Page 1

UW NIEUWE BURGEMEESTER “Mag ik langskomen om me voor te stellen” Lees hier wanneer Irina bij u langskomt

in team met IRINA Nieuwsbrief Burgemeester Irina De Knop - juli 2011 - Lennik

Dubbelinterview Willy De Waele/Irina De Knop

“Ze heeft het allebei. Enthousiasme en ervaring.” Uw burgemeester in het Vlaams parlement “Kleuteronderwijs staat voor grote uitdaging”

Woordje van de burgemeester Irina De Knop 8 juli 2011

4 LENNIKSE PORTRETTEN

Marie-Thérèse Van Der Velde Elza Leuckx Christian Walckiers Johan Limbourg

Beste Lennikenaar, Sinds vorige maand heeft Lennik een nieuwe Burgemeester. Na meer dan 10 jaar trouwe dienst heeft ere-burgemeester Willy De Waele de fakkel aan mij doorgegeven. Ik dank hem oprecht, want het burgemeesterschap is een hele eer en een fijne uitdaging. Lennikenaren die me al beter kennen weten dat ik met bijzonder veel bezieling aan politiek doe, en dat ik Lennik op een positieve manier wil op de kaart zetten, in het Pajottenland en daarbuiten. Er rest me nog maar weinig tijd tot de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar samen met u wil ik toch reeds een aantal nieuwe accenten leggen.

fietswegen. Met uw steun en met de hele Lennikse bestuursploeg wil ik blijvend die mooie troeven voor Lennik in de kijker zetten. Veilig en gezond Daarnaast heb ik veel aandacht voor (verkeers)veiligheid, jonge gezinnen en de leefbaarheid van onze gemeente voor onze senioren. Dat betekent dat we trachten te voorzien in jouw noden op het vlak van mobiliteit, de combinatie werk en gezin en de zorgen voor mensen die hulpbehoevend zijn. Ondanks het feit dat de gemeente financieel een zeer moeilijke tijd doormaakt, doet het bestuur er alles aan om onze inwoners te sparen van bijkomende lasten en om met de beperkte middelen het u hier zo aangenaam mogelijk te maken. Net zoals Willy zal ik met veel inzet en enthousiasme ter beschikking staan van Lennik en haar inwoners.

Sterk lokaal handelscentrum De troeven van Lennik zijn haar sterk lokaal handelscentrum, haar levendige verenigingen, haar scholen en welzijnsvoorzieningen. Bovendien bevindt zich hier de brandweer, het Vredegerecht en de gemeentelijke Academie voor muziek, Woord en Dans Peter Benoit. Met al deze Uw burgemeester, instellingen en diensten zijn we letterlijk Irina en figuurlijk het hart van het Pajottenland. Aantrekkelijk om te wonen en te bezoeken Lennik is een aantrekkelijke plaats om te wonen: het is hier rustig, groen, maar ook aangenaam om te winkelen dankzij de vele winkels en parkeergelegenheden. Ze heeft ook uitstekende toeristische troeven dankzij haar uniek patrimonium, waardevol landschap en de talrijke wandel- en

“Mag ik even langskomen om me voor te stellen?” Het komende jaar zal ik, met de fiets of met een stel goede wandelbenen, de Lennikse paden en wegen doorkruisen om me aan u voor te stellen. Als burgemeester wil ik ook horen en aanvoelen wat er leeft in onze gemeente. Met een luisterend en begripvol oor kom ik u tegemoet. Deze zomer ga ik alvast van start in Eizeringen.

