Page 1

ΝΗΛ ΣΑΪΜΟΝ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

επίσημη πρώτη παράσταση: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΤΣΙΩΝ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Διευθυντής ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

Αντιπρόεδρος ΝEOΦΥΤΟΣ ΤΑΛΙΩΤΗΣ Μέλη ΛIα ΒIσση ΜιχAλης ΓεωργιAδης ΡEα ΙωαννIδου ΝεOφυτος ΠαπαλαζAρου ΔΩρα ΣωτηρΙου ΝΙκος ΤαμΑσιος ΜαρΙα ΑνθΙμου ΦτανοΥ

Παραγωγή 373 39η Θεατρική Περίοδος 2009-2010 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Παραγωγή 223 Έργο 3

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΩΝΙΑ ΧΑΛΚΑΝΟΡΟΣ 2 & ΛΙΠΕΡΤΗ 2000 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ τηλ.: 22492900 φαξ: 22512732 ηλεκτρονική διεύθυνση: info@thoc.org.cy ιστοσελίδα: www.thoc.org.cy

Πρόεδρος Aθως ΕρωτοκρIτου Μέλη ΛIνα ΖEνιου ΠαπA ΛουκAς ΠραστIτης ΔEσπω ΣεργIου Ex officio μέλη ΔΩρα ΣωτηρΙου ΒαρνΑβας ΚυριαζΗς


Φημολογία, Ψιθυρολογία, Καφενολογία, Διαδρομολογία, Καντινολογία, Λασπολογία. Εκούσια ή Ακούσια, Επιτηδευμένη ή Ανεπιτήδευτη, Συνειδητή ή Ασυνείδητη. Ποιο το κέρδος; Ικανοποιεί την ανασφάλεια; Γεμίζει κενά; Προσδίδει σπουδαιότητα; Επαναβεβαιώνει; Θεραπεύει ή αρρωσταίνει; Είναι πιθανό όταν εμείς φημολογούμε, να «θεραπεύει» και όταν φημολογούν εις βάρος μας, να «αρρωσταίνει»; Αναγκαίο κακό ή περιττό καλό; 4

Καλή διασκέδαση!

Σ’ ευχαριστούμε

Βαρνάβας Κυριαζής Διευθυντής Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου


Είθισται στο πρόγραμμα να παρατίθεται ένα σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση. Ζηλεύω όσους ξέρουν να αναλύσουν τι έκαναν, πώς το έκαναν, γιατί το έκαναν. Εγώ δεν ξέρω. Νιώθω όμως την ανάγκη να πω ένα βαθύ ευχαριστώ στους συνεργάτες μου. Χάρη σ’ αυτούς άλλη μια παράσταση, η τριακοστή τέταρτη, περνάει μεσ’ απ’ τη ζωή μου. Α, και κάτι άλλο. Όπως λέει ο εκκλησιαστής: «Όταν θα σου δοθεί η φλόγα να τρέξεις, τρέξε. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σβήσει, για να σ’ αφήσει και πάλι στο σκοτάδι». Στέφανος Κοτσίκος Σκηνοθέτης

5


Στeφανος ΚΟΤΣΙΚΟΣ

ΜΕΛΙΤΑ ΚΟΥΤΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΣ

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ

ΕΛΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΥΡΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

ΖΩΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΕΡΜΙΝΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΑΪΜΗΣ

6


Νηλ ΣAΪμον

ΦΗΜΕΣ Απόδοση: Βάσια Παναγοπούλου, Χρήστος Καρχαδάκης Σκηνοθεσία: Στέφανος Κοτσίκος Σκηνικά-Κοστούμια: Μελίτα Κούτα Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason Μουσική Επιμέλεια: Στέφανος Κοτσίκος ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης):

Κρις Γκόρμαν: Έλενα Παπαδοπούλου Κεν Γκόρμαν: Νεοκλής Νεοκλέους Κλαιρ Γκαντζ: Έλενα Χριστοφή Λένυ Γκαντζ: Σταύρος Λούρας Έρνυ Κιούζακ: Μιχάλης Μουστάκας Κούκη Κιούζακ: Ζωή Κυπριανού Γκλεν Κούπερ: Ανδρέας Βασιλείου Κάσυ Κούπερ: Ερμίνα Κυριαζή Αστυνόμος Γουέλς: Γιώργος Μουαΐμης Εκτέλεση Σκηνικού: Εργαστήρια Σκηνικών ΘΟΚ Εκτέλεση Κοστουμιών: Εργαστήρια Ραπτικής ΘΟΚ Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Κώστα Μενοίκου Οι πίνακες που αποτελούν το φόντο του σκηνικού είναι βασισμένοι στα έργα της Tamara de Lempicka (1898-1980) Ευχαριστούμε τον συνθέτη Νίκο Βήχα για την πολύτιμη βοήθειά του στην ηχογράφηση της μουσικής επιμέλειας


Νηλ Σάιμον

Neil Simon (1927 – )

Αμερικανός δραματουργός, παραγωγός, σεναριογράφος και ιδιαίτερα πνευματώδης, παραγωγικός και πολυγραφότατος . Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου το 1927 και μεγάλωσε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Το 1948, ξεκίνησε να γράφει μικρά σενάρια για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σκετς για το Μπρόντγουέι, με πρώτο το Catch a Star! (1955), σε συνεργασία με τον αδελφό του Ντάνι Σάιμον (Danny Simon).

