Page 1

BALSAI MÓNI

2017. MÁRCIUS 3. – ÁPRILIS 11. www.szentendreprogram.hu


tรกmogatรณk:


szentendrei református gimnázium

ma rti no vic s

dun a-k orz ó

offline center

művészetmalom

pest megyei könyvtár bogdányi út

utca pátriárka

utc a

duna

czóbel múzeum templomdomb

ca g ut görö

városháza parti medve

szentendrei képtár fő tér

ös kk bü

orzó duna-k

dunaparti művelődési ház

dum tsa jenő utca

rt pa barcsay múzeum

p’art mozi bükkös patak

utca kossuth l. ferenczy múzeum

hév megálló


március 3. péntek, 20:30 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) SZENTENDRE TÁNCEGYÜTTES ÉS FITOS DEZSŐ TÁRSULAT: IRGALOM! Táncjáték Arany János balladái nyomán Pörge Dani, Sinkó Tera, Dalos Eszti, Tuba Ferkó, Rebi néni, Ágnes asszony egy úton jár, a bűn útján, egyfelé tart, a halálba. Kéjvágyuktól vezérelve az ördöggel cimborálnak, s kínok kínjával fizetnek. Egy bűnös sem menekülhet a bűnhődés fájdalmától. Álnok, vétkes világunk pusztulásra van ítélve, s mindenkinek a halál vet puha ágyat. Zeneszerző: Ifj. Csoóri Sándor | Dramaturg: Kocsis Rozi Díszlet-és jelemeztervező: Michac Gábor Koreográfusok: Kocsis Enikő és Fitos Dezső Rendező: Fitos Dezső Belépőjegy: 2500 Ft Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966) és online a szentendreprogram.hu oldalon.

2


március 4. szombat, 17:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) FERENCES TRIPTICHON Közösségi misztériumjáték a kommunizmus ferences mártírjainak és hőseinek emlékére. Az előadásban a Pasaréti Színjátszókör és a Csibe Kórus tagjai vesznek részt. Írta és összeállította: Meskó Zsolt A belépés díjtalan! Az elődást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja. További információ: Szentendrei Kulturális Központ (+36 26 312 657) március 7. kedd, 19:30 dmh barlang (duna-korzó 11/a.) BORBÉLY MŰHELY JAZZ KLUB Házigazda a Borbély Műhely: Borbély Mihály – szaxofon, fúvós hangszerek Tálas Áron – zongora | Horváth Balázs – bőgő Baló István – dob | Vendég: Fenyvesi Márton – gitár Belépőjegy: 1200 Ft, diák/nyugdíjas: 1000 Ft Jegyek válthatók a helyszínen, kezdés előtt egy órával. További információ: Szentendrei Kulturális Központ (+36 26 312 657) A program az NKA támogatásával jön létre.

3


március 10. péntek, 19:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) FUGATO ORCHESTRA & TOMPOS KÁTYA: HA EZT BACH HALLANÁ... Barokk utórezgések a művészi könnyűzenében A háromszoros Fringe-közönségdíjas Fugato Orchestra a hazai zenei élet egyik legsokoldalúbb formációja. Az együttes egyesíti a minőségi könnyűzenét a mesterien megírt komolyzenével. A már külföldön is sikerrel bemutatott Ha ezt Bach hallaná című koncert izgalmas Bach-feldolgozásokból, régizenei elemeket átörökítő szerzeményekből, valamint a barokkból is inspirálódó, a „progresszív rock” virág­ korában keletkezett művek kamaraátirataiból áll. A koncert vendége Tompos Kátya színésznő, aki a Valami Amerika 2 című filmben csillogtatta meg először énektudását. Énekesnőként otthonosan mozog a jazz, a pop és a világzene világában. Belépőjegy: 2900 Ft Váltson bérletet! Tavaszi Fesztiválbérlet információk a 32. oldalon! Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966) és online a szentendreprogram.hu oldalon.

4


március 11. szombat, 10:00 dmh barlang (duna-korzó 11/a.) KATÁNG: ADORJÁN TORTÁJA mesekoncert A Katáng zenekar a gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül kíván szólni az egész családhoz. Sajátos zenéjük a kelta, magyar, klezmer és balkán népzene hangulataiból merít és jeles magyar költők verseiből táplálkozik. Bensőséges hangulatú dalaikból mesék kerekednek ki, amelyek megmozgatják a gyerekek és a felnőttek fantáziáját. Ennek a világképnek fontos eleme a természet szeretete, az állatok, növények, a természeti jelenségek, így a folyók, források, erdők, mezők világa. Belépőjegy: 1500 Ft Jegyek válthatók a helyszínen, elővételben és kezdés előtt egy órával. További információ: Szentendrei Kulturális Központ (+36 26 312 657) március 14. kedd, 19:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) DUMASZÍNHÁZ: DUMA AKTUÁL Fellépők: Hadházi László, Kovács András Péter és Litkai Gergely Műsorvezető: Lovász László Belépőjegy: 3100 Ft Jegyek válthatók a Pest Megyei Könyvtár portáján (+36 26 310 222), a dumaszinhaz.hu és a jegy.hu oldalon.

