a: www.deleitsushi.net

Cafetería

Pg. Francesc Macià, 16-20

Rbla. Can Mora, 9 08172 Sant Cugat del Vallès

Tel/Fax 93 675 42 01 Mòbil 639 78 79 57 www.totbo.com

Tel. 931 403 191 petritxolsc@gmail.com c/ Plana de l’hospital, 20 Sant Cugat Càtering · Aniversaris i events Pastissos personalitzats

CUINA CUINA de prop de

prop

Fonts: Geotrotesque i Coralia

Fonts: Geotrotesque i Coralia Un

programa de

Av. Cerdanyola, 98 · 08172 Sant Cugat T. 93 589 88 99 / 653 93 10 98 montse@tvsantcugat.cat

CUINA de prop

Cafeteria Pastisseria Forn de pà

CUINA de prop

Segueix-nos a

@petritxolsc

VOLS VENIR A CUINAR? Cuiners, aficionats, amants a la cuina... Tots sou benvinguts, apunta’t: prop T.de93 589 88 99 tvsantcugat@gmail.com

CUINA

Tu buen café en

CUINA de prop

Ganje 2210

Sant Cugat Tel. 680 306 828


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

48 iLEGAL

Una proposta pràctica de repartiment de l’herència Roger Molina i Conte Advocat i soci del Bufet Molina Bosch Especialista en dret de successions i dret laboral

P

osem per cas que ets una persona casada i tens tres fills, que tens el teu petit negoci amb un local de propietat, en el que hi treballa un dels teus fills, que tens un habitatge en propietat per meitats amb el cònjuge, un segon habitatge que vas heretar dels teus pares, uns estalvis en diners o productes financers i un vehicle. Amb caràcter previ, per distribuir la càrrega fiscal, nomenaria hereus als meus fills i no pas al cònjuge. A partir d’aquí, el repartiment el faria de la següent manera: En primer lloc atribuiria el negoci al fill que hi treballa, juntament

amb els comptes corrents que porti associats. D’aquesta manera, si continua amb el negoci, tindrà dret a aplicarse una reducció del 95% en l’impost de successions sobre tots els elements que el componen. Pel que fa al 50% de l’habitatge habitual, l’atribuiria en plena propietat al cònjuge. Així tindrà absoluta llibertat per vendre-ho i comprar-se una cosa més petita o més ben situada el dia que hagin marxat tots els fills de casa, o bé llogar-ho i anar a viure a una residència. A més es beneficiarà d’una reducció del 95% del valor de l’habitatge que rep. A partir d’aquí, i per intentar equilibrar al màxim allò que reben tots els fills, una solució seria atribuir la

segona residència als altres dos fill per meitats. Pel que fa als saldos en comptes corrents, els podria fer servir per compensar diferències de valors en el repartiment. Ara bé, si no hi hagués tals diferències, atribuiria tots els saldos en plena propietat al cònjuge, perquè en disposés amb tota llibertat ja que, si li deixessis en usdefruit vitalici, aleshores no podria gastar-se els diners que hi hagués sinó només els interessos que generessin, ja que la propietat dels diners serien dels fills. Finalment, el vehicle l’atribuiria a aquella persona que més en pogués treure profit. Aquesta és una proposta, però les possibilitats són infinites i el repartiment no té per què ser equitatiu.

C

20 anys d´experiència professional ens avalen

M

CM

MY

www.molinabosch.cat

CY

CMY

• ACCIDENTS TRÀFIC • CIVIL • ESTRANGERÍA • FAMÍLIA • HIPOTECARI • MERCANTIL www.fmadvocats.es c/ Castillejos nº9, local .- 08172 Sant Cugat del Vallès Telf 93.328.38.56 / 695.05.42.81 ADVOCATS

Y

T. 936 74 17 54 - Av. Rius i Taulet, 5-9, 2n 2a - Sant Cugat del Vallès

K

SGE 900, el estándar internacional de certificación en Compliance penal, legal y de gestión

608 054 000 Web Oficial www.SGE900.com

Cerificación SGE900


iLEGAL 49

Tenen hipoteques amb IRPH? Aquest 2019 sortirem de dubtes Glòria Rovira Advocada www.gradvocats.es T. 93 245 52 70

L

’Índex IRPH ha estat fins fa poc el segon índex de referència més usat en les hipoteques a Espanya, sobretot en les signades durant els anys 2006 i 2007. Molts bancs ho van oferir com una alternativa menys volàtil que l’euríbor. No obstant això, en realitat, aquesta “estabilitat” es va traduir en el fet que els clients amb IRPH pagaven més del que haguessin pagat si tinguessin l’Euríbor, específicament una mitja de 20.000 € de més en cada operació. Els afectats desconeixien aquesta situació fins que la crisi ho va fer

evident. Quan l’Euríbor va baixar, les quotes hipotecàries també ho feien, excepte les de més d’un milió de persones que tenien l’índex IRPH. El 15 de Desembre de 2017 el Tribunal Suprem donava la raó als bancs, però el vot en contra de dos magistrats va permetre portar aquests assumptes als tribunals europeus, ja que molts dels clients afectats no van ser informats de com funcionava aquest índex. Inclòs en alguns préstecs no figuren amb la denominació d’IRPH, sinó que ho consignaven com a “tipus mitjà dels préstecs hipotecaris”. Per aquest motiu, la Comissió Europea ha conclòs, discrepant amb el criteri del Tribunal Suprem espanyol, que aquest índex només ha d’admetre’s si es va comercialitzar amb total transparència. Hem d’esperar a mitjans d’aquest any la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per a saber si es

confirmarà o rectificarà el criteri dels tribunals espanyols, així com, si s’aplica la devolució de quantitats indegudament pagades amb efectes retroactius. Segurament a finals d’aquest mes ja tindrem alguna pinzellada. Sembla que davant d’aquesta decisió, els bancs ja estan oferint als afectats acords per a canviar la hipoteca a un tipus fix, però amb la condició de no realitzar reclamacions judicials posteriors. Davant aquesta situació, els recomanem que contactin amb un professional especialitzat en la matèria, perquè els assessorin, estudiant la possibilitat de presentar una demanda en defensa dels seus drets, no només per a declarar nul·la la clàusula sinó per a recuperar el que s’ha abonat indegudament, i en el cas que el banc vulgui un acord, negociant per aconseguir una solució que sigui el més favorable pels seus interessos.

DOS

Edurne Zunzunegui

· Especialistes en Dret Immobiliari · Dret Civil Àmplia experiència de més de 25 anys i eficàcia demostrada Tel. 93 245 52 70 / 667 76 73 37 www.gradvocats.es · gloriarovira@icab.cat

Especialista en Familia y Sucesiones: divorcios, custodias, herencias, pensiones de alimentos... C/ Oriente, 84, 1º Sant Cugat del Vallès 93 590 36 92

FINCAS MORAGAS

SOLA HERNANDEZ ADVOCATS SCP C/ Muntaner núm. 272, 1º 3ª 08021 BARCELONA Tel. 93.322.17.27 - Fax. 93.430.49.03 E.mail: areas@sola-hernandez.com

FM

Gestión y Asesoría Inmobiliaria Compra · Venta · Alquiler Telf. 93 675 12 36

Francesc Moragas, 17-19 Sant Cugat del Vallès email: fincas.moragas@gmail.com


santcugat MAGAZINE - FEBRER 2019

50 iLLAR

IDEES

per optimitzar l’espai a la cuina Si tens una cuina petita o necessites més espai, no et pots perdre el manual per aconseguir optimitzar aquesta estança de la teva llar. A més, es tracta de consells pràctics i senzills d’aplicar.

Ganxos i ventoses

Realitza un suport vertical a un armari per posar el paper de plata, les bosses d’escombraries...

Un assecador de plats d’altura

Suport per envasos i termos

Els ganivets en un suport magnètic

Un suport per a papers

Tens lloc sota la cuina o a dalt d’alguns mobles? Doncs aprofita aquest espai per guardar coses que utilitzis poc en caixes.

