Page 1

2017 feel free magazine Sidan 4

Isabella

– dansk design sedan 1957 Sidan 22

Från skidstaven en tältstång Sidan 34

Nya Isabella kollektion 2017 Förtält, soltak, campingmöbler och campingtillbehör


60 ĂĽr av camping

2


2017 är det 60 år sedan Søren Odgaard gjorde sin passion för camping till sitt jobb. Han startade tillverkningen av ett villatält som kallades Capri. Dessförinnan hade han börjat hyra ut tält, vilket gjorde att han från start visste var tältets svaga punkter kunde finnas. Därför hade redan debuttältet Capri många inbyggda erfarenheter. Och så har det varit sedan dess. Vi på Isabella tror att det är viljan att hela tiden utveckla och bygga in nya finesser och förbättringar i förtälten som har gjort att Isabella blivit en unik produkt – och ständigt modern. Det är det enda sättet vi kan säkerställa att campare i hela Europa med ett Isabella-förtält kan fira sin semester utan problem och därmed uppleva känslan av frihet. För oss på Isabella handlar camping om känslan av frihet. Det är vår vision att inspirera och skapa utrymme för känslan av frihet ... Frihet att bara vara, slappna av, leva fullt ut, vara tillsammans ... Och för Isabella kommer friheten inte av sig själv ... Den kommer med kvaliteten och därmed tryggheten i att veta att utrustningen håller. Den kommer med designen och glädjen över att trivas och ha det fint omkring sig. Den kommer med de genomtänkta funktion­erna och glädjen över att allt fungerar. Hos Isabella har vi både nyfikenheten och viljan att göra saker annorlunda. Vi kommer även under de kommande 60 åren att vara med och forma utvecklingen. Som marknadsledare ligger vi alltid steget före. Därför är detta vårt löfte till alla Isabella-campare: Feel free. Vi önskar dig och din familj en härlig campingsäsong. Morten Kjeldsen CEO, Isabella

Innehåll HELTÄLT 34 Prisma 36 Penta Thirty 40 Commodore Insignia 42 Commodore Seed 46 Ambassador Seed 48 Capri Coal DELTÄLT 50 Minor 51 Magnum 250 Coal SPECIALMODELLER 52 T@B förtält och soltak 54 Capri Coal – Eriba Touring 55 Adria Action 361 DELTÄLT – ÅRET RUNT 58 Winter 60 Universal 420/360 Coal

ÅRET RUNT 62 Villa 550-650 SOLTAK 64 Shadow 65 Sun Shine 66 Eclipse 67 Cosy Corner II MÖBLER, TILLBEHÖR, FLOORING 68 Frontstycke och Gavelstycken för påsmarkis till Thule och Fiamma påsmarkiser 70 Annex 72 Vindskydd 76 Isabella furniture 84 Tillbehör 96 Isabella Flooring Concept

3


Isabella – dansk design sedan 1957 Dansk design har sedan 1940-talet varit känd över hela världen och finns utställd på en lång rad museer som exempel på det bästa inom både innovation och hantverk. Namn som Kaare Klint, Hans Jørgen Wegner och Børge Mogensen väckte, och väcker fortfarande, stor uppmärksamhet i världen. Men det är inte bara dansk möbeldesign som har gjort intryck. Allt det man kunde designa till bättre funktion och användarupplevelse har varit en del av det som nu är känt som Danish Design. Till och med en dansk diskbalja är utställd på Museum of Modern Art i New York. Dansk designs guldålder 1950- och 60-talen har kallats dansk designs guldålder och det var då, 1957, som Søren Odgaard startade tillverkningen av Isabella-tält. Han var också påverkad av, och blev inom vår bransch, en del av det DNA som dansk design bygger på. På den tiden var det en del av möbeldesignerns tänkesätt att alla skulle ha möjlighet att köpa kvalitet till ett pris som de hade råd med. Även det gedigna hantverket och detaljerna var i fokus. Den danska hantverkstraditionen att förfina både idé och form har alltid bidragit till att höja kvaliteten på dansk design. Allt mynnar ut i en önskan om att skapa något som fungerar i vardagen och tål att användas. Välfärd och camping Campinglivet var något nytt på 1950-talet. Bara antalet bilar per invånare var i hela Europa så lågt att det bara var några få förunnat att åka på campingsemester. Men Søren Odgaard och Isabella hade tiden för sig och under följande år steg antalet bilar, och campare, explosionsartat. Välfärdsutvecklingen och den ökande industrialiseringen innebar också fler lediga dagar och färre arbetsdagar per vecka. På så sätt skapades utrymme för camping och frihet ... och eftersom man inredde med bra och funktionell design i sin bostad ville man även på campingplatsen omge sig med sådant som tålde att användas och som hade många praktiska detaljer. Och det är här som Isabella ännu 2017 framstår som en designikon och även fortsättningsvis kommer att göra det, eftersom Isabella bygger på samma DNA som många andra danska företag bygger på, nämligen önskan om att förnya sig i takt med det sätt som konsumenternas krav och önskemål ändrar sig ... och allra helst lite tidigare.

4


5


Caravanity – en annan sida av camping För de flesta är campinglivet förknippat med resor och upplevelser, men för andra är det också ett sätt att leva och en passion som kan leda till andra saker i livet. ­Holländska Femke Creemers använder sin stora krea­tivitet och kärlek till campingen till att bland annat göra i ordning gamla husvagnar och att skriva böcker.

Femke Creemers 6


Hur är din relation till camping? Jag har campat i hela mitt liv och älskar det. Först i ett De Waard-tält och senare i en liten husvagn av märket Chateau. När jag träf­fade min man, som lyckligtvis också älskade och fortfarande älskar camping, reste vi till Australien och Nya Zeeland. Det gjorde vi på ett ganska roligt sätt, för vi körde runt med en helt galen husbil och ett litet tält. Det innebar att vi var utomhus hela tiden, och det var något av det bästa med hela resan. När barnen kom köpte vi en över sex meter lång gammal Eriba och det blev något helt annat, fast vi störde oss ganska mycket på var att den var så ful. Efter flera veckors renovering hade vi inte bara en snygg husvagn, även ”Caravanity”, som vi driver idag, hade sett dagens ljus.

drar ur kontakten, som man gör när man campar och man samtidigt har färre saker än hemma, så skapas kvalitetstid. Det finns många skäl till att välja just camping. När jag jämför med andra semesterformer så har man inte samma frihet att åka precis vart man vill eller stanna precis så länge man vill. Det är det bästa. Vädret är en faktor på alla resor och jag älskar alla slags väder.

Varför camping? Camping är frihet och utomhusliv. När man

Vad är ”Caravanity”? Min man och jag är båda mycket kreativa

Varifrån får du dina idéer? Pinterest är jättebra och där hämtar jag mycket inspiration. Caravanity har en stor skara fans som också är otroligt bra på att komma med idéer, så när jag blandar upp det med mina egna idéer så kan man sedan se resultaten i våra renoverade husvagnar, i böcker, tips på hemsidan m.m.

och ”caravanity” hittade vi på en kväll efter många timmars brainstorming. Det är en blandning av ”caravan” och ”vanity” (fåfänga) och det är ju precis det vi gör. Vi campar och gör fint. Men ”Caravanity” handlar också om att göra saker på sitt eget sätt och inte nödvändigtvis på det sätt campingbranschen tycker att det ska göras. Våra husvagnar har personlighet och det finns inte två som är likadana. På så sätt blir sakerna unika och får sin egen själ. En del har ränder, andra har massor av blommor. Vi slänger inte heller ut gamla saker. Även om sakerna är gamla kan de fortfarande vara värdefulla. Besök Femke Creemers fascinerande campingvärld här: www.caravanity.nl

Foto: Caravanity

7


8


Vi klär din husvagn Vi på Isabella säger ibland med ett leende att en husvagn är en flygel till ett Isabella-­ förtält. De flesta nya campare upptäcker ju snabbt att livet som campare helst ska levas i förtältet. Det är där man är närmast naturen och upplever känslan av frihet och semester. Vi ställer oss själva frågor varje dag: Hur undviker vi drag i förtältet? Hur ser vi till att regnet stannar utanför? Hur får vi skugga och skönt inomhusklimat med ventilation när solen ligger på? Vi tänker på varje detalj, både de synliga och de osynliga. Vårt mål är att summan av alla detaljer som vi bygger in i ett Isabella-förtält ska ge våra kunder fina semesterupplevelser. Vi tänker på hantverk, detaljer, kvaliteter, nya sätt att göra saker på, samtidigt som vi tar vara på all den erfarenhet vi har och all den respons som vi får från Isabella-campare från hela Europa. Och när de nya lösningar som vi kommer med inom några år är standard i många andra förtält, så tar vi det som ett erkännande.

9


Designa ditt personliga vindskydd

Ladda ner Isabellas nya app – "Your Isabella" och d ­ esigna ditt eget vindskydd Isabella har utvecklat en ny app som ger dig möjlighet att sätta en personlig prägel på din omgivning under semestern. Med Isabella-­appen – "Your Isabella" kan du ta ett foto och föra över det till ett vindskydd Isabella. Du kan få med dig dina barn eller diskret skryta med din största fiskfångst. Du kan få din vackraste naturbild som utsikt eller ta med dig dina favoritblommor på semestern. Möjligheterna är oändliga. Appen är gratis. Mycket nöje med "Your Isabella".

Ladda ner vår app i App Store eller Google Play och sök efter ”YourIsabella”

10


Isabella Outdoor Life

Isabella Outdoor Life är namnet på en helt ny kollektion kläder från Isabella som kommer att säljas hos Isabellas återförsäljare från våren 2017. Isabella Outdoor Life bygger på samma DNA som alla andra Isabella-produkter: Kvalitet, design och funktionalitet ska vara på topp. Gå in på isabella.net och håll dig informerad om när den nya kollektionen finns till försäljning.

11


Campingkvinnor som mobil konst

12


Vem får överhuvudtaget idén till att dekorera och bygga om fem husvagnar till mobil konst som dessutom sätter fokus på fem spännande kvinnotyper? Det gör den norska konstnären Marit Benthe Norheim, bosatt i Danmark. "Jag har campat ända sedan jag var liten. Först i ett mycket litet och gammalt tält, och jag minns hur jag tillsammans med min familj alltid var fruktansvärt avundsjuk på alla som hade råd med en husvagn med alla bekvämligheter. När jag själv fick barn köpte vi en gammal husvagn och det kändes lyxigt och gav otroligt många härliga upplevelser. När den blev för gammal hade jag inte hjärta att göra mig av med den, och en dag när jag tittade på den tyckte jag att den liknade en kvinna", säger Marit Benthe Norheim. Och just kvinnor är temat i det mesta av den norska konstnärens inspirerande konst. "Vi har haft så många upplevelser i husvagnen och i och med att hela familjen varit iväg och kvinnan också är den som vi alla kommer från och ofta är den som samlar familjen, så finns det en del spännande likheter mellan just en husvagn och en kvinna", säger Marit Benthe Norheim. De olika campingtyperna kommer från husvagnarnas form och design. Marit Benthe Norheim granskar helt enkelt husvagnens form och sedan kommer idén till en kvinnotyp som hon sedan illustrerar med sina fantasifulla och mycket iögonfallande figurer. "Som kvinna uppfattar jag själv livet som fyllt av drömmar, upplevelser och äventyr, och detsamma gäller camping. Och i och med att jag ofta använder kvinnor i min konst så sammanfaller dessa två teman helt naturligt".

De fem campingkvinnorna Else Marie Bukdahl, tidigare rektor för Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, beskriver de fem campingkvinnorna så här: De campingkvinnor som möter oss som individuella personligheter är präglade av kontraster, mystikfyllda aspekter och gåtfulla sinnesstämningar. Sådana är ju kvinnor. Men de har samtidigt en symbolisk funktion genom att de representerar framträdande kvinnotyper från historien och från vår egen tid. Bruden Bruden har stor erotisk utstrålning, men alla de bröllopsbilder som finns inne i husvagnen visar olikheten i hur äktenskapet uppfattas och pekar flera gånger indirekt på de ofta svåra villkor som en brud kan komma att leva under. Sirenen Sirenen rymmer en nutida skulptural tolkning av den förförande sirenen från den grekiska mytologin som lockar sjömän till sig för att därefter låta dem lida skeppsbrott. Så sker förförelsen ofta även idag. Maria Beskyddaren I Maria Beskyddaren möter vi en modern tolkning av det barmhärtighetstema som ofta förbises i en tid då individualismen har en så central plats. Campingmama Campingmama är stor och omhuldande, men symboliserar också den snäva syn, ja nästan kvävande känsla, som det småborgerliga livet kan innebära. Flyktingen: Flyktingen är en både stolt och sårbar kvinna som skådar in i en oviss framtid. Inne i husvagnen har 400 norska barn och flyktingkvinnor tapetserat väggarna med mosaiker som skildrar flyktingarnas saknad och hopp.

De fem campingkvinnorna har också varit vida omkring på Island, Färöarna, i Norge och Danmark, och de får verkligen folk att spärra upp ögonen när vi kommer rullande genom land­ skapet. Foto: Inge Tranter, Gudfinna Magnusdóttir Niels Fabæk

"Det är det jag gärna vill uppnå. Folk ska se och uppleva min konst och det ska vara relativt tydligt vad jag vill berätta, så att man inte behöver vara konstnörd för att se temat och budskapet. De flesta kan utan svårigheter dra sina egna slutsatser när de ser en husvagn och en kvinna", säger Marit Benthe Norheim.

Marit Benthe Norheims nästa konstprojekt kan upplevas i samband med att Århus är Europas kulturhuvudstad 2017, då båda är omgjorda till kvinnor. Se även www.campingkvinder.aau.dk

13


A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

Q

Q

Q

P

14


Fokus på detaljer är fokus på kvalitet Den berömde tyske arkitekten Ludwig Mies van der Rohe betonade värdet av sinne för detaljer på ett mycket poetiskt sätt: Gud finns i detal­jerna. Utan sinne för detaljer blir kvaliteten aldrig optimal. Därför har Isabella stort fokus på detaljer. Ett tält kan enkelt se bra ut på håll. Isabellas krav är att det även ska göra det på nära håll. Funktion och användarvänlighet Det är de smarta, genomtänkt detaljerna som ger enkel funktion och stor användarvänlighet. Det är också de genomtänkta detaljerna som ger lång hållbarhet. Ett förtält är en investering som ska ha bestående värden. Både användarvärdet semester efter semester och försäljningsvärdet den dag Isabella-förtältet kanske ska få en ny, lycklig ägare.

A D  e exklusiva Typhoon™-stormlinorna är standard för många av Isabellas förtält. B DropStop™ tätningsringar vid alla öljetter i taket förhindrar att regnet tränger in. C FixOn™ skruvfria beslag ger en säkrare och bättre uppspänning, och levereras därför med alla Isabella förtält. D K raftiga, slitstarka förstärkningar - på vissa ställen dubbla - minskar slitaget. Vid alla öljetter sitter en invändig PVC-förstärkning, så att de bättre kan motstå belastningen från gummistropparna. E Dörromtag med tryckknappar hittar du på alla förtält från Isabella. F Isabella har utvecklat ett speciellt system, som gör det lätt att sätta upp och ta ner gardinerna i förtältet. G För att gardinerna ska sitta så snyggt som möjligt, levereras alla Isabella förtält med gardinomtag i samma tyg som gardinerna. Omtagen sätts enkelt fast med en tryckknapp i ett fastsytt band i förtältet. H Starka IsaFlex™ gummistroppar med stor elasticitet är standard till alla Isabella förtält och soltak. I D ubbla tillslutningsvingar garanterar att förtältet passar alla vagnar - vare sig gaveln lutar eller är lodrät. J I taket använder vi en så kallad ”kapsöm”, som görs i automatiska maskiner, vilket ger en 100-procentigt perfekt söm. Insnitt i takrundningarna gör uppspänningen enklare och ger optimal passform.

