__MAIN_TEXT__

Page 1

125 Mikulás/Télapó vers minden korosztálynak

IOT.hu—Színes hírportál pedagógusoknak


Babits Mihály - Emlékezés gyermeteg telekre Telek jutnak eszembe, telek, régi, kemény, csillagos telek, murijáró szép falusi utcák, deres bajszok s nagy piros fülek. Parasztszagú éjféli misék, mennyi süllyedt, jámbor semmiség, nagykendőbe bagyulált cselédek, cukorbundás házak, tejes ég. Bocsmód, még mint egész csöpp gyerek, Pesten is átbújtam egy telet. Csillagok és lámpák kavarodtak, félelmes volt a sok emelet. Nappal kezdődtek az éjszakák, csilingelt és búgott a világ, cicázott az ablakok visszfénye: Mikulás ment a hátsó gangon át. .............................................. Ó teleim, gyermeteg telek! mily bolondul elfeledtelek. Úgy megfakultatok, mint a gyöngy, ha nem ringatja eleven meleg. Némelyik már, mintegy szertehullt láncnak szeme, halkan elgurult... Pedig amint fogy-fogy a jövendő, egyre-egyre drágább lesz a múlt.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Csányi György - Télapó kincsei "Télapó! Télapó! Hol van a te házad? Ki adta? Ki varrta báránybőr subádat? Meleg, jó szívednek honnan van a kincse? Zimankós hidegben van, ki melegítse?" Szánomat szélsebes három pejkó húzza, kucsmás fenyők között kanyarog az útja. Nagy piros szívemnek jóság a kilincse, s édesanyák mosolygása a legdrágább kincse. Hidegben nem fázom egyetlenegyszer sem: az ő bársony pillantásuk átmelenget engem.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Czeglédi Gabriella - Jön a Mikulás Jön már, itt a Mikulás! Fehérprémes, hósapkás Hétmérföldes csizmája, a világot bejárja. A hatalmas puttonya, Ajándékkal megrakva. Jó gyermekek megkapják, Megtelnek a Kiscsizmák

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Czeglédy Gabriella - Télapó az úton Szarvas húzza szélsebesen Télapóka szánkóját. Száguld a nagy hómezőkön, el is hagy már hét határt. Ajándékok szépen, sorban a hatalmas zsákokban. Télapóka becsempészi a cipőkbe suttyomban. Sietős az útja nagyon, rövid már az éjszaka. Várja őt az ablakokban még sok üres kis csizma.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Devecsery László - Jön a Mikulás A Mikulás gyorsan eljő feje felett nagy hófelhő. Rénszarvasok húzzák szánját, hó csipkézi a bundáját. Kövér puttony van a vállán, hópihe ül a szakállán. Mikor hozzád megérkezik, cipőd sok-sok jóval telik. Hull a hó, nézd, odakint, a Mikulás néked int.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Devecsery László - Mikulás-játék -Megérkeztem! Itt vagyok! Ők meg pici krampuszok! Eljöttem én hozzátok: vidámságot kívánok! Ajándékot kínálok, nyissátok ki a szátok! Kedves dallal köszöntsetek, hisz itt vagyok közöttetek! Ajándékom osztogatom, jó gyereknek odaadom! Visszatérek jövőre: éppen egy esztendőre! Szánkómra most visszaszállok: rénszarvasok reám várnak. Hópihékkel repülünk, csengőszóval csendülünk.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Donászi Magda - Télapó érkezése Megérkeztem Télországból, kisgyerekek: -Jó napot! Tudom, nagyon vártátok már, hogy múljanak a napok. Siettem is tihozzátok csengős szánon, szaporán. Szikrát szórt a szarvas talpa, úgy suhant az út porán. Fürge lába belefáradt. Messzi van a mesevár. Túl az ezer jéghegyerdőn, hová sosem ér a nyár. Ott van az én széllel-bélelt, hóból épült palotám. A kemény fagy jégvirágot zúzmaráz az ablakán. Van egy kicsiny toronyszobám. Benne furcsa műszerek. Vílághírű messzelátóm jég-üvegén hókeret. Ha én abba betekintek, -higgyétek el nem csodaakármilyen messze laktok, mégis ellátok oda. Hol, mit láttam, nagy könyvembe minden este beírom. Megtelt könyvem sok-sok lapja, elfogyott a papírom. Tudjátok, hogy rádiómnak IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Donászi Magda - Télapó ünnepén Tipp-topp, tipp-topp, Ki jön a nagy hóban? Kipp-kopp, kipp-kopp, Ki van az ajtóban? Itt van már a nagyszakállú Télapó!Csupa hó! Puttonyában dió, mogyoró! Csitt-csatt, csitt-csatt, örül a sok gyermek. Hipp-hopp, hipp-hopp, Télapó itt termett. Mit hozott a nagyszakállú Télapó?Csupa jó! Puttonyában dió, mogyoró!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Donászy Magda - Télapó Télapóka öreg bácsi, hóhegyeken éldegél. Hóból van a palotája, kilenc tornya égig ér. Miklós-napkor minden évben tele tömi puttonyát, mézes-mázos ajándékkal szánkázik az úton át.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Donászy Magda - Télapó ünnep Itt van már a Télapó, Tele van a zsákja, Mosolyog az arca Örömünket látva. Énekeljünk néki, senki nem vár biztatásra. Így búcsúzik tőlünk: A viszont látásra!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Donászy Magda - Télapóhoz Szívünk rég ide vár, Télapó gyere már! Jöjj el éljen a tél! Tőled senki sem fél. Halkan reccsen az ág, Öltöztesd fel a fát, Hulljon rá pihe hó, Szánkón siklani jó! Évi és Peti vár, Télapó, gyere már! Nyíljon már ki a zsák: Alma, szép aranyág. Szívünk rég ide vár, Télapó gyere már! Jöjj el éljen a tél! Tőled senki sem fél.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Donkó László - Leselkedő A Mikulást egy este a sok gyerek megleste. Megleste. És mit látott? Csinálta a virgácsot, s belerakta puttonyba. Jaj, csak tán nem azt hozza! Nagy csizmáját krémezte, azután meg fényezte. Mit tett még a puttonyba, a sok gyerek megtudta, cipőjében mind benne lesz is holnap reggelre. Lesz ott minden földi jó: arany alma, zöld dió, csokiból lesz valahány, a sok gyerek várja már. Azért titkon egy este, a Mikulást megleste...

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Donkó László - Mikulás de csudás! Mikulás, Mikulás, mindene de csudás: Legszebb a puttonya, ajándékból minden jóból ki nem fogy soha! Mikulás, Mikulás, mindene de csudás: legjobb a jó szíve, ajándéknál dúsgazdagabb jósággal van tele!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


