Page 1

Svetloba in njeni najnovejši izzivi Barvne aplikacije logotipa Intra lighting


all visible Jasna vizija Naše življenje je zaznamovano s svetlobo. Že več kot dvajset let smo povsem predani raziskovanju novih možnosti doživljanja svetlobe in ustvarjanju uporabnih, estetskih ter visoko učinkovitih svetlobnih rešitev. Svetloba je neskončen izziv. Navdihujeta nas raznolikost in hitro spreminjanje bivanjskih potreb, navdušujejo nas nove zamisli arhitektov in lighting designerjev. Trajnostne svetlobne rešitve, posebej energijska učinkovitost svetil, so poseben izziv, ki odločilno usmerja naš razvoj.

2

www.intra-lighting.com


Zanesljiv partner, globalna prisotnost Zato so naša arhitekturna svetila drugačna. Domišljena zasnova, dobro oblikovanje, visoka kakovost izdelave in odlični svetlobni izkoristki so njihove najbolj prepoznavne lastnosti. Pozorno izdelani detajli, modularnost in enostavnost montaže pa so korak dlje k popolnemu zadovoljstvu kupca. Naši projekti osvetlitve imajo še eno dragoceno dimenzijo: dobro sodelovanje z arhitekti, lighting designerji in projektanti, kar ustvarja edinstvene presežke. Za naše vrhunske izdelke dajemo 5-letno jamstvo, na trg pa jih pospremimo z izvirnimi orodji, ki poenostavijo vse korake od izbire do končne montaže svetil. Ničesar ne prepuščamo naključju, zato so naši izdelki in svetlobne rešitve prisotni v več kot štiridesetih državah na štirih kontinentih sveta. Z iskrenostjo in radostjo ustvarjamo dobra partnerstva.

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

proc spo scre web ral folij

To je to. Vse vidno.

proc

spo scre web ral folij

* pr če

3

proc spo scre web ral folij


Eyen Osupljiva estetika z močjo najnovejše tehnologije Intra lighting na sejmu Light+Building v Frankfurtu predstavila vrhunsko modularno svetilo, plod najnovejše tehnologije. Peresno lahka struktura iz karbonskih vlaken povezuje visoko učinkovite LED reflektorje. S prilagodljivo obliko in različnim številom LED reflektorjev lahko Eyen optimalno osvetli vsako površino, povsem brez IR in UV žarčenja ter z odlično barvno reprodukcijo. Izjemen dizajn, razvit v sodelovanju s studiem Asobi, vrhunski materiali in odlično delovanje umeščajo to svetilo med sodobne predmete poželenja. Svetilo Eyen je bilo nominirano za priznanje LFI Innovation Awards.

Nominacija: Las Vegas, ZDA

Eyen 4

4

www.intra-lighting.com

Eyen 6

Eyen 12


Tokio, Japonska

Frankfurt, Nemčija

Nominacija: Philadelphia, ZDA

Deux pièces visoko učinkovit LED reflektor, edinstven dizajn Deux pièces C

Deux pièces T

Deux pièces C

Deux pièces S

Deux pièces je energijsko visoko učinkovit, profesionalen LED reflektor. Prepoznaven, izčiščen dizajn dveh enakih volumnov osvetljuje natančno, brez IR in UV sevanj, z izjemno kvaliteto reprodukcije barv. Omogoča izbiro med tremi različnimi snopi ter ustrezno temperaturo bele svetlobe. Minimalistični dizajn, dolgo delovanje brez potrebnega vzdrževanja, vrhunski materiali ter visoka kakovost proizvoda bodo nedvomno pritegnili vašo pozornost. Je odlična izbira za trgovine, muzeje in poslovne prostore. Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

Deux pièces F

col

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

5

proc spo scre web ral folij


Flott Ekspresivna osvetlitev podnevi in ponoči Flott S

Flott je edinstven v svojem segmentu dekorativnih vgradnih LED downlighterjev in predstavlja nov pristop k osvetlitvi raznolikih prostorov. Zasnovan je z uporabo Power LED diod na osnovi CoB tehnologije, ki zagotavljajo visoko osvetlitev ter odlično barvno reprodukcijo. Dodatno dinamično noto pa mu doda RGB dekorativna indirektna osvetlitev, ki s široko paleto barvnih odtenkov postane odličen dekoracijski element v prostoru ali pa prijetna nočna osvetlitev z nizko porabo električne energije.

