Page 1

1


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

2


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

4


5


Υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος

ΝΊΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΉΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΌΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΔΘΠ Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Διευθυντή

ΚΏΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΌΠΟΥΛΟΣ Επιστημονική Επιμέλεια – Συντονισμός

ΕΛΈΝΗ ΚΟΥΤΣΙΛΑΊΟΥ Σχεδιασμός έκδοσης

ΙΩ Α Ν Ν Η Σ Κ . Τ Σ Ι Γ Κ Α Σ / B O O K A R T. G R Eκτύπωση έκδοσης

ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

ΙSBN: 978-960-230-3230-003-0 ΠΕΙΡΑΙΑΣ | 2018


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

8


H Πράξη «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 2018-2020 Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χτυπά η καρδιά της θεατρικής παιδείας, με το τριετές Πρόγραμμα «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το θέατρο, η πρακτική του, ο μηχανισμός του θεάτρου –από την πρόβα ως την παράσταση– αποκαλύπτονται μέσα από ανοιχτές πρόβες και νεοελληνικά κείμενα. Μια διαδρομή στα άδυτα του θεάτρου με συνοδοιπόρους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, μουσικούς, ενδυματολόγους, φωτιστές. Σας προσκαλούμε σε ένα ζωντανό, δημιουργικό, και ξεχωριστό «Μάθημα Θεάτρου».

10


11

Τ

ο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά καινοτομεί για ακόμα μια φορά και καθιερώνει ένα τριετές τρίμηνο φεστιβάλ για την ανάδειξη του ελληνικού θεατρικού κειμένου, αξιοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις, μέσω του προγράμματος «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”», δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το Δημοτικό Θέατρο και να συμμετάσχει δωρεάν σε δράσεις και εκδηλώσεις. Στόχος μας είναι να διατηρούμε ένα Θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία και παράλληλα να παρουσιάζουμε ποιοτικές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις, έτσι ώστε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να είναι σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

ΓΙΆΝΝΗΣ ΜΏΡΑΛΗΣ

ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΆ

Τ

ο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κοιτίδα πολιτισμού, είναι για εμάς ένας τόπος επικοινωνίας και διαλόγου με τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετούμε θεατρικές και κοινωνικές δράσεις, οι οποίες ανοίγουν ορίζοντες, λειτουργούν ως εργαλείο παιδείας και ψυχαγωγίας των πολιτών. Το τριετές Πρόγραμμα «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”», το οποίο υλοποιεί το ΔΘΠ, υπογραμμίζει τη σχέση θεάτρου-κοινωνίας και προσφέρει δωρεάν στους πολίτες κάθε ηλικίας τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την ουσία της θεατρικής πρακτικής. Με όχημα τα κείμενα Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων και συνοδοιπόρους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη μαγεία του θεάτρου, να ανακαλύψουμε όλους εκείνους τους μηχανισμούς που οδηγούν σε μια θεατρική παράσταση. Ελάτε λοιπόν μαζί μας στα ανοιχτά μαθήματα θεάτρου του ΔΘΠ, για ένα ταξίδι στον πολιτισμό και στο θέατρο.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΟΠΑΝ


Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

[α] 16

Η ΔΥΝΑΜΙΚΉ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΛΌΓΟΥ ΣΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΝΊΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΉΣ

20

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΌ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΘΈΑΤΡΟ

ΚΏΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΌΠΟΥΛΟΣ

26

ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΌ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΌ ΈΡΓΟ: ΈΝΑ ΔΑΙΔΑΛΏΔΕΣ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΌ ΑΡΧΙΤΕΚΤΌΝΗΜΑ

Ε Λ Έ Ν Η Κ Ο Υ Τ Σ Ι Λ Α ΊΟ Υ

[β] 32

ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΌΣ ΛΌΓΟΣ ΝΆΣΟΣ ΒΑΓΕΝΆΣ

40

ΣΎΓΧΡΟΝΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΊ ΑΝΤΊΛΑΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΊΟΥ ΜΎΘΟΥ

ΚΑΊΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΆΚΟΥ

46

ΣΚΈΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΈΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΘΕΑΤΡΙΚΟΎ ΛΌΓΟΥ

ΓΡΗΓΌΡΗΣ ΙΩΑΝΝΊΔΗΣ

52

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΊΑ: ΜΊΑ ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ ΔΗΏ ΚΑΓΓΕΛΆΡΗ

60

ΠΤΥΧΈΣ ΤΗΣ ΣΎΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΊΑΣ

ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΕΦΆΝΗΣ

70

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΌ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΌ ΈΡΓΟ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ Β Ά Λ Τ Ε Ρ Π ΟΎ Χ Ν Ε Ρ

76

ΌΨΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΈΡΓΟΥ (1950-1970) ΜΆΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΊΔΗΣ

82

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΈΣ ΤΑΥΤΌΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΣΚΗΝΉ Δ Η Μ Ή Τ Ρ Η Σ Τ Σ Α Τ Σ ΟΎ Λ Η Σ


[γ] 92

Η ΔΙΚΉ ΜΑΣ ΦΩΝΉ, Η ΔΙΚΉ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΝΟΜΊΑ, ΟΙ ΔΙΚΟΊ ΜΑΣ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΝΊΤΑ ΔΕΚΑΒΆΛΛΑ

100

ΓΙΑΤΊ ΑΝΕΒΆΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΈΡΓΟ; Θ Α Ν Ά Σ Η Σ Π Α Π Α Γ Ε Ω Ρ Γ ΊΟ Υ

104

ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΉ ΣΤΟΥΣ ΑΙΏΝΕΣ

ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΛΈΤΗΣ, bijoux de kant

108

ΝΩΠΌ ΠΕΝΤΆΓΡΑΜΜΟ

Φ Ί Λ Ι Π Π Ο Σ Τ Σ Α Λ Α Χ ΟΎ Ρ Η Σ

[δ] 114

ΣΎΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΈΡΓΟ: ΔΆΝΕΙΑ ΔΊΧΩΣ ΜΝΗΜΌΝΙΑ ΠΑΎΛΟΣ ΑΓΙΑΝΝΊΔΗΣ

122

«ΜΆΤΙΑ ΔΊΧΩΣ ΒΛΈΦΑΡΑ»: Η ΝΈΑ ΠΟΙΗΤΙΚΌΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΊΑ

ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΈΑ

128

H ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΉ ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΓΡΑΦΉ ΑΠΌ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΊΑ ΤΟΥ ’90 ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ – ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΌΡΦΩΣΉΣ ΤΗΣ

ΜΑΤΊΝΑ ΚΑΛΤΆΚΗ

138

Η ΑΝΤΑΝΆΚΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΌ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΌ ΈΡΓΟ

Ι ΩΆ Ν Ν Α Μ Π Λ Ά Τ Σ Ο Υ

144

ΘΕΑΤΡΙΚΈΣ ΣΥΝΑΡΤΉΣΕΙΣ. ΑΠΌ ΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΊΣΗΣ (;)

ΕΙΡΉΝΗ Μ. ΜΟΥΝΤΡΆΚΗ

150

ΣΎΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΔΙΆΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΌ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΌ ΘΈΑΤΡΟ. ΞΕΚΊΝΗΜΑ, ΠΟΡΕΊΑ, ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΊ ΛΈΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΕΝΆΚΗΣ

156

ΌΤΑΝ ΤΟ ΘΈΑΤΡΟ «ΔΑΝΕΊΣΤΗΚΕ» ΑΠΌ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ – ΟΙ ΑΙΤΊΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΌΛΓΑ ΣΕΛΛΆ


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

14


15

[α]


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

16


17

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένας ζωντανός παλλόμενος οργανισμός σε αμοιβαία και διαρκή επικοινωνία με την ευρύτερη θεατρική κοινότητα και τους δημιουργούς της, αλλά και με την ίδια την κοινωνία. Έχοντας στόχο ένα θέατρο ανοιχτό στην τέχνη και την κοινωνία, ένα θέατρο ανοιχτό στα νέα ρεύματα, στους νέους αλλά και τους πολίτες, διεκδικήσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που αφορά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, δηλαδή στην ιστορία όλων μας. Το τριετές Πρόγραμμα «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”» είναι μια συνειδητή επιλογή, αισθητική, πολιτιστική αλλά και μια επιλογή ηθική και πολιτική με τη διευρυμένη έννοια του όρου, αφού έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τον πολίτη με τη θεατρική αποτύπωση της πρόσφατης ιστορίας. Τα έργα τα οποία επελέγησαν γράφτηκαν από σημαντικούς συγγραφείς σε συγκεκριμένη ιστορική και κοινωνική συγκυρία και λειτουργούν προς δύο κατευθύνσεις. Η μια έχει σχέση με το ίδιο το έργο, τον συγγραφέα και τη θέση του μέσα στην ιστορικότητα του θεάτρου και η άλλη αφορά στη σχέση με το ευρύ κοινό, τον θεατή. Όλα τα παραπάνω θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε μέσα από την υλοποίηση του Προγράμματος «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”». Ανιχνεύοντας τα ελληνικά θεατρικά κείμενα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ως σήμερα, ιχνηλατώντας μια ευρεία, ενδιαφέρουσα και ετερόκλητη δραματουργία, αναζητούμε τον τόπο συνάντησης και επικοινωνίας μεταξύ δημιουργού, κειμένου, θεατρικής πράξης και θεατή. Η χαρτογράφηση και αποκρυπτογράφηση της κοινωνίας μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, του θεάτρου μας, έτσι όπως διαμορφώθηκαν μέσα στα τελευταία εξήντα χρόνια, αποτελεί μια παρακαταθήκη μνήμης. Και η μνήμη δημιουργεί μέλλον.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

18

Το θέατρο αποκαλύπτεται στον θεατή. Η αυλαία ανοίγει για να αναδειχθούν οι «μηχανισμοί» του. Είκοσι πέντε χιλιάδες θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν, είκοσι παραγωγές νεοελληνικών έργων της μεταπολεμικής περιόδου, που γράφτηκαν από το 1957 έως σήμερα, αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα να διεισδύσουν στο εσωτερικό της καλλιτεχνικής δημιουργίας: την πρόβα. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, αναλόγια, στρογγυλές τράπεζες και άλλες δράσεις με ελεύθερη είσοδο. Επίσης, προκειμένου να αποτυπωθεί το στίγμα του, θα εκδοθούν τρεις ετήσιες εκδόσεις (μία για τις παραστάσεις της κάθε χρονιάς) και η παρούσα συνολική και συλλογική έκδοση με απόψεις και αναλύσεις για το φαινόμενο του νεοελληνικού θεάτρου σε όλες τις πιθανές του εκφάνσεις. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνει ένα Φεστιβάλ μεταπολεμικού νεοελληνικού έργου τώρα, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, με ένα μόνο ερώτημα: γιατί ελληνικός λόγος σήμερα; Γιατί θέλουμε να θέσουμε ερωτήματα, να ψάξουμε απαντήσεις, να προκαλέσουμε έναν ευρύ και απενοχοποιημένο διάλογο. Να παρακολουθήσουμε, να καταγράψουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε τη σταδιακή αλλαγή στον τρόπο και στο είδος της θεατρικής επικοινωνίας, της μεταφοράς δηλαδή του μηνύματος στον θεατή. Να επιχειρήσουμε μια αποτίμηση της αλλαγής. Να επαναξιολογήσουμε τους κώδικες γραφής, επομένως και τη γλωσσική και θεατρική αποτύπωσή τους. Η γλώσσα ως θεατρικός κώδικας διαφοροποιείται, δίνει τη θέση της και σε άλλα θεατρικά μέσα. Το κείμενο μεταφέρεται στο θεατρικό σύμπαν και η ψυχή του επαναπροσδιορίζει τα παραστασιακά μέσα και τη θεατρική γλώσσα εν γένει.


19

[α]

Τοποθετούμε στο κέντρο του θεάτρου το κείμενο και τη δημιουργία. Ως έναυσμα και κινητήρια δύναμη. Κάτω από το πρίσμα της δυναμικής της γλώσσας και της δημιουργίας θέτουμε προς εξερεύνηση μία νέα ελληνικότητα ενός ευρωπαίου πολίτη και ταυτόχρονα παρακολουθούμε την αναζήτηση της ταυτότητας στην υπό διαμόρφωση νέα μορφή της. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

20

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ


21

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου η Ελλάδα δυστυχώς δεν ακολούθησε την οδό της γενικής ανασυγκρότησης που διακρίνει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι άνοιξε τη θύρα και μπήκε στην εμφύλια κόλαση. Στο μεσοδιάστημα και μετά τα τραγικά Δεκεμβριανά έγιναν κάποιες προσπάθειες ν’ αλλάξει και το δραματολόγιο και η λογική της συγκρότησης των θιάσων, π.χ. δημιουργήθηκαν οι πρώτοι εταιρικοί θίασοι («Ενωμένοι Καλλιτέχνες»). Το προπολεμικό θέατρο είχε να επιδείξει αξιόλογη δράση. Το Εθνικό Θέατρο είχε θριαμβεύσει στο εξωτερικό και είχε εγκαινιάσει το 1938

το

Αρχαίο

Θέατρο της Επιδαύρου. Το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν με άλλο όνομα είχε νοηματοδοτήσει μια νέα αισθητική με πρόσημο τη σχολή Στανισλάβσκι. Οι θίασοι της Κοτοπούλη, της Κυβέλης και της Κατερίνας Ανδρεάδη συντηρούσαν το μπουλβάρ για τη μεσαία και ανώτερη λαϊκή τάξη, αλλά συχνά ανέβαζαν κλασικά και μοντέρνα έργα και υποστήριζαν την ελληνική δραματουργία. Άνθιζε επίσης η επιθεώρηση. Μετά όμως τον πόλεμο εμφανίστηκαν και θίασοι και συγγραφείς που εφοδίασαν τα ρεπερτόρια με άκρως πολιτικά έργα, αποτέλεσμα των τραυματικών εμπειριών του πολέμου. Ακόμη και συγγραφείς που είχαν ευδοκιμήσει προπολεμικά στη φάρσα και στην κομεντί παρουσίασαν έργα βαθιάς σάτιρας, κοινωνικής και ηθικής. Ο Ψαθάς με τον Φον Δημητράκη, ο Τσεκούρας με το Αν δουλέψεις θα φας, ο Γιαλαμάς, ο Τσιφόρος με την Πινακοθήκη των ηλιθίων, ο Ρούσσος, ο Πατατζής με την Επιστροφή από το Μπούχενβαλντ προοιώνιζαν μια θεατρική άνοιξη που δυστυχώς καθυστέρησε ο Εμφύλιος. Παρ’ όλ’ αυτά όμως και την αιματηρή εκείνη περίοδο (19461950), οι παλιοί μαστόροι κατόρθωναν μέσω του συγγραφικού υβριδίου «φαρσοκωμωδία» να περάσουν χαίνουσες πληγές


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

22

της ελληνικής κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής. Σάτιρα των ηθών κυρίως. Ο Ψαθάς, οι Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος, οι Τσιφόρος-Βασιλειάδης, οι Πρετεντέρης-Γιαλαμάς, ο Τζαβέλλας, ο Ρούσσος, αποκάλυψαν με αληθινό οίστρο τα αδιέξοδα της μεταπολεμικής πολιτικής και οικονομικής λαμογιάς και της υποκρισίας των τάχαμου παραδοσιακών ηθών. Έργα όπως Ο

Θανασάκης

πολιτευόμενος,

ο ή

Ο ήρωας με παντούφλες,

Ζητείται

ψεύτης, Ο Πρωτευουσιάνος, Η Χαρτοπαίχτρα, Οι γαμπροί της ευτυχίας, Η γυνή να φοβείται τον

άνδρα, είναι

μια συχνά τολμηρή χαρτογράφηση της μικροαστικής ηθικής, όπως και η καίρια ανατομία εργασιακής ανασφάλειας στο έργο Μιας πεντάρας νιάτα. Από την άλλη, η μεταπολεμική και μετεμφυλιακή επιθεώρηση συχνά παρουσίασε θέματα μέσα από την ανεργία, την ηθική έκπτωση, το κράτος των εργολάβων, την εσωτερική μετανάστευση και την εργασιακή ανασφάλεια, με τη φυγή στα μεγάλα ευρωπαϊκά δουλοπάζαρα. Με την Ελλάδα να κυβερνιέται από τον αμερικανό πρέσβη Πιουριφόι, τα νησιά τόποι εξορίας, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, την άναρχη ανοικοδόμηση, τους αγρότες και τους βοσκούς να κατακλύζουν την πρωτεύουσα ως θυρωροί πολυκατοικιών, τα συλλαλητήρια για το Κυπριακό και την Παιδεία γύρω στο 1955, ξεμυτίζει μια νέα γενιά συγγραφέων και εμφανίζονται τα πρώτα ελπιδοφόρα θεατρικά αποκεντρωμένα θέατρα.


23

[α]

Ήδη έχει κάνει την πρώτη του εμφάνιση με θίασο του Βασίλη Ρώτα ο Νότης Περγιάλης, όπου πρωταγωνιστεί ο αποπεμφθείς για πολιτικούς λόγους από το Εθνικό Θέατρο, μέγας ηθοποιός, Αιμίλιος Βεάκης και η νέα πρωταγωνίστρια Αντιγόνη Βαλάκου. Το Εθνικό Θέατρο, με εισηγητή δραματολογίου τον Άγγελο Τερζάκη, ιδρύει τη «Νέα Σκηνή» με αποκλειστικά ελληνικά έργα και εγκαινιάζεται με το πρώτο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η Έβδομη μέρα της Δημιουργίας. Και ενώ συνεχίζεται η παραγωγή έργων που καταγράφουν τις κοινωνικές παθογένειες με τη βολική φόρμα της φαρσοκωμωδίας και ενώ έχει αρχίσει σιγά-σιγά να υποχωρεί η θεσμική λογοκρισία, εμφανίζονται νέες τάσεις και πιο τολμηρές και αποκαλυπτικές πτυχές μιας κοινωνίας όπου αλλάζουν ανισόρροπα και ασχεδίαστα οι παραγωγικές διαδικασίες. Η Αθήνα και η ευρεία περιφέρειά της και όλες οι πόλεις της επικράτειας ξαφνικά μεγεθύνονται πληθυσμιακά με εκατέρωθεν πολιτικά διωκόμενους πολίτες των ορεινών κυρίως χωριών. Το «κράτος του εργολάβου» ευημερεί και κατακλύζει τις πόλεις με μαζική οικοδόμηση λαϊκών πολυκατοικιών, η μετανάστευση εργατικού δυναμικού γιγαντώνεται, ενώ συγχρόνως αυξάνεται η επιθυμία για ανώτατη εκπαίδευση και ιδρύονται νέες σχολές και νέα πανεπιστήμια, αρχίζει το πολιτικό ρουσφέτι και η αναζήτηση εργασιακού μέλλοντος, βέβαια στο Δημόσιο, γίνεται καρκίνωμα. Σ’ αυτή την περίοδο μετά το 1955, όπου στα θετικά πρέπει να εντάξουμε την ίδρυση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού με πρώτο πρόεδρο τον Μάνο Χατζιδάκι, με πρωτοπόρο το «Θέατρο Τέχνης» του Κουν και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη με την Αυλή των θαυμάτων (1957), νέοι πρωτότυποι, και μορφολογικά και θεματικά, συγγραφείς βομβαρδίζουν ένα μεγάλο κοινό. Το Σ.Ε.Η. διοργανώνει τη «Δωδέκατη Αυλαία», όπου νέοι και προοδευτικοί συγγραφείς παρουσιάζουν μονόπρακτα (Μουρσελάς, Ζιώγας, Ανδρεόπουλος, Κρίσπης, Γκούφας), που θα εγκαινιάσουν την εισβολή του νέου ρεύματος της ευρωπαϊκής δραματουργίας στην Ελλάδα, του θεάτρου του παραλόγου.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

24

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης στη Νέα Ιωνία πρωτοπορεί και ενοχλεί την επίσημη εκδοχή περί πολιτισμού και σε λίγο εμφανίζονται σχήματα στην περιφέρεια του θεατρικού κέντρου όπως η «Στοά στου Ζωγράφου» και το «Θέατρο του Πειραιά». Η άνθηση παίρνει μορφή πολιτισμικής αντίστασης σαν τις χριστιανικές κατακόμβες στην περίοδο της Χούντας. Είναι η χρυσή περίοδος της νέας δραματουργικής και ερμηνευτικής ελληνικής θεατρικής πρότασης: Περγιάλης, Καμπανέλλης, Καρράς, Μουρσελάς, Ζιώγας, Μάτεσις, Σκούρτης, Αρμένης, Διαλεγμένος, Μανιώτης, Τσικληρόπουλος, Αναγνωστάκη, Χασάπογλου, Κεχαΐδης–Χαβιαρά, Χριστοφιλάκης, Μέντης, Ποντίκας, Ευθυμιάδης, Χρυσούλης, αλλά και ο Κορρές, ο Ζακόπουλος, ο Γερ. Σταύρου. Με ένα ευρύ φάσμα νέας γραφής από τον νατουραλισμό στον κριτικό ρεαλισμό, τον συμβολισμό, τον υπερρεαλισμό, τον εμπρεσιονισμό, αναδεικνύουν τις πληγές, τα αδιέξοδα, τις ματαιωμένες ελπίδες, τον φόβο για το μέλλον και τους θεσμούς που ωθούν τους ανθρώπους στην απελπισμένη άρνηση, τον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια. Για τριάντα χρόνια, 1955-1985, το ελληνικό θέατρο διέγραψε την ένδοξη, έντιμη, συνειδητά εταστική της αλήθειας, πορεία του. Και συνεχίζεται με νεότερους. Παράλληλα, ο φιλόλογος, μουσικός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και ερευνητής Σπύρος Ευαγγελάτος με το «Αμφι-Θέατρο» ευρύνει το βάθος της ελληνικής δραματουργίας τρεις αιώνες προς τα πίσω. Σκηνοθετεί παραμελημένα και άγνωστα κείμενα του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα και κυρίως κρητικές αναγεννησιακές κωμωδίες και επτανησιακές σάτιρες. Στην Επίδαυρο μεγάλοι δάσκαλοι, μουσικοί, εικαστικοί, μεταφραστές, χορογράφοι και βεβαίως ηθοποιοί ειδικευ-


25

[α]

μένοι καθιστούν την τραγωδία, αλλά χάρη στον Αλέξη Σολομό και τον Κουν, την αττική κωμωδία, προίκα της ανθρωπότητας. Η σύγχρονη ερμηνεία του αρχαίου δράματος, με την έξοδο προς τον υπόλοιπο κόσμο με τον Ροντήρη, τον Κουν, τον Βολανάκη, τον Μινωτή, τον Μουζενίδη, δημιουργεί παγκόσμιο ενδιαφέρον και γίνεται παγκόσμια μόδα, ακόμα και στην Ιαπωνία και τη μεταμαοϊκή Κίνα. Με την ίδρυση το 1990 της πρώτης σχολής θεατρικών σπουδών στο ΕΚΠΑ και εν συνεχεία σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια φούντωσε η θεατρολογική έρευνα και τεκμηριώθηκε θεωρία και πράξη. Είναι παρήγορο που το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να φέρει το θέατρο, κυρίως το σύγχρονο ελληνικό, κοντά στη νεολαία και έτσι οι νέοι να ενημερωθούν και να κατανοήσουν πως διαθέτουμε ένα θέατρο από τα πλέον παραγωγικά, θεματικά και μορφολογικά, στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο Σαίξπηρ έγραψε πως «το θέατρο είναι ο καθρέφτης που η κοινωνία αντικρίζει το πρόσωπό της».


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΕΝΑ ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΣ & ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΗΜΑ ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΤΣΙΛΑΙΟΥ

26


27

«Η παράδοση είναι νομιμοποιημένη νοθεία»1

Θα αναρωτιέται κανείς ποιο εί-

της δεκαετίας του ’90, τη φασμα-

ναι το καλλιτεχνικό διακύβευμα

τική αισιοδοξία των Ολυμπιακών

της οργάνωσης ενός Φεστιβάλ

Aγώνων του 2004.

νεοελληνικού μεταπολεμικού έρ-

Κουβαλώντας

γου –και μάλιστα τριετούς– στη

δώρο και συχνά σαν κατάρα τη γο-

σημερινή συγκυρία.

ητευτική του δυσμορφία, διαμορ-

Το μεταπολεμικό νεοελληνικό θέατρο, γεμάτο ασυνέχειες, με αμφιλεγόμενη λογοτεχνική

αξία

στο σύνολό του

σαν

φωμένο τόσο από το ιδιόμορφο πλαίσιο στο οποίο επωάστηκε όσο και τις δανεικές μορφές της ευρωπαϊκής κουλτού-

αλλά με εξαιρε-

ρας (φόρμας,

τικές

στιγμές

περιεχομένου,

απροσδόκη-

θέματος), ανα-

της έμπνευσης,

ζητά με πείσμα

τραυματισμένο

(και σε πείσμα)

και τραυματικό, συνοδοιπορεί

μια με

την ιστορία αυτού του τό-

ελληνικό-

τητα που αποτελεί φενάκη2

συντηρώντας

που καταγράφοντας εμμονικά και

στη φορμόλη τον αντικατοπτρισμό

αδιάλειπτα την ταραχώδη πορεία

του ευρωπαϊκού 19ου αιώνα για

της από τα πρώτα μεταπολεμικά

τον ελληνικό πολιτισμό, είτε δο-

χρόνια μέχρι και την κατάρρευση

ξάζοντας είτε διαπομπεύοντάς τον.

στη σημερινή εποχή της κρίσης,

Αγκομαχά μέσα στη μοναχικότητά

περνώντας από την περίοδο της

του, ενώ παράλληλα μας χαρίζει

επταετίας, τη μεταπολίτευση, την

ασύνδετες, μεμονωμένες στιγμές

καθοριστική κοινωνιολογικά δεκα-

εξαίσιας ποιητικής δημιουργίας

ετία του ’80, την πλαστή ευμάρεια

που τις εγκλωβίζει στην εσωστρε-

1 Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τα μετά το θέατρο. Ελληνικότητα και θέατρο, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 1985, σελ. 81. 2 Ό.π., σ. 83.


28

H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

φή τάση του, καθώς χαράζει εκατοντάδες ημιτελή μονοπάτια που ποτέ δεν θα συναντήσει το ένα το άλλο, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες αρχιτεκτόνημα λαβύρινθου που το καταδικάζει (ή το εξυψώνει) στη μοναχικότητα του ακατάτακτου. Οι πυρετώδεις, ανεξέλεγκτες διακλαδώσεις του (μεταπολεμικού) έργου, ακριβώς λόγω της ιδιότυπης ανάπτυξής του, δημιούργησαν ένα εξαιρετικά γόνιμο θεατρικό περιβάλλον που τις υποδέχτηκε, τις υπέθαλψε και τις ενδυνάμωσε και αυτό δεν είναι άλλο από το θρυλικό «Θέατρο Τέχνης» που καθόρισε τη θεατρική μας πραγματικότητα και που με έναν σχεδόν μεταφυσικό τρόπο την καθορίζει μέχρι σήμερα. Επωάζοντας στους κόλπους του αξιόλογους συνεχιστές που και αυτοί με τη σειρά τους δημιούργησαν φόρμες υποκριτικής, αισθητικές τάσεις, σκηνοθετικές απόψεις, στην ουσία πολιτικές αντανακλάσεις στις ανάγκες των ταραγμένων καιρών. Το

νεοελληνικό

έργο συνέτεινε στην αναγκαιότητα ας

δημιουργί-

Πανεπιστημιακών

Σπουδών πάνω στο αντικείμενο του θεάτρου,

που

υλο-

ποιήθηκε με την ίδρυση του πρώτου τμήματος στην Ελλάδα και που το πρόγραμμα

σπου-

δών του βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη γραφή του, διαμορφώνοντας τους πρώτους θεωρητικούς και ερευνητές της θεατρικής πράξης, που οι σπουδές τους είχαν ως πεδίο έρευνας το ελληνικό θεατρικό τοπίο.


29

[α]

Σήμερα, αυτό το Φεστιβάλ, που με συγκίνηση αλλά χωρίς ωραιοποιήσεις αγγίζει το παρελθόν και με δημιουργική σύνεση περπατά στο παρόν, πιστεύοντας σε μια γόνιμη συνέχεια για το νεοελληνικό έργο που να συμβαδίζει με τους καιρούς μας, καταθέτει αυτή την έκδοση ελπίζοντας ότι χαρτογραφεί με ειλικρίνεια και στέκεται με εντιμότητα απέναντι στο φαινόμενο του μεταπολεμικού νεοελληνικού έργου. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου (καθηγητές Πανεπιστημίου, θεωρητικούς, ερευνητές, θεατρικούς συγγραφείς, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς) για τον γενναιόδωρο τρόπο που πρόσφεραν τις σκέψεις τους αποτυπώνοντάς τες σε κείμενα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γραφής επωάστηκε ασυναίσθητα μια συγκινητική συνθήκη: όλοι οι άνθρωποι που έγραψαν υπήρξαν μάρτυρες ενός τμήματος της ιστορικής περιόδου που εξετάζεται. Την έζησαν και γράφουν για αυτήν, όχι μόνο ως ειδήμονες αλλά και ως αποδέκτες της. Από όσους βίωσαν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και υπήρξαν δάσκαλοι όσων έζησαν την επταετία και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και αυτοί με τη σειρά τους δίδαξαν τις επόμενες γενιές, που διδάσκουν τις τωρινές. Η νοερή συγκινητική σκυτάλη που δίνεται από γενιά σε γενιά ξεδιπλώνεται σε αυτές τις δυο εκδόσεις και φτάνει ως την πρώιμη γραφή όσων τώρα φοιτούν για να εξελιχτούν στους θεωρητικούς του μέλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται και η αποκρυπτογράφηση του αινίγματος: το δαιδαλώδες αρχιτεκτόνημα του μεταπολεμικού θεάτρου αποκαλύπτεται αφού η σειρά αυτή των γενεών με το τέχνασμα του μίτου της Αριάδνης καταφέρνει να αποκαλύψει τον λαβύρινθο και να τον χαρτογραφήσει. Έτσι δίνεται μια ιδιότυπη συνέχεια στην ασυνέχεια και συναρμολογείται ένα συνολικό σώμα από τα αυτόνομα μέλη που αναπαριστά εμπύρετα και συχνά εμπόλεμα τη βίαιη και καταπιεσμένη ανάγκη αυτής της φυλής μέσα από ταραχώδη χρόνια να εφευρίσκει την ταυτότητά της, ώστε να μπορεί να την επαναπροσδιορίζει διαρκώς μέσα στα χρόνια που έρχονται.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

30


31

[β]


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

32


33

…the very obvious truth that the deepest quality of a work of art will be the quality of the mind of the producer… HENRY JAMES Ίσως η πλέον παράδοξη από τις

ραιώνει την επιθυμία της Γλώσσας

ιδέες που εξέθρεψαν οι τελευταίες

να κάνει λογοτεχνία). Και ακριβώς

δεκαετίες του εικοστού αιώνα στο

επειδή το πνεύμα αυτό είναι υπερ-

πεδίο των λογοτεχνικών σπου-

βατικό, ο άνθρωπος που εκτελεί

δών είναι η ιδέα του θανάτου του

διά της γραφής τη λογοτεχνική

Συγγραφέα. Σύμφωνα με την ιδέα

επιθυμία της Γλώσσας χάνει τη

αυτή, η οποία έγινε το έμβλημα

φωνή του, το πρόσωπό του, την

των μεταμοντέρνων θεωριών της

ταυτότητά του. Μεταβάλλεται σε

λογοτεχνίας, ο πραγματικός συγ-

ένα ουδέτερο «χέρι, αποκομμένο

γραφέας ενός λογοτεχνικού έργου

από οποιαδήποτε φωνή, φερόμε-

δεν είναι ο άνθρωπος που γρά-

νο από μια καθαρή κίνηση εγγρα-

φει το έργο αλλά η ίδια η γραφή

φής (και όχι έκφρασης)», ένα χέρι

– για την ακρίβεια, η Γλώσσα: η

που «χαράσσει ένα πεδίο χωρίς

μεγάλη αυτή υπερβατική δύναμη,

προέλευση», ένα πεδίο το οποίο

η οποία δημιούργησε τον κόσμο,

«δεν έχει άλλη προέλευση από την

η οποία είναι ο κόσμος, και έξω

ίδια τη γλώσσα».

από την οποία δεν υπάρχει τίπο-

Αυτό το χέρι η Γλώσ-

τε. Ο άνθρωπος που γράφει ένα

σα το παίρνει από το πλήθος των

λογοτεχνικό έργο–λέει η θεωρία

ανθρώπων που τη μιλούν και τη

αυτή– δεν είναι παρά ένα απλό

γράφουν ως γλώσσα. Το παίρνει

ενδιάμεσο, το οποίο διεκπεραιώνει την επιθυμία της Γλώσσας να ενσαρκώσει σε απτή –δηλαδή σε γραπτή– μορφή το υπερβατικό, το θεϊκό της πνεύμα (με βατότερους όρους: το

οποίο

διεκπε-

κατά τύχη, δεν το διαλέγει. Κατά τούτο διαφέρει από την παλαιότερη υπερβατική δύναμη, που ήταν ο Θεός, την οποία έχει εκθρονίσει. Η σχέση της Γλώσσας με τον διεκπεραιωτή της λογοτε-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

34

χνικής επιθυμίας της, με τον γραφέα (όπως πρέπει πλέον να αποκαλείται ο συγγραφέας), δεν είναι η ίδια με τη σχέση που συνέδεε παλαιότερα τον Θεό με τον εκλεκτό του (με τον Μωυσή, λ.χ.), τον οποίο ο Θεός επέλεγε γιατί έβλεπε ότι διέθετε κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες, που τον καθιστούσαν ικανό να μεταφέρει τη θεϊκή βούληση στους ανθρώπους. Και τούτο γιατί, διαφορετικά από τον Θεό, η Γλώσσα δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, τους οποίους απλώς χρησιμοποιεί για να επαληθεύσει στον εαυτό της την υπερβατικότητά της. Εξίσου παράδοξα με τη θεωρία αυτή φαίνονται ο τρόπος της διατύπωσής της και ένα μεγάλο μέρος από την πρόσληψή της, όταν σκεφτούμε ότι το ύφος των εισηγητών της είναι ένα ύφος κάθε άλλο παρά απρόσωπο –θέλω να πω ιδιαίτερα εκφραστικό (αν όχι ναρκισσιστικό)– και ότι οι άνθρωποι που διαπίστωσαν ότι ο συγγραφέας έχει πεθάνει θαυμάζονται από εκείνους τους οποίους έχουν πείσει για το θάνατό του ως μεγάλοι συγγραφείς. Είναι πράγματι η λογοτεχνική γραφή πεδίο ολοκληρωτικής επιβολής μιας δύναμης δεσποτικής και ανεξέλεγκτης, το πεδίο όπου εξαλείφεται κάθε ίχνος του προσώπου και της ταυτότητας του γράφοντος, δηλαδή κάθε προσπάθεια έκφρασης; Ή μήπως υπάρχει στο πεδίο αυτό ένα ασθενές σημείο, το οποίο ο συγγραφέας κατορθώνει να χειραγωγήσει και να χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς του; Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντήσουν οι ειδικοί – για την ακρίβεια, σήμερα, οι ειδικότεροι. Πιστεύω ότι αν ρωτήσουμε τους ποιητές, που έχουν γνώση του λογοτεχνικού φαινομένου εσωτερικότερη από εκείνη πολλών θεωρητικών της λογοτεχνίας, και συνεπώς πραγματιστικότερη, θα μας απαντούσαν ότι δεν συμβαίνει το πρώτο. Θα μας έλεγαν ότι η θεωρία του «θανάτου του Συγγραφέα» είναι τόσο παράλογη, που μόνο πολύ σοφιστικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να την αποδεχτούν. Διότι στηρίζεται σε μιαν ιδέα για την πραγματικότητα της γλώσσας την οποία διαψεύδει η πραγματικότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η αμφισβήτηση της δυνατότητας παρουσίας του προσώπου


35

[β]

του ποιητή στη λογοτεχνική γραφή, η καταφρόνηση εκείνου που οι κήρυκες αυτής της θεωρίας αποκαλούν «μεταφυσική της παρουσίας», αποτελεί στην πραγματικότητα μια μεταφυσική της απουσίας· για την ακρίβεια, είναι καθαρός ιδεαλισμός, αφού, διαφορετικά από το αντικείμενο της καταφρόνησής της, η θεωρία αυτή αμφισβητεί ή παραβλέπει κάθε εμπειρικό στοιχείο. Μπορούμε να πούμε ότι η θεωρία του «θανάτου του Συγγραφέα» και η συναφής με αυτήν θεωρία της αποδόμησης του νοήματος εφαρμόζουν στην περιοχή της γλώσσας ένα παράδοξο ανάλογο με το παράδοξο του Ζήνωνα. Όπως το παράδοξο του Ζήνωνα, με θεωρητική επιχειρηματολογία την οποία διαψεύδει η πραγματικότητα, αρνείται τη δυνατότητα της κίνησης, έτσι και οι θεωρίες αυτές, διαμέσου μιας σοφιστείας (της διαρκούς «αναβολής» του νοήματος), την οποία (διαφορετικά απ’ ό,τι ο Ζήνων τον συλλογισμό του) προσλαμβάνουν κυριολεκτικά, αμφισβητούν τη δυνατότητα του ανθρώπου να διατυπώσει κάτι με αξιώσεις εγκυρότητας. Όσο και αν η γλώσσα έχει τις δικές της βουλές, όσο μεγάλο και αν είναι εκείνο το μέρος της γλώσσας του το οποίο ο ποιητής δεν μπορεί να ελέγξει, το μέρος της γλώσσας του το οποίο ο ποιητής μπορεί να ελέγξει είναι εκείνο που ανατάσσει και το μη ελέγξιμο μέρος της σε ποιητικό λόγο. Το ελέγξιμο από τον ποιητή μέρος της γλώσσας του είναι εκείνο που καθορίζεται από τον χαρακτήρα της προφορικής του ομιλίας. Κανένα ποίημα δεν μπορεί να είναι πραγματικό ποίημα, αν δεν περιέχει τον χαρακτήρα της προφορικής ομιλίας του ποιητή, ο οποίος διαμορφώνεται από τον βαθύτερο εαυτό του ποιητή και ο οποίος διαμορφώνει την ποιητική φωνή του κειμένου του. Είναι αυτός ο χαρακτήρας που κάνει το ποίημα ποίημα. Διότι αυτός αποτελεί το πεδίο εγγραφής των στοιχείων της γλώσσας που το συνθέτουν. Αν η λογοτεχνική γραφή είναι «η καταστροφή κάθε φωνής, κάθε ταυτότητας», όπως μας λένε, αυτές οι φωνές και οι ταυτότητες δεν είναι των ποιητών που γράφουν το ποίημα, αλλά των διακειμενικών στοιχείων που εγγράφονται στο πεδίο που περιγράψαμε. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κατα-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

36

στροφή αλλά για μετασχηματισμό της φωνής και της ταυτότητας των εγγραφόμενων στοιχείων σε ποιητικό λόγο· για έναν μεταβολισμό, ο οποίος, ταυτόχρονα, διαμορφώνει επίσης τη φωνή του κειμένου σε ποιητική φωνή, σε ένα γλωσσικό μόρφωμα που αποτελεί τη βαθύτερη απεικόνιση της ευαισθησίας του ανθρώπου που το γράφει. Το ποιητικό κείμενο επιτρέπει στον άνθρωπο να αποτυπώσει και να διασώσει, περισσότερο και πιστότερα απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, την ταυτότητά του. Το ποιητικό κείμενο είναι λόγος προσωπικός και, ταυτόχρονα, λόγος απρόσωπος (όχι όμως με την έννοια του υπερβατικού απρόσωπου, την οποία δι-

πινης κοινότητας (εδώ έγκειται

απιστώνουν οι εν λόγω θεωρίες).

