Elitfönster Fönsterguiden 2021

Page 1

Designat för dig. Designat för framtiden.

FÖNSTERGUIDEN 2021


Utsikter är olika Vi bor olika. Vi lever i olika landskap. En del av oss gillar att vara nära naturen, andra gillar stadens puls. Några ­gillar gammalt, andra tycker om nytt. Kort sagt, allt är lika ovanligt som vanligt. Och det är precis samma sak med fönster. Några är bra på att spara energi, några är anpassade för ett gammalt trähus, andra är specialgjorda med unika former. Med snart 100 års erfarenhet av att tillverka fönster med kvalitet och hantverkskunskap vet vi att varje fönster har sin speciella roll och uppgift. Därför gör vi olika fönster, för alla olika människor, alla olika behov, och alla olika utsikter. Välkommen till Elitfönster.


Elitfönster Original Alu och Elitfönster Flexibel. Fasta fönster med utanpåliggande spröjs. Solskyddsglas Suncool 70/40.


Det är fönster också Nära 100 års erfarenhet har lärt oss en hel del om fönster. Både när det gäller smak och behov. Våra fönster är tillverkade för att stå emot vårt svenska klimat. Vare sig du bor i norr eller söder. Vi tillverkar fönstren av skogen i närheten med så lite klimatpåverkan som möjligt och med hantverksskicklighet i varje detalj som garanterar dina fönster lång livslängd. Vilka behov just du än har finns det ett Elitfönster för dig.


Innehåll Ljuskunskap 6 Spröjskunskap 8 5 steg att följa 10 VÅRA FÖNSTERFAMILJER Jämförande översikt Elitfönster Original Alu Elitfönster Original Trä Elitfönster Vision Elitfönster Retro Elitfönster MF Duo Elitfönster Harmoni Elitfönster Flexibel Elitfönster Skjutdörrar Rätt modell på rätt plats

12 15 17 19 21 23 25 27 29 30

SKRÄDDARSY DINA FÖNSTER Nyhet! Elitfönster Access 32 Nyhet! Brandklassade fönster 34 Vad är extra viktigt för dig 36 Handtag och beslag 38 Färgval och ytor 39 Poster och spröjs 40 Fönster för snabb leverans 41 Klä ditt fönster 42 Fönsterskola 44 Miljö och hållbarhet 46 Garantier och certifieringar 48 Fönsterhantverk sedan 1924 50


L J U S KU N S K A P

Lux, inte lyx – hälsofördelarna med stora fönster Vi människor är beroende av ljus för att fungera och må bra. Ljuset påverkar vår dygnsrytm och hur vi sover, det påverkar vårt humör och våra stressnivåer. Bra ljus ger oss ett bättre liv, helt enkelt.

För oss här i Norden där vi tillbringar halva året i mörker är tillgången på dagsljus därför extra viktig – särskilt som de flesta av oss tillbringar det mesta av vår tid inomhus. Forskning visar att dagsljus har positiva effekter på hur vi sover: det påverkar sömnens mönster, längd och kvalitet. Men ljuset påverkar också hur väl vi fungerar och presterar under dagen: dagsljus ger ökad vakenhet, mildrar depressiva tendenser, stärker den kognitiva förmågan och hjälper oss att koncentrera oss bättre vid uppgifter som kräver hög uppmärksamhet.

Ljus är alltså livsviktigt. Men: viktigt att tänka på är att elektriskt ljus inte kan ersätta dagsljus. Det är därför det är så viktigt med fönster. Med stora fönster får vi in mycket dagsljus, vilket får oss att må bra. Men de ger oss även utsikt och en närhet till naturen, vilket också påverkar oss positivt. Så förutom att stora fönster kan ge upphov till spännande arkitektur medför det också – bokstavligen – solklara hälsofördelar.

BIld: Myresjöhus

6S P R ÖJ S KU N S K A P

Fönster med eller utan spröjs, det är frågan Du kanske har funderat på vad listerna som går kors och tvärs över många fönster fyller för funktion? Det kallas spröjs. Idag uppfattar vi dem som gammaldags och kanske lite hemtrevliga. Men de har ett rent funktionellt ursprung.

Spröjsen har sitt ursprung i den tid när man ville ha större fönster men inte kunde göra större glasrutor. Lösningen blev då helt enkelt att sammanfoga flera rutor till en större. I början använde man bly, men när man med tiden lärde sig att tillverka större glasrutor ersattes blyet med stabilare spröjsar av trä. Ju större rutorna blev, desto färre spröjsar behövdes. Numera går det att göra nästan hur stora glasrutor som helst. Ändå har spröjsarna inte spelat ut sin roll. Idag är fönster med spröjs kanske förstahandsvalet till äldre hus eller nyare hus med traditionellt utseende. De fyller ingen praktisk nytta

utan har en ren designfunktion. På de flesta fönster är de löstagbara, vilket är praktiskt eftersom det underlättar vid fönsterputsning. Du kan alltså få ett helt modernt fönster som ändå ser gammalt ut, spröjsat och med karmar och fönsterbågar med så kallad antikprofil. Men det finns också fönster som har ett helt modernt uttryck och som har spröjs, så kallad industristil. Möjligheterna är många och vilken stil som passar dig och ditt hus vet bara du.

BIld: Myresjöhus

8F5ÖSNTSEG T ERATSTOFMÖ PA L JAS S A R

Rätt Att tänka fönster påpå rätt plats inför fönsterköpet I snitt byter vi fönster mellan en och två gånger i livet. Det är viktigt att det blir rätt. Vi erbjuder flera fönsterfamiljer för olika behov, stilar och smaker. Det finns många detaljer att ta hänsyn till, därför har de olika utseende, material och funktion. Det är inte så svårt att hitta rätt fönster. Gå bara
igenom dessa fem enkla steg så kommer du att hitta rätt fönster för just dina behov.

1. Vilken stil vill du ha? KLASSISKT 20-TAL

TRADITIONELLT

FUNKIS

70-TAL

50-TAL

MODERN

Välj ett fönster som både passar dig och stilen på ditt hus. Börja med att tänka på huset sett utifrån. Fönster har stor betydelse för husets karaktär. Det som passar en funkisvilla passar inte alltid en sekelskiftesvilla. Och tvärtom. Läs mer om våra produkter på nästkommande sidor.

2. Materialval – trä på utsidan eller aluminium? Trä är ett naturmaterial som vi bearbetar till träfönster som ger liv åt ditt hus, men de kan med åren behöva lite omtanke. Aluminiumbeklädda fönster är nästintill underhållsfria. Aluminiumet skyddar trästommen mot väderbelastning, ökar dess livslängd och minskar behovet av underhåll ordentligt. Du kan dessutom få aluminiumbeklädnaden i olika kulörer.

