Page 1

ISABELLA DAY B. ARCH isabelladayy@gmail.com

1


I am a third-year architecture student at Pennsylvania State University with a minor in Environmental Inquiry. My goal is to one day use my degree to create enjoyable atmospheres that positively affect the worlds landscapes. My Focused Interests are in sustainability and Institutional design, such as college buildings and educational facilities. I enjoy both urban and rural planning. Other than aesthetic, I have always had a fascination for how things are put together, and have a developing interest for structural design. Apart from architecture, I enjoy art both in doing and seeing. I’ve received several art scholarships and awards for my own work and most appreciate the work of modern day artist, Chuck Close. My other interests include physical activity such as running and hiking. Additionally, I am known to watch film documentaries during long nights at studio or in my spare time. I am a visual learner, thus would benefit greatly from first-hand experience in the architecture field. I aspire to learn new things both in and out of the scope of architecture. I am driven to succeed and devoted to my passions especially my passion for design. These are my selected works that I believe demonstrate this passion and devotion.

2


CONTENTS 4-5

CV. Resume

6-17

Mummers Museum. Fall Semester Project

Contact Information. Skills. Education. Awards and Scolarships.

Museum. Philadelphia, PA. Third-Year Arch. Studio. 2017.

18-31

Farm Lab. Hajjar Competition Outdoor Classroom. State College, PA. Third-Year Arch. Studio. 2017.

32-39

Sneakerhead. Renovation

40-48

Under the Highline. NCMA Competition

Sneaker Store & Clubhouse. State College, PA. Second-Year Arch. Studio. 2016.

Food Truck Depo and Park. Manhattan, NYC. Second-Year Arch. Studio. 2017.

50-51

Uffize. Hand Drafting Project Superimposed Perspective Over Plan. First-Year Arch. Visual Communications. 2015.

3


Isabella Day 07 17 97 Major:Third-year Bacholers of Architecture Minor: Environmental Inquiry

OBJECTIVE: Seeking Architecture/Design Internship

Education The Stuckeman School of Architecture, Pennsylvania State University Bachelors of Architecture (B.Arch) 2015-Current Northwest Pennsylvania Collegiate Academy Magnet High School 2011-2015

Awards and Scholarships Dahn and Krieger Trustee Scholarship 2017. Architecture. Collegiate Academy Arts Scholarship 2015. Art.

Erie Community Foundation Arts Award 2015. Art.

4


1-814-823-3920 isabelladayy@gmail.com 236 South Fraser Street Apt 204 State, College PA 16801

Technical Skills

Physical Skills

V-Ray

Laser Cutting

Rhino

Model Making

Photoshop

CNC

Illustrator

Wood Shop

InDesign

Welding

AutoCAD

3D Printing

Revit

Masonry

Sketch Up

Plotter

Microsoft Office Microsoft PowerPoint

Current Workflow 3D Model:

Rhino/Revit

Post Processing:

Photoshop/Illustrator

Presentation:

InDesign

Physical Model:

Laser Cutter

5


Mummers Museum Folk Parade Museum Third-Year Architecture. Studio. 2017 Duration : Location : Size :

15 Weeks Philadelphia, PA 30,000 sq feet

About the Project We were asked to design a new museum for the Mummery culture and parade located on Broad Street Philadelphia, PA. Mummers in Philadelphia are costumed citizens celebrating the New Year with family and friends. They belong to clubs in one of 5 Divisions: The Comic, The Fancy, the Wench Brigade, the String Band and the Fancy Brigade Divisions. Each division designs elaborate costumes to celebrate the New year. These costumes as well as their flamboyant performances are characteristic of the Annual Mummers Parade, which occurs On New Years day and is view by thousands of citizens and visitors. We were required to design three main exhibition spaces, a workshop, classroom, café, ticket booth, administration offices along with designing the structural, mechanical ADA and zoning elements of the structure. Conceptual Design To reflect the dynamics and vibrancy of the mummers culture into the architecture itself. I did this in part through the design of the façade. The façade is a layered system that reflects and refracts light and shadow to create a vibrant illumination that mirrors the vibrancy of the mummers costumes and demeanor. The red and Purple from the windows and curtain wall glass fuse together at certain instances and are separated in others, while the metal diagrid interrupts these refractions and creates patterned shadows throughout the interior of the spaces. The building’s circulation follows this illumination, thus the program is organized around the exterior. I wanted to create two different types of exhibitions spaces. The first being the fixed galleries for media exhibitions and permanent displays. These are situated in the center of the building and block the colored light coming through the façade. The second type of exhibition spaces are the pop-up galleries which are situated near the exterior and are exposed to the colored illumination. These spaces can be used as relief zones through the museum, multipurpose spaces for gallas or impermanent exhibitions.

