Page 1

VERLANGEN

ιριςταχεια 69e jaargang

5 13-14


redactionis door Roos van der Reijden

2

IRIS TACHEIA JUNI 2014


Verlangen Het grootste verlangen van SGA’ers is natuurlijk vakantie. Als het vakantie is denk je eindelijk rust te hebben. Je hoeft even helemaal niets en kan lekker op de bank hangen. Maar helaas valt het tegen. Op de een of andere manier zijn de weken na de vakantie altijd de drukste weken van het jaar. De huiswerkvrije maandag helpt vaak ook maar weinig; de leraren plannen al het huiswerk en de toetsen gewoon op dinsdag. Zo blijf je druk en verlang je bijna al weer naar de volgende vakantie. Alleen in de zomervakantie hoef je echt niks meer te doen. Gelukkig staat die nu voor de deur! Je verlangens naar rust, ijs, zon en misschien wel een onbekend land worden vervuld. Even niets moeten, even geen school; nieuwe dingen ontdekken en doen. Dan heb je eindelijk zeeÍn van tijd om te doen wat je wil.

Het verlangen van de zesdeklassers is natuurlijk slagen. Binnenkort zullen we met spanning wachten op het telefoontje van de mentor met het nieuws; mag de vlag uit? Dan is de tijd op het SGA officieel voorbij en het moment waar je 6 jaar naar verlangd hebt, is daar. Met een diploma op zak richting de universiteit, hogeschool of een tussenjaar tegemoet. Nieuwe stappen en nieuwe verlangens. Ook mijn 6 jaar hier op school zijn nu afgerond. Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd op het SGA en bij de iris. Veel plezier met de rest van jouw SGA-jaren en geniet van je zomervakantie! Roos van der Reijden H.t. Praeses Iris Tacheia

IRIS TACHEIA JUNI 2014

3


inhoud 9

3 REDACTIONIS 6 RECTORIS 7 PRAESIDIS Marieke geeft ons de updates binnen de school en vertelt wat er deze maand zoal bezig is binnen de AGB.

8

Tante Lien

9

Onze lieve Coop

10

Even voorstellen... 22

11 Invulverhaal 12

Guns ‘n Rozing

13

Dat ze me lief finde

Opeens is alles duidelijk en weet je na dit stukje waar het leven om draait

14

SGA voor SGA’ers

Om met de woorden van onderwijsdeskundige Bert Bokhoven te spreken: ‘ Een actueel stuk dat ertoe doet!’’

15 Gedicht 16 Hiriscoop Wat hebben de sterren voor jou in petto? Geluk of ongeluk? Liefde of haat? Een goed ingevulde WK-poule? Het medium maakt het ook dit keer weer duidelijk!

18

AGB 2.0

Een revolutionair nieuw plan voor hervorming van de AGB,

irisjes SRM: Is het eigenlijk bekvochten of vochten bek? klas: Bekvechtten? Bekvachten? Bekvuchten? K: BKE W doet een bril op Hrr: staat je interessant, w W: lijk ik nu slim? Hrr: nee maar dat lukt bij jou toch niet T en N zitten te praten Mnc: N, ik heb er geen zin meer in. W: dan gaat u lekker naar huis. Rtt: leg haar eens even uit wat tongen is. Dat vroeg ze.

4

IRIS TACHEIA JUNI 2014


16

19 Vakantieplannen 20

Goede doelendag 2014

21 UITagenda Alle toffe dingen die er te doen zijn komende zomer speciaal voor jou op een rijtje gezet.

22

Iris serveert

Over de wonderlijke gedachtesprongen die het leven levendig maken.

24 Colofon 12

20 26 Stijl

27 Uitagenda 28 Colofon

Alp: ik had T eigenlijk willen schoppen, maar ik had last van mijn rechtervoet

W: hoe werkt een geodriehoek ookalweer?

Wrf: (tijdens het bespreken van een proefwerk) ...maar waarom is deze zin onjuist? N: omdat de twee ervoor al juist waren

TRC wil de les beginnen, maar komt niet goed uit haar woorden. TRC: Hè, praten is moeilijk! Ik begin opnieuw...

T: wie zijn die vier mannen. N: dat zijn ontvoerders. Die gaan je ontvoeren en dan vastbinden en misbruiken.

Tijdens het nakijken van een vertaling van authentiek Latijn. ROC: Tja, dat krijg je als je authentiek Latijn aan het vertalen bent, dan zijn er soms meerdere versies in omloop. Dat komt door de monniken in de Middeleeuwen. D: Kutmonniken.

S leest een NA opdracht voor. S: “T is verziend.” nee, T is dik.

R: 1 x 1 is 2, toch?

IRIS TACHEIA JUNI 2014

5


rectoris door Harry Rogge

Zomer! Tegen de tijd dat dit nummer van de Iris zal verschijnen nadert de zomer met rasse schreden.

Zomer, met de beloften van blauwe luchten, witte wolken en veel zon. Tijd van zorgeloos ontspannen en veel vrije tijd. Naarmate de zomervakantie dichter bij komt wordt het verlangen naar de zomer én de daarbijbehorende zomervakantie steeds sterker. Maar voor het zover is kijk ik terug op mijn eerste drie maanden hier als rector en constateer ik dat er niets bruisender en levendiger is dan een middelbare school. Zo ook ons Stedelijk Gymnasium Arnhem. Het is elke keer weer een genoegen om te ontdekken dat leraren en leerlingen met elkaar heel veel positieve energie steken in het vormgeven van het onderwijs hier op school. Met zo veel verschillende onderwijsactiviteiten én buitenschoolse activiteiten. En dat gebeurt met heel veel motivatie. Ook is er de bereidheid om met elkaar in gesprek te gaan over onze school . Dat gesprek werd onlangs gevoerd met een groep van 20 leerlingen samen met een groep docenten waarbij het ging om de vraag: “Wat kunnen we doen om het onderwijs en

de wijze waarop we het nu organiseren verder te verbeteren en te optimaliseren?” Veel goede ideeën van jullie zijn we met een “denktankje” van leraren en leerlingen aan het bestuderen. Mogelijk kunnen we na de zomer aan een aantal suggesties vorm geven. Want een ding is duidelijk: ook jullie als leerlingen hebben een belangrijke stem in de dagelijks gang van zaken hier op het gymnasium. We luisteren graag! Nu eerst op naar het einde van het schooljaar. Met de examenuitslagen, de diplomering, de laatste repetities en werkstukken, de rapportvergaderingen, boeken inleveren, kluisje leeghalen…. En daarna: ZOMER! Ik wens jullie alvast, mede namens alle collega’s, een goede zomervakantie. Harry Rogge, rector

irisjes M: Ik doe niet mee aan Vastfood omdat ik de volgende dag voorstellingen heb... En jij? E: Eh, ja, ik heb gewoon honger. GTH: Dan zouden jullie volgende week geen huiswerk meer hebben en dat vind ik ook weer niet leuk KRH: Dan loopt daar een muis, en KLATS! Dood hè? RSW: hoe kwam ik hier ook alweer op? *klas geeft antwoord* RSW: maar hoe kwam ik daar dan op?

