Page 1

Thema:

Ode aan de vrouw

ιριςταχεια 68e jaargang

3 12-13


redactionis door Gina Habets - JP

Club DoKA

Ergens in een verborgen hoekje van de school, in de buurt van het schoolarcief, kun je Club DoKa vinden. In een klein kamertje ontwikkelen fotogekken uit de 5e en de 6e klas (en eentje uit de 3e) hun fotorolletjes en drukken ze negatieven af op fotopapier. Dat alles doen ze op de ouderwetse manier, met vergroters in een donkere kamer badend in infraroodlicht. Ook genoeg van Instagram en toe aan écht analoge foto’s? Doe mee met Club DoKa! Neem contact op met Febe Smits of mail naar iris.tacheia@gmail.com ■

2

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013


Lectori Salutem, Het thema ‘Ode aan de vrouw’ is natuurlijk bedacht door de mannelijke aanwezigheid tijdens de redactievergadering. Vrouwen worden de hemel in geprezen met dit nummer, en voor de mannen is het smullen. Iedereen tevreden. Maar ook ik zou het makkelijker vinden om een ode aan de vrouw te schrijven dan één aan de man. Ik vond laatst, per toeval, een boek in de bibliotheek: het heette ‘Vrouwen zijn leuker ’. En zo is dat. In het boek werd beschreven dat het helemaal niet vreemd is om vrouwen boven mannen te stellen, ook als je zelf een heteroseksuele vrouw bent. Wij vrouwen zijn over het algemeen meer elegant. We zijn meer verfijnd. We kijken graag naar andere vrouwen, we zien hoeveel ze aan hun uiterlijk hebben besteed die ochtend, iets wat mannen niet opvalt. We leven mee met dat meisje dat een puistje heeft op haar kin, terwijl ze vandaag haar eerste date heeft. We weten dat de jongen het puistje niet zal zien, maar we weten ook dat zij zich er druk om maakt. Zonder met elkaar te praten, kunnen we elkaar begrijpen. Eens in de zoveel tijd heb ik een fase waarin ik doorsla: ik keer me tegen alle mannen, ik krijg een hekel aan de jongens in mijn klas, leraren, mijn vader, en ik verbeter alle vriendschappen met vriendinnen. Het is misschien te vergelijken met hoe de meeste meisjes zich voelen als ze ongesteld zijn, maar bij mij is het een fase die wat langer aanhoudt. Het begint soms nadat ik ben afgeknapt op het gedrag van een man, maar soms ook zonder enige reden. ‘Wat heb ik hier

nog te zoeken?’ denk ik dan, ‘meisjes zijn gewoon veel leuker.’ Toch lukt het me niet verliefd te worden op een meisje, en na een maand of twee is de fase weer over. In de zomer ging ik op vakantie met een aantal redactieleden van de schoolkrant. We waren een hechte vriendengroep geworden, daarom vroeg ik of ze mee gingen naar de boerderij van mijn oom en tante in Frankrijk. Er zijn daar heuvels, koeien, bouwvallige kastelen, maar geen mensen. Al snel werden de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukt. We konden geen kant op, we moesten het maar doen met elkaar. De meisjes stonden de hele dag in de keuken. We bakten taarten, we praatten en praatten en praatten. De jongens waren in de tuin te vinden. Ze hakten hout, reden over het erf met de tractor, en zeiden vrij weinig tegen elkaar. ’s Avonds wilden ze bier. En voetballen. Op school hadden we het altijd goed met elkaar kunnen vinden, maar op de boerderij konden we elkaar vaak niet uitstaan. De discussies bij het avondeten liepen hoog op en op de bonte avond maakten we elkaar belachelijk. Deze vakantie was voor mij een van de eerste bevestigingen dat vrouwen écht leuker zijn. Met trots presenteer ik u deze Iris Tacheia. Gina

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

3


inhoud 16

3 REDACTIONIS 6 RECTORIS 7 PRAESIDIS 8

Future feminism

Ira en Alexandra schrijven over Antony Hagarty, een transgender die überfeminist is en ook nog eens loepzuiver zingt.

9

5 redenen om Scarlet Johansson te daten

10

Harpiste met spierballen

10

Interview met Lavinia Meijer. Vroeger leerling van het SGA, tegenwoordig wereldberoemd harpiste met Koningin Beatrix als fan.

11

Tante Lien

Problemen? Tante Lien weet altijd raad. Ze is de baddest bitch you’ve ever seen zong de Jeugd van Tegenwoordig al.

12 HIRISCOOP Wat heeft het Medium deze keer over jou in haar glazen bol gezien? Eindig je ongelukkig in de goot of staan de sterren deze maand zodanig gunstig dat je je geluk niet opkan?

14

Ode aan de man

Alles wat mannen doen, heeft een groot doel volgens Renée

14

Ode aan mamma

Walid vindt zijn moeder heel lief.

15 Mannenlied Een beetje compensatie voor al die vrouwen in deze Iris. Pak een biertje, of ranja, en zing maar mee!

16 Woorden, cijfers, stilte Yannick heeft een probleem en komt er voor uit. De arme jongen.

4

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

irisjes *BRM is haar fietssleutel kwijt* BRM tegen MRQ: Heeft u misschien een toverstokje? MRQ: Nou, ghehe, toverstokJE? MOM: De WW-premies gaan naar mensen die een WWpremie ontvangen. W: Nou kijk, je kunt goederen verkopen… I: Het is toch beteren? BRP: Opletten in de les is een van jouw doelen, heb ik afgesproken met mezelf.


9

16 Valentijnsdag Eva geeft tips voor als het dit jaar weer niet aandurfde en dus forever alone tekstjes van de inhoudsopgave zit te lezen.

17

Voordeel van meisje zijn

Het goede leven, door Elly en Anastacia.

18

Klassieke dichters

Meneer Steiner selecteerde de mooiste liefdesgedichten uit de klassieke wereld. Conclusie: Dichters houden van meisjes.

20

Voor Jou!

Liefdesberichten van verliefde SGA’ers.

21 Invulserenade Je liefje verleiden was nog nooit zo makkelijk. Invullen en scoren!

22 Iris Serveert Recensies van de nieuwste en beste films, boeken en apps. Het is toeval dat Scarlet Johansson opvallend vaak speelt in de gerecenseerde films.

24 Colofon Alle redactieleden op een rijtje met andere handige zaken zoals ons emailadres en de statuten.

22

8

WRF: Ik lees even de inleiding voor. Als je denkt “wat doet ze nou”, ze leest de inleiding voor.

R: Maya’s zijn toch bijen, hoe kunnen die nou voorspellen dat de wereld vergaat?

HSJ: Als de wereld vergaan is, wat heb je dan nog aan Engels? A: Staat goed op je CV.

FRE: Ik kijk eerst naar de vragen, dat maakt het antwoorden een stuk makkelijker.

*BRP laat een film zien met ondertiteling, maar er is geen geluid* J: Het is karaoke!

E: Wie ben je? K: Ik ben een bloemetje.

I: Ik ga later een kraan aanleggen waar bier uit komt. K: Dat heet ook wel een biertap.

*HRR veegt het bord schoon* I: Ik was nog niet klaar! HRR: Dan ben je gewoon te traag voor deze wereld.

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

5


rectoris ad iterum door Nick van der Horst - JP

5 tips voor de interim-rector Lieve interim-rector, Leuk dat je even op de winkel wilt passen terwijl ik weg ben. Je moet wel weten dat rector zijn van het SGA niet al te makkelijk is. Denk maar eens aan al die betweterige ettertjes als leerlingen. Het is een hele opgave om met hen te werken. Daarom heb ik hier een lijstje met tips om het hier vol te houden.

3. Offer dagelijks een half opgegeten suikerwafel van €1,20 bij de Markies aan de Penates, onze huisgoden. Op vrijdagen offer je loempia’s, daar steun je ook nog eens Togather mee.

1. Drink altijd koffie uit het rechter koffiezetapparaat in de personeelskamer (ik raad het ten zeerste af om de term lerarenlounge te gebruiken). Het linker koffiezetapparaat is namelijk al jaren kapot. Het is overigens wel leuk om de zure gezichten van je collega’s te zien, als ze per ongeluk een bakje koffie drinken dat uit het kapotte apparaat komt.

4. Wat je ook doet, ga nooit naar de G-gang! Er gebeuren daar dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, vandaar ook de tralies voor de ramen en de dikke deuren om de gang mee af te sluiten van de rest van de school.

2. Ga voor stijladvies naar de heren Mauer en Van der Meer, ook wel de ‘Viktor en Rolf’ van het SGA, zij zullen ervoor zorgen dat je in ieder geval op zult vallen als je door de school loopt, zeker wanneer je vraagt naar het legendarische bloemenhemd van Van der Meer.

