Alphen INTO business winter 2019

Page 28

28

REPORTAGE GRENZELOOS ONDERNEMEN

TEKST MARTIN HOEKSTRA FOTO DE GROEP

Proponent is de grootste onafhankelijke distribiteur van vliegtuigonderdelen ter wereld

CRUCIALE SCHAKEL IN WERELDWIJDE LUCHTVAARTINDUSTRIE Proponent is een wereldwijd opererend distributiebedrijf van onderdelen voor onderhoud en reparatie van vliegtuigen. Een van die distributiecentra is gevestigd in Alphen aan den Rijn, waar het bedrijf tot december 2018 nog bekend stond onder de naam Avio-Diepen. “Wij zijn hard op weg het Amazon.com van de luchtvaartindustrie te worden”, stelt Erik van Steijn, Director of Operations EMEA & Asia.

“Avio-Diepen, in 1946 opgericht door Frits Diepen, was in het verleden een servicebedrijf voor de luchtvaart”, legt Rodolph Italianer, Vice President Business Innovation bij Proponent, uit. Later heeft Diepen het bedrijf overgedaan aan Fokker. Toen Fokker in 1995 in zwaar weer verkeerde, is het bedrijf door het management overgenomen. In het midden van de jaren negentig heeft toenmalig eigenaar Vincent van Campen Avio-Diepen naar Alphen aan den Rijn laten verhuizen. In 2016 besloot Avio-Diepen de krachten te bundelen met Kapco Global, een soortgelijk Amerikaans bedrijf. Vanaf december 2018 is de naam Proponent voor het gecombineerde bedrijf in gebruik. Met verschillende distributiecentra over de hele wereld is Proponent de grootste onafhankelijke distribiteur van vliegtuigonderdelen. In het warehouse liggen grote hoeveelheden onderdelen, die worden afgenomen door bedrijven die vliegtuigen onderhouden en repareren. Proponent verkoopt onderdelen die deze bedrijven daarbij gebruiken. Daarnaast worden onderhoudskits geassembleerd voor bijvoorbeeld landingsgestellen van vliegtuigen.

AEO-CERTIFICERING

Vooral sinds 9/11 kenmerkt de luchtvaartindustrie zich door een nog hogere mate van controles en veiligheidsmaatregelen. ”Dat heeft alles te maken met de veiligheid in de luchtvaartindustrie. Wij voldoen aan een veelvoud aan certificeringen, waaronder een AEO-certificering. Dit staat voor Authorised Economic Operator”, legt Van Steijn uit. “Deze Europese certificering is tweeledig: veiligheid en douanetoezicht.” Alle processen zijn gecertificeerd op het gebied van veiligheid. Alle mensen worden gescreend en volgen jaarlijks een ‘security awareness training’. Verder worden alle goederen nauwkeurig geïnspecteerd, zowel inkomende als uitgaande goederen. “We moeten zeker weten dat de goederen veilig worden opgeslagen en dat er geen ongewenste handelingen plaatsvinden door onbevoegden, want uiteindelijk gaan de meeste van onze producten via luchtvracht naar onze klanten toe”, aldus Van Steijn. Het tweede deel van de AEO-certificering houdt in dat Proponent compliant moet zijn met de nieuwe wet- en regelgeving die de douane op