η βαθύτερη ανθρωπινότητά της)·

Είναι λόγος προσωπικός, γιατί

και αφετέρου γιατί ο χαρακτή-

δεν μπορεί να ποιηθεί, αν δεν

ρας του προφορικού λόγου του

χρησιμοποιήσει ως μαγιά για το

ποιητή χρησιμοποιήθηκε για να

πλάσιμο της φωνής του τον χα-

μετατρέψει σε ποιητικό κείμενο

ρακτήρα του προφορικού λόγου

τη ζύμη της γλώσσας του ποιητή,

του ποιητή. Και είναι λόγος απρό-

που είναι η κοινή γλώσσα. Ωστό-

σωπος, γιατί ο χαρακτήρας του

σο ο χαρακτήρας αυτός υπάρχει

προφορικού λόγου του ποιητή

κεκραμένος στη φωνή του ποιη-

δεν φαίνεται. Λανθάνει, αφενός

τικού κειμένου, την οποία αυτός

επειδή ο ποιητικός λόγος επι-

δημιούργησε. Υπάρχει ως φωνή

βάλλει στη φωνή του ποιητή την

του προσώπου του ποιητή, ως

υπέρβαση

αυτοβιογραφίας

μια παρουσία, μια πνοή, που αί-

και τη διεύρυνσή της με ουσιώδη

της

ρει συνεχώς τη γραπτότητα του

στοιχεία της φωνής της ανθρώ-

ποιητικού κειμένου. Ο λόγος του


37

[β]

των μεταμοντέρνων, αλλά μόνο με τη συνομιλία με τον λόγο ενός άλλου –διευρυμένου– προσώπου, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί στο ποιητικό κείμενο; Η μετατροπή της κοινής γλωσσικής ζύμης σε ποιητικό λόγο με τη μαγιά που περιγράψαμε δεν ωθείται «από μια καθαρή κίνηση εγγραφής», αλλά από ποιητικού κειμένου, όπως έχει

μια κίνηση έκφρασης. Και είναι

ειπωθεί, είναι λόγος προφορικός.

αυτή η κίνηση έκφρασης εκείνο

Λόγος ζωντανός, που χρησιμο-

που κάνει τη μαγιά να περιέχει

ποιεί τη μορφή της γραφής για να

κάτι περισσότερο από γλωσσικά

συντηρήσει την παρουσία του.

στοιχεία. Γιατί η κίνηση αυτή,

Η πράξη της αποτύ-

η οποία περιέχεται στη μαγιά,

πωσης αυτής της παρουσίας, που

είναι η επιθυμία του ποιητή να

είναι η πράξη της γέννησης του

εκφράσει εκείνο που αισθάνεται

ποιητή, αποτελεί την προϋπόθεση

για τον κόσμο. Αν υπάρχει κάτι

για την ύπαρξη του αναγνώστη. Ο

εκτός κειμένου, είναι η επιθυμία

θάνατος του Συγγραφέα δεν συνε-

του ανθρώπου να μιλήσει για τον

πάγεται τη γέννηση του αναγνώ-

κόσμο, η οποία δεν παράγεται

στη, όπως υπογραμμίζουν όσοι

από τη γλώσσα αλλά παράγει τη

πιστεύουν ότι έχουν διαπιστώσει

γλώσσα, και η οποία στην ποίη-

ότι ο Συγγραφέας είναι νεκρός,

ση οδηγείται σ’ εκείνη τη μορφή

αλλά το αντίθετο: τη μετάβαση του

–στην υψηλότερη μορφή– που

αναγνώστη από την ύπαρξη στην

ονομάζεται έκφραση. Είναι η επί-

ανυπαρξία. Διότι τι άλλο είναι και

τευξη αυτής της υψηλότερης μορ-

η ποιητική εμπειρία του αναγνώ-

φής εκείνο που κάνει τον ποιητή

στη παρά η υπέρβαση των ορίων

δημιουργό.

του πρώτου ενικού προσώπου:

Λυπάμαι

που

ανα-

η εμπειρία μιας διεύρυνσης, η

γκάζομαι να χρησιμοποιήσω τις

οποία δεν μπορεί να παραχθεί

εκτός θεωρητικής μόδας –υποτι-

από την επαφή με μιαν απρόσω-

θεμένως αποκλειστικά ρομαντι-

πη δύναμη, όπως είναι η Γλώσσα

κές– λέξεις έκφραση και δημιουρ-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

38

γία. Το κάνω στην προσπάθεια να περιγράψω το ποιητικό φαινόμενο με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι το περιγράφουν θεωρίες όπως αυτή του «θανάτου του Συγγραφέα». Ο ποιητής είναι κάτι περισσότερο από ένα πρόσωπο που δεν υπάρχει. Είναι ένας δημιουργός, για τον λόγο ότι αυτό που ποιεί δεν υπήρχε προηγουμένως. Γιατί πριν από το ποίημα δεν υπάρχει ποιητική γλώσσα, από την οποία να μπορεί να αντλήσει κανείς. Η κάθε λέξη στο ποίημα αρχίζει από την αρχή, οικοδομεί εκ του μηδενός την ποιητική της φύση. Η ποιητικότητά της δεν είναι μεταθέσιμη σε άλλο ποίημα, γιατί αποκτά την υπόστασή της από τις συγκεκριμένες λέξεις που την περιβάλλουν. Δημιουργείται με το ποίημα που την περιέχει και υπάρχει μόνο για το ποίημα που την περιέχει. Φυσικά εννοώ τη λέξη δημιουργός με δέλτα μικρό, παρότι χρησιμοποιώ, για λόγους μεγαλύτερης ενάργειας, βιβλικές εικόνες. Τις χρησιμοποιώ με την πρόθεση μιας επιτυχούς μεταφορικότητας, γιατί η ποιητική γλώσσα είναι η γλώσσα μιας ουσιώδους θρησκευτικότητας· της ανάγκης του ανθρώπου να εξαγνιστεί από το προπατορικό αμάρτημα της γλώσσας: από τη διάσπαση της λέξης σε σημαίνον και σημαινόμενο. Η ποιητική γλώσσα είναι η υψηλότερη μορφή της προσπάθειας του ανθρώπου να υψωθεί σε παράδεισο της έκφρασης. Η επιτυχία της εξαρτάται από τον βαθμό και το πάθος με το οποίο ανακτά τη χαμένη ενότητα του σημείου.


39


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

40

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ


41

Ο αρχαίος –παραδομένος μέσα από διαφορετικές γραμματειακές πηγές– μύθος εξακολουθεί να τροφοδοτεί, με την ανεξάντλητη (αυτό)ανανεωτική δυναμική του, το νεοελληνικό συλλογικό φαντασιακό και μαζί τη μεταπολεμική έως τη σύγχρονη δραματουργία και θεατρική σκηνή, μέσα σε ένα ευρύτερα μεταβαλλόμενο εθνικό πλαίσιο που περνά από την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο στη χούντα, και από κει στην εξευρωπαϊσμένη Μεταπολίτευση και στις τελευταίες δεκαετίες της παγκοσμιοποιημένης μετανεωτερικής Ελλάδας: Σκηνικές συνθέσεις από μικρά και μεγάλα αποσπάσματα από αρχαιοελληνικά θεατρικά/λογοτεχνικά έργα, συχνά σε ώσμωση με νεότερα κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας· θεατρικά έργα ή σκηνικές δράσεις που αντλούν θέματα από τον αρχαίο μύθο, χωρίς άμεση αναφορά σε συγκεκριμένα και εμφανή γραμματειακά πρότυπα· χοροθεατρικές, παντομιμικές ή και επιθεωρησιακές αρχαιόμυθες παραστάσεις· παραστάσεις παλαιότερων αρχαιόμυθων θεατρικών έργων του 19ου ή των αρχών του 20ού αιώνα· σκηνοθετικές αποδόσεις-διασκευές αρχαίων δραμάτων, με μεγάλες αισθητικές και σημασιολογικές αποκλίσεις από τις κειμενικά εγγεγραμμένες συνθήκες· πρωτότυπα θεατρικά έργα που συνδιαλέγονται σε μια κάθετη και αποκλειστική διακειμενική σχέση με ένα (ή περισσότερα) αρχαία (σωζόμενα ή και χαμένα) δράματα, τα οποία οι νεότεροι ανήσυχοι μεταπράτες αναδιατάσσουν μέσα από διαφορετικές δραματουργικές, επιμέρους ή συνολικές, επιφανειακές ή ριζικές, μορφολογικές ή σημασιολογικές παρεμβάσεις στο υλικό των αρχαίων ομοτέχνων τους. Δίπλα στους παλαιότερους συγγραφείς, που είχαν εμφανιστεί ήδη πριν από τη Μεταπολίτευση και έδωσαν και συνέχισαν να δίνουν θεατρικά δείγματα της διαλογικής δοκιμασίας τους με τον αρχαίο μύθο προστίθενται ένα πλήθος νεότεροι έως πολύ νεότεροι –βιολογικής και θεατρικής ηλικίας– συγγραφείς, που καταφεύγουν επίσης στη μυθική δεξαμενή, είτε πιο περιστασιακά είτε με επαναλαμβανόμενη αρδευτική επιμονή. Ανάμεσά τους αυξάνει θεαματικά στις τελευταίες ειδικά δεκαετίες η γυναικεία εκπροσώπηση, σε μια ποσοτική άνθηση που


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

42

συνοδεύεται συχνά από μια πολυειδή –ανεξαρτήτως θεματικής και φεμινιστικής οπτικής– δραματουργική ποιότητα. Οι πολύπαθοι Ατρείδες και οι Λαβδακίδες συναγωνίζονται ως πηγές έμπνευσης την αμφιλεγόμενη Μήδεια και τις διαρκώς αυξανόμενες απόπειρες προσέγγισής της από διαφορετικές γωνίες θεώρησης (η Μήδεια μάγισσα, απατημένη σύντροφος, παιδοκτόνος, ψυχικά διαταραγμένη, περιθωριοποιημένη ξένη, πρωτοφεμινίστρια ή σύγχρονο αμάλγαμα), ενώ αρκετοί άλλοι τραγικοί ήρωες με επίσης βεβαρημένο μυθικό μητρώο (Ηρακλής, Φιλοκτήτης, Προμηθέας, Νεοπτόλεμος, Φαίδρα, Άλκηστις, Κασσάνδρα, Ελένη κ.ά.) έχουν τους δικούς τους απολογητές και αμφισβητίες. Η αρχαία τραγωδία κατέχει το προβάδισμα ως πηγή όχι μόνο θεμάτων, προσώπων και ιδεών αλλά και ως πηγή διαφορετικών ειδολογικών πειραματισμών (με ικανά νεοελληνικά δείγματα κωμικής παρωδίας, αποδομητικής σάτιρας και μαύρης κωμωδίας), ενώ στις λίγες περιπτώσεις που η άντληση γίνεται από τον Αριστοφάνη, το υπερ-κείμενο είναι συνήθως «σοβαρής» δραματικής νοηματικής σύστασης, σε μια ριζική αλλαγή ύφους και είδους σε σχέση με το υπο-κείμενο πρότυπο. Μέσα σ’ αυτό το ευρύ χρονικό πεδίο αναφοράς, η διάκριση σε «ρεύματα» και «τάσεις» δεν είναι εύκολη, ούτε και απαραίτητη, καθώς σε κάθε μία χρονική υποπερίοδο εν πολλοίς συνυπάρχουν αφενός οι μιμητικές, αναπαραγωγικές, φωτογραφικές (επαν)αναγνώσεις του θεατρικού μύθου, οι οποίες απαιτούν συνήθως δυνατές σκηνοθετικές ενέσεις για να γίνουν δραστικές θεατρικά, και αφετέρου οι εκ κειμενικής φύσεως και δραματουργικής συστάσεως αναστοχαστικές και βαθιά ανατρεπτικές ανασημειοδοτήσεις και ανασημασιοδοτήσεις του αρχαίου μύθου, οι οποίες παρέχουν εκ των πραγμάτων ζωτικές ρωγμές στο σκηνοθετικό εγχείρημα. Οι επιρροές από την αντίστοιχη ξένη –αρχαιόθεμη και όχι μόνο– θεατρική γραφή και πρακτική είναι πολλές, όπως επίσης πολλές είναι οι επιδράσεις ανάμεσα στην


43

[β]

πρωτότυπη αρχαιόμυθη δραματουργία και τις νεότερες σκηνοθετικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος. Το τοπίο έχει να επιδείξει εξαιρετικά δείγματα δραματικής γραφής, εκ των οποίων αρκετά έχουν ήδη γνωρίσει μία (τουλάχιστον) ισοδύναμη σκηνική μεταφορά στο πλαίσιο κανονικών θεατρικών παραγωγών, αρκετά έχουν γίνει γνωστά μέσω παρουσιάσεων με τη μορφή αναγνωστικού ή σκηνοθετημένου αναλογίου, ενώ αρκετά παραμένουν άπαιχτα ή, στη χειρότερη περίπτωση, ανέκδοτα: η τριλογία Δείπνος και η Πάροδος Θηβών του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά και τα ευρύτερης αρχαιόθεμης διακειμενικής διαστρωμάτωσης Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Ο μπαμπάς ο πόλεμος, Μια κωμωδία, Η Βοή και Προς Ελευσίνα του Παύλου Μάτεσι, Ο δολοφόνος του Λαΐου και τα κοράκια και το Χλιμίντρισμα του Μάριου Ποντίκα, Αντιγόνη ή Νοσταλγία της τραγωδίας της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Οι Κάφροι ή Η αληθινή ιστορία του Μενελάου και της Ελένης, Μήδεια και Φιλοκτήτης του Βασίλη Ζιώγα, Ορέστης της Ζωής Καρέλλη, Ερωτικά, Δαναΐδες, Το μυστικό κρεβάτι και Η γυναίκα του Κανδαύλη της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, Δαίδαλος, Κλυταιμνήστρα; και Άλκηστις και όνειρα γλυκά του Ανδρέα Στάικου, Sabine X, Οπερέτα για τη μητρότητα στον Κήπο των Φυτεμένων Μωρών για πέντε αριθμούς, μία γυναίκα και τη μητέρα μου του Μανόλη Τσίπου, Φαίδρα ή Άλκηστη - Love Stories της Έλενας Πέγκα, Ροστμπίφ και Τζιν Φιζ της Λίας Βιτάλη, Τα Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας, Sexodus και Λαβύρινθος της Αύρας Σιδηροπούλου, Υπέρ Κλυταιμνήστρας της Δήμητρας Μήττα, Οιδί-νους του Θανάση Τριαρίδη, Ο παγωμένος κήπος της Μαρίας Ευσταθιάδη, Ανδρομάχη ή Τοπίο γυναίκας μέσα στη νύχτα και Σιγά τα αίματα! Oresteia the last generation του Άκη Δήμου, Μήδεια του Μποστ, Σκωτσέζικο ντους της Χρύσας Σπηλιώτη, Ποια Ελένη; των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, Θεάνθρωποι και BELLEελέν του Δημήτρη Φοινίτση, Αντιγόνη – Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου, Ατρείδες τέλος, Κάσσυ, Μήδειας μπούρκα, Μήδειας πατούσες και τα ομηρικής κα-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

44

ταγωγής Κίρκη και Νυκτοπορία Πριάμου του Ανδρέα Φλουράκη, Οιδίπους αντι-Οιδίπους, Σχέδιο για Ηλέκτρα και Σχέδιο για Ιφιγένεια του Γιώργου Βέλτσου, Πολιτισμός, Εκκένωση, Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, Χρύσιππος, Φαέθων, μαζί με τα επικής ιδιοσυστασίας Ομηριάδα και Τρωάς του Δημήτρη Δημητριάδη – είναι μερικά ενδεικτικά έργα της ευρείας περιόδου αναφοράς, που αποτυπώνουν μια μεγάλη πολυφωνία διαφορετικών αισθητικών, ειδολογικών και ιδεολογικών θέσεων όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη φύση και τη λειτουργία του μύθου αυτού καθ’ αυτόν, αλλά και σε ό,τι αφορά την ανάγκη, τη σκοπιμότητα και τον τρόπο της σύγχρονης ενεργοποίησής του. Η απουσία μιας συστηματικής πολιτισμικής (εκδοτικής, θεατρικής, μεταφραστικής) πολιτικής –από μέρους τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και των επιμέρους ιδιωτικών θεατρικών οργανισμών– όχι μόνο επιτρέπει σπάνια τη διάχυση των έργων στο εξωτερικό, αλλά και καταδικάζει πολλά έργα είτε στη θεατρική αδράνεια είτε σε μια φειδωλή ουσιαστική θεατρική ανταπόκριση (ειδικά σήμερα, στις ασφυκτικά


45

[β]

πλέον σύντομες θεατρικές περιόδους και στους περιορισμένης χωρητικότητας θεατρικούς χώρους), αν δεν τα εγκλωβίζει στο έμπλεο συρτάρι του γραφείου ή στον έμπλεο σκληρό δίσκο του υπολογιστή καθενός συγγραφέα. Έστω κι έτσι, η θεραπευτική θωπεία του μύθου παραμένει ζωτική και απαραίτητη, καταρχάς για τον ίδιο τον θεατρικό συγγραφέα και, ακολούθως, για τον αναγνώστη του και, ιδανικά, τον θεατή του.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

46

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


47

Η περιπέτεια του ελληνικού θεατρικού λόγου δεν πρέπει να θεωρηθεί ούτε αποκλειστικά σαν ιστορία δουλικής μίμησης, ούτε σαν ιστορία τυφλής επινόησης προτύπων. Πρέπει μάλλον να θεωρηθεί σαν περιπέτεια στοχαστικής προσαρμογής στον χώρο της ιστορικής εμπειρίας του ελληνικού έθνους. Είναι μέρος της διαρκούς αναζήτησης εκ μέρους της ελληνικής τέχνης μιας ταυτότητας ή καλύτερα ενός «διαβατηρίου» επικοινωνίας της με τις ξένες μορφές (για να ακολουθήσουμε τα λόγια του κύριου θεωρητικού εισηγητή του όρου κατά τη Μεταπολίτευση, Κώστα Γεωργουσόπουλου), η διαλεκτική σχέση ξένου και ελληνικού για τη δημιουργία μιας έννοιας σύνθετης, την οποία αποδίδουμε συνήθως με μια και μόνο λέξη: ιθαγένεια. Η ιθαγένεια υπήρξε το βασικό κριτήριο αφομοίωσης κάθε εισαγόμενης καλλιτεχνικής οντότητας στον ελληνικό θεατρικό λόγο. Ως γνωστόν πολλά από τα πράγματα που θεωρούμε σαν ελληνικά δεν υπήρξαν καθόλου «αυτόχθονα» στις ρίζες τους, από τον Ερωτόκριτο, μέχρι το κλαρίνο και τον μπακλαβά. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Μέχρι τα μέσα τουλάχιστον του 20ού αιώνα αυτό που ονομάζουμε

«Ελληνισμός»

δεν

ήταν παρά ένα ρεύμα συνείδησης που διέρρεε περιοχές των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, τη Μικρά Ασία αλλά και το εσωτερικό της σημερινής Τουρκίας, την Αίγυπτο, και όσους τόπους υπήρχαν κοινότητες Ελλήνων, Ρωμιών ή Γραικών: στην Αμερική, την Αφρική, τη Βιέννη, το Μόναχο… Σε απόσταση από το κέντρο του νεοσύστατου κράτους και εκτός των πνευματικών αναταράξεών του οι Έλληνες υπήκοοι των διά-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

48

φορων χωρών είχαν αναπτύξει μια ενδιάθετη αίσθηση προσέγγισης σε όσα ακουμπούσε η συλλογική μνήμη της μακρινής κοινής καταγωγής και σε όσα άγγιζε το υπόκωφο τραύμα της κοινής ήττας, της απώλειας, του εθνικού ξεριζωμού του παρελθόντος. Καμιά θεωρία για την υποδοχή ξένων ρευμάτων δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της το υπέδαφος της πλατιάς αυτής συνείδησης που συνένωνε τους Έλληνες στα πέρατα του κόσμου. Το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας θεωρήθηκε κάποτε σαν ένα από τα βασικά συστατικά της ιθαγένειας του ελληνικού θεάτρου. Αλλά ποια «γλώσσα», αλήθεια; Είναι φανερό πως εξαρχής η ελληνική γλώσσα ήταν περισσότερο ένα ιδανικό παρά κάποια ιστορική πραγμάτωση. Από τη γλώσσα των αρχαίων προγόνων, μέχρι τη ζωντανή και χυμώδη, αλλά παραφθαρμένη και εξόχως ιδιωματική γλώσσα «του λαού», το ελληνικό θέατρο από την πρώτη κιόλας στιγμή άρχισε να αναζητάει τους πυλώνες του ατυχώς στη γλώσσα και επιτυχώς στην ξένη θεατρική ιστορία. Το πρότυπο υπήρξε κάποτε ο Μεταστάσιο και ο Μολιέρος, αργότερα ο Σαίξπηρ. Ο διάλογος συνεχίστηκε με τον Ίψεν, τον Στρίντμπεργκ, λιγότερο με τον Σω, με τον Πιραντέλλο και τον Ανούιγ στο Μεσοπόλεμο, για να αναφέρουμε μόνο συγγραφείς που επέδρασαν στο θέατρό μας με τα έργα τους και πλαγίως με το ύφος τους σε μείζονες και ελάσσονες Έλληνες συγγραφείς της εποχής. Στη συνέχεια επελαύνει ο Μπρεχτ και ακολουθεί το θέατρο του παραλόγου, το πολιτικό θέατρο και ο Πίντερ, το θέατρο-ντοκουμέντο, το θέατρο δρόμου, ο Αρραμπάλ, το αυτοσχεδιαστικό θέατρο κ.ο.κ., μέχρι πρόσφατα τη Σάρα Κέιν ή τους Ρίμινι Προτοκόλ… Αφήνω για λόγους οικονο-


49

[β]

μίας εκτός αναφοράς τη λεγόμενη «φαρσοκωμωδία», που αντλείται από τη μεγάλη δεξαμενή της γαλλικής φάρσας και των ακόμα αδιερεύνητων πηγών της πάλαι ποτέ Αυστροουγγαρίας και μεταφέρεται στα καθ’ ημάς από τεχνίτες συγγραφείς και μάστορες της ελληνικής σκηνής καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Από αυτήν τη μακριά αλυσίδα πρόσληψης κάποια πρότυπα κατορθώνουν να διαπηδήσουν την επιφάνεια και να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Από τον Ερωτόκριτο και την Γκόλφω, μέχρι την Αυλή των Θαυμάτων του Καμπανέλλη, το έργο της Αναγνωστάκη, του Μανιώτη και του Μάτεσι και μέχρι σήμερα τα έργα της Καλαϊτζή, του Μαυριτσάκη και του Φιλίππου, εκείνο που τελικά έχει σημασία δεν είναι το ίδιο το ξένο πρότυπο, αλλά ο τρόπος απορρόφησής του από τον ελληνικό θεατρικό λόγο. Ο τρόπος με τον οποίο αλλότριες φόρμες, αναζητήσεις ή εκφράσεις μπόρεσαν να φτάσουν στο ρεύμα της βαθιάς «ελληνικότητας» και να διεκδικήσουν το ίχνος της επαφής, εκατέρωθεν αναγνώρισης και αλληλοκατανόησης με το ιθαγενές ακροατήριο. Όπως είναι φυσικό, ζητήματα όπως της πρόσληψης και της ιθαγένειας δεν ήταν ασφαλώς ποτέ καθορισμένα αυστηρά εντός των ορίων της συγγραφής. Αντίθετα, ήταν μέρος μιας πλατιάς διαδικασίας που περιλάμβανε το ζωντανό θέατρο στην ολότητα και συνέχειά του, και αφορούσε τα αιτήματα του Πολίτη, του Ροντήρη και του Κουν, του Καραντινού, του Ευαγγελάτου και του Βογιατζή… Ο σκηνικός κόσμος του θεάτρου ζήτησε σταθερά από τους συγγραφείς του μια δραματουργία ικανή να εκπληρώνει δύο παραμέτρους: να είναι φορέας της σύγχρονης ανησυχίας σαν κάθε ζωντανό έργο, να συμβαδίζει δηλαδή με τα ξένα πρότυπα.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

50

Και να είναι, έπειτα, έργο «αυθεντικά» ελληνικό. Ζήτησε με άλλα λόγια μια δραματουργία που θα φέρνει στο σήμερα τη σταθερή πάλη της ελληνικής συνείδησης μεταξύ εξωστρέφειας και εσωστρέφειας, τη στοχαστική ισορροπία των δύο δυνάμεων, φυγόκεντρης και κεντρομόλου, που στη συνισταμένη τους θα κρατήσουν το θέατρο (και όχι μόνο αυτό) σε τροχιά παρατήρησης γύρω από τη νεοελληνική συνείδηση. Ως προς αυτά τα στοιχεία το ελληνικό θέατρο παρουσιάζεται σήμερα συγκεχυμένο, ακολουθώντας ίσως τη γενικότερη σύγχυση του σύγχρονου θεάτρου. Αν και το ζήτημα της ταυτότητας έχει επανέλθει στο προσκήνιο, το κλίμα επιτείνει την ανάγκη ενός γενικότερου επαναπροσδιορισμού του ελληνικού θεατρικού λόγου. Ο συγγραφέας που μέχρι πρόσφατα είχε απομακρυνθεί από το κάδρο σύμφωνα με το αίτημα της μετα-δραματικότητας, μοιάζει τώρα να επανακάμπτει. Ολοένα και συχνότερα βλέπουμε νεανικά σχήματα να συνεργάζονται με δραματουργούς και από τη μεταξύ τους συνεργασία να προκύπτουν έργα στα οποία λόγος και πράξη βρίσκονται σε ριζική συνάφεια. Από μια άποψη ούτε αυτό διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη μεταφορά στα καθ’ ημάς της πρακτικής του «δραματουργού» και του «εν οίκω συγγραφέα» που εδώ και δεκαετίες ευδοκίμησε στα ευρωπαϊκά κέντρα. Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, το αποτέλεσμα θα κριθεί όχι στην αφετηρία αλλά σύμφωνα με το αποτέλεσμα: στο κατά πόσον, δηλαδή, τα ελληνικά έργα θα κατορθώσουν να μεταδώσουν τη «σύγχρονη κατάσταση» σαν αυθεντικός ιθαγενής λόγος. Αλλιώς θα ακολουθήσουν τον μοιραίο δρόμο προς τη χοάνη της αφάνειας, εκεί όπου κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος της αναφομοίωτης πάλαι ποτέ πρωτοπορίας.


51


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

52

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ:

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Δ ΗΩ Κ Α Γ Γ Ε Λ Α Ρ Η


53

«Είμαι πολίτης του Άουσβιτς και πολίτης της Χιροσίμα», έγραφε ο Έντουαρντ Μποντ. H σκιά της βαρβαρότητας στοιχειώνει την ευρωπαϊκή μεταπολεμική δραματουργία: η «κρίση του δράματος», κρίση του δραματικού προσώπου, του μύθου, της πλοκής, που εκδηλώθηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, μέσα από τις μοντερνιστικές γραφές, βαθαίνει κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα και ενεργοποιείται από νέες εμπειρίες και κραδασμούς. Μέσα από την κρίση στο εσωτερικό του δράματος, δηλώνεται η κρίση του σύγχρονου ανθρώπου, κρίση σε ψυχολογικό, οικονομικό, υπαρξιακό επίπεδο, του «χωρισμένου από το κοινωνικό σώμα», «διαιρεμένου» ανθρώπου μάς θυμίζει ο Jean Pierre Sarrazac. Πώς οι Έλληνες συγγραφείς, ο καθένας μέσα από τη δική του ατομική εσωτερικότητα, εκφράζουν τις ταραχές των χρόνων τους; Με ποια σημάδια, ποιες αλλαγές στη δραματουργική φόρμα; Το νέο κεφάλαιο της ελληνικής μεταπολεμικής δραματουργίας συνδέεται άρρηκτα με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Mε ορμητήριο το Υπόγειο στη στοά του Ορφέα, πρωτοεμφανιζόμενοι ή μη συγγραφείς μπορούν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, σε συστηματική βάση, περνώντας από τη μοναξιά της συγγραφής στη συλλογική περιπέτεια της δημιουργικής πρόβας και της παράστασης, χωρίς τη δέσμευση για πρωταγωνιστικούς ρόλους και εμπορικά εχέγγυα επιτυχίας. Παράλληλα, το «Θέατρο Τέχνης» εξασφαλίζει τον ουσιαστικό για την ανάπτυξη μιας δραματουργίας διάλογο: να ενισχύει τα δικά της χαρακτηριστικά, μέσα από τη συνάντηση με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και αμερικανικές γραφές. Το 1957, με την Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη ως συμβατική αφετηρία, όπως υποστηρίχτηκε από τους μελετητές του νεοελληνικού θεάτρου, σε μια από τις μυθικές σκηνοθεσίες του Κουν, με αθρόα προσέλευση θεατών, προβάλλει ο νέος δραματουργικός ορίζοντας. Το έργο συνεχίζει μια παράδοση και συγχρόνως παίρνει αποστάσεις. Ο γνώριμος δραματουργικός χώρος της αυλής στον λαϊκό αθηναϊκό συνοικισμό είναι


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

54

κατοικημένος από το βάρος της ιστορικής περιπέτειας, από τα αδιέξοδα, την προσφυγιά, τη μετανάστευση· η συμβατική φόρμα και τα ηθογραφικά στοιχεία διανθίζονται με τσεχωφικές πινελιές, η βασική ιστορία μοιράζεται σε ιστορίες. Και εν τέλει η αυλή αναδεικνύεται σε κύριο θέμα καθώς διαλύεται κάτω από το βάρος της αντιπαροχής. Στην πολυκατοικία που παίρνει τη θέση της τοποθετεί ο Γιώργος Σεβαστίκογλου την Αγγέλα, που θα γράψει την ίδια εποχή στη Σοβιετική Ένωση και θα παρουσιάσει στην Ελλάδα μετά από μια οκταετία στο «Θέατρο Τέχνης»: νεορεαλιστική κινηματογραφική γραφή, πολιτικό σχόλιο και συμβολισμοί και ταπεινές υπηρέτριες στο προσκήνιο. Ο Δημήτρης Κεχαΐδης παίρνει το βάπτισμα του πυρός το 1956 στο «Θέατρο Τέχνης», με τα μονόπρακτα Μακρινό Λυπητερό Τραγούδι και Παιχνίδια στις Αλυκές και ως το τρυφερό Πανηγύρι (1964) πειραματίζεται με τους όρους μιας ποιητικής ρεαλιστικής γραφής. Με τη Βέρα και το Τάβλι (1972, στο Υπόγειο πάντα, σε σκηνοθεσία Κουν) θα κατακτήσει την αυθεντική δική του δραματική μορφή που θα εξελίξει στα επόμενα έργα, τα οποία συνυπογράφει με την Ελένη Χαβιαρά (Δάφνες και Πικροδάφνες, «Θέατρο Τέχνης», 1979 και Με Δύναμη από την Κηφισιά, 1994, σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, «Νέα Σκηνή»). Με ρεαλιστικό ελλειπτικό διάλογο, αφαιρετική δομή και βαθιά ανθρώπινους ήρωες-αντιήρωες, ο Κεχαΐδης και η Χαβιαρά, αξιοποιούν με το δικό τους προσωπικό ύφος τεχνικές του σύγχρονου ξένου θεάτρου για να αναδείξουν με την κοφτερή τους ματιά όψεις του νεοελληνικού βίου και να σκιαγραφήσουν με γνήσιο αίσθημα αναγνωρίσιμους κόσμους, παίζοντας με την πραγματικότητα και τη φαντασίωση, την αιχμηρή σάτιρα και τον κλαυσίγελο. Το 1965 με την Πόλη η Λούλα Αναγνωστάκη παίρνει στο «εκκολαπτήριο» του «Θεάτρου Τέχνης» εν μία νυκτί το χρίσμα της συγγραφέως από κοινό και κριτική. Αντιμέτωπη με τη ναζιστική θηριωδία, τα κατοχικά και τα εμφυλιακά τραύματα και την ήττα των συλλογικών οραμάτων, παλεύει να συλλάβει το ανέκφραστο, δοκιμάζοντας τα όρια μεταξύ λόγου και σιωπής. Συνδέοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα φόβου των ελληνικών παθών με τον «ποιητικό τρόμο» των δραματουργών του «παραλόγου», μετατρέπει τον διάλογο σε μονόλογο,


55

[β]

τον χώρο σε εσωτερικό, ψυχικό τοπίο και δίνει τη δική της ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα: ποια δραματουργία μετά το ολοκαύτωμα; Ψηφίδες ενός ενιαίου έργου τα κείμενά της, από την Πόλη στη Νίκη (1978, σκηνοθεσία Κουν) και από το Ο ουρανός κατακόκκινος (1998, Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη) στο Σ’ εσάς που μ’ ακούτε (2003, «Νέα Σκηνή», σκηνοθεσία Βογιατζή), αγωνίζονται να συλλάβουν, με γλώσσα ρεαλιστική και συνάμα ποιητική, τα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στη ρευστότητα του καιρού μας και την εύθραυστη περιπέτεια του ατόμου στα γρανάζια της Ιστορίας. Αυτοί οι δραματουργοί θα συγκροτήσουν ένα υπολογίσιμο σώμα σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας από κοινού με άλλους συγγραφείς, πολλοί εκ των οποίων εφορμούν αρχικά από τις περιοχές του «παραλόγου», και από νέους θιάσους που υποστηρίζουν την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής γραφής: ο Βασίλης Ζιώγας με το σουρεαλιστικό Προξενιό της Αντιγόνης (1960, «Δωδέκατη Αυλαία»)· ο Παύλος Μάτεσις με τη μαύρη σάτιρα Η Τελετή (1967, «Θέατρο Νέας Ιωνίας», σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη)· ο Γιώργος Σκούρτης, με τους καυστικούς Νταντάδες (1970, «Θέατρο Τέχνης», σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη). Μέσα από ρεαλιστικούς δρόμους εμφανίζεται ο Μάριος Ποντίκας με το μονόπρακτο Η πανοραμική θέα μίας νυκτερινής εργασίας (1971, «Στοά», σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου). Επίσης, ο Γιώργος Διαλεγμένος με το Χάσαμε τη θεία στοπ (1975, «Στοά», σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου), προτείνει με το δικό του προσωπικό στίγμα μια κωμωδία-πηγαία φέτα ζωής. Ο ακραίος ρεαλισμός θα συναντήσει την ποιητική διάθεση στη γλώσσα των δυο τρωγλοδυτών στο Σε φιλώ στη μούρη (1984, «Σκηνή», σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή), ενώ στα έργα H Νύχτα της κουκουβάγιας και Bella Venezia η ευαισθησία κρυσταλλώνεται, η γλώσσα είναι επεξεργασμένη και γίνεται χρήση μεταθεατρικών τεχνικών. Με γκροτέσκα και ονειρικά στοιχεία το πρώτο, με διάσταση ποιητικού ρεαλισμού το δεύτερο αναδεικνύονται μέσα από την ειδική θερμοκρασία του «Θεάτρου της οδού Κυκλάδων» και ταυτίζονται μέχρι τώρα με τις σκηνοθεσίες του Βογιατζή (1998 και 2005 αντιστοίχως, «Νέα Σκηνή»). Η μεταθεατρικότητα


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

56

χαρακτηρίζει τη δραματουργία του Ανδρέα Στάικου, είτε αντλεί θέματα από τη μυθολογία είτε από την ιστορία, όπως αντίστοιχα τα έργα Κλυταιμνήστρα; (1987, σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, «Εποχή») και 1843 (1990, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα). Ο μακρύς κατάλογος των μεταπολεμικών θεατρικών έργων συμπληρώνεται βέβαια με πολλούς ακόμη συγγραφείς (Μουρσελάς, Καρράς, Ευθυμιάδης, Μάρκαρης, Τακόπουλος, Αρμένης, Χριστοφιλάκης, Δωριάδης, Τσικληρόπουλος, Μανιώτης, Μέντης κ.ά.). Όλοι μαζί συγκροτούν μέσα από σημαντικά και ελάσσονα έργα ποικίλες εκφάνσεις της ελληνικής ταυτότητας. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν εξάλλου γραφές, όπως η ποιητική Τέταρτη Διάσταση του Γιάννη Ρίτσου, η δαιμόνια σάτιρα του Μποστ και οι θεατρικές προτάσεις του Γιάννη Σκαρίμπα και του Μάριου Χάκκα. Παρακολουθώντας σήμερα από το προνομιακό θεωρείο της απόστασης την εξελικτική πορεία της νεοελληνικής δραματουργίας, παρατηρούμε μια σταδιακή υποχώρηση της δυναμικής της που γίνεται αντιληπτή στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο ίδιος ο Κάρολος Κουν, σε συνέντευξή του (Πηλιχός: 1987, σσ. 123-124), κάνει λόγο για κόπωση των συγγραφέων («όχι όλοι ευτυχώς»), για ευκολία στο γράψιμο και υποταγή στο γούστο του κοινού, ενώ συνδέει το πρόβλημα με τη γενικότερη κάμψη στην ευρωπαϊκή δραματουργία. Προφανώς ισχύουν οι παραπάνω διαπιστώσεις. Αξίζει πάντως να επισημάνει κανείς και το πέρασμα από την πλήρη αδιαφορία απέναντι στις προσπάθειες δημιουργίας μιας γηγενούς δραματουργίας στην άκριτη αποδοχή ορισμένες φορές κάθε θεατρικού κειμένου που φέρει ελληνική υπογραφή, καθώς και την πόλωση που συντηρείται από μερίδα συγγραφέων και κριτικών εναντίον των ξένων έργων. Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα μεγάλος αριθμός κορυφαίων Ευρωπαίων και Αμερικανών καλλιτεχνών τάσσεται υπέρ της χειραφέτησης της σκηνής σε σχέση με το θεατρικό έργο και η επιφυλακτική ή και απορριπτική απέναντι στο κείμενο τάση, που ο Χανς Τις Λέμαν εν έτει 1999 ονομάζει «μεταδραματικό


57

[β]

θέατρο», έχει γίνει πια καθεστώς.

ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ενώ τα επό-

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του

μενα χρόνια τα έργα του Δημητρι-

συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη,

άδη θα έχουν αυξανόμενη ζήτηση,

που ξεκίνησε με το θεατρικό έργο

τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα ει-

Η τιμή της Ανταρσίας στη Μαύρη

δικά αφιερώματα που του επιφυ-

Αγορά, στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία

λάσσει η γαλλική σκηνή.

του Πατρίς Σερώ (1965-66), αλλά

Βασικός

εκπρόσωπος

έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελ-

της «σκηνοθεσίας ως δραματουρ-

λάδα με το εμβληματικό αφήγημα

γίας» στην ελληνική σκηνή, ο

Πεθαίνω σαν Χώρα το 1978. Παρά

Μαρμαρινός υπέγραψε το 2001

την πληθώρα των έργων που

τον Εθνικό Ύμνο, μια παράσταση

έγραψε για το θέατρο, προτείνο-

που δημιουργήθηκε στις δοκιμές

ντας μια νέα γλώσσα, η σκηνική

και αποτέλεσε την κατ’ εξοχήν

τους παρουσία καθυστέρησε, ενώ

μορφή του ελληνικού επινοημέ-

η Αρχή της ζωής που σκηνοθέτη-

νου θεάτρου. Σαν Πρόσωπα ενός

σε ο Στέφανος Λαζαρίδης (1995,

«μυστικού χορού μιας κάποιας

«Θέατρο του Νότου»), πολεμήθη-

τραγωδίας», γύρω από ένα επίση-

κε από την κριτική. Αντιθέτως, το

μο λευκό τραπέζι, τα μέλη του θι-

Πεθαίνω σαν χώρα αποδόθηκε με

άσου δοκιμάζουν να συνδέσουν τη

διάφορους τρόπους επί σκηνής.

μικροϊστορία τους με την Ιστορία,

Στην περφόρμανς του Μιχαήλ

μέσα από τη συρραφή ημερολογια-

Μαρμαρινού (2007, «Τheseum

κών αναφορών, λογοτεχνικών και

Ensemble»-Φεστιβάλ

Αθηνών),

δοκιμιακών κειμένων και διαφη-

στον προαύλιο χώρο της Πειραι-

μιστικών καταχωρήσεων. Παράλ-

ώς 260 και στην κλειστή αίθουσα,

ληλα, η Λένα Κιτσοπούλου σε ένα

ηθοποιοί και ερασιτέχνες, με τον

δικό της in-yer-face θέατρο επιτί-

συγγραφέα ανάμεσά τους, σχημα-

θεται με οργή και χλεύη στον κανι-

τίζουν μια πολυπληθή πομπή ατόμων, κοινής ή διαφορετικής εθνικότητας, κοινωνικής προέλευσης, φύλου, ηλικίας και μετατρέπουν τον μονοφωνικό χαρακτήρα του κειμένου σε πολυφωνική σκηνική δράση. Στη συνέχεια η παράσταση θα ταξιδέψει στα μεγαλύτερα


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

58

βαλισμό των ανθρωπίνων σχέσεων, είτε σκηνοθετώντας δικά της κείμενα, όπως η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. (2009, Εθνικό Θέατρο) και ο Αθανάσιος Διάκος (2012, Φεστιβάλ Αθηνών), είτε έργα άλλων συγγραφέων. Στο Χαίρε Νύμφη του Ξενόπουλου αναμειγνύει αθυρόστομες ατάκες, λαϊκά σουξέ και Σάρα Κέιν και απευθύνεται στο κοινό με ένα είδος αριστοφανικής παράβασης, χαρακτηριστικό της δραματουργίας της. Αντίστοιχα ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης πρότεινε μια παράσταση βασισμένη στη Στέλλα Βιολάντη, με ένα βλάσφημο κείμενο που βασίστηκε στους αυτοσχεδιασμούς με τους ηθοποιούς (2016-2017, Εθνικό Θέατρο). Ας επιστρέψουμε στους συγγραφείς που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία του 20ού αι.: o Άκης Δήμου με τον αισθαντικό μονόλογο …Και Ιουλιέτα (1995, Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης», σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού)· η Έλενα Πέγκα με το μεταμοντέρνο Έξι νούμερα ζήλιας ή ο αγαπητικός της Δυσδαιμόνας σε δική της σκηνοθεσία (1998, «Θέατρο του Νότου»). Με τη δραματουργική φόρμα θα αναμετρηθεί η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά και από τον νέο αιώνα οι πεζογράφοι Μαρία Ευσταθιάδη, Σάκης Σερέφας, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης· o ηθοποιός και σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης, η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη· το παρόν δίνουν επίσης συγγραφείς που προέρχονται από τα σεμινάρια θεατρικής γραφής, όπως ο Ανδρέας Φλουράκης. Από το 2006 ο Γιάννης Μαυριτσάκης ανιχνεύει σκοτεινές περιοχές της ανθρώπινης ύπαρξης με τον δικό του πυκνό θεατρικό κώδικα. Το Vitrioli (2013, Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ) παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2014. Από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα αντλεί το θέατρο του Βασίλη Κατσικονούρη, που γίνεται γνωστός με το Γάλα (σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, 2006, «Εθνικό Θέατρο»). Από τα Αξύριστα Πηγούνια (2005, «Στοά», σκηνοθεσία Θανάση


59

[β]

Παπαγεωργίου) ως τον Άγριο σπόρο που παίζεται για τρίτη χρονιά («Επί Κολωνώ», σκηνοθεσία Ελένης Σκότη), ο Γιάννης Τσίρος μεταφέρει στο παρόν το αίτημα για έναν βαθιά ελληνικό ρεαλισμό. Παράλληλα, καυτά κοινωνικά θέματα (εργασιακά, μετανάστευση, πρόσφυγες) αναδεικνύουν σε μορφή «θεατρικού ντοκυμαντέρ» σε συστηματική βάση ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικώρης από το 2011 (Ταξίδι με τρένο, Φεστιβάλ Αθηνών) ως σήμερα, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Διακριτή είναι η παρουσία την τελευταία πενταετία του Θανάση Τριαρίδη με ένα θέατρο πολιτικοφιλοσοφικού στοχασμού· τους όρους της θεατρικής γραφής δοκιμάζει ο, βραβευμένος για τα κινηματογραφικά του σενάρια, Ευθύμης Φιλίππου· στις νεότερες φωνές συγκαταλέγονται επίσης οι Βασίλης Μαυρογεωργίου, Λεωνίδας Προυσαλίδης, Μανόλης Τσίπος. Τέλος, στις γυναικείες γραφές προστίθενται η Γλυκερία Μπασδέκη (συνεργάτρια την τελευταία πενταετία του θιάσου «Bijoux de Kant») και η Νίνα Ράπη. Αυτές είναι ορισμένες χαρακτηριστικές εκδοχές της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Μέσα στις αλλαγές των εποχών οι δραματουργικές μορφές διαρκούν και συγχρόνως αλλάζουν. Παραμένει ανοικτό και συνεχές ζητούμενο το διαφορετικό και το ουσιαστικό.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

60

1

ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ* ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

* Το παρόν κείμενο αποτελεί σύντμηση ενός εκτενούς κειμένου του Γιώργου Πεφάνη με τίτλο «Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία (2000-2016). Μια χαρτογράφηση», μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays σε μετάφραση Νίνας Ράπη για τις εκδόσεις Oberon Books, Λονδίνο 2017, σσ. 7-27. Μια σύντομη, επίσης, εκδοχή του εκτενούς αυτού κειμένου δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Θέματα Λογοτεχνίας, τεύχ. 57 (2017), σσ. 165-185.


61

Θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε μια σύντομη περιδιάβαση σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική δραματουργία, με πρώτο σταθμό του προβληματισμού μας, τι άλλο, τον προσδιορισμό «σύγχρονη». Σε παρόμοια εγχειρήματα το «σύγχρονο» δηλώνει λιγότερο τη συγχρονία με κάτι άλλο (λ.χ. την πράξη της περιδιάβασης μετά την πρώτη δεκαπενταετία του 21ου αιώνα) και περισσότερο τη διαφοροποίηση (ενίοτε και την αντίθεση) προς κάτι άλλο που έχει παρέλθει (λ.χ. το ελληνικό θέατρο στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο ή την τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα), αποσιωπώντας έτσι το ζήτημα του καθεστώτος ιστορικότητας, το οποίο εν τέλει προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τόσο το κριτήριο της διαφοροποίησης, όσο και το περιεχόμενο του «σύγχρονου». Η «σύγχρονη ελληνική δραματουργία» λοιπόν, αυτή η ονομασία που είναι συνάμα και χρονική σήμανση, αλλά και συμπεριληπτική κατηγοριοποίηση, προτού μας μιλήσει για το σύγχρονο, μας μιλάει ήδη, με έμμεσο τρόπο, για το παρελθόν, γι’ αυτό που δεν είναι πλέον σύγχρονο, γι’ αυτό που αποκλείεται από την κατηγοριοποίηση του σύγχρονου. Το αποκλεισμένο παρελθόν όμως μπορεί να έχει πολλά προσωπεία: μπορεί να είναι εύθραυστο απέναντι στα διανοητικά μας προτάγματα και ευμετάβολο σε σχέση με τις γωνίες λήψεις που υιοθετούμε εκ των υστέρων· μπορεί, αντιθέτως, να είναι συμπαγές και σχετικά αμετάβλητο, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε αποστασιοποιημένες μελέτες. Μπορεί τέλος να συνέχει και τα δύο αυτά προσωπεία και να συνδυάζει το ευμετάβολο και την πυκνότητα, με τρόπο που να επιτρέπει τη συνεχή παραπομπή σε αυτό, την άντληση παραδειγμάτων, μοτίβων και αρχών για τη βαθύτερη κατανόηση του σύγχρονου. Θεωρώ ότι η τελευταία περίπτωση ταιριάζει καλύτερα στο άμεσο παρελθόν της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, ότι, κατ’ ουσίαν, αυτό το παρελθόν δεν είναι με κανέναν τρόπο αποκλεισμένο και ότι, κατά συνέπεια, τα όρια του «σύγχρονου» δεν είναι στεγανά και απαραβίαστα, αλλά πορώδη και μεταβλητά. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό στο πλαίσιο μιας εργογραφικής μελέτης, όπου η έρευνα στρέφεται στα θεατρικά έργα ενός και του αυτού συγγραφέα, ο


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

62

οποίος εκτείνει τη συγγραφική του δραστηριότητα από μια παρελθούσα περίοδο έως τη σύγχρονη. Ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι ένα καλό παράδειγμα, καθώς το πρώτο του έργο Η τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά γράφεται το 1966 και σκηνοθετείται από τον Patrice Chéreau το 1968 στο «Théâtre d’Aubervilliers» και τα δύο πιο πρόσφατα έργα του Τρωάς. Τρίδυμο και Απόφραξη, και τα δύο γραμμένα το 2014, σκηνοθετούνται το 2015, το πρώτο από τον Σάββα Στρούμπο στο θέατρο «Άττις» και το δεύτερο από τον Γιάννη Σκουρλέτη στο θέατρο «Θησείον».1 Πού πρέπει να καταχωρηθεί λοιπόν το έργο του Δημητριάδη, στο «αποκλεισμένο» παρελθόν (δεδομένου μάλιστα ότι μοιάζει αποκλεισμένο από τη σκηνή για είκοσι επτά χρόνια)2 ή στο σύγχρονο θέατρο; Η απάντηση δεν είναι εύκολη καθώς σε πλείστα όσα έργα του διακρίνεται, σε χρονική διασπορά, αλλά με αρκετά σταθερό τρόπο, το ίδιο παιχνίδι της μεταμόρφωσης, η ίδια διαβρωτική επαναληπτικότητα μοτίβων, η εναλλαγή των ρόλων, η πολυμορφία του πόθου, αλλά και της καταστροφής, ως αναγκαστικής σχεδόν τελετουργίας κατάκτησης μιας πιθανότητας αυτογνωσίας και πάνω από όλα η θήρευση του αναπάντεχου, η οποία πολύ συχνά περνά από τους σταθμούς του απαγορευμένου, της υπερβολής,3 του απαράδεκτου, ακόμα και του μη παραστάσιμου. 1 Βλ. Δημήτρης Τσατσούλης, «Το θέατρο της στέρησης και της καταστροφής», επίμετρο στο: Δημήτρης Δημητριάδης, Ομηριάδα-Τρίπτυχο, Ίνδικτος, Αθήνα 2007, σσ. 103-124· Δήμητρα Κονδυλάκη, Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης. Εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου, Νεφέλη, Αθήνα 2015 (με όλη τη σχετική βιβλιογραφία)· Καλλιόπη Εξάρχου, Δημήτρης Δημητριάδης: Το θέατρο του ανθρωπισμού, Σοκόλη, Αθήνα 2016. 2 Έως το 1995, όταν παρουσιάζεται στο θέατρο «Αμόρε» το έργο του Η αρχή της ζωής σε σκηνοθεσία Στέφανου Λαζαρίδη. Εξαιρώ εδώ το μη θεατρικό, αλλά πασίγνωστο κείμενό του Πεθαίνω σαν χώρα, το οποίο είχε σκηνοθετηθεί νωρίτερα από τους Στέλιο Κρασανάκη (1989), Στάθη Λιβαθινό (1994) και Θοδ. Εσπίριτου (1998). 3 Βλ. Δημήτρης Δημητριάδης, «Το θέατρο ως υπερβολή. Συζητήσιμη προσέγγιση με συζητήσιμη κατάληξη», στο βιβλίο του Αιώνιος στρατός. Ένας θεατρικός μύθος, Διάπυρον, Αθήνα 2012, σσ. 95-117.


63

[β]

Ο Μάριος Ποντίκας είναι ένα άλλο καλό παράδειγμα. Από τα πρώτα έργα του στη δεκαετία του 1970 (Θεατές, Κοίτα τους, Πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας) έως και το πλέον πρόσφατο Χλιμίντρισμα4 η γραφή του διατρέχεται από μια «αλύσωση επιθετικών βλεμμάτων» που διαθρύπτουν την έννοια της εαυτότητας, ανακόπτουν την έννοια της ταυτότητας, εκκενώνουν το όνομα και υποσκάπτουν το κύρος της κατονομασίας, άρα και του λόγου. Και αυτό ισχύει ακόμα και για τα κείμενα που είχαν βεβιασμένα ενταχθεί σε έναν μονοσήμαντα νοηματοδοτημένο ρεαλιστικό δραματουργικό κύκλο της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου.5 Θα ήταν επίσης άστοχο να διαχωρίσουμε τώρα τα έργα μιας πρώτης από εκείνα μιας όψιμης περιόδου. Όπως τότε, έτσι και τώρα ο Ποντίκας ιχνηλατεί τα ερείπια του λόγου (reason) και, μέσα σε αυτά τα ερείπια, τα σπαράγματα του ανθρώπινου, μόνο που τώρα, στον Δολοφόνο του Λάιου και τα κοράκια6 λ.χ., ή στο Χλιμίντρισμα, προστρέχει στον αρχαίο ελληνικό μύθο, όπου το ερείπιο βρίσκεται ήδη στην ιδρυτική πράξη του λόγου και το τέλος στην αρχική πηγή της ελπίδας. Στο βάθος της σκέψης του συγγραφέα και «κάτω από τις λέξεις που γράφει βρίσκεται ο εργαλειακός λόγος, ως εκφυλισμένο εκβλάστημα του πάλαι ποτέ αισιόδοξου ιστορικισμού και ρωμαλέου θετικισμού, ο φαλκιδευμένος λόγος της διεστραμμένης πολιτικής και της μιντιακής δημαγωγίας, αλλά και ο νόθος λόγος του φιλελεύθερου “ανθρωπισμού” που κατασκευάζει μια γενική και σεπτή έννοια του ανθρώπου (βλ. εδώ: του δυτικού ανθρώπου) για να σιγάσει (όπως κάποτε έκανε ο ήχος από 4 Βλ. Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, «Από τα βάθη του Μύθου προς το τέλος του Λόγου», στην έκδοση: Μάριος Ποντίκας, Χλιμίντρισμα/Neighing, Μωβ Σκίουρος, Αθήνα, 2015, σσ. 10-15. 5 Βλ. Γιώργος Π. Πεφάνης, Θέματα του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, Κέδρος, Αθήνα 2001, σσ. 171-200. 6 Κυριακή Πετράκου, «Για τον Μάριο Ποντίκα και το έργο του O δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια», στο βιβλίο της: Σχήματα και εικόνες. Από τον ρομαντισμό στον μεταμοντερνισμό. Δεκαέξι μελετήματα για το νεοελληνικό θέατρο, Παπαζήσης, Αθήνα 2015, σσ. 483-502.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

64

το τρομπόνι, στο ομώνυμο έργο του7) τις οιμωγές των ανθρώπων».8 Ένα τρίτο παράδειγμα μάς δίνει η Λούλα Αναγνωστάκη. Το έργο της εκτείνεται από το 1965, όταν παρουσιάζονται τα τρία μονόπρακτά της Η διανυκτέρευση, Η πόλη και Η παρέλαση στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν, έως την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, όταν ο Λευτέρης Βογιατζής σκηνοθετεί στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων» το Σ’ εσάς που με ακούτε. Ετερότητα και μνήμη,9 παράλληλοι πιθανοί κόσμοι που αναδύονται μέσα από μια αμφίσημη πραγματικότητα, συχνά απειλούμενοι από αδιόρατες δυνάμεις που εισβάλλουν στον οικείο χώρο των προσώπων,10 καταστάσεις εύθραυστες και αμφίρροπες, συνειδήσεις που προσεγγίζονται ως παραθλάσεις μέσα από ραγισμένους καθρέφτες,11 γραφή ελλειπτική, συχνά ενδοσκοπική, ενίοτε γριφώδης, διάστικτη από ονειρικά περιεχόμενα και υποσυνείδητες εικόνες: μια δραματουργία που συμφύρει τις χρονικές στιβάδες, διατηρεί πάντα ως φόντο το τοπίο της προσωπικής περιπέτειας και της συλλογικής ιστορίας και επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει την ελληνική σκηνή. 7 Μάριος Ποντίκας, Το τρομπόνι, Άπαντα τα θεατρικά, Αιγόκερως, Αθήνα 2007, σσ. 103-156. 8 Γιώργος Π. Πεφάνης, Θιασώτες και φιλόσοφοι. Σκιαγράφηση μιας θεατροφιλοσοφίας, Παπαζήσης, Αθήνα 2016, σ. 201. Βλ. επίσης και Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, «Αντηχήσεις σ’ ένα χλιμίντρισμα (ΙΙ)», http://www.bookpress.gr/kritikes/texnes/ marios-pontikas-diamantakou, και Βάιος Λιαπής, «Το Χλιμίντρισμα του Μάριου Ποντίκα: Πρώτα αρχαιογνωστικά προλεγόμενα», Λογείον 4 (2014), σσ. 321-342. 9 Γιώργος Π. Πεφάνης, «The Greek Emigrant Experience between 1945 and 1980 in the Plays of Petros Markaris and Loula Anagnostaki», Journal of Modern Greek Studies, vol. 25, no 2, 2007, σσ. 213-224, και «Από το θέατρο ως ετεροτοπία στο θέατρο της μνήμης. Στοιχεία για μια ποιητική της μνήμης στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη», στο βιβλίο του: Φαντάσματα του θεάτρου. Σκηνές της θεωρίας ΙΙΙ, Παπαζήσης, Αθήνα 2013, 267-303. 10 Elizabeth Sakellaridou, «Levels of Victimization in the Plays of Loula Anagnostaki», Journal of Modern Greek Studies 14:1, 1996, σσ. 103-122, Δημήτρης Τσατσούλης, «Ανοικτές πιθανότητες, λογικά ασύμπτωτα και εναλλακτικοί κόσμοι στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη», Θεατρογραφίες 16, 2011, σσ. 57-78, Βίκυ Μαντέλη, Το μοτίβο της εισβολής στο θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη, Πεδίο, Αθήνα 2014. 11 Βάλτερ Πούχνερ, Ο μίτος της Αριάδνης. Δέκα θεατρολογικά μελετήματα, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Αθήνα 2001, σσ. 394-445.


65

[β]

Τα τρία αυτά παραδείγματα αφορούν σε συγγραφείς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη δραματουργία πριν από πολλά χρόνια και συνεχίζουν το έργο τους έως σήμερα. Ως παραδείγματα όμως παραπέμπουν σε αρκετούς άλλους εν ενεργεία συγγραφείς, όπως ο Κώστας Μουρσελάς, ο Γιώργος Διαλεγμένος, ο Γιώργος Σκούρτης ή ο Γιάννης Χρυσούλης, αλλά και σε εκείνους, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Δημήτρης Κεχαΐδης, ο Παύλος Μάτεσις, ο Βασίλης Ζιώγας, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, οι οποίοι, μολονότι έχουν φύγει από τη ζωή τα προηγούμενα χρόνια, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και, είτε τα έργα τους ανεβαίνουν συχνά στη σκηνή είτε όχι, προσφέρουν μιαν αντιπροσωπευτική εικόνα των δυνατοτήτων, των υφολογικών κλίσεων, των θεματολογικών εστιάσεων, ακόμα και του φιλοσοφικού βάθους που προσέλαβε ή μπορεί να προσλάβει στο μέλλον το ελληνικό δράμα. Μια από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις είναι ο Άκης Δήμου. Ο Δήμου έχει έντονη παρουσία στις σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από το 1995 με το …και Ιουλιέττα έως σήμερα, με πιο πρόσφατο έργο το Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα, από τους «Bijoux de Kant» στο «Θέατρο Τέχνης», 2016, ένα παλίμψηστο κείμενο με ρητό σημείο αναφοράς το πεζό Πρώτη αγάπη (1920) του Ιωάννη Κονδυλάκη. O Δήμου συχνά επισκέπτεται λογοτεχνικά κείμενα, προσεγγίζοντάς τα με ποικίλους τρόπους, οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα συνομιλίας με τα κείμενα αυτά, από τη διασκευή (Το αίμα που μαράθηκε, με αφορμή την Κερένια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, 2007, Η κυρία Κούλα του Μένη Κουμανταρέα, 2010, Λωξάνδρα της Μαρίας Ιορδανίδου, Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη,12 «ΚΘΒΕ» 2011), έως τις σύνθετες διακειμενικές υφάνσεις (texture) (Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο

12 Η παράσταση της διασκευής ακυρώθηκε από το θέατρο λόγω περικοπής ρεπερτορίου για οικονομικούς λόγους. Για τις διασκευές, βλ. Ευσταθία Δήμου, Από τον αφηγηματικό στον δραματικό λόγο. Θεατρικές διασκευές πεζογραφημάτων από το δεύτερο μισό του 20ού μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα, Διδακτορική διατριβή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2014.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

66

ύψος της νύχτας, 1999, Η Μαργαρίτα Γκωτιέ ταξιδεύει απόψε, 2005, Σιγά τα αίματα! - Oresteia, the new generation, 2011). Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που επιχειρεί είναι μια περιδιάβαση στα όρια των λογοτεχνικών ειδών, που του επιτρέπει να διαμένει στα κείμενα που επισκέπτεται, να τα αφουγκράζεται και να τα καθιστά ικανά να συνομιλούν με το δικό του κείμενο. Η σταθερή συνεργασία του με ηθοποιούς, θιάσους και θεατρικά συγκροτήματα του επιτρέπει αφενός να διατηρεί μια ζωντανή σχέση με τη σκηνική πραγματικότητα και αφετέρου να ελίσσεται επιτυχώς ανάμεσα σε διαφορετικές φόρμες και ποικίλες υφολογικές κλίσεις. Τα δραματικά τοπία του Δήμου έχουν πάντα μια ρεαλιστική βάση, μια «ιστορία» που πηγάζει από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα ή έστω από μια αναγνωρίσιμη κατάσταση (Το δάκρυ των χεριών, 2001,13 Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης, 2008). Το ρεαλιστικό στοιχείο όμως πολύ συχνά «αλλοιώνεται» από μια μεταθεατρική τεχνική (Ένα φως για κάθε σκοτάδι, 2004), παραμορφώνεται από μια ονειρική εικόνα και διανοίγεται σε κόσμους παράπλευρους και εσωτερικούς. Η μονολογική φόρμα, από τις δημοφιλέστερες στην ελληνική δραματουργία, εμφανίζεται συχνά στην εργογραφία του (ήδη από το πρώτο του έργο, στο Αιώνες μακριά από την Αλάσκα ή στο Χλόη στα δάχτυλα), με το μοτίβο του νοητού συνομιλητή (όπως το συναντούμε στους ποιητικούς μονολόγους του Γιάννη Ρίτσου) να στοιχειοθετεί επί σκηνής την ελάχιστη διυποκειμενική σχέση, στην οποία στηρίζεται η αφήγηση.14 Η Νίνα Ράπη στις Άγριες νότες (2014) σκιαγραφεί την επιτήρηση της τέχνης και την καταστολή της «παραβατικής» της δύναμης από την εξουσία, που εδώ εντοπίζεται σε ένα ιδιάζον ερευνητικό κέντρο: φυ13 Κυριακή Πετράκου, «Ο μύθος της Αιγύπτου ως Γης της Επαγγελίας σε δύο νεοελληνικά έργα: Φτερά στρουθοκαμήλου του Ανδρέα Στάικου και Το δάκρυ των χεριών του Άκη Δήμου», στο βιβλίο της: Σχήματα και εικόνες, ό.π., σσ. 297-314. 14 Λίνα Ρόζη, «Η δραματουργία του Άκη Δήμου», http://www.greektheatre.gr/public/gr/greekplay/index/reviewview/27.


67

[β]

λακές-λαβύρινθοι, διάδρομοι που οδηγούν πάντα πίσω στο κελί, συγκεχυμένοι ρόλοι και σκοτεινές αναμνήσεις από τη δικτατορία διαμορφώνουν το «πανοπτικόν» της σύγχρονης εξουσίας. Το πρόσωπο της αντίστασης είναι μια τραγουδίστρια, ενώ στο Kiss the Shadow (2010) είναι μια μουσικοσυνθέτρια που εξαφανίζεται από τη συνοριακή πόλη Edgeville. Η μορφή της αποκτά γρήγορα συμβολικές διαστάσεις και η έρευνα που διεξάγεται σχετικά δεν μπορεί να διακρίνει τον θρύλο από την αλήθεια. Και στο Reasons to hide (2009) η συγγραφέας αρθρώνει έναν ισχυρό πολιτικό λόγο εναντίον του εξουσιαστικού ελέγχου και «κατευθύνει τα πυρά της σε στόχους που δεν κατονομάζονται αλλά συχνά είναι ευνόητοι».15 Για μια πολιτικοποιημένη συγγραφέα, μεγαλωμένη στους κύκλους της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας, οι στόχοι αυτοί δεν είναι άλλοι από την επιβολή της πειθαρχίας, την καταστολή και την τυποποίηση της επιθυμίας και τη βίαιη υπαγωγή στην πολιτική και σεξουαλική κανονικότητα.16 15 Μενέλαος Καρατζάς, «Η δραματουργία της Νίνας Ράπη», http://www.greektheatre.gr/public/gr/greekplay/index/reviewview/16, 26-8-2016. 16 Βλ. Nina Rapi, «Hide and Seek: the Search for a Lesbian Theatre Aesthetic», New Theatre Quarterly IX:34, 1993, σσ. 147-158· της ιδίας, «Speaking in Tongues but in Whose Language? In Search of a Female Aesthetics», στο: Cheryl Robson (ed.), Seven Plays by Women, Aurora Metro Publication, London 1999, σσ. 29-35, και «“That’s Why You Are So Queer”: The Representation of Lesbian Sexuality in the Theatre», στο: Liz Gibbs (ed.), Daring to Dissent. Lesbian Culture from Margin to Mainstream, Cassell, London 1999, σσ. 37-65· Samuelle Grassi, Looking Through Gender: Post-1980 British and Irish Drama, Cambridge Scholars Publishing, Cam-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

68

Αυτή η σύντομη και περιεκτική χαρτογράφηση εστιάζει αναγκαστικά σε ορισμένες πλευρές της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, αναφέροντας ένα ενδεικτικό, αλλά ικανό τμήμα των έργων που παραστάθηκαν ή και εκδόθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κυρίως κατά την περίοδο 2000-2016, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συγγραφείς, περισσότερα έργα και περισσότερες τάσεις. Η τελική εικόνα δεν αξιώνει πληρότητα, αλλά ελπίζω ότι μπορεί να αποτελέσει, μαζί με άλλα παρόμοια μελετήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας,17 ένα καλό εφαλτήριο για νέους ερευνητές. Βεβαίως, είδαμε εξαρχής ότι τα χρονολογικά ορόσημα δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν εννοιολογικά, ούτε να υποστηρίξουν πραγματολογικά την έννοια του σύγχρονου και ότι το «σύγχρονο» και το «παλαιότερο» αποτελούν εν πολλοίς όχι μια ιστορική ουσία, αλλά μια ονοματοθεσία που κρύβει πίσω της μια θεωρητική επιλογή, αν όχι μια ιδεολογική προκατάληψη. Κατά τη γνώμη μου, η έννοια του σύγχρονου στη φράση «σύγχρονη ελληνική δραματουργία» δεν αναφέρεται σε μια σχέση αλληλοαποκλειόμενων χαρακτηριστικών (σύγχρονο-παλαιότερο, ενεργό-ανενεργό), πολύ δε λιγότερο σε μια θέση παράταξης και χρονολογικής (άρα αιτιακής) ακολουθίας, αλλά σε μια bridge 2011, σσ. 87-93· του ιδίου, «Meeting Nina Rapi: Towards a Butch-butch Aesthetic», στο: Silvia Antosa (ed.), Queer Crossings. Theories, Bodies, Texts, Mimesis, Milano 2012, σσ. 179-192. 17 Θα περιοριστώ εδώ να αναφέρω τα πρόσφατα αφιερώματα στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο τεσσάρων έγκριτων επιστημονικών περιοδικών: Stratos E. Constantinidis and Walter Puchner (eds), «Modern Greek Theater», Journal of Modern Greek Studies, vol. 25, no 2, 2007, Georges P. Pefanis (ed.), «Perspectives du théâtre grec contemporain», Annuaire Théâtral 48, 2010, Thèodoros Grammatàs and Gilda Tentorio (eds), «Sguardi sul teatro greco contemporaneo», Culture Teatrali 23, 2014, και Savvas Patsalidis and Anna Stavrakopoulou (eds), «The Geographies of Contemporary Greek Theatre: About Utopias, Dystopias and Heterotopias», Gramma/ Γράμμα, vol. 22 (2), 2014. Χρήσιμο είναι και το βιβλίο της Κυριακής Πετράκου, Η απήχηση του νεοελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Μεταφράσεις, παραστάσεις, Ergo, Αθήνα 2005. Από τις πιο πρόσφατες συλλογικές εκδόσεις σύγχρονων ελληνικών έργων, βλ. Theatre Lab (ed.), Contemporary Greek Theatre, vol. I, II, Arcadia, London 1999, 2002, και Myrto Gondicas (dir.): Auteurs dramatiques grecs d’aujourd’hui. Miroirs tragiques, fables modernes (ανθολογία), Les cahiers de la Maison Antoine Vitez, no 11, Éditions Théâtrales, Montreuil 2014. Τέλος, συγκεντρωτική βιβλιογραφία για την ελληνική δραματουργία έως και το 2004 υπάρχει στο: Γιώργος Π. Πεφάνης, «Βιβλιογραφικές πηγές για την ελληνική δραματουργία της μεταπολεμικής περιόδου (1950-2004). Πρώτη καταγραφή», στο βιβλίο του: Κείμενα και νοήματα. Μελέτες και άρθρα για το θέατρο, Σοκόλη, Αθήνα 2005, σσ. 153-212.