G. Szabó László - Télapó-várás Eső szitál, hull a hóhol késel még, Télapó? Lásd, együtt a sok gyerek, várja, lesi léptedet. A melegben ülni jóátfázhattál, Télapó! Érezd otthon itt magad, jöjj be, rakd le zsákodat! Csevegj velünk, jót pihenj! Mi könnyítünk terheden: hagyd itt, amit rejt a zsák, komótosan menj tovább!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Galambos Bernadett - Az ajándék Mikulás ha volnék: minden áldott éjjel, havat szórnék két kezemmel háztetőkön széjjel. Mikulás ha volnék decemberi éjben: Járnék csengettyűkkel fehér holdsütésben. Mikulás ha volnék szívem arany lenne: Aranydiót, aranyalmát raknék tenyeredbe! Aranydióm, aranyalmám szeretetté válna, Melegsége nem férne be pici, kis szobádba!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Gazdag Erzsi - Hóember Udvarunkon, ablak alatt Álldogál egy fura alak? Hóból van a keze, lába, Fehér hóból a ruhája, Hóból annak mindene, Szénből csupán a szeme. Vesszőseprű hóna alatt, Feje búbján köcsögkalap.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Gazdag Erzsi - Honnan jöttél Télapó? – Honnan jöttél Télapó? – Hóországból, hol a hó hegyvastagnyi takaró, a tenger meg hat akó. Jegesmedve barátom varrta meg a kabátom. Kibélelte bundával, hogy az úton ne fázzam. Szarvasomat befogtam, szíves szóval biztattam: "úgy szaporázd a lábad, szél se érjen utánad." Meseország (világos) Hóországgal határos. S Meseországból az út egyenesen ide fut. Szerencsémre nyitva volt, útközben egy mesebolt. Jöttek elém tündérek, megkérdezték mit kérek.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Gazdag Erzsi - Hull a hó Hull a hó, hull a hó, Mesebeli álom! Télapó zúzmarát Fújdogál az ágon. A kis nyúl didereg, Megbújik a földön: Nem baj ha hull a hó, Csak vadász ne jöjjön! Parányi ökörszem Kuporog az ágon, Vidáman csipogja: Süt még nap a nyáron!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Gazdag Erzsi - Megjött a Télapó Szánon jött. A hegyeken fenyők búcsúztatták. Zsákját tükrös hegyi tón vízilányok varrták. Medvék mézet gyűjtöttek nyár derekán néki. S egy kosárban áfonyát küldött az ősz néni. Pirosszemű mókusok mogyorója csörren. S megcsendül a kicsi szán csengője a csöndben. Itt van már az udvaron. Toporog a hóban. Teli zsákja a tiéd, dúskálhatsz a jóban.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Gősi Vali - Levél a Mikulásnak Van egy titkom, s most megosztom veled, Kedves Mikulás! Az sem baj, ha ez a titok ezután már nem lesz más, csak egy kislány kívánsága, - minden évben, Mikulásra aki mára megtanulta, mi a legszebb, mi a jó. Cukorkát és diót kaptam tőled mindig, s mogyorót, de a legszebb mégis az volt, mikor anya átölelt egy téli esten, s csizmámat míg kifényezte, elmondott egy valóságos, szép mesét. Igaz mese volt ez arról, hogy a legszebb ajándék ha az ember szeretetét - szíve kincsét - osztja szét. Kapni öröm - mesélt anya a boldogság mégis az, ha a szívünk rejtekében élő kinccsel - szeretettel gazdagítunk másokat. Ím, a titkom átadom most, vidd és hirdesd, jó utat! Add tovább az el nem fogyó IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Gryllus Vilmos - Levél a Mikulásnak! Fehér szakállú kedves Mikulás, de szeretnék találkozni teveled! És hogy tudd, hogy mit hozz majd, azért írom neked a levelet. Jól tudod te azt, kedves Mikulás, tudod, hogy mi az, amit szeretek, s hogy én abból meg tudok enni egy egész táblát, nem csak egy szeletet! Azt hozz nekem egy nagy zsákkal, és ne csak mogyorót almával! Fehér szakállú kedves Mikulás, de szeretnék találkozni teveled! És hogy tudd, hogy hova gyere majd, azért írom neked a levelet. Jól tudod te azt, kedves Mikulás, tudod, hogy hanyadik az emelet a mi házunkban, a mi utcánkban, ahová én is naponta bemegyek. Hogyha idejössz hajnalban, kint lesz a cipőm az ablakban. Ne feledd, Mikulás! Hajnalban vár rád a cipőm az ablakban!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Gyurkovics Tibor - Vers a Mikuláshoz Miki, Miki, Mikulás, hova bújsz, hova állsz, mennyi aranyat találsz a csomagban? Vár rád a gyerekcsapat, ide add, oda add a cukrot, a kosarat, gyere gyorsan! Azt hiszed, nem láttalak a jegenyefák alatt? Lopództál egy nagy halom dióval a válladon! Bármily csendben lépeget bakancsod a rét felett, minden gyerek észrevett az ablakból tégedet! Olyan ember vagy te, mint mi, csak az ég ruhádra hinti a havat, és ezüst, csillogó hajad a füst. Felhőből van a szakállad, szél tömi meg a pipádat, rókaprémből van a bundád, szeretettel gondolunk rád! Kitesszük az ablakunkba IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Hárs László - Télapó igéző Karácsonykor hull a hó, Hóban topog Télapó. Nem látható, hallható, Zajtalan jár Télapó. Szakálla fagy, bajsza dér, Az üstöke zúzmara. Otthonunkba ő betér, De nem marad ott soha. Ajándékot hagy nekem, És elsuhan nesztelen. Édes-kedves Télapó, Ajándékot kapni jó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Harsányi Lajos - Szent Miklós Püspöksüvegben Istenének szolgált. De esten titkon elsuhant a háztól, Sok görbe utca híg sarában gázolt, S megállt az elsötétült ablakoknál. Három leánynak nászi pénzt vetett be, Hogy meg ne rontsa ingatag szegénység. S hogy éhesek a pékeket ne sértsék, Cipókat csent a kormos tűzhelyekbe. Azóta mindig kicsinyhez, nagyhoz, Kitett cipőkbe cukrot, kis nyulat hoz, A gyermek boldog, szinte égbe röppen. Nehéz tarisznyát hord öles alakja. Amit hozott, az ablakokba rakja, Utána gyorsan - eltűnik a ködben.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Horváth Alíz - Télapónak! Kedves Télapó! Azt kívánom, legyen hó! Fényes cipellőmbe ne tégy játékot, Nem ajándékot várok! Nem kell csoki, vagy bármilyen édesség, Csak költözzön minden házba békesség! Legyen mindenkinek meleg otthona, és családja, Kerüljön az asztalukra ünnepi vacsora! Az árva gyerekeknek adj szerető szülőket, A szegényeknek sírig tartó menedéket! Adj a betegeknek orvosságot, Teremts a világban boldogságot!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Horváth P. Pál - Télapó Pilinkélnek kósza pelyhek, betakarnak rétet berket, mindent beföd puha hó, készülődhet Télapó. Csengettyűs szán vígan csusszan, hat rénszarvas nagyot szusszan, s fölröppen, mint víg rigó, útnak indul Télapó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Jiri Wolker - Mikulás napján Mikulás van, teljesül a kívánság utazom haza a gyorsvonattal, szememmel szelem a tájat mint a sűrű tejeskását, melyet cukorral s fahéjjal beszórtak teljesen, újságról, villamosról, utcákról megfeledkezem a szürke kupéban, az emberek közt, kik elutaznak vagy megérkeznek, hogy szívüknek igaza legyen. A szent estén vonatunk ablakba tett cipőcske lett. Mikulás bácsi, ide is jöjj, ne feledd, hogy e nyugtalan gyerekek is sokat várnak tőled. Ők útjaikkal át akarják ölelni a földet, és szándékaikkal az eget. A hit szavait mondd nekik, s lelj vigasztalni szót, s kérlek, tegyél piros almát és arany diót ebbe a Prága- Bohumin vonatba, s az egész világ vonatába.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Jiri Wolker - Mikulás napján Mikulás van, teljesül a kivánság, utazom haza a gyorsvonattal, szememmel szelem a tájat mint a sűrű tejeskását, melyet cukorral s fahéjjal beszórtak teljesen, újságról, villamosról, utcákról megfeledkezem a szürke kupéban, az emberek közt, kik elutaznak vagy megérkeznek, hogy szívüknek igaza legyen. A szent estén vonatunk ablakba tett cipőcske lett. Mikulás bácsi, ide is jöjj, ne feledd, hogy e nyugtalan gyerekek is sokat várnak tőled. Ők útjaikkal át akarják ölelni a földet, és szándékaikkal az eget. A hit szavait mondd nekik, s lelj vigasztalni szót, s kérlek, tegyél piros almát és arany diót ebbe a Prága-Bohumin vonatba, s az egész világ vonatába.