__MAIN_TEXT__

Page 1

design & construct ipv Delft creatieve ingenieurs


design & construct ipv Delft is specialist in het ontwerpen en voorbereiden van kunstwerken. Als ontwerpbureau werken we met veel plezier voor zowel overheden als aannemers aan design & construct opdrachten.

Zoekt u een adviseur of ontwerpende partner voor D&C projecten? Dit boekje geeft een indruk van onze ontwerpen en wijze van presenteren.

onze sterke punten •

We combineren constructief logische oplossingen met verzorgde vormgeving en architectuur.

We kunnen ons verplaatsen in de rol van de opdrachtgever, ingenieursbureau en aannemer.

We ontwerpen resultaatgericht en kostenbewust.

We zijn waar nodig innovatief en altijd creatief.

Dit boekje is bedoeld als uitnodiging tot verdere samenwerking.

ir Gerhard Nijenhuis ipv Delft telefoon 015 750 25 72


aanbevelingen ipv Delft werkt al ruim zes jaar regelmatig aan design & construct projecten. Als adviseur voor gemeenten en andere opdrachtgevers, maar ook als ontwerp- en ingenieursbureau in samenwerking met grote en minder grote aannemers. Daarnaast nemen we geregeld het tendermanagement op ons. Bij al deze werkzaamheden kunnen we putten uit bijna twintig jaar ervaring.

Op basis van onze uitgebreide ervaring aan zowel opdrachtgeverszijde als aan opdrachtnemerskant, zijn we gekomen tot een aantal aanbevelingen:

benoem risico’s Opdrachtgevers willen graag een zorgeloze rol. Dat kan alleen door vooraf risico’s en procedures scherp in beeld te hebben. Risico’s zijn alleen beheersbaar als ze worden benoemd.

neem verantwoordelijkheid Je kunt best aan de aannemer vragen om vergunningen aan te vragen. Echter, het risico van vertraging en extra kosten door bezwaarprocedures kan de aannemer logischerwijs niet overnemen. Neem de verantwoordelijkheid waar dat kan, besteed uit wat je niet zelf kunt.


weet wat je vraagt Bij design & construct projecten is er meer afstand tussen opdrachtgever en ontwerper. Het ontwerp wordt immers gemaakt in concurrentie. Voor ontwerpers als ipv Delft is vaak onduidelijk wat de opdrachtgever nu precies wil. Hoe scherper de opdrachtgever dat weet te omschrijven, hoe beter. Kortom: weet als opdrachtgever wat je wil en maak dat duidelijk.

wees realistisch Wil je een mooi project dat ook echt binnen budget is te realiseren? Zorg dan dat het tenderbudget realistisch is. Vaak wordt dit flink onderschat.

beloon wat belangrijk is Vind je als opdrachtgever vormgeving en innovatie belangrijk? Beloon beeldkwaliteit of innovatie dan middels de EMVI score. Als vormgeving zeker 50% van de score bepaalt, kan een mooi ontwerp ook echt het verschil maken. Anders is toch de laagste prijs vaak doorslaggevend. Hetzelfde geldt voor innovatie.


visie ipv Delft Een goed ontwerp maken vereist visie. Niet alleen van de opdrachtgever, maar vooral van de ontwerper. Onze visie is het best te vangen in de trefwoorden sober, doeltreffend en bevlogen.

Bij al onze ontwerpprojecten streven we naar een eindresultaat dat aan onderstaande omschrijvingen voldoet.

eenvoudig en doeltreffend Een kunstwerk moet praktisch en functioneel zijn, doen waarvoor het bedoeld is. Vaak werkt de simpelste oplossing het beste. Dit geldt voor het ontwerp, maar zeker ook voor de constructie.

ingetogen en toch krachtig De materiaalkeuze moet passen bij ontwerp en functie. Geen onnodige opsmuk, maar een statement maken als dat gepast is.

logisch en daardoor lang mooi Een kunstwerk moet in zijn omgeving passen en tegelijkertijd een tijdloze kwaliteit hebben. Zodat het over twintig jaar nog steeds mooi is.


betaalbaar en esthetisch Een geslaagd ontwerp is esthetisch en past binnen het budget. Mooier is lang niet altijd duurder. Slimme keuzes maken het verschil.