10


3. Vilken modell och var ska det sitta? Hur vill du att fönstret ska öppnas? Tänk igenom vilket behov du har i olika rum. Ett vridfönster kan vara extra smart att ha på ovanvåningen. Elitfönster erbjuder både utåtgående och inåtgående fönster i olika modeller som fast karm eller med alternativa öppningssätt. Läs om våra modeller och dess fördelar på sid 30.

4. Vad är extra viktigt för dig? Elitfönster har en uppsjö av smarta tillval till ditt fönster. Vissa ändrar utseendet, till exempel spröjs och färg, medan andra adderar unika egenskaper som t.ex. lägre U-värde eller bättre ljudreduktion. Utbudet av tillval varierar lite beroende på fönstermodell, många gäller samtliga fönsterfamiljer medan andra är produktspecifika. En del av vårt utbud hittar du på sid 36. För mer teknisk beskrivning rådgör med din återförsäljare.

5. Behöver du komplettera med soloch insyns­skydd? Utöver tillvalen kan du välja tillbehör. Till exempel måttanpassade persienner och plisséer i stilrena mönster och material. Allt med perfekt passform. Mer om dessa på sidan 42.

11


JÄ M F Ö R A N D E ÖV ER S I K T

Våra fönsterfamiljer Jämför prestanda och egenskaper och läs vidare på följande sidor.

ELITFÖNSTER ORIGINAL ALU Nyklassisk stil

ELITFÖNSTER ORIGINAL TRÄ Klassisk stil

Elitfönsters storsäljare med utvändig aluminiumbeklädnad för minimalt underhåll och lång livslängd.

Ett modernt fönster i klassisk tappning. Ett perfekt val för den som uppskattar trä och känslan i äkta naturmaterial.

ELITFÖNSTER VISION Modern design

ELITFÖNSTER RETRO Nygammal stil

Stilrent fönster med vackra, smala fönsterbågar som ger ett stort ljusinsläpp. Tålig aluminium på utsidan ökar både kvalitet och livslängd.

Ett modernt, tåligt fönster med en design som påminner om hur det såg ut förr. Spröjs som efterliknar gammal stil.

Trästomme

Trästomme

Trästomme

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida

3-glas

Aluminiumbeklädd utsida

Aluminiumbeklädd utsida

3-glas

3-glas

3-glas Modeller: vrid, fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

U-värde standard: U-värde med tillval, ner till:

Modeller: vrid, fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

1,1

U-värde standard:

0,8

U-värde med tillval, ner till:

Modeller: vrid, fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

1,2

U-värde standard:

0,9

U-värde standard:

1,2

1,0

U-värde med tillval, ner till:

0,8

U-värde med tillval, ner till:

0,9

Ljudreduktion standard: Rw 33–36 dB

Ljudreduktion standard: Rw 31–34 dB

Ljudreduktion standard: Rw 33–35 dB

Ljudreduktion tillval, upp till:

Ljudreduktion tillval, upp till:

Ljudreduktion tillval, upp till:

Rw 46 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan. 30 år mot röta.

Rw 39 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan. 20 år mot röta.

Rw 42 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan. 30 år mot röta.

12

Modeller: fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

Ljudreduktion standard:

Rw 32 dB

Ljudreduktion tillval, upp till:

Rw 38 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.


ELITFÖNSTER MF DUO Gammaldags stil

ELITFÖNSTER HARMONI Hög prestanda

Fönster i lite enklare konstruktion. Profilerad karm och båge invändigt samt traditionella beslag. Bra alternativ till gamla kopplade fönster.

ELITFÖNSTER FLEXIBEL Fria former

Trästomme

Trästomme

2-glas

Aluminiumbeklädd utsida

Modeller: sidhängt, överkantshängt och altandörr

U-värde standard:

Fönster i runda och välvda former eller med vinklar. Tillverkas efter önskemål på material, glas och U-värde. Med aluminiumbeklädd utsida eller utan.

Inåtgående fönster som är ett populärt val för flervåningshus. Bra val vid höga krav på ljudreduktion.

U-värde standard: U-värde med tillval, ned till:

Ljudreduktion tillval, upp till:

Ljudreduktion standard:

33-43 dB

Ljudreduktion tillval, upp till:

Rw 49 dB

10 års garanti mot kondens mellan glasen i isolerrutan. Fem år på fönstrets funktion och mot röta.

1,1–1,3

Ljudreduktion standard: Rw 30–32 dB

Aluminiumbeklädd utsida finns som tillval

Trästomme

3-glas, 2+1 glas el. 1-glas

Modeller: sidhängt, under kantshängt, Kipp-Dreh, fast karm och altandörr

Rw 35 dB

Energieffektiva lyftglid­dörrar där den rörliga delen löper utvändigt. Energi­effektiva 3-glaskassetter med isoler­­ruta.

Trästomme

3-glas eller 2+1 glas

1,5

ELITFÖNSTER SKJUTDÖRRAR En gränslös känsla

Modeller: Halvrunda, runda, trekantiga, diagonala, välvda, åttakantiga m.fl.

U-värde och ljudvärde beroende på vald fönstermodell.

0,8

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.

13

Aluminiumbeklädd utsida som tillval 3-glas

Modeller: Lyftgliddörr, lyftglidpardörr och fast karm

U-värde standard: Ljudreduktion (endast trä)

1,1 Rw 34 dB

10 års garanti på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.


Tips! Vill du ha ett mera exklusivt utseende kan du, mot pristillägg, få fönstrets insida tillverkat i massivt trä av hög kvalitet. Går att få i träslagen ask, björk, ek eller valnöt. Erbjuds endast till fönsterfamilj Original Alu. Du kan också få valfri kulör på insidan som bilden visar.


ELI T F Ö N S T ER O R I G I N A L A LU

Gediget och lättskött fönster i tidlös stil Vårt mest köpta fönster. Ett fönster med 3-glas isolerruta och trästomme som klätts med tåligt aluminium på utsidan. Aluminium ger fönstrets redan rötskyddade och fabriksmålade trädelar ett ytterligare skydd mot sol, vind och nederbörd samt en nästintill underhållsfri utsida. Dessutom kan du välja mellan ett stort antal kulörer! Fönstret har i standardutförande U-värde 1,1. Utöver detta ingår hela 30 års garanti mot röta.

