Page 1

TRAPPEN EN HOUTEN VLOEREN BEITSEN OF LAKKEN

De Waegenaere NV

Bieke


Trappen en houten vloeren

Een trap en een vloer kan je op verschillende manieren aankleden. Je kunt hem beitsen, schilderen, vernissen of met tapijt bekleden. Als je een trap of vloer wilt beitsen, dan geven wij volgende goede raad mee :

Voorbereiding en afwerking op een nieuwe trap en vloer  De trap/vloer glad schuren met schuurpapier Siarex korrel 150 – 180.  Stofzuigen en ontstoffen met een licht vochtige doek zodat alle stof verdwenen is.  Onvolmaaktheden restaureren met kneedbaar hout.  Beits ruim aanbrengen met een borstel en met een absorberende doek inmasseren.  Werk steeds in de richting van de houtnerf.  Afwerken kan met een laag vernis op basis van polyurethaan-alkyd.

Voorbereiding en afwerking op een trap en plankenvloer in slechte staat  De trap/vloer afschuren, afkrabben, afbranden of met een afbijtmiddel bewerken om de slechte lagen te verwijderen.  Daarna glad schuren met schuurpapier Siarex 150 – 180.  Stofzuigen en ontstoffen met een licht vochtige doek zodat alle stof verdwenen is.  Onvolmaaktheden restaureren met kneedbaar hout.  Beits ruim aanbrengen met een borstel en met een absorberende doek inmasseren.  Werk steeds in de richting van de houtnerf.  Afwerken kan met een laag vernis op basis van polyurethaan-alkyd.


Wens je een trap/vloer te schilderen, dan volg je best volgende stappen om een mooi resultaat te bekomen.

Voorbereiding en afwerking op een nieuwe trap en plankenvloer  Een nieuwe trap/vloer opschuren met schuurpapier Siarex korrel 150 – 180 om glad te zetten.  Daarna de trap/vloer stofzuigen en met een vochtige doek afstoffen. Blijft er nog stof over, dan kan je geen mooi eindresultaat bekomen.  Het hout goed laten drogen.  Dan pas een grondlaag zetten, gebruik een ronde borstel voor de hoeken en een rol voor de vlakke delen. Steeds in de richting van de houtnerf schilderen.  Na droging van de grondlaag lichtjes opschuren met schuurpapier Siarex korrel 220.  Terug stofzuigen en met een vochtige doek afstoffen.  Dan breng je een 2de laag primer aan. Terug laten drogen en opschuren.  Breng 2 à 3 lagen lak aan, telkens met zachtjes opschuren tussen de verschillende lagen.  Eventueel kan je afwerken met een laag vernis op basis van polyurethaan-alkyd.


Voorbereiding en afwerking op een nieuwe trap en plankenvloer  Oude, niet vastzittende verf verwijderen door af te krabben, af te schuren, af te branden of een afbijtmiddel te gebruiken.  De trap/vloer glad opschuren met schuurpapier Siarex korrel 150 – 180.  Daarna stofzuigen en met een vochtige doek afstoffen.  Het hout goed laten drogen.  Dan pas een grondlaag zetten, gebruik een ronde borstel voor de hoeken en een rol voor de vlakke delen. Steeds in de richting van de houtnerf schilderen.  Na droging van de grondlaag lichtjes opschuren met schuurpapier Siarex korrel 220.  Eventuele oneffenheden met plamuur wegwerken.  Terug stofzuigen en met een vochtige doek afstoffen.  Dan breng je een 2de laag primer aan. Terug laten drogen en opschuren.  Breng 2 à 3 lagen lak aan, telkens met zachtjes opschuren tussen de verschillende lagen.  Eventueel kan je afwerken met een laag vernis op basis van polyurethaan-alkyd.


Tips

 Gebruik een delta-schuurmachine voor gemakkelijk in de hoeken te geraken.  Huur een schuurmachine om een vloer te bewerken, dat spaart je veel tijd en rugpijn.  Vergeet niet om telkens een trede over te slaan, zodat de trap begaanbaar blijft.  Voor het verwijderen van was op parketvloeren; eerst de waslaag afschrapen, daarna met doeken gedrenkt in de white spirit afwrijven. Gebruik voldoende doeken zodat de opgenomen waslaag niet op een andere plek weer ingewreven wordt.


De Waegenaere NV Grondwetlaan 104 9040 ST. AMANDSBERG

Tel. 09/251.16.78

Fax 09/251.25.57

www.dewaegenaere-nv.be

info@dewaegenaere.be

https://dewaegenaere-nv.blogspot.com

https://twitter.com/Dewaegenaere_nv https://www.facebook.com/De.Waegenaere.NV

Trap en vloer  

Beitsen of schilderen van trappen en houten vloeren

Advertisement