{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Paikallista ja ajankohtaista luettavaa pienten lasten vanhemmille!

3.nro Helsinki 2015

TiesitkÜ, että vesirokko voi olla lapsellesi vaarallinen?

s.6

Uudenlainen lapsiperheiden hyvinvointikeskus! Varaa aika netissä tai soita ajanvarausnumeroomme 044 973 01 38

Kulosaari Kulosaaren puistotie 42, 00570 Helsinki

Kamppi Eerikinkatu 7 C, 00100 Helsinki

Tutustu meihin osoitteessa www.mommyandme.fi


www.ipanaposti.fi

2

Käyrillä Riemu elää ensi hetkessä Pitelet rimpuilevaa puolitoistavuotiasta tiukassa otteessa eteisessä. Sisävaatteet, välikerros, hanskat, kauluri, pipo, haalari, kurahaalari, saappaat. ”Kakkahätä, kakkahätä, kakkahätä!”. Saappaat, kurahaalari, haalari, pipo, kauluri, hanskat, välikerros, sisävaatteet, vaippa. Potalle. ”Onni-kirja, äiti, lue Onni-kirja!” Pitäisi jo olla, eiköhän jo nousta, tuliko kakka. Lukemista, ähinää, taivuttelua, maanittelua. Lopulta on vaan pakko nousta. ”Pitta tuli”. No pissahan sieltä vain tuli. Ei tullut kakkaa. Ei tietenkään. Vaippa, sisävaatteet, välikerros, hanskat, kauluri, pipo, haalari, kurahaalari, saappaat. ”Kakkahätä!”. Ei toimi. Kakkaa housuihin. Ylös, ulos, hissiin. Selässä reppu, toisessa kädessä roskapussi, kissankakkapussi, varavaatekassi ja varavaatekassin varavaatekassi. Toisessa venkoileva puolitoistavuotias, joka haluaa itse painaa nappia. Yleensä tietenkin sitä keltaista hälytysnappia. Miksi ne sijoittavatkin sen niin alas? Kun vihdoin päästään ulos, puolitoistavuotias johdattaa sinut kädestä pitäen pihan suurimpaan vesilätäkköön. Hyppii siinä niin riemumiellä, kuin ei olisi kuunaan vesilätäkköä nähnyt. Ja eihän hän niin montaa kertaa olekaan. Silloin on pakko pysähtyä. Hiki virtaa pisaravanana niskasta alas kohti ristiselkää. Vasen käsivarsi tärisee sille lastatusta painosta ja oikea yrittää pysyä mukana riemuitsevan lapsen tahdissa. Kaikesta huolimatta suupielet nousevat hymyyn. Siinä se on. Lapsen aito riemu tavallisessa arjessa. Keskellä kiirettä ja hikeä. Milloin me unohdimme taidon nauttia arjen pienistä asioista kuin ne kokisi ensimmäistä kertaa? Vesilätäkössä läiskyttämisestä. Lehtikasaan hyppäämisestä. Ensilumessa möyrimisestä. Pesusoikossa kylpemisestä. Lapselle elämä todella on juhla.

Tiina Paju & Helena Johansson

Trendikästä mindfulnessia olisi edullista opetella taaperoilta – sen kun tarttuisi lapsen lailla hetkeen ja antaisi kehon kokea kaiken hyökyaallon lailla. Jos saisi kyvyn nauttia pienimmistäkin asioista kuin ne kokisi ensi kertaa, olisi maailma paljon parempi paikka. Toisin kuin lapsen, aikuisen on kuitenkin jostain syystä pakko pysäyttää itsensä hetkeen, jotta voisi olla siinä läsnä. Lapselle hetki on ainoa, mitä maailmassa on. Onneksi lapsen kautta pääsee osaksi noita ensihetkiä. Riemu synnyttää riemua. Miten voikaan pakahtua rakkaudesta yhtä paljon kuin silloin, kun näkee lapsensa kokevan jotakin kaunista ensimmäistä kertaa. Kun valaisin ensi kerran taskulampulla makuuhuoneen katossa olevaa peilipalloa ja ”tähtitaivas” välähti eteemme, olisin toivonut, että kamera olisi tallentanut tyttäreni ilmeen. Samalla kertaa niin hämmentynyt, lumoutunut ja riemastunut. Nyt ”tähdistä” on tullut päivittäinen iltarutiinimme. Vaikka lumous alkaa haihtua, lapsella on taatusti edessä monta uutta kokemusta, joissa minulla on onni olla mukana. Niistä hetkistä saan minä arjen kiireen keskellä riemuita.

APUA ARKEEN Lasten iloisuus antaa itsellekin energiaa

s.9

HELSINGIN PÄIVÄHOITO Puistotätitoiminta on ensi askel päivähoitoon

s.17

Sanne-Mari Laaksonen Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja maailman ihanimman taaperon äiti.

KULTTUURI Taidetuokioita perheen pienimmille Kansallisoopperassa

KAHDEN KULTTUURIN PERHEET Duo tukee kahden kulttuurin perheitä

s.12

s.22


www.ipanaposti.fi

3

Tänään

Mörköjä sängyn alla? Pelot kuuluvat lapsen kehitykseen. Vanhemman suhtautumisella pelkoihin on tärkeä rooli niiden kohtaamisessa. Taaperoikäisten ensimmäisiä pelon kohteita ovat tavallisesti pimeä, yksin jääminen sekä uudet ihmiset ja tilanteet. “Leikki-ikäisillä on usein mielikuvitusolentoihin, kuten kummituksiin liittyviä pelkoja. He voivat myös pohtia ja pelätäkin kuolemaa. Tyypillisiä, alle kouluikäisten lasten pelkoja, ovat myös eläinpelot”, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Marjo Kankkonen. Lapsen varttuessa pelot muuttuvat realistisemmiksi. “Kouluikäisillä lapsilla tapaa omaan ja läheisten terveyteen sekä tulevaisuuteen liittyviä pelkoja. Lapsilla voi olla myös kouluun liittyvää pelkoa. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että lasten pelot vähenevät iän myötä.”

Lapsi ottaa mallia aikuisesta Pelolla on tärkeä merkitys ihmisen suojautumisen ja selviytymisen kannalta. “Pelon tarkoitus on ollut ihmisen kehityshistorian aikana auttaa ihmistä selviytymään olemassaolontaistelussaan vaaroja täynnä olevassa ympäristössä.” Lapsi tarkkailee vanhempia ja sisaruksia ja omaksuu heiltä tapoja suhtautua asioihin. “Jos aikuinen käyttäytyy pelokkaasti ukkosenilmalla, lapsi voi pelätä entistä enemmän. Tai jos vanhempi on jatkuvasti huolestunut terveydestään, lapsikin voi pelätä, ettei hän ole terve. Vanhemman on hy-

vä purkaa pelkojaan toisen aikuisen kanssa, ei lapselleen”, Kankkonen huomauttaa. Lapsen tunnetaidot kehittyvät lapsen ja vanhemman välisessä vuorovaikutuksessa. “Lapsen kokemus on jäsentymätön ja hän tarvitsee aikuisen tukea rohjetakseen ilmaista tunteensa, sietääkseen niitä ja tavoittaakseen jälleen tasapainon. Lapsi haluaa yleensä pelkoa herättävissä tilanteissa vanhemman luokse.”

Joka ilta, kun lamppu sammuu Lähes kaikki lapset näkevät painajaisia jossain vaiheessa. “Jos jokin kokemus on ollut päivällä pelottava tai pahaa mieltä tuottava, lapsi saattaa nähdä yöllä siitä painajaista. Suuret elämänmuutokset kuten vanhempien ero, perheen muutto, uusi koti tai uusi päiväkoti voivat saada unimaailman vilkastumaan. Myös ennen nukkumaanmenoa katsottujen tv-ohjelmien tapahtumat voivat tulla uniin.” Läheisyys ja kontakti vanhempaan vähentävät Kankkosen mukaan lapsen pelkoa ja vahvistavat sisäistä turvallisuuden tunnetta. “Vaikea tunne lievittyy, kun aikuinen ottaa sen vastaan ja rauhoittelee lasta. Samalla lapsi kokee, että vaikeitakaan tunteita ei tarvitse tukahduttaa.” Lapsen pelko saa usein vanhemmassa aikaan vahvoja tunteita. Yleensä kuitenkin vanhemman ymmärrys ja tuki lapsen pelätessä riittää. Vanhemman tukemana lapsi voi sietää pelon tunnetta, joka sitten vähitellen lievittyy ja poistuu.

“Vanhemman tehtävä ei kuitenkaan ole yrittää ottaa lapselta vaikeita tunteita pois tai suojata lastaan kaikilta elämän kolhuilta. Itseluottamuksen ja tunnetaitojen kehityksen kannalta on hyvä, että lapsi saa vähitellen todellisissa, pelottavissa tilanteissa pärjäämisen kokemuksia”, Kankkonen kertoo.

Näin selätät painajaiset: (Kankkosen vinkit) 1. Luo lapsen kanssa unisankari, joka tulee pelastamaan hänet painajaisessa, ja uni päättyy hyvin. Vanhempi voi ensin tutustua lapsen uneen ja sitten kertoa tarinan, joka sijoittuu lapsen unimaailmaan ja jossa unisankari pelastaa tilanteen. 2. Keskustelkaa lapsen painajaisesta. Onko se aina sama painajainen, joka toistuu vai näkeekö lapsi erilaisia painajaisia? 3. Voitte piirtää tai askarrella unisankarin ja kiinnittää sen sängyn viereiselle seinälle niin, että lapsi näkee sen helposti levätessään. Teksti: Ella Airas- Salminen


www.ipanaposti.fi

4

Ehdotuksia ruokapöytään

-6 hengelle

isti 5 Karjalanpa

kassleria, a Ainekset: n poskea tai u ss o p karitsan lapa /3 1 ta lapaa, 1/3 n 1 kg lihaa: to u lu n a d 1/3 nau suolaa stapippuria konaista mu ko 6-8 ä laakerinlehte udan- ja 2 n n yleensä na ä ee ä is et m yt ta kä is a a p ss aisti Öljyä oidaan reisä Karjalanp a. Liha kuuti es a is n lih te n a in a er p P m t: s la Liha ssään hiema lisänä on myö , jossa on itse a in se lih o u u , en a iv a n in u lih lla u se at sian tioiksi. Valitse ssä ja siirrä lih u ljy ku ö illa cm m u sy n -4 p 3 n a , ky luiksi malla p in kaunis väri ista lihat kuu da lihalle va a sa n rasvaa. Rusk o s u it , että tarko kaan. Muista . i samalla vasta uunissa en haudeliem u in tu ku h a a p m n ta ä nen an tee hyv nua välillä, va . Älä pese pan tanut lihat! n. 3 tl suolaa sä olet ruskis tettiin. Lisää is a tosp is t a a p pannulla mis lih n , jolla n liha ttä pannulle rasvaa, joho ” ve a ä tt u sä n Li la i: a Liem jalle ”p pannun poh tyneet! Irrota lastalla ut ovat kätkey a m t se lli oraan uuniku er h nulla äläkä su n n a p sa syntyneet n ti is a p si a tulee liemee seen valmiik erkiksi suola im taa es en s im jo Tee liemi erik la tä it istat, et vaan vo rm lle va ila in p ä e N . en n älle. Lisää vät m vuokaa mi lihojen pä liikaa, lihat ei lie a d a ka ja et. Lisää lientä. Maista laakerinlehd ja t ri u p ip p , että lihat kokonaiset ihalientä niin /l ä tt ve n a uunivuoka t. a lähtee juuri peittyvä seen jotta lih ee st a 0 0 2 niin len tunnin Laita lihat uu lämpö n. puo ta u p Ti . unissa 3 n ä ä kypsym nna kypsyä u a ja en se ee st h paras.) jälkeen 100 a ä, 2 h hyvä, 3 tä it ri h (1 . a ti tun ri Terveisin: Ka

itto

ke owboy C n i r e v

a Keittiök . 30 min nosta, n

4 an , 5 kpl Perunaa paprika, 1 kpl n Keltaine sipuli, 1 kpl n e 500 g in a lt Ke lihaa, n ieni) e h u ja Naudan osetta, 1 prk (p tis Tomaat ku , 1 ruuk puria Persiljaa dl olaa, pip u s , ia 8 , d kafon Maitoa prika. ynttä ta/ vasik inen pa ulia, 2 k io a t ip lt u s e u o k ik lk 1 a V liem aloittele ljyä, liha kynttä. runat. P e p voita, ö ista jau le e t osipulin it lk a lo v a sa. Rusk 2 p s u ja ja n i li r n u o a u p 1. K paistin nna 1 sip rkl öljyä ja hieno i 1 r paista o ja u a K . it 2 aprika ja rkl vo p 2 ja a a n n n e u isää per 3. Kuum ipulit, kunnes uuttia. L s in ja m a h 3 . li n 1 prk he kypsää, n. Lisää a n a o il t a t h a li k jauhe hjaiseen tki. aksupo p uutin ö lt ä vielä he 0-15 min un sis 1 n n ä a it a e p o K a it ikuutio. 4. Kaad , 8 dl ma lihaliem isosetta t 1 t i a a ganolt a m ia to fond eitto ore a k k a ik t s s a u v a kl on ja m sekä 2 r a keitto ja il s . r e n p a verr kullinen aa 1 ruu k ik e L . 5 lla ja la, suola la. pippuril

Lähde: makuja.fi, josta löydät lisää Kari Aihisen ja muiden asiantuntijoiden reseptejä hyvään ruokailuun.