8

Το πρώτο του θεατρικό έργο, Come Blow Your Horn, το έγραψε το 1961, σε συνεργασία με τον Ντάνι, μια κωμωδία που σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Αμερική. Ακολούθησαν το Ξυπόλητοι στο πάρκο (Barefoot in the Park, 1963), το οποίο του χάρισε το 1967 το Βραβείο Evening Standard Award, και το Ένα αταίριαστο ζευγάρι (The Odd Couple, 1965), με το οποίο καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους κωμωδιογράφους στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και του χάρισε το Tony Award, Βραβείο Καλύτερου Συγγραφέα. Ακολούθησαν τα έργα: Το όνειρο της διπλανής πόρτας (The StarSpangled Girl, 1966), το Σουίτα στο Πλάζα (Plaza Suite, 1968) τρία μονόπρακτα που διαδραματίζονται στην ίδια σουίτα ξενοδοχείου, το The Prisoner of Second Avenue [Ο φυλακισμένος της 2ης Λεωφόρου (1971)] με θέμα το άγχος της υπεραφθονίας και της ζωής στα διαμερίσματα της Νέας Υόρκης, το Ξανά Μαζί (The Sunshine Βοys, 1972), το Βότκα μολότωφ (The Good Doctor, 1973) σπονδυλωτό έργο βασισμένο σε διηγήματα του Τσέχωφ και το God’s Favorite (1974) βασισμένο στο Βιβλίο του Ιώβ. Τη δεκαετία του ’80 έγραψε το έργο Ηλίθιοι (Fools, 1981), το Brighton Beach Memoirs (1983), το Biloxi Blues (1985) με το οποίο κέρδισε το Tony Award (1985), Βραβείο Καλύτερου Θεατρικού Έργου, το Broadway Bound (1986) μια τριλογία για τα νεανικά του χρόνια, τη γυναικεία εκδοχή του έργου Αταίριαστο ζευγάρι (1986) και τη μοναδική φαρσοκωμωδία Φήμες (Rumors, 1988).


Το 1991 έγραψε το Lost in Yonkers, με το οποίο κέρδισε, την ίδια χρονιά, το Βραβείο Πούλιτζερ, το Tony Award και το Drama Desk Award. Ακολούθησαν το Laughter on the 23d Floor (1993), το 45 Seconds from Broadway (2001), Rose’s Dilemma (2003), κ.ά. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων και πρόζας για μιούζικαλ [Sweet Charity (1966) και Promises, Promises (1968)]. Το μιούζικαλ Sweet Charity (1966) ανέβηκε στην Αθήνα από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1975, διασκευασμένο με τον τίτλο Καμπίρια. Πολλά από τα έργα του έγιναν δημοφιλή, παρά το γεγονός ότι η κριτική στην αρχή δεν τα αντιμετώπισε θετικά. Ο πολυβραβευμένος Νηλ Σάιμον, εύστοχος παρατηρητής των συζυγικών και οικογενειακών σχέσεων στην Αμερική, έδωσε με τα έργα του μια νέα πνοή στην παγκόσμια δραματουργία θίγοντας θέματα της μεσοαστικής κοινωνίας μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες, παρουσιάζοντας τα προβλήματα των απλών ανθρώπων, με χιούμορ και κωμικούς χαρακτήρες, με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να ταυτιστεί. Τα θεατρικά του έργα μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες, ανέβηκαν στις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές παγκοσμίως και έκαναν τεράστια εισπρακτική επιτυχία από το Πεκίνο μέχρι και τη Μόσχα. Πολλά από αυτά διασκευάστηκαν για τον κινηματογράφο. Είναι ο μοναδικός συγγραφέας του οποίου τέσσερα έργα παίζονταν ταυτόχρονα στο Μπρόντγουέι. Έλαβε επίσης τα βραβεία: Golden Globe Award for Best Motion Picture Screenplay (1978) για το έργο The Goodbye Girl, το American Comedy Awards Lifetime (1989) Achievement, το Kennedy Center Honoree (1995) και το Mark Twain Prize for American Humor (2006).

9


10


Σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει το κουτσομπολιό, η φήμη επισκιάζει την αλήθεια. Μπορεί η αλήθεια να είναι εκείνη που λάμπει, όμως αυτό που τελικά έχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτήν -τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις- είναι το κουτσομπολιό. Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, το κουτσομπολιό είναι ισχυρότερο από την αλήθεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ό, τι ράδιοαρβύλα φτάνει στα αφτιά τους, ακόμη κι αν έχουν στοιχεία που τους δείχνουν ποια είναι η αλήθεια. Το αποτέλεσμα; Η εικόνα που σχηματίζουν για τους άλλους βασίζεται περισσότερο στις φήμες και λιγότερο στα πραγματικά στοιχεία.

