Page 1

www.tvsantcugat.cat

JUNY del 2019

LA REVISTA DE TELEVISIÓ SANT CUGAT

#46

ESPECIAL FM 2019

SANTCUGAT magazine

Inclou programa

FESTA MAJOR

sant cugat + pàgina 28

dentalvalles

implants

ortodòncia

estètica

laboratori propi

ALTA TECNOLOGIA DENTAL

INSTAL·LACIONS DE MÀXIMA QUALITAT

www.dentalvalles.com 20 ANYS PEL

ANT TREBALL RIURE M TEU SO

St. Cugat del Vallès 93 583 15 05 Av. Cerdanyola 13

Barcelona 93 119 06 10 C/ Aragó 637

Mollet del Vallès 93 579 32 61 Rbla. Pompeu Fabra 43b


SUMARI 4 6 22 24 26 28 62 64 76

CIUTAT

Repassem l’actualitat de la ciutat

4

5

ENTREVISTA

Mireia Ingla, nova alcaldessa de Sant Cugat

FEM MEMÒRIA

LECTORS FESTA MAJOR L’espai participatiu i més La Festa Major de crític de la revista Sant Cugat se del 27 FESTA MAJOR celebrarà al 30 de juny. El programa complet de la festa més grossa

SALUT

Y

CM

MY

CY

CMY

K

DEPARTAMENT comercial Mª Antònia Moreno Montse Navarro

72

REDACCIÓ I COL·LABORADORS Laura Pou, Ivan Flix, Júlia Ventura, Anna Borau, Maria Xinxó, Josep Mª Cabrerizo, Jordi Corretja, Josep Lluís Silva, Maribel Caravantes, Manel Cascante, Anna Puntos i R. Ventura PORTADA FOTO d’Abel Vilches Photography EDICIÓ DIGITAL Ivan Flix Josep Lluís Silva Dipòsit Legal: B- 24267 - 2015

SC Magazine no es fa responsable del contingut dels articles ni de les opinions que hi apareixen publicades.

Pastís d’albergínia i formatge de cabra, perfecte per a qualsevol ocasió!

MASCOTES

Puc viatjar amb la meva mascota a l’avió?

Amb el suport de: Mitjà Associat:

Arriba la Festa Major per alliberar tensions geni per exorcitzar, no entreu al Twitter, millor proveu de compondre algun versot per als diables. Si això tampoc funciona, penseu que la música amansa a les feres i que aquest any no haureu de marxar a la Festa Major de Rubí per a trobar un gran cap de cartell. A Sant Cugat gaudirem de la música de Queen... amb “Bohemian Rhapsody” al cinema a la fresca. Si preferiu música en directe, sempre us quedaran els grups de l’escenari de La Pua, de la Cúpula del Tro, el jazz, Lindy, les corals o les havaneres. Tot això i molt més, ho podreu veure com sem-

Faldon Revista_Residentes 2019_169x32mm.pdf 1 25/02/2019 13:10:20

M

COORDINACIÓ GENERAL Júlia Ventura

RECEPTA

questa Festa Major li vindrà de perles a molts santcugatencs per alliberar les tensions dels últims mesos. Si encara teniu ganes de cridar, tireu-vos per la baixada d’andròmines i cremeu adrenalina, això sí, quan arribeu a la rambla del Celler feu silenci. No sigui que els decibels de la zona de la Festa Major Alternativa pugin més del compte i l’any vinent tornin a quedar-se sense el seu espai. També podeu deixar-vos els pulmons animant als Gausacs o al correfoc. Si després de tot això encara us queda un xic de mal

C

GERENT Romà Ventura

ALCALDESSA Un treballat pacte d’esquerres que ha proclamat Mireia Ingla nova alcaldessa de la ciutat.

68

Abusem de l’ibuprofèn i altres medicaments?

A

edita televisió Sant Cugat, S.L.

28

Recordem com era Sant Joan a la ciutat fa anys

Editorial

SANT CUGAT MAGAZINE Av. Cerdanyola, 98 planta 5a Esc. A 08173 Sant Cugat del Vallès Tel: 93 128 13 81 / 93 589 88 99 hola@santcugatmagazine.cat

PACTES ERC, PSC i la CUP han acabat amb 32 anys de governs convergents a Sant Cugat. Junts per Sant Cugat és ara oposició.

Coneix els nous regidors que conformen el plenari

EDUCACIÓ

SANTCUGAT MAGAZINE Número 46 - JUNY 2019

REGIDORS

És l’escola inclusiva un model igualitari?

staff

SANTCUGAT MAGAZINE JUNY 2019

PUBLICACIÓ CONTROLADA PER OJD

pre per la tele. Així que si no voleu sortir de casa, ja sigui perquè encara no teniu el cos per a gresca o perquè necessiteu unes hores per recuperar-vos, tindreu una programació 24 hores de la Festa Major que començarà el mateix dia del pregó i potser s’allarga fins a la Cavalcada de Reis. Esperem que ni el temps, ni els jutges ens amarguin aquests dies… Perquè de mals aires i de política ja n’hem tingut prou els últims mesos. Siguem positius i pensem que per fi correrà un mica d’airet fresc que netejarà l’ambient a la ciutat. Que ja tocava!


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

4 iCIUTAT

Un pacte històric a Sant Cugat gestat entre tensió i secretisme El nou govern d’esquerres (ERC, PSC i CUP), que es va anunciar el dia abans de constituir el ple, trenca amb 32 anys de govern convergent a Sant Cugat. Asseguren que la prioritat serà l’habitatge.

L

’alcaldable d’ERC-MES, Mireia Ingla, és la nova alcaldessa de Sant Cugat després d’arribar a un acord amb el PSC i la CUP. Un pacte que en paraules de la republicana representa a la “majoria esperançada” i que deixa a Junts per Sant Cugat i Ciutadans a l’oposició. Els líders d’ERC, el PSC i la CUP han signat un pacte que compta amb 12 temes centrals per a la millora de la vida dels santcugatencs: Habitatge, Medi Ambient, Transparència 100% i Corrupció 0%, Igualtat, Participació, Municipalitzacions, Polítiques socials, Seguretat, Mobilitat, Pacte local per l’ocupació de qualitat i la promoció econòmica, Educació i Cultura

▲ Acord entre Pere Soler (PSC), Mireia Ingla (ERC-MES) i Núria Gibert (CUP).

i Esports. El punt de partida del nou govern és la “regeneració democràtica que necessita Sant Cugat”. Els tres partits tenen el suport de 18.821 santcugatencs, el 42,66% dels votants i el 52% del plenari, en paraules de Pere Soler (PSC), formen la “majoria absoluta necessària per al canvi de color de l’ajuntament amb absoluta legitimitat”. Un pacte de govern on participarà també la CUP, partit que, segons ha dit la seva portaveu, Núria Gibert, se sent responsable del “canvi de cicle i de perspectiva de les polítiques públiques”. L’acord de govern es va anunciar hores abans del ple de constitució de l’ajuntament després de dues setmanes tenses i sense grans titulars per part dels partits que van optar pel secretisme. ▲ L’exalcaldessa, Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat), a l’oposició.

Eleccions municipals. Regidors: JxSC (9), ERC (6), PSC (4), Cs (3) i CUP (3).

Junts per Sant Cugat vol pactar amb ERC. Si no pot, vol el suport del PSC sense pactar.

La CUP-PC creu que el canvi de govern és necessari.

El pacte d’esquerres és quasi una realitat.

05/06

13/06

29/05

26/05 27/05

04/06

12/06

Primeres converses entre els partits.

Mireia Ingla (ERC) diu que aspira a governar.

Els comuns demanen que es formi un govern d’esquerres.

12h: Junts per Sant Cugat ofereix a ERC compartir l’alcaldia.

14/06 14/06

10h: Junts per Sant Cugat intenta negociar per última vegada amb el PSC per formar govern.


iCIUTAT 5

▲ Mireia Ingla amb la vara d’alcaldessa en el ple de Constitució, que va tenir lloc dissabte 15 de juny.

Mireia Ingla, nova alcaldessa de Sant Cugat

F

inalment la candidata d’ERC-MES, Mireia Ingla, ha estat proclamada nova alcaldessa de la ciutat amb els vots favorables dels seus socis de govern: el PSC i la CUP. Ingla agafarà el relleu de Carmela Fortuny, que va arribar a l’alcaldia després de la renúncia de Mercè Conesa (CiU), fa un any. La nova alcaldessa Mireia Ingla es va mostrar convençuda que tots els regidors del nou equip de govern “ens deixarem la pell per aconseguir que la nostra ciutat sigui un gran lloc per viure-hi i que estarem a l’alçada del que la ciutat en el seu conjunt i les persones que ens han fet confiança en particular ens exigeixen ja a partir d’avui mateix”.

20h: ERC, PSC i CUP anuncien un pacte d’esquerres.

14/06

Pere Soler (PSC)

El segon protagonista d’aquest tripartit. El socialista va néixer a Barcelona el 13 d’abril del 1968 (51 anys) i viu a Sant Cugat des del 1997. És llicenciat en Geografia, Història i Història de l’Art, en l’especialitat de Geografia Física, i té un postgrau en Lideratge polític i gestió pública. Des del 2010 treballa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Està casat i té i dos fills, el Pere i la Clara.

Núria Gibert (CUP-PC)

14/06

18:30h: ANC i partidaris JuntsxCAT organitzen una manifestació en contra del pacte d’esquerres amb el PSC.

Mireia Ingla és des del dissabte 15 de juny la tercera dona alcaldessa de la democràcia moderna i també és la tercera vegada que Sant Cugat té un alcalde d’ERC, abans ho van ser Roc Codó i Magí Bartralot. Si voleu saber més sobre la nova alcaldessa de Sant Cugat, podeu llegir l’entrevista central que li dediquem a la pàgina 22.

15/06 Ple de constitució: nou govern d’esquerres.

Per últim, però no menys important, la cupaire tanca aquest tripartit d’esquerres. Va néixer el 8 de febrer del 1984 (35 anys) a Gràcia i va arribar quan era una adolescent a Sant Cugat. Viu amb el seu company, tenen un gos i acaba de ser mare (felicitats!). Ha estudiat filosofia i ha treballat en el món de la dinamització i la gestió cultural. Des de 2008 també participa en l’àmbit del municipalisme formant part de la CUP. Va ser membre del Secretariat Nacional de la CUP i també portaveu a nivell nacional.


Noves cares al plenari de Sant Cugat

Mireia Ingla Alcaldessa 52 anys. Va néixer a la Seu d’Urgell el 18 de juny de 1967. Llicenciada en Dret i Postgraduada en mediació. Col·labora amb Càritas i amb el servei de mediació en l’habitatge. Sòcia d’Òmnium Cultural.

ERC (6) + PSC (4) + CUP (3) formen govern i deixen Junts per Sant Cugat (9) i Cs (3) a l’oposició.

EL GOVERN nou Francesc Duch 46 anys. Arquitecte. Ha treballat a l’Ajuntament. Expresident del Club Muntanyenc (2004-2008).

nou Esther Madrona 29 anys. Tècnica de comunicació i dinamitzadora cultural. Exvicepresidenta de La Unió.

nou Gemma Aristoy 36 anys. Ha sigut mestra d’educació Primària durant 13 anys. Expresidenta dels Gausacs.

nou Alba Gordó 25 anys. Física i Química i Màster en Modelització matemàtica. Exportaveu de les Joventuts d’Esquerra.

nou Pere Soler 51 anys. Llicenciat en Geografia, Història i Història de l’Art. Cap de secció d’Empresa a l’AMB.

Elena Vila 35 anys. Treballa a l’Ajuntament. Sòcia i jugadora d’hoquei herba del Junior des del 1988.

nou Pilar Gorina 60 anys. Mestra i pedagoga. Directora d’escola pública “Viva i activa”. Regidora PSC (2010-11).

nou Francesc Carol 47 anys. Antropòleg. Treballa a la banca. Director i presentador de “Parada i Fonda” a TV Sant Cugat.

nou José Gallardo 37 anys. Llicenciat en Geografia (UAB). Des del 2006 és docent de Secundària. Vinculat al CPA.

nou Núria Gibert 35 anys. Llicenciada en Filosofia. Ha treballat en el món de la dinamització i la gestió cultural.

Lourdes Llorente 55 anys. Advocada amb despatx propi a Sant Cugat des de fa 25 anys. Presidenta del Club Karate SC.

Marco Simarro 29 anys. Educador social i monitor a Sant Cugat. Vinculat al 15-M, Arran i el Sindicat de Llogateres.


Les passades eleccions municipals del 26 de maig han mantingut algunes cares ja conegudes en el ple, però han permès l’entrada de nous actors en la pel·lícula municipal. Concretament 12 regidors estrenen càrrec i 13 repeteixen -Francesc Carol (ERC) va ser regidor en el mandat 2011-2015 amb CIU i Pilar Gorina (PSC)-. Així mateix, per primera vegada en la present etapa democràtica, el plenari santcugatenc està integrat per més dones (13) que homes (12). Pel que fa al govern també hi haurà una majoria de dones. En total els regidors sumen 1.121 anys i la mitjana d’edat és de 45 anys. En el cas dels eixos, Sant Cugat es converteix en una ciutat d’esquerres amb 13 regidors (ERC, PSC, CUP) mentre que les dretes sumen 12 (Junts per Sant Cugat i Cs). A la vegada Sant Cugat té majoria independentista amb 18 regidors.

L’OPOSICIÓ nou Carmela Fortuny 51 anys. Llicenciada en Ciències de l’Educació. Alcaldessa durant l’últim any (PDeCAT).

nou

Josep Lluís Llibreria 52 anys. Llicenciat en Enginyeria química. Va ser coordinador local de l’ANC i soci fundador de “La Crida”.

nou Cristina Paraira 50 anys. És mestra i té un Postgrau en administració pública. Al govern de CiU des del 2003 (ex d’Unió).

nou

Josep Maria Vallès 52 anys. Periodista. Exdirector del Tot Sant Cugat. Soci d’Òmnium i de la Penya Blaugrana SC.

nou

Sandra Casat 41 anys. Mestra de l’escola Turó de Can Mates. Expresidenta de l’Esbart Sant Cugat.

Albert Salarich 48 anys. Director d’art i consultor. Expresident de SantCugatCreix i exdirectiu del Patí Hoquei Club SC.

Eloi Rovira 36 anys. Atleta i tècnic superior d’Activitats físicesportives. Va ser regidor d’Esports (2015-19).

Núria Fernández 52 anys. Llicenciada en farmàcia. Sòcia fundadora de La Crida. Vinculada a l’ANC i a Òmnium Cultural.

Joan Puigdomènech 64 anys. Doctor en Física i professor d’universitat a la UPC des del 1986. Tinent d’alcalde (2015-19).

Aldo Ciprian 48 anys. Enginyer industrial. Empresari. Forma part de Ciutadans des de la seva fundació.

Munia Fdez-Jordán 47 anys. Advocada en assessoria jurídica i consultoria. Diputada al Parlament de Catalunya.

Sergio Blázquez 43 anys. És llicenciat en Economia. Des del 2008 ha treballat a la Banca. Coordinador local de Cs.


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

8 iCIUTAT

Carmela Fortuny es va reunir fins a 4 vegades amb el PSC per mantenir l’alcaldia Junts per Sant Cugat va rebre el vistiplau dels polítics presos del seu partit per treballar un pacte amb el PSC. Fortuny va intentar-ho per última vegada amb el PSC abans d’oferir compartir l’alcaldia a ERC.

▼ Pere Soler (PSC) va ensenyar la proposta de pacte de govern que li va enviar Carmela Fortuny (Junts x SC).

JxCat ha pactat amb el PSC a 24 ajuntaments catalans, mentre que ERC ho ha fet en 16 municipis.

C

armela Fortuny, candidata de Junts per Sant Cugat i exalcaldessa, es va reunir fins a quatre vegades amb Pere Soler (PSC) per intentar tancar un pacte de govern i així salvar l’alcaldia. És més, Fortuny ho va tornar a intentar per última vegada amb el PSC el divendres 14 de juny, el dia abans del ple de constitució de l’ajuntament, a les 10h del matí. Més tard, es va reunir amb ERC per oferir-li compartir l’alcaldia.

Davant la negativa d’ambdós partits, va convocar una roda de premsa, sense preguntes dels periodistes. En la proposta de pacte de coalició entre Junts per Sant Cugat i el

PSC, avalada pels polítics presos, els neoconvergents volien oferir dues tinences d’alcaldia al PSC, la presidència de Promusa i el Consell de Barri del Centre Oest.

Membres de l’ANC i partidaris de JxCat protagonitzen un ple amb crits i insults

La seu de l’ANC i Junts per Sant Cugat apareixen amb pintades de ‘fora la dreta’

El plenari de constitució de l’ajuntament passarà a la història pels crits i insults d’una part del públic cap als regidors del nou govern municipal. Els ciutadans contraris al pacte de govern van entrar amb pancartes on es podia llegir ‘’Cap pacte amb el 155’’ o “El pacte de la vergonya”. La indignació es va deixar sentir en forma de crits de ‘’botiflers’’ o ‘’155’’ durant les intervencions d’alguns dels regidors. Mentre que els partidaris del canvi intentaven apaivagar l’enrenou amb crits de “3%’.’ Regidors i usuaris de xarxes socials han titllat aquest fet de “falta de respecte i d’incivisme”.

La seu de l’ANC de Sant Cugat i la de Junts per Sant Cugat es van despertar diumenge al matí, l’endemà del ple de constitució de l’ajuntament, amb pintades a les seves seus on es podia llegir ‘fora la dreta’, ‘CiU al carrer’ i ‘ni oblit ni perdó’, així com un ‘3%’ en referència als casos de corrupció que afecten Sant Cugat i l’exgovern de CiU. La nova alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha condemnat aquests actes: “El meu escalf als companys i les companyes de l’ANC Sant Cugat per les pintades aparegudes a la seva seu. El diàleg i la mà estesa han d’anar sempre per endavant”.


15a edició

LECTURES A LA

FRESCA 2019

El vano-emblema de les Lectures a la Fresca 2019 és obra de l’artista plàstica Neus Colet

Dedicades a Margarida Xirgu i Federico García Lorca amb motiu de l’Any Xirgu

LA XIRGU A LA FRESCA d’Ignasi Roda Mosaic de la vida de Margarida Xirgu i Subirà

Dijous, 4 de juliol a les 22 h a la Plaça de l’Om

Intèrprets: Joan Berlanga, Pere Codó, Virgínia Martínez, Mone Teruel, Àlvar Roda, Xavier Tor Direcció: Ignasi Roda

A ENTRAD LLIURE

FES DE FEDERICO PER A MI de Sam Boardman-Jacobs Traducció: Lluís-Anton Baulenas

Dijous, 11 de juliol a les 22 h a la Plaça de l’Alcalde Magí Bartralot

Intèrprets: Gisela Figueras, Ricard Mariné, Eleazar Masdeu, Xavier Tor, Marta Uxan, Martina Vilarasau Direcció: Dolors Vilarasau

LA CASA DE BERNARDA ALBA de Federico García Lorca Dijous, 18 de juliol a les 22 h a la Plaça d’en Coll

Intèrprets: Encarna Adelantado, Tània Banús, Roser Casamitjana, Gisela Figueras, Carme González, Marta Jener, Carme Latorre, Montse Noales, Cristina Sirvent, Martina Vilarasau Moviment i coreografies: Martina Vilarasau Direcció: Dolors Vilarasau

www.pedraisang.cat Segueix-nos

@pedraisang

Amics de Pedra i Sang

Amb el suport de:

I la col·laboració de: Agrupació Dramàtica de Barcelona

www.criteri.cat


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

10 iCIUTAT

La Festa Major acull enguany més de 160 activitats per tots els públics La Festa Major començarà dijous 27 de juny i durarà quatre dies. Es realitzaran més de 160 activitats en 13 espais que inclouen 50 zones amb activitats. El Club Muntanyenc Sant Cugat són els pregoners d’enguany.