6

IRIS TACHEIA JUNI 2014

* X tekent tijdens de les X: hoe teken je een uil? PSS: Grote ogen en oren... * X tekent verder PSS: ja, zo ja! KRR: Of X problemen heeft? Tuurlijk heeft X problemen. Dat weet je als je hem alleen al ziet! FCF: Wat zijn jullie stil, is alles wel goed met jullie? V: Wat is het doel van het spel? M: Lol hebben! V: Ik houd niet van lol.


praesidis door Marieke van Dommele

Lieve gymnasiasten, Het jaar van FOCUS zit er bijna op en daarom zijn we de afgelopen maand druk bezig geweest met het opstellen van de optionele toekomstige AGB. Een aantal leerlingen uit de vierde klas zijn al benaderd, maar elke andere vierdeklasser heeft het recht om zelf een potentiële partij op te richten. Op 17 juni zal er een Algemene Leden Vergadering zijn (ALV) waar elke leerling voor uitgenodigd is. Deze ALV zal plaatsvinden in de aula om 14.00. De vergadering is niet verplicht maar is bedoeld om leerlingen een mogelijkheid te bieden om inspraak te hebben over de invulling van de AGB. Als officiële vereniging moeten wij ons namelijk aan bepaalde statuten houden, deze worden echter al zo’n twintig jaar niet meer strikt nageleefd en daarom vragen wij aan jullie of het tijd is om weer terug te gaan naar de ‘oorspronkelijke’ AGB. De statuten kun je vinden op de schoolsite onder het kopje Activiteiten en onder het nevenkopje AGB. Als jij ideeën hebt over de toekomst van de AGB kun je een mailtje sturen naar agbweek@hotmail.com en dan zullen we

ook jouw ideeën bespreken op 17 juni. Donderdag 3 juli is het eindelijk zover, samen met jullie zullen we in de Rijnhal de vakantie inluiden. De zesdeklassers vieren hier ook gedeeltelijk hun stunt en voor hun is de entree gratis aangezien zij het Lustrum mis lopen. De kaartverkoop van het eindfeest zal beginnen op maandag 16 juni en duren tot 19 juni. Die week erna is de toets week namelijk al. Iedereen super veel succes met de laatste lootjes en tot in de aula op 17 juni!

KLB: Oh, ik haat beterweters. D: Betweters, mevrouw.

M: Doe het raam eens open. P: Zo? M: Omhoger.

Liefs, Marieke H.t. Praeses

NLN: Wat kijk je moeilijk, B. Of is dat je gewone gezicht? NLN: Heb je last van verbale incontinentie? NLN: Je moet niet spijbelen, je moet gewoon komen. J: Huh, waar? D: Mag ik mijn agressie niet uiten op zo’n lul? V: Wat, op zijn lul?!

W. is terug van skivakantie. W. is erg bruin, maar de huid rond de ogen zijn wit van de skibril. R: W, doe je skibril eens af! W: Is goed, als jij je lolbroek uit doet. W: Als je rechts in je buik pijn hebt, heb je een blindedarmontsteking. D: En wat als het links pijn doet? W: Ja, dan klopt er iets niet.

KLB: J, houd op met denken en ga werken!

IRIS TACHEIA JUNI 2014

7


Tante Lien door Tante Lien

Tante Lien

Soms heb je dat, je zit ergens mee en weet niet zo goed met wie je over je probleem kan praten. Gelukkig is daar dan de welbekende Iris met die tante Lien. Aan mij kun je alles kwijt en krijg je gegarandeerd een eerlijk, oprecht en betrouwbaar advies. Inzenden kan zowel met naam als anoniem.

Je kunt me schrijven op het mailadres: tanteliensga@hotmail.com Lieve tante Lien, Ik zit al een tijd lang met een probleem. Ik heb het gevoel dat niemand van mij houdt en ik weet niet waarom. Het is niet zo dat mensen een hekel aan mij hebben. Ze doen wel aardig tegen mij als ik er ben, maar als ik er niet ben, dan denkt niemand aan me. Het maakt gewoon geen verschil of ik er ben of niet. Ik heb wel vriendinnen, maar volgens mij zal ik nooit zo belangrijk voor hen zijn als zij voor mij. Wat moet ik doen om speciaal te worden? Wat moet ik doen om echt belangrijk te zijn? Wat moet ik doen zodat mensen blij zijn als ik kom? Dit alles klinkt waarschijnlijk erg overdreven. Niemand pest me immers, niemand doet gemeen tegen me. Ze negeren me niet eens, wat zeur ik nou? Maar ik vraag me af hoeveel mensen zich me zullen herinneren later, hoeveel mensen jaren later mijn naam nog zullen weten en hoeveel mensen nou echt om me hebben gegeven. Help me alsjeblieft, ik weet het echt niet meer. Groetjes van een alledaags meisje.

Lief alledaags meisje, Toen ik je mail las, moest ik eerlijk gezegd even slikken. Niet omdat ik nou zo geschokt was, of omdat ik vond dat je je aanstelde, maar omdat ik mezelf in dit verhaal herkende. En ik zal vast niet de enige zijn. Volgens mij wordt iedereen wel onzeker van de gedachte dat ze misschien niet belangrijk genoeg zijn, of dat niemand om ze geeft. Maar niet getreurd: als je denkt aan alle mensen die je tot nu toe in je hele leven hebt ontmoet, en dat zijn er behoorlijk wat, zullen er geheid mensen bijzitten die je nooit meer zullen vergeten, net zoals jij ook mensen hebt die je je voor altijd zal blijven herinneren. Maar het belangrijkste is nog wel, dat je jezelf niet te kort doet. Als je van jezelf denkt dat je een grijze muis bent, zal je dat ook uitstralen. Natuurlijk is zelfvertrouwen hebben makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je probeert te genieten van je leven en je zo af en toe gewoon je impulsen volgt, komt alles uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht. Dus heb vertrouwen, doe eens gek, maak eens wat fouten en je zult zien dat de wereld niet vergaat, in tegendeel zelfs! Hartelijke groeten van tante Lien.

8

IRIS TACHEIA JUNI 2014


reportage door: Nick van der Horst en Maarten Laport

Onze lieve Coop Hij zat altijd vertrouwd aan de Spijkerlaan, nummer 29. ‘’Kwaliteit om… …op te scheppen.’’ Wij hielden van hen, zij van ons (wij zorgden immers voor winst). Die oude magnetron was echter nodig aan vervanging toe. Om ons nog beter van dienst te zijn, verhuisden ze naar de overkant, Spijkerlaan 34. En wij bleven komen en bleven enthousiast onze spaarcentjes uitgeven, maar waar bij de meeste supermarkten er al een speciaal scholierenbeleid is, kom je bij de oranje super nog altijd zonder veel zorgen binnen. Is dat wederzijdse liefde of opgekropte woede? Iris ging op pad. ‘’Waar ik ook wel benieuwd naar ben, is of zij het merken wanneer het vakantie is - Ja ik denk het wel, omdat het dan minder druk is.’ Met deze woorden liepen wij de Coop in. Buiten het spitsuur, dat wel. Er waren niet meer dan wat pensionado’s en moeders die hun kleine boodschapjes deden. Gek, zo zonder het gejoel en gelach van onze medeschoolgenootjes. Vol verwondering gingen wij op weg onder de gloed van het niet ongastvrije TL-licht naar de eerste medewerker, de broodbakster, een dame van ferme kordate antwoorden. Terwijl ze de croissantjes snel in de oven deed, wist ze ons meteen antwoord te geven op onze vraag: ‘’In de vakantie bakken wij veel minder, dan merken we het wel.’’ Dat niet alleen, ook komt men hier zo veelvuldig dat ze mensen zelfs herkent. Vol overtuiging en met een meewarige glimlach sprak zij de woorden: ‘’elke dag hetzelfde gezicht’’. Ook vroegen wij naar de rebelsheid van de scholieren. Meer dan het vele lawaai waarmee wij binnen komen, kwam het commentaar niet. Daarna vormden zich namelijk groepjes die

broodjes wilden bestellen en dat maakt veel goed (waar ze blijkbaar vooral vrolijk van wordt, dus houd je niet in om haar het hemd van het lijf te vragen). Toen we verder doorliepen zagen we de vakkenvuller die net druk bezig was met het inladen van energydrank in het daarvoor bestemde vak. Op de vraag of hij last had van groepen gymnasiasten die schreeuwend zoeken naar energydrank was zijn antwoord simpel: “Nee, de energy is makkelijk te vinden. Zoeken hoeven ze niet.’ IJverig vervolgde hij zijn werk met het neerzetten van de blikjes, voor verdere vragen had hij geen zin én geen tijd. Wij ook niet, want ook uw verslaggevers is niets menselijks vreemd. Wij besloten tot het kopen van een broodje Bapao en vanuit daar de caissière nog te ondervragen. Ook zij merkte duidelijke verschillen. “Als het pauze is wel, tussenuurtjes of pauze, meestal rond half twaalf, twaalf uur ofzo. Dan vooral groepjes jongens.’ Routineus ging ze al verder met het scannen van de boodschappen van de klant na ons en konden wij niets anders doen dan lopen naar de magnetron. Daar warmden we de meelbal die gekocht was op en kauwend op het taaie deeg bedachten we ons nog maar hoe fantastisch het is; die nieuwe magnetron.

