Page 1

DEUREN & RAMEN BINNEN EN BUITEN VOORBEREIDING & AFWERKING

De Waegenaere NV

Bieke


Voorbereiding van deuren en ramen binnen en buiten met lakverf

Op nieuw – onbeschilderd hout  Oneffenheden of onvoldoende geschaafd hout opschuren met schuurpapier Siarex korrel 100 – 120  Scherpe hoeken wat afronden met schuurpapier voor een betere kantendekking te garanderen.  Stof wegnemen met een licht bevochtigde doek.  Hout goed laten drogen.  Een grondlaag Fassiprim (solventgedragen) of Fassiprim Aqua (watergedragen) aanbrengen.  Afhankelijk van de aangebrachte primer de droogtijd zeker respecteren.  Oneffenheden, putjes en gaatjes opvullen met Polyfilla plamuur, voor grotere herstellingen renovatiepasta gebruiken.  Als alles uitgehard is de grondlaag lichtjes schuren met schuurpapier Siarex korrel 150 of met een schuurmatje.  Naden en voegen opspuiten met Elastopro – een elastisch voegmiddel.  Een tweede laag primer aanbrengen en laten drogen.  Weer lichtjes opschuren met waterschuurpapier Siawat korrel 220.  Alles goed ontstoffen met een vochtige doek.  Raam en niet te schilderen delen afplakken met schilderstape.  Afwerken met 2 lagen Fassilux Gloss (hoogglanzend) of Fassilux Satin (zijdeglanzend) op solventbasis of Fassilux Aqua Gloss, Fassilux Aqua Satin en Fassilux Aqua Mat op waterbasis.  Tussen de twee eindlagen ook lichtjes opschuren met schuurpapier korrel 180 – 220.  Schilderstape verwijderen als de verf nog nat is.


Op al geschilderd hout in goede staat  Ontvetten en afwassen met Solarine of met ammoniakwater en goed naspoelen.  Herstel waar nodig is met Polyfilla plamuur of renovatiepasta bij grote herstellingen.  Schuren met schuurpapier Siarex korrel 150 – 180.  Stof verwijderen met vochtige doek en goed laten drogen.  Raam en niet te schilderen delen afplakken met schilderstape.  Afwerken met 2 lagen Fassilux Gloss (hoogglanzend) of Fassilux Satin (zijdeglanzend) op solventbasis of Fassilux Aqua Gloss, Fassilux Aqua Satin en Fassilux Aqua Mat op waterbasis.  Tussen de twee eindlagen ook lichtjes opschuren met schuurpapier korrel 180 – 220.  Schilderstape verwijderen als de verf nog nat is.

Op al geschilderd hout in slechte staat  Ontvetten en afwassen met Solarine of met ammoniakwater en goed naspoelen.  Verwijder de slecht hechtende en afbladderende verf door te schuren met schuurpapier korrel 40 – 60 – 80, door af te branden met een verfschroeier of door gebruik te maken van Rapid Super Plus – een afbijtmiddel.


Voorbereiding van deuren en ramen binnen en buiten met beits

Op nieuw hout  Onbehandeld hout schuur je best met droog schuurpapier Siarex korrel 100 – 120.  Scherpe hoeken wat afronden met schuurpapier voor een betere kantendekking te garanderen.  Stof wegnemen met een licht bevochtigde doek.  Hout goed laten drogen.  Direct beits aanbrengen tot verzadiging van het hout – satijnglanzend uitzicht.

Op verweerd hout  Schuren met schuurpapier Siarex korrel 60 – 80 tot het natuurlijke kleur zichtbaar is.  Daarna fijnschuren met schuurpapier Siarex korrel 150 – 180.  Stof wegnemen met een licht bevochtigde doek.  Hout goed laten drogen.  Direct beits aanbrengen tot verzadiging van het hout – satijnglanzend uitzicht.

Op reeds behandeld hout in goede staat    

De bestaande laag wat mat schuren. Stof wegnemen met een licht bevochtigde doek. Hout goed laten drogen Nieuwe laag beits aanbrengen.