69

[β]

διαλεκτική αιώρηση ανάμεσα σε αυτό που έχει λάβει χώρα και σε αυτό που λαμβάνει χώρα, αιώρηση που εκθέτει τον πορώδη χαρακτήρα των χρονικών ορίων και προσδιορισμών, φανερώνει τις διακειμενικές υπόγειες σχέσεις των κειμένων και αποκαλύπτει τη δυναμικότητα των καθεστώτων ιστορικότητας.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

70

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΛΤΕΡ ΠΟΥΧΝΕΡ


71

Μιλώντας για το νεοελληνικό δραματικό έργο της «μεταπολεμικής» περιόδου, μιλάμε για μια χρονική διάσταση εβδομήντα περίπου ετών και μια τηλεγραφική σύνοψη των λογοτεχνικών/θεατρικών μορφών και εξελίξεων είναι περίπου αδύνατη για δύο λόγους: γιατί α) η ποικιλομορφία των πολύ περισσότερων των χιλίων έργων δεν επιτρέπει κάτι περισσότερο από μια αφαιρετική τυπολογία, και β) ακόμα και η αδρή περιγραφή κάποιων τάσεων για τη δραματογραφία μετά το millennium είναι ριψοκινδυνευμένη, γιατί, εξαιτίας της έλλειψης κάποιας χρονικής απόστασης από τα φαινόμενα, το σημαντικό (που θα έχει συνέχεια) δεν ξεχωρίζει ακόμα από το ασήμαντο (το άτυπο που δεν γίνεται πρότυπο). Ξεκινώ με την οριοθέτηση του ζητούμενου, γιατί μια αντιπροσωπευτική εποπτεία των έργων που έχουν παιχθεί σε έστω μία παράσταση από τη συνολική εικόνα των έργων που έχουν δημοσιευτεί, τουλάχιστον στις δεκαετίες έως τα χρόνια της μεταπολίτευσης, διαφέρει πολύ σημαντικά, επειδή υπάρχουν μια σειρά από περιπτώσεις, όπου παιγμένα έργα να μην έχουν βρει τον δρόμο στο τυπογραφείο (ή πολύ αργότερα, όπως π.χ. στην περίπτωση του Βασίλη Ζιώγα), ή έργα που έχουν δημοσιευτεί να μην έχουν δει ποτέ τα σανίδια της σκηνής (όπως π.χ. τα έργα του Δημήτρη Δημητριάδη). Αυτή η ανοιγμένη ψαλίδα κλείνει κάπως προς το τέλος του περασμένου αιώνα, όταν η επιτυχία και απήχηση του ελληνικού θεατρικού έργου είναι πλέον εκ των προτέρων κάπως εξασφαλισμένη και το σύμπλεγμα κατωτερότητας των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων έχει σχεδόν αντιστραφεί, λόγω του ενδιαφέροντος των σκηνοθετών και του θεατρικού κοινού για το σύγχρονο νεοελληνικό έργο. Μια τέτοια τηλεγραφική σύνοψη παραλείπει βέβαια και περιπτώσεις, όπου θεατρικά έργα έχουν γραφεί πρώτα σε ξένη γλώσσα (Μαργαρίτα Λυμπεράκη) ή έχουν σταδιοδρομήσει πρώτα στο εξωτερικό (Ζιώγας), ή η ευρύτερη επιτυχία των πεζογραφημάτων ενός θεατρικού συγγραφέα παρασύρει και τα θεατρικά έργα του (Πέτρος Μάρκαρης). Επίσης δεν θα συμπεριλάβουμε παραγωγές του «εμπορικού» λεγομένου θεάτρου, την επιθεώρηση, τις λυρικές σκηνές κτλ. Για να παραμείνει σε λειτουργία η σύζευξη του δραματικού έργου με τη σκηνική πράξη, θα περιοριστούμε στα έργα που έχουν παι-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

72

χθεί, γιατί εκεί λειτουργούν και

τερων θιάσων επέβαλαν, σχεδόν

οι μηχανισμοί της ζήτησης/παρα-

έως σήμερα και με εξαίρεση τα

γωγής και (μεταξύ άλλων και οι-

κρατικά θέατρα (και εν μέρει και

κονομικής) επιτυχίας/αποτυχίας

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και τις φεστιβαλικές

στη θεατρική αγορά κι όχι οι πιο

παραγωγές, έναν τύπο θεατρικού

άτυποι μηχανισμοί της εκτύπω-

έργου, χαρακτηριστικού για όλη

σης, όπου σημαντικό ρόλο παί-

την πρώτη και δεύτερη γενεά συγ-

ζουν άλλοι, πιο δύσκολα προσδι-

γραφέων του μεταπολεμικού θεά-

ορίσιμοι, σ’ ένα γενικό επίπεδο,

τρου: το ολιγοπρόσωπο και γλωσ-

παράγοντες. Σε μια γενικευτική

σοκεντρικό έργο χωρίς ιδιαίτερες

τυπολογία, η οποία βέβαια αδικεί

σκηνικές απαιτήσεις, που βασίζε-

αρκετές περιπτώσεις, αυτής της

ται κυρίως στον ηθοποιό και τον

κατηγορίας έργων οι ισχνές οι-

λεκτικό διάλογο και χειρίζεται

κονομικές και σκηνικές/καλλιτε-

κοινωνιοκριτικά θέματα με σατιρι-

χνικές δυνατότητες των περισσό-

κό ή και καταγγελτικό τρόπο που εξασφαλίζει τη νοητική και συναισθηματική μέθεξη του κοινού. Σ’ αυτό τον χαρακτηριστικό τύπο θεατρικού έργου κυριαρχούν από θεματογραφική άποψη ιστορικοπολιτικά και κοινωνικά

θέματα

(Μικρασιατική

Καταστροφή, εξορία, Κατοχή και Αντίσταση, Εμφύλιος, τα πέτρινα χρόνια, η Επταετία) καθώς και θέματα της καθημερινότητας και επικαιρότητας (ταξικές διαφορές και αδικίες, περιφερειακές κοινωνικές ομάδες, αποκλεισμός και ένδεια) και από υφολογική άποψη ο ρεαλισμός της καθημερινότητας και ο έξυπνος διάλογος του προφορικού λόγου, που προκαλεί με το χιούμορ του και γέλιο, η μοιρολατρική στάση του «Έλληνα» και η πίστη


73

[β]

του στον ρόλο της τύχης (Δημ. Κεχαΐδης, Η Βέρα και Το Τάβλι), η παθολογική εκλογολογία και τα πολιτικά μικροσυμφέροντα (Δάφνες και πικροδάφνες) κτλ. Μια τέτοια τυπολογία βέβαια αδικεί σημαντικές τάσεις που συνυπήρχαν στην ίδια χρονική περίοδο: την ηθογραφική κληρονομιά με νατουραλιστικές πινελιές (Το Πανηγύρι), τον υπερρεαλισμό (στα πρώτα έργα του Βασ. Ζιώγα), τον εξπρεσιονισμό (Μ. Λυμπεράκη), την υπαρξιστική θεματολογία (Στρατής Καρράς), συμβολιστικές αποχρώσεις (Νταντάδες του Γ. Σκούρτη), μεταμοντέρνες αποδομήσεις (Λ. Αναγνωστάκη, Αντόνιο ή το μήνυμα, Συναναστροφή), μπρεχτική αποστασιοποίηση (Ιστορία του Αλή Ρέτζο του Π. Μάρκαρη) κτλ. Αυτή η θεματογραφική και υφολογική ποικιλομορφία βέβαια στηριζόταν υπόγεια σε μια ήδη υπαρκτή παράδοση, η οποία όμως βγαίνει στην επιφάνεια σταδιακά μόνο: στα πρώτα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του οποίου η πορεία του στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα είναι ένας δείκτης ολόκληρης της θεατρικής ιστορίας της εποχής· πριν από το break through με τη ρεαλιστική Αυλή των θαυμάτων (1957), που εισήγαγε το εγχώριο νεοελληνικό έργο ως σκηνική επιτυχία στα θέατρα, κατείχε ήδη μια ολόκληρη σειρά από διαφορετικές γραφές: τον μελαγχολικό ιψενισμό (Άνθρωποι και ημέρες), το εξπρεσιονιστικό μονόπρακτο (Σιλωάμ, Ο Κρυφός Ήλιος), τη λορκική ποιητικότητα (Ο Χορός πάνω στα στάχυα), τη μυθολογική σάτιρα (Ο μπαμπάς ο πόλεμος, Οδυσσέα γύρισε σπίτι), την υπερρεαλιστική γκροτέσκα κωμωδία (Ο Γορίλλας και η Ορτανσία), τον ποιητικό ρεαλισμό (Αυτός και το πανταλόνι του)· και αμέσως μετά την επιτυχία της Αυλής εισάγει στο ελληνικό θέατρο με την παραμυθιακή αλληγορία Το παραμύθι χωρίς όνομα μπρεχτικές σκηνικές τεχνικές, προσθέτει κατά τη διάρκεια της επταετίας την εφιαλτική καφκαϊκή Αποικία των τιμωρημένων, για να καταλήξει στην ανοιχτή γραμμική φόρμα του Μεγάλου μας τσίρκου, στην αλληγορική και σατιρική ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας σε μεγάλη σκηνή.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

74

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εκκολάπτεται σταδιακά μια αλλαγή, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «μια στροφή προς τα έσω»: κατά τις αισθητικές προδιαγραφές του μεταμοντερνισμού (η ελληνική σκηνή είναι τώρα πλήρως συγχρονισμένη με τις διεθνείς εξελίξεις) αποδομούνται τα παραδοσιακά συστατικά στοιχεία ενός θεατρικού έργου: η συνετή και κατανοητή υπόθεση, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες που επιτρέπουν μια ψυχολογική ταύτιση, ο σκηνικός χώρος και χρόνος, η αιτιολόγηση των πράξεων, η μονοσήμαντη ερμηνεία κτλ. Από το 1990 και πέρα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές τάσεις, ώστε η συνολική εικόνα, όσο μπορεί να συγκροτηθεί, να είναι υβριδική και χωρίς ευκρινή ονομαστή. Ο πολύ μεγάλος αριθμός των σκηνών και μόνο στην Αθήνα αυξάνει και τη δραματική παραγωγή. Αν πάρουμε πάλι ως άξονα των εξελίξεων την εργογραφία του Καμπανέλλη, το 1988 δείχνει μια ανάλογη στροφή με τον Αόρατο Θίασο, όπου κυριαρχεί το ονειρικό στοιχείο, η επικοινωνία με τους νεκρούς, η σχετικότητα χώρου και χρόνου, ενώ στη Συνάντηση κάπου αλλού το κεντρικό πρόσωπο διασπάται σε πέντε ρόλους που διαλέγονται μεταξύ τους· και στη συνέχεια αρχίζει και κυριαρχεί το μυθολογικό στοιχείο και η ανασκευή των δοσμένων θεμάτων της αρχαίας τραγωδίας (τα μονόπρακτα του Δείπνου, Η τελευταία πράξη, Μία κωμωδία). Μια παρόμοια στροφή προς την αρχαιόθεμη ποιητικότητα διαφαίνεται και στην περίπτωση του Γ. Διαλεγμένου, που φτάνει από τον ακραίο Νατουραλισμό σε μια ιδιότυπη υφολογική υβριδικότητα (από το Σε φιλώ στη μούρη στο Bella Venezia), ή του Μάριου Ποντίκα, που από τα ρεαλιστικά έργα φτάνει στον μυθικό ποιητικό μονόλογο Χλιμίντρισμα· ένα παρόμοιο ποιοτικό άλμα παρουσιάζει και το όψιμο έργο του Παύλου Μάτεσι, που οδηγείται από την υπερρεαλιστική καταγγελτική σάτιρα σε έργα υπαρξιακής εμβάθυνσης και επιβλητικής ποιητι-


75

[β]

κότητας (Προς Ελευσίνα, Η Βουή), ενώ μια νέα σχέση με την ποιητική γλώσσα εμφανίζεται και στη Μέδουσα του Θωμά Μοσχόπουλου. Παραλείπω εδώ ηχηρά ονόματα του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, όπως του Α. Στάικου, του Β. Κατσικονούρη, του Α. Δήμου και πολλών άλλων, που η περίπτωσή τους δεν περιγράφεται πια με δύο λόγια. Η συνύπαρξη τελείως διαφορετικών υφολογικών τάσεων, η αποδέσμευση της παράστασης των θεατρικών έργων από τις σκηνικές δυνατότητες ενός θιάσου, οι ανοιχτές υβριδικές μορφές των δραματικών έργων που συνορεύουν πλέον με τις performances και συμμορφώνονται με τις ελεύθερες ερμηνευτικές δυνατότητες του devised theatre, καθώς και οι πρακτικές και η ικανότητα των θεάτρων να ανεβάσουν πάσης φύσεως λογοτεχνικά (και μη) κείμενα, έχει οδηγήσει σε μια αισθητική αποκέντρωση της θεατρικής πρακτικής, που δύσκολα περιγράφεται πέρα από τη συγκεκριμένη περιπτωσιολογία. Καθαρά μονολογικά κείμενα όπως η Ομηριάδα του Δ. Δημητριάδη, που η ιδιάζουσα γλώσσα διακρίνεται για τη συνειρμική και τελετουργική της ποιητικότητα, καταγράφουν επιτυχίες, κείμενα που απέχουν πλέον πολύ από ένα συμβατικό θεατρικό έργο. Μολοντούτο κάπως ενάντια στις διεθνείς εξελίξεις το νεοελληνικό θεατρικό έργο, αν θέλουμε να ριψοκινδυνέψουμε ένα προσωρινό συμπέρασμα, δεν φαίνεται να ακολούθησε και τόσο την παγκόσμια πρωτοπορία σχετικά με τις άγλωσσες και «βουβές», καθαρά εικονικές performances, ενώ αφομοίωσαν κατά τα άλλα ένα μεγάλο εύρος της σύγχρονης αισθητικής υβριδικότητας· φαίνεται πως μένει αρκετά προσκολλημένο στη γλώσσα, και αν όχι πια ως μέσο συνεννόησης και διαλόγου, τότε ως ποίηση και αφήγηση. Τα αίτια του φαινομένου αυτού αναζητούν ακόμα τους ερμηνευτές τους.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΟΨΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ [ 1950-1970 ] ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

76


77

Πόσα άχρηστα πράγματα, με τόσην απληστία συναγμένα. Γ. Ρίτσος Το θέατρο ανέκαθεν λειτουργούσε εμπλέκοντας στη δράση του τη συλλογική μνήμη, την πανανθρώπινη εμπειρία, επιμένοντας στο προσωπικό δράμα που επιφυλάσσει για τον καθένα ο δαίμονάς του. Ο ηθοποιός πάλι κοινωνεί τον λόγο και την εικόνα, το γεγονός που ο θεατής βίωσε κάπου, κάποτε ως πάθος ζωής. Καμιά μεταφυσική δεν εμφιλοχωρεί εδώ. Επειδή απλά πρόκειται για τη φυσική της ανέφικτης για τον άνθρωπο ευτυχίας. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Το θέατρο συμβολίζει και αισθητοποιεί εκείνη την ευτυχία που δεν ήταν δυνατόν να ζήσουμε, την ευτυχία που μας υπερβαίνει. Αλλά κι αν ακόμα καταφέραμε να τη ζήσουμε, δεν το είχαμε ποτέ συνειδητοποιήσει.

με

νείδητο και στα πεπραγμένα των

άλλα λόγια, είναι ο τρόπος για να

Θέατρο,

ονείρων, το πυκνό και αξεδιάλυτο

βιώνουμε τη μελαγχολία μας δη-

εντός καθίσταται φαντασμαγορικά

μιουργικά. Κάπως ευτυχισμένοι

απτό εκτός, υλικό γεγονός, με σάρ-

σε ένα πένθος που μοιάζει εγγε-

κα και οστά, αλλά και μαζί φάσμα

νές. Τότε που η μνήμη ή η ηττη-

του ανίδωτου.

μένη επιθυμία γίνεται παράσταση.

Σε μια δραματική εικο-

Αν στην αληθινή ζωγραφική πρω-

σαετία, από το 1950 έως το 1970,

ταγωνιστούν το ένδον τοπίο ή οι

το νεοελληνικό θέατρο ενηλικιώ-

μορφές που κοιμούνται στο ασυ-

νεται κάπως απότομα, εγκαταλεί-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

78

πει τις εμμονές της ηθογραφίας ή τους φιλισταϊκούς ψυχολογισμούς και προσπαθεί να καταδυθεί σε αχαρτογράφητα ως τότε βάθη, καθιστάμενο ένα είδος σκηνικής ιεροπραξίας, εμπειρία θανάτου και κάθαρση μαζί. Να γίνει δηλαδή μοντέρνο όχι με τους όρους της μόδας αλλά του υπαρξιακού βιώματος, του δράματος που εγκυμονούσε το ιθαγενές αλλά και το παγκόσμιο Zeitgeist. Η όψη του απεκδύεται τον απατηλό νατουραλισμό ή την ιλουζιονιστική προφάνεια των φώτων της ράμπας για να ενδυθεί τα φαιά εκείνα που υποβάλλουν χωρίς να απεικονίζουν, όπου το ελάχιστο αποκτά αξία και το τίποτε φαινομενολογικό βάθος. Αναφέρομαι σε ένα θέατρο που ιχνηλατεί τη δυναμική του ονείρου, την εγκλωβισμένη στο υποσυνείδητο επιθυμία, τον φόβο που δεν ντρέπεται για τους φόβους του, την εσωτερική ερημία, το αδιέξοδο της επικοινωνίας, την προδοσία των ανθρώπινων σχέσεων. Το μετεμφυλιακό κλίμα, ο νέος διχασμός, οι ακρότητες των νικητών, οι εκτελέσεις των ηττημένων, η ασφυξία της παραδοσιακής αγίας οικογένειας, ο υπόρρητος τρόμος από την εξουσία των ιδεολογιών, οργανώνουν την «όψιν» ενός ιδανικού σκηνικού inferno για να παρασταθούν όλα τα παραπάνω. Το νεοελληνικό θέατρο έχει καταστήσει επιτέλους την απόγνωση ιδανική θεματολογία. Αν στην ποίηση μιλάμε για τις γενιές της ήττας, στο αντίστοιχο θέατρο επιβάλλεται να μιλήσουμε για τους συγγραφείς της απόγνωσης. Έξω χιονίζει, όπως θα έλεγε ο Σάκης Σερέφας. Επειδή αυτό που φοβάσαι θα σε βρει αφεύκτως, όπως θα συμπλήρωνε ο Παύλος Μάτεσις (1933-2013). Μετρήστε ονόματα και ανασκευάστε στο μυαλό σας παραστάσεις ανεβασμένες με τεράστιες δυσκολίες αλλά και ελπίδες, με το κυνηγητό της εσωτερικής ή της εξωτερικής λογοκρισίας, αλλά και με την επιθυμία να συμπορευθεί η εγχώρια σκηνή με ό,τι πιο πρωτοποριακό ή πειραματικό συνέβαινε την ίδια εποχή στο αποκλεισμένο σαν νησί Βερολίνο, στο Παρίσι λίγο πριν και λίγο μετά τον Μάη του ’68, στο Μιλάνο του «Teatro Piccolo» και στο Λονδίνο του Harold Pinter: Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011), Κώστας Μουρσελάς (1932-2017),


79

[β]

Στρατής Καρράς (1934-1992), Βασίλης Ζιώγας (1937-2001), Μαριέττα Ριάλδη (1941-2013), Γιώργος Σκούρτης. Πλάι στον Κάρολο Κουν και τον λαϊκό εξπρεσιονισμό του εμφανίζονται σκηνοθέτες όπως ο Λεωνίδας Τριβιζάς, ο Μίνως Βολανάκης, ο Σταύρος Ντουφεξής, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, αλλά και ηθοποιοί-θεατράνθρωποι, όπως ο Θανάσης Παπαγεωργίου και η Λήδα Πρωτοψάλτη, και βέβαια ένα ζευγάρι μοναδικής θεατρικής ποιότητας, φινέτσας αλλά και ασυμβίβαστης αγωνιστικότητας, ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου με το «Θέατρο Άλφα». Αληθινό θέατρο δεν υφίσταται χωρίς άποψη και χωρίς διάθεση σύγκρουσης όχι μόνο με την εξουσία, αλλά και με κατεστημένες αντιλήψεις και πάνω απ’ όλα με κατεστημένες αισθητικές, δηλαδή με όλον εκείνο τον καρκίνο του μέτριου που κορδακίζεται θεωρώντας πως η τέχνη ταυτίζεται με το χυδαίο, τη μονοσήμαντη διασκέδαση ή, ακόμη χειρότερα, τον αφελή, πρωτόλειο συναισθηματισμό. Ο Georges Braque έλεγε συχνά: «J’aime la règle  qui  corrige  l’émotion». Προσωπικά πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις ισχύει και το αντίθετο, δηλ. «J’aime l’émotion qui corrige la règle», με άλλα λόγια αγαπάω τη συγκίνηση που μπορεί να διορθώσει τον κανόνα, αρκεί βέβαια κάτι τέτοιο να απέχει από τον ρηχό συναισθηματισμό. Και το μαχόμενο θέατρο αυτής της περιόδου το πέτυχε. Κατά την άποψή μου, ήταν ό,τι καλύτερο παρουσιάστηκε στη δραματικά φαλκιδευμένη πολιτική και πολιτιστική άνοιξη της δεκαετίας του ’60, με εμβληματικό γεγονός τη βράβευση του Παύλου Μάτεσι με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966 για το έργο του Η Τελετή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που από τα έργα Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια ή Η Αυλή των Θαυμάτων («Θέατρο Τέχνης», 1957-1958) περνάει στην προχωρημένη φόρμα της Αποικίας των Τιμωρημένων («Πειραματικό Θέατρο» Μαριέττας Ριάλδη) αλλά και στο θέατρο-ντοκουμέντο ή καταγγελία, δηλαδή στο Μεγάλο μας Τσίρκο, με τον θίασο Καρέζης-Καζάκου (1972-1973). Ενδεικτικά αναφέρω


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

80

ότι η εξεταζόμενη εικοσαετία εγκαινιάζεται το 1950 με ένα πρωτόλειο έργο του Καμπανέλλη, τον Χορό πάνω στα Στάχυα με τον θίασο Αδαμαντίου Λαιμού. Να μην ξεχάσουμε το μονόπρακτο Αυτός και το Παντελόνι του, με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (1957). Απολαυστική υποκριτική και ένα κείμενο που «μεταποιεί» τον Τσέχοφ με γοητευτικό τρόπο. Σποραδικά οφείλω να αναφέρω το Καληνύχτα Μαργαρίτα των Γεράσιμου Σταύρου-Μάνου Κατράκη (1967), τους Νυχτοφύλακες (1967) και τους Παλαιστές (1969) του Καρρά, τους Νταντάδες του Σκούρτη (1970) με τους Καρακατσάνη-Μόρτζο, σε σκηνοθεσία Λαζάνη και σκηνικά Βακαλό, και την Ιστορία του Αλή Ρέτζο του Πέτρου Μάρκαρη το 1971. Τον Μάρτιο του 1973 ο Στέφανος Ληναίος παρουσίασε στο «Θέατρο Άλφα» τον Γκίντερ Γκρας. Αναφέρω επίσης το «Ελεύθερο Θέατρο» (1970), με το οποίο συνεργάστηκαν εκτός των άλλων και οι Μποστ και Γιώργος Σκούρτης, Το προξενιό της Αντιγόνης του Βασίλη Ζιώγα (1960) και τη συνεργασία του με τον θίασο «La Mamma» στη Νέα Υόρκη το 1972. Επίσης τα Ενυδρείο, Άνθρωποι και Άλογα, Επικίνδυνο Φορτίο του Κώστα Μουρσελά, έργα στα οποία ο ρεαλισμός του πρώτου επιπέδου μετασχηματίζεται γρήγορα σε υπερρεαλιστική κριτική. Ξεφυλλίζω την Καθαίρεση (εκδ. Κέδρος 1969), τη Βιοχημεία (εκδ. Δωδώνη 1971) και το Φάντασμα του Κυρίου Ραμόν Νοβάρο (εκδ. Κέδρος 1973) και συνειδητοποιώ πάλι πόσο παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά κείμενα. Αλλά επίσης διαπιστώνω το έλλειμμα ανάλογου θεατρικού λόγου, το οποίο εντοπίζεται σήμερα στο παλκοσένικο. Επειδή αισθητική είναι αυτό που απομένει όταν αφαιρέσεις από τον λόγο και από την εικόνα την καλλιγραφία τους. Ο Μάτεσις θα το έλεγε αλλιώς: «Τρέφω πάντα μιαν αυταπάτη αναστάσεως...»


81


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Π Τ Σ Σ Ε Σ

Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ι Κ Ε Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Ε Τ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Λ Λ Η Ν Ι Κ Κ Η Ν ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ

82

Σ Σ Η Η Η Η


83

Αν στα τέλη της δεκαετίας του

σκηνικές επιτελέσεις (θέατρο της

1980 η Ελλάδα, σύμφωνα με το

επινόησης ή θέατρο στα όρια του

Ευρωβαρόμετρο, συγκαταλεγόταν

ντοκουμέντου).

μεταξύ των ανεκτικότερων Ευρω-

Λόγω

περιορισμένου

παίων απέναντι στο «διαφορετι-

χώρου, θα αναφερθώ ενδεικτικά

κό»,1 η ξενοφοβία κερδίζει έδα-

σε κάποια μόνο αντιπροσωπευτικά

φος ήδη από τις αρχές

παραδείγματα της πρώ-

της δεκαετίας του ’90

της αυτής δεκαετίας.

με την έλευση μετανα-

Σχεδόν ταυ-

στών, θέτοντας έκτοτε

τόχρονα, αν και διαφο-

σε λειτουργία μηχανι-

ρετικής στόχευσης και

σμούς «αμυντικού εθνι-

διαχείρισης του αντι-

κισμού»2 που στοχεύει

κείμενου, εμφανίζονται

στην

της

στην αθηναϊκή σκηνή

«μιας μοναδικής, συνά-

δύο έργα νεοελλήνων

μα και αποκλειστικής

συγγραφέων που θί-

εθνικής-κρατικής

γουν ζητήματα πολι-

προστασία

ταυ-

τισμικών

τότητας».3 Το ελληνικό

φέρνοντας

ταυτοτήτων, στο

προ-

θέατρο, έως τότε μάλ-

σκήνιο μετανάστες ή

λον αδιάφορο για ζη-

πρόσφυγες. Το γάλα του

τήματα πολιτισμικών ταυτοτήτων,

Βασίλη Κατσικονούρη4 παρουσιά-

ευαισθητοποιείται κυρίως από τα

ζεται στο Εθνικό Θέατρο σε σκη-

μέσα της πρώτης δεκαετίας του

νοθεσία Νίκου Μαστοράκη την

21ου αιώνα με ποικίλες μορφές:

περίοδο 2005-2006, ενώ το Φω-

είτε με δραματικά έργα είτε με

τιά και νερό της Χρύσας Σπηλιώ-

1 Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, «Τα άχθη της ετερότητας. Διαστάσεις της πολιτισμικής διαφοροποίησης στην Ελλάδα του πρώιμου 21ου αιώνα», στο Περιπέτειες της ετερότητας. Η παραγωγή της πολιτισμικής διαφοράς στη σημερινή Ελλάδα, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2006, σ. 47, υποσ. 103. 2 Αυτόθι, σ. 46, υποσ. 102. 3 Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Η επινόηση της ετερότητας. «Ταυτότητες» και «Διαφορές» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, Καστανιώτης, Αθήνα 2010, σ. 57. 4 Βασίλης Κατσικονούρης, Το γάλα, Κέδρος, Αθήνα (2006), 20115.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

84

τη5 παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Καβάλας στο «Θέατρο Άλμα», σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη την περίοδο 2007-2008. Το πρώτο, μελοδραματικής γραφής κείμενο που εξισορροπείται από την αντι-ρεαλιστική σκηνοθεσία, με μονοδιάστατους χαρακτήρες που όμως εμπλουτίζουν παραστασιακά ικανοί ηθοποιοί, πραγματεύεται την προσπάθεια ένταξης στην ελληνική κοινωνία μιας οικογένειας μεταναστών (επαναπατριζόμενων;) από τη Γεωργία: μιας χήρας μάνας με δύο γιους, καθώς ο πατέρας, στον παρόντα δραματικό χρόνο, έχει πλέον πεθάνει. Ο μεγαλύτερος, υπακούοντας στην αρχή της «ελληνικής» (και όχι μόνον) «φιλοξενίας», σύμφωνα με την οποία ο ξένος γίνεται αποδεκτός «όταν η προβολή της πολιτισμικής του ταυτότητας και η συνακόλουθη ανάδειξη της ετερότητάς του αναστέλλονται»6, εντάσσεται στην ελληνική κοινωνία, συναναστρέφεται μόνον Έλληνες, αρραβωνιάζεται εν τέλει με την κόρη του αφεντικού του. Ο δεύτερος φέρει, ωστόσο, τον νόστο της πατρίδας του, άρα διεκδικεί το δικαίωμα στη διαφορά. Ωστόσο, ο συγγραφέας προικίζει το ασυμβίβαστο αυτό πρόσωπο που εμμένει στην πολιτισμική του ταυτότητα με ένα είδος σχιζοφρένειας που η μάνα του αποδίδει σε μεταφυσικούς λόγους – το ότι δεν μπόρεσε ποτέ να τον θηλάσει. Με τον θάνατό της, ο αδελφός του θα τον ιδρυματοποιήσει, σε μια σκηνή που θυμίζει έντονα την τελική σκηνή του Λεωφορείου ο Πόθος του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι «η αξία της ταυτότητάς του έγκειται στη μεταστρεψιμότητά της»,7 ήτοι στην αποδοχή των κυρίαρχων αξιών του τόπου «φιλοξενίας» του. 5 Χρύσα Σπηλιώτη, Φωτιά και νερό, Σοκόλη-Κουλεδάκης, Αθήνα 2007. 6 Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, ό.π., σ. 2. 7 Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, ό.π. σ. 4.


85

[β]

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πειθαρχημένο πνεύμα ανεξάρτητα από το πειθαρχημένο σώμα» έγραφε ο Bryan Turner.8 Εξαρχής, άλλωστε, οι αόρατοι σκηνικά μηχανισμοί προς τους οποίους απευθύνεται η Μητέρα, της ζητούν την ιδρυματοποίηση του μικρού της γιου, του οποίου η συμπεριφορά ξεφεύγει από τα παραδεκτά: «Οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί και η εγκαθίδρυση της πειθαρχικής κοινωνίας εκφράζονται αρχικά μέσω της καθυπόταξης και του ελέγχου του σώματος σε κάθε διάστασή του».9 Ο Κατσικονούρης υποκαθιστά τη διεκδίκηση της διαφορετικότητας, το αίτημα ανεκτικότητας απέναντι στον «πολιτισμικό άλλο» με κοινές παραβατικές συμπεριφορές του έφηβου ήρωά του, οι οποίες εντέλει δεν τον διαφοροποιούν από οιονδήποτε εμμονικό ψυχασθενή. Με αποτέλεσμα, το ζήτημα των ταυτοτήτων να υποβιβάζεται σε προβληματική παθογένεια. Έτσι, ο Κατσικονούρης θέτει με το έργο του φλέγοντα μεταναστευτικά ζητήματα τα οποία όμως υποσκάπτει μετατοπίζοντάς τα σε ενδο-οικογενειακές συγκινησιακά φορτισμένες συγκρούσεις. Σε πλήρως αντίθετο πνεύμα κινείται το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη. Εδώ η σύγκρουση επέρχεται όταν στο σπίτι ενός Ιρακινού και μιας Ιρανής προσφύγων βρίσκεται κατά λάθος ένας Ευρωπαίος. Και εδώ ο Ιρακινός καταδιώκεται από μνήμες πολέμου, θανάτων των οικείων του, αλλά κατ’ ουδένα λόγο δεν θα επιτρέψει το κείμενο να χαρακτηριστεί ψυχασθενής, ακόμη και όταν οι συμπεριφορές του υπερβαίνουν τα αποδεκτά. Κρατώντας όμηρο τον «Ξένο» επισκέπτη, δεμένο σε μια καρέκλα και άρα «εξουσιάζοντας το σώμα» του, θα επιδοθεί σε διδασκαλία του δικού του πολιτισμού, της αραβικής ιστορίας, των επιτευγμάτων του Ισλάμ επιδιώκοντας να «ελέγξει» αυτός «το πνεύμα του» σε μια παρωδία της πειθαρχικής κοινωνίας που τον φιλοξενεί. Σε μια αντιστροφή των παραδεδεγμένων ορίων προβολής της πολιτισμικής ετερότητας, μη ανεκτικότητας εκείνου του «ξένου» που όχι μόνον εμμένει στη διαφορετικότητά του αλλά και την προβάλλει, 8 Bryan S. Turner, Regulating Bodies. Essays in Medical Sociology, Routledge, London & New York 1992, σ. 4. 9 Γεώργιος Αλεξιάς, Κοινωνιολογία του σώματος. Από τον «Άνθρωπο του Νεάτερνταλ» στον «Εξολοθρευτή», Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006, σ. 44.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

86

την επιβάλλει και μάλιστα με απειλητικό τρόπο στον γηγενή, ο Σαΐντ αντιπαρατίθεται ως ίσο με ίσο με αυτόν που φέρει, αν και στον τόπο του, το όνομα «Ξένος». Η «ετερότητα» αντιστρέφεται και η Σπηλιώτη, χωρίς να στερεί τη δράση από ανατρεπτικό χιούμορ, τοποθετείται από την πλευρά του Άλλου, ενώ, πέρα από εμβόλιμα γλωσσικά ξένα στοιχεία, εντάσσει δραματουργικά σημαντικά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού του Ισλάμ με διπλή απεύθυνση: τόσο προς τον εγκλωβισμένο «Ξένο» όσο και προς τον θεατή της. Επιπροσθέτως, η Σπηλιώτη, μέσα από τη σχέση αντιπαλότητας-φιλίας των δύο ανδρών, ήτοι την τελική τους εξομοίωση, θα προβάλλει και μια άλλη δραματική κατάσταση με αφορμή την παρουσία της Χαγιάτ που κάποια στιγμή ο Ευρωπαίος, αντιτιθέμενος στους όρους συμβίωσης που έχουν επιτύχει οι δύο πρόσφυγες, θα θελήσει να την κερδίσει. Μια ακόμη έκφραση υπεροχής του Ευρωπαίου απέναντι στον ανατολίτη «άλλο», η οποία, ωστόσο, θα οδηγήσει στην εξομοίωσή τους σε ένα άλλο επίπεδο: υποκαθιστώντας την πραγματική μάχη από ένα παιχνίδι σκακιού στο οποίο αφοσιώνονται φανατικά εκπροσωπώντας κατακτητικές

ανατολικές

και

δυτικές δυνάμεις αντίστοιχα, οι δύο αντιμαχόμενοι πρώην διεκδικητές της Χαγιάτ, αδιαφορώντας για τις επικλήσεις της, δυο άντρες-παιδιά επιδιδόμενα στον «πόλεμο» που ακυρώνει κάθε πολιτισμική διαφορά τους, δεν θα αντιληφθούν ότι εκείνη φεύγει, εγκαταλείποντας και τους δύο. Τελικά, μέσα από την πολιτισμική ετερότητα, λέει η Σπηλιώτη, αναδεικνύεται η έμφυλη ετερότητα. Την

ίδια

χρονιά,

ωστόσο, μια άλλη παράσταση θα αποτελέσει τομή για την ελληνική σκηνή πάνω στο ζήτημα


87

[β]

των πολιτισμικών ταυτοτήτων. Για πρώτη φορά, μέσω ενός θεάτρου της επινόησης, τον λόγο θα αναλάβουν πραγματικοί μετανάστες, νεαροί πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί με καταγωγή από την Αλβανία (Ένκε Φεζολάρι), τη Βουλγαρία (Κρις Ραντάνοφ) και τη Γεωργία (Δαβίδ Μαλτέζε) αλλά ελληνικής παιδείας. Σκηνοθέτης τους, ο Βορειοηπειρώτης Λαέρτης Βασιλείου με την παράσταση (που παρουσιάστηκε στο Δώμα του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου») να φέρει τον τίτλο Ένας στους δέκα. Τα μικρά επεισόδια που παρουσιάζουν δεν δίνουν μόνο «εικόνες» τις οποίες βιώνουν οι μετανάστες ήδη από την αρχή της πορείας τους προς όσο και κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα – γεγονότα που έζησαν οι ίδιοι, οι συγγενείς τους, οι συμπατριώτες τους – αλλά συνιστούν μια καυστική ματιά πάνω στους μηχανισμούς υποδοχής μεταναστών των διοικητικών υπηρεσιών, της αναζήτησης εργασίας, του νόστου για την πατρίδα και ίσως τους οικείους που έμειναν πίσω. Η παράσταση, με χιούμορ και συχνά επιθεωρησιακή διάθεση αυτοσαρκασμού, αναδεικνύει επί σκηνής σημαντικές θεωρητικές διαπιστώσεις περί ελληνικής φιλοξενίας: ο ξένος, όταν δεν καθίσταται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης παντός είδους, εγκλωβίζεται σε άτυπες υποχρεώσεις αναγνωρίζοντας στον οικοδεσπότη του τον ρόλο του επικυρίαρχου και αναγκάζεται να αποδεχτεί τις πολιτισμικές του προτιμήσεις, καταπιέζοντας τις δικές του, όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει ο Ευθ. Παπαταξιάρχης.10 Με άλλα λόγια, ο μετανάστης υφίσταται «αδρανοποίηση της πολιτισμικής του ταυτότητας» που τον οδηγεί και στην πολιτική παθητικοποίηση, στη μη διεκδίκηση της διαφορετικότητάς του. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο της παράστασης όπου ακόμη και το «ξενικό» όνομα μετατρέπεται όχι απλώς σε ελληνικό αλλά και ο μετονομασθείς δέχεται ευχές την ημέρα της «γιορτής του». Πρόκειται για ακόμη μια έκφραση των στρατηγικών ενσωμάτωσης, ως επανασυγκρότησης της ξένης πολιτισμικής ταυτότητας που πηγάζει από τη γνωστή ελληνική εσωστρέφεια και οδηγεί στον εθνικισμό. Από το ποίημα «Jennine» (2004) της μεγάλης Λιβανέζας ποιήτριας Ετέλ Αντνάν εμπνέεται την ομώνυμη εικαστική-θεατρική του περφόρμανς ο Θεόδωρος Τερζόπουλος (σε συνεργασία με τη Μαρία 10 Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, ό.π., σ. 3.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

88

Μαραγκού) που παρουσίασε για μόλις τρεις ημέρες στο «Θέατρο Άττις» τον Μάρτιο του 2006. Ποίημα εμπνευσμένο από την κατ’ επανάληψη ισοπέδωση της παλαιστινιακής πόλης Τζενίν από τον Ισραηλινό στρατό το 2002, εμπνέει ποικίλες εικαστικές εγκαταστάσεις που αναπαριστούν συμβολικά την καταστροφή, τις οποίες ο θεατής ανακαλύπτει περιπατητικά σε όλους τους χώρους του θεάτρου ενώ το ίδιο το ποίημα ακούγεται μόνο στο τέλος της διαδρομής από τον ίδιο τον σκηνοθέτη καθισμένο δίπλα στην έξοδο κινδύνου11. Ωστόσο, στην πρώτη εικόνα, ο Τερζόπουλος τοποθετεί στον στενό διάδρομο της εισόδου αντιπαραθετικά προς τους θεατές του είκοσι Κούρδους μετανάστες της γειτονιάς του Μεταξουργείου, βωβούς, αντικείμενο θέασης που γρήγορα μεταστρέφονται σε υποκείμενα θέασης των θεατών σε μια αδυσώπητη αντιστρεψιμότητα του βλέμματος ως ίσος προς ίσο. Από την άλλη, οι ξεριζωμένοι αυτοί πρόσφυγες, επιζήσαντες πολέμων και ανάλογων της Τζενίν καταστροφών, μένουν σιωπηλοί καθώς αρνούνται εξαρχής να μιλήσουν και στον ίδιο τον σκηνοθέτη όταν τους προσέγγισε: Η τραυματική εμπειρία παραμένει λεκτικά μη αναπαραστάσιμη12 και κατά συνέπεια μη εξαγοράσιμη. Ο αντρικός θρήνος, σε αντίθεση με εκείνον των γυναικών, είναι βουβός. Ωστόσο, σε σύγκριση με τους νεκρούς των εικαστικών αναπαραστάσεων της Τζενίν, αυτών των χωρίς ταυτότητα σωμάτων που δεν θρηνεί κανείς αφού έχουν προσλάβει την ιδιότητα μιας «γυμνής ζωής»13, οι Κούρδοι παράνομοι μετανάστες είναι εξίσου άνθρωποι «χωρίς βίο», καθώς κάθε μετανάστης χωρίς χαρτιά έχει περιπέσει στη «γυμνή ζωή» αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί σε στρατόπεδο, στα σύνορα, ή ένας αδιεκδίκητος νεκρός14.

