Page 1

Abstract experience 1


2


HET PLAN Beginnen bij het begin Mijn eerste poging

04 06

Werkproces Uitleg Pogingen

08 10

Abstracte schilderijen Alone in space Out of the blue Jellyfish at night Sunrise Everything Golden touch Underwater

11 14 16 20 22 26 30

Promotie Resultaten

33 35

3


“Als mijn pogingen net zo gaan als mijn vorige relaties dan wordt het nog een uitdaging� 4


BEGINNEN BIJ HET BEGIN Een corporate design student die zich gaat bemoeien met abstracte kunst. Het is iets waar ik geen les inheb of ßberhaupt verstand van heb. Ik verdiep mij in een hele andere wereld en we gaan zien wat mijn ervaring is met abstracte kunst. Het is wel zo netjes om mij voor te stellen. Eerst de algemene informatie dat iedereen op Facebook of Instagram ook kan vinden. Ik ben Isabelle Kuipers, geboren op 7 maart 2000 en op dit moment een student mediavormgeven aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Om mijn abstracte kunst te begrijpen is het belangrijk dat je mij kent, net iets beter dan de algemene informatie die ik heb gegeven. Ik houd echt van strakke lijnen en simpele ontwerpen, dus abstracte kunst is iets heel anders. Als mijn pogingen net zo gaan als mijn relaties dan wordt het nog een uitdaging. Ik heb een vaste vriendengroep. Daar merk ik dat ik meestal de plannen maak van wat we gaan doen, waar, wanneer etc. Integendeel met school ben ik chaos in plannen, maar ik probeer het wel. Ik stel zelfs de opdracht uit op de laatste dag voor de deadline. Ik ben altijd wel in voor een feestje, dat doe ik ook 9/10 keer in het weekend. Je kan mij zien als vrolijk en creatief persoon. Ik weet wat ik wil, ben niet bang om een discussie aan te gaan en wil het ook graag winnen. Ik zorg voor oplossing, want dat is belangrijk voor mijn vak. Het is raar dat ik alles achter mij moet laten. Geen strakke lijnen, logo’s of digitaal werk. Het is alleen verf en daar moet ik het meedoen.

5


MIJN EERSTE POGING 6


EERSTE POGING EERSTE POGING EERSTE POGING EERSTE POGING EERSTE POGING EERSTE POGING

Toen ik begon met mijn eerste poging wist ik echt niet waar ik mee bezig was. Het eindresultaat was verschrikkelijk en ik overdrijf niet. Ik had gewerkt met groene, oranje verf en plakband. Er was een rare streep ontstaan en het was

7

geen mooi beeld. Vanaf dat moment besefte ik dat ik abstracte kunst onderschat had. Op de foto hieronder probeerde ik het nog op te lossen en dat is uiteindelijk niks meer geworden. Een mislukte poging.


8


WERKPROCES U I T L E G Je kan zoveel boeken lezen over abstracte kunst, maar je gaat het niet in een keer begrijpen. Ik deed verschillende onderzoeken op internet of in boeken. Het leek wel of het niet werkte. Ik wist nog steeds geen technieken en ik kon nog steeds niks, behalve die groene streep maken van het eerste schilderij. Dat was, ja hoe moet ik het zeggen, verschrikkelijk is het goede woord. Dit is een klein proces, maar leerzaam als je een vormgever bent.

Als je structuur op het doek doet, dan heb je het niet meer in de hand. Ik vind dat spannend, want het eindresultaat blijft een verrassing. Ik heb een schilderij gemaakt genaamd Golden touch en daarbij heb ik structuur gemaakt met een lijmpistool. Ik zag het lijmpistool in mijn la liggen en wist ik meteen dat ik het ging gebruiken. Het is wel goed uitgepakt. Iedereen heeft zijn eigen smaak en ik heb gekozen om te maken wat ik mooi vind.

