Page 1


Do orie en Va an Winghe em An nouk k Callleb bautt

0 4 9 9 0 3 32 30

Ann n-Sofie Rye elandt Sylvia Van Der Hauwaert Melissa Van Gijsegem

0 4 8 5 70 0 0 0 53 3

JONGGIVERS Sofie Rumbaut Evelien De Winne

GIVERS Lien Van der Bracht Nele De Lombaert

GROEPLEIDSTERS Sylvia Van der Hauwaert Evelien De Winne

0474 80 82 22

0472 71 99 73

0496 91 03 62 0477 32 89 36


visietekst WIJ ZIJN SCOUTS EN GIDSEN

MEISJES EN JONGENS ELK MET EEN EIGEN VERHAAL

IEDEREEN KAN ERBIJ

WE GAAN SAMEN OP VERKENNING EN DURVEN TUIMELEN IN HET LEVEN

DE NATUUR IS ONZE TROEF

WE GELOVEN IN ONSZELF

IN ELKAAR EN IN IETS MEER

WE SPELEN EEN SPEL DAT NIET LUCHTLEDIG IS

IN VRIJE TIJD DIE NIET VRIJBLIJVEND IS

MET GROOT PLEZIER

EN KLEINE DADEN KOMEN WE OP VOOR ONZE OMGEVING EN VOOR EEN KLEURRIJK VLAANDEREN

ZO DROMEN WE LUIDOP VAN GELUKKIGE MENSEN IN EEN RECHTVAARDIGE WERELD

www.scoutsengidsenvlaanderen.be


JAARTHEMA

SCHAAMTE

Meer weten? www.welzijnsschakelommekeer.be

geen kracht en om zonder schaamte te lev

Aan de buitenkant van een mens of aan het huis waarin hij leeft kan je niet altijd zien of hij het goed of minder goed heeft. Armoede is een 2strijd tussen 4 muren waar je gedachten ver weg, in een andere wereld zijn. Een strijd waar we vaak gewoon geen keuzes hebben of we luxe willen of niet en we gewoon niet met anderen mee kunnen. Het leven is maand na maand tellen om gewoon net gepast te overleven. Met of zelfs zonderr n schulden is het knokken om rond te komen en te leven e met wat de dag ons brengt. Elke dag. Maar dat is de praktische kant. Arm zijn weegt emotioneel nog het meeste door. - Wat wordt het morgen? og - Hopelijk overkomt ons niets want dan moeten we nog s. meer besparen op wat eigenlijk levensnoodzakelijk is. - Wat gaan we eten, even tellen. - De brievenbus niet te durven openen, bang om er brieven met venstertjes te vinden. We voelen ons niet begrepen of durven niet naar buiten te komen omdat we denken dat andere mensen hun oordeel al hebben klaarliggen. Het is soms ook nog moeilijk om te blijven geloven... of te hopen. Arm worden d kies je niet zelf en heb je vaak helemaal niet in de hand maar ben je nooit trots op. In zorgen en schaamte weegt armoede elke dag. Wat ons leven ondanks de situatie leefbaar maakt iss n de sterkte van ons gezin. De vriendschap en liefde van de kinderen maakt het ons een stuk makkelijker. DAT is onze rijkdom.

verlangen in hun ogen verstopt achter lange haren zich schamend voor zovele dingen

In onze buurt zet Welzijnsschakel Ommekeer zich sinds 2008 in voor deze mensen met armoede-ervaring. Nu zijn er reeds een 90 tal gezinnen in Erpe-Mere die samen met vrijwilligers iets sterker door het leven kunnen. Zij maken er spel van! Wil jij hier een boontje aan bijdragen? Met 5 euro per maand verzetten zij bergen. Schamend voor een huis in een gewone straat rode gevel witte ramen blije kinderen die binnen drentelen

geen werk geen geld voor snob of rock simpel in gekregen spullen tsen en zefgebreid zijn hun mu stellen her te er schoenen niet me en gat en hoofdjes vol gesprong

