Retro 2014

Page 1

RETROSPECTIVĂ A EVENIMENTELOR MNIT ÎN ANUL 2014 MIRACOLUL NAŞTERII DOMNULUI PRIN OCHI DE COPIL

Expoziţia deschisă publicului până în data de 23 decembrie 2014 a cuprins lucrări realizate de elevii claselor V-VIII ai şcolii speciale, coordonaţi de profesorii Olga Simina, Mihaela Cioban, Monica Nechita şi Daniela Bodea. Parteneri MNIT Şcoala Gimnazială Specială – Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Integrată/Incluzivă, Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

ARTA COSITORULUI TRANSILVĂNEAN (SECOLELE XVI-XIX). FUNCŢIE ŞI ICONOGRAFIE

Expoziţia a putut fi vizitată în perioada 23 octombrie – 14 decembrie 2014, la sediul muzeului. Expoziţia şi-a propus o primă prezentare a celor mai reprezentative piese ale colecţiei de obiecte de artă din cositor a MNIT, de la piese de cult la obiecte decorative sau de uz casnic, confecţionate în secolele XVI-XIX în marile ateliere din Transilvania, completate şi cu câtva piese provenite din cele mai renumite centre urbane ale epocii din arealul Europei Centrale.


ZIUA PORŢILOR DESCHISE Evenimentul a avut loc în 27 noiembrie, între orele 12.00- 18.00, la Colecţia de Istorie a Farmaciei. Mai mult decât o simplă zi a porţilor deschise, evenimentul a marcat şi împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Colecţiei de Istorie a Farmaciei şi a inclus o serie de momente speciale: Proiecţie cu imagini de epocă din activitatea Colecţiei de Istorie a Farmaciei. ora 13.00 – Vernisajul expoziţiei temporare Despre pipe şi fumat în Transilvania. Piese din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei Prezentarea unui tiraj special după plăci de gravură din colecţia muzeului, reprezentând etichete farmaceutice de secol XIX, din donaţia Valeriu Bologa, pentru vânzare. Târg de carte, cu publicaţii ale muzeului.

MARCAREA ZILEI DE 1 DECEMBRIE Eșarfă-tricolor 1918

Eşarfa tricolor a fost purtată de profesorul Ioachim Crăciun la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, în calitate de delegat oficial al cercului Cristian–Sibiu. Participarea la Adunare a fost o formă de exprimare a unui plebiscit spontan, nu numai prin cei 1228 de delegați oficiali aleși dar și prin numărul foarte mare al delegaților neoficiali sosiți la Alba Iulia, prin miile de adrese de adeziune, cu sute de mii de semnături. Prof. univ. dr. Ioachim Crăciun (1898-1971) a fost un distins bibliograf şi istoric la Cluj. A făcut parte din prima echipă de specialişti care a pus bazele învăţământului bibliografic universitar în România şi a avut preocupări științifice în domeniul istoriografiei şi publicării izvoarelor. Piesa provine de la soția sa, Ana Crăciun, care a donat-o muzeului în anul 1979.


REPRESIUNEA COMUNISTĂ ÎN ROMÂNIA (1945-1965)

INSTITUTUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI ŞI MEMORIA EXILULUI ROMÂNESC în parteneriat cu MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI din Cluj-Napoca, a organizat în zilele de 20-21 noiembrie 2014, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, expoziţia REPRESIUNEA COMUNISTĂ ÎN ROMÂNIA (1945-1965). NUMITORUL COMUN: MOARTEA. Manifestarea a fost prilejuită de desfăşurarea Conferinței internaționale “25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte“. Conferința a avut loc la Palatul Parlamentului din București, în perioada 20-21 noiembrie 2014, și a fost organizată de Fundaţia Română pentru Democraţie cu sprijinul Guvernului României.

CLUJUL VĂZUT ŞI NEVĂZUT

MNIT a găzduit evenimentul de lansare a volumului CLUJUL VĂZUT ŞI NEVĂZUT, ediţia a II-a în data de 28 octombrie, ora 13 la sediul muzeului, sala de expoziţii temporare.


SIMPOZIONUL POLITICĂ, DIPLOMAȚIE ȘI CULTURĂ ÎN EPOCA BRÂNCOVENEASCĂ

Evenimentul s-a înscris în seria manifestărilor cultural-științifice inițiate în anul 2014 de Ministerul Culturii, având ca obiectiv comemorarea Anului Brâncoveanu. Simpozionul a fost organizat de MNIT, în colaborare cu Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi cu Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca în data de 22 octombrie, 2014, orele 11.00, la sediul muzeului.

