Page 1

Gebruiksaanwijzing Interwrite MobiTM

voor Windows en Mac


Wij van eInstructionTM zijn trots op onze Interwrite productfamilie. Ons doel is, om u altijd te voorzien met het beste wat de technologie ons te bieden heeft. Wij raden u aan om regelmatig onze internetsite te bezoeken, waar wij de meest recente informatie over updates en wijzigingen vermelden, die op de instructies in deze gebruiksaanwijzing handleiding van invloed kunnen zijn.

www.interwritelearning.nl Kijk op de Interwrite website voor productinformatie, het downloaden van software, documentatie en informatie over trainingen.

a.u.b. recyclen


Inhoud Interwrite Mobi™ ............................................................................ 1 Over deze handleiding...................................................................................... 1 Productoverzicht ............................................................................................... 1

Installatie overzicht ........................................................................ 2 Installeren van uw Interwrite Mobi3 Opladen van uw Interwrite Mobi™ en interactieve pen .................................... 4 De elektronische interactieve pen .................................................................... 5

Installeren van de software op Windows ..................................... 6 Installeren van de software op de Mac ......................................... 7 Installeren van de USB Workspace RF Hub................................. 8 Aansluiten van de Interwrite Mobi™............................................. 9 Bekijken van het apparaatbeheer .................................................................... 9 Voorbereiden van de hoofdvenster van het apparaatbeheer ........................ 10

Bediening van de Interwrite Mobi™............................................ 11 Vervangen van het Interwrite Mobi™ accupack ............................................. 12 Bediening van de toetsen ............................................................................... 13 Interwrite Mobi™ status-icoontjes .................................................................. 13

Voorbereiden van de Mobi KWIK scherm .................................. 14 Selecteren van de KWIK scherm rapportage ................................................. 15 Toegang tot de SRS rapportage met de Mobi ................................................ 15

Gebruiksaanwijzing met Interwrite Workspace ......................... 16 De Interwrite Workspace werkbalken ............................................................. 18 Presentatiebestanden..................................................................................... 20 Additionele eInstruction hulpmiddelen ............................................................ 21

Omgang met en voorzorgsmaatregelen inzake accu‘s............. 22 Garantie ......................................................................................... 24


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Interwrite Mobi™ Over deze handleiding

Deze gebruiksaanwijzing handleiding beschrijft hoe u de Interwrite Mobi™, de Interwrite interactieve pen en de Interwrite Workspace software moet installeren, en hoe u de communicatieverbinding tussen een Windows pc of een Mac tot stand brengt. Achterin de handleiding vindt u een overzicht van de Interwrite Workspace software.

Productoverzicht

De Interwrite Mobi™ is een invoertableau-systeem met gepatenteerde digitizer en pen-invoer technologie. De Interwrite Mobi™‘s worden samen met de Interwrite Workspace software op een Windows pc of een Mac gebruikt om op iedere gewenste plaats in een vertrek de computer te bedienen. Zo kunt u programma‘s uitvoeren, bestanden openen en bewerken, en aantekeningen maken op afbeeldingen en pagina‘s in een presentatiebestand. Als de Interwrite Mobi™‘s in combinatie met een Interwrite DualBoard gebruikt worden, dan heeft u een optimaal multi-invoersysteem voor het interactieve klaslokaal of de interactieve vergaderruimte.

Interwrite Pen

Wanneer de elektronische Interwrite Pen op of net boven (in de buurt van) het oppervlak van een ingeschakeld en verbonden invoertableau wordt gehouden, dan kan daarmee de muiscursor op de computer bewogen worden. Wanneer een van de vele Workspace aantekeningentools uit de weergegeven werkbalk wordt geselecteerd, dan wordt de Interwrite pen een schrijf- en tekeninstrument. In de aantekeningen modus kan de gebruiker aantekeningen in een PowerPoint presentatie maken, belangrijke gedeeltes in een spreadsheet markeren, of middels een grote reeks pen-kenmerken een document bewerken.

Radio frequentie technologie Voor de communicatie tussen het invoertableau en de computer maakt het Interwrite Mobi™ systeem gebruik van de draadloze radio frequentie (RF) technologie. De Interwrite Mobi™‘s worden geleverd met een in het invoertableau ingebouwde RF-module. U hoeft alleen nog maar de Workspace RF USB adapter op de computer te installeren.

‚Know What I Know‘ (KWIK) scherm De informatie van het SRS-systeem (student/leerling responssysteem) kan op het KWIK scherm weergegeven worden. Zo kan de leraar deze informatie voor evaluatiedoeleinden gebruiken. Het is een kleuren LCD-scherm dat voor het weergeven van de evaluatiegegevens interactief met de computer werkt. Het soort gegevens is afhankelijk van het type SRS-systeem dat gebruikt wordt. Als er geen SRS-systeem geïnstalleerd is, dan wordt op het LCD-scherm alleen de status van de Mobi weergegeven.

1


2

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Workspace software De bediening van uw Interwrite Mobi™ wordt door de Interwrite Workspace software vergemakkelijkt. De software vormt een onderdeel van het communicatieproces tussen de Interwrite Mobi™ en de computer en staat in deze handleiding beschreven. De Workspace software kan in twee modi werken: de Lessenmodus en de Office modus (alleen Windows). Met een Interwrite Mobi™, dat als invoerapparaat voor de computer dient, kunt u de computer overal in het vertrek bedienen. Wanneer er een Interwrite DualBoard en een videoprojector in het systeem worden geïntegreerd, dan wordt het beeld van het computerbeeldscherm op het oppervlak van het Interwrite DualBoard geprojecteerd en fungeert het bord als invoerapparaat voor de computer. In een dergelijke opzet, kunnen zowel de persoon aan het Interwrite DualBoard als de in het vertrek aanwezige gebruikers van de invoertableaus interactief aan de presentatie deelnemen.

Installatie overzicht Deze paragraaf beschrijft hoe en in welke volgorde de Interwrite Mobi™ geïnstalleerd en voor het eerste gebruik voorbereid moet worden.