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Kanizsa József - Télapó Sűrű pelyhekben hull a hó Csiszeg-csoszog Télapó. Nehéz puttony de nehéz, Van benne alma, méz. Virgács és játék ezernyi, Télapó nem bírja elvinni. Szánra teszi -hej halihó, így folytatja Télapó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Kapuvári Lídia - Levél a Télapóhoz Télapó! Télapó! Hová lettél? Hol a hó? Tudja a házból az összes gyerek, hogy ma levelet küldök Neked. Üzenik ok is mind a hóra várnak Szánkózni szeretnének, meg nagy-nagy hó csatákat! "Nem kérek én egyebet, csak amit a gyerekek: diót, csokit, mogyorót, Ráadásul minden jót." S halljátok csak! Mily csuda: termett ott egy mesefa. Meseország közepén. Arról szüreteltem én. Szedtem róla száz mesét. Mind a száza csuda szép, altató és ringató. Gyerekeknek ez való. Zsákba raktam mind a jót: diót, csokit, mogyorót, babát, mackót, madarat, tücsköt, szöcskét, bogarat. Tücsök, szöcske megszökött, megugrott egy híd fölött. Elrepült a legyecske... IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Kéri Mihályné - Mikulás Miklós napja közelgőben, szarvasok is készülőben. Varázshatalommal felvértezve, szállnak fel a levegőbe. Lappföldön lakik a Mikulás, alig várja az indulást. Puttonyban az ajándékok kívánságra bekerültek, figyelmét senki kérése el nem kerülte. Nehéz feladat az övé, tiszta szívvel megy a gyerekek közé. Dalolnak a gyerekek, izgalomtól hevülten, le sem veszik az ajtóról csillogó szemüket. Nyílik az ajtó, eláll a sok lélegzet, Mikulás helyett egy krampusz lépett be. Kérdéseire válaszolva azonnal kiderül, mindannyian jók voltak rendületlenül. Így hát neki nem volt semmi dolga, minthogy Mikulást hívja gyorsan. Jött is nehéz puttonyával a hátán, mi könnyebb volt, a gyerekek mosolyát látván. Szólt az ének, szavaltak a gyerekek, ajándékosztásban a krampusz sem volt rest. Fáradtságát kipihenve továbbáll a nagy szakállú, kórus zengte utána, jövőre is várunk!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Kiss Viktória - Hulló hóban Szent Miklós a hulló hóban puttonyával körbe jár, s bekopogtat minden házba, minden kisgyereket megtalál. Fehérség a puszta tájon s minden csupa rónaság, csak Télapó jön, hosszú, hosszú szánkaján.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Kormos István - Télapó munkában Erdőben csöpp ház, elbújva szinte. Előtte sétál három szén-cinke, tetes teteje nagy piros kucsma! Micsoda ház ez? Biza nem kocsma! Télapó lakik magában ottan Nézzünk be loppal, Micsinál mostan? Abban a házban, a nagy szobában Télapó ül egy sámlin magában, kicsi a sámli, de nagy a gondja, mert kinn a zord szél a havat hordja, és Télapónak indulni kéne Ki mondaná meg, ugyan mivégre? Hát Télapónak azért kell menni, mert ma estére várja mindenki. Dugig a zsákja, IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Kozma László - A Mikulás mosolya Hogyha baj ér, bánat, szégyen, Bízzál Myra püspökében. Elhozza csillagos éjen Ajándékát észrevétlen. Cipődet ablakba tedd ki, Kincseit szívedbe rejti, Ahogy tette sokszor régen. Megjön sűrű hóesésben. Arcát senki meg ne lássa, Rejti fehér nagy szakálla. Találkozhatsz véle bárhol, Megismered mosolyáról. Kitől jót és szépet várhatsz, Bizony Ő: a Mikulás az. Csengettyűje szól a szánnak: Itt volt, de már messze vágtat. Hiszen gondja van, temérdek: Kincsét osztja a reménynek. Aranyszarvas, hogy repítse, Megérkezzen minden szívbe. Hogyha jól és szépen várod, Magadban is megtalálod. Nemcsak várni, hogy mit kapnál: Az a legtöbb, ha te adtál. A szívedben, hogyha érzed, IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Lupsánné Kovács Eta - Hogyha jön a Télapó Szikrázzon az ezüst hó, mikor jön a Télapó, világítson csillagfény, el ne tévedjen a Rén! Száguldjon, mint gondolat, teljesítsen álmokat. Minden házba, tanyákra, eljusson tömött zsákja. Télapó kis-inasa - a mesés bizalmasa intézi az ügyeket, tegnap jött az üzenet. Csomaggal teli a szán, címzetthez jut valahány. A teli szán jön, robog, télapóka bekopog, sok-sok ablakon benyit, elosztja a kincseit. Üres szánnal elrepül, árnyéka hóra vetül.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Magosrévi Jolán - Egy kis tévedés Tegnap este a sötétben Öreg bácsit láttam: -Ez csak a Mikulás lehetMindjárt kitaláltam. Nem szaladtam el előle, Köszöntöttem szépen A sapkámat megemeltem, A szemébe néztem. Rám mosolygott, belenyúlt a Kabátja zsebébe, Egy szép piros almát tartott Felém a kezébe. Nekem adta és azt mondta: -Jó fiú vagy, látom. El is küldöm a Mikulást Hozzád, kis barátom. Ni, nem is a Mikulás volt! -Akkor vettem észre, Mikor nagyapó nevetve Kapott az ölébe!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Magosrévi Jolán - Várjuk a Mikulást Jó Mikulás bácsit Jaj, de nagyon várom! Nemsokára eljön Csilingelő szánon. Almával, dióval Teli van a zsákja, Bőven mér belőle Minden topánkába. Kis cipőmet kitisztítom fényesre, Kiteszem az ablakukba ma este. Ha erre jár a Mikulás, meglátja, Tudom, benyúl jó mélyre, a zsákjába! Nincs ott híjja a diónak, fügének… Színig tölti mind a két kis cipőmet. Azt hiszem, hogy virgácsot most nem kapok: A Mikulás tudja ám, hogy jó vagyok!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mándy Stefánia - Mikulás És jó sétálni kézen állva És jó sétálni lábon is, Ha hó hull, nap süt, télbe – nyárba, A várba, És csússzunk le, röpít a ródli, Hej rugdalózni, forgolódni, De jó lesz aztán lenn a hóban, És Pampulák majd Felnevet: „Fehér, fehér, fehér valóban! És jó a bukfenc itt a hóban, És nap fricskázza a jeget, De most már gyertek!” Mire leérsz, egyet se gondolsz: A hógolyóból szilvásgombóc. Hát tömjétek a fejetek! Aztán fürdés és indulás. Aludni kell, álmodni Róla, Már azt se tudom, mire kérjem, Hogy puttonya biztos beférjen. Mert elgondolni is csudás: Még el se érsz a rézkilincsig, Még azt se tudod, hogy ki Nincs itt, És máris jön a Mikulás!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Martonosi Mirella - Mikulás-váró Megérkezett a tél, vadul fúj a szél. Mindent leborít a fehér hó s a dér. Jön a Mikulás rénszarvasszánon, hogy kiraktam a csizmám, már nem is bánom. Lábbelikben cukor, kis zenélő csupor, labda, baba, mackó, hintalóra: patkó! Örül minden gyerek. Ugrándozik, nevet. Keresik a Mikulást. De már késő! Odébbállt.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mentovics Éva - Álom Éj sötétjében ringat az álom, álmomban én is Télapót várom. Reggelre foszlik, illan az álom… Télapó jár itt, rénszarvas szánon.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mentovics Éva - Hiányzol már Télapó Télapóka kapja már zsákszámra a levelet. Minden gyermek azt írja: - Gyorsan gyere, ha lehet! Itt a tél és hull a hó, hiányzol már Télapó!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mentovics Éva - Mikulás-Köszöntő Édes, kedves Mikulás, köszöntünk most téged. Eljöttél az idén is, ahogy megígérted. Látjuk, hogy a tartásod teli zsáktól görnyedt. Rakd le nehéz puttonyod, pihenj meg egy csöppet! Sok-sok színes ajándék nyomja fáradt vállad. Tudjuk, hogy a Világot több százszor bejártad. Tudjuk, hogy a szánoddal tovasiklasz újra. Néhány darab sütivel gyűjts erőt az útra.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mentovics Éva - Télapó az oviban Tavaly télen az oviban nálunk járt a Télapó. Arca kedves és mosolygós, haja fehér, mint a hó. Egymás után minden ovis a térdére ülhetett. Nagyon meg voltunk hatódva, s úgy mondtuk a verseket. Télapóka mesélt nekünk, s készült rólunk egy fotó. Mivel nekem nagyon kedves, szobám falán látható. Amikor a képre nézek eszembe jut, mit mondott: - Egy év múlva újra jövök, s hozok nektek csomagot. Eltelt egy év, december van, s készülünk az oviban: verseket és dalt tanulunk, s előadjuk majd vígan. Ha betoppan, dallal várjuk kedves öreg Télapót. Reméljük, hogy úgy, mint tavaly, most is hoz majd minden jót.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mentovics Éva - Télapóka az ágyamnál Képeskönyvet nézegettem, benne tarka képeket. S amíg néztem, olvasgattam, lehunytam a szememet. Elaludtam, s azt álmodtam: könyvecskémből a képek kisétáltak szobácskámba, és az összes feléledt. Télapóka ágyamnál ült, s víg meséket olvasott… Mese végén asztalkámra helyezett egy csomagot. Kedves, kicsiny tündérleánykák rajzoltak és festettek, s a mikuláscsomag mellé letettek egy kis könyvet. Apró, pajkos kis manócskák csiszoltak és faragtak… Kis ágyacskát készítettek alvós - Panna babámnak. Korán reggel felébredtem, s nem hittem a szememnek… Álmomból az ajándékok szekrénykémen hevertek.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mikulásdal - Hull a pelyhes Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves télapó. Minden gyermek várva vár, vidám ének hangja száll. Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró. Jöjj el hozzánk, várunk rád, kedves öreg télapó!