Elitfönster Original Alu finns i följande modeller:

Vridfönster

Fast karm

Sidhängt

Överkantshängt

Altandörr

Nyhet U-värde 1,1, med tillval ner till 0,8

10 års garanti Ljudreduktion på funktion och mot Rw 33–36 dB, kondens mellan med tillval, upp till glas i isolerrutor Rw 46 dB

30 års garanti mot röta i trädetaljer

15

Uppfyller EU:s krav på byggprodukter

P-märkt och kvalitetskontrolleras av RISE

Brandklassat och Access finns som tillval. Se sid 32–35


Trä är inte bara ett fantastiskt material, det är en känsla. Riktigt trä skapar ett naturligt lugn. Träbaserade fönster för den miljömedvetne.

BIld: OBOS


ELI T F Ö N S T ER O R I G I N A L T R Ä

Gediget träfönster i klassisk stil Elitfönster Original Trä är ett modernt fönster i klassisk tappning och ett perfekt val för dig som uppskattar trä och känslan i äkta naturmaterial. Välisolerat och lättskött, med 3-glas isolerruta. Högklassig ytbehandling med 20 års garanti mot röta. Fönstret har i standardutförande U-värdet 1,2 och med tillval ett U-värde ned till 1,0.

BIld: Myresjöhus

Elitfönster Original Trä finns i följande modeller:

U-värde 1,2, med tillval ner till 1,0

Vridfönster

10 års garanti Ljudreduktion på funktion och mot Rw 31–34 dB, kondens mellan med tillval, upp till glas i isolerrutor Rw 39 dB

17

Fast karm

20 års garanti mot röta i trädetaljer

Sidhängt

Överkantshängt

Uppfyller EU:s krav på byggprodukter

Altandörr

P-märkt och kvalitetskontrolleras av RISE


Maximal glasyta som släpper in mycket dagsljus, vem vill inte ha det? Elitfönster Vision är fönstret som ger dig lite mer ljus, vilket i sin tur ger dig mer energi.


ELI T F Ö N S T ER V I S I O N

Stilrent och lättskött med stort ljusinsläpp Vi har utvecklat Elitfönster Vision med målet att skapa fönster med maximal andel glasyta som släpper in så mycket dagsljus som möjligt. Stilrena fönster och altandörrar med vackra smala fönsterbågar. Utsidan är beklädd av tålig aluminium som ökar fönstrets kvalitet och livslängd och gör utsidan så gott som underhållsfri. Elitfönster Vision har 3-glasruta med mycket god isoleringsförmåga. U-värde 0,9 är standard och med tillvalet 0,8 så blir produkten energimärkt enligt EQ. Utöver detta ingår hela 30 års garanti mot röta.

BIld: Trivselhus

Elitfönster Vision finns i följande modeller:

Vridfönster

Fast karm

Sidhängt

Överkantshängt

Altandörr

Nyhet U-värde 0,9, med tillval ner till 0,8

10 års garanti Ljudreduktion på funktion och mot Rw 33–35 dB, kondens mellan med tillval, upp till glas i isolerrutor Rw 42 dB

30 års garanti mot röta i trädetaljer

19

Uppfyller EU:s krav på byggprodukter

P-märkt och kvalitetskontrolleras av RISE

Brandklassat finns som tillval. Se sid 34


Design från förr. Ett fönster som andas tradition och nostalgi, men med alla moderna funktioner. Ett vackert och smart val. Nu med löstagbar spröjslösning på utsidan för enklare fönsterputsning.


ELI T F Ö N S T ER R E T R O

Vackert och välisolerat i gammal stil Elitfönster Retro är ett lättskött och välisolerat modernt 3-glasfönster, fast med en design som påminner om hur det såg ut förr. Ett sidhängt fönster med isolerruta och profilerade invändiga detaljer i trä och en aluminiumbeklädd utsida för bästa beständighet. Spröjs och beslag i gammaldags stil ger en nostalgisk känsla. Lättskötta och välisolerade med ett U-värde på 1,2 som standard och ned till 0,9 som tillval.

Elitfönster Retro finns i följande modeller:

Sidhängt

Fast karm

Överkantshängt

Altandörr

Nyhet U-värde 1,2, med tillval ner till 0,9

10 års garanti Ljudreduktion på funktion och mot Rw 32 dB, kondens mellan med tillval, upp till glas i isolerrutor Rw 38 dB

10 års garanti mot röta i trädetaljer

21

Uppfyller EU:s krav på byggprodukter

P-märkt och kvalitetskontrolleras av RISE

Nu med avtagbar spröjs på utsidan


Ett smart val för sommarhuset eller för dig som vill uppgradera från äldre kopplade fönster. Design i gammaldags stil med profilerade invändiga detaljer och traditionella fönsterbeslag.


ELI T F Ö N S T ER M F D U O

Enklare träfönster i traditionell stil Lättskötta fönster med 2-glas isolerruta i en enklare konstruktion och profilerade invändiga detaljer. Passar dig som vill uppgradera från äldre kopplade fönster. Tillverkade av finger­ skarvad och lamellimmad furu. Elitfönster MF Duo är ett fönster helt i trä. Isolerförmågan ger ett U-värde på 1,5.

Elitfönster MF Duo finns i följande modeller:

U-värde 1,5

Sidhängt

10 års garanti Ljudreduktion mot kondens mellan Rw 30–32 dB, glas i isolerrutor med tillval, upp till Rw 35 dB

23

Överkantshängt

5 års garanti på funktion och mot röta i trädetaljer

Altandörr

uppfyller EU:s krav på byggprodukter


Elitfönster Harmoni passar dig med högt ställda krav på teknisk prestanda och önskar tillval såsom ljud och brand.


ELI T F Ö N S T ER H A R M O N I

Inåtgående fönster med flexibla lösningar Elitfönster Harmoni är en produktfamilj med huvudsakligen inåtgående produkter. Valfrihet och kombinationsmöjligheter är stora när det gäller ljud- och U-värden. Produkterna lämpar sig i fastigheter med högt ställda krav på teknisk prestanda såsom ljudreduktion, brandklass etc. Väljer du Elitfönster Harmoni ECO Plus får du dessutom ett Svanenmärkt fönster som uppfyller alla miljökrav och bidrar till en hållbar konsumtion.

Elitfönster Harmoni finns i följande modeller:

Sidhängt

Kipp-Dreh

Fast karm

Underkantshängt

Altandörr inåtgående

Altandörr utåtgående

Nyhet U-värde 1,1–1,3, med tillval ner till 0,8

Ljudreduktion upp till Rw 49 dB

10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

10 års garanti mot röta i trädetaljer

25

Uppfyller EU:s krav på byggprodukter

P-märkt och kvalitetskontrolleras av RISE

Brandklassat och Access finns som tillval. Se sid 32–35


Elitfönster Flexibel möjliggör ett personligt uttryck på din fastighet. Hur vill du att dina nya fönster skall se ut?