1. Het uitpakken van uw Interwrite Mobi™ De verpakking bevat de Interwrite Mobi™ en de oplaadbare Interwrite interactieve pen, een koordje voor de pen, een Mini USB-kabel, een eInstructionTM cd en een Workspace RF USB adapter.

2. Het opladen van uw Interwrite Mobi™ en interactieve pen Uw invoertableau en pen moeten voordat u deze kunt gebruiken opgeladen worden. Als eerste plaatst u de interactieve pen in de penhouder van de Mobi. Steek vervolgens de Mini USB-kabel in de Mini USB-poort aan de bovenzijde van de Mobi en steek het andere einde van de kabel in een USB-aansluiting van de computer.

3. Installeren van de Interwrite Workspace Software 4. Aansluiten van uw Interwrite Mobi™ Uw Interwrite Mobi™ moet met de Interwrite Workspace software op uw computer kunnen communiceren. Deze draadloze communicatieverbinding komt tot stand door twee radio frequentie communicatiemodules - één in de Mobi en één aangesloten op de computer.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

IInstalleren van uw Interwrite Mobi™ De Interwrite Mobi™ communiceert met de computer middels de draadloze radio frequentie (RF) technologie. De Interwrite Mobi™‘s hebben een ingebouwde RF communicatiemodule. De Mobi communiceert middels de ingebouwde RF module met een andere RF module die op de computer geïnstalleerd is. De Interwrite Mobi™ werkt op een LiIon accupack waarmee u zo‘n 10 uur draadloos met uw Mobi kunt werken. Daarna moet het accupack weer opgeladen worden.

KWIK scherm Navigatieknoppen

Aan/uit knop

Softkeys Actieve gebied

Pen / penhouder

Mobi Dock oplaadcontacten (optioneel accessoire)

Mini USB-poort

3


4

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u uw nieuwe Interwrite Mobi™ en interactieve pen uitgepakt heeft, moet u deze eerst opladen.

Opladen van uw Interwrite Mobi™ en interactieve pen Voordat u uw Interwrite Mobi™ en interactieve pen voor de eerste keer gaat gebruiken, moet u deze circa 12 uur opladen. Wanneer het accupack van de Mobi bijna leeg is en opgeladen moet worden, dan zal het accupack-status-icoontje van de Mobi een leeg accupack aangeven. 1 2

Plaats de interactieve pen in de penhouder. Steek de Mini USB-kabel in de Mini USB-poort aan de bovenzijde van de Mobi. 3 Steek het andere einde van de kabel in een USB-poort van uw computer. De Interwrite Mobi™ kan terwijl deze opgeladen wordt gebruikt worden. 4 Wanneer de Mobi en de pen opgeladen zijn en het accupack-status-icoontje dat aangeeft, dan kunt u de USB-kabel loskoppelen. 5 Druk op de aan/uit knop wanneer de Interwrite Mobi™ opgeladen is.

Een gedetailleerde beschrijving van de knoppen en status-icoontjes vindt u in paragraaf Bediening van de Interwrite Mobi™. De pen kan uitsluitend opgeladen worden wanneer deze zich in de penhouder van de Mobi bevindt, en uitsluitend wanneer de Mobi opgeladen wordt. Een opgeladen pen kan zo‘n 40 uur gebruikt worden. U dient altijd de pen op te laden wanneer de Mobi opgeladen wordt.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

De elektronische interactieve pen De interactieve pen dient als invoerapparaat voor de computer. U kunt de pen gebruiken om in de lesmodus te schrijven en te tekenen en om in de muismodus de muiscursor te bewegen. Dit doet u door de punt van de pen iets boven in de buurt van of over het oppervlak van het werkblad van de Mobi te bewegen. Wanneer u met de punt van de pen het oppervlak van het werkblad aanraakt (of de punt daar iets boven houdt), dan geeft dat hetzelfde effect als bij het gebruik van de linker muistoets (zowel bij een Windows pc als een Mac).

Gebruik van de pen Wanneer u de pen iets boven het oppervlak houdt en op de onderkant van de tuimelknop drukt dan geeft dat hetzelfde effect als wanneer u dubbelklikt op de linker muistoets (zowel bij een Windows pc als een Mac). Door op de bovenkant van de tuimelknop te drukken simuleert u het klikken op de rechter muistoets bij een Windows pc en een Ctrl-klik op de Mac. Houd in geval van een Windows pc de onderkant van de tuimelknop ingedrukt en breng de punt van de pen in contact met het werkblad van de Mobi om te wissen. Bij de Mac houdt u, terwijl de punt van de pen in contact is met het oppervlak van de Mobi, de onderkant van de tuimelknop ingedrukt om te wissen.

Slaapmodus Nadat de pen circa twee minuten niet gebruikt is, gaat de pen om energie te besparen naar de Slaapmodus. Door met de pen een oppervlak aan te raken, of door op een van de kanten van de tuimelknop te drukken, ontwaakt de pen weer.

Punt van de pen – omhoog of omlaag identiek als bij gebruik van een muis Onderkant – dubbelklik linker muistoets Tuimelknop Bovenkant – rechter muistoets

5


6

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Installeren van de software op Windows De installatie van de Interwrite Workspace software op een Windows pc moet door een gebruiker met Administrator rechten gedaan worden. Interwrite Workspace is compatibel met Windows 2000, XP en Vista. 1 2

3 4

Log in als Administrator. Plaats de Interwrite Workspace cd in het cd-station van uw pc. Het installatieprogramma wordt automatisch geladen. Als het installatieprogramma niet automatisch laadt, klik dan op de Start knop van de Windows taakbalk en selecteer Run (Uitvoeren) in het menu. Type in: X:\setup.exe (X staat voor de naam (letter) van het cd-station). Selecteer de menukeuze Install Interwrite Workspace Software (Interwrite Workspace software installeren). Volg voor de installatie van de software, de instructies op het scherm op.