K O  ptimal placering av stormspänntrekanterna för IsaLink™ ger en optimal säkring av förtältet även i kraftig blåst. L K raftiga och slitstarka, övertäckta blixtlås hindrar att regn tränger in. M Invändig markkappa förhindrar drag, och lägger man förtältmattan ovanpå markkappan minskar draget ytterligare. Invändig markkappa gör också att gummistropparna ”arbetar” rätt. N Ventilationen i alla Isabella förtält – i vissa modeller med myggnät i gavlarna – minskar risken för kondens. O Regleringsstropparna i hörnen, och piggdoppskor nertill på stängerna, gör det lättare att få tältet jämnt spänt, vilket minskar slitaget. P E xklusiva förvarings- och transportväskor förtält, och stativ- och tältpinnpåsar medföljer som standard. Alla Isabella förtält levereras dessutom med gardiner, vagnskappa och hjulhuskappa med tryckknappar samt en utförlig bruksanvisning och en detaljerad beskrivning av stativet. Q Isabellas förtält med tillhörande stativ är utvecklade för att göra uppsättningen så lätt som möjligt. CarbonX-stativen är utrustade med IsaFix-låsbeslag, medan Zinox stålstativ har T-Rex låsbeslag. Båda typerna av låsbeslag underlättar uppsättningen avsevärt.

15


Camping och grillning hör ihop

SKINKA MED LIME OCH KRYDDOR Ett smakfullt inslag på julmiddagen – ”julskinka” med knorr 4 personer Ingredienser ·  1–1,5 kg skuren fläskkotlettrad ·  1–2 msk grovt salt ·  2 lime, obesprutade ·  2 kvistar rosmarin ·  1 kvist timjan ·  12 skalade schalottenlökar ·  5 hela kardemummakapslar ·  4 hela nejlikor ·  0,75 l vatten eller buljong ·  Peppar till såsen I köket Riv limeskalet fint och blanda hälften av ­skalet 16

med salt, grovhackad timjan och rosmarin. Gnid in steken väl med b­ landningen, även ner i skårorna. Lägg steken i en stekhållare och sätt den på en plåt eller en folieform. Tillsätt vatten/buljong, schalottenlök, nejlikor och kardemumma i folieformen. På grillen Förbered grillen för indirekt, medelhög värme. Sätt stekhållare och folieform på grillen och grilla steken i ca 1 timme. Tillsätt mer vätska under tiden om den ångar bort. Ta upp schalottenlökarna efter 45 min. och spara dem. Öka grilltemperaturen till 200 °C och grilla steken ytterligare ca 20 minuter tills svålen är knaprig. Ta av folieformen från grillen och spara spadet och löken till såsen. Låt steken vila 15 minuter innan du skär upp den. Strö på resten av limeskalet vid servering.

Grillmetod: Indirekt Grilltemperatur: 175/200 °C Innertemperatur: 65 °C Utrustning: Stekhållare, folieform/-fat Tillagningstid: 100 min. Förberedelsetid: 30 min. Svårighetsgrad: Medel Tips Använd stekskyn till såsen. Häll över skyn i en gryta och tillsätt grönsaksbuljong och 2 dl grädde. Koka upp såsen. Lägg de grillade lökarna i såsen och smaka av med peppar. Grillar du på en kolgrill kan du öka grilltemperaturen genom att lägga till glödande briketter. Blir grillen för varm tar du bara bort ett par briketter.


GRILLAT STEKT FLÄSK En knaprig, klassisk rätt som nu kan avnjutas i en lättare version, tack vare hållaren för stekt fläsk. 4 personer Ingredienser ·  16 skivor fläsk · Salt · Peppar I köket Salta fläskbitarna på båda sidor och ställ dem på högkant i hållarens fåror. Placera hållaren på den medföljande pannan.

På grillen Förbered grillen för direkt, hög värme. Sätt hållaren med fläsk på grillen. Grilla tills det är knaprigt, ca 35 min. Strö på salt och peppar. Grillmetod: Direkt Grilltemperatur: 220 °C Utrustning: Hållare för stekt fläsk Tillagningstid: 20 min. Förberedelsetid: 15 min. Svårighetsgrad: Lätt Tips Den medföljande pannan till hållaren för stekt fläsk kan även användas för att laga omelett, paj eller kaka på grillen.

Grill tips · Använd med fördel en gasgrill. Den är enklare att hantera, blir snabbt varm och är lätt att transportera · Komplettera din lilla gasgrill med ett konverteringskit, så att den kan anslutas till 5 och 10 kg gasflaskor · Utnyttja det faktum att du kan göra både frukost, lunch och middag på grillen – ja, du kan till och med baka på den · Variera det du grillar – det finns massor av tillbehör till din gasgrill, t.ex. rotisseri eller hållare för stekt fläsk · Du kan enkelt tillaga en hel stek på gasgrillen – antingen på rotisseri eller i stekhållare · Grilla årstidens färska grönsaker direkt på gallret · Satsa på enkla, välsmakande rätter med snabb tillagning · Rengör gallret medan det ännu är varmt. Det underlättar massor

17


18


Det perfekta förtältet för den perfekta destinationen Europa har allt och ingen annan semesterform är så flex­ ibel som camping när det gäller att få se La Rambla i Barcelona, Det lutande tornet i Pisa, Berlinmuren, Frankrikes vingårdar och Danmarks sandstränder och Nordkap. Men vilket förtält är det mest perfekta om du kör från plats till plats i söderns sol eller vill åka skidor i Sverige?

Det finns inga två semesterpackade ekipage som är lika och ett av de vanligaste samtalsämnena mellan campare är ”vad ska jag ta med?”. Och det beror på att det inte finns något färdigt recept för detta, allt handlar om dina behov i förhållande till hur du campar. Om du reser mycket från plats till plats, hur mycket det du har med får väga, hur mycket tid du vill lägga på att komma på plats och vilka vädermässiga förhållanden du kan bli utsatt för på semestern. Snabbt iväg Om du ska vara utomhus mycket på din semester och klimatet passar för att sitta ute länge på kvällarna, vilket du oftast kan under sommarmånaderna när resan går söderöver till Medelhavet eller Adriatiska havet, så kan du oftast nöja dig med ett solsegel, ett vindskydd och lite campingmöbler. Det blir inte dagg på samma sätt som i den norra delen av Europa eller uppe i bergen. Till lite av varje Om du inte är säker på att alltid semestra på varmare breddgrader utan byter destination på varje resa kan du med fördel resa runt med ett mindre förtält där front och sidor kan monteras ner beroende på hur vind och väder artar sig. Du kan också välja att stänga förtältet helt om vädret visar sig från sin sämsta sida. Ett lätt reseförtält är också perfekt om du campar under höst och vår, då solen kan vara framme men vinden är kall. Då blir det gott om tid i det varma förtältet, som också är smidigt att sätta upp.

Komfort och lyx Om du ligger stilla på en plats under längre tid och gärna vill kunna komma och gå till din semesterbostad behöver du oftast inte tänka så mycket på vikten. Här kan du med fördel sätta upp ett större och stabilare förtält som håller för alla slags väder. Förtältet blir som ett uterum i förhållande till husvagnen och det är oftast ett rum som används under många timmar. Ett praktiskt tips är att lägga ett bra golv i förtältet, så att du får fullt utbyte och hög komfort på semestern. När förtältet satts upp och du vet att du kommer att stanna länge på samma ställe kan du inreda med lite bättre möbler. Många väljer till och med att ha tv, kylskåp och utekök i förtältet, och saknar därmed ingenting under semestern. Snön kallar Allt fler börjar campa på vintern. Det kan vara i fjällen norröver eller i Alperna söderöver. Inte alltid för att åka skidor utan för att komma ut i naturen vintertid. Denna årstid kan dock många platser bjuda på extremt väder, vilket kräver lite mer av förtältet och den utrustning som du tar med på resan. Därför ser vinterförtält och universalförtält också annorlunda ut mot andra förtält. Först och främst ska de kunna hålla för snön eller få den att åka av taket. Många som campar året runt eller åker på vintercamping använder också sina universalförtält vår och höst, då man som regel inte är ute lika mycket som på sommaren. Vintercamping är precis som vår- och höstcamping något alldeles speciellt och helt annorlunda än camping under stekande sol. Det ena utesluter som tur är inte det andra. 19


Gammalt Isabella får nytt liv Slit- och slängkulturen är på tillbakagång och det har blivit inne att köpa gamla saker som fortfarande fungerar. Så är det även för Laila Sand, som älskar ­campinglivet men inte i modern utgåva. Det tog henne ut på en obeskrivlig resa.

20

Det kan vara en utmaning att skaffa gammal campingutrustning som fortfarande är av bra kvalitet, men här handlar det om en alldeles speciell produkt som visserligen blivit lite blekt efter många år i solen, men som fortfarande är helt och håller regnvattnet ute som vore det helt nytt. Det är tillverkat 1979, vilket säger allt om den kvalitet som Isabella strävar efter i produkterna. "Jag älskar camping. Lugnet och närheten till naturen, det enkla livet och att jag själv bestämmer vart och när jag ska åka. Det enkla för mig var också att jag ville ha ett ekipage som var gammalt, så att det inte skulle kosta för mycket. Först hittade jag husvagnen, en Sprite Alpin, och sedan förtältet som passar perfekt till", säger Laila Sand.


Just nu står den gamla men mycket mysiga semesterbostaden på en campingplats vid havet i Danmark, och billigare och härligare semesterboende kan man knappast hitta. Utsikten mot vattnet är helt fantastisk, och när ett gammalt vindskydd från Isabella dök upp blev det fulländat. Precis som förtältet är detta vindskydd helt fräscht i tyget och bara en smula blekt av solen. Kvaliteten är imponerande. "Jag är mycket imponerad av att förtältet och vindskyddet är i bättre skick än husvagnen. Det står ute i alla slags väder och jag underhåller det bara med vatten och impregnering. Väldigt smi-

digt, vilket gör att jag inte behöver använda mina helger och semestrar på att jobba, utan kan njuta av livet. Det passar mig väldigt bra", säger Laila Sand medan hon njuter av solen från sin stol. På campingplatsen finns massor av andra gäster i husbilar och husvagnar med förtält, och alla inrättar sig på olika sätt. Som tur är. Detta gamla förtält med vindskydd skiljer sig från alla andra, och på något oförklarligt sätt ser det mycket mysigare ut, även om det kanske inte är det. Vad som i alla fall stämmer till 100 procent är att kvaliteten på detta förtält precis som idag är av allra högsta kvalitet.

21


Ivan Odgaard 22


Från skidstaven en tältstång Innovation och produktutveckling är en av hemligheterna bakom den höga kvaliteten på ­Isabellas omfattande sortiment. Och vissa produkter ”upptäcktes” mer eller mindre av en slump. Fram till början av 1980-talet bestod tältstängerna uteslutande av stål. En skidtur satte fart på utvecklingen, eftersom bröderna Odgaard började prata om att skidstaven, som var både stadig och framför allt lätt, kanske skulle kunna användas som tältstång. Efter flera års efterforskningar, möten med utländska leverantörer och många timmars utvecklings­arbete med efterföljande tester började en ny tältstång ta form. Ett av skälen till att det lyckades är bland annat att de två bröderna aldrig ger upp när de fått en idé. Bara det bästa är gott nog och de håller på tills de kan se varandra i ögonen och vet att uppdraget är slutfört. Och det sker alltid i nära samarbete med alla medarbetare. Utvecklingen tar aldrig slut Resan från tunga stålstänger till lätta CarbonX-stänger var lång. Isabella startade sin egen stångfabrik, Campion Production A/S, i slutet av 1980-talet. Här har de två bröderna i nära samarbete med mycket engagerade medarbetare lagt massor av timmar på att lära sig och förbättra hantverket så att både stålstängerna och kolfiberstängerna blir helt perfekta. Det var en sak att utveckla själva produkterna, men hela produktionsapparaten och alla de verk­t yg som krävdes för att nå i mål utvecklades också av de innovativa uppfinnarna. Idag är det ett nytt team som ansvarar för utvecklingen, men både Ivan och Peder delar ofta med sig av sina åsikter. De nya idéerna i kombination med många års erfarenhet ger bra resultat. Utvecklingen av tältstänger kommer aldrig att upphöra. Dessutom finns många andra funk­tioner på ett tält. De två Odgaard-bröderna har tillsammans med medarbetarna även utvecklat de nya tältstångsbeslagen T-Rex, det karakteristiska gummibandet mellan tält och tältpinne IsaFlex, förtältsbeslaget Fix on, uppspänningsverktyget Hercules och mycket mer. De höga kraven på kvalitet går även igen i Isabellas övriga sortiment, så att det håller för alla typer av camping i alla slags väder året runt. Isabellas förtält används nämligen i både sol, snö, vind och regn.

Bröderna Odgaard Efter över 40 års utvecklingsarbete kommer de två bröderna Ivan och Peder Odgaard, söner till Isabellas grundare Søren Odgaard, fortfarande med goda råd till det nuvarande utvecklingsteamet på Isabella. "Jag har lekt med allt som kan sättas ihop och tas isär. Självklart en massa LEGO, men även allt möjligt annat. Ibland tog jag isär dem så mycket att de inte kunde sättas ihop igen. Det var enormt lärorikt", berättar Ivan Odgaard. Efter en tid på lagret som ung tonåring utbildade sig Ivan till verktygsmakare, men han arbetade även på den svenska husvagnsfabriken Kabe en tid innan han kom tillbaka till produktionen, där han sedan har arbetat på alla avdelningar och därför känner till samtliga faser i produktionen. Inte bara idag utan de senaste 40 åren. Lillebror Peder Odgaard har alltid varit den som ritat och berättat, och idéerna har ofta kommit till på pappret i form av olika ritningar. "Det stämmer. Jag har mer varit den som har ritat och byggt saker. Jag får hela tiden idéer om hur saker kan se ut och hur de kan användas. Det är otroligt spännande att utveckla saker, även om man mycket väl vet att det kan ta betydligt längre tid än man tänkt sig", säger Peder Odgaard. Med denna filosofi i bakhuvudet har 68-årige Ivan Odgaard och 66-årige Peder ­Odgaard arbetat under flera decennier med sin fars livsverk: Isabella. Peder Odgaard 23


Tre topprodukter Idag har Isabella tre olika slags stänger: Zinox stålstänger, CarbonX och det senaste tillskottet Zinox Mega Frame. Zinox stålstänger används med stor fördel vid stillaliggande camping för universal- och vinterförtält. CarbonX passar bäst till resetält och Isabellas lätta förtält. Zinox Mega Frame passar till helårstälten.

