Page 1

SCHUURPAPIER & -MATERIALEN

De Waegenaere NV

Bieke


Schuurpapier & -materialen Schuren is een noodzakelijke, vervelende klus maar toch zo belangrijk. Een goed voorbereide ondergrond zal voor een perfecte afwerking zorgen. Soorten schuurpapier Er zijn talloze soorten schuurpapier, afhankelijk van de toepassing, waarbij er onderscheid bestaat :  

 

in de gebruikte onderlaag: papier, kunststof, textiel. Dit laatste wordt dan vaak schuurlinnen genoemd. in de gebruikte lijmsoort: vooral of deze watervast is of niet. Watervaste lijm en onderlaag kunnen bij natschuren worden gebruikt, anders is het schuurpapier alleen voor droogschuren geschikt. in de korrelgrootte van het slijpmiddel: meestal aangeduid met een getal, waarbij een hoger getal een fijner schuurpapier aangeeft. Het getal komt van het zeven van het materiaal. Theoretisch geeft het aan hoeveel mazen per vierkante inch van de zeef te vinden zijn. Fijnere korrelgroottes worden van elkaar gescheiden in water, waarbij grovere korrels eerder bezinken dan fijnere. in het materiaal van het slijpmiddel: van scherp zand of glaspoeder tot het veel hardere korund (mineraal) of het zeer harde carborundum. in de vorm van de drager: gewone schuurpapiervellen, of op maat gesneden voor de schuurzool van de elektrische schuurmachine of in de vorm van banden voor de bandschuurmachine. in de dichtheid van het slijppoeder op de onderlaag: met name bij machinaal schuren moeten de korrels niet te dicht op elkaar zitten, omdat dan de ruimte ertussen snel vol gaat zitten met schuurstof waardoor het papier snel onbruikbaar wordt. Schuurpads zijn zachte foam matjes met een korrellaag aan beide kanten. Deze gaan veel langer mee dan papier en passen zich gemakkelijk aan de vorm van de ondergrond aan. Schuurpads kunnen zowel nat als droog gebruikt worden.


Gebruik van schuurpapier Korrel 40 – 60 – 80 : Voor het grof wegschuren van verfwerk in slechte staat. Schuren van ruw of verweerd hout voor het schilderen. Schuren van het hout na het decaperen. Schuren van roest op ijzer. Korrel 100 – 120 : Gladder maken van ongeschaafd hout. Korrel 150 – 180 : Wegschuren van rechtop staande houtvezels na de grondlaag. Korrel 220 – 240 : Voor de laatste afwerkingslaag. Op bestaande verflagen om de ondergrond effen te zetten. Om borstelstrepen weg te schuren en om een goede hechting te verzekeren. Welke stappen te ondernemen bij het schuren       

Borstel eerst het vuil weg van het te schuren oppervlak. Ontvetten van het oppervlak. Schuren. Schoonmaken met een vochtige doek. Laten drogen. Schilderen van het oppervlak. Tussenschuren tussen 2 verflagen.

Hoe schuren Met de hand : Kleine, afgeronde en onregelmatige oppervlakken. Werkt het best met een schuurmat. Met de schuurmachine : Voor alle vlakke oppervlakken. Er zijn rollen langwerpig papier voor de bandschuurmachine, driehoekjes voor de delta schuurmachines en speciale voorgeperforeerde vellen voor de vlakschuurmachines in verschillende maten te verkrijgen.


Tips & weetjes         

  

Bewaar schuurpapier altijd op een droge plek. Geschaafd hout moet niet geschuurd worden, wel tussen de verflagen in. Een vel schuurpapier kan je best in 4 verdelen om mee te werken. Klop regelmatig het schuurpapier uit om verzadiging tussen de korrels te vermijden. Wil je handmatig een vlak gedeelte schuren, gebruik dan een schuurblokje om de kracht evenredig te verdelen. Bij gebruik van een schuurmachine raden wij aan om een stofmasker en een stofbril te dragen. Schuur hout steeds in de richting van de houtnerf. Waterproof schuurpapier kan zowel nat als droog gebruikt worden. Nat schuren heeft het voordeel dat er geen stof vrijkomt, dat er minder krassen in de ondergrond worden getrokken en dat het te verven vlak tegelijkertijd ook gereinigd wordt. Nooit nat schuren op onbehandeld hout. Waterproof schuurpapier voor gebruik even laten weken in water. Schuurmatjes die vol schuurstof zitten even onder de kraan houden om ze uit te spoelen.


De Waegenaere NV Grondwetlaan 104 9040 ST. AMANDSBERG

Tel. 09/251.16.78

Fax 09/251.25.57

www.dewaegenaere-nv.be

info@dewaegenaere.be

https://dewaegenaere-nv.blogspot.com

https://twitter.com/Dewaegenaere_nv https://www.facebook.com/De.Waegenaere.NV

Schuurpapier  

Schuurpapier & -materialen