__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Fรถnster fรถr alla olika.

Fร–NSTERGUIDEN 2020 1


Människor är olika. Vi bor olika. Vi har olika bakgrund. Vi lever i olika landskap. En del av oss gillar att vara ute, andra gillar att vara inne. Några ­gillar ­musik, andra tycker om att läsa. Kort sagt, ingen är den andra lik. Och det är precis samma sak med fönster. Några är bra på att spara energi, några är anpassade för ett gammalt trähus, andra är specialgjorda med unika former.   Med nästan 100 års erfarenhet av att tillverka fönster med kvalitet och hantverkskunskap vet vi att varje fönster har sin speciella roll och uppgift. Därför gör vi olika fönster, för alla olika människor, alla olika hus, och alla olika behov.   Välkommen till Elitfönster.  


Elitfönster Original Alu

Elitfönster MF Duo

Elitfönster Retro

Elitfönster Vision

Elitfönster Original Trä


Elitfönster MF Duo

Elitfönster Original Alu

Det är fönster också. Nära 100 års erfarenhet har lärt oss en hel del om fönster. Både när det gäller smak och behov. Våra fönster är tillverkade för att stå emot vårt svenska klimat. Vare sig du bor i norr eller söder. Vi tillverkar fönstren av skogen i närheten med så lite klimatpåverkan som möjligt och med hantverksskicklighet i varje detalj som garanterar dina fönster lång livslängd. Vilka behov just du än har finns ett Elitfönster för dig.

Innehåll Hållbarhet 6

Tillval 24

Rätt fönster på rätt plats 8

Färgval och ytor 25

Elitfönster Original Alu 10

Glas 26

Elitfönster Original Trä 12

Stäng ute störande ljud 27

Elitfönster Vision 14

Poster och spröjs 28

Elitfönster Retro 16

Elitfönster Komfort 29

Elitfönster MF Duo 18

Klä ditt fönster 30

Elitfönster Harmoni 19

Upp till 30 års garanti 32

Elitfönster Flexibel 20

Garantier och certifieringar 33

Elitfönster Skjutdörrar 21

Våra fönstermodeller 34

Brandklassade fönster 22

Elitfönster Harmoni

Elitfönster Retro


Hållbarhet ur ett större perspektiv Vi på Elitfönster bär med oss en lång tradition av att leva och verka nära naturen. Därför är hållbarhet en naturlig del av vår verksamhet. Vi tillverkar våra fönster närproducerat i Småland. Precis som vi gjort i snart 100 år.   På Elitfönster kan du känna dig trygg i att du gör ett bra val både för ditt hem och miljö. För oss innefattar hållbarhet både socialt och ekonomiskt engagemang med minsta möjliga miljö- och klimatpåverkan.   Vårt miljöarbete slutar inte med produkten. Vi tänker noga igenom hela processen från planta, in i fabriken, hem till dig och slutligen till återvinningen.

6


För oss är hållbarhet bland annat det här: NOGA UTVALDA OCH GRANSKADE MATERIAL

ANSVARSFULLT SKOGSBRUK Trä är en ren naturprodukt som ger klimatnytta genom att lagra koldioxid. I alla Elitfönster finns en stomme av trä. Vi använder trä från ansvarsfullt skogsbruk, huvudsakligen FSC-/PEFC-märkt.

Vi ställer höga miljökrav på de material som tillåts i verksamheten. Alla material är noggrant granskade och dokumenterade.

HÅLLBARA PRODUKTER

MILJÖEFFEKTIVA TRANSPORTLÖSNINGAR

Vi har P-märkta kvalitetsprodukter med bästa livslängd och minimalt underhållsbehov. Detta innebär i sin tur bättre inomhuskomfort och minskad klimatpåverkan.

Stor möda läggs på att effektivisera transporterna tillsammans med våra partners. SOCIALT ANSVAR Vi arbetar nära våra leverantörer för att uppnå en långsiktigt miljömässig och socialt hållbar verk­ samhet i hela värdekedjan. Vi stödjer till exempel Teknikcollege i Vetlanda och Team Rynkeby – Barncancerfonden.

RESURSEFFEKTIV VERKSAMHET Vår strategi är att minimera spill och återvinna maximalt. Vi källsorterar. Vi får elförsörjningen från vindkraft och vi värmer våra lokaler med träspill från produktionen.

Våra miljömärkningar Vår målsättning är att erbjuda klimatsmarta produkter som tillför större klimatnytta under användningen än den klimatpåverkan som orsakas för att tillverka dem. Våra fönster ger mer till miljön än vad dom tar.

Elitfönster är certifierade enligt ISO 14001 och kontrolleras av en objektiv part för att säkerställa att vi ständigt utvecklar vårt miljöarbete. Vi leder utvecklingen av energibesparande fönster. Dessutom deklarerar vi våra produkters ingående material. EXEMPEL PÅ VÅRA MILJÖMÄRKNINGAR:

Läs mer om vårt miljö- och hållbarhetsarbete på elitfönster.se.