5. Het is altijd handig om knie- scheen- en elleboogbeschermers bij je te hebben als je tussen de lessen door ergens naartoe moet lopen. Misschien is een helm ook wel handig. Als je je aan deze tips houdt kan er weinig fout gaan, dus ik kan je verder alleen maar heel veel succes wensen bij deze fantastische uitdaging die je bent aangegaan! Toi-Toi-Toi! Vergeet trouwens niet om de planten water te geven. ■

irisjes HRR: Deze hoek noem ik hoek A. K: Origineel, hoor.

*J en K hebben een andere uitkomst van een vergelijking* K: Of bij mij is iets goed gegaan, of bij jou is iets misgegaan.

VGR: Daar is woestijn, daar kunnen geen boeren wonen. Wie wonen er in de woestijn? R: Eskimo’s!

SRM: Gisteren ging ik op wintersportdag met de vierde klas. Het was heel leuk, maar volgend jaar ga ik skateborden.

VGR: Hoe heette de president van Libië? E: Barack Obama.

MOM: Wie krijgt er van zijn ouders geld om een broodje te kopen bij Markies? …Niemand? R: U wel dan?

K: Zonder respect geen economieles! SRM: J, vertaal jij regel twee.

6

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013


praesidis door Esmee Valk - JP

Lieve gymnasiasten, Het Kerstgala is alweer voorbij, we hopen dat jullie allemaal een geslaagde avond hebben gehad en genoten hebben van de lasershow. En voor degenen die nog spullen missen, vraag ernaar bij de claviger. Even een update over waar de AGB zich mee bezighoudt: een tijdje terug hebben we een gesprek gehad met de LMR en mevrouw Stuiver, waardoor jullie nu beter op de hoogte gehouden worden wat betreft veranderingen in en rondom de school via een mailtje. Ook wordt er gewerkt aan een rokershok, maar door de bezuinigingen moeten we dit met minimaal budget neer gaan zetten. Alle credits hiervoor gaan naar Aldert, hij is druk bezig ons te helpen de rokers weer van een dakje te voorzien. Daarnaast is ons doel om volgend jaar aan de Mission Olympic deel te nemen met z’n allen. Helaas was het niet meer mogelijk om dit jaar al deel te nemen, maar we zullen ervoor zorgen dat het volgend jaar georganiseerd gaat worden!

J: Zelf hij is, toen hij hoorde die stem hoewel accepteerde mensen de slechte SRM: Is er iets…? J: Het is een beetje vrij vertaald geloof ik. SRM: Nominativus kan onderwerp, naamwoordelijk deel van het gezegde of bijvoeglijke bepaling zijn. Wat is het hier? R: Nominativus J: Wat is “koe” in het Grieks? K: ROC

Dat nu zelfs het SGA ook een “Gespot”-pagina op Facebook heeft is een feit, of er realistische dingen op gezet worden is nog de vraag, maar leuk is ’t wel. Goeie manier om je geliefde nog even een ’geheim’ berichtje te sturen op of je kunt natuurlijk nog old school een kaartje sturen, hopelijk heeft iedereen dat gedaan op Valentijnsdag! En wie dat nog niet heeft gedaan: jongens, stuur een ode aan de vrouw! Liefs, jullie vrouwelijke praesidis, Esmee

W: 1e keer dat ik iets schrijf hè Y: no worries, ik hou van maagden W: omfg omfg SRM: D, jouw handschrift is al helemaal erg. Het lijkt zowat abstracte kunst! D: Oh... Is dat een compliment? SRM: Nee, dat is een belediging. (C heeft het over de basisschool) C: zo erg was het ook weer niet, ik ben sindsdien alleen maar schizofreen.

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

7


opinie door Ira Pronk en Alexandra Bremers RR

Future Feminism Je hebt feministen en FEMINISTEN. Onder de eerste categorie vallen Libelle-lezeressen, strijders voor ongeschoren oksels en een aardig vachtje om je benen. Je hebt ook nog de meer stijlvolle variant met als kopstuk Simone de Beauvoir, de filosofe die de strijd voor de rechten van de vrouw goed op de kaart zette, met haar boek La deuxième Sexe. Naast deze gevestigde groep, is er nog een nieuwe groep feministen in opkomst. Antony Hegarty is een transgender met een betoverende stem. Antony and the Johnsons maken prachtige, meeslepende muziek, waarbij de dragende stem van Antony een erg grote rol speelt. De tekst ontroert en zet tot nadenken. Zo zong hij in een nummer over hoe hij Hitler vond in zijn hart. Antony’s teksten zijn vaak heel persoonlijk. Toch wilde Antony ook het publiek dat hij kon bereiken als artiest meer vertellen over zijn visie op de wereld. “Ik was het zat om almaar in die cocon van een artiest te blijven.” In zijn recentste cd, Cut the World, zit er tussen alle opnames van live-optredens, een zeer bijzonder nummer, Future Feminism. In bijna 8 minuten gepraat, zet hij het meest opmerkelijke betoog neer, dat ik ooit in mijn leven ben tegengekomen. De rol die de vrouw zou moeten innemen in de wereld staat hierbij centraal, de wereld is al veel te lang gedomineerd door testosteron: 'Dat hormoon hebben mannen om vijanden mee te lijf te gaan. Goed, we kunnen de wereld nu vierhonderd keer vernietigen. Tijd voor wat anders. Oestrogeen hebben vrouwen om een soort cirkel van veiligheid om zich heen te leggen, waar ze kunnen baren, opvoeden en liefhebben. Laat het oestrogeen nu maar eens domineren, denk ik.'

8

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

In zijn betoog ziet hij de wereld als één grote vrouw, die onder invloed van de maan, menstrueert. De wateren van de vrouw, zijn de zeeën en oceanen van de wereld, dat wat de wereld vruchtbaar maakt. Eerder nog dan het bestaan van Allah en God betwijfelt Antony het geslacht. Ook haalt Antony er nog bij dat de Dalai Lama gezegd heeft te willen reïncarneren als vrouw. De vrouw is de tot nu toe niet voldoende erkende kracht achter al het leven, volgens Antony. Antony is zelf transgender en ziet de schoonheid van de vrouw overal. Toen hij gast was bij Wintergasten, het avondvullende praatprogramma op de Nederlandse omroep, heeft hij een bijzonder filmfragment laten zien. Dit fragment liet namelijk zien hoe een vrouwtjesijsbeer haar leven opofferde voor haar jongen, terwijl het mannetje er vrolijk vandoor ging. Typisch, noemde Antony dat. Niets weerspiegelde de aard van man en vrouw beter. Het feminisme is met dit betoog gesticht. Niet meer langer zeuren over gelijke verdeling van het huishouden, maar werelddominantie door trotse baarmoederbezitters! Althans, volgens Antony dan. ■


column door Jur Remeijn en Yannick Baudet NH

5 redenen om Scarlett Johansson te daten Ogen: Scarlett is de spiegel van de ziel

5 lichaamsdelen:

Haar groene ogen, diep en glinsterend als smaragden, niet enkel “de spiegel van de ziel”, maar veel meer dan dat clichématige verschijnsel. De fenomenale ogen van Scarlett weerspiegelen Scarlett in haar volle glorie, haar scherpzinnigheid tijdens interviews, haar vrolijkheid tijdens het opnemen van een nieuwe film. Deze groengeile mirakels tonen Scarlett in al haar schoonheid en perfectie.

Lippen: Scarlett is passioneel. Scarlett’s lippen, op IMDb beschreven als een van haar “trademarks”, zijn passie. Passie, waar niet genoeg woorden voor zijn, waar woorden niet genoeg voor zijn. Haar bovenlip, precies in de vorm van de boog van Cupido, raakt haar onderlip zo teder dat de perfectie door elke ademtocht in gevaar lijkt. De uitgesproken lijnen van Scarlett’s lippen maken elke gedachte aan haar tot een draaikolk. Oh, die fucking hese stem, door haar lippen tot woorden van betekenis gemaakt: Scarlett is passie.

Borsten: Scarlett is een vrouw van inhoud. Ze laat helaas niet alles aan de buitenwereld zien maar op premières wil ze nog wel eens een inkijkje geven. Na zorgvuldige studie hebben wij geconcludeerd dat Miss Johansson een ronde, meloenvormige persoonlijkheid heeft.Onder andere door haar soms lichtelijk schizofrene rollen vermoeden wij dat ze zelfs twee persoonlijkheden heeft. Losgelaten stuiteren deze twee vrolijke dames wat op en neer maar Scarlett heeft gelukkig een natuurlijke stevigheid. Heb je haar vlammende speech tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen al gezien? Alles kwam perfect uit, ja, ze is echt een vrouw van inhoud.