NTER-ART & JACEK, IN MEMORIAM JACEK CICHOŃ (1969 – 2004) EVENIMENT ORGANIZAT SUB ÎNALTUL PATRONAJ AL DOMNULUI KELEMN HUNOR, VICEPRIM-MINISTRU, MINISTRUL CULTURII MNIT, Fundaţia „Inter-Art”, Aiud, Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză, Cluj-Napoca, Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud şi Asociaţia socio-culturală apARTe, Cluj-Napoca au organizat în perioada 18 septembrie – 18 octombrie la sediul muzeului expoziţia internaţională INTER-ART & JACEK, IN MEMORIAM JACEK CICHOŃ (1969 – 2004) care a cuprins lucrări din colecţia Fundaţiei „Inter-Art” realizate de 105 artişti, reprezentând 55 de ţări de pe 5 continente. Evenimentul a stat sub semnul comunicării şi al prieteniei prin intermediul artei. Expoziţia a însumat la nivel simbolic mai multe mesaje: un parteneriat activ de peste un deceniu între Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Fundaţia „Inter-Art”, apariţia unei generaţii de artişti care au legat prietenii şi au creat sub patronajul fundaţiei aiudene, în atmosfera multiculturală a Transilvaniei, dar şi zece ani de la dispariţia artistului Jacek Cichoń (1969-2004), unul dintre militanţii activi ai acestui fenomen artistic.


MONEDE CHINEZESTI – O ISTORIE DE 3 000 DE ANI

MNIT a găzduit expoziţiile Monede chinezesti – o istorie de 3 000 de ani şi expoziţia de fotografie Beautiful China. 51 de panouri au cuprins câteva sute de monede, ilustrînd îndelungata istorie de folosinţă a monedelor chinezesti, din Neolitic – când cochiliile cowry (ghioc) erau folosite în schimburile ceremoniale – şi până în secolul XX. Beautiful China a reunit 60 de fotografii excepţionale ce au fost publicate în reviste de specialitate şi massmedia chineză (printre care cunoscutele instituţii de presă Xinhua şi China Daily). Fotografiile au imortalizat de la peisaje, localităţi, obiceiuri tradiţionale, zgârie-nori până la instantanee surprinse în cotidianul vieţii zilnice. Evenimentul a venit în contextul aniversării a 65 de ani de relaţii diplomatice România - China şi a 20 de ani de la înfrăţirea municipiului Cluj-Napoca cu oraşul ZHENGZHOU, capitala provinciei Henan.

HE LIHONG

MNIT a găzduit expoziția semnată He Lihong, unul dintre cei mai titraţi artişti plastici contemporani chinezi. Lucrările expuse au fost realizate prin tehnica xilogravurii şi sunt centrate cu precădere pe redarea mediului natural din zona natală a artistului – Regiunea Autonomă Chineză Ningxia Hui. Evenimentul a avut loc cu ocazia ZILEI CONFUCIUS, de aniversare a 10 ani de Institut Confucius în lume şi 5 ani la Universitatea Babes-Bolyai. Institutul Confucius este o organizaţie educaţională şi a fost înființat la Universitatea Babes-Bolyai in septembrie 2009 ca parte a unei reţele de 400 de institute la nivel mondial. În cei cinci ani de activitate instituţia clujeană a acţionat prin intermediul activităţilor culturale organizate, ca o punte de legătură între China şi România.


Cel de al XXIV-lea SEMINAR NAŢIONAL DE ETNOARHEOLOGIE la Muzeul de Etnoarheologie Istorie „Petre Poruţiu” Iclod, 4 octombrie 2014. PROGRAM orele 10.00 - Cuvânt de deschidere Prof. Aurel Bulbuc -Manager, Muzeul de Etnoarheologie şi Istorie, Iclod Emil Ioan Pîrţoc - Primar, com. Iclod Prof. Dr. Gheorghe Lazarovici - Profesor, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu Dr. Tudor Sălăgean - Director, Muzeul Etnografic al Transilvaniei orele 10.30 – 18.00 – Comunicări

CĂUTAREA LUI ALEXANDRU MACAVEI, ÎMPUŞCAT DE SECURITATE LA 31 IULIE 1949

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu MNIT a desfăşurat în perioada 15-17 septembrie 2014 o acţiune de investigaţii arheologice în satul Muşca, com. Lupşa, jud. Alba. Scopul operaţiunii a constat în reluarea şi continuarea cercetărilor pentru descoperirea şi deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Alexandru Macavei, împuşcat de Securitate la 31 iulie 1949.


REMEMORÂND MARELE RĂZBOI 1914-2014 În perioada 27 iunie – 6 septembrie 2014 MNIT a organizat expoziţia temporară REMEMORÂND MARELE RĂZBOI 1914-2014. Vernisajul expoziţiei a avut loc în 27 iunie la sediul muzeului. Vizitând această expoziţiei aţi avut ocazia să descoperiţi prin intermediul armelor şi echipamentelor militare, a medaliilor ori insignelor instrumentarul practic şi simbolic al războiului, tehnica de luptă deţinută de taberele beligerante (puşti şi pistoale Mannlicher, Moisin-Nagant, Luger, Rast und Gasser, Lebel etc.) dar şi aparatul de propagandă întreţinut de acestea în vederea stimulării sentimentelor de patriotism, loialitate şi mândrie militară, atât de necesare în războiul modern.