6


7


Third Floor Plan

Second FloorPlan

First Floor Plan

Ground Plan

Basement Plan

Floor Plans

8

Egress Plans


Structural/Mechanical Elements Our design was required to fit the LEET certification of sustainability. The walls on each floor are 1 foot lower than the ceiling height allowing natural ventilation to occur throughout the spaces and carried up through the atrium above the main staircase of the museum. The windows feature smart glass panes that allow you to adjust the light and heat exposure from the sun. Structurally, my design is supported by W flange steel beams and protected from shear by my exterior diagrid. The floors are concrete on steel decking with a drop ceiling connected to the beams. The air and water is carried through a mechanical shaft that connects to the ceilings of each floor.

9


Longitudinal Section

10


Transverse Section

SECTIONS Emphasizing the light variation between the north and south Facade

11


Perspective of fixed Galley

Perspectives of Fixed media gallery

12


13


14


15


Physical Model Documentation

16


Materials: Scale: Utilities:

Cardboard & Thin Colored Plexi 1/8”= 1’ (full model) 1/4”=1’ (Wall Section) Laser Cutter

17


Farm Lab Hajjar Competition

Outdoor Classroom & Garden Third-Year Architecture. 2018. Studio Duration : Location :

1 week Coral Elementary School, State College, PA

About the Project We were asked to design an outdoor earth science classroom in the courtyard of Coral Elementary in State College, PA . The site was required to have an indoor classroom, a large garden with raised beds, orchards and was to be designed using only timber construction.

Immersed Learning Following the idea that people, especially children learn through visual experiences, I aimed to not only create a space where you learn about earth sciences, but rather a space that immerses you in it. The primary purpose of the design is to expose the structure to the outdoors without compromising heating and cooling. To do this I utilized a double hexagon form enclosed by two orchards and a large educational garden. The design is organized into two separate spaces in their own hexagon. The first space is dedicated to the classroom and is enclosed by folding glass floors that can be completely opened to expose the interior to the outdoors or closed in the winter months to provide a sense of being in the outdoors without compromising heat. The second space is more closed off from the exterior and houses the bathroom, storage area and mechanical room.

Structural/Mechanical Elements I wanted to create a self-sufficient environmentally friendly design. The structure is heated and cooled through a geothermal heat pump system that runs underneath the raised floor of the building along with the water pipes and electricity. The exterior faรงade of the secondary space is continuous to the roof and features a hidden gutter (to reduce potential damage) where the roof meets the wall. This rain screen could potentially be made out of reclaimed wood paneling. The structure is supported by CLT panels that fit together to form tree like columns. These would be carried to the site individually and fitted together like a jigsaw puzzle.

18


19


20


CLT Panel Form Diagram One central CLT paned is fitted to two supporting panels. The fitted CLT panels come together and take a hexagonal form. A timber roof is then draped over this form.

21


Site Plan Entrance Diagram Classroom/Building Entrance Apple Orchard Entrance Peach Orchard Entrance Garden and Outdoor Workshop Entrance

22

Multiple Entrances allow for multiple classes to utilize the farm lab from different areas of the building and for different purposes


Site Plan Multi-Use Diagram Class 1 Class 2

One class can be in the classroom while a second class can be planting in the garden and working in the outdoor workshop as well as a third and fourth class can be harvesting in the peach and apple orchards

Class 3 Class 4

23


Classroom Form

Utilities Form

Circulation

24

ADA Circulation

Connection


25


Perspective of Apple Orchard

26


Perspective of Exposed Classroom

27


North-West Elevation

South-West Elevation

28


1

2

3

4

5

6

7

Mechanical & Structure Section 1

Joists

5

Geothermal Heat Pump

2

CLT Panel

6

Water Distribution System

3

Raised Floor

7

Facade Detail: Gutter design

4

Wooden Roof/ wall Rain Screen

29


Physical Model Documentation

30


Materials: Scale: Utilities:

Task Board on Chip 1/8”=1’ Laser Cutter

31


Sneakerhead Renovation

Sneaker Retail Store & Clubhouse Second-Year Arch. 2016. Studio Duration : Location :

6 weeks State College, PA

About the Project The purpose of this project was to create a space that not only served as a store for high demand designer sneakers but also as a clubhouse and juice bar for sneakerheads themselves. We were given an existing brick building on a major street in state college with apartments above the store.