5


premier március 17. péntek, 20:00

március 24. péntek, 20:00

pmk színházterem (pátriárka u. 7.) A Szentendrei Teátrum bemutatja: INGMAR BERGMAN: PERSONA Elisabeth Vogler: Györgyi Anna | Alma: Balsai Móni Doktornő: Horváth Erika Színpadi változat: Garai Judit Díszlet- és jelmeztervező: Klimó Péter Dramaturg: Garai Judit | Zeneszerző: Nyitrai László Világítástervező: Vida Zoltán Produkciós asszisztens: Kovács Henrietta Rendező: Hidvégi Nóra Ingmar Bergman csodálatos, titkokkal teli története a valóság és a képzelet határán mozog. Az emberi lélek kiváló ismerője női karakterek életén, gondolatain keresztül visz minket egyre mélyebbre és mélyebbre a személyiség kiismerhetetlen, sérülékeny rétegeibe. Mikor jön el az a pont, amikor egy híres színésznő feladja karrierjét, s ráadásul képtelen megszólalni? Ki az, aki segíthet neki, hogy visszatérjen a mindennapokba? Egyáltalán vissza akar-e térni? Mindenesetre egy ápolónő megpróbálja a lehetetlent. De vajon mi ennek az ára?

6


Az előadás a Hartai Zenei Ügynökség engedélyével jött létre. Belépőjegy: 3600 Ft Váltson bérletet! Tavaszi Fesztiválbérlet információk a 32. oldalon! Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon. Az előadás az NKA támogatásával jön létre.

7


március 19. vasárnap, 17:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) A MUZSIKA HANGJA A MúzsArt Színházi Egyesület előadása családi musical Az örökzöld történet és dallamok ismerősen csengnek minden korosztály számára. Az elsöprő sikerű darab szeretett karaktereit a magyar kulturális élet szereplői, elismert művészek elevenítik meg. A nevükről, arcukról, munkásságukról ismert színészeken kívül, az előadásban közreműködő gyermekszínészek, a 2011-ben megmérettetett, Országos Musical Színjátszó Verseny nyertesei, az Arany Oklevéllel minősített ifjú tehetségek hozzák el a do-re-mi-fá-szo-lá-ti-do ismert dallamait a közönség számára. A tradicionális darab korhatárra való tekintet nélkül egyformán kikapcsolódást nyújt, és egész estét betöltő szórakozást a családok és a zenekedvelők, kicsik és nagyok számára egyaránt. Belépőjegy: 2500 Ft Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon.

8


március 21. kedd, 18.00 pmk olvasóterem (pátriárka u. 7.) HAMVAS BÉLA: A VALÓSÁGBAN FELÉBREDNI Könyvbemutató és filmvetítés A tavaly év végén megjelent kötetben eddig még nem ismert Hamvas-szövegek, fotók, kéziratok is szerepelnek. A beszélgetést követően levetítik A nevezetes névtelen című, új Hamvas-filmet, mely a könyv DVD­ melléklete. A könyv és a film alkotóival Bálint Edina rádiós szerkesztő-műsorvezető beszélget, a kötetből Lőte Attila színművész olvas fel részleteket. A programon a könyv kedvezménnyel megvásárolható.  A belépés díjtalan. További információ: Pest Megyei Könyvtár (+36 26 310 222)  március 22. szerda, 19:00 városháza díszterme (városház tér 3.) A SZERETŐ ÁLMA Tóth Krisztina írásai zenével tánccal körbevéve Előadja: Takács Kati Közreműködnek: Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Widder Kristóf Háttér-képek: Magyarósi Éva Tóth Krisztina írásaiban, a pontos helyzet- és ember­ ismeretének kíméletlensége többnyire a legváratlanabb pillanatokban és szituációkban humorral oldódik, mert Ő a hétköznapokat, az emberi esendőséget, kicsi drámáinkat, botlásainkat, szerelmeinket olyan éles megvilágításba 9


helyezi, amelyben apróságaink költészetté emelkednek és a helyzetek groteszkségének köszönhetően, hol pirulva, hol felszabadultan nevetve ismerünk rá magunkra és kicsi világunkra, és ez üt igazán szíven, ez vezet a katarzishoz. Belépőjegy: 2000 Ft Váltson bérletet! Tavaszi Fesztiválbérlet információk a 32. oldalon! Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon. március 25. szombat, 20:00 elevenkert (duna-korzó 11/a.) IVAN AND THE PARAZOL előzenekar: THE LUCKIES Early bird jegy: 1900 Ft Belépőjegy: 2500 Ft További információ a 32. oldalon. Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon.