Zodra het eInstruction icoontje op de Windows taakbalk verschijnt dan is Interwrite Workspace succesvol ge誰nstalleerd. (Als het icoontje niet verschijnt, start dan uw computer opnieuw op.) Wanneer het Interwrite Workspace icoontje verschijnt, dan betekent dit dat de eInstruction apparaatbeheer nu op de achtgrond van uw pc actief is. Klik op het Workspace icoontje om de menukeuzes van de apparaatbeheer weer te geven. De apparaatbeheer biedt, naast het beheer van de eInstruction hardware apparaten, directe toegang tot de Interwrite Workspace software. Klik op het eInstruction icoontje op de Windows taakbalk om het apparaatbeheer menu weer te geven. Selecteer de optie Check for Updates (Controleer of er updates zijn). Als er een nieuwe versie van Workspace beschikbaar is, download deze dan nu. Wij raden u aan om regelmatig te controleren of er updates zijn.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Installeren van de software op de Mac De installatie van de Interwrite Workspace software op een Mac moet door een gebruiker met Admin rechten gedaan worden. Interwrite Workspace is compatibel met Mac OS X versie 10.4 of hoger. 1 2 3 4

Log in als Admin. Plaats de Interwrite Workspace cd in het cd-station van uw Mac. Er verschijnt een Interwrite Workspace cd icoontje op uw bureaublad. Dubbelklik op dit Interwrite icoontje om de inhoud van de cd weer te geven. Dubbelklik op het Install Interwrite (Interwrite installeren) icoontje. Volg voor de installatie van de software, de instructies op het scherm op.

De aanwezigheid van het Interwrite Workspace icoontje op de menubalk geeft aan dat de eInstruction apparaatbeheer nu op uw Mac geactiveerd is. De apparaatbeheer zal iedere keer wanneer u uw Mac opstart geladen worden en op de achtergrond geactiveerd zijn. Klik op het eInstruction icoontje om de hier getoonde keuzes van het apparaatbeheer menu weer te geven. De apparaatbeheer biedt, naast het beheer van de eInstruction hardware apparaten, directe toegang tot de Interwrite Workspace software op de Mac.

7


8

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Installeren van de USB Workspace RF Hub Steek de USB RF Hub in een van de vrije USB-poorten

van uw computer.

De RF Hub heeft de volgende functies: • Biedt gelijktijdige communicatie met maximaal 10 apparaten • Verbindingsknop voor het maken van een snelle verbinding en het koppelen van apparaten zonder tussenkomst van software - target: een verbinding die binnen 5 seconden tot stand komt.

Activeringsknop

Opbergen van de RF Hub De RF Hub kan in de onderkant van uw Mobi tableau opgeborgen worden. Plaats de Hub in de daarvoor bedoelde uitsparing. Wanneer de Hub vast klikt is deze veilig opgeborgen.

Activeringsknop

RF Hub uitsparing


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Aansluiten van de Interwrite Mobi™ Voer de volgende stappen uit om de Mobi met de computer te verbinden. 1 Steek de RF Workspace Hub in de USB-poort van uw computer. Uw computer zal de USB-apparaten automatisch detecteren. De blauwe LED van de Workspace RF Hub gaat branden zodra deze in de USB-poort geplaatst is. 2 Druk op de activeringsknop van de RF Hub. De blauwe LED gaat nu knipperen. 3 Schakel de Mobi in. 4 Draai de Mobi om en druk op de blauwe knop naast de behuizing voor het accupack om het RF-signaal van de Mobi te activeren. U heeft twee minuten de tijd om op de activeringsknop van de Mobi te drukken. Wanneer de twee RF-apparaten met succes gekoppeld zijn, dan zal de blauwe LED van de RF Hub stoppen met knipperen en continu gaan branden totdat de computer of de Mobi uitgeschakeld wordt. Het koppelen van de RF-apparaten is een eenmalige handeling. De twee apparaten zullen elkaar weer herkennen zodra de computer en de Mobi weer ingeschakeld worden.

Bekijken van het apparaatbeheer

Als u de voorkeursinstellingen voor de Mobi wilt wijzigen, dan gebruikt u de eInstruction Device Manager. Vergewis u ervan dat de Interwrite Mobi™ ingeschakeld is. Voer de volgende stappen uit om het apparaatbeheer te bekijken. 1 Klik op het eInstruction icoontje op de Windows taakbalk om het Device Manager menu weer te geven. 2 Klik op Device Manager. Het eInstruction Device Manager venster verschijnt. 3 Gebruik de icoontjes of het keuzemenu om de voorkeursinstellingen van de Mobi te bekijken of te wijzigen.

9


10

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Gebruik van het hoofdvenster van het apparaatbeheer Zodra het apparaatbeheer uit het menu geselecteerd is, verschijnt het hoofdvenster van het apparaatbeheer . In dit venster kunt u apparaten koppelen, eigenschappen bekijken, aangesloten apparaten identificeren, blokkeren of deblokkeren van apparaten, en andere beheerfuncties uitvoeren. De volgende tabel geeft een verklaring van de icoontjes in het hoofdvenster van het apparaatbeheer . Icoontje Naam Bluetooth koppelen

Wordt gebruikt om Lokaliseren en koppelen van Bluetooth apparaten aan de Workspace software.

Apparaat koppelen of loskoppelen

De communicatie van een apparaat of apparaten met Workspace loskoppelen.

Apparaat verwijderen

Verwijdert een apparaat uit het apparaatbeheer .

Pieptoon

Een bepaald Interwrite apparaat identificeren. Klik op dit icoontje om het apparaat een pieptoon te laten geven. Het uitlijnen van de positie van de Interwrite pen met het op het Interwrite Board geprojecteerde beeld. Klik met de Interwrite pen op ieder wit kalibratiepunt dat op het blauwe scherm verschijnt. Opnieuw kalibreren is nodig wanneer het Interwrite Board of de projector verplaatst zijn. Voorkomt dat alle gekoppelde apparaten toegang hebben tot de huidige sessie. Geblokkeerde apparaten blijven echter gekoppeld, tenzij ze uitgeschakeld worden. Hiermee wordt aan een specifiek apparaat de interactieve besturing van Workspace gegeven en bestuurt het apparaat de overige aangesloten Interwrite apparaten in een sessie. Koppelt de vooraf geselecteerde apparaten wanneer het apparaatbeheer geactiveerd wordt. Opent het eigenschappen venster van het geselecteerde Interwrite apparaat.

