Page 1

MONOGRAFIC IRENE MALLAFRE


Herb Lubalin (17 de març de 1918 - 24 de maig de 1981)

Herb Lubalin era un dissenyador gràfic de Nova York. Lubalin és conegut sobretot per la seva tipografia il·lustrativa i per la seva feina a les revistes Fact, Eros, Avant Garde i U&lc. Fou el fundador de ITC i va editar la seva revista U&lc fins que va morir el 1981. Va tenir la gran visió de jugar amb la tipografia per arribar a l’objectiu desitjat, al missatge on la tipografia deixa de ser un tipus i es converteix en llenguatge visual que va més enllà de lletres, nombres i símbols.


NO MORE WAR, POSTER HERB LUBALIN INC., 1968

Agencia: Herb Lubalin Inc. Director d’art: Herb Lubalin Dissenyadors: Herb Lubalin, Lowell Bodger Client: Avant Garde Magazine La composició d’aquest cartell és molt interessant i completament icònica. La utilització de les diferents tipografies i colors representa clarament la bandera d’Estats Units. El missatge, amb la tipografia gegant i el color vermell és molt directe i contundent. Tots els elements estàn calculats al mil·límetre, treballant tots els detalls, com per exemple les unions entre determinades lletres per tal de crear una massa tipogràfica completament equilibrada.


LUBALIN POSTER SET, PRINT #4: GO TO HELL POSTER Agencia: Herb Lubalin Inc. Director d’art: Herb Lubalin Dissenyadors: Herb Lubalin, Lowell Bodger Client: Avant Garde Magazine Aquest pòster realitzat per a Avant Garde juga amb el contrast entre una tipografia slab serif bold, amb un track i una interlínea molt ajustada i un lettering orgànic amb traços molt fins. La metàfora entre la frase “go to hell” i la manera tipogràfica de representar-la mostra ja de per si el significat del pòster. La composició dels textes està cuidada fins a l’últim detall. El subratllat que els hi acaba de conferir l’aspecte de bloc, col·locat just en la línia de les descents, està tractat de manera que no provoqui cap conflicte amb els caràcters. L’el·lecció del color també és raonada pel tòpic de l’obra. La composició dels tres blocs ens fa tenir una lectura diagonal molt natural i suau.


PORTADA REVISTA FACT, 1966 Agencia: Herb Lubalin Inc. Director d’art: Herb Lubalin (des de1965-1967) Dissenyadors: Herb Lubalin Client: Fact Magazine La composició d’aquesta portada (i de tota la série de portades de fact) és completament inusual. Aquest cas en concret m’ha semblat molt interessant dónat que juga amb una única tipogràfica en un únic cos per a realitzar tota la composició. El bloc de text està molt ben treballat, sense justificar, amb una interlínia que ens fa percebre’l com a un conjunt. Destaca també el fet d’introduïr el preu, i el número de la publicació dins del logotip, per tal de que no interfereixi amb el text principal de la portada. Per a mi, el que més destaca d’aquesta obra és que amb molt pocs elements però molt ben tractats, aconsegueix donar-li moltísima força a la composició. Conceptualment a més a més, totes les portades funcionen molt bé: Des del naming “fact” representat també amb tipografia “fact:” que es dirigeix a tu explican-te un fet.


ALTRES PORTADES DE FACT


BOOK OF GENESIS, 1966 Agencia: Herb Lubalin Inc. Dissenyador: Herb Lubalin

Aquesta composició tipografica m’ha cridat molt l’atenció ja que és totalment inusual. Es un redisseny de l’àntic testament que Lubalin va realitzar com una espècie de full celebratori per al poble. Evidentment, és una composició que juga completament amb la forma, ja que la legibilitat és pràcticament nul·la. Ara bé. l’efecte que crea jugant amb aquests dos cossos tipogràfics és molt maco i contundent.