IRIS TACHEIA JUNI 2014

9


kennismaking door de LMR

Even voorstellen … Max, Karen en Jasper gaan dit jaar van school af en daarom is er vanwege het weinige aantal kandidaten een nieuwe Leerlingenmedenzeggenschapsraad uitgekozen. Wat houdt dat nou eigenlijk in? Drie leerlingen mogen de schoolleiding ondervragen, adviseren over kwesties en af en toe instemmen met beleid voordat het doorgevoerd kan worden. Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat we het beste doen voor de school, maar vooral ook voor de leerlingen. Dit zullen we doen door onder andere de notulen van de resonansgroepen en het leerlingenpanel door te lezen en natuurlijk horen we graag ook van jullie. Schroom dus niet om ons aan te spreken in de wandelgangen!

Elise de Vries – 3G Hallo, leuke mede-SGA’ers, Ik ben Elise de Vries, zit in 3G en ben 15 jaar. Volgend jaar zit ik dus in de vierde en komende drie jaar zal ik plaats nemen in de LMR. Ik kies een NT-profiel, ik ben dus een echte bèta. Komende jaren wil ik heel simpel alle leerlingen vertegenwoordigen en het beste voor de school én de leerlingen.

10

IRIS TACHEIA JUNI 2014

Job Petersen – 4C Lectori salutem, Mijn naam is Job Petersen en ik ga jullie de komende twee jaar vertegenwoordigen in de LMR. Op het moment zit ik in de vierde klas met een cultuur profiel waarin de klassieke talen voorop staan. In de medezeggenschapsraad wil ik dingen aankaarten die leven onder de leerlingen door regelmatig om jullie mening te vragen.

Douwe Hoeksema – 5B Schoolgenoten, Mijn naam is Douwe Hoeksema en momenteel zit ik in de vijfde klas. De vakken die mij werkelijk interesseren zijn geschiedenis en filosofie, waarbij ik een overweging maak om rechten of geschiedenis te gaan studeren. Onder mijn interesses vallen debat en politiek wat natuurlijk van belang kan zijn voor de LMR. Aarzel vooral niet om mij in de wandelgangen aan te spreken en met mij van gedachten te wisselen.


invulverhaal door Maarten Laport en Bob Verweij

Je wordt wakker in je ....................... met een .......... op je hoofd. Je draait je om en (meubelstuk) (znw) ziet ................ naast je liggen. Je ziet ........... van de schrik. Je besluit je ......... te (leerling) (kleur) (dier) zoeken om tot rust te komen. Hij blijkt echter niet in zijn ......... te zitten. ............. (eten) (emotie) begin je te zoeken. Eerst vraag je aan je ...................of die weet waar je ............ (familielid) (zelfde ........ is, maar die blijkt nasi te zijn gaan eten met ............ Je vraagt ............. om dier) (BN’er) (leraar) je te helpen, maar deze schreeuwt .................: vieze ........................., stop je .... (bijwoord) (scheldwoord) (li....................... in andermans zaken! Ik ben toch niet ............ ..................? ............. chaamsdeel) (naam) (nummer) (zelfde ........... ............................... staat naast Bertha 38 in de wei. Teleurgesteld pak je je naam) (zelfde nummer) ......................... (en ik hoor t u denken: hoe berg ik ‘m op.? Heel makkelijk, in de (keukengerei) laai) en besluit je een regendans te doen. Het begint ................ en ...............te (mv znw) (mv znw) regenen. Opeens verschijnt ..................................... en begint massaal te roepen: (een politieke partij) Minder! Minder! Minder! Plotseling komt er een idee in je .................... . Je weet (voorzetsel) weer waar je ‘’zelfde dier’’is. De ‘’bnw’’ regen doet je denken aan gisteren, ....... (tijd...... . Vastberaden loop je naar de ...................................... .......................... . Terwijl stip) (karaktereigenschap) (kamer in huis) je langs de vaatwasser loopt voel je de ..................................... aura van je ............. (karaktereigenschap) (zelfde ....... . Je opent de vaatwasser en met een .......... sprong, omhelst hij je. dier) (bnw) .

irisjes H: Hoe heet die pinger naast je vink? F: Er zit helemaal geen vinker naast je ping! H: Ik houd helemaal niet van theeker in mijn sui! H en F zitten samen een film te kijken… F (teleurgesteld): Hij is gewoon een dief! H (haar held verdedigend): Nee hoor! Hij steelt alleen maar wat van haar!

Klas heeft het eerste uur proefwerk. De enkeling die moeite had met haar bed uit komen doet de deur open en kijkt de klas in. DSJ: Te laat! De leerlinge draait zich verrast om en sluit de deur. Klas: Maar meneer, we hebben proefwerk! DSJ: Ik zei toch niet dat ze een briefje moest halen? A: Ik wil n&g doen, ook al kan ik het niet. ALP: Ik wil ook mooi zijn, maar kijk naar mij!

IRIS TACHEIA JUNI 2014

11


interview door Anastacia Guseva en Bram Gal

Guns ‘n Rozing We zien hem wel eens in de D-gang lopen: Een man met een rugzak, een dino-shirt en een onbekend gezicht. ‘O, geeft hij les in Grieks en Latijn?’ Ja. Meer weet het SGA nog niet over hem. Onaanvaardbaar als dit is, hebben we besloten achter de ware aard van meneer Rozing te komen. De resultaten volgen… Waarom bent u docent klassieke talen geworden? Eerst studeerde ik economie; ik wilde in eerste instantie meteen voor het grote geld gaan. Toen dat niet bleek te werken, ben ik gaan kijken naar wat ik op de middelbare school leuk vond: Grieks en Latijn. Na een studie Grieks en Latijn is de meest logische keuze docent. Bovendien is het fijn om wat jij leuk vindt, door te geven aan leerlingen. Toen u hier voor het eerst binnenkwam, viel u toen iets op? Ja, ik dacht: “wat een pokke-eind lopen!”. Verder is de school groot en licht, het juiste woord daarvoor is ‘open’. Ook qua sfeer vind ik de school open, het is erg prettig hier. Volgend jaar vertrek ik naar een scholengemeenschap, omdat de sectie hier op school vol zit, maar daarna zou ik hier zomaar terug kunnen komen als er plek is. Ik vind dit een fijne school. Kunt u ons misschien wat vertellen over uw muzieksmaak en favoriete genre als het gaat om boeken en films? Voor films geldt: ik hou van klassiekers. Met bijvoorbeeld ‘Lord of the Rings’ ben ik opgegroeid en van dat soort films hou ik nog steeds. De echte klassieke avonturen films, maar ‘Game of Thrones’ vind ik ook leuk. ‘‘De obscure en ingewikkelde muziek staat misschien ook wel voor het verlangen om me te onderscheiden.’’ Mijn muzieksmaak is misschien verrassend: Ik luister graag naar