Maatilan Jouluisat markkinat 12.-13.12.2015 klo 10 -15

knehtilantila.fi

Since 1796

Tervetuloa Knehtilän tilalle! Avoinna: ke-pe 12.00-18.00 la 9.00-14.00

Haapasaarentie 75, 05470 Hyvinkää • www.knehtilantila.fi • www.knehtilanluomu.fi


www.ipanaposti.fi

5

Lapset ja luomu

Keittiökaverin valmiiksi suunnitellut ruokakassit helpottavat sinunkin arkeasi! Suunnittelemme sinulle kolmen tai viiden päivän ateriakokonaisuudet ja toimitamme raakaaineet resepteineen kotiovellesi. Me hoidamme suunnittelun puolestasi – ja sinä saat nauttia maukkaasta kotiruoasta perheesi kanssa. Kokeile Keittiökaveria nyt – huomaat pian eron arjessasi. ”Ruokakassimme avulla syöt hyvin ja monipuolisesti myös kiireisen arjen keskellä.” SUSANNE LINDROOS, KEITTIÖKAVERIN RUOKASUUNNITTELIJA

Kuvassa meidän luomutuottajilta ostamiamme herkkuja

www.keittiokaveri.fi

Puhdas ruoka on iso asia L

asten sairastaminen on aina rankkaa vanhemmille. Me olimme jo pitkään painineet poikiemme iho- ja suolisto-oireiden kanssa, joihin ei tuntunut löytyvän ratkaisua. Sairaalan allergiatestitkään eivät oireiden syytä paljastaneet. Rasvausrumba oli arkipäivää ja kortisonivoidetta kului. Se kyllä auttoi oireisiin, sai ärsyttävän kutinan lakkaamaan ja verta vuotavat sääret umpeutumaan. Mutta se ei lopettanut kivun ja kutinan kierrettä. Käännekohta elämäämme tuli, kun monen sattuman kautta saimme ruokapöytäämme luomulihaa. Se oli herkullista ja äitini huudahtikin, että nyt liha maistuu siltä, kuin hänen lapsuudessaan! Olimme ottaneet ensiaskeleemme kohti puhtaampaa ruokaa ja nopeassa tahdissa vaihdoimme niin viljatuotteet, kasvikset kuin maitotuotteetkin tavanomaisista luomuksi. Pieni maailmanparantaja sisälläni nautti saadessaan ostaa ekologista ruokaa. Edessämme oli kuitenkin päivä, jona saimme aivan uuden näkökulman luomun kulutukseen. Sellaisen, jota emme olleet tulleet edes ajatelleeksi. Luomuun siirtymisen myötä lastemme vatsat eivät olleet enää kipeät ja iho oli ehjä, vaikka atooppinen iho talvikautena välillä vaivasikin. Silloin toki voiteita tarvitsimme. Verta vuotavat sääret ja väsymys olivat kuitenkin poissa ja lapsilla hymy herkässä. Meidän oli hyvin vaikea uskoa tilannetta ja siksi välillä teimme testejä lasten lautasilla. Oli kausia, jolloin ruoka ei ollut luomua ja saimme nähdä oireiden palaavan. Oli rankkaa katsoa oireiden kirjoa ja voimakkuutta ja eräällä lomamatkalla

Laajasalossa Suomensuontie 8 00870 Helsinki

jouduimme hakemaan apua, koska pieni tavallinen keksi sai aikaan lapsen kasvojen nopean turpoamisen. Alkuun luomuruoka vaati kovaa työtä, sillä 10 vuotta sitten eivät kauppojen valikoimat olleet sellaisia kuin nykyisin. Tiettyjä tuotteita ei saanut lähikaupan hyllyltä edes toivomalla ja oman pihan kasvimaalla kasvatimme osan vuoden ruokatarpeista- ihan niin kuin teemme nykyäänkin, vaikka kauppojen valikoimat ovat kasvaneet. Ruokamme astui askeleen verran lähemmäs isoäidin aikaista kiireettömyyttä ja toi tullessaan aitoja makuja, alusta loppuun kotona kokattuja herkkuja sekä kosketuksen ruuan alkulähteille, josta lapsemmekin ovat päässeet osallisiksi, sillä ruokamme tulee nykyisin pitkälti luomutiloilta tuoreena ja tuoksuvaisena. Kulkemamme matka oli kivikkoinen ja välillä epäilimme itsekin omia havaintojamme. Olemme kiitollisia erityisesti neuvolatädillemme, joka uskoi meihin ja havaintoihimme ja oli tukenamme silloin, kun oma jaksamisemme oli koetuksella etsiessämme apua lastemme hyvinvointiin. Puhdas ruoka on iso asia.

Itäkeskuksessa Kauppakartanonkatu 14 00930 Helsinki Iloinen, lämmin ilmapiiri turvallisten aikuisten ohjauksessa kasvattaa terveitä punaposkia. Lähtökohtamme on luonnonmukainen lastenhoito ja steiner-pedagogiikka. Päiväkodin arkea värittävät mahdollisuudet musiikki- ja kuvataideilmaisuun. Lapsen onnellisen arjen avaimia ovat rauhallinen päivärytmi ja pienryhmätoiminta kodikkaissa tiloissa. Tarjoamme omassa keittiössä valmistettua terveellistä luomuruokaa.

Teksti ja kuva: Maria Einiö Kirjoittaja on keittiössä ja kasvimaalla viihtyvä kolmen lapsen bloggaava äiti.

www.luomulaakso.fi

Tiedustelut ja ilmoittautumiset www.luomupaivakotikirsikka.net Kirsi Edelmann puh. 050- 351 0950


www.ipanaposti.fi

6

Lääkäri kertoo

Tiesitkö,

että vesirokko voi olla lapsellesi vaarallinen?

V

esirokko mielletään usein vaarattomaksi lastentaudiksi. Sitä se ei kuitenkaan kaikille ole, sillä vesirokon jälkitauteihin kuolee joka vuosi Suomessa 1-2 lasta. Kaikkine oheiskustannuksineen vesirokko tulee yhteiskunnalle myös kalliiksi. Vesirokkorokotetta vaaditaankin kansalliseen rokotusohjelmaan. Vanhemmat mieltävät vesirokon yleensä lastentaudiksi, joka vain pitää sairastaa pois. Tuttavien terveet lapset saatetaan jopa kutsua kylään saamaan vesirokkotartunta, jos tauti jyllää omassa perheessä. Suurin osa sairastaakin vesirokon lapsena. – Alle 5-vuotiaana sairastettu vesirokko on lievempi kuin vanhempana sairastettu. Lapsenakaan se ei kuitenkaan ole täysin vaaraton. Vuosittain vesirokon vuoksi joutuu sairaalaan parisataa lasta, ja osa heistä kärsii

hyvinkin pahoista infektioista, sanoo lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxén. Vesirokko tai sen aiheuttama jälkitauti kuten keuhko- tai aivokuume tai vakava bakteeriinfektio aiheuttaa Suomessa vuosittain 1–2 kuolemaa. Se on siis paitsi ikävän kutiava ja kuumeinen myös kuviteltua kohtalokkaampi vitsaus. Ei ole mahdollista ennustaa kenelle vesirokko on vakava, jopa kohtalokas. Myös täysin terve lapsi voi sairastua vakavaan jälkitautiin. Vesirokko on myös kallis tauti. Se kestää yleensä noin viikon, ja vesirokkoa sairastavan lapsen on oltava pois päivähoidosta tai koulusta. Sairausajaksi kotiin jää yleensä isä tai äiti, joka joutuu olemaan pois töistä keskimäärin kolme päivää. On laskettu, että vesirokko aiheuttaa vuosittain suoria terveydenhuollon kustannuksia kaksi miljoonaa

euroa ja töistä poissaolojen kautta suorat tuottavuuskustannukset nousevat jopa 12 miljoonaan euroon.

Rokotteella kustannussäästöjä ja terveitä päiviä Vesirokkoa vastaan on olemassa rokote, joka ei – toisin kuin esimerkiksi Saksassa tai Yhdysvalloissa – kuulu vielä kansalliseen rokotusohjelmaamme. Asiantuntijat ovat suositelleet vesirokkorokotetta rokotusohjelmaan jo vuosia, mutta koskaan se ei ole mahtunut budjettiraameihin.

Vesirokkorokotteen liittäminen kansalliseen rokotusohjelmaan maksaisi arviolta 4,2 miljoonaa euroa vuodessa. Taudin aiheuttamiin kustannuksiin verrattuna kustannushyöty on kiistaton, sillä investoinnilla saataisiin vuosittain noin 9 miljoonan euron säästöt. Vesirokkorokotteen ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan olisikin Saxénin mukaan tärkeä teko hallitusohjelman peräänkuuluttaman tuottavuuden kasvattamisen kannalta. Neuvolasta saatavalla rokotteella vähennettäisiin lisäksi pienten potilaiden kärsimyksiä ja säästyttäisiin monelta itkulta.

– Tämä on täysin käsittämätöntä, kun otetaan huomioon, millaisia säästöjä rokote pitkällä tähtäimellä toisi, Saxén sanoo.

Lasten omat vitamiinit! Minisun monivitamiini Tähtimarja 200 tabl.

20

64

Lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxén

100 % MERINOVILLA

Minisun D-vitamiini 10 mikrog 100 tabl.

1002

Rela Drops Maitohappobakteeritipat

1897

Rela Drops + D Maitohappobakteeri + D3-vitamiini

2089

Jokainen rakastaa lämpöä Tutustu va valikoimaan alikoimaan ja hanki parasta:

ruskovilla.fi


www.ipanaposti.fi

7

Lääkäri kertoo Pienten lasten vanhemmat tarvitsevat itsekin hoitoa ja hemmottelua jaksaakseen. Kauneushoitola Tuulikissa Bernard Cassiere -kasvohoidot vuoden 2015 loppuun -20%, kun ilmoitat aikaa varatessasi koodin IPANAPOSTI. Ilta-aikoja saa sopimuksen mukaan. Lahjaksi kasvohoitolahjakortit myös -20%. Kortti käytettävä tammi-helmikuun 2016 aikana. Hoitolassa on myynnissä BERNARD CASSIEREN, GEHWOLIN, LAUFWUNDERIN hoitotuotteita kotikäyttöön sekä edulliset, ekologiset BOHO -meikit.