Aquest any perdem dos grans clàssics: el Correplaces i el cantant Miquel del Roig, encarregat d’animar el Concurs d’Arrossos del diumenge 30 de juny. El grup escollit per la 39a edició és The Killing Hits.

L

a Festa Major de Sant Cugat arriba el dijous 27 de juny i s’acabarà el diumenge 30 de juny. En total hi haurà més de 160 activitats en 13 espais i 50 espais diferents. L’eslògan d’enguany és: “Preparats? Llestos? Festa!”

La Festa Major 2019 incorpora algunes novetats: ▶A part de La Taverna (pl. Barcelona) i el Food&Fun (Parc Central), s’obre el Xiringuit-u a la plaça Ú d’Octubre, espai gastronòmic amb furgoteques i cervesa artesana local. ▶El Tast de Vins passa al Celler Modernista l’any que celebra la seva 20a edició. ▶ Canvis en la Cultura Popular i Tradicional. El fet que Sant Pere caigui en dissabte, modifica l’escaleta habitual de la cultura popular. La Trobada Gegantera i les Sardanes es

Els FGC oferiran un servei interromput durant les nits del divendres 28 de juny i el dissabte 29 de juny. Una petició que s’havia fet al ple municipal en reiterades ocasions. faran diumenge junt amb la Diada Castellera qui deixarà de fer les vigílies. A més, la Trobada d’Entremesos d’arreu de Catalunya es durà a terme el divendres a la tarda. Pel que fa a grups musicals i espectacles, destaca: ▶ Grups musicals: Marinah i Auxili, Tremenda Jauría, Muyayo Rif, Guillem Roma, Flamingo Tours i la salsa de Karamba. ▶Arts escèniques: L’exèrcit de la llum de la Cia. Brodas Bros, Flow Papagayo de la Cia. Mumusic Circus, Petjades amb Cia. Pau Palaus i Antipasti de la Cia. ▶Públic familiar: Xics&Roll i el seu Tribut a Bruno Mars al pícnic musical L’Estovallada i Animació amb Jaume Barri, canó d’escuma, inflables i jocs d’aigua a la plaça de la Casa de Cultura.

La Festa Major Alternativa (FMA) es queda però es trasllada uns metres, en concret canvia de vorera i modifica la seva ubicació situant-se a la mateixa rambla del Celler però al carrer Puig i Cadafalch.

300.000 €

és el cost aproximat d’aquesta festa. L’ajuntament no ha fet públic la xifra però fonts del consistori asseguren que el pressupost no varia gaire respecte al 2018.

ELS PREGONERS

El Club Muntanyenc Sant Cugat és una entitat d’origen muntanyenc fundada el 1944 i per tant aquest 2019 fa 75 anys. L’entitat ofereix un gran ventall d’activitats de caràcter cultural, esportiu i pedagògic, amb l’única ambició de fomentar la cohesió popular, l’ecologisme i l’amor per la muntanya i el medi natural. Els representants del Club Muntanyenc encarregats de fer el pregó seran tres membres del club.


ENS HEM TRASLLADAT ARA

SANT CUGAT

ES DIRÀ

I US DESITJA UNA

BONA FESTA MAJOR!

NOVA BOTIGA - NOUS COLORS - NOUS ESPAIS

VINE A DESCOBRIR-LA! Ens podreu trobar al carrer

Francesc Moragas, 8 Sant Cugat del Vallès


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

12 iciutat

Els veïns alerten de multes diàries de 48 € per no renovar l’anualitat de la zona verda Les tarifes anuals de zona verda estan caducant i molts santcugatencs s’han trobat amb més d’una multa perquè el permís no es renova automàticament.

E

l 30 d’abril del 2018 es va implantar l’Àrea Verda a Sant Cugat i els santcugatencs tenien tres modalitats de pagament: diària, trimestral i anual. Ara que ha passat més d’un any són moltes les tarifes anuals que han caducat. La renovació no és automàtica i per tant la tarifa anual de residents es podrà abonar presencialment a l’oficina de mobilitat o bé telemàticament a través del web mobilitat.promusa.cat. Aquesta tarifa habilita l’estacionament per 365 dies naturals incloent el dia de pagament (366 si el període inclou un 29 de febrer). En cas de no renovar, les multes són de 48€ diaris. L’Àrea Verda es va implantar als barris amb una ocupació d’aparcament més alta durant tot el dia com el centre, Torreblanca, Eixample, Monestir i Can Cabassa. En total es van crear 2.500 places d’Àrea Verda preferents per a veïns i veïnes d’aquests barris. A més des de fa uns mesos hi ha la tarifa Plis Plas, que permet estacionar gratuïtament a qualsevol Àrea Verda durant 15 minuts per poder fer gestions ràpides als usuaris de fora de les àrees veïnals regulades com a zona verda.

Aldo Cirprian i Sergio Blázquez de Cs Sant Cugat

La Fiscalia investiga els contractes “irregulars” arran de la denúncia de Cs

L’Ajuntament clausura la pedrera Berta amb l’objectiu d’obrir-la a la ciutadania

La Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit investigar l’ajuntament de Sant Cugat després de rebre un requeriment de Ciutadans. El grup municipal va enviar un requeriment a la fiscalia denunciant presumptament contractes irregulars per 1,6 milions d’euros. El partit taronja acusa el govern de les exalcaldesses Mercè Conesa i Carmela Fortuny de contractar a dit i de vulnerar la llei en desenes de serveis durant el 2017 i 2019. Ara són els Mossos d’Esquadra els encarregats d’investigar aquests fets. Per la seva part, l’ajuntament va enviar un informe negant els fets.

L’Ajuntament va clausurar, a instàncies de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, la pedrera Berta. En concret, es va tancar l’accés a aquest espai amb l’objectiu de paralitzar els treballs d’aportació de terres que fins ara l’empresa gestora–Jaime Franquesa SA- hi estava duent a terme. La paralització dels treballs permetrà a l’Ajuntament projectar les actuacions necessàries per preservar els valors naturals, geològics i ambientals de la pedrera Berta i convertir-la en un espai visitable per a la ciutadania.


Els i les socialistes us desitgem a tots una

Feliรง festa Major

PSC SANT CUGAT DEL VALLES

@PSCSTCUGAT

@PSCSTCUGAT

@CUGAT_PSC


santcugat MAGAZINE | juny deL 2019

14 iciutat PROTAGONISTES

El primer Museu del Còmic de tot l’estat s’ha obert a Sant Cugat El Museu del Còmic va obrir les seves portes dissabte 15 de juny a l’antic edifici de l’Ateneu Santcugatenc, a la plaça Pep Ventura. “El recorregut comença amb una de les primeres publicacions de còmic l’any 1865” Paco Baena

Gabriel Rufián L’alcaldessa Mireia Ingla va rebre el mateix dia del ple de constitució de l’ajuntament el suport del diputat del Congrés, Gabriel Rufián, que va visitar Sant Cugat.

E Marta Pessarrodona La poeta i escriptora santcugatenca va rebre el dilluns 3 de juny el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. A més ha presentat l’antologia ‘A favor nostre’ i el poemari ‘Variacions profanes’.

l primer Museu del Còmic de tot l’estat espanyol es troba a Sant Cugat, concretament a l’antic edifici de l’Ateneu Santcugatenc, a la plaça Pep Ventura. En total es tracta d’una superfície de 500 metres quadrats distribuïts en tres plantes. Els santcugatencs podran repassar els 150 anys de la història del còmic ja que incorpora publicacions datades entre 1850 i 2000. El fons del museu comptarà amb 20.000 exemplars de TBO,

3.000 col·leccions de tot tipus de gèneres i 2.000 planxes i dibuixos originals. El Museu del Còmic es tracta d’una iniciativa privada de Paco Baena, Josep María Delhorm i José Lluís Villanueva, tres emprenedors que ja treballen per aconseguir el finançament necessari que els permeti dinamitzar l’espai. La creació d’un museu del còmic a Catalunya és una reivindicació històrica de gairebé 20 anys.

Netflix i TV3 escullen el bar Catalunya Preu mitjà de

lloguer a Sant La cervesa Moritz ha estat l’última marca que ha escollit el bar Cugat santcugatenc Catalunya com a escenari de la seva última campanya publicitària.

Antoni Aguilera El que fins ara era president de la Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera, deixa l’entitat, a l’edat de 85 anys. El santcugatenc va ser nomenat president de la Creu Roja a Catalunya el 2015.

L

a marca de cervesa Moritz, Netflix o TV3 són algunes de les marques o mitjans de comunicació que han escollit l’emblemàtic bar santcugatenc situat a la plaça Lluís Millet, el Catalunya, com escenari per les seves publicitats o sèries, com per exemple la sèrie de TV3 ‘Si no t’hagués conegut’. La cervesa Mortiz va gravar el seu últim anunci dilluns 3 de juny a l’establiment que va obrir les seves portes l’any 1936.


TALLERS PER

SETMANES! 25 jun - 2 ago 26 ago - 6 set

4 a 16

Tecnolog

anys

ía Crea

tiva

9.00h a 13.30h

Possibilitat de dinar i tallers de tarda

Tecnología Creativa

932 69 38 79


santcugat MAGAZINE | juny DEL 2019

16 iCIUTAT

Adventícies denuncia la falta de paritat al Teatre Auditori L’Assemblea ha assenyalat les poques dones en l’escenari de l’equipament cultural municipal.

L

’assemblea de dones artistes de Sant Cugat, ha denunciat la falta de paritat de l’equipament cultural municipal, el Teatre Auditori. En diverses piulades a través de les xarxes socials, l’assemblea ha mostrat les xifres que segons elles demostren “com de malament es treballa la perspectiva de gènere”. A més, asseguren que la programació del Teatre Auditori és “pobra i escandalosament desigualitària en la programació de teatre i música per a adults”. Adventícies afirma que sobre l’escenari del Teatre han

El Teatre Auditori farà declaracions al respecte a la presentació de la nova temporada.

passat un 90% d’homes dramaturgs i tan sols el 10% eren dramaturgues. Pel que fa a directors de teatre, el 90% són homes i el 10% dones. En el cas dels actors de teatre la xifra s’equipara una mica més i el 59% són actors i el 41% actrius. En música el 84% dels músics són homes i 15% són dones. A més, denuncien males praxis i gestions que no surten a concurs públic.

SUCCESSOS

El santcugatenc Marc Serrano mor en un accident de cotxe

M

arc Serrano, músic santcugatenc, va morir en un accident de trànsit a l’edat de 29 anys el passat dimecres 12 de juny. Serrano era conegut com a Lacra1 i havia format part de diferents grups de música locals com PalabraKdabra. El santcugatenc havia format part de l’equip de TV Sant Cugat com a tècnic d’imatge.

MATRÍCULA OBERTA 2019-2020

Intensiu

Intensius d’anglès DEL 3 AL 28 DE JULIOL 2017 Preparació B2 FIRST Intensius d’an i C1 ADVANCED DE IntensiusIntensius d’anglès d’ DEL 3 AL 28 DE Joves i Adults DEL 3 AL 28 DE JULIOLDEL 2017 3 AL 28

ius d’anglès

icate and Advanced / Matins I tardes

Domènec, 7, 1r 2a t: 93 675 2106 / 695 287 294 nnection.es EnglishConnectionSantCugat

Nens, joves, / Preparació First JULIOL Certificat Nens, joves, adults adults / Preparació First Advanced / DELCertificate 1 AL 19 DEand

oves, adults / Preparació Certificate and Advanced I tardes Nens,First joves, adults / Preparació First/ Matins Certificate and Advan

C. Sant Domènec, 7, 1r 2a t: 93 675 EnglishCo C. C. Sant Domènec, 7,www.english-connection.es 1r 2a t: 93 675 C. 2106 / 695 287Sant 294 Sant Domènec, 7, 1rDom 2a t: www.english-connection.es EnglishConnectionSantCugat www.english-connection.es Engl www.english-connec


Nova imatge. Nova oficina. La mateixa essència. Ens traslladem, però continuem a prop teu.

www.feliufranquesa.com

Ara ens trobaràs a: Edifici Mira-Sol Centre Pl. Ausiàs March, 1 2a planta · Despatx 10 08195 · Sant Cugat del Vallès Tel. 93 544 12 12


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

18 iCIUTAT 9.000 euros per la lluita contra el càncer Més de 600 persones van participar en la segona edició de la cursa “Metres de vida”. Els diners obtinguts durant la jornada de dissabte es destinaran a lluitar contra el càncer. Foto: Jordi Aniento

Per Manel Cascante

Meteorologia i medi ambient

Aigua del mar poc apte pels més fredolics

P

rendre el primer bany de la temporada ‘en condicions’ enguany s’ha fet esperar més de l’habitual a molts sectors del litoral català. La causa ha estat la persistència de dies grisos o de xàfecs freqüents després de Setmana Santa, i l’ambient més fresc del normal a partir de l’abril.

“Una temperatura 1,1 ºC per sota la mitjana, i el doble de pluja del normal” Al maig a l’Observatori Fabra van anotar una temperatura 1,1 ºC per sota la mitjana, i el doble de pluja del normal. La primera quinzena del mes de juny també ha estat poc calorosa, un fet que ha dificultat l’escalfament de la capa superficial del mar. Tot plegat fa que actualment l’aigua es trobi encara més fresca del que tocaria per a l’època de l’any. L’observador de la barceloneta va anotar, a tall d’exemple, una temperatura de només 18,7 ºC a mitjans de juny, 2,1 ºC per sota la mitjana del període 2006-2018. A l’Estartit es trobava a 17,9 ºC a mig metre de fondària, un grau per sota la mitjana dels darrers 40 anys. Els mapes del temps anuncien valors força més estiuencs pel que fa al termòmetre a partir de Sant Joan, i temperatures al voltant de la normalitat a la darreria del mes de juny. Bones notícies per als fredolics.

Xavier Torradas, nou president del Club Aeromodelisme SC Com a únic candidat presentat, Xavier Torradas substitueix en el càrrec a Paco Valenzuela, que deixa la presidència de l’entitat després de 18 anys al càrrec.

Detenen dos homes per tràfic de drogues Els agents van localitzar dues peces d’haixix de 19,5 i 26,5 grams cadascuna. A més, tenien una bàscula de precisió encesa i un ganivet de grans dimensions als seus peus.

M

ossos d’Esquadra de Sant Cugat van detenir l’11 de juny dos homes, de 19 i de 21 anys i de nacionalitat espanyola, per un delicte de tràfic de drogues. Els fets van succeir pels volts de les 10h, quan els agents van rebre l’avís que uns homes havien saltat la tanca d’un edifici. Quan els agents van arribar, van veure als arrestats dins del pis, asseguts en un matalàs. Els homes tenien una bàscula de precisió encesa i un ganivet de grans dimensions als seus peus. Durant l’escorcoll, els agents van localitzar dues peces d’haixix de 19,5 i 26,5 grams cadascuna. Amb aquests indicis els homes van ser detinguts.

Els dos arrestats van passar a disposició del jutjat de guàrdia de Rubí que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Els exregidors de CIU, Mayte Pérez i Xavier Cortés, a la junta del CPA L’exregidor socialista Michael Cáceres també formarà part de la junta del Centro Popular Andaluz (CPA).

L

a junta del Centro Popular Andaluz (CPA) s’amplia expressament per incorporar tres exregidors. Es tracta de Mayte Pérez, regidora per CIU durant l’últim mandat i esposa del president del CPA; Xavier Cortés, va formar part de CIU però va entrar com a regidor no adscrit al plenari ara fa un any i Michael Cáceres, que va ser regidor socialista durant els últims mesos del mandat 2011-2015. Amb aquests fitxatges ja són cinc els polítics o expolítics que formen part de la junta del CPA. Ferran Villase-

ñor, exregidor d’ERC-MES, i Susana Herrada, vocal de Junts per Sant Cugat a Valldoreix, ja formaven part de l’organigrama.


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

20 iOPINIÓ

De canvis, vides i neurones Josep AMORÓS Publicista i escriptor

E

s diu que les cèl·lules del cos canvien totalment cada set anys, que avui no en tenim ni una sola de les que teníem el 2012. No és ben bé cert. N’hi ha que es renoven molt de pressa: les que tenen relació amb les defenses, potser perquè s’esgoten de bastir murs contra virus i bacteris; o les dels sistemes digestius, tant si som omnívors i mengem delicioses porqueries, com si hem optat pel veganisme més o menys radical o avorrit, totes sobreviuen el que dura un tracte digestiu. També les de la pell tenen cicles de vida curts: el sol, el fred, les agressions del medi, les estressen i cauen com mosques. Per desil·lusió d’alguns que pretenen ser regats per llargs llinatges de sang blava, també els glòbuls vermells, i alguns dels blancs, es regeneren sovint. Per això podem donar sang sense perill de perdre ni l’energia ni els cognoms.

Si us demano quines penseu que són les més longeves, segurament pensareu en les dels ossos, per allò de la duresa, i que és la part del nostre cos que ens sobreviu més temps. Duren una mitjana de deu anys. Les dones compten amb les ovàriques, en tenen un nombre assignat per a tota la vida, i les van patint cada lluna. També les del cor són molt lentes: probablement morirem amb la meitat que en teníem quan vam néixer. Potser aquesta és la raó per la qual ens fan patir tant els afers relacionats amb el cor, sobretot quan ens imposen canvis inesperats. Potser també és per això que ens exciten tant quan ens els trobem. Hi ha però, unes cèl·lules que mai no canvien. Les neurones. Ailàs! Deu ser per això que estem convençuts que, en el fons, la gent no canviem mai. Quantes vegades no ens hem sentit a dir: «si us plau, no em deixis, canviaré, canviaré, t’ho prometo...». Com hem vist, les cèl·lules del cor canvien, les de les neurones, és a dir, les del comportament, no. Som, doncs, mer resultat de la predestinació? Vull pensar que no. De fet sempre ho he pensat així, què voleu, les meves neurones també són tossudes.

Es pot canviar de vida per molts motius, imposats, escollits o desitjats. O per una combinació. Deixant a banda canvis catastròfics, hauríem de fer valer la voluntat de pilotar la nostra vida quan aquesta ens regala una oportunitat per canviar-la. Un ensurt, que finalment no va tenir importància, em va ajudar que deixés de fumar. La crisi i les seves conseqüències econòmiques em van fer recuperar un plaer que tenia molt oblidat: escriure. També em van apropar al món associatiu i a potenciar valors que no havia cultivat prou. La perspectiva dels anys et fa valorar coses que, en altres moments de la vida, veies diferent. Petits plaers: passejar o anar en bicicleta, retrobar la guitarra o la ràdio, llegir, sobretot el que escriuen amics, avorrir-te sobiranament una tarda de diumenge, cultivar i retrobar amistats, i no perdre ni un instant en res que no vulguis, ni deixar que ningú no et digui el que has o no has de fer. Sí, canviar de vida és possible, malgrat les neurones. No cal ser valent, només cal saber què tens, què vols tenir, què no vols i què no et cal.