12

IRIS TACHEIA JUNI 2014

‘progressive metal’; hardrock met metal invloeden. Een opstapje hiernaar was ‘Metallica’, maar als snel werd de muziek steeds obscuurder en ingewikkelder; hele ingewikkelde muziek maakt ook dat ik me slimmer voel. De obscure en ingewikkelde muziek staat misschien ook wel voor het verlangen om me te onderscheiden, ik ben niet echt mainstream. Deze muzieksmaak past daarbij. Van ‘Alter Bridge’ kan ik nooit genoeg krijgen, dat is misschien wel de beste band aller tijden voor mij. Binnen een halfjaar komt ‘Animals as Leaders’ trouwens naar Nijmegen, daar wil ik beslist naar toe. Misschien een leuke tip voor de ‘Iris serveert’? Klopt het dat u zelf ook gitaar speelt? Dat klopt, ik ben als kleine jongen begonnen met tokkelen op de oude akoestische gitaar van m’n pa. Daarna begon ik er muziek mee te spelen en zo werd alles wat ik speelde steeds moeilijker. Ik heb ooit uit een muziekboekje gewerkt, maar dat werd geen succes. Ik heb ook nooit les gehad, alles heb ik mezelf aangeleerd. Heeft u gitaar gespeeld in band( jes)? Heeft u ooit overwogen daar uw beroep van te maken? Ik heb ruim vijf jaar gespeeld in een bandje dat ‘Delirious’ heette. Elke week zat ik daarvoor ruim een uur op de fiets. We hadden ook vrij regelmatig optredens, meestal in cafés en kroegen en een enkele keer op een (klein) festival. Het genre? Hardrock, vergelijkbaar met de muziek waarvan ik hou. Inmiddels doe ik dit niet meer, af en toe speel ik nog samen met mijn zwager en wat vrienden. Ik heb nooit overwogen om van muziek mijn beroep te maken, daarvoor ben ik teveel een realist.


column door Elly Lewin

Het thema van de Iris is verlangen. Heeft u misschien een verlangen? Ik ben nu wel heel erg toe aan een volgende stap in mijn leven. Binnenkort rond ik mijn studie af. Hoewel ik nog erg kan genieten van een vakantie met oud studiegenoten, waarbij we vooral veel lol maken, wil ik graag een goede basis opbouwen. Een soort ‘huisje-boompje-beestje’ zeg maar. Dit is de eerste en meteen de laatste keer dat u in de Iris staat. Wilt u misschien nog iets zeggen? Ik heb misschien nog wel een kleine tip, eigenlijk met name voor de leerlingen die nu hun vakkenpakket kiezen: Kies wat je écht leuk vind. Ik persoonlijk wilde voor het grote geld gaan door economie te gaan studeren. Uiteindelijk bleek dat niet te werken en ben ik gaan doen waar ik echt plezier in heb. Ik weet dat een enorm cliché is, maar het klopt wel: “Geld maakt niet gelukkig”… Het mag wel duidelijk zijn - deze man is ontzettend divers. De combi ‘metal-’ en ‘oudheidliefhebber ’ wekt verwondering en respect bij ons op. Zal meneer Rozing onze lessen Grieks en Latijn naar een nieuwe (hogere) noot brengen…?

dat ze me lief finde Wat ik nu ga opschrijven, is waar. Het klinkt misschien wel als iets uit een boek, iets uit een film, iets uit een tvspotje van de kindertelefoon. Maar het is waar. Ik moet huilen als ik ernaar kijk, omdat het waar is. Omdat het zo ontzettend waar is dat het pijn doet. Omdat het de allergrootste waarheid is in mijn hele vriendenboekje. Nog waarder dan het lievelingseten van mijn buurmeisje en de kleur ogen van mijn juffrouw uit groep vijf. Misschien vind je het wel niet zo schokkend als ik. Misschien ben ik wel raar of geobsedeerd. Maar eigenlijk denk ik dat jij precies zo raar en geobsedeerd bent als ik. Dat het voor jou even waar is als voor mij en als voor mijn beste vriendin uit groep vier. Het staat in mijn vriendenboekje, helemaal op de laatste bladzijde, vraag me niet waarom, ik was een slecht mens, ik gunde mijn beste vriendin de eerste bladzijde niet, ik kan mezelf wel opvreten van spijt. Achter Favoriete schoolvak (blokuur), Mijn lievelings kleur (oranje), Lievelings-CD ( juunijosomfestiefal) en Ik ben fan van (fietese) stond een regel: Mijn grootste wens. En waar mijn andere vriendinnetjes “dat ik op een boerderij ga wonen”, “alles kunnen” en “dat iedereen gelukkig is!!!” invulden, gaf mijn beste vriendin eerlijk antwoord. Haar Grootste wens is: dat ze me lief finde. Zeven was ze en ze wist meer over het leven dan menig volwassenen. Dat ze me lief finde. Is dat dan niet waar het in het leven om draait? Is dat niet waarvoor mensen leven en sterven? Lang heb ik gedacht dat mijn grootste wens was: schrijfster worden. Een poosje dacht ik nog dat het dansen was, ook nog even een huisdier en een tijd lang wilde ik afvallen. Maar dat zijn evenmin mijn grootste wensen als “dat iedereen gelukkig is!!!”. Mijn grootste wens - en die van jou ook, geef maar toe is: dat ze me lief finde.

IRIS TACHEIA JUNI 2014

13


opinie door Mathijs Geurts

SGA voor SGA’ers Een recent onderzoek toont aan dat het ruimtegebrek op het SGA wordt veroorzaakt door te veel leerlingen. Wanneer er veel leerlingen samen in een klas zijn, wordt de ruimte voor de individuele scholier kleiner. Hierdoor ontstaat “drukte” . Wanneer er nog meer leerlingen in deze klas komen raakt deze “vol”.Wij vroegen een aantal leraren om een reactie. Meneer ten Barge, leraar Wiskunde: “Het is een feit dat er veel te veel leerlingen op deze school zijn. Door al die leerlingen die naar onze school komen om te profiteren van onze onderwijsinstellingen is het hier zo verschrikkelijk druk. 15 kinderen per klas lijkt mij genoeg”. Meneer Fuchs vindt drie leerlingen per klas het maximum: “Ik heb voldoende aan één leerling die mijn tas kan dragen, één die het bord uitveegt en één die ik eruit kan sturen. Maar goed, drie is eigenlijk ook al overdreven veel, want mijn tas draag ik zelf wel, ik schrijf nooit iets op het bord en een leerling verwijderen geeft alleen maar meer werk. Nee, leerlingen zijn passé. De school van de toekomst is er één zonder leerlingen.’ Meneer Dorsman, leraar Aardrijkskunde en tevens oprichter van het leerlingenmeldpunt, ergert zich vooral aan leerlingen van buiten onze gemeente: “Veel leerlingen komen uit totaal andere gemeentes zoals Dieren, ik bedoel, waar ligt dat überhaupt?” Meneer Coppes, leraar Economie, voegt hier aan toe: “Zonder al die leerlingen kunnen proefwerken sneller worden nagekeken en excursies kunnen beter en goedkoper worden georganiseerd. En dat zijn maar twee voorbeelden”. Mevrouw van Tricht, lerares Geschiedenis, verwacht de komende tijd geen afname van de toestroom van leerlingen: “Elke dag komen honderden leerlingen naar onze school toe, sommigen steken met bootjes de Rijn over en anderen proberen hangend onder andermans auto de stad binnen te komen. De meesten

van hen hebben niet meer dan een rugzak bij zich, met daarin al hun bezittingen. Sommigen hebben zich al dagen niet gewassen en al een week geen fatsoenlijke maaltijd gehad. Er is al een tunnel naar de gymzaal en rokers smokkelen leerlingen het gebouw in. Het allereerste wat deze school zou moeten doen is de tralies in de G-gang versterken”. Wij spraken ook een aantal leerlingen. Zij denken er toch iets anders over. Bram Gal (13) is heel duidelijk: “Er is gewoon te veel onderwijs. Halveer het aantal lesuren en klaar is kees. Het is toch belachelijk dat wij op deze school Oudgrieks en Latijn krijgen terwijl dat nergens meer gesproken wordt. Pas als wij zulke vakken schrappen wordt deze school weer een echt Gymnasium”. Jeffrey Hinkel (16) vindt niet alleen Oude talen nutteloos: “Een voorbeeld: Wij leren nu bij aardrijkunde over problemen in Mali, ik kom daar nooit. Bovendien komen al die Malinezen toch naar Nederland. Dat economie wordt gegeven is ook belachelijk, er zijn honderden bankdirecteuren die ook geen economie hebben gehad en daar merk je toch ook niks van. Daarbij kunnen aparte vakken zoals filosofie en gym makkelijk gecombineerd worden” .Volgens Janet Plukkers (15) is het veel simpeler “Als je kijkt naar de basis van het onderwijs is het duidelijk dat je eigenlijk maar drie vakken nodig hebt: Beeldende vorming, gym en maatschappijleer. “ Het is duidelijk dat de gemoederen hoog oplopen. De rector zit met zijn handen in het (spreekwoordelijke) haar. Hij overweegt om voorlopig alleen maar nieuwe leerlingen met ondergewicht toe te laten. Maar een echte oplossing in nog lang niet in zicht.