11 Για αναλυτική θεώρηση της περφόρμανς, βλ. Δημήτρης Τσατσούλης, «Τόποι του βλέμματος - θρήνος στη σιωπή. Το ποιήμα Jennine της Etel Adnan - Η Performance του Θεάτρου Άττις», Δ. Φίλιας κ.ά. (επιμ.), Πολύχρωμες ψηφίδες. Γαλλοφωνία και πολυπολιτισμικότητα, Γρηγόρης, Αθήνα 2013, σσ. 192-207. 12 P. Phelan, Mourning Sex. Performing Public Memories, Routledge, London & New York 1997, σ. 5. 13 Giorgio Agamben, Homo sacer, Einaudi, Torino 1995, σ. 203. 14 Αντώνης Λιάκος, Πώς στοχάστηκαν το έθνος αυτοί που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο;, Πόλις, Αθήνα 2005, σ. 117.


89

[β]

Ο Τερζόπουλος, με αφορμή το ποίημα της Αντνάν θέτει εμμέσως πλην σαφώς ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού: εκείνο της στέρησης όχι μόνον της πολιτισμικής ταυτότητας αλλά της μετατόπισης του μετανάστη/πρόσφυγα από άνθρωπο με βίο στη μεταιχμιακότητα μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας. Είναι η κατάσταση στην οποία περιέρχονται σήμερα οι χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη. Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα –καθώς το προσφυγικό, η μετανάστευση, ακόμη η μετακίνηση Ελλήνων προς τρίτες χώρες λόγω κρίσης

γνωρίζουν

πρωτόγνωρη

έξαρση– θα φέρει επί σκηνής νέες παραστάσεις ποικίλων μορφών, συχνά πλέον με τη συμμετοχή μεταναστών, πρώτιστα από νέους σκηνοθέτες, όπως οι Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης (Τηλέμαχος, Καθαρή Πόλη κ.ά.), Γιολάντα Μαρκοπούλου (Είμαστε οι Πέρσες!)15 και άλλους. Ως προς την ελληνική κοινωνία, αυτή ωθείται αναγκαστικά και θα πρέπει πλέον να υπερβεί αγκυλώσεις περί πολιτισμικής ομογενοποίησης που ανήκουν σε μια φαντασιακή σύλληψη ρομαντικού χαρακτήρα καθώς, στην πραγματικότητα, οι πολιτισμικές ταυτότητες ήσαν ιστορικά πολλαπλές, εναλλακτικές και συχνά επικαλυπτόμενες καθώς συνευρίσκονταν αρμονικά σε κοινό εδαφικό χώρο. Ο πολιτισμικός πλουραλισμός υπήρξε πάντα κοινωνικά ευεργετικός. 15 Βλ. σχετικά: Δημήτρης Τσατσούλης, Δυτικό ηγεμονικό «παράδειγμα» και διαπολιτισμικό θέατρο. Για την πρόσληψη του αρχαιοελληνικού δράματος στην Ελληνική και μη Δυτική Σκηνή, Παπαζήσης, Αθήνα 2017, σ. 39 κ. εξ.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

90


91

[γ]


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

92

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Φ Ω Ν Η, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Χ Ε Ι Ρ Ο Ν Ο Μ Ι Α, ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Ι ΑΝΝΙΤΑ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑ


93

Πρωτοήρθα σ’ επαφή με το μεταπολεμικό νεοελληνικό έργο στην ηλικία των μεγάλων ανακαλύψεων, την εφηβεία. Πού αλλού; Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή: τον Κουν. Πότε; Στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Και επιτέλους! Κάτι που αφορούσε τη ζωή γύρω μας, κάτι που μιλούσε με τη δική μας φωνή, με τη δική μας χειρονομία. Πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο οι –πολυαγαπημένοι κατά τ’ άλλα– Μακμπέθ, Έντα, Νίνα, Ουίλι Λόουμαν, Μπλανς. Για να μην αναφέρω τα «ελαφρά εργάκια» και τα μπουλβάρ με τις Μαρί, Σουζί και κάθε Τομ, Ντικ και Χάρι, που κατέκλυζαν τις ελληνικές σκηνές ώς τότε. Το νεοελληνικό έργο είχε εξάλλου προικιστεί με το κλέος μιας έστω κι έμμεσης Αντίστασης στη Χούντα. Από τότε άρχισε η μεγάλη απήχηση και άνθησή του. Πρόδρομοι βέβαια σ’ αυτή την απελευθέρωση του ελληνικού θεάτρου από τους ξένους συγγραφείς, υπήρξαν ο Πατριάρχης Ιάκωβος Καμπανέλλης ήδη από το 1957, ο Βασίλης Ζιώγας που είχε παιχτεί και στο εξωτερικό, καθώς και η γοητευτικότατη Λούλα Αναγνωστάκη, που έχτισε ένα εντελώς δικό της σύμπαν, άλλοτε με ρεαλισμό, άλλοτε με σπασμένη μοντέρνα φόρμα, με έντονη ελληνική ταυτότητα και συνάμα παγκόσμιο, κλασικό τελικά. Αργότερα, στη δραματική σχολή Κατσέλη, όπου είχα την τύχη να σπουδάσω, επέλεγα και δούλευα σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς για την απόλαυση που ένιωθα να μιλάω τη δική μου γλώσσα και να ενσαρκώνω ανθρώπους που όχι μονάχα έπλαθα με τη φαντασία μου και έρχονταν από τόπους και χρόνους μακρινούς, αλλά ανθρώπους οικείους, που τους έβλεπα γύρω μου, που τους ζούσα, και μπορούσα να εξερευνήσω την ψυχοσύνθεσή τους, την κοινωνική τους κατάσταση και το πώς αυτές εκφράζονται στην κίνηση, στον ρυθμό τους. Ο ανοιχτόμυαλος και σπουδαίος παιδαγωγός Πέλος Κατσέλης μάς ωθούσε να δουλεύουμε νεοελληνικά έργα ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Είχε μάλιστα εξασφαλίσει μεταξύ άλλων λαμπρών δασκάλων και τον Στρατή Καρρά.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

94

Πιστεύω πως ένας από

Τελειώνοντας τη Σχο-

τους κύριους λόγους που τα έργα

λή είχα την άλλη μεγάλη τύχη να

αυτά είχαν τόσο μεγάλη απήχηση

ενταχθώ στο δυναμικό του «Θε-

στο κοινό ήταν ακριβώς το ότι

άτρου του Πειραιά» (μετέπειτα

αποτελούσαν τον καθρέφτη της

«Εξαρχείων»), ψυχή του οποίου

σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

ήταν και είναι ο σκηνοθέτης και

Κι είναι βέβαια εξαιρετικά σημα-

ηθοποιός Τάκης Βουτέρης. Το

ντικό για μια χώρα να διερευνά

«Θέατρο του Πειραιά» είχε μόλις

την ταυτότητά της και τα προβλή-

σημειώσει τεράστια επιτυχία με

ματά της μέσα από την Τέχνη και

το Μάνα-Μητέρα-Μαμά του Διαλεγ-

ιδίως μέσα απ’ το Θέατρο, που

μένου. Τα επόμενα δέκα χρόνια

αποτελεί τον πιο ζωντανό στίβο,

συνεχίσαμε

το τελευταίο απομεινάρι στο σύγ-

αποκλειστικά σύγχρονα ελληνικά

χρονο κόσμο της Αρχαίας Αγοράς,

έργα

όπου τίθενται και συζητούνται δη-

που έβλεπαν για πρώτη φορά τα

μόσια από τους πολίτες τα μεγάλα

φώτα της σκηνής.

θέματα που τους απασχολούν.

να

–συνολικά

παρουσιάζουμε δεκατέσσερα–

Τρία θέατρα κυρίως συνέβαλαν στην ανάπτυξη του μεταπολεμικού νεοελληνικού έργου και στη μεγάλη έκρηξή του κατά τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση: το «Θέατρο Τέχνης», η «Στοά» και το «Θέατρο του Πειραιά/Εξαρχείων». Τα κρατικά θέατρα που όφειλαν να πρωτοστατούν, έρχονταν τελευταία και ασθμαίνοντα. Στη


95

[γ]

μεγάλη αυτή άνθηση συνέβαλε

παλαιστών του Αιγαίου και βου-

καθοριστικά ο νέος τότε θεσμός

λευτής της Αριστεράς, με πλούσια

των

επιχορηγήσεων

ιστορία αγώνων και εξοριών. Το

που έδωσε τη δυνατότητα να μην

προξενιό μάς το είχε κάνει ο μπα-

πνίγει τις καλλιτεχνικές επιλογές

τζανάκης του, Γιάννης Ρίτσος.

κρατικών

μας το «ταμείο», και έθεσε όρους ποσόστωσης υπέρ της ελληνικής δραματουργίας. Τότε για μένα ήρθε και η πολυτέλεια της επαφής με τους ίδιους τους συγγραφείς. Οι ατέλειωτες κουβέντες στα ταβερνάκια του Πειραιά και τα καλοκαίρια δίπλα στη θάλασσα, η χαρά της παρέας, καθότι οι περισσότεροι εντάσσονταν γρήγορα στην κοινοβιακή σχεδόν ομάδα του θεάτρου μας, στην οποία, εκτός των ηθοποιών, συμμετείχαν η σκηνογράφος Αφροδίτη Κουτσουδάκη και ο ποιητής και θεατρικός κριτικός Νάσος Νικόπουλος ως μόνιμος δραματολόγος. Μάλιστα με τον Μανιώτη, τον Σεβαστάκη και τον Ζιώγα κουμπαριάσαμε κιόλας! Ο πρώτος μου ρόλος στο θέατρο ήταν στην άκρως ευαίσθητη Κατάθεση του Αλέξη Σεβαστάκη με θέμα-ταμπού τους «δηλωσίες». Ο κομμουνιστής Αλέξης, δεινός ρήτωρ, με γοητευτική ζεστή φωνή, είχε υπάρξει ανταρτόπουλο στα δεκαεφτά του στα βουνά της πατρίδας του της Σάμου, ήταν αγαπημένος δικηγόρος των βιο-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Κατόπιν μας ήρθε ο νεότατος τότε Γιώργος Μανιώτης –με προξενήτρα τη Λούλα Αναγνωστάκη– που μας έκανε να γελάμε μέχρι δακρύων, σκανταλιάρης, με βαθύτατη γνώση της παγκόσμιας λογοτεχνίας και λάτρης των σπιρίτσουαλ, με το μανικό ανατρεπτικό χιούμορ του, το οποίο διαπερνά και τα έργα του. Έργα που ανατάμουν με χειρουργική ακρίβεια την αγροτική και μικροαστική Ελλάδα, ενώ πειραματίζονται επιτυχώς με διάφορες φόρμες, ενίοτε μάλιστα μεικτές. Ακολούθησε ο Μεγάλος Βιστουρίχ μας, ο Βασίλης Ζιώγας, ένας άνθρωπος γλυκύτατος, με αθωότητα παιδιού, ο οποίος είχε κατορθώσει ένα μεγάλο άλμα στην ελληνική δραματουργία. Με έντονες μεταφυσικές νότες αλλά πολύ γήινους ήρωες και μια γλώσσα στην οποία ο καθημερινός λόγος περνάει ξαφνικά σε λυρικά πετάγματα. Ο Ζιώγας, ο συγγραφέας που συνομιλούσε με τα δέντρα, που αφουγκραζόταν τη φωνή του βουνού κι έβλεπε μέσα από τα μάτια της μύγας Ζιζής, πρόσφερε στους ηθοποιούς αποκαλυπτικές εμπειρίες. Η πρώτη εικόνα που είχα του Ζιώγα ήταν αρκετά χρόνια πριν γνωριστούμε, να περπατά ξυπόλητος σε μια έρημη εαρινή παραλία της Αίγινας, πιασμένος χέρι-χέρι με μια πανέμορφη κοπέλα. Αργότερα στην οδό Σουηδίας στο Κολωνάκι, ψάρευε μέσα από ένα παλιό σεντούκι το μοναδικό δακτυλόγραφο που είχε των Χρωματιστών Γυναικών. Έλειπαν οι σελίδες σαράντα δύο και σαράντα τρία. Ματαίως τις ψάχναμε σ’ όλο το σπίτι. Δεν βρέθηκαν ποτέ. Μας έσωσε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, στον οποίο πάντα ο Ζιώγας μόλις τελείωνε ένα έργο, εμπιστευόταν ένα αντίγραφο προς φύλαξιν. Ο αιθεροβάμων Βασίλης όμως είχε και μια πρακτική πλευρά: ένα καλοκαίρι μάς επισκεύασε τα ηλεκτρολογικά του παλιού πατρικού του Τάκη! Κάπου ανάμεσα στον Μανιώτη και τον Ζιώγα ακροβατεί ο Παύλος Μάτεσις. Βιτριολικό χιούμορ, καταστάσεις τραβηγμένες στα όρια του παραλόγου και μεγάλη αγάπη στη γλώσσα. Μοναχικός

96


97

[γ]

και συνήθως εν αμύνη στο μαγικό του διαμέρισμα ψηλά στον λόφο του Στρέφη, δίπλα στη θρυλική ταβέρνα της Ξανθής με την υπέροχη θέα του λεκανοπεδίου. Ένα διαμέρισμα με σκοτεινές αποχρώσεις αλλά ζεστό, μια σπηλιά του Αλή Μπαμπά από χιλιάδες βιβλία, πίνακες και τεράστια κλασική δισκοθήκη. Με τον Γιάννη Χρυσούλη ήμασταν ηλικιακά πιο κοντά. Τρυφερός άνθρωπος και υπέροχος συνεργάτης, με μεγάλη νηφαλιότητα, είχε από τότε ξεχωριστή γνώση της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας. Το Μαγικό Δωμάτιό του, που απέσπασε το βραβείο Κουν, είχε και αυτό ένα μεταφυσικό στοιχείο –αν και εκφραζόταν με νατουραλιστικό τρόπο– αφού ενσάρκωνα ένα πολύ γήινο και ερωτικό φάντασμα που κατοικούσε στην ψυχή ενός φωτογράφου. Και ύστερα επιτέλους μια Γυναίκα! Η Κωνσταντίνα Βέργου. Με μια γραφή εξαιρετικά επεξεργασμένη (πρόδρομος του Στάικου ίσως) και τολμηρή, σε μια καταβύθιση στα άδυτα ενός εκρηκτικού τριγώνου μάνας, κόρης και πατριού-εραστή. Εδώ ας σταθούμε κι ας σκεφτούμε τι σημαίνει το σοκαριστικά μικρό ποσοστό των γυναικείων φωνών στο ελληνικό θέατρο –όπως και στη δραματουργία κι άλλων χωρών, με εξαίρεση τη Βρετανία– αλλά και σε όλες τις τέχνες στη χώρα μας (πλην ίσως πεζογραφίας και ποίησης) καθώς και στην πολιτική και τις υψηλές θέσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όταν το 1990 το «Θέατρο του Πειραιά» μετακόμισε και έγινε «Θέατρο Εξαρχείων», εγκαινιάσαμε τη νέα μας στέγη με το υψηλής θερμοκρασίας δράμα του Διαλεγμένου Μην Ακούς τη Βροχή, έργο εκλεκτικού θα λέγαμε ρεαλισμού, που εστιάζει στις κορυφαίες στιγμές του βίου, εναλλάσσοντας τον εφιάλτη με ψήγματα κωμικής ανακούφισης. Συνεχίσαμε με φρέσκο Μανιώτη κι έναν ώριμο και ανήσυχο πάντα Σκούρτη, για να φτάσουμε στην αρχή: τον Ιάκωβο


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

98

Καμπανέλλη με το τελευταίο του έργο, τον αριστουργηματικό μονόλογο που έγραψε για τον Τάκη Βουτέρη, Οι Δύσκολες Νύχτες του κυρίου Θωμά. Ο Καμπανέλλης είχε διαολεμένο κέφι για Ζωή, πράγμα που έβγαινε στα έργα του, υπήρξε σπουδαίος αφηγητής και γενναιόδωρος συνεργάτης. Χαιρόταν ώς το τέλος τη θάλασσα, το κρασάκι, τον μεζέ, τις συντροφιές. Το νεανικό του όνειρο ήταν να γίνει ηθοποιός και δεν θα ξεχάσω την πρώτη ανάγνωση του Κυρίου Θωμά που μας έκανε στη βεράντα των Εξαρχείων. Ήταν υπέροχος και πολύ συγκινητικός. Σήμερα, ενώ υπάρχουν πολλοί άξιοι συνεχιστές των πρώτων μεταπολεμικών θεατρικών συγγραφέων, η ελληνική παραγωγή περνάει δύσκολες ώρες, αφού για να ανθίσει μια εθνική δραματουργία είναι απαραίτητοι κάποιοι θεσμοί, και αυτοί λείπουν σχεδόν από τη χώρα μας. Η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι μυστικό. Υπάρχει δοκιμασμένη εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία π.χ., όπου θάλλει η σύγχρονη δραματουργία: Υψηλό ποσοστό παραγωγής στα κρατικά και δημοτικά θέατρα και νέες παραγγελίες στους συγγραφείς. Γενναίες επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο με κίνητρα για το ανέβασμα ελληνικών έργων. Ενίσχυση των ίδιων των συγγραφέων και εργαστήρια με ηθοποιούς που τίθενται στη διάθεσή τους. Βραβεία με έπαθλο το ανέβασμα των έργων που διακρίνονται από τις επιχορηγούμενες σκηνές. Κάποιοι εμπνευσμένοι διευθυντές κρατικών και δημοτικών σκηνών έχουν αρχίσει να τα εφαρμόζουν. Αλλά όλα αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη μακροπρόθεσμη κρατική πολιτιστική πολιτική, που δυστυχώς καμιά κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει χαράξει. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.


99


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ; ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

100


101

Μου είναι αδιανόητο να με ρωτάνε συνέχεια «γιατί ασχολείστε κυρίως με το ελληνικό έργο;» Θα το καταλάβαινα αν ήμουν Ισπανός ή Αιγύπτιος, αλλά το να γίνεται η ερώτηση σε Έλληνα μοιάζει μάλλον με παρεξήγηση. Δηλαδή, σαν άνθρωπος του θεάτρου, με τι θα έπρεπε να ασχολούμαι περισσότερο; Δημιουργώ σε έναν συγκεκριμένο χώρο και, το κυριότερο, απευθύνομαι σ’ ένα συγκεκριμένο κοινό. Η δουλειά μου, η δουλειά κάθε καλλιτέχνη, έχει αποδέκτη, αλλιώς θα ήταν άχρηστη. Θέλω-δεν θέλω, τον λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν μου. Αφού σ’ αυτόν απευθύνομαι κι αυτόν έχω στο μυαλό μου όποτε δημιουργώ, αφού μ’ αυτόν θέλω να συνομιλήσω κι από αυτόν περιμένω αντίλογο, τι πιο απλό από το να του μιλήσω στη γλώσσα του; Δεν έχω πια απαντήσεις στο ερώτημα, τις εξάντλησα. Δεν μ’ ενδιαφέρει να αναλύσω το ελληνικό έργο και τις επιδόσεις του. Υπάρχουν εκλεκτοί ειδικοί για να αποτιμήσουν και να αξιολογήσουν τα έργα και τις πράξεις του ελληνικού θεάτρου. Και των έργων και των παραστάσεων. Εμείς, σαν καλλιτέχνες, επιλέγουμε τις δράσεις μας, και εκείνοι, σαν θεωρητικοί, τις κρίνουν. Ας τους προσφέρουμε υλικό για να ’χουν να εργάζονται. Ας καταπιαστούν εκείνοι με την ανάλυση του ελληνικού έργου, πόσο καλό, πόσο κακό, εφάμιλλο ή όχι του ξένου, ας το χωρίσουν σε προπολεμικό και μεταπολεμικό θέατρο, σε προδικτατορικό και μεταδικτατορικό, σε διαιρέσεις και υποδιαιρέσεις, εποχικές, θεματικές, μορφολογικές, υφολογικές. Εμείς ας ασχοληθούμε λίγο με την ανάγκη της ιθαγένειας. Ας το δούμε σαν ένα στοιχείο απαραίτητο για την ανάγκη της συνέχειας ενός λαού. Έχουμε καταντήσει

να

αναλύουμε

το αυτονόητο, σαν να ’ναι

εξωπραγματικό

και

να

εξετάζουμε

το

εξωπραγματικό

σαν αυτονόητο. Στο πείσμα των δήθεν ανανεωτών, κόντρα σε όλους εκείνους


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

102

που σνομπάρουν το ελληνικό έργο, υποτιμώντας το και θεωρώντας το «εργάκι», η αλήθεια είναι πως χωρίς ιθαγενές θέατρο θα χάσουμε την ίδια μας την ιθαγένεια. Θα ξεχάσουμε την προέλευση και αυτόματα θα εξαφανιστεί ο στόχος της διαδρομής. Πού να οδηγήσω έναν λαό ταΐζοντάς τον με γερμανική ή δανέζικη κουλτούρα; Τι να περιμένω από τις επερχόμενες γενιές, αν δεν εξηγήσω τις ρίζες μου; Αυτές που με μεγάλωσαν και με έφτασαν εδώ. Αυτές που με εξέλιξαν σαν λαό, σαν φυλή, σαν ράτσα; Όχι δεν ανεβάζω ελληνικό έργο από εντυπωσιασμό ή πρωτοτυπία. Έχω πολλά να πω για τον αέρα που αναπνέω, όπως τον αναπνέω, για τους ανθρώπους που πρωτάκουσα, όπως κι αν μιλούσανε, για τους αγώνες των προπατόρων, πέτυχαν-δεν πέτυχαν, σωστούς ή λάθος, δίκαιους ή άδικους, για τους φίλους με τους οποίους μεγάλωσα, για τη μάνα μου και τον πατέρα μου και το χωριό μου και τη γειτονιά μου και το σχολείο μου και τους έρωτές μου. Ασχολούμαι με το ελληνικό έργο από σεβασμό στο φως που βλέπω απ’ το παράθυρό μου, στον ήλιο που με λούζει, στη θάλασσα που με περιτριγυρίζει, στις μουσικές και τα τραγούδια που τραγουδήθηκαν από εκείνους που πετάχτηκαν μέσα από αυτά τα χώματα και

μεγάλωσαν

σ’ αυτές τις γειτονιές, από εκείνους που

φυλακίστη-

καν και διώχθηκαν υπερασπιζόμενοι το δίκιο που τους δίδαξαν οι πατεράδες μου, οι σοφοί μου, οι ποιητές μου, οι μουσικοί μου. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της. Τους σέβεται και τους


103

[γ]

τιμά. Ασχολούμαι με τα αριστουργήματά της και τιμώ τους δημιουργούς της. Και τους σέβομαι, επειδή σέβομαι κάθε αληθινό δημιουργό. Εκείνη έχει τους δικούς της, εγώ τους δικούς μου. Γιατί οι δικοί μου χτίσανε το σπίτι που πρωτόνιωσα ζεστασιά και σιγουριά. Εκείνοι μου δίδαξαν τη γλώσσα μου και τους ρυθμούς της και την αρμονία της. Το γέλιο μου και το κλάμα μου. Έχω ανάγκη να διαφυλάξω τη λαλιά μου, την χειρονομία μου, το βλέμμα μου, τα ήθη μου, τους χορούς μου, την ιστορία μου, τα ελαττώματά μου, όλη την πνευματική μου περιουσία. Έχω υποχρέωση να την παραδώσω στον επόμενο, απαιτώντας να τη διαφυλάξει σαν τα μάτια του, γιατί πονάνε τ’ αυτιά μου από τις φωνές του Μακρυγιάννη, του Σολωμού, του Ελύτη, του Λειβαδίτη, του Παπαδιαμάντη, του Θεοδωράκη και όλων εκείνων που με προστάτεψαν πνευματικά, για να μπορώ να υπάρξω και να δημιουργήσω. Νιώθω υποχρέωση απέναντί τους. Δεν είναι εθνικισμός, ούτε σοβινισμός. Είναι το αυτονόητο. Είναι το χρέος μου.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΓΙΆΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΛΈΤΗΣ, bijoux de kant

104


105

Πρώτα έρχονται τα ερωτήματα. Πολλά ερωτήματα. Τι είναι θέατρο. Τι είναι ελληνικό θέατρο. Τι είναι νεοελληνικό θέατρο. Τι είναι ελληνικό. Όλα αυτά τα ερωτήματα που από την ένταση της ερώτησης δεν έχουν ερωτηματικό, αλλά τελεία. Όταν

ξεκινούσε

η

bijoux de kant, ψάχνοντας το σύμπαν της, επέλεξε ένα γαλλικό όνομα. Δεν ήταν ούτε τυχαίο, ούτε μη ενδεικτικό. Αυτό το γαλλικό όνομα της ομάδας ήταν και είναι το μανιφέστο της. Η ελληνικότητα είναι ο διεθνισμός της, είναι η άνευ και πέραν όλων των ιδεοληπτικών συνόρων γλώσσα της. Γιατί την απάντηση στο ερώτημα «τι μπορεί να είναι η ελληνικότητα σήμερα» μπορεί να τη δώσει μόνο το παλίμψηστο της γλώσσας, μιας γλώσσας που μιλιέται με το στόμα ή με το στήθος, μιας σωματογλώσσας που κουβαλάει χωρίς άγχος (ή ντροπή) όλη την εκδρομή της στους αιώνες. Όταν ο Δημήτριος Βυζάντιος έγραφε το 1836 τη Βαβυλωνία, ένα θεατρικό διαμάντι που για χρόνια κοιμόταν στο λήμμα

των ηρώων του Βυζάντιου κραύ-

«ασυνεννοησία», στην πραγματι-

γαζαν το μανιφέστο της «συνεν-

κότητα παρέδιδε μια επαναστατι-

νόησης», της γοητευτικής και λά-

κή μπροσούρα των συνόρων του

μπουσας συνεννόησης μέσα απ’

νέου ελληνισμού. Τα «Βασίλεια»

την «άλλη» γλώσσα, την άλλη «δι-

της γλωσσικής πραγματικότητας

άλεκτο» ή ιστορική διαδρομή.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

106

Οι άλλες διαδρομές, τόσο γλωσσικές ή σωματικές, είναι ο ηθικός αυτουργός για την πιο βαθιά κατανόηση, η αιτία και η αφορμή της επικοινωνίας που αχρηστεύει τον παλιό κώδικα για να τον ξαναστήσει σε νέο βάθρο. Πριν τη δεκαετία του 1990 (αλλά και μετά, τουλάχιστον μέχρι τη στροφή του νέου αιώνα) η ελληνική δραματουργία περπάτησε στον επείγοντα χώρο μιας νεοηθογραφίας, προσπαθώντας να μιλήσει για πληγές πολύ πρόσφατες (δικτατορία, μεταπολίτευση) ή περίπου πρόσφατες (πόλεμος, εμφύλιος) με την αμεσότητα ενός ρεαλισμού που θα έφευγε από την αστική «σαλονολογία». Δεν τα κατάφερε πάντα. Η γλώσσα εγκλωβίστηκε στο νεοελληνικό πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον και έμεινε εκεί. Συγγραφείς όπως ο Μάτεσις, η Αναγνωστάκη, ο Ζιώγας ή ο Ποντίκας (για να αναφέρω τους πιο ενδεικτικούς, σίγουρα υπήρξαν κι άλλοι) έσπασαν το κέλυφος της ρεαλιστικής καταγραφής και διαπέρασαν πολλές φορές τον σκληρό βράχο των «οικείων κακών». Δεν έφτασε όμως αυτό, ούτε αυτοί ήταν αρκετοί. Η ιερότητα, η τοτεμική χρήση εννοιών και συμβόλων εξακολουθούσε να συσκοτίζει τη χώρα Ελλάδα, που για εμένα ήταν πάντα η χώρα-θέατρο-Ελλάδα. Δεν θέλω (κι ίσως δεν μπορώ) να μιλήσω ούτε με όρους και δεδομένα κριτικού ή αισθητικού αναλυτή, ούτε με όρους κοινωνικο-πολιτικού αναλυτή ή ιστορικού του θεάτρου. Εγώ ξέρω και μπορώ να μιλήσω για μένα, την ομάδα μου, τη δική μας σχισμένη σημαία πίσω και πάνω απ’ την Ακρόπολη. Στην (περίπου) επταετία (που η ομάδα μου υπάρχει και εκφέρει νεοελληνικό θέατρο) την «έτρωγε» η έννοια του «τι είναι νεοελληνικό και τι θέατρο», όπως προείπα, ξεκινώντας αυτές τις σκέψεις. Και ξεκίνησε και κατέληξε και συνεχίζει προσπαθώντας να απαντήσει σε μια ερώτηση που ίσως και να είναι ρητορική. «Στη χώρα» τη δική μου, Eλλάδα είναι και το κομμένο κεφάλι της Μαρίας Αντουανέτας και το κομμένο κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή. Έλληνας είναι ο Γκαίτε, Έλληνας είναι κι o Κωστής Παλαμάς. Για τον εμφύλιο μι-


107

[γ]

λάνε τα πλάνα του Αγγελόπουλου, για τον εμφύλιο μιλάνε και τα γκράφιτι στο μετρό της Νέας Υόρκης. Το εθνικό είναι διεθνές. Όσο πιο εθνικό τόσο πιο διεθνές, και όσο πιο προσωπικό τόσο πιο γενικού και αιώνιου ενδιαφέροντος. Δεν ξέρω αν είμαστε όλοι Έλληνες, στα σίγουρα, όμως, είμαστε όλοι Συνέλληνες. Οι αποκλεισμένοι από την επίσημη ιστορία, οι θλιμμένοι, οι μελαγχολικοί, αυτοί που προδόθηκαν κι αυτοί που πρόδωσαν, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και η λουλουδού επί ΠΑΣΟΚ στα σκυλάδικα της Εθνικής. Προσδοκώ να δημιουργήσουμε μια νέα ελληνική δραματουργία που δεν φοβάται να πατήσει στο παλιό και μετά να το προδώσει επειδή το αγαπάει τόσο πολύ που δεν το αντέχει. Οι δραματουργοί του σήμερα δεν φοβήθηκαν αυτό τον διάλογο: Η Γλυκερία Μπασδέκη δεν φοβήθηκε ούτε τον Τένεσσυ Ουίλιαμς, ούτε τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, ούτε την «συν-γραφή» με τον Παύλο Μάτεσι. O Δημήτρης Δημητριάδης κοίταξε κατάματα τη Μήδεια κι ο Άκης Δήμου τα βρήκε με τον Κονδυλάκη. Όλα αυτά τα νέα ελληνικά έργα που γράφτηκαν και παραστάθηκαν απαντούν στο δικό μας (κι ελπίζω όχι μόνο δικό μας...) ερώτημα για το τι είναι νεοελληνικό σήμερα. Νεοελληνικό είναι και το κλασικό και το αλλόκοτο, και το λιμάνι και το σαλόνι. Νεοελληνικό είναι να μη φοβάσαι τον Ευριπίδη και να του αποθέτεις αμάραντα και τσιγάρα στην προτομή του, να θεωρείς τη Μπλανς Ντυμπουά μια περιπλανώμενη τραγουδίστρια από μια Φλώρινα που είναι και του Αγγελόπουλου και του Καντιώτη και συνορεύει με το Ιλλινόις. Η νεοελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα που πατάει στο σήμερα για να πατήσει στο χτες και στο μετά. Μια γλώσσα που γελάει, κλαίει ή παραμένει ακίνητη στο παρατηρητήριο των εθνών της. Μια γλώσσα που δεν φοβάται αν θα γλιστρήσει ή αν θα σηκωθεί. Είναι η ωραία Βαβυλωνία όπου η ασυνεννοησία γίνεται συνεννόηση κι ο ξένος καταλήγει αδελφός – όχι υποχρεωτικά εξ αίματος, σίγουρα όμως εκ σώματος. Γι’ αυτό το νέο σώμα με τις παλιές πληγές μιλώ και μιλάμε. Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι-Συνέλληνες όλοι στη χώρα-θέατρο-Ελλάδα.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

108

ΝΩΠΟ

ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ


109

Και μόνο στο άκουσμα των λέξεων «νεοελληνικό θεατρικό έργο» τρέχει ταυτόχρονα στη σκέψη μου ένας γνώριμος ήχος. Είναι ο ήχος, η μουσική που ταιριάζει με την πραγματικότητα της εποχής που ανακάλυψα τον εαυτό μου. Το σήμερα που είναι το θέμα κάθε έργου που έχει στον πυρήνα του σχέσεις και σκέψεις, γεγονότα και προθέσεις ανθρώπων γνώριμων με κοινές μνήμες, έχει τον ήχο του, έχει στο πρόσωπό του χαραγμένη την

για να μην πω αδυνατούν, να πε-

παρτιτούρα της μουσικής που το

ριγράψουν. Και το σπουδαιότερο:

εκφράζει. Κυρίαρχο μουσικό είδος για την Ελ-

το τραγούδι μόλις εξαντλήσει τον χρόνο της ηχη-

λάδα –όχι μόνον– τις

τικής του ενσάρκωσης

τελευταίες δεκαετίες,

έχει την ικανότητα να

είναι το τραγούδι. Το

παραμένει

τραγούδι με τους στί-

στη μνήμη ενώ, σε

χους του, οι στίχοι με τη μελωδία τους εκφράζουν

ζωντανό

κάποιες ευτυχείς περιπτώσεις, στέκεται και στα

σε σύντομο χρόνο πολλά πράγμα-

χείλη του ακροατή του και αναγεν-

τα που οι λέξεις δυσκολεύονται,

νάται σε κάθε ανάσα του που ξεκινά απ’ την καρδιά. Ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε πως η σωστή μελωδία τραγουδιού είναι εκείνη που βοηθά «τις λέξεις να λιποθυμούν στο πεντάγραμμο». Θα δανειστώ αυτήν την υπέροχη μεταφορά για να πω πως οι μουσικές για νεοελληνικά έργα που γνωρίζω, που έχουν «μείνει», είναι αυτές που βοήθησαν το συναίσθημά μας να λιποθυμήσει στο κατώφλι της κοινής μας μνή-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

110

μης. Δεν θέλω να αναφερθώ σε παραδείγματα ή να κάνω αναφορές. Δεν είχα και δεν έχω σκοπό να παραθέσω κρίσεις και πληροφορίες συντάσσοντας ένα ακαδημαϊκό κείμενο. Την αίσθηση που έχω προσπαθώ να περιγράψω: ακούω ένα λυπητερό βραδύγλωσσο μπουζούκι, λαϊκό μουσικό λεξιλόγιο, νότες που μυρίζουν κρεμμύδι απλωμένες σ’ ένα νωπό από τα νερά και τα σαπούνια της πάστρας πεντάγραμμο, χωρίς σιωπές από τους θορύβους του μεροκάματου χαρακωμένος, βρισιές για στίξη, γλυκόλογα δανεισμένα από ένα ημερολόγιο του τοίχου, ένα λουλούδι κομμένο από γλάστρα στα χέρια ενός κοριτσιού που άπληστα ακούει για να πει πως έζησε, άκρατη λύπη, φόβος τρυφερός, χαμηλωμένο φως που ντρέπεται, χώμα στα παπούτσια, μάταιη αναμονή σ’ ένα ραντεβού με καλοσιδερωμένα τρύπια ρούχα. Ένα τραγούδι μπορεί με όλα αυτά να αφήσει ένα φιλί στα χείλη αυτού που τραγουδά, παρηγοριά και ξόρκι, ελπίδα και φυγή. Το γεγονός πως αυτά έχω στο νου σημαίνει πως αυτή την εικόνα έχω για την Ελλάδα, αυτή γνώρισα, αυτή με συγκίνησε, μέσα από τη μοναξιά αυτών των ανθρώπων ανακάλυψα τον εαυτό μου. Φυσικά και υπάρχει η αστική Ελλάδα, φυσικά και υπάρχει το ποιητικό νεοελληνικό έργο. Ο ήχος αυτός, όμως, μου είναι λίγο απροσδιόριστος. Τον αντιλαμβάνομαι με τον νου. Υπάρχει ακόμη ένα γεγονός: το νεότερο, το νεότατο ελληνικό θεατρικό έργο σπάνια με συγκινεί. Μήπως έχω απομακρυνθεί από τη μουσική ψυχή του τώρα; Μήπως η μουσική που ακούν οι ήρωες μέσα τους και που ταιριάζει να συνοδεύσει τις πράξεις τους μου είναι ξένη; Αν δεν ακούω τη μουσική της πώς να τη νιώσω αυτήν την Ελλάδα; …κάτι υπογραμμίζει το ψέμα και στάζει. …«ψέμα» ηχούσε στ’ αυτιά μου και στο «λαϊκίστικο» θέατρο… Δεν ζω, λοιπόν, στη σημερινή Ελλάδα; Νοσταλγώ; …μα τι νοσταλγώ; …την πίκρα και τη φτώχεια; …τότε, γιατί με ενοχλεί η «επιστροφή» και το «αναμάσημα» του παρελθόντος τόσο στα καινούρια βιβλία όσο και στη σκηνή; …είμαι ανακόλουθος και ασαφής, αντιφατικός και αδαής… Έλληνας δηλαδή; …αχ! …«ένας πόνος είναι η ζωή» είχε πει η γιαγιάκα μου όταν με είδε να κλαίω από τη διήγηση μιας επίσκεψης στο κέντρο της Αθήνας. Είχα συγκλονιστεί από την επαιτεία και την ανέχεια… τα ελληνικά έχουν σημασία… τα ελληνικά της «αυλής» είναι διαφορετικά από αυτά της τηλεόρασης… τι στίχους τραγουδούσαν; …τι στίχους τραγουδάνε; …εκφράζονται; …ψελλίζουν; …μηρυκάζουν; …δημι-


111

[γ]

ουργούν; Και το αλληγορικό θέατρο; Οι σελίδες της ελπίδας; …οι σελίδες της ανακεφαλαίωσης; Θα παραβώ τη δέσμευσή μου για παραδείγματα. Θα τα επιλέξω, όμως, από τη δική μου εμπειρία. Δύο εντελώς διαφορετικές αναμνήσεις. Δυο άκρα «ζωής», δυο όψεις, δυο τρόποι. Έχω συνθέσει μουσική για την πρεμιέρα δύο έργων. Με δύο συγγραφείς συνεργάστηκα: Μια συνάντηση κάπου αλλού του Ιάκωβου Καμπανέλλη και Το ταξίδι μακριά της Λούλας Αναγνωστάκη. Υπέροχα και τα δύο έργα. Μαγικά. Ανεκτίμητη η αξία και η σημασία τους στη διαμόρφωσή μου. Κομμάτι της ζωής μου. Οι ιστορίες: Ο Καμπανέλλης δεν ήθελε κάτι λαϊκό στο έργο. Η μουσική μου του άρεσε πολύ, ιδίως η μουσική κάποιων περαστικών που ακουγόταν από το φουαγέ στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης». Υπήρχε μια σκηνή που διαδραματιζόταν στην εκκλησία. Ποιητική, σύντομη. Για γέφυρα είχα γράψει δύο κρατημένες συγχορδίες παιγμένες από ένα ακορντεόν που ηχούσαν σαν εκκλησιαστικό όργανο. «Όχι, χρυσέ μου», μου είπε γλυκά ο Καμπανέλλης στην πρόβα. Μάλλον για να μη με φοβίσει. «Δεν είναι καθολικοί αυτοί. Απλοί άνθρωποι είναι σαν κι εμάς». Στέγνωσε η σκέψη μου και του πρότεινα να αφήσουμε την εικόνα σιωπηλή. Συμφώνησε και ο Μίμης Κουγιουμτζής. Ο Κουγιουμτζής σκηνοθετούσε και το έργο της Αναγνωστάκη και πάλι στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης». Ένα απόγευμα με κάλεσε η Αναγνωστάκη στο σπίτι της για να μιλήσουμε για το έργο. Ήθελε να μου τραγουδήσει ένα παιδικό γαλλικό τραγούδι που θυμόταν και ήθελε να ακουστεί και σε σκηνή. Κάποια στιγμή μού είπε: «Θέλεις να σου βάλω να ακούσεις ένα τραγούδι που πιστεύω πως ταιριάζει με το έργο; …έχει την ατμόσφαιρα του έργου». Πήρε ένα φορητό κασετόφωνο. Η κασέτα ήταν ήδη μέσα. Τη γύρισε πίσω και μου έβαλε το τραγούδι που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον πριν από δυο, τρία χρόνια. Όλα είναι μόνον «αλήθεια» και «αγάπη». Όπως το καθετί στη ζωή. Η μουσική είναι η ίδια η ζωή όταν είναι αληθινή και η ζωή όταν είναι αληθινή τη θυμόμαστε σαν μουσική. Το θέατρο καθρέφτης λένε. Το θέατρο «παρτιτούρα» θα έλεγα εγώ. Ζητώ συγνώμη για το ακατάστατο των σκέψεών μου. Γράφω όπως μιλάω. Μιλάω όπως γράφω. Όλα, όμως, τα κάνω ακριβώς όπως τα νιώθω.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

112


113

[δ]


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

114

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΔΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ


115

«Το μεγάλο θέατρο είναι αλληλεγγύη των τεχνιτών του», έχει διαδηλώσει ο Δάσκαλος –στα περί θεάτρου– Κώστας Γεωργουσόπουλος. Ή και το θέατρο εν γένει. Το νέο, το σύγχρονο ελληνικό θέατρο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, όταν είναι δεκτό ότι ακόμη και οι τρεις μεγάλοι τραγικοί της αρχαιότητας αντλούσαν τουλάχιστον τα θέματά τους από τη μυθολογική ή ομηρική παράδοση. Όπως και ο Σαίξπηρ αντλούσε από παλαιότερους τους μύθους του. Δάνεια μύθων μεν, σε δημιουργικό ανασχηματισμό δε. Όπως έχουν αποφανθεί θεατρολόγοι, τα θεωρούμενα ως μεγαλύτερα έργα του ρεπερτορίου, όπως ο Φάουστ του Γκαίτε, ο Αμφιτρύων και ο Δον Ζουάν του Μολιέρου είχαν βασιστεί σε παλαιότερα πρότυπα. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την παραδοχή ότι τα «δάνεια» αυτά μόνο δημιουργικές θεατρικές στιγμές έχουν χαρίσει στην ανθρωπότητα. Ας προσπεράσουμε τη γενική παραδοχή μελετητών, ότι «το μεταπολεμικό ελληνικό θέατρο της δεκαετίας του ’50 στηρίζεται αρχικά στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και στο αμερικανικό θέατρο». Και ας βυθιστούμε σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα, που έχει δεχθεί αρκετές και διαφορετικές ερμηνείες. Μιλάμε για την Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, θεωρούμενου ως πατριάρχη του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου και της αστικής ηθογραφίας ή της ηθογραφίας του νεοελληνικού μικροαστισμού, αν θέλετε. Κατά τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο Καμπανέλλης «έκρυψε την αναφορά της Αυλής των θαυμάτων σε άλλο πρότυπο. Και όχι, βέβαια, αυτό που η κακεντρεχής αγορά επιπόλαια του φόρτωσε τις Σκηνές του δρόμου του Έλμερ Ράις, που είχε ανεβάσει έναν χρόνο πριν ο Κώστας Μουσούρης». Ήτοι, το 1956 έφερε στην Ελλάδα το έργο, γραμμένο το 1931, από τον βραβευμένο λίγο πριν με Πούλιτζερ (1929) Αμερικανό, που έδωσε την «πρώτη ύλη» του και για την ταινία Η σκηνή του δρόμου, του 1947, στην οποία τη «μουσική διασκευή» υπέγραφε ο Κουρτ Βάιλ. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πάντως, δείχνει προς άλλη κατεύθυνση. Όχι μόνο προς το Μεγάλο παιχνίδι του Άγγελου Τερζάκη, «που


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

116

διαδραματιζόταν σε μια αθηναϊκή αυλή με κατοίκους ντοστογιεφσκικούς φτωχοδιάβολους ελληνικού Βυθού», στο Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα και στο διήγημα του Φραντς Κάφκα Η αποικία των τιμωρημένων. Όχι. Καθώς είχε διαβάσει στη σειρά της «Εστίας» το μυθιστόρημα Η παλιά αυλή του πεζογράφου και τυπογράφου, πρώτου συζύγου της Ελένης Χατζηαργύρη και, κυρίως, ιδρυτικού μέλους του «Θεάτρου Τέχνης», Κώστα Χατζηαργύρη (γνωστό του έργο, Ο θρύλος του Κωσταντή), το θυμήθηκε όταν έφτασαν στα χέρια του τα άπαικτα θεατρικά του Χατζηαργύρη και πιο συγκεκριμένα ένα τρίπρακτο δράμα με τον ίδιο τίτλο. Η αναλογία των δύο έργων καταγράφτηκε και σε αφιέρωμα του Διαβάζω, όπου βέβαια σημειώθηκε ότι η Αυλή των θαυμάτων ήταν έργο «ωριμότερο, τεχνικότερο και θεατρικά εντελέστερο». Ο Καμπανέλλης είχε δηλώσει έκπληξη και άγνοια για την ομοιότητα και, κατά τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο συνιδρυτής του «Θεάτρου Τέχνης» Χατζηαργύρης είχε υποβάλει το έργο του στον Κουν και δεν το ενέκρινε. Φαίνεται όμως ότι τον γοήτευσε η υπόθεση, η ιδέα και, χωρίς να ειδοποιήσει τον Καμπανέλλη, του ζήτησε να γράψει ένα έργο μ’ αυτό το δεσπόζον σκηνικό». Ομοιότητες άλλες είχε διακρίνει και στην πρεμιέρα της Αυλής, στο «Θέατρο Τέχνης» το 1957, και ο Λέων Κουκούλας, στην Αθηναϊκή: «Θυμίζει τις Σκηνές του δρόμου του Έλμερ Ράις, θυμίζει το Μεγάλο παιχνίδι του Άγγελου Τερζάκη, καθώς και μερικές γνωστές δημιουργίες του σύγχρονου αμερικάνικου θεάτρου (Μίλλερ, Ουίλλιαμς κ.ά.)». (Ιδιαίτερα το έργο του Άρθουρ Μίλλερ Ψηλά από τη γέφυρα ή Από Δευτέρα σε Δευτέρα –αν και εκτυλίσσεται σε συνεργείο αυτοκινήτων και όχι σε αυλή– έργο που γράφτηκε το 1955 και έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λούμετ το 1962). Εντυπωσιακό: Ο Άγγελος Τερζάκης είχε γράψει για την Αυλή, τότε, στο Βήμα, πως στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «διακρίνεις καθαρά νοημοσύνη, επινοητικότητα, φαντασία, παρατηρητικότητα». Η κατακλείδα σε αυτή την ιστορία έρχεται και πάλι από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο: «Εκείνο που κανένας έως σήμερα δεν θέλη-


117

[δ]

σε να δει είναι πως και Η παλιά αυλή «πατάει» επάνω στην αυλή του Παντελή Χορν στο Φιντανάκι και πιο πίσω στους Κούρδους του Γιάννη Καμπύση (19ος αιώνας)». Ιδού λοιπόν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου –και δη κομβικού– που φαίνεται να έχει ανατρέξει σε παλαιότερα πρότυπα ή του έχει αποδοθεί «δάνειο» από ξένα. Η θεατρολογική έρευνα και πολλές κριτικές απόψεις έχουν τοποθετηθεί σε αυτά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Νά ένα ακόμη: Ο Σταθμός του Παύλου Μάτεσι, που έχει συνδεθεί με το έργο Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα του Λουίτζι Πιραντέλλο. Ο Σταθμός του 1964, που διακρίθηκε στον διαγωνισμό του θιάσου «Δωδέκατη Αυλαία», θεωρήθηκε βάση για την Τελετή (1966), πρώτο θεατρικό έργο του Παύλου Μάτεσι, μια μαύρη κωμωδία για «τον καθωσπρεπισμό, τον νεοπλουτισμό και την επίδειξη». Όταν ο πολυμεταφρασμένος στα ξένα συγγραφέας είχε βαλθεί να απομυθοποιεί τον ελληνικό μικροαστισμό. Ειδικά στον Σταθμό του, όμως –που εκτυλίσσεται στην αίθουσα αναμονής ενός επαρχιακού σταθμού, με δύο ήρωες (όπως και στο έργο του Πιραντέλλο), τον Α, έναν επιτυχημένο αστό, και τον Β, έναν διανοούμενο– αποτυπώνει και την τάση απομυθοποίησης του επέκεινα: «Ο θάνατος είπατε; […], τι χάρµα εµπειρία – συµφωνείτε;» Εμφανίζοντας τον θάνατο ως μετουσίωση από μία κατάσταση σε μία άλλη, όπως και στην εμβληματική Τελετή του. Από την άλλη πλευρά, στον πιραντελλικό Άνθρωπο με το λουλούδι στο στόμα (ανεβάστηκε, προσφάτως, το 2012, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο), κυρίως φόντο είναι επίσης ένας σιδηροδρομικός σταθμός και οι ήρωες είναι αντίστοιχα δύο. Στο έργο, ένας πωλητής διπλώνοντας αριστοτεχνικά ένα πακέτο, «ξεδιπλώνει» τη μοναδικότητα της ομορφιάς της ζωής. Στον αντίποδα της μυθοποίησης του επέκεινα. Και φυσικά στον αντίποδα του θανάτου. Έχει δε αυτός ο Πιραντέλλο εμφανή ίχνη από «δάνεια» σε ανάλογα έργα των Όσκαρ Ουάιλντ και Ευγένιου Ιονέσκο. Μάτεσις και Πιραντέλλο συμφωνούν ή συμπίπτουν σ’ ένα βασικό στοιχείο: Καθώς ένας άνθρωπος προσεγγίζει τον θάνατο, έρχεται πιο κοντά στη ζωή.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

118

Άλλωστε, κάποιοι αποδίδουν τουλάχιστον «νοηματική ταυτοσημία» στον Ματωμένο γάμο, όχι μόνο με το Νυφιάτικο τραγούδι, αλλά και στο Κορίτσι για παντρειά του Ευγένιου Ιονέσκο και στο Προξενιό της Αντιγόνης του Βασίλη Ζιώγα. Τόσο ο αριθμός των χαρακτήρων, όσο ο χώρος και ο χρόνος στη σκηνική εκδοχή και τη δραματική διάσταση, έχουν αναλογίες. Όσο και ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν στο Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ με τον Πέτρο και τον Παύλο στους Νταντάδες του Γιώργου Σκούρτη (με χαρακτήρες εμπνευσμένους από το Θέατρο Σκιών, αλλά και το 1984 του Τζορτζ Όργουελ – έργο που επίσης πρωτοανεβάστηκε στο «Θέατρο Τέχνης»). Ο Ματωμένος γάμος του Λόρκα, πάντως, παρακολουθεί την προετοιμασία στο σπίτι της νύφης και του γαμπρού και, στο τέλος, στην ύπαιθρο, το κυνηγητό παράνομων φυγάδων. Αυτό το τελευταίο το βρίσκουμε και στο Νυφιάτικο τραγούδι του Νότη Περγιάλη, ενώ το πρώτο μέρος, της προετοιμασίας για τον γάμο, συμπίπτει με τον Χορό πάνω στα στάχυα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μια και αναφερθήκαμε δε στον Μπέκετ και τον Γκοντό, να σημειώσουμε ότι και στοιχεία από το δικό του Τέλος του παιχνιδιού έχουν ανιχνευθεί από μελετητές στο έργο Πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας του Μάριου Ποντίκα. Ανάλογος εμφανίζεται και ο τόπος δράσης στην Ιστορία ενός ζωολογικού κήπου του Έντουαρντ Άλμπι (με τη συνάντηση δύο ανδρών) από τη μία και στο Ένα παράξενο απόγευμα του Αντώνη Δωριάδη (πρόσφατα ανεβάστηκε από τον «Θεατρικό Περίπλου», το 2016) από την άλλη. Έργο που εστιάζει –αντίστοιχα– στην τυχαία συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας, κατά την Επταετία, και στην συζήτησή τους που οδηγεί σε κάθαρση και έχει εκτιμηθεί και ως «κραυγή ενάντια στο φασισμό». Βέβαια, το ζευγάρι του Δωριάδη φεύγει στο φινάλε μαζί, ενώ ο ένας από τους χαρακτήρες του Άλμπι οδηγείται στον θάνατο.


119

[δ]

Δεν είναι λίγοι οι θεατρικοί χαρακτήρες στη σύγχρονη ελληνική θεατρική δραματουργία που συμπίπτουν ή θυμίζουν ανάλογους του ξένου ρεπερτορίου, με ανάλογη πλοκή στον μύθο. Ως παράδειγμα εδώ έχει κατατεθεί από τη μία Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Φρήντριχ Ντύρενματ και από την άλλη Η επιστροφή του ευεργέτη του Βαγγέλη Γκούφα (που παραστάθηκε το 1983, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, για «Το θέατρο στην ΕΡΤ»). Αν και στο πρώτο η εκατομμυριούχος πλέον Κλερ Ζαχανασιάν επιστρέφει για να εκδικηθεί τη μικρή κοινωνία που κάποτε την πλήγωσε, καθιστώντας την οικονομικά υποχείριό της, ενώ στον Ευεργέτη ο δωσίλογος πρώην συνεργάτης των Γερμανών γίνεται στόχος (αποτυχημένης) δολοφονικής απόπειρας από έναν πατέρα στον οποίο είχε στερήσει τον γιο του. Να προσθέσουμε, βεβαίως, εδώ ότι ύστερα από τις αρχικές ομοιότητες που έχουν πιστωθεί σε αρκετά έργα, η δημιουργική ανάπτυξη της πλοκής αποκλίνει από εκείνο που μπορεί να έχει θεωρηθεί ως πρότυπο σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στο Νυφιάτικο τραγούδι του Περγιάλη βλέπουμε την ανάπτυξη να οδηγεί και να εστιάζει στο ζήτημα της αποκατάστασης της τιμής για τα αδέλφια, που θεωρούν ότι ατιμάστηκαν από την αδελφή τους, ενώ στον Ματωμένο γάμο ο γαμπρός είναι το θύμα της απαγωγής της νύφης από τον πρώην εραστή της. Ανάλογος χώρος και ανάλογη τεχνική, θέατρο εν θεάτρω, έχει αποδοθεί στα Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε αντιδιαστολή ή αντιπαράθεση προς την Πρόβα του Γιώργου Αρμένη. Στο πιραντελλικό έργο όμως έχουμε την ψυχαναλυτική ψαύση τραυμάτων του παρελθόντος, ενώ η Πρόβα φωτίζει τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που, στην ελληνική περιφέρεια, καθορίζουν συμπεριφορές, κάποτε και στερεότυπα. Νά και άλλο ένα κοινό και, παράλληλα, τόσο διαφορετικό. Ιδεολογικό, εδώ. Άλλωστε, το (αμερικανικό) όνειρο, η μοίρα των μι-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

120

κροαστών, τα κοινωνικά αδιέξοδα και οι αλλοτριωτικοί μηχανισμοί του Συστήματος, στοιχεία βασικά σε έργα των Άρθουρ Μίλλερ, Θόρντον Ουάιλντερ και Τενεσί Ουίλλιαμς, έχουν εκτιμηθεί –κυρίως από τον Θεόδωρο Γραμματά– ως πρότυπα και για το μεταπολεμικό ελληνικό θέατρο. Ας μην παραλείψουμε ότι παρόμοια ατμόσφαιρα έχει, κατά καιρούς, αποδοθεί στα έργα του Τενεσί Ουίλλιαμς και στα πρώιμα έργα του Δημήτρη Κεχαΐδη, Παιχνίδια στις αλυκές και Μακρινό λυπητερό τραγούδι. Αν το θέατρο είναι, όμως, μόνο ζήτημα ατμόσφαιρας και μύθου, μπορεί να σταθούμε, στείρα, στα «δάνεια» και τα προϋπάρχοντα πρότυπα για την έκρηξη δημιουργίας και, κυρίως, κοινωνικής κριτικής που χαρακτήρισε το μεταπολεμικό, σύγχρονο, ελληνικό θεατρικό έργο. Όμως το θέατρο είναι πολλά περισσότερα. Και κυρίως η δημιουργική ανάπτυξη των ίδιων των μύθων. Η μεταλλαγή της ατμόσφαιρας. Η σκηνική προσαρμογή των χαρακτήρων. Η εμβάθυνση στην ψυχοσύνθεσή τους. Ή στο παρελθόν τους. Και εκεί μόνον –ή κυρίως– διαφορετικότητες και μοναδικότητες, δημιουργικές, μπορεί να εντοπίσει κάποιος. Και, όπως έλεγε ο μεγάλος Κονσταντίν Στανισλάβσκι, η ουσία στην τεχνική της θεατρικής πράξης (και δημιουργίας, θα προσθέταμε) είναι «να αγαπήσουμε την Τέχνη μέσα μας και όχι τον εαυτό μας μέσα στην Τέχνη». Ή, μήπως, το αντίθετο;


121


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

122

«ΜΑΤΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΛΕΦΑΡΑ»*1: Η ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ Οι αξιοσημείωτες περιπτώσεις της Γλυκερίας Μπασδέκη, του Λεωνίδα Προυσαλίδη και της Σοφίας Καψούρου ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

* Φράση από την Έρημη χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ σε μετάφραση Γ. Σεφέρη (εκδ. Ίκαρος).


123

Υπάρχει ποιητικότητα στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία; Οι περισσότεροι, και σίγουρα οι σπουδαιότεροι, από τους μεταπολεμικούς θεατρικούς συγγραφείς της Ελλάδας απαρνήθηκαν κατά καιρούς τον ρεαλισμό και κατέθεσαν τις αγωνίες τους μέσα από την αλληγορία, το παράλογο, το ψυχογράφημα (Καμπανέλλης, Αναγνωστάκη, Μάτεσις, Διαλεγμένος, Μουρσελάς, Ποντίκας). Άλλοι στράφηκαν στην εξερεύνηση του χάους μέσα από την «απομαγνητοφώνηση» του καθημερινού λόγου (Σκούρτης, Ευθυμιάδης, Διαλεγμένος), ενώ άλλοι επέλεξαν την επανάγνωση των μύθων και των ψυχαναλυτικών θεωριών δίνοντας έμφαση στη ρυθμικότητα και την εμμονική επαναληπτικότητα του λόγου (Δημητριάδης). Από τους συγγραφείς που αναδύθηκαν δυναμικά τα τελευταία χρόνια, τρεις ειδικότερα, η Γλυκερία Μπασδέκη, ο Λεωνίδας Προυσαλίδης και η Σοφία Καψούρου, εξερευνούν με ιδιαίτερο ζήλο την ποιητική διάσταση της δραματουργίας: δίνουν έμφαση στην πλαστικότητα και τη μουσικότητα της γραφής, ενώ συνδιαλέγονται τόσο με την ελληνική λογοτεχνική παράδοση, όσο και με τα ζητούμενα του μοντερνισμού και του μεταμοντερνισμού. Η Σοφία Καψούρου μοιάζει να ειδικεύεται στην ποιητική βιογραφία: και τα τρία θεατρικά έργα της εμπνέονται από τις ζωές ιστορικών προσώπων, κυρίως καλλιτεχνών, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των οποίων ζωντανεύουν μέσα από μια πράξη φανταστικής ταύτισης. Μετά τις Ερωμένες στον καμβά (2011) και το Σούμαν (2017), η νεαρή συγγραφέας, στο τελευταίο και πιο ώριμο έργο της με τίτλο Η Σέξτον και τα Κογιότ (2018), αντλεί υλικό από τη ζωή και το έργο της γνωστής αμερικανίδας ποιήτριας Αν Σέξτον. Βραβευμένη με Πούλιτζερ το 1967, η Σέξτον έπασχε από διπολική διαταραχή και αφαίρεσε τη ζωή της σε ηλικία σαράντα έξι ετών. Ρομαντισμός

και

φεμινι-

σμός, το άχθος του φύλου και του έρωτα, αναδύονται εδώ μέσα από

φράσεις

ελλειπτικές,

λογοπαίγνια, απρόσμενα ζευγαρώματα, σουρεαλιστικές εικόνες,


124

H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

λεκτικά σφυροκοπήματα. που

Γυναίκες

ζευγαρώνουν

με

γαρδένιες και μετά αυτοκτονούν, κορίτσια που γίνονται χταπόδια και ξεγλιστρούν, η Άννα που ήτανε τρελή, που αγαπούσε τις ρωγμές κι είχε τρεις καρδιές, που δεν ήξερε να ράβει κουμπιά αλλά μόνο να γράφει και να σπαρταρά… Ο χρόνος ελαστικοποιείται, ο χώρος είναι ένα «άσπρο κελί» με τοίχους που σπάνε από την υγρασία, επειδή έχουνε λεπτό δέρμα. Δεν υπάρχει θυμός, όμως. Όλα είναι συντελεσμένα και το μελάνι έχει πλέον στεγνώσει. Το θέατρο της μνήμης παίζεται από απόσταση, σαν ηχώ, σαν παράξενο παιχνίδι ρόλων με στολές και κογιοτοκεφαλές. Τραύματα, θραύσματα, η γυναικεία κατάσταση, η αθεράπευτη ευαισθησία που αυτοδηλητηριάζεται εσαεί, μετατρέποντας την οδύνη σε αυτοσαρκασμό: – Κυρία Σέξτον, γιατί γράφετε; – Γιατί μ’ αρέσει να πεθαίνω λίγο… Ο κόσμος του Λεωνίδα Προυσαλίδη είναι εκ πρώτης όψεως πιο «κανονικός»: έχει ήρωες, πλοκή, εξέλιξη. Κι όμως: H πλοκή οδηγεί σε αδιέξοδο, η εξέλιξη είναι κυρίως εσωτερική, αδιόρατη. Όσο για τους ήρωες, αυτοί δεν έχουν πουθενά να πάνε και τίποτα να περιμένουν, μοιάζουν ανθρώπινα ερείπια που μας μιλάνε μπροστά από τον ανοιχτό τάφο τους. Ζωές ακυρωμένες από φόβο, από δειλία, από πάθος. Οι δίδυμοι αδελφοί Ορέστης και Βασίλης, «κομψοί άνδρες περασμένης ηλικίας», ήρωες στο τρίτο έργο του Προυσαλίδη με τίτλο Από τη σιωπή ως την άνοιξη (2016), ζούνε κι αυτοί στη ζώνη του υπαρξιακού λυκόφωτος. Όταν εμφανίζεται η λαμπερή, απελπισμένη Ηλέκτρα, φαντάζονται στιγμιαία ότι μπορούν να κλέψουν από το πάθος της, να ρουφήξουν από το νεανικό αίμα της: «Χωρίς αυτή είμαι σ’ ένα κλουβί τσιμεντένιο, ίσα-ίσα στα μέτρα μου, και παίρνω ανάσες να μη μου τελειώσει το οξυγόνο», λέει ο Βασίλης στον αδελφό του, «μα θα μου τελειώσει, θα μου τελειώσει, θα μου τελειώσει και θα πεθάνω, Ορέστη, θα πεθάνουμε».


125

[δ]

Η συγγένεια με το μπεκετικό σύμπαν αναδύεται αισθητή, ο χώρος όμως δεν είναι το σύνηθες μπεκετικό no man’s land: η Έλλη Λαμπέτη, το Κεντρικόν, η καρυδόπιτα της μαμάς, η Ελενίτσα, η διατηρητέα μονοκατοικία, οι άριες της Κάλλας, όλα συνθέτουν το εγχώριο αστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δίδυμοι ασφυκτιούν και αργοσβήνουν. Αναζητώντας, όπως το έθεσε ο Αλμπέρ Καμύ, «καθαρότητα και νόημα σε έναν κόσμο που δεν προσφέρει τίποτε από τα δύο», ορισμένοι άνθρωποι δεν τα βρίσκουν ποτέ. Γίνονται απλώς οι καλύτεροι θεατές. «Εμείς σωπάσαμε… γεννηθήκαμε και σωπάσαμε… δεν είπαμε κουβέντα», λέει ο Βασίλης σε έναν σπαρακτικό απολογισμό. Ένας άνθρωπος ή δύο; Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, οι ρυθμοί τους συντονίζονται, το συντακτικό και το λεξιλόγιό τους εναρμονίζονται, γεννώντας τη μουσικότητα των ελλειπτικών ερωταποκρίσεων, των κοφτών φράσεων και των παύσεων. Το ιδιάζον, φίνο χιούμορ ξεγελά ελαφρά τη μοναξιά. Οι αδέξιοι δίδυμοι γερο-μάγοι που αναμένουν τη Χιονάτη για να της προσφέρουν κέικ με άχνη-δηλητήριο, έχουν ζήσει τόσον καιρό απομονωμένοι ώστε πλέον επικοινωνούν επιτυχώς μόνο με τους νεκρούς – τις φωνές των δικών τους που δεν έφυγαν ποτέ από το πατρικό σπίτι. Στο τέλος του έργου, ο Βασίλης κι ο Ορέστης θα γίνουν και αυτοί φωνές και θα ξεχυθούν στο σκοτάδι ανεμίζοντας όπως οι κουρτίνες της φωτισμένης μονοκατοικίας τους. Οι νεκροί ζούνε μέσα μας, έξω μας, μας παραμονεύουν, μας τυραννούν. Χτυπούν συνέχεια την πόρτα της Γλυκερίας Μπασδέκη. Η Στέλλα του Καμπανέλλη και του Κακογιάννη επιστρέφει για να μαχαιρωθεί ξανά στο Στέλλα Travel – η γη της απαγγελίας (2013). Η Ραμόνα σώζει την αδερφή της από τον μαύρο δράκο και παίρνει το λεωφορείο για τον Κάτω Κόσμο, στο Ραμόνα Travel – η γη της καλοσύνης (2014). Η Κερένια, το κακορίζικο μωρό με τις δυο μάνες, στέκεται ενώπιόν μας κι υπόσχεται να ξανάρθει λαμπερό και όμορφο στο Αχ! (2015). H Aρετή ταξιδεύει καλπάζοντας


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

126

από τη χώρα Του Νεκρού Αδερφού και ξυπνάει σ’ ένα συνοικιακό κομμωτήριο της Καβάλας στο Donna Abbandonata ή: Πολύ με στενοχωρήσατε, κύριε Γιώργο μου (2014). Οι λυγμοί που έμειναν καρφωμένοι στα πνευμόνια αποδεικνύονται πιο δυνατοί από τον χρόνο. Οι ήρωες της Μπασδέκη επανέρχονται ξανά και ξανά, πνεύματα ορφανά, καταραμένα που ζητούν γαλήνη και δεν τη βρίσκουν. Αιώνια θα αναπαριστούν τα κρίματά τους στις πίστες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Τι κι αν τους χώσουνε βελόνια στο μυαλό, τι κι αν τους στρίψουνε μαχαίρια στο πλευρό, τι κι αν μυρίζουν οι μασχάλες τους λιβάνι. Αυτοί θα μιλάνε, θα τραγουδάνε και θα φλέγονται, όσο υπάρχουν άνθρωποι να τους ακούν και να μοιράζονται την ιστορία τους. Η λαχτάρα της μεταμόρφωσης, της επαναφοράς, της δικαίωσης, θα τους κρατάει άγρυπνους εσαεί: «κι είπα, αστραφτερό και νέο θα γυρίσω, μάνα / δε θα’ μαι σκατοπρόσωπο, θα λάμπω», λέει το μαυριδερό μωρό της Λιόλιας στον άκρως συγκινητικό μονόλογό του. Το θέατρο της Μπασδέκη δίνει φωνή στους νεκρούς ξαναδιαβάζοντάς τους. Μέσ’ από ένα «ύστατο ιερατικό remix» (φράση δική της) διατρέχει τις εποχές και επανερμηνεύει τα σύμβολα, τα ακούσματα, τα κείμενα του ελληνικού πολιτισμού: κοκορολαλήματα, ψαλμωδίες και μοιρολόγια· ανθρωποθυσίες, γκάιντες, απέθαντοι· η Βέμπο, ο Χρηστομάνος, ο Διονύσιος Σολωμός και τα οράματα του Λάμπρου. Ένα ματωμένο πουκάμισο, το σφουγγάρι της Σταύρωσης και η τσάντα με το σλόγκαν Paradise Travel. Θεατρικά έργα που αποτυπώνονται με την ισχύ και την υφή δημοτικών τραγουδιών. Το χαμηλό μπλέκεται με το υψηλό, το ευτελές με το θείο, η καθομιλουμένη με την ποίηση, υψώνοντας ένα όμορφο βουνό «θρησκευόμενου» ρομαντισμού. Η γλώσσα αισθησιακή, χορταστική, ρέει στραφταλίζοντας από το στόμα των νεαρών σαντέζ, που αγιοποιούνται μέσα απ’ τα μαρτύρια του έρωτα. Το υπερφυσικό εισβάλλει στο φυσικό, το μαγικό στο καθημερινό. Το μεταμοντέρνο αποκτά μεταφυσική διάσταση, δεν


127

[δ]

είναι η συνήθης αποδόμηση ή παρωδία κλασικών κειμένων τα οποία κάποιος έσπασε και ξανακόλλησε κατά το δοκούν, αλλά η ανάστασή τους μέσα από μια πράξη συγγραφικής πίστης: «όλα τα σπασμένα» της συλλογικής μας μνήμης, που η συγγραφέας τα συγκόλλησε με περισσή μαεστρία και αγάπη σε μια νέα, θαυμαστή, αυτόνομη, σημερινή οντότητα. Τρεις συγγραφείς, τρεις κόσμοι: Νυχτερινά τοπία του νου και της ψυχής, όπου το ορατό συνεργεί με το αόρατο. Αγάπη των λέξεων, αλλά προπαντός ποιητική σύλληψη και υποβλητική ατμόσφαιρα, στην κόψη του πραγματικού. Το δράμα ως κύκνειο άσμα, όταν οι ήρωες αγγίζουν την όχθη του θανάτου και μας χαιρετούν. Ο χρόνος διαστέλλεται, οι φωνές των νεκρών ακούγονται επιτέλους καθαρά.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η

ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ –ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

128


129

Ο ιστορικός χρόνος βρίσκεται πάντα σε ροή και όπως δεν είναι εύκολο να οριστούν με ακρίβεια οι λογοτεχνικές γενιές, ομοίως τεχνητή είναι η κατηγοριοποίηση της καλλιτεχνικής παραγωγής (κάθε είδους) ανά δεκαετίες. Εν προκειμένω η προσπάθεια να εξετάσουμε ως ξεχωριστό κεφάλαιο τη θεατρική γραφή από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και τις μέρες μας προσκρούει κατά πρώτον στους συγγραφείς που ξεκίνησαν να γράφουν τη δεκαετία του ’60 και του ’70 αλλά εξακολούθησαν ή εξακολουθούν να γράφουν τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Η Λούλα Αναγνωστάκη, για να αναφερθώ σε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις συγγραφέων, έγραψε τη Διανυκτέρευση το 1965 και το Σ’ εσάς που με ακούτε το 2003. Ο Δημήτρης Δημητριάδης έγραψε την Τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά το 1968 αλλά μέσα στο 2017 εκδόθηκαν τρία έργα του (Η άνθρωπος, ο Θερισμός και Ο γύρος του κόμπου) – μάλιστα τα θεατρικά του προσελκύουν τα τελευταία χρόνια έντονα το ενδιαφέρον καλλιτεχνών και ομάδων της νεότερης γενιάς, μάλλον συχνότερα απ’ όλων των άλλων συγγραφέων της (ηλικιακής) γενιάς του. Ο Γιώργος Σκούρτης έγραψε τους Νταντάδες το 1970 αλλά το τελευταίο έργο του, Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο, το 2013. Ο Μάριος Ποντίκας πρωτοεμφανίστηκε με το Η πανοραμική θέα μιας νυκτερινής εργασίας το 1971 αλλά το τελευταίο έργο του, το Χλιμίντρισμα, είναι του 2011. Ο Ανδρέας Στάικος έγραψε το πρώτο έργο του (Δαίδαλος) το 1971 και την Ναπολεοντία το 2007. Ο Γιώργος Διαλεγμένος έγραψε το Χάσαμε τη θεία στοπ το 1975 και το τελευταίο έργο του, το Bella Venezia, τo 2005.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

130

Υπάρχουν συγγραφείς που άργησαν να γράψουν θέατρο όπως η Μαρία Ευσταθιάδη (τα επτά θεατρικά της εκδόθηκαν από το 2002 έως το 2013) και άλλοι, νεότεροι ηλικιακά, που ακολουθούν τους συμβατικούς κανόνες (και εδώ ο προσδιορισμός δεν χρησιμοποιείται με αρνητικό πρόσημο) ή μορφές και τρόπους οικείους στη μεταπολεμική θεατρική γραφή. Ο Παναγιώτης Μέντης, η Λεία Βιτάλη, ο Βασίλης Κατσικονούρης, οι Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, ο Σάκης Σερέφας, ο Θανάσης Τριαρίδης, ο Ανδρέας Φλουράκης, ο Γιάννης Μαυριτσάκης και οι υπόλοιποι συγγραφείς που έχουν ήδη ξεχωρίσει (κατατοπιστική παρουσίαση στην ιστοσελίδα www.greek-theatre.gr), διαμορφώνουν ένα πολυφωνικό τοπίο όπου θέματα και τρόποι, γλώσσα, ύφος και τεχνοτροπία, ποικίλλουν. Ο ίδιος συγγραφέας μπορεί να υιοθετεί σ’ ένα έργο του μία «συντηρητική» δομή και σε ένα άλλο να ακολουθεί μοντέρνες ή και μεταμοντέρνες φόρμες. Πέραν αξιολογικών κρίσεων, υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς με ιδιαίτερο ύφος, των οποίων τα έργα θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν ως πιο αντιπροσωπευτικά του «μεταμοντερνιστικού» τρόπου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις εξ αυτών εμπλέκονται και με άλλες ιδιότητες στο θεατρικό γεγονός (σκηνοθέτες, ηθοποιοί) και η τέταρτη έγραψε θέατρο σε συνεργασία με συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Ο λόγος για την Έλενα Πέγκα, τη Λένα Κιτσοπούλου, τον Μανώλη Τσίπο και τη Γλυκερία Μπασδέκη.