6

www.intra-lighting.com

Flott L


Pipes Inteligentna zasnova minimalistične oblike Profesionalen, visoko učinkovit LED tračni spot Pipes je na voljo v dveh velikostih. Njegova minimalistična oblika, zasnovana z uporabo Power LED diod na osnovi CoB tehnologije, visoka svetilnost in odlična barvna reprodukcija so ključne lastnosti, ki jih potrebujemo pri osvetlitvi trgovin, muzejev in drugih prostorov, ki potrebujejo učinkovito točkovno osvetlitev. Integriran DALI regulacijski LED krmilinik omogoča enostavno prilagoditev jakosti svetlobe različnim potrebam po osvetlitvi.

Pipes S Pipes L

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

7

proc spo scre web ral folij


Vpliv svetlobe na človekovo zdravje in počutje Raziskovalni projekt ALPHA Programme Podjetje Intra lighting je ustanovilo raziskovalno skupino ALPHA Programme, ki preučuje biološko učinkovite sisteme notranje razsvetljave. Skupina profesorjev in doktorjev znanosti podrobno sledi najnovejšim odkritjem na tem področju, ter pripravlja smernice za razvoj naprednih svetlobnih rešitev. Delovna področja: • Zadnji trendi na področju svetlobnih virov • Energetska učinkovitost • Učinkovitost vida ter povezava le tega z drugimi čutili človeškega telesa • Vpliv svetlobe na zdravje Raziskovalna skupina: • prof. Lars Bylund, svetovalec s področja svetlobe in energije, Fakulteta za arhitekturo v Bergnu (Bergen school of Architecture), • dr. Marko Vudrag, doktor medicine, doktor okoljskih znanosti in specialist za higieno, Zavod za javno zdravstvo v Ljubljani, • profesor arhitekture Francesco Murano, Politehnika v Milanu (Politecnico di Milano)/Laboratorij za svetlobo in barve (Laboratorio luce e colore), • dr. Raffaele Gagliardi, arhitekt, industrijski oblikovalec, Politehnika v Milanu (Politecnico di Milano)/Laboratorij za vizualno komunikacijo (Laboratorio di Comunicazione Visiva).

SVETLOBNO TEHNIČNI LABORATORIJI INTRA LIGHTING

Edini tovrstni laboratorij v JV Evropi, namenjen meritvam karakteristik svetil in svetlobnih virov. 8

www.intra-lighting.com


Vpliv svetlobe na človekovo zdravje in počutje

Evolucijo človeštva je zaznamovala svetloba Noč ali dan, zima ali poletje… svetloba določa ritem vsem živim bitjem na Zemlji in niti človeštvo ni izjema. Skozi evolucijo je človek razvil in prilagodil svojo notranjo biološko uro. V naravi imajo številni procesi svoj ritem. Zemlja se zavrti okoli svoje osi vsakih 24 ur in obkroži Sonce vsakih 365 dni. Od tod nam torej zaporedje dneva in noči, poletja in zime. Lunino kroženje okoli Zemlje je vzrok za plimovanje in uvaja mesečni ritem. In prav ti cikli imajo največji vpliv na naravno okolje.

Biološki ritmi Številne rastline so prilagodile svojo strategijo preživetja ritmu dneva in noči. Njihovi cvetovi se odpirajo s prvimi sončnimi žarki in tako omogočijo žuželkam dostop do nektarja. Žuželke med svojim prehranjevanjem oprašujejo rastline, s čimer si zagotovijo lastno preživetje in preživetje rastlinja. Skozi čas so morala živa bitja vedno znova usklajevati svojo notranjo biološko uro z ritmom zunanjega sveta.