ZIUA PORŢILOR DESCHISE PE ŞANTIERUL ARHEOLOGIC DE EPOCĂ DACICĂ CETATEA ZÂNELOR MNIT în Parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Primăria Covasna, Asociaţia „Cetatea Zânelor” şi Asociaţia Cultural Creştină „Iustinian Teculescu” a organizat în 30 august, între orele 10.00-16.00, Ziua Porţilor Deschise pe Şantierul arheologic de epocă dacică Cetatea Zânelor – Covasna. Vizitatorii au beneficiat de ghidaj de specialitate şi au admirat artefactele descoperite pe parcursului campaniei de săpături: ceramică, unelte şi ustensile, piese de port şi podoabă. Cetatea Zânelor este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi dacice din afara Munţilor Orăştiei. Fortificaţiile şi modul de amenajare a teraselor reprezintă un unicat pe teritoriul dacilor. A fost cercetată sumar în secolele trecute, dar a reintrat în atenţia specialiştilor în urma unei furtuni teribile din toamna anului 1995, când copacii smulşi din rădăcini au dezvelit părţi din cetate. Cercetările arheologice sistematice au început în anul 1998, iar evenimentul a marcat17 ani de la debutul acestora. Echipa de cercetare este coordonată de dr. Viorica Crişan şi include cercetători de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Brăilei, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din Bucureşti.


BÁNFFY MIKLÓS MŰVÉSZI PÁLYAKÉPE / VIAŢA ARTISTICĂ A LUI MIKLÓS BÁNFFY În data de 22 august 2014, la sediul MNIT a fost lansat volumul bilingv intitulat Bánffy Miklós művészi pályaképe / Viaţa artistică a lui Miklós Bánffy, publicat recent la Editura Polis din Cluj-Napoca, în limbile română și maghiară. Prezentarea cărţii a avut loc în cadrul ediției a V-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și a reprezentat un eveniment important în cadrul anului comemorativ Miklós Bánffy. Pentru muzeul de istorie clujean, participarea la manifestările culturale menite să aducă în prim plan personalitatea acestui renumit concitadin care a fost scriitorul, artistul și politicianul Miklós Bánffy a constituit o ocazie cu totul specială, care ne-a bucurat şi ne-a onorat. Inițial, MNIT a colaborat la organizarea unei expoziții dedicate vieții și activității lui Bánffy, care a fost deschisă în primăvara acestui an și care în doar două luni a fost vizitată de peste 5000 de persoane, atât de către publicul clujean, cât și de vizitatori sosiți din alte părți, maghiari și români deopotrivă. La închiderea expoziției, în data de 16 mai a.c., am găzduit o conferință în cadrul căreia au fost prezentate comunicări interesante despre Miklós Bánffy și despre preocupările sale literare, politice şi artistice. Comunicările au fost susținute de cercetători, scriitori și profesori de renume din Ungaria și România. Aceste lucrări au fost reunite ulterior într-un volum, editat de Consulatul General al Ungariei din Cluj.

ZIUA PORŢILOR DESCHISE ÎN COLONIA DACICA SARMIZEGETUSA Evenimentul a avut loc în data de 3 august 2014 în intervalul orar 10-16.


TIME FOR CHILDREN’S ART EXHIBITION

Expoziţia a putut fi vizitată la sediul muzeului în perioada 5-13 iunie 2014. Lucrările de pictură şi grafică expuse au fost realizate de peste 70 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 13 ani, pe o tematică variată, de la reproduceri după piese celebre la portrete şi natură statică. Expoziţia a fost organizată în colaborare cu artistul plastic Tatiana Platica, profesorul îndrumător al micuţilor artişti.

MUZEUL NAŢIONAL DE FOTOGRAFIE CLUJ-NAPOCA

Expoziţia a putut fi vizitată la sediul MNIT perioada 20 mai - 30 iunie 2014.

în

Expoziția de istorie a fotografiei a constat în peste 500 de echipamente fotografice și imagini de colecție, de la clișee realizate pe sticlă la fotografii originale realizate în primele ateliere din lume și de la aparatură folosită în primele ateliere din România până la echipamente care au marcat istoria artei fotografice moderne.


800 DE CEASURI/LIQUID ART

Expoziția a putut fi vizitată la sediul MNIT în perioada 16 mai - 2 iunie, 2014. O expoziție cu peste 800 de ceasuri distincte, perfect funcționale, produse în 14 țări de pe trei continente – aceasta a fost una dintre surprizele pregătite de organizatorii Photo Romania Festival publicului larg.

"SATUL PREISTORIC DE LA SĂNDULEȘTI"

Expoziţia a putut fi vizitată la sediul muzeului în perioada 15 mai – 15 iunie, 2014. Expoziția realizată de Muzeul de Istorie Turda a prezentat o serie de materiale arheologice inedite descoperite într-un sit pluristratificat (neolitic, eneolitic, epoca bronzului, epoca romană) cercetat pe traseul Autostrăzii Transilvania, în teritoriul comunei Săndulești, jud. Cluj.