Haar: Scarlett is intelligent

Waarom deze passionele godin geen ruimtevaarttechnologie heeft gestudeerd op Harvard is ons ook een raadsel. Ze is namelijk ontzettend intelligent en heeft niet voor niets aangegeven dat president van de VS haar wel een leuke baan lijkt: Scarlett weet hoe de wereld eruit moet zien. Obama is grijs geworden, dat zal haar niet gebeuren. Scarlett’s van nature “dirty blonde” haren; schitterend. Ze is gewoon woest aantrekkelijk in al haar intelligentie. Hoe het lijkt alsof ze over elke zin heeft nagedacht, hoe slim ze haar voeten neerzet bij het lopen, hoe bedachtzaam ze om zich heen kijkt: zou er soms een verband bestaan tussen haarkleur en intelligentie?

Derrière: Scarlett is veelzijdig Bij een voorzijde hoort natuurlijk ook een achterzijde, en je zou het niet zeggen, maar naast al deze prachtige innerlijke eigenschappen heeft Scarlett ook nog eens fabuleuze billen. Hoe je haar ook wendt of keert, we houden van haar. We houden van haar omdat ze alles in zich heeft en voor ons alles is. Wij, kansloos om ooit een avond met Scarlett te beleven, troosten ons met het idee dat ze van een afstandje mooier is: je kunt dan rustig van alle kanten kijken.

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

9


column interview

door Elly Elly Lewin Lewin en Nick van der Horst door NH

Harpiste met spierballen

foto door Corbino

Een gevierd harpiste, een natuurtalent, stevig in haar schoenen en klaar om de muziekwereld voor eens en voor altijd grondig te veranderen. Waar kan een zo succesvol iemand anders naar school zijn gegaan dan het Stedelijk Gymnasium Arnhem? Dat was een retorische vraag. Nergens natuurlijk. We hebben het hier over Lavinia Meijer – ja, DE Lavinia Meijer. Haar succesverhaal is bijna te mooi om waar te zijn. Toen ze negen was, besloot Lavinia dat ze een instrument wilde gaan bespelen, net als veel van haar vriendinnetjes. Piano wilde ze niet. “Er stond er één in de hal van mijn school. De meeste leerlingen gaven een ram op de toetsen als ze er langs kwamen. Het had geen sfeer.” Ook viool vond ze niks. “Het kan heel mooi zijn, hoor. Maar als ik iemand hoor oefenen, is het altijd zo’n lelijk gekras.” En andere instrumenten trokken haar ook niet. Maar toen een klasgenootje een harp mee naar school bracht, was het liefde op het eerste gezicht. “Een harp is zo puur… Er zit niets tussen jou en de snaren. Je omarmt het instrument.”

‘Er zit niets tussen jou en de snaren. Je omarmt het instrument.’ Ze ging op les, maar had absoluut geen discipline en begon vaak pas een half uur voor de volgende les met het oefenen van haar stukken. Toch ging ze vooruit. En hoe! Een paar jaar

10

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

later werd haar talent ontdekt door een invallende lerares, die de jonge harpiste doorverwees naar haar voormalige docent aan het conservatorium in Utrecht. Lavinia werd toegelaten tot de “jong talent”-klas en vanaf dat moment kwam haar leven in een stroomversnelling. Plotseling ging ze twee keer in de week naar Utrecht voor muziekles, moest ze heel veel oefenen en ging ze ook nog eens naar het gymnasium. Ze werkte zo gestructureerd als mogelijk. Haar dagschema zullen we niet publiceren omdat het domweg te schokkend is, maar het begon om vijf uur ’s ochtends en bevatte geen vrije tijd. Op school was ze een buitenbeentje, maar ze werd niet gepest.

‘Ik kwam meneer Steiner nog tegen op een concert.’ “Ze begrepen het wel. Het is ten slotte een gymnasium. Daar heb je allemaal…” Hard lachend: “Ik wil het woord ‘nerd’ niet gebruiken. Maar wel allemaal slimme mensen, die ook hard werken.” We hebben het maar braaf bevestigd. Aan leraren op het SGA had ze wel herinneringen, maar helaas geen sappige verhalen. “Die van wiskunde was leuk. Hoe heet


goede raad door Tante Lien - NH hij ook weer…? Ter Horst. En ik kwam meneer Steiner nog tegen op een concert.” Ze moest wel langzaam maar zeker een overgang maken van een verlegen meisje dat harp speelde tot een fulltime muzikant: ‘Op mijn dertiende begon ik met het meedoen aan concoursen en toen won ik een eerste prijs en vlak daarna weer een eerste prijs, daaruit kwamen allemaal concerten. Toen heb ik ook in een vrij korte tijd optreedervaring opgedaan. Daarmee heb ik ook gezien wat het is om op te treden, want ik had eigenlijk helemaal geen idee.’ Hoewel ze eerst altijd zenuwachtig was voor concerten, kreeg en krijgt ze nog steeds wel een kick als ze merkt dat mensen haar muziek mooi vinden en heeft ze het gevoel dat ze de brenger van iets nieuws is: ‘Voor veel mensen was het ook wel bijzonder, ze hadden meestal nooit de harp op die manier gehoord. Daardoor werd en is het misschien ook wel iets educatiefs.’ Ze heeft zichzelf ook als doel gesteld om de veelzijdigheid van de harp als solo-instrument te laten zien aan het grote publiek, daarvoor moet ze wel bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door zitten en snel haar punt kunnen brengen: ‘Wat je ziet is tien minuten, maar ik heb me daar wel dagen van te voren mee bezig gehouden hoe ik dat ga uitleggen. Ik moet bijvoorbeeld geen muzikale termen gebruiken, want niemand begrijpt dat. Uiteindelijk moet je het in jip-en-janneketaal kunnen vertellen.’ Door bij die programma’s te zitten wil ze ook laten zien dat de harp niet alleen een rustig, romantisch, beetje stoffig muziekinstrument is, maar dat het een instrument is dat ook dat ook spierballen kan tonen. Er waren ook andere harpisten die er moeite mee hadden dat ze iets anders wilde doen. ‘Toen ik op een harpcongres een stuk speelde van Jacob ter Veldhuis dat was gebaseerd op drugsverslaafden die elkaar uitscholden, zag je echt de zaal in tweeën splitsen van mensen die het muzikaal terrorisme noemden tot mensen die het zagen als een verademing.’ Als wij haar vragen hoe een harp met spierballen klinkt loopt ze naar haar harp in de kamer ernaast en begint ze te spelen. Wat je hoort is niet een liefelijk deuntje, maar klanken die je nooit zou verwachten van een harp. Na het interview gingen we weg met een geheel ander beeld van de harp en waren we gefascineerd door het verhaal van Lavinia Meijer. ■

BIO

Nu, voor al je problemen op het vlak van liefde, school, ouders en eigenlijk alles waar je problemen mee kunt krijgen: TANTE LIEN Hoi tante Lien, ik heb een vraag; ik ga nu al een tijdje met een hele leuk meisje om en ben best wel verliefd op haar geworden. Ik zou haar heel graag verkering willen vragen, maar ik weet niet zo goed hoe. Het moet wel origineel zijn, maar ik heb niet zoveel tijd om iets voor te bereiden. Kan je me helpen? Groetjes, Anoniem. Lieve Anoniem, Wat leuk voor je dat je verliefd bent! Ik denk dat ze het leuk vindt als je wat moeite voor haar doet. Vraag of ze een keer ’s avonds langs komt en kook dan lekker voor haar. Het hoeft niet moeilijk te zijn een gebakken ei is ook al goed. Tijdens het eten kan je dan voorzichtig vragen of ze ook wat voor jou voelt. Succes! Liefs, Tante Lien

Hallo tante Lien Kan je me helpen? Een vriendin van mij is verliefd op een vriend van me. Hij vindt haar ook wel leuk, maar ze durven het niet tegen elkaar te zeggen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze het wel tegen elkaar durven te zeggen? Groetjes … Lieve … Oei, dat is een lastige situatie. Ga je met je vriendin, je vriend en nog wat anderen naar de film. Zorg dat je vriendin naast je vriend zit, misschien ontstaat er tijdens de film wel wat moois. Als dat niet werkt, kun je altijd nog zeggen dat je weet dat hij haar leuk vindt. Succes!

1983 geboren in Korea. Op 2-jarige leeftijd met haar broertje geadopteerd door Inge en Rob Meijer 1995-2001 Stedelijk Gymnasium Arnhem

Liefs, Tante Lien

1997 Eerste prijs Prinses Christina Concours 1997 en 2004 Eerste prijs Nederlands Harp Concours 2003 bachelor of music (cum laude) Utrechts Conservatorium 2005 master of music (cum laude) Conservatorium van Amsterdam

Ook problemen? Tante Lien helpt! Mail naar iris.tacheia@gmail.com

2009 Nederlandse muziekprijs

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

11


HIRISCOO

“Jij voelt je helemaal top. Houden zo! Prob en ook te achterhalen waar dat goede ge

à á â

ã ä å

Ram (21 maart – 20 april) Wat een heftige decembermaand heb jij achter de rug. Maar wees blij: het ziet ernaar uit dat de komende periode voor jou een stuk rustiger gaat worden. Je zult nog even door de laatste loodjes heen moeten, maar daarna zul je kunnen genieten van je verdiende rust. Neem die dan ook, want het zal niet lang duren voordat er voor jou zich opnieuw een drukke periode aandient... Je verveelt je tenminste niet.