Sonce kot vir življenja Že pred več kot 4000 leti so stari Egipčani vedeli, da Sonce ni zgolj vir svetlobe, temveč je tudi vir življenja za vsa živa bitja. Svetlobo in barve so uporabljali v zdravilne namene. Heliopolis je razčlenil sončev svetlobni spekter na več barv. Naše telo filtrira svojo valovno dolžino iz bele sončne svetlobe. “Pravilna barva” ima lahko blagodejen učinek in ponovno vzpostavi ravnovesje v telesu.

Naša notranja biološka ura Biološka ura vsakega posameznika tiktaka z drugačnim ritmom. Vendar se vsi odzivamo na ritem dneva in noči. Vsaka celica ima svojo notranjo biološko uro, ki odigrava svoj ritem v koncertu človeškega telesa. Vendar ostaja za zunanji svet biološka ura slepa. Sinhronizacijo z zunanjim okoljem in centraliziran nadzor nad vsemi perifernimi urami, ki so vključene v bioloških procesih, izvaja “glavna ura”. In ta se ravna po svetlobi.

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

9

proc spo scre web ral folij


Vpliv svetlobe na človekovo zdravje in počutje

“Orologio principale” del corpo umano (SCN)

Dnevni bioritem “Orologio principale” del corpo umano (SCN) Človekova

aktivnost in učinkovitost se čez dan spreminja: telo in um sta na višku svojih zmogljivosti okoli 10. ure dopoldan. Svojo najnižjo točko pa dosežeta ob 3. uri ponoči. Svojo notranjo biološko uro naravna bitja sinhroniziramo z zunanjim svetom. Naravni spodbujevalnik je dnevna svetloba

6:00

12:00

18:00

00:00

6:00 (čas)

Vidna in biološka pot svetlobe Centralni živčni sistem (SCN – suprachiasmatic nucleus) predstavlja glavno uro, ki uravnava številne celice v človeškem telesu, ki pa z zunanjim okoljem niso neposredno povezane. Centralni živčni sistem predstavljata dva možganska centra v velikosti riževega zrna, ki upravljata s celično aktivnostjo tako, da aktivirata encime in regulirata proizvajanje hormonov.

center vida “centralna ura” človeškega telesa epifiza

svetloba

celična aktivnost proizvodnja hormonov aktivacija encimov

vidna pot biološka pot

10

www.intra-lighting.com


Vpliv svetlobe na človekovo zdravje in počutje

Melanopsin – beljakovina, občutljiva na svetlobo Vzdolž celotne očesne mrežnice so razporejene posebne ganglijske celice. Skupaj tvorijo plast živčnih celic, ki je obrnjena proti očesnemu zrklu. Delujejo kot izhodni nevroni, ki iz mrežnice prenašajo vizualne informacije po vidnem živcu do možganov. Eden izmed 20 različnih tipov se imenuje “tretji receptor” – melanopsin, beljakovina, ki je občutljiva na svetlobo. Melanopsin je najobčutljivejši na modro svetlobo vidnega spektra z valovno dolžino približno 460 nanometrov. Znanstveniki so med drugim tudi odkrili, da modra svetloba zavira proizvajanje melatonina. Zaradi melatonina smo namreč v večernih urah utrujeni. V jutranjih urah pa raven melatonina v krvi upade. Prvi sončni žarki spodbudijo ta genetsko pogojeni ritem in še dodatno zavirajo proizvajanje tega hormona. mrežnica