Nagyszakállú télapó, jó gyermek barátja. Cukrot, diót, mogyorót rejteget a zsákja. Amerre jár reggelig, kis cipőcske megtelik. Megtölti a télapó, ha üresen látja.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mikulásdal - Pattanj pajtás Pattanj pajtás, pattanj Palkó, nézd, már nyílik ám az ajtó, Kinn pelyhekben hull a hó, s itt van, itt a télapó.

Meg-megrázza ősz szakállát, puttony nyomja széles vállát, Benne dió, mogyoró, itt van, itt a télapó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mikulásdal - Télapó itt van Télapó itt van, hó a subája, Jég a cipője, leng a szakálla. Zsák, zsák, teli zsák, piros alma, aranyág. Két szarvas húzta, szán repítette, Gömbölyő zsákját százfele vitte. Zsák, zsák, teli zsák, piros alma, aranyág. Oly fehér a rét, a róna, mintha porcukorból volna, Nagy pelyhekben hull a hó, csakhogy itt vagy télapó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Molnár Gyula - Télapó Üstököm, ha megrázom, dér csillog a faágon. Szakállamból hull a hó, én vagyok a Télapó. Puttony van a hátamon, nehéz terhét vállalom. Figyeljetek gyerekek, mennyi mindent cipelek. Hét zacskóban mosolyt hoztam, szép gondosan csomagoltam, csengő, bongó furulyaszó kísér, mint víg útravaló. Hoztam nektek fiúk, lányok bő zsákokban boldogságot, bátorságot, békességet - jó sokáig élvezzétek! Kaptok tőlem ráadásul Télapónak tarsolyából csokit, fügét, cukrot, kekszet, mind elhoztam, ami termett. Fellegűző palástom szétterítem vállamon. Szakállamból hull a hó, megérkezett Télapó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Móra László - Mikulás Én vagyok ám ritka ember! Jövök, ha itt a december. Ki vagyok? – hisz jól tudjátok! Mikulás néz itt most rátok. Aki jó lesz, gyerekek, Ahhoz mindjárt elmegyek! Viszek neki mogyorót, Friss fügéből kóstolót, Huszárcsákót, falovat, Képeskönyvet, jót, sokat. De ez csak a jóknak jár, A rosszakra virgács vár. Csípős virgács, nyakleves, Berci, Laci, ne nevess! Majd estére meglátom, Kinek nyissam a zsákom? Majd estére meglátom, Hol hagyjam a virgácsom!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Mysty Kata - Sok-sok gyerek szívet vár Mikor jössz vén Mikulás, sok-sok gyerek szívet vár! Hozz törődést, hozz eleget, karjukat tárják ki neked! Hozz nagyon sok örömet! Víg kedvet tölts beléjük! Legyen belőle tartalék! Szeretetük áramoljék! A kézbe vett ajándék egy jelképes üzenet, s a szívben egy dobbanás, lelkesítő pillantás. Szeretet-ajándék máglya; melegsége teleknek! Belülről érlel vetést, csodatevőt és mesést! [poet.hu]

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Nagy Katalin - Télapó Figyeljetek gyerekek! Szorgalmasak legyetek. Eljön majd a Télapó, De csak ahhoz, aki jó. Legyetek hát ti is jók, Kaptok diót, mogyorót, Fehérlik már kint a hó, Jól csúszik a kis szánkó. Kopognak az ajtón már, Jó télapó ott kint vár. Nyisd az ajtót, Pistike, Hadd jöjjön hát ide be. Útja nagyon sietős, Még sok gyerek várja őt. Szeretnénk, ha jövőre Hozzánk ismét eljönne.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Nagy Renáta - Télapó útja Szemben velem üveghegyek, a tetejük cukorsüveg. Tejfehér a határ, Télapó erre jár! Lába nyomán zúzmara, havas, jeges az útja. Kíséri a förgeteg, meghozza az ünnepet.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Nemes Nagy Ágnes - Az óvoda vendége Lámpagyújtó este van már, Erdő, mező csupa hó. Mérföldjáró csizmájában Útnak indul Télapó. Felkapja a puttonyát is, S nagy csizmája messze lép. Idelátszik már a város, Cseng a röpke nótaszó: -Nálunk is van játéksarok, Jöjj el, jöjj el, Télapó!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Niczky Géza - Mikulás Ki lehet a Mikulás? Ugyanaz, vagy mindig más? Gyerek, néni, vagy bácsi? Esetleg lehet bárki? Honnan jön, és hol élhet? Mi lesz hogyha eltéved? Ki segíthet szegénynek? Ezek furcsa rejtélyek.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Nuridsány László - Télapó Ki kószál ilyenkor térdig érő hóban, Mintha a világon más dolga sem volna? Csizmája nyakig ér, szakálla hófehér, Kócosra zilálta a zord és jeges szél. Az ajkán mosoly ül, dudorászik vígan. Dala messze hangzik, azt hallgatják Csíkban. „Csingiling, csingiling, Selymes hó hull ott kint. Vígan siklik, száll a szánkó, Csingiling, csingiling.” Szánkóját megrakta mindenféle jóval Sok-sok édességgel, dió-mogyoróval. Siet, el ne késsen, röpíti a szánja Hiszen minden gyerek napok óta várja. A dombtetőn felül maga is a szánra Ismeri az utat – száz éve is járja. Nem is kell kérdeznem - gondolom gyerekekHogy ez a kis öreg, kicsoda, ki lehet. Télapó! Ő bizony, aki minden évben Megjelenik nálad, titokban, szerényen. És a kis csomagot elhozza időre, S elrejti fényesre kefélt kis cipődbe. No meg a virgácsot! Mert biz’ azt is hagy ott, De csakis annak, aki néha rossz volt.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Nyquist Gizella - Köszönet Mikulás bácsi! Eljöttél. Úgy vártalak Téged! Meglepetést is hagytál: csokit, könyvet – szépet. Hálás vagyok, tudnod kell, minden apróságért, s virgács nélkül kedvesebb idén az ajándék. Tavaly az is ott lapult egyik csizmácskámban, azóta már jó vagyok, eléd állok bátran. Megköszönöm még egyszer mindazt, amit hoztál. Pihenj sokat, Télapó, keményen dolgoztál!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Ölbey Irén - Mikulás A lángoló hold mindent Kék ezüstbe von. Jó Mikulás szánkója Fut a kék havon. Kicsi angyal a kocsis, Pattog ostora. Suhan a szán, hat tüzes Őz a paripa. Alusznak a kis tanyák S a nagy városok, Csak a fehér, tiszta hó És a hold lobog. Faluszélén s a város Végén Mikulás Leszáll szépen, s kinyílik Zsákja, a csodás. Alusznak a gyermekek, Ámde az alatt Jó Mikulás az ablak Alatt elhalad. Telerakja a cipőt S csizmát az angyal Mogyoróval, cukorral S arany naranccsal. Néha a jó Püspöknek Felzeng a szava: „Virgácsot is tégy, fiam, Ide – amoda. Nem árt olykor a virgács, Jó az, hogyha van, Orvosság az néha nap, IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Osvát Erzsébet - Búcsúzik Télapó Csomagol Télapó, Lejárt az ideje. Tenger sok a dolga, kapkod, fő a feje. Maradt egy kis hó még, jól becsomagolja: -No, most már indulokCsendesen mormolja. Messzire kísérik a szarkák, verebek. Cserregik, csipogják -Télapó, ég veled!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Osvát Erzsébet - Jön, jön Télapó Puha pihe pilinkél, Megpihen a fán. Csilingelve, csengettyű közeleg a szán. Tornyos kucsmájában Télapó ül benne. Arca, orra piros, Mintha festve lenne. Huncut hópelyhecskék Bajuszára szállnak S kacagva-nevetve Hinta-palintáznak. Télapó szánkóján Sok-sok fenyőfácska, A szánon meg ott van Ezerzsebű zsákja. Mi van a zsebekben? Megsúgom tinektek: Szebbnél-szebb ajándék A jó gyerekeknek. Ma este Télapó S ezerzsebű zsákja Elindul kincsével Ha senki sem látja, Csendben házról-házra. Évi, Peti, Zsuzska Várja is már nagyon. Itt lesz nemsokára S kipi-kop, Kipi-kop Kopog az ablakon. IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Osvát Erzsébet - Mennyi apró télapó Hull a hó, hull a hó, mennyi apró télapó! Igaziak, elevenek, Izgő-mozgó hóemberek. Nagykabátjuk csupa hó. Honnan e sok télapó? Kik ezek, Mik ezek az apróka Télapóka - emberek? Óvodások mennek sorba, záporozó, habos hóban