BIld: Myresjöhus


ELI T F Ö N T ER F LE X I B E L

Specialtillverkade fönster i fria former Är du ute efter ett fönster som inte alla andra har? På Elitfönster är vi extra duktiga på att ta fram fönster i olika former och udda format. Inget är för konstigt för oss. Vi har ett brett utbud av populära modeller, som vi har gjort åt våra kunder, men vi är öppna för alla idéer. Testa oss! Glöm inte att du även kan kombinera med poster och spröjs, vilket gör möjligheterna nästan oändliga.

BIld: OBOS

Elitfönster Flexibel finns i följande modeller:

U-värde beroende på vald fönstermodell

Ljudreduktion beroende på vald fönstermodell

Halvrund

Trekants

Upp till 10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor

27

Välvd sida

Upp till 10 års garanti mot röta i trädetaljer

Runt

Välvd överkant

Uppfyller EU:s krav på byggprodukter

m.fl.


Skjutdörrar ger dig ett helt annat ljus­insläpp i rummet. Med en aluminiumbeklädd utsida får du nästintill underhållsfria skjutdörrar som står emot väder och vind i många år framöver. Skjutdörrar ger rummet flexibilitet genom att sudda ut gränsen mellan ute och inne.


ELI T F Ö N S T ER S K J U T D Ö R R A R

Sudda ut känslan mellan ute och inne Med en bra skjutdörr suddar du ut gränsen mellan ute och inne när vädret tillåter det. Samtidigt måste det kunna hålla tätt på vintern och skärma av kyla och vind. Elitfönsters skjutdörrar gör detta med god kvalitet. Snygga lyftgliddörrar där den rörliga delen löper utvändigt och kan ställas in i valfritt vädringsläge. Energieffektiva 3-glaskassetter, karm och båge av impregnerad furu och tröskel av hårdträ. Elitfönsters skjutdörrar finns även att få med aluminiumklädd utsida, enkel- eller pardörr.

Elitfönster Skjutdörrar finns i följande modeller:

U-värde 1,1

Ljudreduktion Rw 34 dB (endast trä)

Skjutdörr

Parskjutdörr

10 års garanti 10 års garanti på funktion och mot garanti mot röta i trädetaljer kondens mellan glas i isolerrutor

29

Fast karm

Uppfyller EU:s krav på byggprodukter


F Ö N S T ER M O D ELLER

Rätt modell på rätt plats Hur vill du att fönstret ska öppnas? Tänk igenom vilket behov du har i olika rum. Ett vridfönster kan vara extra smart att ha på ovanvåningen. Elitfönster erbjuder både utåtgående och inåtgående fönster i olika modeller med fast karm eller alternativa öppningssätt.

Sidhängt

Fast karm

En traditionell fönstertyp med gångjärn på sidan. Öppnas utåt eller inåt (Harmoni).

Dessa fönster kan inte öppnas. Fördelen är att det släpper in mer ljus. Men tänk på att du ändå måste komma åt att putsa.

Överkantshängt

Underkantshängt

Gångjärnen sitter i fönstrets överkant. En vanlig lösning i källare, garage och andra ställen där det av olika skäl blir opraktiskt med vridbara fönster.

Vridfönster

Öppnas utåt och kan vridas runt 180 grader utanför fasaden så att båda sidorna kan putsas inifrån.

Här sitter gångjärnen i fönstrets underkant. Ett smart val när det behövs ett brett men inte så högt fönster.

Altandörr 2-luftsfönster

Fönsterluft avser oftast en öppnings­­bar båge omsluten av karm. Sidohängda 2-luftsfönster har två bågar.

Inåtgående Kipp-Dreh

Kipp-Dreh modeller har beslag med två funktioner, vilket innebär att du kan öppna fönstret sidhängt eller i överkant för vädring.

30

Utåt- eller inåtgående, enkeleller pardörr. Finns som helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill. Kan också benämnas fönsterdörr.


Att aluminium är nästintill underhålls­fritt vet de flesta, men att du kan få aluminium i många olika färger är inte lika känt.


N Y H E T – ELI T F Ö N S T ER ACC E S S

Elitfönster Access – det mobilvänliga fönstret Elitfönster Access underlättar förbindelsen för mobiltelefoni och dataöverföring inomhus. Innovationen är integrerad i glaset, helt underhållsfritt, framtidsäkrat och passivt. Denna revolutionerade nyhet gör det möjligt att höja energieffektiviteten genom fönsterbyte utan att förlora tal- och dataförbindelser.

Nyhet

Tillvalet finns till våra produktfamiljer Elitfönster Original Alu och Elitfönster Harmoni 2+1 och 3-glas. Läs mer på elitfönster.se/access

Fönster med energiglas.

Elitfönster Access fungerar som en signalbrygga och minskar dämpningen som annars uppstår i byggnaden. Den patenterade StealthCase-teknologin är speciellt utformad för att sprida signalen inomhus. Se diagram till vänster.

FÖNSTER

FÖNSTER

Schematisk bild över principen.

• Innovationen är närmast osynlig och påverkas inte av • Ökning • Ökning av signalstyrka av signalstyrka jämfört jämfört med med fönsterputsning. motsvarande motsvarande fönster fönster utan utan AntenngAntenng• las Lösningen underlättar samtalstäckning och fungerande las 15–20 15–20 dB dB (30–100-faldig) (30–100-faldig) inom inom förbindelser i 700–960 3G-,MHz 4G-, 5G- och framtida nät oavsett operatör. frekvensområdet frekvensområdet 700–960 MHz ochoch • 10–15 Miljövänlig; kräver ingen el och är underhållsfri. 10–15 dB dB (10–30-faldig) (10–30-faldig) inom inom frekvenfrekven-

Fönster med Elitfönster Access.

sområdet sområdet 1,5–3,5 1,5–3,5 GHzGHz • Antennlobens • Antennlobens bredd bredd i rummet i rummet ochoch i i

ELITFÖNSTER HARMONI 2+1 OCH 3-GLAS

riktning riktning motmot basstationer basstationer uteute 60°–120° 60°–120° inom inom frekvensområdet frekvensområdet 700–960 700–960 MHz MHz ochoch 60°–90° 60°–90° inom inom frekvensområdet frekvensområdet 1,5–3,5 1,5–3,5 GHzGHz • Stöder • Stöder allaalla tekniker tekniker somsom används används inom inom frekvensområdet: frekvensområdet: • mobil• mobilochoch dataöverföringsnäten dataöverföringsnäten 2G,2G, 3G,3G, 4G 4G ochoch 5G 5G • IoT • IoT ochoch smarta smarta hem-styrning hem-styrning såsom såsom LoRa, LoRa, Sigfox, Sigfox, NB-IoT, NB-IoT, Z-Wave Z-Wave

Dämpning [dB]

Dämpning [dB]

Frekvens Frekvens [GHz][GHz]

Sidhängt

Fast karm

Altandörr inåtgående

Kipp-Dreh

Sidhängt

Altandörr

ELITFÖNSTER ORIGINAL ALU

Vrid

Fast karm

32

Altandörr utåtgåendeNYHET – BRAND

Sveriges bredaste sortiment av brandklassade fönster

Nyhet

Sedan en tid lagstiftade EU om att brandklassade fönster ska vara CE-märkta. På Elitfönster har vi utvecklat och testat våra nya brandklassade fönster under flera års tid för att de ska kunna CE-märkas enligt dessa högt ställda krav och regler. Nu kan vi erbjuda marknadens bredaste sortiment med hela fyra produktfamiljer som uppfyller EU:s lagkrav. Elitfönster Vision, Elitfönster Original Alu, Elitfönster Harmoni 2+1 och Elitfönster Harmoni 3-glas.