Posa l’assecador de plats en altura i estalvia espai al moble de la cuina.

Crea espai en vertical pels utensilis de la cuina amb ganxos, ventoses i fins i tot, imants.

És un altre element molt pràctic perquè guanyem espai i tenim les eines a la vista. A més, el suport magnètic també ens pot anar bé per emmagatzemar les espècies.

Aprofitar els espais buits amb caixes

Un altre suport que ens pot ajudar és agafar els arxivadors i donar-los una altra utilitat. En aquest cas per a emmagatzemar envasos i termos.

Si no tens espai, la clau recau en la verticalitat Unes parets molt vives Omple les parets buides de la teva llar amb objectes de diferents mides, formes i amb molt de Meadowlark”.

Una taula plegable

Un element imprescindible si volem guanyar espai a la nostra cuina és una taula plegable i/o extensible. Important: que sigui còmode d’obrir i tancar.


iLLAR 51

Escudo acorazado antiextracción

Cilindro alta seguridad Contra los ataques más técnicos

Contra los ataques más violentos Bloque de acero macizo antiextracción Entrada de llave giratoria y reforzada

Protección antibumping

Pasadores y bolas anti taladro

Protección antiganzua

Espina de vidia diamantada para proteger la base del cilindro

Pasadores antitaladro

Núcleo extralargo para optimizar el antiapalancamiento (exclusivo Mercasol) Fijación mínima con 4 tornillos especiales con una resistencia a la torsión hasta 2100 Kg

C\ Rosselló, 20 08172 - Sant Cugat del Vallès - Barcelona www.mercasol.cat - mercasol@mercasol.cat

Posibilidad de amaestrar e igualar Llave patentada incopiable por control informático (exclusivo Mercasol) Hasta 16 pistones, 10 de ellos activos

93 674 00 14

ceràmica bany cuina reformes Materials i serveis per a la construcció Reforma Integral

Comercialització de materials i serveis per a la construcció d’obra nova, rehabilitació, reforma, interiorisme i decoració.

Magatzem

Tenim tots els productes des de l’inici fins a la finalització d’obra. Stock propi per a entrega immediata.

Exposició

Exposició de més de 2.500 m2 amb pàrquing propi.

Can Fatjó dels Aurons, s/n, AP7 (B-30), Km. 4,5 08290, Cerdanyola Del Vallès, BARCELONA (Al costat de la benzinera Petroprix Sant Cugat) Tel. 93 580 55 85 · info@geisergrup.com · www. geisergrup.com


santcugat MAGAZINE - febrer DE 2019

52 iLLAR

Com eixugar la roba a l’hivern? A l’hivern és molt més complicat eixugar la roba. El més recomanable és fer-ho a l’exterior, però moltes vegades el fred, la humitat o el mal temps dificulta que s’eixugui correctament. Però tranquils, hi ha alternatives!

Estenedors per a radiador

Assecadores portàtils És plegable i per tant, la pots guardar. Pot eixugar fins a 10 kg de roba en un temps d’entre 1 a 3 hores, en funció del tipus de teixit.

És ideal per a petites peces però no per a grans com per exemple els llençols. A més, és una opció econòmica perquè mentre assequem podem escalfar la nostra llar.

Estenedor elèctric

CONSELL

Eixuga la roba més ràpidament i evita la humitat. Té la forma d’estenedor convencional però amb la particularitat que desprèn calor.

Si eixugues la roba dins de casa, és recomanable tenir un deshumidificador per evitar que agafi olor a humitat.

Assecadora

És la millor opció i la més còmoda, però també la menys econòmica, ja que és un electrodomèstic que consumeix força energia.

36 punts de venda Des de 1982 al servei de l’instal·lador

SUBMINISTRAMENTS ELÈCTRICS

www.abcgrup.com

IL·LUMINACIÓ LED

FONTANERIA CLIMATITZACIÓ

C/ La Granja, 19-21 St Cugat abcsantcugat@abcgrup.com Horari: dilluns a divendres de 8h a 13h i de 15h a 19h.

ARA DES DE

199€

BENZINA MS 170

·Un bàsic imprescindible 60 anys d’experiència en venda i reparació de maquinària c/ Faraday, 145 TERRASSA 93 788 70 93 / 677 58 34 29

joaquimadell@adellmaquinaria.com SERVEI OFICIAL

10 ANYS

AL VOSTRE SERVEI

93 583 68 81

Segueix-nos a


iLLAR 53 ANNA PUNTOS Floristeria Muscari

É

HIVERN’19

Chamaedorea Elegans

s una petita palmera originària de Mèxic i Guatemala, de clima tropical, encara que pot adaptar-se a diferents àmbits sempre que se li proporcioni bones condicions. És fàcil de cultivar i s’adapta perfectament a semi ombra o a l’ombra total, mai l’exposarem a ple sol; és una planta molt resistent i de creixement lent, que en jardins de clima subtropical fa de 2 a 3 metres d’alçada però aquí en el nostre clima només arriba a fer 1 metre com a molt. És esvelta, de fulles allargades, flexibles, arquejades i estretes que surten d’una sola tija. Les flors poden tardar a sortir i no són massa vistoses, són groguenques i després de la floració generen fruits de color vermell i negre. La chamaedorea elegans es reprodueix fàcilment a partir de llavors o per divisió d’esqueix, vol un subsòl molt ben drenat i amb molta matèria orgànica, a mesura que va creixent va perdent les fulles inferiors, donant pas a l’aparició del tronc. A l’estiu vol una temperatura d’entre 18 a 22 graus i a l’hivern que no sigui menys de 13 graus.

E:::::ò::::

M::::::

SERVEIS: :::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: :::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::

: D:mò::: : D:g:::: ::::::::: (:D:) : I:: : ::::::: :::::: :: : :::::::z:::ó : F:b:: ò::::

m::::9@m::::::.:: :/ M:::::::::, 33 B:j:: :::: ::g::

627 444 166 93 674 47 58


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

54 iMASCOTES

‘Alimentar dos pardals amb un panet’ El nou llenguatge ‘animal friendly’

P

ETA (People for the Ethical Treatment of Animals: Persones pel tracte ètic dels animals), l’organització en defensa dels animals, ha proposat començar a utilitzar el llenguatge ‘animal friendly’, és a dir, deixar d’utilitzar expressions col·loquials que trivialitzen amb el patiment dels animals. Alguns exemples són ‘agafar el toro per les banyes’ o ‘matar dos pardals d’un tret’.

L’objectiu d’aquesta proposta és crear consciència sobre les relacions de respecte i convivència entre els humans i la resta d’animals. Com expliquen des de PETA, algunes frases tradicionals normalitzen el maltractament cap als animals. Però tranquils, l’organització animalista proposa alternatives a aquestes frases. Aquí us deixem alguns exemples:

Matar dos pardals d’un tret:

Alimentar dos pardals amb un panet Agafar el toro per les banyes

Agafar la flor per les espines Fer de conillet d’Índies

Fer de tub d’assaig Portar a casa el bacó * (la versió anglesa de «portar a casa el pa»)

Portar a casa els bagels Posar tots els ous al mateix cistell

Posar tots els fruits al mateix bol Un cat café eco-responsable i centre d’adopcions Carrer de la Creu 31 Sant Cugat 08172 660396363 Realitza la teva reserva a través de la pàgina web: www.qgatscatcafe.com

ALIMENTACIÓ NATURAL

*

JOGUINES I ACCESSORIS

*

GUARDERIA

Tot per el teu amic! Carrer Indústria nº 21 Local, 08173, Sant Cugat del Vallès Telèfon: 931 74 56 66 - 640 547 537 www.feresgatigos.com

Clínica

EL CAU AMIC Medicina interna . Dermatologia SANT CUGAT Cirurgia . Ecografia . Laboratori . Alimentació Viñolas, 10 936 750 512

www.veteralia.com Urgències: 93 727 11 25 / 610 786 786

Assossiació Protectora d’animals 646135025 - 637508428 www.cauamic.cat


iCAU AMIC 55

Raya

Floquet Setter 3 ANYS

Podenca de pèl llarg 6 ANYs

ADOPCIÓ - 646135025

F

loquet és un gos molt mogut, divertit i juganer. També és una mica poruc amb les persones, però quan et té confiança és afectuós i entranyable. Té obsessió pel menjar i no deixa que cap gos s’acosti al seu bol de pinso, excepte la Raya que és la seva companya de gàbia. Estem treballant aquest problema i a poc a poc ho estem solucionant.

