Page 1

Οι μικροί δημοσιογράφοι http://emathisi.weebly.com/blog.html

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Α΄ – 5ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου

Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2013 Τεύχος 1

Αγαπητοί αναγνώστες, σας καλωσορίζουμε στην εφημερίδα μας «Οι μικροί Δημοσιογράφοι», των μαθητών της Α΄ του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου. Υπεύθυνη εκπ/κός Παπαζαχαρίου Ειρήνη-Ανθή

Περιεχόμενα •Τα σχολεία άνοιξαν

Σελ.1,2

•Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σελ.1,4

Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για το νέο διδακτικό έτος 2013-14. Ο πάτερ Νεκτάριος μας έδωσε ευλογία και χαρά για τη νέα σχολική χρονιά.

•Παγκόσμια Ημέρα Ζώων Σελ.1,4 •Βούλα Παπαϊωάννου-Ελλάδα 1940-1960 Σελ.2 •Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΠΑΝΑΚΕΙΑ στο σχολείο Σελ.3 •Παγκόσμια ταχυδρομείων

Ημέρα Σελ.3

•Κλιμάκιο Πυροσβεστικής Ρόδου στο σχολείο Σελ.5 •Ανακύκλωση καπακιών

πλαστικών Σελ.5

•Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου Σελ.6 •Επίσκεψη στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου Σελ.6 •Επίσκεψη στην Έκθεση του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων Σελ.7 •Το πολυτεχνείο •Μαθαίνω εύκολα

να

Σελ.7 ζωγραφίζω Σελ.7

•Ώρα για διασκέδαση

Σελ.8

Τα σχολεία άνοιξαν

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ευαισθητοποιημένο σε θέματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, καθιέρωσε την 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου ως «Εβδομάδα Π.Ε.».

(Συνέχεια στη σελ.2)

(Συνέχεια στη σελ.4)

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καθιερώθηκε το 1931 σ’ένα περιβαλλοντικό συνέδριο στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. (Συνέχεια στη σελ.4)


http://emathisi.weebly.com/blog.html

Οι μικροί δημοσιογράφοι

Βούλα Παπαϊωάννου Ελλάδα 1940-1960

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013, η κ. Μαρία Σπανού από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, παρουσίασε, στους μαθητές της Α τάξης του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου, τη Μουσειοσκευή με θέμα: «Βούλα Παπαϊωάννου – Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας. Ελλάδα 19401960». Η μουσειοσκευή παρουσιάστηκε με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα, η Βούλα Παπαϊωάννου, μια από τις σημαντικότερες ελληνίδες φωτογράφους με διεθνή αναγνώριση, αποτυπώνει μέσα από το φωτογραφικό φακό της τη διαδρομή των απλών ανθρώπων μέσα στη δίνη του πολέμου και τη γέννηση της ελπίδας μετά την απελευθέρωση. Η μουσειοσκευή περιλάμβανε φωτογραφικό υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, που παρουσιάστηκε σε ομώνυμη έκθεση, στο Παρίσι, το 1944.

2

Τα σχολεία άνοιξαν

Πρώτη μέρα στο σχολείο και τα πρωτάκια μας άκουσαν για πρώτη φορά το κουδούνι του σχολείου. Ο διευθυντής ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά. Οι μαθητές μπήκαν στις νέες τους τάξεις και γνώρισαν τους δασκάλους τους. Τα μαθήματα ξεκίνησαν.


http://emathisi.weebly.com/blog.html

Οι μικροί δημοσιογράφοι

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΠΑΝΑΚΕΙΑ στο σχολείο Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 υλοποιήθηκε εκπ/κό πρόγραμμα από το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας ανάπτυξης κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας των παιδιών και ενηλίκων "Πανάκεια" στους μαθητές της Α' τάξης, με θέμα το σχολικό εκφοβισμό στα πλαίσια της διαφορετικότητας. Οι υπεύθυνες του προγράμματος παρουσίασαν το βιβλίο "Η λευκή και η μαύρη σοκολάτα", της Λένας Χρηστίδη και στη συνέχεια ακολούθησαν σχετικές δραστηριότητες. Ευχαριστούμε την εταιρεία ΠΑΝΑΚΕΙΑ και ιδιαίτερα τις υπεύθυνες του προγράμματος κ. Αλεξία, κ. Θεοδοσία και κ. Ντίνα.

Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων καθιερώθηκε το 1969 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1874 η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση. Οι μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας, έστειλαν ένα γράμμα στο διευθυντή του σχολείου μας και στη συνέχεια έφτιαξαν τα δικά τους γραμματόσημα.

3


http://emathisi.weebly.com/blog.html

Οι μικροί δημοσιογράφοι

4

Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Με αφορμή την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι μαθητές της Α’ τάξης του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου έφτιαξαν μια ομαδική αφίσα και ένα βιβλίο με τίτλο: "Θέλω να σώσω τη ΓΗ".