131

[δ]

Η εργογραφία της Πέγκα εκκινεί αρχές της δεκαετίας του ’90 και αρκετά έργα της βρίσκονται σ’ έναν απολύτως σύγχρονο διάλογο με έργα άλλων συγγραφέων (όχι απαραιτήτως θεατρικών) αλλά και δημιουργών από άλλους χώρους (Κέτε Κόλβιτς, Κώστας Γιαννίδης, Νelly’s), με αρχαιοελληνικούς μύθους και παραμύθια. Η Λένα Κιτσοπούλου γράφει με σαφή διάθεση να φέρει στο φως, με πνεύμα ειρωνικό και χιούμορ καυστικό, στρεβλώσεις και κακώς κείμενα της ζωής μας σε κοινωνικό, προσωπικό, ιδεολογικό επίπεδο – ενίοτε χρησιμοποιώντας «πρόσωπα» όπως η Κοκκινοσκουφίτσα ή ο Αθανάσιος Διάκος, το συμβολικό βάρος των οποίων προκαλεί εκρηκτικές νέες ερμηνείες, αν τοποθετηθούν σε απροσδόκητο και ανοίκειο πλαίσιο. Η γραφή του Μανώλη Τσίπου, με διάφορες διακειμενικές αναφορές, είναι προσανατολισμένη στον τρόπο της περφόρμανς, και δη των περφόρμανς της ομάδας «Νοva Melancholía», στην οποία συμμετείχε και ως περφόρμερ ο ίδιος. Στην περίπτωσή του διαπιστώνουμε καθαρά ότι τα σκηνικά κείμενα των περφόρμανς, όντας τόσο άμεσα και οργανικά συνδεδεμένα με τους συντελεστές της παράστασης από την οποία προέκυψαν ή για την οποία γράφτηκαν, δύσκολα μπορούν να παρουσιαστούν από άλλους καλλιτέχνες σε νέες προσεγγίσεις. Της Γλυκερίας Μπασδέκη η γραφή είναι απολύτως προσωπική, με ποιητική ευαισθησία, ανατρεπτικό βλέμμα στην «πραγματικότητα» και λοξή ματιά στους κάθε λογής μύθους (μπορεί να είναι η Στέλλα της Μερκούρη από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη) ή η Ηλέκτρα των


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

132

τραγικών ή σε διάλογο με συγγραφείς (όπως ο Χρηστομάνος, ο Χειμωνάς, ο Μάτεσις), λογοτεχνικά πρόσωπα ή κείμενά τους. Ποιήτρια προτού αρχίσει να γράφει θέατρο, η Μπασδέκη κατά δήλωσή της οφείλει την ενασχόληση με τη θεατρική γραφή στο σκηνοθέτη (και άλλοτε εικαστικό) Γιάννη Σκουρλέτη. Ειδική περίπτωση αποτελεί και ο Ευθύμης Φιλίππου, που πρώτα γνωρίσαμε ως σεναριογράφο των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου (και άλλων κινηματογραφιστών του λεγόμενου «greek weird cinema», όπως η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη και ο Μπάμπης Μακρίδης) και μετά από τα θεατρικά έργα του που παρουσίασε η ομάδα «Vasistas» της Αργυρώς Χιώτη (Αίματα, 2014, Απολογίες 4&5 και Διάφορες επιλογές Πέτρος, 2016). Το τελευταίο έργο του, με τίτλο Ρομπ/Rob, σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Καραντζάς (2018). Η ποικιλότητα της σύγχρονης θεατρικής γραφής από τη δεκαετία του ’90 κι εξής συνδέεται με τις μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν στη θεατρική αγορά (της πρωτεύουσας, εννοείται). Οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέατρα και ομάδες οδήγησαν συν τω χρόνω σε μία άνευ προηγουμένου μεγέθυνση της θεατρικής αγοράς. Πλήθος νέων θεατρικών χώρων άνοιξαν. Και καθώς το ανέβασμα πολλών παραστάσεων στο ίδιο θέατρο, κατά τη διάρκεια μίας σεζόν, αποτελούσε κριτήριο για μεγαλύτερο ποσό επιχορήγησης, μέσα στα χρόνια και μέχρι το 2011 (οπότε, λόγω κρίσης, σταμάτησαν να δίνονται επιχορηγήσεις, έως και το 2017 που δόθηκαν ξανά), ήταν εμφανής η ανάγκη για ολοένα περισσότερα έργα. Περισσότερα έργα μεν, αλλά που να μην απαιτούν μεγάλο κόστος παραγωγής – γι’ αυτό τα περισσότερα ελληνικά έργα που γράφτηκαν την περίοδο που εξετάζουμε είναι ολιγοπρόσωπα και οι συγγραφείς υπήρξαν ιδιαιτέρως παραγωγικοί στους μονολόγους. Οι μονόλογοι ως είδος χρήζουν ειδικής εξέτασης γιατί προσιδιάζουν στη λογοτεχνική αφήγηση αλλά μας οδηγούν ευθέως σ’ ένα άλλο αξιοπρόσεκτο κεφάλαιο των ελληνικών


133

[δ]

«έργων» της εξεταζόμενης περιόδου: τα διασκευασμένα για τη σκηνή λογοτεχνικά κείμενα. Πολλοί μονόλογοι προέκυψαν από διηγήματα, παραμύθια, νουβέλες, ποιητικές συνθέσεις ή διασκευές μυθιστορημάτων. Ενδεικτική, και όχι εξαντλητική, είναι η λίστα ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων που παρουσιάζονται τη φετινή σεζόν (2017-18): Διηγήματα του Παπαδιαμάντη (τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις), το μυθιστόρημα Η αγάπη άργησε μια μέρα και η νουβέλα Θρόνος-Αντίκα της Λιλής Ζωγράφου, Ακυβέρνητες Πολιτείες του Τσίρκα, Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη, Ανάμισης Ντενεκές του Γιάννη Μακριδάκη, Ελένη και Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου (δύο διαφορετικές παραστάσεις), Ο Ζητιάνος του Καρκαβίτσα, Το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου, Η κυρία Κούλα του Μένη Κουμανταρέα, Μαράν Αθά του Θωμά Ψύρρα, Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεωργίου Βιζυηνού, Μπολιβάρ του Νίκου Εγγονόπουλου, Το Παράπονο του Νεκροθάπτου του Ροΐδη, Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη του Θανάση Βαλτινού, Ψυχή στα μανταλάκια (παράσταση βασισμένη στις συλλογές διηγημάτων της Ιωάννας Καρυστιάνη Η κυρία Κατάκη και Καιρός Σκεπτικός), Έξω χιονίζει, νουβέλα του Σάκη Σερέφα, Η Ωραία του Πέραν, (βασισμένη στο δημοφιλές ερωτικό ρομάντσο του 1920). Στις παραστάσεις που βασίζονται σε αμιγώς λογοτεχνικά κείμενα, θα μπορούσαν να προστεθούν δύο παραστάσεις βασισμένες σε ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, ο μονόλογος της Άννας Κοκκίνου Ο Παπαγάλος μου (αυτοβιογραφικό κείμενο που έγραψε η Σοφία Τρικούπη, αδελφή του σημαντικού Έλληνα πολιτικού του 19ου αι.), και Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω, κοινωνιολογικό σατιρικό κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση που ερμηνεύεται ως μονόλογος από τον Χάρη Φλέουρα. Η σκηνή «σηκώνει» τα πάντα: από ιστορικά κείμενα και μαρτυρίες έως κόμικ, όταν οι παραστάσεις προέρχονται και στηρίζονται από καλλιτέχνες με ταλέντο, σοβαρότητα και γνώση.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

134

Πολλά ζητήματα θίγει η μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων στη σκηνή. Πρώτα απ’ όλα αναφορικά με τη σχέση συγγραφέα και διασκευαστή, όπως και του πρωτοτύπου με το σκηνικό κείμενο. Αν εστιάσουμε, για παράδειγμα, στις τέσσερις παραστάσεις που φέτος μεταφέρουν στη σκηνή διηγήματα του Παπαδιαμάντη, θα δούμε ότι άλλοτε ερμηνεύονται αυτούσια (η ερμηνεία των διηγημάτων Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης και Ο Αειπλάνητος από τον Άρη Ρέτσο), άλλοτε δημιουργείται νέα σκηνική σύνθεση – όπως η παράσταση Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη του Πέτρου Ζούλια, της οποίας το σκηνικό κείμενο συντίθεται από παπαδιαμαντικά διηγήματα. Σ’ αυτή την περίπτωση το νέο σκηνικό κείμενο υπογράφει ο σκηνοθέτης: υπογράφει δηλαδή τη διασκευή των παπαδιαμαντικών κειμένων και τη σύνθεσή τους για την παράστασή του. Τα όρια είναι ευαίσθητα και ασαφή αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε καταξιωμένο λογοτεχνικό έργο, το πρωτότυπο δεν απειλείται. Η περίπτωση της τριλογίας του Τσίρκα Ακυβέρνητες Πολιτείες θίγει ένα άλλο ζήτημα, ως προς το περιεχόμενο του λογοτεχνικού κειμένου και τι απ’ αυτό απομένει όταν το πολυσέλιδο αφήγημα μετατρέπεται σε σκηνική πράξη δύο ωρών. Ο Γιάννης Λεοντάρης, σκηνοθέτης της Αριάγνης, του β΄ μέρους της τριλογίας του Τσίρκα, στο σκηνοθετικό σημείωμά του παραδέχεται το αυτονόητο: «Όταν δέχεσαι να μετατρέψεις ένα εμβληματικό κείμενο-ποταμό 350 σελίδων σε θεατρικό κείμενο 80 σελίδων, ήδη το έχεις προδώσει. […] Το σημαντικό δεν είναι να δώσεις διαπιστευτήρια “πίστης” στο κείμενο του Τσίρκα αλλά να αυθαιρετήσεις δημιουργικά, με απόλυτο σεβασμό στην ποιητική του και την ιδεολογία του». Στις περιπτώσεις αυτές, και ενώ διατηρείται το όνομα του συγγραφέα δίπλα στον τίτλο,


135

[δ]

το σκηνικό κείμενο μπορεί να διαφέρει καίρια από το πρωτότυπο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες και το όραμα της συγκεκριμένης σκηνοθετικής προσέγγισης. Το άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι τι διασώζεται στη σκηνική πράξη από την ιδιαίτερη γλώσσα και το ύφος συγκεκριμένων συγγραφέων, των οποίων η λογοτεχνική αξία αφορά το όλον μορφής-γλώσσας-περιεχομένου. Στις πιο επιτυχημένες εκδοχές οι σκηνικές διασκευές επιτρέπουν να αναδειχθούν στοιχεία αρετών και ιδιαιτεροτήτων που ο θεατής θα απολαύσει (στην περίπτωση που δεν γνωρίζει το πρωτότυπο) σε δεύτερη φάση, όταν, ως αναγνώστης πια, θα πιάσει το βιβλίο στα χέρια του. Το ερώτημα που, αν και κρίσιμο, δεν μπορεί να απαντηθεί εδώ παρά πολύ σύντομα είναι για ποιους λόγους οι καλλιτέχνες του θεάτρου στρέφονται στη λογοτεχνία. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για αντίδραση σε ένα μεγάλο όγκο έργων των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, που επιδίωξαν τη ρήξη με το Νόημα-που-δεν-υπάρχει. Το Θέατρο του Παραλόγου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της θεατρικής γραφής, με έργα που έχουν ενδιαφέρον μόνο ζωντανεμένα στη σκηνή. Η εποχή της δραματικής λογοτεχνίας, με ποιότητα λόγου τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται η αναγνωστική απόλαυση, είχε παρέλθει. Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αι., ωστόσο, οι συνθήκες και τα αιτήματα είναι διαφορετικά. Πλέον οι καλλιτέχνες που δεν ενδιαφέρονται για τον λόγο ασχολούνται με το σωματικό θέατρο ή με μεικτά παραστατικά είδη όπου λόγος μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν αποτελεί το κυρίαρχο «υλικό». Η έκπτωση της ποιότητας του αμιγώς θεατρικού λόγου προκάλεσε την ανάγκη ν’ ακουστεί στη σκηνή λόγος


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

136

υψηλής ποιότητας. Ίσως γι’ αυτό οι θεατρικοί δημιουργοί στράφηκαν στον πλούτο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και μάλιστα σε λογοτεχνικά έργα που ανήκουν σε εποχές πολύ απομακρυσμένες ως προς τις πολιτισμικές συνθήκες και την κουλτούρα από τη δική μας. Κι όμως η (μεγάλη) λογοτεχνία, αν και παλιό «υλικό», λειτούργησε σαν εξαιρετικά γόνιμο και ανοιχτό πεδίο οδηγώντας σε παραστάσεις όπου μπορούν να συνυπάρχουν ο λόγος με σύγχρονους ερμηνευτικούς τρόπους (με την περφόρμανς, το θέατρο-ντοκουμέντο, το μουσικό θέατρο κ.ά.). Ο λογοτεχνικός λόγος εμπεριέχει το πλήθος των πιθανών ερμηνειών του. Η διασκευή είναι προϊόν συγκεκριμένης κάθε φορά δυναμικής, άμεσα συνδεδεμένη με τις προθέσεις και τις δυνατότητες σκηνοθέτη και ερμηνευτών. Ανάλογα με το τι θα επιλέξουν να αναδείξουν από το πλούσιο σε ιδέες, αισθήματα και καταστάσεις αφηγηματικό υλικό, το σκηνικό κείμενο που προκύπτει από το ίδιο λογοτεχνικό έργο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από παράσταση σε παράσταση. Γι’ αυτό η λογοτεχνία θα εξακολουθεί να αποτελεί πρώτη ύλη για το θέατρο, όπως δεν συνέβη με την άλλη ισχυρή τάση τής υπό εξέτασης περιόδου, τα σκηνικά κείμενα που προκύπτουν από ηθοποιούς και συντελεστές μίας παράστασης την περίοδο των προβών και εντάσσονται στην κατηγορία του Devised Theatre (Θέατρο της Επινόησης) ή σε κάποιο άλλο είδος όπου η δραματουργία και η σκηνοθεσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Παραστάσεις που ποντάρουν στην επικοινωνιακή δυνατότητα του θεάτρου, σε εξομολογητικά, αυτοαναφορικά κείμενα των συντελεστών, σε υλικά παρμένα από δω κι από κει, στα νέα μέσα, σε λίστες, δεν αφήνουν πίσω τους το βασικό (άλλοτε και τώρα) ίχνος της φευγαλέας τέχνης του θεάτρου: ένα κείμενο που να μπορεί να αναγνωστεί και μετά το πέρας των παραστάσεων ή να επαναπροσεγγιστεί από άλλους καλλιτέχνες στο μέλλον. Αν είναι πρόβλημα ή μία ακόμη έκφανση της ριζικής αντίφασης της θεατρικής τέχνης, που ανέκαθεν μεγαλύνεται εντός της προσωρινότητάς του, μένει να φανεί.


137


Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΛΑΤΣΟΥ

138


139

Εικών ειμί της αρρήτου «δόξης» σου ει και στίγματα φέρω πταισμάτων1 «Καταρχήν, ο απλώς τυπικός σκοπός πώς ό,τι και όπως υπάρχει στον εξωτερικό κόσμο αποδίδεται για δεύτερη φορά κατά το δυνατόν πιστά από τον άνθρωπο με τα μέσα που διαθέτει αποτελεί την αρχή της μίμησης της Φύσης. Η επανάληψη, όμως, μπορεί να θεωρηθεί ως περιττός κόπος, αφού ό,τι παρουσιάζουμε μιμητικά ως πίνακα ή θεατρική παράσταση ή ανθρώπινες σχέσεις, το έχουμε ήδη στον κήπο μας, στο σπίτι μας ή στο στενότερο ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ειδικότερα, τούτος ο περιττός κόπος μπορεί να θεωρηθεί και αλαζονικό παιχνίδι, που υστερεί απέναντι στη φύση. Διότι η τέχνη περιορίζεται από τα παραστατικά της μέσα και μπορεί να αποδώσει μόνο μονομερείς πλάνες, αποδίδει δε πράγματι, αν παραμείνει στον τυπικό σκοπό της απλής μίμησης, μόνο τον υποκριτικό απόηχο της ζωής αντί της αληθούς οργανικότητας», γράφει ο Γκέοργκ Χέγκελ στην Αισθητική του (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2009). Αυτές τις κατά Χέγκελ «μονομερείς πλάνες» αποδίδουν οι εκάστοτε συγγραφικές απόπειρες – αντανακλάσεις – εικόνες μιας κοινωνικής πραγματικότητας, ελληνικής εν προκειμένω, με όλες τις επιμέρους ιδιαιτερότητές τους. Το σπλαχνικό βίωμα του ελληνικού ανάδελφου, της λούπας των πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων, την κυρίαρχη αντίληψη του «όσα κλείνει η πόρτα μου κι έξω ο κόσμος ας γκρεμίζεται», το ιδεώδες –μετά πρακτικών ανταποδόσεων– του «έχω μπάρμπα από την Κορώνη», και κυρίως το άρρωστο κύτταρο της ελληνικής οικογένειας που εξελίσσεται σε πολυμεταστατικό καρκινικό κοινωνικό corpus αντανακλώνται συχνά-πυκνά στα σύγχρονα νεοελληνικά θεατρικά έργα.

1 Ο τίτλος του παρόντος κειμένου είναι απόσπασμα από την Εξόδιο Ακολουθία του Ιωάννου Δαμασκηνού.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

140

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε μια ομιλία του στη Νάξο, τη δεκαετία του ’80, παρατηρούσε: «Υπάρχει κίνδυνος, αν δεν νοιαστούμε για την πνευματική φυσιογνωμία της χώρας μας, να καταντήσουμε μια ευρωπαϊκή επαρχία που θα την ξενηλατούν οι ξένες επιρροές, να φτάσουμε να ’μαστε ψυχικά πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα, σε μια πατρίδα που δεν θα ’χει πια ούτε τα ψυχικά μας χαρακτηριστικά, ούτε τα γνωρίσματα της καταγωγής μας». Ο Καμπανέλλης αποδεικνύεται τραγικά σύγχρονος σήμερα. Χωρίς να κρατά την παντιέρα του πολιτικού συγγραφέα, η ματιά του είναι ανθρωποκεντρική, άρα και ακραιφνώς πολιτική, όχι όμως με τη συνήθη, στεγνή και στυφή έννοια. Η γραφίδα του ανατέμνει το κοινωνικό φόντο της εποχής που τοποθετούνται οι ήρωές του μέσα από την έξοχη σκιαγράφηση των ιδίων. Η ματιά του πάντα συμπονετική, γεμάτη κατανόηση για τα ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες. Στην Αυλή των θαυμάτων (1957), φερ’ ειπείν, η Αννετώ λέει: «Γεννημένοι πρόσφυγες είμαστε. Δεν το κατάλαβες ακόμα;», για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ο Μπάμπης: «Σ’ αυτό τον τόπο δεν στεριώνεις ποτέ και πουθενά». Στο Μεγάλο μας Τσίρκο (1973), επίσης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, περνούν όλες οι σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας: η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940, είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το αναλλοίωτο έργο-ντοκουμέντο. Χαρακτηριστικά τα λόγια του ομιλούντος αγάλματος του Κολοκοτρώνη προς τον Ρωμιό και το Ρωμιάκι: «Για ακούτε, βρε τωρινοί Έλληνες, εμείς οι παλαιοί όσο ζούσαμε, πολλά επικραθήκαμε και αδικηθήκαμε. Μην αφήνετε τους σπεκουλαδόρους να κάνουνε τους πεθαμένους πολεμιστές κάλπικη μονέδα για να σας πουλάν και να σας αγοράζουν. Κι αν θέτε στ’ αλήθεια να τιμήσετε εμάς τους παλιούς, μη μας τηράτε πλέον. Κάμετε το δικό σας δρόμο, πάτε μπροστά και λησμονήστε μας!». Το λαοφιλές έργο του Καμπανέλλη ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο «Θέατρο Αθήναι-


141

[δ]

ον». Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο «Θέατρο Ακροπόλ». Το Τάβλι (1972) του Δημήτρη Κεχαΐδη πρωτοανέβασε ο Κάρολος Κουν στο «Θέατρο Τέχνης» μεσούσης της δικτατορίας. Πρόκειται για μια σάτιρα της νεοελληνικής νοοτροπίας της αρπαχτής, της κομπίνας και της «μεγάλης δουλειάς», τη μετεξέλιξη της οποίας ζούμε σήμερα ως τραγικό επακόλουθο. Ο Φώντας και ο Κόλλιας παίζουν τάβλι. Μέσα σ’ ένα απόγευμα, στήνουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή», όπως λένε. Για τον Φώντα η γη της Επαγγελίας είναι η Μπιάφρα! Από κει θα φέρει «νέγρους για να τους πουλήσει ως δούλους» στην Αθήνα. Το πηγαίο λαϊκό χιούμορ του κειμένου αντανακλά το ανάδελφο ελληνικό «δαιμόνιο» και την τραγική μετεξέλιξή του: πως η φάρα μας με τις δανεικές ευρωπαϊκές παροχές και τα δάνεια έχασε το κέντρο και την ταυτότητά της, αφέθηκε στη πλανεύτρα θωπεία του εύκολου πλουτισμού και του εκμαυλιστικού καπιταλισμού και σήμερα μετράει τις πληγές της, σαστισμένη ως προς την επούλωσή τους. Το εμβληματικό νεοελληνικό έργο Δάφνες και Πικροδάφνες των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά ανέβηκε για πρώτη φορά το 1979 στο «Θέατρο Τέχνης», σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, με τους Βάσο Ανδρονίδη, Μίμη Κουγιουμτζή, Γιάννη Μόρτζο, Γιάννη Δεγαΐτη. Εδώ, τέσσερις κομματάρχες, ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος συγκρούονται, ενώ ετοιμάζονται να υπηρετήσουν, μέχρι τελικής πτώσης, το σύστημα που τους θρέφει. «Εσείς οι κομ-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

142

ματάρχες και οι παράγοντες είστε τα θεμέλια του κοινοβουλευτισμού. Εμείς οι πολιτικοί χτίζουμε από κει και πάνω», σύμφωνα με έναν νέο πολιτευτή. Η ακριβής, διεισδυτική πένα του Κεχαΐδη και της Χαβιαρά ανατέμνει μεθοδικά και διαφωτιστικά την ελληνική πολιτική παθογένεια του φαύλου κύκλου των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων σε βάρος κάθε μακρόπνοης ανάπτυξης, των ατομικών συμφερόντων ενάντια σε κάθε λογική συλλογικής ευημερίας. Γιατί, όπως λέει και ο κομματάρχης Τάσος: «Αν τρώμε όλοι μαζί, δεν υπάρχει πρόβλημα ποιος τρώει περισσότερο. […] Όλοι για μια ιδέα πάμε, άλλωστε. Ο καθένας τη δική του». Στη δραματουργία του 21ου αιώνα και συγκεκριμένα στον Θερισμό (2010), ο Δημήτρης Δημητριάδης πειραματίζεται με την επίφαση του lifestyle, ως πλαίσιο μιας οικείας –στο ευρύ κοινό– συνθήκης ζωής, με μαζικής κατανάλωσης τσιτάτα ευζωίας για να αποκαλύψει τα σπλάχνα του υπαρξιακού ζόφου, της αρχέγονης οδύνης και το αδιέξοδο της νοηματοδότησης του βίου. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας για άλλη μία φορά, αλλά υπό διαφορετικούς όρους, εστιάζει στο αγαπημένο του θέμα. Στο ότι οι άνθρωποι είμαστε ατελείς, λειψές οντότητες που καρτουνίζουμε αδέξια και σπασμωδικά μέσα στη φαρσική συνθήκη που ονομάζουμε ζωή. Ανίδεοι ουσιαστικά για ό,τι στοιχειοθετεί τον λεγόμενο Εαυτό, παρατηρητές –στην καλύτερη περίπτωση– του βίου που εξελίσσεται ερήμην μας. Οι σχέσεις που δομούμε –οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, κοινωνικές– η τεκνοποιία, η αέναη αναζήτηση της ευτυχίας είναι a priori και εγγενώς καταδικασμένες. Στο τοπίο της ελληνικής δραματουργίας του 21ου αιώνα, ξεχωρίζει η αδρή και συγκροτημένη γραφή του Γιάννη Τσίρου. Στον Άγριο σπόρο (2013) δανείζεται αλλά και τροποποιεί τα δομικά στοιχεία του αστυνομικού θρίλερ παραδίδοντας ένα έργο που αντικατοπτρίζει τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα χωρίς εξωραϊστικά φίλτρα ή παραμορφωτικούς καθρέφτες. Παραδίδει ένα κείμενο-καθρέφτη μέσα στο οποίο αντανακλάται ο νεοέλληνας, μέσα από τις αντιφάσεις του βίου του, καθαρά, λιτά, με περίσσια συμπάθεια αλλά και τον δέοντα προβληματισμό. Ο Γιάννης Τσίρος εστιάζει σε εγνωσμένες κοινωνικές παθογένειες αυτού του τόπου από τη Μεταπολίτευση και μετά – πολιτικό σύστημα που στηρίζεται σε πελατειακές σχέσεις, ρουσφέτια, αυθαιρεσίες


143

[δ]

και παρανομίες με πρόσχημα την επιβίωση, διερρηγμένος κοινωνικός ιστός ως αποτέλεσμα της μη εφαρμογής και επιβολής του νόμου. «Με τα ψέματα ζούμε. Αν λέγαμε την αλήθεια, θα είχαμε αφανιστεί», λέει κάποια στιγμή ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου στην κόρη του. Στο

Στέλλα

κοιμήσου

(2016), με έναν αφετηριακό δανεισμό από τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ο Γιάννης Οικονομίδης εστιάζει στην «αγία ελληνική οικογένεια» και στις εκτρωματικές σχέσεις που καλλιεργεί ανάμεσα στα μέλη της. Ο Οικονομίδης κάνει ένα συνεχές γκρο πλαν στον κακοφορμισμένο, άρρωστο κυτταρικό θεσμό, για να δημιουργήσει δυνατούς και αναπόφευκτους συνειρμούς για την εξίσου νοσηρή ελληνική κοινωνική δομή. Οι σάπιες αξίες μιας αμιγώς υλιστικής κοινωνίας χωρίς ίχνος πνευματικότητας, η έλλειψη αυτοκριτικής, ο ιός του φιλοτομαρισμού και της δύναμης της εξουσίας είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας που νοσεί βαθιά, χωρίς κανένα ηθικό αντίδοτο. Σε μια τέτοια ανερμάτιστη κοινωνία, η πολιτική μπορεί να γίνεται συνώνυμη της γελοιότητας και της επικινδυνότητας των συμφερόντων ενός παρακράτους λίγων «εκλεκτών» και η ενδοοικογενειακή ή η κοινωνική βία να μοιάζουν απολύτως φυσιολογικές. Με το Στέλλα κοιμήσου ο Οικονομίδης γυρίζει έναν τεράστιο καθρέφτη προς το κοινό για να κοιταχτεί καλά μέσα του. Άβολο πολύ. Αλλά και χρήσιμο πολύ.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ (;) ΕΙΡΗΝΗ Μ. ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ

144

ΚΡΙΣΗΣ


145

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα της Ευρώπης πια, σε μια χώρα που ανασυστηνόταν σε όλα τα επίπεδα, δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις και για τη θεατρική ανάπτυξη: θεσμοθέτηση των κρατικών επιχορηγήσεων, ίδρυση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, απελευθέρωση του επαγγέλματος του ηθοποιού, προετοιμασία για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων θεάτρου. Οι νέες αυτές συνθήκες –σε οικονομικό και πρακτικό επίπεδο αλλά και σε έμψυχο δυναμικό– έδωσαν τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και σχήματα να τολμήσουν να δουν το θέατρο με νέο βλέμμα και να απομακρυνθούν από τις παραδοσιακές ρεπερτοριακές επιλογές, σε νέους θιάσους να ανακαλύψουν νέους χώρους και να τους μετατρέψουν σε εστίες δημιουργίας και έρευνας, σε δημιουργούς τη δυνατότητα να πειραματιστούν και να δοκιμαστούν. Η έντονη αυτή δραστηριότητα, η αύξηση των παραγωγών και των υπό δοκιμή τάσεων έφερε επί σκηνής κλασικά και σύγχρονα έργα, ελληνικά και μη, και δημιούργησε με τη σειρά της την ανάγκη συγγραφής καινούριων, σύγχρονων κειμένων που να ανταποκρίνονται στην εποχή τους και να εκφράζουν την πραγματικότητά τους. Ήδη οι δεκαετίες του ’60 και του ’70, με βασικό εκπρόσωπο τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, είχαν ανεβάσει στη σκηνή, τη σύγχρονη ζωή και τον άνθρωπο που επιχειρούσε να συνειδητοποιήσει και να «διασώσει» την ταυτότητά του σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενο. Παράλληλα, μια ομάδα σημαντικών συγγραφέων,1 όπως η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Μάριος Ποντίκας, ο Γιώργος Διαλεγμένος, αλλά και ο Παύλος Μάτεσις, ο Δημήτρης Δημητριάδης και ο Βασίλης Ζιώγας –παρά τις υφολογικές, μορφολογικές, δομικές και θεματικές διαφοροποιήσεις τους– έβαλαν τις βάσεις της νέας δραματουργίας και «έκαναν» χώρο στις σκηνές για να συμπεριληφθεί η εγχώρια παραγωγή. Με όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, μια νέα γενιά ικανών συγγραφέων που προσπαθούσαν με τη σειρά τους να μιλήσουν για τον κόσμο τους, για τις νέες δομές, για την τέχνη τους και να βρουν το νήμα

1 Η αναφορά στους συγγραφείς στο κείμενο είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση αξιολογική ή εξαντλητική.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

146

μεταξύ του χθες και του σήμερα, αναδείχθηκε μέσα στη δεκαετία του ’90. Ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Μέντης, ο Άκης Δήμου, η Έλενα Πέγκα, οι Κωνσταντίνος και Αντώνης Κούφαλης, η Χρύσα Σπηλιώτη, αλλά και συγγραφικά δίδυμα, όπως οι Μιχάλης Ρέππας-Θανάσης Παπαθανασίου. Κοινό χαρακτηριστικό τους –μέσα σε πλήθος διαφορών– είναι πως στη βάση των έργων τους εντοπίζεται η ανάγκη κατανόησης του κόσμου αυτού που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, η απόπειρα τιθάσευσής του, αλλά και η προσπάθεια να μην απολεσθεί μέσα στην αυτοματοποίηση της εποχής η ποιητική διάσταση της ζωής και η αξία της. Ο 21ος αιώνας δυνάμωσε τις φωνές αυτές και τις ενίσχυσε με νέους πειραματισμούς που σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσαν την επιρροή των σύγχρονων ευρωπαϊκών τάσεων με τις οποίες το ελληνικό θέατρο ερχόταν ολοένα και σε μεγαλύτερη επαφή, μέσω της αυξανόμενης κινητικότητας φορέων και ατόμων αλλά και της ενίσχυσης των εγχώριων φεστιβάλ. Αναδεικνύονται

συγ-

γραφείς, όπως ο Βασίλης Κατσικονούρης ο οποίος επιδίδεται σε έργα γύρω από τη διάψευση της


147

[δ]

ευτυχίας και ο Γιάννης Τσίρος που καταγράφει αιχμηρά κοινωνικά προβλήματα (π.χ. το μεταναστευτικό), ενώ, δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις προέρχονται από τον χώρο της υποκριτικής. Ο Γιάννης Μαυριτσάκης με βαθιά υπαρξιακά έργα που αντλούν την καταγωγή τους από την τραγωδία και η καταγγελτική, αυτοσαρκαστική και δηκτική Λένα Κιτσοπούλου. Ταυτόχρονα, συντελείται μια μεγάλη συγγραφική έκρηξη, η οποία σε συνδυασμό με το ρεύμα του devised theatre (θεάτρου της επινόησης) έδωσε φωνή σε πολλούς νέους καλλιτέχνες που έψαχναν να βρουν τον δρόμο τους δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε αυτοσχέδιες, συχνά, παραστάσεις δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα και ένα δημιουργικό αλαλούμ όπου μέτρια ή πρόχειρα κείμενα αποτελούν σε μεγάλο βαθμό την εσοδεία. Άριστο δείγμα αυτής της φρέσκιας γραφής και του φαντασιακού οίστρου η Κατσαρίδα  του Κωνσταντίνου Γάκη και του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Τα τελευταία χρόνια, και με την εισβολή της οικονομικής κρίσης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή από το 2009 και εξής, παρατηρείται ένα «κλεί-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