Op reeds behandeld hout in slechte staat  Afschilferende houtveredeling volledig verwijderen door te schuren, af te steken, af te branden of met een afbijtmiddel.  Daarna opschuren tot op het gezonde hout met schuurpapier Siarex korrel 80 – 100.  Nog eens fijnschuren met een korrel 120 – 150.  Stof wegnemen met een licht bevochtigde doek.  Hout goed laten drogen.  Direct beits aanbrengen tot verzadiging van het hout – satijnglanzend uitzicht.


Voorbereiding van deuren en ramen binnen en buiten met vernis

Op onbehandeld hout  In de richting van de houtvezel droog schuren met schuurpapier Siarex korrel 180 – 220.  Stof verwijderen met een in de White spirit gedrenkte doek.  Twee lagen vernis zetten, voor buiten 3 lagen.

Op gevernist hout  Ontvetten en afwassen met Solarine of met ammoniakwater en goed naspoelen.  Nat opschuren met schuurpapier Siawat korrel 240.  Stof verwijderen met een in de White spirit gedrenkte doek.  Nieuwe laag vernis aanbrengen.


Afwerking van hout binnen en buiten Bij het schilderen van hout buiten kan je kiezen uit verschillende methodes: Beits:  De structuur van het hout blijft zichtbaar. Je kunt kiezen tussen een kleurloze afwerking of uit een gamma van houtkleuren van lichte eik tot ebbenhout.  Beits geeft voeding aan het hout, dringt in het hout en is niet filmvormend.  Bij nieuw hout is het beter om de eerste maal de behandeling verschillende malen te herhalen tot het hout verzadigd is en er een satijnglans op het hout zichtbaar wordt.  Een kleurloze afwerking kan je gebruiken nadat er eerst een gekleurde beits op gezet is – een kleurloze beits alleen is niet UV-bestendig.  Tegenwoordig kan je de Fassitek ook krijgen in een paar decoratieve kleuren.  De beits is op solventbasis en heel vloeibaar.  Wens je een dikkere beits dan ben je beter om een Fassitek thixo-versie te nemen.

Watergedragen dekkende beits:  Houtstructuur blijft zichtbaar. Je kunt kiezen uit oneindig veel kleuren die wij direct aanmaken met de mengmachine.  Fassitek Aqua Opaque kan zowel als primer en als eindafwerking gebruikt worden.  Dit product is microporeus – laat het hout ademen, is vochtregulerend en waterafstotend.  Het is een gemakkelijk aan te brengen product met een uitstekende vloei en dekkracht en overschilderbaar na 2 uur.  Fassitek aqua opaque is een ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk en toch bijzonder duurzaam elastisch systeem.  Is gemakkelijk toe te passen op ramen, deuren, poorten en tuinhuizen.


Watergedragen houtprimer voor extra UV-bescherming:  Fassitek UV wood primer is een kleurloze houtprimer die het effect van UV-beschadiging zichtbaar vertraagt.  Voor gebruik buitenshuis onder Fassitek, Fassitek Thixo en Fassithane vernis.

Vernis:  Solventgedragen vernis op basis van polyurethaan voor binnen- en buitengebruik.  Deze vernis Is sneldrogend, niet vergelend en kras- en slijtvast.  Fassithane gloss en Fassithane satin kunnen beide voor buiten gebruikt worden.  Fassithane mat is enkel voor binnengebruik.  Plasti-Parket is een polyurethaan-alkydvernis voor de bescherming van trappen en parketvloeren die het onderhoud vergemakkelijkt.

Verf op solventbasis:  Fassiprim als primer gebruiken om daarna af te werken met Fassilux Satin of Fassilux Gloss.  Fassiprim is op basis van soya-alkydharsen, heeft een goede vloei en hechting op het hout.  Fassilux Satin is een zijdeglanslak, Fassilux Gloss een hoogglanslak voor binnen- en buitenwerk op basis van alkydharsen.  Gemakkelijk en snel te verwerken met een goedde dekking, snelle droging en een egale glans.  Is direct aan te kleuren naar keuze met onze mengmachine.  Fassicoat is een één-pot-systeem, dat betekent dat deze dient zowel als hechtings-,grond- en eindlaag.