El tripartit que m’agrada MARIA XINXÓ Periodista i escriptora @mariaxinxo

M

’agrada la política municipal perquè és la més rebel. Pactes que en cap cas imaginaríem a la Generalitat o a la Moncloa es fan realitat a

poblets recòndits i a d’altres que no són tan petits. L’objectiu d’aquestes caramboles polítiques no és altre que perpetuar-se en el poder, a costa fins i tot de perdre principis -l’exemple més clar el trobem a Barcelona amb Ada Colau acceptant els vots de Manuel Valls-, o fer fora de l’alcaldia el legítim guanyador a les urnes. A Sant Cugat s’ha buscat el segon objectiu. La pinça entre Esquerra Republicana, el Partit dels

Socialistes i la CUP han acabat amb la joia de la corona convergent: 32 anys governant el consistori amb tan sols 4 alcaldes diferents. Veurem com gestiona la ciutat el nou tripartit, encara és d’hora per poder dirne res, però el que ja puc afirmar és que m’agrada que al capdavant de Sant Cugat hi segueixi havent una dona. Primer Mercè Conesa, després Carmela Fortuny i ara Mireia Ingla; aquest “tripartit’ sí que m’agrada.


iOPINIÓ 21

Un take away? MARIONA SÒRIA Periodista @Mar_iona

U

s heu fixat que el bar Catalunya ha penjat un cartell de ‘take away’ amb un got de cartró d’aquells de cafè aigualit al pur estil cadena americana amb un logo verd? No és que el cartellet m’hagi cridat l’atenció perquè vengui la versió més xunga del que hauria de ser producte estrella d’una cafeteria. M’ha sorprès perquè està en anglès, el mateix idioma que fa servir cada cop més gent usuària de la terrassa d’aquest bar, que si algun encant té és que conserva la fesomia de bar de poble. O com a mínim, l’externa.

Però el bar Catalunya ha canviat, i tant. Com ha canviat Sant Cugat, perquè per més que ens costi, hem de començar a assumir que la nostra ciutat amb cor de poble ja és una ciutat global, globalitzada i, vés a saber, potser gentrificada. Cert. Negar l’obvietat que no vivim en una bombolla i que tot acabarà sucumbint als corrents despersonalitzadors de la globalització seria d’una ingenuïtat infantil. Però què voleu que us digui? Veure aquest cartellet al ‘Cata’ m’ha produït la mateixa sensació de pèrdua que vaig sentir un dia, allà per meitat dels noranta, quan per primera vegada a la vida em vaig quedar aturada en un embús amb el cotxe als Quatre Cantons. Un embús! A Sant Cugat!!! Està bé que la teva ciutat prosperi, clar. Però, pregunto: aleshores per

què alguns tenim la sensació que aquesta “prosperitat” està renyida amb alguna part del veïnat? Molt senzill: perquè moltes vivim amb la por que als pròxims a qui ens facin el “take away” sigui a nosaltres. És així. Ho hem vist a altres ciutats, sobretot als barris més humils: darrere d’aquests cartells de cafè americà acostumen a venir els pisos turístics. I, just enganxats a la seva cua, els moviments d’especulació criminal que es poleix l’estoc d’habitatges de rendes més baixes, arravatant-los als veïns i veïnes que poden pagar menys. Culpar el Catalunya per tenir el cartell d’expulsar el veïnat? No!! Són els fons voltors que hi van tot darrere, les immobiliàries que hi fan l’agost i alguns privats que ja es freguen les mans fent números amb les seves múltiples propietats a Sant Cugat.

Alegria, és Festa Major! JORDI CORRETJA Espai de trobada

“A

legria, és Festa Major” és un títol d’una cançó de la Trinca, un grup musical dels anys 70 i 80 a Catalunya i que recomano tornar a escoltar les seves cançons. Sí, arriba la festa major a Sant Cugat i en aquest temps de pas de la primavera a l’estiu els carrers i places de Sant Cugat s’omplen de petits i grans que volen celebrar la Festa Major.

“És important gaudir del present, ser feliç i alhora conscient. Aquest temps ja no el tornarem a viure.” Alguns viuran un primer amor, altres gaudiran amb els companys i les companyes estimats, d’altres festejaran, i és que l’amor és el motor de les nostres vides, amor per la parella, però també amor pels pares, avis o fills i filles. És un bon moment per prendre quelcom amb companyia d’amics i amigues i gaudir del bon clima mediterrani per aquests dies a l’aire

lliure tot escoltant la música que ens anima l’ànima. És important gaudir del present perquè un cop aquest temps hagi passat ja mai més el tornarem a viure, el podrem recordar però és important ser feliç mentre es fa una cosa i sent-ne conscient de tot això. Finalment recordar també els presos i preses polítics catalans/nes que estan injustament privats de llibertat sense poder abraçar els seus éssers estimats ni de gaudir el seu temps lliure com més els hi plagui. Un petó ben fort per a tots ells i elles, desitjant la seva llibertat ven aviat.


ENTREVISTA

vídeo

Mira l’entrevista en vídeo amb aquest codi o bé aquests dies a TV Sant Cugat!

Mireia Ingla

Alcaldessa de Sant Cugat Mireia Ingla (18 de juny de 1967), d’ERC-MES, és la nova alcaldessa de Sant Cugat després de 32 anys de governs convergents. El canvi s’ha produït gràcies a la formació del tripartit d’esquerres format pel PSC, CUP-PC i ERC-MES. Un fet històric a la ciutat. Ingla es descriu com una persona empàtica, molt riallera i exigent, però també una mica impacient.

Text: Laura Pou // Foto: Júlia Ventura

El canvi no el podem fer amb aquells que han estat governant durant 32 anys”


iENTREVISTA 23

E

n primer lloc moltes felicitats pel nomenament però també pel teu aniversari! La veritat és que ha estat tot molt seguit i no he tingut temps ni d’assimilar-ho. Estic alternant felicitacions com alcaldessa i pel meu aniversari! Fa poques hores que ets alcaldessa. Quines sensacions tens? Costa fer-se la idea perquè tot va molt ràpidament i és molt intens. En tot cas són unes bones sensacions i estem molt contents. Estic especialment orgullosa d’haver aconseguit aquest acord amb els companys i companyes del PSC i la CUP. És un canvi amb moltíssima il·lusió. Què has fet aquestes primeres hores com alcaldessa? El primer dia vam complir allò que vaig prometre en campanya electoral. Vaig trucar al Sindicat de Llogateres, a la gent de la Coordinadora d’Entitats Esportives i a Sant Cugat Empresarial. L’altra cosa és anar a veure el Raül Romeva a Soto del Real, que aniré divendres al matí. El dissabte et vam veure en el ple de Sant Cugat i a la tarda al de Valldoreix. A la nit vas poder celebrar-ho amb els teus? A la nit tenia un casament! Vaig arribar molt tard i me’n vaig anar a dormir molt tard. Abans, el dissabte al migdia, vaig celebrar-ho amb la família. Què t’han dit el teu marit i els teus tres fills? Estaven molt emocionats. Portàvem molts mesos treballant. Hem dedicat molts esforços i a més, hi ha molta gent implicada. I la teva gossa (Arya) què ha dit? Recordem que l’equip de TV Sant Cugat va passar tota una jornada amb tu i la teva gossa va ser una de les protagonistes! Ha estat una de les claus de la victòria, estic convençuda. La gent al carrer em va dir que era una gossa molt bonica, tot i que el dia del programa estava una mica nerviosa. Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat) i Aldo Ciprian (Cs) t’han felicitat? Sí, m’han felicitat els dos.

Teníeu l’opció de fer un pacte amb Junts per Sant Cugat (antiga CIU) però finalment vau apostar per un tripartit d’esquerres. Per què? Després de 32 anys i 8 mandats consecutius amb un govern hegemònic, aquesta ciutat necessitava un canvi. El dia 26 de maig a la nit, quan vam tenir els resultats, vam veure que per primera vegada després de 32 anys hi havia possibilitat de canvi. Les forces progressistes d’aquesta ciutat estàvem obligades a entendre’ns. Això és el que ens han dit les urnes i durant les últimes 3 setmanes la gent al carrer. Vau consultar la decisió? Sí, vam parlar amb entitats i les persones que ens havien fet confiança i donat suport a la campanya. Hem estat en contacte permanent amb la militància i hem arribat a fer 5 assemblees en aquestes dues setmanes per tal de valorar l’estat de les negociacions. De forma aclaparadora vam decidir que aquesta era la millor opció.

assemblea. Tenir el seu suport ens va enfortir moltíssim. Com afectarà la política nacional al pacte d’esquerres? Si veus la constitució dels ajuntaments, veuràs tants caps, tants barrets. Això ens demostra que la política local és política local. Durant el ple de constitució de l’ajuntament vam viure una situació anòmala quan una part del públic, alguns d’ells simpatitzants de Junts per Sant Cugat, van escridassar i fins i tot insultar als regidors d’esquerres. Com ho vas viure? Malament però no personalment. No podem donar aquesta imatge. El ple d’un ajuntament és sagrat, és la seu de la sobirania i la democràcia. Vas trobar a faltar que algun membre de Junts per Sant Cugat intentés frenar els insults i els crits? Cadascú és responsable del que creu que és responsable. No entraré a dir a cap grup polític què ha de fer.

Quan vau tancar l’acord amb el PSC i la CUP? El divendres, el dia abans del ple de constitució de l’ajuntament. Durant les setmanes prèvies al ple no vam estar jugant al “despiste” sinó que el pacte no estava tancat. Els tres grups tenim molt clar que aquesta ciutat té una prioritat que és l’emergència de l’habitatge.

Carmela Fortuny (Junts per Sant Cugat) us va oferir compartir l’alcaldia el divendres abans de ple però hores abans havia ofert un pacte al PSC. Com veus el joc de Carmela Fortuny? No m’agradaria haver de tornar enrere. Aquesta part crec que ara no em toca. Els fets van ser tal com tu has explicat.

Com vas viure aquestes dues setmanes de negociacions? Doncs amb molta feina. Vam estar treballant des del minut zero. La mateixa nit electoral vam parlar els tres caps de llista. Vam veure que teníem una oportunitat i no la podem deixar escapar per responsabilitat política.

Tinc una curiositat. Tens un grup de WhatsApp amb Pere Soler (PSC) i Núria Gibert (CUP)? Sí, hi estem els tres. Actualment estem debatent com li direm a aquest grup de WhatsApp.

En algun moment us vau plantejar fer el pacte amb Junts per Sant Cugat? En tot moment vam tenir les dues opcions damunt la taula però insisteixo, la prioritat de la nostra assemblea era fer un acord de canvi i progressista. El canvi no el podem fer amb aquells que han estat governant durant 32 anys. Què et va dir Raül Romeva? Vaig anar a veure el Raül Romeva i ell va confiar en nosaltres i en la nostra

Per últim, ara que estem a les portes de la Festa Major què els hi diries als santcugatencs? El dilluns vam fer la presentació de la Festa Major i va ser el primer acte que vaig fer com alcaldessa. És una de les primeres coses que vaig pensar quan vaig ser investida alcaldessa, que el primer que faríem seria la Festa Major. I això és molt bonic perquè són dies que la gent està al carrer. Serà una Festa Major fantàstica, independentment de qui sigui l’alcaldessa perquè la Festa Major la fan les entitats i les persones.

Mira l’entrevista en vídeo a Televisió Sant Cugat:


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

24 iFEM MEMÒRIA

La nit de Sant Joan

Un tros de fusta era un tresor, i si podia ser la taula vella que somiava en Joan Manuel, aleshores erem els més feliços de la festa. Per Josep M. Cabrerizo i Bell

▲ Quants més trastos vells, més gran era el foc de Sant Joan.

L

’altre dia passejant pel meu carrer, al costat d’uns contenidors, quatre cadires velles em van fer recordar la lletra de la cançó “Per Sant Joan” de Joan Manuel Serrat. Vaig estar a punt d’emportar-me-les a casa, ja que s’acosta la nit màgica que envolta molts records de la meva infantesa. La revetlla de Sant Joan és d’aquelles nits màgiques que neixen al carrer, amb els amics, amb les trobades a la fresca amb la família. La cançó comença dient:

Un vespre quan l’estiu obria els ulls per aquells carrers on tu i jo ens hem fet grans, on vam aprendre a córrer, damunt un pam de sorra s’alçava una foguera per Sant Joan. Amb els amics fèiem la foguera a ple carrer, no ens calia posar sorra, el llit ja era de terra, i la llenya i trastos vells feien pila. Tanta que el temor a que no ens la pispessin era el nostre mal son, i el pitjor, que ens la cremessin abans d’hora. Que també podia passar. Hi

havia rivalitat entre colles dels carrers que molts cops acabava amb guerra de pedres.

Llavors un tros de fusta era un tresor i amb una taula vella ja érem rics. Pels carrers i les places anàvem de casa en casa per fer-ho cremar tot aquella nit de Sant Joan. Quanta raó, llavors un tros de fusta era un tresor, i si podia ser la taula vella que somiava en Joan Manuel, aleshores erem els més feliços de la festa. Nosaltres també anàvem de casa en casa demanant tot allò que feia nosa i que a nosaltres ens servia per fer la millor foguera de la nit. Recordo un any unes cadires atrotinades sense cul, i un llit turc amb només tres potes. Aquella andròmina per a nosaltres va ser un tresor de veritat, la vam fer servir per transportar llenya com si fóssim “camillers”. Fins que vam arribar a posar-ne tanta, que no va aguantar el pes i va acabar partit per la meitat.


Petites històries de Sant Cugat del Vallès

iFEM MEMÒRIA 25

Érem quatre trinxeraires. No en sabíem gaire de les llàgrimes que fan que volti el món. Anàvem entrant a la vida. Mai una mentida, no ens calia i res no ens robava el son... A aquella edat no passàvem de ser uns perfectes trinxeraires que amb prou feines teníem onze o dotze anys. Recordo la nit de Sant Joan per les malifetes, fèiem tota mena d’invents amb la pólvora que trèiem dels petards. Amb quatre llaunes i un grapat de piules érem els reis de la festa. Però el que recordo amb més enyorança són les tertúlies a la fresca que feien després de sopar els meus pares i els veïns. En aquells temps es podien fer rotllanes en ple carrer, no passaven cotxes, les gandules no feien nosa. I les síndries es mantenien fresques dins una portadora.

Els anys m’han allunyat del meu carrer i s’han perdut aquells companys de joc. El bo i el que fa nosa com si qualsevol cosa. Sembla que tot s’hagués cremat al foc de Sant Joan. Han passat els anys, i amb aquest passar he perdut companys i records. Uns perquè han fet les seves vides en altres topants, marxant del carrer i deixant enrere aquells anys en què tot semblava tenir una dimensió adequada a l’edat. Altres perquè ens han deixat massa aviat. Perdent, com diu la lletra de la cançó, records cremats en una d’aquelles fogueres que van omplir les nits de Sant Joan de fa anys.

I ara, aquesta vesprada una altra vegada veig els ‘nanos’ collint llenya pel carrer. Corren. Com jo abans corria. Els crido i em miren com si fos un cuc estrany i passatger.

▲ L’e nce sa

de la fo

guera e

ra el mo

ment m

é s e sp e

rat.

D’innocència és plena la màgia de la vida. Quan aquesta es manifesta és senyal que no existeix amargor pel temps passat. Recordo de més gran els primers anys de joventut, les primeres revetlles, els primers guateques, les primeres mirades, les primeres manetes, els primers petons. Si un tros de fusta és tornar al començament, jo també vull un tros de fusta per cremar.

Doneu-me un tros de fusta per cremar o la prendré don pugui, com ahir, com si no n’hi hagués d’altra. Jo he sigut com vosaltres. No vull sentir-me vell aquesta nit. Que un tros de fusta torni a ser un tresor. Que amb una taula vella sigui ric. Pels carrers i les places aniré de casa en casa per fer-ho cremar tot aquesta nit de Sant Joan.


santcugat MAGAZINE | JUNY DEl 2019

16 ilectors 26 la foto dels lectors

WHATSAPP:

lectors@santcugatmagazine.cat

666724265

Envia’ns les teves cartes: Per correu postal: Av. Cerdanyola, 98 08173 Sant Cugat Per correu electrònic: lectors@ santcugatmagazine.cat Per whatsapp:

666 72 42 65 Sant Cugat Magazine es reserva el dret a reduir i a editar totes aquelles cartes que ho requereixin.

No es Delhi. Esto pasa en Sant Cugat. Postes de madera con amasijos de líneas telefónicas.

ANTONIO RIOS

Al carrer Galícia hi ha una bossa de runes davant el número 33. Hem trucat a l’ajuntament i diuen que al no ser la bossa oficial no la recullen. Què hem de fer?

Manu Bellsolell lectors@santcugatmagazine.cat

cartes dels lectors

CONTENIDORS TORREBLANCA

RATAS EN LA PLAZA DEL COLL

VIGILEM ON FAN PIPI!

Els veïns d’aquest sector ja no sabem què fer perquè es netegin aquest contenidors situats al passeig Torreblanca a tocar de la plaça del Coll, tot i que hem reclamat vàries vegades a l’Ajuntament i a Infonet, no hi ha res a fer. La visió és tercermundista i l’olor que desprenen donen ganes de vomitar quan passes pel davant i no diem quan els has de tocar per introduir la brossa. En el moment de la fotografia s’havien endut els trastos que hi havia després de temps que estaven a terra, després d’haver-ho demanat un munt de vegades. Què ha de passar perquè els nostres impostos serveixin d’alguna cosa?

Hago saber a las autoridades de esta localidad de la aparición en las pasadas semanas y de forma reiterada a primera hora de la noche, de un buen número de ratas paseándose por la plaza. Hablando con vecinos podría deberse a las obras de la avenida de Cerdanyola, que hayan provocado el cambio de domicilio de las mismas o bien la falta de gatos en la zona. Indispensable evaluar la situación. Es inconcebible ver ratas.

Algunes persones creuen que els gossos poden pixar en qualsevol lloc. És indiferent que sigui a prop d’un comerç d’alimentació o directament sobre el producte a vendre. És l’avinguda Cerdanyola.

OLGA MARÍN

JORDI CRUZ

HI HAURÀ UNA DESGRÀCIA Cada matí vaig a caminar pel fantàstic passeig que ens uneix amb Cerdanyola. De camí, hi ha un dels passos de vianants més insegurs de la ciutat: a l’avinguda Cerdanyola, passada la rotonda del parc de la Pollancreda, els cotxes surten i agafen el revolt per marxar de Sant Cugat direcció McDonald’s, a una velocitat desmesurada i sense visibilitat del vianant que creua. Si us plau, és més que urgent un element de reducció de velocitat de vehicles. GRÀCIES!

ENVIAT PER WHATSAPP

CARME TOLOSA


iLECTORS 27 ESTEM SENSE CONTENIDORS

IBI ZONA 1

Amb les obres de l’avinguda Cerdanyola s’han quedat inhabilitats els contenidors soterrats, ara només queda aquest del Passeig Torreblanca tocant a la plaça del Coll, l’Ajuntament té consciència del que això suposarà? Han pensat a posar una alternativa perquè aquest barri no sembli un abocador?