FES-TE VOLUNTARI! Passejades dijous i caps de setmana

EL CAU AMIC Assossiació Protectora d’animals 646135025 - 637508428

4€* Autorrentat / Perruqueria / Ensinistrament Carrer Martorell 20 Sant Cugat del Vallès

Tel. 601 119 200 www.ohhappydog.net

HORARI: 8:00 — 22:00 De dilluns a diumenge * Procés bàsic de fins a 12 minuts que inclou xampú, suavitzant, desparasitat i assecat.

ADOPCIÓ - 646135025

L

a Raya és una gossa molt tímida i li costa una mica agafar confiança, però quan ho fa és afectuosa i obedient. Li agrada molt estar amb altres gossos i xafardejar-ho tot, però el que més li agrada són les llaminadures. Durant els passejos és molt tranquil·la, no tira de la corretja i li encanta olorar-ho tot. Té bona relació amb els altres gossos, tant amb mascles com amb femelles.


SANTCUGAT MAGAZINE - FEBRER DE 2019

ALIMENTACIÓ

56

GUIA COMERCIAL

TELÈFONS D’INTERÈS URGÉNCIES ADF. S. CONTRA INCENDIS 112 / 93 565 70 00 AJUNTAMENT 93 565 70 00 AMBULÀNCIES 112 / 93 588 57 70 ARXIU GAVÍN 93 674 25 70 BIBLIOTECA DEL MIL.LENARI 93 589 27 49 BIBLIOTECA DE MIRA-SOL 93 565 70 97 BOMBERS GENERALITAT 112 - RUBÍ 93 697 60 80 CAP CAN MATES 93 561 80 80

BELLESA - ESTÈTICA

CAP SANT CUGAT 93 589 11 22 DIA I HORA: 93 378 63 00 URGÈNCIES: 93 589 44 55 CAP VALLDOREIX 93 583 74 00 CASA DE CULTURA 93 589 13 82 HOSPITAL GENERAL CATALUNYA 93 565 60 00 MANYANS 93 674 00 14 MOSSOS D’ESQUADRA 112 / 93 583 50 00 93 544 19 51 POLICIA MUNICIPAL 092 / 93 589 13 28 POLICIA NACIONAL (DNI) 93 674 78 58 SANITAT RESPON 902 111 444

ALIMENTACIÓ

CARNISSERIES XARCUTERIES BONACARN c/ Rambla Celler, 29 TEL.93 590 15 15

TOT BO Rbla. Can Mora 9 TEL. 93 675 42 01

HERBORISTERIES BROTS Passeig Macia, 70 TEL: 931 413 956 FONT DE VIDA Passeig de les Torres, 43 TEL: 93 697 89 51 - Rubí

CARNISSERIA SAGARRA c/ Endavallada, 22 TEL. 93 674 01 60 c/ Francesc Moragas, 13 TEL. 93 675 37 77

LLEGUMS

CORELLA C/ Valldoreix, 22 TEL. 93 674 31 82

LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS c/ Major, 6 TEL. 93 675 87 74

GASCH CANSALADERS Pg. Francesc Macià , 531982 Tel.93 348 89 05

– PLATS 2018 PREPARATS

TOT AGRO Alimentació ecològica Cami de Can Calders, 6b TEL. 93 541 58 80 VERITAS Av. Lluís Companys, 31 Tel. 93 544 10 60

VINS CAL CABALLU c/ Plana de l’Hospital, 3 TEL. 93 674 01 69

TEMPS DE TE c/ Valldoreix, 4-6 Tel. 93 180 14 25 TEA SHOP c/ Major, 32 TEL. 93 589 02 02

XURRERIES iSALUT 39 CAN VERNET & MIRAS c/ Josefina Mascareñas

INSTITUTS

VINALIUM DE BELLESA 20 1er 2a c/ Pous, 2 local 1 Rambla Ribatallada, Sant Cugat del Vallès TEL.93 624 16 64 935 897 676 BELLESA-ESTÈTICA

PASTISSERIES

DEPILGO.ES EL CAFÈ DE LA MIRTA c/ Gorina, 16 - 20 c/ Villà, 8 CAP Afavorable CASA TEL. 930 076 264 - 685 913 600 No hi ha vent per al vaixell sap on va (Séneca) TEL.que 93 165no 80 04 c/ Abat Armengol, 18-24 KAROL MILLER TEL. 93760 74 01 PASTISSERIA SÀBAT FORNS DE PA Rambla del Celler, 91 c/ Santiago Rusiñol, 46 LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS MASNOU TEL. 932 500 660 TEL. 93 674 01 79 c/ Major, 6 Pg. de la Torre Blanca, 48 JEAN LOUIS DAVID TEL. 93 675 87 74 SORGHUM TEL. 936 759 741 Pg. Francesc Macià, 53 Rambla del Celler, 15 ROSTIDORIA OLIVER PASTISSERIA SÀBAT TEL. 930 094 190 TEL. 931 373 152 c/ Sant Martí, 9 Rambla Ribatallada, 8 NAILS Corones porcellana sense metall LEIVA’S TEL. 93 589 82 75 TEL. 93 674 79 47 c/ Castellví,19 ROSTISSERIES ”Carillas” d’esmalt sintètic SORGHUM TEL. 931 588 953 SUPERMERCATS CAP A CASA Rambla del Celler, 15 QUIRODERMA Estètica dental. Blanquejament c/ Abat Armengol, 18-24 TEL. 931 373 152 CONDIS COLL FAVÀ Pg. Francesc Macià, 91 TEL. 93760 74 01 biològica Pont de Odontologia Can Vernet, 17-19 TURRIS TEL. 93 589 16 66 TEL. 93 674 44 30 LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS c/ Francesc Moragas, 24 SILUET GYM & ESTETIC c/ Major, 6 TEL. 93 675 23 87 CARREFOUR c/Esperanto, 12 baixos. TEL. 93 675 87 74 Financem els seus tractaments Centre Comercial Sant Cugat TEL. 93 589 23 43 - 618 888 728 Tel. 914 908 900 FRUITERIES

Implants i Pròtesis

CARMETA FRUITES I VERDURES c/ Valldoreix, 27 TEL. 93 674 04 68 OLL

C

MERCADONA Rambla del Celler, 29 TEL. 93 589 35 82

F

AVÀ MÓN VERD Alimentacó ecològica SANT CUGAT FRUITS 1-2 IMPLANTOLOGÍA ESTÉTICA DENTAL - ORTODÓNCIA c/ Juan Ramón Jiménez, 1-9 Rambla del Celler, 89 Av. Francesc  93 58 Rubí - TEL.650 96995 662349 TEL.93 583 80 42 Macià, 83 SANT CUGAT

TE I CAFÈ

JOIERIA

A GRANEL c/ Major, 18 TEL. 935879198

AMBAR JOIERS c/ Castillejos, 33 TEL. 936 756 295

DELÍRIUM c/ Valldoreix, 59 TEL. 667 52 00 00

GOLDEREY c/ Sant Antoni, 10 TEL. 931 658 877

URGÈNCIES I EMERGÈNCIES SANITÀRIES 112 / 061 Francesc Macià, 76, local 4 08173 Sant Cugat del Vallès

AVARIES FECSA - ENDESA 800 760 706 GAS NATURAL 900 333 999 SOREA 900 304 070 902 250 070 (Comercial) ----------------------------TELEVISIÓ SANT CUGAT 93 589 88 99

