Page 1

openbare ruimte ipv Delft creatieve ingenieurs


openbare ruimte ipv Delft is specialist in het ontwerpen van en voor de openbare ruimte. Met veel plezier realiseren we al jaren straatmeubilair, uiteenlopend van een enkele abri tot een complete buitenstijl. Verder nemen we regelmatig de gehele landscaping van een gebied op ons.

Bent u op zoek naar een tiijdloos en kwalitatief hoogwaardig ontwerp? Een ontwerpbureau dat in alles met u meedenkt? Aandacht voor productie, onderhoud en kosten? Als creatieve ingenieurs werken we graag met u samen.

onze sterke punten •

We zijn industrieel (product)ontwerpers met gedegen kennis van materialen en productietechnieken.

We ontwerpen resultaatgericht en kostenbewust.

We zijn waar nodig innovatief en altijd creatief.

We kunnen een totaalontwerp voor de openbare ruimte maken, inclusief verlichting.

Dit boekje geeft u een indruk van onze projecten en ontwerpvisie. Daarnaast is het een uitnodiging tot verdere samenwerking.

ir Gerhard Nijenhuis ontwerper


onze werkzaamheden Bij de meeste projecten zijn we van eerste schetsont-

bruggen op maat

werp tot realisatie betrokken, maar u kunt ons ook

Onder andere de gewenste uitstraling, stedenbouw-

inschakelen voor één of meerdere specifieke fasen van

kundige uitgangspunten, de locatie, inpassing in

het ontwerp- en realisatieproces.

de omgeving en het budget zijn bepalend voor het uiteindelijke ontwerp.

totaalontwerp De complete inrichting van de openbare ruimte,

standaardbruggen

inclusief bestrating, meubilair, groen en verlichting.

Degelijk ontworpen bruggen die niet alleen mooi, maar

Stedenbouwkundige uitgangspunten, architectuur,

ook uiterst kostenefficiënt zijn. Leverbaar in beton,

groen, diversiteit van gebruikers en omwonenden,

staal, ultrahogesterkte beton, compostiet en als

gebruik, onderhoud en budget worden geïntegreerd in

staalconstructie met houten dek. Met een ruime keuze

een samenhangend ontwerp.

aan hekwerken.

straatmeubilair

beweegbare bruggen

Producten en productlijnen voor de openbare ruimte,

Bruggen met een ranke verschijning, doordachte

variërend van banken en afvalbakken tot lichtmasten,

detaillering en een verfrissende interpretatie van

boombakken en bewegwijzering. Ook een complete

aloude constructieprincipes. Ook geven we advies over

huisstijl voor de openbare ruimte (een buitenstijl)

brugtype, bewegingswerk, kosten en dergelijke.

behoort tot de mogelijkheden.

design & construct lichtarchitectuur

Als ontwerpende partij in samenwerking met

Aanlcihten van monumentale panden, bruggen of

aannemers, maar ook als adviserende partner voor

objecten, maar ook maatwerk verlichtingsproducten

gemeenten, provincies en waterschappen.

als lichtmasten en armaturen. Daarnaast maken we lichtplannen en lichtvisies, lichtberekeningen en visualisaties.


onze visie Een goed ontwerp maken vereist visie. Niet alleen van

eenvoudig en doeltreffend

de opdrachtgever, maar vooral ook van de ontwerper.

Straatmeubilair moet praktisch en functioneel zijn,

Onze visie is het best te vangen in de trefwoorden

doen waarvoor het bedoeld is. Vaak werkt de simpelste

sober, doeltreffend en bevlogen.

oplossing het beste.

Bij al onze ontwerpprojecten streven we naar een

ingetogen en toch krachtig

eindresultaat dat aan de omschrijvingen hiernaast

De materiaalkeuze moet passen bij ontwerp en functie.

voldoet.

Geen onnodige opsmuk, maar een statement maken als dat gepast is.