10


március 31. péntek, 19:00 offline center (ady endre út 6.) A BOR FILOZÓFIÁJA Hamvas Béla-est borkóstolóval Előadja: Rátóti Zoltán | csellón kísér: Kántor Balázs Valóban szükséges filozófiát „gyártani” a jó borhoz? Talán elegendő, ha az alapvető kérdések, – hogy mit igyak, mikor igyak, hogyan igyak és hol igyak – megválaszolásához Hamvas Béla és Márai Sándor bölcs életszemléletét hívjuk segítségül, zene és borok társaságában. „Egy pohár bor, az ateizmus halálugrása.” A 4 féle nedűt és a sajtválogatást a szentendrei Kőhegybor biztosítja, az est borásza: Hidegkuti Gergely Belépőjegy: 4000 Ft Váltson bérletet! Tavaszi Fesztiválbérlet információk a 32. oldalon! Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon. március 31. – április 1. péntek-szombat, 14:00 – 19:00 református gimnázium kápolnája (áprily lajos tér 5.) IX. ORSZÁGOS VERSENY A TOVÁBBKÉPZŐ ÉVFOLYAMOKRA JÁRÓ TANULÓK SZÁMÁRA Oltai Adrienne emlékére. Az Oktatási Hivatal megbízásából szervezett országos művészeti verseny A belépés díjtalan. Információ: Vujicsics Tihamér Zeneiskola (+36 26 785 162) 11


április 1. szombat, 10:00 dmh balett-terem (duna-korzó 11/a.) A VARÁZSSZEKRÉNY MESÉI – TÁNCOLÓ JÁTÉKOK A VSG Táncszínház előadása Babaszínházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek és természetesen az őket ölükben tartó anyukáknak, apukáknak, vagy akár az őket kísérő nagyobb testvéreknek! Egy igazi családi programot ajánlunk! Belépőjegy: 1000 Ft Jegyek elővételben kaphatók a Dunaparti Művelődési Házban (+36 26 312 657). április 1. szombat, 19:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) BEST OF GHYMES koncert – 33 év dalaiból összállított válogatás A GHYMES dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága. Ezt egészíti ki Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. A Ghymes zene hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLŐ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

12


Szarka Gyula – ének, bőgő, gitár, tökcitera, fretless bass, lant, szájbőgő, kórus Szarka Tamás – ének, hegedű, koboz, gitár, bőgő, fretless bass, ütősök, nagydob, tökcitera, szájbőgő, kórus Kún Csaba – szintetizátor, kórus Jelasity Péter – szaxofonok, fuvola, furulya, kórus Jász András – altszaxofon, kórus Lau János – ütősök, dobok Horváth János – szintetizátor, nagydob, kórus Varjú Attila – ütősök, dobok Early bird: 3600 Ft Belépőjegy: 4200 Ft További információ a 32. oldalon. Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon.

13


időpont

program neve

idő

helyszín

műfaj

02.17. – 04.02. 02.27. – 03.05.

Középkezdés - Vinkler Zsuzsi

FM

kiállítás

3. Magyar Filmhét

Mozi

film

03.02. – 04.16.

Kósza Sípos László kiállítás

03.03. péntek

Garázsfuvola

18:00

Képtár

kiállítás

PM

gyerek

irgalom!

20:30

PMk

táncszínház

03.04. szombat

Ferences Triptichon

17:00

PMK

színház

03.06–12.

Oscar Díjas Filmek Hete

Mozi

film

03.06. hétfő

HétfőK etten

FM

kreatív

03.07. kedd

Jazz Klub

19:30

DMH

zene

03.10. péntek

Fugato Orchestra & Tompos Kátya

19:00

PMK

zene

03.11. szombat

Katáng

10:00

DMH

gyerek

Sziddhárta - Erdélyi Lili Ada estje

16:00

Mozi

irodalom

Nagy Diána kiállítás | megnyitó

17:00

PM

gyerek

03.12. vasárnap

Családi nap az FMC-ben

10:00

FM

gyerek

03.13. hétfő

HétfőK etten

FM

kreatív

03.14. kedd

Vízcsepp

16:30

PM

gyerek

Dumaszínház: Duma Aktuál

19:00

PMK

humor-est

03.15. szerda

Városi megemlékezés

03.16. csütörtök

A fény régészete | megnyitó

03.16. – 04.15.