7


F Ö N S T ER S O M PA S S A R

Rätt fönster på rätt plats I snitt byter vi fönster mellan en och två gånger i livet. Det är viktigt att det blir rätt. Börja med att tänka på huset utifrån. Fönster har stor betydelse för husets karaktär. Det som passar en funkisvilla passar inte alltid en sekelskiftesvilla. Och tvärtom.   Det är inte så svårt att hitta rätt fönster. Gå bara
igenom dessa fem enkla steg så kommer du att hitta rätt fönster för just dina behov.

1. Vilken stil vill du ha? KLASSISKT 20-TAL

TRADITIONELLT

FUNKIS

70-TAL

50-TAL

MODERN

Välj ett fönster som både passar dig och stilen på ditt hus. Vi erbjuder flera fönsterfamiljer för olika behov och smaker. Det finns många detaljer att ta hänsyn till. Materialet, till exempel. Men också hängningen av fönstret och tillval så som spröjs och färg.

2. Materialval – trä på utsidan eller aluminium? Trä är ett naturmaterial som kan bearbetas till träfönster som ger liv åt ditt hus, men de kan med åren behöva lite omtanke. Aluminiumbeklädda fönster är nästintill underhållsfria. Aluminiumet skyddar trästommen, ökar dess livslängd och minskar behovet av underhåll ordentligt. Du kan dessutom få aluminiumbeklädnaden i olika kulörer.

8


3. Vilken modell och var ska det sitta? Hur vill du att fönstret ska öppnas? Tänk igenom vilket behov du har i olika rum. Ett vridfönster kan vara extra smart att ha på ovanvåningen. Elitfönster erbjuder både utåtgående och inåtgående fönster i olika modeller med fast karm eller alternativa öppningssätt. Sidhängda fönster öppnas till höger eller vänster, överkantshängda öppnas i nederkanten, även vridfönster öppnas i nederkanten men kan dessutom vridas runt ett halvt varv för att underlätta fönsterputsning. Altandörrar finns i flera olika modeller. Skjutdörrar öppnas sidledes.

4. Vad är extra viktigt för dig? Elitfönster har en uppsjö av smarta tillval som både kan ändra utseende eller addera unika egenskaper till ditt fönster. Vi erbjuder många olika tillval till alla våra fönsterfamiljer. Vissa ändrar utseendet, till exempel spröjs och färg, medan andra ändrar eller adderar unika egenskaper. Bland tillvalen finns exempelvis energieffektiva, ljuddämpande och smutsav­ visande glas, beslag och handtag samt ventilationslösningar. Utbudet av tillval varierar lite beroende på fönstermodell, vissa gäller samtliga fönsterfamiljer medan andra är produktspecifika. Vill du exempelvis kunna se om ditt fönster är öppet när du inte är hemma? Då kanske Elitfönster Komfort är något för dig. Se sidan 29.

5. Behöver du komplettera med persienner eller plisséer? Utöver tillvalen kan du välja tillbehör. Till exempel måttanpassade persienner och plisséer i diskreta och stilrena mönster och material. Allt med perfekt passform. Mer om dessa på sidan 30 eller på elitfönster.se.

9


Att aluminium är nästintill underhållsfritt vet de flesta, men att du kan få aluminium i många olika färger är inte lika känt.

10


G ED I G E T O C H L ÄT T S KÖT T F Ö N S T ER I T I D LÖ S S T I L

Elitfönster Original Alu Vårt mest köpta fönster. Ett fönster med 3-glas isolerruta och trästomme som klätts med tåligt aluminium på fasadsidan. Aluminium ger fönstrets redan rötskyddade och fabriksmålade trädelar ett ytterligare skydd mot sol, vind och nederbörd samt en nästintill underhållsfri utsida. Fönstret har i standardutförande U-värde 1,1. Som tillval kan U-värdet förbättras ytterligare, ned till 0,8. Aluminiumbeklädnad kan du få i ett stort antal kulörer. Dessutom ingår hela 30 års garanti mot röta.

GARANTIER 10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor. 30 års rötskyddsgaranti.

Bild: Trivselhus

Vrid

Fast karm

Sidhängt

Överkantshängt

Altandörr

Öppnas utåt och kan vridas runt 180 grader utanför fasaden så att båda sidorna kan putsas inifrån. Fönstren har inbyggd öppningsspärr och vädringsfunktion.

Fönster med fast karm är inte öppningsbart och släpper in mer ljus.

Utåtgående med gångjärn längs ena sidan på klassiskt vis.

Utåtgående med gångjärn placerade i överkant.

Utåtgående enkeleller pardörr. Finns i olika varianter, helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill.

11


Trä är inte bara ett fantastiskt material, det är en känsla. Riktigt trä skapar lugn och harmoni.

12


G ED I G E T T R Ä F Ö N S T ER I K L A S S I S K S T I L

Elitfönster Original Trä Elitfönster Original Trä är ett modernt fönster i klassisk tappning och ett perfekt val för dig som uppskattar trä och känslan i äkta naturmaterial. Välisolerat och lättskött, med 3-glas isolerruta. Impregnerat och högklassigt fabriksmålad ytbehandling. Fönstret har i standardutförande U-värdet 1,2 och med tillval ett U-värde ned till 1,0.