- Lapselle olisi tärkeää nähdä, että vanhempi pitää hyvää huolta myös itsestään. SKY-kosmetologi Tuija Hasu

Lapsen toive on hyvinvoiva vanhempi Mommy & Me:n lastenlääkäri Hanna Roiha kohtaa työssään paljon vanhempia. Hän kysyy usein: Miten sinä toivoisit, että oma lapsesi kohtelisi itseään aikuisena? Kohteletko itse itseäsi nyt samalla tavalla? Hannan arvion mukaan noin 80 % ruuhkavuosiaan elävistä vanhemmista on tänä päivänä väsyneitä tai stressaantuneita. Mommy & Me:ssä tiedostetaan, että lapsen hyvinvointiin vaikuttaa vahvasti koko perheen hyvinvointi. Kantava ajatus onkin nähdä hyvinvoinnin kokonaiskuva ja tarjota monipuolista tukea sekä apua koko perheelle. Mommy & Me tarjoaa saman katon alta erikoislääkäripalvelut, Family Care -palvelut sekä liikunta- ja kurssipalvelut koko perheelle. Family Care -palveluihin kuuluvat monipuoliset vanhempain- ja tunneohjaukset, hierontapalvelut, kiropraktiikka, osteopatia, vyöhyketerapia ja homeopatia. Vanhempia uuvuttavat Hannan mielestä erityisesti yhteiskunnassamme vallitsevat suorituspaineet. - Elämme kulttuurissa, jossa raskaudesta pitäisi palautua hetkessä, ulkonäön tulisi olla hehkeä, kodin kaunis ja siisti. Elämän pitäisi jatkua aivan kuten ennen lapsiakin ja lasten tulisi kehittyä ja käyttäytyä tietyllä tavalla. Tällaiset paineet uuvuttavat enemmän kuin fyysiset tekijät, hän uskoo. Suorituspaineet ovat siirtyneet työelämästä myös perheisiin ja moni elää siinä harhaluulossa, että muiden arki sujuu jotenkin tyylikkäämmin.

Hanna Roihan mukaan lapsen hyvinvointiin vaikuttaa vahvasti koko perheen hyvinvointi.

Kauneushoitola Tuulikki Rapakiventie 10 D 00710 Helsinki www.kauneushoitolatuulikki.fi ajanvaraus: (09) 374 3584 klo 10-17

- Uudessa ja herkässä tilanteessa on helppo lähteä vertaamaan itseään muihin. Usein toisten elämä saattaa näyttää ruusunpunaiselta omaan elämään verrattuna. Kun työpaikoilla ja muuallakin yhteiskunnassamme vallitsee kilpailu ja vertailu, on melko loogista, että sama ilmiö siirtyy myös perhe-elämään. Ennakkoajatuksemme ja suorituspaineemme perheenkin kanssa nousevat. Sen lisäksi, että oman suorituksemme tulisi olla virheetön, altistamme herkästi myös lapsemme paineille, Hanna sanoo.

Lapsi oppii ensisijaisesti esimerkistä Lapsi oppii ensisijaisesti esimerkkimme kautta. Jos sanomme toista ja käyttäytymisemme kertoo toista, lapsi kokee tilanteen hyvin ristiriitaisena. - Lapselle olisi tärkeää nähdä, että vanhempi pitää hyvää huolta myös itsestään. Olisi myös terveellistä, jos vanhemmatkin tunnustaisivat heikkoutensa. Että kaikki ei aina olekaan niin täydellistä ja se on ihan ookoo. Se on elämää. Vanhempien väsymys näkyy käytännössä esimerkiksi vähentyneenä jaksamisena lasten kanssa, jolloin pinna on herkästi kireällä. - On ihan selvää, että aistimme heti esimerkiksi puolisostamme, kun hän tulee luoksemme kiukkuisena. Ääni on pingottunut, kehonkieli hermostunutta ja niin edelleen. Lapset aistivat hyvin herkästi vanhempiensa tunnetilat, vaikka usein jostain syystä luulemme, että pystymme heitä jotenkin harhauttamaan. Ilmiöstä syntyy helposti itseään ruokkiva kierre. Kun olemme kireinä, reagoimme tunteenpurkauksilla, emmekä tee enää tiedostavia valintoja. Lapsi hämmentyy ja testaa käyttäytymisellään sitä, missä vaiheessa oikein alat huolehtia itsestäsi paremmin? Mommy & Me on syntynyt toiveesta tarjota kokonaisvaltaista ja välittävää terveydenhoitoa perheille. Usein jo pienillä valinnoilla voidaan saada aikaan suuria positiivisia vaikutuksia. Hanna Roiha Lisätietoja: www.mommyandme.fi

www.fiksumuksu.com


www.ipanaposti.fi

8

Hyvinvointi

Homeopatia H

omeopatiaa voi käyttää apuna akuutteihin tilanteisiin ( esim. tulehdukset, tapaturmat, pelästymiset/shokkitilat, kipureaktiot, valvomisen aiheuttamat oireet: pahoinvointi, uupumus), tai rakennehoitona, jolloin hoidon avulla vahvistetaan elimistöä niin ettei se jatkossa reagoisi esim. allergisoiviin aineisiin tai saisi tulehdusreaktiota vaikka altistuisi viruksille ja bakteereille. Homeopaattinen hoito perustuu ”samankaltaisuuden lakiin” eli iso määrä kyseistä ainetta saisi aikaan samat oireet mitä homeopaattisella lääkeainemäärällä taas hoidetaan. Lapsiperheiden käytetyimpiä homeopaattisia lääkeaineita ovat Chamomilla, Pulsatilla, Aconitum ja Arnica. Chamomilla auttaa koviinkin kipuihin, kuten koliikkiin, hampaiden puhkeamisen aiheuttamaan kipuun. Se rauhoittaa myös lapsen mieltä jos kipu saa

aikaan ärtyneisyyttä ja levottomuutta. Chamomillaa tarvitsevan lapsen tunnistaa siitä, että hän haluaa kaikkea mutta mikään ei kelpaa. Hän paiskoo tutit ja lelut ja on ärtyisä. Pulsatilla-lapsi taas hakee lohtua ja viihtyy sylissä ja on hyvinkin poloinen ja itkee jos jää hetkeksikin yksin. Pulsatillaa käytetään esim. korvatulehduksien hoidossa, mutta myös tilanteissa kun lapsi aloittaa päivähoidossa ja ikävöi vanhempiaan. Tässä onkin esimerkki miten homeopaattiset lääkeaineet hoitavat sekä fyysisiä että psyykkisiä tiloja. Aconitum on paras lääkeaine tulehdusten alkuvaiheessa. Ensioireiden ilmaannuttua kun ottaa aconitumin, voi säästyä koko flunssalta tai virtsatietulehdukselta. Arnica on ensiapupilleri tapaturmien jälkeen: isompien jälkeen voimakkuus C 200, pienempien jälkeen C30. Äidille ja isällekin löytyy paljon hyviä homeopaattisia lääkeaineita. Raskauden, synnytyksen ja imetyksen aiheuttamat

Tervetuloa lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaaksi! Kun lapsiperheen arjessa tulee vastaan tilanteita, joissa omat kädet eivät riitä, me tulemme apuun. Tuemme perheenne voimavaroja yllättävissä elämäntilanteissa ja tarjoamme käytännön apua silloin, kun se on tarpeen.

Homeopatiassa kartoitetaan lapsen tila haastattelemalla vanhempia, sekä tarkkailemalla lapsen toimintaa ja käyttäytymistä. Siksi tärkeää, että pikkupotilaat ovat itsekin vastaanotolla mukana. Kuvassa homeopatiahaastattelussa Liina ja Sanna Kujanpää. hormonimyllerrykset ovat voimakkaita. Sepia tasapainottaa hormonitoimintaa ja auttaa jos äidille alkaa tulla tunne että ”koko elämä yhtä puurtamista” ja tulisi lisäksi unihäiriöitä, ilottomuutta, haluttomuutta tai synnyksen jälkeistä masennusta. Ignatia taas auttaa tilaan jossa olo stressaantunut, hermostunut, kiireinen ja asiat ärsyttää.

kannattaa käydä homeopaatin vastaanotolla. Väärillä lääkkeillä voi sotkea elimistöä. Oikein valittu lääke taas voi olla ”avain onneen”: tasapainoon, terveyteen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Jotta löytyy sopiva, juuri oikea homeopaattinen niin lapselle, äidille kuin isällekin,

www.kolumbus.fi/anne.vuotari Facebook: Luontaishoitola Anne Vuotari

Anne Vuotari, (homeopaatti, vyöhyketerapeutti, hieroja)

Hoivapalvelut

Med Group luo tasa-arvoista hyvinvointia Med Group on suomalainen, valtakunnallisesti toimiva terveydenhuoltoalan yritys. Päätoimialamme ovat lääkäripalvelut, hoiva- ja sosiaalipalvelut, suun terveydenhuolto sekä ensihoito. Toimimme julkisen sektorin luotettavana ja tehokkaana kumppanina varmistaen, että laadukkaat, tasa-arvoiset hoitomahdollisuudet ovat kaikkien ulottuvilla. Tukea perheesi tarpeiden mukaan Lapsiperheiden kotipalvelumme sisältö suunnitellaan joustavasti sen mukaan, millaiset perheenne tarpeet tällä hetkellä ovat. Luotettavilla hoitajillamme on erityisosaamista haastaviinkin tilanteisiin ja kokemusta erilaisia erityistarpeita omaavien lasten hoidosta. Lastenhoidon lisäksi voitte saada meiltä myös kodinhoitoapua. Tärkeintä on, että palvelumme auttaa perhettänne parhaalla mahdollisella tavalla. ą Meillä on koulutetut, ammattitaitoiset työntekijät. ą Räätälöimme kotipalvelun yksilöllisesti. ą Palvelumme on saatavilla jopa muutaman päivän varoitusajalla.

Terveiset hoitajiltamme:

Parasta työssäni on se, kun näkee lasten hymyilevän. Heidän iloisuudestaan saa tosi paljon itselleenkin voimaa ja energiaa. Viimeisin lapselta saamani palaute oli: Minä haluan, että sinä jäät koko päiväksi! Karoliina, Lapsiperheiden kotipalvelu

Aina voi soittaa ja kysyä apua. Semmoista tilannetta ei olekaan, jossa emme auttaisi. Monet vanhemmat eivät tiedä tällaisen mahdollisuuden olemassaolosta, mutta asiakkaaksi tultuaan he ovat ottaneet palvelun ilolla vastaan. Johanna, Lapsiperheiden kotipalvelu

Asiantuntevaa apua palvelukoordinaattoriltamme

Hoivapalvelut

Palvelukoordinaattorimme on tavoitettavissa juuri teitä varten. Vastaamme mielellämme kysymyksiinne ja autamme palveluumme liittyvissä ongelmatilanteissa.

09 7597 8564 6559 ą Soita 09 7364


www.ipanaposti.fi

9

Apua arkeen

OLETKO UUPUNUT? Tule kokeilemaan miltä tuntuu kun keho rentoutuu ja mieli rauhoittuu. Uusille asiakkaille ensimmäinen käynti veloituksetta.

28-vuotias Karoliina on ehtinyt hoitaa lapsia jo yli kymmenen vuoden ajan. Hänellä on kokemusta myös vanhustenhoidosta, mutta työ lasten kanssa on kuitenkin vienyt enemmän mukanaan.

Lasten iloisuus antaa itsellekin energiaa Karoliinalla on pitkä kokemus lastenhoidosta sekä päiväkodissa että kotiympäristössä. Med Groupin lapsiperheiden kotipalveluissa hän pitää siitä, että voi tukea lasten yksilöllistä kehitystä.

Lastenhoitaja jo pienestä pitäen Med Groupin lapsiperheiden kotipalvelussa työskentelevä Karoliina on aina pitänyt lapsista. Hän oli jo pienenä kiinnostunut lasten hoitamisesta, joten uravalinta ei aiheuttanut turhaa päänvaivaa. – Jo lapsena leikimme usein, että olin opettaja ja muut oppilaita. Kun olin käynyt lukion, hain lähihoitajakouluun, Karoliina muistelee. 28-vuotias Karoliina on ehtinyt hoitaa lapsia jo yli kymmenen vuoden ajan. Hänellä on kokemusta myös vanhustenhoidosta, mutta työ lasten kanssa on kuitenkin vienyt enemmän mukanaan. Med Groupilla Karoliina aloitti keväällä 2014. – Jo aikaisemmin olin työskennellyt MLL:n kautta perheissä ja tehnyt työtä päiväkodeissa sekä ryhmäperhepäiväkodeissa. Pidän kuitenkin enemmän perheissä tehtävästä työstä, sillä siinä pystyy paremmin tukemaan lapsen yksilöllistä kehitystä, Karoliina kertoo.