Bord kalibreren

Apparaat blokkeren of deblokkeren

Presentator selecteren of deselecteren

Apparaat automatisch koppelen Eigenschappen


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Bediening van de Interwrite Mobi™ Met de Interwrite Mobi™ kunt u overal in het vertrek interactief met een geprojecteerde presentatie werken. U kunt op afstand aantekeningen aanbrengen en toepassingen uitvoeren, en zo kunt u anderen aanmoedigen om interactief aan de presentatie, les of vergadering deel te nemen. U gebruikt de elektronische interactieve pen op het actieve gedeelte van de Interwrite Mobi™ om de muiscursor over het geprojecteerde beeld te bewegen, om de Workspace (werkblad) tools te selecteren en te gebruiken, en om de programmeerbare SoftKeys aan te klikken die zich aan de bovenkant van de Interwrite Mobi™ bevinden. KWIK scherm Navigatieknoppen

Aan/uit knop

Softkeys Actieve gebied

Bovenkant van de Mobi

Pen / penhouder

Mobi Dock oplaadcontacten (optioneel accessoire)

Mini USB-poort voor opladen van accupack

11


12

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Vervangen van het Interwrite Mobi™ accupack Het accupack van de Interwrite Mobi™ bevindt zich aan de onderzijde van de Mobi.

Accu-connector Accucompartiment dekseltje

Accu-connector

Voer de volgende handelingen uit voor het vervangen van het accupack: 1 3 4 5 6 7

Draai uw Interwrite Mobi™ om en druk op het lipje en verwijder het dekseltje. Haal het accupack uit het compartiment. Gooi het oude accupack niet in de vuilnisemmer, maar lever het in bij een daarvoor bedoeld inzamelingspunt. Plaats het nieuwe accupack zodanig dat de metalen contacten ervan met de metalen contacten van de Mobi in contact komen. Druk het accupack voorzichtig naar beneden totdat deze vast klikt. Plaats het dekseltje van het accupack-compartiment en druk op het dekseltje tot het vast klikt.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Bediening van de toetsen Voor het bedienen van de drie toetsen, plaatst u de pen verticaal boven de betreffende toets en vervolgens drukt u met de punt van de pen op de toets en houdt u deze een paar seconden ingedrukt.

Aan/uit knop Druk de aan/uit knop drie seconden in om de Mobi te activeren. De Mobi gaat na X minuten zonder activiteit automatisch naar de slaapmodus.

Navigatieknoppen De navigatieknoppen aan de rechterzijde van het KWIK scherm worden gebruikt om door de KWIK scherm opties te bladeren.

Verbindingsknop De verbindingsknop aan de onderkant van de Mobi wordt gebruikt voor de communicatie met de Workspace RF Hub en is verzonken aangebracht om onbedoelde activering te voorkomen.

Interwrite Mobi™ status-icoontjes De volgende tabel verklaart de status-icoontjes van de Mobi op het KWIK scherm. Icoontje

Geeft aan Wordt gebruikt om Muismodus De Mobi wordt als een muis van de computer gebruikt. Gekoppeld met computer

USB In de buurt van In menu

De Mobi wordt met de computer gekoppeld. Icoontje knippert wanneer de Mobi met de computer gekoppeld is. Als er geen verbinding is, verschijnt het icoontje niet. De Mobi is via de USB-poort met de computer gekoppeld. De pen is in de buurt en kan door de Mobi gedetecteerd worden.

Het KWIK scherm is in gebruik. Het icoontje verschijnt niet wanneer buiten bereik. Levensduur Geeft de hoeveelheid lading van het van accupack aan voordat er opgeladen accupack moet worden. Het icoontje geeft tevens het opladen van het accupack aan. Pen De pen wordt in de penhouder opladen opgeladen.

13


14

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Gebruik van het Mobi KWIK scherm Gebruik de volgende schermen om het KWIK scherm binnen het Interwrite Response of het CPS (Classroom Performance System) te configureren. Tijdens het gebruik van de Mobi, gebruikt u de navigatieknoppen om door de geselecteerde SRS-rapportage (student/leerling responssysteem) te bladeren.

KWIK scherminstellingen binnen CPS Selecteer het aankruisvakje om de CPS rapportage op het KWIK scherm te bekijken.

KWIK scherminstellingen binnen Interwrite Response Selecteer het aankruisvakje om de Interwrite Response rapportage op het KWIK scherm te bekijken.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Selecteren van de KWIK scherm rapportage De volgende tabel toont de beschikbare rapportagemogelijkheden die op het KWIK scherm weergegeven kunnen worden. Rapportage Session Overview (Sessie overzicht) Response Per Student (Respons per leerling)

Beschrijving Geeft een algemeen overzicht van de actuele SRSsessie. De respons van de leerlingen wordt weergegeven. Een groen vinkje wordt weergegeven voor juiste antwoorden en een rode X voor onjuiste antwoorden. Het totale cumulatieve percentage wordt weergegeven voor alle leerlingen voor deze vraag. Response Grid Weergave van alle juiste of onjuiste antwoorden met (Respons filter) een groen vinkje of rode X. Optie binnen SRS om alleen de juiste of de onjuiste antwoorden weer te geven. Bar Graph Per Question Weergave van een horizontaal staafdiagram voor ieder (Staafdiagram per mogelijk antwoord. De lengte van het staafdiagram is vraag) proportioneel afhankelijk van het percentage leerlingen die dat antwoord gegeven hebben. Het totaal van de antwoorden wordt onderaan het scherm weergegeven. Cumulative Session Geeft de cumulatieve score per leerling voor een reeks Score (Cumulatieve vragen. sessie score) Summary Per Question Het totale cumulatieve percentage wordt weergegeven (Samenvatting per voor alle leerlingen en voor alle vragen. vraag)

Toegang tot de SRS rapportage met de Mobi Wanneer u de Mobi en een van de SRS-producten gebruikt, heeft u toegang tot de sessie informatie via het KWIK scherm. Voor toegang tot de rapportage: 1

dat zich op de Softkeys bevindt aan de Klik op het SRS Clicker icoontje bovenzijde van het Actieve gebied. Het KWIK scherm verschijnt en geeft de Session Overview (Sessie overzicht) rapportage weer.