Het is moeilijk om te beginnen met abstracte kunst, omdat je nooit weet wanneer het af is. Elke persoon doet het natuurlijk anders, maar ik ga mijn ervaring en technieken vertellen. Mijn beelden bestaan uit lagen. Door elke keer een laag op het doek te doen, ontstaat er een uniek beeld. Een van mijn schilderijen die in het begin helemaal mislukt was, is nu een van degene waar ik meest trots op ben.

Kunst is heel moeilijk om te zeggen wat goed is en wat niet. Ik denk dat ieder persoon het zelf mag bepalen. Ik denk dat je beter kan focussen op wanneer is een beeld af. Wordt het te druk, ga je te ver of haal je iets weg wat net goed was? Ik denk dat je een balans moet vinden en dat het belangrijk is om een eigen stijl te ontwikkelen.

9


WERKPROCES P O G I N G E N In deze week ben ik begonnen met het maken van proefjes. Ik ging mij focussen op verschillende kleuren en structuur. Ik vond het moeilijk om in een keer een goed beeld te creĂŤren. Ik heb het idee dat je bij abstracte kunst geen duidelijk regels hebt en het is dus erg vrij. Toen ik begon met mijn eerste poging wist ik echt niet waar ik mee bezig was. Het eindresultaat was verschrikkelijk en ik overdrijf niet. Ik had gewerkt met groene, oranje verf en plakband. Er was een rare streep ontstaan en het was geen mooi beeld. Vanaf dat moment besefte ik dat ik abstracte kunst onderschat heb.

De tweede poging ging al veel beter. Ik werkte met verschillende kleuren blauw en het zag er al echt uit als een abstract beeld. Nu kreeg ik wel echt het idee dat ik het al meer onder de knie heb. Het is natuurlijk je eigen beleving en je doet wat je zelf mooi vindt. Ik heb het in het proces veel nagedacht over verschillende materialen die ik kan gebruiken. Ik gebruik gemaakt van schuurpapier, sponsjes, lijmpistool ect. Uiteindelijk vind ik het eindresultaat niet het belangrijkste punt, maar het proces vind ik belangrijker.

10


11

KLEUREN STRUCTUREN BEWEGING


ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE ALONE IN SPACE 12


ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE ALONE ALONE IN IN SPACE 13


OUT OF THE BLUE 14


Out of the blue

EEN VAN DE EERSTE PROEFJES Dit is een van mijn eerste proefjes. Ik heb gekozen om witte verf en verschillende kleuren blauw te gebruiken. Ik heb gebruik gemaakt van paletmessen, structuren en dat deppen op de verf etc. Ik heb geprobeerd om een structuur en diepte effect te creĂŤren.

15


JELLYFISH AT NIGHT. JELLYFISH AT NIGHT. JELLYFISH 16


H AT NIGHT. JELLYFISH AT NIGHT. JELLYFISH AT NIGHT. 17


“Een corporate design student die zich gaat bemoeien met abstracte kunst� 18


Jellyfish at night VERF LATEN DRUPPELEN Ik ben begonnen met de achtergrond. Het was eerst blauw met een beetje rood erdoorheen. Ik wist echt niet goed wat ik er verder mee wilde. Ik heb toen verf gemend met water. Dat heb ik laten druppelen op het doek. Daarna ging ik verder met de details. Ik heb met een kwats de verf in elkaar laten overlopen, zodat het een geheel werd. Uiteindelijk is dit het resultaat geworden.

19


20

SUNRISE


HET PROCES IS BELANGRIJKER Vanaf dit moment had ik ontdekt wat ik wilde. Ik weet dat ik niks met duidelijke vormen wil. Ik wilde bereiken dat het een gevoel uitstraalt. Ik had mij hier echt laten gaan en ging kijken wat eruit kwam. Ik ben meestal houvast bij digitale ontwerpen. Door deze uitdaging heb ik geleerd om dat los te laten. Ik ging meer focussen op het proces en niet op het eindbeeld.