Tel.: 93 589 87 60 · www.centredentalfrancescmacia.com

LA TEVA QUALITAT DE VIDA

Leiva’s

Manicura i Pedicura Nous serveis: Reparacions, neteja Esmaltat semipermanent de cotxetsUngles i lloguer. Consulta’ns acríliques i de gel Decoració d’ungles 15% descompte* en 1er servei Vine 10 vegades i et regalem la 11a Depilació i fotodepilació *Oferta vàlida fins al 31 de setembre Fotorejoveniment

c/ Castellví 19 Sant Cugat

@laivasnails_santcugat

931 58 89 53

santcugat@leivasnails.com

EL NOSTRE PRINCIPAL OBJECTIU medicina estètica OdOntOLOGia ciRURGia GeneRaL medicina GeneRaL medicina de L’esPORt aPaReLL diGestiU medicina deL dOLOR PsicOLOGia deRmatOLOGia

Pg. Francesc macià, 91 · Sant Cugat del Vallès · t. 935 891 666 Psstge. torre alta, 6 · Sant Quirze del Vallès · t. 937 216 262


NÚVIA FOTOGRAFIA LA CRISTINA FOTOGRAFIA www. fotografosbodabarcelona.es CONSUELO ALCAIDE www.consueloalcaidefotografia.com TEL. 687783060

PERRUQUERIES BLUE STATION BY CEBADO Av. Via Augusta, 2-14 TEL. 93 674 05 58

CEBADO UNISEX c/ Sant Jordi, 33 TEL. 93 675 33 01/93 674 76 63 JEAN LOUIS DAVID Pg. Francesc Macià, 53 TEL. 930 094 190 KAROL MILLER Rambla del Celler, 91 TEL. 932 500 060 LLONGUERAS ELITE c/ Santiago Rusiñol, 43 TEL. 93 675 47 71 RAFFEL PAGÉS c/ Sant Antoni, 25 TEL. 93 674 13 35

SOLARIUM SOLMANIA c/ Torrent De La Bomba, 42 TEL. 667 461 956 DEPILINE SANT CUGAT c/ Francesc Moragas, 56 TEL. 93 589 12 80

TATUATGES DEYSI TATTOO C/ Santa Maria, 22 TEL. 639 327 919 EN SU TINTA c/ Major, 11 - 13 TEL. 646 511 035 MOE TATOO Av. Lluís Companys i Jover, 28 TEL. 648 812 584

CENTRE COMERCIAL MIRA-SOL Plaça Ausias March, 1 TEL. 93 582 70 18 ST CUGAT CENTRE COMERCIAL Av. de la via Augusta, 2-14 TEL. 93 589 83 46

CULTURA

MUSEU DEL TAPÍS CASA AYMAT C/ Villà, 68 TEL. 936 759 951

ENSENYAMENT

ARTÍSTIQUES

CINEMES

LAINE ET COTON c/ Montserrat, 35 TEL. 655 375 812

CINEMES SANT CUGAT Av. Pla del Vinyet, 50 www.cinemessantcugat.com

POU D’ART c/ Balmes, 35 TEL. 93 590 60 86

YELMO Centre Comercial Sant Cugat TEL. 93 589 60 36

DANSA

TEATRE TEATRE AUDITORI Av. Pla del Vinyet, s/n Tel. 93 590 7690 TEATRE MIRA-SOL c/ Mallorca, 42 TEL. 936 752 288

GALERIES D’ART SALA RUSIÑOL c/ Santiago Rusiñol, 56 TEL. 93 675 47 51 CANALS GALERIA D’ART c/ de la Creu, 16 TEL. 93 675 49 02 POU D’ART c/ Balmes, 35 TEL. 93 590 60 86 ESPAI LLUÍS RIBAS c/ Gorina, 13 TEL. 935 895 776

MUSEUS CASA MUSEU CAL GERRER c/ Santiago Rusiñol, 60 TEL. 93 544 18 34 MUSEU DEL MONESTIR Plaça de l’ Om, 1 TEL. 936 759 951

ARABESC ESTUDI DE DANSA c/ Migdia, 13 TEL. 93 589 25 17 LAURA ESTEVE c/ Sallés, 1-3 TEL. 93 589 83 56

IDIOMES CIC IDIOMES Av. de la Generalitat, 199 - 201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/idiomes ENGLISH CONNECTION c/ Sant Domènec, 7 TEL. 93 675 21 06 HELEN DORON ENGLISH SANT CUGAT c/ Josefina Mascareñas,1 TEL. 931 064 354

SPRINT IDIOMES c/ Francesc Moragas, 4 TEL. 93 589 22 64/93 674 66 35 TBKIDS c/ Sant Antoni, 6 TEL. 932 693 879

LA FARGA Camí de St. Cugat al Papiol, 36 TEL. 935 894 464 TEL. 93 674 97 97 PUREZA DE MARIA c/ Mercè Vilaret, 21 TEL. 93 674 22 50

ESCOLES AGORA SANT CUGAT IS c/ Ferrer i Guàrdia, s/n TEL. 93 590 26 00 ESART Pg. Antoni Gaudí, 11 TEL. 93 565 70 75 ESCOLA SANTA ISABEL Rambla Ribatallada, 12-14 TEL. 936 740 414 EU GIMBERNAT Av. de la Generalitat, 202 TEL. 93 589 37 27 EUROPA IS Av. Pla del Vinyet, 110TEL. 93 589 84 20

THAU SANT CUGAT Av. de la Generalitat, 199 - 201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/thausc

ESCOLES LLIURES NUNA PROJECTE EDUCATIU Avda. d’Emeterio Escudero,43 La Floresta TEL. 608 503 574

ESPORTIVES OMET Multiesportiva per a Joves www.omet.santcugat.cat

Els Serveis que sempre van bé

ELS CAÇADORS Bar

Tel. 935 132 026

Mòb. 616 398 400 Passeig Torre Blanca, 82 Sant Cugat info@barelscazadorssantcugat.es

INTERNATIONAL HOUSE Av. Cerdanyola, 73 T. 93 348 78 85/626 44 57 82 MAB LANGUAGE Pg. Francesc Macià, 81C TEL.93 140 85 45 -652 273 249 MERIT SCHOOL c/ Gorina, 15 TEL. 93 589 23 18

ESPECTACLES + ESPECTACULARS

Lloguer, serveis i venda d’audiovisuals. So i il·luminació professional.

M. 686 560 600 T. 936 742 243 C/ Joan XXIII , 54 08172 Sant Cugat del Vallès www.wattsmobils.com

ENSENYAMENT

BOGUE Pg. Francesc Macià, 58 TEL. 93 589 26 01

C. COMERCIALS

57

CULTURA- ESTÈTICA BELLESA

GUIA COMERCIAL

.


SANTCUGAT MAGAZINE - FEBRER DE 2019

ENSENYAMENT

58

GUIA COMERCIAL

MUGENDO MARTIAL ARTS c/ Manel Farrés, 95 TEL. 93 583 13 22

LAW & LAW Pça. Ausiàs March,1- pl.2 dp.10 TEL. 931 917 403

AUTOESCOLES

F & M ADVOCATS c/ Castillejos, 9 T. 933 283 856/695 054 281

GARCAZ AUTOESCOLES c/ Els Pous, 12 i Avda. Cerdanyola, 36 TEL.930168013 - 930168012

MÚSICA AULA DE SO Plaça del Coll, 2 TEL. 93 589 76 40

EMPRESA

VIRTÈLIA ESCOLA DE MÚSICA Av. de la Generalitat, 199-201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/virtelia

GAP ASSESSORS Av. Lluís Companys i Jover, 29 TEL. 93 589 72 08 GLÒRIA ROVIRA ADVOCATS gloriarovira@icab.cat T. 93 245 52 70/667 767 337 GRUPQGAT c/ Francesc Moragas, 58 T. 93 674 78 45/670 25 57 04 INTERGESTIO&ASSESSORS c/ Orient 78-84 TEL. 93 583 04 40