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Osvát Erzsébet - Tél, örömhozó Hull a hó, hull Halkan, fehéren. Tenyérnyi kék sincs Már az égen. Sűrű rajokban Pöttöm pelyhek Minden ablakba Be-belesnek. Szánkó mocorog A padláson: Véget ért már a Nyári álom. A gyereksereg Virgonc nagyon. Kacagás fut át A friss havon.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Osvát Erzsébet - Van nekem egy csodás… Van nekem egy csodás, Csodás messzelátóm. Azzal még az öreg Télapót is látom. Előveszem, nézem, Vajon hol is lehet? Hát éppen most indítja Útjára a telet. Fehér hópelyheit Szárnyukra bocsátja. Mint parányi pillék, Szállnak földre, fákra. Majd orrára biggyeszt Egy nagy pápaszemet, S böngészi, böngészi A sok-sok levelet: Mit kíván, mit óhajt Ennyi embergyerek? Zsófi ceruzát kér, Nem is akármilyet: Kerteket, várakat Varázsló színest. Petinek űrhajó Minden vágya, álma. Vele csillagokhoz Vendégségbe járna. Katica azt írja: Kedvencemet kérem, Azt a piszén pisze Mackót hozd el nékem. Hümmög Télapóka: IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Papp László - Jön a Mikulás Jön a Miklós, nem mumus, Jancsi fiam, fuss, fuss, fuss! Lám való Két manó. Kíséri a püspököt, S nézi hol az üstökköd. Jön a Miklós, ni, ni, ni! Eléje megy a Mini. Jó gyerek, Nem remeg! Két angyalka csodaszép, Kislány mellé odalép. Kosár van a kezükben, Néz Mariska feszülten. Angyal – kéz Hamar kész. Tele rakják kezeit, Jó gyermeket szeretik! És a Jancsi mit kapott? Nyírfavesszőt, öt – hatot. Hej, Jankó, Így van jól! Mert a virgács orvosság, Rossz gyereknek ezt hozzák.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Patai Zsuzsanna - Téli havazás Ezüst erdő didereg Fenyőágra hó pereg Vastag, puha takaró Az ágakon csillogó Az erdőben csilingel Erősen a Télapó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Pataki Edit - Mikulásváró Mikulás a puttonyában ajándékot rejteget. Gyertek, gyertek, gyerekek! Ugye, csupa jó gyerek van körbe-körbe köztetek? Mindenkinek jár ajándék: szaloncukor, csoki, játék – annak is, ki mindig jó volt, s annak is, ki megjavult!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Pete László Miklós - Mikulás Lehet szél vagy hófúvás, Hófelhő-átvonulás, Amikor jön a Mikulás, Ragyognak a kicsi szemek, Vár a sok-sok kicsi gyerek, Ne törődj a hófúvással, Hófelhő-átvonulással, Gyere hozzánk, Mikulás! Van ám nagy-nagy izgulás, Suttogás meg pirulás, Hogy jön-e a Mikulás. Ragyog a hó, mint a prizma, Ablakban a sok kis csizma, Sokan várnak kipirulva, Csacsogva, bízva, izgulva, Gyere hozzánk, Mikulás! Jégvirág az ablakokon, Csizma ropog a friss havon, Jön már, jön a Mikulás! Sosem várják őt hiába, Mindig elhozza a szánja, Várja őt apraja-nagyja, S őket cserben sose hagyja, Itt van már a Mikulás!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Pete László Miklós - Télapó Fönn, a messzi északon, hol zord a tél, és metsz a szél, Télapó és Télanyó, háznépével éldegél. Gondjuk nincs, csak évi egyszer, mikor eljön az a nap, mikor szegény Télapóra a sok meló rászakad. Ajándékot kell vinnie, amit vár a sok gyerek. Télapónak pörögni kell, gyorsan, mint a fergeteg. Egy estéje van csak reá, hogy a sok-sok ajándék oda kerüljön, ahová rendeltette a szándék! Figyelnie is kell neki, tévednie nem szabad. Elkeseredhet a Peti, hogyha hajasbabát kap! Eszterke meg talán nem is örülne egy fúrógépnek, vagy az ólomkatonáknak, akik vezényszóra lépnek. Mire végez a jó öreg, reggel lesz, s a sok gyerek, bár nem látja, mégis vígan szánja után integet.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Petja Jordanova - Télapó Télapó hegyormon állva Néz a vacogó világra. Kiürült tenyér a rét, Csüggedt, ráncos arc az ég. Levél – könnyeit kisírta, Fázósan borong a nyírfa, Dermedt ujjakként az ágak Egymásba kapaszkodnának. Hogy ne fázzon a didergő Fonnyadt rét, ruhátlan erdő. Télapó fehér subája Ráterül puhán a tájra.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Pintér Petra - Várjuk a Mikulást! Jó mikulás bácsit jaj, de nagyon várom! Nemsokára eljön csilingelő szánon. Almával, dióval teli van a zsákja, bőven mér belőle minden topánkába. Kis cipőmet kitisztítom fényesre, kiteszem az ablakomba ma este. Ha erre jár a Mikulás, meglátja, tudom benyúl jó mélyre a zsákjába! Nincs ott híjja a diónak, fügének... Színig tölti mind a két kis cipőmet. Azt hiszem, hogy virgácsot most nem kapok: a Mikulás tudja ám, hogy jó kislány vagyok!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Pörzse Lenke - Búcsúzó Mikulástól Kedves jó Mikulás, Megköszönjük szépen, Szívünk messze kísér, A csillagos égen. Világít előtted, Mint egy pici lámpa. Te vagy a gyermekek Igazi barátja! Áldjon meg a Isten, Drága Püspök Bácsi! Jóságodat áldjuk: Jóska, Marcsa, Sári!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Radó Lili - Télapó érkezése Téli estén szánkó siklik Hull a hó, hull a hó. Téli fehér égbolt alatt Száll a szó, száll a szó. Hová sietsz olyan nagyon Télapó! Télapó! Sietek a gyerekekhez Hej hahó, hej hahó. Idején kell megérkeznem Úgy való, úgy való. Csakhogy végre itt vagy újra Jaj de jó! Jaj de jó!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Raggamby András - Télapó Ormokon és völgy ölén, Lassú szárnyon száll a hó, Száz örömet hoz elém Nagyszakállú Télapó. Fenyőt, fénylő zúzmarát Szelíd lankák rétjeit, Ha az ezüst hegyen át Csengős szánon érkezik.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Raggamby András - Télapó Mi is van ma? Örömünnep! Megjött a Télapó!… A cipőkben – Ugyan nézd csak!Mindenféle jó! Cukorka és csokoládé, füge, datolya. Ó, hogy ragyog a sok gyerek boldog mosolya. Ettől még jobban kedvre derül a jó télapó S nagy pelyhekben hullani kezd Hujjahó! – a hó. A világra puha, fehér takaró terül, S lejtős úton domboldalon Száz kis szán repül!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Rátkai Ferenc - Szent Miklós püspökről Szent Miklós püspökünkről szálljon ma az ének, Jóságát, szeretetét köszönjük meg hívek. Jöjj közénk, várva várunk, úgy mint egykor régen Hadd legyen mindenkinek vigassága bőven. Szent példád gyámolítson, lakjál mindig nálunk, Úgy járjunk utaidon, ne csak mindig várjunk.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Rátkai Ferenc - Szent Miklóshoz Minden évben hűségesen jársz, szeretettől roskadozik lábad. Úgy jársz titokban, ne is vegyük észre, látja az ég, megfizet majd érte. Ne csak szóval hirdesd érdemét, ne csak várjuk mások segítségét. Szent Miklós püspök légy segítség nékünk! Példád követve szeressünk és éljünk.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Repity Zsuzsa - Két hegy között Két hegy között kicsi szán, Csengő rajta igazán. Amerre jár hull a hó, Ki ül benne? Télapó. Hószakállú, bajuszos, Nagykabátú, puttonyos. Hósubájú, palástos, Szaloncukros, virgácsos.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Repity Zsuzsa - Megjött a Télapó Hó pihen a faágon, Csilingel a csengő. Télapó ül a szánon, Szarvas húzza, kettő. Messzi útról érkezett, Jéghegy tetejéről. Angyaloknak dala száll Odafenn az égből. Télapónak puttonya A sok jóval töltve. Két kis krampusz cimborája Ugrál körülötte. Reggelre már Télapó Bejár minden házat. Diót, almát osztogat Gyerekeknek, százat.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Repity Zsuzsa - Mikulás-Köszöntő Jégcsapok lógnak az ereszen, Csilingel a csengő, Azt várja csak kis Katóka, Mit hoz neki őszapóka. Piros ruhájú, fehér szakállú, Földig ér kabátja, Két szép szarvas nagy szánkóval Az egeket szántja.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Repity Zsuzsa - Télapó Télapó, télapó, szakállad fehér, mint A hó. Deres a bajszod, piros a ruhád, Hátadon a teli zsák. Száll a dér, hull a hó, a tájon Fagytakaró. Karácsonyra ideérsz, a hidegtől sose Félsz. Arcod piros, szempillád deres, a sok Gyerek örül, s te is nevetsz. Zsákodban dió, keksz, kisvasút és Babák, hátadon a teli zsák, Kiteszed az ajándékot sietve és Mész tovább.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Sarkady Sándor - Télapó Hegyen, völgyön Mély a hó, Lassan lépked Télapó. Ősz szakállán Dér rezeg, Messzi földről Érkezett. Kampós botja ImbolyogPuttonyában Mit hozott? Mindenféle Földi jót; Dundi diót, Mogyorót. Lassan lépked, Mély a hóSiess jobban Télapó!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Sárói Sándor - Télapó Szép csendesen hull a hó, Szánkóján a Télapó Hegyen, völgyön át szalad Van nála sok – sok csomag. Minden faluba betér, Tégedet is számon kér: Jó voltál Pista? Szót fogadtál Mariska? Rögtön itt lesz minálunk, Jó pajtások vigyázzunk, Figyelem, csak figyelem Lehet mindjárt itt terem. Puttonyában sok – sok jó: Alma, dió, mogyoró… De hogy ki kap belőle, Azt nem tudni előre.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Sümegi Attila - Télre váró télapó Télapó ül a strandon és várja már a telet, mert egyedül unalmas már télen végre mehet A strandon van a szarvasa is együtt úsznak a vízben csak sajnos letört a szarvas agancsa egy ízben. Nyáron lehet kirándulni, de a télapó azt nem szeret, várja már a telet, mikor végre mehet. Mert nemcsak ő vár, hanem a sok-sok gyerek tisztítják a cipőiket, igen nagyon lelkesek. Lehull a hó, télapó meg boldog reméli, hogy idén nem harapja meg bulldog.