šarenica

očesne kapilare roženica

rumena pega

zenica

leča območje večje občutljivosti vsebuje ganglijske celice - melanopsin

Biološko učinkovita umetna razsvetljava Dinamična osvetlitev Biološko učinkovita umetna razsvetljava bi se morala prilagajati biološkemu ritmu uporabnika. Takšen tip razsvetljave mora podpirati biološke procese, ki določajo faze dejavnosti in faze počitka. Svetila naj bi sočasno oddajala direktno ter indirektno svetlobo; če je mogoče s spreminjajočo se temperaturo bele svetlobe. Naravna razporeditev svetlobe Najobčutljivejše gangljiske celice, ki vsebujejo melanopsin, so na zadnjem, spodnjem predelu očesnega zrkla. To pa zato, ker prodira naravna sončna svetloba v oko z vrha in od spredaj. Da bi bil umetni sistem razsvetljave biološko kar najbolj učinkovit, mora usmerjati svetlobo na enak način. Če želimo aktivirati kar največje možno število receptorjev, moramo velik del zgornjega predela stene ter strop osvetliti s svetlobnimi viri, ki proizvajajo svetlobo z visoko vsebnostjo modre barve.

neučinkovito slabo

dobro (biološka aktivacija najvišja)

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

manj učinkovito (tveganje bleščanja pri visokih nivojih osvetlitve)

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

11

proc spo scre web ral folij


Vpliv svetlobe na človekovo zdravje in počutje

Hormonski ciklusi

Hormoni uravnavajo lažjo prebavo hrane, višek storilnosti in najgloblji spanec. Bioritem še posebej določata melatonin in kortizol, saj imata nasproten vpliv na človeško telo. Zaradi melatonina se počutimo zaspane, telesne funkcije so upočasnjene. A zmanjšane ravni dejavnosti omogočajo boljše spanje ponoči. Telesna temperatura se zniža. V tej fazi prične telo izločati rastne hormone, ki skrbijo za obnavljanje celic. Kortizol je stresni hormon, ki ga telo prične proizvajati od 3. ure zjutraj dalje. Ta hormon ponovno spodbudi metabolizem in programira telo za opravljanje dnevnih funkcij. Serotonin deluje kot naravni antidepresiv, izboljšuje počutje in motivacijo. Prvi sončni žarki zatrejo proizvodnjo melatonina, istočasno pa prične telo izločati serotonin. Medtem ko raven kortizona v krvi čez dan upada, nam serotonin pomaga doseči še več viškov.

Če naše telo preko dneva ne prejme dovolj svetlobe, ostane raven proizvedenega melatonina ponoči nizka. Posledično je kvaliteta našega spanca slabša. Zbudimo se nespočiti, čez dan smo utrujeni in čutimo pomanjkanje energije ter motivacije. Človek 21. stoletja živi življenje, ki se v vse večji meri razhaja z naravnimi ritmi. Številni ljudje delajo v izmenah ali pa celo v zgradbah brez oken.

3:00

6:00

12:00

18:00

melatonin level cortisol level

12

www.intra-lighting.com

00:00

9:00

6:00

12:00

18:00

00:00

6:00


Vpliv svetlobe na človekovo zdravje in počutje

Receptorji sistema za vid v mrežnici Čepki Svetloba je sevanje, ki ga človeško oko zazna pri razponu od 380 do 780 nanometrov. Oko zazna optične dražljaje s tremi različnimi čepki, ki se odzivajo na rdeče, zeleno ali modro barvno sevanje. Barve iz rumeno-zelenega spektra se zaznavajo pri 555 nm kot najsvetlejše (v(λ) krivulja). Paličice Čepki niso edini receptorji v očesu, ki sodelujejo pri procesu vida. Poznamo tudi paličaste celice, zaradi katerih lahko vidimo tudi pri šibkejši svetlobi. Vendar pa ne morejo razločiti barv. Njihova občutljivost na svetlost je razvidna iz krivulje v’(λ). Biološko učinkovit razpon svetlobe je v modrem spektru, pri valovni dolžini približno 460 nm (krivulja c(λ)).

notranja membrana

ganglijska celica (cirkadiani fotoreceptor)

čepek občutljiv na modri del spektra

paličica receptorji sistema za vid

čepek občutljiv na rdeči del spektra čepek občutljiv na zeleni del spektra

Dandanes so lahko svetila zasnovana tako, da oddajajo svetlobo spektra, ki je prikrojen za biološko aktivacijo našega telesa. LED-diode so za to še posebej primerne.

