Page 1

#2 | 2013 | EN TIDNING FRÅN IRIS MEDIA

Tuva

tolkad Maria Langs deckare blir film och tv

BRR...

Följ med till islandet PTROO!

Travronden rycker fram PTOS?

Snacksaliga nollåttor Redesign, webb-koll, podcasts

Gå på kurs ss! hos o sista Kolla sidan


Om känsla & närvaro Hej, och välkommen till info #2. Förra numret, premiärutgåvan av Iris Medias Magasin, kom lagom till bokmässan i höstas. Mycket spännande har hänt i branschen sedan dess, så mycket att till och med jag själv blir förvånad. Framför allt har medievärlden fått upp ögonen för ljudet som en ny kanal. Att vi är bra på ljud vet du säkert redan. Och det kommer vi fortsätta att vara, ljudet är en av våra passioner. Samma sak när det gäller tillgänglighet, den kunskap som Iris Media fått med modersmjölken bär vi med oss in i framtiden.

irismedia.se

INNEHÅLL

3 Ljudguiden som väcker historien till liv

13-14 Här gör vi ljudet för dagspressen

4-5 Puck, Christer och Einar gör comeback

14-15 Träffa oss på Iris Media Sthlm

6 Så syntolkar vi storfilmerna

16 Iris Media Akademin – ett unikt mediehus för branschen

6-7 Få ut max på museet 8-9 Travsportens egen tidning uppgraderar sig 10-11 Sveriges bästa ljudtidning för stockholmarna 12 Mobila prylar för

VAD VI SER NU är hur mediekonsumenterna mobilt mediefolk får upp ögonen för hur bekvämt det är att ta till sig information och upplevel- ”Utan att skryta kan ser med hjälp av ljudet. Många föredrar jag notera att det vi att lyssna framför att läsa, något som alla med smartphones enkelt kan göra. erbjuder är unikt.” Strömmande ljud gör till exempel att den som vill kan lyssna på Stockholms­ nyheter i Stockholms stads eget ljudmagasin. Den som går på en utställning kan förstärka upplevelsen genom att lotsas igenom den med en ljudguide. Fördelarna med ljud har vi förstås känt till i många år – men först nu är tekniken så bekväm för att alla ska upptäcka det. I det här numret fokuserar vi på därför på n Nu tar tidningen att berätta om olika sätt att kommunicera med klivet direkt in i din känsla och närvaro.

2

smartphone eller Ipad utan krångliga mellansteg.

n Iris Media sam­ arbetar med det brittiska företaget Aurasma och aktiverar stillbilder till rörligt material – filmklipp, tv-program eller bildspel. Självklart fungerar det med ljudklipp också!

AZZE

ÖST

n Du behöver bara ladda ner appen Aurasma – sedan får alla bilder märkta med Aurasma-symbolen liv i mobilen eller Ipaden.

Foto: L

vd, Iris Media 08-615 66 74 christina.ost@iris.se

”Utö. Du härliga och friska skärgårdsö. Jag minns dig som något stort, kraftigt och vackert. Jag minns dig när de hårda, starka höststormarna rasade så vilt. Hur de sände sina vredgade vågor mot dina höga klippor så att det blågröna skummet yrde högt över de förvridna martallarna. Ett storartat skådespel – våldsamt och kanske vackert.” Så inleds ljudguiden till Utö gruvby. Lyssna på ett avsnitt av berättelsen här. Aktivera bilden bredvid med appen Aurasma.

Bilder får liv i din telefon!

SÅ HÄR GÖR DU:

Missa inte! Kolla våra levande bilder

OCH SÅ VILL JAG passa på att berätta att vi numera är enklare att hitta till. Sedan april finns vi på Sveavägen 100 i Stockholm. Mitt i city i nya fräscha lokaler och Observatorielunden på andra sidan gatan. Utan att skryta kan jag notera att det vi erbjuder är unikt. Redaktionellt innehåll i alla kanaler, på papper, på webb, i webb-tv och med ljud. Kom förbi och hälsa på oss! Jag ser fram emot att träffa dig på en fika och berätta mer om vad vi kan göra för dig.

LYSSNA SJÄLV

1 2 3 4 5

Ladda ner appen ”Aurasma Lite” från App Store eller Google Pla y.

Starta appen, och när den frågar om du har en bild med Auras mas­ ymbolen, tryck ”Yes”. Tryck nu på den stora Rad iomast­ symbolen. Nu kommer det stå ”No Auras have been created or shared yet .” Det är ok, det ska vara så . I rullisten längst ner, rulla till höger och tryck på ”Search”. Sök efte r ”Iris Media”. Tryck ”Subscribe” och reg istrera dig enligt anvisningarna. Try ck sedan på ”Done”. Nu är appen klar att anv ändas. Rikta mobilen mot alla bilder med Aurasma-­ symbolen i tidningen. Nu lever bilderna, filmerna och rös terna!

Testa en aktiv bild på nästa sida

Ansvarig utgivare: Christina Öst. Omslagsfoto: Thomas Karlsson/DN/SCANPIX. Designkoncept & redigeringschef: Tove Harström, tove.harstrom@iris.se, 08-615 66 76. Skribenter: Maja Aase, maja.aase@iris.se, 08-615 66 62. Malin Askner, malin.askner@iris.se, 08-615 66 77. Christina Öst, christina.ost@iris.se, 08-615 66 74. Foto: Malin Askner, malin.askner@iris.se, 08-615 66 77. Korrektur: Helén Pihlblad, helen.pihlblad@iris.se, 08-615 66 75.

llda gruvan Den vattenfy djup. är 200 meter

Vi fick kunden att Foto: GABRIELE PRENZLAU-ENANDER

Ljudguiden om Utö gruvby fick beställaren att gråta – av glädje. – Den är fantastisk, känslan i den är så stark, säger Gabriele Prenzlau-Enander, antikvarie på Stockholms länsmuseum.