Verf op waterbasis:  Fassiprim aqua gebruiken als primer onder een afwerkingslaag van Fassilux Aqua Mat, Fassilux Aqua Satin of Fassilux Aqua Gloss.  Fassiprim Aqua is een vochtregulerende, matte acrylaat met een zeer goede hechting en vloei. Is snel droog, opschuurbaar en gemakkelijk te verwerken.  Fassilux Aqua Satin is een zijdeglanslak, Fassilux Aqua Gloss een hoogglanslak voor binnen- en buitenwerk op basis van polyurethaan/alkydemulsie met een laag VOC-gehalte en geurarm.  Fassilux Aqua Mat enkel voor binnen gebruiken.  Deze lakverven hebben een uitstekende vloei en zorgen voor een strak en verzorgd schilderwerk.  Cachemire Laque Mate is de final touch om uw interieur een extra dimensie te geven.  Pegacryl satin is een watergedragen zijdeglans acryllak voor binnen en buiten. Hoge vulkracht, UV-bestendig en een strakke vloei zijn de eigenschappen van deze verf.


Tips en weetjes

1. 2. 3.

4. 5. 6.

7.

8. 9. 10. 11. 12.

Altijd het hout eerst ontvetten vooraleer te schuren, zo voorkom je dat het vuil in het hout geschuurd wordt. Steeds in de richting van de houtvezel schuren. Om de hechting van de verflagen te controleren doe je het volgende: geef met een scherp mes een 5-tal evenwijdige inkepingen horizontaal en verticaal in de bestaande verflagen tot op de ondergrond. Kleef een transparante tape op het bekomen raster en druk goed aan. Bij het verwijderen van de tape zie je direct, afhankelijk van de vastzittende deeltjes op de tape, of je een goede of een slechte hechting hebt. Zijn er geen deeltjes los gekomen => goede hechting, enkele deeltjes => voldoende hechting, veel deeltjes => slechte hechting. Een watergedragen lak mag perfect op een solventgedragen lak gezet worden; omgekeerd niet. Hout behandeld met een beits kan perfect met een dekkende laag overschilderd worden. Om verwering van nieuw hout tegen te gaan wordt aangeraden nog vóór de winter de grondverf te zetten. De afwerking kan altijd wachten tot het voorjaar. Tropische houtsoorten zoals afzelia en merbau moeten een voorbehandeling krijgen met een oplossing van 9 delen water/ 1 deel ammoniak tegen het “bloeden”. Den, meranti, eik worden best vooraf gereinigd met synthetische thinner. Dakgoten worden best voorzien van een primer aan de binnenkant alvorens de zink erin te leggen. Vergeet bij het schilderen van deuren de onderkant niet! Een matte afwerking wordt sneller vuil en is moeilijker te onderhouden. Oude silicone, die meestal niet overschilderbaar is, verwijderen en vervangen door overschilderbare silicone. Werk je met lakverf, dan ben je best om een onderhoudsbeurt te geven om de 4 à 6 jaar. Met beits hou je rekening om dit om de 4 à 5 jaar te doen.


De Waegenaere NV Grondwetlaan 104 9040 ST. AMANDSBERG

Tel. 09/251.16.78

Fax 09/251.25.57

www.dewaegenaere-nv.be

info@dewaegenaere.be

https://dewaegenaere-nv.blogspot.com

https://twitter.com/Dewaegenaere_nv https://www.facebook.com/De.Waegenaere.NV

Deuren & ramen binnen en buiten  
Deuren & ramen binnen en buiten  

Deuren en ramen schilderen schilderen binnen en buiten - voorbereiding en afwerking

Advertisement