BIld: Myresjöhus

GARANTIER 10 års garanti på funktion och mot kondens mellan glas i isolerrutor. 20 års rötskyddsgaranti.

Vrid

Fast karm

Sidhängt

Överkantshängt

Altandörr

Öppnas utåt och kan vridas runt 180 grader utanför fasaden så att båda sidorna kan putsas inifrån. Fönstren har inbyggd öppningsspärr och vädringsfunktion.

Fönster med fast karm är inte öppningsbart och släpper in mer ljus.

Utåtgående med gångjärn längs ena sidan på klassiskt vis.

Utåtgående med gångjärn placerade i överkant.

Utåtgående enkeleller pardörr. Finns i olika varianter, helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill.

13


Rubriken Maximal glasyta som släpper in mycket vill inte haestedet? Quia quedagsljus, milliquid vem mi, officiamet, Elitfönster Vision är fönstret som ger mod igenda doluptibus, volore, offictiam litenosa mersim ljus,imvilket i sintiiscia. tur ger dig indig nos volupta mer energi.

14


S T I L R EN T O C H L ÄT T S KÖT T F Ö N S T ER M ED S TO R T L J U S I N S L Ä P P

Elitfönster Vision Vi har utvecklat Elitfönster Vision med målet att skapa fönster med maximal andel glasyta som släpper in så mycket dagsljus som möjligt. Stilrena fönster och altandörrar med stort ljusinsläpp och vackra smala fönsterbågar. Fasadsidan är beklädd av tålig aluminium som ökar fönstrets kvalitet och livslängd och gör utsidan så gott som underhållsfri. Elitfönster Vision har 3-glasruta med mycket god isoleringsförmåga och är energimärkt. U-värde 0,9 är standard och 0,8 finns som tillval. Elitfönster Vision är både P-märkt och energimärkt samt har hela 30 års garanti mot röta.

GARANTIER 10 års garanti på funktion, mot kondens mellan glas i isolerrutor. 30 års rötskyddsgaranti.

BIld: Trivselhus

Vrid

Fast karm

Sidhängt

Överkantshängt

Altandörr

Vridfönster öppnas utåt och kan vridas runt 180 grader utanför fasaden så att båda sidorna kan putsas inifrån. Fönstren har inbyggd öppningsspärr och vädringsfunktion.

Fönster med fast karm är inte öppningsbart och släpper in mer ljus. Finns även fast karm med blindbåge som linjerar med öppningsbara fönster.

Sidhängt utåtgående fönster har gångjärn längs ena sidan på klassiskt vis.

Utåtgående med gångjärn placerade i bågens överkant.

Utåtgående helglasade enkeldörrar med smalbåge. Finns även med Elitfönster Originalbåge för de som önskar beslagspaket.

15


Design frรฅn fรถrr. Ett fรถnster som andas tradition och nostalgi, men naturligtvis med moderna uppgraderingar som gรถr det till ett smart val.

16


L ÄT T S KÖT T O C H VÄ LI S O L ER AT F Ö N S T ER I G A M M A L S T I L

Elitfönster Retro Elitfönster Retro är ett lättskött och välisolerat modernt 3-glasfönster, fast med en design som påminner om hur det såg ut förr. Ett sidhängt fönster med isolerruta och profilerade invändiga detaljer i trä och en aluminiumklädd utsida. Spröjs och beslag i gammaldags stil ger en nostalgisk känsla. Lättskötta och välisolerade med ett U-värde på 1,2 som standard och ned till 0,9 som tillval.

GARANTIER 10 års garanti på funktion, mot kondens mellan glas i isolerrutor och mot röta.

Sidhängt

Fast karm

Överkantshängt

Altandörr

Sidhängt utåtgående fönster i allmogestil med gångjärn placerade i sidan på klassiskt vis. Finns även i utförande med flerluft.

En fast karm med blindbåge som ger en vacker linjering med sidhängda fönster och altandörrar. Ej öppningsbart.

Utåtgående med gångjärn placerade i överkant.

Utåtgående enkeleller pardörr. Finns i olika varianter, helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill.

17


EN K L A R E T R Ä F Ö N S T ER I T R A D I T I O N ELL S T I L

Elitfönster MF Duo Lättskötta fönster med 2-glas isolerruta i en enklare konstruktion och profilerade invändiga detaljer. Passar dig som vill uppgradera från äldre kopplade fönster. Tillverkade av nordisk furu. Elitfönster MF Duo är ett fönster helt i trä. Isolerförmågan i grundutförandet ger ett standard U-värde på 1,5.

GARANTIER 10 års garanti mot kondens mellan glas i isolerrutor. 5 års garanti på funktion och mot röta.

Sidhängt

Överkantshängt

Altandörr

Utåtgående med gångjärn längs ena sidan på klassiskt vis. Finns även i utförande av flerluft.

Utåtgående med gångjärn placerade i överkant.

Utåtgående enkeldörr. Finns i olika varianter, helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill.