2

Klik op het SRS Clicker icoontje om door de rapportage te bladeren. Iedere keer wanneer u op het icoontje klikt, verschijnt de volgende rapportage op het KWIK scherm. Gebruik de navigatieknoppen om door de informatie van rapportages, die buiten de afmetingen van het KWIK scherm vallen, te bladeren. Wanneer u bijvoorbeeld een lijst van vragen of studenten heeft die langer dan het KWIK scherm is, dan kunt u de navigatieknoppen gebruiken.

3

15


16

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Gebruiksaanwijzing met Interwrite Workspace De bedoeling van dit document is om u een indruk te geven van het Interwrite systeem, door te laten zien hoe u een tool in de lesmodus kunt selecteren en gebruiken. In de lesmodus zijn de volgende aantekeningentools beschikbaar: uitde-vrije-hand-tools, teksttools en tekeningtools. Van de uit-de-vrije-hand-tools, is de Pen-tool het meest gebruikte Interwrite Workspace tool. Op de volgende pagina‘s kunt u zien hoe u de Pen-tool kunt selecteren en configureren. Het Workspace systeem vormt het middelpunt van een succesvolle, interactieve en stimulerende presentatie - in het klaslokaal, in de collegezaal, of in de bestuurskamer waar het management over de marktintroductie van een nieuw product brainstormt. Alle tools die u nodig heeft om inspiratie, aandacht en betrokkenheid te stimuleren, vindt u in de Interwrite Workspace software. Hier is een beknopt overzicht van de basiselementen van Workspace om gebruiksaanwijzing te kunnen gaan.

Workspace modi Interwrite Workspace heeft twee modi: de Lessenmodus of de Office modus (alleen Windows). De volgende Workspace tools zijn beschikbaar: aantekeningentools, bewerkingstools, paginatools, presentatietools, multimediatools, navigatietools, bestandsbeheertools en set-uptools. Al deze tools staan in het Interwrite Workspace Helpbestand gedetailleerd beschreven. Dit helpbestand is toegankelijk vanuit het Workspace menu. Officemodus In de Office modus (officemodus) kunt u interactief gebruik maken van de bestanden van de Microsoft Office producten, PowerPoint, Word en Excel. Lesmodus In de Lessenmodus kunt u toepassingen openen en uitvoeren. Gebruik daartoe in de Muismodus de punt van uw elektronische Interwrite pen op de Interwrite Mobi™ om de cursor te verplaatsen. In de Lessenmodus, gebruikt u de Interwrite pen om Interwrite Workspace tools uit de werkbalk te selecteren.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Beginnen van een Interwrite Workspace sessie 1

Wanneer u een Interwrite Workspace sessie wilt beginnen, schakel dan uw Interwrite Mobi™ in. De Interwrite Mobi™ moet geactiveerd en gekoppeld zijn. Dit kunt u in het apparaatbeheer controleren.

2

U kunt de Workspace lesmodus op drie verschillende manieren starten: • door met de elektronische Interwrite Pen op het Interwrite Workspace icoontje te klikken. • door op de Windows taakbalk of de Mac menubalk te klikken om het Device Manager Menu weer te geven. Selecteer uit het menu Interwrite Workspace . • of door Start>Alle Programma‘s>eInstruction>Interwrite Workspace in Windows te selecteren.

De Workspace werkbalk verschijnt op het scherm. Standaard wordt hier de normale werkbalk weergegeven. Een meer geavanceerde werkbalk kan geselecteerd worden in de Customize Toolbar (werkbalk aanpassen) voorkeuren optie. Wanneer u Interwrite Workspace in de lesmodus opstart, verschijnt de werkbalk aan de rechterzijde van het geprojecteerde beeld. Op dat moment is Workspace in de muismodus. Selecteer met uw Interwrite Pen de Pen-tool uit de werkbalk. Selecteer een capture (vastleg) optie uit het Capture (vastleggen) dialoogvenster, klik op het venster, of klik en sleep om een deel van het scherm vast te leggen. Het door u vastgelegde deel wordt in het Lesson Window (lesvenster) weergegeven. Ook kunt u de Annotation (aantekeningen) modus starten door het selecteren van een van de Pagina-aanmaak-tools. Het soort pagina dat u selecteert wordt in het Annotation (aantekeningen) venster weergegeven en de Pen-tool wordt automatisch geselecteerd. Zodra het lesvenster geopend is, kunt u op de pagina met schrijven of tekenen beginnen.

17


18

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

De Interwrite Workspace werkbalken Lesmodus Werkbalk minimaliseren Workspace menu Muismodus Lesmodus Annoteren via bureaublad Officemodus Selectie Pen Markeer-stift Wisser Vormen Lijn Tekst Vorige actie ongedaan maken Wissen Lege pagina aanmaken

Officemodus

Werkbalk minimaliseren Workspace menu Muismodus Lesmodus Annoteren via bureaublad Officemodus Selectie Vorige pagina Volgende pagina Pen Markeer stift Lijn Wisser Tekst Handschrift Stempel Start Microsoft PowerPoint

Gerasterde pagina aanmaken

Start Microsoft Word

Gallery

Start Microsoft Excel

Vorige pagina Volgende pagina Pagina sorteerder Opslaan Gereedschap SRS-tool Verlaten

Aantekeningen invoegen Geselecteerde aantekeningen invoegen Blanco dia toevoegen Dia in PowerPoint invoegen Wissen SRS-tool Afsluiten


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Gebruik van de Pen-tool De kenmerken van de Pen-tool kunt u veranderen, door uit de Eigenschappen-balk aan de onderkant van het aantekeningenvenster een keuze uit de verschillende mogelijkheden te maken. Selecteer het naar beneden wijzende pijltje van de Pen-tool om het Toolinstellingen-menu ervan weer te geven. Eigenschappen-balk In de Pen-tool Eigenschappen-balk kunt u de kleur, breedte, transparantie, lijnuiteinden en lijnstijlen veranderen. Iedere wijziging van een kenmerk wordt in het preview-vakje weergegeven.