A fény régészete

03.17. péntek

Sünimanó Persona premier

03.19. vasárnap

A muzsika hangja

03.20. hétfő

HétfőK etten

03.21. kedd

A valóságban felébredni Nyitott Műhely

03.22. szerda

03.23. csütörtök

14

Fő tér/PMK 18:00

FM

kiállítás

FM

kiállítás

17:30

PM

gyerek

20:00

PMK

színház

17:00

PMK

színház

FM

kreatív

18:00

PMK

irodalom/film

16:00

FM

kreatív

Szenior Szerda

11:00

FM

kreatív

Úszósuli. A nagy álom.

17:30

PM

gyerek

A szerető álma

19:00

VH

irodalom/színház

Laptopok | megnyitó

18:00

BM

kiállítás


időpont

program neve

idő

helyszín

műfaj

03.24. péntek

Tavaszi Felhőkergető

18:00

PM

gyerek

Persona

20:00

PMK

színház

Ivan & The Parazol

20:00

DMH

zene

A művészet templomai

16:00

Mozi

film

03.25. szombat

03.27. hétfő

HétfőK etten

FM

kreatív

03.28. kedd

Egy pöttyös nap

16:30

PM

gyerek

03.31. – 04.01.

Továbbképzős verseny

14:00

Refi

zene

03.31. péntek

A bor filozófiája

19:00

OC

irodalom/színház

04.01. szombat

A varázsszekrény meséi

10:00

DMH

gyerek

Hazatért képek: Czóbel | megnyitó

18:00

CM

kiállítás

Best of Ghymes

19:00

PMK

zene

Továbbképzős gálakoncert

11:00

Refi

zene

A művészet templomai

16:00

Mozi

film

Bödőcs Tibor önálló estje

18:00

PMK

humor-est

Jazz Klub

19:30

DMH

zene

04.05. szerda

Zsíroskenyér exrtákkal

18:00

PMK

irodalom

04.06. csütörtök

jelenetek egy házasságból

19:00

PMK

színház

04.07. péntek

Fény Sebestyén

17:30

PM

gyerek

Jelentek egy házasságból

19:00

PMK

színház

Európa Kiadó

21:00

DMH

zene

Zenebona Mesekoncert

11:00

PMK

gyerek

Bütykölde

10:00

DMH

kreatív

A küszöbön túl | megnyitó

18:00

MM

kiállítás

MM

kiállítás

04.02. vasárnap

04.04. kedd

04.08. szombat

04.08. – 06.11.

A küszöbön túl

04.09. vasárnap

Alma Együttes

10:00

PMK

gyerek

Virágvasárnapi hangverseny

18:00

Refi

zene

Tavaszköszöntő koncert

17:00

VH

zene

Progresszív és személyes

17:30

PM

gyerek

Különbéke

19:00

OC

irodalom/színház

04.11. kedd

pmk: pest megyei könyvtár | dmh: dunaparti művelődési ház | vh: városháza | oc: offline center bm: barcsay múzeum | fm: ferenczy múzeum | mm: művészetmalom | képtár: szentendrei képtár pm: parti medve | cm: czóbel múzeum | refi: szentendrei református gimnázium

15


április 2. vasárnap, 11:00 református gimnázium kápolnája (áprily lajos tér 5.) IX. ORSZÁGOS VERSENY A TOVÁBBKÉPZŐ ÉVFOLYAMOKRA JÁRÓ TANULÓK SZÁMÁRA GÁLAKONCERT A belépés díjtalan. További információ: Vujicsics Tihamér Zeneiskola (+36 26 785 162) április 4. kedd, 18:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) NINCS IDŐ GÓLÖRÖMRE – BÖDŐCS TIBOR ÖNÁLLÓ ESTJE Vendég: Tóth Edu Az élet értelme és kertészeti tippek, a Böllérbalett és a Cefre Palota után elkészült Bödőcs Tibor negyedik önálló estje: a Nincs idő gólörömre. A szerző továbbra sem kímél senkit, és nem felejti, amit a bucsuszentlászlói kocsma tiszta forrásából merített. Beszél többek között az emberi beszédről, utódairól, felmenőiről, és most sem hallgat a politikáról. Majd meglátják! Belépőjegy: 3100 Ft Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966) és a tixa.hu oldalon.

