Page 1

Copiii-reporteri s-au implicat în luna decembrie a anului trecut în prima campanie “ShoeBox-Cadoul din cutia de pantofi”, derulată la Botoşani. Bucuria membrilor miniclubului de jurnalism de a se implica în această acţiune a fost deosebită. Imagini din campanie pe buzz.4botosani.ro. Startul acţiunii s-a dat la sediul de documentare al Centrului Europe Direct Botoşani.

Anul II/ 2012, Nr. 2 (7), Ianuarie

Invaţă să fii jurnalist! Învaţă să promovezi valoarea!

Publicaţie editată cu sprijinul Centrului Europe Direct Botoşani

Tinerii cu dizabilităţi întâmpină dificultăţi la angajare. Deşi vor să muncească, ei sunt în continuare respinşi de angajatori. Citeşte mai multe în pag. 4

Află ce premiere îţi pregătesc, anul acesta, prietenii tăi de la Teatrul “Vasilache”. Directorul teatrului pentru copii, Florin Aioniţoaie ne-a acordat un interviu în exclusivitate în urma căruia am aflat multe lucruri interesante…. pag. 2

“Entuziaştii” şi vederea lumii prin suflet!

Taraful nevăzătorilor botoşăneni, o formaţie cuceritoare

I

maginaţi-vă că nu puteţi vedea lumea, ce vă înconjoară și nu ştiţi cum arată cei din jurul vostru. Cum vă simţiţi? Cu siguranță, ori nu reuşiţi să puneţi în aplicare acest exerciţiu de imaginaţie, ori e deranjant pentru gândul vostru şi aşa agitat. Dar, dacă aţi fi talentat la ceva anume?! Aţi fi un pictor foarte bun, un muzician talentat ori un meşter iscusit… Aţi câştiga o mulţime de premii, vi s-ar face fotografii cu nemiluita şi aţi sta în faţa reflectoarelor şi, totuşi vaţi întreba cum arată această persoană vânată de paparazzi? Toată lumea v-ar şti chipul, dar dumneavoastră nu. Nu aţi avea puţină curiozitate, ştiind că nu vă veţi putea răspunde niciodată la această întrebare? Sunt oameni care trăiesc în lumea umbrelor, care îşi văd semenii şi propriul chip doar prin puterea sufletului. Printre aceștia şi nevăzătorii botoşăneni, membrii tarafului ―Entuziaştii‖ format în cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani. Talentul muzicienilor fără vedere a fost premiat la diferite concursuri muzicale şi apreciat în zeci de spectacole susţinute atât în județ cât şi în ţară. Trupa este formată din oameni care cântă cu suflet și o fac spre bucuria celorlalţi semeni. Pentru cei mai mulţi, întâlnirea cu muzica de la taraf este un refugiu, la gândul că, lor, lumea le deschide doar umbre. Maseurul pentru care corzile viorii nu mai au niciun secret

Detalii în

pag. 2

De exemplu, unul dintre membrii tarafului a fost maseur la Spitalul de Recuperare ―Sfântul Gheorghe‖ din Botoşani. Alexandru Surugiu, aşa cum s-a prezentat, ne-a declarat că face parte din acest taraf încă din anul 1981. S-a îndrăgostit de vioară cam de când avea 9 ani şi, tot de atunci, a început s-o studieze. (continuare în pag. nr. 3 )


Pag. 2 Florin Aioniţoaie: “Piesele care se vor juca anul viitor în premieră pe scena teatrului nostru au fost alese exclusiv de public” Anul 2011 a fost pentru directorul Teatrului Vasilache, Florin Aioniţoaie unul plin, chiar dacă e primul dintr-un mandat care se va încheia în 2014. Am aflat, în premiera absolută, despre piesele, care se vor juca în 2012 la Teatrul “Vasilache”, dar şi despre cele mai profitabile spectacole în anul care tocmai s-a încheiat.

tă acum un spectacol, care se cheamă „Muc cel acesta, 68.000 lei. mic‖, care nu are actori la vedere, se joacă doar cu păpuşi. E o poveste făcută foarte frumos. O să „Îmi doresc să reiau Gala Recitalurilor Păpuşăreşti” vedem cum a fost perceput acest spectacol. E o premieră proaspătă a teatrului. Ce proiecte aveţi pentru 2012? Dumneavoastră sunteţi şi actor la Teatrul Mihai Eminescu. Ce e mai dificil, pentru dumneavoastră, să practicaţi actoria sau funcţia de director?

