Page 1

INFO Micii Reporteri

ASOCIAŢIA CULTURALĂ “ADRIAN ENACHE” BOTOSANI

Publicatie editată cu sprijinul Centrul Europe Direct Botoşani

N R .

1 / A N U L

I /

2 0 1 1

D U M I N I C Ă ,

7

A U G U S T

Vara în acorduri muzicale Extraordinar, dansant, hazliu. Acestea sunt doar câteva cuvinte cu care putem descrie spectacolele estivale, organizate sub titlul “Vara în acorduri muzicale”.

tru copii, dar şi hituri care au fermecat generaţii întregi. Spectacolele pregătite în cadrul unui proiect finanţat de Primăria Botoşani se vor desfăşura până

Spectacole pentru copii şi bunici În fiecare duminică, în parcul “Mihai Eminescu”, copiii de la grupul Cheia Sol bucură sufletele oamenilor ieşiţi la plimbare. Spectacolul lor este continuat, o dată la două săptămâni, de un concert al fanfarei din Botoşani, condusă de profesorul Vasile Gherman.

SUMAR:

Interviu cu 2 Victor Trofin Aprecieri din 2 străinătate Amintiri muzicale...

2

Copiiicîntareţi...

3

Micii Reporteri….

4

Interviu cu V. Trofin

5

Contact asociatie…

6

botoşănenilor în adevărate sărbători ale verii. Seri tematice în parc

Cântece pentru copii şi hituri Un grup să cânte prezenţi parcului.

de 11 tineri a fost ales şi să încânte trecătorii la acea oră pe aleile Se cântă melodii pen-

pe data de 4 septembrie, transformând serile de duminică ale

Copiii sunt aşteptaţi., aşadar săşi petreacă duminicile în parc alături de muzică bună şi multă veselie. Serile pregătite de grupul Cheia Sol sunt tematice. Pînă acum ne-am bucurat de cântece latino, etno, ţigăneşti şi disco. (Ioana Ivancov)

Copiii-cântareti, premiati în parc Centrul Europe Direct Botoşani acordă, săptămânal, premii la spectacolele organizate, duminica, în Parcul “Mihai Eminescu”. Premiul are o valoare de 50 lei şi se acordă copilului care, în urma postării pe youtube a înregistrării cu piesa filmată în parc, primeşte cele mai multe vizualizări. Până

acum au fost acordate trei premii. Acestea au revenit următo-

rilor membri ai grupului Cheia Sol: Isabela Pamparău, Ioana Mititelu (foto) şi Karina Todireanu. Karina Todireanu are 9 ani şi face parte din grupul Cheia Sol de câteva luni. Dar să nu uităm de Isabela Pamparău …. (continuare în pagina 3)


PAGE

2

“Starea euforică în care imnul se cântă pentru tine e nemaipomenită…” În perioada 22-23 aprilie 2011 Victor Trofin a obtinut două medalii de aur. El a reuşit să devină dublu campion mondial la karate, stilul Qwan ki do, la proba de song-dao (lupta cu un adversar). Iată, ce ne-a declarat în urma acestei performanţe. Cum aţi descoperit acest sport?

În anul 2000, clubul a început să fie destul de numeros în privinţa practicanţilor

V.T. În 1990, a apărut primul afiş prin care eram informaţi că se fac înscrieri la karate, un stil al Artelor Marţiale. La o lună, după înscriere, am aflat ca şi Qwan ki do-ul face înscrieri. Acesta a fost primul con-

şi am decis ca tinerii să se antreneze separat.

tact şi m-am simţit că locul meu ar fi fost mult mai potrivit la Qwan ki do decât la karate. De câţi ani practicaţi Qwan ki do? V.T.Eu practic din anul 1994 până în prezent, adică de 17 ani. De ce aţi ales să lucraţi cu copii? V. T. În anul 2000, clubul a început să fie destul de numeros în privinţa practicanţilor. Şi de aceea, Vo –Su Eugen Turcan a luat decizia ca tinerii practicanţi, copii între 5-12 ani, să se antreneze separat. ... (Continuare în pag. 4)

Amintiri muzicale în parc Oana Puşcaşu, un profesor cu care s-ar mîndri orice elev.

