Page 1

Van Armani tot Zwangere buiken bramS oorbeL IS nep en de kLedIngSTIjL van ann pIra en nancy LIgT ook In HeT ecHTe Leven mIjLenver UIT eLkaar.

Hoe een acteur in de huid van zijn of haar personage kruipt, heeft alles te maken met styling en make-up.

Het moodboard

Links: De kleedsters hebben alles bij de hand. Volgende pagina: Het moodboard van Peggy.

Voor elk nieuw personage worden vooraf de looks – zowel kleding, kapsel als makeup – bepaald door de mensen van het stylingdepartement en de creative producer. Dat gebeurt op basis van de karakterschets die ze van het schrijfteam krijgen. Hoe ziet hij/zij eruit? Is het een klassiek personage of veeleer vlot? Hecht hij/zij belang aan de laatste mode? Wat is het te besteden budget voor kleren? Is het iemand die merkkleding draagt of kleren koopt op de markt? Dan wordt er geknipt en geplakt door de styliste. Ze verzamelt fotootjes van outfits, stoffen, kleuren, accessoires en maakt hiervan een moodboard. Het moodboard weerspiegelt het karakter en de (kleding) stijl van het personage. Het moodboard wordt besproken met het creatieve team en vervolgens doorgenomen met de acteur. Daarna volgt wat sommige acteurs heel leuk vinden en voor anderen een ware nachtmerrie is: gaan shoppen met de styliste! Het is natuur-

lijk niet de bedoeling dat de acteur dingen koopt die hij zelf leuk vindt. In eerste instantie is het belangrijk dat de kleren passen bij het personage en niet bij de acteur, en die smaken kunnen weleens verschillen. Na het shoppen zet de styliste de mogelijke kledingcombinaties op papier en bezorgt die aan de kleedsters. De kleedsters bepalen op welke dag en in welke scène het personage een bepaalde kledingcombinatie draagt. Als een aflevering in verschillende stukken wordt opgenomen, moet de kleedster er op toezien dat alle personages de juiste kleren en accessoires dragen in de juiste scène. Ook het kapsel en de make-up moeten precies hetzelfde zijn in de opeenvolgende scènes. Stel dat Paulien op bezoek gaat bij Jens en Tim, en een kwartiertje later bij Julia binnenkomt, dan moet ze er precies hetzelfde uitzien, ook al is het best mogelijk dat er tussen de opnames van deze twee scènes meer dan een week verstreken is.

t H U I s | 113


va N a r m a N I t o t Z wa N g e r e b U I k e N

114 | t H U I s


va N a r m a N I t o t Z wa N g e r e b U I k e N

t H U I s | 115


va N a r m a N I t o t Z wa N g e r e b U I k e N

Armani

De kleren maken Marianne… en Frank Elk personage heeft een eigen kleerkast, al is de ene kleerkast beduidend groter dan de andere. Marianne hult zich in stijlvolle pakjes. En Frank Bomans en Nancy dragen vaak hetzelfde, in tegenstelling tot Paulien en Katrien die zich kleden naar de laatste mode. De meeste personages krijgen elk seizoen wel een paar nieuwe kledingstukken. Vaak worden die gecombineerd met bestaande stukken.

Kleertjes voor kleine Sandrientjes en Robins worden altijd per twee gekocht, telkens in een andere maat, omdat die rollen vaak door andere kindjes worden vertolkt.

Soms vallen acteurs af of komen ze wat bij. Meestal valt dat op te lossen door de kleren iets in te nemen. Maar als acteurs opeens heel erg beginnen te vermageren, hebben ze een heel nieuwe garderobe nodig. Dat was het geval met Steph Goossens, die op korte tijd ettelijke kilo’s lichter werd. Alle kleren die niet meer worden gebruikt, worden ondergebracht in het kostuumfonds van de VRT. Dat is een grote opslagplaats waar alle kostuums uit de verschillende VRT-reeksen worden bewaard. Zo is het mogelijk dat in een aflevering van ‘Witse’ een kledingstuk gedragen wordt dat ooit al eens gebruikt is in THUIS.