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szabó Istvánné - Szent Miklós ünnepén Így december elején, Szent Miklós idején apró kis szívek remegve gondolnak a jó öregre, az öreg Télapóra, ki a vágyak tudója. Én is sokat gondolok rá, mert szeretem. Hófehér szakálla, piros csuklyás ruhája álmomban elkísér Szent Miklós idején.. Mindig jó leszek és szót fogadok, az óvodában sok piros pontot kapok. Így ábrándozik a kis gyerek, hogy talán a jószívû Télapó sok szép ajándékkal lepi meg.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szabó Lőrinc - Télapó várás Eső szitál, hull a hó. Hol késel már Télapó? Lásd együtt a sok gyerek. Lesi, várja léptedet. A melegben ülni jó. Átfázhattál Télapó! Érezd otthon itt magad. Jöjj be, rakd le zsákodat. Beszélj velünk és pihenj, Mi könnyítünk terheden. Hagyd itt, amit rejt a zsák. Aztán csendben menj tovább.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szalai Borbála - Az a huncut napsugár Alvó fákra pihedunnát, Pehelypaplant húz a tél. Háztetőnkre kucsma került, Meleg kucsma, hófehér. Duzzadt, dagadt a nagy sapka, Vastagon hullt rá a hó. Kucsmájában a mi házunk Olyan lett, mint Télapó. Csodálkozva nézegette, Bámulta a napsugár: Nem igazi Télapó így! Hol maradt a nagy szakáll? Gondolt egyet, s munkájába Azon nyomban belekezd: Kucsma alól víz patakzik, Ellepi a házereszt… Addig sütött, addig tűzött Az a huncut napsugár: Míg a fénylő jégcsapokból Elkészült a dús szakáll!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szalai Borbála - Bőkezű volt Télapó A sok gépnek most van ám csak melege! Valóságos hegyet tol a hóeke. Mert az idén bőkezű volt Télapó, Nagy zsákjából csak úgy zúdult, dőlt a hó! Hol szerzett ily töménytelen sok havat!? Azt is szórta, ami tavaly megmaradt? Essen a hó! Essen, ahogy belefér! Az se baj, ha olyan lesz, hogy térdig ér!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szalai Borbála - Pille szálldos, ezer pille Pille szálldos, ezer pille, Szárnya mindnek hófehér, Kavarognak, táncot járnak: Esik a hó, itt a tél! Hulljatok csak, hópihécskék, Kicsiny fehér csillagok, Lombja vesztett kopár fákra Díszes köntöst adjatok! Pille szálldos, ezer pille, Nagy pelyhekben hull a hó… Csengős szánon útnak indul Dérszakállú Télapó. Hegyek között visz az útja, S fenyvesekbe is betér: A sok hamvas fenyőfácska Szánkójába alig fér. Pille szálldos, ezer pille, Minden fehér, csupa hó, Ajándékkal megrakodva Jön már, itt van Télapó! Csilingelő szánkójával Most állt meg a ház előtt: S hozza már a csillagszórós, Fényben úszó zöld fenyőt. Pille szálldos, ezer pille, Gyémántfényű lett a hó… Örömtűz ég minden szemben, Sziporkázó, ragyogó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szalai Borbála - Üzenet Télországból Fontos hír jött Üzenet. Gyors járású Szélpostával Érkezett: „Ma éjszaka Útnak indult Télapó!” A nagy hírre Szállingózni Kezd a hó. Milliónyi Hócsillagot Hint a tél, Fütyörészve Nagy munkához Lát a szél: Hópihékből Sző a fürge Fergeteg Puha, fehér Gyémántfényű Szőnyeget. El is készül Mire megjön Télapó, S mindent befed Ez a puha Csillogó takaró. IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Számord Ignác - Mikulás bácsi Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember Hófehér szakálla, akárcsak a kender, Játékkal megrakva hátán egy nagy puttony, Hogy, aki jó gyerek, annak abból jusson. Dió, füge, alma, no meg aztán más is. Mogyorófa vesszejéből faragott virgács is. Sutba vele, gyorsan, gyorsan, csiihi – puhi virgács, minden gyermek igen jó itt, jöhet a Mikulás!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Számord Ignác - Mikulás köszöntő Jó Mikulás bácsi, Isten hozott nálunk! Csakhogy itt vagy végre, Olyan régen vártunk! Ugye soká jöttél? Ugye elfáradtál, Mire a zsákoddal Idáig jutottál? Foglalj helyet, kérlek, A nagy karosszékben, Nézd, itt a jó meleg Kályha közelében. Ez a teli nagy zsák Megnyomta a hátad. Bizony nehéz ilyen Öreg bácsikának. Hogy megkönnyebbüljön, Ürítsd hát ki, kérlek! Hisz beroskad tőle Gyenge, öreg térded! Ami bent van, itt is Jó helyre kerülne, Neki a sok gyermek Bizony megörülne. Cukrot, fügét, diót Szépen elosztanánk, Jóságos szívedet Örvendve áldanánk.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szaszovszky József - Legenda nemcsak gyerekeknek Volt egyszer egy titkos ügynök, úgy nevezték: Miklós püspök. Mürának volt püspöke, s Istennek volt ügynöke. Segíteni hogy lehetne, valami jót hogy tehetne, úgy, hogy észre se vegyék, ezen buzgott a derék. Élt akkor egy szegény ember, nevelgetve türelemmel szeme-fényét, virágát, három árva leányát. Hogyan adja férjhez őket, honnan vegyen három vőket, feje egyre ezen főtt, s szegénysége nőttön-nőtt. Hírét vette Miklós püspök, Isten küldte titkos ügynök, milyen nagy a szegénység, hogy elkél a segítség. Ki jár erre inkognitó? Titokzatos ablaknyitó. Kivesz, betesz valamit? Csak az Isten tudja, mit. Mikor felkel másnap reggel, elámul a szegény ember: kincset lel az ablakba', lányát férjhez adhatja! Így jár másnap, így harmadnap, egyszer sem üres az ablak! Ablak és szív kitárult, IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szegilongi Etta - A tél Megjött a tél, Hideg a szél, Kopár a táj, Eltűnt A nyáj, Semmi sem zöld, Alszik a föld. Szürke az ég, Jeges a lég. Esik a hó, Lágy takaró. Havas a rét… Ó milyen szép! Befagy a tó, Siklani jó! Öröm a jég! Öröm a hó! Üdv, Télapó!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szegilongi Etta - Mikulás Tudjátok-e mi lesz ma? Mikulás jön, úgy biz a. Este, mikor alusztok S feljönnek a csillagok, Nagy szakállú Mikulás, Bizony csak ő, senki más. A tejúton végigjön, Jobbra, balra beköszön. Hosszú fehér szakálla Csak úgy röpül utána. Nehéz zsák van a hátán, Mégis lépdel szaporán. Lenn a földön szánba ül, Az utcákon úgy repül. Minden házba befordul, Az ajtó sem csikordul. Nem is lép a sarkára, Úgy surran a szobába. Tiszta cipő várja ott, Tesz is bele csomagot. Diót, almát, mogyorót, Minden kedvünkre valót. Jó Mikulás, jöjj hozzánk, Szép tiszta a mi utcánk. A cipőnk is úgy ragyog, Mint égen a csillagok. Jók vagyunk, és jók leszünk, S Téged nagyon szeretünk, Édes Mikulás!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szegilongi Etta - Téli dal Megérkezett Télapó. Jaj, de vígan hull a hó. Csusszanhat már a szánkó, Repülhet a hógolyó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szemendei Ágnes - Mikulás Hullanak a pelyhek, fehér már az erdő, rénszarvas szánján, Télapó is eljő. Vidáman biztatja szarvasait hangja. Hohohohó rajta, a Felhők között balra. Lázasan dolgoznak Apró gyermek kezek. Cipőcskék az ablakba, és kíváncsi kis fejek. De erősebb az álom, Ágyba viszi őket. Így csak reggel látják, a megtelt cipőket.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szepesi Attila - Télapó éneke Hipp-hopp fut a szán, siklik szaporán. Dobrokol a havon szélvész paripám. Hejhó ügyesen vágtat tüzesen, húzza a teli szánt fénylő hegyeken. Hipp-hopp fut a szán villám-paripán, végtelen utakon dobban szaporán.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szervác József - Mikulás hó Azt álmodtam, mikulás hó esett. Piros kucsmája volt a hónak, Nagy puttonya, és abból holnap Mindenfélét kapnak a gyerekek. Szánkón jött le egy nagy égi házból Előtte szállt az ostorpattogás. És hóból volt az egész Mikulás, A hó pedig csupa mikulásból.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Szőnyi Zoltán - Itt a tél Hegyoldalban süvít a szán, mint a szél! Ropog a hó, most igazán itt a tél! Gólya, fecske Afrikába költözött, Hóemberkénk új ruhába öltözött. Hajladozó fák közé a szél csapott! Csilingelnek, csengenek a jégcsapok! Kertek alján botorkál a Télapó, Puffan, huppan subáján a hógolyó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Takács Laci - Decemberi jótevő Decembernek kezdetén, fent az égbolt közepén Mikulás vagy Télapó? Szánkra jön ezernyi szó. Hiszen öröm minden szava, éjszaka jön majd a java. Egy napra tesz mindent fel ő, gyorsasága elképesztő. Csillagporral száll a szán, rénszarvasok patkóján. Házról-házra röppen szánja, ki felnőtt, már meg se látja. Jóllakottan indul útra, kezdődhet az esti túra. Piros pozsgás s oly vidám, hol ő jár, ott a nóta száll. Gyermekszemmel nézek égre, mikor jön el hozzánk végre. Izgatottan hunyom szemem, csak cipőm biztos helyén legyen. Mikulás, ó, megérkezett, gyere, kérlek, itt a helyed. Asztalomon keksz és tej, meg kell enned, nem mész el!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Tarnóczi Köles Ildikó - Télapó jön Szőrmekucsmás, piros subás, nagybajuszos, nem óriás, nem is törpe, picit görbe, tele van a zsákja töltve. Nesztelen jár, lopakodik, ablakszélről leskelődik. Szót fogadtál? Semmi gond! A cipődet kipucold! S ha felébredsz, reggelre tudod-e, mit lelsz benne?