Ahora que ya hay nuevo gobierno y no tienen que hacer campaña, nos pueden decir de cuánto será la subida del IBI por el impuesto de entrar en la zona 1 de Ferrocarriles?

ENVIAT PER WHATSAPP

alberto ribalta

L’ART S’HA DE CUIDAR La poca cura de l’art que tenim al carrer és símptoma i demostració del menyspreu que pateix l’art, com a mínim, a la nostra ciutat. Per posar un exemple, el terra dels caps gegants de Pep Codó davant dels cinemes Sant Cugat és per posarse les mans al cap. Han passat anys sense manteniment i els sots fan por de mirar. Donem-li valor, que ho val!

L’ENQUESTA Com viuràs la Festa Major? C: 11%

B: 33%

A: 56%

MARIA TERESA M. COLLBÍ

ZONA PEATONAL Quiero pedir un paso de peatones en la pl. de la estación, parece que los buses tienen preferencia...

ENVIAT PER WHATSAPP

A) Ho donaré tot (56%) B) Gaudiré una mica (33%) C) Marxaré de la ciutat (11%)

Vota: www.tvsantcugat.cat

CAMPUS OMET ESTIU 2019

DIVER ESPORT

ts es nascu ns i nen 1 Per a ne nys 2009 i 2001 a entre els

Un Campus per fer amics i amigues tot fent esport. T’oferim sortides a: Tibidabo, platja, piscina, golf, rocòdrom... No t’ho perdis... serà la bomba! Informació i inscripcions: Oficinal Municipal d’Esport per a Tothom (OMET) Tel. 93 565 70 99 - www.omet.santcugat.cat


PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR DE SANT CUGAT 2019

Dijous 27/06 Divendres 28/06 Dissabte 29/06 Diumenge 30/06

VOLA DIRECTE DE TERRASSA

A L’AEROPORT amb l’exprés

Autobusos directes* Servei diari tot l’any 7,10€ trajecte

Moventis APP Els teus busos en temps real. Actualitza-la. *Consultar trajectes a www.moventis.es o a Moventis app.

Moventis. Més servei per a tu.

@MoventisInfo T. 93 580 67 00 www.moventis.es


iPREGONERS 29

ELS PREGONERS

Club Muntanyenc Sant Cugat ▸L’entitat santcugatenca constituïda l’any 1944, celebra enguany el seu 75è aniversari.

“Parlaran tres membres del club, representant el passat, el present i el futur de l’entitat”

E

l Club Muntanyenc Sant Cugat serà el pregoner de la Festa Major de Sant Cugat 2019, coincidint enguany amb el seu 75è aniversari. El seu president, Silvano Bendinelli, ens explica que l’anterior alcaldessa, Carmela Fortuny, el va trucar per comunicar-li la notícia. “En aquell moment em vaig quedar mut per uns segons. No m’ho esperava!” ens explica ara ja més tranquil. Segons Silvano, la motivació oficial de l’ajuntament va ser, entre d’altres, més que pel fet de complir 75 anys, “el vessant transversal de la nostra entitat i els valors de respecte per l’entorn i la cura de la natura i la voluntat de cohesió...”.

Alguns membres del Club Muntanyenc Sant Cugat.

A pocs dies per la Festa Major, la Junta directiva té el discurs quasi a punt i com a sorpresa, estarà escrit en rodolins. El pregó, que no volen que duri més de 15 minuts, el llegiran tres membres del Club amb un eix central de temporalitat: en primer lloc, i representant el passat de l’entitat, parlarà l’Ignasi (Nacho) Gonzalvo, vicepresident primer. Parlant del present, ho farà Amàlia Roig, vicepresidenta segona. I, per

T’agradaria tenir el teu propi negoci?

últim, com a representació del futur, Clara Fernàndez, Atleta destacada de la Secció d’Atletisme, campiona de Catalunya i d’Espanya de salt d’alçada amb perxa. Al balcó estaran present les 8 persones de la Junta del CMSC i representants de les 9 seccions. En total hi haurà unes 20 persones al balcó de l’Ajuntament, moltes de les quals participaran en tots els actes institucionals de la Festa Major.

Assegurances Catalana Occident t’ofereix un Pla de Carrera exclusiu dirigit a persones emprenedores com tu: • Formació en productes, tècniques comercials i gestió. • Desenvolupament econòmic i professional. • Una empresa asseguradora de reconegut prestigi. Sol·licita una entrevista personal www.vullseragent.com


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

30 iFESTA MAJOR

/ DIJOUS 27 DE JUNY

JUNY

dijous

27

De 17.00 a 19.00 h Piscina portes obertes Entrada gratuïta Piscines del Parc Central De 17.30 a 22.00 h Activitats a la DesPlaça Jove 17.00 h Memory Basket 17.30 h Torneig de Mini Handbol 19.00 h Torneig del Catán Organitza: Coord. d’entitats de la DesPlaça Jove Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove

20.00 h Pregó de la Festa Major A càrrec del Club Muntanyenc Sant Cugat, en el seu 75è aniversari En acabar, esclat de festa Pl. de la Vila De 20.00 a 00.00 h Graellades de Festa Major Organitza: Assoc. comerciants Barri del Monestir Av. Cerdanyola, pg. Torreblanca i pl. del Coll 20.01 h Pregó de la XI edició de la Festa Major Alternativa A càrrec de Fridays For Future i FMA Organitza: Assemblea d’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa 20.30 h Tarda de flamenc Exhibició dels grups de ball Organitza: Associació Ball Flamenc Sant Cugat Pl. del Coll

20.30 h Hip hop al barri Grups de ball de l’Escola Sant Cugat 18.00 h i Iby & Pau Arnal Taller d’autodefensa feminista Organitza: AV Centre Estació A càrrec d’Assata (no mixte) Organitza: Assemblea Pl. de Can Quitèria - Pl. de la Dansa d’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa 21.00 h Concert de Festa Major 19.00 h Amb l’Orquestra Simfònica Fusió Sant Cugat, amb Seguici d’Inici de Festa Major l’estrena simfònica: Fantasia del Paga-li, Joan Repic de campanes Concert a benefici de Càritas Organitza: Coord. d’Entremesos de Cultura Preu: 5 €. Nens (fins a 14 anys): 3 € Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat Església del Reial Monestir NOVETAT! Sortida: pl. d’en Coll De 21.00 a 22.30 h Músics de Carrer a la Festa Major amb Mistura Organitza: La Pua - Oficina Musical Pl. de l’Ú d’Octubre – El Xiringuit-u d’octubre De 21.00 a 02.00 h Sopar de “pintxos” a càrrec d’Arran Concerts de Maio de Sal, Subversions, Showcase amb Oldwine, Santa Salut, Elane, Brenda, LilRússia, Niñas Perdidas i Marta Cascales als plats i Adala per finalitzar. Organitza: Assemblea d’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

32 iFESTA MAJOR

/ DIJOUS 27 DE JUNY

De 21.30 a 02.00 h Inauguració de la caseta del CPA Amb l’actuació dels grups de ball del CPA, música tradicional andalusa i música de moda per passar-ho bé! Organitza: Centro Popular Andaluz C. de Josefina Mascareñas

22.00 h “M’agradi o no” Estrena del nou espectacle del Cos de Dansa de l’Esbart Sant Cugat Organitza: Esbart Sant Cugat Pl. de l’Om - Espai d’Arrel 22.00 h “Improsionant IV” Gran final de la lliga d’improvisació teatral Organitza: Tallers de Teatre Sílvia Servan de La Unió Santcugatenca Col·labora: Mut, La Cafeta Gastronòmica Celler Modernista

22.15 h Inauguració de la DesPlaça Jove Organitza: DesPlaça Jove Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove De 22.30 a 01.30 h Concerts a la DesPlaça Jove - Escenari La Pua 22.30 h Beta, Rock (guanyadors DesPerta 2018) 23.30 h L’Exèrcit de la Llum Cia. Brodas Bros 00.30 h Pumen big room, electro, tech house Organitza: La Pua - Oficina Musical Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove De 22.30 a 02.00 h Nit de concerts 22.30 h Guillem Roma presenta el seu nou treball Connexions 00.00 h Flamingo Tours presenta el seu treball Lucha libre Pl. de Barcelona - La Taverna 23.30 h Ball folk Amb l’Orquestrina Aires del Montseny, presentant el seu primer disc Lliure Albir Organitza: Coordinadora d’Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel De 01.30 a 02.00 h Desfarra amb la DesPlaça Organitza: Coordinadora d’entitats de la DesPlaça Jove Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove

VESPRES D'ESTIU A PARTIR DE LES 20:30H SOTA RESERVA ( 655510202) PLACES LIMITADES

PICA PICA PLAT PRINCIPAL COCA I CAVA

CUINA D'ESTIU: PREPARA SOPARS DIVERTITS I FÀCILS

SOPAR-XERRADA DE DONES: PREVENCIÓ I SALUT FEMENINA

JOVES ARTISTES: SOPAR I MÚSICA EN DIRECTE

CATA DE BIRRES ARTESANES I PICA PICA

BRUNCH I DINARS HORARI: 7:30 A 17H DE DILLUNS A DIVENDRES DINS ESTACIÓ FGC VOLPELLERES


BOTIGUES C. Cerdanya, 2 C. Sant Antoni, 2 Dl. — Ds. 9h a 21:30h

RESTAURANT C. Cerdanya, 2 Dl. — Dj. 10h a 16:30h Dv. — Ds. 10h a 16:30h i de 20:30h a 23:30h Dg. 12h a 16:30h

T. 667490748

Pàrquing gratuït

Descobreix-ne més a: ametllerorigen.cat


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

34 iFESTA MAJOR

/ DIVENDRES 28 DE JUNY

JUNY

di ve nd re s

28

De 10.00 a 14.00 h Aperitiu & globoflèxia al mercat Organitza: Mercat Torreblanca Mercat Torreblanca 10.00 h Urban Yoga de El Shala Iyengar Yoga Cal inscripció prèvia a andreabarre@gmail.com Organitza: La Banda Parc Central D’11.00 a 14.00 h Festa de l’aigua Inflables, bombolles de sabó, l’animació de Jaume Barri amb canons d’escuma i diversitat de jocs d’enginy per a remullar-se! Porta el banyador, la tovallola i la crema solar! Plaça de la Casa de Cultura D’11.30 a 13.30 h FMA familiar Activitats per a totes les edats Organitza: Esplai Pica-Roca Rbla. del Celler - FM Alternativa 14.00 h Dinar familiar a la FMA Organitza: Esplai Pica-Roca Rbla. del Celler - FM Alternativa De 17.00 a 19.00 h Barri de les arts 17.00 h Tallers de dibuix, fang i costura 17.30 h Mercat d’art i artesania Organitza: La Banda, El Barri de les Arts Pl. del Dr. Galtés

De 17.00 a 19.00 h Piscina portes obertes Entrada gratuïta Piscines del Parc Central De 17.00 a 19.00 h Xerrada d’Ecologisme i VII edició del Concurs de Graffiti i Art Mural “Jaume Castañé i Campmany” Organitza: Assemblea d’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa De 17.00 a 22.00 h Happy Ibiza Market Jardins de l’Hotel Sant Cugat De 17.00 a 02.00 h V Torneig de Volei Platja Inscripció a voleiplatja@cvsantcugat.com Preu: 10 € (participant amb llicència), 15 € (participant sense llicència) Organitza: Club Voleibol Sant Cugat Parc de Can Vernet De 17.00 a 21.30 h Activitats a la DesPlaça Jove 17.00 h Samarretes Reivindicatives 17.30 h Taller de Primers Auxilis 20.00 h Master Class i Show de The Basement Crew 20.15 h Batalla de gallos 21.30 h Barbacoa Popular a càrrec de la UESC Organitza: Coord. d’entitats de la DesPlaça Jove Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove De 17.30 a 22.00 h 18a Festa de l’Esport al Carrer Zona infantil: Psicomotricitat, Ludoteca, Escalada, Mini karts ecològics, activitats lúdiques itinerants Zona familiar: Futbolí humà, Tot joc, Esports en xarxa, “Super lliga festa d’esport al carrer”, Circuit BTT, Tàndem, Atletisme Rècord, Bàsquet, Tennis taula, Orientació a Can Vernet Zona joves (+12 anys): Bàsquet, “Humor Amarillo”, Diana gegant Activitats especials: De 18.00 a 21.00 h Ponis (z. infantil) De 18.30 a 20.30 h Masterclass de ball (z. familiar) Parc de Can Vernet 18.00 h Ball d’avis amb el Duo Montal Organitza: La Llar d’Avis de la Parròquia Jardins de Can Gatxet (c. de Valldoreix, 9)


APARCAMENTS SANT CUGAT


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

36 iFESTA MAJOR

/ DIVENDRES 28 DE JUNY

18.00 h Taller “Aprèn a dibuixar els teus personatges favorits” Amb Fernando Béjar del col•lectiu Sudando Tinta Ediciones Per a infants de 6 a 12 anys. Preu: 2 €/infant Inscripcions a: info@museudelcomic.org Aforament limitat Organitza: Museu del Còmic Museu del Còmic (pl. de Pep Ventura, 1) 18.00 h Llitboard: baixada de carros Inscripcions a: baixadadecarros.inscripcions@gmail.com Organitza: DesPlaça Jove Pg. de Francesc Macià

De 18.00 a 21.00 h Tarda familiar Jocs gegants i inflables Av. de Cerdanyola De 19.00 a 22.00 h Circuit d’espectacles de carrer 19.00 h Petjades (clown i teatre) Amb la cia. Pau Palaus Pl. de Sant Pere 20.00 h Antipasti (teatre, circ i màgia) Amb la cia. El que ma queda de teatre Rambla del Celler 21.00 h Flou Papagayo (espectacle sorprenent) Amb la cia. Mumusic Circus Pl. de la Vila De 18.00 a 21.00 h Tarda de circ Amb tallers de circ Luami i la cervesa artesana La Florestina. Guanyadors del concurs d’emprenedoria de Sant Cugat Pl. del Coll De 18.30 a 01.30 h Barri de les arts - concerts de petit format 18.30 h Micro Obert 20.00 h Xavi Rizzo 21.15 h Trifàssic 22.45 h Katy Castle 00.00 h Riki Undersounds Organitza: La Banda, El Barri de les Arts Pl. del Dr. Galtés


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

38 iFESTA MAJOR

/ DIVENDRES 28 DE JUNY

19.00 h IX Trobada Balls i Entremesos d’arreu de Catalunya Cercavila i lluïment amb el Ball de Fresques de Santa Coloma de Cervelló, el Ball d’Espases de Salou, la Mulassa i l’Isard de Llinars del Vallès, el Ball del Ciri de Taradell i el Ball de Panderos del Vendrell, i amb l’acompanyament dels Ginjolers, Els Octavians, L’Home del Sac i els flabiolaires del Ball d’Espases de Salou. Organitza: Coordinadora d’Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Sortida: pl. dels Quatre Cantons Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel De 19.00 a 21.00 h XX Tast de Vins amb Ritme! Amb el duet Alba Cayuela i Claes Magnet Entrada: 15 € Els tiquets es vendran una hora abans de l’inici del tast, al Celler Modernista. Venda anticipada a Vins Noè i a tastos.vinsnoe.com a partir del 15 de juny. Els menors no hi podran entrar. No es permetrà fumar ni entrar menjar a l’interior del recinte Organitza: Vins Noè Celler Modernista De 19.00 a 02.00 h Caseta del CPA Quadres de ball de diferents entitats andaluses 20.30h Ismael González, artista flamenco i col•laborador habitual de la Cadena Dial Música variada per passar-ho bé Organitza: Centro Popular Andaluz C. de Josefina Mascareñas De 20.00 a 22.30 h Músics de Carrer a la Festa Major 20.00 h Garlic 21.30 h Tukemuke Organitza: La Pua - Oficina Musical Pl. de l’Ú d’Octubre – El Xiringuit-u d’octubre De 20.00 a 00.00 h Graellades de Festa Major Organitza: Assoc. comerciants Barri del Monestir Av. Cerdanyola, pg. Torreblanca i pl. del Coll De 20.00 a 04.00 h Sopar a càrrec del Centre Islàmic del Vallès Concerts d’Adventícies, La Chunga, Miss Loopita, Yacin i final de festa amb DJ Magenta Organitza: Assemblea d’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa

20.00 h Karaoke amb banda Organitza: La cúpula del tro Rambla del Celler 20.30 h Correfoc infantil i jove de Festa Major Amb les colles Diables de Castellterçol, Drac i Diables de Can Sant Joan, Cabrons i Bruixes de Centelles i Diables de Sant Cugat Organitza: Diables de Sant Cugat Sortida: pl. d’Octavià - Espai d’Arrel

Recorregut: Pl. d’Octavià, c. Plana Hospital, pl. Pep Ventura, c. Sabadell, pl. Sant Pere, av. Catalunya, c. Rius i Taulet, pl. Quatre Cantons, c. Gorina, c. Santiago Rusiñol i arribada a la pl. d’Octavià. 21.00 h Botifarrada popular Tiquet: 6 € Organitza: Club Muntanyenc Sant Cugat Pl. de la Casa de Cultura 21.00 h XVI Sopar Popular del Barri Centre- Estació Cal portar un plat preparat! En acabar, nit de ball amb Vinilycs Organitza: AV Centre-Estació Pl. de Sant Antoni 21.00 h Concert amb L’Orquestra Maravella Pl. de Can Quitèria - Pl. de la Dansa 21.30 h Cinema a la fresca Projecció pel•lícula en 3D Organitza: Llar d’Avis de la Parròquia Jardins de Can Gatxet (c. de Valldoreix, 9)


dacara

©

Corporate Events

Empleats feliços, resultats positius! Especialistes en empresa saludable Conciliació, sostenibilitat, gestió de l’estrès, family day, nutrició, solidaritat…

@dacaracorporate

www.dacaracorporate.com


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

40 iFESTA MAJOR

/ DIVENDRES 28 DE JUNY

22.00 h Trasdansar Espectacle de dansa d’arrel tradicional que recorre diferents racons dels Països Catalans Amb el Grup Mediterrània i l’acompanyament musical de la cobla La Principal del Llobregat, dirigida pel mestre Jordi Núñez i Pallarola. Organitza: Grup Mediterrània de La Unió Pl. de l’Om - Espai d’Arrel

23.15 h Marinah (Ojos de Brujo), en concert Nit de rumba fusió, reggae i sons llatins Pl. d’Octavià - Espai Arrel

De 22.30 a 03.00 h Concerts a la desPlaça Jove - Escenari La Pua 23.00 h Oldwine, rap (guanyadors DesPerta 2019) 00.30 h Ghost Trip presenta Pesadillas, Malos Tiempos y Todos sus Amigos (hard rock) 02.00 h Tremenda Jauría presenta el seu darrer treball IV (música urbana fusió reggaeton, cúmbia) Organitza: La Pua - Oficina Musical Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove 22.30 h Tosca, de Giacomo Puccini Projecció en directe des del Gran Teatre del Liceu Organitza: Teatre-Auditori Sant Cugat Activitat gratuïta. PlacesN YS DE HOLI! A limitades. Cal reservar invitació5a www.tasantcugat.cat ny, e juÀngels 29 ddels sabte Pati de l’Escola Mpal.D deisMúsica Victòria

mació rès

01.00 h Seguici nocturn Amb l’Escola dest Música de Sant Cugat jor a MaTradicional a Fe Unelectròniques i bases a càrrec de Marcel Casellas enible sostCoordinadora Organitza: d’Entremesos de Cultura PLAT,de Sant Cugat Popular GOT I ELCatalana ELi Tradicional Pl. d’Octavià Espai ’LS d’Arrel TORN-A

rc de a les 19 h, al pa b 22.30 h ts als concerts am Trobaràs els go n Barnils primera la ill: nz se 01.45 h Sybarites en concertRamo olt m anera barra de bar. És ir del Holi de m ó

ud umici Consells per ga is una consFanfare Biflats, endaconcert. que demanCatalan vega ràs era up rec e segura: a qu treball Hummusman! a fianç unseu Presentant darrer pagaràsel tilització ls) són segurs, reu la (po b ts en Am m t. go pig el • Els Pl. d’Octavià - Espai Arreleres i quan tornis s. dables i natural m matèries prim vie tal es no s, De 22.30 a 03.00 h biodegra ral natu . se de productes ctes ambientals impa • Estan fets a ba De 03.15 a 04.00 h Nit de ball a la pell. r pe s siu res ag al cuscús són tòxics ni ts els trobarem Els pla edi Desfarra amb la DesPlaça 22.30 h Salsa i Boogaloo amb Karamba diquen el m rju popular, entre pe da no i rra ics tifa 0% orgàn solidari i a la bo • Són 10 ts, és Organitza: Coord. d’entitats laaDesPlaça Jove 00.00 h Orquestra Mother Fucker. a com els gode d’altres. Funcion ambient. serà Jove e de qu t a tan nç e, Parc de Ramon Barnils DesPlaça fia Rock’n Roll Dance Party a ur r un molt fàcils de tre dir, caldrà paga • Són solubles i plat. el nis tor a. p rob Pl. de Barcelona - La Taverna co la cabells i retornada un la pell com dels : em an Tot i així recom 23.00 h s i després de hidratant aban • Utilitzar crema

Jamaican Hits : del Coll PÚBLICPl.

