Page 1


Irene Ginesi 20.10.1994 Italy irene.ginesi@student.unife.it +39 339 3582691

2


education

workshop&others

10.2013 ongoing

MASTER IN ARCHITECTURE Università degli Studi di Ferrara Facoltà di Architettura I Ferrara, Italy

11.2016 01.2017

Piantala! 12 lezioni di Garden Design organizer : Basso Profilo

02.2018 07. 2018

ACADEMIC EXCHANGE (OVERSEAS) Escola da Cidade I São Paulo, Brazil

06.2016 07.2016

self-building workshop in the Palliade neighbourhood, Montpellier organizer : U//LAB

09.2015 07.2016

ACADEMIC EXCHANGE (ERASMUS) ENSAM I Montpellier, France

12.2014

07.2013

HIGH SCHOOL DEGREE Liceo Classico Vittorio Emanuele II I Jesi (AN) Italy

Historic City Centres. An analysis of Jodhpur (the blue city) organizer : Università degli studi di Ferrara & CEPT University

06.2009 07.2011

archaelogy summer camps organizer : Archeoclub d’Italia -Jesi

programs Autocad Photoshop Illustrator Indesign Revit Rhinoceros Sketchup Cinema 4D Grasshopper Microsoft Office

languages advanced advanced advanced advanced intermediate intermediate intermediate intermediate beginner advanced

Italian English French Portuguese Spanish

native C1 ( Cambridge FCE) C1 B2 A2

interests photography scoutism

leuconoe.vsco.co AGESCI association

3


4

MODUL-X

FRAZIONE M

CORTE ESTERNA

6 14 22


N°19

38

SUMARÉ 2068

OLD/NEW

30 44

5


6


FRAZIONE M

The area occupied by the old slaughterhouse ( Macello ) and the warehouses is a residual space at the treshold of the historic centre of Imola. Nowadays it acts like a barrier between the central part of the city and the nearby railway station, because of the lack of connections and no planned public spaces. The aim of the project is to reactivate this urban on one hand to re-establish a re-thinking a void: connection acting on two principal m a r g i n a l axes, and, on the other one, to give a identity to the site through the area of Imola new creation of an artisanal hub. At the with Sofia Perini & Helena Martins intersection of those perpendicular axes stands the Macello, core and hinge of the project, while the implantation of a tall glazed volume rising from its courtyard transforms it in a new landmark. The building will function as a showroom for the artesanal manufacts produced in the longitudinal square, inside three new hangars. They take the place of the degraded warehouses and visually recall the proportions and the translucence of the main glazed volume. The two spaces, the showroom and the production square, are finally connected by a void: the public space digs into the soil, stretching beneath the road and reaching the foundations of the old building. The urban space continuosly dilatates and contracts, recreating the innate complexity of the contemporary city.


8


9


10


11


12


13


CORTE ESTERNA

The project was to be implanted on the preexisting concrete platform in front of the airport of Bologna. EXTERNAL YARD was born from an observation of the typical architecture of the region. Above all the courtyard, seen as a core space for the surrounding rooms and also as a place of social interaction: those are the elemens that persist in the project. However the courtyard here is spatially reversed: the action no more happens on the interior, instead it takes place in the with Antonella Longo visually permeable but phisically inaccesible. This is made possible by a a station for perimeter of expanded metal, a recurB o l o g n a rent element in the project, supported a i r p o r t ’ s by the tall steel pillars rising from the floor. Other pillars, lined upon s h u t t l e ground the longest sides of the concrete slab, support the roofing, while a system of steel beams generates folds and slopes. The system of the roofing then converges in the courts, wich are acting as “compluvium”, rain collectors. As a counterpart to the heavy preexisting concrete pillars, five prysms modulate the space at the ground level: two of them contain the vertical connections, the other three are the courts/compluvium themselves, covered in vegetation. The vines reach the platform level, creating a pleasant waiting area for the travellers.