11


Όσοι μελετούν τις φήμες ως κοινωνικό φαινόμενο υποστηρίζουν ότι αυτό εμφανίζεται όταν «ένα γεγονός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη αοριστία», ότι διαδίδονται ιδιαίτερα όταν «η ανάγκη για ενημέρωση είναι μεγαλύτερη από την παρεχόμενη», και ότι οι φήμες πολλαπλασιάζονται όταν «μια ομάδα ανθρώπων συμμερίζονται την ανάγκη να δράσουν αλλά διστάζουν να το κάνουν έως ότου η κατάσταση γίνει πιο ξεκάθαρη» ή όταν «τα γεγονότα απειλούν τις αντιλήψεις πάνω στις οποίες βασίζεται η φυσιολογική ζωή».

12

Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις επαληθεύονται στο έργο του Νηλ Σάιμον. Επί σκηνής, όλοι επιθυμούν διακαώς να μάθουν τι έγινε με τον Τσάρλι και τη Μύρα, αλλά επικρατεί αοριστία. Και οι οκτώ καλεσμένοι απαιτούν να έχουν κάποια «είδηση», αλλά απογοητεύονται που τα νέα είναι περιορισμένα. Και οι οκτώ επιθυμούν να προστατεύσουν τον Τσάρλι και τον εαυτό τους, αλλά δεν το καταφέρνουν διότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Και το σημαντικότερο, οι αντιλήψεις – και οι προσδοκίες – τους για τη κανονικότητα της ζωής τους ξαφνικά τορπιλίζονται, όταν όλοι αυτοί οι εύποροι μεσοαστοί έρχονται σε ένα πάρτυ όπου ο οικοδεσπότης αιμορραγεί από χτύπημα σφαίρας, ενώ η οικοδέσποινα είναι μυστηριωδώς εξαφανισμένη.


Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τι συνέβη, επινοούν διάφορες ιστορίες περί πιθανής συζυγικής απάτης, οι οποίες δεν έχουν καμία άλλη βάση παρά την ανάγκη να τροφοδοτηθεί με κάποια συνοχή η σουρεαλιστικά διαταραγμένη βραδιά τους. Έτσι, εκτός από το να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το σκάνδαλο, η αμέσως επόμενη ανάγκη όλων αυτών των χαρακτήρων είναι η ανάγκη να κατανοήσουν τι συμβαίνει, να δημιουργήσουν κάποια αφηγηματική δομή που θα εντάξει όλα αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα σε ένα σχήμα που θα βγάζει νόημα. Επομένως, οι φήμες που δημιουργούν διαφέρουν από το απλό κουτσομπολιό, που αποσκοπεί στην κακεντρεχή ευχαρίστηση να ακούς και να λες κακά πράγματα για άλλους ανθρώπους. Οι δικές τους ιστορίες εκφράζουν, αντίθετα, μια φιλοσοφική ανάγκη για τάξη και σαφήνεια. Όπως υποστηρίζουν οι κοινωνιολόγοι, οι φήμες αποτελούν «μια διαδικασία αναζήτησης μάλλον, παρά δημιουργίας πεποίθησης, κατά την οποία οι ιδέες, όσο αστήρικτες κι αν είναι, προσφέρουν έναν τρόπο κατανόησης ενός παράξενου και ενοχλητικού γεγονότος».

Martin Andrucki (Από την παραγωγή του έργου Φήμες του Νηλ Σάιμον στο The Public Theatre, Νέα Υόρκη, Απρίλιος 2001)

13


14

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως κουτσομπολιό ορίζεται η διάδοση κοινωνικών πληροφοριών για ανθρώπους που τη δεδομένη στιγμή δεν είναι παρόντες. Αν το προχωρήσουμε λίγο παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι το κουτσομπολιό συχνά αποτελεί σημαντικό εργαλείο των ανθρώπων για τη συγκέντρωση πληροφοριών για τη φήμη άλλων ανθρώπων ή για τον προσανατολισμό τους σε κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν στην καθημερινή τους ζωή, όπως η δουλειά.


15


16

Οι φήμες έχουν φουντώσει… Οι φήμες δεν είναι πληροφορίες….