Vrem să reluăm Gala Recitalurilor Păpuşăreşti şi căutăm finanţare şi pentru asta trebuie să scriem un proiect. Spectacolul s-a organizat la Botoşani, dar în alte condiții. Acum, condiţiile sunt altele E mai greu să fii director. Când eşti actor, singu- şi încerc să fac un proiect care să poată fi contira ta treaba e să-ţi realizezi rolul. Când eşti direc- nuat şi când eu nu voi mai fi director... tor, ai responsabilitatea ca spectacolul să iasă Interviu realizat de Ilinca Brehuescu bun, ai responsabilitatea a 22 de oameni, dacă e Pentru început, aş vrea să-mi spuneţi care ar fi să vorbim despre teatrul ―Vasilache‖ şi a bunăstarii lor şi a familiilor lor, dar şi a bunăstăpiesele preferate de public? rii instituţiei. Responsabilitatea mea de actor se Publicul preferă piesele care i se oferă (râde!). E multiplică aşadar cu 22 în cazul meu. o întrebare complicată pentru că nu ştiu exact ce preferă, nu am făcut un studiu foarte concret, dar Încasări mari din spectacolele pentru copii “Povestea celor trei purceluşi” (de Marie cred că, în general preferă poveştile frumoase. Care este spectacolul cel mai bine vândut? Duval), în regia lui Valentin Dobrescu — 28. Preferă piesele româneşti sau cele străine? Avem 30 de spectacole pe care le-am afişat de 04.2012 Nu cred că e vreo deosebire. Există două tipuri altfel şi pe site-ul instituţiei, realizate începând “Peştişorul de aur” (de A.S Puskin), în regia de piese: piese bune şi piese proaste. Nu contea- cu anul 2004, iar cea mai mare sumă a adus-o lui Marius Rogojinschi — 30.06.2012 ză cine o scrie. Povestea frumoasă e valabilă şi la „Răţuşca cea urâtă‖ cu 37.470 de lei încasări. copiii români şi la copiii străini. Opera Piesa a fost pusă prima dată în scenă în 2006, de “Ursul păcălit de vulpe” (de Ion Creangă), ―Amintiri din copilarie‖ a lui Creangă place pe Valentin Dobrescu. Dar, dacă e să facem o com- în regia lui Valentin Dobrescu —30.09.2012 toate meridianele. Dacă traducerea e bună, e o paraţie cu cele mai recente, avem, de exemplu, în 2009, piesa ―Punguţa cu 2 bani‖ cu 27.366 lei „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de poveste frumoasă. încasări. Deci, spectacolul acesta, peste încă 3 moarte” (de Petre Ispirescu), în regia lui Care spectacole sunt mai solicitate, cele cu ac- ani, s-ar putea să facă o sumă mai mare decât Marius Rogojinschi— 24.11.2012 „Răţuşca cea urâtă‖. În 2010 s-a pus în scenă tori sau cu păpuşi? „Motanul încălţat‖ şi are vânzări de 20.000 lei şi Marea majoritatea a pieselor noastre îmbină spectacolul „La Circ‖ pus anul acesta are vânzări aceste două elemente, actorul și păpuşarul. Exis- de 77.000 lei, iar „Mica Vrajitoare‖, tot anul