CarbonX™ glasfiberstativ Det unika CarbonX-stativet är utvecklat av ­Isabella i samarbete med företaget Exel. CarbonX är ett kolfiberarmerat glasfiberstativ, som är speciellt lämpat för den, som reser mycket, men eftersom det är helt korrosionsfritt lämpar det sig även för säsongscamping. Alla CarbonX-stativ levereras med snabblåset IsaFix, som gör det lättare att justera stativet: Tryck på handtaget, och ett diskret klickljud talar om för dig att IsaFix är låst. Oavsett temperatur eller spänningar i tältet, ger IsaFix en säker låsning.

Zinox™ stålstativ är tillverkat av ISO-certifierat höghållfasthetsstål och varmförzinkat både ut- och invändigt, för bästa hållbarhet, i en process helt fri från sexvärt krom. Uppfyller alla krav på belastningar. På grund av sin styrka är Zinox-stativet speciellt lämpat för säsongscamping. Det ingår dessutom i standardutrustningen för alla universal- och vintertält, eftersom dessa förtälttyper oftare utsätts för hårda påfrestningar i form av blåst och snö. Nyhet! Alla Zinox-stativ levereras med snabblåset T-Rex!

Zinox™ MegaFrame Zinox MegaFrame 300 är ett kraftigt stålstativ (rördiameter 32 mm, godstjocklek 1,2 mm) med svetsade hörn och MegaFix på stängerna. MegaFrame är avsett för heltält, som ska stå uppe hela året, och som måste kunna stå emot vädrets makter. Mega­Frame kan även användas till 2,5 m djupa förtält, och levereras med 2 extra överliggare samt 1 st. Hercules 32,5 mm.

Genomskärning av CarbonX 1 L ängsgående glas- och kolfiberskikt 2 Krysslagt 3 Längsgående glasfiberskikt 4 Krysslagt medurs 5 Krysslagt moturs 6 Lack

IsaFix™ snabblås Uppdatera ditt CarbonX-stativ, och få en enklare och effektivare uppspänning av förtältet! IsaFix kan monteras på alla Isabella-stativ och ersätter teleskopkopplingar och vingmuttrar.

ZINOX

ZINOX MEGAFRAME 24

T-Rex™ låsbeslag till Zinox stålstativ. Ett enkelt tryck på handtaget, ett diskret klickljud – och T-Rex håller stativröret i ett säkert grepp så att uppspänningen av förtältet bibehålls under alla förhållanden.

Genomskärning Zinox 1 Transparent lack 2 Aluminium/zink 3 Stål 4 Aluminium/zink 5 Transparent lack


Camping och grillning hör ihop

DEEP PAN PIZZA En pizza med fyllning och knaprig skorpa 2–3 personer Ingredienser (2 pizzor) ·  25 g jäst ·  200 g italienskt vetemjöl (Tipo 00) ·  200 g durumvetemjöl ·  3 dl ljummet vatten ·  2 msk olivolja ·  1,5 tsk salt ·  1 tsk socker · olivolja Fyllning · tomatsås ·  riven ost · charkuterier, t.ex. chorizokorv, parma­skinka,

salami eller kokt skinka · schalottenlök · basilikablad I köket Blanda smulad jäst, vatten och olja i en köksmaskin. Tillsätt lite av mjölet och rör om noga. Häll i salt och socker och tillsätt mjöl under omrörning tills degen är lätt att knåda (utan att klibba och utan att vara torr). Låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 45 min.). Dela sedan degen försiktigt i två lika stora delar och lägg på mjölat bord (gärna durumvetemjöl). Kavla försiktigt ut degen med brödkavel och fördela degen med fingrarna i ett välsmort gjutjärnsfat. Häll på tomatsås, massor med god ost och fyllning efter egen smak.

På grillen Förbered grillen för indirekt, medelhög värme. Sätt gjutjärnsfatet i GBS®-gallret och baka pizzan i ca 15–20 min., beroende på mängden fyllning. Strö på basilikablad vid serveringen. Grillmetod: Indirekt Grilltemperatur: 180–200 °C Utrustning: GBS® gjutjärnsfat Tillagningstid: 15–20 min. Förberedelsetid: 60 min. Svårighetsgrad: Medel Tips Tillsätt ev. fullkornsmjöl, grahamsmjöl eller grovt vetemjöl istället för vanligt vetemjöl.

25


Kanske världens mest genom­ tänkta förtält ... Erfarna campare känner igen ett förtält från Isabella på långt håll. De behöver inte se namnet, utan det räcker med Isabellas speciella DNA i färger, form, kvalitet och kanske i synnerhet den speciella linjeföring som gör att Isabella-förtälten känns igen på långt håll. Ett förtält är både form och funktion Ett Isabella-förtält känns igen på de speciella runda fönstren och en harlekinrandig markis längs gaveln, breda dörrar framtill, långa utsprångsvingar och sist men inte minst stora, ljusa fönster­p artier. Målet är självklart att skapa ett snyggt och harmoniskt tält, men en lika viktig del är att skapa god campingkomfort. Färgerna säger en del om vår tid – och passar i tiden Användningen av färger varierar över tid och färgvalet beror bland annat på om vi befinner oss i hög- eller långkonjunktur. I ekonomiskt sämre tider blir färgerna mer dämpade. I bättre tider vågar vi mer. Det är bland annat Commodore Insignia och Ambassador bevis på. Den speciella Insignia-blå färgen ligger långt från de mer säsongsbetingade färgerna och signalerar positiv optimism. Allt man kan se ... Som mycket annan skandinavisk design arbetar Isabella för att skapa tidlös design. Vi använder färger för att skapa stämning, men också för att understryka den rena skandinaviska designen. Ett Isabella-förtält blir aldrig mode. Det ska vara en stilikon även under kommande säsonger. Vi på Isabella anstränger oss också för att följa formgivning och färgsättning på bilar och husvagnar, så att det så långt som möjligt uppstår en enhetlig harmoni. Det är också en del av

26

uppdraget – att varje modell kan anpassas till olika husvagnsmodeller. Här använder vi systemet med A-mått som Isabella har utvecklat. Allt man inte kan se ... Alla Isabella-förtält är utrustade med förstärkningsöverlappningar för att stå emot slitage. Det innebär att det invändigt finns synliga förstärkningar i olika material beroende på var i tältet behovet finns. Plötsliga stormar blir allt oftare en del av sommarvädret. På Isabella-förtälten sitter speciella stormförstärkningar i gavlarna. De är gjorda så att förstärkningen bryts av innan tältet går sönder och eventuellt kan orsaka skador på husvagnar eller bilar i närheten. Se mer på sidan 15 om alla de specialgjorda Isabella-­ detaljerna. Material som testats av verkligheten Det har betydelse för tältets livslängd att materialen både håller för dagligt bruk och klimatpåverkan, i synnerhet för sol och regn. Det har vi tagit hänsyn till i materialvalet. Alla material är utvecklade och tillverkade i Europa. Det innebär att de lever upp till alla EU-krav. Vi säkerställer att allt är noggrant testat, ända ner till minsta detalj i förhåll­ande till ljus- och miljöpåverkan på ytor och ytbehandlingar.


Ditte Olesen – Utvecklingschef hos Isabella

27


’’feel free to enjoy camping’’

28


29


30


Bli campare på en helg Hör du till dem som tycker att det ser väldigt trevligt ut när folk sitter och myser i förtälten eller framför sina familjetält medan barnen har roligt på lekplatsen tillsammans med jämnåriga. Eller drömmer du om ett friare liv där du själv bestämmer vart du ska åka och hur länge du ska vara där? Då är en campingsemester garanterat något för dig. Att komma igång Det bästa och billigaste sättet att komma igång är att testa. Är livet och atmosfären på en campingplats något för dig? Du känner säkert någon i din umgängeskrets som campar. Fråga om du kan komma och hälsa på, och gör det gärna på olika campingplatser, för det är inte säkert att femstjärnig lyx är din grej. Det kan mycket väl vara så att du tycker att en fin trestjärnig camping med fina faciliteter och en liten lekplats räcker för dina behov. Det är också stor skillnad på att campa nära en stad eller vid slutet av en lång landsväg. När du vet om livet på campingplatsen är något som du eller dina barn gillar måste du bara ta reda på hur du själv vill campa. Många möjligheter Det finns ingen annan semesterform som kan utföras på så många olika sätt som camping. Vissa föredrar camping framför en sommarstuga. Husvagnen står uppställd på samma plats och kräver inget underhåll eller trädgårdarbete. Andra åker från plats till plats för att uppleva nya saker varje resa. Tältet, som är den äldsta av alla campingformer, är fortfarande populärt, eftersom många älskar det enkla till skillnad mot alla de bekvämligheter man har där hemma. Andra väljer den stora, välutrustade husvagnen med allt du kan önska, eftersom de inte vill behöva sakna något på semestern. Och så har vi tältvagnen eller den lilla lätta campingvagnen, som är ett mellanting. Ett allt populärare sätt att campa i hela Europa är med husbil, vilket inte är svårt att förstå. Precis som campingvagnen ger det lilla huset på hjul den optimala friheten att njuta av ett resmål och sedan köra vidare när du är sugen på nya upplevelser. Om du är osäker på vilken av campingformerna som passar dig bäst kan du börja med att låna, hyra eller köpa begagnat. Du lär dig snabbt Oavsett vilken form av camping du väljer tar det inte lång tid att få koll på grejerna, men för att inte stå där på semestern och kämpa med ett nytt tält eller en grill som ska monteras, så gör dig själv tjänsten att åka på en helgtur i närheten av där du bor och träna, innan du åker iväg på din första riktiga campingsemester. Och även om du inte är den som gillar att läsa bruksanvisningar så kan det finnas tid att spara genom att göra just det. Idag finns även många uppställningsfilmer för t.ex. förtält på nätet. All framgång hänger på förberedelserna och gör du det ordentligt får du mer tid att ta det lugnt på semestern. Checklista · Pass och viktiga papper, t.ex. för­s äkringar · Översikt över campingplatser · Kontrollera utrustning, särskilt om den är ny · Kontrollera bilen, även underhållningen på resan · Husvagns-/husbilskoll så att allt funkar · Förtälts-/tältkoll – prova att ställa upp det · Packningslista – tänk på att hålla ett öga på vikten när du lastar · Resan bort och hem – har du allt? · Undvik att planera in för mycket, det måste finnas tid för att bara ta det lugnt 31


Tips och tricks Det är många duktiga människor som arbetar med Isabella varje dag. Vi har pratat med några av dem runt om i Europa och här får du deras bästa Isabella-tips, så att ditt förtält både står bättre och håller längre. Safelock är smart Tältskenan i husvagnen kan vara både trög och lite lös. Om den är trög kan du med fördel använda Aqua-Tex innan du kör in förtältet i skenan. Om den är för lös är det bra att an­ vända Safelock, så att förtältet stannar där du vill ha det när du ska montera det. En klassiker – glöm inte överliggarna Förtältgavlarnas överliggare ska inte ligga vågrätt längs sömmen som många tror. Stången ska följa rundningen för att stötta taket, så att det sedan blir lättare att sträcka upp förtältet. Dropstop stoppar vattnet Men bara om den sitter rätt, så därför ska du alltid kolla att den sitter som den ska, eftersom den kan flytta sig vid uppställningen. Sitter den rätt har du ett vattentätt förtält. Står på starka ben Du kan med fördel lägga en så kallad Stabilo fotplatta under förtältsbenen, så undviker du att benen sjunker ner i jorden när tältet sträcks. Håll koll på fönstren När du rullar upp fönstren ska du rulla dem inåt mot insidan, så att inte vatten och smuts samlas i dem. På så sätt håller de längre. När du lägger ner verandastången ska du se till att den inte ligger direkt på tältstången. Dra exempelvis för gardinerna innan du öppnar.

32

längst fram. Nästa steg är båda sidorna och till sist framsidan. När alla tältpinnar är monterade på utsidan kan du börja på insidan. Fram med de stora tältpinnarna Om du ligger länge på samma ställe med förtältet uppställt rekommenderar vi 30 cm tältpinnar till hela förtältet. Mer stabilitet Med IsaLink kan du få ännu bättre stabilitet i ditt förtält. Det rekommenderar vi i synnerhet om du ligger nära havet eller på andra platser där det blåser extra mycket.1 När det stormar Förhoppningsvis campar du hela året – även när det blåser. Stormlinorna ska sitta lösa när de monteras för att inte hela tiden stå och dra i förtältet. De ska bara fungera när vinden tagit tag i förtältet och därmed hålla det på plats så att det inte flyger iväg. Så här får du ut värmen ur förtältet Det är ju skönt med värme på campingsemestern, men vad gör man om det blir för varmt i förtältet? Alla Isabellas förtält har inbyggda ventilationsmöjligheter. De sitter på olika ställen beroende på vilken modell du har. När du vill vädra kan du öppna för att få ventilation, gärna på flera ställen så att luften kan cirkulera. Är det väldigt varmt kan du öppna förtältet helt eller montera ner en del av förtältet på de modeller där det är möjligt. Förläng livslängden på dina dragkedjor De dragkedjor som du inte använder för att komma ut och in i förtältet kan med fördel låsas så att det inte hela tiden är press på dem. Det förlänger deras livslängd.2

Använd alltid fotstropparna Använd alltid de fotstroppar som finns vid båda hörnbenen och mittbenet. Det ska alltid finnas ett avstånd på mellan 7 och 16 cm (kan variera från husvagn till husvagn) till marken från kantbandet som avslutar förtältet innan gräskanten börjar. Detta är väldigt viktigt för att kunna dra gummistropparna hela vägen runt tältet. När gummistropparna är spända hela vägen runt är förtältet väl uppspänt och därmed också bättre säkrat mot väder och vind.

Största möjliga tyssstnad ... Med en liten tygbit, en så kallad ZipCover, på dragkedjorna slipper du det ljud som uppstår när de dras ihop och isär. Vissa tycker även att de är snygga.

Ordningsföljden på tältpinnarna Du börjar först inne vid själva husvagnen i båda hörnen. Därefter tar du de två hörnbenen

Rengöring av förtält, fönster och gardiner Du får inte använda de rengöringsmedel som du använder hemma. Alltså ingen såpa.

Använd däremot rikligt med rent vatten och en mjuk borste. Spruta vatten på förtältet och använd sedan borsten, samtidigt som du låter vattnet skölja bort den smuts som borstas upp. Skölj till sist tältet noga. Denna behandling bör genomföras minst ett par gånger per säsong. Särskilt utsatta ställen som tak, ändgavlar och alla hörn behöver en extra grundlig behandling. Ovannämnda behandling gäller både tältduk och fönster. Använd inte sprit eller fönsterputsmedel till PVC-fönstren, det tål de inte. Gardinerna i Isabellas förtält tvättas på 30 grader och får inte torktumlas. Om du garanterat vill ha en skonsam men effektiv rengöring kan vi rekommendera ­IsaClean-produkterna. Lite städning behövs Även om du absolut inte ska lägga semestern på städning så kan du med fördel dammsuga ditt förtält, så att grus och jordbakterier inte samlas. Det kan annars öka risken för att mögel bildas när det blir fuktigt. Håll vattnet ute Det ska vara torrt och behagligt i förtältet och det kan bli en utmaning när naturkrafterna sätter in. Använd gärna en presenning som är en aning större än förtältet. Till ett 3 meter långt förtält behöver du 3,2 meter, så att det finns 20 cm att vika upp på sidan av förtältet, så att vattnet rinner in under presenningen och ner i marken, istället för in i förtältet. Golvmatta lägg dig Om du har en golvmatta i ditt förtält är den skönast att gå på när den ligger stabilt. Använd IsaGrip, så får tältpinnarna bättre fäste och mattan ligger still. Spara plasten När du packar upp ditt nya förtält är alla fönster täckta med en tunn skumplast som skyddar dem. Spara den och använd när förtältet är nerpackat mellan dina resor, så håller det mycket längre. Tänk också på att det inte får vara vått eller fuktigt.


