Page 1

Yes to... sport!

Yes, here

Met de Here I amcampagne probeert Nike meer jonge vrouwen aan het sporten te krijgen. De sporters die afgelopen weken in Yes waren te zien, laten leeftijdgenoten door middel van een evenement ervaren dat sporten niet alleen gezond is, maar vooral ook leuk is om te doen. En terecht!

i am

Margriet Berkhout Nederlands kampioene hardlopen bij de junioren

Yes to... ‘feel the adrenaline flowing through your veins before the race’ “Voorafgaand aan mijn evenement was ik al supergemotiveerd om aan de slag te gaan. Met alle meiden van mijn middelbare school in Alkmaar ging ik hardlopen, waarbij we gebruikmaakten van Nike+. Een speciaal ontwikkelde hardloopschoen van Nike waarin een sensor zit die tijdens het hardlopen je prestaties bijhoudt. Deze gegevens worden opgeslagen in een polsband. Daarmee zie je hoe hard je gaat, hoeveel meter je hebt gelopen én hoeveel calorieën je hebt verbrand. Waar iedereen met hardlopen toch voor gaat. Het was een competitie, dus die meiden werden superfanatiek. De prijzen waren ook echt leuk. Hardlopen is helemaal mijn sport, en ik hoop dat ik de deelneemsters heb laten zien hoe geweldig het is. Ikzelf droom al over de Olympische Spelen van 2016.”

Natalie la Rose winnares Urban Dance Concours 2008

Yes to... ‘holding on to your dreams’ “Ik wil duidelijk maken dat dans de meest swingende, gezellige én gevarieerde manier is om te sporten. Je kunt jezelf presenteren zoals je echt bent én de sport waarop je zo trots bent laten zien. Eigenlijk maakt het niet uit welke sport je beoefent, als je het maar met heel je hart doet. Je krijgt er dan zoveel voor terug. Mijn evenement staat gepland in de herfst. Ik geef een dansworkshop voor meiden van verschillende scholen. Daarna showen de meiden voor een professionele jury hun skills. En daar rolt een winnares uit. Wie weet leer ikzelf ook iets van de deelneemsters; in elk geval waar hun interesse naar uitgaat. Dansen is mijn leven. Ik kan mijn eigen creativiteit en mijn doel samen verpakken en overbrengen op een grote groep mensen. Daar ben ik trots op!”

Anouk Hoogendijk profvoetbalster in het Nederlands elftal

Yes to... ‘90 minutes of pleasure (without pleasure, there are no goals)’ “Voor ons evenement lieten wij alle honderdvijftig meiden van drie aparte gymlessen tegelijk naar buiten komen. Op het schoolplein in Mijdrecht bouwden we een podium en maakten een paar voetbalveldjes om een ‘panna knock-out’ te spelen. Die wedstrijdjes zitten eigenlijk heel simpel in elkaar: de meiden speelden één tegen één voetbal en wie het lukte om de tegenstander door de benen te spelen, won. Dat is een panna. Het gaat dus om het showelement en de trucjes. Zelf deed ik ook mee of ik stapte in de rol van scheidsrechter. Ik weet dat veel meiden niet op voetbal zitten en niet van voetballen houden, maar ik zag dat de deelnemers met mijn event veel lol hadden. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te sporten. Voor je lichaam én voor je plezier.”

yes

39


Mandy Dirkzwager Nederlands kampioene reuzeslalom skiën

Yes to... ‘there is always a way to find victory’ “De locatie van mijn ‘Here I am’-event was een indoor skibaan in Den Haag. Met ongeveer honderdvijftig meiden van mijn oude middelbare school in Amersfoort gingen we met bussen richting de skibaan. Veel jongeren vinden skiën leuk, maar ze hebben niet door dat ze eigenlijk aan het sporten zijn. Het wordt vooral geassocieerd met wintersportvakanties. Ik als wedstrijdskiër denk daar anders over: het is topsport! Ik hoop dat ik die boodschap een beetje heb kunnen overbrengen tijdens mijn evenement. Het leukste vond ik het om al die meiden bij elkaar te zien, terwijl ze míjn sport beoefenden. Allemaal op de lange latten: heel gaaf! Hoe meer meiden sporten, hoe beter. Wie weet inspireer ik jongeren met mijn evenement. Sporten staat bij veel van hen namelijk helemaal niet in het rijtje van dagelijkse bezigheden. Ik hoop dat wij daar verandering in kunnen brengen.”

40

yes

Vera Zijlstra Nederlands kampioene klimmen

Yes to... ‘pushing yourself to the limit’ “Veel mensen hebben geen idee wat mijn sport precies inhoudt. Dankzij mijn evenement kan een groep mensen kennis maken met klimmen. Het lijkt me leuk om die meiden hiermee bezig te zien. Alleen al de voorbereiding vind ik een feest om te doen. En eerlijk is eerlijk: het lijkt me best grappig om eens het middelpunt van zo’n grote happening te staan. In Utrecht gaan we boulderblokken neerzetten om op te klimmen. Samen met de mannelijke Nederlands kampioenen van 2006 en 2007 geef ik een spectaculaire demonstratie. Daarna is het de beurt aan de deelneemsters om zélf om te klimmen. Voor de liefhebbers sta ik samen met de mannen klaar om ze tips, trucs en technische aspecten bij te brengen. Je kans om het goed te leren. Ik ben blij met deze actie van Nike, zodat mijn sport, die relatief onbekend, is in de spotlight staat.”