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων - 4 Οκτωβρίου, οι μαθητές της Α' τάξης έφτιαξαν τα δικά τους παγόνια και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα μέσα από ένα ομαδικό κολάζ. Το ελάφι της Ρόδου

Για να ξεφυλλίσετε το βιβλίο "Θέλω να σώσω τη ΓΗ". Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:http://emathis i.weebly.com/1/post/201 3/10/23.html


http://emathisi.weebly.com/blog.html

Οι μικροί δημοσιογράφοι

Κλιμάκιο Πυροσβεστικής Ρόδου στο σχολείο Ένα ευχάριστο πρωινό απόλαυσαν οι μαθητές της Α’ τάξης, του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013. Με την ευκαιρία της 13ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών και στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης μας επισκέφτηκε το χώρο του σχολείου, για να ενημερώσει τους μικρούς μαθητές σχετικά με την αντίδρασή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμών. Οι μαθητές της Α' υποδέχτηκαν τους πυροσβέστες με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Οι πυροσβέστες παρουσίασαν στα παιδιά το πυροσβεστικό όχημα, τους χώρους αποθήκευσης του νερού, τις κλίμακες, τη σειρήνα και το φανό. Επιπλέον, έδειξαν τη στολή τους, το κράνος, τις μπότες, τα γάντια, ξετύλιξαν το σωλήνα και έθεσαν σε λειτουργία την αντλία. Τα παιδιά κράτησαν την αντλία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Ρόδου!

5

Ανακύκλωση πλαστικών καπακιών

Οι μαθητές του 5ου ΔΣ Π. Ρόδου συμμετέχουν σε φιλανθρωπική δράση που ανέλαβαν το Rodos For Kids και το Rodos–Press. Οι μαθητές συλλέγουν πλαστικά καπάκια προκειμένου να τα ανταλλάξουν με ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Οι μαθητές της Α' τάξης έφτιαξαν δύο αφίσες με σκοπό να κάνουν γνωστή την εν λόγω δράση και να προωθήσουν τη συλλογή των καπακιών σε όλο το σχολείο.


http://emathisi.weebly.com/blog.html

Οι μικροί δημοσιογράφοι

Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, οι μαθητές της Α τάξης του 5ου Δ.Σ. Πόλεως Ρόδου επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σχολικών Βιβλιοθηκών με στόχο την ενεργοποίηση της φιλαναγνωστικής διάθεσης των μαθητών και τη καλλιέργεια της φιλικής σχέσης τους με τη λογοτεχνία από μικρή ηλικία. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης της Παλιάς Πόλης ώστε να νιώσουν οικείο το χώρο της Βιβλιοθήκης και να καταλάβουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Στη συνέχεια επέλεξαν και διάβασαν βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://emathisi.weebly.com/1/p ost/2013/11/27.html για να ξεφυλλίσετε το βιβλίο

6

Επίσκεψη στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου Ρόδου Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013, οι μαθητές της Α' τάξης επισκέφτηκαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Τους μαθητές υποδέχτηκε και ενημέρωσε η κ. Δώρα. Ευχαριστούμε όλο το προσωπικό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/σου για τη φιλοξενία και την ενημέρωση που μας έκαναν. Με αφορμή την Π.Η. Αποταμίευσης και έχοντας παρουσιάσει το βιβλίο με τίτλο: "Αν κάθε μέρα" του Α. Παπαθεοδούλου, οι μαθητές της Α'τάξης έφτιαξαν το δικό τους εικονογραφημένο βιβλίο για την αποταμίευση.


http://emathisi.weebly.com/blog.html

Οι μικροί δημοσιογράφοι

7

Το Πολυτεχνείο Επίσκεψη στην Έκθεση του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, οι μαθητές της Α' τάξης του σχολείου μας, επισκέφτηκαν την Έκθεση του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων. Είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Ιστορία του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων: «Μοναχοί, Ιππότες, Μέγα Μάγιστροι». Πρόκειται για έκθεση ιστορικών αναπαραστάσεων με 13 κούκλες ανθρώπινης μορφής, μεταξύ των οποίων 10 άνδρες, 2 γυναίκες και 1 μωρό, πλήρεις με κοσμήματα, κουστούμια και διάφορα ιπποτικά αντικείμενα, σκηνικά, τρόπαια, εμβλήματα κ.α. Η έκθεση αποτελεί μια ιστορική περιήγηση, που ταξίδεψε τους μαθητές στις ιπποτικές και ανθρώπινες αξίες ενώ ταυτόχρονα γνώρισαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο νησί της Ρόδου, μέσω της διαδρομής σπουδαίων γυναικών και ανδρών που ακόμα μέχρι σήμερα αναβιώνουν στο χρόνο μέσα από τις ηρωικές τους πράξεις. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Μαρία Καραμπίνη για την ξενάγηση.

Μια ομαδική εργασία από τους μαθητές της Α τάξης του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου για τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη

Μαθαίνω να ζωγραφίζω εύκολα


http://emathisi.weebly.com/blog.html

Οι μικροί δημοσιογράφοι

8

Ώρα για διασκέδαση Ενώστε τις τελίτσες

Πηγή: http://anaptyksi.blogspot.gr/

Λαβύρινθος

Πηγή: http://materalbum.free.fr

Βρείτε τις 7 διαφορές

Οι μικροί δημοσιογράφοι - Τεύχος 1-2013  

newspaper

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you