Kreeft (22 juni – 22 juli) Het lijkt erop dat jij alles wel goed op orde hebt. School, vrije tijd: jij zorgt wel dat het in balans blijft en dat je niet uitschiet naar een uiterste. Het verleden heeft je zijn les geleerd: wees blij en profiteer van jouw nieuw aangeleerde vaardigheden. Een gematigd leven leiden is niet voor iedereen weggelegd en velen zullen je daarin ook benijden. Men zegt niet voor niets: de waarheid ligt in het midden.

Stier (21 april – 21 mei) De single stieren hebben deze maand geluk in de liefde. Cupido is druk bezig met de nodige voorbereidingen om voor elke stoere stier een leuke zielsverwant te vinden. Eind maart zul je dan eindelijk samenzijn met jouw partner. Een hele leuke periode komt jullie tegenmoet. Heb je er al zin in?

Leeuw (23 juli – 23 augustus) Dat je goed zorgt voor anderen, daar zal niemand aan twijfelen. Het is een hele mooie eigenschap, maar let je ook op dat je jezelf niet vergeet? De laatste maanden ben je wel erg druk geweest met de problemen van je vrienden. Laat je niet overspoelen door andermans leed. Helpen mag, maar help eerst jezelf, want dan pas kun je de ander helpen.

Tweelingen (22 mei – 21 juni) Beste tweelingen, het leven is niet altijd een feest. Soms is het even wat moeilijker en kan het zijn dat je door een zware tijd heen gaat. Vergeet niet dat dit erbij hoort en dus echt tijdelijk is; er komt echt wel weer een dag dat de zon ook voor jou weer zal gaan schijnen. Geef vooral niet op: zoek hulp als je die nodig hebt. Maar samen kom je er wel.

Maagd (24 augustus – 23 september) Door die laksheid van de laatste periode heb je flink wat stress opgelopen door school. Het lijkt erop dat je het nu weer allemaal een beetje onder controle hebt, maar beschouw het als een wijze les. Plezier maken is leuk, maar zorg ervoor dat je er niet teveel dingen mee uitstelt, want dan krijg je daar later de rekening van. Te veel stress is slecht voor de gezondheid.

12

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013


hiriscoop door Het Medium - RR

OP

beer te genieten van deze state of mind gevoel vandaan komt”

æ ç è

é ê ë

Weegschaal (24 september – 22 oktober) Weegschaal, wie houd je nou voor de gek? Je vind die andere persoon echt wel leuk, méér dan normaal leuk. Waarom ga je er niet achteraan, waarom ben je niet eerlijk tegen jezelf? Probeer je gevoelens echt eens helder op een rijtje te krijgen. Als je iemand echt leuk vind, wees dan niet bang en geef hem of haar eens een kans. Ook al is het eng, het is de enige manier om te bereiken wat jij zou willen... Wie niet waagt, die niet wint.

Steenbok (22 december – 20 januari) Een roerige periode in je leven, maar bijna is het voorbij. Het einde van de tunnel lijkt nu echt in zicht te komen: het enige wat je hoeft te doen is nu niet opgeven. Zet door, net zoals je al die maanden al deed, en je zult uiteindelijk als een vernieuwd, beter mens terugkeren. En wees niet jaloers op anderen die het makkelijker lijken te hebben, maar beschouw deze periode als een voorrecht, een ware levensles.

Schorpioen ( 23 oktober – 22 november) Eindelijk is het gat in je hand een beetje gedicht. Dat moest ook wel, want jij was serieus blut. Ga vooral zo door en weersta de verleidingen van het kopen: van al die spullen die je extra in huis haalt word je uiteindelijk toch niet gelukkig. Beter kun je je geld besteden aan leuke uitjes of dingen die je samen met vrienden doet, want dit zijn dingen waar je voor de rest van je leven iets aan hebt. Niet aan de zoveelste spijkerbroek in je kledingkast.

Waterman (21 januari – 19 februari) Misschien wordt het eens tijd om voor jezelf helder te krijgen wat je nou echt zou willen. Je vult je dagen momenteel vooral met het achterna lopen van je vrienden, maar echt leven, dat doe je niet. Je hebt vast wel dromen en ambities, waarom ga je daar niet achterna? Je leeft maar één keer en het is afgelopen voor je er acht in hebt.

Boogschutter (23 november – 21 december) Foei, boogschutter. Jouw kamer is serieus ontploft. Wat is er gebeurd?Laat het niet uit de hand lopen, want op den duur wordt het niet makkelijker maar alleen nog maar moeilijker om een beetje orde in de chaos te scheppen. Vraag desnoods hulp van je ouders of vrienden: er is vast wel iemand in je omgeving die jouw initiatief om je kamer eens een grondige schoonmaak te geven erg waardeert. Een opgeruimd huis is de basis voor een opgeruimd hoofd.

Vissen (20 februari – 20 maart) Jij voelt je helemaal top. Houden zo! Probeer te genieten van deze state of mind en ook te achterhalen waar dat goede gevoel vandaan komt. Je enthousiasme is behoorlijk aanstekelijk en mensen vinden het heerlijk om in jouw buurt te zijn. Dus ga vooral zo door!

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

13


ode

ode door Renée de Dobbelaere - RR

Ode aan de man Het thema van deze iris is Ode aan de vrouw, een prachtig onderwerp natuurlijk. Wij vrouwen zijn immers de uitverkoren sekse. Is het dan niet overbodig om een ode aan de vrouw te brengen? Want hoe zou je de intelligentie en de schoonheid van de vrouw kunnen omvatten in slechts zinnen? Zou een ode aan de vrouw haar juist niet ontkrachten? Nee, neem dan de man, de simpele van de twee. De man wiens leven slechts draait om seks, eten en slaap. Mannen die alles oplossen met geweld. Enkel omdat hun simpele hersenen hen geen subtielere oplossingen bieden. De man die de lust niet van de liefde kan onderscheiden.. Op het blote oog dan, hè! Bijna alle mannen, uitzonderingen daar gelaten, komen over als ongevoelige, egocentrische idioten. Maar dit is slechts schijn om de rest van de wereld, wij vrouwen dus, te imponeren (echt waar, mannen vertonen dergelijk gedrag inderdaad omdat ze denken dat wij het leuk vinden). In werkelijkheid schuilt er in elke man, ook hier uitzonderingen daar gelaten, een gevoelsmens. Een wezen wat gevoelens van andere respecteert, een figuur die tederheid kent. Goede eigenschappen dus! Maar toch wil ik de mannen bedanken dat ze deze zo ver weg stoppen, want anders zouden wij vrouwen toch een stuk minder goed uit de verf komen. Bij deze dus mijn ode aan de man!

door Walid Saleh - RR

Ode aan Het is eigenlijk wel knus hier. Hopelijk kan ik nog blijven, ik wil niet naar buiten gaan. Zorgeloos de hele dag slapen, geen moeite doen! Voor alles wat mijn hartje begeert wordt gezorgd, zonder dat ik er iets voor hoef te doen. Alleen de gedachte aan de buitenwereld geeft mij al de rillingen. Is het al tijd? Moet ik gaan? Het is nog te vroeg! Maar er is geen stoppen aan. Zo rustig en knus het net nog was, is het nu zeker niet meer. Zal ik het wel overleven? Ik hoop het wel, misschien is die buitenwereld toch niet zo eng. En zij is de vrouw die mij 9 maanden heeft beschermd. Ik noem haar Mama. Het is allemaal niet zo erg als ik dacht! Als ik huil, wordt er om mij gezorgd, als ik lach, lacht iedereen met mij mee, als ik iets nieuws doe, is iedereen blij! Ik vind het wel jammer dat Mama niet altijd bij mij is, zonder haar zou ik niets kunnen. Ik merk dat ik nog zo klein ben, zo hulpeloos, en toch ontfermt zij zich altijd over mij. Hopelijk blijft zij altijd bij mij.

Zorgeloos de hele dag slapen, geen moeite doen! Zo, vandaag wordt het tijd voor mijn eerste schooldag! “Mama, blijf je bij me? Ik ben bang.” “Sorry lieverd, ik moet gaan. Je bent nu groot genoeg om zonder mij de dag door te brengen.” Toen begon het een beetje door te dringen, Mama zal niet altijd bij mij zijn. Ik moet mijn tijd met haar koesteren. De rest van de dag bracht ik stil en jammerend door. “Hoe was je dag vandaag?” “Stom.” Meer dan dat was het niet; zij was niet bij mij om het allemaal te zien. Zo waren de rest van de schooldagen: saai en stom. Ik vond die spelletjes niet leuk, knutselen was maar een hoop gedoe. Was zij maar hier, dan werd het een stuk leuker. Ik kan het me niet meer herinneren, maar op een dag werd Mama erg ziek. Ze moest toen een tijdje in het ziekenhuis blijven. Ik merkte toen dat ik afleiding nodig had; als ik de hele tijd aan haar moest denken, werd ik alleen maar verdrietig. Opeens werd school leuk, en vond ik het niet erg als Mama er even niet bij was. Gelukkig mocht ze uit het ziekenhuis, maar dat heeft een lange tijd geduurd. En steeds merkte ik dat ik minder met haar omging. Ik was toen 11 jaar oud.