.

irisjes M: Kijk! Een auto met lampen!

*Tijdens een filmpje onder de les Engels* N: Hé! Ze rijden aan de verkeerde kant van de weg.

F: Is een closetrol niet gewoon een wc-rol? K: En dan krijg je elk kwartaal zo’n maandblad. VLT: Dit is een schema. I: Gewoon onder elkaar op een rijtje, dus. Bij bespreking van seksistisch boekje Duits: I: Er zit wel veel seks in. KLB: Dat is slechts de jus van het boekje. M: Ik houd wel van jus NLN: Waarom zijn jullie zo moe? W: We hebben net vakantie gehad, we moeten uitrusten

14

IRIS TACHEIA JUNI 2014

Er zit een scheurtje in een fatboy, L: Kom we gaan het plakken, ik heb bandenplakspul. W: Je moet even hier blijven. M: Oké, ik ga wel mee. LKJ: Waar d’r twee klooien, worden er twee op de gang gezet! T: En dan gaan er twee op de gang door…


gedicht door Anoniem

Ik verlang naar een leven een leven zonder zorgen Maar de gedachte van dat kind dat zich in jou bevindt eet mij van binnen op. We zijn hier te jong voor. We horen te dromen. Maar ‘s nachts als ik in bed lig Doe ik geen oog dicht Want dan zie ik hem voor me Wat doen we als de test zegt positief? Ik weet het niet. Ik verlang naar een leven een leven zonder zorgen

IRIS TACHEIA JUNI 2014

15


HIRISCO

“Pas op voor het wortel-effect!”

à á â

ã ä å

Ram, Je begint een beetje arrogant te worden. Dat is ook niet zo gek als het zo geweldig gaat met je cijfers! Wat iedereen ook zegt, je hebt alle recht om op te scheppen. Ze zijn gewoon jaloers!

Kreeft, Het is logisch dat je het een goed idee vond om alvast wat zelf-bruiner te gebruiken. Jammer genoeg kijken de mensen je niet na omdat je zo’n gezonde gloed hebt. Pas op voor het wortel-effect!

Stier, De planeten staan de laatste tijd gunstig voor stieren. Je lijkt alleen maar geluk te hebben en kunt alles maken. Geniet ervan en deel je positieve gedachtes met iedereen die je tegenkomt!

Leeuw, Je bent erg gevoelig op het moment. Een verkeerd woord en je raakt al helemaal overstuur. Het helpt om met een goede vriend of je moeder te praten over wat je nou écht dwars zit.

Tweelingen, Je blijft de laatste tijd wel erg in je ‘confort zone’! Daar moet verandering in komen. Doe eens lekker gek! Niemand zal je raar aankijken als je verkleed naar school komt of aankondigt dat je carrière gaat maken als leeuwentemmer.

Maagd, Dat nieuwe kapsel was misschien niet zo’n heel goed idee… Misschien moet je eens nadenken over de aanschaf van een muts.

16

IRIS TACHEIA JUNI 2014


hiriscoop door Het Medium

OOP æ ç è

é ê ë

Weegschaal, Je bent wel heel druk bezig met plannen. Wat je in de vakantie gaat doen en hoe je gaat leren voor je proefwerken, alles staat ingepland. Ik heb één tip voor je: Gooi al je planningen weg! Doe lekker waar je zin in hebt, alles komt vanzelf wel goed.

Steenbok, Je kunt maar aan één ding denken: ijs. Overal waar je kijkt zie je ijs, ijs en nog eens ijs. Maar maak je geen zorgen! Dit is gewoon een teken dat je meer ijs moet gaan eten. Dan komt alles goed.

Schorpioen, Kijk uit als je buiten loopt! Gevaar loert naar je vanuit elke schaduw. Je trekt alleen maar ongeluk aan, dus blijf de komende tijd binnen. Dat is veiliger voor jou en voor iedereen om je heen.

Waterman, Je vind het lastig om je aan te passen aan de veranderende temperatuur. Terwijl iedereen weer in z’n korte broek en t-shirt loopt, wil jij liever je skipak aan. Geen zorgen, als je stapje voor stapje zomerkleren gaat dragen, merk je bijna niets van de ontwenningsverschijnselen.

Boogschutter, Heb je zin om hard te schreeuwen? Als een gek om je heen te slaan? Iets kapot te maken? Dat is niet zo vreemd, je zit vol opgekropte woede. Laat jezelf even helemaal gaan!

Vissen, Het is tijd om je hersenen eens op te ruimen door helemaal te relaxen. Neem een lekker bad, lees een goed boek, lees een boek in bad… Doe iets waardoor je ontspant, dan voel je je stukken beter.

IRIS TACHEIA JUNI 2014

17


opinie door Douwe Hoeksema en Max de Blank

AGB 2.0

De Europese verkiezing waren verkiezingen over Ja of Nee tegen Europa, Meer of Minder Europa. Er klonk hierover veel kritiek vanuit de media met dit als groot twistpunt; het eurofiele D66 bleek namelijk praktisch hetzelfde te stemmen als de eurokritische VVD. Eigenlijk is dit stemgedrag niet onlogisch. Het Europees Parlement bepaalt zelf namelijk helemaal niet hoeveel macht er in Brussel ligt en of we Meer of Minder Europa willen. De parlementariërs vervullen gewoon hun rol en stemmen over hele andere onderwerpen. Zo zit het ook met het AGB-bestuur. De problemen die we middels dit stuk aan de kaak willen stellen vormen dus absoluut geen kritiek op het huidige bestuur zelf, maar vormen kritiek op het functioneren van de AGB in de afgelopen jaren. Schoolfeesten De AGB bestaat al sinds 1908, maar heeft pas sinds een aantal jaren haar huidige vorm. Momenteel bestaat het bestuur uit vijf leerlingen uit de vijfde klas die feesten organiseren en tijdens de verkiezingen iets dergelijks beloven als meer bankjes voor de school of een warmedrankenautomaat. Eerder was de voornaamste taak van het bestuur niet het organiseren van feesten, maar het aansturen van andere commissies en contact onderhouden met de schoolleiding. Nu is het wel zo dat in de tijd van de oprichting van de AGB de jaarlijkse herfstwandeling misschien wel het spannendst was en er nog niet zo veel aan feesten georganiseerd moest worden, toch menen wij niet dat dat de voornaamste taak van het hedendaagse bestuur moet zijn. Hiervoor kan je namelijk gemakkelijk een aparte feestcommissie aanstellen. Partijen Een tweede verschil is dat de bestuursleden vroeger individueel werden gekozen en dat alle leerlingen vanaf de derde klas zich verkiesbaar konden stellen voor bestuursfuncties. Hierdoor kon het voorkomen dat iemand meerdere jaren in het bestuur zat en zo meer ervaring wist op te bouwen, met als gevolg een nog degelijkere en daadkrachtigere AGB. Tegenwoordig hebben we echter de keuze uit twee of drie partijen, waarbij gebruikelijk is dat tenminste twee partijen in het leven worden geroepen door het oude AGB-bestuur. Het resultaat is een bestuur bestaande uit een -min of meer- vriendengroep die totaal niet representatief is voor de diversiteit aan leerlingen die onze school kent. Zo wordt de AGB een vrij ontoegankelijk ‘bolwerk’