18


I N ÅTG Å EN D E F Ö N S T ER F Ö R H Ö G A K R AV PÅ T EK N I S K P R E S TA N DA

Elitfönster Harmoni Elitfönster Harmoni är vår inåtgående aluminiumbeklädda produktfamilj med stor flexibilitet och god estetik. Elitfönster Harmoni lämpar sig särskilt för projekt med högt ställda krav på teknisk prestanda eftersom det erbjuder många ljud-, brand- och säkerhetslösningar som tillval. Väljer du Elitfönster Harmoni ECO Plus får du dessutom ett Svanenmärkt fönster som uppfyller alla tuffa miljökrav och bidrar till en hållbar konsumtion.

GARANTIER 10 års garanti på funktion, mot kondens mellan glas i isolerrutor och mot röta.

Sidhängt 2+1 glas Sidhängt 3-glas

Kipp-Dreh 2+1 glas Kipp-Dreh 3-glas

Altandörr 2+1 glas Altandörr 3-glas

Harmoni erbjuds sidohängda eller underkantshängda. Hög prestanda och stora möjligheter till flexibla lösningar.

Har beslag med två funktioner, vilket innebär att du kan öppna fönstret sidhängt eller i överkant för vädring.

Inåtgående enkel- eller pardörrar. Finns i olika varianter, helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill.

19

Fast karm 3-glas

Altandörr 2+1 glas

Fönster med fast karm är inte öppningsbart och släpper in mer ljus. Placeras ofta i anslutning till fönsterdörr.

Utåtgående enkel- eller pardörr. Finns i olika varianter, helglasad, glasad underdel eller fyllning nertill.


S P EC I A LT I L LV ER K A D E F Ö N S T ER I F R I A F O R M ER

Elitfönster Flexibel Är du ute efter ett fönster som inte alla andra har? På Elitfönster är vi extra duktiga på att ta fram fönster i olika former och udda format. Inget är för konstigt för oss. Vi har ett brett utbud av populära modeller, som vi har gjort åt våra kunder, men vi är öppna för alla idéer. Testa oss! Glöm inte att du även kan kombinera med poster och spröjs, vilket gör möjligheterna nästan oändliga.

GARANTIER 10 års garanti på funktion, mot kondens mellan glas i isolerrutor och mot röta.

Bild: Trivselhus

Halvrund

!

Trekants

Välvd sida

Det här är bara en rad av möjligheter med Elitfönster Flexibel. Hur vill du att ditt nya fönster ska se ut?

20

Runt

Välvd överkant


LY F TG LI D D Ö R R S O M S U D DA R U T K Ä N S L A N M EL L A N U T E O C H I N N E

Elitfönster Skjutdörrar Med en bra skjutdörr suddar du ut gränsen mellan ute och inne när vädret tillåter det. Samtidigt måste det kunna hålla tätt på vintern och skärma av kyla och vind. Elitfönsters skjutdörrar gör detta med god kvalitet. Snygga lyftgliddörrar där den rörliga delen löper utvändigt och kan ställas in i valfritt vädringsläge. Energieffektiva 3-glaskassetter, karm och båge av impregnerad furu och tröskel av hårdträ. Elitfönsters skjutdörrar finns även att få med aluminiumklädd utsida, enkel- eller pardörr.

Släpp in ljuset Skjutdörrar ger dig ett helt annat ljus­insläpp i rummet. Med en aluminiumbeklädd utsida får du nästintill underhållsfria skjutdörrar som står emot väder och vind i många år framöver. Skjutdörrar ger rummet flexibilitet genom att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Ta frukosten med dig ut i morgonsolen på altanen eller njut av middagen i kvälls­ solen en ljum sommarkväll.

GARANTIER 10 års garanti på funktion, mot kondens mellan glas i isolerrutor och mot röta.

21


S TO P PA EL D EN I T I D

Sveriges bredaste sortiment av brandklassade fönster Sedan en tid har EU lagstiftat om att brandklassade fönster ska vara CE-märkta. På Elitfönster har vi utvecklat och testat våra nya brandklassade fönster under två års tid för att de ska kunna CE-märkas enligt dessa högt ställda krav och regler. Nu kan vi erbjuda marknadens bredaste sortiment med hela fyra produktfamiljer som uppfyller EU:s lagkrav. Elitfönster Vision, Elitfönster Original Alu, Elitfönster Harmoni 2+1 och Elitfönster Harmoni 3-glas.

Nyhet

ELITFÖNSTER ORIGINAL ALU

Vrid

Fast karm

Sidhängt

Altandörr

Underkantshängt

Kipp-Dreh

ELITFÖNSTER HARMONI 2+1 OCH 3-GLAS

Altandörr

Sidhängt

Fast karm

ELITFÖNSTER VISION

Ett brandklassat fönster har egenskaper som bidrar till att stoppa eller hämma en brand, så att nödutgångar och utrymningsvägar hålls fria så länge som möjligt. Regelverket för var brandklassade behövs föreskrivs av Boverkets Byggregler (BBR). Det är byggherrens ansvar att se till att dessa regler efterföljs. Vrid

Fast karm

22


23


S K A PA D I T T EG E T S K R Ä D DA R S Y D DA F Ö N S T ER

Tillval Ett fönster är inte bara ett fönster. Det totala intrycket och funktionaliteten hänger ihop med de tillval du väljer. På elitfönster.se hittar du mer information om dessa. Tveka inte att höra av dig till oss eller någon av våra återförsäljare om det är något du funderar över.