Irina On Tour Heb je een vraag? irina.deknop@lennik.be 0486/47.47.31

Steekkaart Irina • geboren op 6 juli 1978 te Asse • woonachtig te Lennik sinds 2003 • trotse mama van Mona en Dara • gehuwd met Björn • licentiaat in de politieke wetenschappen en een MBA algemeen management • professionele ervaring in het bedrijfsleven en een ministerieel kabinet • schepen in Lennik van 2 januari 2007 tot 1 mei 2011 • burgemeester sinds 2 mei 2011 • provincieraadslid Vlaams-Brabant van 1 december 2006 tot 30 juni 2009 • Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1 juli 2009


Lennik leeft! Elza Leuckx Leeftijd: 63 jaar Beroep: gepensioneerd Favoriete plekje in Lennik: thuis omringd door goede buren Favoriete bezigheid: turnen, fietsen, bijwonen van allerlei activiteiten Elza Leuckx is voorzitster van de socioculturele liberale vrouwenvereniging ErEven-Uit. Elza: “Doorheen het ganse jaar organiseren we verschillende activiteiten voor onze leden en geïnteresseerden. Dat kan gaan van een heus sinterklaasfeest voor de allerkleinsten tot fikse wandeltochten en leerrijke culturele uitstappen. Natuurlijk mag het jaarlijkse visetentje niet ontbreken op de kalender. Onze viskermis gaat dit jaar door op zondag 25 september in de sporthal Jo Baetens.” Elza Leuckx is ook bestuurslid van Open Vld Lennik en zetelt in de beheerraad van de bibliotheek. Elza: “Ik draag de Lennikse bibliotheek een warm hart toe. Lezen is niet alleen leuk, mooi, spannend, ontroerend en handig, maar het is voor kinderen ook nog eens de sleutel naar de volwassen wereld. Ook in het kader van levenslang leren speelt de bibliotheek een voorname rol. Het is dus een instelling met een belangrijke functie in de samenleving. En daar wil ik mij de volle 100% voor inzetten.”

Lennik leeft! En dat bewijzen deze 4 actieve Lennikenaren steeds opnieuw. Met hun tomeloze inzet en onuitputtelijk engagement voor hun vereniging of organisatie tonen ze elke keer opnieuw hoe snel hun hart klopt voor Lennik.

Marie-Thérèse Van Der Velde Leeftijd: 63 jaar Beroep: op rust gestelde lerares buitengewoon secundair onderwijs Favoriete plekje in Lennik: wandelweg en er verpozen aan de kabbelende Molenbeek Favoriete bezigheid: filmen, kruiswoordraadsels oplossen, quizzen, vrijwilligerswerk, terrasje doen Reeds 40 jaar draai ik mee in de politiek, die ik wil voeren met een hart. 27 jaar OCMW, 9 jaar gemeente maken mijn politiek palmares uit. Onze woning is dichtbij het centrum maar ligt toch landelijk. Dagelijks zie ik het mooie complex van de serviceflatjes Den Bleek. Ik ervaar hoe gelukkig de oudjes er zijn om in zo’n rustige omgeving te wonen. Ik kan dit alles als gewone sterveling ervaren, maar waarom toch stapte ik meer dan 40 jaar geleden in de politiek?

vlnr: Elza Leuckx, Irina De Knop en Marie-Thérèse Van Der Velde mijn verbondenheid met wijlen Jan Bascour langs zijn dochter wijlen Carmen (hartsvriendin). Anderzijds omdat de “PVV” de vrijheid van eenieder hoog in het vaandel droeg. Ik ben geen spermapolitieker, zoals Willy De Waele het zo ludiek zegt, maar heb mijn politieke loopbaan door inzet, zelfstudie en positieve ingesteldheid mooi uitgebouwd. Mijn engagement gaat vooral uit naar de jeugd, jonge gezinnen, gehandicapten, senioren, alleenstaanden en het vrijwilligerswerk. Ik heb veel bewondering voor de huidige Lennikse politiekers dat zij ondanks alle opgelegde wetgevingen van hogerhand toch nog van Lennik een mooie en aangename gemeente kunnen maken.

zult versteld staan van de prachtige natuur die onze gemeente nog biedt. Wilde ganzen doen zich te goed aan het malse gras, een fiere fazant of patrijs kruist onverwacht je weg, een wijngaardslak glijdt langzaam vooruit en ‘s avonds wordt de avondverlichting overgenomen door energiebesparende glimwormpjes. In de lies van de heuvel ligt Lennik vraagt iemand die meekijkt ,waar ben ik dan kan je hem zeggen:op reis naar een openstaand groen paradijs Van Wilderode Anton