16


április 4. kedd, 19:30 dmh barlang (duna-korzó 11/a.) BORBÉLY MŰHELY JAZZ KLUB Jazz a Kos jegyében Házigazda a Borbély Műhely: Borbély Mihály – szaxofon, fúvós hangszerek, Tálas Áron – zongora, Horváth Balázs – bőgő Baló István – dob Belépőjegy: 1200 Ft | diák/nyugdíjas: 1000 Ft Jegyek válthatók a helyszínen, kezdés előtt egy órával. További információ: Szentendrei Kulturális Központ (+36 26 312 657) A program az NKA támogatásával jön létre.

április 5. szerda, 18:00 pest megyei könyvtár olvasóterem (pátriárka u. 7.) ZSÍROSKENYÉR EXTRÁKKAL Vendég: Háy János író A közönséget zsíros kenyérrel és teával vendégelik meg a könyvtár munkatársai.  A belépés díjtalan. További információ: Pest Megyei Könyvtár (+36 26 310 222) 17


április 6. csütörtök, 19:00 április 7. péntek, 19:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL A Radnóti Színház előadása Marianne: Szávai Viktória Johan: Schneider Zoltán Fordította: Osztovits Cecília Dramaturg: Hárs Anna Jelmez: Remete Kriszta Díszlet: Khell Zsolt Video: Bálint Dániel Világítás: Baumgartner Sándor A rendező munkatársa: Őri Rózsa Rendező: Bálint András Ingmar Bergman egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg 1973-ban Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról. Mint a dráma előszavában írja: „Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók. Egyszerre.”

18


Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető. Osztovits Cecília engedélyét a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette. Belépőjegy: 3100 Ft Váltson bérletet! Tavaszi Fesztiválbérlet információk a 32. oldalon! Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon.

19


április 7. péntek, 20:00 elevenkert (duna-korzó 11/a.) EURÓPA KIADÓ – koncert Early bird jegy: 1900 Ft Belépőjegy: 2500 Ft További információ a 32. oldalon. Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon. április 8. szombat, 10:00 – 13:00 dunaparti művelődési ház (duna-korzó 11/a.) HÚSVÉTI BÜTYKÖLDE Kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak Húsvéti díszek készítése Szőllősi Katival. A részvétel díjtalan. További információ: Szentendrei Kulturális Központ (+36 26 312 657) április 8. szombat, 11:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) ZENEBONA MESEKONCERT A Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékei szeretettel várnak minden kalandvágyó gyereket egy közös játékra, a PMK színháztermébe. Stark Gábor meséje nyomán megelevenedik Fortissimo és Silentio harca, akik Zeneország és Csendország királyaiként jó barátok voltak, míg egy félreértés miatt Silentio fogságba nem ejtette a dallamokat. Gyertek el Ti is, és segítsetek a bátor hősöknek kiszabadítani a dallamokat. 20


Hozzatok magatokkal jókedvet, bátorságot és énekhangot, hogy minden bebörtönzött hang és dallam újra szabad lehessen. A küldetés alatt Zempléni, Mozart, Beethoven, Vivaldi és más híres zeneszerzők művei is felcsendülnek a zene­ iskola növendékeinek előadásában. Ajánlott: a 6-12 éves korosztály számára. Belépőjegy: 500 Ft Jegyek kaphatók a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában (Duna-korzó 16., +36 26 785 162) és kezdés előtt egy órával a helyszínen. április 9. vasárnap, 10:00 pmk színházterem (pátriárka u. 7.) ALMA EGYÜTTES – koncert A több mint 20 éves Alma zenekar idén is fergeteges bulira készül Szentendrén! Gyere és szaladj együtt „Khumba”-val, mutogasd el a „Nád a házam tetejé”-t, vagy fújd el a gyertyát a „Ma van a szülinapom” c. dallal! Jó szórakozást kívánunk, hamarosan érkezik az ALMA Zenekar! Elővételben: 2200 Ft Belépőjegy: 2500 Ft Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966).