116 | t H U I s

Helemaal in het begin van de reeks droeg Leah Thys (Marianne) vooral kleren van Olivier Strelli. Tot ze op een blauwe maandag een Armaniwinkel binnenstapte en de verkoopsters haar daarover aanspraken. Waarom ze geen Armani droeg in THUIS? Dat leek Leah niet zo’n slecht idee. Armani, dat was helemaal Marianne. Ze legde haar voorstel voor aan het productieteam en dat stuurde een sponsoraanvraag naar Italië. Giorgio Armani himself moest immers zijn fiat geven! De toelating kwam er. Alle pakjes én schoenen van Marianne zijn tegenwoordig made by Armani, tijdloos en onverslijtbaar. De stylistes hebben het zich nog niet beklaagd. Als ze naar de Armaniwinkel gaan om outfits uit te zoeken voor Marianne, worden ze steevast ontvangen in ware Mariannestijl: mét champagne!

Witte kragen Toen Peter Rouffaer was aangezocht voor de rol van dokter Smeekens, had hij ergens een man opgemerkt die een hemd droeg met een witte kraag. Zo’n hemd paste helemaal bij het wat stroevere imago van dokter Smeekens, vond Peter. Blijkbaar was het een toevalstreffer, want zo’n hemd was in die periode in geen enkele winkel te vinden. Maar Peters vrouw had een kennis die soms zulke hemden droeg. Geert belde de man op en vroeg of hij zijn hemd mocht lenen voor de opname. In de eerste scènes van dokter Smeekens draagt Peter Rouffaer dat hemd. De eigenaar van het hemd vond het geweldig, want hij was een grote THUIS-fan. Op alle hemden die de kleedsters voor dokter Geert hadden voorzien, werden prompt witte kraagjes genaaid. Maar dokter Geert durft nu al eens af te wisselen met andere hemden.

Designed by THUIS Het blijft niet bij kraagjes aannaaien en hemden strijken. Op de afdeling kleding kunnen ze aardig creatief uit de hoek


va N a r m a N I t o t Z wa N g e r e b U I k e N

komen! Heeft Fit & Fun badjassen en T-shirts nodig? Geen probleem: die ontwerpen ze toch zelf! Ook de schorten in Ter Smissen en De Noorderzon zijn van eigen makelij. En als de schrijvers verzinnen dat Bram een T-shirt geeft aan Franky met het opschrift ‘Bram is de Max’ of dat Nancy een authentieke ‘Free Eddy’-outfit draagt, dan krijgen Bram en Nancy een uniek stuk, designed by THUIS.

Waar is je trouwring?! In de uitzending draagt Peter Rouffaer (Geert) zijn echte trouwring. In het begin deed hij die af en droeg hij een neptrouwring. Eén keer vergat hij zijn echte trouwring weer aan zijn vinger te schuiven. Hij kwam thuis en zijn vrouw merkte het meteen! Peter houdt nu wijselijk zijn eigen trouwring aan.

Designed by THUIS. Links: Bram is de max. Rechts: Free Eddy!

Van de kapel gekleed In Gent zeggen ze dat iemand ‘van de kapel gekleed’ is. Nonnetjes zamelden tweedehandskleding in en gaven die aan de armen. Ook Eddy en Nancy zijn van de kapel gekleed. Ze dragen een allegaartje van oude, goedkope kleren. Van de kleedsters kreeg Daan Hugaert (Eddy) heel vieze, oude, afgeleefde zweetpantoffels. Voor Daan was het elke keer tandenbijten als hij ze moest aandoen. Hij sprak de kleedsters daarover aan. Nu Eddy werk had, had hij toch geld voor een paar nieuwe schoenen? Daan kreeg prompt een paar goedkope Koreaanse sportschoenen. Helemaal Eddy! Maar ze waren bikkelhard en niet te dragen.

Bert Verbeke (Bram) ‘In het echte leven heb ik een totaal andere look dan Bram: ik heb geen petje en ik draag eerder een hemd met een jasje dan een sweater. En mijn oorbel is nep, die wordt vastgelijmd.’

t H U I s | 117

Nergens beter dan thuis  

Voorsmaakje uit het boek van Saskia Reusens over het TV één programma Thuis

Advertisement