FÄRGER Ett stort antal färger erbjuds. Välj något som harmoniserar med både dig och ditt hus.

HANDTAG OCH BESLAG Vi erbjuder många olika beslagspaket att välja bland. Till exempel Elitfönster Komfort som bland annat hjälper dig att se om fönstret är stängt från din mobil.

GLAS Välj glas som passar dina behov. Komplettera exempelvis med skyddsglas, glas som dämpar solvärme, ljud eller insyn.

VÄDRING OCH VENTILATION En integrerad spaltventil ger dig tillgång till frisk luft utan att öppna fönstret. Vädringslucka erbjuds med separat karm eller integrerad i fönstret.

POSTER OCH SPRÖJS Ge ditt fönster lite extra karaktär med antingen dekorspröjs eller glasdelande poster.

ÖVRIGA ANPASSNINGAR Med olika anpassningar som till exempel specialstorlekar och smygspår, får du ditt fönster precis som du vill ha det.

24


E T T P ER S O N LI G A R E U T T RYC K

Färgval och ytor Sätt din personliga stil på hemmet genom färg, insidans trädetaljer och material på utsidan av fönstret. En kulör på utsidan av fönstret kan skapa ett nytt och spännande uttryck för hela huset. Mer detaljerad information hittar du på elitfönster.se. ALUMINIUM STANDARDKULÖRER

Standardvit

Ren vit *, **

Klarvit

Firgrön

Olivgrön

Brunröd

Signalgrå

Basaltgrå

Silver

Brun

Brun ***

Svart *

NCS S 0502 Y

RAL 7004

RAL 9010

RAL 7012

NCS S 0500 N

RAL 9006

RAL 6009

RAL 8017

RAL 6003

SW802D

RAL 3011

RAL 9005

Standardglans 80 (blank) *Glans 30 (matt). ** Standardkulör Retro. ***Pulverlack i anodiserat utseende (amber).

YTBEHANDLING TRÄ (standard)

Standardvit NCS S 0502 Y

Klarvit

NCS S 0500 N

Teak, lasyr

Ek, lasyr

TILLÄGG

Vitpigmenterad klarlack Endast Elitfönster Original Alu

INSIDA AV MASSIVT TRÄ (tillägg endast för Elitfönster Original Alu)

Ask

Björk

Ek

Valnöt

25

Nötbrun, lasyr

Brunsvart, lasyr


ET T GLAS ÄR INTE BARA ET T GLAS

Glas Ett glas är inte bara något man tittar ut genom, det kan också spara energi, vara insynsskyddande eller omöjligt att krossa. Det kan också dämpa solvärme, stänga ute ljud eller vara smutsavvisande, för att ta några exempel. Här tittar du närmare på alla alternativ.

Glasmeny INSYNSSKYDD Passande till badrum och sidoljus.

ENERGI Behåller värmen inne.

SOLSKYDD Släpper in ljuset men inte värmen.

PERSONSÄKERHET För att uppfylla krav enligt Boverkets byggregler (BBR).

SKYDDSGLAS För utsatta lägen. Stöldskydd.

LJUDREDUCERANDE Skapar en bättre inomhusmiljö vid utsatta lägen.

SMUTSAVVISANDE Underlättar fönstertvätt med hjälp av sol och regn.

KONDENSMINSKANDE Minskar risken för utvändig kondens med upp till 80%.

BRAND Olika brandmotståndsklasser, endast certifierade produkter.

26


F Ö N S T ER F Ö R K Ä N S LI G A Ö R O N

Stäng ute störande buller och ljud

Väder, buller, tjuvar och stil? Hur är det där du bor? Besök fonsterkollen elitfönster.se

Fönster kan bidra till ett bättre inomhusklimat genom att dämpa oönskade ljud och buller. Elitfönster erbjuder flera lösningar för ljuddämpning.   En ljudreduktion får man genom val av glas, men också genom anpassningar av fönstrets konstruktion. Till exempel avgör glasets tjocklek, olika avstånd mellan glasen och god tätning.   Elitfönsters bästa ljudreducerande fönster innehåller en glaskassett med dubbla ljudlameller, vilket ger extra effektiv ljuddämpning.   Fönstrens förmåga att reducera buller i decibel anges ofta med ett Rw-värde. Det är ett värde som är uppmätt vid labbtester. Läs gärna mer på elitfönster.se.

27


F Ö N S T ER M ED K A R A K TÄ R

Poster och spröjs Gör dina fönster vackrare, mer tidstypiska eller hemtrevligare. Hos Elitfönster har du stor valmöjlighet att hitta din egen stil. Vi kan tillverka de flesta kombinationer så att dina fönster passar till just ditt hus. Mer detaljerad information hittar du på elitfönster.se

Glasdelande post

Löstagbar spröjs

Mellanglasspröjs

Retrospröjs

Dela upp glasytan med en eller flera glasdelande poster. En post är bredare och ger ett lite kraftigare uttryck än spröjs. Det går utmärkt att kombinera post(er) med spröjs.