< Gedicht Gedicht t en getuigenis get tuigenis van t n een een gez gezin zin uit t Erp Erpe-Mere pe-Me ere >

Armoede is een onre onrecht, maak k er er spel spel van va n


scouts

kievit.be Naast de allomgekende waarheid "de leiding heeft altijd gelijk" geldt nu ook gegarandeerd "de website heeft altijd gelijk" Hij wordt zo kort mogelijk op de bal geupdate met kleine tot grote wijzigingen in onze planning en handige reminders. Het kievitje staat er ook altijd digitaal en de eerstvolgende activiteiten per leeftijdsgroep staan gewoon boenk op de frontpage. Iets anders nieuw op de site is het "Help"-hoekje van de leiding en de materiaalmeesters. Onder het tabbladje "Gezocht!" staan enkele dingen die we zelf niet meteen voor mekaar krijgen en we mama- of papahulp voor zoeken. Ouder nieuws is natuurlijk dat je er soms ook kan ontdekken hoe het komt dat je kind volledig groen of met indianenstrepen naar huis komt in ons

Fotoalbum.


.

un form

Als je bij de scouts bent, is het ook leuk dat je dat kan tonen. Zeker als we er samen op uit zijn willen we herkenbaar zijn. Daarom verwachten we dat elke kievitter bij elke activiteit minstens 1 stuk van het uniform draagt. Wat is dat uniform allemaal en waar kan ik het kopen? OP HET LOKAAL (na elke activiteit, alles betaalbaar met kansenpassen!) een scoutsdas 3€ een t-shirt 8€ een warme trui 15€ IN DE HOPPER (de scoutswinkel) Scoutshemd (33€), scoutsbroek of -rok (30€), kentekens ( + 0,75 €/stuk) en vanalle toffe scoutsspullen vind je in de hopperwinkel. Heel wat producten en prijzen vind je op www.hopper.be/winkel. Met lidkaart krijg je korting!

-

Openingsuren: Dichtstbijzijnde HOPPER: woe 13u30 - 18u De Vilanderstraat 6A za 10u - 12u30 9300 Aalst 13u30 - 17u30 053 71 19 79 Sluitingsdagen: 21 mei, 11 juli, 11 nobember, 4-22 augustus, 25 december - 1 januari TWEEDEHANDS-UNIFORM-WINKEL Wanneer je kind uit zijn scoutskledij is gegroeid is deze meestal nog niet helemaal uitgespeeld. Dat kunnen we niet laten gebeuren en we starten dan ook een tweedehandsuniformwinkel op onze scouts. Breng te kleine scoutskledij mee, dan stellen we het voor 1/4e van de aankoopprijs te koop op de website onder tabbladje “uniform”.


Knotsgekke kapoenen! Hier is jullie scoutsagenda!! Datum zo 5 feb

We beginnen het nieuwe semester met een heuse daguitstap! We gaan samen met de kawellen naar de binnenspeeltuin. Voor verdere informatie moeten jullie de komende weken de website in het oog houden

zo 12 feb

Trek alvast jullie stapschoenen aan want vandaag gaan we zo veel mogelijk truffels verkopen!

24-26 feb

Drie hoeraatjes en een vreugdedans want we gaan op weekend! Verdere informatie volgt in de komende weken.

4 maart

Vorige week belde een heel beroemde schilder de kapoenenleiding op. Dorien kreeg te horen dat de schilder een bijzondere taak voor de kapoenen in petto heeft. Jullie worden verwacht tussen 14u en 17u op de lokalen voor een leuke missie! Zorg ervoor dat jullie kledij dragen die vuil mag worden!

11 maart

Vandaag is het een speciale dag want Samson en Gert, Plop, Amika en nog vele anderen komen naar de Kievit! Bereid jullie maar goed voor door een hele week naar Studio 100 te kijken.

