{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

www.tvsantcugat.cat

GENER 2020

LA REVISTA DE TELEVISIÓ SANT CUGAT

#52

GUIA COMERCIAL

SANTCUGAT magazine Sant Cugat

sant cugat

Zona de baixes emissions? El tren com a alternativa d’un transport verd i sostenible està preparat per acollir aquesta transició?

dentalvalles

implants

ortodòncia

estètica

laboratori propi

ALTA TECNOLOGIA DENTAL

INSTAL·LACIONS DE MÀXIMA QUALITAT

www.dentalvalles.com 20 ANYS PEL

ANT TREBALL RIURE M TEU SO

St. Cugat del Vallès 93 583 15 05 Av. Cerdanyola 13

Barcelona 93 119 06 10 C/ Aragó 637

Mollet del Vallès 93 579 32 61 Rbla. Pompeu Fabra 43b


SUMARI 12 24 32 34 36 38 44 54

Què opinen els usuaris dels Ferrocarrils?

14

24

Sant Cugat és una ciutat de rics?

AGENDA

Quines seran les dates destacades d’enguany?

ENTREVISTA

LECTORS

El teu espai més crític. Participa-hi!

EDBUILDING

“Mares i pares també anem a l’escola”

GERENT Romà Ventura COORDINACIÓ GENERAL Júlia Ventura DEPARTAMENT comercial Mª Antònia Moreno Montse Navarro

AGENDA 2020 Les dates més destacades de l’any a Sant Cugat perquè no et perdis ni un acte!

ENTREVISTA La companyia T de Teatre va estrenar gira a Sant Cugat i vam parlar amb dues de les actrius.

39

50

18è

REDACCIÓ I COL·LABORADORS Laura Pou, Ivan Flix, Júlia Ventura, Anna Borau, Maria Xinxó, Josep Mª Cabrerizo, Jordi Corretja, Josep Lluís Silva, Maria Santaella, Flora Puntos, Anna Puntos i R. Ventura PORTADA Il·lustració estació tren Sant Cugat EDICIÓ DIGITAL Ivan Flix Josep Lluís Silva Dipòsit Legal: B - 24267 - 2015

ECOLÒGIC

SC Magazine no es fa responsable del contingut dels articles ni de les opinions que hi apareixen publicades.

CULTURA

Com saber si un ou és ecològic?

MASCOTES

Com preparar l’arribada d’un nadó a casa

edita televisió Sant Cugat, S.L.

32

Marta Pérez i Àgata Roca de T de Teatre

FEM MEMÒRIA

SANT CUGAT MAGAZINE Av. Cerdanyola, 98 planta 5a Esc. A 08173 Sant Cugat del Vallès Tel: 93 128 13 81 / 93 589 88 99 hola@santcugatmagazine.cat

TRES TOMBS La festivitat més animal va sortejar la pluja i va poder desfilar pels carrers de la ciutat, amb el Club Muntanyenc com a banderer.

SALARIS

Parlem del desaparegut ofici de ferrer

SANTCUGAT MAGAZINE Número 52 - GENER 2020

Autoretrat Gabriel Ferrater, 7-VII-1951

4

ESPECIAL

staff

SANTCUGAT MAGAZINE GENER 2020

PUBLICACIÓ CONTROLADA PER OJD

2020

Coneixes el certamen poètic de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater?

Amb el suport de: Mitjà Associat:

Per a més informació: www.santcugat.cat

Editorial

C

“Un Ajuntament a prova de temporals”

omença la segona volta de la temporada. A alguns els semblava difícil que els dirigents es mengessin els torrons i més tenint en compte les pressions que arriben des de Madrid, però aquí estem. I no, no parlo del Barça, parlo del nou equip de govern. Han passat ja sis mesos des del primer tripartit local i l’aliança d’ERC-PSC-CUP ha sobreviscut a la sentència del Procés, a les marxes per la llibertat i a com la justícia espanyola s’ha desentès de les darreres sentències europees. L’Ajuntament sembla

que continua navegant amb bon ritme i esquivant els temporals, inclòs el darrer que ens ha passat aquests dies. Han estat uns mesos d’adaptació, de veure què hi havia als calaixos i de començar a endreçar la casa. Les primeres decisions importants les comencem a veure: nova direcció a Promusa, canvis al Teatre-Auditori, pujada d’impostos... També es comencen a finalitzar grans projectes que va encetar el passat equip de govern com el nou teatre La Unió o la vianantització de l’avinguda Cerdanyola i està per

Faldon Revista_Residentes 2019_169x32mm.pdf 1 25/02/2019 13:10:20

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

veure què passarà amb altres com la nova Biblioteca Central, la sala de concerts o les paralitzades obres del carril bici a la rotonda de l’Hipòdrom. Aquest nou any ha de ser el de la presa de decisions i el de començar a veure resultats. Sembla que les influències supramunicipals no han influït en la bona salut del nou equip de govern i que ERC i PSC s’han acabat entenent bé també a altes instàncies. Esperem que les estranyes aliances donin bons resultats tant a Sant Cugat com a la resta de l’Estat.


TELEVISIร“ sant cugat sempre connectats Televisiรณ | Premsa | Digital www.tvsantcugat.cat


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

4 iCIUTAT

Adeu a la T-10 i més viatgers als FGC per aquest 2020

Sant C

Segons FGC, en el conjunt d’estacions de Sant Cugat van registrar un augment de passatgers de 9,4% el passat 2019. FGC té ocupacions superiors al 100% en hores puntes en el cas de les línies de Terrassa. Pel 2030 es vol construir un segon túnel ferroviari que suposaria un corredor directe entre Sant Cugat i Barcelona.

Un tren cada 2,5 minuts l’any vinent

F L

’entrada del nou any ens ha portat nous títols de transport (T-casual i T-usual) i l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona. A més, fa just un any que Sant Cugat és zona 1. Segons Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, en el conjunt d’estacions del municipi de Sant Cugat (La Floresta, Valldoreix, Sant Cugat, Mira-Sol, Hospital General, Volpelleres i Sant Joan) van registrar un augment de viatgers del 9,4% el passat 2019, coincidint amb la implementació de la zona 1. Sant Cugat és el municipi on més s’ha notat l’increment

BEATRIZ DISCUA (PROFESSIONAL DE LA NETEJA) “No m’agraden les noves tarifes. No les veig cares perquè la que jo comprava, la T-mes, ara és més econòmica. Però el que veig malament és que sigui unipersonal i no la pugui compartir amb la meva parella. Ara he de comprar una nova targeta de transport per ell. Aquest és el punt que no veig bé”.

d’usuaris de la línia del Vallès. Durant el 2019, l’estació de Sant Cugat (plaça Lluís Millet) va tenir 4.161.499 viatgers, un 7,4% més que el 2018. Mentre que l’estació santcugatenca que més ha incrementat la xifra d’usuaris és Hospital General (+17,9%). Pel que fa als nous títols de transport, la T-casual no serà unipersonal fins al març per motius tècnics. Les vendes de la T-casual durant aquestes primeres setmanes, títol per a deu viatges, ha reculat un 25% respecte de la T-10, tot i que encara representa el 63% de les unitats adquirides.

mARC MARTÍNEZ (ESTUDIANT) “Els nous títols a mi em van perfectes, ja que agafo cada dia el tren i la T-jove ha baixat molt de preu. Pel que fa als FGC crec que no fa falta ampliar freqüència però crec que la grandària dels vagons és petita. Amb les nous ferrocarrils falta espai per més gent i això fa que als matins la gent vagi com una sardina en una llauna.”

errocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ampliarà les freqüències a partir del 2021 entre Barcelona i Sant Cugat a un tren cada 2,5 minuts. També s’ampliarà a 5 minuts entre Sabadell i Terrassa amb la capital catalana. Actualment a Sant Cugat hi circulen 32 trens en les hores punta amb una freqüència de pas de 112 segons. La resta d’hores la freqüència de pas se situa entre els 7 i 11 minuts. Per fer front a aquest augment de l’oferta, Ferrocarrils de la Generalitat comprarà 15 nous trens i, segons el president de la companyia, Ricard Font, s’aconseguirà un “carrusel continu” de combois.

xavier marín (cambrer) “A mi m’han agradat molt els nous títols de transport públic. Jo tinc la mensual i a mi em va genial el canvi. I la rebaixa que han fet ara està bastant bé. Crec que els ferrocarrils estan molt bé i tenen una bona freqüència de pas. A més, no he notat que vagin més plens amb la Zona de Baixes Emissions.”


iCIUTAT 5

Nous títols

Cugat

▶ T- casual = 11,35 euros (antiga T-10 però unipersonal)

63% Quan seran gratuïtes les autopistes? Gener 2020: AP-7: Tarragona-Alacant Estiu 2021: AP-7: Tarragona-Frontera francesa AP-2. El Vendrell- Saragossa C-32. Maresme C-33. Barcelona – Montmeló (peatge de La Llagosta) Any 2037: Túnel del Cadí Túnel de Vallvidrera Any 2039: C-32. Autopista Pau Casals (Corredor català del Mediterrani, del Vendrell a Barcelona) C-16. Sant Cugat-Terrassa-Manresa

d’ocupació mitjana del Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

▶ T- usual = 40 euros (antiga T-mes i 50/30) ▶ T-familiar = 10 euros (8 viatges i una validesa de 30 dies)

Els Ferrocarrils estan massificats? Des de FGC afirmen que des que Sant Cugat és zona 1 sí que ha augmentat la xifra de passatgers. Pel que fa a l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), ara com ara l’augment de la xifra de passatgers és imperceptible. Tot i això un estudi del RACC ha calculat que amb l’entrada en vigor de ZBE unes 9.000 persones s’afegiran en hora punta a una xarxa de transport públic “al límit de la seva capacitat”. L’entitat alerta que cinc línies de Rodalies (R1, R2, R2 sud, R3 i R4) i la línia de Terrassa d’FGC ja superen el 100% d’ocupació entre les 07.30 h i les 09.30 h del matí. FGC té una ocupació mitjana del 63% al període pic del matí, però hi ha ocupacions superiors al 100% en hores puntes en el cas de les línies de Terrassa.

Nou túnel pel 2030 Des del RACC es reclama que s’apliquin amb celeritat millores al transport públic perquè pugui assumir l’increment d’usuaris previst a partir del gener del 2020 amb l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona. Entre les mesures urgents és construir un segon túnel ferroviari entre Barcelona i el Vallès creuant sota Collserola i que suposaria un corredor directe, és a dir, un semidirecte amb un nou traçat entre Sant Cugat i Barcelona. A més, es reduiria el trajecte a 15 minuts. Des de FGC s’assegura que aquesta decisió ho determina el Pla Director d’Infraestructures (PDI). L’empresa, com a operadors, es considera que un cop ampliada la freqüència dels FGC a la línia del Vallès el 2021, el següent pas seria la creació d’aquest nou túnel.

PABLO PIRES (METGE RESIDENT ) “Els nous títols em van bé. Compro la T-usual i m’estalvio diners. Entre això i que som zona 1, jo en surto beneficiat. Individualment em beneficia però pels grups, escoles o esplais no hi ha títols que ens serveixin per fer sortides conjuntes. No veig que als FGC hi hagi més gent des de l’aplicació de la ZBE.”

juan pérez (jubliat) “Els nous títols de transport els veig malament. A més del nou impost (Tribut Metropolità), que serà permanent, a la gent que no agafem el tren cada dia, això no ens beneficia. Crec que és un impost per augmentar les arques dels municipis i de l’AMB. A més, la desaparició de la T-10 crec que és un endarreriment.”

EVA MELGAR (corredora d’assegurances) “Em sembla que ens fan pagar, com sempre, a la gent del poble (Sant Cugat), ja que es beneficien molt els de Barcelona que venen a treballar aquí. Nosaltres, els santcugatencs, ho tenim 1€ més car respecte l’any passat i a més ja ho estem pagant a través del Tribut Metropolità. No ens regalen res.”


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

6 iCIUTAT

L’escola La Mirada sumarà dos nous mòduls en un parc infantil de Volpalleres

L’edifici provisional de l’escola la Mirada se situa al costat de l’escola L’Olivera. Té 4 mòduls i dos patis: un de 495 m² i un altre de 807 m². Els alumnes han de compartir amb L’Olivera instal·lacions, com les esportives.

S’ubicaran dos nous blocs de 300 metres quadrats amb un pati de 807 metres quadrats a un parc infantil de Volpelleres.

L

a dotzena escola de la ciutat, La Mirada, ampliarà les seves instal·lacions pel curs que ve i instal·larà dos nous mòduls en la zona verda davant de l’escola L’Olivera. Els terrenys on s’ubicaran els nous mòduls, situats al barri de Volpelleres, s’utilitzen actualment com a zona verda i hi ha un sorral i diferents jocs infantils inspirats en el conte d’“El Patufet”. A més, es tracta d’una parcel·la qualificada pel planejament com d’equipaments educatius. El consistori traslladarà els elements de joc a la zona verda situada a uns 50 m i adequarà l’espai amb una pista esportiva de lleure, mobiliari urbà

ESCOLA L’OLIVERA

i una millora de l’enjardinament. La instal·lació dels mòduls començarà a l’estiu i s’ubicaran dos nous blocs de 300 m² (cada bloc està format per un mòdul de 180 m² i un altre de 120 m²

ESCOLA LA MIRADA

que formen un únic conjunt) que entraran en funcionament el setembre. A més, la parcel·la té suficient espai per encabir-hi un tercer bloc de 300 m² per si fos necessari.

L’Associació de veïns en contra

Resum dels fets

L’Associació de Veïns del barri de Volpelleres ha presentat un escrit a l’Ajuntament al·legant que “aquesta actuació comportaria no només l’eliminació del principal espai d’esbarjo dels nens i nenes del barri, sinó de l’únic espai verd que disposem els veïns en aquella zona, així com l’eliminació dels arbres que han estat plantats per aquest mateix ajuntament farà poc més d’un any”. A més, l’associació també creu pot incrementar els problemes de mobilitat, “doncs es tracta d’una parcel·la ubicada a una zona de vianants, i al costat de l’escola L’Olivera”. Demanen al govern local repensar la ubicació dels mòduls i buscar alternatives com la parcel·la municipal del carrer Benet Cortada.

Els alumnes de l’Escola La Mirada porten des del 2016 estudiant en mòduls prefabricats al costat de l’escola L’Olivera. L’octubre del 2017 l’Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat van signar un conveni on el primer avançava part dels diners per començar la construcció de l’edifici definitiu, que havia d’estar llest pel curs 2021-2022. L’Ajuntament es va veure obligat, el passat octubre, a endarrerir un any l’inici de la construcció de la nova escola per modificar el planejament urbanístic i el projecte executiu per allunyar l’escola de les vies del tren. Els alumnes, de moment, continuaran amb mòduls prefabricats tres anys més.


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

8 iCIUTAT

Més de 100.000 € de sobrecost a l’av. Cerdanyola Finalment, el cost total de les obres és d’1.199.722 euros amb l’IVA inclòs. Les obres haurien d’acabar el 24 de gener.

Les obres han durat prop de 10 mesos i estaran enllestides aquest mes de gener. La segona fase començarà aquest 2020. ▲Les obres van començar a l’abril i haurien d’haver estat enllestides a l’octubre.

L

es obres de la primera fase de vianantització de l’avinguda Cerdanyola, entre el carrer Montserrat i el passeig Torreblanca, han tingut un sobrecost d’un 10,25%, és a dir, un increment de 111.523,65 euros (IVA inclòs). Quan es va adjudicar a l’empresa constructora, el 26 de març del 2019, el preu inicial era d’1.088.198,36 euros amb l’IVA inclòs. Segons un informe de

l’Àrea Metropolitana de Barcelona presentat fa unes setmanes, aquest sobrecost es deu “a què durant el transcurs de l’obra s’han donat una sèrie de circumstàncies tècniques sobrevingudes que suposen un increment econòmic de 111.523,65 euros”. A més, segons aquest mateix informe, les obres haurien d’estar enllestides el divendres 24 de gener del 2020.

AVINGUDA CERDANYOLA

El segon tram s’iniciarà aquest any

E

l Tinent d’Alcaldia Francesc Duch ha anunciat en una entrevista a Televisió Sant Cugat que ja s’ha encarregat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la següent fase de les obres de l’avinguda Cerdanyola que suposa allargar la vianantització fins al carrer Borrell. Les obres d’aquest segon tram podrien començar dins d’aquest 2020. Duch ha explicat que l’AMB ja té l’encàrrec d’acabar d’elaborar el projecte executiu per poder buscar una empresa que s’encarregui de les obres. CONTENIDORS

Què passarà amb les escombraries? L’únic tema que encara no està resolt és la reorganització de les escombraries. La nova avinguda no contempla cap mena de contenidors de residus que, de moment, continuaran situats als carrers limítrofs a l’avinguda. Aquesta solució provisional s’allargarà, com a mínim, durant un any i posteriorment es plantejarà instal·lar contenidors mòbils.

NOU CENTRE MULTIDISCIPLINAR DE PSICOLOGIA A ST.CUGAT

Plana del hospital 15. Sant Cugat del Vallès De Dilluns a Divendres De10:00h - 13:00h i de 16:00h - 20:00h

T: 935 891 437 M: 672 794 607 hola@psiquecugat.com WWW.PSIQUECUGAT.COM

VINE A CONEIXE’NS!


SantCugatMagazine_195X265.indd 1

17/12/19 11:49


santcugat MAGAZINE | gener deL 2020

10 iciutat

BREUS 1/ + ARBRES Durant aquest 2020 es plantaran a la ciutat prop d’un miler d’arbres. A més, el consistori ha escollit espècies retenidores de contaminació per millorar la qualitat de l’aire que es plantaran en zones verdes, equipaments i a la via pública. A la vegada està previst que es podin més de 9.000 arbres.

2/ CARNAVAL La comissió de Carnaval reedita el procés participatiu per constituir el grup de percussió i el grup de gralles que acompanyarà la Crida del Gall del Carnaval 2020, el dijous 20 de febrer. A més s’accepten tots els nivells.

3/ ELECCIONS El diumenge 1 de març se celebren eleccions al Sant Cugat FC. La Junta Directiva ha convocat aquests comicis per finalització natural del mandat amb l’objectiu d’escollir els càrrecs de president, secretari i tresorer. El termini per a la presentació de candidatures serà del 10 al 14 de febrer.

Alerten de la “perillositat” d’una empresa química L’Associació de Pimes de Sant Cugat ha presentat una denúncia a l’Ajuntament de Sant Cugat que assegura que l’empresa desenvolupa una activitat “perillosa per la salut humana, els béns i el medi ambient”.

L

’Associació de Pimes de Sant Cugat ha presentat una denúncia a l’Ajuntament de Sant Cugat alertant que la química Lubrizol desenvolupa una activitat “perillosa per la salut humana, els béns i el medi ambient”. Segons l’associació, les seves instal·lacions incompleixen la normativa urbanística i segons el Pla Especial de Can Magí, l’empresa no hauria de trobarse en aquesta zona. A més, a conseqüència d’un canvi de normativa europea, s’estableix un radi de més de 200 metres al voltant de Lubrizol pel qual no es poden desenvolupar noves activitats ni canvis d’ús dels espais existents, per exemple obrir un restaurant. Afegeixen que la planta de Sant Cugat se situa “en

▲L’empresa Lubrizol al polígon de Can Magí. el teixit urbà de la ciutat, envoltada de zones residencials, equipaments, edificis d’oficines i comerços”. El passat mes de setembre l’empresa va patir un incendi a la seva planta de Ruán (França) i el govern francès va demanar a la població que no sortís de casa.

“El mercadillo”del dijous arribarà fins a l’avinguda Cerdanyola El mercat del dijous de Sant Cugat podria abandonar el carrer Major i el carrer de l’Endavallada per “allargar-se” fins a l’avinguda Cerdanyola.

4/ DONACIÓ SANG El dimarts 21 de gener s’ha tornat a realitzar una nova jornada de donació de sang a Sant Cugat. En aquesta ocasió 37 persones van poder donar sang i 4 en van donar per primera vegada. 110 malalts es beneficiaran de la sang obtinguda a Sant Cugat.

▲El Mercat del dijous compta amb unes 120 parades.

S

egons ha pogut saber Sant Cugat Magazine, el mercat setmanal que se celebra els dijous podria abandonar alguns carrers del centre, com el carrer Major o

el carrer de l’Endavallada, i allargar-se fins a l’avinguda Cerdanyola. Aquesta decisió ha generat polèmica entre els paradistes que no acaben de veure amb bons ulls aquest canvi d’ubicació.