Οι φήμες θέλουν… Ανησυχία προκαλούν οι φήμες…


Οι φήμες οργιάζουν… Ο μάρτυρας δεν επιβεβαίωσε τις φήμες…

Διαψεύδονται οι φήμες… 17


! ό ι λ ο π μ ο σ τ υ Κο

18

ιό ομπολ κουτσ ι να ο τ , ό α αρωτικ επε κ και χαλ ν, θα... έπρ μπορεί ό ικ τ υ ς λ ό , λοιπ υς εργασία ι! Αγχο ο ολέψε ές. Μήπως ρ π μ ώ χ ο σ ς τ ει κου δος αντιστρ ιδικά στου Ε δεν έχ ο ; ς θ υ έ ιό ο μ ο τ π ειά Και ι μια λλιέργ τητα! ν είνα μάλλο ύνεται η κα παραγωγικό ρ ν ενθαρ αυξήσει τη α στη αι μέσ ικό ίν ε και να ιό τ οητευ ομπολ κουτσ ολεύουν, γ ει, «η ο τ , χ ά μπ ι να’ σοβαρ ουτσο ή μισο ταν μας κ . Όπως κα σημότητες ία ε τ ό σ ύουμε στρέφει δια λογική: Μισοα ας, μισητό μπολε ο μ σ ατα κή τ υ ή ο ζω γεί ή κ ηματιστηρια ιμούνται ίς κ ρ ε υ μ ιο ε μ ρ η οτ χ δ π υ υ όταν τε ς η » το την ο ω α λ π λ ίδ ό ά π ες με υ γεί τσιμ και γ ρ ο υ ι λ ο α ά τ ιτ ν ν ε α ού όμο και λ περτιμ αταστάσεις, ητρα του ατ ς υ ε τ κίν ι κ οιου Άλλο και τα πα κα υ κάπ πρόσω τε επιθυμία όχαστρό το τ ο εκάστ άζει στο σ ρώπους. β νθ α υ ς ο υ π στο ία ψ ο π ανυ είας» ς αληθ ο κ κ ό «Ο κ τι λέει ό ία ιμ ο εν ή παρ καπνός δ ϊκ α λ α Η φωτιά σσα κόκαλ ίς ρ ω ώ Χ λ . « γ ι» Αν ι ή η αλα τσακίζε λιού ε ίν α γ β κόκ μπο ο ει και ουτσο δεν έχ ορίες του κ γμένες, λίγ , τ ς η έ ισ β και οι ο παρατρα ά υποθετικ εια τ θ ίγ ε λ η αλή ς». , αρκ είναι μένες ασμένες, ω ν ικ ληθεία ρ συρ ασκευ ν «κόκκο α κύπτουν τ α κ ο α να σίγουρ διαθέτουν έ σεις δεν πρ στω και έ έ ι θ τ ο ό , υπ τες οιο είναι και οι χωρίς κάπ ές οι ελάχισ την ς ε μ ή τ υ φ η α , ι ρ Ο οτα και κλη το τίπ . Όμως, αν πεύουν ολό εράσματα από ο π γ ω μ ό τιπροσ ντο, λ φορές να συ ασήμα ρίες δεν αν γενικευμέ ι πολλές α φο ύν σε των κ πληρο οδηγο ία απίστευ , ια ε σ αλήθ θοπλα ν. τη μυ επτομερειώ σ ι α κ λ ν ω στατ με; ανυπό λεύου ο π θέση μ ο ύμε τη τους ουτσ ο κ ρ ν β ό α οιπ γκη ν ι από Γιατί λ ινη ανά ή χειρότερο ωχότεροι, π ώ ρ θ φτ οι αν ι ζει μια στε καλύτερ υσιότεροι ή για μας κα ά ρ φ κ α ε ο ς λ ίμ ό ιό π ε λ λ α ν ο ι, με τσομπ εδίο, α ερο έξυπνο ίναι ένας κ υς να βρού Το κου οινωνικό π τ Ε ο ό τ ί. ί ιγ ζ ο λ ατικ οκ ε μα ο ή μας στ περισσότερ οι ή παραβ συγκριθούμ ιμ , α τ ς οι, έν όπος ν άλλου ή άδικ ς άλλους τρ ι ιο α δίκ του ρός για οδυνη


τα χαρίσματα ή τα ελαττώματά μας και να κερδίσουμε τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, αποδεικνύοντας ότι είμαστε καλύτεροι.

Μια ακόμη αιτία κουτσομπολιού είναι ο φόβος μπροστά στις κοινωνικές αλλαγές και στην διαφορετικότητα. Μας φαίνεται παράξενο ότι οι άνθρωποι, αν και φιλοπρόοδοι, απεχθάνονται τις αλλαγές, αυτές που θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους, τις συνήθειες, τις αξίες, τις σκέψεις και τον τρόπο που συναλλάσσονται με τους άλλους. είναι πολύ μικρά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων φοβάται τις αλλαγές και αρνείται να προσαρμοσθεί σε νέες κοινωνικές δομές. Έτσι, οι ριζοσπάστες και οι νεωτεριστές σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, είναι τα κατεξοχήν θύματα του κουτσομπολιού. 19

Θα πρέπει να τονισθεί ότι το κουτσομπολιό έχει, περίπου, το ρόλο της «κοινωνικής περιπολίας» προστατεύει την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων εθιμικής συμπεριφοράς της κοινωνίας. Έτσι, μπορεί μια παράτυπη, παράνομη ακόμα και εγκληματική πράξη, να ξεφύγει από την τσιμπίδα του Νόμου, ποτέ όμως από αυτούς που έχουν αναλάβει το ρόλο της κοινωνικής εποπτείας, όπως, παράδειγμα, είναι τα ΜΜΕ. Πολύ δύσκολα θα μείνει στο χώρο του κρυφού και της ιδιωτικότητας κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής, που κινεί τις υποψίες για παράνομες πράξεις ή εθιμικές παραβιάσεις, ειδικά των ανθρώπων, που διαχειρίζονται την εξουσία ή έχουν αναλάβει κάποιο δημόσιοι λειτούργημα.

