Issuu on Google+

Ignacio Jonathan Padilla 2009 Landscape Architecture Portfolio


LA 101 LA 102 LA 102 LA 103 LA 103 LA 103 LA 121 LA 120 LA 111

Index Final: Presidio Parkway Proposal (Linking Parade Ground and Crissy Field) Midterm: Lower Sproul Plaza Proposal Final: Environmental Justice for Hunters Point Shipyard Midterm: Heinz Factory, Oakland (redemption landscape Ecosystem) Final: Half Moon Bay (ecological center and school for sustainable and passive design) Garden of Forking Paths (Maze in Berkeley’s School of Religions) Construction Details (Arbor Details) Grading and Drainage (UC Berkeley Faculty Club Accessible Access) Final: Plants in Design (Blake Garden Entry Design) San Francisco Garden Club Sustainable Site Competition San Francisco Flower and Garden Show 2009 (Beautiful places, Sustainable spaces)

Pg Pg Pg Pg Pg Pg Pg Pg Pg Pg Pg Pg

3 4-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16 17 18-19 20-21 22-23

Academic Work 2007 - 2009


603

11 12 13

11

14 15 16 17

21

12

18

22

19

20

23

19 20

20

21

13

22

25

23 24 25 26

14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 33 35 37 39 40

27 28 29 35 35 30 30 32 34 36 38

46 30 40

45 40

35 35

45

45 31 40 40

50 41 45

40

45 50 41

35

42

42

39 43 44 45

210

38 7 37 36 6

46 46

43

3 32

5 35 34

44

33

47

45

PROPOSED TOPOGRAPHY

46 47

LA 101 DECEMBER 12, 2007 IGNACIO JONATHAN PADILLA


Project Details: a plan to turn the dangerous 70-year-old stretch of Highway 101 into a parkway with a landscaped median and two tunnels using topography as the main focus of shape and design. The existing topography must match with proposed topography. Proposal: My proposal was to create a park that is functional and active. The park includes an accessible route linking the parade ground to Crissy Field using the historic De Anza trail. The program includes an amphitheater, constructed wetlands, a farmers market, and sculptural shapes that resembled the historic sand dunes of San Francisco. The vegetation includes native grasses and Monterey cypress trees, which are present and well adapted to the sandy soil and salt spray. Media: Pastels, Graphite, Illustrator, Photoshop, sticky-back

PR RES ESID IDIO IO OP PAR ARKW KWAY AY P PRO ROPO POSA SALL

LINK NKIN ING G PA PARA RADE DE G GRO ROUN UND AN A D CRISSY FIEL E D LA 101 01 DE ECEM CEMBER BER 12, 12, 2007 200 IGNACIIO JONA JONATHA THAN N PADI PADILLA LLA


Design Problem: Lower Sproul Plaza has long been identified as an area of the campus in need of programmatic and physical redesign in order to provide undergraduate and graduate students with a high quality center for student life. Eshleman Hall is seismically “poor� and a replacement building must be proposed. Proposal: I proposed to reflect the importance of Strawberry Creek using an abstract shape and dense vegetation that fades out towards Brancroft St. I extended two steps from Zellerbach out to create a seating area for spectators to sit during performances and other outdoor activities. In addition, movable chairs will be placed to accommodate students, and a trellis walkway will bring down the scale of MLK building. My proposed building will accommodate an Internet cafe. The proposed building and Zellerbach will have extensive roof gardens to help retain run off and solar energy to help the site sustain itself. Media: CAD, Illustrator, Photoshop

LOWER SPROUL PLAZA PROPOSAL IGNACIO JONATHAN PADILLA LA 102 MARCH 12, 2008


Project details: Hunters Point is an area that has been heavily polluted by the US Navy and then the PG&E power plant. This is a site that requires environmental justice. This is a perfect opportunity to create jobs and outdoor space for its community. Proposal: The site produces all the energy power needed to run the new development by using solar technology and harvesting wind energy. It will revitalize the business sector by creating new jobs and shopping and will create its own economy. By providing classrooms, a library, and a research center it will promote Education to the community. In addition, new active spaces such as; an amphitheater that seats 2,000 people, trails and open spaces, 4 basketball courts, 3 soccer fields, and a kayaking zone.