ELITFÖNSTER ORIGINAL ALU

Vrid

Fast karm

Sidhängt

Altandörr

Underkantshängt

Kipp-Dreh

ELITFÖNSTER HARMONI 2+1 OCH 3-GLAS

Altandörr

Sidhängt

Fast karm

ELITFÖNSTER VISION

Ett brandklassat fönster har egenskaper som bidrar till att stoppa eller hämma en brand, så att nödutgångar och utrymningsvägar hålls fria så länge som möjligt. Regelverket för var brandklassade behövs föreskrivs av Boverkets Byggregler (BBR). Det är byggherrens ansvar att se till att dessa regler efterföljs. Vrid

Fast karm

34T I LLVA L

Vad är extra viktigt för dig Ett fönster är inte bara något man tittar ut genom, det kan också spara energi, vara insynsskyddande eller omöjligt att krossa. Det kan också dämpa solvärme, stänga ute ljud eller vara smutsavvisande, för att ta några exempel. Här tittar du närmare på alla alternativ.

ENERGIGLAS Energiglas är ett glas med en beläggning på. Beläggningen bromsar den långvågiga värmestrålningen. Detta gör i praktiken, att värmen stannar kvar i rummet. Samtliga Elitfönsters produkter glasas med isolerglas i olika kombinationer. Ett isolerglas är två eller flera enkelglas som limmas ihop och tillsluts lufttätt med en distansprofil emellan. I ett isolerglas kan ett eller flera av glasen vara energiglas. Till flertalet av Elitfönsters produkter kan du som tillval, välja glas som ytterligare förbättrar fönstrets isoleringsförmåga (sänker U-värdet) och därmed ökar energibesparingen.

VÄDRING OCH VENTILATION En integrerad spaltventil ger dig tillgång till frisk luft utan att öppna fönstret. Vädringslucka erbjuds med separat karm eller integrerad i fönstret.

LJUDREDUCERANDE Ljuddämpning, även kallad ljud­reduktion, uppnås genom olika förändringar i produktens glas­uppbyggnad som t ex kan innebära tillval av tjockare glas eller lamellglas men också genom anpassningar av fönstrets övriga konstruktion.

ACCESS Elitfönster Access underlättar förbindelsen för mobiltelefoni och dataöverföring inomhus. Innovationen är integrerad i glaset, helt underhållsfritt, framtidsäkrat och passivt. Denna revolutionerade nyhet gör det möjligt att höja energieffektiviteten genom fönsterbyte utan att förlora tal- och dataförbindelser. Läs mer på sidan 32.

36

PERSONSÄKERHET Personsäkerhetsglas minskar risken för personskador om glaset krossas. Boverkets Byggregler anger att glas som är oskyddade och placerade så att personer riskerar komma i kontakt med dem, ska utformas så att risken för personskador begränsas.

SOLSKYDD Elitfönsters solskyddsglas släpper in nästan lika mycket ljus som vanligt glas men stänger ute upp till två tredjedelar av den totala solvärmen. Solskyddsglas kan både ge ett jämnare inomhusklimat och minska behovet av kylning.


KONDENSMINSKANDE Med energieffektiva fönster uppkommer ibland och under vissa tider på dygnet utvändig kondens på glaset. Kondensen beror på att fönstret är så energieffektivt att det yttre glaset inte värms upp inifrån och blir kallare än den omgivande luften. Hur mycket kondens det sedan blir, beror på flera faktorer, såsom vegetation och storlek på takutsprång mm. Med kondensminskande glas minskar antal dagar med utvändig kondens med upp till 70%.

BRAND Sedan en tid har EU lagstiftat om att brandklassade fönster ska vara CE-märkta. På Elitfönster har vi utvecklat och testat våra nya brandklassade fönster under flera år för att de ska kunna CEmärkas enligt dessa högt ställda krav och regler. Elitfönster erbjuder marknadens bredaste sortiment med hela fyra produktfamiljer som uppfyller EU:s lagkrav. Läs mer på sidan 34.

SMUTSAVVISANDE Smutsavvisande glas underlättar putsningen av dina fönster. Glasets speciella yta gör att smutsen löses upp av solljuset och när det sedan regnar glider smutsen av glasytan. Där sol och regn kommer åt ordentligt kan det innebära att du inte behöver putsa överhuvudtaget. I skyddade lägen kan glaset behöva spolas av med slang ibland vilket fungerar lika bra som regn om bara solen kommit åt hela glasytan.

BIld: Myresjöhus

INSYNSSKYDD Ibland kan det vara bra att skydda mot insyn samtidigt som ljuset kan släppas in, exempelvis i badrum eller sidoljus i entréer.

SKYDDSGLAS Skyddsglas ger ett ökat motstånd mot inbrott och används i de fall man vill förbättra skyddet på fastigheten. Ett skyddsglas finns i många olika varianter och glastjocklekar som uppnår olika klasser allt beroende på vad som skall skyddas.

ÖVRIGA ANPASSNINGAR Med olika anpass­ningar som till exempel special­storlekar och smyg­spår, får du ditt fönster precis som du vill ha det.

37


T I LLVA L

Handtag och beslag Elitfönster erbjuder olika handtag och beslagspaket. Beroende på var ditt fönster eller din altandörr är placerad och vilken funktionalitet som behövs, finns många möjligheter. Se mer info på respektive produktblad för respektive produktfamilj på elitfönster.se

Nyhet

Kodhandtag Kodhantaget i modern design är vårt nya beslags­paket för altan­ dörr. Det monteras på insidan och är anpassat för Elitfönster Original, Harmoni och Vision originalbåge.

Låsbart fönsterhandtag

Barnsäkerhet

Extra funktion

Invändigt låsbart fönsterhandtag (säkerhetshandtag) ger god skyddsverkan mot inbrott och fungerar som effektivt barnlås.

