Page 1

-1-

17 tanévnyitó vers nagyoknak

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-2-

Versek

1. Balogh József: Kedves Vakáció barátom! 2. Gyárfás Endre: Iskolások vagyunk 3. Gyurkovics Tibor: Iskola-nyitogató 4. Hárs Ernő: Vége a vakációnak 5. Kálnay Adél: Köszöntő 6. Kapuvári Béla: Az első óra 7. Létay Lajos: Jó tanulást! 8. Lipcsey M. Emese: Kezdődik az iskola 9. Molnos Lajos: Becsengetés 10. Osvát Erzsébet: Én korán kelek! 11. Osvát Erzsébet: Varázslat történt 12. Osvát Erzsébet: Melyiket válasszam? 13. Szalai Borbála: Csiling-giling, irka, tábla 14. Tamkó-Sirató Károly: Laboda 15. Tasnády Varga Éva: Szól a csengő 16. Weöres Sándor: A tanév-nyitáskor 17. Weöres Sándor: Kezdődik az iskola

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-3-

Balogh József: Kedves Vakáció barátom! Komolyan mondom, szégyellhetnéd magad. Június közepén mellém szegődtél, barátokká fogadtuk egymást, S lám: két és fél hónap után megtagadsz. Tudom, jövőre ismét eljössz, megígérted a búcsúzáskor. Nagyon jó volt veled! Pedig anyuék mennyire izgultak, amikor megérkeztél… Mi lesz a gyerekkel? Akasszunk a nyakába kulcsot? Küldjük táborról táborra, Vagy fogadják felváltva a nagymamák? Szóval szörnyű családi vitákat okoztál, kedves Vakáció! Én magamban mégis nagyon örültem, mert tudtam, Te minden gyereknek a legjobb barátja vagy… Tanév végére bizony alaposan elfáradtunk. S nem csak mi, de a tanáraink is. Ők – nekem elmondta az osztályfőnököm – éppúgy várták, mint a diáksereg. Kedves Vakáció! Tudatom veled – mindenre te sem figyelhetsz oda - , Az összes gond megoldódott. A nagyik szívesen fogadták az ő aranyos csillagukat, A szemük fényét, vagyis engem. Képzeld, Vakáció, megtanultam úszni, úgy, hogy egyszer sem fulladtam meg. Uralkodásod ideje alatt kiváló famászó lettem, Bár anyuék maradi nézetei szerint: A nagymamáék idegeire többször másztam fel… Kedves Vakáció! Egyre bölcsülő eszemmel nagyon jól tudom, A te időd sajnos lejárt. A naptárt pergető idő nem ismer könyörületet, S akkora hatalmad még neked sincs, hogy legalább októberig maradhass… Köszönöm, hogy közel 80 napig jó barátok lehettünk, s ez a lényeg! Te most majd békésen telelj át, s az új tavaszt várd annyira, mint mi! Drága Vakáció! A suli, az suli, író kezekre vár a kréta, a könyvek Olvasókat remélnek, a padok elárvulnának, S a füzetek sem akarnak üresen maradni… Isten veled, Vakáció! Vigyázz magadra, mert tíz hónap múlva Megint nagy szükségünk lesz rád! Aztán majd időben küldd ám el hozzánk a kistestvéreidet: A téli és a tavaszi szünetet! Ők is jó fejek, De legjobb fej te maradsz mégis, Kedves Öreg Nyári Vakáció! Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-4-

Gyárfás Endre: Iskolások vagyunk ÉBRESZTŐ Csörren a, csörren a csengős óra, hétalvócska ébredj már! Látod, a cirmos az első szóra pattan az ágyból, táncot jár. Csörren a, csörren a csengős óra, iskolás vagy, kelj már föl! Jól esik egy kicsi könnyű torna, fogkefe, fogkrém, fürdő vár! ÍROGATÓ Kisbetűk és nagybetűk álljatok a sorba! Ne ugráljon senki, mint ugri-bugri bolha! Mondat élén hadnagyok: a nagybetűk állnak. Ők vezetik a kicsiny betűkatonákat. ZSIBONGÓ Ha a kedved borongó, felvidít a zsibongó. Nem madárház, nem kaptár nem garázs és nem hangár: van itt mégis zümmögés, zúgás, búgás, berregés. Hányféle hang! Vihogó, nyivákoló, nyihogó, dudorászó, dörmögő, brummogó és bömbölő. Ha a kedved borongó, nem maradhatsz búsongó: várva vár a zsibongó. Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-5-

Gyurkovics Tibor: Iskola-nyitogató

Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? A takács, a kovács, a kőműves meg az ács, a kardjával odajár kese lovon a huszár! Itt tanulta meg az á-t és a matematikát, itt tanulta meg az ó-t, mennyi szálat fon a pók. Itt tanulta meg az í-t, hogy a rózsa kivirít, hogyan írja le az ú-t, s a Dunántúl csupa púp, pörögtek az ő-k, az ű-k, mint a fényes köszörűk. Itt kezdte a hóember, jaj, de szép a december! itt sütötte meg a pék a legelső kenyerét, itt tanulta meg a csősz, mikor sárgul meg az ősz, minden ember itt tanulta meg, hogy mennyit ér a munka, é-t is, b-t is, c-t is, itt tanulok én is!