Eigenschappen-balk

ur

n

ge

kje

ep

je

v re

a -v

w

ie

s

i ijz

st ijle n

te tie e n ed ran i n d e ji w br pa L ite ur ijn ns n - u e l L a Lij k jn -tr Li jn i L le nk

St

re

P

Verander de kleur en breedte van de lijnen van de Pen-tool en zie hoe dat het uiterlijk van uw aantekeningen doet veranderen. Experimenteer met al de verschillende Interwrite Workspace tools - het is de beste manier om ermee vertrouwd te raken en u leert hoe deze tools kunnen worden gebruikt om uw presentaties te verlevendigen. Pagina functies Workspace biedt ook de mogelijkheid om binnen het venster een aantal paginafuncties uit te voeren. Selecteer de functies aan de onderkant van het scherm om een pagina te verschuiven, tussen de pagina‘s te bladeren, gebruik te maken van de SRS-tool (student/leerling responssysteem) (optioneel) of om aantekeningen weg te gooien.

ge idi u H

ie at c lo

Vr Vo aa lge g i nd nv e oe ge n

Pa gin a

ve rs ch uiv e Vo n rig e

Prullenbak

19


20

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Presentatiebestanden Een presentatiebestand wordt samengesteld uit uw aantekeningpagina‘s. De Pagina-aanmaak- en Capture- (vastleggen) tools worden gebruikt om de pagina‘s in het presentatiebestand te creëren en de Annotation (aantekeningen) tools worden gebruikt om de aantekeningen te creëren. Het presentatiebestand wordt automatisch als een .GWB bestand opgeslagen. Zodra u een aantekening-tool selecteert, wordt er een presentatiebestand zonder naam aangemaakt. Tenzij u het bestand een naam geeft, wordt het bestand automatisch opgeslagen met de datum van vandaag als bestandsnaam. (Als er op dezelfde dag meerdere bestanden aangemaakt worden, dan wordt aan de ‚datumnaam‘ de extensie 01, 02, 03, enz. toegevoegd.) Een bestaand presentatiebestand kan worden geopend, de pagina‘s ervan kunnen worden gesorteerd, aan de bestaande pagina‘s kunnen aantekeningen worden toegevoegd, en aan het bestand kunnen nieuwe pagina‘s worden toegevoegd. Uw presentatie bepaalt hoe ieder presentatiebestand zich ontwikkelt. U kunt bijvoorbeeld voor een aardrijkskundeles een presentatiebestand met landkaarten voorbereiden. Of u verzamelt en maakt aantekeningen op de spreadsheets met de maandelijkse inkomsten terwijl u tijdens een budgetvergadering de resultaten van het afgelopen fiscale jaar bespreekt. Of u vertoont een PowerPoint diashow in de Office mode(officemodus) (alleen Windows) waar aantekeningen die aan de dia‘s toegevoegd zijn, in het oorspronkelijke bestand opgeslagen worden. Het maken van een presentatiebestand U kunt uw presentatiebestand tijdens uw presentatie opbouwen, of u maakt het bestand vóór de presentatie, inclusief de aantekeningen, foto‘s, grafieken en tekstpagina‘s die u wilt presenteren. Hoe u het ook aanpakt, het proces is hetzelfde. Om een scherm of venster vast te leggen, klikt u met uw interactieve pen op de Muismodus tool en rangschikt u het bureaublad voor het vastleggen. Selecteer een Annotation (aantekening) Tool (de Pen bijvoorbeeld), geef uw voorkeur aan (door op de Partial (gedeeltelijk), Window (venster), of Screen (scherm) optie in het dialoogvenster te klikken), en maak aantekeningen op het vastgelegde beeld. Gebruik de Pagina-aanmaak-tools om een lege, gerasterde of pagina met achtergrondfoto toe te voegen. Interwrite Workspace staat standaard in de autosave-modus. Uw pagina‘s worden dus tijdens de opbouw van uw presentatiebestand automatisch opgeslagen. Klik op de Save (opslaan) tool om het bestand onder de standaard bestandsnaam (de datum van vandaag) of onder een door u gekozen naam (invoeren via het popup on-screen toetsenbord) op te slaan.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Distribueren van presentatiebestanden De door u gemaakte Interwrite Workspace presentatiebestanden kunt u voor lokale distributie afdrukken, of e-mailen, naar wie dan ook, waar dan ook. Gebruik de Pagina-sorteer tool om het presentatiebestand te bekijken. Met de pagina-sorteer tool kunnen de pagina‘s van het presentatiebestand gesorteerd, verplaatst, gedupliceerd, samengevoegd en verwijderd worden. Wanneer alles naar wens is, kunt u de export-optie van de pagina-sorteer tool gebruiken om het bestand naar een van de mogelijke bestandsformats te exporteren, of u sluit de pagina-sorteer tool en selecteert een optie uit het Workspace bestandsmenu. Het standaard format van de opgeslagen presentatiebestanden heeft de extensie .GWB. GWB bestanden kunnen op iedere computer waarop Interwrite Workspace geïnstalleerd is, gelezen worden. Voor algemene distributie raden wij u aan om het presentatiebestand te exporteren naar het PDF format. Gebruik hiertoe de Export PDF File tool die zich in de Toolbox bevindt, of selecteer de Export PDF File optie uit het Workspace bestandsmenu. Nu kan iedereen op de hoogte blijven. Ongeacht of men de presentatie wel of niet bijgewoond heeft.

Additionele eInstruction hulpmiddelen Wij nodigen u uit om de Interwrite Learning Nederland internetsite te bezoeken: www.interwritelearning.nl waar u een verscheidenheid aan bronnen vindt, die uw Interwrite Workspace ervaring nog meer de moeite waard kunnen maken.