För att skydda våra barn finns flera säker­hets­­ beslag. KISI2 är ett diskret beslag som kräver tvåhandsfattning för att öppna. Kan monteras både på fönster och dörrar.

Vill du kunna stänga och öppna din altandörr utifrån? Eller kanske ibland använda den som en extra entré? Då kan du exempelvis välja ett beslagspaket med utvändigt handtag och låscylinder.

38


S TA N DA R D O C H T I L LVA L

Färgval och ytor Sätt din personliga stil på fönstret genom färg, insidans trädetaljer och utsidans material. En kulör på utsidan av fönstret kan skapa ett nytt och spännande uttryck för hela huset. Mer detaljerad information hittar du på elitfönster.se. ALUMINIUM STANDARDKULÖRER

Standardvit

Klarvit

Ren vit *, **

Firgrön

Olivgrön

Brunröd

Signalgrå

Basaltgrå

Silver

Brun

Brun ***

Svart *

NCS S 0502-Y

RAL 7004

NCS S 0500-N

RAL 7012

RAL 9010

RAL 9006

RAL 6009

RAL 8017

RAL 6003

SW802D

RAL 3011

RAL 9005

Standardglans 80 (blank) *Glans 30 (matt). ** Standardkulör Retro. ***Pulverlack i anodiserat utseende (amber).

YTBEHANDLING TRÄ STANDARDVAL

Standardvit NCS S 0502-Y

Klarvit

NCS S 0500-N

Teak, lasyr

Ek, lasyr

TILLÄGG

Vitpigmenterad klarlack Endast Elitfönster Original Alu

INSIDA AV MASSIVT TRÄ tillägg endast för Elitfönster Original Alu

Ask

Björk

Ek

Valnöt

39

Nötbrun, lasyr

Brunsvart, lasyr


T I LLVA L

Poster och spröjs Gör dina fönster vackrare, mer tidstypiska eller hemtrevligare. Hos Elitfönster har du stor valmöjlighet att hitta din egen stil. Vi kan tillverka de flesta kombinationer så att dina fönster passar till just ditt hus. Mer detaljerad information hittar du på elitfönster.se

Glasdelande post

Löstagbar spröjs

Mellanglasspröjs

Retrospröjs

Dela upp glasytan med en eller flera glasdelande poster. En post är bredare och ger ett lite kraftigare uttryck än spröjs. Det går utmärkt att kombinera post(er) med spröjs.

Sitter på fönstrets utsida och kan tas av vid fönstertvätt. Välj mellan smal eller bred spröjs. Till träfönster är spröjsen i trä eller plast, till aluminiumbeklädda fönster är även spröjsen i aluminium.

Spröjs placerade mellan glasen i isolerrutan. Det gör fönstret mycket lätt att tvätta och underhålla eftersom spröjsen aldrig är i vägen. Det går att välja mellan bred och smal spröjs.

Invändig fast spröjs i trä och utvändig löstagbar spröjs i aluminium, samt distanslister mellan glasen i isolerrutan. Spröjstypen ger ett utseende som liknar klassiska glasdelande spröjs.

PROFILERAD INSIDA Profilerad insida på karm och båge passar i både traditionella och moderna inredningar. Profileringen skapar ett mer arbetat intryck och extra liv åt ljusinsläppet. På inåtgående produkter är det endast den öppningsbara bågen som är profilerad, men på utåtgående produkter är även karmen profilerad, i bägge fall mot pristillägg. Produktfamiljerna Retro och MF Duo levereras alltid med profilerad insida som standard.

40


L AG ER S O R I T M EN T

Fönster för snabb leverans Elitfönster har ett lager med färdiga fönster och altandörrar för omgående leverans. Det består av våra mest sålda fönster, Original Trä och Original Alu samt MF Duo. För mer information se elitfönster.se.


T I LL B EH Ö R

1

Klä ditt fönster Oavsett om du investerar i nya fönster eller redan har en av våra fönstermodeller monterad, så kan du utrusta ditt Elitfönster med tillbehör ur vårt breda sortiment. Välj bland annat mellan persienner, rullgardiner, plisséer, lamell­gardiner och myggnät. Med original­tillbehör försäkrar du dig alltid om bästa möjliga passform och hög kvalitet på själva produkten. Här redovisar vi bara ett urval – vill du veta mer så kika in på elitfönster.se eller kontakta någon av våra duktiga återförsäljare.


2

3

4

5

6

7

1. RULLGARDIN – För montering med skena i nisch eller på vägg. Styrs med dragsnöre och är tillverkad av tät och slitstark rullgardinsväv. Går även att beställa i kassett för väggmontage.

5. PLISSÉ TOPDOWN – Sol- och insynsskydd som kan ställas i valfri position på både över- och underlist. Ett snyggt och mycket praktiskt solskydd av textil som kan ersätta gardiner. Ger ett behagligt mjukt ljus i rummet.

2. LAMELLGARDIN – Elegant lösning för rum med stora fönster eller skjutdörrar. Finns i flera färger och löper smidigt i en upphängningsskena. Passar till flertalet fönster och altandörrar samt till skjutdörrar.

6. PERSIENN – Klassiskt solskydd. Invändigt monterad med snyggt designad överlist som går nära glaset. Nedfälld hålls den på plats med magneter fästa i fönstrets nederkant. Går att beställa i flera olika kulörer medan lister, linhållare och vridstång finns i vit kulör. Reglagesida höger eller vänster väljs vid beställning.

3. PLISSÉ TOUCH – Plissé Touch har inga linor utan stannar automatiskt där du släpper den. Ett snyggt och mycket praktiskt solskydd av textil som kan ersätta gardiner. Ger ett behagligt mjukt ljus i rummet. Plissén kan monteras både på karmen och på väggen.

7. MYGGNÄT – Håll mygg, flugor och andra insekter utomhus med diskreta och lättmonterade myggnät. Nätet är tillverkat i tålig och smutsavvisande plastad glasfiber och löper lätt i sidoskenor.

4. PLISSÉ – Ett snyggt och mycket praktiskt solskydd av textil som kan ersätta gardiner. Ger ett behagligt mjukt ljus i rummet. Vi har också ett sortiment av olika textilier för till exempel mörkläggning. 43


F Ö N S T ER S KO L A

Fönsterkunskap Oavsett om du går runt i en butik eller sitter hemma vid datorn och letar efter fönster, finns det några ord och begrepp som kan vara bra att känna till. Därför har vi samlat lite enkel och nyttig fönsterkunskap som gör dig tryggare i ditt val. MODULMÅTT Storlekar anges i moduler där en modul (M) är 100 mm, modulstorleken inkluderar 20 mm drevmån på bredd och höjd dvs 10 mm runt om. Exempel: Storlek M 5/10 innebär karmytterbredd = 480 mm och karmytterhöjd = 980 mm. FÖNSTERLUFT Fönsterluft avser oftast en öppningsbar båge omsluten av karm, men begreppet används även för fasta fönster. Sidohängda 1-luftsfönster har en båge, 2-luftsfönster har två bågar.