Όμως, εκτός από το κακόγουστο, υπάρχει και το καλοπροαίρετο κουτσομπολιό, αυτό που εκφράζει τη ανθρώπινη ανάγκη για μίμηση και ευγενή άμιλλα, όταν θέλουμε να μάθουμε από την εμπειρία των άλλων πώς, για παράδειγμα, κάποιος κατάφερε να είναι επιτυχημένος, αγαπητός ή σεβαστός. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το κουτσομπολιό έχει διδακτικό στόχο. Μαρία Λασσιθιωτάκη Ψυχολόγος


ΦΗΜΗ + «ΕΓΩ»= ?… Φήμες, φήμες, υπάρχουν πολλές για το καθένα από εμάς. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές. Η φήμη που με ακολουθεί είναι ότι προσπαθώ να περνώ απαρατήρητη! Παράδοξο; Μάλλον. Αν σκεφτεί κανείς ότι η φήμη έχει να κάνει με την αναγνώριση κάποιου από μια ευρεία μάζα ανθρώπων και την συνεχή προβολή του. Ανήκω στους ανθρώπους που δεν αισθάνονται άνετα να είναι το επίκεντρο σε ένα χώρο, νιώθω άβολα ακόμα και όταν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για μένα. Δεν είμαι διάσημη, δεν έχω δημιουργήσει κάποιο έργο –όχι τουλάχιστον ακόμα και δεν μου αρέσουν τα φώτα και τα κοσμικά γεγονότα… Είμαι μάλλον αγοραφοβική. Θεωρώ απλά ότι κάποιοι ηδονίζονται να είναι αναγνωρίσιμοι και κάνουν τα πάντα για αυτό και άλλοι είναι πιο ταπεινοί. Άρα μάλλον η σχέση μου με την φήμη είναι ανύπαρκτη.  

20

Η φήμη είναι κάτι που κάποιοι αποζητούν απεγνωσμένα, ενώ κάποιοι άλλοι την συναντούν τυχαία στο δρόμο τους χωρίς να το επιδιώξουν. Σε κάθε περίπτωση είναι ευπρόσδεκτη. Αν υπάρχει κάτι που μοιράζονται όλοι οι διάσημοι, είναι το ότι ο κόσμος θέλει να τους μοιάσει. Σχεδόν όλοι είναι όμορφοι, στην πλειοψηφία τους εκατομμυριούχοι και παραδομένοι σε μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις και πολυτέλειες - καμιά σχέση με τη ρουτίνα που ζουν οι χιλιάδες θαυμαστές τους. Η ακατανίκητη έλξη που ασκούν στο πλατύ κοινό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Μια διασημότητα μας γοητεύει γιατί τη συνδέουμε με χρήματα και επιτυχίες αλλά και γιατί θεωρούμε ότι ξεπερνά την ταπεινή μας ύπαρξη που χάνεται στην ανωνυμία του πλήθους. Ο διάσημος μπορεί να διασφαλίσει ότι η εικόνα και το όνομά του θα είναι γνωστά ακόμα κι όταν θα έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Σήμερα η δόξα γίνεται αυτοσκοπός και οι περισσότεροι την αποζητούν χωρίς καν να προσπαθούν να αναδείξουν την αξία τους.


Τελευταία το φαινόμενο αυτό έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις με την συμβολή των Μ.Μ.Ε., που αρχικά αποδίδουν τιμές στα είδωλα που δημιουργούν και μετά τα αποκαθηλώνουν. Τα μέσα επικοινωνίας έχουν μετατρέψει τη φήμη σε προϊόν από το οποίο αντλούν ζωτικά κέρδη και για να το διατηρήσουν αναδεικνύουν συνεχώς νέες διασημότητες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσοι διάσημοι όσο σήμερα. Πολλοί είναι σήμερα διάσημοι, όχι τόσο για το έργο τους αλλά για την ικανότητα τους να επικοινωνούν με το κοινό. Ο κόσμος, ωστόσο, δεν ενδιαφέρεται  μόνο για το έργο και την διαδρομή κάποιου διάσημου ανθρώπου, αλλά επιθυμεί να μάθει τα πάντα για την ιδιωτική ζωή των επωνύμων. Πολλά είναι τα διάσημα πρόσωπα που έχουν θαυμαστές, που τους λατρεύουν  στα όρια της παράνοιας. Τελικά, το να είναι κανείς διάσημος, δεν ξέρω αν είναι ευλογία ή κατάρα, αν κάποιος δεν ξέρει να διαχειριστεί την εικόνα του. Πρόσωπα γενικά «διάσημα» καλύπτουν ένα τεράστιο μέρος των Μ.Μ.Ε. και αποτελούν μια πηγή χαράς για το κοινό, που όσο εύκολα μεθάει από την εφήμερη λάμψη τους, άλλο τόσο απολαμβάνει την πτώση τους, καθώς αυτή αποτελεί επιβεβαίωση πως τελικά ακόμα και ένας διάσημος μπορεί να μην είναι τελικά καλύτερος από τους θαυμαστές του. Και σπάνια είναι! 21