T e moure’s stenible

Aconsegueix eix el te deu la festa gubarret Aconseel esta

F e lad’informació Vine a recollir-lo barretaldPunt l d’informació pe ollir-l pel mòdic 2o€aliPu nont passaràs e a recde Vinpreu • Protegir-vo calor!! ràs ssa pa . no i los 2€ pirar- calor! N’hi deadults preu a mòd haic per i per boca per no res • Protegir-vos la a infants. De 23.00 a 03.00 h r a adults i per pe ça ha i pla la N’h de ió ac a infants. rm nfo d’i nt Pu Vine al– Club DesPlaça Jove el DesPlaça Dance Zone 2019 juny i t’enduràs a partir del 27 de d’Octavià li! Ho 23.00 h DJ Mata – reggaeton, electro, technohouse ta ar en la fes pack per particip sorpreses 00.00 h DJ Sparky – reggaeton i house pigments i més u Preu: 5 € (inclo 01.00 h Nawsh – EDM, techno i reggaeton que mai) 02.00 h Paul Graham – pop i rockqu espanyol ents utilitzats en e tots els pigm manem nització, els rga l’o Organitza: Global PartiesDeue de uin els aq st acte sig teixen el bon Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove ficats i en garan quals estan certi Ball d’envelat amb L’Orquestra Maravella festa. Pl. de Can Quitèria - Pl. lade la Dansa eres. s els ulls amb ull

funcionament.

’INTERÈS / 57

INFORMACIÓ D


iFESTA MAJOR 41

CM

MY

CY

CMY

K

i cc ee

x

e

d su e u t q el nés ix a a t d s l i ov idaccéee al lvalMés ix v su a ee dee

c o e b d e a cc u v t q u d l leael qtuee sta n t c

n costat oo c voolltalateu allcomerços b a v va b

llaa tteev a

a la vid

és

ix

e d nt c a t l al vo bo el q u e

ee su cc

a

Y

és

aa

M

a la vid

a

C

a v e t a l

250€

250€

Només DE DESCOMPTE aquest DE DESCOMPTE mes! EN EL TEU TRACTAMENT EN EL TEU TRACTAMENT D’ IMPLANTOLOGIA D’ IMPLANTOLOGIA

* 20%

250€ 250€ * Per Festa Major

300 clíniques arreu d’Espanya

santcugat@vitaldent.com

300 clíniques d’Espanya Més dearreu 7 milions

14 anys a

Sant Cugat

Rambla del Celler, 125

Només aquest (Cantonada c/ Borrell) mes!

Sant Cugat del Vallès

935 83 16 12

Més de 7 milions 30 anys d’experiència de al sector 30pacients anys d’experiència

de pacients al sector DE DESCOMPTE DE DESCOMPTE EN EL TEU TRACTAMENT EN EL TEU TRACTAMENT D’ IMPLANTOLOGIA D’ IMPLANTOLOGIA

De dilluns a divendres Només de 9 a 21h

Només aquest aquest mes! mes!

Promoció vàlida de l'1 al 31 de maig del 2019. Descompte de 250 € en el tractament d’implant unitari + corona (acte quirúrgic no inclòs). No acumulables a altres descomptes i/o promocions. Número de registre sanitari CS10715.

Promoció vàlida de l’1 al 31 de juny del 2019. Descompte del 20% en el tractament d’implant unitari + corona (acte quirúrgic no inclòs). Promoció vàlida de l'1 al 31 maigdescomptes del 2019. Descompte de 250 € en el tractament d’implant unitari + coronaCS10715. (acte quirúrgic no inclòs). No acumulables a de altres i/o promocions. Número de registre sanitari No acumulables a altres descomptes i/o promocions. Número de registre sanitari CS10715.


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

42 iFESTA MAJOR

/ DISSABTE 29 DE JUNY

JUNY

dissabte

29

08.00 h Albades de Sant Pere amb grallers i timbalers Traca d’inici i repic de campanes Organitza: Escola de Música Tradicional de Sant Cugat i Coordinadora d’Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat Sortida: Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel De 08.30 a 15.00 h Torneig de Petanca Quadrangular de Festa Major Organitza: Club de Petanca Sant Cugat Pistes de petanca mpals. del parc de la Pollancreda 09.00 h Esmorzar popular Organitza: Caparrots de Sant Cugat Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel De 09.00 a 17.00 h Torneig de pàdel Preu inscripció: 38 € per parella ZEM Jaume Tubau De 09.00 a 17.00 h Torneig de futbol 7 Preu inscripció: 160 € per equip ZEM Jaume Tubau De 09.00 a 19.00 h 3x3 Solidari Organitza: Qbasket Sant Cugat ZEM Rambla del Celler, PAV 3 De 09.00 a 21.00 h La Botiga al Carrer: les botigues de Sant Cugat surten als carrers de la ciutat Col•laboren: associacions de comerciants Eix de vianants centre Sant Cugat

10.00 h Monestir de Sant Cugat. El més poderós del comtat de Barcelona Coneix la història del Monestir i la simbologia del seu magnífic claustre romànic. Visitaràs l’església i pujaràs al campanar des d’on gaudiràs d’una impressionant panoràmica de Montserrat i Collserola Preu: 3 € (menors de 7 anys, gratuït) Cal inscripció prèvia al web visitsantcugat.cat o al 936 759 952 Sortida: Oficina de Turisme De 10.00 a 13.30 h Bitlles catalanes Organitza: DELTA Gent Activa Hort de l’Abat - Jardins del Paga-li, Joan 10.00 h, 11.00 h i 12.00 h (3 passis) El claustre en família Pensat per a infants de 6 a 12 anys “Fem joguines òptiques” amb Catàrtic Històries animades dels capitells del Claustre Aforament limitat Cal inscripció prèvia al 93 675 99 51 o museu@santcugat.cat Organitza: Museus de Sant Cugat Claustre del Monestir 10.30 h Torneigs de partides simultànies d’escacs Organitza: Club d’Escacs de Sant Cugat Jardins del Monestir 11.00 h Taller “Aprèn a dibuixar els teus personatges favorits” Amb Fernando Béjar del col•lectiu Sudando Tinta Ediciones Per a infants de 6 a 12 anys Preu: 2 €/infant Inscripcions a: info@museudelcomic.org Aforament limitat Organitza: Museu del Còmic Museu del Còmic (pl. de Pep Ventura, 1) D’11.00 a 14.00 h Espai d’arreu El teu nom a arreu del món (de 6 a 12 anys) A càrrec de Plataforma per la llengua Ludoteca (infants de 2 a 6 anys) A càrrec d’Artijoc Pl. de l’Alcalde Magí Bartralot


iFESTA MAJOR 43

Allibera’t de les ulleres per sempre més .des de

790€

Cirurgia làser cada ull

Làser d’última generació i quiròfan propi

Potenciem el nostre servei d´odontologia infantil amb una nova odontopediatra!

Centre Dental Francesc Macià Odontologia avançada

Pg. Francesc Macià, 76 Sant Cugat - 93

589 87 60

www.centredentalfrancescmacia.com

Us desitja una bona Festa Major!


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

44 iFESTA MAJOR

/ DISSABTE 29 DE JUNY

D’11.00 a 14.00 h 18a Festa de l’Esport al Carrer Zona infantil: Psicomotricitat, Ludoteca, Escalada, Mini karts ecològics, activitats lúdiques itinerants Zona familiar: Futbolí humà, Tot joc, Esports en xarxa, “Super lliga festa d’esport al carrer”, Circuit BTT, Tàndem, Atletisme Rècord, Bàsquet, Tennis taula, Orientació a Can Vernet Zona joves (+12 anys): Bàsquet, “Humor Amarillo”, Diana gegant Parc de Can Vernet 13.00 h (Activitat especial Esport al Carrer) Festa de l’escuma Parc de Can Vernet

12.00 h Caseta del CPA Actuació de l’escola de dansa del Grup Mediterrània Menú especial de Festa Major Organitza: Centro Popular Andaluz C. de Josefina Mascareñas 12.00 h Vermut de canya Amb l’Escola de Música Tradicional de Sant Cugat, els músics de les entitats de cultura popular de la ciutat i els músics dels Seguicis de Festa Major Organitza: Escola de Música Tradicional de Sant Cugat i Coord. d’Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel De 12.00 a 04.00 h VII Esdeveniment Intercultural Mostra cultural llatinoamericana amb gastronomia autòctona, entitats culturals, tallers, activitats familiars i música en directe Organitza: Associació Multicultural Sant Cugat Parc del Pont de Can Vernet 12.30 h Concert amb swing Amb l’Orquestra Moderna Fusió, artista convidat: Tom Amat al piano Celler Modernista

11.30 h Ball de caparrots i capgrossos amb Els Ginjolers Organitza: Caparrots de Sant Cugat Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel D’11.30 a 13.30 h FMA familiar Activitats per a totes les edats Organitza: Gilgal Solidari Rbla. del Celler - FM Alternativa 12.00 h Els sants de l’estiu: St. Joan, St. Pere i Sant Cugat Visita al monestir a l’entorn de les tres festivitats de l’estiu d’interès per a Sant Cugat A càrrec de Delfi I. Nieto, especialista en història medieval i investigadora de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) Aforament limitat (+ 12 anys) Cal Inscripció prèvia al 93 675 99 51 o museu@santcugat.cat Organitza: Museus de Sant Cugat Claustre del Monestir

De 13.00 a 17.00 h VIII Estovallada Pícnic musical + food trucks 13.00 h Pol Cardona & The True Sparks 15.00 h Xics&Roll: Tribut a Bruno Mars Porta el teu dinar i aconsegueix les estovalles d’aquesta edició! Preu de les estovalles: 5 € Parc Central - Espai Food&Fun


iFESTA MAJOR 45

rbla. del Celler 91 loc. 1 Sant Cugat 93 250 00 60 Dscobreix-nos a karolmiller.e.h


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

46 iFESTA MAJOR

/ DISSABTE 29 DE JUNY

13.30 h X Concurs de Truites i Dinar Popular Organitza: CUP Sant Cugat Podeu consultar les bases del concurs al web de la CUP Sant Cugat i al facebook de la CUP i de l’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa

16.00 h Fumada Lenta de Pipa 2019 Organitza: Sant Cugat Pipa Club Pati de L’Ateneu (Av. Gràcia, 16)

De 17.30 a 22.00 h 18a Festa de l’Esport al Carrer Zona infantil: Psicomotricitat, Ludoteca, Escalada, Mini karts ecològics, activitats lúdiques itinerants Zona familiar: Futbolí humà, Tot joc, Esports en xarxa, “Super lliga festa d’esport al carrer”, Circuit BTT, Tàndem, Atletisme Rècord, Bàsquet, Tennis taula, Orientació a Can Vernet Zona joves (+12 anys): Bàsquet, “Humor Amarillo”, Diana gegant Activitats especials: De 18.00 a 21.00 h Ponis (zona infantil) De 18.30 a 20.30 h Masterclass de ball (z. familiar) De 21.00 a 22.00 h Zumba de cloenda (z. familiar) Parc de Can Vernet 18.00 h Batalla de penyes “Si Convergència ens deixa” Vine amb la teva colla a la gimcana més sonada! Organitza: Assamblea d’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa

De 17.00 a 00.00 h Happy Ibiza Market Jardins de l’Hotel Sant Cugat De 17.00 a 01.00 h V Torneig de Volei Platja Inscripció a voleiplatja@cvsantcugat.com Preu: 10 € (participant amb llicència), 15 € (participant sense llicència) Organitza: Club Voleibol Sant Cugat Parc de Can Vernet De 17.00 a 03.00 h Pop Up! Shows (Música sobre rodes) Escenari itinerant per a microconcerts Organitza: Assoc. de Músics i Artistes de Melmac Col•labora: The Wall Records Des de la pl. Ú d’Octubre fins a la pl. de la Vila 17.30 i 19.00 h Espai d’arreu Les llavors viatgeres Contes d’arreu del món A càrrec de la cia. Patawa i veïns de Sant Cugat Pl. de l’Alcalde Magí Bartralot

De 17.00 a 21.30 h Actes de celebració de Sant Pere 17.00 h Seguici de Sant Pere. Sortida: pl. de la Vila 18.30 h Ofrena davant de la casa de F. Vila i Trabal Pl. de Sant Pere 19.00 h Missa Major. Església del Monestir 19.30 h Ball de l’ofrena amb els Geganters. Benedicció dels rams. Església del Monestir 20.00 h Esclat de Festa Major. Llotgeta Monestir 20.15 h “Paga-li, Joan”, ball del vano i el ram. Amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona Organitza: Coordinadora d’Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat i Comissió del Paga-li Joan L’Hort de l’Abat - Jardins del Paga-li Joan


Visca lliure la República Catalana i Catalunya de España. lunya lliure de España. Salut, y gracias por respetar mis Salut, y gracias por respetar mis ideas. ideas.

mariángEla Palacios mariángEla Palacios

hi posen iincomprensiblement caldria preguntar els el perquè, a i caldria perquè, a tothom enspreguntar agrada queelens eduquin tothom ensi no agrada ensabsurds. eduquin amb amor amb que càstigs amb amor i no amb càstigs absurds.

olga castEllVÍ olga castEllVÍ

A) B) SÍ NO(66%) (33%) B) NO (33%) C) NS/NC (1%) C) NS/NC (1%)

Vota: www.tvsantcugat.cat Vota: www.tvsantcugat.cat

iFESTA MAJOR 47

VINE I CONSULTA’NS

Us desitja una

bona Festa Major!

ALIMENTACIÓ NATURAL SNACKS I PREMIS ACCESSORIS I JOGUINES PLAQUES IDENTIFICATIVES SERVEI A DOMICILI C/Indústria 21, 08173, Sant Cugat del Vallès 93 174 56 66 www.feresgatigos.com


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

48 iFESTA MAJOR De 18.00 a 21.00 h Racó Infantil de Festa Major 18.15 h Espectacle de titelles “El Patufet” a càrrec de Can Ninot 19.00 h Espectacle itinerant Drac Màgic, amb la Cia. Patawa 19.45 h Espectacle de clown SuperBleda amb la Cia. La Bleda 20.30 h Actuació de la Batucada Catalònia Activitats durant tota la tarda: Equilibris amb Circ a les golfes, construccions, Kapla, jocs gegants de fusta amb Ludiespai, espai d’automaquillatge, Happy Market d’estiu i inflables amb La Xarranca, tallers d’art amb Koala Art for Kids, Petits!Grans!Llibres! a la fresca (0-3anys), taller de robòtica i tecnologia creativa amb TB Kids Gimcana de Festa Major amb AFA: Hi poden participar tots els membres de la família (nens/es +4 acompanyats) Per conèixer de prop i de manera didàctica i lúdica la malaltia de l’Alzheimer. El cost és de 8€ equip (2 persones o més) Inscripció a: info@afavalles.com Parc Central - Espai Food&Fun 18.30 h Festa Holi A càrrec de DJ Mata i DJ Loop A partir del 27 de juny, aconsegueix el teu pack Holi al Punt d’informació de la pl. d’Octavià Preu: 5 € (Inclou pigments i sorpreses) Organitza: Consell 13/16 Col•labora: Coord. d’entitats DesPlaça Jove Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove

De 18.00 a 22.00 h Activitats a la DesPlaça Jove 17.00 h Concurs d’habilitats d’Handbol 18.30 h Holi Festival 20.30 h Torneig de Soft Combat Organitza: Coordinadora d’entitats de la DesPlaça Jove Parc de Ramon Barnils -DesPlaça Jove 19.00 h XVI Concentració i passejada de motos Vine, gaudeix i comparteix la passió per la moto Organitza: Club de Motociclisme Rat Penats Col•labora: Dj Aryanne Sortida: pl. de Sant Francesc i recorregut pels carrers de Sant Cugat De 19.00 a 02.00 h Caseta del CPA Quadres de ball de diferents entitats andaluses 22h Alba Luna acompanyada pel Ballet de la FECAC Desafío Flamenco i música variada per passar-ho bé! Organitza: Centro Popular Andaluz C. de Josefina Mascareñas De 19.00 a 03.00 h Plaça del swing 19.00 h Classe oberta de jazzsteps 19.45 h Classe oberta de lindy hop 20.30 h Cercavila amb la Barcelona Street Parade 21.30 h Concert de swing amb Bcn Street Parade 22.15 h Exhibicions de swing 22.30 h Música enllaunada 23.00 h Concert amb Pol Prats KC Octet 01.00 h Música enllaunada fins a finalitzar Organitza: Fem Lindy Sant Cugat Col•labora: Xarxa de C. Culturals, La Vermuteria Pl. de Can Quitèria - Pl. de la Dansa 19.30 h Rua de balls tradicionals: De Bolívia a Sant Cugat Amb els grups de balls tradicionals Caporales La Fraternidad Sant Cugat , Morenada Sant Cugat, Fraternidad Morenada Central Oruro Sant Cugat i Fraternidad Morenada Unión Boliviana De la pl. de la Vila a la plaça Lluís Millet

Els pigments (pols) són segurs, biodegradables i naturals. Així i tot, protegiu-vos els ulls amb ulleres i la boca per no respirar-los.