Verder hechten we zeer veel waarde aan samenwerking. Juist de combinatie van onze expertise en

logisch en daardoor lang mooi

creativiteit met de wensen en ervaringen van de

Een product voor de openbare ruimte moet in zijn

opdrachtgever leidt tot het beste resultaat.

omgeving passen en tegelijkertijd een tijdloze kwaliteit

Mooie dingen maak je samen!

hebben. Zodat het over twintig jaar nog steeds mooi is.

betaalbaar en esthetisch Een geslaagd ontwerp is esthetisch en past binnen het budget. Mooier is lang niet altijd duurder. Slimme keuzes maken het verschil.


totaalontwerp

passantenhaven Locatie Passantenhaven Schelphoek, Alkmaar

Wat is het? Kademuren met natuurstenen deksloven en grijpgoten, houten aanlegsteiger, houten bankje naast bestaande brug en twee bruggen (houten voetgangersbrug en betonnen verkeersbrug) voor de nieuwe Alkmaarse passantenhaven.

Wat is er bijzonder aan? Het ontwerp van kademuren en bruggen is afgestemd op zowel de naastgelegen nieuwbouw als de nabijgelegen historische binnenstad. De uitstraling is sjiek en tijdloos en tegelijkertijd nautisch.

En verder? We maakten het ontwerp voor de eerdergenoemde elementen en adviseerden de gemeente daarnaast over de gehele inrichting van het gebied.


totaalontwerp

brug Paardenmarkt Locatie Paardenmarkt, Steenwijk

Wat is het? Een stalen voetgangersbrug en een betonnen trappartij naast een recent opgegraven oude sluis. Een van de traptreden loopt door in een brede zitrand.

Wat is er bijzonder aan? De zes meter brede trappartij en de ingetogen brug maken de locatie een plek om (even) bij stil te staan. Uitgangspunt was dat de historische sluis als in een openluchtmuseum te bezichtigen zou zijn.

En verder? Met haar sobere vormgeving en antracietkleurig staal sluit de voetgangersbrug goed aan op de bruggen die ipv Delft eerder voor Steenwijk ontwierp.


totaalontwerp

landscaping Flevo-Eiland Locatie Maximacentrale van Electrabel, Lelystad

Wat is het? De gehele inrichting van het openbare gedeelte van het eiland waarop de Maximacentrale van Electrabel staat. Bestrating, verlichting, meubilair, hekwerken, bewegwijzering en een facelift voor de toegangsbrug.

Wat is er bijzonder aan? Op het terrein markeert blauwe verlichting de grens tussen publiek en privĂŠ en begeleidt het licht bezoekers op hun route. Die route start aan het begin van de toegangsbrug met een tien meter hoog lichtelement. Vervolgens leidt een blauwe lichtlijn bezoekers over de brug naar het eiland. Eenmaal op het eiland is de lichtlijn geĂŻntegreerd in strakke betonnen muurelementen met daarop glazen panelen met zonnecellen. Zo ontstaat een transparant hekwerk met een high-tech uitstraling.

En verder? We ontwierpen de gehele landscaping en dachten mee over uiteenlopende zaken als logistiek, beveiliging en riolering. De doorlooptijd van dit project was slechts 13 maanden.


totaalontwerp

havenkom en winkelzone Locatie Gebied van havenkom tot Brink, Almere Haven

Wat is het? Complete inrichting van de havenkom, inclusief bestrating, groenzone, meubilair, verlichting, steiger en boulevard en complete inrichting van het nabijgelegen winkelgebied met drie pleinen, inclusief abri’s, meubilair, verlichting, bestrating en bewegwijzering.

Wat is er bijzonder aan? Elk gebied heeft zijn eigen uitstraling, maar toch vormen havenkom, winkelstraten en pleinen een samenhangend geheel. In de havenkom overheerst een maritieme uitstraling, met onder meer verlichting die op stormlampen lijkt. Op de Brink staat een grote eik en liggen natuurstenen tegels met erin gegraveerde eikenblaadjes.

En verder? Dit project is ontworpen en gerealiseerd in samenwerking met Attika Architekten.


totaalontwerp


totaalontwerp

inrichting Stadshart Locatie Stadshart, Zoetermeer

Wat is het? Verlichting en straatmeubilair voor winkelgebied Stadshart. Lichtmasten, afvalbakken, diverse zitmeubels, plantenbakken en lage terrasschermen.