20 15

20

20

20

20

15

10 0

Media: Illustrator, Photoshop, CAD Children’s space 5% 66,000 sq. ft Playground

Public open space 5% 70,000 sq. ft Parking Open Market

Buildings 6%

79,750 sq. ft

Clean energy 7% Solar 100,000 sq. ft (1/3 on building) Wind 50 veins

Active Space 15% 201,120 sq. ft Soccer fields Basketball courts

Storm water treatment 20% 261,360 sq. ft

Open Space 42% 600,000 sq. ft Grass land Endanger animal refuge Kayac area Picnic areas Amphitheatre Trails

10

20

100

100 10

15

15

20

20

20

15

10

100 10


Design Problem: An empty lot in the old Heinz factory in Oakland is to be turned into a green redemption landscape ecosystem. There are metal and oil pollutants that need to be taken in account. Calculating the benefits of the new landscape is essential to the future outcome of the site. Design Proposal: As the built landscape increases the habitat for birds, bees, and Butterflies decreases. Nowadays it is rare to see these creatures in nature. The increase of roads and parking lots prevents the water table to recharge. In addition, Runoff flowing across impervious surfaces collects and concentrates pollutants that end up on streams and other water bodies. Impervious surfaces also retain heat, causing increases of temperature of ambient air. As a solution a Bioswale will help collect water runoff and water will percolate and recharge the water table as well as cleaning the pollutants found in the site earth. I decided to use Phytoremediation as way to eliminate the pollutants off the site. This process is inexpensive and provides habitat for animals eventually bringing back the creatures we are losing do to the loss of habitat. The main path I developed from the historic rail tracks that existed on the site. The material for the path is decomposed granite to allow water to percolate in to the water table. Media: Pen and Ink, Water Colors, Illustrator.


Phytoremediation Process

Section showing the use of the old water tank for irrigation

Abstract representation of the site

Section of bioswale and irrigation system


A

A

The Active Ecological Center and School for Sustainable Design


Design Problem: To design an ecological center and school for sustainable and passive design. The location is on the coast of Half moon Bay, which a developer wanted to build homes and destroy the natural environment. Design Proposal: My proposal was to make the site self-sustainable in electrical power and irrigation purposes. The site uses wind turbines and wave power. The wave power system that I chose is called “Seadog”. This system has a pump field in the ocean which pumps water up the cliff in to a reservoir (I turned into a wetland), and then as power is needed it pumps water down a turbine station where wave power is turned to electricity. To preserve water I used old techniques such as a “Quant” used in old Mediterranean climates that stores rain water for irrigation. The soil of the site is a sandy loam which I used for community farming. The community needed recreational space and my plan provides 2 soccer fields, 2 basketball courts, 1 tennis court, and a running track. In addition, It provides open space for , farmers market, and a play are a for kids. All paths are design to be permeable to recharge the water table. Media: Pen and Ink, Water Colors

Section showing the natural ravine

Section showing the Quants across a soccer field

Section showing a cool walk

Perspective of the active areas

Perspective of the Farmers Market

Section of condensing jar as passive irrigation

Perspective of the coast line path

Perspective of the amphitheater

Axon of the Seadog system

Section showing a cool seat


F

F A

E

Design Problem: The site is the school of religions in Berkeley, California. It consists of four different buildings that have four different architectural styles. The existing landscape is unsuccessful in connect the buildings together, which forms an unintentional maze. The space seems like a couple trees and paths were thrown and called it a design. This makes the space dull and without a character. Our class was to read Jorge Luis Borges’s story: The Garden of Forking Paths, and take the feelings of the story part of our proposed maze design.

A

D

E

C

C

B

B

D

Design Proposal: I decided to make a maze that will have four different stages. Each stage will relate to each individual building style. Along the way visitors will experience a sense of befuddlement and excitement to move from one building to another. Visitors will experience a different way of entry each time they visit the site and along the way secrete gardens within the site. Media: Pen and Ink on Bristol.