1

2

På www.isabella.net kan du också få många fler goda råd. 33


1

2

3

34


PRISMA Med sitt djup på 4 meter, är Prisma det hittills största förtältet i Isabellas sortiment sedan 1970-talet. Prismas flexibilitet, den stora slitstyrkan och det kraftiga stativet, gör Prisma till det ultimata förtältet för långtidscamparen. Tack vare att fronten kan flyttas inåt med extratillbehör, är det möjligt att få en terrass under tak. De stora fönsterpartierna gör Prisma till ett mycket ljust och inbjudande förtält, där du kommer att tillbringa många timmar. För att garantera största möjliga styrka, levereras Prisma endast med stativet MegaFrame. Om du önskar använda Prisma året runt, kan stativet kompletteras med extra stänger, som ger extra god stabilitet.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front-, gavel- och hörnpartier. Speciella detaljer: Flexibla frontstycken3, myggnät i båda gavlarna, ventilation i fronten, ljusinsläpp i taket2, stora fönsterpartier, bred baldakin runt hela tältet. Välj mellan gardinsats Urban Sand och Cube Cream vid beställning. Levereras som standard med: Hjulhuskappa, vagnskappa, tält­väska, verandastång, FixOn, stativ- och pinnpåse inkl. pinnupptagare. Extrautrustning: Frontpanel som ger möjlighet att flytta in front­partierna, extra frontpartier (1 par)1, skiljevägg höger eller vänster, Annex 250, nätgavel, Cosy Corner II, Soltak (din återförsäljare kan ge information om storlekar), termotak, stormsäkringssats.

MATERIAL Isacryl

FÄRGER Mocca

Isaroof

295 g/m2

Seed

Coal

285 g/m2

Zinox

MegaFrame

TEKNISKA ILLUSTRATIONER · G18 G18 G18 950-989 G18 G18

G19· G19 G19 1000-1025 G19 G19

· G20-21 G20-21 G20-211050-1125 G20-21 G20-21

· G22-23 G22-24 G22-24 1150-1225 G22-24 G22-24

A950-A1225

R

R L R R

L

L

L

R

L

R

R

L R L

L

A950-A1225A950-A1225 A950-A1225 A950-A1225

250 250 2

150 150 15

PRISMA

250 250 150 150

35


1

36

2


PENTA THIRTY Penta Thirty, ett förtält som har allt du kan önska av ett långliggarförtält. Med ett djup på 3,50 m, utan besvärande mittstång, och den femkantiga formen, är det lätt att utnyttja hela utrymmet. Materialet är Isacryl, som gör, att förtältet kan ”andas”. Myggnätsfönstren i de båda gavlarna, och de talrika öppningsmöjligheterna, sörjer för ett optimalt inomhusklimat. Det sandfärgade taket ger ett mjukt och varmt ljus i förtältet. Kombinationen av det transparenta takpartiet och de stora fönstren med klar folie, gör Penta Thirty till ett ljust och trevligt förtält. Det kraftiga stativet och baldakinen som löper runt hela förtältet gör, att förtältet kan stå uppsatt under många månader. Du kan välja mellan kraftiga Zinox stålstativ eller det ännu kraftigare Zinox MegaFrame. Väljer du det sistnämnda och kompletterar med vintersäkring, kan du använda ditt Penta Thirty under större delen av året.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front-, gavel- och hörnpartier. Speciella detaljer: Baldakin runt hela tältet, transparent parti i mitten av taket, myggnätsfönster i båda gavlarna1, hörndörr i vänster front, två dörrmöjligheter. Levereras som standard med: Gardinsats Cube Creme, verandastång, understycke, hjulhuskappa, FixOn, stativ- och pinnpåse, tältväska och pinnupptagare. Extrautrustning: Annex 220, dörrmarkis2, termotak, mellanvägg, stormsäkringssats.

MATERIAL Zinox

Isacryl

295 g/m2

FÄRGER Granite

Zinox

Steel

MegaFrame

Isaroof

285 g/m2

875-940 G14-16

950-989 · G18

1000-1025 · G19

G16

G18

G19

1050-1125 · G20-21

G20-21

1150-1285 · G22-24

1350 · G25

G22-24

G25 PENTA THIRTY

TEKNISKA ILLUSTRATIONER

A875-1350 350 350

37


’’Camping is the oxygen of the soul ... feel free’’

38


39

PENTA THIRTY


1

40

2


COMMODORE INSIGNIA Commodore Insignia är en kombination av klassisk Isabella-design och moderna material. Djupet på tre meter och möjligheten att välja mellan tre stativtyper har stora fördelar, särskilt för dig som växlar mellan säsongscamping och resande och gärna vill ha gott om plats i förtältet. Stora panelindelade panoramafönster gör Commodore Insignia till ett behagligt vardagsrum med ett unikt ljusinfall. Det är lätt att hålla ett bra inomhusklimat i förtältet, eftersom Commodore Insignia-modellen har myggnätsfönster med folieklaff i båda gavlarna samt en inbyggd toppventilation i mitten av fronten.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front- och gavelpaneler2. Särskilda detaljer: Myggnät i båda gavlarna1. Levereras som standard med: gardinsatsen Cube Creme, verandastång, understycke, hjulhuskappa, FixOn, Typhoon stormlinor, tältsäck, stativ- och pinnpåse samt pinnupptagare. Extrautrustning: Annex 250, dörrmarkis, nätgavel, nätfront, Cosy Corner II, mellanvägg, Eclipse frontsoltak, takränna, termotak, stormsäkringssats.

MATERIAL

Isacryl

295 g/m2

Zinox

MegaFrame

Steel

CarbonX

Silver

Insignia Blue

Isaroof

285 g/m2

TEKNISKA ILLUSTRATIONER 900-940 · G16 G14-16

G14-16

950-989 · G18 G18

G18

1000-1075 · G19-20 G19-20

G19-20

1100-1175 · G21-22 G21-22

G21-22

A900-1175

300 300 300

41

COMMODORE INSIGNIA

Zinox

FÄRGER


1

2

42

3


COMMODORE SEED Commodore Seed är familjetältet som är såväl rymligt som ljust och luftigt. De varma, dämpade färgerna, Isacryl-materialet som andas, stora fönsterpartier och de många öppnings- och ventilationsmöjligheterna gör det till en behaglig oas. Med sitt djup på tre meter har det gott om plats för hela familjen. Commodore Seed passar bra både för säsongscampare och för dem som föredrar resandet. Commodore Seed har frostad fönsterfolie i de nedre fönster­p anelerna, vilket ger ett vackert ljusinfall och avskärmning i vardagen. Om du åker söderut ger myggnätsfönster i båda gavlarna bra ventilationsmöjligheter på varma dagar, och CarbonX lättviktstativet är lätt att hantera. För optimal stabilitet vid säsongscamping rekommenderar vi Zinox-stålrörsstativ med T-Rex-låsbeslag som gör det lätt att spänna ut och montera.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front- och gavelpaneler Särskilda detaljer: Frostad fönsterfolie1, myggnät i båda gavlarna2, integrerat myggnät i fronten3. Levereras som standard med: Gardinsatsen Urban Sand, verandastång, understycke, ­hjulhuskappa, FixOn, Typhoon stormlinor, tältsäck, stativ- och pinnpåse samt pinnupptagare. Extrautrustning: Annex 250, dörrmarkis, nätgavel, nätfront, Cosy Corner II, mellanvägg, frontsoltak, takränna, termotak, stormsäkringssats.

MATERIAL

CarbonX

Isacryl

295 g/m2

FÄRGER Zinox

Zinox

Granite

Steel

G21-22 1100-1225 · G21-23

G24 1350 · G24

Seed

MegaFrame

Isaroof

285 g/m2

G14-16 850-940 · G14-16

G14-16

G18

G19-20

G21-22

G24

G18 950-989 · G18

G19-20 1000-1075 · G19-20

COMMODORE SEED

TEKNISKA ILLUSTRATIONER

A850-A1350

300 300

43


’’feel free to relax’’

44


45


1

2

46


AMBASSADOR SEED Ambassadör har funnits på marknaden i över 30 år och är verkligen det ultimata resetältet – det har låg vikt och är enkelt att sätta upp. Du får ett förtält med 2,5 meters djup och alla öppningsmöjligheter, du kan tänka dig. Ambassadör Seed har myggnätsfönster i båda gavlarna och är tillverkat av Isacryl, som ger ett skönt inomhusklimat. Taket har utvändig beläggning och en mönstrad insida som minskar kondensbildning.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front- och gavelpaneler. Särskilda detaljer: Frostad fönsterfolie1, integrerat myggnät i fronten2, myggnät i båda gavlarna3. Levereras som standard med: Gardinsatsen Urban Sand, verandastång, understycke, hjulhuskappa, FixOn, Typhoon stormlinor, tältsäck, stativ- och pinnpåse samt pinnupptagare. Extrautrustning: Annex 250, dörrmarkis, nätgavel, nätfront, Cosy Corner II, mellanvägg, Eclipse frontsoltak, takränna, termotak, stormsäkringssats.

3

MATERIAL

Zinox

Isacryl

295 g/m2

FÄRGER Granite

CarbonX

Steel

Seed

Isaroof

285 g/m2

850-940 · G14-16

G14-16

950-989 · G18

G18

1000-1075 · G19-20

G19-20

1100-1175 · G21-22

G21-22

AMBASSADOR SEED

TEKNISKA ILLUSTRATIONER A850-1175

250 250

47


1

48

2


CAPRI COAL Capri Coal är det idealiska valet för dig, som väljer att resa mycket med din husvagn. För­ tältet går snabbt att sätta upp och det lätta acrylmaterialet gör, att Capri Coal inte väger så mycket – samtidigt som materialet ”andas” mycket bra. Capri Coal är också mycket behagligt att vistas i, då den tonade fönsterfolien dämpar en del av solljuset, samtidigt som de stora myggnätsfönstren ger god ventilation utan att du behöver störas av besvärande insekter. Alla front- och gavelstycken kan fällas ned som veranda, eller tas bort helt. Capri Coal kan fås med antingen Zinox stålstativ eller CarbonX-stativet.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front- och gavelstycken. Speciella detaljer: Tonad fönsterfolie1, myggnät i båda gavlarna och i fronten. Levereras som standard med: Gardinsats Bowline Grey, hjulhuskappa, vagnskappa, väska, verandastång, FixOn, stativ- och pinnpåse inkl. pinnupptagare. Extrautrustning: Annex 2502, nätgavel, nätfront, mellanvägg, Cosy Corner II, Eclipse front­soltak, dörrmarkis, takränna, termotak, stormsäkringssats.

MATERIAL

Zinox

FÄRGER Granite

CarbonX

Steel

Stone

Light

Isacryl

260 g/m2

TEKNISKA ILLUSTRATIONER G13 G13 · G13 G13 G13 800-825

G14-16 G14-16 G14-16 G14-16 850-940 · G14-16

G18-20 G18-20 G18-20 G18-20 950-1075 · G18-20

G21-22 G21-22 G21-22 G21-22 1100-1175 · G21-22

A675-A1175

250 250 250 250 250

A675-A1175 A675-A1175 A675-A1175 A675-A1175 49

CAPRI COAL

G10-12 G10-12 G10-12 G10-12 675-775 · G10-G12


1

MINOR Söker du något som är lätt och praktiskt – men ändå bekvämt? Då är Minor valet för dig. Minor levereras med CarbonX lättviktsstativ, vilket gör det lätt att sätta upp. Panorama­ fönstret i den borttagbara fronten ger både ljus och utblick. Dörr finns i båda gavlarna, myggnät finns i båda gavlarna, som kan stängas med en blixtlåsförsedd folieklaff. Materialet är Isacryl – ett material, som kan ”andas” – vilket ger ett behagligt inomhusklimat, och precis som med alla Isabella deltält är tätningen mot vagnen den bästa möjliga.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front Speciella detaljer: Myggnät i båda gavlarna1. Levereras som standard med: Gardinsats Bowline Grey, understycke, hjulhuskappa, FixOn, tältsäck, stativ- och pinnpåse inkl. pinnupptagare.

FÄRGER Granite

Steel

Flax

MATERIAL

CarbonX

Light

Isacryl

260 g/m2

Extrautrustning: Verandastång, stormsäkringssats. TEKNISKA ILLUSTRATIONER 260 260 200 200 50


1

2

MAGNUM 250 COAL Magnum 250 Coal är ett deltält som är väldigt ”resvänligt”, tack vare att det går så snabbt att sätta upp, när du är på resande fot. Med Magnum 250 Coal får du dessutom ett rese­förtält med ett djup på hela 2,5 meter. Materialet i Magnum 250 Coal är Isacryl – ett material, som lätt kan ”andas” – vilket ger ett behagligt klimat inne i förtältet. Front- och gavelstyckena kan fällas ned eller tas bort helt, och eftersom gavlarna är försedda med myggnätsfönster får du en mängd ventila­tionsmöjligheter. Skulle du behöva mer utrymme, kan Magnum 250 Coal kompletteras med bland annat Eclipse frontsoltak och Cosy Corner II, och med ett annex får du extra sov- eller förvaringsutrymme.

FÄRGER Granite

Steel

Seed

MATERIAL

CarbonX

Avtagbara/nedfällbara delar: Front- och gavelstycken. Speciella detaljer: Ljust och inbjudande förtält, myggnät i båda gavlarna.

Isacryl

295 g/m2

Isaroof

285 g/m2

Extrautrustning: Annex 250, Cosy Corner II special Magnum1, Eclipse frontsoltak ­special2, stormsäkringssats.

MINOR & MAGNUM 250 COAL

Levereras som standard med: Gardinsats Urban Sand, hjulhuskappa, vagnskappa, väska, verandastång, FixOn, stativ- och pinnpåse inkl. pinnupptagare. TEKNISKA ILLUSTRATIONER 340 250 51


’’feel free to be together’’

52


1

2

T@B FÖRTÄLT OCH SOLTAK T@B 400L FÖRTÄLT Material: Front i acryl. Gavlar och tak i belagd polyester och sockel i PVC. Detaljer: Fronten är nedfällbar och avtagbar1. Myggnätsfönster i höger gavel och myggnät i front – båda med blixtlåsförsedd klaff. Standard: Gardiner, specialunderstycke och hjulhuskappa. Stativ: Aluminium/IXL™. Justerbara över­­lig­ gare. Skruvfritt FixOn beslag. Markmått: 225 x 415 cm Vikt: 22 kg

T@B 320 FÖRTÄLT Till T@B 320 RS och T@B 320 OFFROAD Material: Front i acryl. Gavlar och tak i belagd polyester och sockel i PVC. Detaljer: Fronten är nedfällbar och avtagbar. Myggnätsfönster i höger gavel med blixtlåsförsedd folie. Standard: Gardiner, specialunderstycke och hjulhuskappa. Stativ: Aluminium/IXL™. Justerbara överliggare. Skruvfritt FixOn beslag. Markmått: 180 x 370 cm Vikt: 18 kg

T@B SOLTAK Till T@B 320 RS och T@B 320 OffRoad2 Material: Belagd polyester. Detaljer: Det 370 cm långa stormbandet är samtidigt ett måttband som visar det riktiga avståndet mellan aluminiumbenen. Standard: Exklusiv bärpåse med separata fack för soltak och stänger. Stativ: Förbockad aluminiumram. Justerbara överliggare. Skruvfritt FixOn beslag. Höjd: 210 cm vid högsta punkten. Djup: 180 cm Vikt: 6,8 kg

MATERIAL FÄRGER Isacryl

Abricot

Grey

295 g/m2

T@B

Indigo

53


1

CAPRI COAL FÖR ERIBA TOURING Den här modellen av Capri Coal är särskilt tillverkad för Eriba Tourings husvagnar. Stativet är ett CarbonX lättviktsstativ med fastmonterade husvagnsbeslag för överliggarna samt ett extra takkryss som lyfter tältets tak mot husvagnen. Capri Coal har en integrerad anslutningslist av skumgummi och stödstänger, så att tältet ansluter tätt intill husvagnen. Det lätta akrylmaterialet Isacryl gör Capri Coal lätt att transportera och säkerställer samtidigt god ventilation i förtältet. Capri Coal passar Eriba Touring-husvagnar från årsmodell 2009 och senare. FÄRGER Avtagbara/nedfällbara delar: Front- och gavelstycken.