100

c(λ)

učinkovitost v %

80

v(λ)

v’(λ)

60

40

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

20

col

proc spo scre web ral folij

0

proc

400

450

500

550

600

650

700

spo scre web ral folij

valovna dolžina v nanometrih (nm)

* pr če

13

proc spo scre web ral folij


Projekt osvetlitve

Mib School of management Trst, Italija Predstavitev projekta MIB School of Management v Trstu velja tako na pokrajinski ravni kakor tudi v preostali Italiji za zelo ugledno poslovno šolo, ki se ponaša z mednarodno atmosfero, dobrimi referencami in tesnimi povezavami s poslovnim svetom. Sedež šole je v enem izmed najlepših tržaških zgodovinskih objektov – v palači Palazzo Ferdinandeo. Zaradi vse bolj perečega problema prenapolnjenosti se je vodstvo šole odločilo za širitev prostorov kljub omejenim možnostim za prostorsko širitev znotraj že obstoječega zgodovinskega objekta. Prav zgodovinska posebnost objekta je bila velik izziv arhitektom, ki so skušali združiti tradicionalne arhitekturne linije z moderno leseno konstrukcijo. Gradnja prizidka je bila hitra in ni niti ovirala normalnega poteka predavanj niti ni motila prebivalcev v bližnjih zgradbah. Podjetje Intra lighting je bilo izbrano za dobavo in montažo razsvetljave v novem prizidku, zahvaljujoč tudi trajnostnim smernicam.

14

www.intra-lighting.com


Projekt osvetlitve Mib School of management Trst, Italija

Pristop k projektu razsvetljave Poleg poznanih podatkov smo pri oblikovanju projektne naloge upoštevali še, da: • Novozgrajeni prizidek skoraj v celoti obkroža gozd in ima zato precej omejeno naravno svetlobo. • V novih prostorih se izvajajo različne dejavnosti: od predavanj do raznih pogostitev, kar zahteva različne svetlobne pogoje. • Ta novogradnja je dejansko “eko hiša”. Kot primer navajamo uporabo geotermalne energije za ogrevanje in hlajenje prostorov. Predlagani sistem razsvetljave z naprednimi tehnologijami dopolnjuje koncept eko hiše tudi zaradi znižane porabe energije. • Stavba, zgrajena iz naravnih materialov, kot so les, kamen itd., se popolnoma sklada z materiali, uporabljenimi pri izdelavi razsvetljave, ki je pretežno iz aluminija. Čeprav po velikosti to ni bil največji projekt, je bila podrobno in natančno izbrana razsvetljava nameščena v dveh območjih: • Predavalnice • Večnamenska dvorana

predavalnice

večnamenska dvorana

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

15

proc spo scre web ral folij


Projekt osvetlitve Mib School of management Trst, Italija NITOR C

NITOR C

NITOR C

Osvetlitev predavalnice

Izbrana svetilka Ilus Za predavalnice smo pripravili predlog razsvetljave, ki je bila zasnovana na aluminijastih profilih, z vsemi povezanimi prednostmi, ki jih nudi njihova modularnost, preprosta montaža in še marsikaj drugega. Temelj je naš priznani sistem ILUS, ki kljub preprostim linijam velja za izredno elegantnega s širino 300 mm, višino pa zgolj 45 mm.