18 maart

Boer Gaston is niet zo gelukkig. Hij heeft een groot probleempje: enkele dieven hebben de dieren vrijgelaten. Boer Gaston is zooo verdrietig omdat zijn lievelingsbeestjes verdwenen zijn. Zijn vrouw, Boerin Frieda, heeft ons daarom een brief gestuurd om te vragen of we ze willen helpen. Wat het plan is, dat komen we te weten tussen 14u en 17u!


25 maart

We moeten nog veel keer slapen vooraleer de paasklokken en de paashaas langskomen, maar voor de kapoenen willen ze een uitzondering maken. De paasklokken en de paashaas hebben wel iets in het oor van Dorien en Anouk gefluisterd. Ze komen niet op de Kievit vooraleer jullie de aartsmoeilijke opdrachten hebben overwonnen! Dus kapoenen, warm je al goed op zodat we die opdrachten tot een goed einde kunnen brengen!

22 april

Ingerukt, MARS! Het leger gaat op geheime missie, alleen hebben soldaat Lenaerts en commandant Segers gemerkt dat alle wapens verdwenen zijn. Hoe kunnen ze dan vertrekken op geheime missie? Eens de wapens gevonden zijn, begint de oorlog; Dit wordt alvast een spannende namiddag!

29 april

Kennen jullie het kookprogramma "Komen eten"? Dorien en Anouk zijn superfans! Ze hebben zich dan ook ingeschreven. Ze zijn natuurlijk 1 ding vergeten: Ze kunnen absoluut niet koken! Ze moeten dus nog heel wat oefenen. Kom mee koken en smullen tussen 11u en 14u! Wat er op het menu staat is nog niet beslist maar het belooft wel iets lekkers te zijn!

6 mei

Anouk vond maandag in haar portefeuille een briefje van 10 euro. Het was haar grote droom om eens naar een casino te gaan. Maar zou dat briefje van 10 euro wel genoeg zijn? Jullie ontdekken het tussen 14u en 17u.

13 mei

We trekken vandaag het bos in op kabouterjacht. Oeps, hier zijn helemaal geen kabouters te zien! Bestaan kabouters wel of hebben ze gewoon schrik van die grote kapoenen? Willen jullie ook op zoek gaan naar kaboutertjes? Kom dan tussen 14u en 17u naar de lokalen.

1 juli

JOEPI! We vliegen samen de zomer in met verschillende leuke waterspelletjes. Zo kan de vakantie al niet meer stuk! Een dikke zoen voor iedere kapoen van

anouk en dorien

de KAPOENENLEIDING


Geniale kawellen, op zondag ndag 15 15 januari janu van 14u tot 17u is er iets gek aan de hand op het lokaal. lokaal. We We zitten zitt hier met een vreemd volkje dat kan zweven een n ssoms oms ddoorzichtig oorrzicht is. Het is zelfs een beetje griezelig. Maar er is n ieets w aat dee sstoere toer kawellen zou weghouden, ... niets wat alle,, ddat at ddenken enk ken w we toch. V andaag op zondag 22 januari gaan we een verstevigd fort moeten Vandaag bbouwen. ouwen. Ik heb uit goede bron vernomen dat we binnenkort aangevallen zullen worden. Wat we ook doen, niet panikeren! Alle stoere, stevige en dappere kawellen worden gevraagd van 14u tot 17u. n een n ze eer ggeheimzinnig. eheim mzin nnigg. Er is hier een smurf. Je kent ze wel, blauw, klein zeer elee Hij wil zijn pantoffels niet afdoen en heeft de he hele en tijd een gekke hoed op. Volgens mij is het een illegale smurf, deel van de smurfenmaffia. Om meer te weten te komen, kom op 29 januari van 14u tot 17u naar het lokaal. Op zondag 5 februari zeggen we allemaal: â&#x20AC;?Hoera!â&#x20AC;? Het is feest want scouts Kievit gaat een hele dag op stap. Jullie krijgen details hierover nog in een brief