JORDI RICOMÀ c/ Balmes, 11 TEL. 93 674 58 62

PDG CONSULTORS c/de Josep Maria Sert, 16-A TEL. 601 119 200

PSICOTERÀPIA ESPIRITUAL David Sitges Sardà TEL. 606 904 202

SANT CUGAT CONSULTING Av. de les Corts Catalanes, 5 TEL. 93 589 53 58

REFORÇ ESCOLAR ACTUA c/ Santa Joaquima, 22 TEL. 93 488 56 4

HÍPICA INFORMÀTICA

HÍPICA CAN CALDÉS Av. Corts Catalanes, s/n T. 93 553 11 83/618 815 800 HÍPICA COLLSEROLA c/ Oceà Atlàntic, 80 TEL. 93 589 89 89

NÀUTICA ESCOLA NÀUTICA S.CUGAT Av. Pla del Vinyet, 9 T. 93 674 67 65/619 731 588

EMPRESA

ADVOCATS I ASESSORS GESTORIA ANGEL GONZALEZ Av. Can Picanyol, 43-45 1º3ª T. 93 328 23 88/648 936 990

CORREUS I MISSATGERIA

ARQUITECTES I INGENIERS

ÀREACONS Projectem el teu espai · TEL. 686 247 077 · Xavier Oller ENA ARQUITECTURA SALUDABLE c/ Ramon Berenguer IV, 4 TEL. 620 100 164 Barbarà del Vallès MIREIA MASDEU STUDIO c/ Puig i Cadafalch, 56 TEL. 696 347 569

HOTELS H2 SANT CUGAT c/ de Vic, 19 TEL. 93 589 06 05 NOVOTEL Pl. Xavier Cugat, s/n Tel. 93 589 44 14 STC HOTEL & RESTAURANT c/ Cèsar Martinell, 2 TEL. 93 544 26 70

INFORMÀTICA

VENDA I REPARACIÓ

MAILING VALLÈS c/ Mercè Rodoreda, 8 local 7 TEL. 93 589 23 71

COPISTERIES

PC BOX SANT CUGAT Pg. Torreblanca, 8 - 10 TEL. 93 544 21 14

IMMOBILIÀRIA

AGÈNCIES

COPYSERVEIS c/ Martorell , 20 - 22 TEL. 93 675 43 06

AMAT FINQUES Pl. Can Cadena, 2 TEL. 93 590 68 80

DETECTIUS GN DETECTIVES c/ Dos de Maig, 25 T. 93 142 38 09/656 327 976

FELIU FRANQUESA Rambla del Celler,17 TEL. 93 544 12 12

DISSENY GRÀFIC

DON PISO Av. Francesc Macia, 58-60 TEL. 93 587 89 80

ELEMINDS c/ Balmes, 29 TEL. 619 878 466/618 916 866

FINQUES MORAGAS c/ Francesc Moragas, 17 -19 TEL. 93 675 12 36

SANTCUGAT WEB Disseny Gràfic i Web TEL.644 75 11 00

EUROFINCAS c/ Sant Antoni, 52 baixos TEL. 93 675 08 04

IMMOBILIÀRIA

BUFET MOLINA BOSCH Av. Rius i Taulet, 5-9, 2n 2a TEL. 93 674 17 54 EDURNE ZUNZUNEGUI c/ Orient, 84 TEL.93 590 36 92 REALTARIA.ES Av. Rius i Taules, 29 TEL. 935 416 294

Ragull, 32 Sant Cugat 936 751 769 biciesport@hotmail.com Biciesport Camps

CASA EN SANT CUGAT TEL. 93 250 95 87 GRUP QGAT TEL. 93 674 78 45

CONSTRUCCIÓ BAUCASA TEL.698534792/650415726 La Floresta. CONSTRUVALL Passeig de l’Esparver, 92 TEL. 935 89 77 67

LLAR

ARMARIS A MIDA DISSENY IN DECO Pl. Doctor Galtés, 7 local 4b T. 93 674 58 51/636 976 992

A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com CRISTALERÍAS GIL BARCELONA Av. Cerdanyola, 26 TEL. 93 674 57 97 FEM QUASI DE TOT Alumini i PVC, instal.lacions de noves i reparació TEL. 652 391 331

MARCS MARCS VALLÈS c/Vallès, 23 TEL. 93 675 49 43

CATIFES ALFOMBRAS PAPIOL Camí Can Calders, 16 TEL. 93 589 46 56

ALARMES, SEGURETAT CALEFACCIÓ, SERRALLERIA GAS I ELECTRICITAT 24H MERCASOL c/ Roselló, 20 T. 93 674 00 14

ABC SANT CUGAT c/ La Granja, 19-21 TEL.93 583 68 81

FERRETERIA SABADELL Pg. Torreblanca, 35 TEL. 93 674 56 48

A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com

ANTENES

INSTAL.LACIONS E. FERRI Avda. Cerdanyola, 47 TEL. 619 403 329

COLL FAVÀ SERVEIS Pg. Francesc Macià, 85 T. 616 88 66 57/93 590 63 07 MONTOSA c/ Montserrat, 33 T. 93 674 47 58/627 444 166

ALUMINI I VIDRE ALUMINIOS J. CRUZ Pg. Torre Blanca, 16 TEL. 93 675 25 89

SERVICUGAT c/ Sant Ramon, 4 TEL.93 587 97 21 SOLNET Manel@solnet2000.com TEL. 687 719 591 SPARKS INSTAL.LACIONS Lolobini@hotmail.com TEL. 622 120 915

-Instal·lació i reparació de panys -Duplicat de tot tipus de claus -Urgències 24 hores -Apertures -Candaus -Duplicat de comandaments a distància

93 674 00 14 - 24 hores PLAÇA DEL COLL, 2 - TEL. 93 589 76 40 WWW.AULADESO.ORG SECRETARIA@AULADESO.ORG

Bicicletes Complements Accessoris Taller Especialitzat

C\ Rosselló, 20 08172 - Sant Cugat del Vallès - Barcelona www.mercasol.cat - mercasol@mercasol.cat


LA SABATA · c/ Francesc Moragas ,Nº 6 · Plaça d’Ausiàs March, 1-9 local 2 (Mirasol centre comercial) · c/ Elies Rogent, 10 ·Local 4

FERRETERIES FERRETERIA SABADELL Pg. Torreblanca, 35 TEL. 93 674 56 48

FLORISTERIA MUSCARI Mercat Torreblanca TEL. 93 674 87 20 JARDILAND Ctra.Sant Cugat a Rubí,km14,5 TEL. 93 675 04 52 LA NOGUERA HOME&GARDEN Ctra. Rubi-Molins De Rei, KM. 9,8 TEL. 93 587 20 01 PARCS I JARDINS DE CATALUNYA Finca Can Xercavins - Rubí TEL. 93 699 04 37 TOT AGRO Cami de Can Calders, 6b TEL. 93 541 58 80

LLARS DE FOC ORNALLAR c/ Martorell, 59 TEL. 93 675 44 96

PARQUETS A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com KADIRA DISSENY D’INTERIORS Rambla Can Mora, 18 TEL. 93 675 44 50 PARQUETS SANT CUGAT Av. Lluís Companys, 7 TEL. 607 217 834

PERSIANES

SAYMA CUIN Av. Cerdanyola, 92 TEL. 93 584 33 11

DON CANINO Av. Via Augusta , 31 TEL. 93 573 40 30

MOTO TRAFIC Av. Lluís Companys, 2 TEL. 93 674 07 73

PINTORS MARTÍNEZ: T 629 268 035/629 268 043

RELLOTGES

DOGGY’S CLÍNICA VETERNÀRIA Pg. Baixador, 10 Mira-Sol TEL. 93 541 36 14

TWIN MOTORS c/ Borrell, 9 TEL. 93 674 88 78

MAQUINÀRIA JARDÍ SATGARDEN c/ Joan XXIII,25 TEL. 93 512 26 86 MAQUINÀRIES ADELL c/ Faraday, 145 - Terrassa TEL. 937 887 093