Granite

Speciella detaljer: Tonad fönsterfolie1, myggnät i båda gavlarna och i fronten. MATERIAL Levereras som standard med: Gardinsats Bowline Grey, hjulhuskappa, vagnskappa, väska, verandastång, FixOn, stativ- och pinnpåse inkl. pinnupptagare. CarbonX Extrautrustning: Annex 250, nätgavel, mellanvägg, takränna, termotak, stormsäkringssats. Light

Isacryl

260 g/m2 54

Steel

Stone


SPECIALTÄLT DESIGNAT FÖR ADRIA ACTION 361 Du behöver inte alltid vara aktiv på fritiden. Någon gång bör man luta sig tillbaka och slappna av – och var gör man det bäst, om inte i sitt förtält. Detta förtält har Isabella designat speciellt för Adrias lilla smarta husvagn ”Action 361”. Isabellas förtält är både funktionellt och elegant och matchar perfekt vagnens speciella linjer. Tack vare sina små mått, är tältet till Adria Action ett perfekt reseförtält.

FÄRGER Marine

Red

Sky Blue

MATERIAL CarbonX

Detaljer: Fronten är nedfällbar och avtagbar. Myggnätsfönster i höger gavel med blixtlås­ försedd folie.

Isacryl

295 g/m2

CAPRI COAL – ERIBA TOURING & ADRIA ACTION

Material: Front i Isacryl. Gavlar och tak i belagd polyester och sockel i PVC. Coated

polyester

Standard: Gardiner Hyacinth, understycke och hjulhuskappa. Stativ: Aluminium/CarbonX. Justerbara överliggare. Skruvfritt FixOn II beslag.

TEKNISKA ILLUSTRATIONER

Extrautrustning: Annex 220, stormsäkringssats. Vikt inkl. stativ: 30,8 kg 55


Härlig vintercamping 56


Om du redan nu campar i husvagn finns det ingen anledning att stuva undan den bara för att sommaren är över. Vintercamping är underbart. Försiktighet och noggrann planering Det finns ingen orsak till oro när husvagnen och förtältet ska på långtur i vintervädret. Försiktighet och noggrann planering är en självklarhet. Om du har förberett dig noga hemma, anpassar körningen efter väglaget och tar gott om tid på dig är det bara att köra iväg. Framför dig har du en campingupplevelse av ett helt annat slag än på sommaren. Före avresan ska du försäkra dig om att ”sulorna” på fordonen är i bra skick. Det är mycket viktigt att ha bra däck på både bil och husvagn eller husbil. När det gäller däcken på bilen finns lite olika regler inom Europa, så kontrollera detta innan du åker. Du ska naturligtvis även se till att du har rätt utrustning med dig, som snökedjor, snöskyffel m.m., men även rätt vinterförtält. Testa ekipaget När ekipaget är i ordning är det en bra idé att skaffa sig lite erfarenhet i hur det uppför sig i halt väglag. När tillfälle erbjuds och den första snön faller bör du testa ditt ekipage och vänja dig vid köregenskaperna, som kan vara annorlunda än på sommaren. Motorvägskörning och landsvägskörning kan rekommenderas, eftersom de ger en bra bild av ekipagets stabilitet på hala vägar samt bilens dragkraft. Körteknisk kurs Det kan också vara en bra idé att köra på en stor tom parkeringsplats och testa ekipaget vid lättare manövreringskörning och inbromsning. Här kommer du också att märka att ditt ekipage beter sig annorlunda på snö. Prova först att göra en häftig inbromsning och utvidga sedan övningen genom att styra medan du bromsar. Var försiktig och tänk på att du är på ett allmänt område. Väglaget Väglaget beror på vart man ska resa. Går vintercampingresan till Alperna så brukar det generellt vara bra snöröjning på motorvägar och landsvägar på hela kontinenten. I Sverige och Norge snöröjs bara huvudvägarna, i övrigt kör man efter väglag. Det kan ofta betyda vägar med mycket snö. Blir du osäker kör du bara in på närmaste rastplats och myser en stund i din varma husvagn tills det känns säkert att köra igen. Rastplatserna ligger tätt på kontinenten, medan det är längre mellan dem i Norge och Sverige, i synnerhet längst uppe i norr. Oavsett vart campingresan går är det mycket viktigt att du planerar in gott om tid.

Fram till campingplatsen De sista kilometerna kan ofta vara de som skapar den största osäkerheten på hela resan. Det brukar inte vara några problem att komma fram till destinationen men de sista 500 meterna fram till själva campingplatsen kan vara fulla med snö och i uppförsbacke. Men även här finns det hopp. Är du osäker på om din bil har tillräckligt med kraft för att komma ända upp kan du först provköra utan husvagn. Ställ den på en parkeringsplats eller vid ett köpcenter i närmaste stad. Många campingplatser erbjuder sig att köra husvagnen på plats, oftast med en traktor, som drar husvagnen den sista biten. Campingplatserna i norr ligger ofta en bit uppe i backarna mitt i naturen. Söderöver ligger de oftare i städerna eller strax utanför, och sedan får man ta skidbuss eller egen bil för att komma fram till skidanläggningen. Städerna har även mer att erbjuda dem som inte åker skidor. Trivsel på platsen Det är en helt annan känsla på camping­platsen på vintern. Även om det är kallt är folk ute. Ofta byggs snöbarer och man skyfflar av snö från tak medan barnen åker pulka. Folk går med andra ord runt mellan husvagnarna och pratar med varandra medan barnen leker i snön, som det finns gott om, och som är ren och inte slaskig. Det kan vara svårt att få in barnen, men inte att få dem att somna gott. Förtältets speciella betydelse Precis som på alla andra campingsemestrar är förtältet ett speciellt ställe. Vissa använder det som ett praktiskt förrådsutrymme med plats för skidor, pjäxor och grill. Andra gör det lite mysigare och använder förtältet på dagarna, då solen tittar fram och man kan avnjuta en god lunch utomhus. Finns det plats för en gasolvärmare kan man tillbringa ännu fler timmar i förtältet, även på kvällen. Oavsett hur förtältet används har den en speciell funktion när det gäller värme i husvagnen. Förtältet är nämligen en eminent värmesluss. Tänk på detta i ditt vinterbagage · Bogserlina, snöskyffel, pannlampa, startkablar, varma kläder och skor är också en del av vinterbagaget. · Glöm inte grillen. Grillad mat utomhus på vintern är också gott. Isabella Universal eller Winter är de förtält som passar bäst för vinter­c amping. 57


58


1

2

WINTER Kraftiga material, en speciell taklutning som gör att snön inte så lätt samlas på taket, extra bred utvändig markkappa, flexibel förankring och en fönsterfolie som tål extrem kyla – allt detta är detaljer som gör att du kan vara säker på att Isabella Winter tål till och med en kraftig snöstorm. Isabella Winter är tillverkat av lättvättad PVC/polyester, det har dörr i båda gavlarna och ventilationsöppningar med blixtlåsförsedda klaffar.

FÄRGER Granite

Steel

MATERIAL

Zinox Speciella detaljer: Utvändig markkappa1, speciell taklutning2, köldanpassad fönster­folie. Levereras som standard med: Gardinsats Bowline Grey, understycke, hjulhuskappa, FixOn, tältsäck, stativ- och pinnpåse, inkl. pinnupptagare.

PVC

Extrautrustning: Termotak, vintersäkring, stormsäkringssats. Användning: Hela året. TEKNISKA ILLUSTRATIONER WINTER

220 220 180 180 59


UNIVERSAL 420 1

2

UNIVERSAL 360 60


3

UNIVERSAL 420 COAL & 360 COAL Universal 420 - 360 är ett deltält som, tack vare sin styrka och stabilitet, kan sättas upp i alla slags väder – året runt. Två stativben pressar de fastsydda skumgummivulsterna mot vagnsidan, samtidigt som klickprofiler håller fast gavlarna mot benen för optimal täthet. Universal 420 - Universal 360 har dörr i båda gavlarna, och ett stort fönster över hela fronten gör, att man lätt kan se vad, som händer utanför förtältet. Kraftigt Zinox stålstativ ger extra god styrka. Om Universal 420 - Universal 360 ska användas vintertid, rekommenderar vi, att du kompletterar med vintersäkring och termotak. Takkonstruktionen gör att snön inte samlas så lätt på taket, samtidigt som den också gör att husvagnsdörren kan öppnas utan att ta i taket.

Avtagbara/nedfällbara delar: Front- och gavelpartier Speciella detaljer: Ventilation i båda gavlarna3 samt justerbar frontventilation. Utvändig markkappa2, flexibel fastsättning, speciell taklutning som gör tältet lämpat för året-runt-­ användning, extra kraftig (frostsäker) fönsterfolie. Levereras som standard med: Gardinsats Urban Sand, verandastång1, understycke, hjulhus­k appa, FixOn, tältväska, stativ- och pinnpåse, pinnupptagare. Extrautrustning: Annex 220, Dörrmarkis4, termotak, vintersäkring, stormsäkringssats. Användning: Hela året.

4 MATERIAL

FÄRGER

Universal 420/360

Granite

Seed

Zinox

Isacryl

295 g/m2

Universal 420 Isaroof

UNIVERSAL 420 & 360 COAL

285 g/m2

TEKNISKA ILLUSTRATIONER Universal 420 Coal

Universal 360 Coal 440 440 440

380 380 380 380 230 230 230

230 230230 230

61


VILLA 550 - 650 - ÅRET RUNT Villa är ett helt unikt året-runt-tält med en mycket kraftig konstruktion för största möjliga stabilitet och lång livslängd. Villa är moduluppbyggt, och kan fås i två olika bredder. Genom att välja mellan olika frontpaneler, kan du vara med och utforma ditt Villa-tält, precis så som du själv önskar. Isabella Villa fungerar lika bra under varma sommardagar som när snön ligger vit och inbjudande på marken. För att kunna fungera under så skiftande förhållanden ställs det stora krav. Villa är därför tillverkat av bästa tänkbara material, och har en taklutning, som gör, att snön inte så lätt samlas på taket. De stora fönsterpartierna, tillsammans med de vita gardinerna, gör Villa till ett ljust och behagligt vardagsrum. Fönstren är gjorda av ett material som tål extrem kyla, och försedda med klaffar av tyg så att de vid behov lätt kan täckas för. De djupa balda­kinerna förhindrar att smuts rinner längs sidorna, så att du kan ägna dina lediga dagar till annat än rengöring. Isabella Villa är konstruerat, så att du själv ska kunna montera det. De olika modulerna sätts samman med blixtlås, vilket gör att frontpanelerna kan flyttas utan, att taket behöver demonteras. Tack vare att Villa är försett med en sluss i taket kan det användas på

62

alla husvagnar – oavsett storlek (det kan dock vara nödvändigt med specialanpassning vid särskilt små husvagnar). Du kan med några enkla grepp köra intill eller ifrån husvagnen. Om Isabella Villa ska stå utan husvagn krävs ett helt bakstycke (tillbehör).

TEKNISKA DATA Markmått: Djup: 300 cm. Bredd: 550 eller 650 cm Färgkombination: Tweed/Flax. Tältduk: Genomfärgad Isacryl. Takduk: 520 g/m2 PVC/Polyester svetsade taksömmar. Gardiner: Cube Creme. Stativ / Konstruktion: 40 x 40 mm fyrkantprofiler av aluminium med vinkelbeslag. Antal dörrar: Min. 2 st. Anslutning: Mellanstycke och polstrad sluss ventilation i båda gavlarna. Baldakin på alla sidor. Baksidan består av två bakstycken, bredd ca. 70 cm per bakstycke.


Det kompletta och flexibla alternativet för den som vill ha sitt förtält stående uppställt året runt DESIGNA DITT EGET VILLA

Bakstycke

STANDARD Vänster gavel

STANDARD Bakstycke Höger gavel

VÄLJ MELLAN DESSA FRONTPANELER

A Dörr- och fönsterparti

B Dörr- och fönsterparti

C Fönsterparti

Villa 550 – Exempel på kombinationsmöjligheter

D-E Fönster och dörr Endast till Villa 650

F Fönsterparti med myggnät i ena fönstret (Pristillägg)

Villa 650 – Exempel på kombinationsmöjligheter

gSkillevæg ævellikS

B+C

Tunel

C+B

A+B

A+C

A+D+C

C+E+B

hcroP

A+D+B

C+E+C

C+D+C

E+C+C

Skillevæg

LEVERERAS SOM STANDARD Villa levereras komplett med 40 x 40 mm aluminium­profil – stativ, tak, front och gavlar med fönsterluckor samt anslutningsset med taksluss, 2 st. anslutningskuddar, understycke och hjultäckning Porch i standardformat. Tältet levereras med 2 st. 70 cm bakväggsdelar, så att öppningen i bakkanten för Villa 550 cm respektive Villa 650 cm blir 410 respektive 510 cm. Alla delar kan bytas ut vid skada. Höjd i bakkanten ca 247 cm TILLBEHÖR (INGÅR EJ I PRISET) Bakväggsförslutning. Termotak. Vintersäkring (överliggare och stödstänger). Takränna. Dörr Modul.

Villa Connetion Tunnel 70 cm 550. Villa Connetion Tunnel 70 cm 650. Villa Veranda tak/vänster och höger. Villa Vindskydd fram. Villa Vindskydd sida. Villa Vindskydd Bak. Rekommendation: Placera tältet på ett stabilt golv med de exakta måtten 300 x 550 cm respektive 300 x 650 cm. Tala med din återförsäljare eller en lokal snickare. OBS! Isabella Villa skall monteras på ett golv. Där avståndet från högsta punkt på vagnsidan ner till golvet inte får överstiga 2,37 m. Vi rekommenderar att avståndet är mellan 2,33 m och 2,37 m, detta för en optimal avrinning mot vagnstaket.

FÄRGER Tweed

Flax VILLA

Porch

C+C

63


2

3

1

SHADOW RESESOLTAK Shadow är ett resesoltak med många användningsområden, som du snabbt sätter upp, när det behövs. Förutom att användas som soltak framför husvagnen, kan Shadow även användas som sidosoltak på förtältet. Du kan också komplettera ditt Shadow soltak med gavlar och nätfront, som ger extra skydd mot solen. Tack vare de extra kraftiga tapparna på stativet, och öljetterna i taket, är det lätt att sätta upp och mycket stabilt.