Zoals elk jaar gaan we vol enthousiasme de straat op om truffels te verkopen voor de scouts. Jullie zijn zondag 12 februari welkom van 14u tot 17u om overheerlijke truffels te verkopen.

ooppsccho Hopelijk hebben jullie vandaag, 19 februari, goede loopschoenen aan. Er is hier namelijk een rare kwast die ons uitdaagt. Hij wil zien hoe goed we zijn in sport. Maar wat voor gekke sporten zijn deze? Van 14u tot 17u aan het lokaal

Vandaag, 26 februari, is het geen activiteit. Eindelijk is het zover. We gaan op een echt kawellenweekend. Hoera! Jullie krijgen hiervoor nog een brief met meer details. Tot vrijdagavond 2 maart! Het weekend is gedaan zondagmiddag op 4 maart Lo o Logboek, 11 maart. Beste astronauten, ik moet jammer ggenoeg melden dat het schip, na drie maanden in eeen verlaten woestijn te liggen, nog steeds niet ggerepareerd is. Ik vrees dat ik het niet zal halen om oopp tijd terug te zijn. Als je deze boodschap leest kan jjee m mee komen helpen tussen 14u en 17u.

O d 118 8 maart zijn er vreemde figuren gesignaleerd. Het Op zondag leek wel Jommeke, maar hij had een kuifje. In plaats van Flip de papagaai liep Bobby, een witte hond, naast hem. Vreemd. Wat zou dit te betekenen hebben. Kom zelf een kijkje nemen van 14u tot 17u.


Belangrijke kawellenknoop: DE PLATTE KNOOP

kunnen e j t e o oop m Deze kn lofte op kamp! be voor je

Waarvoor gebruik je deze knoop: Om twee touwen aan elkaar te hangen

Supergoed: Ookal heb je heel hard aan de twee touwen getrokken, deze knoop krijg je toch nog altijd makkelijk los door de uiteindes naar elkaar te duwen.

Een vriendelijke oude dame kwam haar hier juist neerzetten. Ze nam een boek uit haar tas en legde deze omgekeerd op haar schoot. Ze kuchte even en begon te vertellen. Vandaag op 25 maart was er een lieve kleine wolf op stap. Maar groot boos roodkapje wou hem opeten. ... Klinkt dit ook een beetje vreemd? Van 14u tot 17u aan het lokaal. Oh nee, we hebben honger en het eten is op? Wat doen we nu? Geen nood, zoals elke kawel weet kunnen we bellen naar de held van het land: SOS Sylvia. Leg het hout maar al klaar want we gaan op echte scoutse wijze koken. Welkom op zondag 25 maart van 10u tot 13u aan het kievit lokaal. Vandaag op 1 april is het geen activiteit. Neen, dit is geen grap. Het is Pasen! Zijn de klokken langs geweest? Of komt bij jou de paashaas? Geniet er maar van, want vandaag, 8 april, is het geen activiteit.


Nog een beetje geduld en de activiteiten komen er weer aan. Vandaag, 15 april, is het jammer genoeg nog geen activiteit. Geniet van jullie vakantie! Als je je toch nogal verveelt zonder de scouts ben je toch al een tijdje zoet met de weg te zoeken naar de t. volgende activiteit.

en bbabygiraf abygiraf Oh nee, er is een ingen hhem em ontvoerd. Wat nu? Wee ggingen aar de de kievit kievit juist meenemen naar den met met jullie. jullie. om vriendjes te worden llen een een grote grote Paniek alom. We zullen n pplannen. lannen. A lle reddingsactie moeten Alle 2 aapril pril vvan an kawellen welkom opp 2 22 okaal. 14u tot 17u aan het lokaal.