Mukana perheiden arjessa Karoliinan tyypillinen työpäivä koostuu kahdesta tai kolmesta asiakasperhekäynnistä, jotka ovat keskimäärin 3–4

tunnin pituisia. Päiviin kuuluu lasten kanssa ulkoilua, syömistä ja leikkimistä – aivan tavallisia arkirutiineja. – Minulle on muodostunut ”omia” perheitä, joiden luona käyn joka viikko. Lapsille on kiva, että perheessä käy aina sama hoitaja, Karoliina sanoo. Asiakaskunta on monimuotoista: on niin vaippaikäisiä kuin teinejäkin, ja perusterveiden lasten lisäksi joukossa on muutamia kehitysvammaisia. Karoliinalla on lähihoitajakoulutuksensa ansiosta terveydenhuollon osaamista ja hän on myös käynyt ensiapu- ja lääkehoidon koulutuksen. – Perheet kuitenkin tuntevat oman lapsensa parhaiten ja usein he itse perehdyttävät siihen, miten heidän lapsensa kanssa toimitaan.

”Haluan, että jäät koko päiväksi!” Parasta työssä on Karoliinan mielestä yksinkertaisesti lasten kanssa touhuaminen. – Se, kun näkee lasten hymyilevän. Heidän iloisuudestaan saa itselleenkin voimaa ja energiaa. Viimeisin lapselta saamani palaute oli: ”Minä haluan, että sinä jäät koko päiväksi!”, Karoliina kertoo. Karoliina haluaa kannustaa lapsiperheiden vanhempia käyttämään kotipalvelua rohkeammin. – Se, että vanhemmat saavat omaa aikaa, tuo piristystä arkeen ja tukee lapsen kehitystä. Lapsi saa ympärilleen vanhempiensa lisäksi muitakin aikuisia ja hän saa huomiota, jota ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa.

0400 566 292 Päivärinnankatu 4 Helsinki - Töölö www.hierontaterapeutti.fi


www.ipanaposti.fi

10

Isyys

”Mitä on olla isä 2010-luvun Suomessa? Lapselliset miehet -blogissa seitsemän isää avaa vanhemmuuden teemoja. Sunnuntaisin blogissa on vierailevia kirjoittajia. Blogin tavoitteena on antaa sanoja ja normalisoida miesten vanhemmuuspuhetta.”

Miehet

ottakaa vastuuta kotona

Ä

itiydessä kaikki, mikä on pois täydellisyydestä, on huonoutta ja miinusta. Isyydessä kaikki, mikä ylittää nollan, on hyvää ja plussaa. Äidin tulee olla täydellinen ollakseen hyvä, mutta isä on hyvä, jos hän tekee tai yrittää tehdä edes jotakin. Näin näyttävät monet ajattelevan. Näyttää myös siltä, että äidit imevät ympäristöstään äitiyteen liittyviä signaaleja paljon herkemmin kuin isät isyyteen liittyviä. Kestovaipat, tutin käyttö, ruokavalio tai melkein mikä tahansa vanhemmuuteen liittyvä aihe saa uskonnolliset mittasuhteet huomattavasti helpommin äitien kuin isien puheenparressa. Toisinaan tuntuu siltä, että on olemassa vain yksi oikea äitinä olemisen tapa, äitiysuskonto, josta kiinni pitämällä äiti ja lapsi pelastuvat. Äitiys haukkaa naisen identiteetistä isomman siivun kuin isyys miehen. Äitiys yhdistää naisia vahvemmin kuin isyys miehiä. Sen voi huomata nopeasti vaikka vilkaisemalla vauvalehtien keskusteluita. Naiset emansipoituivat 60-luvulla kodin ulkopuolella. Emansipaatio on vielä kesken, sillä sen lisäksi, että naisten

odotetaan olevan täysipainoisesti työmarkkinoilla, he joutuvat liian usein kantamaan vastuun kodista ja hoivasta. 2010-luvulla miesten olisi aika kasvaa alaikäisestä avustavasta isästä täysi-ikäiseksi vanhemmaksi, joka kykenee paitsi tekemään kotitöitä, myös kantamaan vastuuta. Tutkimusten mukaan se hyödyttäisi monin tavoin lasta, lapsen äitiä, miestä itseään ja koko yhteiskuntaa. Jos miehet ottaisivat rohkeasti roolia kodin ja lasten elämässä, naisten taakka pienenisi. Jos naiset antaisivat odotusten ja paineiden valua harteiltaan kuin veden hanhen selästä, heidän elämänsä helpottuisi. Siispä miehet, emansipoitukaa! Ottakaa lempeän päättäväisesti puolet vastuista ja kotitöistä! Ja naiset, hellittäkää, laskekaa rimaa, antakaa miehille mahdollisuuksia! Ja älkääkä vain unohtako, että olette ihania! Topi Linjama Pelastakaa Lapset ry

”Naiset olette ihania!”

www.lapsellisetmiehet.blogspot.com


www.ipanaposti.fi

11

Parisuhde

Pariterapia

P

ariterapian tavoitteena on lisätä vastavuoroista vuorovaikutusta parisuhteessa ja tiedostaa, tutkia ja ratkaista parisuhdetta kuormittavia ja haastavia yksittäisiä tapahtumia ja ilmiöitä. Pariterapiassa selvitetään aluksi osapuolien kokemat haasteet ja toiveet liittyen parisuhteeseen ja pariterapiaan. Tämän jälkeen lähdetään sanoittamaan ja etsimään parisuhteessa vaikuttavia tekijöitä, joiden kohtaaminen ja selvittäminen parantavat parisuhteen laatua. Tarkoituksena on lisätä kiinnostusta ja ymmärrystä toinen toista kohtaan, joka mahdollistaa molemminpuolisen kuulluksi tulemisen tunteen ja kokemuksen. Tämän lisäksi tarkastellaan esimerkiksi riitojen dynamiikkaa ja selvitetään syitä niiden taustalla. Usein paljastuu tapahtumia ja asioita, jotka nousevat yhä uudelleen pintaan riitatilanteissa. Yksi pariterapian tavoite on oppia riitelemään rakentavasti. Tämä edellyttää opettelua ja niiden asioiden jakamista pariterapiassa, joista ei vielä pystytä puhumaan ilman sellaista riitaa, joka ei johda rakentavaan lopputulokseen, vaan lisää

toivottomuuden ja yksinäisyyden tunnetta molemmilla osapuolilla. Pariterapia on myös mahdollisuus selvittää vastaus kysymykseen haluanko erota vai lähteä selvittämään haasteita ja mahdollisesti jatkaa parisuhteessa? Myös erotilanteissa on tärkeää ymmärtää ja tulla tietoiseksi parisuhteen merkityksestä ja eroon johtaneista syistä, sillä tämä helpottaa elämän jatkamista eteenpäin uudessa elämäntilanteessa. Erityisen tärkeää tämä on silloin kun vanhemmuus jatkuu eron jälkeen. Jokainen prosessi toteutetaan turvallisessa vuorovaikutussuhteessa yksilöllisesti ja suunnitelmallisesti yhdessä asiakkaiden kanssa heidän tavoitteensa huomioon ottaen. Paripsykoterapiaprosessin kesto määräytyy aina yksilöllisesti muutamasta käyntikerrasta pidempiin prosesseihin riippuen sekä käsiteltävien asioiden ja tapahtumien luonteesta että asiakkaiden tavoitteista pariterapian suhteen. Teksti: Iiro Leino, Psykoterapeutti- VET, työnohjaaja / Psykoterapiakeskus Jukola Oy.

Kaikelle mistä välität jo 90 vuotta

Onko joku asia sinulle erityisen rakas ja tärkeä? Katsotaan yhdessä, miten se parhaiten turvataan. Ota yhteyttä. Soita 010 80 81 88* tai tule käymään. Lähimmän toimipisteemme löydät osoitteesta folksam.fi. *Kiinteästä linjasta 8,35 snt/puhelu + 3,2 snt/min. Matkapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 19,2 snt/min.


www.ipanaposti.fi

12

Ooppera

Taidetuokioita perheen pienimmille

Kansallisoopperassa

K

ansallisoopperassa on pitkät perinteet eri-ikäisten yleisöjen kanssa työskentelyyn. Taidetehtaan päänäyttämöllä nähtävien oopperoiden ja balettien lisäksi ohjelmaa järjestetään säännöllisesti lämpiötiloissa, kouluissa, hoivakodeissa ja vierailunäyttämöillä. Osallistujien ikähaarukka on nollasta sataan. Oopperatalolla nähdään runsaasti lapsille suunnattuja esityksiä sekä työpajoja, joissa pääpaino on itse tekemisellä ja kokemisella. Alle kouluikäisten taidetuokiot tarjoavat taide-elämyksiä vauvasta lähtien, vanhempien viihtymistä unohtamatta. Perheen pienimmille suunnatut Vauvojen taidetuokiot tavoittavat vuosittain n. 1800 kokijaa 30- minuuttisten taidehetkien kautta. Vapaapääsyiset tuokiot järjestetään yhteistyössä Sibelius-Akatemian varhaismu-

siikkikasvatuksen opiskelijoiden kanssa, ja ne kattavat kaikkea vauvaorkesterissa soittamisesta ballerinan ihasteluun ja musiikin parissa rentoutumiseen. Tuokioita järjestetään kahdelle ikäryhmälle: 0–9- kuukautisille ja 10–18-kuukautisille lapsille. Suuren suosion takia tuokioihin tulee ilmoittautua ennalta hyvissä ajoin Oopperan nettisivuilla. Keväästä 2016 lähtien oopperamaistiaisia tarjotaan myös 2–4-vuotiaille Taaperoiden taidetuokioissa. Pienoismalliteatterissa nähtävissä esityksissä oopperoiden tärkeimmät tapahtumat ja tarttuvimmat laulut tiivistyvät 20 minuuttiin. Tammikuussa ensiesityksensä saa taaperoiden makuun sovitettu versio Taikahuilusta. Myös esikouluikäiset lapset pääsevät tutustumaan Taikahuiluun alkuvuoden 2016 Lasten taidetuokioissa. Puolentoista tunnin työpajoissa 5–6-vuotiaat näyttelevät, soitta-

Kuvaaja: Mirka Kleemola vat, tanssivat, maskeeraavat ja askartelevat päänäyttämön ohjelmiston tunnelmissa. Loppukeväästä Lasten taidetuokioiden aiheena on tarunomaiseen Intiaan sijoittuva baletti Bajadeeri. Taidetuokiot ovat säännöllinen osa Oopperan yleisötyötä. Alle kouluikäisille tarjottavan ohjelman ohella yleisötyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä eri taidelaitosten ja koulujen kanssa, alakoulusta yliopistota-

solle. Koululaisoopperat, lämpiöbaletit ja tanssiprojektit kiertävät aktiivisesti myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tutustu lapsille suunnattuun ohjelmistoon ja yleisötyöhön tarkemmin osoitteessa

www.ooppera.fi

Kansallisoopperan taidetuokiot alle kouluikäisille

Vauvojen taidetuokiot 0–18 -kuukautisille

Taaperoiden taidetuokiot 2–4 -vuotiaille

Sylivauvat (0–9 kk) 19.–22.1. klo 10.00 / 11.30 / 13.00 / 14.30 1.–4.3. klo 10.00 / 11.30 / 13.00 / 14.30 9.–12.5. klo 10.00 / 11.30 / 13.00 / 14.30

25.–26.1. klo 14.30 15.–16.2. klo 14.30 14.3. klo 14.30 25.–26.4. klo 14.30 16.–17.5. klo 14.30