Djup (cm): 200 Bredder (cm): 500, 400, 360, 300, 240 Stativ: CarbonX 240/300: 2 st. - 360/400/500: 3 st. MATERIAL Levereras som standard med: Typhoon stormlinor, transport- och stativpåse. Extrautrustning: Nätfront är ett praktiskt tillbehör, som dessutom kan användas på de flesta markiser på marknaden1. Nätsida för höger- eller vänstermontage (tillbehör) med band och vulst på båda sidor2. Nätsidan levereras med FixOn beslag, och Tectum­systemet (takstång och multikoppling) gör det enkelt att montera nätsidan3.

CarbonX

IsaLite

195 g/m2

Vikt (kg): 240: 3,6 - 300: 3,7 - 360: 4,5 - 400: 4,8 - 500: 5,3 64


2

1

SUN SHINE SOLTAK I soltaket Sun Shine har vi lyckats kom­binera största möjliga stabilitet med minsta möjliga vikt. Blixtlåsförsedda tunnlar för hörnbenen ger extra stabilitet, och gör att soltaket inte fladdrar för vinden. Sun Shine levereras komplett med gavlar, som skyddar mot både sol och vind. Tack vare tunnlarna för benen, och det lätta CarbonX-stativet med IsaFix-kopplingar, är Sun Shine mycket lätt att sätta upp och ta ned. Om du redan äger ett Isabella heltält med 2,5 eller 3 meters djup, passar stativet till detta även till Sun Shine – rådgör med din återförsäljare. Du kan nu komplettera ditt Sun Shine soltak med en front (passar även till Sun Blue), så att du snabbt kan förvandla ditt soltak till ett reseförtält. Finns även special till Adria 361, A-mått: 760.

Djup (cm): 250

MATERIAL CarbonX

Zinox

IsaLite

195 g/m2

A-mått från - till (cm): 800-1175 SHADOW & SUNSHINE

Speciella detaljer: Blixtlåsförsedda tunnlar vid hörnbenen1. TEKNISKA ILLUSTRATIONER Levereras som standard med: Höger och vänster sida, FixOn, transport-, stativ- och pinnpåse.

800-940 · G13-16 950-1175 · G18-22

Extrautrustning: Front2. 65


1

2

3

ECLIPSE FRONTSOLTAK Vårt soltak Eclipse är inte bara avsett som ett frontsoltak till våra heltält, utan du kan också montera det direkt på vagnen (FixOn erfordras extratillbehör) – och därmed använda det som ett extra lätt resesoltak. Genom att montera Eclipse i baldakinen på ditt förtält får du en stor, skuggad terrass – lika stor som själva förtältet. CarbonX-stativ med TectumPro-systemet och IsaFix-kopplingar gör uppsättningen enkel, och ger dig stor flexibilitet. Önskar du lä under ditt Eclipse soltak, kan du komplettera med en gavel som passar på både vänster och höger sida.

MATERIAL

CarbonX

Djup (cm): 225/Magnum: 216 Storlekar från - till: G14-G21 Levereras som standard med: CarbonX med Tectum Pro system (Tectum Pro är ett smart kopplingssystem, som underlättar uppsättningen1) och F-link (F-link monteras på baldakinstängerna, och sätts ihop med ett klick2), Typhoon stormlinor, transportpåse. Extrautrustning: Eclipse kan förses med gavel (tillbehör) som enkelt monteras på stativet med hjälp av klickprofiler. Gaveln kan monteras på både höger och vänster sida3. Eclipse Magnum kan inte kompletteras med gavel. 66

Coated

polyester

TEKNISKA ILLUSTRATIONER G13-19 G13-19

G20-21 G20-21

G20-21

Magnum


COSY CORNER II Om du vill ha en mysig hörna där du kan sitta och njuta av stämningen på campingplatsen, är Cosy Corner II den perfekta lösningen. Cosy Corner II, som är 150 cm djup monteras enkelt tack vare den fastsydda vulsten och den medföljande anslutningsprofilen. Cosy Corner II kan placeras vid höger eller vänster dörr – eller till och med mitt på förtältet. Vill du ha en lite större myshörna utanför ditt förtält, går det också att montera två Cosy Corner II bredvid varandra. Vid beställning måste förtältets A-mått anges.

MATERIAL

Isacryl

295 g/m2

ECLIPSE & COSYCORNER

CarbonX

Isaroof

285 g/m2

67


1

68


2

Förvandla din Fiamma eller Thule påsmarkis till ett Isabella room Med dessa front- och sidostycken kan du förvandla din påsmarkis till ett ombonat förtält. Alla styckena har markkappa, som kan användas både ut- och invändigt, och de är försedda med justerbara stroppar för perfekt uppspänning. I fronten finns stora fönster för maximal utsikt, och till höger finns en dörr som kan rullas upp och knytas fast med band i öppet läge. Även höger gavel är försedd med dörr, och här finns även ett fönster, medan vänster gavel är försedd med två stora fönster. Ett stycke av PVC pressas mot husvagnens sida, och till­ sammans med justerbara stroppar ger detta en perfekt anslutning. Gavlarna fästs enkelt med kardborrband, och alla tre styckena är försedda med kardborrband för maximal anpassning till markisen. Front- och gavelstyckena är gjorda av 100 % polyester med markkappa av PVC. Färg: Ljusgrå/grå och Steel Blue. Gardiner med gardinstänger finns som tillbehör. En detaljerad monteringsanvisning medföljer.

Frontstycke för påsmarkis Fiamma Caravanstore 310/Thule Caravan style 300. 208103105 Fiamma Caravanstore 360/Thule Caravan style 350. 208103605 Fiamma Caravanstore 410/Thule Caravan style 400. 208104105 Fiamma Caravanstore 440. 208104605 Gavelstycken för påsmarkis Levereras i set om 2 (höger och vänster). FIA220/OMN 220 (208100005) OMN 250 (208100016) Gavelstycke för Thule 1200 (2,5 meter) Levereras som standard med: Stativ- och pinnpåse, tältväska och pinnupptagare. Extrautrustning: Gardinstänger. Gardiner Luxor white.

1 PVC-stycke minskar draget. 2 Montering av fronten. 3 Fastsättning med kardborrband.

MATERIAL CarbonX

FÄRGER IsaLite

Light grey

Antracit grey

Steel blue

195 g/m2 69

FRONTSTYCKE OCH GAVELSTYCKEN FÖR PÅSMARKIS

3


Hitta en utbyggnad som passar ditt isabella förtält Behöver du mer förvaringsutrymme, eller kanske ett extra sovrum? Då har Isabella många lösningar att erbjuda.

1 ANNEX ISABELLA INSIGNIA 2 ANNEX ISABELLA SAND

Annex 250 Insignia och Coal är stort annex med maximal ståhöjd och ett CarbonX-­ lättviktsstativ. Även Annex Sand har maximal ståhöjd, men levereras med ett stativ av stål. Samtliga utbyggnader från Isabella har en extra dragkedja, så att förtältgaveln kan användas som mellanvägg.

3 ANNEX ISABELLA COAL 4 INNERTÄLT TILL ANNEX Mått: 200 x 140 x 165 cm (plats för en liten, dubbel luftmadrass). Material: Bomull med fast golv av PVC. Kan även monteras inne i förtältet. 5 MELLANVÄGG TILL ANNEX Material: Bomull. Storlekar: 220, 250 och 300 cm

70


2 ANNEX ISABELLA SAND 220 Artikelnummer: 403112205 Markmått: 200 X 130 cm Material: Polyester Tillval: Innertält PENTA THIRTY UNIVERSAL 420 COAL UNIVERSAL 360 COAL

3 ANNEX ISABELLA COAL 220 Artikelnummer: 403502205 Markmått: 214 X 130 cm Material: Acryl Tillval: Innertält

2

ANNEX ISABELLA SAND 250 Artikelnummer: 403112505 Material: Polyester Markmått: 230 x 130 cm Tillval: Innertält

3 PRISMA COMMODORE SEED COMMODORE INSIGNIA AMBASSADOR SEED CAPRI COAL MAGNUM 250 COAL

ANNEX ISABELLA COAL 250 Artikelnummer: 403502504 Markmått: 230 x 140 cm Material: Acryl Tillval: Innertält

1 ANNEX ISABELLA INSIGNIA Artikelnummer: 403512506 Markmått: 230 x 140 cm Material: Acryl Tillval: Innertält

5

ANNEX

4

71


6

ISABELLA VINDSKYDD Alla Isabella vindskydd levereras som standard med stänger (inklusive överliggare), linor, tältpinnar och Stabilo-systemet. 1 LINEA 4-delat. Mått: 460 x 110 cm. Vikt: 5,6 kg. Material: Acryl/tonad folie/PVC. Färg: Granit/Black. Standard: CarbonX-stänger. 2 SUN 3-delat. Mått: 460 x 130 cm. Vikt: 8,3 kg. Färg: Grå. Material: Belagd polyester. Standard: Zinox-stänger. 3 ACRYL 3-delat. Mått: 460 x 130 cm. Vikt: 8,5 kg. Färg: Granit. Material: Acryl. Standard: Zinox-stänger. 4 FLEX GREY 3-delat. Grundmått: 460 x 140 cm. Vikt: 8,3 kg. Material: Belagd polyester. Standard: Zinox-stänger. Grundvindskyddet kan byggas ut i det oändliga med hjälp av extra sektioner. 5 SEKTIONER: Som grund-modellens mittsektion. Sektionsmått: 154 x 140 cm. Standard: Zinox-stänger. 6 STABILO-SYSTEMET består av lösa toppar och fötter. Systemet gör att vindskyddet alltid står stadigt. Ingår som standard för alla Isabella vindskydd – fotplattorna kan även köpas separat och användas till förtältet.

72


5

VINDSKYDD

1

2

3

4

73


74


’’feel free to feel free’’

75


Isabella furniture

1 76


2

1 HOPFÄLLBAR REGISSÖRSSTOL RED (700006236) Alu-stativ. Material: Polyweave (60% PVC Coating/40% Polyester) Mått: 11 x 81 x 51 cm. Vikt: 2,5 kg. Belastning: 100 kg. Färg: Röd 2 HOPFÄLLBAR REGISSÖRSSTOL DARK GREY (700006235) Färg: Mörkgrå

3

4 STRANDMADRASS (700006214) Hopvikbar strandmadrass där huvudgärden kan resas upp till sittställning. Strandmadrassen är försedd med axelrem som, tillsammans med den låga vikten, gör den lätt att ta med sig. Strandmadrassen är dessutom försedd med en smart, blixtlåsförsedd förvaringsficka. Mått: Utvikt 160 x 53 cm. Hopvikt 54 x 53 cm. Vikt: 2 kg. Material: Polyester/PVC. Färg: Mörkgrå 4

3 BEACH CHAIR (700006227) Hopfällbar strandstol med nackkudde. Inställbar i 8 positioner. Aluminiumstativ. Material: Polyweave (60 % PVC Coating/40 % Polyester). Mått: 67 x 11 x 72 cm Vikt: 2,9 kg Belastning: 100 kg. Färg: Mörkgrå

6

6 SOLSÄNG (700006212) med stoppad dyna. Underrede av aluminium samt solskydd. Material: Polyweave (60% PVC Coating/40% Polyester). Mått: L200 x B59 x H48 cm. Vikt: 5,6 kg. Max. belastning: 120 kg. Färg: Mörkgrå 5

MÖBLER

5 TÄLTSÄNG (700006215) Smart, hopfällbar säng med god liggkomfort – kan användas både som solsäng och extrasäng. Lätt att transportera, lätt att fälla ut och lätt att fälla ihop. Mått: Utfälld 205 x 78 x 51 cm Hopfälld 104 x 22 x 12 cm. Vikt: 6,5 kg. Max belastning: 100 kg. Material: Polyester/PVC. Färg: Mörkgrå. 77


1

2

3

1 THOR STOL (700006222) Campingstol med 8 positioner, inkl. nackkudde. Alu-stativ. Material: Polyweave (60% PVC Coating/40% Polyester). Vikt 5,2 kg Max belastning: 120 kg. Färg: Mörkgrå 2 CAMPINGSTOL THOR LIGHT GREY (700006231) Färg: Ljusgrå 3 CAMPINGSTOL THOR BLUE (700006232) Färg: Mörk blå

4 5

9 cm

4 CAMPINGSTOL ODIN (700006228) Campingstol med 7 positioner, inkl. nackkudde. Alu-stativ. Material: Polyweave (60% PVC Coating/40% Polyester). Vikt 5,3 kg. Max belastning: 120 kg. Mått: 9 x 65 x111 cm. Färg: Mörkgrå.

78

5 RELAX CHAIR (700006230) Campingstol med 8 positioner, inkl. nackkudde. Alu-stativ. Material: Polyweave (60% PVC Coating/40% Polyester). Vikt 10,2 kg. Max belastning: 120 kg. Färg: Mörkgrå


6 FOTSTÖD DARK GREY – TILL THOR STOL OCH ODIN STOL OCH BEACH CHAIR (700006216) Bekvämt fotstöd som kan fästas på Stol Odin, Stol Thor eller Beach Chair, med ett klick fästs fotstödets beslag på tvärstaget under sitsen på stolen. Fotstödet har ett lätt aluminiumstativ och ett behagligt tyg. Kan fällas ihop, och tar minimalt med utrymme under transport och förvaring. Material: Polyweave (60% PVC Coating/40% Polyester). Vikt: 1,1 kg. Mått: 90 x 48 x 36 cm. Belastning: 30 kg. Färg: Mörkgrå 7 FOTSTÖD LIGHT GREY – TILL THOR STOL OCH ODIN STOL OCH BEACH CHAIR (700006233) Färg: Ljusgrå 8 FOTSTÖD BLUE – TILL THOR STOL OCH ODIN STOL OCH BEACH CHAIR (700006234) Färg: Mörk blå

6

9 10

7

Denna lilla pall är lätt att ta med sig, och kan användas som fotpall eller till att sitta på. Med den nya bordsskivan, som läggs ovanpå den utfällda pallen, kan den snabbt och enkelt förvandlas till ett litet avlastningsbord

8 MÖBLER

9 PALL (700006201) Alu-stativ. Material: Polyweave (60% PVC Coating/40% Polyester) Vikt· 0,9 kg Max. belastning: 80 kg. Färg: Mörkgrå 10 B  ORDSSKIVA (700006217) Färg: Grå Vikt: 0,8 kg.

79


80


Stora, små, runda och fyrkantiga Praktiska campingbord med olika form och i olika storlekar. Borden kan fällas ihop, och tar därför minimalt med utrymme under transport och förvaring. Alla bord har en grå skiva, som är lätt att hålla ren.

1

1 CAMPINGBORD - Ø 100 CM (700006218) med grå skiva Stålstativ med 1 justerbart ben. Vikt: 9,2 kg. Belastning: 150 kg. Mått, hopfällt: 100 x 100 x 7 cm

2

3

4

5

2 CAMPINGBORD - 80 X 60 CM (700006219) med grå skiva. Stålunderrede med 1 justerbart ben. Vikt: 7,5 kg Belastning: 150 kg. Mått, hopfällt: 80 x 60 x 7 cm 3 CAMPINGBORD - 120 X 80 CM (700006206) med grå skiva. Stålunderrede med 1 justerbart ben. Vikt: 10,5 kg. Max. belastning: 150 kg. Mått hopfällt: 120 x 80 x 5,5 cm 4 CAMPINGBORD - 140 X 90 CM (700006205) med grå skiva. Stålunderrede med 1 justerbart ben. Vikt: 11,5 kg. Max. belastning: 150 kg. Mått hopfällt: 140 x 90 x 5,5 cm.