PARAMENT DE LA LLAR CUINETES COOK SHOP c/ Valldoreix, 45 TEL. 93 315 78 07 IRON 4 YOU C/ de la perdiu, 12 (Rubí) TEL. 649 434 521 MATALASSARIA MONESTIR c/ Josefina mascareñas 3-local 5 TEL. 93 590 04 78

PERPETUAL COMPTA TEL. 93 583 61 46 H.convingudes www.perpetualcompta.com

REPARACIÓ DE CALÇAT

LA SABATA c/ Francesc Moragas ,Nº 6 c/ Elies Rogent ,Nº 10 local 4 Plaça d’Ausiàs March, 1-9 local 2 (Mirasol centre comercial)

MASCOTES RESIDÈNCIES I ENSINISTRAMENT

GOVES Av. Cerdanyola, 45 TEL. 93 589 41 73 JOAQUIN JURADO CAZORLA Fusteria-Electricitat- Pintura TEL.648 105 972 EL MANETES www.reformeselmanetes.es TEL. 686 988 894 ANTONIO VALENZUELA Reformas en General TEL. 659 762 567

MOTOR

RESTAURACIÓ MOTOCICLETES

MOTOCICLETES

JUAN MANUEL TEL. 607 434 887 TEL. 93 589 32 11

CASTELLVÍ MOTOR c/ Roselló, 15 TEL. 93 589 32 11

SANTCUGATWEB

Web Creació 295€ · Actualització de pàgines 295€ · Xarxes socials 45€ mes · Diga’ns què vols i et direm quant costa, truca’ns sense cap compromís(644 75 11 00

JOAN CAPEL TEL. 667 038 899

GEISER GRUP Can Fatjó dels Aurons, s/n T. 93 580 55 85

CENTRAL MOTO c/ Carrer del Vallespir, 40 TEL. 937 63 48 07

VETERINOS C. Àngel Guimerà, 11 TEL.93 589 71 41

PALAU LORD CAN Camí de la Serra, s/n Palau-Solità i Plegamans TEL. 938647040-607849426

REFORMES MULTITECSI Francesc Macià,87. Local 2 T. 93 684 34 92 / 684 187 222

MOTO 77 c/ Castellví, 27 TEL. 93 674 17 59

SALVAVET SANT CUGAT Pg. Francesc Macià, 85B TEL. 93 174 53 21

PERRUQUERIES i COMPLEMENTS FERES c/ Indústria, 21 TEL. 93 174 56 66

30 d’experiència,

OH HAPPY DOG c/ Martorell, 20 TEL. 601 119 200

professionalitat i preu ajustat

VETERINARIS CENTRE VETERALIASANT CUGAT c/ Viñolas, 10 TEL. 93 675 05 12/610 786 786 CUA VETERINARIS A DOMICILI Montse Dueso TEL. 629 858 207

FEM QUASI DE TOT Alumini i PVC, instal.lacions de noves i reparació T. 652 391 331

PINTORS i PINTURES DECASA PINTURES Carretera Roquetes, 31 T 93 544 10 46/93 731 28 03 A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com

36 punts de venda Des de 1982 al servei de l’instal·lador

SUBMINISTRAMENTS ELÈCTRICS

www.abcgrup.com

IL·LUMINACIÓ LED

FONTANERIA CLIMATITZACIÓ

C/ La Granja, 19-21 St Cugat abcsantcugat@abcgrup.com Horari: dilluns a divendres de 8h a 13h i de 15h a 19h.

10 ANYS

AL VOSTRE SERVEI

93 583 68 81

Segueix-nos a

MASCOTES

FLORS I PLANTES

DECOBARNA c/ Montserrat, 10 T 93 675 95 14/609 329 485

CAT

CÒPIES CLAUS I COMANDAMENTS ESMOLAT DE GANIVETS

LLAR IMMOBILIÀRIA

59

GUIA COMERCIAL


SANTCUGAT MAGAZINE - FEBRER DE 2019

MOTOR

60

GUIA COMERCIAL

TALLERS MECÀNICS ANTONIO MARTÍN c/ Brillante, 6 - Rubí TEL. 936 997 164 SERVICAR PERE CANALS Baixada d’Alba, 12 TEL. 93 674 63 62 SISCU MIRA-SOL Pg. Baixador, 3

ASSEGURANCES NENS

ASSENUR c/ Orient, 78-84, 1a. TEL. 693 707 285 HERNANDEZ CATALÀ 93 691 57 01/655 920 500

CONCESSIONARIS CHEVROLET Avda. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48 CITROËN Ctra. de Rubí, 22 TEL. 93 674 13 21 DACIA Carrer de Manel Farrés, 6-12 TEL. 93 589 32 53 FIAT Av. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48

OCI I ESPORTS

HONDA Av. Cerdanyola, 75 - 77 TEL. 93 544 25 55 HYUNDAI Av. Cerdanyola, 92 TEL. 93 463 77 54 KIA Ctra. de Rubí 76 - 80 TEL. 93 589 74 76 MAZDA Av. de la Via Augusta, 3 TEL. 93 590 64 51 MERCEDES Av. Corts Catalanes, 13 TEL. 93 590 21 90 OPEL Avda. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48 PEUGEOT Av. Cerdanyola, 73 TEL. 93 590 25 25 RENAULT Carrer de Manel Farrés, 6-12 TEL. 93 589 32 53 SEAT Carretera de Rubí, 22 TEL. 936 74 13 21

SUZUKI c/ Francesc Moragas, 13 TEL. 93 589 13 10 TOYOTA Ctra. de Rubí, 80 TEL. 93 583 01 20 VOLKSWAGEN c/ Mercè Rodoreda, 16-32 TEL. 93 674 71 71

NADONS

HÍPICA

ERA MEU Avinguda de Cerdanyola, 67 TEL .930 08 10 27

HÍPICA CAN CALDÉS Av. Corts Catalanes, 0 S N T. 93 553 11 83/618 815 800

LUNISKA BABY STORES Av. de la Via Augusta, 15-25 TEL . 931 51 45 14

HÍPICA COLLSEROLA c/ Oceà Atlàntic, 80 TEL. 93 589 89 89

ESPORTS

RENTAT DE COTXES CLUBS ESPORTIUS ECO HAND CLEAN 638 17 67 62 (cita prèvia)

NENS

LLARS D’INFANTS AFIND c/ Barcelona, 27 TEL. 93 675 19 09 AGORA PATUFET INFANT SCHOOL c/ Sant Jordi, 22 T. 93 589 84 85/93 674 12 39

AUGUSTA PADEL Avda. de la Guinardera, 11 - 13 TEL. 630 927 501 CLUB GOLF SANT CUGAT PITCH & PUTT c/ Villà, 79 TEL. 93 589 87 81 CURVES c/ Balmes, 22 T. 93 587 83 41

EMDV COMPLEX ESPORTIU C/ Brollador - Valldoreix T. 93 674 67 65/619 731 588

BUBBLES-NENS-LLAR D’INFANTS Rambla del Celler,121 T. 93 250 86 20

EUROFITNESS Ptge baró de Coubertin,1 TEL. 93 583 03 45

L’ALBA JARDÍ D’INFANTS c/ Carme, 40 TEL. 93 674 86 99

INVICTUS Carrer de Moragas, 12 TEL. 931 86 31 34

LES TORTUGUETES c/ Villà, 82-84 TEL. 93 674 07 06

MUGENDO c/ de Manel Farrés, 95 TEL. 935 83 13 22

MAINADA (SANT ESTEVE) c/ Sant Esteve, 36 TEL. 93 674 81 52

BOTIGUES DE ROBA ERA MEU Avinguda de Cerdanyola,67 TEL: 930 081 027 TEN POINT c/ Santiago Rusiñol, 40 TEL. 629 727 918

JOGUINES DON DINO c/ Santiago Rusiñol, 19 TEL. 645 65 78 58 ELS TRES REIS c/ Santiago Rusiñol, 58 TEL. 93 674 06 49