Sitter på fönstrets utsida och kan tas av vid fönstertvätt. Välj mellan smal eller bred spröjs. Till träfönster är spröjsen i trä eller plast, till aluminiumbeklädda fönster är även spröjsen i aluminium.

Spröjs av aluminium placerade mellan glasen i isolerrutan. Det gör fönstret mycket lätt att tvätta och underhålla eftersom spröjsen aldrig är i vägen. Det går att välja mellan bred och smal spröjs.

Invändig fast spröjs i trä och utvändig fast spröjs i aluminium, samt distanslister mellan glasen i isolerrutan. Spröjstypen ger ett utseende som liknar klassiska glasdelande spröjs.

28


S M A R TA F Ö N S T ER F Ö R E T T B EK VÄ M A R E LI V H E M M A

Elitfönster Komfort Är fönstren stängda? Glömde barnen altandörren öppen? Är strykjärnet på? Elitfönster Komfort är uppkopplade produkter som gör hemmet både säkrare och bekvämare. Du ser status på alla produkter från Elitfönster i appen som du kan installera på en smartphone och surfplatta.

Med Elitfönster Komfort Handtag ser du enkelt vilka fönster och dörrar som är öppna.

Med Elitfönster Komfort Box knyter du samman alla dina uppkopplade produkter och skickar informationen vidare till din mobil.

29

Elitfönster Komfort Väggkontakt är ett eluttag som gör att du kan sätta på och stänga av lampor och andra apparater med din mobil.


1

2

3

Klä ditt fönster

1. LAMELLGARDIN – Elegant lösning för rum med stora fönster eller skjutdörrar. Finns i flera färger och löper smidigt i en upphängningsskena. Passar till flertalet fönster och altandörrar samt till skjutdörrar. 2. PERSIENN – Klassiskt solskydd. Invändigt monterad med snyggt designad överlist som går nära glaset. Nedfälld hålls den på plats med magneter fästa i fönstrets nederkant. Går att beställa i flera olika kulörer medan lister, linhållare och vridstång finns i vit kulör. Reglagesida höger eller vänster väljs vid beställning.

TILLBEHÖR Oavsett om du investerar i nya fönster eller redan har en av våra fönstermodeller monterad, så kan du utrusta ditt Elitfönster med tillbehör ur vårt breda sortiment. Välj bland annat mellan persienner, rullgardiner, plisséer, lamellgardiner och myggnät. Med originaltillbehör försäkrar du dig alltid om bästa möjliga passform och hög kvalitet på själva produkten. Här redovisar vi bara ett urval – vill du veta mer så kika in på elitfönster.se eller kontakta någon av våra duktiga återförsäljare.

3. PLISSÉ – Ett snyggt och mycket praktiskt solskydd av textil som kan ersätta gardiner. Ger ett behagligt mjukt ljus i rummet. Finns även som TopDown. Vi har också ett sortiment av olika textilier för till exempel mörkläggning.

30


4

5

4. PLISSÉ TOUCH – Plissé

Nyhet Touch har inga linor utan stannar

automatiskt där du släpper den. Ett snyggt och mycket praktiskt solskydd av textil som kan ersätta gardiner. Ger ett behagligt mjukt ljus i rummet. Plissén kan monteras både på karmen, på bågen och på väggen.

5. PLISSÉ TOPDOWN – Sol- och insynsskydd som kan ställas i valfri position på både över- och underlist. Ett snyggt och mycket praktiskt solskydd av textil som kan ersätta gardiner. Ger ett behagligt mjukt ljus i rummet.

6

6. RULLGARDIN – För montering med skena i nisch eller på vägg. Styrs med dragsnöre och är tillverkad av tät och slitstark rullgardinsväv. Går även att beställa i kassett för väggmontage. 7. MYGGNÄT – Håll mygg, flugor och andra insekter utomhus med diskreta och lättmonterade myggnät. Nätet är tillverkat i tålig och smutsavvisande plastad glasfiber och löper lätt i sidoskenor. 7

31


Därför kan vi ha upp till 30 års garanti Ett fönster är inte bara något du ska titta ut genom. Det ska tåla väder och vind under många år och dessutom hålla värmen inne och tjuven ute. Därför ska du ställa höga krav på dina fönster.   Samtliga delar i våra fönster är noga utvalda och testade – från den stora karmen ner till minsta skruv. Tillsammans skapar de en gedigen och slittålig produkt. Elitfönster erbjuder tio års garanti på fönstrets funktion, tio år mot kondens mellan glasen i isolerrutan och trettio år mot röta på Elitfönster Original Alu och Elitfönster Vision.   Flera av våra modeller har både inbrottsförstärkt konstruktion, aluminiumbeklädd utsida och StormTiteTM – en försegling mot inträngande vind och fukt. Här nedan ser du något av allt som kännetecknar ett äkta Elitfönster.