Wat zijn Interwrite Response en CPS? Interwrite Response en CPS (Classroom Performance System) zijn interactieve responssystemen, voor het elektronisch toetsen, laten stemmen en enquêteren van een groep mensen. De systemen kunnen samen met Interwrite Workspace gebruikt worden om bijvoorbeeld een onderzoek te doen naar de reactie van het publiek op een presentatie, of om het kennisniveau van de leerlingen aan het einde van een les te testen. Lees meer over Interwrite Response en CPS op onze internetsite.

21


22

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Omgang met en voorzorgsmaatregelen inzake accu‘s • • • • • • •

Laad accu‘s altijd eerst op voordat u deze de eerste keer gaat gebruiken. Sluit een accu nooit kort en verwissel de polariteit nooit. Accu‘s nooit verbranden of demonteren. De inhoud van een accu bevat bijtende middelen en deze kunnen schadelijk voor huid en ogen zijn. Til de accu niet op aan de kabel of connector. Wanneer u te veel kracht uitoefent op de kabel en/of de connector kunnen de gesoldeerde en/of andere aansluitingen beschadigd raken. Gebruik geen verschillende accu‘s door elkaar. Dit kan leiden tot lekkage en/of explosie, met als gevolg lichamelijk letsel. Gooi accu‘s niet met het huisafval weg, lever deze in bij de daarvoor bedoelde inzamelingspunten. Alleen vervangen door hetzelfde of equivalent type accu geadviseerd door eInstruction, Gb/t 18287-2000.


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Internationale Interwrite™ Board waarschuwingen WAARSCHUWING •

Het aanbrengen van het Interwrite™ Board aan een muur of op de vloerstandaard moet door twee personen gebeuren, dit om lichamelijk letsel of schade aan het Interwrite™ Board te voorkomen.

De positie van het Interwrite™ Board kan door één persoon hoger of lager gesteld worden, maar vergewis u ervan dat de vloerstandaard stevig vast staat voordat u de positie van het bord gaat veranderen. Druk de blokkering op de wieltjes naar beneden, of duw de vloerstandaard tegen een muur om te voorkomen dat deze weg rolt, of zet een van uw voeten op de vloerstandaard om deze, terwijl u de positie van het Interwrite™ Board verandert, op z‘n plaats te houden.

Plaats de vloerstandaard van het Interwrite™ Board op een vlakke vloer om kantelen te voorkomen.

Plaats het Interwrite™ Board in de laagste stand voordat u de vloerstandaard gaat verplaatsen.

Hang geen voorwerpen aan het Interwrite™ Board.

23


24

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Garantie Beperkte garantie voor de Interwrite™ Mobi Interwrite Learning garandeert onder de volgende voorwaarden dat deze producten vrij zijn van materiaal- en fabricagefouten. Om er zeker van te zijn dat uw producten onder deze garantie vallen, dient u de meegeleverde garantieregistratiekaart in te vullen en op te sturen. Dekking Onderdelen en arbeidsloon worden gegarandeerd gedurende een (1) jaar vanaf de aankoopdatum door de eerste eigenaar de het Interwrite™ Mobi, controller, elektronische pennen, elektronische wissers, voeding, kabels en accessoires. Deze garantie geldt uitsluitend voor de oorspronkelijke koper. De garantie is uitsluitend geldig als de periode tussen de aankoop- of leasedatum door de oorspronkelijke koper en de originele Interwrite Learning verkoopdatum, zes maanden of minder bedraagt. Deze informatie zal in het serienummerregistratiesysteem vastgelegd en bevestigd worden door de aankoopopdracht van de wederverkoper. Na de eerste 90 dagen gebruik (berekend vanaf de datum waarop de klant het product aangekocht heeft) zal er een nominaal garantie-afhandeling-bedrag in rekening worden gebracht. Voorwaarden Met uitzondering van het onderstaande, dekt deze garantie alle materiaal- of fabricagefouten in de producten. De volgende zaken vallen niet onder de garantie: 1. Ieder product waarvan het serienummer beschadigd, veranderd, of verwijderd is (indien van toepassing). 2. Schade, verslechtering of defecten veroorzaakt door: a. Ongeluk, misbruik, verkeerd gebruik, onachtzaamheid, brand, water, bliksem, of de inwerking van andere natuurkrachten, niet toegestane wijziging van het product voor welk doel dan ook, of het niet nakomen van de instructies die met het product meegeleverd zijn. b. Reparatie, of reparatiepogingen, door iemand die daartoe niet door Interwrite Learning is gemachtigd. c. Iedere schade veroorzaakt door transport van het product (schadeclaims moeten tot de transporteur gericht worden). d. Iedere andere oorzaak die niet in relatie staat tot een fabricagefout. 3. Ieder product dat niet binnen een periode van zes maanden gerekend vanaf de originele verkoopdatum van Interwrite door een klant gekocht of geleasd is. 4. Verbruiksartikelen zoals batterijen, droog uitwisbare markers, uitwisviltjes. Interwrite Learning zal, voor alle producten die onder deze garantie vallen, alle materiaalkosten en kosten voor arbeidsloon voor haar rekening nemen, met uitzondering van het volgende:


Gebruiksaanwijzing 1. 2. 3. 4.

Interwrite MobiTM

Verwijdering- of installatiekosten. Kosten voor initiĂŤle technische instellingen (set-up), met inbegrip van instellingen van bedieningselementen. Bepaalde vervoerskosten. (De betaling van vervoerskosten is in de volgende paragraaf van deze garantie omschreven.) Verpakkingskosten. (De klant dient de verpakkingsmaterialen te bewaren.)

Garantieservice procedures 1.

2.

3.

4.

5.