Iris Medias ljudguide om Utö gruvby är den femte dramatiserade historien som producerats åt Stockholms länsmuseum. – Det här är något helt nytt. Det finns många ljudguider men ingen som den här. För när du ska lära­ dig något, måste du ha med känslan, säger Gabriele Prenzlau-Enander. Hon beskriver känslan i ljudguiden som liknar den hon får vid upplevelsen av en riktigt bra film. Lyssnaren rycks med i berättelsen, lever med på ett sätt som man

knappt tror är möjligt för en ljudproduktion. För Gabriele Prenzlau-Enander var det ett självklart val att arbeta med Iris Media och hon vill absolut fortsätta samarbetet Gabriele vid framtida ljud- Prenzlauproduktioner. Enander.

VAD DET VAR med just denna ljudguide som var så medryckande kan hon inte riktigt sätta fingret på. – Den är finstämd, dramatiken kring det ruskiga livet ger ändå hopp om framtiden. Det var det som fick mig att gråta i slutet, berättar hon.

Utö är ett av sommarens bästa utflyktsmål med mycket att se – värdshuset, gruvorna, kvarnen och arbetarbostäderna. Platsen har en spännande historia, med en av de tidigaste registrerade gruvorna som härstammar från tidigt 1100-tal. – Vi hoppas kunna locka ut mer människor till Utö som är så fantastiskt och då ska funktionshinder inte vara något problem, säger Gabriele Prenzlau-Enander. FÖRUTOM DEN dramatiserade ljudberättelsen finns även en syntolkad version för synsvaga människor. I den, förutom berättel-

grat a

sen, så finns vägbeskrivning till de olika stationerna och en detaljrik skildring av det man ser. I sommar ska gruvbyn med ljudguiden invigas för besökarna och Gabriele Prenzlau-Enander längtar nu att få stå och titta ner i den 200 meter djupa vattenfyllda gruvan och lyssna på berättelsen om den. – När du står där och lyssnar och tittar ner är det helt otroligt att tänka att det du hör faktiskt har hänt på samma plats. Du kommer aldrig glömma att det finns gruvor där ute, säger hon. n

3


Först ut är långfilmen ”Mördaren ljuger inte ensam” som just nu visas på biograferna. Christer Wijk spelas av Ola Rapace, senast känd från Bond-filmen Skyfall. På ön träffar Christer den unga doktoranden Puck för första gången. Puck, som spelas av Tuva Novotny, upptäcker ett lik i skogen när hon går upp från

Syntolkad av Iris Media

Ola Rapace är senast känd för en roll i Bondfilmen ”Skyfall”. Hans karriär tog ordentligt fart under 2000 då han väckte stor uppmärksamhet i filmen ”Tillsammans”. Ola Rapace har också varit med i 13 filmer om kriminalkommissarie Kurt Wallander som spelas av Krister Henriksson.

Kalla kårar i sommarvärmen när gästerna upptäcker att de är strandsatta på ön tillsammans med en okänd mördare. Foto: JOAKIM ERIKSSON, PAMPAS PRODUKTION AB, TV4-GRUPPEN

bryggan där hon tagit ett morgondopp. Hon smyger närmare, ser en kvinnas arm skymta under en gran. Då kallar hon på polisen. Men när Christer Wijk kommer till platsen är kroppen försvunnen. ”MÖRDAREN LJUGER INTE ENSAM” är den första delen av TV4:s stora satsning på Maria Langs pusseldeckare. Totalt består serien av sex filmer. De följande fem filmerna är direkt producerade för tv och kommer att visas på TV4 i år. Trots att det handlar om mord är böckerna,

som filmerna utgår ifrån, en ganska mysig läsning. Maria Lang var dåtidens Camilla Läckberg. Hon sålde massor med böcker och fick ta emot hård kritik från recensenter. I DEN NYA SERIEN kretsar handlingen kring Puck Ekstedt, Einar Bure och kriminalkommissarie Christer Wijk. Tuva Novotny är Puck som bjuds in för att fira midsommar med vänner på en enslig ö i Skogasjön. Einar Bure, som spelas av Linus Wahlgren, är också där. Han har uppvaktat Puck under en längre tid och midsommarhel-

Linus Wahlgren började sin karriär redan som 7-åring när han spelade Robbans lillebror i filmen ”G – som i gemenskap”. Under 1990- talet och tidigt 2000-tal kunde vi höra hans röst i flera barnfilmer, bland andra ”102 dalmatiner”, ”Pokémon” och ”Robotar”.

gen blir upptakten på en romans. Allt börjar med champagne, god mat och musik. Men sedan hittar Puck en av gästerna död. Einar ber sin vän, kriminalkommissarien Christer Wijk att reda ut vad som hänt. Men han kan inte hitta kroppen. Någon har tagit den, någon av gästerna. Plötsligt upptäcker sällskapet att båten försvunnit. Nu är de strandsatta på ön, tillsammans med mördaren. ”Mördaren ljuger inte ensam” kommer ut på dvd med ett syntolkat spår den 10 juli 2013. n

Foto: JOAKIM ERIKSSON, PAMPAS PROD

På 1950-talet var hon en Sveriges mest sålda författare, sedan glömdes hon bort. Nu gör TV4 en helt ny serie om Maria Langs kriminalkommissarie Christer Wijk.