Geboren in 1948 het jaar dat de vrouwen stemrecht kregen, was ik fier 21 jaar later op vraag van Karel De Cort en Jan Bascour op de lijst van de burgemeester te staan als enige vrouw. Daarom hou ik van LENNIK ! Ik was toen onderwijzeres en had al enkele strepen verdiend in verschillende verenigingen Ik nodig jullie uit eens een ochtend-avondwan- Marie-Therese Van der Velde waaronder het jeugdatelier Komerin. deling te maken op de lange tramweg (wandel- Voorzitter Open VLD - raadslid Waarom ik koos voor “PVV”? Enerzijds door weg tussen Sint Kwintens en Sint Martens). U

Christian Walckiers Leeftijd: 37 jaar Beroep: Algemene waterbehandeling, vennoot chemo clean Favoriete plekje in Lennik: daar waar mensen graag samenkomen, en in rustige momenten de zetel thuis. Favoriete bezigheid: brandweer, stapje zetten, muziek, vrienden, pintje pakken Als OCMW-raadslid hecht ik veel belang aan de sociale binding en integratie in onze gemeente. Niets is zo belangrijk als dat mensen samen op straat komen. Onze vele activiteiten vormen het ideale ontmoetingsplatform voor onze dorpsgenoten, en bij uitstek onze nieuwe inwoners, om elkaar beter te leren kennen. Inwijkelingen moeten de Nederlandse taal aanleren en actief op de arbeidsmarkt komen, dat is voor mij een minimumvereiste. Voorts wil ik, als ondervoorzitter van de Lennikse Open Vld afdeling, mijn schouders blijven zetten onder het beleid van ons bestuur. We moeten verder investeren in het onderhoud van de gebouwen, wegen en het groen en werk maken van de uitbouw van de ondersteuning van het sportleven. Ik ben ook actief in de harmonie ’t muziek van Lennik. Zowel de jeugd als de iets oudere muzikant voelen zich thuis in onze vereniging. In het najaar doen we mee aan het provinciale tornooi. Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk ons jaarlijks themaconcert. En niet te vergeten, onze jaarlijkse stoempkermis in de sporthal van Lennik. Daarbuiten ben ik ook actief als vrijwillig brandweerman/ambulancier bij de brandweer van Lennik. Een job die ik met veel graagte doe, en waar ik met plezier ook veel van mijn vrije tijd aan besteed. Mensen die me kennen weten dat ik volledig ergens in opga als ik iets graag doe: en dat is dus ook zo bij de Brandweer.

Lennikenaren stellen zich voor

Johan Limbourg Leeftijd: 35 jaar Beroep: Zaakvoerder Favoriete plekje in Lennik: Gaasbeek Favoriete bezigheid: Muziek beoefenen, mountainbiken, skiën Lennik boeit mij. Er zijn heel wat culturele activiteiten, er is een zeer actief verenigingsleven. Met zijn 4 deelgemeentes herbergt het heel wat verscheidenheid, zowel in natuurlijke pracht als cultureel erfgoed. Met de ‘dolle dagen van Gaasbeek’ hebben we een uniek evenement in onze gemeente. Het bestaat reeds 32 jaar en is met meer dan 4000 deelnemers op 4 dagen grootser dan ooit. Dankzij de samenhang en de eensgezindheid onder de inwoners van Gaasbeek, en met de broodnodige ondersteuning van het Lennikse verenigingsleven, slagen we er ieder jaar in om een succes te maken van de dolle dagen. Lennik moet voor mij dan ook een leuke en boeiende gemeente blijven. Een gemeente waar er zoveel mogelijk naar de burger wordt geluisterd en het bestuur een antwoord geeft op zijn vragen. Ik wil hier graag mijn steentje toe bijdragen. Als Gaasbekenaar droom ik er van om het dorpsplein in Gaasbeek opnieuw in te richten. Om er een gezellig dorpsplein van te maken waar het aangenaam is om te vertoeven.