ASSISTÈNCIA A DOMICILI GENT GRAN VALLÈS GENT GRAN c/ Berguedà,43 Castellar del Vallès TEL. 93 714 33 43

BENESTAR EMOCIONAL

ELISENDA VILA www.elisendavila.com TEL. 699 794 051 DRA. RUS FERRER doctorarusferrer@gmail.com TEL. 665 764 570 FERRAN BURGAL Passeig de Rubí,56 Valldoreix TEL. 606 900 497

Els Serveis que sempre van bé

DIR Ctra. de Rubí, 76-80 TEL. 93 544 27 92

HAPPY WAY c/ Sant Esteve, 7 T.93 676 40 78/616 842 765

LITTLE DUCKY c/ Joan XXIII, 31 TEL. 93 589 17 04

SALUT

DAMAI Mª José Romero T. 672 273 000 Sant Cugat Vallès

MATERIAL ESPORTIU BICICLETES BICIESPORT Av. Ragull, 32 TEL. 93 675 17 69 BIKE QGAT c/ Manel Farrés, 97 local 2 TEL. 93 674 32 42

NETEJA ECOLÒGICA DE VEHICLES A MÀ IRON4YOU.ES

recollida i entrega

GRATIS

GIMNÀSTICA CLUB ARTÍSTICA SANT CUGAT Camí de Can Calders, 10B TEL. 606 185 113 HOOP DANCEFIT c/ Enric Granados, 6 TEL. 933 486 535/618 753 875 L’ATELIER Plaça d’Octavià, 1 2n 1a TEL. 93 590 05 98

RECUPERA EL TEU TEMPS PER A TU

9.30 a 20 h dilluns a dissabte

Ens ocupem de tot! Recollim la teva roba, la planxem i te la tornem! Fes el que vulguis amb el temps que fins ara li dedicaves a planxar! Des de només 0,75€

t. 649 434 521

www.iron4you.es | teloplancho@iron4you.es

ens trobareu al pàrquing - 1


KAIZEN c/ Dos de Maig,25 1er3A TEL. 936759433/657590726

DENTAL VALLÈS Av. Cerdanyola, 13 Local T. 93 583 15 05

LLAR DE IOGA c/ Estapé, 43 TEL. 676 662 776

DENTAL VOLPALLERES c/ Benet Cortada, 16 T. 93 515 76 83

SILVIA CAMACHO GONZALEZ Camí de la Creu, 24 TEL. 607 955 859

NUDENTIS Av. Lluís Companys i Jover, 15 local 1 TEL. 93 737 01 01

SQGESTALT TERÀPIA I COACHING c/ Sant Antoni, 50 Tel. 93 189 17 22

FISIOTERÀPIA I REHABILITACIÓ

CENTRE NÚRIA CABALLÉ FISIOTERÀPIA I OSTEOPATIA c/ de Pere Serra, 30 Baixos 2 TEL. 93 583 66 06 www.nuriacaballe.com

CENTRES MÈDICS

REMEDY CENTRES c/ Plaça Unió, 1. Edifici B 1º3ª TEL. 93 544 19 16 MANS DE SANT Pg. Francesc Macià, 62 TEL. 93 589 83 16

POLICLINIC TORREBLANCA Av. Torreblanca, 2-8, 1ª planta T.93 589 18 88/902 026 821 QUIRODERMA CLÍNICA ESTÈTICA Passeig Francesc Macià, 91 T. 93 589 16 66/665 948 006

CLÍNIQUES DENTALS CENTRAL DENTAL FRANCESÇ MACIÀ Passeig Francesc Macià, 76. L1 T. 93 589 87 60 CLÍNICA DENTAL DENTALÒGIC c/ Francesc Moragas, 23 TEL. 93 674 01 46 CLÍNICA DENTAL ROSETTI Rambla Ribatallada, 20, 1er2 TEL. 93 589 76 76 COLL FAVA CLINICA DENTAL Pg. Francesc Macià, 83 TEL. 93 589 53 49

IM CLINIC - INSTITUTO DE CIRUGÍA PLÁSTICA Dr. Iván Mañero Carrer de Victor Hugo, 24. TEL. 902 40 15 40

NADONS I EMBARÀS

MEDICINA ESTÈTICA CENTRE ESTÈTIC CAN MORA c/ Sant Jordi, 30-32 T. 93 589 79 18/93 589 43 44

FENT COSTAT info@fentcostat.cat TEL. 618 556 352

BAR LOS CAZADORES Pg. de la Torre Blanca, 82 TEL. 622 729 231

RESTAURACIÓ

MAMMALIA c/ Castellví,13.Local 1 i 3 TEL. 607 537 220

EL CASALET c/ Sant Albert, 3 TEL. 93 675 10 55 Valldoreix

OFTALMOLOGIA

QGATS CAT CAFÉ c/ de la Creu,31 TEL. 660 396 363

CLÍNICA OFTALMOLÒGICA RUBÍ c/ Cervantes ,134 (Rubí) TEL. 93 699 58 66

CLÍNICA OFTALMOLÓGICA TRES TORRES Av. Rius i Taulet, 33 TEL. 93 594 01 38

REEDUCA Rambla del Celler, 121 TEL. 93 589 63 84

A LA CANTONADA ESTIC c/ Francesc Macià,86.Local 1 TEL. 93 463 82 19

ECOLÒGIC MAMI Plaça Augusta,4 TEL. 680 208 600

CENTRE SANITARI CAN MORA c/ Sant Jordi, 37 TEL. 93 589 43 44

LOGOPÈDIA

SUPORT PSICOEDUCATIU

RESTAURACIÓ

GINECOLOGIA

DOGINE c/ Francesc Moragas, 25 TEL. 93 589 13 07

LA RAMPA c/Moreneta de Montserrat, 44 TEL. 647 92 39 84

KUPU-KUPU EMBARASSADES, MARES I NADO info@kupu-kupu.cat www.kupu-kupu.cat

GENERAL ÓPTICA c/ Santiago Rusiñol, 39 TEL. 93 583 65 13

ECOX 4D c/ Castellví, 27 TEL. 93 122 19 60

VILA VALLDOREIX Av. Joan Borràs, 64 TEL. 93 589 62 58

PODOLOGIA

CAMINEM Plaça Pep Ventura, local 1-2 TEL. 931 789 572

RESIDENCIES

LLAR D’AVIS MIRA-SOL c/ Pompeu Fabra, 193 TEL. 93 675 33 65 SANT SALVADOR c/ Sant Salvador, 47 TEL. 93 674 42 23

GANJE 2210 Avda. Francesc Macià, 16 - 20 TEL. 680 306 828 TAJ MAHAL Can Mates,2 TEL. 93 027 40 05 MOMOTARO Rbla. Mossen Jacint Verdaguer,185 TEL. 93 675 68 82 Valldoreix

COQUES I PANEDONS MONTSE Francesc Macià, 20 TEL. 93 735 50 88

VERDE Y CHILE c/ del Carme, 39 TEL. 640 220 846

DELEIT SUHI c/ Valldoreix, 10 TEL. 93 463 65 38

SERVEI A DOMICILI

LA VITA IN FIORI Plaça d’Octavià, 8 TEL. 93 611 63 28 L’AUPE Plaça Augusta,2 Local 1 TEL. 93 408 94 79 LA PIEMONTESA Av. Augusta 15 - 25 TEL. 93 858 57 88 MEZZANOTTE PIZZERIA Pg. Torreblanca, 2 TEL. 93 675 32 63

GRUPO AMAVIR c/ Victor Hugo, 10 TEL. 93 521 02 64

PETRITXOL Plana de l’Hospital,20 TEL. 93 140 31 91

COM A CASA Pl. Ausiàs March, 1 local 8 TEL. 93 681 46 70 CAP A CASA C/ de l’Abat Armengol, 18-24 TEL. 937 60 74 01

TELEPIZZA Rambla del Celler, 15 TEL. 93 589 90 90 ROEL PIZZA Rambla Jaume Sàbat, 4 TEL. 93 590 01 00