19.15 h Passejada de Festa Major Inscripcions a partir de les 18.30 h Organitza: Associació Excursionista Altiplà Sortida: pg. de Gaudí amb av. del Pla del Vinyet


iFESTA MAJOR 49

FINCAS MORAGAS FM

Gestión y Asesoría Inmobiliaria Compra · Venta · Alquiler

us desitja bona

Festa Major!

Telf. 93 675 12 36

Francesc Moragas, 17-19 Sant Cugat del Vallès fincas.moragas@gmail.com

www.fontdevida.com SOMOS ESPECIALISTAS EN ALIMENTACIÓN ECOLÓGICA

SIN GLUTEN

PRODUCTOS VEGANOS

LIBRE DE TRANSGÉNICOS

SIN LACTOSA

Passeig de les Torres, 43-45 · 08191 Rubí, Barcelona 93 697 89 51 · tienda@fontdevida.com


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

50 iFESTA MAJOR De 20.00 a 00.00 h Graellades de Festa Major Organitza: Assoc. comerciants Barri del Monestir Av. Cerdanyola, pg. Torreblanca i pl. del Coll 20.30 h Espai d’arreu: Cuscús solidari Organitza: SCAPS Tiquet: 10 € Pl. de l’Alcalde Magí Bartralot 20.30 h Sopar popular de barri Cal portar un plat preparat! Organitza: AV Monestir Pl. del Coll i c. de la Creu 20.30 h Concert “La Nit” amb el Cor Aglepta Direcció a càrrec de l’Oriol Castanyer Entrada lliure. Taquilla inversa/donatiu. Organitza: Cor Aglepta Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels De 20.30 a 02.00 h Plaça del jazz, música i sopars 21.00 h Marina Vallet Quartet 23.00 h Carlos Sarduy Quartet Organitza: JazzenViu Celler Modernista - Pl. del jazz De 21.00 a 22.30 h Músics de Carrer a la Festa Major 20.00 h Tomás Córdoba 21.30 h Quid Z Organitza: La Pua - Oficina Musical Pl. de l’Ú d’Octubre – El Xiringuit-u d’octubre De 21.00 a 04.00 h Sopar popular a càrrec de l’AEIG Berenguer el Gran i Esplai Sarau Concerts de Pubilles Ninja, Mandràgora, Möndo Loco, Red Wine Inity i final de festa amb la 3a Batalla de PD’s locals Organitza: Assemblea de l’FMA Rbla. del Celler - FM Alternativa 20.00 h Trona Concurs de bandes locals Organitza: La cúpula del tro Rambla del Celler

21.00 h Copa de cava al mirador de la Casa Museu Cal Gerrer Preu: 4 € (entrada reduïda per Sant Pere) Casa Museu Cal Gerrer (Santiago Rusiñol, 60) 21.30 h Espai d’arreu: Concert de música africana Ngoma Amb l’Orquestra Africana de Barcelona Pl. de l’Alcalde Magí Bartralot 22.00 h Concert de Festa Major: Homenatge a Lluís Albert Amb el Cor de la Societat Coral La Lira i la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona Pl. de l’Om De 23.00 a 03.15 h Concerts a la DesPlaça Jove - Escenari La Pua 23.00 h Dorik, rock-mestissatge (guanyadors DesPerta 2019) 00.30 h JoKB en concert presenta Ohana 02.00 h Muyayo Rif en concert presenta On Air Organitza: La Pua - Oficina Musical Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove 22.30 h Cinema a la fresca: “Bohemian Rhapsody” Rememora la trajectòria de Queen sota les estrelles Parc Central - Espai Food&Fun 22.30 h Correfoc de Festa Major 22.30 h Tabalada conjunta a la pl Sant Pere 23.15 h Correfoc amb les colles Diables de Calella, Drac i Diables de Can Sant Joan, Simplement Diables de Premià de Mar i Diables de Sant Cugat 00.30 h Versots i Esclat de foc Organitza: Diables de Sant Cugat Sortida: pl. d’Octavià - Espai d’Arrel


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

52 iFESTA MAJOR De 22.30 a 03.00 h Gran nit de música i ball a la Taverna! 22.30 h Massive Noise Collective, Big Band de Rock’n’roll 00.00 h Gang Live Karaoke Band amb els De Mortimers! Pl. de Barcelona - La Taverna

23.00 h Nit de ball amb L’Orquestra Guateque Versions dels 60 i 70 Pl. d’en Coll De 23.00 a 03.00 h DesPlaça Dance Zone – DesPlaça Hard Party 23.00 h D. Retamosa – house i tech house 00.00 h Alex Bass DJ – hardstyle, hardcore i makina 01.00 h R-OG – House i techno 02.00 h Germinator – hardstyle, hardcore i frenchcore Organitza: Global Parties Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove

Des de 1880

C/ Castillejos, 33 Sant Cugat del Vallès TEL. 93 675 62 95

ambar_joiers@hotmail.com

01.00 h Auxili, en concert (Reggae band) Presentant el seu darrer treball Tresors En acabar el concert, la festa continua amb DJ Buff Bay Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel

00.00 h Pop Up! Shows. Fi de recorregut (comença a les 17 h) Escenari itinerant per a microconcerts Organitza: Associació de Músics i Artistes de Melmac Col•labora: The Wall Records Pl. de la Vila De 03.15 a 04.00 h Desfarra amb la DesPlaça Organitza: DesPlaça Jove Parc de Ramon Barnils - DesPlaça Jove


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

54 iFESTA MAJOR

/ DIUMENGE 30 DE JUNY

JUNY

di um en ge

30

De 08.30 a 15.00 h VI Torneig de Petanca de Festa Major Competició de petanca per tripletes Organitza: Club de Petanca Sant Cugat Atlètic Pistes de petanca del Club de Petanca SC Atlètic De 09.00 a 12.30 h XVII Pedalada BTT - 9a Travessa de Running Organitza: OMET Col•labora: Unió Ciclista Sant Cugat Sortida: parc de la Pollancreda De 09.00 a 21.00 h XXVII Fira Artesana d’Estiu Rbla. del Celler De 10.00 a 11.00 h Lliurament material 39è Concurs d’Arrossos Rbla. del Celler, entre c. de Cèsar Martinell i av. de Torreblanca 10.00 h i 11.00 h (2 passis) El claustre en família (De 6 a 12 anys) “Pintem la música” amb Catàrtic Expressarem amb el gest i la línia el que ens suggereixen les melodies interpretades en directe pels alumnes del Conservatori de música SC Aforament limitat. Cal inscripció prèvia al 936759951 o museu@santcugat.cat Organitza: Museus de Sant Cugat Col•labora: Conservatori de Sant Cugat Claustre del Monestir 10.00 h Trobada de Puntaires Organitza: Les noies de Sant Cugat (puntaires) – Societat Coral La Unió Santcugatenca Jardins del Monestir

10.30 h Exhibició de partides ràpides d’escacs Organitza: Club d’Escacs de Sant Cugat Jardins del Monestir 11.00 h Taller “Aprèn a dibuixar els teus personatges favorits” amb Fernando Béjar del col•lectiu Sudando Tinta Ediciones (de 6 a 12 anys) Preu: 2 €/infant Inscripcions a: info@museudelcomic.org Aforament limitat Organitza: Museu del Còmic Museu del Còmic (pl. de Pep Ventura, 1) D’11.00 a 14.00 h Espai d’arreu El teu nom a arreu del món Edat recomanada: 6-12 anys A càrrec Plataforma per la llengua Ludoteca (2-6 anys) a càrrec d’Artijoc Pl. de l’Alcalde Magí Bartralot 12.00 h Cercavila bastonera Cercavila amb el tret de sortida a La Unió Santcugatenca i punt final a la plaça de la Vila. Per acabar, cercavila boja fins al Concurs d’Arrossos amenitzada pels grups de grallers i timbals dels Bastoners de Sant Cugat i La MarSonada. Organitza: Bastoners de Sant Cugat de La Unió Santcugatenca Sortida: c. Anselm Clavé - La Unió Santcugatenca 12.00 h Impro-claustre del Monestir Una visita sense guions previs, només algunes regles de joc que, barrejades amb l’atzar i la improvisació del guia, generen una visita única a través de l’eix iconogràfic dels capitells del Claustre Preu: 3 € (menors de 7 anys, gratuït) Cal inscripció prèvia al web visitsantcugat.cat o al 936 759 952 Claustre del Monestir 12.00 h Caseta del CPA Quadres de ball de diferents entitats andaluses del territori Menú típic andalús Organitza: Centro Popular Andaluz C. de Josefina Mascareñas


iFESTA MAJOR 55

Tot per a l’hostaleria, venda i lloguer Servei de Lloguer des de 1860

www.casagay.com

SERVEI DE LLOGUER · Paraments per a Hostaleria i Restauració (VAIXELLA, CRISTALLERIA, COBERTERIA, BATERIA CUINA...) · Taules i cadires · Tanques · Producció d’events · Muntatge d’escenaris i tarimes

Central lloguer Pg. de la Verneda, 150 BCN De dilluns a divendres de 9:00 a 13:30 i de 15:30 a 18:00 Tel 93 308 01 04 · Fax 93 308 71 93 info@casagay.com

VENDA · Productes per a Hostaleria i Restauració (VAIXELLA, CRISTALLERIA, COBERTERIA, BATERIA CUINA, MAQUINÀRIA...)


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

56 iFESTA MAJOR 12.30 h Concert a Capella Amb Backline Choir Versions gospel, jazz, pop i rock Organitza: Backline Choir Celler Modernista 13.00 h El claustre en família Pensat per a infants a partir de 8 anys Concert de cambra “Quatre capitells amb molta música” Deixa’t endur per la màgia amagada en quatre els capitells més famosos del Claustre mitjançant allò que ens evoca la música. Amb els estudiants de música de cambra Aforament limitat. Cal inscripció prèvia al 936759951 o museu@santcugat.cat Organitza: Conservatori de Sant Cugat i Museus de Sant Cugat Claustre del Monestir 13.00 h 39è Concurs d’Arrossos Organitza: Amics dels Veterans i la Regalèssia Rbla. del Celler, entre c. de Cèsar Martinell i av. de Torreblanca 16.00 h Ball de l’arròs amb The Killing Hits Rbla. del Celler 16.30 h Ball d’avis amb el Duo Montal Casal de la Gent Gran, residència Sant Cugat

De 17.00 a 22.00 h Happy Ibiza Market Jardins de l’Hotel Sant Cugat 17.30 h XXIV Diada Castellera de Festa Major Amb Castellers de Sants, Capgrossos de Mataró, Moixiganguers d’Igualada, Castellers de Sant Cugat Organitza: Castellers de Sant Cugat Pl. d’Octavià - Espai d’Arrel 17.30 h i 19.30 h Espai d’arreu Les llavors viatgeres. Contes d’arreu del món A càrrec de la cia. Patiwa i veïns de Sant Cugat Pl. de l’Alcalde Magí Bartralot 17.30 h “The Greatest Showman” Concert coral amb Music’Al Cor Organitza: Assoc. Cultural l’Harmonia de Valldoreix Celler Modernista 18.00 h Concert coral de Festa Major Amb la Coral gent gran “La Tardor” de la Floresta, la Coral Sant Cugat del Club Muntanyenc, la Coral del Club Gimnàstic Sant Cugat Esportiu i la Coral de La Unió Santcugatenca Organitza: La Unió Santcugatenca Casal Torreblanca

De 18.00 a 21.00 h Racó Infantil de Festa Major 18.15 h Una Carretada de Contes, 17.00 h amb La Guilla Teatre 33a Trobada Gegantera 19.00 h Back2classics, 17.00 h Plantada de gegants a la plaça de la Vila amb la Cia. Planeta Trampolí 18.30 h Cercavila gegantera pel centre 19.45 h Concert de versions pop amb 19.30 h Ball de gegants a la plaça d’Octavià Orelles de Xocolata Amb la Colla Gegantera de Valldoreix, Gegants Activitats: Taller de swing en família (de 18 a de Santa Perpetua, Gegants Manotes del Tro 19.30 h), equilibris amb Circ a les Golfes, consd’Hospitalet de Llobregat, Gegants Sant Estetruccions Kapla, jocs gegants de fusta amb ve d’en Bas, Colla de Geganters i Geganteres de Ludiespai, espai d’automaquillatge, Happy Market l’Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de d’estiu i inflables amb La Xarranca, tallers d’art Llobregat, Gegants del Port de Tarragona, amb Koala Art for Kids, Petits!Grans!Llibres! a la Gegants de les Corts de Barcelona, Gegants de les fresca (0-3anys) Borges Blanques, Colla Geganters de Roda de Ter i XVI Mercat d’Andròmines Gegants de Teia, Caparrots de Sant Cugat i Gegan- Intercanvi i venda d’objectes de segona mà! ters de Sant Cugat Inscriu-te anticipadament al Punt d’informació de Organitza: Geganters de Sant Cugat la pl. d’Octavià. Sortida: pl. de la Vila Parc Central - Espai Food&Fun


iFESTA MAJOR 57 Expertos en belleza DECK54 HAIR SALON es tu salón de

referencia en peluquería y estética de Sant Cugat. En nuestro salón trabajamos para cuidar tu imagen con un trato personalizado.

Rbla. del Celler, 121 St Cugat | 93 525 60 06 662 673 951 | reservas@deck54hairsalon.es

ELS CAÇADORS

Bar

Del 25 de juny al 26 juliol

6-9 Casal d’estiu 100% enDe anglès

Años C/ Josefina Mascareñas, 1 931 064 354 santcugat@helendoron.com

Lorem Ipsum Dolor Sit Amet. Lorem Ipsum Dolor Sit Amet.

Alimentació natural, ecològica i de proximitat

Gran selecció ens vins i caves Alimentació per tots tipus d’animals de companyia i granja Tot tipus de productes de jardí Experts en control de plagues Servei d’entrega a domicili gratuït

Passeig Torre Blanca, 82. Sant Cugat Tel. 935 132 026 / 616 398 400 info@barelscazadorssantcugat.es

Camí de Can Calders, 6A Sant Cugat del Vallès T +34 935 415 880 www.totagro.com totagro@totagro.com

PROMOCIONS Lunes a viernes 09:30 a 19:00h. Manos10:00 y piesa 17:00h. Sábados esmalte normal

Tel: 931 7330 84€03 Manos y 658 pies87 60 09. WhatsApp:

esmalte C/ Castellví, 19 semipermanente

Sant Cugat del Vallès 08174

45€

c/ Castellví, 19 Sant Cugat del Vallès Lunes a viernes 9:30 a 19h Sábados 10 a 17h

Mani_nails_spa

931 73 84 03 Mani_nails_spa

Laura Benítez

658 87 60 09 Laura Benítez

Ragull, 32 Sant Cugat Tel. 936 751 769 biciesport@hotmail.com Biciesport Camps

Bicicletes Accessoris Taller Especialitzat


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

58 iFESTA MAJOR 18.30 h Tarda de màgia Amb el Mag Txema Organitza: AV Centre Estació Pl. de Lluís Millet De 18.30 a 22.30 h Tarda de dansa 18.30 h Els colors de l’Índia amb Associació Nataraja 20.00 h Danses al carrer amb Sant Cugat Dance Academy 21.30 h Ballada de Country amb Qgat Country Pl. de Can Quitèria - Pl. de la Dansa De 19.00 a 23.30 h Caseta del CPA 19.30 h Actuació del Cos de dansa Tarab: associació d’amants de la dansa oriental 20.30 h Actuació del Pirates Rumbversions i música variada per finalitzar Organitza: Centro Popular Andaluz C. de Josefina Mascareñas

20.00 h Havaneres i rom cremat Amb Els Nois de l’Eixida i Els Cremats Col•labora: Xarxa Barri Monestir i Sant Francesc Pl. del Coll

De 20.00 a 23.00 h Plaça del jazz, música i sopars 20.00 h Claes Magnet Trio 22.00 h Carola Ortiz Quartet Organitza: Jazzenviu Celler Modernista - Pl. del jazz

De 19.00 a 22.00 h Músics de Carrer a la Festa Major 19.00 h Carlos Martin 20.30 h Lika Acoustic Organitza: La Pua - Oficina Musical Pl. de l’Ú d’Octubre - El Xiringuit-u d’Octubre De 20.00 a 22.00 h EMV Rocks! Orquestra de corda i Banda de l’Escola de Música de Valldoreix. Repertori dels hits ballables, clàssics de la música pop i rock i bandes sonores. Organitza: Escola de Música Valldoreix Plaça de Barcelona

De 20.00 a 00.00 h Graellades de Festa Major Organitza: Associació de comerciants del Barri del Monestir Avinguda de Cerdanyola, passeig de la Torreblanca i plaça del Coll 20.30 h Sardanes Amb la Cobla Jovenívola de Sabadell Organitza: Entitat Sardanista

36 punts de venda Des de 1982 al servei de l’instal·lador

SUBMINISTRAMENTS ELÈCTRICS

www.abcgrup.com

IL·LUMINACIÓ LED

FONTANERIA CLIMATITZACIÓ

C/ La Granja, 19-21 St Cugat abcsantcugat@abcgrup.com Horari: dilluns a divendres de 8h a 13h i de 15h a 19h.

10 ANYS

AL VOSTRE SERVEI

93 583 68 81

Segueix-nos a


iFESTA MAJOR 59 De 21.00 a 23.00 h Vine a sopar abans del castell de focs! Porta el teu pícnic o gaudeix de les diferents tavernetes gastronòmiques que hi trobaràs Parc Central - Espai Food&Fun

23.15 h Castell de focs Amb la Pirotècnia Tomàs de Benicarló Parc del Turó de Can Mates 23.30 h Fi de Festa Major Projecció de les millors imatges de la Festa Major 2019 a càrrec de Lumínic Parc Central - Espai Food&Fun

Les fantàstiques fotografies publicades en aquest programa de Festa Major són autoria dels anteriors fotògrafs oficials de la Festa Major: Abel Vilches Photography (any 2017) i Mariana Castel (any 2018).


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

60 iFESTA MAJOR

Correfocs Per a qui vulgui participar-hi És imprescindible anar ben tapat –sobretot el cap, la cara, el clatell i les espatlles– amb roba que no sigui sintètica. Us recomanem: Dos mocadors: un per al cap i un altre per a la cara. Barret de palla o gorra de platja ben fixada. Caçadora texana, samarreta de cotó de màniga llarga o similar. Vambes ben cordades. Taps per a les orelles. I si porteu ulleres protectores (industrials), no us faran cap nosa! Per a tothom Cal que els comerciants enretirin els tendals o para-sols, tapin els vidres i/o abaixin les persianes. Per cobrir els vidres, recomanem cartró o roba no sintètica, això sí, sempre mullat! Si el correfoc passa pel vostre carrer, no hi deixeu aparcat cap vehicle, retireu la roba estesa i tanqueu bé les finestres, portes i persianes. No llanceu aigua sobre els diables, porten pólvora i seria perillós. És important que les persones amb problemes d’oïda o amb sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, adoptin mesures de precaució en els actes en què participin els Trabucaires.

54 / CORREFOCS

Llegenda: Correfoc infantil i jove Correfoc d’adults (recorregut 1) Correfoc d’adults (recorregut 2)


iFESTA MAJOR 61

Televisió Sant Cugat Us desitgem una bona Festa Major!

Festa Major

non-stop

taller mecànic ALEX CANALS MECÀNICA GENERAL - MULTIMARCA - PNEUMÀTICS ELECTRICITAT - ELECTRÒNICA - INJECCIÓ AIRE ACONDICIONAT - XAPA I PINTURA Baixada d’Alba,12-14 Sant Cugat del V. (BCN) 93 674 63 62 609 33 89 09 servicar@talleresservicar.es www.tallerservicar.es


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

62 iEDUCACIÓ

És l’escola inclusiva un model igualitari? Avui dia, i segons dades clíniques vigents, el volum de joves afectats per alguna discapacitat s’apropa al 15 per cent de tot l’alumnat. L’escola inclusiva busca augmentar la cohesió d’aquest col·lectiu dins la normalitat social.

E

l Departament d’Ensenyament fa temps que defensa el model de l’escola inclusiva. De fet, i sota l’aixopluc de moltes institucions, forces experts promouen aquesta tècnica educativa. El mateix Govern de la Generalitat va aprovar un decret establint que tots els alumnes amb necessitats educatives vagin a centres ordinaris. Davant l’eclosió d’aquesta pedagogia, i com sol passar, han aparegut entusiastes, detractors i eclèctics mentre molts professors de secundària s’ho miren amb preocupació. Els entusiastes afirmen que la inclusiva és un camí a seguir per tal d’integrar a tots aquells alumnes discapacitats. Els detractors sentencien que l’escola pública no pot atendre de manera adient a tots aquests joves, és més, argumenta que es desatendrà a la majoria i es baixaran els nivells curriculars. I finalment alguns eclèctics es mantenen en un terme mig dient que calen molts més recursos per tal d’aplicar correctament la inclusiva. L’objectiu principal de l’escola inclusiva és procurar la igualtat de drets dels alumnes discapacitats envers la majoria. En aquest sentit es vol integrar a aquests alumnes amb tots els altres sota un mateix espai. Això sovint enfronta a una majoria de professors, crítics amb la inclusiva, respecte a molts experts externs que la defensen. Cal entendre que els docents seran qui hauran de gestionar una aula inclusiva mentre que els experts ho

avaluaran des de fora, i vet aquí el recel. Per tant resulta obvi que aquests experts han de xopar-se de la visió dels professors per tal d’assolir la seva confiança, consens i consell. En altre cas el nombre de riscos a patir en la inclusiva esdevindrà imprevisible. I cal abans entendre que un risc és la probabilitat que un perill pugui esdevenir i fer-se real. Una altra de les grans preocupacions dels docents, i punt de consens, és la relació entre famílies de baix nivell sociocultural i les dificultats d’aprenentatge dels seus fills. Sabem que les famílies que saben adonar-se d’un fill discapacitat, i que s’ho poden pagar, poden sufragar-se aquesta necessitat a infantil i la corregeixen en gran mesura. Però a l’inrevés, en el cas de les famílies de baix nivell sociocultural, aquestes són les que no poden pagar-ho i per tant en surten malparades. D’aquí, i en gran part, es parla de la relació entre discapacitats en l’aprenentatge i famílies amb baix nivell sociocultural. Per tant, resulta lògic pensar que resultarà complicat aplicar l’escola inclusiva sense una brutal inversió educativa. Són tantes les patologies i síndromes a tractar de manera diferent que caldran molts recursos sostinguts per tal de garantir-la. Cal repensar-se si aquesta estratègia pot esdevenir una solució única i universal davant una realitat tan complexa. AMIC

Ensenyem amb criteri, eduquem amb el cor. Escola concertada per la Generalitat de Catalunya

Plaça d’en Coll, 2 · Sant Cugat · 935 89 76 40

Rambla Ribatallada, 12-14. Sant Cugat del Vallès 93.674.04.14 escola@franciscanessantcugat.org @SantaIsabelSQgt @escola.santaisabel

“Ioga per nens i joves de 0 a 101 anys”

C/Estapé 43 Sant Cugat 676 662 776

llardeioga@gmail.com

www.llardeioga.net


iEDUCACIÓ 63

CURS DE LLENGUA DE SIGNES CATALANA LESCRONIQUES.CAT

669 64 29 07

formacio@lescroniques.com Camí del colomer, 2 local 2 bis 08172 Sant Cugat

Botiga d’articles de segona mà per al teu nadó Nou espai al centre de Sant Cugat (a 5 min. del Monestir) Av. Cerdanyola nº67 T. 93 008 10 27 M. 657 391 554 www.erameu.es info@erameu.es


santcugat MAGAZINE | JUNY DEl 2019

64 iSALUT

Abusem dels ibuprofèn i altres medicaments? Les autoritats sanitàries ho tenen molt clar: abusem de l’ibuprofèn i altres medicaments. La Societat Espanyola de Farmàcia Comunitària (SEFAC) alerta de les altes dosis d’ibuprofèn que s’aplica per a dolors lleus i moderats. A més recorden que l’ibuprofèn més consumit és el de 600 mil·ligrams mentre que el més correcte seria una dosi de 400. “L’abús de la medicació, concretament dels antibiòtics, contribueix al desenvolupament de la resistència, és a dir, mecanismes desenvolupats pels bacteris que “resten eficàcia o fan inútil un antibiòtic”.

Q

uines conseqüències pot tenir? Quan s’abusa de la medicació de forma indiscriminada i sense control per part d’un metge poden ocasionar efectes adversos greus relacionats amb l’aparell digestiu, ronyó i problemes cardiovasculars.

S’estima que la resistència als antibiòtics serà la principal causa de mort en el planeta l’any 2050.

ca. Per tant, les farmàcies podran seguir venent ibuprofèn i paracetamol sempre que no sigui de més de 600 mg el primer i 1 gram el segon, ja que llavors es necessitarà recepta. La sanció econòmica pot arribar als 6.000 euros.

A més, Espanya es troba entre els països amb major grau d’automedicació amb antibiòtics. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’abús de la medicació, concretament dels antibiòtics, és un factor que contribueix al desenvolupament de la resistència, és a dir, mecanismes desenvolupats pels bacteris que “resten eficàcia o fan inútil un antibiòtic”.

Què podrem comprar sense recepta?

Quina és la dosi recomanada? Una dosi de 400 mil·ligrams d’ibuprofèn, tres vegades al dia, és suficient per a controlar el dolor i la inflamació quan es tracta de trastorns amb molèsties lleus o moderades.

▸ En el cas del paracetamol hi ha disponibles, sense recepta, de 500 o 650 mil·ligrams. També el d’1 gram si té menys de 10 comprimits. Es recomana 3 grams màxim al dia.

L’Agència Espanyola del Medicament adverteix que les dosis iguals o superiors a 2.400 mg. al dia d’ibuprofèn és perjudicial en pacients amb malalties cardiovasculars greus. Puc comprar ibuprofèn a la farmàcia sense recepta? La Ley de Garantías y Uso Racional de los Medicamentos del 2015 tenia com a objectiu evitar la venda de fàrmacs sense presentar recepta mèdi-

▸ 200 mil·ligrams en el cas de l’ibuprofèn. També podrem obtenir una caixa de 400 però solament algunes marques. Es recomana com a màxim 1.200 mil·ligrams al dia. ▸ 20 mil·ligrams d’omeprazol.

▸ El Dalsy, una marca d’ibuprofèn en xarop d’ús pediàtric, que no necessita recepta.

LA DADA L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que per a l’any 2050 en el món hi haurà més morts relacionades amb superbacterias resistents que per càncer. S’estima que la resistència als antibiòtics serà la principal causa de mort en el planeta.


iSALUT 65

Implants i Pròtesis Corones porcellana sense metall ”Carillas” d’esmalt sintètic Estètica dental. Blanquejament Pròtesis fixa i removible Odontologia biològica

Rambla Ribatallada, 20 1er 2a Sant Cugat del Vallès 935 897 676

Clínica Podològica

QUIROPODIA ESTUDIS BIOMECÀNICS PLANTILLES DOMICILIS Plaça Pep ventura, local 1-2. Sant Cugat del Vallès.

931 789 572

Francesc Macià, 76, local 4 08173 Sant Cugat del Vallès

Tel.: 93 589 87 60 · www.centredentalfrancescmacia.com

C OLL F AVÀ IMPLANTOLOGÍA - ESTÉTICA DENTAL - ORTODÓNCIA Av. Francesc Macià, 83 SANT CUGAT  93 58 95 349

Som la salut per a la teva columna

_

c/ Cerdanya, 1

Edifici Ametller Origen

www.quiropracticosantcugat.com

93 633 79 25


santcugat MAGAZINE | JUNY DEl 2019

66 iSÈNIORS

Quins són els avantatges i desavantatges de cuidar dels nets? Els avis són un pilar fonamental dins del nucli familiar. En època de vacances d’estiu són els encarregats, molts cops, d’estar amb els nets. Però quins són els avantatges i desavantatges de cuidar dels nets? Per redacció i Sònia Díaz, d’Edbuilding.org

AVANTATGES

Els avis que s’involucren en la criança dels nets formen nens més feliços i segurs de si mateixos.

Ningú té cap dubte que el paper dels avis i àvies en l’educació i la socialització dels seus nets i netes és del tot beneficiosa. A més, resulta ser una relació beneficiosa en totes direccions: cap als avis i cap als nets. Els avis reviuen etapes d’infantesa, tornen a jugar, se senten valorats i respectats, aporten espais de complicitat que només comparteixen amb els seus nets i netes. Veuen com les seves vides es revitalitzen i omplen hores del seu dia a dia amb activitats de joc, lleure... i alguna que d’altra obligació.

▶ Estar amb els nets millora el seu estat d’ànim perquè els més petits de la casa els encomanen energia, alegria i vitalitat. ▶ Aporten als nets la idea de continuïtat i evolució de la família. ▶ Els avis se senten útils, surten de casa i es relacionen, juguen i se senten menys sols. ▶ Millora la salut física i mental de la gent gran. A més, milloren el seu rendiment cognitiu i el maneig de les noves tecnologies. ▶ Es crea un vincle afectiu molt important per al desenvolupament emocional i psicològic dels nens.

ACOMPAÑAMIENTO PARA PERSONAS MAYORES

CONTACTO: María José Romero Acuña (directora) 672 273 000 info@damai.com.es www.damai.com.es

Desavantatges

Tot i els aspectes beneficiosos d’aquesta relació, és important saber posar límits en les dues direccions per evitar situacions on es creuen certes línies vermelles en l’assignació dels rols de cadascú. Aquelles situacions en les quals alguns pares i mares es queixen d’avis i àvies que els desautoritzen en la presa d’algunes decisions i, a l’inrevés, alguns avis i àvies que es queixen de sentir-se “utilitzats”. Per tant, algun dels desavantatges o inconvenients podrien ser els següents: ▶ La nova responsabilitat de cuidar als nets pot resultar una mica angoixant pels avis. ▶ Es poden produir situacions de conflicte avispares per la criança dels nets. ▶ Sentiments de gelosia encoberta i competitivitat dels pares cap als avis. Serveis d’Assistència Domiciliària a la Gent Gran i amb Dependència

Serveis D’assistència Domiciliària (SAD) Servei D’assistència a La Llar (SALL) Servei D’assistència Hospitalària Atenció Personalitzada, servei diari d’1h fins a 24h, serveis puntuals per hores, festius i caps de setmana. A casa seva, amb la seva familia ….de persones i per a persones c/ del Berguedà, 43 P. I. Pla de la Bruguera Castellar del V. Tel i Fax 93 714 33 43 info@vallesgentgran.com


iECOLÒGIC 67

Purificar el aire interior de tu vivienda Asesoramiento para una vivienda sana

Por Silvia Ramos, bioarquitecta especializada en diseño interior

E

l aire que respiramos merece una atención especial ya que puede ejercer un impacto mayor o menor en nuestra salud dependiendo de cada persona. Un aire muy contaminado favorece la aparición de problemas respiratorios, fatiga, insomnio, irritaciones o incluso, si no se toman medidas, llegar a patologías más graves a largo plazo.

“El aire de nuestras viviendas es más nocivo que el aire exterior. Se añaden los productos de la limpieza, la pintura o el tabaco”.

En el interior de nuestras viviendas el aire es más nocivo que el aire exterior, ¿Esto a qué se debe? Se debe a que además de la contaminación existente en el exterior (polución de la ciudad, CO2, etc.) se añaden los contaminantes de los productos que usamos para la limpieza del hogar, la higiene y cosmética, los propios ma-

Estos y otros elementos poseen ingredientes o componentes tóxicos que se desprenden y se liberan al aire interior (COVs, formaldehido, monóxido de carbono... Y ya sea por inhalación directa o por su fijación a moquetas, cortinas, revestimientos, o en forma de polvo, consiguen llegar a nuestro organismo.

teriales de construcción (sobre todo los más superficiales como pinturas, barnices sintéticos, colas, etc.), mobiliario, textiles, humo del tabaco...

Sant Cugat Producte a granel, proximitat, bio i ecològic. Servei a Domicili Carrer Major 18, 93 587 91 98 santcugat@granel.cat @granelsantcugat

Para purificar el aire interior de nuestras viviendas es esencial una buena ventilación, disminuir el uso de elementos que contengan tóxicos para nuestra salud y la del medio ambiente y, para la toxicidad que se pueda generar de manera inevitable, disponer de plantas adecuadas según el ingrediente tóxico que queramos disipar. Es muy importante también proceder a una limpieza sin esparcir la suciedad, favoreciendo a repartirla y a que sea más accesible a nosotros. Si necesitas asesoramiento para purificar el aire interior de tu vivienda o lugar de trabajo no dudes en consultarnos. Tenemos servicio online para que la distancia no sea un obstáculo. Pide información sin compromiso.

Cuida’ t per dins i per fora

Alimentació Eco i Bio, sense gluten, sense lactosa, vegans... Cosmètica Natural. Complements i Suplements nutricionals. Herbodietètica BROTS Passeig Francesc Macià 70 Sant Cugat Tel. 93 141 39 56 @brotsherbo www.brots.cat

ENA arquitectura saludable

“Creació d’espais sans”

Assessorament en il·luminació, color, salut, distribució interior, decoració i purificació de l’aire interior Projectes de disseny interior i/o decoració saludable Projectes d’arquitectura saludable Instal·lacions saludables ARQUITECTURA SALUDABLE https://enaarquitecturasaludable.com ena.arquitecturasaludable@gmail.com 620 100 164 c/ Ramon Berenguer IV, nº 4 local Barberà del Vallès (Barcelona)

PROMOCIÓ

Assessorament online o presencial per crear espais saludables


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

Col·leccionable 46

68 ireCEPTA

Pastís d’albergínia i

formatge de cabra

Per Maribel Caravantes

Ingredients: Pasta brisa / fullada 2 albergínies

2 rodanxes de formatge rulo de cabra 3 ous

200 ml crema de llet

50 g formatge ratllat 50 g bacó (opcional) Oli i sal

1. Pelar i tallar a daus les albergínies. Posar els daus a remull amb aigua i sal durant 15 minuts. 2. Posar la pasta en un motlle rodó i punxar diverses vegades per evitar que pugi. Tapar amb paper de plata i fornejar a 180º durant 8 minuts. 3. Escorre els daus d’albergínia i coure en una paella amb oli fins que quedin tendres. Si es vol, és

moment d’afegir el bacó. 4. Batre els ous i incorporar la crema de llet, el formatge ratllat i les albergínies. Rectificar de sal. 5. Incorporar la barreja a sobre de la massa fornejada i posar trossets de formatge de cabra per sobre distribuïts de manera uniforme. Fornejar a 180º durant 10-15 minuts, segons el forn, fins que el pastís estigui quallat.


iRESTAURACIÓ 69

DELEIT SUSHI T’ofereix una gran varietat en sushi i menjar japonès a domicili perquè no et quedis amb gana. Només has de donar un cop d’ull a la carta i trobaràs una bona selecció. Què et sembla començar amb un tàrtar de tonyina o amb un chirashi de salmó? Pots continuar amb uns sashimis variats i, Tel:938per 547acabar, 627 completa la teva comanda amb un mochi de te. Carrer Valldoreix, 10 · Tel. 934 63 65 38 · deleitsushi.com Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Restaurant Japonès

Plaça Augusta, 2 local 1 aupesantcugat@gmail.com

+34 934 08 94 79

Tel:938 547 627 FISH MARKET - bank gothic lt bt Mov:669 266 Fresc 273 del nostre Mar - bauhaus 93 c/ de lalaTorre, 14 Santdel Cugat C/De Torre nº14, BAR · RESTAURANT Tel:938 547 627 Fresc kyotosantcugat.com 08172 Sant Cugat del Mov:669 266 273nostreVallés Mar - Calibri Light C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del MARKET Vallés FISH - bank gothic lt bt Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

Tel:938 547 627 Mov:669 266 273 C/De la Torre nº14, 08172 Sant Cugat del Vallés

605296442 / 678862757

Pg. Francesc Macià, 16-20

FISH

Cuina fusió peruana

T

M

A27 Carrer Joan XXIII R KE

Sant Cugat del Vallès Tel. 93 588 18 13

Tu buen café en

Ganje 2210

ELS CAÇADORS Bar

FISH

Sant Cugat Tel. 680 306 828

Tel. 935

132 026 398 400

Mòb. 616

Passeig Torre Blanca, 82 Sant Cugat info@barelscazadorssantcugat.es

M

Valdoreix, 73 AR Carrer San Cugat E K del Vallés

T

Benet Cortada, 13

Cafetería

T

M

del nostre Mar - bauhaus FISH MARKET -Fresc bank gothic lt93bt Fresc del ISH 93 Fresc del nostre Marnostre - bauhaus MarF- Calibri Light Fresc del AR nostre - Calibri Mercat MunicipalMar Vollpelleres, paradaLight 19 KE

Aupe Sant Cugat aupesantcugat

930 38 82 10

Dilluns-dijous: 12-23h Divendres i dissabte: 12-24h

Rambla Mossèn Jacint Verdaguer, 185 info@grupomomotaro.com 08197 Valldoreix (al costat de l’EMD) www.grupomomotaro.com

93 675 68 82


santcugat MAGAZINE | JUNY DEl 2019

70 iLEGAL

Nuevo Decreto de Vivienda Desde Century 21 te explicamos lo que necesitas saber Gonçal Amades Gerente Century 21 Central Sant Cugat

Y

a seas propietario de una vivienda con intención de vender o alquilar el inmueble, un comprador de casa o pisos o alguien que busca una propiedad en alquiler, estas medidas te afectan. Éstas son las principales novedades del R.D Ley 7/2019, de medidas urgentes en materia de vivienda y alquiler, en vigor desde el 6 de marzo. El índice estatal de referencia para el precio del alquiler El precio de los alquileres, o su incremento, han sido el motor que ha activado el cambio legislativo. Así, la Ejecutiva implanta un nuevo índice de índole esta-

dístico para establecer una referencia en cuanto al precio del alquiler. La redacción del real decreto deja abierto la posible intervención en los precios mediante normativas regionales. Medidas fiscales para viviendas vacías y para vivienda protegida Respecto a la vivienda vacía, el Gobierno incluye la intención de bonificar en el Impuesto de Bienes Inmuebles a aquellos propietarios que pongan en venta o alquilen sus inmuebles. Sin embargo, dado que no existe una definición única y clara de qué se considera una vivienda vacía, la aplicación de estas bonificaciones se prevé que se retrasen. El mercado de la vivienda protegida se intenta dinamizar bonificando también el IBI, en un 95%, para el alquiler. Otro de los aspectos que incluye la normativa es la elimi-

20 anys d´experiència professional ens avalen

• ACCIDENTS TRÀFIC • CIVIL • ESTRANGERÍA • FAMÍLIA • HIPOTECARI • MERCANTIL www.fmadvocats.es c/ Castillejos nº9, local .- 08172 Sant Cugat del Vallès Telf 93.328.38.56 / 695.05.42.81 ADVOCATS

nación del Impuesto de Transmisiones en el alquiler de la vivienda habitual. Regulación de la vivienda turística Aquellos propietarios que decidan poner en alquiler para turistas su vivienda deben saber que no podrán hacerlo en el caso de que la comunidad de propietarios vote en contra con una mayoría de 3/5. En aquellas situaciones en las que la comunidad pacte una mayor contribución a los gastos comunitarios, el propietario deberá asumirlos si quiere utilizar su propiedad como vivienda turística. No obstante, serán las Comunidades Autónomas quienes regulen y controlen el mercado de vivienda destinado al alquiler turístico. Consulta a los asesores de Century 21 Central sobre estas novedades.