Yes to... ‘the road to the top is not easy. But the reward is beautiful’ “Ik organiseerde een dag op de Amstelveense rugbyclub. We hebben een hele groep meiden – die nog nooit rugby hadden gespeeld – uitgenodigd voor een clinic. In de training oefenden we op tackelen, aanvallen, verdedigen, noem maar op. Als afsluiting hebben we een yell bedacht, om lekker pittig te eindigen: ‘Yes to…Get down and dirty. Wat gaan we doen? Winnen!’ Alle deelnemers gingen met een goed gevoel naar huis en bedankten me stuk voor stuk voor de ontzettend leuke middag. Super! Ik ben superblij en trots dat ik mijn verhaal heb mogen doen voor deze campagne. De rugbyclinic is door een cameraploeg op film gezet. Ik wil met deze videobeelden langs scholen gaan en proberen om de campagne ‘Here I am’ over te brengen op jonge mensen. Met een beetje geluk krijg ik het ‘wow, dit is helemaal mijn sport’-effect, want een nieuwe generatie fitte dames kan deze sport heel goed gebruiken. Mijn uiteindelijke doel is een rugbyteam onder de zestien jaar opzetten.”

Yes to... ‘Olympische Spelen 2012 in London’ Als duo vielen de vriendinnen Michelle en Daniëlle vaak in de prijzen. Inmiddels spelen ze allebei met iemand anders, maar toch trainen ze samen voor het Nederlands kampioenschap beachvolleybal. Michelle: “We moeten wennen aan onze nieuwe partners. Ik speel nu samen met Madelein, maar tot nu toe hebben we nog niet vaak samen kunnen trainen. Daar komt binnenkort wel verandering in, want om te winnen moet er een klik tussen ons zijn.” Daniëlle: “Ik train drie keer per week met mijn nieuwe partner Sophie. Zij en Michelles nieuwe partner zijn nu heel druk met school. Daarom trainen Michelle en ik nog steeds samen. In dat opzicht is nog niet veel veranderd. Dat we nu tegenstanders van elkaar zijn is wel heel raar. De eerste wedstrijd was ik zo zenuwachtig.” Michelle: “De eerste keer dat we tegen elkaar speelden was heel spannend. Maar ik moet toegeven: het liefst speel ik nooit meer tegen Daniëlle. We maken allebei een goede kans om te winnen en trainen daar keihard voor!” Daniëlle: “Als we op het NK tegen elkaar moeten, weet ik wat Michelles zwakke plekken en pluspunten zijn. Maar, zij ook van mij. We hebben er in elk geval zin in.”

Monique van der Vorst wereldkampioene handbiking

Lichelle Wong topturnster

Yes to...‘showing what you got’ “In huilen uitbarsten of gefrustreerd raken is niets voor mij. Daar heeft niemand iets aan en zeker ikzelf niet. De Nederlandse kampioenschappen turnen zijn voor mij niet zo goed verlopen, maar daar laat ik me niet door uit het veld slaan. Ik wist namelijk van tevoren al dat ik door een schouderblessure niet voluit kon gaan. Ik moest bijvoorbeeld de moeilijkste elementen uit de brugoefening halen, waardoor de score automatisch lager uitvalt. En in zo’n sterk deelnemersveld word je dan vanzelfsprekend geen eerste. Helaas heb ik hierdoor ook de limiet voor de Olympische Spelen niet gehaald. Balen, want voor ik geblesseerd raakte, ging het juist zo goed. Ik heb ook, naar omstandigheden, een goed NK geturnd en ben uiteindelijk vijfde geworden. Heel erg teleurgesteld ben ik niet, het publiek heeft op het NK gewoon niet de échte Lichelle Wong gezien. Peking moet ik dus helaas uitstellen. Ik laat een andere keer wel zien wat ik in huis heb.”

Yes to… ‘what Yes to… ‘what doesn’t doesn’t kill me, kill me, can only make can only make me me stronger’ stronger Twee weken na de Olympische Spelen starten in Peking de Paralympische Spelen. Monique van der Vorst verschijnt met haar handbike aan de start. De voorbereidingen zijn in volle gang. Een zwaar ongeluk in april heeft haar extra gemotiveerd om te winnen. Een geluk bij een ongeluk... “Tijdens een training in Amerika ben ik van achteren aangereden door een auto. Daardoor heb ik mijn trainingsschema moeten aanpassen. Na een lange rustperiode, moest ik helemaal opnieuw beginnen. Ik begon met een kwartiertje per dag trainen en stukje bij beetje bouwde ik het schema op tot een strakke, pittige planning. De artsen waarschuwden me voor een revalidatieperiode van zes tot twaalf maanden, maar na zes weken bereidde ik me alweer voor op een aantal wedstrijden. Nu draait alles om de Spelen. Op het onderdeel wegwedstrijd ga ik zeker een medaille halen. Mijn twee grootste concurrenten zijn Duits. Het lijkt erop dat de eerste drie plaatsen tussen ons verdeeld gaan worden. Ik ga voor goud. Het is natuurlijk geweldig om met zo veel sporters uit verschillende landen mee te doen aan zo’n groot sportevenement. Ik ga niet als toerist naar Peking, ik ga om te winnen!”

TEKST: MARLOES LEVIE (FC KLAP). FOTO’S: YAMANDU ROOS (NIKE).

Giselle Kleinen Landskampioene rugby

Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema wereldkampioenen beachvolleybal onder 19 jaar

yes

41

/YES0829R35_all%20athletes  

http://intuitivepatterns.com/docs/YES0829R35_all%20athletes.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you