Ilus DI Direct - indirect

16

www.intra-lighting.com

Ilus D-IS Direct - indirect side

Ilus S1 D-IS Direct - indirect side z spotom

Ilus Direct ali samo indirect


Projekt osvetlitve Mib School of management Trst, Italija

Dvorana v prvem nadstropju – Simulacija nivoja svetlobe Sistem ILUS omogoča optimalno distribucijo svetlobe, zaradi česar je zagotovljena boljša vizualno kakovost, ki je v predavalnicah izredno pomembna. Uporabljeni sistem ILUS, koristi sijalke tipa T5 in sicer v barvah 2700K in 8000K. Pravilna jakost svetlobe obeh sijalk zagotavlja barvo svetlobe enako naravni. Seveda sistem upravljanja razsvetljave omogoča nadzor nad količino svetlobe, ki jo svetilke oddajajo čez dan. Samodejni sistem omogoča tudi ročno upravljanje, ki se ga lahko uporabi, ko se v prostoru izvaja druga dejavnost.

stopnja LUKSOV

0

61.25

122.50

183.75

8:00 – 10:00 hladna svetloba pri višjih ravneh

245

306.25

367.50

428.75

490

16:00 - topla svetloba pri nižjih ravneh

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

17

proc spo scre web ral folij


Projekt osvetlitve Mib School of management Trst, Italija

Dinamična osvetlitev izobraževalnih ustanov Svetloba ustvarja razpoloženje. Lahko deluje stimulativno ali pa pomirjujoče. Najnovejša odkritja raziskav s področja učinkov dinamične razsvetljave na učni proces so osupljiva. Predavatelji lahko prilagodijo razsvetljavo glede na učne situacije in posledično svoje študente stimulirajo ali pa ohranjajo njihovo koncentracijo visoko. Vendar lahko svetloba študente tudi pomiri. Dinamična razsvetljava deluje v stresnih situacijah pomirjevalno tako za predavatelje kot za študente – zaradi česar lahko oboji bolje delujejo.

Svetloba za bistre misli Ta program razsvetljave je bil zasnovan z namenom, da zjutraj, na začetku prvega predavanja, študente aktivira. Kombinacija nebeško modre barvne temperature 12 000 Kelvinov in intenzivnosti osvetlitve s 650 luksi se je tu izkazala za učinkovito.

18

www.intra-lighting.com

Svetloba, ki spodbuja koncentracijo Program razsvetljave, ki kombinira 1000 luksov s 6000 Kelvini, podpira zbrano delo, kamor sodi večina matematičnih in pisnih nalog ali izpitov. Študentje so se izkazali za bistveno učinkovitejše na podlagi rezultatov, saj se je število napak zmanjšalo kar za 45 odstotkov. Tudi bralno razumevanje in hitrost branja sta bila za 30 odstotkov boljša.

Svetlobna situacija, ki pomirja Namen programa razsvetljave, ki kombinira 300 luksov pri 2700 Kelvinih, je pomiriti študente med skupinskimi razpravami, med učnimi urami, ki predvidevajo različne aktivnosti, ali po izpitih. Vznemirjenost je bila dokazano zmanjšana za 75 odstotkov. Le 10 % običajnega truda je bilo uporabljenega za pomiritev študentov, ki so postali mirnejši in družabnejši. Študentje so sami sebe ocenili kot manj agresivne.


Projekt osvetlitve Mib School of management Trst, Italija

Osvetlitev večnamenska dvorana V predlog za večnamensko dvorano nismo želeli vključiti svetlobnih linij ali podobnega, saj bi tako postal prostor preveč formalen. Razdelitev svetlobnih točk v 5 + 1 je prostoru dodala noto elegance in omogoča preobrazbo dvorane v prostor za preživljanje prostega časa, kar je zelo pomembna lastnost tega projekta. Pri tem smo kot osnovni materail svetil še vedno ohranili aluminij in kot rešitev ponudili okrogle svetilke BIG O različnih premerov od 1200 do 1500 mm. Tudi pri tovrstni rešitvi omogoča izdelek izbiro različnih svetlobnih situacij, ki se jih upravlja s pomočjo sistema upravljanja razsvetljave. Ta direktno/indirektna razsvetljava z RGB barvno menjavo razsvetljave na indirektni komponenti pripomore h kreiranju prostora.