14

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013


lied door anoniem - RR

mama Zo gingen de jaren voorbij en steeds werd ons contact minder. Ik begon het wel te missen, die vroegere jaren. Problemen die ik vroeger had, konden we samen oplossen; nu ben ik te koppig geworden, naar haar adviezen luisteren doe ik bijna niet meer. Toen ik haar vroeg of ik naar een feest mocht gaan, liet ze me niet gaan; ik had een examen die maandag erna. Toch was ik gegaan. Wat was ik stom. Ik had mijn vrienden verkozen boven mijn toekomst. Was dit het waard? Achteraf had zij toch gelijk, maar ik, die zo eigenwijs was, nam de verkeerde beslissing. Dit was één van de vele keren dat ik een misstap zette. Wat was het heerlijk dat ik eindelijk uit huis mocht gaan! Al die jaren naar haar moeten luisteren waren achter de rug. Maar moest ik wel op mezelf gaan wonen? Immers, ik was de enige die zij nog had, en om haar alleen achter te laten… Ik besloot het toch maar te doen; ik was oud genoeg om mijn eigen beslissingen te kunnen maken en vond dat het hoog tijd was dat ik zelfstandig ging leven. Ik kon toch gewoon altijd bij haar op bezoek gaan als zij dat wilde of als ik daar zin in had? Helaas kwam het daar nooit van. Ik kreeg het erg druk en telkens als zij mij belde of ik een keer langs wilde komen, moest ik het afzeggen. Ik was toen 20 jaar. Toen werd Mama plotseling erg ziek. Ik dacht meteen aan vroeger, toen ze ook in het ziekenhuis lag. Wat was ik toen verdrietig! Al die herinneringen van vroeger kwamen stuk voor stuk weer boven. Slapeloos bracht ik de nachten door, ik was gevuld met een leeg gevoel. Misschien komt Mama er deze keer niet bovenop, en wil ik dat mijn laatste herinneringen aan haar, of beter nog, haar laatste herinnering aan mij slecht zijn? Toen begon het door te dringen: ik ben een verschrikkelijk kind voor haar geweest. Zelfs dit is nog te weinig. Al die moeite die zij in mij heeft gestoken, al die liefde, al die zorg, en is dit de manier waarop ik haar bedank? Ik moet me schamen! Met een neergehangen hoofd ging ik naar haar toe, en zelfs voordat ik ook maar iets zei, nam zij het woord. “Het geeft niet. Wat je ook hebt gedaan, wat je ook doet, ik houd van jou. Ik wist dat je ooit naar mij zou komen om je te verontschuldigen, maar dat hoeft niet. Ik heb het je allang vergeven.”

Mannenlied Het komende lied dient te worden gezongen op de wijs van “My favourite things” uit The Sound of Music. Voetbal en bier en lekkere tieten, rode biefstukken maar geen rode bieten, whiskey en cocktails van Blue Curaçao dat zijn de dingen waar ik zo van hou! Eet ik groente, doe ik de afwas, is het bier weer op, dan denk ik aan de dingen waar ik zo van hou en voel ik me weer top! Mijn enige borsthaar en vriend daar beneden, mijn laatste douchebeurt is al eeuwen geleden, op m'n deur hangt een poster van een naakte vrouw, dat zijn de dingen waar ik zo van hou! Heb ik honger moet het vuur uit is m'n deo kwijt dan denk ik aan dingen waar ik zo van hou, en dan heb ik weer schijt! seks seks seks seks seks seks, seks seks seks seks seks, seks seks seks seks seks seks, seks seks seks seks seks, seks seks seks seks seks seks seks seks seks seks, dat zijn de dingen waar ik zo van hoooouuu...!

Mama, ik houd van jou. ■

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

15


column

column

door Eva Valkenburg - RR

door Yannick Baudet - RR

Valentijnsdag Valentijnsdag is dit jaar in de vakantie gevallen. Helaas, want een echte Ode aan de Vrouw is natuurlijk Valentijn. Valentijnsdag zou de dag zijn dat “geliefden elkaar extra aandacht geven”. Maar volgens mij is Valentijn meer dan dat. Op Valentijnsdag kan je iemand laten zien dat je om hem/haar geeft, of respecteert. Je ouders, je broer(tje)/ zus( je), je beste vriend/vriendin, je opa en oma etc. Gewoon zomaar, omdat het kan, op Valentijnsdag zeggen door middel van een cadeautje of leuk berichtje: Ik ben blij dat jij er bent. Heel veel meer hoeft het niet te zijn. Het mag natuurlijk wel, maar een gouden ketting of diamanten ring is niet noodzakelijk. Met een bosje bloemen, een chocolaatje, hartjessnoep, een cadeautje of misschien gewoon een simpel kaartje kan je die speciale persoon ook al snel blij maken en zich speciaal laten voelen. Maar zorg dat je berichtje bij de juiste persoon aankomt, anders kunnen er hele nare misverstanden ontstaan. Wist je dat 1 op de 8000 relaties zijn gebaseerd op verkeerd gestuurde berichten? Oppassen dus! Ik hoop dat jullie een hele leuke Valentijn hebben gehad en/of dat jullie het volgende jaar (nog) leuker maken. Succes en show the world some love! ■

16

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

Woorden, cijfers, stilte Heel even moest ik glimlachen. Daarna kneep ik mijn ogen een fractie van een seconde dicht, perste in een ademhaling alle lucht uit mijn longen: was het echt zo? Op het blaadje stond het, lettertype Calibri, vetgedrukt: mijn mondeling Engels zou gaan over euthanasie. Ooit deden Koot&Bie daar een geweldige sketch over, maar dat maakt het nog geen makkelijk of fijn onderwerp om over te praten. Geen flauw idee hoe je het godverdomde woord in het Engels uitspreekt. Voorzichtig deed ik de deur open, gaf Rottier en Pennock een hand en begon te praten. Mijn woordenschat voelde plotseling immens klein, het examen ging niet lekker. Wat ik echter probeerde te zeggen bleef ook naderhand nog in mijn hoofd hangen: “Life is beautiful”. Ik leef met passie en mijn leven krijgt van mezelf een dikke 10. Het is ook een van mijn slechte eigenschappen: alles reduceren tot een cijfer. Ik heb een enorme wiskundehandicap, maar toch lukt het me keer op keer. Onze school krijgt zo een 7, dit kabinet verdient een 6.5 en Rome als stad geef ik een dikke 9. Het zijn vreemde dingen; hoe kan alle pracht en kracht van een stad die een eeuwigheid aan geschiedenis met zich meedraagt worden teruggebracht tot één cijfer? Het was juist in de straten van Rome dat ik tot de ontdekking kwam dat zelfs andere mensen het slachtoffer van mijn cijferdrift zijn. Vrouwen, wellicht de mooiste wezens op onze planeet, liepen langs, werden al dan niet onopvallend bekeken en met een beoordeling in de vorm van een cijfer weer vergeten. Zo wil ik niet zijn, vrouwen verdienen beter. Soms zijn het niet cijfers, maar woorden die tekort doen. Nee, vaker schieten ze tekort. Over Scarlett Johansson valt gewoon niets te zeggen. Kijken, denken, voelen; daar houdt het op. Waarvover men niet kan spreken, moet men niet spreken. Juist vrouwen kunnen niet in woorden gevangen worden, laat staan in cijfers. Wij mannen zijn voorbestemd om te versimpelen; zo hoort het nou eenmaal. Terwijl vrouwen beter verdienen, denk ik dat mannen beter kunnen. We zijn wel degelijk in staat om met een blik, of een veelzeggende stilte te vertellen wat een vrouw betekent. Het is puur gedrag dat juist bedoeld is om indruk op vrouwen te maken. Als je ook maar iets van beschaving in je hebt dan moet het toch mogelijk zijn om af en toe je mond te houden? Al geef je een cijfer, doe het dan in gedachten! Nee, ik maak mezelf er boven alles schuldig aan: om maar niet te hoeven verdrinken in mijn eigen gedachten gooi ik het naar buiten, tweet ik het. Drukte, woorden, cijfers, mijn omgeving verdrinkt erin; wij verdrinken elkaar. Tijdens dat examen van me kon ik de woorden niet vinden om aan te geven hoe mooi het leven is, misschien zijn er ook geen woorden voor. Voortaan zal ik vaker stil zijn. “Silence is beautiful”. ■


column door Anastacia Guseva en Elly Lewin RR

Voordelen van een meisje zijn Het is niet makkelijk om een meisje te zijn. Komen deze uitspraken je bekend voor: ‘Jij mag niet meedoen, want jij bent een meisje’, ‘Ik wil niet naast jou zitten, want jij bent een meisje’, ‘Jij bent een meisje. Meisjesbacillen!’ En als we dan eindelijk deze fase beginnen te verlaten, begint er een gezeur uit andere monden: ‘Dat rokje mag je niet aan, dat is te kort’, ‘Je mag niet in je eentje naar huis, we komen je ophalen’, ‘Nee, nee, nee. Wil je soms worden beroofd, verkracht en vermoord?’ En naast de problemen die anderen voor ons veroorzaken, hebben we natuurlijk ook nog onze eigen sores: jongens, hakschoenen, afbladderende nagellak, vreetbuien, statisch haar… met als opperprobleem natuurlijk de ongesteldheid. Ja, we hebben het zwaar. Maar lieve lotgenoten, laat de moed niet zakken! Terwijl we druk bezig zijn met klagen over ons miserabele leventje, vergeten we wel eens welke voordelen er kleven aan een vrouwelijk geslacht. Hier zijn ze.

