Page 1

IRIS BOONS Portfolio

Productontwikkeling


Iris Boons Mijn naam is Iris Boons en ik ben 23 jaar. Na mijn opleiding architecturale vorming in het hoger secundair onderwijs heb ik gekozen voor Productontwikkeling omwille van de creativiteit en de vele mogelijkheden dat deze richting biedt. In de volgende pagina’s kan u enkele projecten terugvinden, die ik de afgelopen jaren heb ontworpen.

Na mij vijf jaar volop in deze richting te verdiepen, ligt mijn grootste interesse bij interaction design. Als ontwerper zou ik graag de nadruk willen leggen op de interactie tussen het product en de gebruiker. Dit aan de hand van vormveranderingen die duidelijk maken wat de gebruiker moet doen en wat het product doet, wat resulteert in een enorme betrokkenheid van de gebruiker met het product.

Interesse Rotsklimmen

Reizen

Afspreken met vrienden

irisboons@hotmail.com 0470/03 66 31

CONTACTGEGEVENS


re-MI

re-MI is een muzikale communicatietool voor kinderen waarbij het sociaal contact moeizaam verloopt. Verschillende zintuigen worden geactiveerd door texturen, kleuren, beweging en muziek die onder begeleiding van een therapeut worden verkend. Therapeuten zullen zonder enige technische muzikale achtergrond muziek kunnen betrekken in hun sessies. Kinderen kunnen door het gebruik van reMI, met slechts enkele interactieve handelingen en bewegingen, muziek vormen zodat ze hun emoties eenvoudiger kunnen uitdrukken en een betere interactie verkrijgen met de omgeving.


Doorheen het proces zijn er verschillende verificaties en gebruikerstesten gedaan bij de doelgroep, kinderen van 3 tot 6 jaar.

MASTERPROEF


De keuze-parameters van de muziek worden ingesteld op de centrale module. Voor de klankkleur wordt er verwezen naar dieren en voor het ritme naar gekende voorwerpen. Het kind maakt een keuze door het gewenste symbool in het selectiegebied te draaien. Daarnaast kunnen er balletjes worden gekozen die articulatie teweegbrengen via textuur en een indicatie geven over de emotie van het kind dankzij kleur. T​ijdens de therapie experimenteren het kind en de therapeut samen met muziek om een sfeer neer te zetten. Met het balletje kunnen er meerdere bewegingen worden uitgevoerd waardoor de lineaire parameters worden aangestuurd. Het volume verhoogt als er in het balletje wordt geknepen, het tempo wijzigt afhankelijk van de bewegingssnelheid en de toonhoogte verhoogt hoe verder het balletje van de centrale module is verwijderd. re-MI zorgt voor een verbeterde vooruitgang van het kind door continuïteit te creÍren tussen de therapie en de thuissituatie. Wanneer een kind het moeilijk krijgt buiten de therapie, kan hij ook samen met een ouder gebruik maken van re-MI.

re-MI


Woordenvanger Een woordenvanger is een nieuw concept. Het kind zegt een aantal woorden tegen het product. De woorden worden opgenomen en doorgegeven naar een service. De auteurs schrijven en spreken een verhaal in dat is gebaseerd op deze woorden. Na 24 uur is het verhaal klaar en kan de gebruiker genieten van zijn/ haar uniek verhaal. Het verhaal kan ĂŠĂŠn keer beluisterd worden, nadien is het weg. Dit project is gerealiseerd in samenwerking met Simon Callaerts.


Het product wordt ontworpen volgens User Experience. De interactie dat het prouct met de gebruiker en zijn omgeving ondergaat is van groot belang. De gebruiker moet zich betrokken voelen tot het product waardoor het gebruik optimaal moet zijn. Het doel is de interactie tussen het product en de gebruiker meer fysiek maken en dit bekomt men door gebruik te maken van betekenisvolle bewegingen. De ring houdt de papyrusrollen samen. Wanneer het kind aan de ring draait komt er een microfoon te voorschijn waar men de woorden kan inspreken. Op het linker gedeelte van het product staan cirkels met ĂŠĂŠn onderbroken cirkel. Om de woorden te verzenden schuift men de ring over de papyrusrollen in het linker gedeelte zodat de puzzel compleet is. De ring komt los van de onderste papyrusrol waardoor deze langzaam naar beneden afrolt. Na 24 uur is de rol helemaal uitgerold en verschijnt er een rood touwtje. Om het verhaal te starten moet het kind aan het touwtje trekken. Tijdens het vertellen rolt de rol terug naar boven. Wanneer de rol boven is aangekomen is het verhaaltje gedaan. De ring schuift automatisch terug naar zijn originele positie.