UKTION AB, TV4-GRUPPEN

Midsommar & mord KOMMANDE FI MARIA LAN LMER UR GS DECKARSER IE VISAS PÅ TV SOM 4 4 Kung Liljeko nvalje av Dunge n 4 Inga fler mor d 4 Rosor, kyssar och döden 4 Farliga dröm mar 4 Tragedi på en lantkyrkogård

Många minns en 17-årig Tuva Novotny i tv-serien ”Skilda världar”. Serien blev inkörsporten till en strålande karriär. ”Jalla! Jalla!”, ”Smala Sussie”, ”Bröllopsfotografen” och ”Mammas pojkar” är några av de filmer Tuva Novotny varit med i.

Tuva Novotny som Puck och Linus Wahlgren som Einar.

FLER FILMER SOM IRIS MEDIA SYNTOLKAT 4 Den bästa sommaren 4 Djungel-George 4 Glasblåsarns barn 4 Grabben i graven bredvid 4 Hugo och Josefin 4 Jalla Jalla 4 Masjävlar 4 Om jag vänder mig om 4 Så som i himmelen 4 Tillsammans 4 Pettson och Findus – Kattonauten 4 Förortsungar 4 Buss till Italien 4 Underbara älskade 4 Ett öga rött 4 Kärlek och störtlopp 4 Låt den rätte komma in 4 Moln över Hellesta 4 Bröllopsfotografen 4 Flickan 4 Änglagård – Tredje gången gillt 4 Jägarna 2 4 Hypnotisören 4 The Stig-Helmer Story 4 Ego 4 Eskil & Trinidad


Att du måste kunna se för att njuta av en film, det är myt. Film med syntolkning blir allt vanligare och Iris Media är ett av få företag som behärskar tekniken. Tänk dig att du sitter i soffan för att se en film. Du blundar och lyssnar. Hur mycket av handlingen är det som faller bort för att du inte ser vad som händer? Tänk dig då istället att du hör en berättarröst som beskriver vad som händer och hur människor och miljöer ser ut. Det är det som kallas syntolkning. SARA EKLUND JOBBAR med att skriva syntolkningsmanus på Iris Media. Nu senast skrev hon manuset till ”Mördaren ljuger inte ensam”. – Jag älskar att sitta och grunna över ord och formuleringar, säger hon. För att bli riktigt bra på att syntolka behöver du ha ett öga för detaljer, ett rikt ordförråd och för Sara Eklund, som läst filmvetenskap, är det en fröjd att få jobba med film. – Jag kan se detaljer som annars är lätta att missa, säger hon. HUR ETT MANUS formuleras är extra viktigt vid en syntolkning eftersom de som ska ta till sig filmen inte kan se vad som händer. De får alltså helt förlita sig på syntolken. – Det svåraste är att hitta rätt ord för att beskriva något. Springa kan du göra på många olika sätt exempelvis. Dessutom ska du få det du vill ha sagt på väldigt kort tid. Du får inte prata sönder filmen, säger Sara Eklund. n

6

Upplev Vill du besöka en utställning och uppleva mycket mer än prylar bakom glas? Lyssna på en ljudguide. Den magnifika och slottslika byggnaden reser sig mot den blå himlen. Från den stora entréhallen följer besökaren fotspåren till vänster. På några sekunder har temperaturen sjunkit till – 50 grader. Här simmar valar och isbjörnarna söker sitt nästa byte. För tre år sedan invigdes Polartrakterna, en av världens största utställningar om livet i Arktis och Antarktis. Polarkylan, packisen och tundran, de extrema livsbetingelserna, påverkar allt levande både på landet och i havet. Livet här liknar inget annat, och behovet av att beskriva de sköra förutsättningarna för livet blev extra viktigt. – Vi ville att alla skulle kunna använda ljudguiden, det ger ett mervärde till utställningen, säger Charlotte Ek, museipedagog. Charlotte Ek kontaktade Iris Me-

dia efter rekomm e n d at i o n e r från kolleger som tidigare beställt en annan ljudguide. – Samarbetet med Iris Media var helt otroligt bra, oerhört professionellt, säger Charlotte Ek.

I LJUDGUIDEN kan du bland annat höra om kaskelottens jakt efter mat. Kaskelotten är den största av alla tandvalar, 50 000 kilo tung, 18 meter med stort fyrkantigt huvud och konformade tänder lika långa som en människas underarm. Det är en hane som jagar sitt byte på 2 000 meters djup där det inte finns något som helst ljus, bara ett kompakt mörker. Senare är en flock honor ute och simmar med sina kalvar. Långt nere i djupet blir de attackerade av sina värsta fiender – späckhuggarna. Vad utmärker en bra ljudguide? – Att det blir till en historia, att

Foto: MALIN ASKNER

st ora

Foto: ERIK NORDENSTRÖM

Sara låter dig njuta av film – utan att se den

Isbjörnen trivs i kylan ...

Lyssna direkt!

... liksom valrossen ...

Charlotte Ek.

LYSSNA PÅ LJUDGUIDEN HÄR Det finns två enkla sätt att ladda ner guiden till din smartphone.

man är där på plats. Man kan gå in i sin egen lilla värld, det är helt fantastiskt, säger hon.