Centrul Europe Direct Botoşani, prin proiectul ―Bunici şi nepoţi - Pagină cu premii/ Facebook‖, dedicat Anului european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, organizează concursul CEL MAI FRUMOS MĂRŢIŞOR. Concursul se adresează elevilor din clasele I-VIII şi are ca scop stimularea creativităţii precum şi a spiritului competiţional. Înscriere:

va trebui să adune, până la data închiderii concursului, respectiv 20 februarie 2012, cât mai multe like-uri. Trei fotodocumente care adună cele mai multe like-uri, precum şi cel mai bun punctaj primit de la juriu, vor fi desemnate câştigătoare. Elevii care nu deţin cont pe facebook, dar au un cont de email se pot înscrie la concurs trimiţând fotodocumentele lor pe adresa contact4buzz@gmail.com. Administratorii paginii ―Bunici şi Nepoţi -. Pagină cu premii/ Facebook‖, creată de Centrul Europe Direct Botoşani pe facebook, pentru a promova proiectul dedicat Anului european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii îşi vor rezerva dreptul de a încărca fotografiile primite pe emailul amintit pentru a intra în competiţia cu celelalte fotografii postate pe aceeaşi pagină.

La concurs se poate înscrie orice elev care deţine un cont pe facebook sau o adresă de email. Înscrierea se face pe pagina de facebook a proiectu- Premii: lui ―Bunici şi nepoti‖, urmând doi paşi, respectiv dând like la pagină şi apoi încărcând fotografia Centrul Europe Direct Botoşani oferă, în cazul cu care participi la concurs. în care vor fi înscrise cel puţin 100 de lucrări, trei premii constând în obiecte, astfel: Desfăşurare concurs: Premiul I – obiecte în valoare de 100 lei Fotografia va trebui să conţină imaginea unui desen reprezentativ pentru sărbătoarea MărţişoruPremiul II – obiecte în valoare de 50 lei lui, un instantaneu în temă, un document word Premiul III- obiecte în valoare de 25 lei sau scanat cu o compunere despre Mărţişor, imagini cu mărţişoare şi obiecte tradiţionale de oferit Lucrările trimise trebuie să permită identificarea în perioada Mărţişorului, confecţionate chiar de concurentului: nume, prenume, adresă, şcoală, elevii participanţi la concurs. Odată încărcată pe clasă. Un concurent are dreptul de a înscrie în pagina de facebook amintită, posesorul imaginii concurs maximum 3 lucrări.

În cazul în care nu vor fi înscrise la concurs minimum propus (100 lucrări), Centrul Europe Direct Botoşani, organizatorul concursului, va diminua sumele alocate premiilor, proporţional cu numărul lucrărilor înscrise până la data de 20 februarie. Juriul: Juriul care va delibera asupra lucrărilor copiilor este compus din patru persoane, respectiv Radu Căjvăneanu – reprezentant Centrul Europe Direct Botoşani, Ovidiu Porohniuc – reprezentant 4botosani.ro, Ioana Matfeev – coordonator ziar Buzz şi un reprezentant al micilor reporteri; acesta va fi ales la finalizarea concursului dintre membrii cercului care nu au lucrări înscrise în concurs. În cazul în care toţi membrii cercului ―Micii Reporteri‖ au lucrări înscrise în concurs, juriul va alege un alt membru care să fie reprezentantul categoriei de vârste a participanţilor. La evaluarea lucrărilor se va ţine cont de următoarele criterii: originalitate, expresivitate, promovarea solidarităţii între generaţii – copii, adulţi, vârstnici, promovarea tradiţiilor, calitatea materialului folosit, inovaţia, inventivitatea (ex: ecomartisoare).


Pag. 3 Taraful nevăzatorilor botoşăneni, o formaţie cuceritoare Corzile viorii nu mai au niciun secret pentru bărbatul care abia percepe lumea cu ochii. El îşi exprimă sentimentele prin muzica la care botoşănenii fac deseori hore, se bucură, aplaudă. Nu e de mirare că muzica îl face să uite de situaţia deloc plăcută de a nu-i vedea pe oameni în timp ce bat ritmul la cântecele pe care le cîntă alături de taraf. Alexandru Surugiu a învățat să cânte la Şcoala Specială de la Târgu-Frumos, judeţul Iaşi pentru că, în programa şcolară, pe vremea aceea, existau ore de instrument. Aşa a învăţat să cânte. Cu toate acestea, muzica e doar o pasiune pentru el căci nu câștigă bani din asta. Trăiește doar din pensie. “Am fost maseur la Spitalul Sf. Gheorghe. Am făcut masaj la cei care aveau probleme cu spatele. Acum sunt la pensie”, ne-a spus Alexandru Surugiu. Nu poţi pleca uşor, odată ce ai păşit pragul casei nevăzătorilor. Sunt primitori şi sinceri, uşor refractari şi emoţionaţi. Solista tarafului, o adevărată lecţie de viaţă