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-6-

Gyurkovics Tibor: Iskola-nyitogató (folyt.)

Kinyújtom a kezemet, ha ugyan elérem a kilincset s bemegyek pirosan, fehéren, körülöttem karikában kürtös-fürtös kobakok, itt tanult meg a halász is készíteni csónakot, itt tanulta meg az á-t és a matematikát, itt tanulta meg az ó-t, hogyan kötik a csomót, meg a d-t, meg a t-t, emberek becsületét!

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-7-

Hárs Ernő: Vége a vakációnak

Kopog már a barna dió, véget ért a vakáció. Vidám ruhák, fénylő szemek, gyülekező gyereksereg. Mint a fecskék messze délre, készülnek az új tanévre. Villanydrótjuk iskolapad, kedvük alatt majd leszakad. Fiú, leány cseveg, csipog, csupa emlék, csupa titok. Patak vize, erdő zöldje zsong szavukkal körbe-körbe. Hozzá annyi napfény vakít, elég lesz az új tavaszig, hogy se szél, se fagyos utak ne lopják el mosolyukat, s mindegyikük bátran szálljon át a betű-óceánon.

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-8-

Kálnay Adél: Köszöntő

A nyár, a nyár , az elrepült, a villanydrótra fecske ült, készül már lassan messzire, talán a világ végire. Szállnak a napok, mint a szél, kerengve hull már pár levél, nekem is mindjárt menni kell, nem cserélnék most senkivel! Táskámban könyvek, füzetek, vár rám egy pad és sok gyerek, számok, betűk és dallamok... Szervusz! Iskola! Itt vagyok!

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


-9-

Kapuvári Béla: Az első óra

Már útra készen gyűlt a drótra a fürge fecskehad, csivog-cseveg, akár a padban a víg gyerekcsapat. Nyolc óra van, csengő csilingel, a zaj, a beszéd elül. Megülnek percre kint a fecskék, s a gyermekek belül. Kitárul csendben az ajtó, kerekre nyílt szemek új tanító néninek szemébe bátran tekintenek. Közöttünk ül a padban ő is keze kezünkhöz ér: s az első órán véges-végig mesél, mesél, mesél. De csengettyű hasít a csendbe kirobban a zsivaj, s víg gyerekhad, huss, kiröppen akár a fecskeraj.

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 10 -

Létay Lajos: Jó tanulást! Kicsit elrabolt a rigó, csöppet elcsípett a darázs, elvitt belőle a patak, vonat, tenger, táborozás, s mire megcsörren a dió, volt-nincs már a vakáció! Sajnálod-e? No, ne tagadd, én is sajnálom a nyarat, a madarat, hogy elrepült, a patakot, hogy elszaladt, de mit tehetnék kis koma, ősz van, megnyílt az iskola. S ugye nem is rossz ez! Megint együtt a sok jó barát, a rétről a sok labda mind ide a nagy udvarra szállt, s ahány kiránduló, halász, mind itt zsibong most, itt tanyáz. S nézd a sok kis pislogó kicsit, a sok riadt madarat, micsoda izgalom nekik, e zsongó őszeleji nap, hogy ámuldoznak mindenen, mi oly ismert neked, s nekem. Menj szépen, fogd meg a kezük, hogy bátran lépegessenek, vezesd őket, segíts nekik bejárni a titkos termeket, mutasd meg nekik a padot: Innen nyílnak a csillagok! Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 11 -

Lipcsey M. Emese: Kezdődik az iskola

Csöngetnek, Kezdődik az iskola. Mily sok gyerek, Kész csoda! Számok, betűk hangzanak, Kis diákok rajzanak. Felmondják a szorzótáblát, Hogy ötösük megkaphassák.

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 12 -

Molnos Lajos: Becsengetés

Ezerszínű, kedves nyár: elszállt tarka lepke – Csitri-csivi fecskék sem ülnek az ereszre… Hosszú, nagyvakáció: már csak emlék, álom – Szép volt, jó volt, s hogy eltelt, kicsit még sajnálom. De szólít az iskola, s padok, térkép, tábla ha tehetnék, futnának elénk az utcára. Mint egy nyüzsgő hangyaboly, olyan lett az osztály, s csupa kérdésekből állunk: „… hát te hol nyaraltál? …tenger? …tábor? …fenyvesek?...” Emlékek cikáznak: egy-egy fényes darabja az elsuhant nyárnak. Nézzük egymást kacagva: „ – Pityu, hogy megnőttél!... - Kati, Palkó, te talán kávéban fürödtél?!...” Szép volt a vakáció, mint egy színes álom, de hogy eltelt, oly nagyon most már nem is bánom.

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 13 -

Osvát Erzsébet: Én korán kelek!

Édesanyám engem sosem ébreszt reggel. Ha hiszitek, ha nem, magamtól kelek fel! Sokáig tart, míg az iskolába érek, de büszkén mondhatom, soha el nem kések. Hogy miért nem késem, mint Pali meg Pista? elárulom nektek, mi ennek a titka: Ébresztő óra áll apám ágya mellett, s ha kint felkel a nap, bent az óra csenget. Édesapát kelti, hívja a munkába. De nekem is csenget: Kati! Iskolába!