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Theodor Storm - Szól az öreg Télapó Szól az öreg Télapó: ide figyelj, te lurkó, egy szép mesét mesélek, egyenesen tenéked! Ballagtam az erdőben, errefelé jövőben, s egyszer csak egy nagy fáról a kis Jézuska rám szól: "Szedd a lábad, vén öreg, várnak már az emberek! Vidd a hírt, nézd, hogy ragyog, gyújtok gyertya-csillagot! Nyissatok kaput, szívet, S ha lelketek megpihent, Karácsony hoz örömöt, nemsokára megjövök!"

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Thuróczy Mária - Igaznak tűnt az álom Igaznak tűnt az álom, Hogy ezüst hó esett. Tenyerembe fogtam Az ezüst pelyheket. Szikrázó hóból bunda Fákon és háztetőn. Ezüst a csillogása Reggelre ébredőn. Ezüstös könnyű szánon Ezüst a Télapó S a nyom, mit von a szánkó Ezüsten látható. Halk ezüstcsengő csengett Amerre elhaladt, S a házakon az ablak Kigyúlt a hó alatt. Igaz lett az álom Fehér hó esett, Igazi Télapó jött Az álmodott helyett!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Tordon Ákos - Decemberi köszöntő Csengős szánon jön a Tél, Jön, jön nemsokára, Hat hófehér hímszarvas Lesz a paripája, Felhő lesz az országút, Kocsis a hóember, Amerre jár hull a hó. Köszöntlek, December! Tél szolgája Öreg Fagy Vele jön a szánon, Bundát veszek, hadd jöjjön, Így aztán nem bánom. Szép Zúzmara asszonyság Is jön Jégvirággal, Ékszeresen, ragyogón, Tündérszép világgal. Mikulás és Karácsony Ajándékot hoznak Gyermekszívnek mindenhol Örömet okoznak. Telnek – múlnak a napok, Álmodik az erdő, Szilveszterrel búcsúzik A régi esztendő.Csengős szánon jön a Tél, Jön, jön nemsokára, Hat hófehér hímszarvas Lesz a paripája, Felhő lesz az országút, Kocsis a hóember, Amerre jár hull a hó. Köszöntlek, December! IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Tordon Ákos - Télapó bundája Télapónak hóbundája Rongyos lett a sok hordásba, Sok hordásba, viselésbe, Ide – oda sietésbe. Hópihe táncol a hóesésben, Vásik a bunda a viselésben, Sok viselésben Elvásik, Bizony jó lenne Már másik. Ágba akad, tovább szakad, Ám Télapó nagyot kacag: Ha szétszakad, azt se bánja, Több hó hull majd a világra. Hópihe táncol a hóesésben, Vásik a bunda a viselésben Sok viselésben Elvásik, Jövőre megládd Lesz másik!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Tordon Ákos - Télapónak hóbundája Télapónak hóbundája rongyos lett a sok hordásban. Sok hordásban, viselésben, ide-oda sietésben. Hópihe száll a hóesésben, vásik a bunda a viselésben. Sok viselésben elvásik, jövőre meglásd lesz másik!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Tóth Anna - Télapó Erdő szélén áll egy kunyhó, Ezüstösen csillogó, Öreg bácsi lakik benne, Úgy hívják, hogy Télapó. Sürög-forog reggel óta, Várják már a gyerekek, Zsákjában van ajándéka, -Szívében a szeretet. Alkonyatkor csilingelve Útnak indul szánkóján, Ablakokban kiscipőcskék Tündökölnek, bárhol jár. Hogyha alszol, s ajándékot Visz neked a Télapó, Betakar, mert ágyacskádról Lecsúszott a takaró…