Aluminiumbeklädd båge, bågunderstycke. Minskat underhåll. Aluminiumbeklädd båge, bågöverstycke. Minskat underhåll.

Karmöverstycke. Långvarigt rötskydd.

StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla. Aluminiumbeklädd båge, bågsida. Minskat underhåll.

Stångstyrning. Förstärker och skyddar mot angrepp på spanjolett.

Skruv till slutbleck.

Vridbeslag. Underlättar fönsterputs.

Fästskruv till beslag.

Skruv till handtag. Träskruv för infästning av karm i vägg. Ger hög hållfasthet. Fästskruv till beslag.

Vridbeslag. Underlättar fönsterputs. Bågsida. Långvarigt rötskydd. Spanjolett med härdade låskolvar. Aluminiumbeklädd karm, karmunderstycke. Minskat underhåll. Aluminiumbeklädd karm, karmöverstycke. Minskat underhåll.

StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla.

32

Aluminiumbeklädd karm, karmsida vänster. Minskat underhåll.

Toppbeslag. Förstärkt för ökat inbrottsskydd.


P-märkning Våra fönster är P-märkta vilket innebär en omfattande kvalitetssäkring. Höga krav ställs på både produkt, material, tillverkning och ledningssystem. Löpande tredjepartskontroller görs av RISE.

10 års garanti Fönster med isolerglas som har ytbehandlats på fabrik har en trefaldig tio års garanti som omfattar följande: · Rötskador i fönstrets virkesdelar · Kondens mellan glasen i isolerrutor · Fönstrets/dörrens och beslagens funktion

ISO-certifiering Vi är miljöcertifierade enligt IS0 14001.

20 års garanti Vi lämnar tjugo års rötskyddsgaranti på Elitfönster Original Trä.

ISO-certifiering Vi är miljöcertifierade enligt IS0 9001.

30 års garanti Vi lämnar trettio års rötskyddsgaranti på Elitfönster Original Alu och Elitfönster Vision.

Skillnader i märkning finns mellan olika produktgrupper. Utförlig beskrivning av garantier och märkningar finns på elitfönster.se

Karmunderstycke. Långvarigt rötskydd.

StormTiteTM tätningslist karm/båge. Tätar mot luft, vatten och kyla.

Mittbeslag. Lång hållbarhet. Handtag Pure. Lång hållbarhet.

Aluminiumbeklädd båge, bågunderstycke. Minskat underhåll.

Karmsida: Långvarigt rötskydd.

Isolerglaskassett. Energibesparande.

Säkerhetsslutbleck.

Aluminiumbeklädd karm, karmsida höger. Minskat underhåll.

Bågöverstycke. Långvarigt rötskydd.

Aluminiumbeklädd båge, bågsida. Minskat underhåll.

Bågunderstycke. Långvarigt rötskydd. Släplist mellan båg- och karmunderstycke. Extra luft- och regntäthet.

33


EN S N A B B JÄ M F Ö R EL S E

Våra fönstermodeller Vill du veta mer? Fråga någon av våra kompetenta återförsäljare eller besök elitfönster.se.

ELITFÖNSTER ORIGINAL ALU Nyklassisk stil

Elitfönsters storsäljare med utvändig aluminiumbeklädnad för minimalt underhåll och lång livslängd.

ELITFÖNSTER ORIGINAL TRÄ Klassisk stil

ELITFÖNSTER VISION Modern design

Ett modernt fönster i klassisk tappning. Ett perfekt val för den som uppskattar trä och känslan i äkta naturmaterial.

ELITFÖNSTER RETRO Nygammal stil

Stilrent fönster med vackra, smala fönsterbågar som ger ett stort ljusinsläpp. Tålig aluminium på utsidan ökar både kvalitet och livslängd.

Ett modernt, tåligt fönster med en design som påminner om hur det såg ut förr. Spröjs som efterliknar gammal stil.

Trästomme

Trästomme

Trästomme

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida

Aluminiumbeklädd utsida

Aluminiumbeklädd utsida

3-glas

3-glas

3-glas

3-glas

Modeller: vrid, fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

U-värde standard: U-värde med tillval, ner till:

Modeller: vrid, fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

1,1

U-värde standard:

0,8

U-värde med tillval, ner till:

Modeller: vrid, fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

1,2

U-värde standard:

1,0

U-värde med tillval, ner till:

U-värde standard:

1,2

0,8

U-värde med tillval, ner till:

0,9

Ljudreduktion standard: Rw 31–34 dB

Ljudreduktion standard: Rw 33–35 dB

Ljudreduktion tillval, upp till:

Ljudreduktion tillval, upp till:

Ljudreduktion tillval, upp till:

Tio år på fönstrets funktion och mot kondens mellan glasen i isolerrutan. Trettio år mot röta.

Rw 39 dB

Tio år på fönstrets funktion, mot kondens mellan glasen i isolerrutan. Tjugo år mot röta.

Rw 42 dB

Tio år på fönstrets funktion, mot kondens mellan glasen i isolerrutan. Trettio år mot röta.