Dubbelinterview Willy en Irina: Van burgervader tot burgermoeder “Ze heeft het allebei. Enthousiasme en ervaring”. Willy werd in 1970 gemeenteraadslid, werd tweemaal schepen, was tien jaar burgemeester en 5 jaar lid van de unitaire provincieraad van Brabant. Begin mei gaf hij de sjerp door aan Irina. Tijd voor een korte babbel met beide Lennikse politici.

zeggen. Ik heb veel respect voor wat hij tien jaar lang heeft gedaan. Nu ik er zelf met twee benen in sta, weet ik welke inzet dat vergt.

Het burgemeesterschap wisselt. Wat Willy, heb je een tip die je aan Irina kan meegeven? verandert er voor jou?

Op wat ben je het trotst als je een blik Willy: Ik zal het burgemeesterschap zeterugwerpt op de 10 jaar als burge- ker missen, maar het geeft me ook de meester? ruimte om me nog meer vast te bijten in dossiers zoals de financiering van de Ik heb het burgemeesterschap met bij- lokale besturen, de hervorming van de zonder veel inzet en plezier gedaan. veiligheidsdiensten en uiteraard BHV. Geen populisme, maar steeds het al- Ik blijf, als ge meenteraadsvoorzitter, gemene belang nastrevend. Zo heb ik zeker actief in Lennik. En als er nog tijd komaf gemaakt met de politieke benoe- overblijft, leef ik mij uit in mijn favoriete mingen. Rechtlijnig en correct, principes hobby’s: lezen en tuinieren. die ik hoog in het vaandel draag. Irina: Doordat de wissel pas begin mei Irina, hoe kijk jij naar Willy? inging, heb ik de tijd gehad om het nodige evenwicht te vinden tussen mijn Ik bewonder in de eerste plaats de toe- job als voltijds politica in Lennik en het wijding van Willy voor onze gemeente. Vlaams Parlement en mijn rol als mama. Elke dag kon je hem in Lennik aantref- Wat er voor mij verandert: ik ben heel fen, ofwel op pad ofwel in zijn bureau, vaak in het gemeentehuis uiteraard. En waarvan de deur steeds openstond. Een ook mijn vrije tijd breng ik bijna uitsluiburgemeester tussen en voor de men- tend hier door, omdat ik ook die invul sen, dat wil ik ook zijn. Bovendien heeft met activiteiten van verenigingen en Willy een dossierkennis om u tegen te Lennikenaren. Maar wat wil je, als je

Kleuteronderwijs staat voor grote uitdagingen Kinderen zitten in de kleuterklas in hun belangrijkste ontwikkelingsjaren. Ze krijgen dan de volledige basis mee voor hun latere ontplooiing. Eventuele problemen zoals schoolse achterstand kunnen aan de bron worden aangepakt. En toch vertaalt deze belangrijke rol zich niet in een even sterke organisatie van het kleuteronderwijs. De klasjes zitten overvol, de omkadering hinkt achterop ten opzichte van het lager onderwijs en de scholen worden beknot in hun leeractiviteiten door een te strikte maximumfactuur. Het kleuteronderwijs staat voor een aantal grote uitdagingen, maar de Vlaamse regering neemt vooralsnog geen engagement. Als Vlaams parlementslid doe ik alvast een aantal constructieve voorstellen.

Irina in het Vlaams Parlement

hobby ook je beroep is (lacht). Ik hoop wel dat onze mensen begrijpen, dat ik dan af en toe ook mijn gezinnetje mee op uitstap neem.

Willy: Het is moeilijk om raad te geven. Ieder heeft zijn eigen stijl en opvattingen - nooit imiteren, dat is niet vol te houden en lukt nooit - steeds jezelf blijven en niet opportuun afwijken van je gekozen lijn. Maar ik weet wel zeker dat ze het goed zal doen. Naast veel enthousiasme beschikt ze ook over voldoende erva ring. Twee essentiële zaken in de poli tiek. Irina: Vooral jezelf blijven is inderdaad de boodschap, misschien wel het belangrijkste dat we van onze ouders meekregen. En zoals mijn mama altijd zegt: “ge kunt alleen maar uw best doen.”