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Tóthárpád Ferenc - Erre csörög a dió Felhőt szánt a szánkó talpa, piros ruhás ember rajta. Mögötte nagy zsákokban csokoládé s virgács van. Előtte a szarvasok, fölötte a csillagok, alatta a föld forog: kertek, házak, ablakok... Ablakokban csizma ásít, itt egy cipő, ott egy másik. "Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró!" "Mind-mind kapnak csomagot, a kicsik és a nagyok." A Mikulás mindent tud, lesz, akinek virgács jut!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Újházy Irén - Levél Mikulásnak Levelet küldök én A virgács erdőbe, Mikulás apónak A saját kezébe. Megírom majd nálunk Csendesen lépkedjen, Beteg édesanyánk Nehogy felébredjen.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Untener Erika - Mikulás - váró Csillog – villog a Kis csizmám. Szépen kipucoltam. Még a hosszú fűzőjét is Megigazítottam. Alig várom már az estét, Az ablakba teszem. Izgulok, hogy a Mikulás Vajon mit hoz nekem? Kértem egy új Játékmackót, Egy kis édességet. Tollat, színes ceruzákat S egy kifestőkönyvet. Anyu biztos átadta e Fontos üzenetet: Virgács nem kell melléje, Mert jó gyerek leszek!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Utassy József - Hull a hó Zirr, zurr, zurrogó! Sziszeg a szél, hull a hó. Zirr, zurr, zurrogó! Ragyog a sok hógolyó. Zirr, zurr, zurrogó! Játszani jaj de jó! Zirr, zurr, zurrogó! állj be közénk Télapó!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Varga Magda - Jön a Télapó Bokron, fákon csillogó Fehér zúzmara. Megjött már a várva várt December hava. Útra kelt már Télapó, S ha minden gyerek jó, Szárnyakat kap az a nagy Öreg vasszánkó. Erdőn, mezőn át szalad S amíg ideér, Télapó nagy bundáját Belepi a dér. Csingi – lingi, csingi – lingi Csilingel a szán, Kis mókuska integet Utána a fán. Falu szélén áll egy kis Madáretető, Télapó a zsebéből Magot szed elő. Madárkáknak ünnepi Asztalkát terít, Merre csak jár Télapó Mindenütt segít. Csingi – lingi, csingi – ling, Hali – hali – hó, Nemsokára nálatok Lesz már Télapó.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Varga Magda - Megjött Télapó Csakhogy itt vagy Télapó, Jaj de régen várunk, Tedd le nehéz zsákodat, Pihenj meg minálunk. Hallgasd meg, hogy mit tudunk, Mennyi kedves verset, Jól van, gyere kisfiam, Szavalj hát el egyet. Peti gyerek bátran áll Télapó elébe, Meghajol, de jaj a vers Nem jut az eszébe. Télapó csak mosolyog, Belenyúl zsákjába, S pityergő Petinek Almát nyom markába.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Varga Magda - Télapóvárás Itt van a tél, kis falunkra Hulldogál a hó, Útra készül nemsokára A jó Télapó. Siess hozzánk Télapó, mert Várunk már nagyon, Hullj havacska, hogy szánkója Csússzon hátadon. Ha valahol elakadnál, Üzenjél nekünk, Mi innen az iskolából Eléd sietünk. Segít majd a szánkót tolni Sok ügyes gyerek, Útközben még dúdolgatunk Szép énekeket. Hogyha mégis elfáradnánk, Lesz annyi eszünk, Hogy a szánkó könnyebb legyen Mindent megeszünk.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Veres Csilla - Télapókor Jégvirágos téli éjben visít a fagy, hull a hó, szarvas-húzta csengős szánján útjára kél Télapó. Kis csizmácska, prémes bakancs, tükörfényes valahány, kerül bele mézes füge, cukorszív meg fahuszár. Télapónak puttonyában varázslatból van elég, ablakokon bekukucskál, üres cipő van-e még? Reggel a nagy gyereksereg ámuldozik: hull a hó! Álmok lepte téli éjben itt is járt a Télapó!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Veress Miklós - Mese a Mikulásról Hókastélyban jéglakás: Ott lakik a Mikulás. Szél a szánja – mégse fázik, Úgy repül egy messzi házig. Csengője a hópehely, Szánkójának énekelj, Mintha dallal idehúznád, S tedd ki ablakba a csizmád. Ne lesd meg a Mikulást, Rajta a varázs a palást, Leshetsz reggelig magadban, Mert ha eljön, láthatatlan. Mert ha tudnád, hol lakik, S odaérnél hajnalig, Jutnál mesebeli tájra. Elolvadna palotája. Megriadna és tovaRöpítené fagylova, A helyén meg, ide nézz csak, Sírdogálna ezer jégcsap. Ne lesd meg a Mikulást, Hadd suhogjon a palást, Jöjjön, jöjjön láthatatlan Éjszakában és havakban. Táncolj, örülj, énekelj, Mint kerengő hópehely. Csengőjüket fenyők rázzák, Telis – teli cipőd, csizmád.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Veress Miklós - Mese a Mikulásról Erdő mélyén farakás, Ott lakik a Mikulás. Piros arca, mint kalács Szakálla, mint faháncs. Csalogasd ki, énekelj, Mint kerengő hópehely. Dalolj, dalolj havakat, Álmodj paplanod alatt. Ne lesd meg a Mikulást, Rajta varázsos palást. Úgy látsz át a süvegén, Mint az ablak üvegén. A puttonya félvagon, Szánja vihar a havon, Éjszakába ne tekintsMeglesz reggelre a kincs. Ott lakik ám a kalács Ízében a Mikulás. Szeme. Mint a hópehely, Hogyha csillog, énekelj!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Veress Miklós - Mese a Mikulásról Erdőmélyen farakás, ott lakik a Mikulás. Piros arca, mint kalács. Szakálla, mint a faháncs. Csalogasd ki, énekelj, mint kerengő hópehely. Dalalj, dalolj havakat, álmodj paplanod alatt. Ne lesd meg a Mikulást, rajta varázsos palást: úgy látsz át a süvegén, mint az ablak üvegén. A puttonya fél vagon, szánja vihar a havon, éjszakába ne tekintsmeglesz reggelre a kincs. Ott lakik ám a kalács ízében a Mikulás. Szeme, mint a hópehely, hogyha csillog, énekelj! A pék szitál, az ég szitál, havas a rét, lisztes a tál. Kalács készül, esik a hó, nemsokára jön Télapó! És ahol jár, hópihe száll, hópaplan alatt a fűszál. Az őz is csak keresgélget, IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Wagner Ildikó - A Mikulás Itt van már a december, Jaj de jó, jaj de jó. Nemsokára megjön A jó öreg Télapó. Miklós napján érkezik, Hat szarvas húzza szánját, Ablakba tett kis cipők Fényesen várják. Hajnalodik, csillagok Szaladnak elé, Amint ballag a Mikulás Már hazafelé.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Weöres Sándor - Suttog a fenyves Suttog a fenyves, zöld erdő, Télapó is már eljő. Csendül a fürge száncsengő, Véget ér az esztendő. Tél szele hóval, faggyal jő, Elkel most a nagykendő. Libben a tarka nagykendő, Húzza-rázza hűs szellő. Suttog a fenyves, zöld erdő, Rászitál a hófelhő. Végire jár az esztendő, Cseng a fürge száncsengő.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Z. Tábori Piroska - Isten hozott Isten hozott, Mikulás, Mit rejt a nagy zsákod? Jó gyermeknek minden jót, A rossznak virgácsot!

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Z. Tábori Piroska - Ki jár ott… Ki jár ott az úton Sötét éjszakában? Kezében kampós bot, Hátán teli zsák van. Mosolygós a képe, Fehér a szakálla, Hét mérföldet is lép Hatalmas csizmája. Megáll minden háznál, Kinyílik az ablak. Valamit tesz – vesz ott, Aztán tovább ballag. Kis cipő, nagy cipő A száját kitátja, Mind a jó Mikulás Ajándékát várja. Egyik kicsi cipőt Telerakja jóval, Másikat vesszővel, Finom suhogóval. Van itt aztán reggel Nevetés meg sírás: Minden ablak mellett Ott járt a Mikulás.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Z. Tábori Piroska - Mikulás apónak Mikulás apónak Jaj, de nagy a zsákja! Aki amit szeret Benne megtalálja. Csörög a friss dió, Mosolyog az alma, Ki nem fogy belőle, Akárhogy folytatja. Akad benne más is, Könyv, cukorka, játék, Minden jó gyermeknek Aranyos ajándék.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Zahorán Ádám - December Három napja hull a hó, Sítalpat köt Télapó! Munkát vállalt, jó sokat: Fenyőfákat válogat. Lerázza a havat róla, És cukorral cicomázza.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Zelk Zoltán - Mikulás Égi úton fúj szél, hulldogál a hó. Nem bánja azt, útra kél Mikulás apó. Vállán meleg köpönyeg, Fújhat már a szél, Nem fagy meg a jó öreg, míg a földre ér. Lent a földön dalba fog száz és száz harang, Jó hogy itt vagy Mikulás, gilingi-galang. Ablakba tett kiscipők, várják már jöttödet, Hoztál cukrot, mogyorót, jóságos Öreg?! -Hoztam bizony, hoztam én, hisz itt az idő. Nem marad ma üresen egyetlen cipő. Hajnalodik. Csillagok szaladnak elé. Amint ballag Mikulás már hazafelé.

IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak


Zelk Zoltán - Télapó és a hóember Én egy csókától hallottam, csóka a toronytól, a torony meg tavaly télen hallotta a holdtól, ha igazat mondanak a csókák és a tornyok, akkor én is ti néktek most színigazat mondok. Így kezdte a hold, a torony, a csóka is így szólt: az udvaron egy hóember mit gondolt, nem gondolt, azt gondolta, dehogy fog ő egész télen állni, ő lesz az első hóember, ki megtanul járni. Ennyit gondolt a hóember egy szóval se többet, s indulna már, mikor hallja, jóestét köszönnek, ő is köszön, ő is mondja: "Jó estét kívánok!" s látja, hogy egy piros csizmás öreg ember áll ott. Jó, hogy jöttél, öregember, épp ebben a percben gondoltam, hogy útra kelek, induljunk hát ketten. IOT.hu—Színes hírek pedagógusoknak

Profile for IOT.hu

125 Mikulás-Télapó vers kicsiknek iskolásoknak felnőtteknek  

A magyar mikulás versek legjavát, 125 ünnepi verset, és Mikulás dalokat, rigmusokat gyűjtöttünk egybe, amely a legkisebbektől a felnőttekig...

125 Mikulás-Télapó vers kicsiknek iskolásoknak felnőtteknek  

A magyar mikulás versek legjavát, 125 ünnepi verset, és Mikulás dalokat, rigmusokat gyűjtöttünk egybe, amely a legkisebbektől a felnőttekig...

Profile for iotportal
Advertisement