INTERIOR REVISTA LOWER&UPPERCASE

1975 Second edition of U&lc

Agencia: Herb Lubalin Inc. Director d’art: Herb Lubalin Dissenyadors: Herb Lubalin Client: Lower&UpperCase Pàgina interior de la revista Lower&UpperCase on Lubalin presenta la tipografia “stilla” dissenyada pel tipògraf Francés François Boltana el 1973. Els númerals que apareixen en aquesta pàgina són una mica diferents dels de la font commercial i es creu que van ser dibuixats directament per Herb Lubalin. La composició d’aquesta pàgina utilitzar els númerals com a imatge principal, combinant-los amb una tipografia en un cos molt petit. Ara bé la composició està molt aconseguida ja que ens condueix la lectura adequadament. En aquesta pàgna tornem a observar el recurs dels filets inferior per tal de dotar d’unitat al text. Descarrega la tipografia: http://www.linotype.com/90269/stilla-family.html


INTERIOR REVISTA LOWER&UPPERCASE Agencia: Herb Lubalin Inc. Director d’art: Herb Lubalin Dissenyadors: Herb Lubalin Client: Lower&UpperCase En aquesta pàgina tornem a trobar un disseny absolutament simbòlic. Emprant les O’s de la paraula love introdueix en el text una cita de per que un determinat dissenyador/tipògraf estima les lletres. A més a més, la composició del bloc de text està molt aconseguida. Amb un interlletrat i interlineat altre cop molt ajustat i amb lligadures el·laborades entre lletres per aconseguir un espaiat el màxim regular possible.


INTERIOR REVISTA LOWER&UPPERCASE Agencia: Herb Lubalin Inc. Director d’art: Herb Lubalin Dissenyadors: Herb Lubalin Client: Lower&UpperCase Aquesta composició m’ha cridat molt l’atenció per la manera en la que combina diferents cites de tipografs que parlen sobre la tipografia, creant pràcticament un pòster tipogràfic. Utilitzar una de les cites com a titular, amb una tipografia molt treballada, en la qual crea lligadures per a aconseguir la justificació desitjada i l’encaix de la resta de textes. és curiós observar que no juga amb una justificació completa del text, sinó que està col·locat a bandera dreta o esquerra segons el cas i el que ens dóna la sensació d’alineació són els filets verticals.


CONCLUSIONS Herb Lubalim utilitza la tipografia magistralment, d’una manera tan il·lustrativa que la tipografia es converteix en un llenguatge que va més enllà de les lletres, nombres i símbols. A més a més, cal destacar l’elevat caràcter simbòlic dels seus dissenys, molts d’ells a més reinvindicatius. Lubalin utilitza aquesta estètica tan treballada, sempre amb un objectiu de comunicació clar, no deixant-se endur per l’estètica per si mateixa cosa que aporta molt més valor als seus dissenys. La imaginació de Lubalin, la vista i el coneixement han esborrat els límits i han fet retrocedir les fronteres del món del Disseny Gràfic. Observant els dissenys de Herb Lubalin es veu clarament la influència que aquest ha tingut en els nostres dies. De fet, la majoría d’ells podríen passar completament per dissenys contemporanis. Una gran quantitat de la història de les arts gràfiques ha estat escrita i dissenyada per Herb Lubalin. Lubalin ha estat reconegut, premiar i imitat fins a la sacietat. Per quin motiu Lubalin és una influencia tan gran avui en dia? Potser la resposta es troba en els origens de la seva feina. Lubalin dissenyava en contra de l’aleshores imperant modernisme Suís dels anys 60. Lubalin va ser un rebel, un trencador de normes. Potser aquests dies aquells que estan buscant un antidot per l’aigualit Modernisme que passa pel “bon disseny” troben en Lubalin el millor exemple a seguir.


RECURSOS U&LC - Tres primers nĂşmeros de la revista http://blog.fonts.com/2010/10/25/ulc-back-issues-to-be-made-available/

Avant-garde 001 a Issuu http://issuu.com/diegoareso/docs/avantgarde001


Monogràfic Herb Lubalin  

Petit article monogràfic sobre el dissenyador gràfic Herb Lubalin

Advertisement