Oana Puşcaşu este un nume cunoscut în municipiul Botoşani, fie ca profesoară de canto, fie în calitate de cântăreaţă. De trei ani, ea organizează, alături de grupul Cheia Sol, pe care îl coordonează, seri muzicale în parcul “Mihai Eminescu”, în cadrul unui proiect intitulat “Vara în acorduri muzicale”. Serile sunt tematice, după cum ne-a declarat chiar profesoara Oana Puşcaşu. Seara de muzică latino din data de 29 iulie i-a adus însă cele mai multe amintiri frumoa-

se. Am stat de vorbă cu ea, după spectacol şi ne-a declarat că piesa “Hai, la dans”, interpretată de subsemnata (Ioana Frăsinescu face parte din grupul Cheia Sol–n.n) i-a amintit de vremea în care o interpreta chiar ea. (continuare in pag. 3)

Aprecieri din strainatate pentru “Cheia Sol” Iniţiativa pe care Centrul Europe Direct Botoşani a avut-o, de a acorda, săptămânal, un premiu celui mai apreciat copil, s-a bucurat de un ecou puternic în ţară, dar şi în străinătate. Nu atît premiul este important pentru membrii grupului care încearcă să-i bucure, duminică de duminică, pe botoşăneni, ci promovarea de care au parte. Şi pe bună dreptate căci, în urma acestei iniţiative, copiii au primit comentarii pe youtube de la diferite persoane care locuiesc atât în ţară cât INFO

MICII

REPORTERI

şi în străinătate. Raluca Balan a fost cea care a adunat mesajele primite de copii astfel că, acum, vă facem şi pe voi părtaşi la câteva dintre mesajele primite. Înainte de acest lucru, merită să amintim doar câteva ţări de unde au sosit mesaje de susţinere şi apreciere: Brazilia, Marea Britanie, Peru sau America. (Continuare pagina 3)


NR.

1/ANUL

I/

2011

PAGE

Amintiri muzicale în parc Spectacolul latino din 29 iulie a fost unul special. După cum se ştie, în fiecare duminică, grupul Cheia Sol cântă piese pentru toate vârstele. Oana Puscasu ne-a declarat ca toate serile sunt tematice cu melodii specifice. Dacă piesa “Hai, la dans” a fost scrisă special pentru Oana, melodia “Lambada” (interpretată in parc de Alexandra Mera) i-a adus aminte Oanei de momentul in care a participat la primul ei concurs de muzică ―Tip Top MiniTop‖. (Ioana Frăsinescu)

Studii: - Liceul de Artă ―Ştefan Luchian, Botoşani, pian principal, timp de 8 ani, după care specializarea Teorie - Şcoala Populară de Arta, la clasa prof. Carmen Toma - Absolvent Master la Universitatea de Muzica Bucuresti, specializarea Muzica si Cultura Pop, la clasa prof. comp. A.Şuteu si prof. M. Tiberian

Piesa “Hai la dans”,

Premii: trofeul la Festivalul ―Ti Amo‖, premiul special la ―Florentin Delmar‖, premiul III la ―Laura Stoica‖, etc

interpretată, în spectacolul dedicat muzicii latino, de către Ioana

Aprecieri din strainatate pentru “Cheia Sol” Richard—Marea Britanie: Foarte drăguţ (Very nicely done!! )

Chris– America: Ioana, cântecul suna minunat prin vocea ta (Ioana, the song sounds wonderful with your singing) Farmladyful—Noua Zeelandă: E minunat tot ce găsesc aici (You girls certainly have a lot of fun in your videos. that is great, thanks... )

Frăsinescu, a fost scrisă special pentru

12345artboy - America: Iubesc acest video, eşti un dar (wow love the video u have a gift)

Oana Puşcaşu

Adysor1995 - România: Îmi place vocea ta.