Alminsalin lämpiö Kesto 30 min

Konttaavat (10–18 kk) 2.–5.2. klo 10.00 / 11.30 / 13.00 / 14.30 22.4., 25.–27.4. klo 10.00 / 11.30 / 13.00 / 14.30

Parvilämpiö Kesto 20 min

Liput 9/7 €, Oopperan lipunmyynti ja Lippupiste

Ilmoittautuminen www.ooppera.fi

Lasten taidetuokiot 5–6 -vuotiaille Parvilämpiö Kesto 1 t 30 min

8.–9.2. klo 14.30 musiikki 7.–8.3. klo 14.30 draama 20.–21.4. klo 14.30 tanssi 9.–10.5. klo 14.30 maskeeraus Liput 9 €, Oopperan lipunmyynti ja Lippupiste

tai kysy lisää: yleisotyo@opera.fi


www.ipanaposti.fi

13

Kirjallisuus

Taas pienet tontut liikkuu Ikäsuositus 7+ Finlandia Junior -ehdokas

Ikäsuositus 5+ Siri Kolu. Kuva: Mirva Kakko. Otava

Lastenkirjoista

Ikäsuositus 9+

saa monenlaisia roolimalleja – Lapset ovat ihana yleisö. Heille kirjoittaminen on suuri etuoikeus. En kuitenkaan kerro tarinoita aikuisena lapsiyleisölle, vaan tavoitan kirjoittaessani lapsen minussa. Se on elävöittävä ja ihmeellinen tapa elää, enkä koskaan halua olla ilman sitä, sanoo kirjailija Siri Kolu. Hänet tunnetaan muun muassa kouluikäisille suunnatusta seikkailukirjasarjastaan Me Rosvolat. Me Rosvolat -kirjoissa tyttö- ja naishahmot toimivat siinä missä miehet ja pojatkin, vaikka seikkailukirjat on totuttu ajattelemaan poikien lajityypiksi. Päähenkilö Vilja on älykäs ja neuvokas hahmo. Kolu kertoo, että alun perin kirjasarja on vastaus hänen oman Martti-poikansa toiveeseen saada iltasaduiksi seikkailutarinoita. Päähenkilön oli nimenomaan oltava tyttö. – Minusta viisivuotiaan pojan viisaus on tässä aikuisia syvempää. Kuka sanoo, että päähenkilön pitää olla samanlainen kuin lukija? Lukemalla opimme empatiaa ja voimme oppia siitä, miten toiset maailman kokevat. Kiinnostava seikkailu vie mukanaan, oli päähenkilö kumpaa sukupuolta tahansa. Ylipäätään Kolu toivoo lastenkirjallisuuden hahmoihin vaihtoehtoja ja monipuolisuutta. Suomalaisissa lasten- ja nuortenkirjoissa on hänen mukaansa hyviä roolimalleja sekä tytöille että pojille. Toiminnallisia tyttösankareita on Me Rosvoloiden lisäksi vaikkapa

Veera Salmen Puluboi -kirjoissa ja Paula Norosen Supermarsuissa.

Ikäsuositus 9+

– Poikahahmoihin toivoisin lisää runollisia ajattelijoita ja ikäänsä lapsellisempia poikia. Ehkä siksi, että juuri sellaisen roolimallin löytäminen kymmenenvuotiaalle pojalleni olisi tärkeää. Kaikki pojat eivät ole toimintasankareita eivätkä kaikki tytöt söpöjä glitterkeijuja. Kolu sanoo, ettei keksi lapsille kirjaa parempaa tapaa opetella turvallisesti erilaisia tunteita. Kirjat antavat lapsille ja aikuisille yhteisiä hetkiä ja keskustelumahdollisuuksia sen jälkeenkin, kun ääneenluvun tarvetta ei enää ole. Hän vinkkaa, että kirjallisuudessa on juurta yhteiseen ajanvietteeseen laajemminkin. – Mikään ei ole niin hieno tapa aloittaa viikonloppua kuin matkustaa yhdessä kirjastoon ja valita herkullista luettavaa! Muutenkin kirjoista pitää tehdä Kolun mukaan lapsille mukava ja hauska asia. Jos aikuiset saavat nauttia kirjan kanssa teetä ja suklaata, miksi lapset eivät saisi lukea sängyllä köllötellen ja herkkuja syöden? Teksti:Suvi Holopainen

Myös äänikirjana


www.ipanaposti.fi

14

Kulttuuri

Suomenlinna tutuksi

Linnoitustonttu Kaarlen kanssa

K

ukas tuolta saapuukaan hiippalakki hulmuten. Sehän on Linnoitustonttu Kaarle. Hän saapui Viaporiin jo kauan sitten 1700-luvulla, silloin kun linnoitusta vasta rakennettiin. Hän on kaikkien ystävä, niin isojen kuin pienten. Hän pitää tarinoista ja tuntee hyvin linnoituksen historian ja sen hämärät bastionit ja kiviset muurit. Tämä iloinen ja ystävällinen tonttu-ukko tavataan Linnoitustonttu Kaarlen tonttupolulla joulun alla Suomenlinnassa. Kierros tarjoaa uudenlaista ohjelmaa lapsiperheille linnoitusalueella. Linnoitustonttu Kaarlen kierroksella ratkotaan tehtäviä ja kuullaan linnoituksen elämästä eri aikoina. Kaarlen opissa lapset voivat tutustua hauskalla tavalla Suomenlinnaan yhdessä vanhempiensa kanssa. Tonttupolun reitti kulkee eri puolilla Suomenlinnaa. Kierrokset viikonloppuisin 5.12.-20.12.2015 (ei 6.12) kello 13.30 sekä loppiaisena 6.1.2016 kello 10.00 ja 13.30. Kierros alkaa Rantakasarmin matkailuneuvonnalta. Kierros Kaarletontun seurassa mukailee Linnoitustontun reittiä, jota voi seurata myös omatoimisesti 28.11.2015-6.1.2016.

Suomenlinnassa seikkaillaan myös ensi vuonna ja kesälle 2016 valmistuu uusi seikkailukierros Kuningas ja kadonnut kruunu. Suomenlinnan lastenkierros on interaktiivinen esitys, joka kertoo elävästi ja hauskasti UNESCO:n maailmanperintökohteesta Suomenlinnasta ja sen historiasta sekä 1700-luvun elämästä. Suomenlinnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748. Linnoitus rakennettiin Ruotsin meripuolustuslinnoitukseksi ja laivastotukikohdaksi. Suomenlinnan seikkailukierros vie lapset vanhempineen jännittävälle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Kierroksella kuljetaan ympäri linnoitusta ja päästään myös yleisöltä muutoin suljettuihin tunneleihin. Kierroksen päähahmona nähdään kuningas Kustaa III. Kierroksia järjestetään tilauksesta ryhmille touko-elokuussa ja säännölliset esitykset ovat kesä-elokuussa. Suomenlinnaan voi tutustua ensi kesänä aikamatkoin paitsi linnoituksessa samoillen myös merellä. Suomenlinnassa on rakennettu viime vuosien aikana amiraali Fredrik Henrik af

Chapmanin 1700-luvun rakennuspiirustuksien mukainen tykkisluuppi. Chapman oli ruotsalainen laivasuunnittelija, joka suunnitteli Viaporin saaristolaivastoon aluksia, kuten saaristofregatteja ja tykkisluuppeja. Tykkisluuppi oli matalakulkuinen vahvasti aseistettu alus, jota voitiin purjehtia ja soutaa. Ensi kesänä tykkisluuppi Dianalla voi lähteä meriseikkailulle Suomenlinnan lähivesille. Purjehduksen aikana tutustutaan tykkisluuppi Dianaan ja 1700-lukuun draaman keinoin ja leikin avulla. Luvassa on vauhdikas ja jännittävä laivamatka valistusajan Viaporiin. Purjehduksen aikana opetellaan myös Viaporin saaristolaivaston aluksella tarvittavia taitoja, kuten köysien vyyhteämistä ja solmuja sekä signaalimerkkejä. Lisätiedot: Ehrensvärd-seura, (09) 684 1850, guidebooking@suomenlinnatours.com www.suomenlinnatours.com www.facebook.com/suomenlinnanlastenkierros

OHJELMAA LAPSIPERHEILLE SUOMENLINNASSA JOULUN AIKAAN Linnoitustonttu Kaarlen tonttupolku Viaporissa

Linnoitustonttu Kaarlen tonttupolun aikana ratkotaan tehtäviä ja kuullaan linnoituksen elämästä eri aikoina. Kaarlen opissa lapset vanhempineen voivat tutustua hauskalla tavalla Suomenlinnaan. Tonttupolku on koko perhelle sopiva ohjelma. Kierrokset: 5.12., 12.12., 13.12., 19.12. ja 20.12.2015 kello 13.30. Loppiaisena 6.1.2016 kello 10.00 ja 13.30. Kierros alkaa Rantakasarmin matkailuneuvonnalta. Kesto: noin tunti. Hinta: 5 € / hlö. Huom. Lapsilla tulee olla oma aikuinen mukana kierroksella. Varustautuminen: säähän sopiva ulkoiluvaatetus ja hyvät jalkineet Lisätiedot ja lippuvaraukset: Ehrensvärd-seura (09) 684 1850, guidebooking@suomenlinnatours.com

KESÄLLÄ 2016 seikkaillaan maalla sekä merellä Kuningas ja kadonnut kruunu on historiallisiin tosiseikkoihin perustuva seikkailukierros, joka vie lapset (6–13 v.) vanhempineen jännittävälle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Kesän seikkailukierrokset ovat kesä-elokuussa. Tilauskierrokset ryhmille 6.5.2016 alkaen. Valistusajan meriseikkailu tykkisluuppi Dianalla Suomenlinnan lähivesillä. Pur-

jehduksen aikana tutustutaan tykkisluuppi Dianaan ja 1700-lukuun draaman keinoin ja leikin avulla. Purjehdukset kesällä 2016. Tiedustelut: Ehrensvärd-seura, 09 - 684 1850, guidebooking@suomenlinnatours.com

Lue lisää: www.suomenlinnatours.com www.facebook.com/suomenlinnanlastenkierros


www.ipanaposti.fi

15

Luonto

Milja ja Kreikan

merikilpikonnat Kreikan valkeilla hiekkarannoilla viihtyvät niin turistit kuin uhanalaiset merikilpikonnat. Yhteiselo ei suinkaan ole aina ongelmatonta. Milja Heimbergin vei Kreikkaan auringonpalvonnan sijaan auttamisen halu.

M

aailman seitsemästä merikilpikonnalajista kolme elää Välimerellä. Näistä yksi, valekarettikilpikonna, pesii Kreikassa. Sen tärkeimmät pesimärannat ovat Zakynthoksen saarella, Kreetalla ja Peloponnesoksen niemimaalla. Merikilpikonnat viettävät suurimman osan ajastaan meressä – ne ruokailevat, nukkuvat ja pariutuvat vedessä. Maalla ne käyvät ainoastaan munimassa. Valekarettikilpikonna syö kaikenlaisia hitaita mereneläviä: meduusoja, mustekaloja ja simpukoita. Kilpikonna hengittää keuhkoilla, ja siksi sen täytyy käydä pinnalla hengittämässä muutaman tunnin välein. Valekarettikilpikonnan aikuistuminen kestää 30 vuotta, ja se elää nuoruusvuotensa Välimerellä vaeltaen. Aikuisena naaraat suunnistavat takaisin munimaan rannalle, jolla ne ovat kuoriutuneet. Vuosikymmenien aikana ranta on voinut muuttua paljon: aikoinaan autiolle hiekkarannalle on ehkä rakennettu tie ja sen viereen hotelleja ja baareja.

Kilpikonnaemojen öinen valtakunta Auringonpalvojien päivisin valtaamat rannat muuttuvat öisin emokilpikonnien valtakunnaksi. Isokokoinen aikuinen kilpikonnanaaras painaa noin 70 kiloa, joten öisestä vierailusta jää rantahiekkaan selvät jäljet. Aina kilpikonna ei tee pesää, sillä se häiriintyy helposti äänistä tai valoista.