ORG. EVENTS

INNOVAR EVENTS Experiencies Personalitzades TEL 640 327 244

LOCAL PER CELEBRACIONS BRULAND Can Llobet, 8 - Bellaterra TEL. 93 592 17 48 Més informació pàgina RESTAURACIÓ

Els Serveis que sempre van bé

taller mecànic ALEX CANALS MECÀNICA GENERAL - MULTIMARCA - PNEUMÀTICS ELECTRICITAT - ELECTRÒNICA - INJECCIÓ AIRE ACONDICIONAT - XAPA I PINTURA Des de 1880

C/ Castillejos, 33 Sant Cugat del Vallès TEL. 93 675 62 95

ambar_joiers@hotmail.com

Baixada d’Alba,12-14 Sant Cugat del V. (BCN) 93 674 63 62 609 33 89 09 servicar@tallerservicar.es www.tallerservicar.es

RESTAURACIÓ

CENTRE SANITARI CAN MORA c/ Sant Jordi, 37 T.93 589 43 44/609 343 344

QUIRODERMA CLÍNICA ESTÈTICA Pg. Francesc Macià, 91 T. 93 589 16 66 /665 948 006

61

SALUT

GUIA COMERCIAL


santcugat MAGAZINE - FEBRER DE 2019

62 ianuncis per paraules Vols publicar un anunci per paraules?

publicitat@ santcugatmagazine .cat VENDA VOLKSWAGEN - TOURAN 1.6 tdi, 105cv, bluemotion, diésel, año 2011, 6 velocidades manual, navegador pantalla táctil y todos los extras. Cristales tintados de fábrica, ITV hasta 2021 y neumáticos recién cambiados. Duerme en parking, impecable, no fumador. 148.000 km. 8.750€ - 602170160 VOLKSWAGEN - GOLF 6 STYLE Diésel, manual, 105cv, 3 puertas, tdi, año 2012. Asientos calefectables y deportivos alcántara y tela, cristales tintados de origen (verde). Llantas de aleación 16. ITV hasta 2021. 96.200 km 8.490€ - 602170160

93 589 88 99

de 9 a 17 h de dilluns a divendres Se vende diana electrónica tipo bar medidas: 2,20 de alto, 0,65 de ancho y 0,33 de fondo. Funciona perfecta! Está en Sant Cugat. (380€) Preguntar por Rubén 644 75 11 00

​Quiosc​Rambla del Celler Sant Cugat del Vallès

Llibreria Xamfrà Passeig Torreblanca, 2

Habitación en las Planes. Un mes de depósito. En la casa hay 7 habitaciones con 1 baño y una cocina en cada planta, de momento hay 3 chicos y estamos de arreglos por eso el precio. Se busca persona con trabajo y acostumbrado a compartir vivienda. FGC cada 15 min a Barcelona. Precio 250 € 617772343

OFERTA Animació i organització de festes infantils o qualsevol celebració. Jocs, màgia, música, etc. Organitzem esdeveniments segons gustos. Truca’ns: 658753952 Noi busca feina de neteja i cura de gent gran. Telèfon: 637 06 05 58.

TRASPÀS

Classes de reforç de primària i també per alumnes amb dificultats d’aprenentatge. 661159202

Urgent traspàs per no poder atendre forn/cafeteria única a barri residencial amb moltes cases. Sortida de fums, maquinària, bomba i calefactor. Accepto cotxe a canvi. Preu negociable: 12.000 € Whatsapp 644284848

En lloguer local a peu de carrer amb llum, aigua i lavabo. Cantonada carrer Vallès amb passeig Torreblanca. 300 € Particular (620704097)

Procurem per la veracitat i l’autenticitat de la informació publicada a l’apartat anuncis per paraules rebuts a través dels diferents mitjans: telefònic, correu electrònic i internet. Sant Cugat Magazine de forma regular verifica els continguts, però en cap cas es fa responsable dels anuncis publicats.

L’ACUDIT

SUDOKU Per Simiro Loncuentro

9 5

Febrer19

4

5

6

4 8

7

2

2

6 1

4

1

7 3

8

3

5

7

9

6 6

4

2

8 5

5

7

6

Com s’hi juga: hem de situar números de l’1 al 9 en cada casella i cada fila, cada columna i cada caixa de 3x3 han de contenir aquests números, però sense repetir-ne cap.


ipassatemps 63 escacs

Per Jordi Corretja

Febrer19

a b c d e f g h

horòscop

Per Dhanna Astròloga

àries 21 MARÇ - 20 ABRIL

8 7 6 5 4

L’economia és protagonista. Et col·loques les piles per posar-te al dia. Vigila la gola, evita coses massa fredes o calentes. TAURE 21 ABRIL - 20 MAIG

Reps una bona dosi d’energia i prens una actitud enèrgica per iniciar una nova etapa. BESSONS 21 MAIG - 21 JUNY

3 2 1

J L

uguen blanques i guanyen.

a solució és: 1-Cd5 no 1-....cxd5 2-c3-Txe4; 3-Da7 si 1...-Dc5;2-Dxd4-Dxd4; 3-Ce7+-Rb8 o Rd8 4-C7xc6+-bxc6; 5-C5xc6+ recuperant la dama amb avantatge material.

S

i estàs més interessat en els escacs, pots contactar amb el Club d’Escacs Sant Cugat a la següent adreça d’internet: www.escacs.santcugatentitats.net

Entres en una etapa de canvis, sobretot pel que fa a qüestions professionals. cranc 22 juny - 21 JUliol

Més receptiu a les emocions pròpies i alienes. Si no tens parella, algú se’t pot declarar. LLEÓ 22 juLIOL - 23 AGOST

Si estàs cercant feina, pots rebre l’ajut d’una persona veterana, que confia plenament en tu. VERGE 24 AGOST - 23 SETEMBRE

Pots viure una experiència especial. Trobades casuals, plenes d’aprenentatge.

balança 24 setembre - 23 octubre

Si tenies conflictes amb un familiar, potser podreu arribar a algun tipus d’acord. Despeses relatives a decoració de la llar. ESCORPÍ 24 OCTUBRE - 22 NOVEMBRE

Etapa d’augment de la vida social. Vigila amb les provocacions, pensa abans de parlar. sagitari 23 novembre - 20 desembre

Aquests dies, algunes persones de caràcter més emocional que tu, passen per moments complicats. CAPRICORN 22 DESEMBRE -20 GENER

Poses la vista en remoure el que calgui per deixar la teva empremta al món. aquari 21 GENER - 19 FEBRER

Hi ha algun assumpte laboral que et dona la impressió que no s’acaba mai. PEIXOS 20 FEBRER - 20 MARÇ

Probablement vens d’una etapa que has gastat més del compte, toca planificar l’economia.

CONCURS / “EL RACÓ AMAGAT”

Regalem capses de caldo Aneto

Participa al concurs! Racó amagat del mes de febrer #42 On es troba aquest racó amagat de Sant Cugat? Envia la resposta i les teves dades personals a: hola@santcugatmagazine.cat *

LA TEVA QUALITAT DE VIDA EL NOSTRE PRINCIPAL OBJECTIU medicina estètica ODONTOLOGIA MEDICINA GENERAL MEDICINA DE L’ESPORT MEDICINA DEL DOLOR PSICOLOGIA

CIRURGIA GENERAL APARELL DIGESTIU DERMATOLOGIA

Pg. Francesc Macià, 91 · Sant Cugat del Vallès · T. 935 891 666 Ptge. Torre Alta, 6 · Sant Quirze del Vallès · T. 937 216 262 SOLUCIÓ RACÓ AMAGAT ANTERIOR Escultura a la plaça alcalde Magi Bartralot *Els tres primers correus que encertin el racó amagat s’emportaran automàticament el premi d’aquest mes.

Guanyadors del concurs de gener #41:

Ángeles Vila, Mila Cucurull i Rosa Maria Errea. Els guanyadors poden recollir el premi trucant al 93 589 88 99