Via Naturhistoriska riksmuseets hemsida:

HÄR PÅ NATURHISTORISKA riksmuseet finns också en av Europas största utställningar med valar. I taket hänger jättelika valskelett. Blåval, gråval, kaskelott och grönlandsval. – Men min personliga favorit är ändå isbjörnen, säger Charlotte Ek. n

Aktivera ljudguiden direkt med Aurasma-appen:

1 Gå in på nrm.se . Klicka på besök museet – Polartrakterna – audioguide 2 Ladda ner – klart! 1 Ladda ner appen Aurasma i din smartphone (se sidan 2). 2 Följ Iris Medias kanal. 3 Rikta telefonens kamera mot bilden med pingvinerna. 4 Lyssna – och njut.

Naturhistoriska riks­museet i Stockholm.

1, 2, 3 ... fånga lyssnaren! Fem sekunder. Så lång tid har du på dig att fånga lyssnaren. Det vet Magnus Johansson som producerar ljudguider på Iris Media. – Det jag berättar om ska kännas levande och intressant, säger han.

Foto: MALIN ASKNER

Namn: Sara Ek lund. Ålder: 41. Titel: Taltidnin gs­ redaktör och sy nt Godbit från m olk. itt cv: Världens sämst a tandsköterska, har haft ett eget radioprogr am i början av 90-t alet som sändes i Eskilst un närradio. ”Bara a med Sara” hette de t. Motto: ”Don’t drink the kool-aid.” Superkraft : Su per­ minne när det kommer till ansikte n och namn.

Se film från NRM!

Foto: ERIK NORDENSTRÖM

Foto:J AN OSCARSSON

Sara Eklund älskar att låta synskadade ta del av filmupplevelsen.

... och pingvinerna.

Känslan och närvaron är de viktigaste delarna när en ljudguide ska produceras. – Helst vill jag beröra lyssnaren. Få henne att känna, se och höra, säger Magnus Johansson, producent på Iris Media. Magnus berät- Magnus tar att han vill lyfta Johansson. fram människorna ur historiens dunkel, om det handlar om historia, och skildra den mänskliga upplevelsen av platsen eller föremålet eller vad det nu handlar om. Hans bästa tips är att hitta en berättelse att knyta fakta till. – Berättelser fängslar och har alltid fängslat människan. Det blir lättare för lyssnaren att minnas fakta efteråt om den vävts in i en berättelse, säger han. n

7


Foto: MIKAEL SJÖBERG/XP/SCANPIX

Webbsida: www.travronden.se Grundad: 1932 Upplaga: 25 000 exemplar av papperstidningen. Periodicitet: Två Travronden i veckan, plus ett specialnummer i december, ”en prestigeprodukt”. Redaktionen: I Bromma, med en frilans i Sundsvall. Travronden har också korrespondenter ute på banorna.

Mathias Hedlund, editio nschef på Travronden.

”På Iris Media finns den rätta kompetensen” Travronden är Sveriges äldsta, största och viktigaste tidning om hästsport. Nu ska den bli ännu bättre. För att lyckas med projektet har Travronden vänt sig till Iris Media. – Vi visste att där finns den rätta kompetensen. Att Iris Media levererar det vi beställer, säger Mathias Hedlund, editionschef på Travronden och intern projektledare för omgörningen. – Man kan säga att vi är höjdhoppare och att Iris Medias formgivare Tove Harström är vår coach, som får oss att hoppa högre och landa snyggare, säger Per Karlsson, extern projektledare. ARBETET MED ATT utveckla Travrondens form och innehåll pågår just nu: – Vi är extremt nöjda med det moderna sätt som Tove Harström jobbar på och den dynamiska, kreativa processen, säger Per Karlsson. – Det är kul att få jobba med en tidning som redan har en väldigt engagerad och kunnig publik, säger Tove Harström, redigeringschef på Iris Media. Travronden är förstås inte vilken tidning som helst utan unik och ”den enda som har hela bredden inom travet”: – Vi fokuserar både på sporten och spelet, säger Mathias Hedlund, som

Foto: MALIN ASKNER

GNÄGG OM TRAVRONDEN

konstaterar att Travrondens målgrupp och läsare har varit ungefär samma i alla år: – Äldre män, 50 plus. Allt från de som aktivt utövar travsport till Per Karlsson, uppfödare, spelare extern projekt­ och tränare. ledare. EN OMGÖRNING av den här populära tidningen kräver förstås skicklighet och erfarenhet: – Vi vill att Travronden ska bli mer lättläst, med tydligare avdelningar, och både innehåll och utseende ska förfinas, säger Mathias Hedlund och fortsätter: – Loggan blir mindre, färgerna är nya och utseendet mer renodlat. Vi satsar också mer på V75, som är det stora inom travet, och tipsen på tisdagar ska bli världens bästa, säger Mathias Hedlund. – Vi förädlar helt enkelt det som redan finns, säger Per Karlsson. Den efterlängtade premiären för den nya Travronden blir den 21 maj 2013. – Lagom till travets viktigaste tid på året, Elitloppet. Tidningen blir jättefin, säger editionschefen Mathias Hedlund. n

ETT PARADIS FÖR HÄSTÄLSKARE Elitloppet drar storpublik varje år. 2011 var det Brioni med Joakim Lövgren i sulkyn som tog hem segern efter ett rafflande upplopp.