USER CENTERED DESIGN


ONI is een productservice om zelf luisterverhalen te creĂŤren. Het gaat van hetzelfde principe uit als de vorige woordenvanger, maar nu is er voor een andere uitwerking en interactie gekozen. Er wordt een werkend prototype gemaakt met 3D-geprinte onderdelen aangestuurd door Arduino en een werkende applicatie. Met deze prototypes werd een gebruikerstest uitgevoerd. Dit project is gerealiseerd in samenwerking met Simon Callaerts en Laurens Somers.

Woordenvanger


De gebruikerstest werd gedaan met in totaal drie proefpersonen die binnen de doelgroep jongvolwassenen valt. ONI wordt uitgetest naar de verschillende interacties. Hieruit bleek dat de gebruiker intuĂŻtief aan de grote knop draait om de kernwoorden in te spreken en te verzenden. Om het verhaal af te spelen is het duidelijk dat er aan de andere knop ietsmoet gebeuren. Om het verhaal te pauzeren drukte elke proefgebruiker op de knop i.p.v. er aan te draaien. De app was heel duidelijk, aangezien de gebruikers geen probleem hadden bij de korte opdrachten.

PROTOTYPING


na

voor

Flexibele kantoormodule

NNOF tovert verouderde werkruimtes om tot helemaal vernieuwende designs met een twist. Alles dat ze kunnen hergebruiken geven ze een nieuw leven door het om te vormen naar nieuwe meubels. Tegenwoordig is er een overvloed aan metalen archiefkasten die ze een nieuw leven willen geven. De uitdaging was om de archiefkast onder de loop te nemen en deze om te vormen tot leuke concepten die binnen de nieuwe werkruimte passen.


Twee kasten werden gedemonteerd, het materiaal werd getest en onderdelen werden geanalyseerd. De jaloeziën werden getransformeerd tot driekhoeksprofielen, die gebruikt kunnen worden als structuur en poten voor een tafel en een bank. De poten worden op maat geslepen en panelen worden aan elkaar gezet zodat de basiselementen worden gevormd. Nadien wordt alles aan elkaar bevestigd. Hierdoor ontstond er een grote vergadertafel met een zitbank en twee standing desks uit één metalen kasten. Van de legplanken wordt een standing desk gecreëerd. Voor detaillering werd er gebruik gemaakt van kleine wieltjes en op de standing desk kwam er een afgewerkt blad.

RECYCLAGE


Wanneer mensen op een lange reis vertrekken buiten Europa hebben ze geen idee welke medicatie ze moeten meepakken, wat ze nog moeten vragen aan de arts en wanneer ze wat moeten innemen. Je verspilt niet alleen een hoop tijd met al het opzoekwerk, maar eveneens een hoop geld bij je apotheek en plaats in je backpack of koffer. Voor dit probleem is er een site ontworpen. Gebruikers kunnen naar deze site gaan, een bestemming ingeven en basisinformatie over die bestemming terugvinden.


Website Wanneer de gebruiker zich eenmaal heeft geregistreerd en de medische informatie heeft doorgegeven, onthoudt de computer de gegevens. Wanneer de gebruiker terug naar de site komt, hoeft hij zich enkel aan te melden. Hij krijgt een overzicht van de medicatie die hij nodig heeft en deze worden naar hem toegestuurd. Door dit systeem neemt hij enkel het nodige mee en spaart hij geld.

INTERACTION


Lamp De lamp is gemaakt uit 1 plooistuk. Een patroon wordt uitgesneden uit een polypropyleenfolie. Daarna moet men het enkel plooien op de vouwlijnen en het in elkaar zetten. Er werden verschillende modellen gemaakt uit karton om de juiste plooilijnen te vinden. Het proces om de lamp te maken, verloopt heel snel en eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat er meerdere lampen uit 1 propyleenvel kunnen, zijn de afmetingen verkleind. De lange dunne stukken van de onderkant passen tussen de verloren ruimte van de bovenkant waardoor er ook minder afval is. De lange stukken plooien naar binnen en worden geklemd tussen de lamp, waardoor deze blijft staan.


De lamp geeft sfeer in het interieur. Het zorgt voor een aangenaam gevoel, zodat je ‘s avonds rustig met een glaasje wijn kan genieten. De inspiratie voor de vorm van lamp komt uit mijn interesse voor architectuur.

MATERIALISATIE


Een bestaande luchtverfrisser voor in de auto werd geanalyseerd en verbeterd. De nadruk ligt voornamelijk op de duurzaamheidsaspecten. De luchtverfrisser past binnen een gekozen doelgroep, namelijk dure auto’s. De bedoeling was een realistische luchtverfrisser te ontwerpen, waarbij rekening werd gehouden met de specificaties en alle fasen van het product, van productie tot gebruik.