MÖBLER

5 VIKBART CAMPINGBORD 120 X 80 X 70 CM (700006229) Vikt 7,1 kg. Belastning: 30 kg. Hopfällt: 60 x 80 x 10 cm

81


Rymliga och praktiska Unikt förvaringsskåp med smart hopvikning som gör, att det kan stängas som en koffert. Benen ”knäcks” i beslaget, och viks in i skåpet när detta ska fällas ihop. Inklusive praktisk transportväska.

82


4

4 SKOHYLLA (700006237) Hopfällbar skohylla för förvaring av skor i förtältet. Kan fällas ihop och packas ner i en medföljande påse, därmed tar den minimimalt med plats när den inte används. Mått: 51x26x43,5 cm. Aluminiumstativ. Material: Polyweave (60 % PVC-bestrykning/40 % polyester). Färg: Dark Grey

1 1 HÖRNSKÅP (700006226) Inkl. förvaringsväska. Med 2 hyllor och fast toppskiva. Mått: 82 x 82 x 85 cm. Vikt: 9 kg. Max. belastning: 30 kg 2 HOPVIKBART SKÅP, DUBBELT (700006224). Inkl. förvaringsväska. Med 3 hyllor och fast toppskiva. Mått: 84 x 50 x 81 cm Vikt: 11 kg. Max. belastning: 30 kg. Inklusive förvaringsväska. 3 HOPVIKBART SKÅP, ENKELT (700006223). Inkl. förvaringsväska. Med 3 hyllor och fast toppskiva. Mått: 60 x 48 x 81 cm. Vikt: 8 kg. Max. belastning: 30 kg

3

MÖBLER

2

83


1 TRIPLIGHT (900060452) Smart LED lampa – idealiskt för camping! Använd som en ficklampa eller i tältet med det klickbara fästet runt stativet. Kan användas på 22-28 mm stänger. Lampan är batteri­ driven och ger ett trevligt mjukt sken.

84


1

5

Slät lampskärm till förtältet, som finns i tre olika designer 2 BLACK CHINTZ LAMPSKÄRM (900060386) Elegant lampskärm i svart, glänsande material. 3 ILUMI (900060392)

5 CLICKLIGHT (900060436) En lika enkel som elegant LED-belysning för användning i förtält. Clicklight sätts lätt fast på stativet och ger ett varmt och behagligt ljus. Försedd med touchstyrd dimmer och 7 m ledning. Kan användas på rör med diameter 2232 mm. Levereras med clips för att sätta fast ledningen på stativröret. Mått: H50 x B64 x L610 mm

4 CUBE CREME (900060450)

2

3

4

6

7

6 LEDNINGSCLIPS (900060440) Används för att sätta fast ledningar. Sätts lätt fast på stativet och kan användas på rör med diameter 22-32 mm. TILBEHÖR

7 ISABELLA LYXPLÄD (900060325) av smutsavvisande micro­ fibermaterial har en mjuk insida, och utsida med mockastruktur. Mått: B130 x L180 cm och den har langetterade kanter.

85


1 1 MULTI ORGANIZER (475000112) kan ställas på golvet i förtältet, där den blir den perfekta förvaringen för till exempel skor, strandsaker och tidningar. Multi Organizer är tillverkad av svart polyester, den är indelad i tre rymliga fack och den har både ytterfack och bärhandtag. Multi Organizer är dess­ utom hopfällbar, så att den knappt tar någon plats när den inte används. Utfälld mäter Multi Organizer. Mått: H28 x B55 x D30 cm

3

4

2 FLEX ORGANIZER (475000102) hängs enkelt upp i överliggaren i förtältet med hjälp av kardborrband. Flex Organizer är tillverkad av svart polyester, den har ett stort fack med hylla samt nätfickor på båda sidor. Flex Organizer är perfekt för förvaring av till exempel koppar, spel och handdukar. När Flex Organizer inte används, kan den fällas ihop så att den knappt tar någon plats.

3 TOP ORGANIZER (475000095) kan placeras på valfri extra överliggare (tillbehör för vissa modeller). Top Organizer är tillverkad av nät och polyester i svart färg. Nätet är ställbart, och Top Organizer™ tål en belastning på 5 kg. Praktiskt för alla småsaker, som böcker, kortlek eller andra spel, som du vill ha nära till hands. Mått: H58 x B30 x D24 x L150 cm

4  Med ORGANIZER HIGH (hög) (475000075) blir det lätt att hålla reda på alla småsaker, och du har dem alltid nära till hands. Tillverkad av belagd polyester. Några av fickorna är genomskinliga, så att innehållet syns. ­Monteras med TermoFix-beslag i FixOn-­ profilen. Mått: H 215 x B 80 cm 2

86


5

5 KYLVÄSKA (9000060420) Vem har inte någon gång råkat ut för att både smörgåsar och dryck blivit unket ljumma och oaptitliga? Med den nya kylväskan från I­sabella, som är perfekt för sköna dagar på stranden eller för utflykter i skog och mark, är det dock inte längre något problem att hålla kylan. Förutom ett stort isolerat utrymme, med plats för både mat och dryck, har väskan även ett isolerat utrymme i locket. Ett blixtlåsförsett fack på framsidan, samt en nätficka på vardera gaveln, ger extra förvaringsutrymme. Kylväskan är försedd med avtagbar axelrem, och den är tillverkad i PVC-belagd polyester i en elegant mörkgrå färg. 25 liter. Mått: H36 x B34 x L27 cm

6

7 TILLBEHÖRSVÄSKA/SPORTVÄSKA (900060218) för allehanda småsaker.

6 WEEKENDVÄSKA (9000060421) Med den nya, smarta sportbagen/weekendväskan från Isabella får du en rymlig väska med många användningsområden. I väskans stora fack finns både ett fack – försett med kardborrlåsning – för till exempel en laptop och en blixtlåsförsedd nätficka för småsaker. I väskans botten finns dessutom ett separat utrymme – även detta med blixtlås – för till exempel våta kläder och handdukar, skor och liknande. Väskan, som är tillverkad av svart konstläder. Mått: H30 x B21 x L54 cm är försedd med både en bred, justerbar axelrem och kraftiga handtag TILBEHÖR

7

87


1 1 TÄLTVÄSKA för transport och förvaring av ditt förtält. Finns i 3 olika storlekar. S: 900060214 M: 900060215 L: 900060216

2 STATIVVÄSKA (900060217) med blixtlås för transport och ­förvaring av stativet. Mått: B30 x L120 cm

2

3 Praktisk NECESSÄR för ­c ampingbruk, som kan hängas upp så att innehållet blir lätt åtkomligt. Försedd med vattentätt blixtlås och många fickor som gör det lätt att hålla ordning på toalettsakerna. Färger: Grå (900060411) eller Röd (900060410) Mått: H20 x B30 x D10 cm

4

4 Med en PINNVÄSKA (900060300) från Isabella är det lätt att hålla ordning på tältpinnarna. Även för el-adaptrar och andra småsaker. Mått: H20 x B30 x D10 cm

3 88


5 HÅLLARE FÖR HUSHÅLLSPAPPER (900060417) Smart hållare för hushållspapper. Tillverkad i grå akryl med påtryckt ­Isabella ”koöga”. Håller hushållspapper på plats och kan manövreras med en hand. Färg: Antracit Material: Akryl Mått: Ø14 x H23 cm

6 GRYTLAPPAR / GRYTUNDERLÄGG (900060422) Mjuk och flexibel grytlapp i ­silikon, som även kan an­vändas som grytunderlägg. Den är utformad som ett ”koöga” med upphängningshål. Är lätt att rengöra genom att skölja under kranen eller maskindiska. Färg: Antracit. Material: Silikon. Mått: Ø20 cm, höjd 1 cm. Antal i förpackning: 2 st

6

5

7

8

9 12 10

12 HERCULES TRIPLE ™ (900060453) – det ultimata hjälp­medlet för att spänna ut stativet.

7 ISACLEAN ALL-YEAR (900060431) För regelbunden rengöring under hela säsongen. 8 ISACLEAN SEASON (900060432) För den noggranna rengöringen vid säsongsavslut, innan du packar ihop ditt förtält inför vintern.

13 STORMSÄKRINGSSATS (900060195) som säkrar tältet vid kraftig blåst och förhindrar slitage på tältduken.

13

9 ISACLEAN WINDOW (900060434) För rengöring av tältfönstren tillsammans med den medföljande micro­ fibertrasan.

14 ISABELLA PINNUPPTAGARE (900060005) TILBEHÖR

10 AQUATEX Efter att du har rengjort med något av IsaClean-medlen, rekommenderas det att du efterimpregnerar ditt förtält – lämpligtvis med Isabella AquaTex – för att tältet även framgent ska vara vattentätt.

14

89


1

3

2

1 En dörrmarkis, som ger lä vid dörren, finns i färger anpassade till Isabella förtält. (Bilden visar Commodore.) 2 Penta Black dörrmarkis passar Penta förtält och ger lä vid dörren. Tillverkad av PVC. 3  Med en dörrmarkis på husvagnen får du ett skydd över entrén, så att du kan öppna dörren utan att det regnar eller snöar in. Dörrmarkisen monteras genom att ett vulstbeslag hakas fast i listen i husvagnens nederkant – snabbt och enkelt. Mått: 145 x 180 x 95 cm. Vikt: 3,8 kg. Material: Isacryl. Stativ: Zinox med T-Rex, justeringsbeslag och stödfot mot vagnen. Färg: Granit.

90


4

5

TILBEHÖR

4 Mellanvägg av belagd polyester med fönster, som finns i två storlekar för att passa alla Isabella förtält med ett djup på 2,5 eller 3,0 meter. (Finns även specialmodell för Penta.) När man vill kunna använda hela tältets bredd, kan skiljeväggen enkelt tas bort. Kan förses med gardiner med hjälp av gardinclips (tillbehör)

91


1

1  Med en nätfront kan du välja att helt ta bort frontpanelen på ditt förtält och ersätta den med nätfronten. Du kan också låta frontpanelen sitta kvar och ha möjligheten att vika ner fronten så att du får en veranda med nätfronten monterad som skydd mot insekter. Detta är en stor fördel i varmt klimat där bra ventilation är ett måste. Nätfronten kan spegelvändas så att den kan användas på både höger och vänster sida. Nätfronten fästs enkelt i stativet med clips. Nätfronten passar på Commodore Seed, Commodore Insignia, Ambassadör, Capri Coal samt de vanligaste äldre modellerna i storlek G14-G20

92


2

3

2  Denna nätgavel, som monteras på den ena överliggaren, gör det möjligt att ersätta hela gavelstycket med ett stort myggnät. Ett ”måste” för den som reser söderut, och inte vill besväras av insekter. Finns för förtält med ett djup på 250 eller 300 cm

TILBEHÖR

3 Fönstermarkis med solfilter som håller solens strålar ute, men utsikten inifrån fri. Den antracitfärgade markisen finns i två bredder – 190 cm eller 215. Djup: 84 cm. Den enkla stativkonstruktionen passar nästan alla husvagnar. Tack vare Band-it™ softgriphandtagen är markisen mycket lätt att montera.

93


1

2

1  Ett termotak minimerar kondens­bildningen, och rekommenderas därför vid camping under för- och eftersäsong. Har lamputtag. Monteras med Termo-Fix-beslag och finns till Prisma, Penta, till förtält med ett djup på 250 eller 300 cm. universal- och vintertält. 2 H  julhuskappa i universalutförande. Det är aldrig trevligt när en mysig kväll i förtältet störs av kyla och drag. Fram till nu har det funnits hjulhuskappor anpassade till olika husvagnsmodeller, men nu lanserar Isabella en hjulhuskappa i universalutförande som passar på alla husvagnar och som dessutom monteras helt utan skruvar. Kappan dras i stället in i en skena, som fästs på husvagnen med dubbelhäftande tejp. Hjulhuskappan finns i längderna 75 cm (481100075) 150 cm (481100150) , och höjden på kappan kan enkelt justeras. Skenan, som är gjord av aluminium, kan vid behov kapas med hjälp av en bågfil.

94


3

4

3  O m du drömmer om att campa på vintern, rekommenderar vi att du monterar vår vintersäkring, som gör att tältet tål större snömängder. Består av två extra överliggare, FixOn samt tre stödstänger. Finns till alla universal- och vintertält.

TILBEHÖR

4 Aluminiumtakränna med avlopp. Monteras under gavelmarkisen på de flesta modeller, och förhindrar att vatten och smuts rinner längs gaveln. Finns i längderna 300, 350 eller 400 cm.

95


Isabella Flooring Concept Campingkomforten börjar i golvhöjd Med Isabella Flooring Concept får du alla valmöjligheter, oavsett hur du campar. Vi har skapat ett koncept som ger dig möjlighet att anpassa de enskilda delarna till ditt aktuella behov. Du får den ultimata lösningen, oavsett om du ligger stilla, reser runt, är helårs­ campare, sommarcampare eller... Underlagstyperna är desamma. Skillnaden ligger i hur man kombinerar dem. Du kan fokusera på det som är viktigast för din camping: Stabilitet, finish, rengöring eller komfort. Här är tre förslag:

1 2 3

TILL DEN SOM FÖREDRAR ATT RESA

och vill ha komfort och enkel rengöring rekommenderar vi: ·  ISABELLA GROUND COVER ... skyddar förtältet mot smuts. ·  ISABELLA GROUND SHEET ... för att undvika fukt från marken. ·  ISABELLA CARPET ... för en snygg finish som är enkel att hålla ren.

TILL SÄSONGSCAMPAREN

som ligger stilla på en plats och vill ha komfort och enkel rengöring rekommenderar vi: ·  ISABELLA GROUND COVER ... skyddar förtältet mot smuts. ·  ISABELLA GROUND SHEET ... för att undvika fukt från marken. ·  ISABELLA COMFORT CARPET ... för isolerande och mjuk komfort. ·  ISABELLA CARPET ... för en snygg finish som är enkel att hålla ren.

TILL DEN SOM FÖREDRAR ATT LIGGA STILL

och som alltid stannar på samma plats och vill ha komfort, ett stabilt underlag och enkel rengöring rekommenderar vi: ·  ISABELLA GROUND COVER ... skyddar förtältet mot smuts. ·  ISABELLA FLOOR ... för ett stabilt och plant golv. ·  ISABELLA GROUND SHEET ... för att undvika fukt från marken. ·  ISABELLA COMFORT CARPET ... för isolerande och mjuk komfort. ·  ISABELLA CARPET ... för en snygg finish som är enkel att hålla ren.