Bågposter

0:1

1:0

1:1

0:2

1:2

1:0

2:0

3:0

1:1

2:1

3:1

KARMPOST Delar upp karmen i två eller tre öppningsbara luft BÅGPOST En fast och glasdelande bågpost får ett 1-luftsfönster att se ut som ett tvåluftsfönster. Tillverkas i trä alternativt trä/aluminium. SPRÖJS Spröjs är det optimala sättet att anpassa fönstren till stilen på just ditt hus. Hos Elitfönster hittar du många olika alternativ för att matcha så många stilar och tidsepoker som möjligt. U-VÄRDE Beteckning på fönstrets värmeisolerande förmåga. Ju lägre U-värde desto bättre isoleringsförmåga. ISOLERGLAS Består av 2 eller 3 enkelglas som limmas ihop och sedan tillsluts lufttätt med en eller två distansprofiler. Mellanrummer mellan glasen innehåller torr luft eller en isolerande gas (t.ex. Argon). ARGONGAS En naturlig gas som finns i luften omkring oss och används bland annat för att fylla mellanrummen i isolerrutor för att förbättra glasets värmeisolerande egenskaper. KONDENS PÅ INSIDAN Uppstår när varm och fuktig luft från rummet kyls ned på den kalla glasytan. Kan uppstå på grund av exempelvis byggfukt eller otillräcklig ventilation vid fönstret. Tätt hängande gardiner eller en fönsterbräda som är placerad för nära väggen är några faktorer som kan hindra luft från att cirkulera intill fönstret och därigenom orsaka kondens.

44

Spröjs

2:2


MÄT PÅ RÄTT SÄTT Våra fönster anges i modulmått med intervaller på 100 mm. När du ska planera för ditt fönsterbyte, mäter du fönsterhålet i väggen utan foder/lister. Välj sedan det närmaste modulmåttet som är mindre än hålet. Det är också möjligt att specialbeställa andra storlekar än modulmått.

Fönsterterminologi Karm Båge Spröjs

Modulstorleken inkluderar 20 mm drevmån på bredd och höjd dvs 10 mm runt om. Exempel: Storlek M 5/10 innebär karm­ytter­bredd = 480 mm och karmytterhöjd = 980 mm.

Tvärpost Mittpost Luft Glasningslist Gångjärn

Måtten anges i ordningen bredd x höjd.

Glas

KONDENS PÅ UTSIDAN Uppstår tack vare att minimalt med värme tränger ut till det yttersta glaset och är alltså ett tecken på att fönstret är välisolerat. Fenomenet visar sig i regel under höst och vår då temperatur­ skillnaden mellan natt och dag är stor. 3-GLAS Fönster med 3-glas isolerglaskassett. Som standard är ett glas alltid med energiglasbeläggning och en spalt fylld med Argon. Det går att uppgradera glaskassetten för bättre U-värde. 2-GLAS Fönster med 2-glas isolerglaskassett, innehåller ett energiglas och spalten mellan glasen är fylld med Argon. 2+1 GLAS Har två fönsterbågar med 2-glas isolerglaskassett i innerbågen och ett enkelglas i ytterbågen. Fönsterbågarna är kopplade vilket innebär att de kan tas isär vid behov.

Höjd

Bredd Vägg

Karm

Mät alltid hålet i väggen, från vägg till vägg.

BEHÖVER DU HJÄLP? Din återförsäljare kan bistå med goda råd och tips. De har även kontakt med lokala hantverkare om du vill ha hjälp med montaget av dina fönster. Det är också till återförsäljaren du vänder dig om du vill ha fönster med annorlunda form. Du hittar våra återförsäljare på elitfönster.se Ett antal av dem har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna kvalitetsfönster.

45


MILJÖ OCH HÅLLBARHET

Våra fönster ger mer till miljön än de tar Vi på Elitfönster bär med oss en lång tradition av att leva och verka nära naturen. Därför är hållbarhet en naturlig del av vår verksamhet. Vi tillverkar våra fönster närproducerat i Småland. Precis som vi gjort i snart 100 år. Sett ur miljösynpunkt är förmågan att hålla kvar inomhusvärmen en av de viktigaste egenskaperna för ett fönster. Det är här vi som fönstertillverkare kan göra vårt största och viktigaste bidrag till en bättre miljö. När du köper ett Elitfönster är det inte bara bra för din hushållsekonomi, utan också ett ställningstagande för långsiktig hushållning med naturresurserna.

CERTIFIERAD ISO 9001 ISO 14001 Ledningssystem för kvalitet och miljö

Elitfönster är kvalitets- och miljöcertifierade av RISE. Skillnader i märkning finns mellan olika produkt­ grupper. Utförlig beskrivning av garantier och märkningar finns på elitfönster.se


Trygghet och kvalitet in i framtiden När du köper ett Elitfönster kan du känna dig trygg i att du gjort ett bra val för både dig, ditt hem och miljön. Vårt miljöarbete slutar inte med produkten, vi tänker istället igenom hela processen från planta, till fabriken, hem till dig och slutligen till återvinningen. Då vi är certifierade enligt ISO 14001 kontrolleras vi av en objektiv part för att säkerställa att vi ständigt utvecklar vårt miljöarbete. Virket vi använder kommer från hållbart skogsbruk. I fabrikerna jobbar vi hela tiden för att minska spill och vi har noggrann koll på de material vi använder. Hela 98% av spillet i våra fabriker återvinns. Dessutom köper vi endast in el producerad av vindkraft och alla fabriker värms upp av biobränsle. Biobränslet är till största delen spill från fabrikerna.   När fönstret sedan sitter installerat i ditt hem, kommer det i många år se till att ditt upp­värmnings­ behov är markant mindre än tidigare. Och när det

efter många år gjort sitt, kan hela konstruktionen återvinnas.   Det kan låta som en omöjlig uträkning, men faktum är att om du byter till ett av våra energieffektiva fönster så kommer klimat­påverkan att vara noll. Eller till och med positiv. •  Träet binder koldioxid under sin uppväxt •  Fabrikerna drivs uteslutande av el från vindkraft •  Fabrikerna värms upp av biobränsle •  Fönstren håller länge och minskar ditt uppvärmningsbehov •  Hela fönstren är återvinningsbara Ovan resulterar i att våra fönster ger mer till miljön än de tar. Visst låter det som en bra investering?