4 I Sverige finns 33 travbanor, som varje år drar 1,4 miljoner besökare. 4 20 000 hästar tränar trav och det körs 9 000 lopp om året. 4 Svenskarna spelar årligen för cirka 12,1 miljarder kronor.

4 En travhäst kostar mellan 20 000 kronor och 1 miljon att köpa och kostar en del i drift: upp till 20 000 kronor i månaden. Cirka fem procent av alla travhästar beräknas ”gå med vinst”.

9


Foto: MALIN ASKNER

Foto: MA JA AASE

”Tidningen ger ett annat perspektiv” Enkelt och snabbt. Alla kan läsa och lyssna på stockholmarnas egen ljudoch taltidning, På tal om Stockholm. Tidningen finns på nätet och är lätt att hitta till på Stockholms stads hemsida, www.stockholm.se. De nya numren av veckotidningen ligger ute på hemsidan på tisdagar. Materialet är en blandning av nyheter, reportage, möten med människor och information, som är viktig och intressant för alla som bor i Stockholm. – Tidningen ger ett annat perspektiv på Stockholm och är oerhört värdefull, säger Henrik Götesson, ombudsman för Synskadades riksförbund, SRF, i Stockholms stad. – I På tal om Stockholm hittar jag reportage som inte finns någon annanstans. Ett särskilt populärt inslag är tävlingen (”rolig och engagerande” enligt Henrik Götesson), där ljud spelas upp och vinnarna är de som lyckats klura ut exakt var någonstans just det ljudet är inspelat: Slussen? Gröna lund? Vinsterna i tävlingen är biljetter till Stockholms Konserthus. n

Stockholmare En veckotidning som skrattar, gråter och låter? Just precis, och det är lika spännande som det verkar. Iris Media producerar På tal om Stockholm, som är Stockholm stads egen ljud- och taltidning. – Ibland är vi både roligare, snabbare och smartare än alla andra tidningar i stan, säger Maja Aase, produktionschef på Iris Media.

En redaktion på två reportrar, ljudtekniker och distributörer ser till att stockholmarna kan lyssna på nyheter, avslöjanden, tävlingar och ljud från storstadens gator och kommunens alla hörn. På tal om Stockholm innehåller nyheter som särskilt berör synskadade, men tidningen är så bred och lättillgänglig att alla kan lyssna med nöje.

10

– Det är särskilt kul när det vi gör tar skruv och lyssnarna hör av sig och vill diskutera, säger Robin Kjellberg, som i reporterjobbet använder sina erfarenheter från Sveriges Radio och TV4. Att lyssna och läsa På tal om

VILL DU LYSSNA? Gå in på Stockholms stads hemsida www.stockholm. se och sök efter På tal om Stockholm. Eller skicka ett mejl till tidningar@iris.se Gå också in på Facebook och gilla På tal om Stockholm.

Stockholm är enkelt: ett klick på holm bevakat det mesta, från olagStockholms stads webbsida räcker. liga vapen till kommunpolitik och Tidningen går också att ta del av på mat på restauranger. Nästan allt cd, i så kallat Daisy-format. kan bli en berättelse och locka till Iris Media är lyssning i På tal sedan många ”Det är särskilt kul när om Stockholm, år en stolt och och läsarnas hedrad produdet vi gör tar skruv egna tips är uppcent av denna skattade av reviktiga tidning, och lyssnarna hör av daktionen: som bidrar på sig och vill diskutera” På–TalAttomjobba till Stockholm Stockstads arbete för holm är att vända ökad tillgänglighet. på perspektiven och träna på att – Att vinna den senaste uppmåla med ord, säger reportern Linhandlingen i hård konkurrens var da Aktén, som tidigare varit knuten mycket glädjande och ett bevis på till Sveriges Radio och Ålands radio. att Iris Media har kompetens i alla – Tidningen tar också upp fråkanaler, säger Christina Öst, vd för gor som inte alltid får det utrymIris Media. me de är värda. Därför är det an– Vi visar också att vi är skickliga geläget och roligt att på bästa sätt på att anpassa oss till olika kunders nå ut till alla trogna lyssnare på specifika behov och önskemål. På tal om Stockholm, säger Linda Under våren har På tal om Stock­Aktén. n

Få hem tidningen med posten

Redaktörerna Linda Aktén och Robin Kjellberg bevakar Stockholm för alla som har svårt att läsa en vanlig tidning.

Lyssna direkt på PTOS!

Ett annat sätt att läsa tidningen På tal om Stockholm är att prenumerera på så kallade Daisy-skivor. Daisy är en förkortning för Digitalt anpassat informationssystem. Det är en teknik som strukturerar information, så att det blir enkelt att söka och hitta i materialet. Daisy används bland annat av synskadade och användare med läshandikapp, och skivorna kommer hem till prenumeranterna med posten. Iris Medias distributör Mats Bergqvist tar gärna emot fler Daisy-beställningar på På tal om Stockholm. Kontakta honom på tidningar@iris.se eller 08- 615 66 61 (kontorstid, 08-17 vardagar)

11


Dölj nyfikna blickar bakom mörka solglasögon från H&M. Pris: 49,50 kronor.

Rätt rustad Vi vet att du redan sliter hårt och är rätt person för jobbet – men har du rätt utrustning? Vi har plockat ihop några färgstarka prylar som kan göra arbetsdagen ännu mer effektiv. SKÄRMA AV Hör bara det du vill höra. Urbanears hörlurar ”Plattan” i färgen pumpkin har mikrofon och fjärrkontroll för mobilen. Cirkapris: 600 kronor.