148

σιμο», σε θέματα πιο προσωπικά, σε δραματουργίες που στο κέντρο έχουν το άτομο και την αγωνία του για επιβίωση, αντανακλώντας ταυτόχρονα την κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Αυτό που κυριαρχεί είναι η εσωστρέφεια και τα ατομικά αδιέξοδα. Δραματουργίες σκοτεινές ή απαισιόδοξες, με το Εγώ να ασφυκτιά υπό το βάρος των συλλογικών ευθυνών, και ως επί το πλείστον προσωποκεντρικές. Σε αυτό βέβαια συντελεί και το γεγονός πως όσο οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, όλο και περισσότεροι περιορισμοί μπαίνουν βάζοντας αναπόφευκτα χαλινάρι στη δημιουργική διαδικασία του συγγραφέα, πχ. στον αριθμό των προσώπων επί σκηνής. Ωστόσο, ο αριθμός των παραστάσεων με ελληνικό έργο είναι εντυπωσιακός δεδομένων των συνθηκών. Σ’ αυτή τη διάρκεια των σαράντα περίπου ετών το σύγχρονο ελληνικό έργο έκανε μια μεγάλη πορεία ενηλικίωσης και αυτοπροσδιορισμού, αναζητώντας τη θέση του στο σύνθετο θεατρικό τοπίο, όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το διεθνές, κυρίως το ευρωπαϊκό, ακολουθώντας τάσεις, προσαρμόζοντάς τες στα δικά του μέτρα, και ανάγκες, σε διάλογο με το κοινωνικό και πολιτικό του γίγνεσθαι αλλά και με έντονα


149

[δ]

υπαρξιακά ερωτήματα. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δεν βρήκε ακόμη τον τρόπο να το αντιμετωπίσει και εξακολουθεί να είναι από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες στην εξέλιξή του είναι η έλλειψη σταθερών δομών για την εκπαίδευση και την ανάδειξη των νέων συγγραφέων. Μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν κάποιες συστηματικές πρωτοβουλίες έγκυρων φορέων. Μια συντονισμένη προσπάθεια με διάρκεια θα δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό έργο να ανθίσει καθώς υπάρχουν άξιες πένες και άριστο δυναμικό, ενώ εμπιστοσύνη πρέπει να του δείξουν σκηνοθέτες και παραγωγοί. Το ελληνικό έργο πορεύεται παράλληλα με τη ζωή της χώρας, έχει μάθει, και συνεχίζει να το κάνει, να κοιτάει πρώτα τον άνθρωπο και λιγότερο να στρατεύεται, δεν σκεπάζει ούτε ωραιοποιεί τις καταστάσεις, πειραματίζεται, μιμείται, απορρίπτει, δοκιμάζεται, δίνει τον δικό του αγώνα για να έχει τη θέση του στις ελληνικές σκηνές και βρίσκει σταδιακά τον δρόμο του και προς τα έξω. Είναι ένα γοητευτικό τοπίο αυτό που σχηματίζεται, γεμάτο προκλήσεις που χρειάζεται τολμηρούς εξερευνητές για να αναδειχθεί.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΠΟΡΕΙΑ, ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ

150


151

Στη δίνη του ψυχρού πολέμου και στα δικά μας «πέτρινα χρόνια» έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στις 14 Γενάρη 1960, στο «Θέατρο Φωτόπουλου», η θρυλική «Δωδέκατη Αυλαία». Ήταν καρπός της συνένωσης όλων των προοδευτικών θεατρικών δυνάμεων του τόπου, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μάλιστα για τους καλλιτέχνες, μέσα στο καθεστώς ακήρυκτης δικτατορίας που επικρατούσε στη χώρα. Η ίδρυση της «Δωδέκατης Αυλαίας» ήταν μια αντίδραση φυσιολογική και η συμβολή της στην έκρηξη του νεοελληνικού θεατρικού έργου που ακολούθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα καθοριστική, καθώς έθρεψε στους κόλπους της και «έβγαλε», πριν από το «Θέατρο Τέχνης», την πρώτη γενιά σημαντικών μεταπολεμικών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων: Βασίλη Ζιώγα, Μάνθο Κρίσπη, Φώφη Τρέζου (με τον μοναδικό, πρωτοποριακό της Αρχιτέκτονα), Θανάση Κωσταβάρα, Παύλο Μάτεσι, Βαγγέλη Γκούφα, Κώστα Μουρσελά, Χρήστο Σαμουηλίδη κ.ά. Σήμερα, δυστυχώς, το έργο της «Δωδέκατης Αυλαίας», γεννημένο σε θανατηφόρους καιρούς, έχει επικαλυφθεί από τη δική μας, φλύαρη, ματαιόσπουδη εποχή και δεν τιμάται όπως του αξίζει. Πρεμιέρα με το μονόπρακτο του Βασίλη Ζιώγα, Το προξενιό της Αντιγόνης, σε σκηνοθεσία Χρ. Βαχλιώτη, σκηνογραφία Γιάννη Μιγάδη, μουσική Δημήτρη Αγραφιώτη, με τους: Μαρία Φωκά, Διονύση Παγουλάτο, Νίκο Δρυμαίο, Γιώργο Μοσχίδη, Σπύρο Κωνσταντόπουλο. Στην ίδια ιστορική παράσταση παίχτηκαν επίσης τα σημαντικά έργα του Μάνθου Κρίσπη, Τα καπέλλα, σε σκηνοθεσία Λυκούργου Καλλέργη, και του Θανάση Κωσταβάρα, οι Ανίκητοι, σε σκηνοθεσία Γ. Γιαννίση. Μένω περισσότερο στο πρώτο έργο, που υπήρξε το πιο ανθεκτικό στη νεοελληνική σκηνή… Το «παράλογο» που εισηγείται ο Ζιώγας δεν είναι το βορειοευρωπαϊκό υπαρξιακό κενό, παρελκόμενο της έκλειψης του νοήματος από τον κόσμο. Ο Ζιώγας διαθέτει προσωπική μεταφυσική και προσωπική μυθολογία. Το παράλογο του θεάτρου του


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

152

πηγάζει από καταστάσεις και βιώματα που μας είναι οικεία. Το πολυσύνθετο και σπαστικό «σήμερα» της νεοελληνικής ζωής διαχέεται σε ποιητικές εικόνες αχαλίνωτης φαντασίας, για να ξανασυντεθεί σ’ ένα καινούργιο επίπεδο δοσμένης πραγματικότητας. Ο Ζιώγας διαθέτει την πιο πυκνή γραφή στο θέατρό μας, με έναν λόγο που «σφάζει». Το κενό γι’ αυτόν δεν είναι άδειος χώρος, είναι, αντίθετα, σώμα υλικό, κάτι που οι αρχαίοι γνώριζαν πολύ καλά, και το επιβεβαιώνει η σύγχρονη φυσική. Υπάρχουν στο Προξενιό όλα τα στοιχεία που θα συναντήσουμε αργότερα στα έργα της ωριμότητάς του, με θέματα παρμένα από την αρχαιοελληνική τραγωδία, όπως τον Φιλοκτήτη, σκηνοθετημένο καίρια από τον Νίκο Διαμαντή στο «Θέατρο Σημείο», το 1990 – κάνω εδώ μια προβολή στον χρόνο. Γράφει για το έργο και για την παράστασή του ο αείμνηστος Βάιος Παγκουρέλης: «Ο Φιλοκτήτης αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα του φετινού χειμώνα, τόσο για το κείμενο όσο και για τη δόκιμη σκηνική μεταφορά του […]. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή αναπτύσσει μια οπτική ατμόσφαιρα ικανή να λειτουργήσει ως θερμοκήπιο για τον Φιλοκτήτη, επιτρέποντας την ανάπτυξη των προτάσεών του επάνω στο θέμα». Κλείνω την προβολή στο χρόνο και επιστρέφω στη δεκαετία του ’70. Το έργο Κομμάτια και θρύψαλα του Γιώργου Σκούρτη, στη μνημειώδη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν το 1977, είναι άλλος ένας ιστορικός σταθμός στην πορεία του μεταπολεμικού μας θεάτρου. Με την προσχηματικά ρεαλιστική και ελάχιστα λογοτεχνική γραφή του, ο Σκούρτης αναπαράγει το «παράλογο» του νεοελληνικού μας βίου, με τα επάλληλα επίπεδα και αδιέξοδά του. Δεν φοβάται να στήσει έναν παραμορφωτικό καθρέφτη μπροστά στον θεατή. Η «παραμόρφωση» με μαθηματικό κανόνα, του επιστρέφει την αυθεντική του εικόνα. Την πλαστή ιδέα που τρέφει για τον εαυτό του ο μέσος Έλληνας, κάνει κομμάτια και θρύψαλα ο Σκούρτης με σφυριές. Το «σοκ» προορίζεται να είναι θεραπευτικό. Έναν ακόμη πρωτοπόρο, μάστορα της μεταπολεμικής θεατρικής γραφής μας, τον Δημήτρη Κεχαΐδη, αγκάλιασε και ανέδειξε το «Θέατρο Τέχνης», με το ιστορικό Πανηγύρι στη θρυλική σκηνοθεσία του Κουν, το 1964. (Πρωταγωνιστούσε η χαρισματική Γιώτα Σοϊμίρη, που αποσύρθηκε, δυστυχώς, νωρίς από τη σκηνή). Πάγιο θέμα


153

[δ]

του συγγραφέα είναι η ρήξη του ονείρου με την πραγματικότητα. Ακολουθεί την περιπέτεια του

μονίμως

ανικανοποίητου

σύγχρονου Έλληνα Οδυσσέα, ως την εσχάτη πλάνη, να πιστέψει ότι επιτέλους βρήκε την υπεσχημένη Ιθάκη του… Από έργο σε έργο, περνώντας μέσα από όλες τις κοινωνικές καταστάσεις, φορώντας όλα τα κοινωνικά προσωπεία, γνωρίζοντας όλους τους Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Από τις ξεπεσμένες αριστοκράτισσες του Νέου Φαλήρου, στους ξωμάχους προλετάριους του θεσσαλικού κάμπου. Από τους αμίμητους κομματάρχες της Τρίπολης, στους ανερμάτιστους φτωχοδιαβόλους της αθηναϊκής γειτονιάς. Από τους ύποπτους μιζαδόρους της φαιάς επαρχίας, στις ανυποψίαστες νεόπλουτες κυράδες των Βορείων προαστίων. Ο αιώνιος, επιλήσμων πλάνης και πλανώμενος νεοέλληνας, πάντα ανίδεος για το μέλλον που έρχεται δριμύ. Ο συγγραφέας που «ξέρει», μας κλείνει με νόημα το μάτι. Η τιμή της ανακάλυψης του Γιώργου Διαλεγμένου ανήκει στον Θανάση Παπαγεωργίου που ανέβασε το 1975 στη «Στοά» το πρώτο του έργο, Χάσαμε τη θεία στοπ. Με το δεύτερο, ήδη πολυπαιγμένο, Μάνα μητέρα μαμά (Θεάτρο «Αθήναιον» το ’79, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, η κορυφαία παράστασή του) και με όσα ακολούθησαν, καθιερώθηκε δίκαια ως ένας από τους μείζονες θεατρικούς μας συγγραφείς. Επειδή η γραφή του υπερβαίνει κατά πολύ το κουκούλι της «φέτας ζωής» και της «ηθογραφίας», που είδαν κάποιοι σε αυτόν. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος βλέπει σωστά το πράγμα: «Αν πρέπει σώνει και καλά να βρούμε έναν πρόδρομο για τον Διαλεγμένο, αυτός είναι ο Τσέχωφ των διηγημάτων και των μονόπρακτων. Πίσω από τις προκαταλήψεις, πίσω από τη μιζέρια της καθημερινότητας, πίσω από το άχθος της κοινωνικής επιβίωσης, πίσω από την υποκρισία και την κακογουστιά, κινούνται ανθρώπινες ψυχές πάναγνες, ανοιχτές στην αγάπη, τρυφερές να καταφάσκουν με τα δόντια τη ζωή».


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

154

Θεωρώ τη Λούλα Αναγνωστάκη ως κορυφαία των κορυφαίων ανάμεσα στους θεατρικούς μας συγγραφείς. Με κορυφαίο έργο της το σπαρακτικό Ήχο του όπλου που υπήρξε, επίσης, κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη μας Καρόλου Κούν, το 1987. Λίγα μόνο, αφοριστικά, για να αιτιολογήσω την πιο πάνω κρίση μου. Οι ρίζες του θεάτρου της βυθίζονται στο βαθύ και σκοτεινό φρέαρ των ψυχών, στον Άδη του ομαδικού μας ασυνείδητου, εκεί όπου σαλεύουν ίσκιοι απαρηγόρητοι όλες οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες των προσφιλών νεκρών μας και περισσεύει η νοσταλγία φωτός. Για να πιεί μαζί τους νερό η γραφή της. Όχι της λησμονιάς, αλλά της μνήμης. Το θέατρό της, γένους ποιητικού, δεν έχει συνάφεια με το «παράλογο», όπως το είδε η κακόφωτη Δύση. Συνομιλεί με την «παραλογή», το πιο αφώτιστο και σημαδιακό κομμάτι του δημοτικού μας τραγουδιού, κάτι που σημαίνει ότι κοιμάται «με το κεφάλι στη γη», χωρίς το βολικό μαξιλάρι του «παραλόγου», βλέποντας, γι’ αυτό, προφητικά όνειρα-αγκωνάρια, μεγάλες πέτρες που όποιος τις σηκώνει βουλιάζει. Στα έργα του Παύλου Μάτεσι πλανιέται πάντα το ίδιο ερώτημα, που τίθεται επίμονα στο Προς Ελευσίνα: Τι είναι καλύτερο για τον άνθρωπο; Να υπάρχει σαν ξένος μέσα στο άδικο φως ή να αγωνίζεται για να κερδίσει τη δίκαιη ζωή του δικού του θανάτου; Ο Μάτεσις απαντά όπως θα απαντούσε ο Αλμπέρ Καμύ, επιλέγοντας την ποίηση ως τρόπο του ζην, δηλαδή με αμλετική κατάφαση του θανάτου που δύναται να σηκώσει ο καθένας από εμάς. Διακρίνεται ήδη εδώ η διαδικασία της δύσκολης απελευθέρωσης του ποιητή από τη δουλεία της μορφής. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη είδε σωστά το έργο και έτσι το έδωσε στο «Ανοιχτό Θέατρο»: σαν μια τελετή με μορφή θεατρικού έργου ή σαν ένα σκηνικό δρώμενο, ένα ονειρικό παπαδιαμαντικό καράβι στη στεριά, με ανοιχτά όλα τα πανιά-ενδεχόμενα. Ποίημα σε αύξοντα ρυθμό, σε ύφος παραβολικό-υπερβατικό, σαν ποτάμι που ανεβαίνει στις πηγές του, προς τη μεγάλη μας κοινή μεσογειακή Μητέρα-Θεά των αρχετύπων.


155

[δ]

Τελειώνω με λιτή αναφορά στο σπαρακτικό Γάλα του Βασίλη Κατσικονούρη, κατά τη γνώμη μου το καλύτερο ελληνικό έργο της τελευταίας δεκαετίας. Από το Εθνικό στο «Χώρα», σε άριστη σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, με τη Μάνια Παπαδημητρίου, τον Γιάννο Περλέγκα, και τον πρόωρα, άδικα χαμένο νέο ηθοποιό Κωνσταντίνο Παπαχρόνη σε αληθινό ρεσιτάλ ερμηνείας. Στη μνήμη του αφιερώνω αυτό το σημείωμα.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

156


157

Τα τελευταία χρόνια, πολύ συχνά, στα φουαγέ των θεάτρων ανά την Ελλάδα, δίπλα στα προγράμματα των παραστάσεων που φιλοξενούνται στις σκηνές τους, υπάρχουν και βιβλία σύγχρονων, δραστήριων εκδοτικών οίκων, με τα κείμενα των λογοτεχνικών κειμένων που κάνουν ήδη τη νέα τους διαδρομή στις θεατρικές σκηνές. Είναι μια πρώτη, απτή ένδειξη –ή απόδειξη;– ότι η ελληνική λογοτεχνία, παλαιότερη και σύγχρονη (πολύ σύγχρονη), διεκδικεί μιαν ιδιαίτερη θέση στην κατηγορία του «θεατρικού κειμένου» και πολλά σύγχρονα ή παλαιότερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα διαπρέπουν στη σκηνή (συμπαρασύροντας, εκ νέου, και νέους αναγνώστες του αρχικού κειμένου). Ήταν πάντα έτσι; Και αν όχι, πότε ξεκίνησε αυτή η ιδιαίτερη και σταθερή «συνομιλία» θεάτρου και λογοτεχνίας στο ελληνικό θέατρο; Και ποιοι ήταν οι λόγοι και οι αιτίες που αυτή η τάση συνεχίζεται με ιλιγγιώδεις, σχεδόν, ρυθμούς; Διευκρινίζω εξαρχής ότι αυτό το κείμενο δεν βασίζεται στον τρόπο που τα επιστημονικά κείμενα αποδεικνύουν τους συλλογισμούς τους. Είναι ένα δημοσιογραφικό κείμενο, που αποτυπώνει κάποιες τάσεις, παρουσιάζει κάποια στοιχεία αλλά όχι διεξοδικά (ασφαλώς, δηλαδή, δεν θα είναι ενδελεχής η καταγραφή), κι όσο για τα συμπεράσματα, ζητεί την κατανόηση της υποκειμενικής ματιάς. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ασφαλώς υπήρχαν πολύ λιγότερες θεατρικές σκηνές (το Εθνικό Θέατρο, το «Θέατρο Τέχνης» και οι προσωποπαγείς θίασοι), πολύ λιγότεροι εκδοτικοί οίκοι, εξαιρετικά μικρότερη βιβλιοπαραγωγή ετησίως. Οι ρόλοι, οι ιδιότητες, τα «προϊόντα» (πολύ αργότερα ονομάστηκαν έτσι και τα έργα πολιτισμού), οι φορείς, τα πρόσωπα, είχαν ξεκάθαρους ρόλους: στον χώρο της μουσικής, των εικαστικών, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της σκηνοθεσίας. Συνεργάζονταν, αλλά κάθε δημιουργός έβαζε το δικό του μερίδιο στο συνολικό αποτέλεσμα. Οι τέχνες που πρώτες συνομίλησαν, και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, ήταν η ποίηση με τη μουσι-


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

158

κή. Ίσως γιατί τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αυτοί οι δύο τομείς είχαν και πολλά να πουν και είχαν πολλούς να τους ακούσουν. Ίσως γιατί ο τρόπος των κοινωνικών εκδηλώσεων και των κοινωνικών συμπεριφορών ήταν διαφορετικός. Αλλά και ο κινηματογράφος υποδέχθηκε και φιλοξένησε λογοτεχνικά ελληνικά κείμενα, φέρνοντας πιο κοντά τη λογοτεχνία στο ευρύ κοινό. Μεταπολιτευτικά (και μέχρι σήμερα όταν υπάρχουν παραγωγοί και κεφάλαια), πολλά εμβληματικά ελληνικά λογοτεχνικά κείμενα θα γνωρίσουν νέα αναγνώριση μέσα από επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Το θέατρο ήταν για πολλά, πάρα πολλά χρόνια, και μετά τη μεταπολίτευση, μιας άλλης κατηγορίας κοινωνική εκδήλωση. Πιο «επίσημη», πιο «κοσμική», πιο «έξοδος» για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Και τα λαϊκά θεατρικά θεάματα είχαν λάμψη, τη δική τους λάμψη, τους δικούς τους αστέρες. Οι πιο «αστικές» θεατρικές στέγες φιλοξενούσαν θεατρικά κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Οι «εναλλακτικές» σκηνές της εποχής σύστηναν έργα πιο πολιτικά, πιο υπαρξιακά, πιο «ψαγμένα». Οι πιο «λαϊκές» καλούσαν τον κόσμο να ξεχαστεί και να γελάσει με επιθεωρήσεις, που σατίριζαν ευστόχως την κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα. Κάπως έτσι συνέχισαν τα πράγματα στις καλλιτεχνικές προτάσεις. Και στο θέατρο. Με περισσότερα πολιτικά έργα ίσως. Η ποίηση συνέχισε να συνομιλεί με τη μουσική, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, αλλά η ελληνική λογοτεχνία δεν είχε ανεβεί στις θεατρικές σκηνές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως, λ.χ. Ο Πατούχας του Ιωάννη Κονδυλάκη, από το «Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη. (Δεν συνέβαινε το ίδιο με τα ξένα λογοτεχνικά κείμενα, ήδη από τον 19ο αιώνα, που γνώρισαν και εδώ, όπως και σε ευρωπαϊκές θεατρικές σκηνές, μεγάλη άνθηση και επιτυχία). Έτσι κι αλλιώς, η προσφορά θεατρικού κειμένου στην Ελλάδα ήταν επαρκής. Και τα θεατρικά σχήματα ήταν ακόμη αριθμητικά ελεγχόμενα. Το ίδιο ακριβώς κλίμα με τις θεατρικές σκηνές επικρατούσε και στη μακρόβια και επιτυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή «Το θέατρο στο ραδιόφωνο», που έχει φιλοξενήσει σπουδαίες παραστάσεις. Και το ραδιοφωνικό θέατρο με την ποίηση συνομίλησε πρώτα (με την Ερωφίλη του Χορτάτση, το 1959), ενώ Ο Πατούχας του Κονδυλάκη ήταν από τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενα που ακούστηκαν θεατροποιημένα στο ραδιόφωνο, το 1971.


159

[δ]

Τα χρόνια περνούσαν και οι αναζητήσεις, κυρίως των ανήσυχων καλλιτεχνών, αυξάνονταν. Οι αναστολές μειώθηκαν, τα όρια (ή τα τείχη;) χαλάρωσαν ή έπεσαν. Οι συνέργειες μεταξύ των τεχνών και των ιδιοτήτων των δημιουργών έγιναν ευκολότερες και συχνότερες. Οι τέχνες άρχισαν να συνομιλούν πιο έντονα, να δανείζονται στοιχεία η μία από την άλλη. Έτσι, οι θεατρικές σκηνές δανείστηκαν στοιχεία από τον κόσμο των εικαστικών, του χορού και της λογοτεχνίας. Το ελληνικό λογοτεχνικό κείμενο άρχισε σιγά-σιγά να «πατάει» πιο σταθερά στο ελληνικό θεατρικό σανίδι. Με τα παλαιότερα κείμενα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, με πιο ασφαλή «συνομιλία» την ποίηση στην αρχή, όπως ο Ερωτόκριτος (τέλη της δεκαετίας του ’70) και ο Διγενής Ακρίτας από το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, μία δεκαετία αργότερα. Την ίδια περίοδο, το 1988, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των Μάγιας Λυμπεροπούλου και Βίκτωρα Αρδίττη, παρουσιάζονται το έργο του Θανάση Βαλτινού Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο και Ο αυτόχειρ του Μιχαήλ Μητσάκη. Την ίδια εποχή, το 1989, ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης παρουσιάζει ένα πιο σύγχρονο κείμενο, το Πεθαίνω σαν χώρα του Δημήτρη Δημητριάδη, στο Δαφνί πρώτα και στο «Ρόδον» μετά, το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Το ίδιο έργο, το Πεθαίνω σαν χώρα, που σκηνοθέτησε το 1994 ο Στάθης Λιβαθινός, στη Β΄ Σκηνή του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας», σε μια συμπαραγωγή με το θέατρο «Αμόρε», θα συνεχίσει τη διαδρομή του, με αποκορύφωμα την παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού στο Φεστιβάλ Αθηνών 2007-2008. Μια παράσταση που θα συνεχίσει τη διαδρομή της σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Μετά ήρθε Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από τη Μίρκα Γεμεντζάκη αρχικά και στη συνέχεια σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τη Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της Φραγκογιαννούς. Στις


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

160

κού κειμένου σε θεατρική σκηνή, κρατική ή ιδιωτική, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ρεπερτορίου ή στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που προσφέρεται επίσης και για μονολόγους, εξακολουθεί να είναι πρώτος στις προτιμήσεις των θεατρανθρώπων, ενώ υπάρχουν σκηνοθέτες που καταπιάνονται σταθερά και εμπνέονται από λογοτεχνικά κείμενα (Δήμος Αβδελιώδης, Γιάννης Σκουρλέτης, Δημήτρης Τάρλοου). Πλέον, όλο και συχνότερα, νεότεροι συγγραφείς, βλέπουν τα πεζογραφικά τους παραστάσεις λογοτεχνίας που όλοι

κείμενα να κάνουν θεατρική κα-

θυμόμαστε και αγαπούμε είναι,

ριέρα. Συχνά, επίσης, μετέχουν οι

ασφαλώς, οι Μορφές από το έργο

ίδιοι στη διασκευή του κειμένου

του Βιζυηνού με την Άννα Κοκκί-

σε θεατρική μορφή (π.χ. Χρήστος

νου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδε-

Χωμενίδης, Νίκη).

λιώδη, που ξεκίνησε το 1993 και

Θα ήταν αδύνατον να

επαναλήφθηκε για πολλές σεζόν,

καταγράψουμε τα ελληνικά λογο-

ενώ ταξίδεψε και στο εξωτερικό.

τεχνικά κείμενα που ήδη έχουν

Λίγα χρόνια αργότερα, την πρώτη

παρουσιαστεί σε ελληνικές σκη-

δεκαετία του 21 αιώνα, η ελληνι-

νές. Μια γεύση από τα σχετικά

κή ποίηση έχει πάλι την τιμητική

πιο πρόσφατα θα καταγράψουμε

της στο αφιέρωμα που ετοίμασε η

ή αυτά που τώρα παρουσιάζονται.

τότε Πειραματική Σκηνή του Εθνι-

Έχουμε δει λοιπόν το Ζ του Βασί-

κού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία και

λη Βασιλικού, την Ωραία του Πέραν

επιμέλεια Στάθη Λιβαθινού, με το

του Δημητρίου Παπαδόπουλου

γενικό τίτλο Αυτό που δεν τελειώνει.

(από τις πρώτες διασκευές λογοτε-

ου

Στη δεύτερη δεκαετία

χνικών έργων για το θέατρο, που

του 21ου αιώνα, δεν είναι είδηση

ξαναείδαμε πρόσφατα), τη Μεγάλη

η παρουσίαση ενός λογοτεχνι-

Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, Το κι-


161

[δ]

βώτιο του Άρη Αλεξάνδρου, τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου της Άλκης Ζέη, την Κατερίνα του Αυγούστου Κορτώ, το Σουέλ της Ιωάννας Καρυστιάνη, τον Γύρο του θανάτου του Θωμά Κοροβίνη, την Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη, το Όταν ο ήλιος της Ζωρζ Σαρρή, το Επάγγελμα πόρνη της Λιλής Ζωγράφου, το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου, την τριλογία του Στρατή Τσίρκα Ακυβέρνητες Πολιτείες, την Περσινή αρραβωνιαστικιά της Ζυράννας Ζατέλη, τις Δύσκολες νύχτες της Μέλπως Αξιώτη, Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεωργίου Βιζυηνού, το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα, τον Ανάμιση ντενεκέ, του Γιάννη Μακριδάκη, την Πρόβα νυφικού της Ντόρας Γιαννακοπούλου, Το έβδομο ρούχο της Ευγενίας Φακίνου, Το τερατώδες αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου (και ασφαλώς την Ελένη του, τη Φαίδρα και τη Σονάτα του σεληνόφωτος), την Κυρία Κούλα του Μένη Κουμανταρέα, τους Ελεύθερους πολιορκημένους του Διονυσίου Σολωμού και πάρα πολλά άλλα. Η δραματοποιημένη ελληνική λογοτεχνία έχει πια δικό της, μεγάλο μερίδιο στον χώρο του ελληνικού θεάτρου. Συχνότατα λύνει τα χέρια των θεατρικών ομάδων, μικρότερων ή μεγαλύτερων, για το ποιο έργο θα παρουσιάσουν, δεδομένου ότι η προσφορά αμιγώς θεατρικών κειμένων έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, συχνά λύνει και οικονομικά ζητήματα των θεατρικών ομάδων ή των παραγωγών, καθώς τα παλαιότερα κείμενα δεν χρειάζονται δικαιώματα. Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα ήδη διαμορφωμένο ακροατήριο (θεατές) που αγαπά και γνωρίζει τον συγγραφέα και το κείμενο και ευκολότερα θα θελήσει να το ξαναδεί σε άλλη μορφή. Υπάρχει ασφαλώς και μια μορφή «εκπαιδευτικής διαδικασίας» προς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα λογοτεχνικά κείμενα, και που μέσα από τη δραματοποίησή τους αυτά έρχονται πιο κοντά, με άλλη «γλώσσα», σε ευρύτερο κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές φορές στις λίστες των ευπώλητων υπάρχουν και έργα παλαιότερων συγγραφέων που το κοινό ξαναγνώρισε μέσα από τη δραματοποίησή τους. Είναι φορές που τα δραματοποιημένα λογοτεχνικά έργα ανανεώνονται και φωτίζονται επί σκηνής. Είναι κι άλλες φορές που η θεατρική τους προσέγγιση τα προδίδει. Αλλά αυτά είναι πάντα τα ρίσκα στο θέατρο, είτε πρόκειται για αμιγώς θεατρικό κείμενο, είτε για κάποιο άλλο που δραματοποιήθηκε.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ε Σ

ΑΓΙΑΝΝΊΔΗΣ ΠΑΎΛΟΣ Δημοσιογράφος

ΑΡΚΟΥΜΑΝΈΑ ΛΟΥΙΖΑ Δραματολόγος, κριτικός θεάτρου

ΒΑΓΕΝΆΣ ΝΆΣΟΣ Ποιητής, Καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας, ΕΚΠΑ

ΓΕΩΡΓΟΥΣΌΠΟΥΛΟΣ ΚΏΣΤΑΣ Κριτικός Θεάτρου, Επίτιμος Διδάκτωρ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

ΔΕΚΑΒΆΛΛΑ ΑΝΝΊΤΑ Ηθοποιός-μεταφράστρια

ΔΙΑΜΑΝΤΆΚΟΥ ΚΑΊΤΗ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

ΙΩΑΝΝΊΔΗΣ ΓΡΗΓΌΡΗΣ Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, κριτικός θεάτρου

ΚΑΓΓΕΛΆΡΗ ΔΗΏ Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

ΚΑΛΤΆΚΗ ΜΑΤΊΝΑ Θεατρολόγος, Κριτικός θεάτρου

ΜΟΥΝΤΡΆΚΗ ΕΙΡΉΝΗ Μ. Θεατρολόγος, Κριτικός θεάτρου, δημιουργός Greek Play Project (www.greek-theatre.gr), υπεύθυνη δραματολογίου και διεθνών σχέσεων Εθνικού Θεάτρου

162


163

ΜΠΛΆΤΣΟΥ ΙΩΆΝΝΑ Θεατρολόγος, κριτικός Θεάτρου

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΊΟΥ ΘΑΝΆΣΗΣ Ηθοποιός, σκηνοθέτης, ιδρυτής του Θεάτρου «Στοά»

ΠΕΦΆΝΗΣ ΓΙΏΡΓΟΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας και Θεωρίας του Θεάτρου και του Δράματος, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, κριτικός θεάτρου

ΠΟΛΕΝΆΚΗΣ ΛΈΑΝΔΡΟΣ Συγγραφέας, κριτικός θεάτρου

ΠΟΎΧΝΕΡ ΒΆΛΤΕΡ Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ

ΣΕΛΛΆ ΌΛΓΑ Δημοσιογράφος

ΣΚΟΥΡΛΈΤΗΣ ΓΙΆΝΝΗΣ Σκηνοθέτης

ΣΤΕΦΑΝΊΔΗΣ ΜΆΝΟΣ Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ

ΤΣΑΛΑΧΟΎΡΗΣ ΦΊΛΙΠΠΟΣ Μουσικός, συνθέτης

ΤΣΑΤΣΟΎΛΗΣ ΔΗΜΉΤΡΗΣ Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών, κριτικός θεάτρου


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Υπεύθυνος Υλοποίησης προγράμματος – Καλλιτεχνικός Διευθυντής

NΊΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΉΣ Καλλιτεχνικός Σύμβουλος – Επιστημονικός Συνεργάτης

ΚΏΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΌΠΟΥΛΟΣ Επιστημονικός Συνεργάτης

EΛΈΝΗ ΚΟΥΤΣΙΛΑΊΟΥ Καλλιτεχνική Οργάνωση και Συντονισμός

ΠΑΎΛΟΣ ΗΛ. ΑΓΙΑΝΝΊΔΗΣ Βοηθοί Καλλιτεχνικού Διευθυντή & Υπεύθυνοι οργάνωσης αναλογίων

ΛΕΩΝΊΔΑΣ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ Κ ΑΤ Ε Ρ Ί Ν Α Π Ε Σ ΤΑ Μ ΑΤ Ζ Ό ΓΛ ΟΥ ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΜΗΛΙΏΝΗ Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας

ΘΕΟΔΏΡΑ ΤΣΑΠΟΐΤΗ Υπεύθυνη Προβολής και Επικοινωνίας

Ι Σ Μ Ή Ν Η Ι Γ ΓΛ Έ Σ Η Υπεύθυνη οργανογράμματος επισκεψιμότητας

Ε Ύ Α Π Ο Λ Υ Χ Ρ Ο Ν ΙΆ Δ Ο Υ Υπεύθυνη Πράξης

ΓΕΩΡΓΊΑ ΜΠΑΦΊΤΗ Διοικητική Υποστήριξη

ΧΑΡΆ ΚΑΤΣΑΡΓΎΡΗ Υπεύθυνη λογιστηρίου

ΛΑΜΠΡΙΝΉ ΒΛΆΧΟΥ Ετήσια Υποστήριξη Διαχείρισης Πράξης

Α Θ Α Ν Α Σ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Γ. Π . Μ Ο Ν Ο Π Ρ Ο Σ Ω Π Η Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Η Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Υ Χ Ι Κ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Π Α Ρ ΟΧ Η Σ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ ΑΤ Ι Κ Ω Ν Σ Υ Μ Β ΟΥΛ Ω Ν & Α Λ Λ Ω Ν Σ Υ Μ Β ΟΥΛ Ω Ν Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ

164


165

Οργάνωση Παραγωγής

Π Α Σ Χ Α Λ ΙΆ Σ Ι Γ Γ Ί Κ Ο Υ Υπεύθυνη σκηνής

ΈΛΕΝΑ ΣΤΑΜΑΤΊΟΥ Τεχνικός Φώτων – Χειριστής κονσόλας φωτισμού

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΨΎΧΑΣ Τεχνικός οπτικοακουστικών συστημάτων

Γ ΙΆ Ν Ν Η Σ Φ Ο Υ Ν Τ Ο Υ Λ Ά Κ Η Σ Τεχνικός ήχου – Ηχολήπτης – Χειριστής κονσόλας ήχου

ΤΆΣΟΣ ΤΣΑΡΔΑΝΊΔΗΣ Βοηθός Μηχανικού – Συντηρητής σκηνής

ΙΩ Σ Ή Φ Σ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Ν Α Ί Ο Σ Υπεύθυνος μηχανισμών σκηνής και χειριστής κονσόλας

ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΣΔΈΚΗΣ Υποδοχή Κοινού

D - W O R K F O R C E Δ ΟΥ Μ ΟΥ Τ Σ Ο ΓΛ ΟΥ Τεχνική υποστήριξη Η/Μ εγκαταστάσεων θεάτρου

2K MAINT Καθαριότητα – Φύλαξη

GR GENESIS Παραγωγή Θεατρικών Παραστάσεων

G R E N T E R T A I N M E N T W O R L D LT D Υπηρεσίες δημοσιότητας

«ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.» Δ. Τ. «Η ΣΟΦΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ» ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μαρία Αδαμοπούλου, Λουίζα Αρκουμανέα, Βάσω Αρβανιταντώνη, Ολυμπία Γλυκιώτη, Ανθή Γουρουντή, Mάνο Δαμασκηνό, Άγγελο Μαρινάκη


H Πράξη «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


H ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

168

Piraeus book export 03112018  
Piraeus book export 03112018  
Advertisement