Θεωρώ ότι η έννοια της φήμης είναι λίγο ως πολύ ταυτισμένη με την αιωνιότητα, με τον φόβο του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο. Έτσι, κάποιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν την αθανασία τους μέσω της προβολής τους. Μια απόλυτα εγωιστική πράξη δηλαδή. Όπως η απόκτηση κάποιου απόγονου. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάγκη τους να αφήσουν κάποια συνέχεια πίσω τους, να υπάρχουν κάποιοι που να τους θυμούνται, να συνεχιστεί το όνομα της οικογένειας τους. Όλες οι πράξεις μας είναι εγωιστικές. Δεν υπάρχει καμία αμιγώς ανιδιοτελής πράξη. Όλες λίγο ή πολύ κρύβουν κάτι άλλο και οι περισσότερες έχουν να κάνουν με το φόβο μας απέναντι στο θάνατο, με την ανάγκη μας να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ζωντανοί. Ίσως υποσυνείδητα και  το κείμενο αυτό, εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την ανάγκη, καθώς ως γνωστό τα γραπτά μένουν. (Άρθρο στην εφημερίδα LIFO, 12.5.2008)


22


Από το στόμα σου, στου διπλανού σου τ’ αυτί! Στην Αγορά της αρχαίας Αθήνας, ανάμεσα στο βωμό της Αιδούς και της Ορμής ήταν τοποθετημένος ο βωμός της Φήμης. Η συσχέτιση της φήμης με την ορμή είναι απολύτως κατανοητή. Αλλά με την αιδώ; Μήπως μ’ αυτή τη γειτνίαση οι Αθηναίοι ήθελαν να υποδηλώσουν την υπόγεια δράση της διάδοσης πληροφοριών στόμα με στόμα; Αυτή η ερμηνεία ενισχύεται και από το επίθετο «σεμνοδότειρα» (η τα σεμνά δώρα παρέχουσα) που συνόδευε τη Θεά Φήμη. Από εκείνη όμως την εποχή μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο μύλο της ιστορίας. Η “φήμη” δεν έχασε μόνο τη σεμνότητά της. Μεταβλήθηκε σε πραγματικά «ξετσίπωτη» θεά. (Εφ. Ελευθεροτυπία, 2.4.1995)

23


ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ

ΑΛΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΘΟΚ

Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας του Λούκας Μπαίρφους

Μέσα από το έργο ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με απλά, αλλά κρίσιμα ερωτήματα. Τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός; Πόσο αποδεχόμαστε τους άλλους; Είμαστε, άραγε, και εμείς με κάποιον τρόπο υπεύθυνοι για ό, τι διαδραματίζεται επί σκηνής; Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2003 στο Theater Basel της Ελβετίας και χάρισε στον Ελβετό Μπαίρφους το λογοτεχνικό βραβείο του Καντονίου (2003) και την ανακήρυξή του το 2003 ως ανερχόμενου θεατρικού συγγραφέα της χρονιάς από τους θεατρικούς κριτικούς του γερμανόφωνου χώρου (θεσμός του περιοδικού Theater Heute). 24 Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα, την ενηλικίω-

ση, τον αδιέξοδο έρωτα, που θέτει ερωτήματα για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, τι είναι υγιές και τι άρρωστο. Όταν η νεαρή Ντόρα σταματάει τα φάρμακα που την κρατούσαν σε καταστολή ξυπνούν απότομα όλοι οι μηχανισμοί που τελούσαν, επί σειρά ετών, σε καθεστώς αδράνειας. H επανασύνδεση με την πραγματικότητα αποδεικνύεται επώδυνη - πιο επώδυνη απ’ ό, τι είχαν φανταστεί οι γονείς της, οι οποίοι νιώθουν ξαφνικά τις σεξουαλικές ορμές της κόρης τους να τους μαστιγώνουν καταπρόσωπο και τα αποθέματα αγάπης και υπομονής να στερεύουν. Οι ανάγκες της Ντόρας, έτσι όπως εκφράζονται με αφοπλιστική αφέλεια, αγνοώντας τις συμβάσεις, τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, σε αμηχανία, σε απόγνωση. Ο ελβετός θεατρικός συγγραφέας, Λούκας Μπαίρφους, στο έργο του Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας καταπιάνεται με τις εγκλωβιστικές σχέσεις των γονιών προς τα παιδιά τους. Το έργο αγγίζει λεπτά θέματα της κοινωνίας και τα πραγματεύεται με χιούμορ, κατανόηση, με βαθιά σκέψη, χωρίς εύκολες λύσεις, θέτοντας ερωτήματα για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, τι είναι υγιές και τι άρρωστο, τι είναι η ελευθερία και για ποιους προορίζεται.