SKRIV SNYGGT

Dina idéer förtjänar en plats i evigheten, eller i alla fall i en klassisk notebook. Dessa från Archie Grand finns bland annat i Fotografiska museets shop och kostar 110 kronor styck.

12

Lyssna direkt på Ulrika!

Less på sladdar? Nocs högtalare NS2 Air Monitors spelar streamat ljud direkt från din dator, iPad eller iPhone. Här i färgen Contemporary Orange. Cirkapris: 3 200 kronor.

SKYDDA DIG

Här görs ljud

24/7

Griffin skryter om att ”Survivor” är det tåligaste skal de någonsin byggt, men klarar det en sommar i mediebranschen? Passar till iPhone 5. Cirkapris: 320 kronor.

FÅNGA DAGEN Med den här färgklicken på armen är det ingen risk att du tappar bort tiden. Klockan Orange Revolution kommer från Triwa, cirkapris: 499 kronor.

Välkommen till nyhetsfabriken i Karlskoga. Varje dygn spottar redaktörerna här ut 30 timmar ljud. Dag som natt.

Foto:J AN OSCARSSON

VAR DISKRET

SLIPP TRASSEL

Platsansvariga Ulrika Wirén var en eftertraktad uppläsare redan som barn.

BEHÅLL HETTAN Mycket att göra? Med Termomuggen Paula från Åhléns riskerar du inte att överraskas av kallnat kaffe varje gång du glömt bort att dricka. Pris: 69 kronor.

Namn: Ulrika Wirén. Ålder: 48 år. Titel: Platsansvarig i Karlskoga. Godbit från mitt CV: Lärare i svenska och psykologi. Sitter med i Svenska Ljudboksjuryn. Jag går alltid ”all in” när det är något jag brinner för. Motto: ”Att behandla andra som du själv vill bli behandlad och allt måste

gå att lösa!” Jag älskar att känna mig smart och att komma på hur man löser ”problem”. Superkraft: Jag är envis som synden och ger mig inte förrän jag är överbevisad om att det faktiskt aldrig kommer att funka! Jag är en positiv människa som kan få andra att se möjligheter och känna att de kan och att de är värdefulla.

Mitt i det lilla samhället, i samma hus som Karlskogas två lokaltidningar, sitter redaktörerna och läser in, allt från dagstidningar till magasin, från församlingsblad till litterära tidskrifter. Här brinner de verkligen för ljud. – Det kändes som att jag äntligen hittat hem när jag började här, säger Ulrika Wirén, platsansvarig på kontoret som började på Iris Media för sex år sedan. Under dygnets alla timmar pågår arbetet i studiorna. Dagstidningarna, som Sydsvenskan, Helsingsborgs Dagblad och Nerikes Allehanda läses in under natten. Så snart tidningarnas sidor är klara för tryck skickas de som pdf:er till kontoret i Karlskoga.

– De som prenumererar på en taltidning får den samtidigt som papperstidningen dimper ner i brevlådan, och det är bra service, säger Ulrika Wirén. Sammanlagt läses 24 dagstidningar in i Karlskogakontorets lokaler. Redaktörerna har i uppdrag att välja ut det mest relevanta ur tidningen, självfallet något från varje block. När tidningen är klar, är den 88 minuter långt. Hur väljs rösten ut? – Det är olika för olika uppdrag. Ibland avgör kunden själv vem som ska läsa in deras tidning, ibland hjälper vi dem att välja röst. Alla här är väldigt duktiga och erfarna så det kan inte gå fel, säger Ulrika Wirén. En av rösterna som hörs i bland annat i Expressen, är författaren och journalisten Anja Ek. Hon är aktuell med sin debutdeckare ”När löven faller”.

13


SÅ GÅR DET TILL ATT LÄSA IN ETT MAGASIN

Så går det till: 4 När papperstidningen är klar för tryck skickas den som pdf till Karlskoga. 4 Platsansvarig, i samråd med

Hem & Hyras redaktion, tar fram en inläsningsstruktur – hur magasinet ska fördelas med olika ljudfiler. 4 Magasinet levereras i Daisyformat, ett standardformat för synskadade. Det innebär att läsaren själv kan bläddra i ljudmaterialet på samma sätt som i en papperstidning. 4 Inläsningen sker i moderna

studios av vana inläsare. 4 Det inlästa magasinet blir omkring tre timmar långt och skickas till prenumeranterna på Daisyskiva. Några andra magasin Iris Media läser in: Publikt, Henry, Reumatikervärlden, Föräldrakraft

Christina Öst 08-615 66 74

Namn: Anja Ek. Ålder: 47. Titel: Taltidningsredaktör för Expressen. Godbit från mitt CV: Har skrivit roman tillsammans med Unni Drougge. Hon ringde till och med hem till mig och var så glad över att jag ville vara med och skriva i hennes bok. Motto: Just do it!, Tänk inte så mycket, skriv inte upp allt på Att göra-listorna, utan gör dem i stället. Superkraft: Jag kan läsa mellan raderna!