21


Everything DE BETEKENIS Ik heb een aantal kleuren verwerkt in het beeld. De verf roze staat voor verliefdheid, de rode verf voor echte liefde/houden van, de gele kleur staat voor spanning, de witte verf staat balans en de grijze verf staat voor ruzie/ discussie/oneens zijn. Ik heb geprobeerd om de verf een beetje eruit te laten springen, zodat er diepte inkomt. De achterliggende gedachte is dat elke relatie heeft hoogte-en-dieptepunten, dus vandaar heb ik dat gedaan. In het beeld zit heel veel beweging, dat heeft de gedachte dat een relatie/liefde ook constant in beweging is of veranderd.

22


23

EVERYTHING


Betekenis van de kleuren 24


25


D L V D L V D L V D L V D L V D L V D L V D L V D L V

O I E O I E O I E O I E O I E O I E O I E O I E O I E

E J R E J R E J R E J R E J R E J R E J R E J R E J R

K M F K M F K M F K M F K M F K M F K M F K M F K M F 26


GOLDEN TOUCH 27


Golden touch

28


LIJM PLAKT NIET OP DOEK De golden touch is ontstaan door het lijmpistool. Ik heb op verschillende plekken op het doek lijm aangebracht. Op dat moment kwam ik erachter dat de lijm niet goed plakt op het doek, maar met verf blijft het wel zitten. Er ontstond een structuur en daar ben ik verder meegegaan. Het was heel apart om ermee te werken. Ik had misschien eerst de achtergrond moeten verven, want dat was nog wel lastig. Ik heb verschillende kleuren bij elkaar gedaan en dat veroorzaakt dit beeld.

29


UNDERWATER 30


U N D E R

W A T E R Ik ben zonder erover na te denken gestart met dit beeld. Ik wist niet wat ik ging doen of wat ik wilde. Ik ben begonnen met een kleur en dat ging ik verspreiden over heel de achtergrond. Daarna heb ik pot verf gepakt en schudt het boven het doek. Uiteindelijk ontstonden er lijnen. Op sommige plekken heb ik verf gedept op het doek. Ik heb ook gebruikgemaakt van palletmessen om de verf structuur te geven.

31


32


RESLUTATEN G E D A C H T E S In het begin dacht ik dat abstracte kunst simpel was en niks voorstelde, maar dat was toch wel anders. Ik had voor het eerst een wit doek voor mij en ik wist echt niet wat ik moest doen. Toen ik op internet verderging zoeken, had ik nog steeds geen idee. Toen ben ik begonnen met proefjes maken en heb ik uiteindelijk maar verf op het doek gegooid. Het eerste resultaat was niet erg goed. In het begin heb ik wel een paar tegenslagen doorstaan. Toen ik verder in het proces ging, kreeg ik het onder de knie. Het proces en alles wat daarbij komt kijken vind ik belangrijker dan het eindresultaat. Uiteindelijk ben ik ben wel tevreden over het eindresultaat en alles wat ik heb geleerd. Ik heb meer geleerd over abstracte kunst en de geschiedenis ervan. Ik vond heel apart om mezelf los te laten. Ik houd echt van strak werken als ik bezig ben met corporate design en als ik ging schetsen was het meestal simpel en alleen de basis.

In dit project maak ik het grootste deel geen gebruik van de computer en dat is ook weer heel anders. Ik vind het wel fijn dat ik dit onderwerp heb gekozen, want ik kon mijn creativiteit erin kwijt. Ik sta nu als vormgever sterker. Ik ben niet meer alleen van de strakke ontwerpen, maar ik ga er meer over nadenken. Ik ga mij nu meer focussen op onderzoek, brainstormen en schetsen. Mis-schien ben ik er langer mee bezig, maar ik weet wel dat uiteindelijk een beter beeld komt. Ik denk dat het niet veel verder waarde heeft voor mijn portfolio. Het kan zijn dat bedrijven proces willen zien en dan kan ik het wel laten zien. Het ligt eraan wat het bedrijf belangrijk vindt. Als het bedrijf proces, brainstormen en onderzoek belangrijk vindt, is het handig.

33


© COPYRIGHT FIGURE IT OUT

34

Figure it out  

Schoolproject about Abstract Art.

Figure it out  

Schoolproject about Abstract Art.

Advertisement