Neem vandaag , 29 april, uw beste verkooptalent mee en een heleboel creativiteit. De leiding is gaan vissen in de Schelde en heeft een net vol materiaal gevonden. Het is weer die tijd van het jaar om kraampjes op te zetten en een echte Vlaamse kermis te maken. Welkom van 14u tot 17u aan het lokaal. end die die toneelstukken toneelstukken maakt. maakt. Hij Hij Ann-Sofie heeft een goede vriend iemand w n zzijn ijn ttoneelstukken oneelstukken heeft echter ĂŠĂŠn groot probleem.... ni niemand wilil iin beloooft dat daat die diie geniale geniialle spelen. Wat gaat hij nu doen? Ann-Sofiee belooft n kome en oopp zzondag ondag 6 m ei vvan an 14u kawellen hem wel te hulp willen komen mei tot 17u. Er is vandaag, 13 mei, een grote strijd aan de gang tussen de Blauwe Bananen en de Oranje Pindanootjes. Het belooft een dodelijke strijd te worden met aan beide zijden veel verliezen. Om hun overwinning te verzekeren zijn beide teams nog op zoek naar huurlingen. Wie wil er zijn leven wagen? Van 14u tot 17u aan het lokaal. Op zondag 1 juli is het de laatste briljante activiteit voordat we op kamp gaan. Benieuwd wat we gaan doen? Je gaat jammer genoeg nog iets langer moeten wachten want deze activiteit is supergeheim. Je mag pas iets weten vanaf 14u aan het lokaal.

Tot binnenkort !

Jullie leiding (zelf in te vullen in het kruiswoordraadsel)


*¨TROMGEROFFEL*

En dan zijn hier de winnaars van onze zotte fotowedstrijd!! De keuze uit dit ijzersterk team van jonggivers en givers was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk kozen we voor: ‘De opgegeten Jonathan’ en ‘De Hulk-Dries’. Proficiat aan de winnaars!!


We are proud to presentâ&#x20AC;Ś

den nieuwen agenda van 2012!!

Een nieuw jaar en een nieuw begin. We vergeten al jullie schaam telijke stoten van 2011 zodat het nieuwe ja ar jullie nieuwe kan opleveren. (Daar kijk en wij alvast neig naar uit!) Na zo een super mega cool najaar gaan we voor een even graaf voorjaar!! De meest zotte wako-ac tiviteiten staan op jullie te wachten!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 177 188 19 20 21 22 23 34 45 26 27 28 29 30 31

Een brandblusser is geen vlieggendde motoren de ganng geeen racepparcours Een brandblusser is ggeen een vlieg vliegennde mo mottoren or de gang geen racepparcours Een brandblusser is geen g vliegen g nde mottorren de gang geen racepparcours Een brandblusser is ggeen vliegende g motore ren de gangg geen raceparcours Een branddblusser is geen vliegende g motorreen de gangg geen racceparcours Een branddblusser is geen vliegende g motorren de ganng geen racepparcours Een brandbblusser is geen g vliegende g mootorrreen de gang geen racepparcours Een brandbblusser is geen vliegende mottorren de gang geen racepparcours Een brandblusser is ggeen vliegende g motoren dee gang geen racceparccouurs Een brandblusserr is geen vliegende g mottoren de gangg geen racepparcours Eeen brandbblusser is geen vliegende motooreen de gang geen racepparrcours Een brandbllusser is geen vliiegende motooren dee ganng geen racepparrcoours Een brandblusseer is geenn vliegende motooreenn de gang geen raceeparcours Eenn brandbluusser is geen vliegendde mottoren de ganng geen raceparrcourss =g "ja,ginderdaad" in pdinosaurustaal Een brandbluusser is ggeen vliegende g motor t renn* RAWR de gang een racep arcours Een brandblussser is geenn vliegende motorrenn de gangg geen racepparcours Een branddblusser is ggeen vliegende g motoreen de gangg geen racepparcours Een brandblusser is geeen vlieegende motoreen de gangg geen racepparcours Eeen brandblussser is geen vlliegende g motoreen de gangg geen racepparcours Een brandblusser is ggeen vliegende g motoreen de gangg geen racepparcours Een brrandblusseer is geen vliegendde motoreen de gangg geen racepparcours Een brandblusser is ggeen vliegende g motorenn dde gangg geen racepparcours Een brandblusser Een br ndblusser iiss geeen en vliegende g motorenn dde gang ngg ggeen een racep r cepparcours rcours Eenn brandblusserr is geen vlieggeendde motorenn de gang geen raceparcours Een brandblusser is ggeen vliegende g motoren de gang geen raceparcours Een brandblusser is geen vlieegendee motoren de gang geen raceparcours Eeen braandblusser is ggeeen vliegende motoren de gang geen raceparcours Een brandblusser is geen vliegend g de motorren de gang geen raceparcours Een brandblusser is geen vliiegendde motoren de gang geen raceparcours Een brandblusser is geen vlieggendde motoren de gang geen racceparcours Een branddblusser is geen vlieggende mottoren de gang geen raceparcours