El violí com a solista

GUINOVART interpreta BRAHMS Simfònica Sant Cugat Edmon Colomer, director

Solista: Albert Guinovart, piano

Orquestra de cambra amb músics de la Simfònica Sant Cugat

Solista: Julia Ann Dubuclet violí

Obres Concert per a piano i orquestra núm. 1 Simfonia núm. 2

Aula Magna Conservatori Sant Cugat del Vallès

CONCERT

CONCERT

8 febrer 2020 - 12h

14 febrer - 21h

Cambra

AULA MAGNA CONSERVATORI

MUNICIPAL MÚSICA VICTÒRIA DELS ÀNGELS

Simfònic

TEATRE - AUDITORI SANT CUGAT

SIMFONICA .CAT


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

12 iCIUTAT

Sant Cugat és una ciutat de rics? Sant Cugat té fama de ser una ciutat rica amb salaris elevats. Tot i això el salari més comú és de 33.204 euros bruts anuals. A la vegada és la ciutat de la comarca amb més desigualtats entre els que més cobren i els que menys, així com amb la bretxa salarial per gènere més accentuada.

43.124 € bruts/any Retribució mitjana a Sant Cugat

33.204 € bruts/any És el salari més comú a la ciutat

9.905 € bruts/any Un 10% dels santcugatencs cobra menys de 9.905 € l’any

85.962 € bruts/any Un 10% dels santcugatencs cobra més de 85.962 € l’any

S

ant Cugat té la retribució mitjana més elevada, Rubí (24.388 € bruts/any) i la diferència entre Sant Cu43.124 euros bruts a l’any, del Vallès Occidental, gat i Rubí és de 18.735 euros (43,4%). El salari mitjà dels és a dir, un 54% superior a la comarcal. Tot i residents al Vallès Occidental és de 28.070 euros bruts això el salari més comú (mediana) a la ciutat se l’any. Aquesta xifra és un 5,6% superior a la mitjana de situa en 33.204 euros bruts l’any. Un 10% dels santcuga- Catalunya (26.526 € bruts/any) i un 14,7% a la d’Espanya tencs cobra menys de 9.905 euros bruts a l’any, mentre (24.416 € bruts/any). Aquestes dades s’extreuen de que un altre 10% cobra més de 85.962 euros bruts l’any. l’informe dels salaris al Vallès Occidental publicat pel Pel que fa a la comarca, els salaris baixos estan a Consell Comarcal. Dades de l’anyBarcelona, 2017. Salarismés mitjans totals (euros/any). Municipis del Vallès Occidental, AMB, Catalunya i Espanya. 2017 Mitjana salari brut Mediana salari brut

Els guanys salarials als municipis: distribució i dispersió salarial

Els guanys salarials als municipis

50.000

Salaris mitjans totals (euros/any).

40.000

13

24.416

19.646

26.526

28.460

30.263 24.043

24.860

26.187

21.988

5.000

22.926

**La mediana és la dada que més es repeteix. És el valor situat al centre d’un conjunt de dades, ordenades de menor a major.

23.135

15.000

22.538

*La mitjana és la suma de totes les quantitats dividida entre el nombre d’elles.

24.388

20.000

22.149

25.000

28.070

Euros

Mediana salari brut**

23.996

30.000

22.007

Mitjana salari brut*

33.204

35.000

28.007

43.124

45.000

10.000

0

Cerdanyola del Vallès

Rubí

Sabadell Sant Cugat Terrassa Vallès Barcelona del Vallès Occidental (Mun. > 40.000hab)

Els Salaris al Vallès Occidental | Informe 2019 | Observatori del Vallès Occidental

AMB

Catalunya

Espanya


Els guanys salarials per sexe iCIUTAT 13

Salaris mitjans totals per sexe (euros/any). Municipis del Vallès Occidental, Barcelona, AM Espanya. 2017 Total

La ciutat de la comarca amb més desigualtats salarials

Dones

60.000 Salaris mitjans totals per sexe (euros/any)

Homes

Homes Total Dones

50.000 40.000

Euros

Sant Cugat té la fama de ser una ciutat rica però és la ciutat amb més desigualtats entre els que més cobren i els que menys en el Vallès Occidental. A més, és la ciutat amb la major bretxa salarial entre homes i dones i també entre les persones de més edat i les més joves. ▶La bretxa salarial entre homes i dones a Sant Cugat és del 32%, un 7% més que la de la comarca i un 11% més que la població veïna de Rubí. L’any 2017 les dones residents a la comarca van guanyar un 24,8% menys que els homes. ▶La bretxa intergeneracional es produeix en tota la comarca però a Sant Cugat la diferència entre els salaris dels joves i la gent de més de 55 anys és més accentuada. Les persones majors de 55 anys són els que tenen un major salari en quasi totes les poblacions de la comarca (32.137 €/any). Els menors de 35 anys van tenir un sou mitjà de 18.678 €/any, un 42% inferior al grup de més edat. ▶Sant Cugat va assolir la diferència salarial més notable entre els treballadors amb el nivell formatiu més alt i els del nivell formatiu més baix, 2,9 vegades superior.

Els guanys salarials per sexe

30.000 20.000 10.000 0

17

Cerdanyola del Vallès

Rubí

Sabadell Sant Cugat Terrassa Vallès Barcelona del Vallès Occidental (Mun. > 40.000hab)

La diferència salarial entre homes i dones a Sant Cugat és d’un 32,1%, la més acusada del Vallès. Cal destacar que el salari mitjà de les dones residents en aquest municipi va ser superior al dels homes a la resta d’àmbits territorials.

Els Salaris al Vallès Occidental | Informe 2019 | Observatori del Vallès Occidental

Altres desigualtats a la ciutat Segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, es necessiten 3.553 euros nets mensuals per unitat familiar per viure a Sant Cugat (si hi dedica el 30% de la seva renda, percentatge recomanat que s’ha de destinar al pagament d’un lloguer). A més Sant Cugat és la ciutat de la comarca amb més sol·licituds d’habitatge de protecció oficial (quasi 225 per 1.000 habitants) *dades 2017

Esforç econòmic que fan els santcugatencs per accedir a l’habitatge Un 10,5% de la població va ser atesa pels Serveis Socials de la ciutat durant el 2015

Pel que fa a l’esforç econòmic que fan els santcugatencs per accedir a l’habitatge, aquest és d’un 45% en lloguer i quasi un 30% en propietat. *2015. L’índex d’esforç econòmic per accedir a l’habitatge és molt elevat en tota la comarca. ▶El 2016, el 67% dels desnonaments al Vallès Occidental van ser d’habitatges de lloguer i el 27% en propietat. ▶La pobresa infantil severa al Vallès Occidental és lleugerament inferior a la de Catalunya, amb almenys un 11,8% de nens en aquesta situació. A Sant Cugat és del 6,4%. ▶804 famílies de Sant Cugat van rebre el 2015 aliments. ▶Un 10,5% de la població va ser atesa pels Serveis Socials de la ciutat durant el 2015. En l’àmbit comarcal aquest percentatge se situa en un 14,2% de la població. Fonts: Observatori del Vallès Occidental i Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona

AMB

Catalu


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

14 iCIUTAT

Els Tres Tombs aconsegueix esquivar la pluja i el temporal El consistori va haver d’adequar el nou recorregut pel risc de pluja i un cavall va relliscar a la plaça d’Octavià. La tarda abans de la rua dels Tres Tombs es va celebrar la Festa dels Foguerons.

E

l diumenge 19 de gener unes 3.500 persones van poder gaudir de la rua dels Tres tombs, una celebració festiva que la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat organitza en honor al patró dels animals i que recorda el passat agrícola de Sant Cugat. La jornada va començar ben d’hora amb el tradicional esmorzar de pagès al parc de Ramon Barnils. Després, es va iniciar la rua pels carrers de la ciutat amb endarreriment perquè, segons va informar l’Ajuntament de Sant Cugat, es va haver d’adequar al nou recorregut pel risc de pluja, evitant pujades i baixades. Al migdia, els integrants de la rua i altres mascotes santcugatenques van rebre la

el Club Muntanyenc, banderer 2020

Els banderers de la rua d’enguany van ser els membres del Club Muntanyenc Sant Cugat com a homenatge al seu 75è aniversari. Segons el seu president, Silvano Bendinelli, el fet de ser banderers representa per ells “la cirereta del pastís i és un honor. A més quasi mai es dona ser al mateix any pregoner de Festa Major, de Sant Medir i ara banderer dels Tres Tombs. Vull donar les gràcies a la comissió de la festa dels Tres Tombs”.

La festa s’ha celebrat amb un especial record a Josep Masó, l’expresident de la comissió de Sant Antoni Abat, recentment desaparegut

➔ vídeo

benedicció del rector de la parròquia de Sant Pere D’Octavià, Mn. Emili Marlés, la primera vegada d’ençà que és mossèn de la ciutat, al passeig Francesc Macià. La rua va transcórrer amb només una incidència destacada. Un cavall va relliscar a la plaça d’Octavià, però, segons va informar l’Ajuntament, es troba en perfecte estat. Tot i això més d’un animal va tenir problemes a causa del terra mullat. El dissabte es va celebrar la Festa dels Foguerons, on es va fer el traspàs de bandera als banderes, el Club Muntanyenc de Sant Cugat. També es va celebrar el Mercat de Traginers que va omplir la plaça de Barcelona de Cervesa artesana, vins, formatges, embotits, verdura ecològica i el tradicional Tortell de Sant Antoni.

PROTOCOLS DE BENESTAR ANIMAL

Entre les mesures aplicades per l’Ajuntament hi havia abeuradors per als animals i el control d’una veterinària col·legiada. Tot i això, a causa de la pluja, alguns cavalls van relliscar. Francesc Carol, regidor de Benestar Animal, ha assegurat que prendran nota per evitar aquests incidents en un futur. Durant la rua un grup de persones es va manifestar en contra de la utilització dels animals en les festes populars.


RASPALL ELÈCTRIC GRATIS Amb el teu tractament d’ortodòncia o implantologia

A més en la teva primera visita

HIGIENE PERLADA GRATIS SANT CUGAT DEL VALLÈS Rambla del Celler, 125

93 583 16 12

Higiene sota prescripció mèdica. Consulta condicions en clínica. No acumulable a altres descomptes i/o promocions. Número de registre sanitari E08766814


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

16 iCIUTAT Maria Xinxó Periodista

REGALEU-VOS-EL

U

n llibre que es presenta enfundat en una bosseta de tela feta a mà, amb el típic estampat de quadrets blancs i vermells, de les cuines d’abans, i que a sobre està publicat amb paper ecològic fet d’algues, ja et fa preveure que té alguna cosa especial. “Deixar escrit el que hem menjat”, de l’Elisa Morera Juan (Editorial incorpore) és exactament el que predica el títol: receptes que l’autora ha heretat de la família o ha creat, al llarg de la seva vida, i que vol que perdurin en el temps. Són plats senzills, econòmics i amb algun truc que els fa encara més fàcils de fer. Les il·lustracions de l’Albert Coma són una delícia i et generen la necessitat de posarte davant dels fogons, fins i tot a mi, que la cuina no seria pas la meva principal habilitat. És més que un llibre de receptes; és un llibre de cultura, de tradició i un homenatge a totes les dones que s’han encarregat durant tantes generacions d’alimentar famílies senceres, fent mans i mànigues per ajustar-se al pressupost, a vegades pràcticament inexistent. Regaleu-vos-el.

EL CATALÀ ÉS FÀCIL Per Servei Local de Català de Sant Cugat És o es? (amb o sense accent) El primer és del verb ser (És el meu amic) i el segon és un pronom feble (El nen es va fer mal al braç). En el primer cas, té forma en plural (Són els meus amics), però en el segon cas es manté invariable (Els nens es van fer mal al braç).

El carrer Ferran Romeu serà de vianants i ciclistes El carrer que va del Teatre Auditori fins a la rambla de Celler eliminarà l’àrea d’aparcament actual i incorporarà un carril bici.

▲Simulació de com serà el carrer Ferran Romeu després de les obres.

E

l carrer Ferran Romeu, la via que va des del Teatre Auditori fins a la rambla del Celler, tocant al parc Ramon Barnils, es convertirà en un vial reservat al vianant i al ciclista amb accés exclusiu i ocasional limitat als veïns i serveis de manteniment mitjançant pilones retràctils amb comandament a l’inici del carrer. A la vegada s’eliminarà l’àrea d’aparcament i s’inclourà un carril bici senyalitzat. El consistori també vol remodelar les actuals xarxes d’aigües fecals i pluvials, amb la disposició

de nous pous de registre, millorar l’enllumenat amb la instal·lació de nous bàculs amb lluminàries LED, crear unes miniplacetes de relació veïnal als accessos dels edificis, amb la integració d’un element de recollida d’aigües de pluja i un banc corregut per asseure’s, i que a la vegada funcioni com a espai de maniobra pels vehicles autoritzats. L’Ajuntament ha obert el concurs públic amb l’objectiu de reurbanitzar el carrer, amb un pressupost de 437.999,98 € i una duració estimada de 8 mesos.

Minut de silenci pel nou assassinat masclista a Terrassa

L

’Ajuntament de Sant Cugat va convocar el dilluns 20 de gener un minut de silenci per l’últim assassinat masclista produït a Terrassa. Es tracta del quart cas a Espanya aquest 2020 i el tercer a Catalunya. Entre el 2010 i el 2017 han estat assassinades a Catalunya 163 dones víctimes de violència masclista. El telèfon d’atenció per a casos de violència masclista és el 900 900 120 i és gratuït i confidencial.


santcugat MAGAZINE | GENER deL 2020

18 iciutat PROTAGONISTES

Els veïns de Can Cabassa acusen el govern d’incompliments Els veïns reclamen que es mantingui el projecte acordat amb l’anterior govern on estava previst construir 120 pisos de protecció oficial i un parc de 3,5 hectàrees al c/ Josep Trueta amb c/ Arnau Vilanova.

Nick (OT) El santcugatenc de 19 anys està participant en la nova edició del reality musical Operación Triunfo. El Nick té formació musical en cant i toca diversos instruments. Aquesta setmana el santcugatenc està nominat.

L Josep Ramoneda El filòsof i analista polític, Josep Ramoneda, va impartir una conferència el dilluns 20 anomenada “Crisi del sistema liberal. Causes i conseqüències”. L’acte es va emmarcar dins del programa ‘Enraonar’.

’Associació Can Cabassa i Mas Gener ha mostrat el seu disgust i “la seva sorpresa” després que l’actual govern ha deixat en stand by el projecte per construir 120 pisos de protecció oficial amb locals comercials i una zona verda de 3,5 hectàrees al carrer Josep Trueta amb el carrer Arnau Vilanova. Es tracta d’un projecte que va sorgir d’un procés participatiu entre els veïns del barri. Després de més de quatre anys de reunions entre els veïns i l’anterior govern municipal, l’associació va aconseguir el compromís del consistori per tirar endavant el projecte veï-

nal. Ara acusen el nou govern de tenir el projecte paralitzat i estancat, i més “quan en campanya electoral havien dit que li donarien suport”. Recurs contenciós administratiu L’associació de Can Cabassa va presentar un recurs contenciós administratiu el 2014 per tal d’aturar el projecte inicial de construir 550 habitatges. Actualment aquesta demanda està suspesa però segons afirmen des de l’associació, el govern es nega a suspendre el recurs contenciós administratiu i “sembla que volen anar a judici”.

La rotonda de l’Hipòdrom va per llarg Les obres aturades des de novembre per fallida de la constructora.

Club Rugby femení El primer equip femení del Club de Rugby Sant Cugat ha debutat en la Divisió d’Honor B. Ho va fer el dissabte 18 de gener guanyant al Barcelona Universitari Club (BUC) per 28 a 20. Moltes felicitats!

L

’Ajuntament està a l’espera de tancar el contracte amb l’empresa inicial, i que ha fet fallida, i un cop tancat, obrirà un nou concurs públic per acabar amb les obres. Segons fonts municipals, la finalització de l’obra va per llarg i s’espera que estigui aquest 2020. Mentrestant la brigada ha netejat i ha adequat de manera provisional pintant de groc els passos de vianants i arreglant les tanques. Les obres haurien d’haver finalitzat el 31 de juliol de 2019.


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

20 iCIUTAT AUTOBUSOS HÍBRIDS Actualment Sant Cugat compta amb 28 autobusos urbans dels quals 4 són híbrids. Aquest any es podrien incorporar a la flota fins a 5 nous autobusos híbrids. El compromís és aconseguir en els pròxims anys que tots siguin híbrids.

La borrasca Glòria deixa més d’un centenar d’incidències El vent i la pluja van causar problemes en el subministrament elèctric i despreniments com el del sostre del pavelló de l’escola La Farga i el sostre del PAV 3, que va caure una placa metàl·lica a causa del vent. Un total de 28 arbres van caure. No s’han hagut de lamentar danys personals.

▲ Imatge de la caiguda d’un pi, a causa del vent, sobre un autobús a Valldoreix.

L

a borrasca Glòria ha deixat a la ciutat un centenar d’incidències, entre arbres caiguts, inundacions, despreniments d’elements estructurals i falta de subministrament elèctric. Tot i això cap persona ha resultat ferida. El telèfon d’emergències, el 112, havia rebut el dimecres 22 al matí 203 trucades des de Sant Cugat. Des de dilluns al matí es van registrar 57 incidències en l’arbrat (28 arbres caiguts i 29 branques esberlades) i una setantena d’afectacions al mobiliari urbà, cablejats aeris i voladissos. El dilluns es va produir un petit incendi al camí Can Llobet per un curtcircuit en cable elèctric. D’altra banda, l’escola Ciutat d’Alba es va quedar sense calefacció el dimarts perquè la pluja va malmetre

un quadre elèctric. Per aquest motiu es van suspendre les classes de la tarda. Altres afectacions destacades van ser el despreniment del sostre del pavelló de l’escola La Farga i el sostre del PAV 3, que va caure una placa metàl·lica a causa del vent. Una de les imatges més espectaculars va ser la provocada per la caiguda d’un pi damunt d’un autobús a Valldoreix. El vent i la pluja també van causar problemes en el subministrament elèctric. Una de les incidències més destacades es va produir als barris de Sol i Aire i part de l’Eixample Sud (zona rambla Ribatallada), ja que es van quedar sense subministrament elèctric durant unes 24 hores. Davant de la situació meteorològica, el consistori va cancel·lar totes les activitats organitzades a l’aire lliure.

QUANT HA COSTAT EL NADAL? Ha costat 415.450 €, un 9% menys que l’any anterior. L’Envelat tenia un pressupost de 213.705 €. Pel que fa a les llums, el consistori no ha volgut facilitar les dades, però l’any 2016 el cost de les llums va ser de 8.736,2€. Enguany la xifra podria ser similar.

Per Manel Cascante

Meteorologia i medi ambient

Una llevantada de primera divisió per encetar el 2020

D

esprés d’un Nadal francament avorrit pel que fa al temps a causa de l’anticicló, la Setmana dels Barbuts s’ha acabat amb fred d’hivern i una llevantada de primer ordre. El terme ‘llevantada’ fa referència al vent de llevant (de l’est), per bé que s’aplica sovint de forma genèrica als episodis de vents dels sectors nord-est, est, o sud-est, quan bufen amb energia, generen precipitacions i fort onatge. Aquestes són les situacions que més pluja o neu solen deixar a Catalunya i al Mediterrani oriental. Les llevantades clàssiques, com la que hem viscut aquest gener, són causades per una borrasca mediterrània que sol centrar-se habitualment a l’entorn de les Illes Balears. El gir del vent al seu voltant es produeix en sentit antihorari, un fet que implica l’arribada directa de vent humit de gran recorregut damunt del mar cap a Catalunya. La massa d’aire càlida i molt humida sol interaccionar amb el relleu, fent que les precipitacions s’enforteixin en alguns sectors del país: sobretot a l’entorn del Pirineu Oriental i la Serralada Transversal, el prelitoral, les Terres de l’Ebre i el Massís dels Ports. El gener ha començat fort enguany, el febrer, de moment, s’entreveu més tranquil i no especialment fred.


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

22 iCIUTAT

Un bus nocturn per joves o reprovar el Síndic de Greuges al ple de gener L’oposició demanarà al ple de gener, entre altres coses, un casal per a la gent gran o una Comissió de Suggeriments. Els pressupostos s’aprovaran en el ple de febrer.

E

l ple de gener, i el segon del 2020, se celebrarà el dilluns 27 de gener a les 16 h i com sempre es podrà veure per Televisió Sant Cugat. Enguany els grups de l’oposició presentaran un total de cinc mocions.

hi un casal per a la gent gran. Per acabar demanaran que el ple es posicioni contra el Decret Digital de Pedro Sánchez. Per la seva banda Cs, vol reprovar el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó.