18

IRIS TACHEIA JUNI 2014

voor buitenstaanders: leerlingen die niet toevallig een van de bestuursleden kennen. Om in de toekomst mogelijke onbetrouwbaarheid en eventuele fraude van de verkiezingen tegen te gaan, is het ook goed als er een onafhankelijke stemco wordt aangesteld, die in plaats van het oude bestuur ieder jaar het tellen van de stemmen zal verzorgen. Uiteraard willen we onze traditionele, feestelijke AGB-week hiermee niet verliezen. Om dat op te lossen, kunnen we natuurlijk nog altijd verkiezingen houden tussen partijen voor de feestcommissie, zoals dat nu ieder jaar gaat bij de verkiezingen voor het AGB-bestuur. Zo houden we het serieuze deel serieus en het feestelijke deel feestelijk. Vertegenwoordiging Door een representatiever bestuur krijgt de leerling weer een daadwerkelijke stem binnen de school. De AGB in haar huidige vorm kan namelijk ook worden gezien als de missende schakel in de communicatie tussen de schoolleiding en de leerlingen. Waar het leerlingenpanel en de resonansgroepen een leuke peiling onder leerlingen vormen, maar echte daadkracht missen, is de LMR (leerlingen in de medezeggenschapsraad) juist weer tot veel dingen bevoegd en staan deze leerlingen dicht op de schoolleiding, maar mist het wegens haar omvang (slechts drie leerlingen) simpelweg het directe contact met een groot deel van de leerlingen, voornamelijk die in de onderbouw. Veel problemen worden daardoor over het hoofd gezien. Maar wie is er nu beter weggelegd om de rol van vertegenwoordiger aller leerlingen te vervullen dan onze eigen AGB? Transparantie Tot slot is er sprake van een gebrek aan controle van het bestuur door de leden van de AGB, de leerlingen. Sinds ons geheugen reikt, is er in geen enkel jaar een moment geweest waarop er een reflectie plaatsvond over het succes en het


tips door Machteld Touwen

Vakantieplannen bereiken van de bij de verkiezingen gestelde doelen van het bestuur. Net zo belangrijk is de vraag hoe het AGB-bestuur haar geld gebruikt. Iedere leerling betaalt namelijk ieder jaar 13 euro aan lidmaatschap. Aangezien onze school zo’n 1.100 leerlingen telt, bedragen alleen al deze inkomsten voor de AGB zo’n 14.300 euro per jaar. Als leden, die hier allen aan bijdragen, hebben wij op zijn minst het recht op inzage in de begroting en op een financieel jaarverslag aan het einde van ieder jaar, die het bestuur in de toekomst dan ook hopelijk ieder jaar zal presenteren. Ook het instellen van een kasco (een aantal personen die de financiën van de AGB controleren) zou bijdragen aan deze transparantie. Zo zorgt het bestuur er tevens voor dat er in de toekomst geen onware roddels meer de rondte zullen doen over duistere uitgaven. Op naar de ALV Na dit lange stuk ben je waarschijnlijk vergeten dat de inleiding over Meer of Minder Europa ging, en vraag je je nu af wat dat te maken heeft met deze waslijst en voorstellen en kritieken op het AGB-systeem. Zoals al in de inleiding gezegd, wordt het beleid, en dus absoluut niet de vorm, besproken door het Europees Parlement. De vorm spreken we meestal af in verdragen, zoals het Verdrag van Lissabon. Gelukkig is iets vergelijkbaars ook mogelijk in het geval van de AGB. Door het houden van een algemene ledenvergadering (ALV) worden de vorm en statuten (de officiële richtlijnen) van de AGB weer bespreekbaar. Op deze ALV kunnen alle leerlingen hierover meepraten en om dit in de toekomst ook bespreekbaar te houden, is ons voorstel om ieder jaar een ALV te houden, waarop tevens het nieuwe AGB-bestuur gekozen wordt.

Het is al weer bijna vakantie en daar kijk jij waarschijnlijk al een paar weken naar uit. Misschien heb je je vakantie al helemaal volgepland, of heb je er juist voor gekozen om alle opties open te laten. In ieder geval, hier volgen nog een paar tips voor je vakantie. SVK Zit jouw vakantie nog niet vol of willen je broertjes of zusjes nog een fantastische week beleven? Stichting Vakantie Kampen organiseert ieder jaar tenten-, actief- en zeilkampen voor 7 t/m 17 jarigen (leeftijdsgroepen zijn wel gescheiden: 7-10, 10-12, 12-14, 14-17). Lijkt dit je wat? Kijk dan op www.svk.nl/ Het Park Vertelt Op 31 Augustus. Het is dan misschien net geen vakantie meer, het kan je mogelijk toch in die vakantiestemming houden. Het Park Vertelt is een poeziëfestival in Oosterbeek. Het programma wordt gevuld door dichters als K. Schippers, K. Michel en Ellen Deckwitz, maar ook door bandjes zoals Roosbeef en Kalispera. Dit festival is op 31 augustus vanaf 13.30 rond De Luifel in Park Hartenstein te Oosterbeek en is gratis te bezoeken. Voor meer/latere informatie, zie de site: www.hijmanongerijmd. nl/park-vertelt/

De laatste keer dat de statuten werden geactualiseerd, was in 1981. Je kan je voorstellen dat statuten, nog geschreven op een typemachine, tegenwoordig niet meer gangbaar zijn. Door een aantal problemen in dit stuk te benoemen, hopen we inspiratie op te wekken voor de ALV en daarmee de AGB nieuw leven in te blazen. Immers, wordt het niet eens tijd dat we daar na 33 jaar weer over gaan nadenken?

IRIS TACHEIA JUNI 2014

19


opinie door Renee de Dobbelaere en Eva Valkenburg

Goede Doelendag 2014 Op 14 maart hebben ruim 200 eersteklassers zich in het zweet gewerkt, en waarom? Dit deden onze zeer geliefde bruggootjes natuurlijk niet voor niets. Ze voetbalden, survivalden, fietsten en renden voor kinderen die dat zelf niet kunnen. De opbrengst van de sponsor loop ging dit jaar namelijk helemaal naar het duchenne fonds. Het duchenne fonds collecteert voor kinderen met de ziekte van duchenne. Duchenne is een ingrijpende ziekte die vrijwel alleen bij jongens voorkomt. De spieren verliezen langzaam hun kracht en uiteindelijk worden de ademhalingsspieren en het hart aangetast. Op dit moment wordt een mogelijk medicijn getest. De eersteklasser die het meeste geld heeft opgehaald won maar liefst twee vrijkaartjes voor Pathé. Met deze kaartjes kon hij, samen met een vriend, naar elke film die de rakkers beliefden te zien. Deze kaartjes zijn gesponsord door Pathé Arnhem, bioscoop Rembrandt. Wat onze winnaar heeft gezien is ons helaas onbekend, dus we kunnen zijn kritische oordeel, wat ongetwijfeld streng doch rechtvaardig zal zijn geweest, niet met jullie delen. Maar wat

tekening door Felix ter Avest

20

IRIS TACHEIA JUNI 2014

kunnen wij dan wel met je delen op dit moment? Gelukkig geeft de site van Pathé ons daar een gul antwoord op. Op dit moment draait bijvoorbeeld de film ‘Bad Neighbours’ met onder andere Zac Efron en Dave Franco (voor de ladies een echte ‘panty dropper ’ dus). En alsof dat nog niet genoeg is draait er nu ook nog ‘’The Amazing Spider man-2’’ voor de liefhebbers (met Emma Stone om van te genieten). Genoeg redenen dus om binnenkort (na je examens bijvoorbeeld) een bezoekje te brengen aan bioscoop Rembrandt te Arnhem. (korte shoutout naar de Servicemanager Events van Rembrant, Casper Krijgsman, die zo gul was om ons in wanhopige staat de kaartjes te gunnen. Ook willen wij meneer Floris van Amerongen bedanken voor het verlenen van een stormbaan, en voor het zorgvuldig drillen van onze strijdende bruggertjes)


