Page 1

Férfi lesz a fiúból (élvezetes interjú Kriston Andreával) A kisgyerekek hamar felfedezik a testüket. Az altest bizonyos területein nagyon sok idegvégződés található, ezek érintése a kicsinek örömöt jelent. Egyfajta tanulási folyamat indul el: a gyerek a teste érintésével maga idézi elő a jó érzést. Gyakori, hogy a mamák megszidják a kisfiukat, amikor megérintik a hímvesszőjüket, és kedvesen bár, de tiltják nekik ezeket a mozdulatokat: „Ezt nem szabad, egy jó kisfiú nem fogdossa a fütyijét!” (Pedig a pisilés tanulásakor éppen az ellenkezője vált ki dicséretet: ha a gyerek megfogja a péniszét és így irányítja a folyamatot.) A tiltás csak gátlásokat hoz létre, illetve amikor a tiltott tevékenység mégis megvalósul, bűntudatot és szégyent eredményez, ami még felnőttkorban is beárnyékolhatja a szexualitást. A szülőknek tudniuk kellene, hogy az önismeretet támogató visszajelzések adják a későbbi jó szexualitás alapját.

Ezt valóban a szülőknek kell megtanítaniuk? Igen, mi, szülők segíthetjük a szexuális önismeret kialakulását. Ahelyett, hogy tiltanánk egy másfél éves kisfiút attól, hogy a saját testéhez érjen, inkább tanítsuk meg neki, mikor és hol teheti ezt. Mondjuk el, hogy ilyesmit csak akkor és ott végezzen, amikor és ahol egyedül van, hiszen ez csak rá tartozik. Azt gondolom, az is fontos, hogy nevet adjunk ennek az „akciónak”, különben beszélni sem tudunk róla. Egyes családokban például „fütyikézésnek”, „fütyivel való játéknak” nevezik. Jobb, ha mindezt otthon hallja, mint mondjuk az óvodában, ahol esetleg megszégyenítik érte. A családon belüli szexuális nevelés során a mindennapokban számtalan lehetőségünk van akár egy-egy félmondattal, utalással terelgetni a gyereket abba az irányba, hogy megértse: szabad érintenie a testét, de ez egy intim dolog.

Hogyan folytatódik ez a fejlődés kamaszkorban? Fontos lenne az úgynevezett szexuális szobatisztaság elsajátítása. A magömlés irányítása ugyanis hasonló funkció, mint a vizeletszabályozás: bár érezzük az ingert, csak akkor 1


engedünk a szükségnek, ha lehetőség van rá, illetve úgy döntünk, hogy „szabad folyást engedünk”. Ha a kisfiú, illetve a kamasz otthon nem kap ebben útmutatást, akkor a társaitól sem fog kapni, hiszen a fiúk között gyakran arról szól a verseny, hogy ki tud gyorsabb eredményt elérni, nem pedig arról, hogy ki tudja jobban szabályozni vagy minél jobban elhúzni a beteljesülést. Pedig felnőttkorban ez az alapja a jó szexualitásnak: hogy a férfiak képesek legyenek szabályozni és halasztani a magömlést, a nők pedig ismerjék azt az utat, ami elvezet az orgazmushoz. (Nekünk, nőknek éppen a férfiakéhoz képest későbbi orgazmus jelent problémát. Ha ezt a kettőt szeretnénk összeegyeztetni, akkor mindkét nemnek felelősséget kell vállalnia a saját szexuális funkciójáért, ez pedig tanulás eredménye.)

Mi az apuka és az anyuka szerepe ebben? Jó lenne, ha az apuka (vagy az anyuka!) tudna beszélgetni a fiával a szexualitásról: arról, hogy ő hogyan lett jó szerető, hogyan kell használni az óvszert, milyen technikákra tett szert például a magömlés elhalasztására. De hasonló beszélgetés többnyire nem zajlik az édesapák és fiaik között – hiszen a papát sem tanította senki! Mindent elölről kell kezdeni, de ezzel persze mi, nők is így vagyunk. Egy gyerek, egy kamasz látja azt is, amit nem mondanak el neki. Érzi, hogy az apuka élvezi-e a szexualitást, helyén van-e a saját nemi szerepében, és azt is, hogy az anyuka boldog-e. Látja az apró testi utalásokat, gyengéd játékokat is (egy simogatást, egy csókot), amelyek a szülők között zajlanak, és ez nem is baj, ez természetes. Jó, ha a gyerek azt tapasztalja, hogy a papa egy szexualitást szerető férfi, a mama pedig egy szexis nő. Egy ponton túl a szülő már nem lát bele a gyermeke intim életébe, de fontos, hogy éreztessük: nekünk bármit el lehet mondani, tőlünk bármit meg lehet kérdezni.

Miben fejlődhet a felnőtt férfi? Elismerésre méltó, ha egy férfi külön tudja választani az orgazmust a magömléstől. Ha egy férfi gyorsan jut az aktus végére, akkor számára ez a kettő egybeolvad. Ha gyorsan vezetünk, az út menti fák is csak elsuhannak, összemosódnak. De ha lassítunk vagy biciklire ülünk, akkor nagynak tűnik két pont között a távolság.

2


Ha egy férfi megtanulja szabályozni, késleltetni a magömlését, akkor egy idő után megtapasztalja: el tud jutni egy olyan szakaszba, amikor kielégülést él meg a hímvessző és a prosztata pulzálása révén, de még nem következik be a magömlés. Sokan megrémülnek ettől, pedig ekkor kezdődik egy új tanulási szakasz. Ezt a fajta kielégülést egy aktus alatt akár többször is meg tudja ismételni a férfi, és maga döntheti el, hogy ki szeretné-e engedni a magot, vagy sem. A tao útmutatásai szerint például a férfiaknak csak akkor érdemes kiengedniük a magot, ha megfogantatásra vágynak. Idősebb férfiaknak évente csak egyszer ajánlott – miközben rendszeres szexuális életet élnek. A lehetőség adott, kérdés, kinek mi válik be.Egyébként minél hosszabb ideig erektált egy férfi, annál védettebb, annál több férfihormon termelődik a szervezetében, annál nagyobb a szexuális sikere, annál több a közös öröm. Ha már a nő is képes arra, hogy szexuális örömhöz jusson, akkor kezdődhet a kettejük közös fejlődése. Ebben a folyamatban fedezi fel önmagát a férfi és a nő, így tanulják meg tisztelni egymásban az istent és az istennőt. Interjúer és szerző: Dudics Emese A cikk a Patika Tükör 2009. januári számában jelent meg, melynek weboldala www.patikatukor.hu

3

Férfi lesz a fiúból  

Cikkek a http://www.intimtorna.hu/cikkek oldalról. Nyilatkozatok a http://www.intimtorna.hu/kriston-modszer oldalról.