Verder hechten we zeer veel waarde aan samenwerking. Juist de combinatie van onze expertise en creativiteit met de wensen en ervaringen van de opdrachtgever of de specifieke kennis van de aannemer, constructeur of landschapsontwerper leidt tot het beste resultaat. Mooie dingen maak je samen!


Hovenring innovatief Verkeersintensiteit was de aanleiding om de bestaande rotonde om te vormen naar een ongelijkvloers kruising. Daarnaast wilde de gemeente Eindhoven deze toegangslocatie een duidelijke identiteit geven. In een variantenstudie kwamen we al snel op een pyloonbrug met cirkelvormig dek, de zwevende fietsrotonde, als optimum tussen route en vorm. De opvallende brug met haar slanke brugdek, imposante pyloon en doorsnede van 72 meter vormt een nieuw landmark voor de Lichtstad. Ook ‘s avonds, want dan is de brug spectaculair verlicht.

betrokken ipv Delft was in alle fasen betrokken: variantenstudie en schetsontwerp; VO, DO en bestek in samenwerking met Witteveen+Bos; en begeleiding van de uitvoering.

specificaties opdrachtgever

gemeente Eindhoven

partners

Witteveen+Bos

afmetingen

D=70 m | h=70 m I b=5 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 6.300.000

datum opdracht

2008

datum uitvoering

2012


Weerdsprong overtuigend De gemeente Venlo schreef in 2008 een openbare aanbesteding uit voor het ontwerp van een fietsen voetgangersbrug bij de Maasboulevard. Uit alle inzendingen werden er twee gekozen, die vervolgens zijn voorgelegd aan de inwoners van de stad. Het ontwerp van ipv Delft kreeg zeventig procent van de stemmen.

slank De prefab betonnen fiets- en voetgangersbrug is bijzonder slank en het witte beton heeft een hoge afwerkingskwaliteit. Dit versterkt de strakke uitstraling van de brug. Opvallend zijn vooral de opengewerkte hamerstukken en de zelfdragende glazen balustrade. Ook in het lichtontwerp voor De Weerdsprong ligt de nadruk op de steunpunten en de balustrade. Elk jaargetijde krijgt de brug een andere kleur verlichting.

specificaties opdrachtgever

gemeente Venlo

partners

Dura Vermeer

afmetingen

l=77 m | b=5,5 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 2.000.000

datum opdracht

2008

datum uitvoering

2012


Zwethbrug maximale score Een eenvoudig te onderhouden brug die zo goed mogelijk opgaat in de landelijke omgeving. Met maximale punten voor zowel vormgeving als onderhoud werd deze D&C-opdracht samen met aannemingsbedrijf Kroes binnen gehaald.

onderhoudsarm In de gehele brug is gestreefd naar een onderhoudsarm ontwerp. Zo bestaat het hekwerk uit modules die bij een eventuele beschadiging eenvoudig vervangen kunnen worden. Daarnaast is gekozen voor een integraalbrug zodat er geen sprake is van voegen en oplegpunten, die anders om regelmatig onderhoud vragen. Tevens wordt de gehele brugconstructie voorzien worden van een water-, vuil- en graffiti-afstotende laag.

specificaties opdrachtgever

gemeente Midden-Delfland en gemeente Westland

partners

Kroes

afmetingen

l=28 m | b=9,5 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 615.000

datum opdracht

2012

datum uitvoering

2013


Nieuwe Marnixstraat bakstenen bogen Aan de Nieuwe Marnixstraat bij het Noorderpark in Leiden ligt sinds kort een nieuwe brug met bakstenen bogen en een hoogwaardige afwerking. Van der Ven won met ons ontwerp de meervoudige aanbesteding die de gemeente Leiden uitschreef voor de nieuwe brug.