Willy en Irina

“Net zoals het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, zo is het kleuteronderwijs de belangrijkste eerste stap in het individuele, sociale en professionele leven.”

tige aanwezigheid van hun kleuters op school. Hun kinderen dreigen zo aan De Vlaamse regering houdt nu al meer het lager onderwijs te beginnen met een dan twee jaar de boot af om een kracht- achterstand en dat is een handicap die dadig beleid te ontwikkelen. Ze kan ze vaak de rest van hun schoolloopbaan met moeite het hoofd bieden aan de capaciteitsproblemen en de overvolle klasjes in de kleuterscholen. Ze weigert om de maximumfactuur bij te sturen, zelfs nadat meer dan 82% van de bevraagde (3000) kleuterscholen aangaf activiteiten te hebben geschrapt. En ze schuift de noodzakelijke herziening van de omkadering en de financiering van het kleuteronderwijs voor zich uit. Concrete en constructieve voorstellen van de oppositie, zoals het verlagen van de schoolleeftijd naar 4 jaar en meeslepen. In 2008-2009 had 12,2% de aanpassing van de maximumfactuur, van alle kinderen uit het eerste leerjaar worden niet aanvaard door de meerder- al minstens één jaar achterstand opgeheid, hoewel die inhoudelijk wel op de- lopen. Vlaanderen heeft op de koop toe een schoolse uitval van ruim 14%, wat zelfde lijn zit. een hardnekkig en nog steeds stijgend Vroeg en regelmatig naar school sturen percentage is. We moeten deze cijfers bestrijden, door onze kinderen zo vroeg Nog niet alle ouders zijn overtuigd mogelijk onderwijs te laten genieten, en van het belang van vroege en regelma- dit in een beter kader. De Vlaamse overVlaamse Regering houdt de boot af

heid investeert thans, verhoudingsgewijs, 20% minder middelen in het kleuteronderwijs dan in het lager onderwijs. En dat is onvoldoende. Meer zuurstof Het kleuteronderwijs heeft meer zuurstof nodig. Een herziening van de financiering en een aanpassing van de maximumfactuur, moet ons toelaten kleinere en leefbare klassen in te richten, een hogere participatiegraad na te streven en emanciperende activiteiten, zoals toneelbezoeken, te kunnen behouden.

Irina De Knop Vlaams Volksvertegenwoordiger


Lennik in de weer voor zijn jeugd

Telex Zondag 10 juli: 11 juliviering in

Meer dan 35 procent van de Lennikse bevolking is jonger dan 30 jaar. Onze kinderen en jongeren tellen dus letterlijk echt mee. En dat willen we als gemeentebestuur ook vertalen in het beleid dat we voeren.

Pamel • Donderdag 7 juli: laatste

Jeugdbeleidsplan Het Jeugdbeleidsplan vormt hiervoor de steunpilaar bij uitstek. Het is de samenbundeling van alle initiatieven die Lennik wil nemen voor zijn jeugd. Begin dit jaar werd, na inspraak van vele jeugdige monden, het nieuwe Jeugdbeleidsplan 20112013 goedgekeurd.

ventie in Eizeringen zijn een groot

Brede waaier aan jeugdactiviteiten Lennik heeft al sinds jaar en dag een uitgebreid en divers jeugdverenigingsleven. Maar ook de individuele jongeren en kinderen, die niet aangesloten zijn bij een vereniging, komen in onze gemeente zeker en vast aan hun trekken. Zo organiseert het gemeentebestuur voor de kleinsten onder ons een Buitenspeeldag, een Roefeldag, een heuse kleuterhappening en is er de jaarlijkse speelpleinwerking in

gemeenteraad voor de zomer • Donderdag 7 juli en vrijdag 8 juli: Twee infovergaderingen over inbraakpre-

de zomervakantie (van maandag 4 juli tot en met vrijdag 22 juli). Voor onze tieners worden er regelmatig workshops georganiseerd.

kijkje op de gemeentelijke website of op één van de wekelijkse activiteiten van de jeugdverenigingen.

Eerste Kinderhoogdag Dit jaar zal er voor de eerste keer ook een Kinderhoogdag, op 2 oktober, plaatsvinden. Dat is een vrolijk cultuurfestival voor kinderen van 3 tot 12 jaar en loopt over van de voorstellingen, workshops en animaties voor kinderen en hun ouders. Een uitgelezen kans om de banden tussen de Lennikse Jeugd en het culturele leven aan te halen.