Wat is er bijzonder aan? De huiselijke uitstraling. De stoel heeft armleuningen, de bank oogt als een long chair en de lichtmasten zijn een outdoor-versie van de traditionele staande lamp met lampenkap. Dankzij het gebruik van geweven rvs is de kap bovendien vandlismebestendig en het lichtbeeld diffuus.

En verder? Het straatmeubilair maakt het Stadshart een stuk leefbaarder. We ontwierpen de inrichting in nauwe samenwerking met de landschapsarchitect van de gemeente Zoetermeer.


inrichting Goes Locatie

meubilair

Stadscentrum, Goes

Wat is het? Verlichting, bewegwijzering, afvalbakken, banken, stoeltjes en anti-parkeerpaaltjes voor het historische centrum van Goes.

Wat is er bijzonder aan? Vormgeving en kleur- en materiaalgebruik geven de buitenstijl een hoogwaardige, tijdloze uitstraling, die uitstekend past bij de historische bebouwing. Al het meubilair is onderaan voorzien van horizontale ribbels. De visuele manchetten die hierdoor ontstaan maken vuil minder zichtbaar.

En verder? We ontwierpen ook vier hoge, opvallende lichtmasten op betonnen sokkels voor de Grote Markt. De masten hebben een ruwe coating die aanplakken lastig maakt. In de sokkel zijn verder de elektriciteitsaansluitingen voor de markt- en kermiskraampjes opgenomen.


XXL-banken Locatie

meubilair

Wilhelminaplein, Leeuwarden

Wat is het? Zonnedek, zitmeubel, picknicktafel en podium ineen. De XXL-banken zijn 10 bij 5 m, hebben ieder drie zitniveaus en zijn geplaatst om een boom heen. Er zijn twee varianten.

Wat is er bijzonder aan? De grootte, het multifunctionele karakter en de verzorgde detaillering. Die is bijvoorbeeld te zien rond de bomen. De ruimte tussen bank en boom is afgedicht met een zwarte kunststof plaat die de contouren van de boom volgt. Een stalen ring met geĂŻntegreerde spots vormt de overgang tussen de houten bekleding en het boomgat. ‘s Avonds worden de bomen aangelicht.

En verder? We maakten het ontwerp op basis van een schets van buro Hosper, dat de herinrichting van het gehele Wilhelminaplein heeft ontworpen. Voor de realisatie werkten we nauw samen met producent Falco.


overkapping Locatie

meubilair

Station Centrum-West, Zoetermeer

Wat is het? Een overkapping voor de ingang van een ondergrondse fietsenstalling, maar tegelijkertijd ook een bank met zonnedek.

Wat is er bijzonder aan? We grepen de ligging van de ingang - pal naast de ‘kiss and ride’-zone voor het station - aan om het afdak te combineren met een plek waar mensen kunnen wachten en vertoeven. Daarmee is het een uniek object in de openbare ruimte. De situering van dak en bank zorgt ervoor dat wachtenden aan de straatkant altijd droog zitten. Verder is alles uiterst doordacht gedetailleerd. Nergens is bijvoorbeeld te zien hoe de houten bekleding is bevestigd. De stalen staanders zijn geĂŻntegreerd in de bank, elektriciteitskabels en hemelwaterafvoer weggewerkt in de staanders.

En verder? We begeleidden zowel aanbesteding als productie.


Falco Linea Locatie

meubilair

Diverse, onder meer Doorn en Pijnacker

Wat is het? Een meubilairlijn die bestaat uit verschillende zitelementen (o.a. stoel, bank met of zonder leuning, loungestoel en tribunebank), een afvalbak en een picknicktafel. Kenmerkend is de tot op de grond doorlopende houten bekleding en het slanke stalen frame dat de contouren volgt.

Wat is er bijzonder aan? De tijdloze en hoogwaardige uitstraling. Verder de diversiteit van de meubilairlijn en de onderlinge combinatiemogelijkheden.

En verder? Naast de Linea ontwierpen we voor Falco uiteenlopende andere producten voor de openbare ruimte, zoals afvalbak Falcco Jona en meubilairlijn Falco Relax.


banken stadsbalkon Locatie

meubilair

Stationsplein, Groningen

Wat is het? Twee identieke cirkelvormige banken met een omtrek van 25 m en een comfortabele zit. De banken liggen rondom twee grote openingen in het maaiveld die licht en lucht in de ondergelegen fietsenstalling toelaten.

Wat is er bijzonder aan? De banken zijn modulair van opbouw en bestaan ieder uit twaalf dezelfde modules van in vorm gebogen stalen strips. Alle strips zijn exact hetzelfde van vorm en lopen naar boven taps toe. Hierdoor is de ruimte tussen de verschillende strips overal gelijk.

En verder? We realiseerden de twee banken binnen budget, wat andere partijen eerder niet lukte.


meubilair Rotterdam Locatie

meubilair

Rotterdam

Wat is het? Een reeks robuuste afvalbakken en banken, oorspronkelijk ontworpen voor het Rotterdamse Zuiderpark maar inmiddels te zien in de hele havenstad.

Wat is er bijzonder aan? Dankzij een aantal slimme keuzes zijn de op maat ontworpen banken voor een standaard budget te realiseren. De gegoten aluminium staanders hebebn geintegreerde sleuven voor de bevestigingsschroeven, waardoor op boren bespaard wordt. De 90-liter afvalbak heeft een gebruiksvriendelijke schuine inwerpopening en oogt ondanks zijn inhoud opvallend slank.

En verder? ipv Delft ontwierp banken en afvalbak en begeleidde aanbesteding en productie. De producten zijn inmiddels ook voor derden beschikbaar.


inwerpzuil Eindhoven Locatie

meubilair

Eindhoven

Wat is het? Inwerpzuilen voor ondergrondse afvalcontainers. Vier verschillende versies: voor restafval, glas, gft-afval en voor papier.

Wat is er bijzonder aan? De zuilen hebben niet alleen een high-tech uitstraling. Ze zijn voorzien van een ingebouwde GSM-modem die doorgeeft hoe vol de bak is, geintegreerde zonnecellen voor stroom en een mechanisme waardoor de bak vanzelf sluit onder het gewicht van een vuilniszak. De inwerpzuilen voor glas en papier zijn voorzien van eenvoudig te bedienen kleppen.

En verder? ipv Delft werkte de ontwerpen tot in de details uit en begeleidde zowel aanbesteding als productie. Uiteindelijk zullen er zo’n zevenhonderd nieuwe inwerpzuilen in de stad staan.


kinderbewegwijzering Locatie

meubilair

Pendrecht, Rotterdam

Wat is het? Herkenbaar, praktisch en vrolijk. Betonnen bewegwijzeringselementen voor acht kindvriendelijke routes, een centraal element in het centrum van de wijk en speelse stalen eindelementen die de beginpunten van de routes markeren. Elke route heeft zijn eigen zeedier en kleur.

Wat is er bijzonder aan? De kindvriendelijke routes an sich zijn al bijzonder, maar daarnaast is vooral de kleurrijke en speelse invulling van de bewegwijzering bijzonder geslaagd. Zowel bewegwijzering als eindelementen zijn bedacht vanuit de beleving van kinderen.

En verder? Alle eindelementen zijn kokervormig van opbouw en bestaan uit twee lasergesneden platen die aan elkaar gelast zijn. De betonnen bewegwijzering is voorzien van gekleurde kunststof platen in de vorm van zeedieren.


lampenkap Locatie Diverse, waaronder Zoetermeer en Amsterdam

Wat is het? Een stoer, robuust en sfeervol armatuur. Outdoorversie van de traditionele staande lamp met lampenkap. Oorspronkelijk ontworpen voor het Zoetermeerse Stadshart.

verlichting

Wat is er bijzonder aan? De huiselijke uitstraling, gecombineerd met vandalismebestendigheid. De kap van het armatuur is gemaakt van geweven rvs-gaas, dat werkt als een veer wanneer er iets tegenaan gegooid wordt. Ook is aanslag er vrijwel niet op te zien.

En verder? Bij daglicht lijkt de kap van textiel. `s Avonds en `s nachts verspreid de Lampenkap een diffuus licht en ontstaat een fraai lichtspel op de bestrating. De lampenkap is ook toegepast op het Rembrandtplein in Amsterdam.


Plein 1945 Locatie Plein 1945, Velsen

Wat is het? Zes stalen lichtmasten, waarvan vier op een betonnen sokkel met geintegreerd houten plateau. Daarnaast aanlichting van het aan het plein gelegen gemeentehuis van Velsen, een monument

verlichting

ontworpen door architect Dudok.

Wat is er bijzonder aan? Het ontwerp van de lichtmasten is afgestemd op de architectuur van Dudok met haar strakke, geometrische vormen. Opgebouwd uit staalplaat, 10 en 13 meter hoog en verjongend naar boven toe met een nis over de onderste meters. ’s Nachts worden de nissen in zowel lichtmasten als het gebouw uitgelicht.

En verder? We bedachten ook het totale lichtplan voor het plein.


lichtmasten Locatie Zuidelijke strandboulevard, Scheveningen

Wat is het? Boomvormige lichtmasten, ontworpen door de Spaanse architect De Sola-Morales. De masten maken deel uit van de herinrichting van het zuidelijke deel van de Scheveningse boulevard.

verlichting

Wat is er bijzonder aan? We werkten het schetsontwerp voor de lichtmasten uit tot aanbestedingsniveau. Daarbij letten we vooral op de maakbaarheid, de productiekosten en het vereiste hoge afwerkingsniveau. De masten zijn bijvoorbeeld opgedeeld in stukken; de hoge afwerking vereiste een doordachte detaillering van de aansluitingen van de verschillende delen van de mast.

En verder? We hebben de masten zo uitgewerkt, dat de gemeente ze op een concurrerende manier in de markt heeft kunnen zetten.


Grote Kerk Locatie Grote of Sint Jacobskerk, Den Haag

Wat is het? Aanlichting van de gehele buitenzijde van de kerk, inclusief bijpassende interieurverlichting.

Wat is er bijzonder aan? Gerichte ledverlichting accentueert de gotische

verlichting

kenmerken van de kerk. Niet alleen de kenmerkende externe elementen als steunberen en raamlijsten, maar ook de gotische bogen in het interieur worden uitgelicht. Op deze manier ontstaat een evenwichtig beeld en blijft de transparantie en gelaagdheid van de Haagse Grote of Sint Jacobskerk ook `s nachts duidelijk zichtbaar.

En verder? De verlichting van de kerk maakt deel uit van een lichtlint door het centrum van de stad. Dit lint loopt vanaf het Plein via het Binnenhof, het Buitenhof en de Dagelijkse Groenmarkt naar het eindpunt, de Grote Kerk.


lampionnen Chinatown Locatie Chinatown (rond de Wagenstraat), Den Haag

Wat is het? Een nuchtere, Hollandse versie van de traditionele rode lampion. Rotatiegegoten kunststof bol met een doorsnede van 80 cm en goudkleurig gepoedercoat aluminium gietstuk aan boven- en onderzijde. Solitair aan spankabel en vier bij vier

verlichting

gegroepeerd in een baldakijn.

Wat is er bijzonder aan? Het gehele armatuur, inclusief het ophangmechanisme is door ipv Delft in samenwerking met producent Ziut ontworpen. Elk armatuur is voorzien van negen powerleds. Om het gewenste lichtniveau te bereiken, is de verlichting voorzien van instelbare dimmers.

En verder? In heel Chinatown hangen inmiddels zo’n honderd lampionnen.


lichtvisie Gorinchem Locatie binnenstad Gorinchem

Wat is het? We ontwierpen een visie op licht in de binnenstad en een bijbehorend masterplan illuminatie. Het dient als leidraad voor de kwaliteit van de daaruit volgende lichtprojecten.

verlichting

Wat is er bijzonder aan? De lichtvisie ondersteunt de bijzondere identiteit van de stad Gorinchem. Door de kenmerkende stedenbouwkundige structuren (stadswallen, water, entrees) te erkennen en met verlichting te benadrukken, ontstaat een samenhangend geheel. Daarnaast lichten we architectonische pareltjes op eenduidige en energiezuinige manier uit.

En verder? We ondersteunden de gemeente bij het opstellen van de nota voor de gemeenteraad.

de molen krijgt een verlichting met een betere kleurweergave en minder strooilicht

spiegeling in het water van de aangelichte wallen


de aangelichte wal wordt gelaagd uitgelicht waardoor diepte ontstaat

metselwerk wordt uigelicht, schotbalksponningen worden zichtbaar

aanliggende wal met verlopend licht laat volume zien


De Weerdsprong Locatie Maasboulevard, Venlo

Wat is het? Een moderne slanke brug in wit beton en glas. Toch verwijst ze met haar opengewerkte steunbogen op subtiele wijze naar het Romeinse verleden van de stad Venlo.

Wat is er bijzonder aan? De prefab betonnen fiets- en voetgangersbrug is bijzonder slank en het beton heeft een hoge afwerkingskwaliteit. Opvallend zijn vooral de opengewerkte hamerstukken (de verbinding tussen brugdek en pijlers) en de zelfdragende glazen balustrade. Verder is de brug extra breed uitgevoerd vanwege haar ligging aan de Maasbou-

bruggen

levard; gebruikers hebben een prachtig uitzicht.

En verder? We maakten ook het lichtontwerp. Daarbij ligt de nadruk op de steunpunten en de balustrade. Dankzij een folie in de gelamineerde glaspanelen wordt het licht gelijkmatig over het gehele oppervlakte van het glas verspreid. Elk jaargetijde krijgt de brug een andere kleur verlichting.


Werkdonken Locatie Werkdonken, Breda

Wat is het? Een 72 meter lange betonnen brug die een natuurlijk waterzuiveringsgebied doorkruist.

Wat is er bijzonder aan? De brug is onderhoudsvrij en kon hinderarm en snel gebouwd worden. Het kunstwerk bestaat uit een in het werk gestort betonnen dek, een mat rvs hekwerk en een fundering van in de grond gevormde, grondverdringende getrilde (VVP) betonpalen. Al deze elementen zijn onderhoudsvrij. De afwezigheid van slijtlagen of coatings zorgt er bovendien voor dat er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Passend bij het

bruggen

duurzame karakter van de brug zijn de brugranden voorzien van een houtstructuur.

En verder? Bij de gunning speelden naast prijs ook de kwaliteitsaspecten ontwerp en onderhoud een belangrijke rol. De opdrachtgever kende voor deze aspecten een fictieve kortingsbonus toe. Ons ontwerp kreeg op beide punten bijna de volledige korting. Mobilis BV, onderdeel van TBI Infra was verantwoordelijk voor de uitvoering. de brug een andere kleur verlichting.


Elzenhoekpark Locatie Elzenhoekpark, Oss

Wat is het? Drie bruggen voor het park: twee fiets-en voetgangersbruggen van ca 25 meter en een 100 meter lange vlonderbrug met ge誰ntegreerde bankjes.

Wat is er bijzonder aan? Voor in totaal circa 340 m2 brug was een krap budget van 400.000 euro beschikbaar. We gebruikten onze jarenlange expertise om binnen het budget toch aantrekkelijke en goed ontworpen bruggen te realiseren. Zo zijn alle bruggen geheel opgebouwd uit standaard stalen IPE-profielen met een houten dek. De vlonderbrug is niet recht maar

bruggen

meandert door het water, passend bij het park. Kindveiligheid en transparantie was een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van de hekwerken.

En verder? We maakten niet alleen het definitieve ontwerp, maar we begeleidden ook de aanbesteding en schreven de aanbestedingsstukken. De gehele doorlooptijd was minder dan een jaar.


Noordwaard Locatie Noordwaardpolder in de Biesbosch bij Werkendam

Wat is het? Ruim dertig nieuwe bruggen en diverse gemalen als onderdeel van de ontpoldering van Noordwaard. De voormalige polder wordt veranderd tot doorstromingsgebied om de rivier meer ruimte te geven.

Wat is er bijzonder aan? We ontwierpen de kunstwerken en gemalen in samenwerking met West 8. Transparantie, eerlijk gebruik van materialen en oog voor de natuur vormden de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp. Naast de bruggen worden er in het gebied verschillende typen gemalen gerealiseerd, variĂŤrend van landbouwgemalen tot een dijkringgemaal. De installaties in de gemalen dienden hoog geplaatst te worden. Een extra functie is aan de gemalen toevoegd in de vorm van een uitkijktoren.

En verder? Bij de gunning speelden naast prijs ook de kwali-

overig

teitsaspecten ontwerp en onderhoud een belangrijke rol. Ons ontwerp kreeg op beide punten bijna de volledige korting. Mobilis BV, onderdeel van TBI Infra was verantwoordelijk voor de uitvoering.


vlonders T58 Locatie Bedrijvenpark T58, Tilburg

Wat is het? Een familie van steigers en vlonders met een stalen constructie, houten dek en hoogwaardige afwerking. Uitnodigend, praktisch en fraai. De serie vlonders bestaat uit een drijvende (vis)steiger, een uitkijksteiger met bank, een vlonder op het land (eveneens met bank) en een trapvormige vlonder die als een golvend tapijt van de oever het water in loopt.

Wat is er bijzonder aan? Ondanks de grote diversiteit, is de serie duidelijk als familie ontworpen: materiaalgebruik en elementen als de afgeronde hoeken en het golvende tapijt keren telkens terug.

En verder? We vertaalden de ontwerpschetsen van Buro Lubbers, die het landschapsontwerp voor het hele

overig

gebied maakte, naar een definitief ontwerp.


paviljoen Noordwaarts Locatie Noordwaarts, Zoetermeer

Wat is het? Een gebouw met houten lamellen dat niet alleen een fietsenstalling, maar ook een aantal kiosken herbergt.

Wat is er bijzonder aan? Vooral de vormgeving van deze fietsenstalling in twee lagen is bijzonder. Het gebouw heeft wanden van houten lamellen, waar aan de voorzijde een stalen lijst uit naar voren steekt. Deze lijst, het zogenaamde ‘passe partout’ maakt de functie van het gebouw voor voorbijgangers letterlijk zichtbaar: fietsers die van en naar de eerste verdieping lopen, komen in het passe partout voorbij. De lamellen, die onder een hoek geplaatst zijn, laten lucht en daglicht toe in de fietsenstalling.

En verder? Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met

overig

de gemeente Zoetermeer.


Met hartelijke dank aan alle opdrachtgevers en partners waarmee we plezierig hebben samengewerkt en projecten hebben gerealiseerd.

ipv Delft ingenieursbureau voor productvormgeving bv Oude Delft 39 2611 BB Delft T 015 750 25 75 www.ipvdelft.nl

fotografie

Henk Snaterse

fotografie de Weerdsprong Venlo

Maarten Dings


openbare ruimte

ipv Delft

ipv Delft is specialist in het ontwerpen van producten

Oude Delft 39

voor de openbare ruimte en van de openbare ruimte zelf.

2611 BB Delft

Dit boekje geeft een indruk van onze ontwerpen voor de

015 750 25 75

openbare ruimte en onze wijze van presenteren. Zie het als

info@ipvdelft.nl

een uitnodiging tot samenwerking!

www.ipvdelft.nl

Profile for ipv Delft

ipv Delft openbare ruimte presentatieboek  

ipv Delft is specialist in het ontwerpen van producten voor de openbare ruimte en van de openbare ruimte zelf. Dit boekje geeft een indruk v...

ipv Delft openbare ruimte presentatieboek  

ipv Delft is specialist in het ontwerpen van producten voor de openbare ruimte en van de openbare ruimte zelf. Dit boekje geeft een indruk v...

Profile for ipvdelft
Advertisement