La fel de emoţionată am găsit-o şi pe solista lecţie de viaţă. tarafului, Larisa Oniciuc (foto) care, de 23 de În ciuda probleani, de când s-a născut, trăiește fără să vadă melor de vedere lumea. Larisa ne-a povestit că îi place să cînte care o împiedişi că face acest lucru de la vârsta de 7 ani. A că să cunoască urmat şcoala de canto popular la Bucureşti şi ne lumea aşa cum -a mărturisit că nu se imaginează făcând altce- e ea de fapt, va. Muzica e pentru ea pe primul loc. Tânăra Larisa şi-a conartistă a participat la concursuri muzicale de tinuat cu demromanţă şi folclor unde a obţinut numeroase nitate visul. Şi, premii. Datorită acestor premii, Larisa și-a gă- dacă mai adăusit locul la găm că este nevăzătorii protagonista botoșăneni. unei povești de ,,M-am inte- iubire alături de un tânăr care e în permanenţă grat foarte alături de ea, am putea spune că există şi basme bine la taraf adevărate. (Daria Ichim) datorită și premiilor mari pe care le-am obţinut la ziarul în concurreporter de ocazie i Fi suri”, ne-a icipi la un eveniment spus Larisa Buzz! Dacă part e-ne descu modestie care are loc în şcoala ta, scri gmail.com. şi vizibil emoţionată de ipostaza de protagonist el la contact4buzz@ e pr al unui interviu. Cel mai recent premiu obţinut le va apărea în pagini de ea a fost la festivalul ―Satule mândră gradi- Articolul tău sibilitatea nă’’ de la Bucecea. A obţinut premiul special al ziarului sau pe site, cu po redacţiei. juriului, acesta fiind şi cel mai recent, dar a mai te integra în colectivul a de participat şi la concursuri în Bistriţa, Botoşani, Bacău şi Suceava. Cu siguranță, solista tarafului „Entuziaştii‖ poate fi un adevărat model, o

o medalie de bronz. Î n perioada 3-4 decembrie, la pectivă,Aobţinând urmat proba de Song-Dao (lupta com-

sala Polivalenta ―Elisabeta Lipă‖ din Botoşani, s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Co-Vo – Dao pentru seniori. Practicanţii legitimaţi la C.S.Dao s-au pregătit intens pentru această competiţie, dorind să-şi apere titlurile obţinute la Campionatul Mondial din perioada 22-23 aprilie 2011. Competiţia a început cu prezentarea fiecărui club care a participat. Din păcate, a lipsit dansul dragonului aşa cum cei mai mulţi se așteptau.

petiţională între 2 adversari). În timpul acestei probe, tribunele au devenit din ce în ce mai agitate. Fiecare club îşi susţinea echipa. Galeria clubului C.S.Dao a fost formată din copii legitimaţi la acest club. Juniorii şi-au încurajat colegii mai mari cu un neobosit entuziasm pe parcursul celor două zile. Concurenţii erau tot timpul încordaţi şi puneau multă pasiune în luptă, dorind să câştige o medalie. Mihai Florin Cristian, secretarul general al Federaţiei Române de Arte Marţiale (FRAM) a declarat: “Federaţia Română de Arte Marţiale este foarte bine organizată, de aceea am numai cuvinte de laudă pentru practicanţi. În anul 2012, sportivii vor reprezenta cu onoare şi cinste ţara la competiţiile la care vom fi invitaţi să participăm”.

