Page 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΩΗΣ» Β’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ-ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014


ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΩΗΣ Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μανές Κοσμάς(Β1) Τσουρουγιάννη Ιωάννα (Β2) Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν: Σκαρλή Ευαγγελία, Χαλατσογιάννης Γιώργος, Χατζηνικολάκης Γιώργος  Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 τα τμήματα της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μηνά-Θυμιανών, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης εκπόνησαν πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: «Σωστή διατροφή-επιλογή ζωής».


Στόχοι προγράμματος  Οι μαθητές να κατανοήσουν τον ρόλο της σωστής διατροφής στην ανάπτυξή τους και στην διατήρηση της υγείας τους.  Να μάθουν τα συστατικά των τροφών και τις κατηγορίες τους.  Να μελετήσουν τη μεσογειακή διατροφή.  Να καλλιεργήσουν πνεύμα συνεργασίας και υπευθυνότητας.  Να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στη σωστή διατροφή.


Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.

 Συμπλήρωση ερωτηματολογίου διατροφής με στόχο την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.  Ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων και παραμυθιών σχετικά με τη διατροφή στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει»,Καλλιόπη Εμμανουηλίδου- «Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα», Μαρία Ρουσάκη και τα απεικονιζόμενα.


Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.

 Παρασκευή χυμού.

Παρασκευή φρουτοσαλάτας.


Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.

 Δοκιμάσαμε ψωμάκι με λάδι και ρίγανη.

Φάγαμε για δεκατιανό γιαουρτάκι με φρούτα και δημητριακά.


Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε μια εικό

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.

Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο φούρνο του ΨαρρούΓαλάτουλα στο χωριό μας και μάθαμε πώς φτιάχνεται το ψωμί.


Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν. Πήγαμε στο Νεχώρι στο «Πατροπαράδοτο»την εταιρία παραγωγής παραδοσιακού παστελιού και γλυκών με φυσική μαστίχα Χίου. http://www.patroparadoto-pasteli.gr/ Εκεί ενημερωθήκαμε για την παρασκευή παστελιού και γευθήκαμε το συνδυασμό σουσαμιού και μελιού.


Κατασκευές-Ζωγραφιές


Κατασκευές-Ζωγραφιές


Ζωγραφίσαμε φρούτα-λαχανικά.


Κατασκευάσαμε σουπλά.


Φτιάξαμε καρτέλες με γλωσσοδέτες-παροιμίες και αινίγματα για τη διατροφή.


Συγκεντρώσαμε υγιεινές συνταγές καταγράφοντας τα υλικά τους.


Παρακολουθήσαμε τα παρακάτω βίντεο στην εκπαιδευτική τηλεόραση. • Ονειρομαγειρέματα • http://www.edutv.gr/protobathmia/oneiromageiremata • Μαντινοσυνταγές • http://www.edutv.gr/protobathmia/mantinosyntages • Το εκπαιδευτικό video με τίτλο «Φρούτα και λαχανικά υγεία στη διατροφή» • http://www.youtube.com/watch?v=1nkkd29mlsU • Τέλος επισκεφθήκαμε τον ιστότοπο για να μάθουμε για τη φροντίδα των δοντίων • http://www.geradontia.gr/cdrom/


Ακούσαμε και μάθαμε τραγουδάκια για τη διατροφή όπως : • Ο χορός των μπιζελιών (Εδώ Λιλιπούπολη) • Τόσο λάθος διατροφή (Παιδική χορωδία Τυπάλδου) • Ταϊσέ με καλά (Ευτύχης Μπλέτσας) • Το καρότο και η αγγινάρα ( Παραμυθοτράγουδα) Τέλος στη σχολική γιορτή λήξης παρουσιάστηκε το θεατρικό «Χωχαρούπα» με θέμα την υιοθέτηση θετικής στάσης απέναντι στη σωστή διατροφή από παιδιά τα οποία δέχτηκαν προκλήσεις από ανθυγιεινά προϊόντα και έπεσαν θύματα του καταναλωτισμού και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η παράσταση εμπλουτίστηκε με τα τραγουδάκια που είχαμε μάθει.


Συμπεράσματα υλοποίησης προγράμματος  Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων, των λαχανικών και γενικά της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής. Έτσι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, η στάση και η συμπεριφορά τους ως προς τις διατροφικές συνήθειες.

Ως μέσο προσέγγισης του προγράμματος συνειδητά επιλέχθηκε η ομαδική εργασία με ενεργητική και βιωματική παρέμβαση των παιδιών που ανέδειξε τη συνοχή της ομάδας στην παρατήρηση, οργάνωση και διεξαγωγή αποτελεσμάτων.


Τρεφόμαστε λοιπόν σωστά και ισορροπημένα ακολουθώντας την παροιμία: •

Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς. • Το μεσημέρι σαν άρχοντας. • Το βράδυ σαν φτωχός.

Σωστή διατροφή-Επιλογή ζωής  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you