UITagenda

UITagenda

door Irene Ha

De zomer is toch wel de periode met de volste UITagenda. Hierbij de allerleukste evenementen in en rondom Arnhem. Met het samenstellen van deze UITagenda hebben we ook nog eens rekening gehouden met je portomonnee. Park Open Al die zondagse concerten waarvan je in je jeugd al veel heel veel herinneringen aan hebt... Die noemde je vroeger gewoon: dat ene bij de ronde weide bij dat podium waar wat mensen muziek maakten. Het concept is nog steeds hetzelfde, alleen heeft het nu een pakkende naam: Park Open! Vanaf 1 juni zal er gedurende de hele zomer elke zondag bandjes optreden bij de ronde weide. Elke week weer iets anders. Elke week is er weer eens kans om je te laten verassen door talenten uit Arnhem en omstreken. Pak je picknickmand in, neem een kleed mee en geniet! Iedere zondag vanaf 1 juni t/m 24 augustus, Ronde Weide Tentstock Een festival dat draait om kamperen, en niet om de line-up. De Veluwe is de plek waar dit nieuwe concept zal plaatsvinden. Een van de relaxte festivals die er is, dat kan ik je nu al verzekeren. Er is geen stress over time tables, geen drukte bij de vieze WC’s, geen lange rijen naar het festival terrein... Daarnaast is er uiteraard wel een programmering, ook al draait het om het kamperen. Muziek, theater, literatuur en kunst zullen de onderdelen zijn waar de programmering uit bestaat. Wie de acts zullen verzorgen? Dat blijft nog onbekend tot op het festival zelf. Het heeft geen haast, alles moet relaxed gaan, dat is waar Tentstock om draait. 4 t/m 6 juli, De Hoge Veluwe AMZAF Het Arnhems Mid-Zomer Avond Festival is een van de jongere festivals in Arnhem. De locatie is wel heel fascinerend: Het zal zich plaatsvinden in het Openlucht Museum. Een dansvoorstelling in de graanmolen, een DJ set in het oude treinstation en een improviserend bandje in de grote boederij, dat is wat je vooral kunt verwachten. AMZAF draait vooral om jonge upcoming talenten. Het festival helpt artiesten aan meer bekendheid en het opbouwen van een carrière. Het Arnhemse duo Lieve Bertha heeft dankzij AMZAF het ook heel ver geschopt. Wie weet zie je de gitarist waar je een praatje mee hebt kunnen maken later opeens op Lowlands staan! 21 juni, Openlucht museum Roofgarden Na het succes van vorig jaar keert Roofgarden terug. Dit jaar zal het dak van de parkeergarage van Rozet getransformeerd worden tot een sfeervolle daktuin. Het progamma heeft van alles te bieden: van pingpongen tot silent disco, van borrelen tot een educatief uitje voor kinderen, van yoga tot openlucht bioscoop... Het is nu alleen maar wachten op het schema en tot de bouw klaar is. Als de tijd rijp is, hebben we ruim een maand om diverse activiteiten bij te kunnen wonen op het groenste dak van onze stad. 21 juni t/m 3 augustus, dak parkeergarage Rozet Valkhof festival Als we nu denken aan de Nijmeegse vierdaagse, denken we niet helemaal meer aan de urenlange wandeltocht. We denken eerder aan het feit dat in deze vier dagen Nijmegen helemaal vol zal stromen met feestgangers die allemaal ook graag wat muziek zouden willen zien. En de beste podia? Die zijn natuurlijk te vinden op het Valkhof festival terrein. Techno, indie, folk, singer-songwriter, electronische hip-hop en natuurlijk de GIVE IT DUB stage. Erg divers, voor ieder wat wils. Ohja, ze hebben het ook voor elkaar gekregen Omar Souleyman(!) te boeken. Nu kan het feest pas echt beginnen! 12 t/m 18 juli, Valkhofpark Nijmegen Holi Gaudy Festival Jaa! De tour van het kleurenfestijn komt ook naar Nederland! Even op de fiets stappen en we zijn bij de Rijnhal, daar zal dit grootse evenement plaatsvinden. Van 12 uur in de middag tot 10 uur in de avond zullen wij met z’n allen de vrijheid vieren. Bestel snel een kaartje en het liefst met zoveel mogelijk kleurenzakjes erbij. 21 juni, Rijnhal Fashion Festival Arnhem MoBA is failliet, Lidewij verlaat Arnhem en wat blijft er over? Een mode-evenementloze Arnhem? Dat pikt het volk natuurlijk niet! Daarom hebben ze in no time een nieuw concept bedacht: Het Fashion Festival. Ik moet toegeven dat Mode-Biënnale wel iets epischer klonk, maar een mode-evenement opzich, daar moeten we al blij mee zijn.De Artez afstudeershows, de Nacht van de Mode en de Arnhemse stockdagen wel deel uit zullen maken van het progamma. Zo groots als MoBA’13 zal het in ieder geval niet worden, maar laten we maar blij zijn met wat we hebben. 1 juni t/m 6 juli, binnenstad Arnhem

IRIS TACHEIA JUNI 2014

21


iris serveert door Irene Ha

IRIS SER ...albums

...festivals De zomer is het seizoen van zwemmen, ijsjes eten en natuurlijk... FESTIVALS! Dit zijn echt DE festivals die je moet bezoeken als je portomonnee het eenbeetje toelaat. Deze festivals zijn zo geweldig, dat wanneer je erover whatsappt met je vrienden, je vanzelfsprekend je CAPSLOCK aanzet. Zo gaaf dus.

1. Down the rabbit hole Het kleine broertje van Lowlands. Magisch, mysterieus, MGMT? Namen: the Black Keys, Foals, Naked and Famous...

2. Best kept Secret Even mysterieus, hele hele hele goede line-up, diep in de bossen. Namen: James Blake, Chvrches, the 1975, Lykke Li...

3. Pitch Elektronisch, vernieuwend, intiem, westergasfabriek terrein. Namen: SBTRKT, Massive Attack, Richie Hawtin...

4. Dekmantel festival Nederlands collectief, doelgericht, techno, house, puur, raven. Namen: Dekmantel soundsystem, Jamie XX, Boddika, Nicolaas Jaar...

5. Lowlands (moest er toch wel van komen) Groots, toch knus, episch, under the radar, sfeervol, UITVERKOCHT. Namen: Skrillex, Flume, Imagine Dragons, Mando Diao, Stromae...

22

IRIS TACHEIA JUNI 2014

Net uitgekomen albums die ik toch wel heel graag met jullie wil bespreken. Pharrel – G I R L Oke laat ik maar eens beginnen bij wat ik ten eerste niet begrijp. Pharrel gaat heel naar om met vrouwen door hen naakt in zijn videoclip te laten dansen zodat ze echt als een lustobject aanschouwd worden. Al die #hashtags in de clip blurred lines, die doen er echt niet toe. Het is geen twitter. En nog iets, de lyrics ervan spreekt geen enkele debiel op deze aarde aan tenzij je een verkrachters mentaliteit heb. MAAR WAAROM SCHOPT PHARREL HET ZO VER? Waarom zijn deze vulgaire liedjes zo ontzettend populair? Omdat ze verschrikkelijk CATCHY zijn. Dat is het. Opzich enigzins logisch als je collabs met Daft Punk doet en ook nog eens disco weer helemaal in maakt. (Trends komen na een bepaald aantal jaren terug, zodus ook disco) Je luistert niet naar de leuke strijkpartijen op de achtergrond ( huh zien die er? Ja.) De syth die na een tijdje stopt merk je niet eens, het boeit je allemaal geen reet. Want je danst gewoon. JE DANST. Pharrel hersenspoelt je gewoon met G I R L.