NITOR C

NITOR C

NITOR C

Pritličje – simulacija nivoja svetlobe

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

stopnja LUKSOV

5

54.38

103.75

153.13

202.50

251.86

301.25

350.63

400

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

19

proc spo scre web ral folij


Projekt osvetlitve Mib School of management Trst, Italija

Barve dobrega počutja Rdeča in infra rdeča – aktivira, spodbuja, obnavlja Zelena – vzpostavlja ravnovesje med telesnimi in možganskimi funkcijami ter obnavljanjem živčevja Oranžna – naravni antidepresiv, spodbuja ter prinaša veselje do kreativnosti Rumena – lajša bolečine v mišicah in deluje protivnetno Vijoličasta – izboljšuje samopodobo Modra – pomirja živčno in čustveno napetost, deluje protistresno in protivnetno Barve oddajajo električne impulze, magnetna ali energijska polja, ki so aktivatorji hormonskih in biokemičnih procesov v človeškem telesu. Medsebojno delovanje med barvami, svetlobo in človekom je celovito.

20

www.intra-lighting.com


Projekt osvetlitve Mib School of management Trst, Italija

MIB Trieste Zadovoljstvo z določenimi izpostavljenimi aspekti Integracija človek-tehnologija-arhitektura Uspeli smo postati del sistema, ki se ukvarja s potrebami človeškega telesa. V harmoniji med arhitekturo, svetlobo in tehnologijo smo uspeli maksimalno zadovoljiti pričakovanja glede projekta razsvetljave. Po enem letu od otvoritve prizidka je zadovoljstvo popolno.

Numerični podatki in donosnost naložbe • Morda se začetna investicija v višini 50 EUR na m2 prostora res zdi visoka, vendar je treba upoštevati, da so končni izdelki praktično izdelani po naročilu in je sistem upravljanja razsvetljave izjemen.

• Kljub temu pa začetna investicija ne pomeni stroška na dolgi rok. • Iz opravljenega monitoringa je razviden 35-odstotni prihranek energije. • Dejstvo nizke porabe energije 7 W/m2 dokazuje rentabilnost projekta v 6-letnem obdobju Dodana vrednost

Dodana vrednost univerze MIB, ki izhaja iz uporabe najnovejše tehnologije, dokazuje pozornost, ki jo slednja namenja človeku, četudi predmetnik univerze zajema poslovodni sektor.

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

* pr če

21

proc spo scre web ral folij


Vse oblike svetlobe v prodajno svetovalnem salonu svetil Intra studio Sodobna svetila Intra lighting in mnoga druga svetila iz široke ponudbe Intra studia si lahko v domišljeno in pregledno urejenem salonu ogledate v živo. Načrtovanje in izbor ustrezne svetlobne rešitve vašega ambienta naj se začne z doživetjem svetlobnih učinkov, pri odločitvi pa vam bodo pomagali naši izkušeni strokovnjaki.


Intra studio PTC Diamant, BTC Letališka 5, 1000 Ljubljana T: 01 547 65 08 E: info.lj@intra-studio.eu pon – pe: 9:00 – 19:00

Intra studio Magma X Industrijska cesta 11, 5000 Nova Gorica T: 05 333 36 30 E: info.go@intra-studio.eu pon – pe: 9:00 – 17:00

Intra studio Ulica grada Vukovara 269d 10000 Zagreb, Hrvatska Kontakti: T: +385 1 6389 141 E: info.zg@intra-studio.eu pon – pe: 8:00 – 16:00

Barvne aplikacije logotipa Intra lighting

col

proc spo scre web ral folij

proc

spo scre web ral folij

www.intra-studio.si

* pr če

23

proc spo scre web ral folij


Intra lighting d.o.o. Miren 137b, 5291 Miren, Slovenija T: +386 5 398 44 30 E: info.si@intra-lighting.com www.intra-lighting.com

Svetloba in njeni najnovejši izzivi  

Svetloba in njeni najnovejši izzivi, vpliv svetlobe na zdravje

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you