Junts per Sant Cugat, presentaran una moció per posar en marxa un bus nocturn per als joves entre les zones d’oci i el centre els divendres, dissabtes i vigílies de festius. A més afegeixen que aquesta línia de bus nocturn hauria d’entrar en funcionament durant el primer semestre del 2020. A la vegada la formació vol que es rehabiliti els espais de sota la plaça U d’octubre per ubicar-

Enguany seran institucionals una moció de rebuig a la supressió dels jutjats de violència contra les dones i una moció per la creació de la Comissió especial de suggeriments i reclamacions. L’equip de govern també proposarà la creació del Consell de Barri Nucli Antic i modificació del mapa de consells de barri així com una modificació puntual per la implementació de mesures per l’increment del parc d’habitatge protegit.

250 pisos de Promusa paralitzats

SOLUCIÓ DEFINITIVA PER Torre Negra?

L’empresa municipal d’habitatge, Promusa, comença l’any amb nou gerent, Jordi Núñez Martínez, qui serà el responsable de revisar la planificació de l’actual Pla d’Acció de Promusa 2030. Un pla que inclou una promoció de protecció oficial al costat d’ESADE i l’Escola Europa, anunciada per l’anterior govern. Una promoció de 250 habitatges que s’hauria d’haver començat el 2019 i que actualment no s’ha iniciat. L’actual Tinent d’Alcaldia d’Habitatge, Francesc Duch, ha explicat que el futur d’aquesta promoció d’habitatges públics és incert i que encara falta arribar a un acord amb la propietat dels terrenys (Companyia de Jesús).

El nou govern local té sobre la taula la problemàtica de Torre Negra i per aquest motiu sembla que estaria disposat a parlar amb els propietaris per arribar a una solució definitiva. Segons ha informat l’Associació de Propietaris de Torre Negra a Sant Cugat Magazine, actualment estan treballant en una proposta i estan pendents de reunir-se amb l’Ajuntament. L’associació està formada per petits i mitjans propietaris i representen el 50% dels terrenys. Demanen poder edificar a la zona de la rambla de Can Bell, passeig de Calado i l’escola l’Avenç i, a canvi, fer “públic” el camí de Can Borrell, Pi d’en Xandri i la masia de Torre Negra.


iCIUTAT 23

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

AJUNTAMENT DE

Sant Cugat


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

24 iCIUTAT

Agenda santcugatenca per aquest 2020 Comencem nou any però les activitats, celebracions i novetats a la ciutat no s’aturen. Aquest any les tradicions segueixen més vives que mai i algunes entitats de la ciutat es fan més grans. Esteu preparats per un 2020 non-stop?

apunta

FESTIUS ▶ Quins són els festius locals?

200 ANYS ▶ El Barri del Monestir

El barri santcugatenc i el carrer de la Creu està d’enhorabona perquè aquest any compleixen 200 anys d’història.

ANIVERSARI ▶ Entitats que fan anys

Els que també estan d’enhorabona perquè fan anys són l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, que fa 30 anys, igual que els Diables que celebraran la seva tercera dècada. El Banc del Temps fa aquest 2020 15 anys i ha organitzat una festa l’1 de febrer a les 18h a la Casa de Cultura. El Grup Mediterrània prepara una festa grossa per celebrar els seus 25 anys.

El calendari inclou 14 dies festius: 8 estatals, 4 autonòmics i 2 locals. En el cas dels locals, aquest 2020 són dimarts 3 de març (Sant Medir) i dilluns 29 de juny (Sant Pere). A Valldoreix el dimecres 16 de setembre és Sant Cebrià i per tant és festiu.

CARNAVAL ▶ El Ball de Gitanes

Es ballarà el dissabte 22 de febrer a la plaça d’Octavià. Enguany amb nou rècord de balladors i balladores perquè superaran els 400 participants! La ballada de nens i nenes del Ball de Gitanetes serà el diumenge 23 de febrer. Fotografies Abel Vilches i Localpres

FESTA MAJOR ▶ I la Festa més grossa?

Doncs la Festa Major serà des del divendres 26 de juny al dilluns 29 de juny (Sant Pere).

ACTES DESTACATS ▶ Quins altres dies hem de reservar?

Per la seva part, la Marxa Infantil se celebrarà el diumenge 19 d’abril i la Mitja Marató el diumenge 29 de març.

TARDOR ▶ La Festa de Tardor sense data

La Festa de Tardor farà la seva edició número 45 i serà la tercera de la nova comissió. Encara no sabem dates però aneu guardant-vos l’últim cap de setmana d’octubre per si les mosques!

EQUIPAMENTS ▶ La Unió acabada?

En uns mesos també serà una realitat la nova Unió. El nou equipament entrarà en funcionament el segon trimestre del 2020.

GOVERN ▶ Un any com a alcaldessa

El dilluns 15 de juny l’alcaldessa Mireia Ingla celebrarà el seu primer any com a batlle de la ciutat.


LA REVISTA DE TELEVISIÓ SANT CUGAT

més expositors!

Corre, que les revistes volen! Repartim a més de 1.200 punts de Sant Cugat, Valldoreix, Mira-sol i La Floresta, però si et quedes sense el teu exemplar, sempre ens podràs trobar als expositors que tenim repartits per la ciutat.

Control difusió

Més de 15.000 exemplars mensuals certiicats


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

26 iPOLÍTICA

Teixim una xarxa antiracista

Un Govern a Espanya per l’esperança

ALBA GORDÓ ERC Sant Cugat @albagordo

PERE SOLER PSC Sant Cugat @SolerPere

MARCO SIMARRO CUP Sant Cugat @MarcoSz4

Sembla evident que el racisme i la discriminació cap a persones per origen ètnic o per creences religioses no sols continua latent en la nostra societat sinó que va a més. Ho hem pogut veure darrerament en el debat d’investidura en el Congreso on el feixisme va estenent el seu mantra d’odi contra tot allò que surt dels seus curts paràmetres mentals.

Finalment Pedro Sánchez és President del Govern a Espanya. Els i les socialistes estem satisfets perquè les negociacions han arribat a bon port, felicitem els equips negociadors i els que ho han fet possible.

Les gitanes són un d’aquells moments més esperats de l’any. Potser no per tothom però sí per cada cop més gent. Enguany es torna a batre el rècord de participació amb 408 balladors i balladores! Les gitanes podrien ser l’exemple perfecte del que significa mantenir viva la cultura popular i tradicional i l’esperit comunitari. Un ball que, en si mateix, no dura molt. Ara bé, és un fenomen que s’estira durant gairebé 4 mesos.

A vegades pensem que això és un fenomen aliè. Que no ens afecta. Res més lluny de la realitat. Està malauradament cada cop més present en la nostra ciutat.

Una dificultat evident, fruit del nou marc de negociació per la fragmentació del congrés resultant de les eleccions. Un panorama polític amb diverses sensibilitats territorials representades, Catalunya ja no és excepcional, altres territoris demanen atenció, i volen fer valer la seva particularitat, i ho traslladen en la negociació.

La passada nit de Cap d’Any un jove sabadellenc no va poder gaudir de l’entrada de l’any 2020. Ell i els seus amics tenien l’entrada anticipada per passar aquella nit a Carpes Lemon Air de Sant Cugat i quan es disposaven a entrar, se’ls hi va denegar l’accés al·legant que la vestimenta que portaven no era l’adequada. Aquests no van ser els únics a qui van denegar l’accés, sinó que, pel que es va poder observar, molts altres joves d’origen magrebí o d’ètnia negra tampoc no les van deixar entrar. Sabem que aquesta discriminació no ha estat un fet aïllat. És una tendència sistemàtica arreu.

Sens dubte, el conflicte polític català ha estat al centre del debat polític en la campanya, i ha influenciat en els suports i en els detractors, que han atiat el conflicte, i han intentat evitar-ho.

El jovent volem viure en uns Països Catalans lliures de racisme i fem una crida a combatre la xenofòbia teixint una xarxa antiracista que lluiti i alerti contra tot allò que signifiqui discriminació i segregació. Ha de ser una prioritat, cada dia i en tot moment.

Hem recuperat la confiança en els governs! Feta la feina a Sant Cugat amb un govern de canvi, i aconseguit el govern progressista a l’Estat, només ens queda desbloquejar el govern de la Generalitat.

La veu de Catalunya no ha estat unànime, el vot dels nostres diputats i diputades ha reflectit la realitat plural: 19 han votat a favor de Pedro Sánchez -PSC i ECP-, 16 en contra -la dreta, JuntsxCat, PP, Cs i VOX, més la CUP-, i 13 s’han abstingut -ERC. Lectura en clau progressista o de “bloquejadors”, aquest cop els partidaris del bloqueig no han vençut!

Gitanes

Un cop decideixes apuntar-te al ball de gitanes comença la sana i divertida pressió d’aprendre’s el ball, de cercar amics i amigues per muntar un quadro, anar als assajos les nits de dilluns i dimecres i començar a sentir el “gusanillo” del carnaval. L’excusa és el ball i la jornada festiva del carnaval, però les gitanes són un fenomen social i cultural a Sant Cugat en què tothom hi hauria de participar algun cop a la vida. Després d’uns 4 anys sense ferho, aquest 22 de febrer seré col·laborant a fer més petita la plaça Octavià, i és que gairebé ja no hi cabem! No puc acabar aquestes línies sense agrair tota la feina de la gent que hi ha darrere organitzant-ho tot i felicitar-los pel monstre que han creat. Les gitanes són una bona mostra d’una ciutat cohesionada i culturalment activa!


iPOLÍTICA 27

Aquest 2020, Persistim!

Supervivencia del comercio de proximidad

VIST A LES

XARXES Elena Vila (PSC) @ElenaVilaGomez Rebuig al feminicidi de dissabte a Terrassa. El masclisme mata. Barrem-li el pas! #santcugat

CARMELA FORTUNY JUNTS per Sant Cugat @CarmelaStC

ALDO CIPRIAN Cs Sant Cugat @a_ciprian

Uns dies de descans permeten, entre altres coses, dedicar una estona a la reflexió. Jo ho he pogut fer i ho vull compartir. He donat voltes i rumiat en aquesta nova dècada que ara comença i en quin ha de ser el camí, arribant a la conclusió que només hi ha un camí possible, i és el de PERSISTIR.

Quería hablar sobre la evolución de las acciones contra el Impuesto Metropolitano y los avances para acotar este impuesto injusto, mal dimensionado y peor gestionado, que va contra los intereses de vecinos, empresas y comercios de Sant Cugat.

Persistir en el model de ciutat que estimem. Sant Cugat és una ciutat amable, verda, diversa, amb molt bons indicadors. Una ciutat que també ha d’afrontar reptes com l’accés a l’habitatge o la mobilitat. Perseverar en el diàleg polític a tots nivells, també en el local. Sabedors que els projectes compartits són molt més forts, mantenir la mà estesa a l’actual govern. Persistirem en l’oferta de diàleg per buscar el màxim consens. Continuar treballant per un nou país des del món local. Un nou país lliure de preses i presos polítics, on la llibertat d’expressió i de pensament conformin la base democràtica d’una nova república. A nivell més personal, persisteixo en continuar traslladant els valors de l’esport a la política. Esforçar-nos, empatitzar, reflexionar, parar per tornar a començar amb més força, etc., ens poden ajudar a assolir els nostres reptes com a projecte col·lectiu. Persisteixo també en el meu compromís amb Sant Cugat, liderant un equip capaç d’aprofitar la proximitat del món local, que treballa a peu de carrer per millorar la vida de la gent. Encetem aquesta nova dècada fent camí junts i juntes, PERSISTINT.

Sin embargo, me centraré en las consecuencias de la mala gestión y los excesivos costes estructurales administrativos que han llevado a Sant Cugat al borde del abismo. A la lista de jóvenes que no pueden permitirse un piso en su ciudad, añadimos la gente con problemas laborales, jubilados, familias monoparentales y, por último, los comercios de toda la vida. No hace falta pasear mucho para darse cuenta de la gran cantidad de locales vacíos en ejes, hasta ahora comerciales, como Francesc Moragas o la alta rotación de tiendas en la zona peatonal de Santiago Rusiñol / Santa María, donde solo sobreviven las grandes franquicias. Pero si hay una zona que me preocupa especialmente es la avenida de Cerdanyola, donde los comercios de toda la vida luchan por sobrevivir bajo los gobiernos municipales, de derechas y de izquierdas, que dificultan su día a día con obras sine die sin valorar el daño y coste asociado a 9 meses de actividad cercenada por las excavadoras. Para ellos va mi admiración y respeto, y para ellos va dedicado este primer artículo del 2020. ¡Toni, Sergi, Lourdes… va por vosotros!

Aldo Ciprian (Cs) @a_ciprian Mi apoyo inconcional a los compañeros de @CsHospitalet por el enésimo asalto a su sede en la ciudad. 17 ataques de los “tolerantes” desde que se abrió. #NoNosCallarán Marco Sz (CUP) @MarcoSz4 #SantCugat ciutat de rècords, i quins rècords... Tenim molta feina a fer per capgirar aquesta situació. ➜CUP Sant Cugat: Sant Cugat és la cinquena ciutat de l’Estat amb més renta, però la sisena amb més desigualtats. Mireia Ingla (ERC) @mireiaingla Els que vam tenir la sort de ser-hi no l’oblidarem. Gràcies @joandausa per haver escollit Sant Cugat i el seu @TeatreAuditori per acomiadar-te. Ja et trobem a faltar Carmela Fortuny (JuntsxSTC) @CarmelaStC 6 desnonaments aturats gràcies al decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge aprovat per la Generalitat @damiacalvet


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

28 iOPINIÓ

Tribut Metropolità ALVARO BENEJAM President PP Sant Cugat @AlvaroBenejam

E

stem parlant del Tribut de la vergonya. De la vergonya dels qui controlen l’AMB i l’Ajuntament de Sant Cugat. Amb el canvi a “Zona 1” del transport públic de Sant Cugat, el sobrecost dels bitllets de tren que hem patit des de fa molts anys ha passat de ser pagat pels usuaris del tren a ser pagat pels propietaris de béns immobles. Però quina classe de broma és aquesta? Em recorda al joc del “trileros” que canvien la boleta de lloc sense que la víctima s’adoni que està sent objecte d’un engany.

És cert que el “Tribut Metropolità” existeix perquè una Llei faculta per la seva imposició, però també és cert s’ha de motivar la seva imposició per causes de creació d’infraestructures que beneficiïn als habitants dels municipis a on es porta a terme. I en aquest cas no hi ha cap millora o nova infraestructura de transport a Sant Cugat ni als altres municipis afectats. En canvi, sí que hi ha una correlació directa entre la imposició del Tribut a Sant Cugat i la baixada de les tarifes com a Zona 1 del transport, cosa que, evidentment, no és cap nova infraestructura ni cap millora en l’existent. La ciutadania de Sant Cugat del Vallès no es mereix aquesta presa de pèl, perpetrada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la passivitat

i/o la connivència dels que governen o han governat el nostre Ajuntament, començant per Junts per Sant Cugat (anteriorment) i acabant per ERC, PSC i CUP (actualment). Qui és Alcalde o Alcaldessa de Sant Cugat hauria, com a poc, de mostrarse en desacord amb aquesta imposició de l’AMB. I si fes el que ha de fer, trobaria la manera que aquesta injustícia no es produís, sigui impugnant legalment la seva imposició o aplicant fórmules per mitigar el seu injust impacte en els qui són propietaris d’immobles (que hi ha molts que ni tan sols són usuaris del tren). Si tothom de Sant Cugat pot fer servir el transport públic i beneficiar-se de la rebaixa de tarifes, aquest impost hauria de ser pagat per tothom, no només per alguns.

Guinovart interpreta Brahms amb l’Orquestra Simfònica SC estimula els músics, i és també un al·licient per als espectadors. FLORA PUNTÓS i cabero Presidenta Orquestra Simfònica SC @FloraPuntos

L

es grans orquestres del món tenen sovint, a més del director titular, directors convidats de prestigi. La Simfònica Sant Cugat, que aquesta temporada celebra el 30è aniversari amb una programació de primera divisió, no n’és pas una excepció. Uns quants concerts de la temporada són dirigits pel mestre Josep Ferré, que n’és el director titular des dels inicis, i d’altres per directors convidats, tant catalans com de terres llunyanes. El fet de tenir una nova batuta

El proper concert de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat tindrà com a director convidat Edmon Colomer, que ha estat titular de les orquestres Simfònica de Balears, Simfònica del Vallès, Filarmónica de Málaga, Orchestre de Picardie (França) i Daejeon Philharmonic (Corea del Sud). A més, aquest concert tindrà un altre convidat: el pianista Albert Guinovart. Es tracta d’un dels músics més complets i polifacètics actuals. La seva activitat professional es divideix entre la seva dedicació com a pianista de repertori, compositor i docent. Ha tocat per tot Europa, Sudamèrica, Estats Units, Canadà, Japó, Orient Mitjà, Austràlia i Nova Zelanda, en

recitals i amb orquestres diverses. És conegut pels seus premiats musicals: “Mar i Cel”, “Flor de Nit”, “Gaudí”, “Scaramouche”, entre d’altres. El concert, que tindrà lloc el 14 de febrer al Teatre-Auditori Sant Cugat i el 16 de febrer al Teatre-Auditori La Massa de Vilassar de Dalt, estarà dedicat a Johannes Brahms (1833-1897). S’hi interpretaran dues peces: el concert per a piano i orquestra número 1 en Re Menor –que va ser estrenat el 1859 amb el mateix Brahms com a pianista; en aquesta ocasió el pianista serà Albert Guinovart-, i la simfonia número 2 en Re major, que va ser composta en un temps rècord (quatre mesos), sobretot si ho comparem amb el temps que Brahms va invertir en la primera: vint anys. Us hi esperem!


iOPINIÓ 29

Llei Aragonès: un rèquiem pels serveis públics

L

Xènia Amorós FaPaC @x_amoros

a “Llei Aragonès”, nom amb què s’ha popularitzat la Llei de Contractes de Serveis a les Persones, proposada per ERC, es troba molt a prop de ser aprovada al Parlament, amb el suport del PSC i de tots els partits de dretes de l’arc parlamentari. Aquesta llei, de tall fortament neoliberal, regula la contractació dels serveis a les persones (salut, educació i serveis socials), molts d’ells gestionats actualment de forma directa per l’administració, elimina les formes no contractuals, com els convenis o els concerts, i obre la porta a una externalització massiva de serveis necessaris per a la vida que donen resposta a drets fonamentals. Ens han volgut vendre una “llei anti-florentino”, amb contractes que inclouran clàusules socials i on el

preu tindrà menys pes, però s’han oblidat d’explicar que és impossible impedir que les grans empreses multiservei es presentin als concursos, unes empreses que, d’altra banda, no tindran cap dificultat en dir que compleixen tots els requisits, ja que la llei no estipula cap mecanisme per controlar el compliment dels contractes, i que el canvi de ponderació del preu, els permetrà augmentar els seus marges de benefici. I d’on surt el benefici? Doncs de l’augment del cost del servei (és a dir, encarint-lo per a l’administració), de l’empitjorament de la qualitat o de la precarització de les treballadores (i dic treballadores, perquè es tracta de sectors altament feminitzats). O millor encara, de totes tres a la vegada. Però això de criticar les externalitzacions no ho he inventat jo, sinó que un organisme tan poc sospitós de ser revolucionari i bolivarà com el Tribunal de Comptes Europeu, en un informe publicat el 2018, ja tocava el crostó a Espanya per l’abús

de les anomenades “col·laboracions público-privades” i recomanava limitar les externalitzacions, a causa de la ineficiència, els sobrecostos i els problemes de transparència (també coneguda com a corrupció) que comporten.

“Ens han volgut vendre una “llei anti-florentino”, amb contractes que inclouran clàusules socials i on el preu tindrà menys pes, però s’han oblidat d’explicar que és impossible impedir que les grans empreses multiservei es presentin als concursos” Els Florentinos del món poden estar contents, si aquest despropòsit no s’atura, enriquir-se a costa dels drets fonamentals, estarà perfectament regulat i ben vist.

Quan la pols es torna fang JORDI CORRETJA Espai de trobada

H

em vist fa pocs dies com sota les ordres dels EUA s’assassinava un alt càrrec militar de l’Iran. L’excusa és que estava planificant atacs contra els americans. Un cop més, els aliats d’occident han passat

a ser els dolents ara. I anem jugant a crear discòrdia al pròxim orient armant presents aliats que seran futurs enemics, un joc que no s’acaba mai i que penso que el petroli importa bastant en la seva motivació. Europa s’ha de desmarcar d’aquesta política exterior dels EUA i acollir d’una vegada els que fugen de la guerra de Síria per exemple. Europa trontolla perquè està perdent els

valors democràtics. Ara mateix no garanteix la legitimitat del vot dels europeus retirant la immunitat a Junqueres davant una sentència que era nul·la. I Finalment convé ser conseqüents i integrar els refugiats de les guerres que ha provocat fins ara Europa amb els Estats Units d’Amèrica. No val a mirar cap a una altra banda o fer seguidisme d’un país que assassina a canvi de petroli.