15


16


17


18


19


20


21


22


MODUL-X

When a major eartquake hit Ferrara in 2012, a consistent part of the city’s architectural heritage was damaged and the majority of the buildings of the University was affected in some way by the seismic event. The administrative office in particular needed a temporary facility where to be relocated while the old palace was restored. The site of the new construction was the park right behind the bulding, this meant that the project had to harmonize with the surroundings and that recyclabe materials were to be preferred. X-lam (CLT, cross-laminated timber) seemed to be the most reasonable choice for the structure: easy to assembly, with many possibility of re-use when the building would have lost its function. The project stems from a really simple grid, made of 2, 3 or 5 meters modules, with a total of 14 different types of panels. From the point of view of the form, the idea was to create a dialogue with the context, so the rectangular volume retracts to make place for a pre-existing tree and creates a patio. Here some temporary admniseats provide an external waiting area connected to strative office for the the main one at the ground University of Ferrara floor, where the front-desk services take place, while the administrative offices are on the upper level. As for the materials, the surrounding pine trees are evoked by the wooden cladding of the ventilating facade.


24


25


28


29


OLD/NEW

The construction of Palazzo Tassoni began in the XV century but over the years the estate was expanded and modified, until becoming a mental hospital in 1855. When mental hospitals were definitely abolished, the palace remained unoccupied until it was acquired by the University of Ferrara in order to make it the new architecture faculty. In the present, half of the building hasn’t still been restored. Each group was assigned to a room, wich had to be studied in all his part, starting from a survey and photomapping of its inside walls, ceiling and façade, then analysing and mapping the different types of deterioration occurred over the years. This led to the proposition of a series of solutions for the deterioration and a restoration hypotesis. The assigned portion to be studied consisted of the mezzanine and its façade on the octagonal yard. An historical research of the whole building and its past as with Sofia Perini & Allegra Zanirato an asylum served for a better restoration of comprehension of the phases of and for proposing Palazzo Tassoni construction a more coherent restoration. In addition to the assigned part, a study of anoher portion was conducted: cracks and lesions were classified in order to recognise what cynematism had caused them. Finally, a project for the whole building was proposed, assigning functions for the university and designing a new staircase.


31


32


33


34


35


36


37


38


N°19

The Saint-Jacques neighbourhood is an emblemathic situatin of the hi- h o u s i n g storic centre of Perpignan: the gipsy complex in community occupies the decaying Perpignan buildings made of stones or cob blocks, just a few alleys away from with Viengmanithip Soundala the well mantained squares where wealthiest citizens gather. The aim of the project is to bring together the different communities and social classes by creating a mixed housing, with apartments of different sizes and, therefore, different prices. The intervention takes place at the limit of Saint-Jacques, in a block wich presents different faces: on the main commercial street remains an interesting series of bourgeois facades, while the buildings behind, arranged around an inner court, are either being demolished or in precarious conditions. The perimeter of the block is recreated by completing the void and replacing the most damaged facilities with a new building, while the main facades are left almost intact. Only the basement, covered in light concrete cladding, recalls the new building behind, cladded with the same panels; the structure, altough, is made of wood frame, wich allows a fast and quieter assembly. Aside fromthe various types of apartments, the common areas andfacilities grant a constant interaction between the residents.


40


41


42


43


SUMARÉ 2068

In 50 years cars will have almost disappeared from our cities. The increase of public transport, connectivity, work-at-home jobs, drone deliveries and so on will result in a lesser need for long-distance transport. But which would be the consequences of this drastic change in a city like São Paulo, wich urban form was shaped around the needs of motor transport, ignoring and over riding the topography? We decided to imagine a future scenario for one of the main avenues, the Avenida a car f ree Sumaré, wich was built over the valley of f u t u r e the omonymous river. The area is a rich and one, characterized by low rise s c e n a r i o residential and low density housing. In order to make with Raquel Andrade, Luisa place for a wide green pedestrian corridor, Moreno, Maristella Pinheiro, where the river is finally uncovered, Francisco Leão Andrade the lower blocks will be demolished. New tower buildings will provide -aside from a vertical connection between the corridor and the streets on the higher sides of the hills - commerce, services and accomodation for hundreds of people, with a consequent increase in demographic density. The transport along the valley will be granted by a light rail transit connected to the metro, while in the surrounding streets only few electric vehicles will be allowed. The aim is to subvert the passage character imposed to the area, creating a new area of permanence and leisure finally related to the neighbourhood and to the presence of the rivers.


45


46


47


48


49


50


51


Irene Ginesi irene.ginesi@student.unife.it +39 339 3582691

Architecture portfolio  

| selection of academic projects | 2018 |

Architecture portfolio  

| selection of academic projects | 2018 |

Advertisement