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 14 -

Osvát Erzsébet: Varázslat történt

Én az iskolától varázslatot vártam. Úgy képzeltem, hogy egy mesebeli várban varázsolni tanít egy okos varázsló: termetre óriás, két szeme parázsló, szája varázsigét mormolgat nekünk, és egyszer majd mi is varázslók leszünk. Így is lett. Megtörtént a várt nagy varázslat. A betűk, a számok barátokká váltak. Az okos varázsló, a tanító bácsi segített hozzájuk kulcsokat találni. A varázsigékre, ahogy megtanított, könyvem sok meséje azóta nem titok. De nem titok többé a tarka szivárvány, s hogy a fák mért állnak ősszel olyan árván... És mégis, mégiscsak varázslat marad az a régi, első, szép iskolanap.

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 15 -

Osvát Erzsébet: Melyiket válasszam?

Sovány az egyes, nem szeret enni. Ne akarj soha barátja lenni! A kettes hamis, hívogat téged. Te rá se ügyelj, bajt okoz néked. A hármas sem szép. Két görbe púpja bizonyítványod de elcsúfítja! A négyes kedves, szelíd kis jószág. Nem csap be téged, hűséges hozzád. Mégis az ötöst válasszad társnak. Örömöt szerzel édesanyádnak!

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 16 -

Szalai Borbála: Csiling-giling, irka, tábla

Csiling-giling, irka, tábla Fiúk, lányok, iskolába! Csiling-giling, ébredjetek! Iskolába siessetek! Csiling-giling, irka, tábla, Gyertek, gyertek iskolába!

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 17 -

Tamkó-Sirató Károly: Laboda

Nincs messze a Tanoda, indul oda Laboda, Siess, siess Laboda, lábad ide, amoda! Messze volt a Tanoda, el is késett Laboda, Fagylaltba vájt a foga, nem ért időben oda! Zengett a nagy Tanoda, bizony bömbölt Laboda. Ne késs többé, Laboda, lábad ide, amoda!

Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 18 -

Tasnády Varga Éva: Szól a csengő Szól a csengő, tiszta hangon, Gyertek, gyertek, gyerekek! Vár a pad, és vár a tábla, táskát tartson kezetek! Szép a táska, bőre sárga, benne a sok könyv, füzet, sarokban a cserépkályha, télen ad majd jó tüzet. Szól a csengő, gyertek, gyertek! Jöjjetek kicsik, nagyok! Iskolánknak kapujából, még egy nagyot kongatok. Tik - tak Tikk - takk, tikk - takk, az óra hív, tikk -takk, tikk - takk, dobog a szív! Takk - takk, tikk - takk a kis Jani még a kávéját sem issza ki. - A toll, a ceruza megvan-e anyuka? - A táska vár, a táska kész, indulhatunk már kis vitéz. Ezt anya mondja s mosolyog, s mosolyognak a házsorok, az utca és az utcakő, s Jani lábán az új cipő! És mosolyog az iskola Janira fénylik mosolya. Ablakszeme oly ragyogó S hívogat, mint a nyári tó! Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 19 -

Weöres Sándor: A tanév-nyitáskor Almát, körtét, szilvát, szőlőt hoz szeptember, nekünk új tanévet, tudja minden ember. Mint az égen átcsóvázó üstökösök, ragyogjanak munkánk nyomán az ötösök. Kívánjuk a húgocskának, öcskösöknek, ne legyenek szükiben az ötösöknek. Kívánjuk tanárainknak, hogy vödrökkel minket nyakon önthessenek ötösökkel. Ha szűkölködünk megszolgált ötösökben, a tanév nekik se könnyű, de nekünk sem. Ne mint az üres jászolba Nincses ökre, bámuljunk a meg nem szerzett ötösökre. Köszöntőnkben csökönyös rím a sok ötös, mert szándékunk jól tanulni már örökös. Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak


- 20 -

Weöres Sándor: Kezdődik az iskola Könyv, toll, tinta, ceruza, rontom-bontom, kezdődik az iskola, csak aszondom. Kora reggel rohanás, rontom-bontom, nem könnyű a tanulás, csak aszondom. Tízpercben nagy futkosás, rontom.bontom, torkod fájdul, ne kiálts, csak aszondom. Zsemlye és vajaskenyér, rontom-bontom, morzsát szedhet az egér, csak aszondom. Énekóra, la-la-la, rontom-bontom, reng a terem ablaka, csak aszondom. Tornaóra, egy-kettő, rontom-bontom, leszakad a háztető, csak aszondom. Kintről benéz egy szamár, rontom-bontom, iskolába sose jár, csak aszondom. Összeállította: IOT.hu Hírportál pedagógusoknak

Tanévnyitó versek nagyobb gyerekeknek  
Tanévnyitó versek nagyobb gyerekeknek  

Tizenhét, nagyobb gyerekeknek, általános iskolásoknak való tanévnyitó verset gyűjtöttünk össze.

Advertisement