Page 1


Isabelle Alexandra Wagner 1601 S Shepherd Dr #12, Houston, TX 77019 isabelleg929@gmail.com • 713.484.9918

EDUCATION Texas A&M University College Station, Texas Bachelor of Environmental Design, GPA - 3.7 / Major GPA - 3.8

May 2017 Master of Architecture, GPA - 3.65 May 2019 Kyushu University Fukuoka, Japan August 2018

PROFESSIONAL EXPERIENCE

Rottet Studio, Houston, Texas Intern

Summer 2017

Sourced and selected furniture for the public space of an upscale apartment building and developed furniture plans Reviewed hotel model rooms and followed up on necessary changes • Helped develop condominium layouts and plans for 555 Howard San Francisco, California Valencia Group, Houston,Texas Summer 2013, 2016 Design Intern • Worked as assistant to Vice President of Branding and Design at hotel development firm • Aided in corporate marketing & brand recognition; helped design corporate logo for Lone Star Court Hotel, Austin, Texas • Contributed to design charrette meetings regarding upcoming projects using 3D modeling software SketchUp • Reviewed model rooms & necessary changes with the design architect and interior designer Gensler, Houston, Texas Summer 2015 Intern • Worked for the world’s largest architecture firm in the Mixed Use Studio & the Hospitality Interiors Studio for 5 weeks each • Developed various 3D models for client presentations using SketchUp 3D modeling software • Developed hotel room renderings and configured room layouts using Photoshop and AutoCad Software • Established relationships with vendors to procure materials and samples for hospitality interiors projects

SKILLS

Adobe- Photoshop-Expert / InDesign-Expert / Illustrator-Intermediate Microsoft- Word-Expert / Office-Expert / PowerPoint-Expert / Excel-Intermediate Other- AutoCad-Expert / SketchUp-Expert / Rhino-Intermediate / Revit-Expert Full Graduate School Project “Ancient Contours” located at https://issuu.com/isabelleg670/docs/issuu


CONTENTS SHADOW BOX LIGHT TOWER THEATRE OF CASTIGLION FIORENTINO WASTE MUSEUM PARK PAVILION ANCIENT CONTOURS


SHADOW BOX fall 2013

The shadow box is inspired by the Studio House, designed by Olson Kundig Architects. The use of raw materials that retain a refined finish served as the main inspiration. The strength of the steel sheet and cement fragment, against the softness of the wood create a perfect balance. Emphasis is put on the uneven alignment of the straight edges, and hierarchy is achieved in the intricate wooden frame that is placed as the uppermost element in the shadow box.


LIGHT TOWER spring 2015

The light tower project, designed for an astronomer, uses light and asymmetry to emphasize the unique qualities of the client. Elements focused on for the astronomer were the telescope and celestial bodies. The form of the building takes on that of a telescope, the bottom with a narrow base that grows wider as it grows taller. The general massing of the building contains perforations throughout the exterior, which allows the light from the inside to escape creating the look of stars along the tower. On the interior of the tower the floors are the shape of specific constellations. When standing on the inside the astronomer feels as if he in an observatory viewing the night sky. Overall the form, space, and materials create a simple, open, and beautiful atmosphere.


THEATRE OF CASTIGLION FIORENTINO Castiglion Fiorentino, Tuscany, Italy with roxanna trevino and rachel henry spring 2016

Located in the heart of Tuscany is the small town of Castiglion Fiorentino. This old town could not be more representative of a town in Tuscany. The inspiration for the theatre came from the towns strong sense of community, its history, and its beauty. Making more than just a theatre, an important component in the design was creating flexible spaces that could be used outside theatre hours for community socalizing and events. The theatre can hold up to 500 guests and also has practice space, dressing rooms and a lounge area for the performers. On the second level there is a terrace resturant that over looks the town and the Val di Chi. In the lobby there is a small performance prefunction piano space with stairs and seating. Materials used for the building are umbrian stone, copper, and wood, all three materials very true to the area. With a more modern feel the materials help emphasize the sense of place for the building.


regulating site lines


1st level site plan


section A

east elevation


section B

south elevation


MUSEUM OF WASTE Houston, Texas with madison bennett spring 2017

Our main goal for the design of this building was to keep it clean, simple, and elegant. We achieved this through smooth materials, rectilinear forms, and the repeated horizontality of the main forms. The structural grid helped with this as well with its modular system. Laying out everything according to the pattern created, the spaces all mimicked or referenced each other, creating unity and simplicity. A central walkway located on each floor creates the “spine� of the building with a more delicate glass structure. It provides access to and from each part of the museum and serves to hold the more dominant forms together. Our concept for the museum was to make it an exhibit in itself. By creating an example of architecture that reduces waste in its materials, construction techniques, and operation, the building not only houses exhibits on waste but becomes an educational attraction on waste itself. Some examples of this concept in action include the recycled concrete walls, a green roof, and a bus stop designed for the convenience of the patrons. All the spaces in the museum revolve around the courtyard. Views and access to this courtyard are provided from each part of the building, constantly leading the user back to it. This works to not waste the enjoyable green space provided, but celebrate it and incorporate it into the experience throughout the entire building.


site context


1st level site plan


section A

section C


PARK PAVILION Chicago, Illinois fall 2017

Maggie Daley Park, located near Lake Michigan, was the site chosen for the park pavilion. The challenge was to design a pavilion that is contextual with the surrounding area, durable, functional, and safe. When beginning the design process inspiration for the pavilion was drawn from the idea of the “Windy City”, Chicago’s infamous nickname, the water of Lake Michigan, and Gehry’s BP Bridge. The final pavilion design is a ribbon like structure that consists of six loops that connect together as if it were one piece. The structure and material suggests movement from the idea of the “Windy City” and the water of Lake Michigan. The materiality is a polished stainless steel that also suggests movement and water through its reflective nature as well as making a connection with the Bean sculpture in Millennium park the stainless steel on the BP Bridge. While walking through the pavilion there are five stainless segments one would cross over that are representative of the five Great Lakes. In Maggie Daley park the pavilion is located just after you cross over the BP Bridge and enter the park. It serves as a subtle continuation of the bridge and helps connect the bridge and the play garden.


ANCIENT CONTOURS Machu Picchu, Peru fall 2018 / spring 2019

How can architecture of today respect and respond to the tradition and culture of the ancient? Designing a hotel located next to Machu Picchu can spark controversy and lead to many questions about the interplay between the old and the new. Is the old given a new life because of the new? Do the old and the new need to be in harmony? What is the reaction the new has to the old? In any situation, there must be a dialogue between the old and the new that allow them to coexist. In designing this hotel, one of the primary goals was to emphasize and integrate the link between building and nature. It was critical to maintain the theme of balance due to nature playing such a dominant role in the design process. Because of natures role in the design process, prioritizing the theme of balance also became an objective. Generating a balance between the local and imposed, a balance between the old and the new, a balance between poetics and technical resolution, and a balance between clean rectilinear forms and the surrounding organic forms of the flora, fauna, and mountains.


Thank You

Profile for isabelleg670

Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio  

Advertisement