Milja ja Shannon kaivavat kilpikonnan pesää. Valkoinen piste kuvan keskellä on top egg eli pesän ylin muna. Sen alla on noin sata kilpikonnanmunaa. Silloin se kiirehtii takaisin mereen ja tulee ehkä seuraavana yönä takaisin katsomaan, olisiko rannalla rauhallisempaa. Kilpikonnanaaras munii rantahiekkaan kaivamaansa pesään noin sata valkoista, nahkakuorista munaa. 7–10 viikon kuluttua poikaset kuoriutuvat pesästä ja kaivavat tiensä hiekan läpi maanpinnalle. Tähtien valo opastaa ne merelle, jossa ne aloittavat merielämänsä uimalla kauas rannasta.

Vapaaehtoistyötä auringon paahteessa Milja Heimberg osallistui viime kesänä kilpikonnien suojeluprojektiin Peloponnesoksen niemimaalla Kreikassa. Milja kertoo, että hienointa oli aamukierrokselle osallistuminen, vaikka pitikin herätä viideltä aamulla. – Oli todella kivaa lähteä rannalle etsimään kilpikonnien jälkiä. Kun löysimme jäljet, kaivoimme rantahiekkaa varovasti käsillä. Harmittavinta oli, jos kaivoimme turhaan, joskus yli tunninkin, mutta emme löytäneet pesää. Aamukierros aloitettiin auringon noustessa, mutta rannalla tuli nopeasti hyvin kuuma. Kilometrien pituisen hiekkarannan pehmeässä rantahiekassa oli myös melko raskasta kävellä. – Siihen tottui nopeasti, vaikka ensimmäisellä kerralla tuntui, että tuuperrumme maahan väsymyksestä, Milja muistelee.

Taide- ja musiikkipäiväkoti

ANKKURINAPPI

Itäväylän ja hyvien kulkuyhteyksien varrella, pienessä päiväkodissa seikkailemme

TAITEILUN, MUSIIKIN, RETKEILYN JA ELÄMYSTEN PARISSA

Merellisessä Herttoniemenrannassa, monipuolisten ulkoilumahdollisuuksien äärellä ja innostavassa ilmapiirissä; lapselle hyvä kasvuympäristö.

Laivalahdenkaari 18 D ja Kaivolahdenkatu 8, 00810 Helsinki e-mail: paivakotiankkurinappi@suomi24.fi www.ankkurinappi.net Tiedustelut puh. 040-8410 769

Pesän löytyminen oli aina hieno hetki. Pesän päälle rakennettiin metalliverkosta ja bambuputkista suojus. Verkon alla kilpikonnan munat saivat kehittyä suojassa pedoilta ja häiriöiltä. Kurjinta oli, että joinakin aamuina ei löytänyt yhtään mitään – ehkä vain yhdet emokilpikonnan jäljet tai ei niitäkään. – Silloin alkoi huolestuttaa kilpikonnien puolesta, Milja kertoo. Kilpi ei suojaa kaikelta Valekarettikilpikonnat ovat uhanalaisia ja tarvitsevat suojelua. Merikilpikonnien suojelujärjestö Archelon auttaa kilpikonnia Kreikassa monella tavalla. Järjestön vapaaehtoiset osallistuvat kilpikonnien suojeluun rannoilla ja kertovat niistä turisteille, niin että ihmiset tietävät lomailevansa pesimärannalla. Lisäksi Archelonilla on Ateenan lähellä kilpikonnien hoitokeskus, jossa hoidetaan sairaita ja haavoittuneita eläimiä. Järjestö tekee yhteistyötä esimerkiksi kalastajien kanssa, jotta kalastajat ilmoittaisivat löytämistään haavoittuneista kilpikonnista. Archelon myös tutkii kilpikonnia suunnitellakseen mahdollisimman tehokkaita tapoja niiden auttamiseksi. [P.S.Merikilpikonnien auttamiseksi ei tarvitse lähteä Kreikkaan asti: Archelonin nettisivuilta www.archelon.gr löytyy monia tapoja auttaa. Voit esimerkiksi ”adoptoida” kilpikonnan poikasen! Milja ja Kreikan merikilpikonnat

Sieppo vie seikkailuun! Sieppo, Suomen ainoa lasten luontolehti, nappaa mukaansa seikkailuun – aarnimetsiin, merten syvyyksiin, takapihan vesilätäkköön. Sieppoa tehdään ympäristökasvatuksen uusimpia tuulia aistien ja perinteikästä lastenlehtikulttuuria kunnioittaen. Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvää Sieppoa julkaisee Luonto-Liitto ry. Vuosikertatilauksen hinta on 25 € jäsenille ja 35 € muille. Tilaukset: www.luontoliitto.fi/liity • www.sieppo.fi


www.ipanaposti.fi

16

Helsingin päivähoito Tervetuloa esiopetukseen Lapsen on osallistuttava vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuotena. Vastuu lapsen osallistumisesta on huoltajalla. Oikeus esiopetukseen on myös seitsemänvuotiailla, joiden koulunkäynnin aloittamista on siirretty vuodella sekä niillä viisivuotiailla, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta. Helsingissä suomenkielistä esiopetusta järjestetään useissa päiväkodeissa. Ruotsinkielistä esiopetusta järjestetään sekä kouluissa että päiväkodeissa. Esiopetusta annetaan neljä tuntia päivässä koulujen toiminta-aikoina. Esiopetuksen tehtävänä on yhteistyössä kotien kanssa tukea lasten yksilöllistä ja yhteisöllistä kehitystä, oppimisen halua ja iloa sekä tervettä itsetuntoa. Esiopetuksen oppimisympäristö mahdollistaa lapselle leikin, sadun, taiteen, seikkailun sekä yhdessä oppimisen ja toimimisen riemun. Päiväkodeissa järjestetään esiopetukseen tutustumistilaisuuksia ja vanhempainiltoja, joissa kerrotaan tarkemmin esiopetuksesta sekä alueellisesta yhteistyöstä päiväkodin ja koulun välillä. Tavoitteena on tukea lapsen kasvu- ja oppimisedellytyksiä sekä edistää luontevaa siirtymistä kouluun.

Esiopetuspaikat ja toiminta-ajat kaudelle 2016-2017

Hakeminen esiopetukseen

Esiopetusta järjestetään Helsingissä niin kunnallisissa kuin yksityisissä päiväkodeissa.

Esiopetuksen haun yhteydessä voidaan hakea myös esiopetuksen lisänä tarvittavaa kunnallista päivähoitoa.

Esiopetus on maksutonta ja sitä järjestetään pääsääntöisesti koulun toiminta-aikoina. Lukuvuoden 2016-2017 esiopetuskausi alkaa 11.8.2016 ja päättyy 2.6.2017.

Esiopetukseen ja sen lisänä annettavaan päivähoitoon haetaan ajalla 7.-27.1.2016 sähköisellä hakemuksella. Tieto lapsen esiopetuspaikasta lähetetään vanhemmille viimeistään viikolla 14.

Esiopetusta järjestävät päiväkodit Eteläinen Helsinki Peruspiirit: Vironniemi, Ullanlinna, Kallio, Kampinmalmi, Lauttasaari ja Taka-Töölö. Keskinen Helsinki Peruspiirit: Pasila, Vallila ja Vanhakaupunki. Läntinen Helsinki Peruspiirit: Reijola, Munkkiniemi, Haaga, Pitäjänmäki ja Kaarela. Pohjoinen Helsinki Peruspiirit: Maunula, Länsi-Pakila, Tuomarinkylä, Oulunkylä ja Itä-Pakila. Koillinen Helsinki Peruspiirit: Latokartano, Pukinmäki, Suutarila, Malmi, Puistola ja Jakomäki. Itäinen Helsinki Peruspiirit: Vartiokylä, Myllypuro, Mellunkylä, Vuosaari ja Östersundom. Kaakkoinen Helsinki Peruspiirit: Herttoniemi, Kulosaari ja Laajasalo.

Hakeminen sähköisesti Sähköisellä hakemuksella ei voi hakea esiopetukseen yksityisissä päiväkodeissa. Jos haet esiopetuspaikkaa yksityisessä päiväkodissa, ole suoraan yhteydessä valitsemaasi päiväkotiin. Esiopetukseen ja päivähoitoon haetaan samalla sähköisellä hakemuksella. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla. Sähköisesti haettaessa lapsella tulee olla suomalainen henkilötunnus. Hakeminen lomakkeella Esiopetukseen voi hakea paperilomakkeella seuraavissa tilanteissa: lapsella ei ole suomalaista henkilötunnusta perheellä ei ole suomalaisia pankkitunnuksia sähköinen hakeminen ei ole muuten mahdollista. Täytetty hakemus postitetaan tai jätetään ensisijaisesti haettavaan päiväkotiin.

Keräyslupa: Poliisihallitus 2020/2013/2544.Voimassa 1.1.2014-31.12.2015 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Lähde: www/Helsinki/fi/paivahoito-ja-koulutus/paivahoito/esiopetus.

LAHJOITA JOULU KOTIMAAN LAPSELLE Apua tarvitsevien lasten määrä on kasvanut Suomessa hälyttävästi taloudellisen taantuman seurauksena. Pelastakaa Lasten tukiperheet antavat perheille toivoa ja auttavat jaksamaan vaikeiden aikojen yli. Esimerkiksi 30 eurolla yksi lapsi voi viettää päivän omassa tukiperheessä. Anna aineeton joululahja osoitteessa: www.toivekauppa.fi Voit myös lahjoittaa soittamalla numeroon 0600 0 3325 (20,11 € + pvm) tai lahjoittaa keräystilille FI64 1017 3000 2107 27, kirjoita viestiksi “tukiperhe”.


www.ipanaposti.fi

17

Helsingin päivähoito

Puistotätitoiminta

on ensi askel päivähoitoon

Kuva: Kukka Rosti.on ensi askel päivähoitoon. Puistossa lapset Puistotätitoiminta pääsevät harjoittelemaan vanhemmista erossa olemista. Kuva: Kukka Rosti.

Puistotätitoiminta Puistotätitoiminta - Alle kouluikäisten lyhytaikaista - Alle kouluikäisten lyhytaikaista hoitoa leikkipuistoissa. hoitoa leikkipuistoissa. - Puistotädit ovat yksityisiä yrittäjiä, palvelua - Puistotädit ovat yksityisiä haetaan suoraan heiltä. yrittäjiä, palvelua - haetaan suoraan Puistomaksut ja heiltä. aukiolot vaihtelevat - Puistomaksut ja aukiolot vaihtelevat puistoittain. puistoittain. - Puistotätipuistot osoitteessa www.hel.fi. - Puistotätipuistot osoitteessa www.hel.fi. - Toimintaan soveltuvia puistoja voi tiedustel - Toimintaan soveltuvia puistoja voi tiedustel la HKR/katuja puisto-osastolta. - la HKR/katu- ja puisto-osastolta. Puistotätitoimintaa suunnitteleva voi olla yh- Puistotätitoimintaa voi olla yhteydessä kaupunginsuunnitteleva varhaiskasvatuksen teydessä kaupungin varhaiskasvatuksen asiantuntijaan asiantuntijaan Pirjo Pekkalaan, p. (09) 3107 4094. - Pirjo Pekkalaan, (09)lailla 3107työskennellä 4094. ”Puistotätinä” voip.yhtä - ”Puistotätinä” voi yhtä lailla työskennellä mies. Tällä hetkellä Helsingin puistotäteinä mies. Tällä hetkellä Helsingin puistotäteinä on vain naisia. on vain naisia.Leikkipuistotoiminnan päällikkö Hanna Linna & Lähteet: www.hel.fi, varhaiskasvatuksen päällikkö asiantuntija Pirjo Linna Pekkala. Lähteet: www.hel.fi, Leikkipuistotoiminnan Hanna & varhaiskasvatuksen asiantuntija Pirjo Pekkala.