The Subs – Hologram Het derde album van de Gentse trio kwam laatst uit na lang niks meer gehoord te hebben. Rare stofzuiger achtige geluidjes blijven we nog steeds horen maar ditmaal met een meer dancy topping. Het begint al mysterieus wanneer je het album opzet en die begint met ‘Enter the Hologram’. Wel gaaf om je intro zo te noemen. Wel enig is de samenwerking met mede-belg Selah Sue. Erg onverwachts. Ik moet toch bekennen dat de collab met Jean-Pierre Castaldi in ‘Concorde’ toch wel iets geslaagder is. Disco elementen zijn terug gekeerd en zo’n leuke Fransman die er maar wat doorheen lult is toch wel vermakelijk.

Coldplay – Ghost stories Wow je dacht waarschijnlijk dat Chris Martin op zijn stefbed lag aangezien je niks meer van hem hoorde he? But he’s alive! And so is Coldplay. We zien (eigenlijk horen) in Ghost stories een totaal andere kant van Coldplay. Heel minimal, intiem en geen roffelende trommels meer? Vele fans waren erg teleurgesteld door ‘MX’ het voorgaande album. Ik vond hem persoonlijk wel lekker vrolijk aangezien ghost stories een en al depressie is. Je moet er maar van houden, denk ik. Nou, terwijl jullie dit album uitchecken heb ik ‘Viva la vida’ waarschijnlijk nog steeds op repeat. Lang leve Coldplay’s eerste 4 albums.


RVEERT... ...soundcloud users Voor degene die het nog niet kennen: soundcloud is een online platform waar onbekende en bekende DJ’s zelf mixtapes kunnen posten om zo meer bekendheid te verkrijgen. Zelf kan je soundcloud ook joinen (kan heel makkelijk door het met facebook te verbinden) en chille nummers reposten, nieuwe artiesten ontdekken en playlists aanmaken. Hier is een selectie die bestaat uit mensen, labels en artiesten die heel vaak goeie tracks reposten.

Deep House Amsterdam (Online music magazine) De naam zegt het al, maar voor de fijnste deep house klik op de follow button van Deep House Amsterdam. Maandelijks krijg je een mix van maar liefst twee uur voorgeschoteld die het beste van wat deephouse te bieden heeft bevat. Flume (DJ/producer) Flume post geregeld een mixetape van hem om soundcloud. Het liefst een remake van bekende catchy liedjes. We zien reposts van hem die fijne trap en elektronische hip hop bevatten, netzoals wat hij zelf produceert. Mijn favoriet die hij zojuist op soundcloud heeft gezet is toch de remix van Lorde’s ‘Tennis Court’.

Future Classic (record label) Wekelijks zie je weer een nieuwe post in je feed van Future Classic. Het label dat zich in Sydney bevind werkt met heel veel artiesten samen waardoor je ook veel variatie ziet in de posts. Het beste van de artiesten wordt geselecteerd en dat krijg jij te horen. Heel fijn dat je het nu zelf niet meer hoeft uit te zoeken. Artiesten waar het label onder andere mee samenwerkt zijn: Flume, John Talabot, Chrome Sparks, Cashmere Cat etc.. Filosofische Stilte (DJ) Ja zo heet hij echt. Een 20-jarige Hagenaar besloot zijn alterego ‘Filosofische Stilte’ te noemen. Geen eindeloze geneuzel over waar de wereld over gaat, maar diepgaande beats. Gelaagdheid die je moet doorgronden wanneer er weer een nieuw postje in je soundcloud feed verschijnt. In plaats van lange discussies over plato’s grot kunnen we eerder een dosis trap en bass verwachten van deze jong filosoof. ‘Filosofische stilte’ verzorgt regelmatig clubavonden in de randstad en stond vorig jaar zelf op ADE ( Amsterdam Dance Event) En dat allemaal dankzij zijn Soundcloud fame! Maar even om terug te komen op de naam: Wat zou deze jongeman gedacht hebben bij de naam ‘Filosofische Stilte’ terwijl hij gewoon de allerziekste bass produceert? Dat is pas een intelligibele vraag. 8Bahn (event organisators) Jaaa, 8bahn kennen we allemaal van koningsnacht en loodsedities (weliswaar 18+). Maar musispark hebben wij allen wel kunnen meemaken afgelopen kingsnight and day. Het leuke van 8Bahn is dat ze elke editie podcasten en op soundcloud zetten. Dus wanneer je er niet bij kan zijn aangezien de leeftijdsgrens te hoog ligt, kan je thuis nog altijd de sets beluisteren van de 8Bahn ambasadeurs en natuurlijk 8Bahn dynasty.

IRIS TACHEIA JUNI 2014

23


Colofon Bestuur Roos van der Reijden - Praeses Maarten Laport - Abactis Pieter Werkman - Quaestor Redactie Veerle van Wijk Ira Pronk Elly Lewin Rebecca Neisingh Gina Habets Eva Valkenburg Sophie Swart Renée Dobbelaere Amber van de Bilt Machteld Touwen Anastacia Guseva Michaèla van Gerwen Mathijs Geurts Bram Gal

De Iris Tacheia verschijnt periodiek, tenminste 5 keer per schooljaar. Schooljaar 2013-2014, nummer 3

Vormgeving Marleen Kohlmann Roos van der Reijden Nick van der Horst Remco Roelen Jonas Kamminga Pauline Kort

Fotografie Sofie van Hemmen Irene Ha Met dank aan Harry Rogge, Marieke van Dommele, Freek Fuchs, Brecht Goris en iedereen die irisjes heeft ingestuurd. Contact iris.tacheia@gmail.com twitter.com/iristacheia facebook.com/iristacheia

De redactie van de Iris Tacheia behoudt zich het recht voor: - zonder opgaaf van redenen ervoor te kiezen ingezonden stukken niet te plaatsen. - lay-out van ingezonden stukken aan te passen, tenzij ons door de auteur expliciet en in detail anders verzocht wordt. - namen in Irisjes te censureren i.v.m. de privacy van vermeldde personen, m.u.v. docenten (tenzij er volgens de redactie genoeg aanleiding toe is ook de namen van docenten te censureren). - (naar inzicht van redactieleden) betrouwbare derden te raadplegen over plaatsingsgeschiktheid van bepaalde stukken. - dit regelement zonder opgaaf van redenen en zonder berichtgeving te veranderen.

Bovendien gelden de volgende uitspraken: - Het bestuur van de Iris Tacheia is te allen tijde aansprakelijk en eindverantwoordelijk voor de inhoud van de Iris waarin zij als bestuursleden vermeld staan, tenzij met voldoende overtuigend bewijs kan worden aangetoond dat er van deze aansprakelijkheid en eindverantwoordelijkheid geen sprake kan zijn geweest. De door externe schrijvers uitgedrukte meningen vallen niet onder deze verantwoordelijkheid, het besluit om een bepaald stuk te plaatsen wel. - Door de gehele redactie wordt er zo zorgvuldig mogelijk om gegaan met vertrouwelijke danwel gevoelige informatie, die verwerkt is in zowel ingezonden als redactionele stukken en met name betrekking heeft op auteur, naam van auteur, genoemde (of geïmpliceerde verwijzingen naar) personen, personages in verhalen, eigennamen, pseudoniemen of anderszins. - Wanneer men redactie- danwel bestuurslid van de Iris Tacheia (zie colofon) is of wordt, dan gaat men vanaf deze Iris akkoord met alle bovenstaande punten. - Alle personen die ervoor kiezen een stuk ter plaatsing in te sturen naar de Iris Tacheia, gaan met deze voorwaarden akkoord.

Blijf kopij en irisjes sturen naar:

iris.tacheia @ gmail.com

1314 -5- verlangen  
1314 -5- verlangen  
Advertisement