Page 1

XUEGE LI ISABELLE


01 02 03 07 11 15 19 25 31 33 37


C

Studio Critic

01

SPRING 2016

Mark Parsons

The goal of the project is to create connection through interaction. The project consists of two circles of different sizes pivoting on two separate squares that rest on the same beam. Two users can be moving the two circles at their own paces. The difference between individual movements is accommodated and connected by the elastic member. Through the tension in the elastic member, the movement of one person is received by the other person, and at the same time affected by the other person’s movement. The separated and interrelated experience with the piece is an inteRpretation of connected interaction. The main moving part of the project is made with steel to create a machine like rigidity that characterizes the individual movement. The elastic member runs on the inner layers of the circles which are made out of wood to accommodate to the more flexible movement. The beam which connects the two separate moving parts is also made out of wood for a softer connection and allowing the parts to move on it.


FLOW

This project is an experiment that focuses on the materiality of resin and wax. The wax was casted to a thin 12 x 12 piece, which then become the base of the mold for the resin. The heat emitted from the curing of resin melted the wax and the consolidation of the resin captured the form of the melting wax. The resultant piece are presented on a lit surface to interpretate the form and opacity created by the interaction of two materials.

02


E

FALL 2015

Studio Critic

Beth O’Neil

Team

Nic Persons

The dormitory building frames natural elements like sky, sun, water and earth to form spaces that becomes part of the creative process of the residents. And through framing connection between people, the dormitory fosters a community of an unique culture of making and creating. A V-shaped void cuts through the building vertically, accompanying the v-shaped cores containing the bathrooms. The voids connects the units from the inside, creating a kind of internalized hallway, allowing a new kind of experience where the inhabitants are directly connected with their “vertical neighbors”.

03


04


05


06


F

SPRING 2016

Studio Critic

Sal Tranchina

Team

Elysse Irizarry

07

The boathouse is a result of the effects of the site; forces of land and water that combat one another for dominance, pushing along a central curved axis, where the building grounds itself and finds its natural balance. The programs shift to bring themselves either focused on the “land side” or the “sea side,” where they settle and exist in a continuous structural truss system that only changes by the needs of the program. The “land side” and “sea side” programs alternate, allowing for the building to maintain a specific and tender balance that could only be found through this alternating relationship between the volumes of the program.


08


09


10


I

Studio Critic

11

FALL 2017

Dan Bucsescu

This installation is inspired by Nick Payne’s play Incognito, and located in the proposed new medical conference center located on Roosevelt Island, on the site of the ruins of the Small Pox Hospital. Our brains do not perceive the world in its entirety as a continuous experience. We remember in fragments and these fragments are stringed together by our brains into different narratives. The installation consists of devices that frame and fragment the surrounding. So instead of experiencing the space in its continuity, the viewers will see distorted moments through the installation devices. The play is written in three parts: encoding, storing and retrieving. These are three processes by which we remember, and they are translated into the installation as three different devices:


12


13


14


I

FALL 2016

Studio Critic

Dragana Zoric

Team

Samantha Calabrese

The waterfront is a moment of relief for the city. It allows New Yorkers to turn away from the density of the city to an open view of the water, a reminder of nature. Situated at the original location of Pier 19, 20 and 21, this retreat is a sanctuary for an introspective mind. Inverting the idea of a coastal fortress, the structure fortify against its inhabited surrounding, while opening towards the water. The undulating triangular geometry wraps into a self-contained object and creates an unfamiliar landscape that further displaces the visitors from the urban environment.

15


16


17


18


J

FALL 2017

“She knows now, absolutely, hearing the white noise that is London, that Damien’s theory of Jet Lag is correct: that her mortal soul is leagues behind her, being reeled in on some ghostly umbilical down the vanished wake of the plane that brought her here, hundreds of thousands of feet above the Atlantic.” - WIlliam Gibson

19

Limbo space is programmatically ambiguous, yet entirely teleological. The experience of such space is essentially dérive: “a rapid passage through varied ambiances”. The world of social media is a limbo space. Boundaries collapse and distances flatten — time becomes irrelevant. It is a space in constant renewal, where one is not restricted to being here nor there. Within the mechanism of social media, persons become collections of data that socialize through abstract notational gesture and exchange. An excess of self expression and interaction is generated in great efficiency and the spatial quality of limbo is critical to this system of excess. We cannot deny the fact that we have become beings that exists simultaneously in two worlds: the physical and the digital. It is imperative to align architectural space with the expanded notion of limbo as a digital and social condition, creating a new hybrid limbo space that occurs in both worlds.


20


21


22


23


24


M

Studio Critic

25

SPRING 2017

Lawrence Blough

The Multi-Nuclei Home is a house for three families with young children. The multi-family setting allows the parents to help each other in the process of raising children and the parents will also share their experience and expertise with the local community through running the daycare facility that is also a part of the house. The organization of the project is based on a reinterpretation of the “nucleus� of the family. The traditional nuclear family is a static and enclosed cell where the nucleus is the interaction within a single family. In the Multi-Nuclei Home, the nuclei are the different programs of the house. The inhabitants interact in a more fluid manner as they move from one nucleus to another.


26


27


28


29


30


NOTA

Studio Critic

Danielle Willem

Team

Ann Chai Tom Xia

31

SPRING 2017

Nota is a video game created for a seminar on the architecture of virtual spaces. Nota tells a story of a lost creature, trying to recover its identity as it navigates through strange terrains.


32


S

Studio Critic

FALL 2014

Rosalyne Shieh

This library proposal located at a busy intersection in Chinatown is inspired by flaneurs of the city and an attempt to find a place for physical books in the digital age. A book promenade is created as a means of circulation and an experience of serendipity in the library. People can stroll through this walkway lined with books and views of the city and hopefully finding things intuitively, things that they did not expect to find.

33

The promenade stitches together the different programmatic spaces in the library and modifies them through its intersection.


Office

Mechanical Room

Terrace

Conference Room

Auditorium

Outdoor Cafe

Study Area

Circulation Desk

ARCHIVE

1’ = 3/32”

1’ = 3/32”

34


35


36


W

Studio Critic

37

SPRING 2015

Ran Oron

The Wavehill Academy is a multi-purpose building that serves as auditorium, classrooms, laboratory and residence. The proposal is inspired by the fluidity and freedom of the wind which is a very prominent experience of the hilly site. The building is elevated off the ground with a forest of columns that allows the floor of the building to flow up and down. The experience of nature is further intergrated with extensive use of reflective glass. Wind cannot be seen except in the reflection of the movement of other objects. In this case the building is hidden within the reflection of nature on the outside but made seen by the movement and activities of people on the inside.


0

38 25


39


40


Portfolio_Li  
Portfolio_Li  
Advertisement