– Ulkoilu on parasta, mitä lapsille voi tarjota. Puistoissa pienet oppivat samanlaisia sosiaalisia suhteita kuin päivähoidossa, eivätkä tauditkaan tartu niin kuin sisällä leikkiessä, miettii 26-vuotisen uran helsinkiläisenä puistotätinä tehnyt Raija-Liisa Jokinen. Jokinen työskentelee arkiaamuisin puistotätinä Kruununhaan Säätytalon puistossa yhdessä Saila Päivärinnan kanssa. Kuten kaikki Helsingin puistotädit, myös Jokinen on yksityinen yrittäjä, joka on saanut kaupungilta siunauksen harjoittaa puistotätitoimintaa yhdessä kaupungin leikkipuistoista. Päätyökseen hän on perhepäivähoitaja. Puistotätitoiminta alkoi Helsingin Kaivopuistosta 1940-luvulla sodan jälkeen. Työvalmius-yhdistys aloitti lasten ulkoiluttaja- ja puistotätitoiminnan, jonka tarkoituksena oli auttaa lastenhoidossa äitejä, jotka seisoivat pitkiä aikoja muun muassa ruokajonoissa. Puistotätien kulta-aikaa olivat 1960ja 1970-luvut, ja toiminta on säilynyt näihin päiviin asti. Tällä hetkellä Helsingissä on 10 puistotätipuistoa. Säätytalon puistossa puistotädit ovat paikalla maanantaista perjantaihin kello 9.30–12. Tuon ajan sisällä lapsen voi viedä puistoon ja hakea puistosta silloin kun itselle sopii. Jokisen mukaan maksullista palvelua käyttävät niin opiskelijat, freelancerit kuin kotona lapsiaan hoitavat vanhemmatkin. – Äitien mielenterveyden kannalta on tärkeää, että he saavat pienen ajan tehdä omia juttuja. Minulla ei ole puistossa ikärajaa, ja olen hoitanut täällä jopa kaksiviikkoista. Vanhempi voi ladata akkujaan, kun hän tuo vauvan nukkumaan valvovien silmien alle, Jokinen tietää. Puistotätitoiminnan pakkasraja on -12 astetta. Muuten Säätytalon puistossa ulkoillaan melkein säällä kuin säällä. Vapaan leikin lisäksi puistossa pidetään lauluhetkiä ja juhlitaan lasten syntymä- ja nimipäiviä. Lapselle kannattaa pakata mukaan vaihtovaatteita,

mutta vaippoja puistossa ei ole mahdollista vaihtaa. – Jos lapselle tulee kakka, olen soittanut vanhemman hakemaan. Täällä ei tarvitse turhaan itkeskellä. Soitamme vanhemmalle myös silloin, jos lasta ei saada rauhoittumaan. Puistotätipuisto on turvallinen paikka harjoitella jättämistä ja hakemista. Lapsi oppii, että äiti palaa kyllä, Jokinen tietää. Yhteensä 9 vuotta kolmen lapsen kotiäitinä ollut Kukka Rosti on työskennellyt Ruoholahden Selkämerenpuiston puistotätinä kolme vuotta. – Kun aloitin, poikani oli 2-vuotias. Nyt teen töitä 2-vuotiaan tyttäreni kanssa, Rosti kertoo. Puistotätitoiminnassa pääsi alkuun pienellä vaivalla. –Perustin toiminimen ja rikosrekisteriotteeni selvitettiin. Sitten tein johtavan puistotyöntekijän kanssa sopimuksen ja toimintasuunnitelman. Kaupunki tarjoaa puiston ja lukittavan lelulaatikon, mutta lelut pitää hankkia itse, Rosti muistelee. Selkämerenpuisto on avoinna maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 9.15–12. Puistossa leikitään ja lauletaan, ja päivittäinen kohokohta on omien eväiden syönti. – Edellytän, että puistoon tuleva lapsi osaa kävellä. Suurin osa lapsista on alle 2-vuotiaita. He tulevat puistoon harjoittelemaan ennen tarhaikää. Puisto on ensi askel päivähoitoon, sillä täällä opitaan toisten lasten kanssa leikkimistä ja vanhemmista erossa olemista, Rosti miettii. Ensi syksynä Rosti on lähdössä opiskelemaan, joten puistotädin hommat jäävät. – Tämä on ollut minulle äärettömän tärkeä ja ihana juttu. Olen ollut kotiäitinä mutta samalla olen tehnyt töitä ja ollut vieläpä yrittäjä. Voin todella suositella tätä vaikkapa jollekin kotiäidille, Rosti sanoo.

Teksti: Sanne-Mari Laaksonen

Juttua varten haastateltiin myös Helsingin leikkipuistotoiminnan päällikköä Hanna Linnaa sekä varhaiskasvatuksen asiantuntijaa Pirjo Pekkalaa.


www.ipanaposti.fi

18

MARSKIN

MUKSUT

Second hand myymälät ja verkkokauppa Tervetuloa löytöretkelle tai lahjoittamaan:

Töölö, Topeliuksenkatu 19

• Lasten vaatteita

• Lasten tarvikkeita

Puhelin: 044 3444 308 Avoinna: Ma-Pe klo 10 - 18, La 10 - 16

• Leluja, pelejä ja kirjoja

Vuosaari, kauppakeskus Columbus

• Harrastusvälineitä

• Äitiysvaatteita ja –tarvikkeita

Vuotie 45. Puhelin: 044 735 6000 Avoinna: Ma-Pe klo 10 - 19, La 10 - 18

• Rattaita, vaunuja, syöttötuoleja

Verkkokauppa: www.marskinmuksut.fi

Ostamalla tai lahjoittamalla autat meitä auttamaan lapsiperheitä. Tuotto käytetään MLL:n Uudenmaan piirin toimintaan lapsiperheiden hyväksi kotimaassa.

Seuraa meitä Facebookissa: www.facebook.com/marskinmuksut

Tarvitsetko tukea perheesi arkeen?

Tarvitsetko tilapäistä lastenhoitoapua?

Perhekummit ovat MLL:n Uudenmaan piirin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka haluavat olla mukana tukemassa lapsiperheitä. Oman perhekummin voivat saada odottavat ja alle kouluikäisten lasten perheet, jotka tarvitsevat tukea arkeensa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri välittää perheille lyhytaikaista lastenhoitoapua kaikkina vuorokauden aikoina. Perhe maksaa hoitajalle 8,20 e/tunti.

Tarvitseeko perheesi oman perhekummin? Katso lisätietoja osoitteesta: http://uudenmaanpiiri.mll.fi/perhekummi

Tilauksen voi tehdä netissä osoitteessa: https://lastenhoito.mll.fi tai puhelimitse p. 044 0303 301 (arkisin klo 8-12) Katso lisätietoja osoitteesta: http://uudenmaanpiiri.mll.fi/lastenhoito

Lapset ensin.


www.ipanaposti.fi

19

Lapset ja arki

Hyvä

suuhygienia alkaa varhain Lasten hampaiden reikiintyminen on Suomessa varsin yleinen ongelma. Reikiintyneitä, paikattuja tai karieksen vuoksi poistettuja hampaita on 5-vuotiailla keskimäärin 0,9, 12-vuotiailla 1,2 ja 17-vuotiailla 4,0. (1) Vastaavasti Norjassa joka viidennellä viisivuotiaista on karies. 5-vuotiaana reikiä on jo 20 prosentilla lapsista, kun 12-vuotiaana yli puolella ikäryhmästä on reikiä hampaissa. Vain 20 % selviää täysi-ikäiseksi ilman reikiä. (2)

L

asten hampaidenhoidolliset tarpeet vaihtelevat iän mukaan. Hammasharjaan voi tutustua jo ennen ensimmäisen hampaan puhkeamista jos hammasharjan malli on sellainen, että sen voi turvallisesti antaa lapselle. Liian pitkä varsi saattaa työntyä vahingollisesti kurkkuun, mutta Jordan Step-by-step 0–2-vuotiaiden hammasharjan lyhyen ja pyöreän varren kanssa tätä vaaraa ei ole. Varressa on reikä, että aikuinen pystyy pitämään varresta tukevasti kiinni kun harjaa lapsen hampaita. Myös lapsen peukalo sopii hyvin reikään. Harjan toisessa päässä on purulelu,

joka osaltaan kannustaa lasta tutustumaan harjaan. Harjaspää on pieni ja erittäin pehmeä, joten se mahtuu helposti lapsen suuhun. Jordan Step-by-step 0–2-vuotiaiden hammasharja on palkittu muotoilustaan. Harjalla on sekä RedDot Design Award sekä Award for Design Excellence. 3–5-vuotiaana lapset harjoittelevat yleensä hampaiden harjausta jo itse. Jordan Stepby-step 3–5-vuotiaiden harjaspää on pehmeä ja tuuhea. Ovaali reikä harjan keskellä mahdollistaa hyvän ja pitävän otteen niin lapselta kuin aikuiselta. 6–9-vuotiaana harjataan jo rautahampaita. Siksi niistä huolehtiminen on erittäin tärkeää. Toki jo maitohampaiden kunto ennustaa rautahampaiden kuntoa. Jordan Step-by-step 6–9-vuotiaille tarkoitetussa hammasharjassa on pehmeä magic tip -harjaspää, joka mahdollistaa tehokkaan takahampaiden, hammasvälien sekä ienrajan puhdistamisen. Kahvaosan pyöreä muotoilu mahdollistaa kiertävän liikkeen ja tehokkaan takahampaiden pesun. Muotoillusta kahvasta sekä lapset että aikuiset saavat hyvän ja pitävän otteen. Lasten hampaiden

Jordan Step-by-Step p - hammasharjojen avulla vulla tutustuminen hyvään suuhygieniaan n sujuu leikiten! Katso Jordan n hampaidenharjauslaulu enharj www.jordan.fi jordan.fi

harjaustulos tulisi tarkistaa ainakin 10-vuotiaaksi saakka, vasta silloin lasten käsien motoriikka on kehittynyt niin pitkälle, että takahampaatkin tulee pestyä.

(1) Karieksen Käypä hoito -suositukset

Jordan kannustaa tekemään lasten hampaidenhoidosta hauskaa. Tätä tukemaan olemme julkaisseet hampaidenharjauslaulun, jossa seikkaillaan viidakon eläinystävien kanssa.

Orkla Health, aiemmin Axellus Oy, on Suomen johtava terveystuotteiden markkinoija ja alan vastuullinen kehittäjä. Tarjoamme helppokäyttöisiä ja terveyttä edistäviä tuotteita ja palveluita pohjoismaiseen ravitsemusosaamiseemme perustuen.

Laulu kestää kaksi minuuttia eli yhtä pitkään kuin hampaita tulisi harjata. www.jordan.fi

(2) Statistik Sentralbyrå / Norjan tilastokeskus


www.ipanaposti.fi

20

Liikutaan yhdessä

Liikkunen 10 vuotta Baby Pilates 2-6 kk Vauvajumppa 2-12 kk Taaperotanssi 1-3 v Tenavatanssi 2,5-4 v Pilates odottaville Motivus Stockmannilla ja Ruoholahdessa Arabia Kääntöpaikka Viikin asukastalo Kaari Pikku-Huopalahti Lue lisää: www.liikkunen.fi

Liikuttavia hetkiä Helsingissä – Liikkunen täyttää jo 10 vuotta

L

iikkusen tuntien lähtökohtana on ollut tarjota äideille mahdollisuus liikuntaan parhailla liikuntapaikoilla Helsingin keskustassa. Liikkusen yhteistyökumppani Motivus on tarjonnut tähän mahdollisuuden nyt jo kymmenen vuoden ajan. Toiminta on laajentunut sittemmin myös Arabianrantaan, Viikkiin ja Pikku-Huopalahteen. Vauvajumppa on äidin ja vauvan yhteinen hetki liikkumiselle. Pääosa liikkumisesta on suunnattu äideille tuomaan energiaa arkeen. Kun vauva viihtyy tunnilla, saa äitikin treenata hyvillä mielin. Ohjaaja neuvoo erilaisia tapoja kannatella vauvaa liikkeissä. Baby pilates -tunti on tarkoitettu alle puolivuotiaan äideille. Vauvajumpassa viihtyvät jo vähän isommatkin vauvat, mutta tunnille voi tulla kun vauva osaa kannatella päätään. Ruokailuhetket ja päiväunien loppuun nukkuminen eivät haittaa tässä jumpassa. Vuorovaikutusta viritellään yhteisellä musiikin kokemisella, loruttelulla, huiveilla ja leikkivarjolla. Kontakti vauvan kanssa kulkee mukana läpi koko tunnin.

