Page 1

| ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ | ΔEYTEPA 20 IOYΛIOY 2009

18

Kόσμος TO AN£Pø¶INO ONEIPO...

Aπό τη Γη στη Σελήνη ™·Ú¿ÓÙ· ¯ÚfiÓÈ· ·fi ÙËÓ ÚÒÙË ÊÔÚ¿ Ô˘ ¿ÙËÛ ¿ÓıÚˆÔ˜ ÛÙË ™ÂÏ‹ÓË, ÔÈ ∏¶∞ ÁÈÔÚÙ¿˙Ô˘Ó ÙËÓ ÙfiÙ ÂÈÛÙËÌÔÓÈ΋, ·ÏÏ¿ Î·È ÔÏÈÙÈ΋ ÂÓ Ì¤Ûˆ æ˘¯ÚÔ‡ ¶ÔϤÌÔ˘, ÂÈÙ˘¯›· ¤Ó·ÓÙÈ Ù˘ ∂™™¢, ÂÓÒ Ë ·ÓıÚˆfiÙËÙ· Û˘Ó¯›˙ÂÈ Ó· ۯ‰ȿ˙ÂÈ ÙËÓ ÂÍÂÚ‡ÓËÛË ÙÔ˘ ¢È·ÛÙ‹Ì·ÙÔ˜ Î·È ·˘Ù‹ ÙË ÊÔÚ¿ Ì ÙËÓ ˘ÔÛÙ‹ÚÈÍË ÙÔ˘ ÔÈÎÔÏÔÁÈÎÔ‡ ÎÈÓ‹Ì·ÙÔ˜. ∆Ô˘ £O¢øPH °. KANE§§OY ΝΑSΑ γιορτάζει από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου την επιτυχία της αποστολής του διαστηµοπλοίου «Απόλλων 11». Στις 16 εκτοξεύτηκε το διαστηµόπλοιο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ (µετέπειτα ∆ιαστηµικό Κέντρο Κένεντι) στη Φλόριντα. Στις 20 ο Νιλ Aρµστρονγκ πάτησε στη Σελήνη και τον ακολούθησε ο Μπαζ Ολντριν, ενώ ο τρίτος αστροναύτης Μάικλ Κόλινς έµεινε σε σεληνιακή τροχιά. Εκδηλώσεις γίνονται και στο διαστηµικό κέντρο του Χιούστον, όπου ήταν τότε η αίθουσα ελέγχου της αποστολής. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η ΝΑSΑ παρουσιάζει βίντεο από την αποστολή, που αποκαταστάθηκαν µε τη βοήθεια του CBS, το οποίο είχε κρατήσει τις κόπιες, ενώ η ΝΑSΑ τις είχε χάσει.

Oι διάλογοι των αστροναυτών Για πρώτη φορά θα ακουστούν οι διάλογοι µεταξύ των αστροναυτών, ενώ τότε ακούγονταν µόνο µεταξύ των αστροναυτών και του κέντρου ελέγχου. Η ΝΑSΑ παρουσίασε ακόµα φωτογραφίες πέντε εκ των έξι τοποθεσιών της Σελήνης που είχαν επιλεγεί για προσσεληνώσεις των αποστολών «Απόλλων». Τις πήρε ο νέος, αναγνωριστικός, σεληνιακός βολιστήρας (LRO) που εκτόξευσε η ΝΑSΑ στις 18 Ιουνίου, για να ετοιµάσει την επιστροφή των Αµερικανών στο φεγγάρι, που σχεδιάζεται µε ορίζοντα το 2020, αν δεν αλλάξουν τα προγράµµατα.

Πολυεθνική η επόµενη αποστολή Γιατί ύστερα από 40 χρόνια έχουν αλλάξει τα πάντα γύρω από το εγχείρηµα της κατάκτησης του ∆ιαστήµατος και συνεχώς αλλάζουν. Η σεληνάκατος τότε ήταν όπως ένα σηµερινό αυτοκίνητο µίνι. Σήµερα ο διεθνής διαστηµικός σταθµός είναι σαν τετραώροφο σπίτι σε τροχιά µε ταχύτητα 17,239 µιλίων την ώρα. Η επόµενη αποστολή θα είναι πολυεθνική (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Βέλγιο) µε 12 άνδρες και µία γυναίκα. Ο ανταγωνισµός παραµένει σφοδρός. Η Κίνα έχει δικό της διαστηµικό πρόγραµµα, µε επίσης το 2020 στόχο για προσσελήνωση.

Ο Μπαζ Ολντριν οραµατίζεται το µέλλον. Προτείνει οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τις άλλες χώρες να πάνε στη Σελήνη και εκείνες να ετοιµαστούν για µακρύτερα ταξίδια, µε διεθνή διαστηµικό σταθµό ανεφοδιασµού στη Σελήνη, ώστε να σταλούν άνθρωποι στον αστεροειδή

Aποφι, όταν θα περάσει κοντά στη Γη, το 2021. Μετά υπάρχει πιθανότητα προσωρινά επανδρωµένης βάσης στη Σελήνη του Aρη, τον Φόβο, και µε τον καιρό, λέει ο Ολντριν, «θα µπορούµε να στείλουµε ανθρώπους στη Σελήνη µε σταδιακή αύξηση παραµονής ώς το 2031».

Αξιοσηµείωτη είναι τώρα η υποστήριξη των οικολογικών οργανώσεων στη διαστηµική περιπέτεια. Θεωρούν ότι ο άνθρωπος θα πετύχει στη σωτηρία του πλανήτη γνωρίζοντας καλύτερα το ∆ιάστηµα. («Independent», °·ÏÏÈÎfi ¶Ú·ÎÙÔÚ›Ô)

Από τη γη στη σελήνη  

Το ανθρώπινο όνειρο. 40 χρόνια από την αποστολή του Apollo 11

Από τη γη στη σελήνη  

Το ανθρώπινο όνειρο. 40 χρόνια από την αποστολή του Apollo 11