Voor serviceverlening betreffende uw Interwrite Learning product, dient u voor het verkrijgen van een Retour Materiaal Autorisatie (RMA#) nummer en verzendinstructies telefonisch contact op te nemen met de helpdesk: In Nederland: +31(0) 252 687555 Stuur het product naar Interwrite Learning met het RMA# nummer duidelijk op de buitenkant van de verpakking vermeld. Als de verpakking niet duidelijk gekenmerkt is, behoudt Interwrite Learning zich het recht voor om de levering te weigeren. De klant betaalt de transportkosten om het product voor garantieservice naar Interwrite Learning te versturen. Interwrite Learning neemt de transportkosten voor de retourzending voor haar rekening (uitgezonderd zee- en luchttransport). Voor een andere manier van transport zal er een extra bedrag in rekening worden gebracht. Wanneer er een beroep op de garantieservice wordt gedaan, moet de verkoopfactuur (of een kopie ervan) met daarop de originele aankoopdatum ten bewijze van garantie overlegd worden, en dient bij de zending van het product meegeleverd te worden. Vermeld daarbij a.u.b. tevens uw naam, adres, telefoonnummer, faxnummer, e-mailadres en een beschrijving van het probleem. Als Interwrite Learning vaststelt dat het defect aan het apparaat niet binnen de garantievoorwaarden valt, dan komen alle transport- en reparatiekosten voor rekening van de klant.

25


26

Interwrite MobiTM

Gebruiksaanwijzing

Technische Ondersteuning Technische ondersteuning via het internet is gratis beschikbaar via de internationale website: www.interwritelearning.com/support/, waar u actuele nieuwe drivers, uitgebreide technische ondersteuning, het opsporen en oplossen van fouten, technische bulletins en FAQ‘s (veel gestelde vragen) kunt vinden. Voor speci. eke Nederlandse informatie zie ook: www.interwritelearning.nl Gedurende 90 dagen gerekend vanaf de datum waarop het product gekocht is, heeft de oorspronkelijke klant recht op gratis technische telefonische ondersteuning. Neem daartoe contact op met onze helpdesk: In Nederland: +31 (0) 252 687555 In Europa: +49 (0) 89 370012-0 (CET) Uw verzoek kunt u ook per fax richten aan: In Nederland: +31 (0) 252 676149 In Europa: +49 (0) 89 370012-12 (CET) Disclaimer van niet vermelde garanties De hierboven vermelde garantie is de enige garantie die op deze aankoop van toepassing is. ALLE ANDERE GARANTIES, EXPLICIET OF IMPLICIET, MET INBEGRIP VAN, MAAR NIET BEPERKT TOT, IMPLICIETE GARANTIES VAN VERKOOPBAARHEID OF GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL, WORDEN VERWORPEN. Aannemende dat de hierboven vermelde garantie anderszins toepasselijk is, dan wordt nadrukkelijk aangenomen en overeengekomen dat de enige aansprakelijkheid van Interwrite Learning (contractueel, niet rechtmatig, onder enige garantie, door nalatigheid of anderszins) beperkt zal zijn tot het repareren of vervangen van de defecte onderdelen. In geen enkele situatie zal Interwrite Learning aansprakelijk gesteld kunnen worden voor speciale-, indirecte-, of gevolgschades. De prijs die voor de apparatuur is betaald, is het uitgangspunt voor de aansprakelijkheidsbeperking van Interwrite Learning. Kennisgeving Sommige staten en provincies staan de uitsluiting of beperking van bijkomstige- of gevolgschades niet toe; het is dus mogelijk dat de bovenvermelde uitsluiting niet op u van toepassing is. Deze garantie geeft u bepaalde wettelijke rechten, en u heeft eventueel andere rechten, die van staat tot staat, of van provincie tot provincie, verschillen. Voor serviceverlening inzake uw Interwrite Learning product, neemt u telefonisch contact op met onze helpdesk via: +31 (0) 252 687555, of per fax via: +31 (0) 252 676149. Ook kunt u via onze internetsite contact met ons opnemen: www.InterwriteLearning.com (in de VS), EUOf. ce@gtcocalcomp.com (in Duitsland), of interwrite@transcontinenta.nl (in Nederland).


Gebruiksaanwijzing

Interwrite MobiTM

Belangrijk! Voor alle producten die voor reparatie naar Interwrite Learning opgestuurd worden, moet vooraf goedkeuring worden aangevraagd in de vorm van een Retour Materiaal Autorisatie Nummer (RMA#). Dit nummer kunt u telefonisch aanvragen bij de helpdesk.

27


Algemeen hoofdkantoor 7125 Riverwood Drive Columbia, Maryland 21046 Tel.: 410.381.6688 Fax: 410.910.0051

Europees hoofdkantoor Interwrite Learning Kreiller Strasse 24 81673 München Duitsland Tel.: + 49 (0) 89 370012-0 Fax: + 49 (0) 89 370012-12

Importeur Nederland: Transcontinenta B.V. Tarwestraat 29, 2153 GE Nieuw-Vennep Tel: +31(0) 252 687555 Fax: +31(0) 252 676149 E-mail: interwrite@transcontinenta.nl www.interwritelearning.nl

Copyright © 2007 Interwrite LearningTM Interwrite Learning en Interwrite zijn handelsmerken van GTCO Corp. Bluetooth™ is een handelsmerk en intellectueel eigendom van Bluetooth™ SIG, Inc., VS, waarvoor aan Interwrite Learning een licentie afgegeven is. Alle andere producten en bedrijfsnamen zijn de handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaars. De informatie in dit document kan zonder enige voorafgaande waarschuwing worden gewijzigd. Interwrite Learning neemt geen verantwoordelijkheid op zich voor mogelijke technische fouten, drukfouten, of weglatingen die in dit document voorkomen, of voor het gebruik van dit materiaal. Evenmin is Interwrite Learning gebonden om de informatie in dit document bij te werken. Dit document bevat eigendomsinformatie die door copyright beschermd is. Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit document mag gekopieerd of op welke manier dan ook gereproduceerd worden, zonder de voorafgaande, schriftelijke toestemming van Interwrite Learning.

37-01125-01 Rev.B

Gebruiksaanwijzing Interwrite Mobi  
Gebruiksaanwijzing Interwrite Mobi  

In deze handleiding leest u hoe u het Interwrite Mobi kunt gereedmaken en gebruiken. Tevens geeft het een kort overzicht van de mogelijkhede...

Advertisement