Luchtverfrisser


REDESIGN De airco van Rolls Royce en Bentley kan ronddraaien. Dit zorgt voor problemen als je met een flesje zit, aangezien de vloeistof er dan uitloopt. Er is een nieuw soort reservoir ontworpen waarbij de vloeistof in een rond glas zit. Door de zwaartekracht blijft deze altijd beneden, ook wanneer het ronddraait, waardoor het niet kan lekken. In de binnenkant van het glaasje zitten kleine openingen. Wanneer de airco wordt opgezet zorgt de lucht ervoor dat het ventiel gaat draaien. De lucht wordt rechtlijnig verspreid en neemt de geur van het vloeistof mee door de openingen van het reservoir. Aan de achterkant zijn er twee openingen voorzien. Deze kunnen onderling draaien om meer of minder lucht door te laten. Zo kan de gebruiker de hoeveelheid geur dat zich verspreidt instellen. De vorm is geĂŻnspireerd op de motor van een vliegtuig. Door de opening van het glaasje zie je de propeller draaien.


Plantensproeier Met drie medestudenten werd er een productfamilie gemaakt van tuinartikelen. Het product waar ik mij op heb gefocust is een plantensproeier. De andere producten zijn een grasschaar, een tuinsproeier en een snoeischaar.

de pols buigen, waardoor men het product niet ergonomisch gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de gebruiker het eenvoudiger kan gebruiken, wordt er gezocht naar een houder aan het uiteinde van de plantensproeier.

Om een goede productfamilie te verkrijgen werd er in groep gezocht naar overeenkomstige lijnen die op alle producten terug te vinden zijn. De stijl waarin het is vormgegeven is stealth design.

De houder rust op de hand, waardoor het gewicht beter wordt verdeelt en de pols altijd in de juiste houding blijft. De vorm hiervan werd onderzocht aan de hand van kleimodellen. Hieruit bleek dat er een kromme naar beneden moet komen, anders glijdt het product van de hand.

Wanneer een plantensproeier helemaal is gevuld, wordt het heel zwaar in de hand en gaat


Met de wijsvinger en de middelvinger kan je meer kracht zetten dan met de ringvinger en de pink. Bij alle plantensproeiers die momenteel op de markt zijn, wordt er toch gebruik gemaakt van de ringvinger en de pink. Bij dit ontwerp duwt men de hendel in met de wijsvinger en de middelvinger. De afstand dat men kan induwen is veel groter waardoor er meer water in ĂŠĂŠn keer kan worden gespoten. De plantensproeier is ergonomischer, je moet minder kracht zetten om de planten te sproeien en je moet twee keer minder de hendel induwen om evenveel water te sproeien.

ERGONOMIE


Renders Volgende producten zijn voorbeelden van presentatie renders, gerealiseerd met het programma Solidworks. Om het eindproduct weer te geven, probeer ik de achtergrond sober te houden zodat het product naar voor springt en de aandacht trekt. Een product hoort altijd thuis in een bepaalde omgeving. Om dit correct weer te geven, wordt er gekeken naar de kenmerken van het product en probeer ik deze ook in de achtergrond te laten voorkomen zodat het goed een geheel vormt.


PRESENTATIE


Interesse Buiten productontwikkeling heb ik ook een grote interesse voor architectuur. Dit komt door mijn middelbare studie Architecturale Vorming.

Ik heb verschillende ontwerpen gemaakt van een bookshop in New York tot een cilindervormige woning aan de kaai in Turnhout.

Hierin leerde ik het esthetische en het historische te combineren met het functionele, het maatschappelijke en het ruimtelijke.

Doorheen deze twee jaar, heb ik ontdekt dat ik later wil ontwerpen en creatief wil bezig zijn

ARCHITECTUUR


Voor mijn eindwerk heb ik een gebouw ontworpen in het kleine groene Lillo dat gelegen is binnen een industriegebied. Heel dit project ging rond een persoonlijk thema, twijfel. Het gebouw heeft de vorm van een mรถbiusring die ook twijfel met zich meebrengt. Het ligt in het water waar een vrouw zelfmoord heeft gepleegd. Hierdoor wordt het gebouw ook een herdenking. Over dit project heb ik een lezing gegeven bij de Rotary Club.


irisboons@hotmail.com 0470/03 66 31 http://irisboons.wixsite.com/portfolio

Portfolio Iris Boons  
Portfolio Iris Boons  
Advertisement