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης Μουσική Επιμέλεια: Κοσμάς Εφραιμίδης Βίντεο: Νικολέτα Καλαθά Χορογραφία-Κίνηση: Αλέξης Βασιλείου Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Κωνσταντίνου Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Στέλα Φυρογένη (Η μητέρα της Ντόρας) Νικόλας Στυλιανού (Ο γιατρός της Ντόρας) Λέα Μαλένη (Ντόρα), Θανάσης Δρακόπουλος (Το αφεντικό της Ντόρας), Έλενα Ευσταθίου (Η κυρία [η μητέρα του αφεντικού]) Σώτος Σταυράκης (Ο καθωσπρέπει κύριος) Ανδρέας Τσουρής (Ο πατέρας της Ντόρας) Παραστάσεις Λευκωσία: Θέατρο Νέας Σκηνής ΘΟΚ κάθε Παρασκευή* & Σάββατο Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο, Τρίτη 16 Μαρτίου Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο, Τετάρτη 17 Μαρτίου Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο (συνεργασία ΘΟΚ-Θέατρο Ριάλτο), Πέμπτη 18 Μαρτίου *Λόγω περιοδείας του ΘΟΚ στην Κραϊόβα, δεν θα δοθεί παράσταση του έργου την Παρασκευή 16 Απριλίου


ΑΛΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΘΟΚ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

In Two Minds Η παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής In Two Minds δίνει τις δύο τελευταίες της παραστάσεις. Μια παράσταση που εξερευνά τον άνθρωπο ως ον, τη σχέση του με τον εαυτό του και τις ευκαιρίες του να είναι συμμέτοχος ή/και παρατηρητής στη ζωή και στην τέχνη, με πηγή έμπνευσης τα έργα του δανού καλλιτέχνη Carl Krull. Δημιουργική Ομάδα Carl Krull (Ζωγράφος/Animator) Αθηνά Κάσιου (Ιδέα/Σκηνοθεσία) Χάρης Πουλλής (Οπτικά Εφέ) Λένα Κάσιου (Μουσική/Μουσική Επιμέλεια) Μάγια Αγγελή (Σκηνικά-Κοστούμια) Γιώργος Κουκουμάς (Σχεδιασμός Φωτισμών) Ερμηνεύουν: Δημήτρης Κωνσταντινίδης Μάριος Κωνσταντίνου Κατερίνα Λούρα Χριστίνα Χριστόφια Παραστάσεις Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα, Τρίτη 16 & Τετάρτη 17 Μαρτίου

25


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΑΛΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΘΟΚ

Το δώρο της Παπλωματούς εμπνευσμένο από το ομώνυμο σύγχρονο και πολυβραβευμένο παραμύθι του Τζεφ Μπριμπό

Χιλιάδες παιδιά τραγούδησαν, χόρεψαν, διασκέδασαν με την Ελέσα, με την παπλωματού, με τον άπληστο βασιλιά και τη συνοδεία του, με τα σπουργίτια… Κάθε ταξίδι όμως φτάνει στον προορισμό του και η παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΘΟΚ Το δώρο της παπλωματούς δίνει την τελευταία παράστασή της στην Πάφο.

26

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος Στίχοι-Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμητρα Χίου Χορογραφία-Κίνηση: Αντιγόνη Τασουρή Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Ευαγγέλου Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς Βοηθός χορογράφου: Χρίστος Μάος Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Χορός Πουλιών (ο Θίασος) Κριστιάνα Γεωργίου (Ζητιάνα/Αρκούδα) Νεκτάριος Θεοδώρου (Βασιλιάς) Ιωάννα Κορδάτου (Δεύτερος Στρατιώτης/ Το Πάπλωμα) Γιώργος Ονησιφόρου (Αξιωματικός) Άννα Παπαγεωργίου (Παπλωματού) Έλενα Σάββα (Ελέσα) Λίλη Τέγου (Πρώτος Στρατιώτης) Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, Κυριακή 21 Μαρτίου


ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ

ΑΛΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΘΟΚ

Το Ινκόγκνιτο επιστρέφει Δύο performers κι ένα πιάνο περιπλανιούνται ινκόγκνιτο και επιστρέφουν επί σκηνής, μετά το ταξίδι τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Μικρές ιστορίες-εξομολογήσεις ξετυλίγονται ξανά στο Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα, για να σχηματίσουν ένα μωσαϊκό από συναισθήματα κι ατμόσφαιρα, με άξονα και αρωγό τη μουσική. Έρευνα-επιμέλεια κειμένων: Στέλα Φυρογένη Μουσική επιμέλεια-Διασκευή τραγουδιών/ Σύνθεση: Γιώργος Χριστοδουλίδης, 27 Στέλα Φυρογένη Επιμέλεια παραγωγής/performers επί σκηνής: Στέλα Φυρογένη, Γιώργος Χριστοδουλίδης Video Art: Νικολέτα Καλαθά Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς Παραστάσεις: Θέατρο Αγοράς Αγίου Ανδρέα κάθε Τρίτη και Τετάρτη, 13 - 28 Απριλίου


Σημεία Προπώλησης Εισιτηρίων Λευκωσία

Λάρνακα

• Κέντρο Πώλησης Εισιτηρίων ΘΟΚ, τηλ. 77772717 • Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Λατσιών, τηλ. 22878688

• Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 24665795 (τρεις μέρες πριν την παράσταση / Δευτέρα-Παρασκευή 10.00π.μ.-1.00μ.μ., 3.30μ.μ.-6.30μ.μ. και Σάββατο 10.00π.μ.-1.00μ.μ.)

(Εσωτ. 170-μιάμιση ώρα πριν την παράσταση)

• Ταμείο Νέας Σκηνής ΘΟΚ, τηλ. 22480300 (από τις 6.15 το βράδυ των παραστάσεων)

• Ταμείο Θεάτρου Αγοράς Αγίου Ανδρέα, τηλ. 22773571 (από τις 6.15 το βράδυ των παραστάσεων)

Πάφος • Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Πάφου, τηλ. 26932014 (Δευτέρα-Παρασκευή 7.30π.μ.-2.30μ.μ.)

Λεμεσός Παραλίμνι 28

• Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77777745 (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00π.μ.-2.00μ.μ., 4.30μ.μ.-6.30μ.μ. και Σάββατο 10.00π.μ.-1.00μ.μ.)

• Από το ταμείο του Αμφιθεάτρου Xenion High School το βράδυ της παράστασης

Τιμές Εισιτηρίων: €12 /€ 6 (συνταξιούχοι, φοιτητές, στρατιώτες, μαθητές, παιδιά και γονείς στην Παιδική Σκηνή)

Ώρα έναρξης παραστάσεων Τακτικές παραστάσεις Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8.30μ.μ., με εξαίρεση την απογευματινή παράσταση της Κυριακής (Κεντρική Σκηνή) που αρχίζει στις 6.30μ.μ. * Από τις 30 Απριλίου οι τακτικές παραστάσεις του έργου Φήμες θα δίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30μ.μ. Περιοδεία Παιδικής Σκηνής Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 3.00μ.μ.


Εργα που ανεβάζουν θέατρα που επιχορηγούνται από το ΘΟΚ Σατιρικό Θέατρο Πολιτιστικό Κέντρο «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» Μόρφου 12, Αγλαντζιά τηλ. 99440254, 99639609 ΚΥΡΙΑ ΣΚΗΝΗ «ΑΠΟΨΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΣ ΙΟΚΑΣΤΗΣ» του Άκη Δήμου Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ» της Σοφίας Αδαμίδου Σκηνοθεσία: ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ «D.N.A.» του Γιώργου Νεοφύτου Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ…ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ» του Γιάννη Καλατζόπουλου Σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΥΚΑΡΙΔΟΥ

Θέατρο Ένα Λεωφόρος Αθηνάς 4, Λευκωσία τηλ. 22348203, 22439838 (ώρες γραφείου) ΚΥΡΙΑ ΣΚΗΝΗ «ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ» του Τέννεσση Ουίλλιαμς Σκηνοθεσία: ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ «AIRPORT DIRECT» του Μαρκ Καμολλέτι Σκηνοθεσία: ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΑΛΛΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ MOY» του Γεώργιου Βιζυηνού Σκηνοθεσία: ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΝΟΣ

Ε.Θ.Α.Λ. Τεχνοχώρος Λεωφόρος Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76, Ακίνητα Δήμου Λεμεσού-Κτήριο ΣΑΛΑ, Λεμεσός τηλ. 25877827 ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ «ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ» της Μαρί Τζόουνς Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΑΪΜΗΣ

Θέατρο Σκάλα Κυρ. Μάτση και Σίμου Μενάρδου, Λάρνακα τηλ. 24652800 ΚΥΡΙΑ ΣΚΗΝΗ «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ» του Σάμουελ Άνταμσον (βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ) Σκηνοθεσία: ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΛΕΙΤΟΥ

31


Έκδοση ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ Γενική επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Έρευνα-Επιλογή κειμένων ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός-Καλλιτεχνική επιμέλεια έκδοσης ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΤΤΙΧΗ Διόρθωση κειμένων ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Φωτογραφίες από τις δοκιμές ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Εκτύπωση STAVRINIDES PRINTING SOLUTIONS


Rumors  

The programme for Neil Simon's play, «Rumors», performed by THOC, the Cyprus Theatre Organisation, 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you