1. Hoewel dames en heren vaak evenveel studeren, kunnen meisjes na een goed cijfer profiteren van de complimenten als ‘Knap!’, ‘Wow, jij bent slim!’ en ‘Netjes’. Jongens daarentegen krijgen dingen naar hun hoofd geslingerd als ‘Nerd!’, ‘Streber!’ en ‘Heb jij geen leven of zo?’ 2. Paardrijden, musical, ballet: niet ieder meisje is zo’n meisje-meisje. Sommigen van ons verkiezen voetbal of taekwondo. Stoer! Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook jongens die niet speciaal staan te springen om dat mannelijke gedoe. Maar stel je voor dat zo’n jongen besluit op zangles te gaan! Dat zal heel wat minder ‘stoer ’ worden gevonden (door het mannelijk geslacht! Wij, meisjes, vinden het juist dapper als een jongen aan zoiets durft mee te doen. Misschien is dat een beter advies heren, om respect te verdienen van ons. In plaats van jullie broeken steeds een centimeter lager te hangen kunnen jullie je ook bij een dramagroep inschrijven, waar het wemelt van de dames). 3. Bijna ieder meisje heeft wel een lieve vriendin zonder wie ze echt niet zou kunnen. En dat moet ze haar af en toe vertellen! Makkelijk zat. Ze koopt een cadeautje voor haar vriendin, geeft haar een knuffel of een zoen of vertelt gewoon hoeveel ze van haar houdt. Dat wordt zeker gewaardeerd. Maar een jongen moest dat bij zijn beste vriend niet proberen! Ik zie het gezicht van die vriend al voor me. Eerst een fractie van een seconde pure verbazing, daarna een vieze uitdrukking, dan doet hij vlug een paar stappen terug. En algauw verschijnen de beledigende uitspraken op social media. Niet echt de beoogde uitwerking, lijkt me. 4. Ja, we zeuren over onze “maandelijkse hel” dat het niet mooi meer is. Maar geef eens eerlijk toe: heb je ooit wel eens gelogen over je ongesteldheid? Het een beetje erger gemaakt dan het was? Het als een geldig excuus gebruikt om niet naar gym te hoeven? Het de schuld gegeven van je snauwerigheid of de verdwijning van de voorraad chocola uit de provisiekast? Jongens hebben zo’n mooi smoesje niet. Ze kunnen hun jammerende keel daar niet voor gebruiken. Die moeten netjes hun excuses aanbieden na een woedeaanval of vreetbui!

5. In vroeger tijden droegen mannen broeken, vrouwen rokken. Dit is het beste bewijs dat vrouwen gestreden hebben voor hun vrijheid: tegenwoordig dragen vrouwen beide, en mannen… broeken! Meisjes hebben een veel grotere keus als het om kleding gaat. En een meisje met een jongenssweater? Cool. Een jongen met een rokje? Verdwaalde Schot, waarschijnlijk. Zie punt 2. 6. Wie nog niet overtuigd is, zal dat dan wel worden door het laatste voordeel: het Fietsvoordeel. Het is mij nog altijd een raadsel waarom er überhaupt jongensfietsen worden verkocht… Maar ze delven dan ook langzaam maar zeker het onderspit. Daar waar een meisje met een elegant sprongetje haar fiets kan bestijgen, moet een jongen een acrobatische toer ten tonele brengen. Welke idioot is ooit op het krankzinnige idee gekomen, dat er op de plaats waar je been langs moet wanneer je op je fiets wilt, een stang moet komen? Mijn vader legde mij uit dat de basis van een fiets de driehoek is, waarvan die stang deel uitmaakt. De damesfiets is dus eigenlijk een uitzondering, omdat onze prachtige lange rokken op zo’n stang geen gezicht zijn. Maar zodra er is bedacht dat het ook zonder kan (en voor ons dus ook – moet), hoeven er toch geen herenfietsen meer te zijn? Die hebben het toch veel erger? Een groeiend aantal jongens is het met mij eens, en kiezen ook voor de damesfiets.

Lieve meisjes, dat we blij mogen zijn met ons geslacht is nu wel duidelijk. Van onze zogenaamde nadelen hebben we al generaties. geleden waterdichte voordelen gemaakt. Dat het mannelijk geslacht dit ook begint in te zien, bewijst de opmars van de damesfiets onder de heren. We kunnen nu dus ophouden met medelijden hebben met onszelf, want die arme jongens zijn er stukken erger aan toe. Dit is geen reden tot uitlachen. Integendeel, wees maar lief voor deze treurige ventjes. Ze hebben het niet makkelijk! ■

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

17


Achtergronden door M. Steiner - JP

Klassieke dichters

Sappho (600 v.C.) dichtte over haar verliefdheid voor een meisje. Catullus heeft 500 jaar later in Rome een Latijnse versie geschreven; hij hield ook van meisjes. De Franse dichter Ronsard heeft dat 1600 jaar later nog eens dunnetjes over gedaan; hij zal ook wel van meisjes gehouden hebben, denk ik. SAPPHO (ca. 600 v.C.): Φαίνεταί μοι κῆνος ἴσος θέοισιν ἐμμεν’ ὤνηρ, ὅστις ἐνάντιός τοι ἰσδάνει καὶ πλάσιον ἆδυ φωνεί σας ὐπακούει

SAPPHO (vertaling) : Mij schijnt diegene gelijk aan de goden te zijn, die man, die tegenover jou zit en van dichtbij naar jouw zoete spreken luistert

καὶ γελαίσας ἰμέροεν, τό μ’ ἦ μὰν καρδίαν ἐν στήθεσιν ἐπτόαισεν, ὠς γὰρ ἔς σ‘ ἴδω βρόχε’ ὤς με φώναι σ’ οὐδὲν ἔτ’ εἴκει,

en naar je heerlijke lachen, hetgeen mij werkelijk het hart in mijn borst steeds van slag gemaakt heeft; want wanneer ik ook maar naar je kijk heel kort, dan is het me niet meer mogelijk iets te zeggen,

ἀλλὰ κὰμ μὲν γλῶσσά μ’ ἔαγε, λέπτον δ’ αὔτικα χρῷ πῦρ ὐπαδεδρόμηκεν, ὀππάτεσσι δ’ οὐδ’ ἒν ὂρημμ’, ἐπιρρόμ βεισι δ’ ἄκουαι,

maar de tong is me verlamd, een piepklein vuur vliegt van binnen over heel mijn vel, met de ogen zie ik niets, en suizen doen me de oren,

κὰδ δέ μ’ ἴδρως κακχέεται, τρόμος δὲ παῖσαν ἄγρει, χλωροτέρα δὲ ποίας ἔμμι, τεθνάκην δ’ ὀλίγω ’πιδεύης φαίνομ’ ἔμ’ αὔτᾳ·

het zweet loopt van me af, en een rilling pakt me volledig, groener nog dan gras ben ik, en op sterven na dood schijn ik me zelf toe;

ἀλλὰ πὰν τόλματον, ἐπεὶ καὶ πένητα

maar alles is te dragen, .....

18

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013


CATULLUS (ca. 84-54 v.C.): 1 Ille mi par esse deo videtur, ille, si fas est, superare divos, qui sedens adversus identidem te spectat et audit

CATULLUS (vertaling): 1 Hij schijnt mij gelijk te zijn aan een god, hij, als ik het mag zeggen, schijnt de goden te overtreffen, die, zittend tegenover ( jou), herhaaldelijk jou ziet en hoort,

5 dulce ridentem, misero quod omnis eripit sensus mihi: nam simul te, Lesbia, aspexi, nihil est super mi *****

5 hoe je zoet lacht, hetgeen mij, ongelukkige, al mijn zinnen ontrukt: want zodra ik jou, Lesbia, gezien heb, blijft er voor mij niets over *****

lingua sed torpet, tenuis sub artus 10 flamma demanat, sonitu suopte tintinant aures, gemina teguntur lumina nocte.

maar mijn tong is verlamd en diep onderin mijn ledematen 10 stroomt een allesdoordringend vuur, van hun eigen geluid suizen mijn oren, en bedekt worden door dubbele nacht mijn ogen.