În prima zi a competiţiei, în sală atmosfera a fost una încordată mai ales în tribună. Prima probă a fost cea de Thao Quyen (o înlănțuire codificată care se simulează cu un partener imaginar). Concurenţii îşi aşteptau cu emoţie şi nerăbdare rândul pentru a evolua în această probă. Aplauzele izbucneau la fiecare final de probă. Din păcate, pentru C.S.Dao, unul dintre cei mai valoroşi La rândul său, Eugen Ţurcanu, preşedinsportivi, Victor Trofin, s-a accidentat în prima tele clubului Dao, ne-a spus că este fericit că parte a competiţiei. Cu toate acestea, a reușit să Botoșaniul a găzduit acest campionat. urce, pentru prima dată, pe podium, la proba res- “Rezultatele de la Campionatul Mondial au in-

fluenţat decizia Federaţiei de a alege Botoşaniul ca să fie gazda acestei competiţii. Cu toţii suntem încântaţi de rezultatele obţinute, dar trebuie să ne reîntoarcem în sală căci următorul campionat naţional se apropie”. (Elena Stroici)

Rezultate obţinute de Clubul Dao:

La proba de Thao-Quyen : Aur: Gabriel Apostol Argint: Romeo Iriciuc Bronz: Victor Trofin şi Florin Jâjie

La proba de Song –Dao: Aur: echipa formată din Romeo Iriciuc, Cristian Pietraru, Gabriel Apostol şi Ştefan Apopei; Bronz: echipa formată din Narcis Agachi, Ciprian Corut, Florin Jâjie şi Victor Trofin . ****


Pag. 4 Recomandarea lunii: O carte, un film, un spectacol Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilităţi a fost sărbatorită la începutul lunii decembrie, şi de Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională ,,Lucie Lecomte‖, printr-un spectacol de excepţie. Toţi beneficiarii centrului au dansat şi au cântat alături de artişti, care la rândul lor s -au simţit minunat, dar mai ales emoţionanţi. Situaţia tinerilor de la centru i-a sensibilizat pe copiii de la Cheia Sol, invitaţi să cânte în această zi, fapt pentru care ei au revenit, la foarte scurt timp, printre ei, după această zi, de data aceasta pe post de moş Crăciun, ducându-le daruri. Nu poţi rămâne nemişcat, odată ce stai de vorbă cu aceşti tineri; sunt sinceri şi dornici de vorbă. Şi am aflat de la ei că îşi doresc să muncească doar că nu prea li se oferă această șansă. Dificultăţi de angajare pentru tinerii cu dizabilităţi Pe lângă spectacolul cu muzică şi voie bună cu diferiți artişti locali, a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte făcute manual chiar de tineri. Împletituri din sfoară şi nuiele, ornamente de iarnă, căciuli, haine, toate acestea au putut fi văzute, sâmbătă, 2 decembrie de către oamenii care i-au vizitat de ziua lor. Fiecare produs a avut un preţ, iar banii rezultaţi le-au revenit lor şi centrului care îi găzduiește. Tinerii cu dizabilităţi de la centru au demonstrat astfel că pot lucra, cot la cot, cu oamenii sănătoşi, chiar dacă au diferite afecţiuni. Cei mai mulţi îşi doresc să aibă un loc de muncă, dar, din păcate, angajatorii nu sunt prea generoşi în a le oferi posibilitatea de a munci. Cel puţin aşa ne-a declarat Ana Livadaru, care deşi are câteva probleme la mers, spune că ar vrea să se angajeze, dar nimeni nu-i dă această şansă. “Am încercat să-mi găsesc un loc de muncă în domeniul croitoriei, dar nimeni nu mă primeşte. Mi-ar plăcea să lucrez în acest domeniu, dar din cauza problemelor de sănătate nu sunt acceptată”, ne-a declarat Ana Livadaru. Spectacolul oferit de Taraful ―Entuziaştii‖, dar şi câţiva artişti locali ca Raluca Balan, Mihai Enache, Codruţa Barariu şi grupul Cheia Sol i-a bucurat mult pe cei 30 de beneficiari care i-au rugat pe artişti să mai vină. Tinerii au dansat şi au cântat alături de ei. I-au aplaudat, le-au dat flori, le-au scandat numele şi sau bucurat de faptul că, în centrul lor, liniștea de zi cu zi s-a risipit (Ioana Frăsinescu)