Uudet tanssilliset tunnit Kaikki leikki-ikäiset eivät ole valmiita jäämään harrastukseen yksin, joten Liikkusen tanssillisilla tunneilla liikutaan yhdessä vanhemman tai muun tutun aikuisen kanssa. Nuoremmat sisarukset voivat olla mukana tunnilla, kaikkein pienimmät esimerkiksi kantokopassa tai rintarepussa. ”Asiakkaamme ovat pitäneet tärkeänä, että talvivaatteiden ja kumisaappaiden kanssa taapertavat saavat välillä kirmata paljain varpain avarassa tilassa” kertoo Liikkusen tanssinohjaaja, lastentarhanopettaja Maija Talola.

Lapset näyttävät mielellään taitojaan omalle aikuiselle tutussa pienessä ryhmässä ja yhteinen liikkuminen luo yhteisyyden tunnetta. Opittuja juttuja voi koittaa myös kotimatolla. Karhunpesiä ja aurinkokäsiä! Tule nauttimaan yhdessä liikkumisen riemusta!


www.ipanaposti.fi

21

Liikutaan yhdessä

Rintarankajumppa Lähtöasento

Onko sinulla rintarangassa on lukkoja, jumituksia, jäykkyyttä tai ryhti on huono raskauden tai päätetyön vuoksi? Painuuko pääsi eteen, selkä on notkolla, rintalihakset ja lonkankoukistajat kiristävät? Tässä kuusi liikettä vahvistamaan ylävartalon ryhtiä.

Ääriasento. Muista tukipisteet!

1. KÄSIEN LIU’UTUS Keskity painamaan ranteet, kyynärpäät, olkapäät, takaraivo, ristiselkä ja kantapäät tukea vasten. Liu’uta käsiä ylhäältä alas tukipisteet säilyttäen. Paina ala-asennossa lapoja yhteen. Helpoin versio tehdään selin makuulla, haastavampi seinää vasten. Seisten ilman tukea vaatii jo erittäin hyvää lihashallintaa, jotta tämä onnistuu oikein.

2. LEUKA RINTAAN Liikkeen voi tehdä rullan päällä tai esim. sängyllä niin, että pää jää reunan yli. Vie pää taakse, venytä kaulan lihaksia ja paina sitten leuka rintaan. Vaihda välillä pään asentoa, leuka kohti toista solisluuta.

3. RINTARANGAN VENYTYS Rintaranka saattaa venyä ihan selinmakuullakin pahimpien jumitusten aikaan. Pidä tuolloin kädet pitkällä pään yli tai Tasennossa sivuilla. Paina olkapäiden takaosat alustaa vasten. Tehostettu versio rullan yli ojennus. Ääriasento, lavat yhteen ja alas. Keskivartalossa tiukka pito.

Lähtöasento, yläselän pyöristys ja venytys.

4.LONKAN KOUKISTAJAN VENYTYS Usein ylävartalon virheasennot saattavat johtua jopa lonkankoukistajien jäykkyydestä. Kun ne ovat jäykät, vartalo kompensoi asentoa ylävartalosta ja ongelmat kasautuvat. Venytä siis lonkankoukistajia. Kuvan venytyksessä kiinnitä huomio kahteen asiaan: 1) ylävartalo kokonaan alustassa kiinni ja 2) tukijalka pitkällä kainalon alla. Kevyempi versio takajalka suorana. Kuvan versiossa venyy myös etureisi.

5. RINTALIHAKSEN VENYTYS Rintalihaksen pumppaava venytys esim. kyljeltään polvet koukussa. Vie kättä ylhäältä tai edestä taakse. Pidä muutama sekunti, palauta ja toista useita kertoja.

6. MUUT LIIKKEET Kaikki keskivartaloa vahvistavat liikkeet ovat hyvästä. Esimerkiksi selkälihaksia kannattaa voimistaa kuminauhan avulla.

Heli Kekki 31-vuotias on kahden pienen lapsen äiti, liikunta-alan ammattilainen ja Hikiliikkuja-perheblogin kirjoittaja.

Tee liikkeet säännöllisesti vaikka uutisten aikaan.

Tervetuloa

Liikuntapäiväkotiin

Tykkää meistä Facebookissa!

KUPERKEIKKOJA HYPPYJÄ TEMPPUJA KÄRRYNPYÖRIÄ

HAUSKAA LIIKUNTAA KOKO PERHEELLE! WWW.TAITOLIIKUNTAKESKUS.FI TELAKKAKATU 8, HELSINKI

TUT TOUH USTU UL LÖYD AAN JA ÄL PÄIV ÄHIN ÄKOT WWW I .T

Meillä liikutaan enemmän!

OUH

ULA.

FI

Touhula Liikuntapäiväkodissa tuemme lapsen liikunnallista elämäntapaa hauskasti ja hallitusti. Uusien päiväkotiemme tilojen suunnittelussa on huomioitu liikkuva ja leikkivä lapsi. touhula_varhaiskasvatus_oy_128x178mm_ipanaposti.indd 1

20.11.2015 13:36:27


www.ipanaposti.fi

22

Kahden kulttuurin perheet

Kuva: Hanna Kinnunen

Duo

tukee kahden kulttuurin perheitä - Duo supports intercultural families

S

uomessa on yli 70 000 perhettä, joissa toinen puolisoista on syntynyt Suomessa ja toinen ulkomailla. Perheitä, joissa molemmat vanhemmat ovat ulkomailta, mutta keskenään eri maista, on noin 8000. Kahden kulttuurin perheissä elää yli 300 000 ihmistä.

- He ovat iso, mutta edelleen aika näkymätön ryhmä. Meidän tehtävämme Duossa on tukea heitä ja auttaa esimerkiksi sosiaalisten verkostojen vahvistamisessa, kertoo projektipäällikkö, parisuhdeneuvoja Hanna Kinnunen. Duo on Suomen ensimmäinen ja ainoa hanke kahden kulttuurin pareille ja perheille. Familia ry:n nelivuotista hanketta (2013–2016) rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Duo on mukana RAY:n Emma & Elias –ohjelmassa, joka edistää lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia.

Samat asiat askarruttavat Duon toiminnassa on tälläkin hetkellä mukana parisenkymmentä aktiivista vapaaehtoista, jotka itsekin ovat kaksikulttuurisista perheistä. Vertaistuki on ensiarvoista, kun samankaltaiset asiat mietityttävät.

Duo on Suomen ensimmäinen ja ainoa hanke kahden kulttuurin pareille ja perheille.

- Emme astu esimerkiksi neuvolan tontille. Meidän tavoitteemme on tuoda ihmiset yhteen ja auttaa heitä luomaan uusia verkostoja. On tärkeää saada jakaa kokemuksia samassa elämäntilanteessa olevien kanssa, Kinnunen summaa.

- Keskusteluiltoja, nettiluentoja, chatteja, Duo perhekahvila, Duo Äiti & vauva -ryhmät ja Duon kaksikielinen (suomi ja englanti) nettisivusto, jolta löytyy runsaasti luettavaa kahden kulttuurin perheille ja Duo Blogi, Kinnunen luettelee.

Esimerkiksi kaksikielisyys askarruttaa monia. Miten tukea lapsen kaksikielisyyttä ja miten kaksikielisyys elämäntapana on mahdollista. Maahan muuttaneelle vanhemmalle voi myös olla haikeaa, jos omia kulttuurikokemuksiaan ei voi jakaa lapsensa kanssa. Miten vanhempien kulttuuritaustat tehdään myönteisellä tavalla näkyväksi lapsen arjessa, niin ettei kumpikaan kulttuureista jää toisen varjoon?

Duo on myös tuottanut englanninkielisen vanhempainvalmennusnettikurssin sekä ”Rakkautta ja vanhemmuutta kahden kulttuurin perheessä” oppaan. Opas on julkaistu kuudella eri kielellä ja sen voi ladata Duon nettisivuilta.

Monesti myös toiset isovanhemmat asuvat ulkomailla, ja maahan muuttaneen vanhemman sosiaaliset verkostot voivat olla aluksi hatarat. Keneltä silloin saa vertaistukea puolison lisäksi ja miten ylläpidetään vahvaa ylirajaista isovanhemmuutta?

Kinnunen rohkaisee mukaan toimintaan. - Sijaintimme on loistava, Yrjönkadulle on helppo tulla joka suunnasta. Nettitoimintaamme voi lisäksi osallistua mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa! Kannattaa seurata netti- ja Facebook-sivujamme. Sieltä löytyy tietoa kaikista tapahtumistamme. Nettisivuillamme voit myös lisätä itsesi uutiskirjeemme postituslistalle. Teksti: Sanna Kontkanen

Monenlaista toimintaa Toimintaa suunnitellaan tarpeiden mukaan.

Lue lisää – read more:

duoduo.fi ja facebook.com/duosivu


www.ipanaposti.fi

23

Kengät jalkaan ja menoks PIKKUVÄEN JOULULAULUT 12.12.2015 , klo14:00 Temppeliaukion kirkko Television Pikku Kakkosesta tuttu Siina ja Taikaradio-orkesteri laulattavat ja leikittävät Temppeliaukion kirkossa. Muskarilaiset esiintyvät Jenni Paason johdolla. Vapaa pääsy

KANSALLISMUSEON JOULUKUUSIMETSÄ 5.12.2015 - 6.1.2016 , avoinna klo 7-22 Kansallismuseon puistoon rakennetaan joulukuusimetsä yhteistyössä paikallisten yhteisöjen kanssa. Joulukuusimetsään pystytetään 60 kuusta, jotka vapaaehtoiset ryhmät koristelevat itse valmistamillaan koristeilla. Vapaa pääsy.

LUX HELSINKI 2016 6.1.2016 - 10.1.2016, klo 17-22. Valofestivaali Lux Helsinki järjestetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. Vuoden 2016 uutuutena on valoteosten uusi reitti, joka alkaa Ateneumin taidemuseolta, painottuu Esplanadin, Bulevardin ja Annankadun suunnalle ja päättyy Annantalolle.

JÄÄPUISTO, Rautatientorilla. Aukioloajat: ma–pe klo 14–21 la klo 10–21 su klo 10–18 Jouluaattona 24.12. suljett 25.12.-6.1. ma-la klo 10–21, su 10–18 Liput: aikuiset 6 €, lapset 3 € luistinvuokra 6 € Viikko-ohjelmaan kuuluu muun muassa luistelukouluja ja -leikkejä.

Julkaisija: LK-media/ 0400 932994 Sarkalankuja 5, 21620 Kuusisto p.0400-932 994. katri.lindberg@lk-media.fi Ilmestyminen/ Jakelu: Katso www.ipanaposti.fi Painopaikka: Sanomapaino, Vantaa.

Vastuu virheistä: Lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheuttuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei julkaista tuotannollisista tai vastaavista syistä johtuen. Lehti ei vastaa epäselvistä käsikirjoituksista tai puhelimessa sattuneista väärinkäsityksistä johtuneista painovirheistä, eikä anna hyvitystä vähäisistä painovirheistä, joka ei vaikeuta ilmoituksen käsittämistä, eikä vähennä sen mainosarvoa. Lehden vastuu ilmoituksen virheistä rajoittuu korkeintaan ilmoituksen hintaan. Huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa ilmoituksen julkaisemisesta.


OLE SINÄ

aikuinen ANNA LAPSEN OLLA LAPSI

WWW.EMMAELIAS.FI

Profile for Ipanaposti

Ipanaposti Helsinki joulukuu 2015  

Laadukasta luettavaa pienten lasten vanhemmille!

Ipanaposti Helsinki joulukuu 2015  

Laadukasta luettavaa pienten lasten vanhemmille!

Advertisement