Otium, Catulle, tibi molestum est: otio exsultas nimiumque gestis: otium et reges prius et beatas 15 perdidit urbes.

Het nietsdoen, Catullus, is funest voor jou: door nietsdoen ben je overmoedig en ben je al te uitgelaten: 15 nietsdoen heeft vroeger zowel koningen als welvarende steden te gronde gericht.

RONSARD (1524–85) : Quand je te vois seule assise à part toi, toute amusée avecque ta pensée, un peu la tête en contre-bas baissée, te retirant du vulgaire et de moi,

RONSARD (vertaling) : Wanneer ik jou, alleen zittend, zie van een afstand geheel ingenomen met je eigen gedachten, een beetje het hoofd omlaag geneigd, je terugtrekkend van het volk en van mij,

je veux souvent pour rompre ton émoi te saluer; mais ma voix offensée de trop de peur se retient amassée dedans la bouche, et me laisse coi.

wil ik vaak, om tot jouw gevoel door te dringen, je groeten; maar mijn stem, gebroken door te veel angst houdt zich verstikt terug in mijn mond, en laat mij sprakeloos.

Souffrir ne puis les rayons de ta vue; craintive au corps, mon âme tremble émue; langue ni voix ne font leur action:

Verdragen kan ik niet de stralen van je blik; bevreesd binnen in het lichaam trilt mijn ziel ontdaan; tong noch stem doen hun taak:

Seuls mes soupirs, seul mon triste visage parlent pour moi, et telle passion de mon amour donne assez témoignage.

Slechts mijn zuchten, slechts mijn droef gelaat spreken voor mij, en zulke passie geeft van mijn liefde genoeg getuigenis.

irisjes LKJ: Pff nu lijkt het alsof ik jullie allemaal naar Grieks wil leiden. Ik wil jullie niet eens allemaal bij Grieks hebben.

LKJ: Ik wil niets meer horen. Nada nopes nihil! En in het Grieks ‘oudev’!!!

LKJ: Dat ga ik niet uitleggen, dan let helemaaaal niemand meer op.

*B praat er weer tussen door* PLA: Nou praat je er weer tus.. - *tegen zichzelf* nee niet op reageren...

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

19


liefdesberichten door anonieme verliefde SGA’ers - JP

Voor jou! Oh la la, het hart van de redactie smolt bij het zien van de reacties op onze oproep een anoniem liefdesbericht op te sturen. Er lopen grote romantici rond hier op het SGA! Voor eens van de ontvangers van de berichten hieronder hebben we een roos klaar liggen die vanzelf naar je toe komt. Voor de rest, lees en geniet. Zo mooi kan liefde zijn.

Voor Eva te dorshorst Lentezon Zoals vroeg in het jaar, het ijs op de vijver Gebroken, gedragen Slechts dralen, toch drijven Een vroege lentezon, de stukken slinken, smelten, stomen Bij haar opkomst Het water, begint te stromen

Voor Thomas Raatjes Lief is jouw gezicht Dit is een van de redenen waardoor denken aan jou door mijn hart wordt verplicht. Lief ben je dus al, daarbij komt grappig en spontaan. Ja, bij jou kan ik ECHT terecht voor een lach en een traan Van jou zal ik houden iedere dag Want op een afstand van je houden is iets wat ik... Altijd mag!

door CP

Voor jou Het wordt steeds makkelijker om duidelijk te maken dat je iemand leuk vind. Er is namelijk een poosje geleden een nieuwe facebook pagina aangemaakt:’’Gespot:Sga’’. Nu is er ook al het thema van de Iris erop gericht, ‘’Ode aan de vrouw’’. Nu moet je ook nog duidelijk maken wie je bedoelt. Toch vind ik het een goede zaak. Vrouwen zijn ten slotte wel de mooiste creaties die er zijn. Er zitten ook bijzonder veel leuke meisjes, op onze school, één in het speciaal. En ik vind dat die op z’n minste wel een ode verdient. Mooi als je was liep je door de school. Je had zelfs je kluisje bij het mijne. Toch heb ik je nooit meer van je geweten dan je naam. Van een afstandje bewonderde ik je. Tot we op een moment elkaar tegen kwamen. Ik vroeg me af waarom ik nooit eerder op je af was gestapt. Nu kwam het moment toch wel erg dichtbij. Ik moest je laten weten wat ik voor je voelde. We liepen buiten in een parkje, achter een paar andere. Jij had het koud en ik kon mijn jas wel missen. Romantischer kun je het je eigenlijk niet voorstellen, maar toch was dit het niet. Het was het niet genoeg. Een paar dagen later kon ik het niet meer voor mezelf houden. Het was nu of nooit, nee heb je, ja kun je krijgen. Mijn handen trilde en ik had kippenvel over mijn hele lichaam. Maar je zei ja. Mijn dag kon niet meer stuk.

20

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

Ik heb de liefde van mijn leven. Maar met elke dag die erbij komt, heb ik het gevoel dat het beter en leuker wordt. Ik vind het leuk hoe we samen uren niks kunnen doen, alleen maar naar elkaar kijken. Hoe we staar wedstrijdjes houden, Hoe we kunnen fantaseren over de toekomst, over dingen die toch nooit gaan gebeuren, maar dat maakt niet uit. We praten, en we genieten. Zelfs als je verhalen saai zijn, kan ik genieten hoe je ze vol enthousiasme verteld. Ik raak het verhaal nog kwijt, omdat ik te veel naar je glinsterende ogen kijk. En als je dan klaar bent eindig je zo leuk met: ‘’Je had er bij moeten zijn’’. Waarna een o zo leuke glimlach volgt. Zelfs van het kleinste van jou wordt ik al bij. Dat kleine kusje als ik je weer zie na een wel vijftig minuten durende les. Even jou hand op mijn schouder. Even een knuffel voor je gaat. Even jou vingers om de mijne en mijn dag is volmaakt. Ik wil dat ook voor jou, een perfecte dag. Ik zou alles voor je doen. Niet alleen de deur openhouden. Nee ik zal uren met je shoppen. Ik wil voor je koken. Ik wil zelfs kilometers fietsen door de regen. Ik wil met je lachen en met je huilen. Jij bent voor mij niet zo maar een vriendin voor een poosje. Voor mij ben je de vriendin van het leven. Ik zou het bijna niet durfen zeggen, maar ik wil met jou mijn leven delen, niet even. Jij bent voor mij voor altijd. ■


muziek door Sophie Swart - JP

serenade Men drage het luid zingend onder het balkon van het meisje voor op de melodie van ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen. Akkoordenschema voor als je jezelf wilt begeleiden staat op Facebook.com/iristacheia. Ware liefde niet gegarandeerd. Elke keer als ik je zie, / Ontstaat ’n gevoel van euforie. Je bent de 1.................... van 2................... / Een 3................... lach, een mooie 4...................., 1 (bijvoegelijk naamwoord) 2 (plaats) 3 (bijvoegelijk naamwoord) 4 (lichaamsdeel) je 5................... haar, zo 6.................... / Ik schreeuw het van de daken, hallelujah. 5 (bijvoeglijk naamwoord) 6 (bijvoeglijk naamwoord dat rijmt op het lichaamsdeel) Hallelujah… (4 keer) Telkens als ik het zeggen wil, / besef ik dat ik m’n 7.................... verspil 7 (zelfstandig naamwoord) Je ziet me vast niet staan, mijn lieve 8.................... / Ik snap het wel, ik ben een 9....................

8 (naam die eindigt op een a-klank)

9 (eigenschap die rijmt op benul)

van 10.................... heb ik geen benul. / maar ik wil graag met je 11...................., hallelujah. 10 (zelfstandig naamwoord)

11 (bezigheid)

Hallelujah… (4 keer) Zo 12.................... als de maan nu schijnt, / het licht dat jouw 13.................... omlijnt. 12 (bijwoord)

13 (lichaamsdeel)

Wat zal je zeggen, nu ik voor je sta. / Een 14...................., een 15.................... lach

14 (zelfstandig naamwoord) 15 (bijvoeglijk naamwoord)

want het was net als Valentijnsdag / en ik zing het van de daken, hallelujah. Hallelujah… (8 keer)

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

21


recencies Achtergronden door doorJurVeerle Remeijn van -Wijk JP

Iris ser

Eerder in deze Iris al helemaal overtuigd is? Deze maand in Iris Serveert een moo met, door of over vrouwelijk schoon uitera de afgelopen maand nieuw op de markt

Films & tv

Apps & Gadgets 1. LittleWingman

1. Lost in Translation Goede film over een filmster in de laatste dagen van zijn carrière (Bill Murray), en een jonge vrouw zonder een doel in het leven (Scarlett Johansson), die zich allebei, afgesloten van de buitenwereld, gevangen voelen in het verre, vreemde Tokio. En uiteraard de verbondenheid die deze twee voor elkaar voelen. Mooie shots, fantastische sfeer, een film om van te genieten!