21


április 9. vasárnap, 18:00 református gimnázium kápolnája (áprily l. tér 5.) VIRÁGVASÁRNAPI HANGVERSENY A Musica Beata Kórus és az Új Szentendrei Kamarazenekar koncertje Karvezető: Bokorné Forró Ágnes koncertmester: Schuster Andrea Műsor: W. A. Mozart D-dúr Missa Brevis KV 194. Belépőjegy: 1500 Ft Jegyek válthatók a helyszínen, kezdés előtt egy órával. További információ: Szentendrei Kulturális Központ (+36 26 312 657)

április 11. kedd, 17:00 városháza díszterme (városház tér 3.) TAVASZKÖSZÖNTŐ KONCERT A Vujicsics Tihamér Zeneiskola Népzene Tanszakának hangversenye A belépés díjtalan! További információ: Vujicsics Tihamér Zeneiskola (+36 26 785 162) 22


április 11. kedd, 19:00 offline center (ady endre út 6.) KÜLÖNBÉKE – Szabó Lőrinc, ahogy Adorjáni Bálint látja Irodalmi est ínyenceknek, sok-sok dallal és zenével Szabó Lőrinc, akinek költészete – akárcsak személye – szenvedélyes, szemérmetlen és konok, egyidős a huszadik századdal, melynek már fiatalon egyik legkiválóbb költőjévé vált. Önmagáról és a világról is lesújtó véleménye volt, amit páratlan finomsággal és kedvességgel tudott költészetté varázsolni. Babits – korán felismerve tehetségét – tanítványává és barátjává fogadta, s Tóth Árpáddal közösen maguk mellé vették, hogy együtt fordítsák le Baudelaire életművét. Szabó Lőrinc élete során több ezer verset ültetett át magyar nyelvre. Baudelaire, Verlaine és Villon költészete többek között neki köszönhetően vált a hazai irodalmi kultúra részévé. Előadja: Adorjáni Bálint | Zongorán kísér: Nagy Szabolcs Belépőjegy: 2000 Ft Váltson bérletet! Tavaszi Fesztiválbérlet információk a 32. oldalon! Jegyek elővételben válthatók a szentendrei Tourinform Irodában (+36 26 317 966), és online a szentendreprogram.hu oldalon.

23


P’ART MOZI programok Duna-korzó 18. www.partmozi.hu partmozi@szentendre.hu február 27. – március 5. 3. MAGYAR FILMHÉT március 6 – 12. OSCAR DÍJAS FILMEK HETE A 89. Oscar díjkiosztó gála főbb díjazottjai március 11. szombat, 16:00 SZIDDHÁRTA – SORSÚTJA, A TE UTAD IS… Erdélyi Lili Ada pódium estje Hangfelvételről közreműködik: Mohai Gábor Rendező-dramaturg és zene: Németh Márton (Az előadás 105 perc szünet nélkül.) Jegyár: 1300 Ft Jegyfoglalás ill. jegyvásárlás: www.partmozi.hu

24


március 24 péntek, 18:30 A NEVEZETES NÉVTELEN Egy P’Arton az alkotókkal sorozat magyar fikciós dokumentumfilm (65’) Rendező: Katona Zsuzsa Hamvas Béla tragédiákkal terhes élete és kivételes szellemi horizontot megnyitó életműve szikrázik fel A Nevezetes Névtelen című filmben. Vendégünk: Szathmári Botond orientalista, vallásfilozófus március 25. szombat & április 2. vasárnap, 16:00 A MŰVÉSZET TEMPLOMAI Botticelli: Dante Pokla (96’)(12) Lebilincselő művészettörténeti nyomozás Európán keresztül, amely felfedi Botticelli: Isteni színjáték illusztrációinak, köztük a pokol térképének titkait.

25


PARTI MEDVE programok Városház tér 4. facebook.com/partimedve/ +36 20 201 4639 március 3. péntek, 18:00 – 22:00 GARÁZSFUVOLA – Mit keresett Shakespeare a pincében? Pizsamaparti nagyóvodás–kisiskolás gyerekeknek Tóth Olivér Artúr drámapedagógus vezetésével. Előzetes jelentkezés szükséges (partimedve@gmail.com)! Részvételi díj: 4000 Ft/fő, testvéreknek 3000 Ft/fő. március 11. szombat, 17:00 – 18:30 NAGY DIÁNA kiállításmegnyitó és memóriajáték-készítő workshop óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek. A kiállítás anyagát a Scolar Kiadónál megjelent Angol­-magyar és Japán-magyar képes szótár képeiből válogattuk. március 14. kedd, 16:30 – 18:00 VÍZCSEPP Tavaszváró papírszínház és kézműveskedés Pásztor Csörgei Andreával. március 17. péntek, 17:30 – 19:00 SÜNIMANÓ Mesekönyvbemutató és manópalacsintázás Mészöly Ágnes íróval. Erdei ízek a manók konyhájából.