Jeugdige groeten, Irina

succes • Woensdag 29 juni: diplomauitreiking

in

gemeenteschool

’t

Rakkertje en Academie voor muziek, Woord en Dans Peter Benoit en afscheid van directeur Robert Meert • Maandag 27 juni: huldiging ereburgers Frank Depestele en Philippe

“De jeugd van vandaag is de toekomst van morgen, vandaar initiatieven zoals de Roefeldag, waar kinderen op een speelse manier in aanraking komen met de grote mensenwereld.”

Dit alles is slechts een greep uit de vele jeugdinitiatieven en -activiteiten die onze gemeente rijk is. Neem beslist eens een

Lejeune • Zaterdag 4 juni: meer dan 100 kinderen op de tweede Lennikse Roefeldag • Woensdag 25 mei: Lennik mag zich voortaan een “10.000 stappen” gemeente noemen. Het project blijft doorgaan, met minstens 1 gezondheidswandeling per maand • Maandag 23 mei: de gemeenteraad keurt het subsidiereglement voor

a Agend

Lennikse Feesten Weekend van 13 en 20 augustus - Centrum Lennik Eetfestijn “Er-Even-Uit” Zondag 25 september - Sporthal Jo Baetens

Lennikse pagina

Gemeenteraad 26 september 2011 - Gemeentehuis Lennik Rondleiding Vlaams Parlement 8 oktober 2011. Schrijf je nu in via info@irinadeknop.be

jeugdlokalen goed. Jeugdverenigingen kunnen nu jaarlijks tot 3.000 euro subsidies krijgen om hun gebouwen op te knappen • Vrijdag 20 mei: meer dan 2.500 kinderen en joggers namen deel aan de Pajot-jogging op het marktplein te Sint-KwintensLennik • Zondag 15 mei: Lennike-

Mantelzorg: zorgen voor uw ouders

naar Luc Notaerts heeft de beste en

Hoewel Lennik een sterk uitgebouwd woningcomplex van serviceflats (in het WCD Den Bleek) heeft, kent het geen openbaar rustoord voor hulpbehoevende bejaarden. Veel heeft te maken met de historische keuze van het gemeentebestuur om hulpbehoevenden te laten opvangen en verzorgen in hun eigen, vertrouwde omgeving. Heel wat onderzoek en praktijk tonen aan dat dit voor een verbeterde levenskwaliteit zorgt.

maar liefst 91 punten op 100 • Zater-

Om dit mogelijk te maken, zeker voor diegene die het financieel moeilijker hebben, werd er in 1998 een mantelzorgvergoeding in het leven geroepen. De vergoeding bedraagt thans 74 euro per maand en kan aangevraagd worden bij de gemeentediensten. Voor het begrotingsjaar 2010 werd een bedrag van 21.974 € uitgekeerd. Sinds de invoering ervan is het aantal aanvragen verdrievoudigd (van 14 aanvragen in 1998 tot 47 aanvragen in 2010). Een positieve tendens, want thuisverzorging brengt meer levensvreugde voor onze ouders en grootouders.

mooiste aardbeien op de “Dag van de aardbei” in Roosdaal. Hij haalde dag 14 mei: Academie Peter Benoit brengt wervelende dansmix • Maandag 2 mei: nieuwe samenstelling Lennikse gemeenteraad: Irina werd aangesteld als burgemeester, Filip Van Ginderdeuren legde de eed af als schepen en Kelly Van Vlaenderen werd fractieleider

Meldingsstrook Ideeën en suggesties zijn welkom! Stuur dit strookje met je contactgegevens naar G. Breynaertstraat 19 te 1750 Lennik of mail naar info@irinadeknop.be. Ik kijk uit naar uw reactie! Voornaam + Naam

...............................................................................................................................................................................................................................

Adres . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E-mail . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ideeën/suggesties

................................................................................................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................................................................................................................

Nieuwsbrief01  
Nieuwsbrief01  
Advertisement