Taikko, aventuri şi tradiţii nipone

C

ea mai frumoasă carte pe care am citit-o, vara trecută este intitulată “Taikko”și este scrisă de Eiji Yoshikaua. În această carte, este readusă la viaţă Japonia medievală. Hideyoshi, personajul central al cărții, este un băiat neastâmpărat al unui samurai care doreşte să urmeze calea tatălui său. Acesta, în copilărie, a provocat multe necazuri și era mereu certat de către părinţii săi. Aşa cum era normal, Hideyoshi a fost trimis să muncească la diferiţi negustori sau samurai. Era alungat de peste tot, fiindcă făcea totul în bătaie de joc. Până la urmă, a găsit un samurai (senior) care l-a îndreptat pe drumul cel bun. Hideyoshi l-a slujit cu multă credinţă, astfel şi-a îndeplinit visul. Nobunaga, seniorul la care era angajat Hideyoshi, îşi dorea să unească cele trei părţi ale Japoniei şi să formeze un stat puternic. Dar Nobunaga a fost ucis mişeleşte de un fost samurai de încredere, Mitushide. După ce seniorul a murit, Hideyoshi l-a răzbunat şi a continuat să-i îndeplinească visul. “Taikko”este în primul rând povestea modului în care un singur om a transformat o întreagă naţiune. Mi-a plăcut această carte pentru că aici am aflat informaţii despre viaţa samurailor. Cel mai important lucru pentru un samurai este să respecte codul de onoare. Preferă moartea decât să încalce acest cod. Autoarea descrie cu măiestrie ceremonia ceaiului, un moment foarte important în viaţa japonezilor. De asemenea, este impresionantă descrierea luptelor. “Taikko” o carte plină de aventuri şi tradiţii şi poate fi o lectură plăcută pentru oricine indiferent de vârstă. Elena Stroici Ziarul BUZZ este un produs al Asociaţiei Culturale ―Adrian Enache‖ editat cu sprijinul Centrului Europe Direct Botoşani.

Sărbătoreşte-ţi bunicii!

P

arlamentul European şi

Redactia Ziarului BUZZ: Redactor-şef: Ioana Matfeev Responsabil de număr: Ilinca Brehuescu

Consiliul Uniunii Europene au hotărât ca anul 2012 să fie ,,Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”

Şefi de secţii:

Ce înseamnă asta? Că îi sărbătorim pe bunicuţii şi bunicuțele plini de energie care au sufletul la fel de tânăr ca nepoţeii. Optimismul nu are vârstă aşa că suntem 100% alături de toţi bătrâneii simpatici care nu-şi arată vârsta! Bunicii tăi au viaţă frumoasă? Sunt activi şi plini de energie? Vrei să le faci o surpriză care să-i impresioneze? Scrie-ne ideea ta la contact4buzz@gmail.com şi, împreună cu Centrul Europe Direct Botoşani, BUZZ şi copiii-reporteri, punem la cale o întâmplare care să-i impresioneze pe bunicii tăi, aşa cum nu te-ai gândit că o poţi face! Orice gest mic contează!

Fii primul care spune “sărut-mâna, bunica!”, “sărut-mâna, bunicu’” printr-un gest de neuitat!

Credit foto: micii reporteri Poza lunii: Fasole şi cârnaţi, de 1 Decembrie, pentru mii de botoşăneni, în Centrul Istoric al oraşului.

Cul-

tură: Daria Ichim- dariaichim@adrianenache.ro Educaţie: Ioana Frăsinescu-ioanafrasinescu@adrianenache.ro Social: Ilinca Brehuescu-ilincabrehuescu@adrianenache.ro Copiii şi Europa:Ramona Lupu-ramonalupu@adrianenache.ro Talente în Botoşani: Karina Todireanukarinatodireanu@adrianenache.ro Culte: Teodora Raţă– teodorarata@adrianenache.ro Sport: Elena Stroici-elenastroici@adrianenache.ro Redactori: Maria Hriţcu, Alexandra Hanganu, Raluca Balan, Ruxi Gheorghita

Email: buzz4contact@gmail.com Conţinutul materialelor publicate în paginile acestui ziar nu poate fi preluat decât cu acordul redacţiei.

07. Ziarul Buzz Numarul 2 (7)  

Citeste acum online ziarul Buzz