HEJ ALLERLIEFSTE GIVERTJES De tijd gaat snel als je pret beleeft en intussen is er al een half scoutsjaar voorbijgevlogen. Maar geen paniek, we hebben nog een half jaar om massaal veel leuke, onnozele, spannende, lompe, voor-altijd-te-herinneren, genante avonturen te beleven. Op de volgende pagina vind je een overzicht van de komende activiteiten, deze zouden moeten kloppen, als Sof ie van de jonggivers deze keer uit het prachtdesign van jullie enorm creatieve leiding blijft. In het spiksplinternieuwe jaar starten wij de activiteiten op 15 januari, met alvast 1 special guest want Nele is terug uit het verre Afrika. Op 5 februari is er de daguitstap, jullie krijgen nog een briefje met de details, maar zorg ervoor dat je je meest intelligente en tactische brein in hebt die dag. In het weekend van 11 en 12 februari gaan we truffels verkopen, hier smeken wij jullie op onze blote knietjes om een handje toe te steken. Op 19 februari is het carnaval en wij gaan er heen. Wij spreken af om 14h in Aalst aan â&#x20AC;&#x2DC;den appelâ&#x20AC;&#x2122;. (terhoogte van Gentsesteenweg 57). Het weekend van 24 februari trekken wij er een heel weekend op uit, meer informatie hierover krijgen jullie binnenkort. V Vanaf eind mei en in juni zal er geen activiteit zijn omdat de leiding dan net als jullie zal z zwoegen op tal van boeiende examens. Maar wij zien jullie graag nog een laatste keer v voor het kamp op 1 juli. Tot volgende week! En wees geweldig zoals altijd


Januari 13u-18u za 11 februari

Daguitstap! meer info volg t

Februar

i

Maart April

Geen activiteit

Mei Juli

SIMPELE DUIF & OPGEWEKTE TOEKAN 20 - 28 ju

li

Zoenerds Z oenerds


Technieker de vriendschapsknoop Deze knoop lijkt een beetje op vier handen die elkaar als erg goede vrienden stevig vasthebben en er voor elkaar willen zijn. Zo willen we in de scouts ook zijn, daarom knopen we een vriendschapsknoop in onze das als symbool hiervoor.

K


zoek de 9 verschillen


PLEURKLAAT


winterv vuur chocom melk steenb erg sneeuw wbal iglo o rudollf eskim mo winters laap ijspeg gel kippev vel winterkon ninkje ijsbeeer bamb bi skila at kerstb bal schaa ats ademwollkjes dauwt rip pingu in haardv uur

ip ap op pt, deze woo orden zitten ver rstopt

woordzoeker


EVENTUELE WIJZIGINGEN EN DIGITALE VERSIE VAN HET KIEVITJE OP WWW.SCOUTSKIEVIT.BE

kievitje jan - jun 2012  
kievitje jan - jun 2012  

scouts kievit, jaargang 3, armoede is een onrecht maak er spel van, jan - jun 2012

Advertisement