T de Teatre Mamen Duch

La companyia catalana T de Teatre (formada per Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla i Àgata Roca) va iniciar la gira del seu darrer muntatge ‘Cançó per tornar a casa’ el divendres 17 de gener al Teatre Auditori de Sant Cugat amb quasi totes les localitats venudes. Es tracta d’una proposta de fantasia i humor amb pinzellades de drama que es basa en una obra de l’autora i directora Denise Despeyroux i que ha estat traduïda per Sergi Belbel. La companyia mostra el retrobament de tres exactrius unides per l’èxit i separades pel fracàs. T de Teatre, amb una trajectòria de gairebé trenta anys i amb més d’un milió d’espectadors, ha creat dotze espectacles, dels quals, deu han passat pel TeatreAuditori de Sant Cugat. La companyia de teatre es va crear l’any 1991 quan cinc joves actrius, que s’havien conegut a l’Institut del Teatre, van decidir emprendre aquesta aventura. Entre les seves creacions hi ha obres de teatre com ‘Petits contes misògins’, ‘Criatures’ o ‘Delicades’, i la sitcom televisiva ‘Jet lag’, que va emetre TV3 del 2001 fins al 2006.

Text: Laura Pou // Foto: T de Teatre

Àgata Roca Marta Pérez

“És la desena vegada que venim al Teatre Auditori. Quan venim a Sant Cugat diem que estem a casa”


iENTREVISTA 31

P

resenteu i inicieu gira a Sant Cugat de la dotzena obra de la companyia, ‘Cançó per tornar a casa’. Com descriviu aquest espectacle? Marta Pérez: És una obra de Denise Despeyroux, que és una dramaturga i la directora de l’espectacle. Nosaltres ja havíem vist alguna obra d’ella i ens havia agradat. Per això vam decidir contactar amb ella. ‘Cançó per tornar a casa’ és la història d’unes dones, amigues i exactrius, que en el passat van ser molt felices però que en un moment de la seva vida es deixen de veure. Es retroben al cap d’uns quants anys amb tota la càrrega que cadascuna arrossega. I quan es troben esclata allò que no va esclatar en el seu moment.

que fins ara tots els directors havien estat homes i ara ha estat una dona. Però no hem notat diferència en aquest sentit. Sempre hem tingut la sort de comptar amb directors i directora, en aquest cas, que ens entenem molt bé. La directora i autora considera que els gèneres estan superats i que cal hibridar-los. Trobem aquest híbrid en ‘Cançó per tornar a casa’? M.P: Sí que és un híbrid de gèneres, és comèdia però també drama. A.R: És com una tragicomèdia! M.P: És un viatge que en el fons acaba sent molt profund però que no perd l’humor i per tant no perd la nostra essència. ‘Cançó per tornar a casa’ sí que té una cosa més profunda. A.R: És la nostra marca de T de Teatre. Sempre intentem fer humor de les desgràcies i riure’ns de nosaltres mateixes. I això a la gent li agrada perquè a vegades també està bé riure-s’en d’un mateix i de les seves pròpies misèries.

Marta interpretes a la Renata i l’Àgata a la Rita. Com descriviu els vostres personatges? Àgata Roca: La Rita és una dona que podríem dir que no està massa bé i no es troba en el seu millor moment. Ara s’està preparant, amb l’edat que té, per les oposicions per ser mossa d’esquadra. El fet de trobar-se amb aquestes examigues li remou una sèrie de coses del passat i del present. A tots els personatges els passa una mica això, a la que es troben surten les coses pendents. Marta Pérez: El fet de tornar-se a trobar els permet avançar. La Renta és una mica “lianta” i recorda el moment que van ser actrius exitoses com el millor de la seva vida. Amb l’esperit de canviar coses de la seva vida, és la que s’encarrega de contactar amb les seves amigues que fa vint-i-sis anys que no veu. Ara la Renta ja no és actriu i es dedica a l’odontologia holística.

És la desena vegada que veniu a Sant Cugat. El Teatre Auditori deu ser com casa vostra! A.R: Sempre quan venim a Sant Cugat diem que estem a casa, ens sentim com a casa perquè et coneixes l’espai, la gent i el públic. I comencem la gira aquí. És molt “xulo”.

Denise Despeyroux és la directora d’aquesta obra i és la primera dona que us dirigeix. A.R: Sí. Sempre diem que nosaltres hem escollit a les persones. No hem buscat directors pel fet de ser homes i ara hem decidit que sigui dona, no és així. Busquem a les persones. Ha estat una casualitat

Vau començar l’aventura de T de Teatre l’any 1991 i per tant l’any que ve feu trenta anys. Esteu preparant alguna cosa especial? M.P: És molt fort que diguis això perquè fa dos dies que vam fer els vint-i-cinc anys! A.R: No estem preparant res especial pels trenta anys. El que estem

He vist, llegint els crèdits de l’obra, que feu de tot a la companya, per exemple el vestuari és de la vostra companya Mamen Duch (actriu de T de Teatre), no? M.P: Sí, no és la primera vegada que la Mamen fa el vestuari d’algun espectacle. És un tema que li agrada molt i quan hi ha alguna ocasió ho fa!

pensant és amb un nou espectacle però amb el número trenta preferim no pensar-hi. Imagino que després de trenta anys ja sou una gran família. A.R: Sí que ho som. Hem crescut juntes. Hem passat de nenes a dones, ens hem fet mares juntes... M.P: Estem madurant juntes Àgata, en un programa de TV3 vas dir que abans de sortir a l’escenari sempre feu un crit de guerra. Per aquest inici de gira també en teniu un? A.R: A cada obra el crit de guerra és diferent. Sempre escollim una frase emblemàtica de l’obra, ens agafem les mans i fem un crit de guerra, com les jugadores de bàsquet. Per cert, Marta, el d’aquesta obra quin era? Ja no el recordo! (Riuen) Em fa molta gràcia entrevistar-vos a vosaltres dues perquè éreu les germanes, l’Esther i la Mariona, a la sèrie ‘Jet Lag’ que es va emetre per TV3. És una sèrie que encara s’emet per algun canal de televisió. Quan us veieu que penseu? A.R: Que joves! M.P: Ara penso: que mones! Però en aquell moment ho veia horrorós. A.R: Ens sorprèn ja que encara riem quan veiem la sèrie. M.P: El que a mi em passa és que ara ho veig amb més distància i més tranquil·lament. Quan acabes de fer una sèrie, sempre costa de veure-la perquè sempre estàs jutjant. Ara que ha passat el temps, he agafat prou distància per veure-ho com un producte. A.R: Quasi com si no fóssim nosaltres. Trobeu a faltar fer televisió totes juntes? M.P: Sí, es troba a faltar. Quan fa temps que no ho fas la veritat és que ve de gust canviar de lloc. És un altre codi i també ve de gust. Per acabar, què demana T de Teatre en aquest nou any? M.P: “Salud, dinero, amor y trabajo” A.R: I T de Teatre per molts anys!

Mira l’entrevista en vídeo a Televisió Sant Cugat:


“EL PÒSTER DEL SANTCU

Pòster número 3 - Llapis sobre paper, 40 x 30cm (cremat a l'in


UGAT MAGAZINE” - ADOLF

ncendi de Mercantic el 15-2-2014) - www.adolf.cat - 630 210 622


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

34 iFEM MEMÒRIA

De l’ofici de ferrer... a cal Matías ferren cavalls Rebobinant enrere segur que molts santcugatencs guarden records d’un temps passat, un ofici i una gent que amb el seu picar ferro, tossut i persistent, també van ajudar a fer poble. Seria el cas del ferrador de cavalls, com el vaig conèixer fa anys. Per Josep M. Cabrerizo

Q

uan em vaig casar, vaig estar vivint uns anys al carrer Martorell. Millor dit, a un pis del carrer Martorell. Avui, cada cop que hi passo, no puc deixar de recordar quina va ser la meva sorpresa després de tornar del viatge de nuvis. Aquell dia vaig tenir clar que “per llevar-me d’hora, ben d’hora”, com diu en Pep Guardiola, en el futur no em faria falta cap desper-

▲ Imatge del taller i dos operaris els anys 60. Fotografia cedida per Matías Farres.

tador, en tindria prou amb els pimpam-pums que sortien de la ferreria que hi havia al carrer, la d’en Matías. A Sant Cugat, en aquell temps encara hi havia uns quants cavalls. Recordo el del Temerari, un matxo que feia el trajecte fins a les vinyes de can Ravella quan el vial no era més que un camí de carro i de fang. Diu la llegenda que l’animal es co-

neixia tan bé el camí que no li calien les ordres del seu amo. El Temerari aprofitava per fer un cop de cap al compàs dels cata-cracs que feien les rodes del carro. Al poble també hi quedaven uns quants ferrers, dels d’abans, és clar, però com aquell que tenia tan a prop cap més. En Matías estava especialitzat en la ferramenta de cavalls. El veia des de la balconada de casa com posava “sabates”


Petites històries de Sant Cugat del Vallès

Com a agraïment als fruits de la feina en el taller d’en Matías s’hi havia fet més d’un dinar de Sant Antoni... Eren uns altres temps, per cinquanta pessetes en Matías igual ferrava un cavall que un ruc. També arreglava les eines del camp que li portaven els pagesos. Aquella activitat va durar fins ben entrats els anys seixanta. Sant Cugat en aquell temps encara es podia dir que era territori agrícola... Això sí, en clara regressió. I com no podia ser d’una altra manera, ferrar cavalls també, de mica en mica, va anar deixant pas a altres activitats. La ferreria es va anar omplint de noves propostes fetes amb ferro; baranes, reixes, portes i objectes de decoració. Igual feia una estufa per cremar llenya que una barbacoa, quan aquesta encara no s’havia posat de moda. Recordo que també tenia una bona col·lecció d’eines per la llar de foc. Alguns cops l’havia vist escalfar el ferro, i amb les tenalles i el martell l’aplanava estirant-lo i doblegant-lo tot picant sobre l’enclusa. Feina que resultava sempre provocadora i de soroll estrident. Era el nostre despertador, clin-clan... Clinclan... I així un dia darrere l’altre.

▲ Mostrari de ferradures velles. Fotografia d’arxiu.

Recordo el del Temerari, un matxo que feia el trajecte fins a les vinyes de can Ravella quan el vial no era més que un camí de carro i de fang. Diu la llegenda que l’animal es coneixia tan bé el camí que no li calien les ordres del seu amo. El Temerari aprofitava per fer un cop de cap al compàs dels cata-cracs

noves als cavalls, sobretot en vigílies de la festa de Sant Antoni. Primer els hi treia la ferradura vella, i un cop sanejada la peüngla els hi clavava la nova, sempre de set forats. Set era senyal de portar bona sort. I a fer de Déu que els pagesos la necessitaven la sort, doncs les feines que feien al camp i la vinya eren sempre de resultats imprevisibles per molta devoció que el pagès tingués amb Sant Antoni. A mi el que em cridava més l’atenció era veure amb quina tranquil·litat compartien la feina, cavall i operari. Més endavant, vaig saber que tot i semblar un treball fàcil, no ho era tant. Per ferrar un cavall es necessitava una certa manya i domini de la situació. Era una mena de ritual o pacte entre l’home i la bèstia. Doncs una sola distracció, per petita que fos, podia provocar un terrabastall de conseqüències irreversibles, i de rebot el ferrer sortir-ne mal parat. Només amb el volar d’una mosca n’hi podia haver prou.

iFEM MEMÒRIA 35

No fa molt, he visitat en Matías a casa seva, només entrar em va fer elogis d’un dels pocs records físics que guarda d’aquella època, l’enclusa. La mateixa que tenia al taller i amb la que es va iniciar en el negoci. Amb prou feina tenia catorze anys. També guarda el martell i el tascó de fusta. Que, per cert, em va explicar que havia de ser de fusta de figuera. –Saps per què ha de ser de figuera? Em va preguntar. -Podria ser d’avet, de roure o de pi, o ves a saber de quina altra fusta... Però no, el tronc que aguanta l’enclusa només pot ser de figuera. I perquè quedés clar, va fer una demostració del trinc del martell al bell mig del rebedor. – Mira com rebota el martell, això no ho fas amb cap altra fusta. És tot el que li queda d’aquella època, els records i aquesta fotografia. Em pregunto què hauria passat avui si aquell negoci de ferrer hagués tingut continuïtat. Possiblement hauria mort per la pròpia sinergia de l’activitat. O potser no. El que sí que és segur és que els veïns li haurien fet la vida impossible. Sigui com sigui, el ferrer del carrer Martorell va omplir moltes estones del meu temps, un temps que avui recordo amb especial enyorança.


santcugat MAGAZINE | GENER DEl 2020

16 ilectors 36 la foto dels lectors

WHATSAPP:

lectors@santcugatmagazine.cat

666724265

Envia’ns les teves cartes: Per correu postal: Av. Cerdanyola, 98 08173 Sant Cugat Per correu electrònic: lectors@ santcugatmagazine.cat Per whatsapp:

666 72 42 65 Sant Cugat Magazine es reserva el dret a reduir i a editar totes aquelles cartes que ho requereixin.

Carrer Pas de l’Estació a la Floresta qualsevol cap de setmana. No permeten passar a les persones amb mobilitat reduïda o cotxets de nadons.

Cada cap de setmana... Deixant l’educació dels joves a banda, poden enviar un equip de neteja a primera hora del matí a llocs conflictius???

SARA SERRA

ENVIAT PER WHATSAPP lectors@santcugatmagazine.cat

cartes dels lectors

SOROLL A LLUÍS COMPANYS

UNA CIUDAD DE SEGUNDA

AMB. Zona 1 e IBI

Cada nit soroll, llum i algun crit a la via de Sabadell. Fa setmanes, mesos. Estan construint el Trenbala d’amagatotis? Ens podrien dir alguna cosa, als soferts veïns, oi?

No me canso de repetir el grave problema de desechos que tenemos en el pueblo pues nos hemos convertido en una gran urbe con servicios poco preparados para atender la gran cantidad de basura que se genera a diario. Qué decir de la falta de juzgados o de un hospital en la ciudad sin la necesidad de tener que disponer de vehículo o coger el transporte público (2 zonas) con el coste económico que representa para los jubilados, o falta de escuelas visto recientemente en Sant Cugat, los niños tienen que estudiar en barracones, comer en las mismas aulas (...). Esto es lo que nos merecemos? No quiero hablar de los impuestos abusivos más el tributo metropolitano, más la subida del IBI, qué será lo siguiente? No pueden ahogarnos de este modo a costa de sus sillas y sus salarios desproporcionados. A caso alguno de los dirigentes cobra como la media española? o alguno el sueldo mínimo o el importe mileurista que cobramos los jubilados? No hay derecho señores!

Respecto al tema AMB, pago un recibo del año 2019 en el banco de 26 euros, con reducción. Año 2020, serán 157 euros, equivalente a un trimestre de IBI. El IBI subirá el año próximo un porcentaje que no dicen. Tratándose de nuestra city, no creo baje del 20% anual, con lo cual, nos han colado dos subidas monumentales, en vez de una. Cada vez, se superan. Resumiendo cuentas, trabajamos para pagar a un equipo de gente, unos sueldos astronómicos e impensables. Lo más triste es el silencio. No dan información hasta última hora y lanzan un recibo sin certificar, lo que no es normal (comentario del Síndic) y “a pagar, que es gata”, dicen en Madrid. Como se ha materializado, los vecinos están indignados. Hubo una manifestación recientemente y cartas de queja inundan la prensa local. Personalmente, ventajas no tengo ninguna. Pago abono anual de 835 euros. Zona Terrassa a Barcelona, sin ningún descuento. Que alguien me lo explique, no lo comprendo. Lo que está claro es que aumentan

Joan Santó Cots

LES OBRES “A SUS ANCHAS” Els responsables de les obres de la ciutat actuen amb total impunitat a ulls de l’administració qui no controla els desperfectes que causen, el mal estat de les tanques i la invasió constant de carrers que no deixen passar un carret o una persona amb cadira de rodes. Actuació urgent!

ANNA PORRES

DOLORES CUESTA


iLECTORS 37 el sueldo un 0,25% anual a pensionistas y no hay poder adquisitivo. Pronto trabajaremos para pagar impuestos de todo tipo. No podemos asumir más subidas, el Ajuntament, el nombre que prefiera, es la ciudad en donde se paga el IBI + alto de Cataluña y España, se debería mantener el actual importe. Con estas medidas, está perdiendo habitantes Sant Cugat desde hace tiempo. Y va en aumento, visto lo visto. Las explicaciones del Regidor P. Soler no son convincentes. Habla de modo global, sin facilitar números. No es correcto. Sean más transparentes. Es lo que pregonan y no cumplen. Pueden dar explicaciones más convincentes? No insulten nuestra inteligencia. Saludos y gracias por dejar expresar opinión.

Mariángela Palacios

RELLISCADES AL CENTRE No sé si encara seré a temps per publicar aquesta carta, salutacions i gràcies per la vostra feina. Relliscar a

Sant Cugat és fàcil, hi ha algunes zones que són extremadament perilloses depenent de les sabates que portis. Hi ha molta gent que es queixa, uns perquè han caigut i altres perquè hem estat a punt, les solucions són senzilles com instal·lar una barana. Identifiquem les zones i apliqueu mesures, molta gent us ho agrairia i per finalitzar compteu amb aquesta petició cada vegada que fer per a vianants un carrer, si us plau, que no rellisqui que al final prendrem mal.

JORDI GONZÁLEZ

L’ENQUESTA Creus que Sant Cugat necessita una Zona de Baixes Emissions? NS/NC 8% NO 42%

SÍ 50%

NO ZONA DE BAIXES EMISSIONS Sant Cugat no té per què aplicar la zona baixes emissions copiant a Barcelona, gràcies a la serra de Collserola la nostra ciutat crec que mai es trobarà en una situació que l’aire estigui tan contaminat. En convertir en zona de vianants els carrers obliguem al ciutadà a caminar. Aquesta mesura podria impedir que el meu vell cotxe hagi d’abandonar la ciutat, ell també és santcugatenc.

EMILIA PUIG

A) SÍ (50%) B) NO (42%) C) NS/NC (8%)

▼ Enquesta activa Vota: www.tvsantcugat.cat


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

38 iEDBUILDING

Mares i pares també anem a “l’escola”! De què serveixen les xerrades, els tallers, les escoles de mares i pares? Hi ha qui creu que són activitats “bolet”, massa aïllades, poc compromeses, on els pares i mares serien només espectadors passius i amb escàs impacte a mitjà termini, contraposades a altres iniciatives on sí que serien protagonistes reals i actius. Per Juanjo Fernández, escriptor, dibuixant, conferenciant i col·laborador de l’associació santcugantenca Edbuilding.org ▶ “No s’hi comparteixen dubtes, inquietuds, experiències... No aprèn tothom de tothom.” Hi ha a qui li encanta poder compartir, comentar, debatre, sincerarse... I hi ha a qui li agrada la possibilitat d’escoltar algú que, per experiència i preparació, pot dir coses que estaran ben expressades, seran profitoses i útils i, amb una mica de sort, interessants i tot!

Foto: inezdelprado.com

La comunitat educativa de Sant Cugat promou una agenda plena de propostes formatives per a mares i pares aquest 2020 Escoltem algunes objeccions: ▶ “Són activitats curtes, que no deixen empremta.” Bé, depèn de la xerrada. Jo puc re-

cordar grans moments de xerrades, amb paraules sàvies que han continuat ressonant en mi molt temps després. ▶ “Només pots ser espectador passiu.” Algunes són activitats francament molt mogudes i la gent hi intervé amb freqüència. Però, encara que no sigui així, nego rotundament que escoltar sigui un acte passiu. Escoltes, visualitzes, empatitzes, imagines, t’emociones... Déu n’hi do, l’activitat!

El que és important és que hi hagi activitats de tota mena, ben diverses i variades, on pares i mares que així ho vulguin puguin aprendre i millorar. I per sort, a Sant Cugat, tenim una comunitat educativa que promou aquestes iniciatives i hi contribueix amb una agenda plena de propostes aquest 2020!* Com cantava en Xesco Boix: “Cada cosa té el seu temps, i passa de llarg”, i hi ha “un temps de callar i un temps de parlar”. Així que, tornant a l’inici: que de què serveixen les xerrades, els tallers, les escoles de mares i pares? Doncs quan és el seu temps serveixen de molt i fan molt de bé! *descobreix-ne algunes a edbuilding.org/agenda


iCULTURA 39 TEATRE / CIRC

POESIA

LLIBRE

NOVELA Y MANTA:

18è

la aventura de leer Per Cristina Gómez

escriptora santcugatenca

Autoretrat Gabriel Ferrater, 7-VII-1951

2020

Per a més informació: www.santcugat.cat

Gran Circ Acrobàtic Nacional de La Xina

18è PREMI DE POESIA GABRIEL FERRATER

26 de gener 12:30 h i 17:30 h Teatre-Auditori SC Durada: 1 h i 30 min Preus: de 18 a 22€ / Gratuït per a menors de 3 anys

Les obres aspirants es poden presentar fins al 29 de febrer de 2020 Lloc: Registre General de l’Ajuntament www.santcugat.cat

Un viatge de somni és un muntatge únic que explica, a través de l’acrobàcia, la història d’un jove que coneix un fènix, el mític ocell de plomes daurades i vermelles, que el transporta a diferents mons per lluitar plegats contra el Mal. Un premiat espectacle ens proposa un viatge màgic amb tot l’encant de les arts tradicionals xineses.

Des de 2001, l’Ajuntament de Sant Cugat, en col·laboració amb Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, convoca un dels certàmens poètics en llengua catalana més ben dotats econòmicament (8.530 euros i una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó). El veredicte del jurat es donarà a conèixer durant el mes de juny de 2020.

LECTURA FÀCIL. ni amo ni dios ni marido ni partido ni de fútbol Cristina Morales Núm. de pàgines: 424 Editorial: Anagrama Són quatre: Nati, Patri, Marga i Àngels. Són parentes, tenen diversos graus de «discapacitat intel·lectual» i comparteixen un pis tutelat a la Barceloneta. Però per davant de tot són dones amb una extraordinària capacitat per enfrontarse a les condicions de dominació que els ha tocat patir. Premi Nacional de Narrativa 2019 i Premi Herralde de Novel·la 2018.

generalista, Llibreria amb una amplia

varietat de títols en català, castellà i anglès.

tenim el llibre que busca, Sielnoportem de seguida. Moltes activitats al llarg de l’any.

ocs de taula per a Jtothom. Club de lectura

de fantasia i ciencia ficció.

Rbla. del Celler, 25 Sant Cugat del V. elcellerdellibres@gmail.com Segueix-nos a

936749659

Cuando mejor lo pasas al leer un libro, es cuando miras hacia arriba, y, quizás lo cierras, y empiezas a recordar lo que acaba de suceder. Piensas en ese chico adulto de sienes canosas que acaba de salir de su casa y nota que cae una lluvia fina. Y piensas en la lluvia fina y en cómo te despeja la cara y te obliga a respirar hondo. Acabas de vivir otra vida distinta de la tuya, y reaccionas de forma distinta a como ha reaccionado el protagonista. Pero te pones a pensar... “¿Porqué cerró la ventana? ¿Porqué lo ha hecho?” El libro es tu ventana, y tu, eres un ventanero; y a mucha honra. Te interesa el que lo está contando; te interesa todo; también “lo que te cuenta”... Y tu no estás forzando ninguna intimidad, porque te lo están contando. Tu no lo has invadido, sino que él se está dejando invadir, te ha dado permiso para que le acompañes adonde él vaya. Es como si tu amigo hubiera levantado los visillos y encendido la luz: -“Ven”; “ven conmigo”. Y se ha producido el milagro de que algún amigo que no conocías te está llevando de la mano por un sendero estrecho, al borde de un pequeño acantilado. Ves con él. No le temas, que no te va a pasar nada. Vas a recorrer el sendero y vas a llegar a su casa. Llueve, pero tu no te mojas; la lluvia es muy fina. Hace mucho frío, pero tú no lo sientes, debajo de tu manta. ▸Instagram: @novelaymanta ▸Facebook: Novela y manta ▸cristina@novelaymanta.com


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

40 iEDUCACIÓ

‘What makes English a meaningful subject at school’ Pepi Velázquez Enri, English Teacher and Language Coordinator Escola Santa Isabel

W

hat’s the date today? is probably one of the most typical questions every time we start an English lesson in the class. Then, the children seem to wake up, they roll their eyes and they try to go right at saying the correct weekday, month and year. They take two seconds, and suddenly, they raise their hands to answer the question as soon as possible because that means they can take the big blue felt-tip and write the date, the weather and the season on a poster. Perfect!! This short article pretends to be a teacher’s reflection on the day-a-day experience at teaching English as a foreign language. We can mention some ‘ingredients’ which help us to reach important objectives within the communicative approach framework. It’s not a list of magic recipes, but a way of thinking, feeling and teaching English. ▶Children need to touch the language. The teacher needs to provide a variety of material, so we generate language from them. ▶Children need to live the language with drama, cha-

Ensenyem amb criteri, eduquem amb el cor. Escola concertada per la Generalitat de Catalunya

rades, Total Physical Response exercises... ▶Teachers need to wake up children’s attention with very simple strategies: what about a magic box, or a surprise box or a magic ball to practise questions and answers? It always works! ▶Teachers need to motivate their students to use the language as much as possible. It’s hard work: the difficulty to face up a language which is not your mother tongue invites to speak in Catalan or Spanish. That’s survival in the English Class! As teachers, it’s our duty to change that. We should model without stopping or giving up. If we want these ingredients really work in the classroom, we ought to focus on pupils’ self-confidence and self-esteem while teaching, explain objectives and evaluation. We also have to believe on students’ self-evaluation to guide them on the necessary selfknowledge and own competences. On the other hand, teacher’s reflection is another condition to make this process real: reflection before, during and after the learning/teaching work.

Ragull, 32 Sant Cugat 936 751 769 biciesport@hotmail.com Biciesport Camps

Bicicletes Complements Accessoris Taller Especialitzat

Botiga d’articles de segona mà per al teu nadó Nou espai al centre de Sant Cugat (a 5 min. del Monestir)

Rambla Ribatallada, 12-14. Sant Cugat del Vallès 93.674.04.14 escola@franciscanessantcugat.org @SantaIsabelSQgt @escola.santaisabel

Av. Cerdanyola nº67 T. 93 008 10 27 M. 657 391 554 www.erameu.es info@erameu.es

“Ioga per nens i joves

tel.936758748

Z Vesteix l’aventura del dia de 0 a 14 anys

Z SANT CUGAT

c/ Santiago Rusiñol, 29

de 0 a 101 anys”

C/Estapé 43 Sant Cugat 676 662 776

llardeioga@gmail.com

www.llardeioga.net


iEDUCACIÓ 41

8 trucs per a començar a improvisar Per Bruna Marin Lienas, pianista i cantant – professora de l’escola de música Aula de So

1. L’ambient adequat: pot ser frustrant fer música més simple de la que normalment llegeixes o toques. T’exposes a provar noves idees i a la crítica. ▶TRUC: Cal definir expectatives clares per a sentir-se còmode psicològicament i no pressionar-se. 2. Confiança: cal sentir-se relaxat davant la presa de riscos i confiar en el que un mateix pot fer. ▶TRUC: Reflexiona de forma positiva sobre allò que has tocat, interpreta els errors com a oportunitats per a trobar noves idees. 3. Molta estructura, poca llibertat: la infinitat de possibilitats pot ser aclaparadora en començar a improvisar i pot suposar un bloqueig. ▶TRUC: Prova de començar amb material limitat, amb idees musicals simples i amb una idea clara de què busques. 4. Pensant en música: la idea ha de venir abans de fer sonar l’instrument, però això és més fàcil dir-ho que fer-ho. ▶TRUC: La improvisació amb un material limitat permet introduir l’hàbit de pensar en la música abans de fer-la.

5. Introdueix més elements: elabora peces senzilles. ▶TRUC: Limita l’ús de notes. Explora i explota una idea simple amb la repetició i la variació. De quantes maneres pots tocar un mateix motiu? 6. Parteix de la partitura: no cal rebutjar les peces que ja toques per haver-les après amb un full al davant, poden ser les teves aliades i un punt de partida. ▶TRUC: De quantes maneres diferents pots tocar la melodia? Què passa si modifiques el ritme o les dinàmiques? 7. Com generar idees musicals: una font d’inspiració et pot ajudar a començar. ▶TRUC: Utilitza paraules o imatges per a evocar una emoció o ambient. Posa la banda sonora a un tros d’una pel·lícula o història que t’agradi 8. Reflexió: evita la crítica i mostra apreciació per allò que has fet, aprèn a escoltar-te amb atenció. ▶TRUC: Grava les teves improvisacions i aprèn de tu Reflexiona: Què més podries haver fet? Què podries haver fet diferent? Quin ambient has creat?

Espai Logopèdic LOGOPÈDIA - PSICOLOGIA - PSICOPEDAGOGIA - REFORÇ ESCOLAR

Elena Parra Gil Logopeda col. 3469 93 348 5934 c/ Borrell, 5 loc 17 Sant Cugat


santcugat MAGAZINE | GENER DEl 2020

42 iSALUT

Has patit l’ungla incarnata? Per Caminem clínica podològica Ets dels que ha patit durant mesos o inclús anys la ungla incarnata o conegut popularment com “unyero”?

Q

uè és l’onicocriptosi? L’ungla incarnata o onicocriptosis és una patologia que pot ser molt incapacitant i dolorosa. Es produeix quan l’extrem de l’ungla es clava a la pell. Això produeix una inflamació i a vegades infecció. Normalment és deu a un mal tall d’ungles, calçat estret, làmina unguial amb deformitats, traumatismes o mala biomecànica.

Prevenció ▶Tall d’ungles: és molt important tallar les ungles de forma totalment recta i arribant d’extrem a extrem. Si deixem una punta, arrodonim l’ungla o tallem en excés, és més probable que en créixer es clavi. ▶Calçat ample: evita les sabates que acaben en punta o de talla menor a la qual et correspon, si hi ha pressió a la zona constantment, es clavarà amb més facilitat ▶Sudoració: Un excés d’humitat pot ajudar a desencadenar la patologia. Si pateixes hiperhidrosis, acut al podòleg perquè et recepti el producte més adequat. Llegeix el post sobre hiperhidrosis.

▶Revisions: si comences a notar la zona adolorida, no intentis manipular-la i acudeix al podòleg. És l’especialista que et donarà la cura i solució. Evita centres d’estètica.

Tractament El tractament conservador es realitza quan l’onicocriptosi és lleu, es pot retirar la vora de l’ungla que s’està clavant i ensenyem al pacient les mesures preventives. Aquest procediment no arriba fins a la zona de la matriu unguial, per tant, al créixer l’ungla es pot tornar a clavar. Quan l’onicocriptosi és d’un estadi més avançat i el tractament conservador no ho soluciona, es pot plantejar la cirurgia. Es tracta d’una cirurgia molt senzilla que es realitza de manera ambulatòria. Existeixen molts tipus de tècniques, enfocades a eliminar la zona de la matriu. D’aquesta manera, no tornarà a créixer la vora de l’ungla que es clava i l’ungla queda més estreta i estètica.

Implants i Pròtesis Corones porcellana sense metall ”Carillas” d’esmalt sintètic Estètica dental. Blanquejament Pròtesis fixa i removible Odontologia biològica

Rambla Ribatallada, 20 1er 2a Sant Cugat del Vallès 935 897 676


iSALUT 43

Clínica Podològica

QUIROPODIA ESTUDIS BIOMECÀNICS PLANTILLES DOMICILIS Plaça Pep ventura, local 1-2. Sant Cugat del Vallès.

931 789 572

Francesc Macià, 76, local 4 08173 Sant Cugat del Vallès

Tel.: 93 589 87 60 · www.centredentalfrancescmacia.com

C OLL F AVÀ IMPLANTOLOGÍA - ESTÉTICA DENTAL - ORTODÓNCIA Av. Francesc Macià, 83 SANT CUGAT  93 58 95 349

Som la salut per a la teva columna

_

Quatre packs pensats especialment per adaptar-se a qualsevol de cos. Es treballarà amb maquinària de gimnàstica passiva, de pressoteràpia, de LPG (lipomassage), massatges manuals anticel·lulítics, etc. A més a més com a regal amb cada pack obtens una sessió de depilació làser gratuïta.

t. 935 830 405 www.scarlettalvarado.com

c/ Cerdanya, 1

Av. Corts Catalanes 8, Edifici Trade Center II, Sant Cugat

93 633 79 25

* Promoció vàlida fins al 20/02/2020. No acumulable a altres ofertes.

Edifici Ametller Origen

www.quiropracticosantcugat.com

R

ecupera la teva figura després de les festes nadalenques gràcies als nostres Packs BODY PREMIUM, dissenyats especialment per remodelar el teu cos, eliminar els excessos i lluir una figura esvelta en temps rècord.


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

44 iECOLÒGIC

Com saber si és un ou ecològic? Si et fixes quan compres ous, a més de la data de caducitat, hi ha un número bastant llarg imprès a cada un dels ous. No es tracta d’un simple codi sense importància, tot el contrari, ens proporciona molta informació sobre l’origen d’aquell ou i com ha estat criada la gallina així com la seva alimentació.

Fixa’t en el primer número número 0

número 2

Gallines criades a l’aire Gallines criades en lliure i alimentades amb espais tancats productes ecològics Els ous que comencen Si el primer número és amb un dos són de 0ES010496 un zero significa que la gallines que es troben gallina ha tingut accés en espais tancats (no a l’aire lliure, en espais en gàbia) i no tenen la d’almenys un metre quapossibilitat d’accedir a drat per cada quatre gal’exterior. En aquests llines i ha tingut un mícasos la densitat de nim de vuit hores ininterrompudes de gallines en l’espai acostuma a ser alta. descans amb foscor. A més, han estat alimentades amb productes ecològics, sense antibiòtics ni medicaments. També mengen pinso. Gallines en gàbies En l’últim cas, el tres, es tracta de gallines criades en gàbies i no tenen espai per moure’s. Segons la normativa europea, l’animal té un espai similar Gallines criades a l’aire lliure a un full de paper A4 per moure’s. Els En aquest cas la gallina ha estat criada en certa llibertat però ja no ha estat animals tenen accés a l’aigua i al pinso. És la cria més habitual a Espanya. alimentada amb productes ecològics.

número 3

número 1

Després del primer número veuràs dues lletres, en aquest cas es tracta del país d’origen de la gallina. En el cas espanyol estaran marcades amb ES. Pel que fa a la resta de dígits, fan referència a la província (els dos primers), a la ciutat on es troba la granja (els tres següents) i la identificació de la granja dins del municipi (les següents xifres). En el cas de la província de Barcelona, el codi és el 08. En general, les cinc xifres (província i municipi) després del codi del país corresponen al codi postal de la població (per exemple, 08172 en el cas de Sant Cugat).

ENA arquitectura saludable

“Creació d’espais sans”

Assessorament en il·luminació, color, salut,

distribució interior, decoració i purificació de l’aire interior Projectes de disseny interior i/o decoració saludable Projectes d’arquitectura saludable Instal·lacions saludables ARQUITECTURA SALUDABLE https://enaarquitecturasaludable.com ena.arquitecturasaludable@gmail.com 620 100 164 c/ Ramon Berenguer IV, nº 4 local Barberà del Vallès (Barcelona)

PROMOCIÓ

Assessorament online o presencial per crear espais saludables


iECOLÒGIC 45

Repte ecològic 2020: crea el teu hort! Per aquest nou any planteja’t el repte de crear el teu propi hort urbà. No hi ha excuses perquè hi ha múltiples opcions que s’adapten a tots els espais. A més, la publicació santcugatenca el Calendari dels Pagesos ens pot ajudar a saber què plantar, sembrar i collir.

A

ctualment en el mercat existeixen múltiples opcions per crear un hort urbà, per exemple, taules per cultiu metàl·liques, de plàstic o de fusta. Una altra solució són els tests o les jardineres. A continuació t’expliquem què plantar mes a mes:

gener i febrer

Durant els mesos de fred és moment de plantar ceps, cols, enciams, escaroles, bròquils i bledes. També se sembren espinacs, juliverts, alls, pèsols i faves tardanes.

març

Amb l’arribada de la primavera hi ha plantada d’espècies hortícoles, com el tomàquet primerenc, i podem sembrar raves i pastanagues. És moment de trasplantar maduixots.

ju liol i agost

maig

setembre

octubre i novembre

desembre

Durant aquest mes se segueixen plantant tomàquets, albergínies i pebrots. Se sembren les espècies del mes anterior així com carabasses, porros, apis i cebollí. Es cullen faves, pèsols, carxofes (són plurianuals), maduixots, espàrrecs, cebes i enciams.

juny

El mes de juny es planten tomàquets tardans. També se sembren cogombres i fesols d’enramar. A més, és moment de fer la collita de les espècies pròpies de l’estiu.

Es preparen les terres per als bròquils, coliflors, escaroles, espinacs, bledes, agrelles i raves. Se sembren patates de segona collita.

Es planten els bròquils, cols, bledes, escaroles, cebes i se sembren raves i faves primerenques.

Seguim plantant i sembrem bledes, cols, espinacs, escaroles, pèsols i pastanaga fina.

És el moment de collir cols, bròquils, espinacs, bledes, enciams, escaroles. Podem fer planters de tomàquet en caixons. FISH MARKET - bank gothic lt bt Fresc del nostre Mar - bauhaus 93 Fresc del nostre Mar - Calibri Light

FISH MARKET - bank gothic l

Camí de Can Calders, 6A Sant Cugat del Vallès T +34 935 415 880 www.totagro.com totagro@totagro.com

Benet Cortada, 13

605296442 / 678862757

T

FISH

AR a tE S a n t C u gK

M

Gran selecció ens vins i caves Alimentació per tots tipus d’animals de companyia i granja Tot tipus de productes de jardí Experts en control de plagues Servei d’entrega a domicili gratuït

M

Alimentació natural, ecològica i de proximitat

del nostre Mar - bauhaus FISH MARKET -Fresc bank gothic lt93bt Fresc del ISH 93 Fresc del nostre Marnostre - bauhaus MarF- Calibri Light Fresc del AR nostre - Calibri Mercat MunicipalMar Vollpelleres, paradaLight 19 KE

FISH

Producte a granel, proximitat, bio i ecològic. Servei a Domicili Carrer Major 18, 93 587 91 98 santcugat@granel.cat @granelsantcugat

M

AR KE

T

abril

T

Podem plantar tomàquets, pebrots i albergínies. Se sembren mongetes, melons, síndries, carabassons, pastanagues, raves i espinacs.


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

Col·leccionable 52

46 ireCEPTA

Mil fulls de patata, escalivada i Per Maria Santaella

botifarra esparracada

Ingredients: 4 pebrots vermells escalivats 3 albergínies escalivades 3 cebes grosses escalivades 2 botifarres 1 ceba 4 patates grosses 200 g formatge Gruyère (o formatge per desfer) Oli, sal i pebre

1. Pelar i tallar les patates a rodanxes gruixudes. 2. Disposar les rodanxes de patates en una cassola i cobrir amb oli d’oliva. Salar i deixar coure 10 minuts, evitant que la patata quedi cruixent (també es pot bullir). 3. Retirar les patates de la cassola i reservar. Amb el mateix oli, sofregir la ceba (no escalivada) tallada ben petita.

4. Treure la pell i esparracar les botifarres. Afegir a la cassola amb la ceba i deixar coure tot plegat durant 15 minuts. Reservar. 5. En una safata de forn disposar per capes la patata, l’escalivada salpebrada i la botifarra. Tornar a repetir l’operació per capes. 6. Tallar el formatge a quadrats i repartir per sobre el mil fulls. Gratinar al forn al gust.


iRESTAURACIÓ 47

DELEIT SUSHI T’ofereix una gran varietat en sushi i menjar japonès a domicili perquè no et quedis amb gana. Només has de donar un cop d’ull a la carta i trobaràs una bona selecció. Què et sembla començar amb un tàrtar de tonyina o amb un chirashi de salmó? Pots continuar amb uns sashimis variats i, per acabar, completa la teva comanda amb un mochi de te. Tel:938 547 627 Carrer Valldoreix, 10 · Tel. 934 63 65 38 · deleitsushi.com Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

VINE A TASTAR

ELS NOSTRES ESMORÇARS

Restaurant Japonès Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 c/ de lalaTorre, 14 Sant Cugat C/De Torre nº14, Tel:938 547 627 kyotosantcugat.com 08172 Sant Cugat Mov:669 266 273 del Vallés C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Tel. 931 403 191 petritxolsc@gmail.com c/ Plana de l’hospital, 20 Sant Cugat Càtering · Aniversaris i events Pastissos personalitzats

·

·

CARRER DE LA CREU 33, SANT CUGAT

www.martinascafe.com

Cafeteria Pastisseria Forn de pà Segueix-nos a

@petritxolsc

Rambla Mossèn Jacint Verdaguer, 185 info@grupomomotaro.com 08197 Valldoreix (al costat de l’EMD) www.grupomomotaro.com

93 675 68 82

Carrer Valdoreix, 73 San Cugat del Vallés

930 38 82 10

Dilluns-dijous: 12-23h Divendres i dissabte: 12-24h

656 479 506

Plaça Augusta, 2 local 1 aupesantcugat@gmail.com

+34 934 08 94 79

BAR · RESTAURANT

Aupe Sant Cugat aupesantcugat

BUFFET LLIURE A LA CARTA

Dilluns a divendres migdies Adults 10.95€ Nens de 3 a 8 anys 6.95€ Nits, festius i caps de setmana 15.95€ (nens 8.95€)

MENÚ DEL DIA 9.95€ Pl. Doctor Galtés, 8 Sant Cugat

(Enfront del c/ Torrent de la Bomba, 36)

www.yokososushi.cat

Take away i servei a domicili gratuït* (* preus a la carta i comandes mínimes de 18€)

933 831 766 / 622 668 565 .


santcugat MAGAZINE | GENER DEl 2020

48 LEGAL

¿Estamos en gananciales o en separación de bienes? Edurne Zunzunegui Especialista en Derecho de Familia Abogada col. ICAB 35559

E

sta es una pregunta, referida al régimen económico del matrimonio, cuya respuesta es muy importante a la hora de divorciarse.

A grandes rasgos, en los matrimonios cuyo régimen económico es el de gananciales, los bienes adquiridos durante el matrimonio son de ambos cónyuges al 50% (independientemente de si están a nombre de uno o de otro). Mientras que en el régimen de separación de bienes, los bienes adquiridos durante el matrimonio son de aquel cónyuge que sea titular de los mismos. Por ejemplo, si un matrimonio compra una vivienda y la registra a nombre del marido, a

la hora del divorcio, si están en separación de bienes, la vivienda será un bien del marido; mientras que si están en gananciales, la vivienda será de los dos, al 50%. Evidentemente, hay que analizar cada caso y aplicar la ley en su totalidad, con sus factores correctivos a la hora de dividir patrimonios. Hay que recurrir al art. 9.2 del Código Civil para determinar cuál es el régimen económico matrimonial de un matrimonio (en parejas de hecho, lógicamente, NO hay régimen económico matrimonial), que establece una serie de criterios para dilucidar la ley por la que se rigen los efectos del matrimonio. Para simplificar mucho, teniendo en cuenta que en España hay diferentes leyes aplicables, dependiendo de las Comunidades, en el caso de un matrimonio entre españoles, el régimen económico viene determinado

DOS

Edurne Zunzunegui

Especialista en Familia y Sucesiones: divorcios, custodias, herencias, pensiones de alimentos... Av. Cerdanyola, 79-81, 1º-2 Sant Cugat 93 590 36 92

• ACCIDENTS TRÀFIC • CIVIL • ESTRANGERÍA • FAMÍLIA • HIPOTECARI • MERCANTIL www.fmadvocats.es c/ Castillejos nº9, local .- 08172 Sant Cugat del Vallès Telf 93.328.38.56 / 695.05.42.81

“En los matrimonios de gananciales, los bienes adquiridos durante el matrimonio son de ambos cónyuges al 50%” Y un hecho que hay que destacar es que este régimen NO cambia aunque se cambie de domicilio (por ejemplo, catalanes que se van a vivir a Madrid, o vasco y murciana que vienen a vivir a Cataluña), sino que sólo puede cambiarse mediante capitulaciones matrimoniales, un contrato que puede firmarse antes de casarse o durante el matrimonio si se desea modificar el régimen económico.

Especialistas en Mercantil -contratación y sociedadesi Civil -contratación-

info@sansabogados.com

607 221 820

FINCAS MORAGAS

20 anys d´experiència professional ens avalen ADVOCATS

por la vecindad civil en el momento del matrimonio, de modo que si ambos contrayentes tienen vecindad civil común, estarán en gananciales y si tienen vecindad civil catalana, en separación de bienes.

FM

Gestión y Asesoría Inmobiliaria Compra · Venta · Alquiler Telf. 93 675 12 36

Francesc Moragas, 17-19 Sant Cugat del Vallès email: fincas.moragas@gmail.com


LEGAL 49

Què s’ha de saber abans de llogar un habitatge o un local Glòria Rovira Advocada API Més de 25 anys d’experiència

E

l contracte ha de ser per escrit per poder determinar qui contracta i els pactes, tenint cura que no es vulneri la llei especial d’arrendaments en habitatge. S’ha de signar per les parts per duplicat i en tots els seus fulls essent necessari certificat energètic i en els habitatges també cèdula d’habitabilitat, amb els serveis donats d’alta. És convenient que l’interessat revisi l’estat de l’immoble, ja que s’acostuma a pactar que es lloga en les condicions correctes en què es troba. Si un habitatge es lloga amb mobles, millor inventariar-los adjuntant el corresponent annex al contracte.

Actualment, en els contractes d’habitatge, la propietat ha de respectar els cinc anys de duració dels contractes, i si el propietari és una empresa, la durada obligatòria haurà de ser de set. En el cas de local de negoci, el que acordin les parts. Revisar la duració segons la llei i llibertat de pacte. Cal recordar als propietaris que s’avancin amb l’antelació suficient a notificar als llogaters quan s’apropi la data de finalització de contracte per evitar pròrrogues innecessàries. No es pot oblidar la importància de contractar una assegurança que cobreixi la responsabilitat civil amb l’objectiu d’evitar inconvenients i despeses. La fiança és d’obligat compliment per respondre en cas d’impagament i d’altres garanties que la llei preveu. Cada vegada és més fonamental realitzar un estudi exhaustiu de la solvència acreditada del possible

llogater, per reduir riscos que deixi de pagar. S’han d’establir garanties fermes, així com estudiar la conveniència d’assegurar el pagament de les rendes amb garanties addicionals o l’opció de què una persona solvent diferent de l’arrendatari es constitueixi en el seu fiador solidari.

“En els contractes d’habitatge, la propietat ha de respectar els cinc anys de duració. I si el propietari és una empresa haurà de ser de set.” Recentment, hi ha molts abusos per parts dels ocupants que ocasionen perjudicis greus a la propietat, motiu suficient per delegar aquesta feina a professionals especialitzats en matèria immobiliària i legal amb experiència demostrada.

C

M

Y

CM

MY

www.molinabosch.cat

CY

CMY

T. 936 74 17 54 - Av. Rius i Taulet, 5-9, 2n 2a - Sant Cugat del Vallès

· Especialistes en Dret Civil · Dret Immobiliari Àmplia experiència de més de 25 anys i eficàcia demostrada Tel. 93 245 52 70 / 667 76 73 37 www.gradvocats.es · gloriarovira@icab.cat

K

SGE 900, el estándar internacional de certificación en Compliance penal, legal y de gestión

608 054 000 Web Oficial www.SGE900.com

Certificación SGE900


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

50 iLLAR

Els feliços anys 20!

Els anys 20 del segle XX han passat a la història per ser una època de bonança econòmica de la passada centúria. Una brillantor que ara també la podem traslladar a la nostra llar per donar la benvinguda a la dècada dels anys 20 però del segle XXI.

Dormitoris amb personalitat

Les capçaleres de metall ens aportaran personalitat al nostre dormitori. A més pots apostar per formes i estils originals.

InspIRACIÓ ‘El Gran Gatsby’

La pel·lícula ‘El Gran Gatsby’, basada en la novel·la de Scott Fitzgerald, mostra l’opulència típica dels anys 20. Les làmpades de sostre grans, glamuroses i sofisticades ens proporcionaran l’elegància d’aquesta època.

Banyera vintage

Qui no ha somiat alguna vegada en tenir una banyera vintage amb potes metàl·liques i formes arrodonides? Doncs aquesta nova dècada és la teva oportunitat.

Vellut a tot arreu

Durant els anys 20 del segle XX moltes llars americanes van decorar les seves estances mostrant un cert luxe i fent així efectiu l’eslògan dels feliços anys 20. El vellut, a més, era un dels protagonistes de les tendències en decoració d’aquella dècada.

Escudo acorazado antiextracción Contra los ataques más violentos

Cilindro alta seguridad Contra los ataques más técnicos

Bloque de acero macizo antiextracción Entrada de llave giratoria y reforzada

Protección antibumping

Pasadores y bolas anti taladro

Protección antiganzua

Espina de vidia diamantada para proteger la base del cilindro

Pasadores antitaladro

Núcleo extralargo para optimizar el antiapalancamiento (exclusivo Mercasol) Fijación mínima con 4 tornillos especiales con una resistencia a la torsión hasta 2100 Kg

C\ Rosselló, 20 08172 - Sant Cugat del Vallès - Barcelona www.mercasol.cat - mercasol@mercasol.cat

Posibilidad de amaestrar e igualar Llave patentada incopiable por control informático (exclusivo Mercasol) Hasta 16 pistones, 10 de ellos activos

93 674 00 14


iLLAR 51

ARA DES DE

199€

BENZINA MS 170

taller mecànic ALEX CANALS MECÀNICA GENERAL - MULTIMARCA - PNEUMÀTICS ELECTRICITAT - ELECTRÒNICA - INJECCIÓ AIRE ACONDICIONAT - XAPA I PINTURA Baixada d’Alba,12-14 Sant Cugat del V. (BCN) 93 674 63 62 609 33 89 09 servicar@talleresservicar.es www.tallerservicar.es

·Un bàsic imprescindible 60 anys d’experiència en venda i reparació de maquinària c/ Faraday, 145 TERRASSA 93 788 70 93 / 677 58 34 29

joaquimadell@adellmaquinaria.com SERVEI OFICIAL


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

52 iLLAR Com aconseguir unes cortines

amb personalitat

Les cortines són un clàssic en qualsevol llar però no són sinònim d’avorriment, tot el contrari! Les cortines poden ser l’element que atorgui un punt especial i innovador en una llar i aportar originalitat.

Creuades

Dues millor que una!

Creua les teves cortines i aconseguiràs un toc de modernitat a l’espai. A més pots jugar amb diferents colors i materials que ofereix el mercat.

I per què no combinar dos colors, estils o sanefes? No et quedis amb tan sols una i combina dos models de cortines. Ens encanta aquesta atrevida opció!

Tornen les cornises

Ganxos únics

La cornisa pot semblar un element antic però si apostem per cornises modernes, aconseguirem l’efecte desitjat i ens donarà un toc molt original. Per aprofitar al màxim l’obertura de les finestres, posa una barra més ample que el vidre.

I si voleu originalitat, la nostra proposta són uns ganxos únics i amb personalitat. Qualsevol element es pot convertir en un ganxo! D’aquesta manera aconseguireu un efecte innovador i podreu jugar amb les vostres cortines.

E:::::ò::::

M::::::

SERVEIS: :::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: :::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::

: D:mò::: : D:g:::: ::::::::: (:D:) : I:: : ::::::: :::::: :: : :::::::z:::ó : F:b:: ò::::

m::::9@m::::::.:: :/ M:::::::::, 33 B:j:: :::: ::g::

C U I N E S

I

627 444 166 93 674 47 58

Fabriquem mobles des del 1980. Interiorisme. Reformes de la llar. Rbla del Celler, 2 St. Cugat B A N Y S Tel. 93.675.63.10 www.cubicsl.com


iJARDÍ 53

ANNA PUNTOS Floristeria Muscari Mercat Torreblanca

Abies Nordmanniana

A

bies nordmanniana és una de les espècies més valorades d’avet. Porta el nom d’Alexander Von Nordman, un botànic finlandès que va descobrir aquest arbre a Geòrgia.

Es distingeix d’altres membres de la família dels pins per les fulles en forma d’agulla. Aquests arbres poden arribar a fer 50 metres d’alçada i el tronc té una escorça llisa de color gris fosc que es va esquerdant amb els anys. La seva forma és cònica i es tracta d’un arbre de fulla perenne amb les branques disposades de forma simètrica; té el fullatge molt bonic d’un verd brillant amb llemes de color marró que durant l’hivern són vermelloses. La floració la fa entre els mesos d’abril i maig. La seva vida és llarga, ja que pot arribar a viure trescents anys, només limitarem el seu creixement i el seu temps de vida quan el cultivem en un test. El seu creixement és lent, li agrada el fred i si el cultivem en un lloc amb baixa temperatura, farem que creixi més ràpidament. Es multiplica per llavor o per esqueix, en un sòl

fresc i ben drenat. El pugó és l’insecte que el pot afectar, alimentant-se de la sabia de l’arbre; la fulla s’omple d’una melassa que el pugó fabrica i atrau les formigues que fan que es formi el fong “negrilla”. No és sensible a la contaminació i com que la seva fusta és blanca i suau s’utilitza per a la fabricació de paper. No es coneix cap ús alimentari ni medicinal documentat.

TIEMPO DE PODA ALQUILER Y VENTA

Joan XXIII, 25 08173 – Sant Cugat 935122686


santcugat MAGAZINE | GENER DEl 2020

54 iMASCOTES

Com preparar la teva mascota per l’arribada d’un nadó? L’arribada d’una criatura a la família sempre és motiu d’alegria però a vegades ens preocupa com serà la convivència amb les nostres mascotes, sobretot els gossos i els gats. Aquí tens quatre consells per preparar a la teva mascota per la feliç arribada!

1) No canviar la seva rutina

L’arribada del nadó canviarà els nostres horaris però és molt important no canviar els horaris de menjar, dormir i passejar de les mascotes. La rutina és fonamental en aquest cas.

2) Conèixer els objectes del bebè

Acostuma al teu gos i gat a l’arribada de l’infant. Una bona manera és deixar-lo olorar les coses del nadó. D’aquesta manera s’anirà familiaritzant a la seva olor i quan arribi, la seva presència no serà tan estranya pel gos o el gat. Una altra cosa important és posar-li una gravació amb plors i riures de bebè.

3) Posar límits

Els tres primers mesos del nadó és important posar-li límits i que no s’acosti a la criatura. A partir dels tres mesos ja es pot acostar però és important que marqueu bé les normes.

4) Evitar la gelosia

Una de les grans pors dels futurs pares és si la mascota tindrà gelosia del nadó. La millor manera és no deixarlos de banda. Per tant han de seguir rebent la nostra atenció i també la de les visites. Recorda que són un més de la família!

La toxoplasmosi i els gats Estar embarassada no significa abandonar el nostre gat per por a contagiarnos de toxoplasmosi. Com expliquen des de Mútua de Terrassa, l’hospital de referència de Sant Cugat, “una embarassada pot tocar i acaronar un gat”. El que sí que recomanen és evitar el contacte amb gats desconeguts i amb tots els materials que puguin estar contaminats amb la seva femta així com tenir precaució durant la manipulació de la terra amb femta de gat. La toxoplasmosi és una malaltia infecciosa provocada por el toxoplasma gondii, un microorganismo parasitari que s’incrusta en el nostre organisme a nivell cel·lular. Viu en humans i en molts animals, com per exemple els gats.

Clínica

Medicina interna . Dermatologia SANT CUGAT Cirurgia . Ecografia . Laboratori . Alimentació

4€*

Viñolas, 10 936 750 512

www.veteralia.com Urgències: 93 727 11 25 / 610 786 786

Autorrentat / Perruqueria / Ensinistrament

EL CAU AMIC Carrer Martorell 20 Sant Cugat del Vallès

Tel. 601 119 200 www.ohhappydog.net

HORARI: 8:00 — 22:00 De dilluns a diumenge * Procés bàsic de fins a 12 minuts que inclou xampú, suavitzant, desparasitat i assecat.

Assossiació Protectora d’animals 646135025 - 637508428 www.cauamic.cat


iCAU AMIC 55

Rock

Tio

▸ Rottweiler

▸MESTÍS

▸ 5 ANYS

▸ 4 ANYS

ADOPCIÓ - 646135025

E

l ROCK és un rottweiler en adopció al Cau Amic de cinc anys. És un gos que impressiona quan el veus. Tan gran, tan fort, tan guapo!

És molt bo, noble, afectuós i obedient. En poc temps ens ha conquistat a tots amb la seva dolça mirada. Durant les passejades no tira gents de la corretja. Va molt tranquil. Quan el deixes anar no s’aparta del teu costat i està tota l’estona pendent de tu. És ideal per a qui li agrada passejar tranquil·lament.

ADOPCIÓ - 646135025

E

l TIO és un gos de quatre anys molt vital, alegre, juganer i afectuós. No li agraden els espais tancats. Per aquest motiu necessita una llar amb jardí o una terrassa gran. Li agraden molt les carícies, els massatges a l’esquena i banyar-se a la riera. Durant les passejades no s’aparta del teu costat i quan s’allunya una mica torna corrents sense que el cridis perquè li facis una carícia o li donis una llaminadura. És un gos molt especial.

Alimentació Natural Dieta Barf Snacks i Premis Accessoris i Joguines Passejos i Guarderia C/ Indústria 21, 08173, Sant Cugat del Vallès 93 174 56 66 - 640 547 537


SANTCUGAT MAGAZINE - GENER DE 2020

ALIMENTACIÓ

56

GUIA COMERCIAL

TELÈFONS D’INTERÈS URGÉNCIES ADF. S. CONTRA INCENDIS 112 / 93 565 70 00 AJUNTAMENT 93 565 70 00 AMBULÀNCIES 112 / 93 588 57 70 ARXIU GAVÍN 93 674 25 70 BIBLIOTECA DEL MIL.LENARI 93 589 27 49 BIBLIOTECA DE MIRA-SOL 93 565 70 97 BOMBERS GENERALITAT 112 - RUBÍ 93 697 60 80 CAP CAN MATES 93 561 80 80

BELLESA - ESTÈTICA

CAP SANT CUGAT 93 589 11 22 DIA I HORA: 93 378 63 00 URGÈNCIES: 93 589 44 55 CAP VALLDOREIX 93 583 74 00 CASA DE CULTURA 93 589 13 82 HOSPITAL GENERAL CATALUNYA 93 565 60 00 MANYANS 93 674 00 14 MOSSOS D’ESQUADRA 112 / 93 583 50 00 93 544 19 51 POLICIA MUNICIPAL 092 / 93 589 13 28 POLICIA NACIONAL (DNI) 93 674 78 58 SANITAT RESPON 902 111 444

TOT BO Rbla. Can Mora 9 TEL. 93 675 42 01

ALIMENTACIÓ

CARNISSERIES XARCUTERIES

HERBORISTERIES BROTS Passeig Macia, 70 TEL: 931 413 956

BONACARN c/ Rambla Celler, 29 TEL.93 590 15 15

FONT DE VIDA Passeig de les Torres, 43 TEL: 93 697 89 51 - Rubí

CARNISSERIA SAGARRA c/ Endavallada, 22 TEL. 93 674 01 60 c/ Francesc Moragas, 13 TEL. 93 675 37 77

LLEGUMS

CORELLA C/ Valldoreix, 22 TEL. 93 674 31 82

LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS c/ Major, 6 TEL. 93 675 87 74

GASCH CANSALADERS Pg. Francesc Macià , 531982 Tel.93 348 89 05

– PLATS 2018 PREPARATS

MÓN VERD Alimentacó ecològica c/ Juan Ramón Jiménez, 1-9 Rubí - TEL.650 969 662 TOT AGRO Alimentació ecològica Cami de Can Calders, 6b TEL. 93 541 58 80 VERITAS Av. Lluís Companys, 31 Tel. 93 544 10 60

VINS

DELÍRIUM c/ Valldoreix, 59 TEL. 667 52 00 00 TEMPS DE TE c/ Valldoreix, 4-6 Tel. 93 180 14 25 TEA SHOP c/ Major, 32 iSALUT TEL. 93 589 02 02

39

BELLESA-ESTÈTICA

CAL CABALLU Rambla Ribatallada, 20 1er 2a INSTITUTS c/ Plana de l’Hospital, 3 Sant Cugat del Vallès DE676 BELLESA TEL. 93 674 01 69 935 897 VINALIUM c/ Pous, 2 local 1 TEL.93 624 16 64

DEPILGO.ES c/ Gorina, 16 - 20 TEL. 930 076 264 - 685 913 600

CAP Afavorable CASA No hi ha vent per al vaixell que no sap on va (Séneca) KAROL MILLER

FORNS DE PA

c/ Abat Armengol, 18-24 TEL. 93760 74 01

MASNOU Pg. de la Torre Blanca, 48 TEL. 936 759 741

LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS c/ Major, 6 TEL. 93 675 87 74

PASTISSERIA SÀBAT Rambla Ribatallada, 8 TEL. 93 674 79 47 TURRIS c/ Francesc Moragas, 24 TEL. 93 675 23 87 PETRITXOL Plana Hospital, 20 TEL. 931 403 191

EL CAFÈ DE LA MIRTA c/ Villà, 8 TEL. 93 165 80 04

Implants iPASTISSERIA Pròtesis SÀBAT

ROSTIDORIA OLIVER c/ Santiago Rusiñol, 46 c/ Sant Martí, 9 TEL. sense 93 674 01 79 metall Corones porcellana TEL. 93 589 82 75 PETRITXOL ”Carillas” d’esmalt sintètic Plana Hospital, 20 PEIXETERIES TEL. 931 403 191 Estètica dental. Blanquejament FISH MARKET Mercat Municipal vollpelleres Odontologia biològica ROSTISSERIES Parada 19

FRUITERIES CARMETA FRUITES I VERDURES c/ Valldoreix, 27 TEL. 93 674 04 68 OLL

C

PASTISSERIES

SUPERMERCATS CONDIS COLL FAVÀ Pont de Can Vernet, 17-19 TEL. 93 674 44 30 CARREFOUR Centre Comercial Sant Cugat Tel.AVÀ 914 908 900

F

SUPERVERD IMPLANTOLOGÍA - ESTÉTICAMERCADONA DENTAL - ORTODÓNCIA Av. Cerdanyola, 2 Rambla del Celler, 29 Av. Francesc TEL.93 590 30 57 Macià, 83 SANT CUGAT  93 58 95 349 TEL. 93 589 35 82

Rambla del Celler, 91 TEL. 932 500 660 JEAN LOUIS DAVID Pg. Francesc Macià, 53 TEL. 930 094 190 MANI NAILS SPA c/ Castellví,19 TEL. 931 738 403 QUIRODERMA Pg. Francesc Macià, 91 TEL. 93 589 16 66

SILUET GYM & ESTETIC c/Esperanto, 12 baixos. CAP A CASA TEL. 93 589 23 43 - 618 888 728 c/ Abat Armengol, 18-24 Financem els seus tractaments TEL. 93760 74 01 LLEGUMS CUITS Mª ÀNGELS c/ Major, 6 TEL. 93 675 87 74

TE I CAFÈ

A GRANEL c/ Major, 18 TEL. 935879198

JOIERIA

AMBAR JOIERS c/ Castillejos, 33 TEL. 936 756 295 GOLDEREY c/ Sant Antoni, 10 TEL. 931 658 877

URGÈNCIES I EMERGÈNCIES SANITÀRIES 112 / 061 Francesc Macià, 76, local 4 08173 Sant Cugat del Vallès

AVARIES FECSA - ENDESA 800 760 706 GAS NATURAL 900 333 999 SOREA 900 304 070 902 250 070 (Comercial) ----------------------------TELEVISIÓ SANT CUGAT 93 589 88 99

Tel.: 93 589 87 60 · www.centredentalfrancescmacia.com

LA TEVA QUALITAT DE VIDA

Leiva’s

Manicura i Pedicura Nous serveis: Reparacions, neteja Esmaltat semipermanent de cotxetsUngles i lloguer. Consulta’ns acríliques i de gel Decoració d’ungles 15% descompte* en 1er servei Vine 10 vegades i et regalem la 11a Depilació i fotodepilació *Oferta vàlida fins al 31 de setembre Fotorejoveniment

c/ Castellví 19 Sant Cugat

@laivasnails_santcugat

931 58 89 53

santcugat@leivasnails.com

EL NOSTRE PRINCIPAL OBJECTIU medicina estètica OdOntOLOGia ciRURGia GeneRaL medicina GeneRaL medicina de L’esPORt aPaReLL diGestiU medicina deL dOLOR PsicOLOGia deRmatOLOGia

Pg. Francesc macià, 91 · Sant Cugat del Vallès · t. 935 891 666 Psstge. torre alta, 6 · Sant Quirze del Vallès · t. 937 216 262


NÚVIA FOTOGRAFIA LA CRISTINA FOTOGRAFIA www. fotografosbodabarcelona.es CONSUELO ALCAIDE www.consueloalcaidefotografia.com TEL. 687783060

PERRUQUERIES BLUE STATION BY CEBADO Av. Via Augusta, 2-14 TEL. 93 674 05 58

CEBADO UNISEX c/ Sant Jordi, 33 TEL. 93 675 33 01/93 674 76 63 JEAN LOUIS DAVID Pg. Francesc Macià, 53 TEL. 930 094 190 KAROL MILLER Rambla del Celler, 91 TEL. 932 500 060 LLONGUERAS ELITE c/ Santiago Rusiñol, 43 TEL. 93 675 47 71 RAFFEL PAGÉS c/ Sant Antoni, 25 TEL. 93 674 13 35

SOLARIUM SOLMANIA c/ Torrent De La Bomba, 42 TEL. 667 461 956 DEPILINE SANT CUGAT c/ Francesc Moragas, 56 TEL. 93 589 12 80

TATUATGES DEYSI TATTOO C/ Santa Maria, 22 TEL. 639 327 919 EN SU TINTA c/ Major, 11 - 13 TEL. 646 511 035 MOE TATOO Av. Lluís Companys i Jover, 28 TEL. 648 812 584

CENTRE COMERCIAL MIRA-SOL Plaça Ausias March, 1 TEL. 93 582 70 18 ST CUGAT CENTRE COMERCIAL Av. de la via Augusta, 2-14 TEL. 93 589 83 46

CULTURA

MUSEU DEL TAPÍS CASA AYMAT C/ Villà, 68 TEL. 936 759 951

ENSENYAMENT

ARTÍSTIQUES

CINEMES

LAINE ET COTON c/ Montserrat, 35 TEL. 655 375 812

CINEMES SANT CUGAT Av. Pla del Vinyet, 50 www.cinemessantcugat.com

POU D’ART c/ Balmes, 35 TEL. 93 590 60 86

YELMO Centre Comercial Sant Cugat TEL. 93 589 60 36

DANSA

TEATRE TEATRE AUDITORI Av. Pla del Vinyet, s/n Tel. 93 590 7690 TEATRE MIRA-SOL c/ Mallorca, 42 TEL. 936 752 288

GALERIES D’ART SALA RUSIÑOL c/ Santiago Rusiñol, 56 TEL. 93 675 47 51 CANALS GALERIA D’ART c/ de la Creu, 16 TEL. 93 675 49 02 POU D’ART c/ Balmes, 35 TEL. 93 590 60 86 ESPAI LLUÍS RIBAS c/ Gorina, 13 TEL. 935 895 776

MUSEUS CASA MUSEU CAL GERRER c/ Santiago Rusiñol, 60 TEL. 93 544 18 34 MUSEU DEL MONESTIR Plaça de l’ Om, 1 TEL. 936 759 951

ARABESC ESTUDI DE DANSA c/ Migdia, 13 TEL. 93 589 25 17 LAURA ESTEVE c/ Sallés, 1-3 TEL. 93 589 83 56

IDIOMES CIC IDIOMES Av. de la Generalitat, 199 - 201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/idiomes ENGLISH CONNECTION c/ Sant Domènec, 7 TEL. 93 675 21 06 HELEN DORON ENGLISH SANT CUGAT c/ Josefina Mascareñas,1 TEL. 931 064 354

SPRINT IDIOMES c/ Francesc Moragas, 4 TEL. 93 589 22 64/93 674 66 35 TBKIDS c/ Sant Antoni, 6 TEL. 932 693 879

ESCOLES AGORA SANT CUGAT IS c/ Ferrer i Guàrdia, s/n TEL. 93 590 26 00 ESCOLA SANTA ISABEL Rambla Ribatallada, 12-14 TEL. 936 740 414 EU GIMBERNAT Av. de la Generalitat, 202 TEL. 93 589 37 27 EUROPA IS Av. Pla del Vinyet, 110TEL. 93 589 84 20 LA FARGA Camí de St. Cugat al Papiol, 36 TEL. 935 894 464-93 674 97 97

LESCRONIQUES.CAT Camí del Colomer,2 Local 2 bis. TEL. 669 642 907 PUREZA DE MARIA c/ Mercè Vilaret, 21 TEL. 93 674 22 50 THAU SANT CUGAT Av. de la Generalitat, 199 - 201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/thausc

ESCOLES LLIURES NUNA PROJECTE EDUCATIU Avda. d’Emeterio Escudero,43 La Floresta TEL. 608 503 574

ESPORTIVES OMET Multiesportiva per a Joves www.omet.santcugat.cat MUGENDO MARTIAL ARTS c/ Manel Farrés, 95 TEL. 93 583 13 22

Els Serveis que sempre van bé

ELS CAÇADORS Bar

Tel. 935 132 026

Mòb. 616 398 400 Passeig Torre Blanca, 82 Sant Cugat info@barelscazadorssantcugat.es

INTERNATIONAL HOUSE Av. Cerdanyola, 73 T. 93 348 78 85/626 44 57 82 MAB LANGUAGE Pg. Francesc Macià, 81C TEL.93 140 85 45 -652 273 249 MERIT SCHOOL c/ Gorina, 15 TEL. 93 589 23 18

ESPECTACLES + ESPECTACULARS

Lloguer, serveis i venda d’audiovisuals. So i il·luminació professional.

M. 686 560 600 T. 936 742 243 C/ Joan XXIII , 54 08172 Sant Cugat del Vallès www.wattsmobils.com

ENSENYAMENT

BOGUE Pg. Francesc Macià, 58 TEL. 93 589 26 01

C. COMERCIALS

57

CULTURA- ESTÈTICA BELLESA

GUIA COMERCIAL

.


SANTCUGAT MAGAZINE - GENER DE 2020

ENSENYAMENT

58

GUIA COMERCIAL

AUTOESCOLES GARCAZ AUTOESCOLES c/ Els Pous, 12 i Avda. Cerdanyola, 36 TEL.930168013 - 930168012

MÚSICA AULA DE SO Plaça del Coll, 2 TEL. 93 589 76 40

EMPRESA

VIRTÈLIA ESCOLA DE MÚSICA Av. de la Generalitat, 199-201 TEL. 93 589 81 08 www.iccic.edu/virtelia

LAW & LAW Pça. Ausiàs March,1- pl.2 dp.10 TEL. 931 917 403 F & M ADVOCATS c/ Castillejos, 9 T. 933 283 856/695 054 281 GAP ASSESSORS Av. Lluís Companys i Jover, 29 TEL. 93 589 72 08 GLÒRIA ROVIRA ADVOCATS gloriarovira@icab.cat T. 93 245 52 70/667 767 337 GRUPQGAT c/ Francesc Moragas, 58 T. 93 674 78 45/670 25 57 04

JORDI RICOMÀ c/ Balmes, 11 TEL. 93 674 58 62

INTERGESTIO&ASSESSORS c/ Orient 78-84 TEL. 93 583 04 40

PSICOTERÀPIA ESPIRITUAL David Sitges Sardà TEL. 606 904 202

PDG CONSULTORS c/de Josep Maria Sert, 16-A TEL. 601 119 200

REFORÇ ESCOLAR

SANT CUGAT CONSULTING Av. de les Corts Catalanes, 5 TEL. 93 589 53 58

ACTUA c/ Santa Joaquima, 22 TEL. 93 488 56 4

HÍPICA HÍPICA CAN CALDÉS Av. Corts Catalanes, s/n T. 93 553 11 83/618 815 800

INFORMÀTICA

HÍPICA CAN CASTANYER c/ Rafael Castanyer, 3 TEL. 660 217 554 HÍPICA COLLSEROLA c/ Oceà Atlàntic, 80 TEL. 93 589 89 89

NÀUTICA ESCOLA NÀUTICA S.CUGAT Av. Pla del Vinyet, 9 T. 93 674 67 65/619 731 588

EMPRESA

ADVOCATS I ASESSORS GESTORIA ANGEL GONZALEZ Av. Can Picanyol, 43-45 1º3ª T. 93 328 23 88/648 936 990

CORREUS I MISSATGERIA

ARQUITECTES I INGENIERS

ÀREACONS Projectem el teu espai · TEL. 686 247 077 · Xavier Oller ENA ARQUITECTURA SALUDABLE c/ Ramon Berenguer IV, 4 TEL. 620 100 164 Barbarà del Vallès MIREIA MASDEU STUDIO c/ Puig i Cadafalch, 56 TEL. 696 347 569

HOTELS H2 SANT CUGAT c/ de Vic, 19 TEL. 93 589 06 05 NOVOTEL Pl. Xavier Cugat, s/n Tel. 93 589 44 14 STC HOTEL & RESTAURANT c/ Cèsar Martinell, 2 TEL. 93 544 26 70

INFORMÀTICA

VENDA I REPARACIÓ

MAILING VALLÈS c/ Mercè Rodoreda, 8 local 7 TEL. 93 589 23 71

COPISTERIES

PC BOX SANT CUGAT Pg. Torreblanca, 8 - 10 TEL. 93 544 21 14

IMMOBILIÀRIA

AGÈNCIES

COPYSERVEIS c/ Martorell , 20 - 22 TEL. 93 675 43 06

AMAT FINQUES Pl. Can Cadena, 2 TEL. 93 590 68 80

DETECTIUS GN DETECTIVES c/ Dos de Maig, 25 T. 93 142 38 09/656 327 976

FELIU FRANQUESA Rambla del Celler,17 TEL. 93 544 12 12

DISSENY GRÀFIC

DON PISO Av. Francesc Macia, 58-60 TEL. 93 587 89 80

ELEMINDS c/ Balmes, 29 TEL. 619 878 466/618 916 866

FINQUES MORAGAS c/ Francesc Moragas, 17 -19 TEL. 93 675 12 36

SANTCUGAT WEB Disseny Gràfic i Web TEL.644 75 11 00

EUROFINCAS c/ Sant Antoni, 52 baixos TEL. 93 675 08 04

IMMOBILIÀRIA

BUFET MOLINA BOSCH Av. Rius i Taulet, 5-9, 2n 2a TEL. 93 674 17 54 EDURNE ZUNZUNEGUI c/ Orient, 84 TEL.93 590 36 92 CELSO SANS celsosans@sansabogados.com TEL. 607 221 820

Ragull, 32 Sant Cugat 936 751 769 biciesport@hotmail.com Biciesport Camps

CASA EN SANT CUGAT TEL. 93 250 95 87 GRUP QGAT TEL. 93 674 78 45

CONSTRUCCIÓ BAUCASA TEL.698534792/650415726 La Floresta. CONSTRUVALL Passeig de l’Esparver, 92 TEL. 935 89 77 67

LLAR

ARMARIS A MIDA DISSENY IN DECO Pl. Doctor Galtés, 7 local 4b T. 93 674 58 51/636 976 992

A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com CRISTALERÍAS GIL BARCELONA Av. Cerdanyola, 26 TEL. 93 674 57 97 FEM QUASI DE TOT Alumini i PVC, instal.lacions de noves i reparació TEL. 652 391 331

MARCS MARCS VALLÈS c/Vallès, 23 TEL. 93 675 49 43

CATIFES ALFOMBRAS PAPIOL Camí Can Calders, 16 TEL. 93 589 46 56

ALARMES, SEGURETAT CALEFACCIÓ, SERRALLERIA GAS I ELECTRICITAT 24H MERCASOL c/ Roselló, 20 T. 93 674 00 14

ABC SANT CUGAT c/ La Granja, 19-21 TEL.93 583 68 81

FERRETERIA SABADELL Pg. Torreblanca, 35 TEL. 93 674 56 48

LAMPISTES SANT CUGAT TEL. 618 344 601 CALEFACCIÓ I FONTANERIA

ANTENES

INSTAL.LACIONS E. FERRI Avda. Cerdanyola, 47 TEL. 619 403 329

COLL FAVÀ SERVEIS Pg. Francesc Macià, 85 T. 616 88 66 57/93 590 63 07 MONTOSA c/ Montserrat, 33 T. 93 674 47 58/627 444 166

ALUMINI I VIDRE ALUMINIOS J. CRUZ Pg. Torre Blanca, 16 TEL. 93 675 25 89

SERVICUGAT c/ Sant Ramon, 4 TEL.93 587 97 21 SOLNET Manel@solnet2000.com TEL. 687 719 591 SPARKS INSTAL.LACIONS Lolobini@hotmail.com TEL. 622 120 915

-Instal·lació i reparació de panys -Duplicat de tot tipus de claus -Urgències 24 hores -Apertures -Candaus -Duplicat de comandaments a distància

93 674 00 14 - 24 hores PLAÇA DEL COLL, 2 - TEL. 93 589 76 40 WWW.AULADESO.ORG SECRETARIA@AULADESO.ORG

Bicicletes Complements Accessoris Taller Especialitzat

C\ Rosselló, 20 08172 - Sant Cugat del Vallès - Barcelona www.mercasol.cat - mercasol@mercasol.cat


LA SABATA · c/ Francesc Moragas ,Nº 6 · Plaça d’Ausiàs March, 1-9 local 2 (Mirasol centre comercial) · c/ Elies Rogent, 10 ·Local 4

FERRETERIES FERRETERIA SABADELL Pg. Torreblanca, 35 TEL. 93 674 56 48

FLORISTERIA MUSCARI Mercat Torreblanca TEL. 93 674 87 20 JARDILAND Ctra.Sant Cugat a Rubí,km14,5 TEL. 93 675 04 52 LA NOGUERA HOME&GARDEN Ctra. Rubi-Molins De Rei, KM. 9,8 TEL. 93 587 20 01 PARCS I JARDINS DE CATALUNYA Finca Can Xercavins - Rubí TEL. 93 699 04 37 TOT AGRO Cami de Can Calders, 6b TEL. 93 541 58 80

LLARS DE FOC ORNALLAR c/ Martorell, 59 TEL. 93 675 44 96

PARQUETS A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com JOAQUIN JURADO CAZORLA Fusteria-Electricitat- Pintura TEL.648 105 972 PARQUETS SANT CUGAT Av. Lluís Companys, 7 TEL. 607 217 834

PERSIANES FEM QUASI DE TOT Alumini i PVC, instal.lacions de noves i reparació T. 652 391 331

SAYMA CUIN Av. Cerdanyola, 92 TEL. 93 584 33 11

DON CANINO Av. Via Augusta , 31 TEL. 93 573 40 30

MOTO TRAFIC Av. Lluís Companys, 2 TEL. 93 674 07 73

PINTORS MARTÍNEZ: T 629 268 035/629 268 043

RELLOTGES

DOGGY’S CLÍNICA VETERNÀRIA Pg. Baixador, 10 Mira-Sol TEL. 93 541 36 14

TWIN MOTORS c/ Borrell, 9 TEL. 93 674 88 78

MAQUINÀRIA JARDÍ SATGARDEN c/ Joan XXIII,25 TEL. 93 512 26 86 MAQUINÀRIES ADELL c/ Faraday, 145 - Terrassa TEL. 937 887 093

PARAMENT DE LA LLAR CUINETES COOK SHOP c/ Valldoreix, 45 TEL. 93 315 78 07 IRON 4 YOU C/ de la perdiu, 12 (Rubí) TEL. 649 434 521 MATALASSARIA MONESTIR c/ Josefina mascareñas 3-local 5 TEL. 93 590 04 78

PERPETUAL COMPTA TEL. 93 583 61 46 H.convingudes www.perpetualcompta.com

REPARACIÓ DE CALÇAT

LA SABATA c/ Francesc Moragas ,Nº 6 c/ Elies Rogent ,Nº 10 local 4 Plaça d’Ausiàs March, 1-9 local 2 (Mirasol centre comercial)

MASCOTES RESIDÈNCIES I ENSINISTRAMENT

GOVES Av. Cerdanyola, 45 TEL. 93 589 41 73 JOAQUIN JURADO CAZORLA Fusteria-Electricitat- Pintura TEL.648 105 972 EL MANETES www.reformeselmanetes.es TEL. 686 988 894 ANTONIO VALENZUELA Reformas en General TEL. 659 762 567

MOTOR

RESTAURACIÓ MOTOCICLETES

MOTOCICLETES

JUAN MANUEL TEL. 607 434 887 TEL. 93 589 32 11

CASTELLVÍ MOTOR c/ Roselló, 15 TEL. 93 589 32 11

SANTCUGATWEB

Web Creació 295€ · Actualització de pàgines 295€ · Xarxes socials 45€ mes · Diga’ns què vols i et direm quant costa, truca’ns sense cap compromís(644 75 11 00

JOAN CAPEL TEL. 667 038 899

FORMIGO I SOSTENIBILITAT,SL Avda. Cerdanyola, 75. Planta 1 T. 618 344 601

CENTRAL MOTO c/ Carrer del Vallespir, 40 TEL. 937 63 48 07

VETERINOS C. Àngel Guimerà, 11 TEL.93 589 71 41

PALAU LORD CAN Camí de la Serra, s/n Palau-Solità i Plegamans TEL. 938647040-607849426

REFORMES CUBIC-REFORMES INTERIORIME Rambla del Celler, 2 T. 93 675 63 10

MOTO 77 c/ Castellví, 27 TEL. 93 674 17 59

SALVAVET SANT CUGAT Pg. Francesc Macià, 85B TEL. 93 174 53 21

PERRUQUERIES i COMPLEMENTS FERES c/ Indústria, 21 TEL. 93 174 56 66

30 d’experiència,

OH HAPPY DOG c/ Martorell, 20 TEL. 601 119 200

professionalitat i preu ajustat

VETERINARIS CENTRE VETERALIASANT CUGAT c/ Viñolas, 10 TEL. 93 675 05 12/610 786 786 CUA VETERINARIS A DOMICILI Montse Dueso TEL. 629 858 207

PINTORS i PINTURES DECASA PINTURES Carretera Roquetes, 31 T 93 544 10 46/93 731 28 03 A.CMC CONSTRUCCIÓN TEL.677540623/936689571 construccion-cmc@hotmail.com

36 punts de venda Des de 1982 al servei de l’instal·lador

SUBMINISTRAMENTS ELÈCTRICS

www.abcgrup.com

IL·LUMINACIÓ LED

FONTANERIA CLIMATITZACIÓ

C/ La Granja, 19-21 St Cugat abcsantcugat@abcgrup.com Horari: dilluns a divendres de 8h a 13h i de 15h a 19h.

10 ANYS

AL VOSTRE SERVEI

93 583 68 81

Segueix-nos a

MASCOTES

FLORS I PLANTES

DECOBARNA c/ Montserrat, 10 T 93 675 95 14/609 329 485

CAT

CÒPIES CLAUS I COMANDAMENTS ESMOLAT DE GANIVETS

LLAR IMMOBILIÀRIA

59

GUIA COMERCIAL


SANTCUGAT MAGAZINE - GENER DE 2020

MOTOR

60

GUIA COMERCIAL

TALLERS MECÀNICS ANTONIO MARTÍN c/ Brillante, 6 - Rubí TEL. 936 997 164 SERVICAR PERE CANALS Baixada d’Alba, 12 TEL. 93 674 63 62 SISCU MIRA-SOL Pg. Baixador, 3

ASSEGURANCES NENS

ASSENUR c/ Orient, 78-84, 1a. TEL. 693 707 285 HERNANDEZ CATALÀ 93 691 57 01/655 920 500

CONCESSIONARIS CHEVROLET Avda. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48 CITROËN Ctra. de Rubí, 22 TEL. 93 674 13 21 DACIA Carrer de Manel Farrés, 6-12 TEL. 93 589 32 53 FIAT Av. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48

OCI I ESPORTS

HONDA Av. Cerdanyola, 75 - 77 TEL. 93 544 25 55 HYUNDAI Av. Cerdanyola, 92 TEL. 93 463 77 54 KIA Ctra. de Rubí 76 - 80 TEL. 93 589 74 76 MAZDA Av. de la Via Augusta, 3 TEL. 93 590 64 51 MERCEDES Av. Corts Catalanes, 13 TEL. 93 590 21 90 OPEL Avda. Corts Catalanes, 2 TEL. 93 674 19 48 PEUGEOT Av. Cerdanyola, 73 TEL. 93 590 25 25 RENAULT Carrer de Manel Farrés, 6-12 TEL. 93 589 32 53 SEAT Carretera de Rubí, 22 TEL. 936 74 13 21

SUZUKI c/ Francesc Moragas, 13 TEL. 93 589 13 10

PONY TOYS c/ Francesc Moragas, 8 TEL . 645 657 858

TOYOTA Ctra. de Rubí, 80 TEL. 93 583 01 20

NADONS

HÍPICA CAN CALDÉS Av. Corts Catalanes, 0 S N T. 93 553 11 83/618 815 800

ERA MEU Avinguda de Cerdanyola, 67 TEL .930 08 10 27

HÍPICA CAN CASTANYER c/ Rafael Castanyer, 3 TEL. 660 217 554

VOLKSWAGEN c/ Mercè Rodoreda, 16-32 TEL. 93 674 71 71

RENTAT DE COTXES ECO HAND CLEAN 638 17 67 62 (cita prèvia)

NENS

LLARS D’INFANTS AFIND c/ Barcelona, 27 TEL. 93 675 19 09 AGORA PATUFET INFANT SCHOOL c/ Sant Jordi, 22 T. 93 589 84 85/93 674 12 39 HAPPY WAY c/ Sant Esteve, 7 T.93 676 40 78/616 842 765 BUBBLES-NENS-LLAR D’INFANTS Rambla del Celler,121 T. 93 250 86 20 L’ALBA JARDÍ D’INFANTS c/ Carme, 40 TEL. 93 674 86 99 LES TORTUGUETES c/ Villà, 82-84 TEL. 93 674 07 06 LITTLE DUCKY c/ Joan XXIII, 31 TEL. 93 589 17 04 MAINADA (SANT ESTEVE) c/ Sant Esteve, 36 TEL. 93 674 81 52

BOTIGUES DE ROBA ERA MEU Avinguda de Cerdanyola,67 TEL: 930 081 027 TEN POINT c/ Santiago Rusiñol, 40 TEL. 629 727 918 ZETA MODA INFANTIL c/ Santiago Rossinyol,29 TEL. 93 675 87 48

JOGUINES ELS TRES REIS c/ Santiago Rusiñol, 58 TEL. 93 674 06 49

ESPORTS

CLUBS ESPORTIUS AUGUSTA PADEL Avda. de la Guinardera, 11 - 13 TEL. 630 927 501 CLUB GOLF SANT CUGAT PITCH & PUTT c/ Villà, 79 TEL. 93 589 87 81 CURVES c/ Balmes, 22 T. 93 587 83 41

HÍPICA

HÍPICA COLLSEROLA c/ Oceà Atlàntic, 80 TEL. 93 589 89 89

SALUT

ASSISTÈNCIA A DOMICILI GENT GRAN VALLÈS GENT GRAN c/ Berguedà,43 Castellar del Vallès TEL. 93 714 33 43

DAMAI Mª José Romero T. 672 273 000 Sant Cugat Vallès

BENESTAR EMOCIONAL

ELISENDA VILA www.elisendavila.com TEL. 699 794 051 PSIQUE SANT CUGAT c/ Plana Hospital, 15 local TEL. 93 589 87 34 FERRAN BURGAL Passeig de Rubí,56 Valldoreix

Els Serveis que sempre van bé

DIR Ctra. de Rubí, 76-80 TEL. 93 544 27 92 EMDV COMPLEX ESPORTIU C/ Brollador - Valldoreix T. 93 674 67 65/619 731 588 EUROFITNESS Ptge baró de Coubertin,1 TEL. 93 583 03 45 INVICTUS Carrer de Moragas, 12 TEL. 931 86 31 34 MUGENDO c/ de Manel Farrés, 95 TEL. 935 83 13 22

MATERIAL ESPORTIU BICICLETES BICIESPORT Av. Ragull, 32 TEL. 93 675 17 69 BIKE QGAT c/ Manel Farrés, 97 local 2 TEL. 93 674 32 42

NETEJA ECOLÒGICA DE VEHICLES A MÀ d/DWKWK >Yh/>ZzsEd

GIMNÀSTICA CLUB ARTÍSTICA SANT CUGAT Camí de Can Calders, 10B TEL. 606 185 113 HOOP DANCEFIT c/ Enric Granados, 6 TEL. 933 486 535/618 753 875 L’ATELIER Plaça d’Octavià, 1 2n 1a TEL. 93 590 05 98

9.30 a 20 h dilluns a dissabte :ŽĂŶyy///͕Ϯϱ Ϭϴϭϳϯ– ^ĂŶƚƵŐĂƚ ϵϯϱϭϮϮϲϴϲ

ens trobareu al pàrquing - 1


KAIZEN c/ Dos de Maig,25 1er3A TEL. 936759433/657590726

DENTAL VALLÈS Av. Cerdanyola, 13 Local T. 93 583 15 05

LLAR DE IOGA c/ Estapé, 43 TEL. 676 662 776

DENTAL VOLPALLERES c/ Benet Cortada, 16 T. 93 515 76 83

SILVIA CAMACHO GONZALEZ Camí de la Creu, 24 TEL. 607 955 859

NUDENTIS Av. Lluís Companys i Jover, 15 local 1 TEL. 93 737 01 01

SQGESTALT TERÀPIA I COACHING c/ Sant Antoni, 50 Tel. 93 189 17 22

FISIOTERÀPIA I REHABILITACIÓ

CENTRE NÚRIA CABALLÉ FISIOTERÀPIA I OSTEOPATIA c/ de Pere Serra, 30 Baixos 2 TEL. 93 583 66 06 www.nuriacaballe.com

CENTRES MÈDICS

REMEDY CENTRES c/ Plaça Unió, 1. Edifici B 1º3ª TEL. 93 544 19 16 MANS DE SANT Pg. Francesc Macià, 62 TEL. 93 589 83 16

POLICLINIC TORREBLANCA Av. Torreblanca, 2-8, 1ª planta T.93 589 18 88/902 026 821 QUIRODERMA CLÍNICA ESTÈTICA Passeig Francesc Macià, 91 T. 93 589 16 66/665 948 006

CLÍNIQUES DENTALS CENTRAL DENTAL FRANCESÇ MACIÀ Passeig Francesc Macià, 76. L1 T. 93 589 87 60 CLÍNICA DENTAL DENTALÒGIC c/ Francesc Moragas, 23 TEL. 93 674 01 46 CLÍNICA DENTAL ROSETTI Rambla Ribatallada, 20, 1er2 TEL. 93 589 76 76 COLL FAVA CLINICA DENTAL Pg. Francesc Macià, 83 TEL. 93 589 53 49

IM CLINIC - INSTITUTO DE CIRUGÍA PLÁSTICA Dr. Iván Mañero Carrer de Victor Hugo, 24. TEL. 902 40 15 40

NADONS I EMBARÀS

ZETA c/ Santiago Rusiñol, 29 TEL. 936 758 748

OFTALMOLOGIA CLÍNICA OFTALMOLÒGICA RUBÍ c/ Cervantes ,134 (Rubí) TEL. 93 699 58 66

CENTRE SANITARI CAN MORA c/ Sant Jordi, 37 TEL. 93 589 43 44

CLÍNICA OFTALMOLÓGICA TRES TORRES Av. Rius i Taulet, 33 TEL. 93 594 01 38

DOGINE c/ Francesc Moragas, 25 TEL. 93 589 13 07

PODOLOGIA

CAMINEM Plaça Pep Ventura, local 1-2 TEL. 931 789 572

ESPAI LOGOPÈDIC ELENA PARRA RESIDENCIES C/Borrell, 5 local 17 GRUPO AMAVIR TEL. 933 485 934 c/ Victor Hugo, 10 REEDUCA TEL. 93 521 02 64 Rambla del Celler, 121 LLAR D’AVIS MIRA-SOL TEL. 93 589 63 84 c/ Pompeu Fabra, 193 MEDICINA ESTÈTICA TEL. 93 675 33 65 SANT SALVADOR c/ Sant Salvador, 47 TEL. 93 674 42 23

SUPORT PSICOEDUCATIU

YOKOSO RESTAURANTE Plaça del Doctor Galtés, 8. TEL. 933 831 766

FENT COSTAT info@fentcostat.cat TEL. 618 556 352

BAR LOS CAZADORES Pg. de la Torre Blanca, 82 TEL. 622 729 231

RESTAURACIÓ MARTINA’S CAFÉ Carrer de la creu,33 TEL. 674 915 289

GINECOLOGIA

CENTRE ESTÈTIC CAN MORA c/ Sant Jordi, 30-32 T. 93 589 79 18/93 589 43 44

LA RAMPA c/Moreneta de Montserrat, 44 TEL. 647 92 39 84

RESTAURACIÓ

KUPU-KUPU EMBARASSADES, MARES I NADO info@kupu-kupu.cat www.kupu-kupu.cat

GENERAL ÓPTICA c/ Santiago Rusiñol, 39 TEL. 93 583 65 13

LOGOPÈDIA

VILA VALLDOREIX Av. Joan Borràs, 64 TEL. 93 589 62 58

EL CASALET c/ Sant Albert, 3 TEL. 93 675 10 55 Valldoreix CASA FUSTER-MASIA SANT CUGAT AV. de les Corts Catalanes, s/n TEL. 93 589 34 45 SANKHU c/ Joan XXIII, 27 TEL. 93 588 18 13 DELEIT SUHI c/ Valldoreix, 10 TEL. 93 463 65 38 KYOTO c/ de la Torre, 14 TEL. 93 854 76 27-669 266 273 L’AUPE Plaça Augusta,2 Local 1 TEL. 93 408 94 79 LA PIEMONTESA Av. Augusta 15 - 25 TEL. 93 858 57 88 MEZZANOTTE PIZZERIA Pg. Torreblanca, 2 TEL. 93 675 32 63 COM A CASA Pl. Ausiàs March, 1 local 8 TEL. 93 681 46 70 CAP A CASA C/ de l’Abat Armengol, 18-24 TEL. 937 60 74 01

PETRITXOL Plana de l’Hospital,20 TEL. 93 140 31 91 TAJ MAHAL Can Mates,2 TEL. 93 027 40 05 MOMOTARO Rbla. Mossen Jacint Verdaguer,185 TEL. 93 675 68 82 Valldoreix VERDE Y CHILE c/ del Carme, 39 TEL. 640 220 846

SERVEI A DOMICILI TELEPIZZA Rambla del Celler, 15 TEL. 93 589 90 90 ROEL PIZZA Rambla Jaume Sàbat, 4 TEL. 93 590 01 00

ORG. EVENTS

DACARA CORPORATE EVENTS www.dacarcorporate.com

LOCAL PER CELEBRACIONS

FAMILYLAND c/ Borrell, 27-29 TEL 693707300/686366054 ------------------------------Més informació pàgina RESTAURACIÓ

Els Serveis que sempre van bé

taller mecànic ALEX CANALS MECÀNICA GENERAL - MULTIMARCA - PNEUMÀTICS ELECTRICITAT - ELECTRÒNICA - INJECCIÓ AIRE ACONDICIONAT - XAPA I PINTURA Des de 1880

C/ Castillejos, 33 Sant Cugat del Vallès TEL. 93 675 62 95

ambar_joiers@hotmail.com

Baixada d’Alba,12-14 Sant Cugat del V. (BCN) 93 674 63 62 609 33 89 09 servicar@tallerservicar.es www.tallerservicar.es

RESTAURACIÓ

CENTRE SANITARI CAN MORA c/ Sant Jordi, 37 T.93 589 43 44/609 343 344

QUIRODERMA CLÍNICA ESTÈTICA Pg. Francesc Macià, 91 T. 93 589 16 66 /665 948 006

61

SALUT

GUIA COMERCIAL


santcugat MAGAZINE | GENER DEL 2020

62 ianuncis per paraules Vols publicar un anunci per paraules?

GRATUÏT!

espai cedit per publicar

Venda, oferta, demanda, intercanvi... PER CORREU ELECTRÒNIC:

publicitat@santcugatmagazine.cat VENDA Venc unes sabates de golf noves bicolor (marró i blanc) per 75 €. Número de peu 45 amb tacos intercanviables. Telèfon de contacte 690018003. Barcelona Francesc Bosch Venta de plaza de aparcamiento en Turó de Can Matas (calle Josep Tarradellas) para coche medidas 4,50 x 2,60 m Puerta automática. Precio 12.500€ Teléfono: 660066517 Vendo guitarra clásica de marca Rubenca fabricada en Zaragoza, en perfecto estado. La vendo por no uso. 55€ Particular 618082470

OFERTA M’ofereixo per fer de cangur o també per cuidar persones grans, i acompanyament al metge. Visc a Sant Cugat i disposo de cotxe. Tinc la titulació corresponent a atenció sociosanitària i d’auxiliar de farmàcia (SPD). Tinc disponibilitat sobretot de matins. Disposo de referències si ho desitgeu. Si us interessa contacteu amb mi. Rosa Maria 609341243 Tarot Lucy. Visitas con cita previa. 646981308 Se reparan motos en Valldoreix, revisiones, puesta a punto, modificaciones... Rafa 670221515

PER TELÈFON:

OFICINES:

93 589 88 99

Av. Cerdanyola, 98

de 9 a 17 h (dill-div)

08173 Sant Cugat

idioma español y catalán por tu inglés o francés. Teléfono 640727248,tengo WhatsApp.

DEMANDA Buscamos chica para compartir piso en Volpalleras con una pequeña familia. Ambiente tranquilo. Segundo piso con ascensor, amueblado y con terraza. Precio 350€ Lola 617887487

Meditació zen principiants 25 de gener a les 10.15 h al carrer Castellví, 11-13. Aportació 10 euros. Portar roba còmoda i arribar 15 minuts abans. 665 526 941

Buscamos recepcionista. Envianos tu CV al correo: info@invisible-training.com

TRASPÀS Es traspassa bar cafeteria reformada i en funcionament. Zona de vianants FGC i parc infantil. Local de 87m² + terrassa, 2 banys (un adaptat), magatzem. Aire condicionat amb bomba de calor. Alarma. Electrodomèstics i gènere. Traspàs + 900€ lloguer 625974406

GRANJA ARMENGOL necessita personal. Mitja jornada (tardes i dissabtes). Portar currículum a rambla del Celler, 7 - de dilluns a divendres de 9:30 a 15 hores. Intercambio de idiomas con chica asiática, enseño el

Procurem per la veracitat i l’autenticitat de la informació publicada a l’apartat anuncis per paraules rebuts a través dels diferents mitjans: telefònic, correu electrònic i internet. Sant Cugat Magazine de forma regular verifica els continguts, però en cap cas es fa responsable dels anuncis publicats.

L’ACUDIT

SUDOKU Nivell de dificultat: Fàcil

6 3

5 1

8

1

2

4

4

2

1 4 9

6

1

8 1

7

4

6

9

5

9 2

7 9

7

9

5 3

3 2

8

Com s’hi juga: hem de situar números de l’1 al 9 en cada casella i cada fila, cada columna i cada caixa de 3x3 han de contenir aquests números, però sense repetir-ne cap.


ipassatemps 63 ESCACS Per Jordi Corretja

L’HORÒSCOP

a b c d e f g h

àries 21 MARÇ - 20 ABRIL

Els pensaments negatius sovint et boicotegen les teves aspiracions. Treballa per millorar.

balança 24 setembre - 23 octubre

Has de treballar la generositat i actuar sense esperar rebre exactament el mateix.

TAURE 21 ABRIL - 20 MAIG

La família necessita que estiguis al seu costat. Demostra amb fets i paraules el teu amor.

ESCORPÍ 24 OCTUBRE - 22 NOVEMBRE

No tinguis por a prendre decisions. Probablement t’equivocaràs, però aprendràs molt.

BESSONS 21 MAIG - 21 JUNY

T’ha costat arrencar en aquest nou any. És moment de donar el 100% de tu i complir objectius.

sagitari 23 novembre - 20 desembre

Les negociacions obertes sembla que es desencallaran en un bon moment.

cranc 22 juny - 21 JUliol

La feina et portarà sorpreses ben aviat. No et deixis portar pels sentiments i reflexiona les decisions.

B L S

lanques juguen i guanyen:

Sembla que has perdut la consciència del dia a dia i funciones amb el pilot en marxa. Vacances?

aquari 21 GENER - 19 FEBRER

Has d’estalviar per futurs imprevistos que vindran i aprendre a escollir els moments de capricis.

VERGE 24 AGOST - 23 SETEMBRE

Si no et cuides més, la teva salut es veurà ressentida. Cal fer net dels excessos i saber dir no.

12a edició

Els amors et ronden el cap. En aquest cas el millor és actuar amb el cor i valentia, sense pensar.

LLEÓ 22 juLIOL - 23 AGOST

a solució és: 1-Dh8+-Rxh8; 2-g7+-Rg8; 3-Ah7+Rxh7;4-g8=D++

i estàs més interessat en els escacs, pots contactar amb el Club d’Escacs Sant Cugat a la següent adreça d’internet: www.escacs.santcugatentitats.net

CAPRICORN 22 DESEMBRE -20 GENER

PEIXOS 20 FEBRER - 20 MARÇ

Potser trobes a faltar una mica d’aventura en la teva vida. Prova de fer allò que mai t’has atrevit.

L’aventura de crear històries Si ets alumne de 3r o 4t d’ESO, batx. o cicles inscriu-te fins al 3 de febrer de 2020 a

www.ficcions.cat

Play Stations

iPhones

Smartphones

iPads

Auriculars sense fil


Profile for Sant Cugat Magazine

Sant Cugat Magazine #52 Gener 2020  

Sant Cugat, Zona de baixes emissions? El tren com a alternativa d’un transport verd i sostenible està preparat per acollir aquesta transició...

Sant Cugat Magazine #52 Gener 2020  

Sant Cugat, Zona de baixes emissions? El tren com a alternativa d’un transport verd i sostenible està preparat per acollir aquesta transició...

Advertisement