Maja Aase

08-615 66 62

Ålder: 51. Titel: Produktionschef. Godbit från mitt CV: Chef för SR P1 Kulturnytt, chefredaktör på tidningen Journalisten, reporter på tidskriften och tv-programmet Moderna Tider, sedan länge krönikör i Allers Trädgård och Antikvärlden. Motto: ”Bättre och bättre, dag för dag.” Superkraft: Kan hypnotisera grisar, särskilt Linderödssvin. Kontakt: maja.aase@iris.se

dus Erik Wan 0 070-292 0

51

Ålder: 41 år. Titel: Produktionsledare ljud. Godbit från mitt CV: På Värmlands Folkblad i tio år i en mängd olika roller, bland annat som webbredaktör, nyhetspresentatör i lokal-tv och taltidningsredaktör. Därefter affärsområdesansvarig läshandikapp i Darub, platschef på Darub i Karlskoga. Motto: ”Att leva livet är ett livslångt socialt åtagande.” Superkraft: Empatisk. Kontakt: erik.wandus@iris.se

08-615 66 75

Magnus Johansson 08-615 66 63

Ålder: Ska vi verkligen ha det med? 40 år. Titel: Producent. Godbit från mitt CV: Gör ljudproduktioner åt bland andra SVT, SF, Nordisk film, Historiska museet, Naturhistoriska riks­ museet, Nacka kommun. Motto: ”If it is to be, it is up to me.” Superkraft: Bra på att fånga sånt som faller. Kontakt: magnus.johansson@iris.se

Anders Olsén

08-615 66 66

Ålder: 55. Titel: Producent. Godbit från mitt CV: Högst betyg i Dagens Nyheters mat-test på Sthlm Jazz o Blues festival. Motto: ”Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe. I dispute that. I say there is more stupidity than hydrogen, and that is the basic building block of the universe.” (Frank Zappa) Superkraft: Uthållighet. Kontakt: anders.olsen@iris.se

Här är vi på Iris Media Sthlm.

Foto:J AN OSCARSSON

Lyssna direkt på Anja!

Ålder: 49. Titel: Vd. Godbit från mitt CV: När jag var nyutexaminerad från JMK och nybliven chefredaktör på min första tidning, Civilekonomen, och gjorde om tidningens form och innehåll helt själv. Det blev så bra att den utsågs till Årets Tidskrift. Har fortfarande diplomet stående framme hemma. Motto: ”Ständigt: ta tjuren vid hornen.” Superkraft: Min vilja. Kontakt: christina.ost@iris.se

Helén Pihlblad Ålder: 46, tror jag. Titel: Kontorschef/Ekonomiansvarig. Godbit från mitt CV: Arkitekt. Motto: ”Allting går utom små, små barn!” Superkraft: Mamma! Kontakt: helen.pihlblad@iris.se Foto: GUSTAV MÅRTENSSON, MALIN ASKNER

De flesta magasinen, till skillnad från dagstidningarna, läses in i sin helhet. Hem & Hyra, som ger ut åtta nummer per år, är ett sådant exempel.

Mats Bergqvist 08-615 66 61

Ålder: 54 år. Titel: Distributionsansvarig. Godbit från mitt CV: Har drivit eget företag i ”IT-branschen”. Motto: ”Se möjligheter, inte problem.” Superkraft: Bra minne, kommer ihåg detaljer.

”Det var jättespännande att börja här”, berättar författaren och journalisten Anja Ek. Hon är en av de röster som hörs i bland annat Expressens taltidning.

Vi tänker på lyssnaren Tidigare har hon gett ut flera barnböcker om ”Jobbman”, mannen som inte kan bestämma vad han ska jobba med. Jobbet som redaktör på Iris Media tycker hon är jätteroligt. – Det här med ljud var ett helt nytt medie för mig och det var jättespännande att börja här, säger Anja Ek. Varför är du en bra inläsare?

14

– Jag jämför mig inte med andra. Jag är ju jag, läser som jag läser. Lugnt och lågmält, säger Anja Ek. ULRIKA WIRÉN, platsansvarig, har det övergripande ansvaret för att allt ska fungera på kontoret. Hon gör också många egna inläsningar. Redan som barn, i första klass,

fick hon läsa högt för klasskompisarna. En riktigt bra inläsare ska berätta en historia påpekar Ulrika Wirén. – Det ska inte vara som att köra rakt fram på E4:an. Tänk dig att du berättar för någon, tänk på lyssnaren. Sen finns det självklara saker som att inte spänna sig, att andas med magen och dricka mycket vatten, säger hon. n

Malin Askner 08-615 66 77

Ålder: 31 år. Titel: Webbredaktör/reporter. Godbit från mitt CV: Webb­ redaktör/reporter på Ekot, Sveriges Radio. Webbredaktör/ reporter på Aftonbladet nyheter samt privatekonomi. Motto: ”Gräset är alltid grönare där du är, bara du vattnar det!” Superkraft: Supercharmig. Kontakt: malin.askner@iris.se

Linda Aktén 08-615 66 67

Ålder: 34. Titel: Reporter och redaktör. Godbit från mitt CV: Programledare för ett antal program i P4 Radio Stockholm. Kuskat runt Stockholms skärgård med Ulf Elfving i ”Högsommar” i P4. Motto: Pendlar mellan ”allt går åt skogen tills motsatsen är bevisad” och ”allt ordnar sig”. Superkraft: Få folk att prata. Kontakt: linda.akten@iris.se

Robin Kjellberg

Simon Magnesjö

08-615 66 68

08-615 66 65

Ålder: 34. Titel: Reporter och redaktör. Godbit från mitt CV: Har jobbat för Sveriges Radio, TV4, Jarowskij och Stockholms filmfestival. Motto: Jag säger som Zlatan: ”Varje match är en ny match och nästa match är en annan match.” Superkraft: Står upp på jobbet när kollegerna sitter ned. Kontakt: robin.kjellberg@iris.se

Ålder: 30. Titel: Utvecklare. Godbit från mitt CV: Jag spelade in Wulfgars album Midguardian Metal 2010. Motto: ”Ät mindre.” Superkraft: Jag kan äta helt sjuuuuuukt mycket! Kontakt: simon.magnesjo@iris.se

Tove Harström

08-615 66 76

Ålder: 33 år. Titel: Redigerare. Godbit från mitt CV: Nattchef på landsortstidning. Nyhetsredigering på Aftonbladet och Metro. Motto: ”Det är lugnt.” Superkraft: Blixtsnabb. Kontakt: tove.harstrom@iris.se

Jens Andersson 072-587 86 64

Ålder: 43 år. Titel: Distributionsmedarbetare. Godbit från mitt CV: Gammal trotjänare hos Iris Media (sedan 80-talet). Motto: ”Tar en dag i sänder.” Superkraft: Bra minne.

15


Gå in på akademin@iris.se och anmäl dig!

Iris Media Akademin Frukostseminarier: Allt du ska tänka på när det gäller webb-tv Kursledare: Malin Askner, Christina Öst

2 okt

Så vinklar du materialet för flera kanaler 16 Kursledare: Malin Askner, Christina Öst

Så hittar du rätt kanal för din målgrupp 30 Kursledare: Malin Askner, Christina Öst

Därför har du nytta av en egen podcast Kursledare: Malin Askner, Magnus Johansson

okt okt

13 nov

Pris för frukostseminarierna: 250 kr/st eller 800 kr för alla fyra. Tid: Frukosten står uppdukad från klockan 08.00 och föreläsningen börjar 08.30, och pågår ca 45 minuter.

Redaktionell manual för webb och papperstidning

Vet du vad du vill förmedla? Och kan du leverera det – hela tiden? Med en redaktionell manual blir det enkelt att lyckas med det. I den formuleras syftet och hur ni ska uppnå det. Att skapa en redaktionell manual ger en boost åt hela redaktionen. Efteråt finns en konsensus kring vad tidningen/webben står för. Då blir det extra kul att jobba ihop! Kursledare: Christina Öst, Malin Askner Datum: 19 september och 3 oktober kl 13.00 – 17.00 Pris: 2 800 kr: Eftermiddagsfika ingår

Få fler klick på webben

Visst vill du ha många läsare på webben? Men hur ska du göra för att lyckas med det? Här får du veta vad som lockar läsarna in på webbplatsen – och får dem att stanna kvar där. Kursledare: Christina Öst, Malin Askner Datum: 26 september kl 13.00 – 17.00 Pris: 1 500 kr. Eftermiddags­fika ingår

Redesign för moderna tidningar

Redesign och tidningsutveckling är något helt annat idag än för bara fem år sedan. Idag måste innehållet stämma i alla kanaler. På den här kursen går vi igenom hur du tänker inför en modern redesign. Vi går igenom vilka kanaler som finns och de olika fördelarna med dem. Efteråt vet du vilka kanaler just du har nytta av att synas i. Kursledare: Christina Öst, Malin Askner, Magnus Johansson, Tove Harström Datum: 12 september kl 13.00 – 17.00 Pris: 1 700 kr. Eftermiddags­fika ingår

Hör av dig till mig!

Lunchseminarier: Responsiv webb och design Bygg formen och innehållet så att det passar perfekt för varje enskild läsare. Och fungerar lika bra på både smartphone, Ipad och vanlig dator. Kursledare: Jonas Melcherson Pris: 800 kr, inklusive lunch

Skriv rubriker som lockar läsare – och sökmotorer

19 sept 10 okt

Vi guidar dig fram till vad som fungerar på webben. Med spännande och effektiva exempel, från bland annat tasteline.se, visar vi vad som verkligen fungerar. Kursledare: Jonas Melcherson Pris: 800 kr, inklusive lunch

Bygg upp intäkterna på webben Så påverkar nya läsarbeteenden din affär på både kort och lång sikt. Kursledare: Jonas Melcherson Pris: 800 kr, inklusive lunch

24 okt

10 idéer som får tidningskonceptet att lyfta

nas? Glad, uppkäftig, Hur vill du att din tidning ska kän er har betydelse för varje ämm best du trovärdig, seriös? Det byggas upp. Det avgör hur detalj i hur tidningen ska se ut och er ni väljer och hur stora långa artiklarna ska vara, vilka bild n ska kommunicera inge tidn de ska vara. Och vilka färger med. örer tar fram ett Du, våra designers och redakt rar hur tidningen ska tänk tillsammans och definie nen arbeta vidare efter ktio reda kännas. Sedan kan du och konceptet hemma. tröm

Kursledare: Christina Öst, Tove Hars Datum: 13 juni kl 13.00 – 17.00 r Pris: 1 500 kr. Eftermiddagsfika ingå

Är du intresserad av en kurs hemma hos er på redaktionen? Eller en skräddarsydd kurs? Kontakta mig, Helén Pihlblad. Jag är ansvarig för Iris Media Akademin. Du når mig på 08-615 66 75 eller på helen.pihlblad@iris.se

Alla priser är exklusive moms.

PS!

Läs mer om våra kurser på

irismedia.se

Info  

En tidning från Iris Media

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you