detaillering Om de kosten zo laag mogelijk te houden kozen we voor repeterende prefab betonelementen en korte overspanningen. Het mooie zit hem bij deze brug vooral in de afwerking. Die bestaat uit verticaal metselwerk en een hekwerk van rvs met doordachte detaillering. Zo heeft het hekwerk natuurstenen eindstenen waarin de handregel verdwijnt en passen de rvs voetplaten van de balusters precies in het patroon van de bakstenen.

specificaties opdrachtgever

gemeente Leiden

partners

Van der Ven

afmetingen

l=22 m | b=7 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 280.000

datum opdracht

2012

datum uitvoering

2013


Noordkade Spijkenisse identiteit In het centrum van Spijkenisse liggen in de Oude Haven aan de Noordkade nu twee bruggen naar ontwerp van ipv Delft. Naast een voetgangersbrug in 2006 is in 2012 een verkeersbrug gerealiseerd. De brug is eenvoudig van constructie maar heeft dankzij het bijzondere hekwerk toch een sterke identiteit. ’s Avonds zijn de kris-kras geplaatste spankabels vanuit de handregel verlicht.

directievoering Tijdens het ontwerp- en bouwproces werkten we intensief samen met de gemeente. Direct naast de brug werd tijdens de uitvoering ook gebouwd. Dit vroeg om extra aandacht vanwege de krappe bouwruimte en afstemming van de planning. Daarnaast was ook de bouwtijd beperkt. ipv Delft deed voor dit project de directievoering.

specificaties opdrachtgever

gemeente Spijkenisse

partners

Ooms

afmetingen

l=20 m | b=10 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 458.500

datum opdracht

2010

datum uitvoering

2012


Passerelle Roosendaal concept MNO Vervat vroeg ons een ontwerp te maken voor de design & construct opdracht van ProRail voor een brug die het toekomstige woongebied Spoorhaven en het centrum van Roosendaal verbindt.

verbindingslint De brug oogt als één doorgaand lint en is krachtig zonder een icoon te zijn. De leuning heeft grote glazen panelen voor optimaal (uit)zicht en een houten handregel voor een vriendelijke, uitnodigende uitstraling. Een onderhoudsarme brug was ons streven. Daarom schreven we een coating van offshorekwaliteit voor en duurzame ledverlichting. Verder kozen we voor brede, open goten aan weerszijden van het voetpad die goed bereikbaar en eenvoudig schoon te houden zijn.

specificaties opdrachtgever

ProRail

partners

MNO Vervat

afmetingen

l=140 m | b=5,5 m

uitvoeringskosten

ca. € 3.150.000

datum opdracht

2012

datum uitvoering

-


Buitenring Parkstad bereikbaarheid Tussen Nuth en Kerkrade wordt de komende jaren de Buitenring Parkstad Limburg (BPL) gerealiseerd. Deze hoogwaardige regionale autoweg moet het wegennet van Parkstad Limburg, een samenwerkingsverband tussen acht gemeenten, aanzienlijk verbeteren. We ontwerpt momenteel alle 35 kunstwerken op de nieuwe autoweg.

landschap Uitgangspunt voor het ontwerp van de kunstwerken is dat de nieuwe rondweg zichtbaar deel uitmaakt van het Limburgse landschap. Dat betekent groene, glooiende taluds langs de route en als contrast juist heel stoere, betonnen kunstwerken die de BPL kruisen. Daarbij maken we onderscheid tussen knooppunten, kruisingen, doorboringen en beekdalkruisingen, die elk hun eigen karakteristieken krijgen.

specificaties opdrachtgever

Provincie Limburg

partners

MNO

afmetingen

divers

uitvoeringskosten

n.t.b.

datum opdracht

2011

datum uitvoering

2014 - 2015


Berlin BrĂźcke Tempelhof prijsvraag De stad Berlijn schreef in de zomer van 2012 een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuwe brug in combinatie met een zuidelijke toegangsroute naar het oude vliegveld Tempelholf/Berlin. Een verlichtingsplan moest deel uitmaken van het ontwerp.