26


március 22. szerda, 17:30 – 19:00 A Víz Világnapja: ÚSZÓSULI. A NAGY ÁLOM Könyvbemutató és papírhajó-úsztatás a Bükkös patakon. Finy Petra íróval beszélget Lovász Andrea és Nyulas Ágnes. március 24. péntek, 18:00 – 20:00 TAVASZI FELHŐKERGETŐ Ki mondta, hogy játszani csak a gyerekeknek szabad? Drámajátékok, improvizáció a színházon innen és túl, kamaszoknak és/vagy felnőtteknek. Itt a helyed, ha szeretnéd megismerni magad egy új oldalról, vagy letenni az elmúlt tél minden nyűgét, vagy csak nevetni egy jót! A parti házigazdái Pásztor Csörgei Andrea és Tóth Olivér Artúr drámapedagógusok. Részvételi díj: 1500 Ft/fő. Előzetes jelentkezés szükséges (partimedve@gmail.com)! március 28. kedd, 16:30 – 17:30 EGY PÖTTYÖS NAP Tavaszváró papírszínház és kézműveskedés Pásztor Csörgei Andreával. április 7. péntek, 17:30 – 18:30 FÉNY SEBESTYÉN – könyvbemutató és gépgyerekműhely Kertész Erzsi íróval és Orosz Annabella illusztrátorral. április 11. kedd, 17:30 – 18:30 A Költészet Napja: PROGRESSZÍV ÉS SZEMÉLYES – Új hangok a gyerekköltészetben Beszélgetés és versfaragóműhely Kollár Árpád és Krusovszky Dénes költőkkel. 27


K I Á L L Í TÁ S O K: A kiállítások megtekinthetők: hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig. bővebb információk: www.muzeumicentrum.hu február 17. – április 2. ferenczy múzeum, szentendre-terem (szentendre, kossuth lajos u. 5.) KÖZÉPKEZDÉS: Vinkler Zsuzsi kiállítása Kurátor: Kopin Katalin tárlatvezetések: március 5., vasárnap 15 óra Kopin Katalin művészettörténész kurátori tárlatvezetése március 18., szombat 16 óra Vinkler Zsuzsi angol nyelvű tárlatvezetése március 2. – április 16. szentendrei képtár (szentendre, fő tér 5.) KÓSZA SÍPOS LÁSZLÓ Kurátor: Muladi Brigitta március 16. – április 15. megnyitó: március 16. csütörtök, 18:00 ferenczy múzeum (szentendre, kossuth lajos u. 5.) A FÉNY RÉGÉSZETE Kurátor: Rajna András 28


március 23. – május 7. megnyitó: március 23. csütörtök, 18:00 barcsay múzeum (szentendre, dumtsa jenő utca 10.) LAPTOPOK: Kortárs szentendrei művészet Kurátor: Rappai Zsuzsa április 1-től megnyitó: április 1. szombat, 18:00 czóbel múzeum(szentendre, templom tér 1.) HAZATÉRT KÉPEK: Czóbel Béla művei Kurátor: Barki Gergely április 8. – június 11. megnyitó: április 8. szombat, 18:00 művészetmalom (szentendre, bogdányi utca 32.) A KÜSZÖBÖN TÚL: Bukta – feLugossy – Szirtes Kurátor: Gulyás Gábor A kortárs magyar képzőművészet három olyan kiemelkedő alkotójának új munkáit láthatja a nagyközönség, akiknek pályája szorosan kötődik Szentendréhez, de már rég nem élnek a városban. Ilyen módon egyszerre látják kívülről és belülről a helyet, reflexiójuk közvetlenül érinti saját alkotói pályájukat is. Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János műveinek témája a túl-lét. Itt és ott, kint és bent – mindig túl a küszöbön. Átlépve a város határait, de vissza is térve oda. Elindulni a házból az utcára, a természetbe, majd megérkezni haza. Ebben a perspektívában új értelmet nyer a hely. A fizikai és a szellemi, a valóságos és a virtuális hely. Az otthon és az otthontalanság megélése, a vándorlás és a megállapodás igénye. A művészet és a művész helye. 29


PROGRAMOK: bővebb információ: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu www.muzeumicentrum.hu www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum március 6., 13., 20., 27. ferenczy múzeum, szentendre terem (kossuth lajos u. 5.) HÉTFŐK ETTEN A középkezdés című kiállítás ideje alatt, hétfőnként, a múzeumi szünnapon a kiállítótér találkozási hellyé alakul. Előzetesen egyeztetett időpontra várom azokat, akik szeretnének egy ilyen helyzetet és találkozást kipróbálni. Mi vár itt? Kreatív tér és értő figyelem. Kik találkoznak? Egy művész és egy befogadó, egy ember és egy szakember, két individuum. Mi lesz a téma? Ami ott és akkor ebben a találkozásban történik. Mire lehet ez jó? Tapasztalatszerzés önmagadról, ami akár máshol is hasznosítható. Lehet, hogy valami tudatosodik, letisztul, elindul benned. Egy találkozás az „itt és most”-ban. Időtartam: 50 perc. Találkozótárs: Vinkler Zsuzsi képzőművész/coach A program ingyenes. Bejelentkezés: keddtől péntekig 16 és 18 óra között a +36 20 997 2109-es telefonszámon