TItel Popovici.

de către compozitorul

Ioana Frăsinescu este, în prezent, membrul cu cele mai multe mesaje cu conţinut profund, primite mai ales din străinătate. Micii Reporteri îi felicită pe toţii membrii grupului!

Copiii-cântareti, premiati în parc Isabela Pamparău (foto dreapta) are 9 ani şi face parte din grupul Cheia Sol de aproximativ un an. Ea are mai multe premii obţinute în concursurile muzicale la care a participat şi i-a declarat Dariei Ichim că îşi doreşte să devină o mare cîntăreaţă sau profesoară de canto. Ioana Mititelu este o altă premiată a concursurilor organizate în parc. Ea este elevă la Şcoala nr. 10 din Botoşani şi se bucură de asemenea de multe vizualizări pe canalul youtube. (Ramona Lupu)

Isabela Pamparău (dreapta) şi Karina Todireanu (stânga)

3


Asociaţia Culturală “Adrian Enache” Botosani Phone: (+40) 722246257 E-mail: asociatie.adrienache@gmail.com Mulţumim Centrului Europe Direct pentru iniţiativa de a sprijini mini-clubul de jurnalism prin editarea unei publicaţii a elevilor. Iniţiativa a fost primită cu mult entuziasm de membrii acestui club. Astfel, ei au promis, şi datorită acestei idei, implicare dublă în activităţile proiectului care s-a dovedit până acum, unul de succes pentru municipiul Botoşani. Aşteptăm cât mai mulţi elevi să se alăture demersului nostru! Învătăm să fim jurnalişti! Învăţăm să promovăm valoarea!

“Micii Reporteri”, un proiect în parteneriat cu Biblioteca “Mihai Eminescu” Proiectul ―Micii Reporteri‖ este iniţiat şi derulat de Asociaţia Culturală ―Adrian Enache‖, în cadrul Biblio-Vacanţa a Bibliotecii Judeţene ―Mihai Eminescu‖ Botoşani. Proiectul îşi propune organizarea unor cursuri de jurnalism adresat copiilor cu vârste între 8 şi 15 ani, care au înclinaţii la limba şi literatura română. Cursurile se desfăşoară în fiecare zi de luni şi miercuri, de la ora 15.00, la Mediateca (pietonalul Unirii). Copiii care doresc să urmeze aceste cursuri sunt aşteptaţi în cele două zile menţionate, la locaţia amintită sau la telefon 0722.246257. Detalii despre activităţile derulate în cadrul mini -clubului de jurnalism se pot găsi şi pe siteul www.asociatie.adrianenache.ro.

“Starea euforică în care imnul se cântă pentru tine e nemaipomenită…” V.T. Sentimentele nu pot fi descrise. Tot ceea ce am obţinut, nu a fost decât ceea ce am visat şi am muncit. Ca o concluzie, întradevăr, starea euforică în care imnul se cântă pentru tine e nemaipomenită însă, sunt sentimente trecătoare. Tot ceea ce rămâne este munca depusă.

Victor Trofin (foto) Credit foto; Monitorulbt.ro

Ce mesaj aţi avea pentru tinerii din ziua de azi ? V.T. Aş vrea să punctez cateva aspecte: 1. Să creadă în ceea ce vor să facă, deci implicit în puterile lor. Fiind al doilea în grad după el, m-a numit pe mine responsabil cu grupa de copii, stiind că sunt o fire mai sociabilă, că mă pot adapta uşor în compania tinerilor practicanţi. Aţi obţinut un rezultat impresionant. Cum v-aţi simţit pe cea mai înaltă treaptă a podiumului când se fredona imnul?

2. Să fie realişti, să nu alerge după himere sau implicit după lucrurile relative: maşini, bani, etc. 3. Să fie disciplinaţi, să-şi cultive voinţa şi să aibă respect pentru tot ceea ce-i încojoară inclusiv, de propria persoană. (Interviu realizat de Elena Stroici)

01. INFO Micii Reporteri  

Primul numar al ziarului, aparut pe data de 7 august 2011