verleden en toekomst De transformatie van het oude vliegveld tot een nieuw, gevarieerd recreatiegebied vraagt om een tot de verbeelding sprekend ontwerp. Vormentaal en materiaalkeuze verwijzen in ons ontwerp naar de vroegere bestemming van de locatie. De toegang tot het toekomstige onderliggende S-Bahn Station is in de brug geintegreerd. Door voetgangers op een lager niveau te laten bewegen en extra (wacht)ruimte onder de rijbaan, ontstaat een veilige toegang tot het perron.

specificaties opdrachtgever

Stadt Berlijn

partners

Teuffel Engineering Consultants

afmetingen

l = 45 m | b = 23 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 4.200.000

datum opdracht

2012

datum uitvoering

-


Busbaanbrug UAV-GC Voor de gemeente Almere ontwierpen we deze busbaanbrug die op basis van een UAV-GC contract is aanbesteed. Naast het ontwerp van de brug adviseerden we de gemeente over de wijze van aanbesteden en begeleidden we Almere bij de aanbesteding. Verder zagen we toe op de kwaliteit van de uitvoering door Ballast Nedam Infra.

uitdaging De 200 meter lange busbaanbrug is een complex project. De busbaan ligt tussen bebouwing in het drukke centrum en overbrugt de hoofdontsluitingsweg van de binnenstad. Nu het project klaar is, rijden er honderd bussen per uur over de nieuwe busbaan.

specificaties opdrachtgever

gemeente Almere

partners

Ballast Nedam Infra

afmetingen

l=200 m | b=10,4 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 4.000.000

datum opdracht

2009

datum uitvoering

2011


Fietsonderdoorgang veilig De gemeente Haarlem besloot dat het voor fietsers en voetgangers makkelijker en veiliger moest worden om de N205 bij de Buitenrustbruggen over te steken. Meerdere partijen werd gevraagd een schetsontwerp te maken voor een brug over het water van het Spaarne, wij kregen uiteindelijk de definitieve opdracht.

onder water Bij het ontwerp van deze 110 meter lange brug die deels onder waterniveau ligt, speelde de balans tussen comfort, kosten en ruimtelijke inpassing een grote rol. Verder besteedden we veel aandacht aan de sociale veiligheid. Doordat de brug vrij ligt van de landhoofden en steunpunten van de Buitenrustbruggen en ver bij de verkeersbruggen vandaan aanlandt, ontstaat een overzichtelijk geheel.

specificaties opdrachtgever

gemeente Haarlem

partners

Schreuder, TAS

afmetingen

l=110 m | b=5,5 m

uitvoeringskosten

â‚Ź 1.200.000

datum opdracht

2009

datum uitvoering

2011


Werkdonken eenvoud Met een heel eenvoudig, helder en duurzaam ontwerp wonnen we samen met Mobilis BV, onderdeel van TBI Infra, de opdracht voor een 72 meter lange brug in Breda. Bijzonder aan het ontwerp voor nieuwbouwwijk Werkdonken/ Waterdonken is dat de brug onderhoudsvrij is en snel en hinderarm gebouwd kon worden.

duurzaam De brug doorkruist een natuurlijk waterzuiveringsgebied, de Waterakkers. Voor ons reden om de brug zo duurzaam en eerlijk mogelijk te maken. Zo behoeven het betonnen brugdek en de rvs hekwerken geen conservering en wordt het brugdek opgeruwd waardoor een chemische slijtlaag overbodig is.

specificaties opdrachtgever

gemeente Breda

partners

Mobilis BV

afmetingen

l=72 m | b=3,9 m

uitvoeringskosten

â‚Ź 330.000

datum opdracht

2011

datum uitvoering

2011


Westenholte ruimte voor de rivier Om de IJssel bij Zwolle meer ruimte te geven, wordt de dijk bij Westenholte landinwaarts verplaatst. In de nieuwe uiterwaard die zo ontstaat komen twee bruggen over de nieuwe nevengeul ter ontsluiting van de hoger gelegen gronden in het gebied. We ontwierpen twee overstroombare bruggen die passen bij het natuurlijke landschap.

duurzaam Naast het voldoen aan de technische en functionele eisen, was de ruimtelijke inpassing voor ons het belangrijkst. Dit leidde tot slanke bruggen met een transparant hekwerk en natuurlijke materialen. Ook duurzaamheid speelde een grote rol. Zo hebben de gebruikte materialen een lange levensduur en behoeven ze praktisch geen onderhoud. Verder is de hoeveelheid beton voor de brugconstructie geoptimaliseerd.

specificaties opdrachtgever

Waterschap Groot Salland

partners

Pieters Bouwtechniek

afmetingen

l=200 en 70 m | b=4,5 m

uitvoeringskosten

-

datum opdracht

2011

datum uitvoering

2012


Noordwaard groot project Ontpoldering Noordwaard is een van de grootste projecten van het Rijkswaterstaatprogramma Ruimte voor de Rivier. Samen met West 8 tekenden we voor het ontwerp van de ruim dertig bruggen en tien gemalen in het nieuwe doorstromingsgebied van 4450 hectare.

identiteit Transparantie, eerlijk gebruik van materialen en oog voor de natuur zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van de bruggenfamilie. Het ontwerp is verder geïnspireerd op de eenvoud en efficiëntie van het boerenbedrijf. Dankzij een doordachte materiaalkeuze, duidelijk herkenbare ‘familietrekken’ en verzorgde details dragen de bruggen straks sterk bij aan de nieuwe identiteit van de Noordwaard.

specificaties opdrachtgever

Rijkswaterstaat

partners

Boskalis Nederland, Martens en Van Oord, West 8, Van Hattum en Blankevoort, Gebr. van Kessel

omvang

35 bruggen en 13 gemalen

uitvoeringskosten

€ 78.200.000

datum opdracht

2011

datum uitvoering

2012-2015


Nieuwe Witterbrug landmark Met de Nieuwe Witterbrug heeft Assen er een eyecatcher in het stadsbeeld bij. De 23 meter hoge ophaalbrug over de Vaart markeert de toegang tot de binnenstad en geeft het aloude begrip ophaalbrug een nieuw gezicht. Als de Nieuwe Witterbrug in beweging is, wordt duidelijk waar de verschillende onderdelen voor dienen en is te zien hoe hameitoren, ballast en balanspriem samensmelten tot één volume.

vormgeving Vrijwel alle oppervlakken van de brug hebben een afgeschuind deel. De verschillende vlakken liggen onder een hoek ten opzichte van elkaar en lichten onder invloed van het licht allemaal net anders op. Deze vormgeving is ook toegepast op de balusters van het hekwerk en de natuurstenen deksloven op de verhoogde kademuur.

specificaties opdrachtgever

gemeente Assen

partners

BSB Staalbouw

afmetingen

l=8,5 m | b=20 m | h=23 m

uitvoeringskosten

€ 2.387.500

datum opdracht

2006

datum uitvoering

2008


Uitbreiding Waalbrug verdubbeling In opdracht van MNO maakten we dit ontwerp voor de nieuwe Waalbrug bij Ewijk (A50). De extra brug over de Waal is nodig voor de verdubbeling van het aantal rijstroken van de A50.

twee-eenheid Uitgangspunten voor ons ontwerp waren een hoge vormgevingsambitie gecombineerd met een goede maakbaarheid, een korte bouwtijd en lage onderhoudskosten. Verder wilden we dat de uitbreiding een twee-eenheid zou vormen met de naastgelegen bestaande Waalbrug. Materiaal, kleurstelling en hoogte van de elegante, boogvormige pylonen zijn helemaal op de bestaande pylonen afgestemd.

specificaties opdrachtgever

Rijkswaterstaat

partners

MNO Vervat

afmetingen

l=1000 m | b=28 m

uitvoeringskosten

â‚Ź 220.000.000

datum opdracht

tweede plaats

datum uitvoering

-


Dolderbrug beweegbaar Belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp was de wens van de gemeente om de vaste brug in de toekomst met eenvoudige aanpassingen alsnog beweegbaar te maken. Ons ontwerp is eerst uitgevoerd als vaste brug, terwijl de portalen voorbereid zijn op een toekomstige uitvoering als hefbrug.

geĂŻntegreerd ontwerp De brug bestaat uit twee stalen portalen van circa tien bij tien meter. In de portalen is ruimte voor alle benodigde bekabeling en integrale verlichting. Hierdoor is een zinker in de vaargeul niet nodig. De portalen bieden verder ruimte voor het toekomstige bewegingswerk, zodat een machinekelder overbodig is.

specificaties opdrachtgever

gemeente Steenwijkerland

partners

TAS, Van Spijker Infrabouw

afmetingen

l=20 m | b=17,8 m

uitvoeringskosten

â‚Ź 1.200.000

datum opdracht

2009

datum uitvoering

2011


Kadoelenbrug verbinding In nauwe samenwerking met Witteveen+Bos ontwierpen we de Kadoelenbrug in opdracht van stadsdeel Amsterdam Noord. De fiets- en voetgangersbrug met beweegbaar deel verbindt nieuwbouwwijk De Bongerd met de Landsmeerderdijk, onderdeel van de Waterlandse Zeedijk.

transparant In lijn met wat het stadsdeel wilde, is het ontwerp slank, horizontaal en transparant en maakt de brug een wijzend gebaar richting het Amsterdamse achterland. Het contragewicht van de basculebrug en de randligger van het beweegbare brugdek vormen letterlijk een pijl in de richting van de historische dijk. De vorm van het contragewicht zelf is een subtiele verwijzing naar de havenhistorie van het gebied rond het Noordzeekanaal.

specificaties opdrachtgever

gemeente Amsterdam

partners

Witteveen+Bos, K. Dekker

afmetingen

l=110 m | b=2,3 m

uitvoeringskosten

â‚Ź 2.460.000

datum opdracht

2010

datum uitvoering

2012


Ophaalbrug N207 recordlengte Deze 95 meter lange ophaalbrug naar ontwerp van ipv Delft maakt deel uit van het project Zuidwestelijke Randweg. Met een 30 meter lang val is het de grootste ophaalbrug van Nederland.

beeldkwaliteit De Provincie Zuid-Holland hecht veel belang aan de beeldkwaliteit van het gehele project en vroeg ons bij de start van het proces een beeldkwaliteitsplan op te stellen voor de brug. Vervolgens ontwierpen we de brug en begeleidden de uitvoering. Om de brug in te passen in het vlakke Hollandse landschap van de Krimpenerwaard zijn de slank vormgegeven balanspriemen bewust zo laag mogelijk boven het dek geplaatst. Op deze manier benadrukken zij het horizontale karakter van de omgeving.

specificaties opdrachtgever

Provincie Zuid-Holland

partners

Brons + Partners, DHV

afmetingen

l=95 m | b=17,5 m

uitvoeringskosten

ca. â‚Ź 11.000.000

datum opdracht

2006

datum uitvoering

2011


De Tanerij winnaar Ons ontwerp kwam in 2007 als winnaar uit de bus bij een prijsvraag van de gemeente Zwolle. De brug is in bovenaanzicht gekromd, zodat een logische route ontstaat tussen de gebieden aan weerszijden van het water.

lensvorm De verticale belijning van het naastgelegen theater en de gewenste kromming van de brug inspireerden het uiteindelijke ontwerp. De brug is een gekromde, lensvormige vierendeelligger met twee brugdekken, waarvan het onderste dek toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Door de afwezigheid van diagonalen in de vakwerkligger, het sobere hekwerk en de vlakke onderzijde van de brugdekken valt de voetgangersbrug vooral op door haar vorm. Dit geldt ook ’s nachts, want in de handregels is verlichting opgenomen.

specificaties opdrachtgever

gemeente Zwolle

partners

Hillebrand, Pieters Bouwtechniek

afmetingen

l=50 m | b=4,3 m

uitvoeringskosten

â‚Ź 486.000

datum opdracht

2007

datum uitvoering

2010


De Derde Brug eigentijds De eigentijdse ophaalbrug die we ontwierpen voor de gemeente Abcoude maakt deel uit van de nieuwe centrumring. We voerden de design & construct opdracht samen met Jansen Venneboer en Heijmans uit.

kostenbewust De brug heeft twee losstaande hameitorens en verwijst in vormgeving naar de bestaande ophaalbruggen in het dorp. De vorm van de balusters van het hekwerk komt overeen met die van de hameitorens. Alle randen, zowel van het betonnen brugdek als de stalen torens, hebben eenzelfde afronding. Uit oogpunt van kosten en onderhoud zijn de bewegingswerken boven het waterpeil geplaatst. Dit leidde tot de omvang van de 6 meter hoge hameitorens.

specificaties opdrachtgever

gemeente Abcoude

partners

Heijmans Beton- en Waterbouw Jansen Venneboer

afmetingen

l=19 m | b=14 m | h=6,5 m

uitvoeringskosten

â‚Ź 2.249.000

datum opdracht

2008

datum uitvoering

2010


De Meander landelijk Deze opvallende fietsbrug ontwierpen we voor het kruispunt van de Windmolenweg/Hendrik ter Kuilestraat en de verbrede Auke Vleerstraat in Enschede. De Meander ligt op de overgang van landelijk naar stedelijk gebied.

efficiënt en ingetogen De meanderende brug heeft een slank prefab dek met een hoge afwerkingskwaliteit en reliëf op de onderzijde. Het tracé is zodanig gekozen, dat de gehele slingerende vorm met twee verschillende dekelementen gerealiseerd kon worden. Alle delen hebben een lengte van 20 meter en wegen zo’n honderd ton. Verder zijn alle in het werk gestorte steunpunten met dezelfde mal gemaakt.

specificaties opdrachtgever

gemeente Enschede

partners

Van Spijker Infrabouw

afmetingen

l=280 m | b= m

uitvoeringskosten

€ 1.400.000

datum opdracht

2009

datum uitvoering

2011


Heerhugowaard randliggers Deze slanke betonnen fietsbrug met bijzondere randliggers ontwierpen we voor de Stad van de Zon. ‘s Avonds en ‘s nachts accentueert verlichting de contouren van de brug.

betaalbaar Dankzij slimme keuzes is de brug tegen relatief lage kosten ontworpen. Op de randliggers na bestaat de brug uit standaardliggers en de overspanning is afgestemd op de standaardmaten. Daarnaast overspant de brug maar een gedeelte van de watergang, doordat ze in een nieuw aangelegde dijk is geplaatst. De randliggers zijn van zelfverdichtend beton, waarmee de vorm met hoekverdraaiing het beste te maken is. In de handregel bevindt zich functionele led-verlichting. Spots in de landhoofden verlichten ‘s avonds de onderzijde van de randliggers.

specificaties opdrachtgever

gemeente Heerhugowaard

partners

Haarsma Groep

afmetingen

l=42,5 m | b=11 m

uitvoeringskosten

€ 468.700

datum opdracht

2008

datum uitvoering

2010


Met hartelijke dank aan alle opdrachtgevers en partners waarmee we plezierig hebben samengewerkt en projecten hebben gerealiseerd.

ipv Delft ingenieursbureau voor productvormgeving bv Oude Delft 39 2611 BB Delft T 015 750 25 75 www.ipvdelft.nl

fotografie Henk Snaterse


design

&

construct

ipv Delft

ipv Delft is specialist in het ontwerpen van kunstwerken.

Oude Delft 39

Of het nu gaat om een iconische verkeersbrug, een

2611 BB Delft

bruggenfamilie of een beweegbare brug, wij ontwerpen

015 750 25 75

het met plezier. Dit boekje geeft een indruk van ons werk.

info@ipvdelft.nl

Zie het als een uitnodiging tot samenwerking!

www.ipvdelft.nl

Profile for ipv Delft

ipv Delft Design & Construct presentatieboek nr. 2  

ipv Delft werkt veel aan D&C projecten. Als ontwerpende partij in samenwerking met aannemingsbedrijven en ingenieursbureaus wonnen we de opd...

ipv Delft Design & Construct presentatieboek nr. 2  

ipv Delft werkt veel aan D&C projecten. Als ontwerpende partij in samenwerking met aannemingsbedrijven en ingenieursbureaus wonnen we de opd...

Profile for ipvdelft
Advertisement