A

Ignacio Jonathan Padilla LA 121 4-9-’09

Arbor on Solano Way, Concord, California

WEST ELEVATION TYP.

TYP.

4” x 6” RAFTER 4” x 8” RAFTER

PLAN VIEW 4” x 18” GLUELAM BEAM

CLOSE UP DETAIL

CLOSE UP DETAIL B WIRE-MESH TOP

9” RADIOUS CONCRETE COLUMN @ 13’-0” O.C. TYP.

Comments CONCRETE FOOTING

NORTH SECTION

TABLE DIMENSIONS


309

A

B D 310 S.F.

311

312

313

314.5 E.P.

314

LANDING

L NP

S.F.

314.6 E.P.

315 314.82 E.P.

NE

S.F.

W

R FE

T AN

ER

C

S.F.

316

315.07 E.P.

1 32

32 0

317

316 318 316.5 QA

321.46 EP

32

321.56 EP

2

321.6 EP 321.5 EP

324

325

323

326

LEGEND 327 A/C BLDG. B.S. B/W C.O. D.L. D.S. E.P. F.F. F.H. H.G. M.H. TOE T.S. T/W W.V. B.R.

ASPHALT / CONCRETE BUILDING BASE OF STEPS BASE OF WALL CLEAN OUT DRIP LINE DOWN SPOUT EDGE OF PAVEMENT FINISHED FLOOR FIRE HYDRANT HANDI-CAP MANHOLE TOE OF SLOPE TOP OF STEP TOP OF WALL WATER VALVE BASE OF RAMP

TREE LEGEND QA QR QV IA AP MS P S.F. M.G. R.M. P.C. P.L. G.K.

QUERCUS AGRIFOLIA - LIVE OAK QUERCUS ROBUR - ENGLISH OAK QUECUS VIRGINIANA - SOUTHER OAK ILEX AQUIFOLIUM - ENGLISH HOLY ACER PALMATUM -JAPANESE MAPLE MAGNOLEA SOULLANGEANA - SOUCER MAGNOLIA PLUM MATTEUCCIA STRUTHIOPERIS - SHUTTLECOCK FERN MEATSEQUOIA GLYPTOSTOBOIDES - DAWN REDWOOD RHODODENDRON MACROPHYLLUM - COAST RHODODENDRON PRUNUS CAROLINA - CAROLINA LAUREL CHERRY PRUNUS LAUROCERASUS - ENGLISH LAUREL GINKO BILOBA - MAIDEN HAIR

Notes: ANY NEW PATH GREATER THEN 5% GRADE HAS A STAINLESS STEEL (ROUND TUBE OF 2”IN DIAMETER) HANDI-CAP RAIL AT 36” ABOVE SURFACE

322

E

A METASEQUOIA TREE NEAR POINT “A” HAS BEEN REMOVED AND REPLACED BY A NATIVE TREE, QUERCUS AGRIFOLIA EXISTING IMPORTANT TREES WERE GIVEN A 10’ RADIUS NO DISTURBANCE TO PROTECT THEM NEW CONSTRUCTED PATHS TO BE CONSTRUCTED OF PERMEABLE CONCRETE TO PROMOTE WATER TABLE RECHARGE AND REDUCE RUN-OFF

321.6

2.5 T/W = 32

NEW BRICKB.W. RAMP AREA

321.6 8” G.K.

8% GRADE B.R. 321

NEW PLANTER 321.5 8” G.K.

2.5 T/W = 32 320.12 B.W.

Scale: 1’= 20’-0” 1

THE EXISTING PATH COMING FROM POINT “C” TOWARDS HERTZ HALL WAS REDESIGNED TO CURVY TO ADD INTEREST TO THE PATH TO REDUCE COST OF CONSTRUCTION THE EXISTING WALLS WERE KEPT WITHOUT ADDING ANY NEW ONES