30


március 12. vasárnap, 10–12 óráig minden hónap második vasárnapján ferenczy múzeum, szentendre terem (kossuth lajos u. 5.) „középkezdés” vinkler zsuzsi kiállítása CSALÁDI NAP 10-től 11 óráig 4-7 év közötti 11-től 12 óráig 8-13 év közötti gyerekeket várunk Belépőjegy: 500 Ft/fő. 7 éves korig egy kísérőnek ingyenes. március 21. kedd, 16–18 óráig minden hónap harmadik keddjén ferenczy múzeum, szentendre terem (kossuth lajos u. 5.) NYITOTT MŰHELY: 13 éven felülieknek A Nyitott Műhelyben ebben a félévben a pozitív és negatív formákkal, a dombormű-készítéssel és a gipszöntéssel ismerkedünk meg. A programra regisztráció szükséges. Egy-egy alkalommal legfeljebb 15 főt tudunk fogadni! Játszóruha ajánlott. Belépő: 500 Ft/fő március 22. szerda, 11–12 óráig minden hónap negyedik szerdáján ferenczy múzeum, szentendre terem (kossuth lajos u. 5.) „középkezdés” vinkler zsuzsi kiállítása SZENIOR SZERDA Kiállításokhoz kötődő programok nyugdíjasok részére Belépőjegy: 600 Ft/fő

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 31


Nem tud választani a gazdag programkínálatból? Ne maradjon le semmiről, keresse a fesztivál Early bird-jegyeit és bérletakcióit! early bird jegyek a leggyorsabbaknak 03.25. IVAN AND THE PARAZOL koncert

2500 Ft helyett 1900 Ft

04.01. BEST OF GHYMES koncert

4200 Ft helyett 3600 Ft

04.07. EURÓPA KIADÓ koncert

2500 Ft helyett 1900 Ft

A jegyek elővételben (az első 100 db) kaphatók a Tourinform irodában és a szentendreprogram.hu oldalon. bergman-bérlet 9600 FT HELYETT 20% KEDVEZMÉNNYEL 8000 Ft 03.10. TOMPOS KÁTYA & FUGATO ORCHESTRA KONCERTJE 03.24. INGMAR BERGMAN: PERSONA 04.06. INGMAR BERGMAN: JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL hamvas-bérlet 8000 FT HELYETT 25% KEDVEZMÉNNYEL 6400 Ft 03.22. A SZERETŐ ÁLMA – Tóth Krisztina írásai,

Takács Kati előadásában zenével, tánccal

03.31. HAMVAS BÉLA: A BOR FILOZÓFIÁJA

Rátóti Zoltán estje zenével és borkóstolóval

04.11. KÜLÖNBÉKE – Szabó Lőrinc, 32

ahogy Adorjáni Bálint látja


információ, szervezés: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. 2000 Szentendre, Duna-korzó 11/a. Telefon: +36 26 312 657 E-mail: dmh@szentendre.hu www.szentendreprogram.hu A programváltozás jogát fenntartjuk! jegy– és bérletvásárlás: Tourinform Szentendre Dumtsa Jenő u. 22. Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Telefon: +36 26 317 966 E-mail: tdm@szentendre.hu További részletek a jegyértékesítés feltételeiről: szentendreprogram.hu és a www.jegy.hu oldalon A helyszíneken kezdés előtt egy órával. impresszum: Kiadja: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Vasvári Csaba ügyvezető Szerkesztette: Szabó Kata Grafika, layout: Krizbai Gergely „Krizbo”

Kultúrmadár Bt.

Betűtípus: Tosia by Roch Modrzejewski Nyomda: PharmaPress Felelős vezető: Dr. Dávid Ábel Dániel Megjelent: 5000 példányban 33


ingmar bergman

persona i d e n t i t á s k e r e s é s e g y f e lv o n á s b a n részletek a 6. oldalon

Szentendrei Tavaszi Fesztivál Programfüzet  

2017. március 3 – április 11.

Szentendrei Tavaszi Fesztivál Programfüzet  

2017. március 3 – április 11.

Advertisement