Se mer om Isabella Flooring Concept på Isabella.net. 96


ISABELLA CARPET

ISABELLA COMFORT CARPET

ISABELLA GROUND SHEET

ISABELLA FLOOR

ISABELLA FLOORING CONCEPT

ISABELLA GROUND COVER

97


5

ISABELLA CARPET

4 ISABELLA COMFORT CARPET

3

ISABELLA GROUND SHEET

2

Isabella – lager på lager För att förhindra att förtältet smutsas ned, lägger du först ut Ground Cover. Lägg därefter Isabella Floor i hela förtältet. Vid gavlarna kan du behöva snedkapade stycken. Comfort Carpet håller värmen, och gör golvet mjukt och skönt att gå på. Till sist rullar du ut förtältmattan, som både ger ett snyggt intryck och underlättar städningen. 1 ISABELLA GROUND COVER är det perfekta underlaget för förtältet. Det skyddar mot smutsstänk på tältväggarna, och det gör att rengöringen av markkappan blir mycket enklare. Levereras på rullar á 2 x 18 m (36 m2)

ISABELLA FLOOR

1

ISABELLA GROUND COVER

4 ISABELLA FLOOR Om du tillbringar mycket tid i ditt förtält vill du ju gärna ha ett golv som är plant, så att mattorna­ligger snyggt. Isabella Floor är ett plastgolv med många fördelar. Det är lätt att lägga, och du gör det helt utan verktyg eftersom plattorna har ett inbyggt låssystem. Det är lätt att förvara och det håller mycket länge. Till Isabella Floor finns också snedkapade stycken och hörn som inte bara ger en snygg finish utan också underlättar för exempelvis rullstolsburna. 3 ISABELLA GROUND SHEET Underlaget Isabella Ground Sheet finns I flera olika storlekar för att passa just ditt tält. Lägg skyddsunderlägget under din tältmatta för att undvika fukt och väta från marken. Isabella markunderlag är försett med förstärkta plasthörn, vilket ökar livslängden, samt med ringar i hörnen för att enkelt kunna fästas mot marken. Färg: antracit färgat. Material: PU 160 g/m2 Djup: 270, 320, 370cm Längd: 500, 600, 700, 800 cm. 4 ISABELLA COMFORT CARPET är ett mjukt, isolerande underlägg som läggs under förtältmattan för att hålla kyla och fukt borta. Levereras på rullar om 1,5 x 15 m (22,5 m2) 5 ISABELLA CARPET

Till Isabella Floor finns olika snedkapade stycken, som ger en snygg finish. 98

Isabella Floor har ett unikt låssystem.


Behagligt underlag till ditt förtält

free PHTHALATE

Isabella Carpet

Isabella Carpet matchar ditt Isabella förtält perfekt. Mattorna är smidiga men ändå kraftiga och hållbara. Välj mellan olika vikt och kvalitetsnivåer. Eftersom mattorna efter vävningen är behandlade i en värmepress, kan du klippa dem även diagonalt efter förtältets form. Premium: Förtältsmatta i exklusiv melerad design. Regular: Stort urval i mellanklassen. Light: Lågprisalternativet med kvalitet PREMIUM 1 Sol 2,5-3,0-3,5 m 2 Frigg 2,5-3,0-3,5 m REGULAR 3 Freja/Light Grey 2,5-3,0 m 4 Trud/Dark Grey 2,5-3,0 m 5 Idun/Blue 2,5-3,0 m LIGHT 6 Grid 2,5 m

7 ISAGRIP (900060290) IsaGrip används för att hålla fast mattor och under­lag. IsaGrip monteras enkelt, utan att mattan skadas. 1

2

3

4

5

6

7

CUTS W/O

UV

RESISTANT

EASY

TO HANDLE

FRAYING

FLAME

RETARDANT

VERY

COMFORTABLE

HIGH

DESIGN

LOW

WEIGHT

ISABELLA FLOORING CONCEPT

ECO

FRIENDLY

WATER

RESISTANT

EASY

TO CLEAN

99


För att kunna hitta rätt storlek på förtältet måste du känna till vagnens fabrikat och modell, ­årsmodell samt ”A-måttet” som du får fram så här: Ställ vagnen plant. A-måttet är längden från marken, genom hela förtältskenan och ner till marken igen. Lättast mäter du med hjälp av ett snöre (se bilden). För universal- och vintertält är förtältskenans höjd över marken avgörande - A-måttet har här ingen betydelse. Alla Isabellas heltält kan även användas som deltält. En skumgummikudde, en stödstång och två klickprofiler gör, att det blir tätt mot vagnsidan. Dessa delar kan köpas som tillbehör.

CIRKAVIKT (KG)

Heltält som litet deltält

MAGNUM 250 COAL MINOR UNIVERSAL 420 COAL UNIVERSAL 360 COAL WINTER SHADOW

500 5,3

400 4,8

Heltält som litet deltält

36,5 28,3 51,5 46,0 28,3 300 240 3,7 3,6

360 4,5

CIRKAVIKT (KG)

Minor

Magnum

FRONTSTORLEK, FOT Isabella storlek Täcker a-mått från - till

10 675 666-685

12 750 736-760

13 800 786-810

14 850 836-860

16 900 886-910

18 950 936-960

19 1000 986-1010

20 1050 1036-1060

21 1100 1086-1110

22 1150 1136-1160

23 1200 1186-1210

Isabella storlek Täcker a-mått från - till Isabella storlek Täcker a-mått från - till Isabella storlek Täcker a-mått från - till Inkl. stativ Zinox (A)/ CarbonX (B)/MegaFrame (C) PRISMA PENTA THIRTY COMMODORE SEED COMMODORE INSIGNIA AMBASSADOR SEED CAPRI COAL SUN SHINE SUN SHINE FRONT

700 686-715 725 716-735

775 761-785

825 811-835

875 861-885

915 901-925 925 911-935 940 926-950

962 948-972 975 961-985 989 975-999

1015 1001-1025 1025 1011-1035

1075 1061-1085

1125 1111-1135

1175 1161-1185

1225 1211-1235

A

A

A

B

B

B

A

B

52 49,3 41,5

C 76

43,9 36,8 32,5 27,5 33,3 28,3 36,0 31,0 43,1 36,0 22,2 17,2 24,7 18,4 7,5 7,5

ECLIPSE

A 56,6 49,3 49,3 45,4 44,6 25,1

8,7

Gardiner Alla Isabellas förtält levereras med gardiner,­och till det unika Prisma-förtältet finns dessutom möjligheten att välja mellan två olika designer på gardinerna. Alla gardiner är färgmässigt anpassade till förtältets färger, för att bilda en harmonisk enhet. Det specialutvecklade gardinsystemet gör att uppsättningen och nedtag­ningen, går lätt. Materialet i alla Isabellas gardiner är efterbehandlat, så att det bättre ska motstå mögel, svamp och jordslag, som ju kan uppstå vid stora temperaturväxlingar. Denna speciella efterbehandling kan ”återställas” efter tvätt, genom att stryka gardinerna.

B

41.5 41.5 38,3 37,5 18,8 7,5 8,9

C

A

73,0 83,3 69,0 54,5 54,5 49,8 49,8 26,0

B

C

A

B

C

96,0 97,0 93,2 71,0 95,2 45,0 68,5 61,5 50,0 75,5 45,0 68,5 61,5 50,0 75,5 42,2 56,5 46,0 42,0 56,5 46,0 21,1 29,9 21,4 7,5 7,5 9,2

9,5

A

B

C

A

B

C

119,2 120,7 83,3 112,2 84,3 113,2 63,0 51,5 77,0 69,6 56,5 88,0 63,0 51,5 77,0 69,6 56,5 88,0 58,0 47,5 64,0 52,5 58,0 47,5 63,9 52,4 30,1 21,6 30,7 23,9 9,0 9,0 9,6

9,9

A

B

C

A

B

C

137,0 137,5 90,6 123,3 91,4 124,1 71,1 58,0 89,5 79,5 63,5 99,0 71,1 58,0 89,5 79,5 63,5 99,0 65,7 57,4 65,5 54,0 31,1 24,3 9,0 Läsida: 2,5

FÖRKLARING TIL TEKNISKA ILLUSTRATIONER Frontindeling/gavelritning Siffror Täcker A-mått från – till (cm) Prisgrupp (G) Röda prickar Antal taköverliggare. Röd linje Blixtlås för nedfällbara/avtagbara stycken. Grått fönster Myggnätsfönster med folieklaff. CUBE CREME 936-1035 · G18-19

URBAN SAND

Golvritning Pil uppåt/nedåt + siffra Golvdjup i cm Pil vänster/höger + siffra Golvbredd i cm (deltält) A-mått Kan fås i Isabella A-mått från – till (cm) (anges endast för heltält) Röd linje Nedfällbara/borttagbara stycken. Prickad linje Baldakin. Svarta vinklar Dörröppningar. 380 380 300 300

BOWLINE GREY 100

Som stort deltält

A900-A1225

230 230


Utsökta material Isacryl Light är ett genomfärgat (”dysfärgat”) strukturvävt material extra lätt acrylmaterial, som gör det speciellt lämpat för reseförtält.

Isabella använder endast bästa möjliga material, tillverkat av världens ledande leverantörer. Isacryl är ett genomfärgat (”dysfärgat”) strukturvävt material i kraftig kvalitet, och färgningsmetoden ger högsta möjliga ljusäkthet. Vävens täthet, samt impregneringen, gör att vatten hålls ute på ett effektivt sätt. Samtidigt är Isacryl ett material, som kan ”andas”, vilket ger bästa möjliga inomhusklimat i förtältet.

IsaLite är ett belagt polyestermaterial, som förenar god slitstyrka med låg vikt, samtidigt som det är lätt att hålla rent. PVC/Polyester är en mycket kraftigt och vattenogenomträngligt material Fönsterfolien är den bästa som går att uppbringa på marknaden. I vissa förtältsmodeller är folien dessutom tonad, för att dämpa solinstrålningen, och i tält avsedda för vinterbruk används en folie, som tål extrem kyla.

Alla Isabella förtält har ett tak, som är gjort av en kraftig uv skyddande acrylatbelagd poly­esterväv, som dessutom är lackerad för att minska nedsmutsningen. Takduken är genomimpregnerad i 3 skikt (undantaget Capri, som har 2 skikt för att göra det lättare och mer ”resvänligt). Takets insida är mönstrad, vilket inte bara ger en mer ombonad känsla i förtältet utan också gör att eventuell smuts på utsidan inte syns så tydligt.

PIKTOGRAM – FÖRKLARINGAR

Tak (A)·Duk (B)·Sockel (C) PRISMA PENTA THIRTY COMMODORE SEED COMMODORE INSIGNIA AMBASSADÖR SEED CAPRI COAL MAGNUM 250 COAL MINOR UNIVERSAL 360 COAL UNIVERSAL 420 COAL WINTER SUN SHINE SUN SHINE FRONT CAPRI – ERIBA TOURING T@B ADRIA ACTION 360

A

B

B+C

240

240

B 290 295 295 295 295 260 295 260 295 295

A 285 285 285 285 285 240 285

CarbonX

A

B

C

Kan förses med kraftigt Zinox stålstativ med T-Rex lås­ beslag. Kan förses med CarbonX lättviktsstativ och IsaFix låsbeslag.

C 380 380 380 380

350 350

285 285 380

195 195

A

Som tillval finns extra kraftiga Zinox MegaFrame stål­ stativ med 32 mm rördiameter, svetsade hörn och dubbel skruvlåsning.

80% PVC

Isaroof uv skyddande acrylat­ belagd poly­esterväv, som dessutom är 3 skikt lackerad.

72% PVC

35% PVA

100% acryl

100%

Material (g/m2)

285 g/m2

polyester

195 g/m2

Isaroof

MegaFrame

Zinox

20% polyester

IsaLite mycket lätt och lättskött material.

polyester

Zinox

Belagd polyester ett mycket lättskött material med låg vikt.

77% PVC

IsaLite

260 g/m2

Coated

23% polyester

Isacryl

Isacryl Light är ett lätt acryl­ material med mycket goda ”andningsegenskaper” 260 g/m²

Light

PVC/Polyester mycket ­kraftigt och vattenogenomträngligt material.

PVC

28% polyester

295 g/m2

Isacryl material med god ”andningsförmåga” 295 g/m2

65% polyester

Isacryl

520

380 380 380

195 195

260 295 260

240 285 240

350 380 350

101


Isabella A/S förbehåller sig rätten till ändringar och förbättringar i programmet utan föregående meddelande, och reserverar sig även för eventuella tryckfel. Av trycktekniska skäl kan färgdifferenser förekomma mellan katalogen och produkterna. Copyright © 2016 Isabella A/S All information, bilder och text i denna katalog är copyrightskyddade och får ej kopieras utan skriftligt tillstånd från ISABELLA A/S. Reklamationsrätt På alla fabriksnya produkter från Isabella, avsedda för privat bruk och använda för sitt normala ändamål, gäller en reklamationsrätt på 24 månader räknat från inköps­ datum. Ditt förtält innebär en stor investering, och vi på Isabella vill hjälpa dig att vårda din investering – även efter köpet. Vi ger dig därför inte bara det lagstadgade konsumentskyddet, utan lämnar också 2 års garanti på alla våra produkter. Registrera ditt förtält och få ytterligare ett års garanti! Se villkoren för www.isabella.net/se/support/ garanti-och-registrera

LEVERANTÖR AV KANT- OCH SPECIALBAND

LEVERANTÖR AV KANTBAND

LEVERANTÖRER AV FÖNSTERFOLIE

Flexible by the metre…

www.elas.dk

LEVERANTÖRER AV TÄLTDUK

LEVERANTÖR AV STATIV

LEVERANTÖRER AV BLIXTLÅS

LEVERANTÖR AV MATERIAL TILL SOCKLAR

102

LEVERANTÖRER AV GARDINTYG

LEVERANTÖR AV SYTRÅD


’’feel free to visit www.isabella.net’’

103


Isabella A/S · Isabellahøj 3 · 7100 Vejle · Tel. +45 75 82 07 55 · www.isabella.net

DEUTSCHLAND / ÖSTERREICH / SCHWEIZ Isabella Vorzelte Deutschland GmbH Max-Planck-Str. 4 DE-34253 Lohfelden Tel. +49 (0561) 51 20 33 info-de@isabella.net NEDERLAND Isabella Nederland BV Postbus 90 NL-3870 CB Hoevelaken Tel. +31 (033) 2541100 info@isabella.nl NORGE Norsk Isabella A/S Postboks 57 NO-1740 Borgenhaugen Tel. +47 69 127575 info@isabella.no UNITED KINGDOM Isabella International Camping Limited Drakes Farm Drakes Drive Long Crendon Buckinghamshire HP18 9BA Tel. +44 (01844) 20 20 99 info@isabella.co.uk BELGIUM / FRANCE / LUXEMBOURG Camping Distribution Rue de Baronhaie, 63 BE-4682 Heure-le-Romain Tel. +32 (0)42 27 46 32 info@camping-distribution.com

ITALIA Automarket Bonometti spa via Lago D’Iseo, 2 IT-36077 Altavilla Vicentina Tel. +39 3401 265285 Rzeczpospolita Polska Pro Camp ul. Krotoszynska 43 PL-51-009 Wroclaw Tel. +48 (71) 352 47 75 info@procamp.pl SLOVENIJA Freedom Center AC izvoz – Celje Center, Mariborska C. 200 a SI-3000 Celje Tel. +386 59 032 145 SVERIGE Kama Fritid AB Box 114 SE-560 27 Tenhult info@kamafritid.se SUOMI Kama Fritid Oy Aurinkokuja 5 FI-33420 Tampere info@kamafritid.fi OTHER COUNTRIES: Please contact Isabella A/S in Denmark.

SE 17

Isabella 2017 - Sverige  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you