F

10

20

UC BERKELEY FACULTY CLUB ACCESIBLE ACCESS IGNACIO JONATHAN PADILLA LA 120 FINAL PROJECT MAY 11, 2009


Design Proposal

My design proposal is to make the site sustainable and functional. My main approach in solving this design problem was to eliminate the impervious surfaces. The enormous amount of asphalt on the site retains heat, causing the ambient air to increase in temperature and prevents water to infiltrate the water table. I proposed the driveway to have pervious pavers in order to recharge the water table, and to be light in color so its albedo reflects heat of the pavement more efficiently. The second design approach is to collect water from the site. I proposed to have rain barrels on the gutters, and a bioretention system that collects 12,000 gals. of water from the site and also allows water to infiltrate. In addition, I proposed bioswales on each street to reduce the amount of run-off. Last, I proposed to design with low water and low maintenance plants to achieve a sustainable site.


Detail of Rainwater Garden

Existing Gutter

Precipitation

Condensation

Infiltration Planter

Rain Barrel

Pump

Site Run-Off

60 gal. Rain Barrel

Filter

Overflow

Bioswale

Irrigation

Water for: Washing Toilet

H2O Recharge

Mulch

Overflow Drainage

Infiltration Planter

Ponding Area

Cistern

Planting Soil

Site System Cycle

Overflow

Cistern Clean-out

Sand

Existing Soil

Site Run-Off drain

FIL TR AT IO

Filter Geotext Fabric

Dam every 12’ N

3’ Planting Soil

STR AR

EET

EA

RU

NO

FF

Near Vertical walls

Existing soil

Overflow

Vegetated Swale: The system I proposed is one that takes runoff from the street and stores it and filters pollutants. Since both streets are on a slope, i proposed dams every 12’.

Bioretention: The system I proposed is one that filters and stores runoff, aswell as collects water in a 12,000 gal. cistern. The cell drains in 24 hrs,. and posed no threat for the breeding of mosquitos.

POTENTIAL STORMWATER STORAGE AND REUSE


PROPOSED PLAN

SF GARDEN SHOW FINAL SUBMITAL


San Francisco Flower & Garden Show “Sustainable Spaces, Beautiful Places”

The city of the future is crowded: open space is rare and valuable. Faced with re-densification, every plane has potential as a planting surface. The San Francisco backyard of the future utilizes the walls, roof, and furniture to create a green oasis within the intense urban environment. Because space is limited, the garden must serve a variety of functions; it must be dynamic and adaptable. The idea of adaptability—both in surface and space—is carried out through a system of moveable parts. The main components, green walls, would move along a below grade track system. Visitors to the garden show would be encouraged to create their own spaces by sliding the surfaces along the tracks. The moveable grid of walls is interrupted by an arced track that a fruiting tree moves along, allowing the tree to follow the sun throughout the day to capture the most light in the increasingly cavernous city. Finally, the plants themselves reflect future conditions shaped by increased heat from global climate change. The selected plants that occupy the walls and overhead plane will reflect the need for vegetation that is tolerant of drought, increased heat and wear-and-tear of the dense urban environment. Our scheme reinvents the garden as a multi-planar experience, a garden that embraces the user from all sides.

Garden Creators Mamie Choy Kerry Rutz Sha-Khan Starks Ignacio J. Padilla Jessica Meskin Brian Gillett Will Smith Tim Mollette-Parks Elizabeth Burns Adrine Arakelian Niamh Blomquist Nadia Alquaddoomi Cecil Howell Nick Curtis Cindy Talley

Garden Creator Bronze Medal Winner!


Design Problem: The site is the Life Science building of UC Berkeley. Professor, Walter Hood gave us a sheet with pool drawings. We were to super - impose the pools twice with in the site and make a cut where the pools overlap the building. Create a 30-60 exonometric. Media: Graphite, Water colors, Acetone Pen, a printed sheet with Eucalyptus leaves,

Design Problem: The site is the Life science building of UC Berkeley. Professor, Walter Hood gave us a sheet with pools drawings. We were to super - impose the pools with in the site and make a cut where the pools overlap the building. Create a 90 degree exonometric. Media: Graphite, Water colors, Acetone Pen, a printed sheet with Eucalyptus leaves, Printed Eucalytus trees on sticky back



2009 UC Berkeley Portfolio