34

Modeller: fast karm, sidhängt, överkantshängt och altandörr

0,9

Ljudreduktion standard: Rw 32–34 dB Rw 46 dB

Ljudreduktion standard:

Rw 32 dB

Ljudreduktion tillval, upp till:

Rw 38 dB

Tio år på fönstrets funktion, mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.


ELITFÖNSTER MF DUO Gammaldags stil

ELITFÖNSTER HARMONI Hög prestanda

Fönster i lite enklare konstruktion. Profilerad karm och båge invändigt samt traditionella beslag. Bra alternativ till gamla kopplade fönster.

Inåtgående fönster som är ett populärt val för flervåningshus. Bra val vid höga krav på ljudreduktion.

Trästomme

Trästomme

Aluminiumbeklädd utsida

2-glas

3-glas eller 2+1 glas

Modeller: sidhängt, överkantshängt och altandörr

U-värde standard:

Fönster i runda och välvda former eller med vinklar. Tillverkas efter önskemål på material, glas och U-värde. Med aluminiumbeklädd utsida eller utan.

1,5

U-värde ned till: Ljudreduktion tillval, upp till:

ELITFÖNSTER SKJUTDÖRRAR En gränslös känsla

Energieffektiva lyftgliddörrar där den rörliga delen löper utvändigt. Energieffektiva 3-glaskassetter med isolerruta. Finns även att få med aluminiumbeklädd utsida.

Trästomme Aluminiumbeklädd utsida finns som tillval

Modeller: sidhängt, under- kantshängt, Kipp-Dreh, fast karm och altandörr

Ljudreduktion standard: Rw 30–32 dB Ljudreduktion tillval, upp till:

ELITFÖNSTER FLEXIBEL Fria former

Rw 48 dB

Aluminiumbeklädd utsida som tillval

3-glas, 2+1 glas eller 1 glas

3-glas

Modeller: se elitfonster.se eller rita själv

Lyftglidardörr i sidläge

U-värde och ljudvärde beroende på vald fönstermodell.

0,8

Trästomme

U-värde standard: Ljudreduktion (endast trä)

1,1 Rw 34 dB

Rw 35 dB

Tio år mot kondens mellan glasen i isolerrutan. Fem år på fönstrets funktion och mot röta.

Tio år på fönstrets funktion, mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.

Garantier enligt vald fönstermodell.

35

Tio år på fönstrets funktion, mot kondens mellan glasen i isolerrutan samt mot röta.


Det finns en anledning till att Elitfönster håller i så många år Dina nya fönster levereras färdiga och fina och det kan vara svårt att föreställa sig vad en fönsterkonstruktion innebär. Utsidan avslöjar inte mycket av den komplicerade konstruktionen och alla avgörande detaljer som döljer sig på insidan. ETT GEDIGET HANTVERK Fönsterhantverket går i arv från generation till generation. Sedan 1924 har Elitfönster levererat svensktillverkade fönster av nordiskt trä. De flesta fönsterfamiljer är P-märkta och vi utför ständigt omfattande kontroller och tester i våra fabriker. GARANTERAD UTHÅLLIGHET Ett Elitfönster håller länge. Träet i alla våra utåtgående fönster är djupimpregnerat. Det ger ett starkt skydd mot väder, vind, väta och

röta. Vi målar våra utåtgående fönster med tre lager färg. Resultatet blir en slitstark yta som tål stor påfrestning från alla typer av väder. Våra utåtgående fönsterfamiljer med 3-glas har dessutom Elitfönsters egenutvecklade innovation StormTiteTM . Skyddet består av en extra tätningslist som placeras i mellanrummet mellan karm och båge. StormTiteTM gör att skyddet mot vind, fukt och vatten ökar ytterligare. DESIGN OCH KVALITET I VARJE DETALJ Elitfönsters utbud erbjuder stora valmöjligheter och vi lägger ner mycket tid på att ge varje fönsterfamilj rätt utseende. Detaljer som handtaget, fönsterkarmens profil och spröjsbredden bidrar till helhetsintrycket. Vi siktar alltid på högsta kvalitet och design som du inte tröttnar på.

Ta hjälp av erfarenhet och lokalkunskap Alla hus är olika. Därför är våra fönster unika. Vi tillverkar ditt fönster exakt efter där det ska sitta. Därför rekommenderar vi alltid att låta en lokal hantverkare mäta åt dig. Det är klokt. En erfaren yrkesman kan dessutom hjälpa dig tänka på praktiska saker som på sikt påverkar funktion, skötsel och ekonomi. Är du på väg att bygga nytt har du förmodligen en dialog med både arkitekt och konstruktör kring fönstervalet, men erfarenhet är ovärderlig.

HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE Elitfönster säljs i byggfackhandeln, där kunskapen om fönster är som störst. Här får du erfaren hjälp med ditt val av fönster och tillval. Ett antal av våra återförsäljare har även utställningar där du i lugn och ro kan titta och känna på våra gedigna träfönster. Du hittar närmaste återförsäljare på elitfönster.se

Profile for Elitfönster

Fönster för alla olika 2020  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded