Page 1

Miercuri, 24 octombrie

Gala de deschidere

Film It Black

Florin Mihăilescu s-a născut în 1943 la Slatina. A urmat cursurile Școlii tehnice de cinematografie, ca mai apoi să se înscrie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale”, facultate pe care a aboslvit-o ca șef de promoție. A ocupat funcții importante în cultura română, cum ar fi Rector la UNATC (1996-2000), membru în colegiul de redacție al revistei FILMTETTT, din 1999 sau director de fotografie la filme precum De ce trag clopotele, Mitică? Regia Lucian Pintilie, „Ochi de urs” regia Stere Gulea sau„Fructe de pădure” regia Alexandru Tatos. Din 1995 ocupă poziția de vicepreședinte al Uniunii Cineaștilor din România. Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu-Jiu, dar la vârsta de cinci ani, părinţii părăsesc oraşul şi se stabilesc la Timişoara. A absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti ca inginer mecanic,iar după absolvire a început să lucreze la filmări combinate cadrul Studioului Cinematografic "Alexandru Sahia", specializat în filme documentare şi jurnale de actualităţi. A devenit celebru datorită unor filme precum Dacii, Mihai Viteazul, Cu mâinile curate, Orient Express, Supravieţuitorul, etc.Sergiu Nicolaescu demonstrează, în anii '70, o reală voinţă de a-şi însuşi tehnici narative şi de montaj preluate din cinematograful american comercial pe care le aplică filmelor sale de acţiune şi suspans. Este genul pe care îl stăpâneşte cel mai bine.


Miercuri, 24 octombrie

The Technique of Film Noir

Marius Şopterean (Cluj-Napoca, 7 februarie 1964) a absolvit în 1989 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, secţia regie de film şi televiziune. Între anii 1989 şi 1991 este ajutor de regizor, iar între anii 1992 şi 1994 este autorul a trei filme documentare de scurtmetraj. În prezent este conferenţiar la Academia de Teatru şi Film “I.L. Caragiale” din Bucureşti, catedra Regie de film şi televiziune. Autor a mai multe scenarii şi regizor de teatru, debutează în 1995 cu filmul de ficţiune de lungmetraj Confesiune, premieră în ziua de 20 octombrie 1995 la Bucureşti.

Film It Black


Miercuri , 24 octombrie

The Maltese Falcon

Film It Black

Regizor: John Huston Scriitor: Dashiell Hammett ScenaristJohn Huston Actori: Humphrey Bogart, Mary Astor, Gladys George, Peter Lorre,Sydney Greenstreet, Lee Patrick, Ward Bond, Barton MacLane Considerat cel mai frumos film noir din istoria cinematografiei, "Şoimul maltez" este practic filmul care-i aduce consacrarea definitivă unuia dintre cei mai mari actori din toate timpurile, Humprey Bogart. În acest film regizat de legendarul John Huston, Bogart îl interpretează pe detectivul Sam Spade care, în timp ce investighează asasinarea partenerului său, se vede prins într-un diabolic joc al sorţii. Spade, care a fost tocmit de superba Miss Wonderly pentru a o proteja de acelaşi ucigaş aprofundează promiscuitatea şi misterele lumii interlope intrând în contact cu personaje care de care mai excentrice. Când află că Miss Wonderly nu este Miss Wonderly, el simte că la mijloc este ceva putred... După ce criminalul este ucis în condiţii bizare, Spade îşi exploatează la maxim intuiţia şi intră în anturajul a doi ticăloşi de talie internaţională, efeminatul Joel Cairo şi grasul erudit Kasper Gutman. Aceştia se află în căutarea unei statuete în formă de vultur încrustată cu pietre preţioase de o valoare fabuloasă pentru care sunt dispuşi să ucidă. Fără voia lui, Spade se amestecă în această afacere de milioane şi îşi riscă viaţa pentru a afla ce mistere mai ascunde "şoimul blestemat".


Miercuri, 24 octombrie

Murder, my sweet

Regia: Edward Dmytryk Scriitor: Raymond Chandler Scenarist: John Paxton Actori: Dick Powell, Claire Trevor, Anne Shirley, Otto Kruger “Murder, My Sweet� este o adaptare a romanului lui Raymond Chandler, despre detectivul particular Philip Marlowe, apreciat mult mai mult de catre mine in interpretarea lui Bogard, in The Big Sleep. Povestea este in esenta aceeasi, filmul noir este si aici principala caracteristica, iar investigatia de tip politista si gasirea adevaratului vinovat (cliseu de tip clasic) este motivul care insoteste intreaga actiune. Actiunea se invarte in jurul lui Philip Marlowe (Dick Powell), detectiv particular care cauta sa gaseasca solutia corecta intr-o multime de cazuri paralele: cautarea unei amante pierdute, gasirea unui criminal, descoperirea unui colier de jad. Femeile sunt si aici principalii suspecti si principalii pioni: ele fac si desfac lumea, ele sunt persoanele care invart adevaratele secrete si care sunt cele mai importante cauze ale noului mister cautat atat de Politie, cat si de mafioti si detectivul particular Marlowe.

Film It Black


Joi, 25 octombrie

Filme de scurtmetraj – sesiunea I

Film It Black

A doua zi de festival reprezintă și prima zi de vizionare a scurtmetrajelor înscrise în concurs. Din cele 30 de scurtmetraje, publicul va putea viziona în această zi 15. Toate scurtmetrajele vor trebui să aibă tematică noir (crime, pasiuni, mistere, intrigi), precum și să respecte tehnicile specifice acestui gen cinemtografic, precum iluminarea specific redusă sau peliculă alb-negru.


Joi, 25 octombrie

Feminist Protagonists in Film Noir

JOHN NELSON John Nelson a absolvit cu înaltă distincție Universitatea din Michigan în 1976, cu diploma Bachelors în studii generale. După colegiu, el a făcut mai multe filme care au câştigat premii la festivalurile de film şi s-a mutat în California în 1979 sa lucreze pentru Robert Abel şi Asociaţii, în primul rând drept cameraman, apoi ca director tehnic şi, în sfârşit ca director. El a fost nominalizat pentru premiile Clio de şase ori, câştigând de două ori. În 1987, s - a mutat în Germania pentru a ajuta la înfiinţarea companiei germane Mental Images GMBH. La întoarcerea în SUA a plecat să lucreze pentru Industrial Light & Magic, unde a animat câteva scene-cheie în Terminator 2: Ziua judecății În 1998, Dl. Nelson părăsește Sony pentru a supraveghea Gladiator (2000), pentru care a câștigat Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (2001). După K19: The Widowmaker (2002) şi secţiuni dinThe Matrix Reloaded (2003) și The Matrix Revolutions (2003), Dl. Nelson a supravegheat toate efectele vizuale în I Robot (2004) şi Iron Man (2008) ambele nominalizate pentru Premiul Academiei în efecte vizuale. John Nelson este un membru al Academiei de Arte şi Ştiinţe Motion Picture, Visual Effects Society, International Cinematographers Guild şi Director's Guild of America.

Film It Black


Joi, 25 octombrie

Laura

Film It Black

Regizori: Otto Preminger Scenariști: Ring Lardner Jr., Elizabeth Reinhardt, Samuel Hoffenstein Actori: Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb Detectivul Mark McPherson investighează uciderea Laurei, găsită moartă pe podeaua apartamentului ei. El începe să-și construiască o imagine mentală a fetei din interviurile sale, dar nu-și poate da seama cine ar fi putut să o vrea moartă cand toți barbatii pe care i-a întâlnit păreau să se fi îndrăgostit de ea. Pentru a înrăutăți situația, Mcpherson realizează că el însuși începe să se îndrăgostească de Laura. Dar într-o noapte, în mijlocul investigației, ceva foarte bizar se întâmplă, ce îl face să-și reconstruiască tot cazul.


The Postman Always Rings Twice

Joi, 25 octombrie

Regizor: Tay Garnett Scenaristi: James M. Cain Actori: Lana Turner, John Garfield, Cecil Kellaway

Nick Smith, un grec ce-și respectă tradițiile și valorile , deține un restaurant. Acolo patronează și lucrează alături de soția lui, Cora Smith. El crede că totul este bine pentru el, în viața sentimentală și în afacere. Nici nu intuiește câte probleme îi creează apariția hoinarului Frank Chambers, care-și dorește să parvină. Cora, din plictiseala monotoniei, reușește să trezească simțurile lui Frank, care-i cedează, devenind amanți. Relația lor este bine ascunsă de ochii celor din zonă, în special de ai lui Nick. Cora, încearcă să se folosească de Frank ca să scape de Nick. În același timp, Frank vrea să se folosească de Cora, pentru a obține banii necesari unui trai mai bun. Astfel, fiecare folosindu-se de celălalt, încearcă să-și rezolve problemele, în detrimentul lui Nick, căruia i-au pus gând rău. Însă ei, nu știu că cineva se află pe urmele lor.

Film It Black


Joi, 25 octombrie

Filme de scurtmetraj – sesiunea II

Film It Black

Astăzi se va desfășura a doua sesiune de vizionare a scurtmetrajelor înscrise în concurs. Din cele 30 de scurtmetraje, publicul va putea viziona în această

zi

celelalte

15

producții.

Toate

scurtmetrajele vor trebui să aibă tematică noir (crime, pasiuni, mistere, intrigi), precum și să respecte

tehnicile

specifice

acestui

gen

cinemtografic, precum iluminarea specific redusă sau peliculă alb-negru.


Vineri, 26 octombrie

The Psychology of Film Noir

JAMES ELLROY Este cel mai mare scriitor în viaţă de ficţiune de noir. Romanele sale "L.A. Quartet " -The Black Dahlia, The Big Nowhere, LA Confidential, şi White Jazz - au fost bestseller-uri internaţionale şi au revitalizat ficţiunea Noir pentru o nouă generaţie. American Tabloid, primul din trilogia sa " Underworld USA", a fost „Romanul Time’s al Anului” pentru anul 1995. Memoriile sale, My Dark Places, a fost o New York Times Carte Notabila pentru 1996. El este, de asemenea, beneficiarul Premiul Jack Webb pentru " Strength and Inspiration ", acordat de către Los Angeles Police Historical Society. Câteva dintre lucrările lui Ellroy au fost adaptate pentru film, inclusiv Blood on the Moon (adaptat ca Cop), LA Confidential, Brown's Requiem, Killer on the Road/Silent Terror (adaptat ca Stay Clean), si The Black Dahlia. În fiecare caz, scenarii bazate pe munca Ellroy au fost scrise de către alte scenaristi.

Film It Black


Sâmbătă, 26 octombrie

The Lost Weekend

Film It Black

Regizor: Billy Wilder Scenaristi: Billy Wilder Actori: Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry

Filmul anului 1945 aruncă o privire obiectivă asupra efectelor devastatoare provocate de dependența de alcool. Paradoxal, capodopera lui Billy Wilder a fost aproape de a nu se mai lansa niciodată datorita reacției criticilor și a interesului scăzut al publicului, neobișnuit cu filmele care tratează viața “necosmetizată“ de la Hollywood. După lansare, filmul a fost catalogat drept unul dintre cele mai bune drame ale tuturor timpurilor. Nemulțumirea sa în ceea ce privește viața, dar și cariera sa ratată, îl “arunca” pe Ray Millard într-un chef de trei zile. Multiplu nominalizat la Premiile Academiei, The Lost Weekend prezintă viața pe muchie de cuțit într-o manieră de neuitat.


Sâmbăta, 26 octombrie

The Blue Dahlia

Regizor: George Marshall Scenarist: Raymond Chandler Actori: Alan Ladd, Veronica Lake, William Bendix

Devenit alcoolic, Marshall a început să aibă probleme de sănătate . În final a ajuns la convingerea că nu va mai putea termina povestea decât cu ajutorul băuturii , alcoolul fiindu-i sursă de inspiraţie . Timp de câteva săptămâni acesta a băut foarte mult iar la final a prezentat scriptul terminat. Filmul spune povestea lui Johnny, care se întoarce acasă din armată cu Buzz şi George şi-şi găseşte prietena sărutându-se cu noul ei prieten Eddie Harwood , proprietarul clubului de noapte 'Blue Dahlia ' . Helen devenise alcoolică , un accident de maşină stupid cauzase moartea fiului lor . Johnny vrea să o omoare dar decide că nu merită .Ulterior Helen îl agaţă pe Buzz într-un bar şi-l duce acasă . Ea este găsită moartă iar Johnny devine principalul suspect . Johnny face echipă cu Joyce , fosta soţie a lui Eddie Harwood în încercarea de a-şi reabilita numele .

Film It Black


Sâmbătă, 27 octombrie

Notorious

Film It Black

Regizor: Alfred Hitchcock Scenaristi: Clifford Odets, Ben Hecht, John Taintor Foote Actori: Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains Huberman este o fată deprimată ce încearcă să uite de trecut prin băutură și un număr cât mai mare de bărbați. Tatăl ei a fost un spion german în Statele Unite, acuzat de trădare, ce și-a curmat singur viața în închisoare, episod ce își pune o amprentă puterică pe protagonistă. Când agentul guvernamental Devlin îi cere să spioneze un grup de prieteni naziști de-ai tatălui său în Rio de Janeiro, ea acceptă în speranța că va putea șterge pata de pe numele său. O poveste de dragoste începe să se înfiripe între cei doi, dar ea devine din ce în ce mai implicată în munca sa...


Sâmbătă, 27 octombrie

Touch Of Evil

Regizor: Orson Welles Scenariști: Whit Masterson, Franklin Coen, Paul Monash Actori: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles

Șeful diviziei antidrog din Mexic, Mike Vargas, se află în luna de miere, alături de soția sa americancă, într-un oraș de frontieră. Dar curând el trebuie să depună mărtuire împotriva lui Grande, un mare traficant de droguri, ai cărui frați încearcă să dea de urma lui Vargas în speranța că îi vor speria soția, făcându-l să-și retragă cazul. Când o mașina capcană ucide un mare constructor american, Vargas preia investigația, punându-și însă soția în pericol. Vargas îl prinde în flagrant pe renumitul polțtist Hank Quinlan plantând dovezi împotriva mexicanilor suspectați în atentatul cu bombă însă, simțindu-se amenințat, Quinlan trece de partea lui Grande, plănuind împreună să ducă la bun sfârșit ce au început.

Film It Black


Duminică, 28 octombrie

Festivitatea de premiere

Film It Black


Duminică, 28 octombrie

Festivitatea de premiere

În această ultimă seară a festivalului va avea loc decernarea premiilor pentru cele două concursuri organizate: concursul de scurtmetraje și concursul de scenarii. Cei doi câștigători (unul de la fiecare categorie), vor avea șansa să lucreze cu Sergiu Nicolaescu la primul său film noir. Membrii juriului sunt: Manuela Cernat, Vivi Drăgan Vasile, Elisabeta Bostan și Oana Pellea.

Film It Black


Duminică, 28 octombrie

Sunset Boulevard

Film It Black

Regizor: Billy Wilder Scenariști: Charles Brackett, Billy Wilder, D.M. Marshman Jr. Actori: William Holden, Gloria Swanson, Erich Von Stroheim Joe Gillis, un tânăr scenarist sărac, care – la începutul anilor ‘50 - bate la porțile Hollywoodului, ajunge întâmplător în preajma unei foste glorii a ecranului, Norma Desmond. Vedetă cu milioane de fani în epoca filmului mut, Norma trăiește uitată de lume în sumbra ei reședință, avându-l alături doar pe majordomul credincios, de care o leagă un trecut îndelungat. La început, ea îi propune lui Joe colaborarea la scrierea unui scenariu, , îndrăgostindu-se treptat de el. Astfel, Joe se mută în casă, simțindu-se din ce în ce mai mult ca un om captiv, colaborând în paralel și cu tânăra Betty Schaefer la o altă idee. Chiar dacă Artie este logodit cu altă femeie, Betty se îndrăgostește de el și, când află de Norma, Betty îl roagă să o părăsească pentru ea.


Duminică, 28 octombrie

Scarface

Regizori: Howard Hawks, Richard Rosson Scenariști: Armitage Trail, Ben Hecht Actori: Paul Muni, Ann Dovark, Karen Morley Scarface este un film fascinant încă de la începutul său. "În mare parte" bazat pe întâmplări din viața celui mai cunoscut mafiot, Al Capone (până la punctul de a avea ca nume, chiar porecla sa), filmul denunţă cinismul gangsterilor din anii 1920 şi 1930 , glorificat de către mass-media şi slab urmărite de lege . În mod ironic, filmul a întâmpinat opoziţia cenzorilor, care au considerat că filmul produce o imagine în favoarea, şi nu împotriva unor astfel de fapte penale. Cu toate acestea, producția lui Howard Hughes a reuşit să-si menţină cea mai mare parte a integrităţii, şi apare după cum a fost concepută iniţial. Filmul spune povestea lui Tony Camonte, un mic infractor care în curând va decide că lumea va fi a lui. Începând de jos, în slujba unui om numit Johnny Lovo, el în scurt timp își face drum în lumea crimei organizate şi a deveni un lider la rândul lui. Curaj şi determinare este tot ce are nevoie pentru a pune stăpânire pe mulții săi duşmani şi pentru a-l surclasa pe şeful său. Într-un oraş dominat de gangsteri care controlau bautura, Camonte pune stăpânire pe fiecare zonă și distribuie băutura tuturor localurilor. Dacă cineva îi stă în cale, s-ar putea să sfârșească cu un glonț(sau mai multe) în cap.

Film It Black


Duminică, 28 octombrie

In a Lonely Place

Film It Black

Regizor: Nicholas Ray Scenariști: Dorothy B. Hughes, Edmund H. North, Andrew Solt Actori: Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy

Scenaristul Dixon Steele, pus in fata sarcinii odioase de a scrie un scenariu dupa un bestseller, o pune pe o fata pe care abia o cunoscuse, Mildred Atkinson, sa-i spuna povestea in propriile sale cuvinte. In acea seara, Mildred este omorata, iar Steele devine suspectul numarul unu, avand o istorie de comportament brutal in momentele cand este manios si un macabru simt al umorului. Din fericire, atragatoarea sa vecina Laurel Gray ii da un alibi. Laurel se dovedeste a fi exact de ce avea nevoie Steele, iar prietenia lor se transforma in dragoste. Dar oare suspiciunea si neincrederea nu ii va instraina unul de altul?


Duminică, 28 octombrie

In a Lonely Place

Film It Black


Duminică, 28 octombrie

Night and the City

Regizor: Jules Dassin Scenarist: Peter Murton Actori: Herbert Lom, Richard Widmark, Gene Tierney

Harry Fabian este un om cu totul obișnuit, care încearcă să își croiască un drum în hățișurile New York-ului (de multe ori, chiar îl zărim în fața unor probleme existențiale, care îl determină să considere că nimic în viață nu i-a reușit, iar șansa pe care o vede în fața sa îi poate schimba viața și îi poate da sens acesteia). Este un simplu avocat, ce caută procese în gaura de șarpe, este îndrăgostit de o femeie căsătorită, ce dorește să plece cu el în lume și simte că își poate, la un moment dat, schimba viața. Șansa lui pare a fi organizarea unor meciuri private de box, meciuri nearanjate, care pot aduce beneficii atât boxerilor, dar și comunității locale, strivite de monotonie, dar și de promotorii care își fac propriile jocuri și nu mai încurajează concurența.

Film It Black

brosura  

brosura film it black

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you