Våra miljömärkningar Elitfönster är certifierade enligt ISO 14001 och kontrolleras av en objektiv part för att säkerställa att vi ständigt utvecklar vårt miljöarbete. Vi leder utvecklingen av energibesparande fönster. Dessutom deklarerar vi våra produkters ingående material. Vår målsättning är att erbjuda klimatsmarta produkter som tillför större klimatnytta under användningen än den klimatpåverkan som orsakas för att tillverka dem. Våra fönster ger mer till miljön än vad de tar.

EXEMPEL PÅ VÅRA MILJÖMÄRKNINGAR:

*

* Vi har bedömda produkter hos Byggvarubedömningen.


G A R A N T I ER O C H C ER T I FI ER I N G A R

Därför kan vi ha upp till 30 års garanti Ett fönster är inte bara något du ska titta ut genom. Det ska tåla väder och vind under många år och dessutom hålla värmen inne och tjuven ute. Därför ska du ställa höga krav på dina fönster.   Samtliga delar i våra fönster är noga utvalda och testade – från den stora karmen ner till minsta skruv. Tillsammans skapar de en gedigen och slittålig produkt. Elitfönster erbjuder tio års

garanti på fönstrets funktion, tio år mot kondens mellan glasen i isolerrutan och trettio år mot röta på Elitfönster Original Alu och Elitfönster Vision.   Flera av våra modeller har både inbrottsförstärkt konstruktion, aluminiumbeklädd utsida och StormTiteTM – en försegling mot inträngande vind och fukt. Här nedan ser du något av allt som kännetecknar ett äkta Elitfönster.

Aluminiumbeklädd båge, bågunderstycke. Minskat underhåll.

Karmöverstycke. Långvarigt rötskydd.

Aluminiumbeklädd båge, bågöverstycke. Minskat underhåll. StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla. Aluminiumbeklädd båge, bågsida. Minskat underhåll.

Stångstyrning. Förstärker och skyddar mot angrepp på spanjolett.

Skruv till slutbleck.

Vridbeslag. Underlättar fönsterputs.

Fästskruv till beslag.

Skruv till handtag. Träskruv för infästning av karm i vägg. Ger hög hållfasthet. Fästskruv till beslag.

Vridbeslag. Underlättar fönsterputs. Bågsida. Långvarigt rötskydd. Spanjolett med härdade låskolvar. Aluminiumbeklädd karm, karmunderstycke. Minskat underhåll. Aluminiumbeklädd karm, karmöverstycke. Minskat underhåll. StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla.

Aluminiumbeklädd karm, karmsida vänster. Minskat underhåll.

Toppbeslag. Förstärkt för ökat inbrottsskydd.


10 års garanti Fönster med isolerglas som har ytbehandlats på fabrik har en trefaldig tio års garanti som omfattar följande: · Rötskador i fönstrets virkesdelar* · Kondens mellan glasen i isolerrutor · Fönstrets/dörrens och beslagens funktion 20 års garanti Vi lämnar tjugo års rötskyddsgaranti på Elitfönster Original Trä. 30 års garanti Vi lämnar trettio års rötskyddsgaranti på Elitfönster Original Alu och Elitfönster Vision.

P-märkning Våra fönster är P-märkta vilket innebär en omfattande kvalitetssäkring. Höga krav ställs på både produkt, material, tillverkning och ledningssystem. Löpande tredjepartskontroller görs av RISE. CE-märkning Våra fönster är CE-märkta och uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv för byggprodukter inom EU. * För 2-glasfönster gäller 5 år. Mer information om märkningar finns på elitfönster.se

Karmunderstycke. Långvarigt rötskydd. StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla.

Karmsida: Långvarigt rötskydd.

Isolerglaskassett. Energibesparande.

Säkerhetsslutbleck.

Aluminiumbeklädd karm, karmsida höger. Minskat underhåll.

Bågöverstycke. Långvarigt rötskydd.

Mittbeslag. Lång hållbarhet. Handtag Pure. Lång hållbarhet.

Aluminiumbeklädd båge, bågunderstycke. Minskat underhåll. Aluminiumbeklädd båge, bågsida. Minskat underhåll. Bågunderstycke. Långvarigt rötskydd. Släplist mellan båg- och karmunderstycke. Extra luft- och regntäthet.


Därför håller Elitfönster i så många år Dina nya fönster levereras färdiga och fina och det kan vara svårt att föreställa sig vad en fönsterkonstruktion innebär. Utsidan avslöjar inte mycket av den komplicerade konstruktionen och alla avgörande detaljer som döljer sig på insidan.

ETT GEDIGET HANTVERK Fönsterhantverket går i arv från generation till generation. Sedan 1924 har Elitfönster levererat svensktillverkade fönster av fingerskarvad och lamellimmad furu. De flesta fönsterfamiljer är P-märkta och vi utför ständigt omfattande kontroller och tester i våra fabriker. GARANTERAD UTHÅLLIGHET Ett Elitfönster håller länge. Träet i alla våra utåtgående fönster är djupimpregnerat. Det ger ett starkt skydd mot väder, vind, väta och röta. Vi målar våra utåtgående fönster med tre lager färg. Resultatet blir en slitstark yta som tål stor påfrestning från alla typer av väder. DESIGN OCH KVALITET I VARJE DETALJ Elitfönsters utbud erbjuder stora valmöjligheter och vi lägger ner mycket tid på att ge varje fönsterfamilj rätt utseende. Detaljer som handtaget, fönsterkarmens profil och spröjs­bredden bidrar till helhetsintrycket. Vi siktar alltid på högsta kvalitet och design som du inte tröttnar på.

© Elitfönster AB 2021. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. Rätten till ändringar förbehålles. Bilderna i broschyren återger inte exakta färgnyanser och kan inte användas som färg- eller materialprov. För färgprov se NCS- eller RAL-skalorna. Tryck: Lenanders Grafiska AB.

50


51


Ta hjälp av erfarenhet och lokalkunskap Alla hus är olika. Därför är våra fönster unika. Vi tillverkar ditt fönster exakt efter där det ska sitta. Därför rekommenderar vi alltid att låta en lokal hantverkare mäta åt dig. Det är klokt. En erfaren yrkesman kan dessutom hjälpa dig tänka på praktiska saker som på sikt påverkar funktion, skötsel och ekonomi. Är du på väg att bygga nytt har du förmodligen en dialog med både arkitekt och konstruktör kring fönstervalet, men erfarenhet är ovärderlig.

HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE Elitfönster säljs i byggfackhandeln, där kunskapen om fönster är som störst. Här får du erfaren hjälp med ditt val av fönster och tillval. Ett antal av våra återförsäljare har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna träfönster. Du hittar närmaste återförsäljare på elitfönster.se