Stel: je ziet de liefde van je leven lopen, de perfecte vrouw (of man, maar vanwege het thema van deze Iris minder toepasselijk), maar je kunt geen goede openingszinnen verzinnen. Dan kan deze app nog wel eens goed van pas komen. Alles wat je hoeft te doen, is wat informatie over de vrouw invullen. Hoe meer informatie je opgeeft, hoe gepersonaliseerder de openingszin is. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen tussen veilige en sexy openingszinnen. iPod, €1,59, Amerikaanse iTunes store

2. Wood Shop Candlestick Charger 2. Vicky Christina Barcelona Woody Allen-film over twee Amerikanen in Barcelona, en hoe ze beiden verliefd worden op dezelfde Spaanse schilder (Javier Bardem). De gespannen Vicky (Rebecca Hall), en de zoekende Cristina (Scarlett Johansson), krijgen te maken met de emotioneel instabiele ex (Penélope Cruz), die uiteraard ook nog gevoelens heeft voor de charmante Spanjaard.

3. (NIEUW!) Life of Pi Niet zozeer een ode aan de vrouw, maar desalniettemin een bijzonder en diepgaand verhaal over een Indiase jongen die na een schipbreuk met een tijger op een vlot belandt. Het duurt even voordat de film op gang komt, maar dan wordt het ook een fantastisch en visueel prachtige film. Nu in de bioscoop

22

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

Laat met je valentijnsdiner? Of gewoon een romantisch diner plannen? Mocht je een ongelooflijke krent zijn, en in het vervolg geen geld meer aan kaarsen uit willen geven, dan is deze Wood Shop Candlestick Charger perfect voor jou. Je klikt op je iPhone, en voilà: je hebt een kaars. Succes niet gegarandeerd... Wood Shop, 175 dollar

3. (TIP!) Clear Geniale To-Do list-app, zeer simplistisch maar werkt ideaal. Met simpele swipes kun je herinneringen toevoegen, of juist afvinken, en de kleur van de herinnering geeft de urgentie van de taak aan. Belachelijk makkelijk om te gebruiken, en daardoor perfect voor mensen die moeite hebben met plannen alias 99,9% van de mensen hier op school. iPhone, Mac, €1,79


rveert

d geraakt dat Scarlett de perfecte vrouw oie selectie van boeken, muziek en films, aard. Tevens het beste en leukste wat er is verschenen...

Muziek

Boeken 1. Caitlin Moran - How to be a Woman

1. The Jacks De vrouwen van de Jacks waren al van jongs af aan fan van rockmuziek, en dit heeft ervoor gezorgd dat ze, samen met Krezip-bassist Joost van Haren, inmiddels grote rock ‘n rollers zijn geworden. Groot gitaargeweld, lekkere rocknummers en een energieke performance zijn vaak waar te nemen fenomenen bij deze band vol echte rockers. Als er in de muziekwereld vrouwen zijn die een ode verdienen, zijn het wel deze vrouwen. Nergens iets van aan trekken, keihard rocken en lekker je eigen leventje leiden: The Jacks zijn een heerlijke rockband. Beste nummers: Overrated, Raw & Gorgeous

2. Florence + The Machine Als er één vrouw is in de Engelse muziekscene die het echt helemaal voor elkaar heeft is het wel Florence Welch. Als zangeres van haar eigen indie-rockband, als een grote bekendheid in Engeland, mag ze wel één van de meest succesvolle vrouwen van de muziek van de afgelopen jaren genoemd worden. Ook werkt ze vaak samen met beroemdheden als Drake, Fatboy Slim en Calvin Harris. Maar het best blijft de muziek van Florence and The Machine... Beste nummers: Howl, Seven Devils, Dog Days are Over

Nee, dit is geen seksistisch boek over hoe een vrouw zich dient te gedragen. Dit boek gaat over alles waar vrouwen mee te maken hebben. Van botox tot de vagina, het dragen van hakken, moederschap en winkelen. Alles wordt op een hilarische en taboedoorbrekende toon doorlicht. Het boek begint als memoire, maar ontpopt zich uiteindelijk in een feministisch manifest voor vrouwen.

2. Harry Mulisch - Twee vrouwen Een klassieker uit de Nederlandse literatuur, een mooi verteld liefdesverhaal over de relatie tussen een gescheiden kunsthistorica en een jong meisje dat zij ontmoet. Het meeslepende verhaal over deze fatale liefde vertoont veel overeenkomsten met het klassieke verhaal van Orpheus en Eurydice. Zeer geschikt voor de literatuurlijst van een gymnasiast dus!

3. Iris Playlist: Ode aan de vrouw... Ook deze maand weer een mooie verzameling, toepasselijk bij het thema. Deze maand dus de beste en leukste vrouwelijke bands (of bands met een vrouwelijke zangeres). http://tinyurl.com/ irisvrouw

IRIS TACHEIA FEBRUARI 2013

23


Colofon Bestuur Gina Habets - Praeses Machteld Touwen - Abactis Joep Spaen - Quaestor

De redactie van de Iris Tacheia behoudt zich het recht voor: - zonder opgaaf van redenen ervoor te kiezen ingezonden stukken niet te plaatsen. - lay-out van ingezonden stukken aan te passen, tenzij ons door de auteur expliciet en in detail anders verzocht wordt. - namen in Irisjes te censureren i.v.m. de privacy van vermeldde personen, m.u.v. docenten (tenzij er volgens de redactie genoeg aanleiding toe is ook de namen van docenten te censureren). - (naar inzicht van redactieleden) betrouwbare derden te raadplegen over plaatsingsgeschiktheid van bepaalde stukken. - dit regelement zonder opgaaf van redenen en zonder berichtgeving te veranderen.

Redactie Yannick Baudet Joca van der Horst Alexandra Bremers Veerle van Wijk Jur Remeijn Ira Pronk Elly Lewin Anastacia Guseva Lucas Kloosterboer Machteld Touwen Tim van Leeuwen Eva Valkenburg Walid Saleh

De Iris Tacheia verschijnt periodiek, tenminste 5 keer per schooljaar. Schooljaar 2012-2013, nummer 3

Fotografie Sofie van Hemmen Vormgeving Marleen Kohlmann - MK Roos van der Reijden - RR Nick van der Horst - NH João Pedro Figueroa - JP Sophie Swart - SS De afkorting boven elk stukje staat voor de sculptor die het stuk heeft vormgegeven. Met dank aan Esmee Valk, Michael Steiner, Renée de Dobbelaere, Febe Smits, Lavinia Meijer, Scot Schumann en iedereen die irisjes heeft ingestuurd. Prijzen Mooist vormgegegeven schoolkrant 2012 Beste schoolkrant van Nederland 2012 Contact iris.tacheia@gmail.com twitter.com/iristacheia facebook.com/iristacheia

Bovendien gelden de volgende uitspraken: - Het bestuur van de Iris Tacheia is te allen tijde aansprakelijk en eindverantwoordelijk voor de inhoud van de Iris waarin zij als bestuursleden vermeld staan, tenzij met voldoende overtuigend bewijs kan worden aangetoond dat er van deze aansprakelijkheid en eindverantwoordelijkheid geen sprake kan zijn geweest. De door externe schrijvers uitgedrukte meningen vallen niet onder deze verantwoordelijkheid, het besluit om een bepaald stuk te plaatsen wel. - Door de gehele redactie wordt er zo zorgvuldig mogelijk om gegaan met vertrouwelijke danwel gevoelige informatie, die verwerkt is in zowel ingezonden als redactionele stukken en met name betrekking heeft op auteur, naam van auteur, genoemde (of geïmpliceerde verwijzingen naar) personen, personages in verhalen, eigennamen, pseudoniemen of anderszins. - Wanneer men redactie- danwel bestuurslid van de Iris Tacheia (zie colofon) is of wordt, dan gaat men vanaf deze Iris akkoord met alle bovenstaande punten. - Alle personen die ervoor kiezen een stuk ter plaatsing in te sturen naar de Iris Tacheia, gaan met deze voorwaarden akkoord.

Blijf kopij en irisjes sturen naar:

iris.tacheia @ gmail.com

1213 - 3 Iris Tacheia Ode aan de vrouw  

Iris Tacheia, schoolkrant van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Thema: Ode aan de vrouw Jaargang 68, nummer 3

Advertisement