DOS

Edurne Zunzunegui

Especialista en Familia y Sucesiones: divorcios, custodias, herencias, pensiones de alimentos... Av. Cerdanyola, 79-81, 1º-2 Sant Cugat 93 590 36 92


iLEGAL 71

Una manera fàcil de donar en vida una finca al teu fill sense pagar impostos Roger Molina i Conte Advocat i soci del Bufet Molina Bosch Especialista en dret de successions i dret laboral

S

ovint em trobo clients que volen transmetre un immoble a algun dels seus fills i em pregunten si és millor fer-ho mitjançant una donació o una compravenda. I aleshores jo els pregunto: coneixeu el que és un pacte successori?

Un pacte successori és un entremig entre un testament i un contracte. És un testament perquè la transmissió definitiva de l’immoble es posposa fins al moment de la defunció del propietari. Però és també

una compravenda, sinó una herència que no es materialitza fins al moment de la mort del propietari i, per tant, tributarà en un futur per l’impost de successions, que ara per ara afavoreix molt les transmissions de pares a fills. A més, el pacte successori no exclou que no Així doncs, amb aquest instru- puguis fer un testament normal ment pots assegurar al teu fill per repartir la resta dels teus que, el dia que tu faltis, aquell béns. immoble serà per a ell. A més, en el mateix pacte ja pots es- L’inconvenient més greu és que tablir que en pugui disposar com que la transmissió no es per viure-hi, pagant-te o no materialitza fins al moment de una contraprestació, o fent- la defunció del donant, l’afavorit se càrrec de les despeses de no pot vendre l’immoble fins manteniment, i inclús regular que accepti l’herència a la seva formes d’incompliment del pac- mort; i mentrestant difícilment te, que et permetin recuperar podrà hipotecar-lo ja que el banc serà reticent a agafar-lo l’immoble. com a garantia d’un préstec. Aquesta operació no es consi- Per la resta, jo només hi veig dera una donació, ni molt menys avantatges.

un contracte perquè hi intervenen vàries persones. Això implica que el pacte només es pot revocar si ho decideixen tots els que l’han signat, mentre que el testament el pot revocar l’interessat unilateralment en qualsevol moment.

Especialistas en Mercantil -contratación y sociedadesi Civil -contratación-

info@sansabogados.com

· Especialistes en Dret Immobiliari · Dret Civil Àmplia experiència de més de 25 anys i eficàcia demostrada Tel. 93 245 52 70 / 667 76 73 37 www.gradvocats.es · gloriarovira@icab.cat

607 221 820

C

FINCAS MORAGAS

M

Y

CM

MY

www.molinabosch.cat

CY

CMY

K

T. 936 74 17 54 - Av. Rius i Taulet, 5-9, 2n 2a - Sant Cugat del Vallès

FM

Gestión y Asesoría Inmobiliaria Compra · Venta · Alquiler Telf. 93 675 12 36

Francesc Moragas, 17-19 Sant Cugat del Vallès email: fincas.moragas@gmail.com


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

72 iLLAR

CUINES OBERTES que enamoren

Creativitat Aprofita per innovar i buscar solucions originals. Es tracta d’una opció de cuina que ens permet ser creatius.

Les cuines obertes són tendències i a més ens proporcionen un espai visualment molt més ampli. Hi ha per tots els gustos i colors. Amb quina opció et quedes?

Aprofita el vidre Aporta l’amplitud del concepte de cuina oberta, però alhora pot servir per separar espais i evitar males olors a la resta de la casa.

Escudo acorazado antiextracción Contra los ataques más violentos

Cilindro alta seguridad Contra los ataques más técnicos

Bloque de acero macizo antiextracción Entrada de llave giratoria y reforzada

Protección antibumping

Pasadores y bolas anti taladro

Protección antiganzua

Espina de vidia diamantada para proteger la base del cilindro

Pasadores antitaladro

Núcleo extralargo para optimizar el antiapalancamiento (exclusivo Mercasol) Fijación mínima con 4 tornillos especiales con una resistencia a la torsión hasta 2100 Kg

C\ Rosselló, 20 08172 - Sant Cugat del Vallès - Barcelona www.mercasol.cat - mercasol@mercasol.cat

Posibilidad de amaestrar e igualar Llave patentada incopiable por control informático (exclusivo Mercasol) Hasta 16 pistones, 10 de ellos activos

93 674 00 14


iLLAR 73 Mobles petits No cal tenir grans taules ni grans mobles en les cuines obertes. Per exemple, una taula petita en un racó enganxada a la paret és una molt bona solució. També pots recórrer a la tradicional taula plegable.

idees DELIMITAR L’ESPAI Pots diferenciar els espais posant dos terres diferents. Les rajoles hidràuliques són tendència i donen un toc divertit a la cuina.

Espais mini Els espais petits són ideals per realitzar una cuina oberta. Aconseguirem ampliar visualment l’espai i fer que la llum natural entri millor. Aprofita la barra de la cuina com a taula. Molt color Moltes vegades no pensem a omplir de color la nostra cuina però amb una opció oberta ens serà molt més fàcil. Pots combinar la mateixa gamma de colors amb el menjador i aportar unitat a l’espai obert.

TALLER TOTES LES MARQUES

SATGarden Joan XXIII, 25 08173 – Sant Cugat 935122686


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

74 iLLAR

Puc fer una barbacoa a la meva terrassa? Amb l’arribada de l’estiu les barbacoes es converteixen en el centre de les reunions amb amics i familiars. Però la gran pregunta és: puc fer una barbacoa a la meva terrassa si visc en un pis?

▶ BARBACOA De rodes: són el model més conegut i un dels més adequats per terrasses.

E ▶ BARBACOA De taula: és portàtil i per tant es converteix en una bona amiga de viatge.

n principi no existeix cap normativa que prohibeixi fer una barbacoa a casa nostra, tot i així per un tema de convivència és millor ser prudents, avisar als nostres veïns i no realitzar una activitat molesta o perillosa. On sí que pot haverhi algun problema és en els àtics i zones comuns. En aquest cas s’haurà de demanar permís a la comunitat de propietaris. Una barbacoa es pot fer amb una instal·lació permanent, és a dir fer obra, o bé mitjançant un artefacte proveït de rodes que permeten col·locar-lo on ens vagi millor. Hi ha de moltes mides i models. En cas de decantar-se per la instal·lació permanent i fixa és necessari comptar amb el permís escrit de la propietat (si estàs de lloguer) i autorització expressa de la comunitat així com sol·licitar llicència municipal d’obres. Però, quines són les barbacoes més adequades per una terrassa? Et deixem uns quants exemples i idees d’inspiració.

ARA DES DE

199€

BENZINA MS 170

·Un bàsic imprescindible 60 anys d’experiència en venda i reparació de maquinària c/ Faraday, 145 TERRASSA 93 788 70 93 / 677 58 34 29

joaquimadell@adellmaquinaria.com SERVEI OFICIAL

▶ Barbacoa en suspensió: és ideal per les terrasses petites o mitjanes.


iLLAR 75

FORMIGÓ I SOSTENIBILITAT, S.L. 618 344 601 www.formigo-i-sostenibilitat.cat/com

CONSTRUCCIÓ OBRA NOVA I REFORMES GESTIÓ INTEGRAL DE L’HABITATGE

obres@formigo-i-sostenibilitat.cat/com

E:::::ò::::

M::::::

SERVEIS: :::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::: :::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::

: D:mò::: : D:g:::: ::::::::: (:D:) : I:: : ::::::: :::::: :: : :::::::z:::ó : F:b:: ò::::

m::::9@m::::::.:: :/ M:::::::::, 33 B:j:: :::: ::g::

627 444 166 93 674 47 58

Lampistes Sant Cugat 618 344 601 FONTANERIA ELECTRICITAT CALEFACCIÓ Energia solar fotovoltaica Energia solar tèrmica aerotèrmia

Tot tipus de reparacions

C U I N E S

I

Fabriquem mobles des del 1980. Interiorisme. Reformes de la llar. Rbla del Celler, 2 St. Cugat B A N Y S Tel. 93.675.63.10 www.cubicsl.com


santcugat MAGAZINE | JUNY DEl 2019

76 iMASCOTES

Puc viatjar amb la meva mascota a la cabina de l’avió? Moltes vegades ens preguntem si podem volar amb la nostra mascota a la cabina de l’avió. Algunes companyies aèries sí que ho permeten però seguint unes normes. A més, la cartilla de vacunació serà imprescindible i així com el passaport del nostre animal. Iberia La companyia espanyola permet viatjar amb nosaltres en cabina les mascotes que no superin els 8 kg amb la seva cistella de transport inclòs, menys fures. Pel que fa al preu que s’ha de pagar vària des de 25 euros en vols nacionals fins a 240 euros a Brasil. Vueling S’accepten animals de companyia a bord a excepció de: rosegadors, conills, fures, animals de granja, ocells i rèptils. La resta hauran de pesar 8kg amb la cistella de transport inclòs, que haurà d’estar homologada. Aquesta es col·locarà en el terra, entre les nostres cames o sota el nostre seient. En cada vol sol es permeten un total de 2 mascotes i un únic animal per passatger. Els vols amb origen o destinació a Regne Unit i Irlanda no admeten mascotes. Air Europa Poden viatjar amb fins a 5 animals de companyia. L’edat mínima per a viatjar de les mascotes serà de 10 setmanes, amb totes les vacunes requerides posades. En cabina, la cistella de transport haurà d’anar col·locada sempre sota el seient davanter. La nostra mascota no podrà sortir de la cistella de transport durant la durada del vol i no haurà d’exhalar una olor desagradable per a la resta de passatgers.

Air France Podem viatjar en cabina amb gossos i gats que no superin els 8 kg. L’animal ha de tenir més de 10 setmanes i totes les vacunes al dia. Si volem fer un vol intercontinental en classe Business amb la nostra mascota, no serà possible perquè es va prohibir l’any 2017. Quines companyies no permeten viatjar els animals a la cabina de l’avió? Easy Jet, Ryanair i WizzAir no està permès viatjar amb mascotes, a excepció d’amb gossos guia. Per a més seguretat, convé que abans de comprar els bitllets preguntis a la companyia amb la que vols volar si permeten viatjar amb gossos o gats i si hi ha places per ells ja que acostuma a haver un límit per avió, inclús per a un gos pigall.

4€* Autorrentat / Perruqueria / Ensinistrament

Clínica

Medicina interna . Dermatologia SANT CUGAT Cirurgia . Ecografia . Laboratori . Alimentació Viñolas, 10 936 750 512

www.veteralia.com Urgències: 93 727 11 25 / 610 786 786

Carrer Martorell 20 Sant Cugat del Vallès

Tel. 601 119 200 www.ohhappydog.net

HORARI: 8:00 — 22:00 De dilluns a diumenge * Procés bàsic de fins a 12 minuts que inclou xampú, suavitzant, desparasitat i assecat.


LA REVISTA DE TELEVISIÓ SANT CUGAT

més expositors!

Corre, que les revistes volen! Repartim a més de 1.200 punts de Sant Cugat, Valldoreix, Mira-sol i La Floresta, però si et quedes sense el teu exemplar, sempre ens podràs trobar als expositors que tenim repartits per la ciutat.

Control difusió

Més de 15.000 exemplars mensuals certiicats


santcugat MAGAZINE | JUNY DEL 2019

78 ianuncis per paraules Vols publicar un anunci per paraules?

GRATUÏT!

espai cedit per publicar

Venda, oferta, demanda, intercanvi... PER CORREU ELECTRÒNIC:

publicitat@santcugatmagazine.cat VENDA En venda AUDI A3 Sport any 2007, 170.000 km, molt cuidat! Color negre, canvi automàtic, dièsel, 5 portes, 140 cv i extres. Possible cotxe a canvi. Preu 6.990 € Whatsapp: 608667810 Vendo secadora Balay 3sc capacidad 6 kg. Casi nueva impecable, la vendo por traslado (en el nuevo domicilio no me cabe). Su precio de mercado es de 507 €. Única condición pasar a recoger, no se envía. Precio 269 € - 618082470 Renault Megan automàtic sostre descapotable any 2007. Tapisseria de cuir, no fumador, 5 portes, automàtic,

130 cv, dièsel, 148.000 km. Particular 638681818 Preu venda 3.490 € OFERTA M’ofereixo per feines de la casa i neteja, tinc moltíssims anys d’experiència i referències. També planxa. 10€/hora, a la zona de Sant Cugat o Mira-sol. 631489336 Organització i animació de festes infantils. 658753952 Noia de la neteja a les tardes. Blanca 688487468 Mudanzas económicas, desde 25€. Montaje y desmontaje de muebles. 654451969

PER TELÈFON:

OFICINES:

93 589 88 99

Av. Cerdanyola, 98

de 9 a 17 h (dill-div)

08173 Sant Cugat DEMANDA

Intercambio de idiomas con chica asiática enseño español y catalán por tu inglés. Tel. 640727248

PARTICULAR busca pis per comprar alt o àtic, amb balcó gran o terrassa al centre de la ciutat. 3 o més habitacions i amb llum natural. No importa l’estat de l’immoble. 656703155 (trucar a les tardes o whatsapp)

En lloguer places moto a la Rambla del Celler 83. Àmplies, bones places, fàcil accés i porta automàtica. Tel. 685 19 43 12.

Buscamos solar en venta para construir pistas de padel. T. 627085551

Compro motos. ABSTENERSE INDOCUMENTADAS. En cualquier estado y lugar. 629753302

Buscamos estanco en la zona del Vallés (ciudades Sabadell, Terrassa o Sant Cugat). Precio 500.000€ Contacto: 626 54 03 64

Trasters i magatzems en lloguer a Rubí (Can Oriol) a preus molt econòmics! De totes les mides i preus. Accés 24/7 amb càmeres de vigilància 24h. Ideal empreses. Tel. 933801046

Se buscan edificios o solares en venta. 664550442

Procurem per la veracitat i l’autenticitat de la informació publicada a l’apartat anuncis per paraules rebuts a través dels diferents mitjans: telefònic, correu electrònic i internet. Sant Cugat Magazine de forma regular verifica els continguts, però en cap cas es fa responsable dels anuncis publicats.

L’ACUDIT

SUDOKU Per Simiro Loncuentro

2 3

5

Juny19

7

3

9

8

4

3

5

7 5

2

8

1

9

6

3

4

5 5

4

4 8

6 9

5

7

8

7 5

2

3

Com s’hi juga: hem de situar números de l’1 al 9 en cada casella i cada fila, cada columna i cada caixa de 3x3 han de contenir aquests números, però sense repetir-ne cap.


ipassatemps 79 escacs

Per Jordi Corretja

Juny19

a b c d e f g h

horòscop

Per Blanca del Sol

àries 21 MARÇ - 20 ABRIL

8 7 6 5 4

Tens un gran sentit de l’empatia i la comunicació. Vigila, dir sempre el que penses et pot ocasionar inconvenients. TAURE 21 ABRIL - 20 MAIG

No és moment de parlar de diners amb el teu cercle més proper. Acabareu malament! BESSONS 21 MAIG - 21 JUNY

3

N L S

2

En l’àmbit laboral rebràs una notícia molt interessant. El teu esforç ha valgut la pena.

1

cranc 22 juny - 21 JUliol

egres juguen i guanyen.

a solució és: 1-...-Dc4+;2-Cxc4-bxc4++

i estàs més interessat en els escacs, pots contactar amb el Club d’Escacs Sant Cugat a la següent adreça d’internet: www.escacs.santcugatentitats.net

balança 24 setembre - 23 octubre

La tensió emocional que has viscut no et deixa relacionarte amb fluïdesa amb els teus. Recorda que són el més preuat. ESCORPÍ 24 OCTUBRE - 22 NOVEMBRE

Tens molta força mental però a vegades necessites que et reconeguin els esforços. sagitari 23 novembre - 20 desembre

Les vacances estan a tocar. Aprofita els dies lliures per ordenar la casa i les idees. CAPRICORN 22 DESEMBRE -20 GENER

Si tens parella, tindràs dubtes de futur. Amb el cap fred, reflexiona totes les situacions.

Potser no ho saps, però vius un dels millors moments de la teva vida. Consciència i present.

LLEÓ 22 juLIOL - 23 AGOST

aquari 21 GENER - 19 FEBRER

Portes setmanes amb l’ànim a mig cas. T’ompliràs d’energia per afrontar els bons moments. VERGE 24 AGOST - 23 SETEMBRE

Has de valorar-te més. Només si t’estimes de veritat, podràs veure les coses bones de la vida.

Les teves sortides quan estàs de mal humor poden allunyarte dels teus amics. Serenitat. PEIXOS 20 FEBRER - 20 MARÇ

Hauràs de prendre decisions difícils, no pas dolentes! Un cop escollit, no retrocedeixis.

CONCURS / “EL RACÓ AMAGAT”

Regalem capses de caldo Aneto

Participa al concurs! Racó amagat del mes de juny #46 On es troba aquest racó amagat de Sant Cugat?

VIDENTE ALMAMY

Muy reconocido. Resuelvo problemas de pareja, negocios. Quito mal de ojo, depresión, hechizos, curo impotencia sexual, protección, amor… 100% garantizado en 3 días.

692 322 052

Envia la resposta i les teves dades personals a: hola@santcugatmagazine.cat *

SOLUCIÓ RACÓ AMAGAT ANTERIOR Jardins de Pilar Roig *Els tres primers correus que encertin el racó amagat s’emportaran automàticament el premi d’aquest mes. Els guanyadors rebran resposta.

Guanyadors del concurs de maig #45:

Esther Mallach, Daniel Gomà i Rosa Maria Feu. Els guanyadors poden recollir el premi trucant al 93 589 88 99


Profile for Sant Cugat Magazine

Sant Cugat Magazine #46 Juny 2019  

Especial Festa Major Mireia Ingla, nova alcaldessa Pacte ERC, PSC i CUP al govern de la ciutat

Sant Cugat Magazine #46 Juny 2019  

Especial Festa Major Mireia Ingla, nova alcaldessa Pacte ERC, PSC i CUP al govern de la ciutat

Advertisement