Conceptual Design Building onto the existing architecture. In my design I focused on the fluidity of my designed structure and the preexisting architecture of the building. I used the Chanel store in Amsterdam as my precedent. The façade of my building is made of customized glass bricks that follow the existing architecture of the building. The window and mullions are one thick glass pane that is molded to resemble those above it. I also wanted to create uniformity within the spaces, thus one designated space leads you to the next and is centered around what I consider the most important program element which is the 3D print workshop for making customized sneakers. The workshop has two floors the ground level being the materials selection area where customers and club members can pick out the materials and style of shoe they wish to create. The basement level of the workshop is connected to the ground level by a staircase and houses the computers and 3D printers that aren’t open to public use. The shelving for the shoes follows a similar idea to the facades. The shelves pull from the existing brick wall at staggered levels to produce brick shelving units.

32


33


Site Plan of Existing Building Illustrates division between downtown and the university

34


From top to bottom: Ground level Plan Basement Level Plan The occupiable space included the basement, the ground level, the alleyway and empty space behind the building. However, we were not allowed to change the existi ng apartments on the top floor or the staircase leading to them as seen in the plans and further illustrations

35


Transverse Perspective Section

36


Interior Perspective of Retail Shelving

Illustrates conceptual approach of building off the existing architecture

37


Perspective of Communal Space facing Calder Way

Sneakerheads Sneaker Retail and Clubhouse, also serves as a communal gathering space that people other than members can also utilize. For instance, college students can study, do homework or just enjoy the weather in the outdoor forum behind the store.

38


Facade Elevation

Illustrates the conceptual approach of assimilating with the existing architecture while introducing light into the space and exposing the interior to people on the street

39


Under the Highline NCMA Competition

Food Truck Docks & Performance Platform Second- Year Architecture.2017. Studio Duration : Location :

40

10 weeks Manhattan, NYC


About the Project

Conceptual Design

Food Trucks Docks

Performance Spaces

Our site was located at the corner of 10th Ave and 20th Street in the Chelsea Area, NYC. The site was directly underneath the highline at a pre-existing Parking Deck. We were asked to design a food truck dock and performance area made entirely out of Concrete Masonry Units (CMU). The structure was also required to have a connection to the above Highline. I was one of the final 10 projects chosen.

A Continuation of the Highline and the Street For my project, I focused on bringing the highline down to the street and also bringing the street up to the highline. I did this by taking a slice of the highline and veering it downward toward the street level. This created a natural shift in circulation for the people on the highline progressing towards the site. In terms of the ground circulation, I brought people up to the highline with a series of platforms with the goal that the two would meet in the middle.

In the case of arranging the food trucks, I wanted to create a large plaza in the front of my site creating a detour in through my site from 10th avenue to 20th street where food trucks could park anywhere along this junction. The plaza also serves as a communal area for New Yorkers to relax and listen to live music and performances.

Concerts and performances can occur on any platform of my site depending on the weather. For instance, if it’s raining, the platform underneath the highline could serve as a sheltered stage area.

41


42


43


Highline Level Plan

44


Ground Level Plan

45


10th Ave Elevation Showing Bus Circulation

Covered Performance Space Underneath the Highline

46


20th Street Elevations Showing Truck Circulation

47


Perspectie of Platform

48


49


Uffize Hand Drafting

Perspective Over Plan First-Year Arch. 2015. Visual Communications

Duration :

4 weeks

The purpose of this project was to create a near accurate perspective of the Uffize Plaza by using only the lines of the underlayed plan. Therefore, the plan was the first to be drafted. Then, by creating a vanishing point, a horizon line and using the geometry given by the plan the perspective was able to be constructed.

50


51


52


53


1-814-823-3920 isabelladayy@gmail.com 236 South Fraser Street Apt 204 State, College PA 16801 54

Isabella day port 2017 7  
Isabella day port 2017 7  
Advertisement