Page 1

Maand van de School-special • Jezelf zijn, ook op school • Zeven Zegels: gratis single • Film: “To Save a Life”


COLOFON

De Maand van de School-special is onderdeel van de Power Mail. interteen.nl/powermail Tekst en redactie Raechel Maskikit (raechel@interteen.nl) Eindredactie, ontwerp en opmaak Co Peters Fotografie Justine-Reyes, Niek van der Luur, Outreach Films, Samantha Jade Royds, Hennie van ­Roomen, Co Peters

Contact Stichting InterTeen Postbus 1612 6501 BP Nijmegen e-mail: info@interteen.nl website: www.interteen.nl © 2013 InterTeen Nijmegen 2


FEB 2012 #SCHOOL

PLEK OM JE HART TE DELEN

InterTeen roept februari 2013 uit tot ‘Maand van de School’, want school is geen plek om verstoppertje te spelen, maar om je hart te delen! Waar denk jij als eerste aan bij het woord ‘school’? Misschien denk je meteen aan de goede tijden die je daar meestal hebt – tussen de saaie lessen door, of komt ‘bouwen aan je toekomst’ het eerst bij je op. Misschien kun je niet wachten tot je leerplicht voorbij is. Of is school voor jou een plek waar niemand je echt kent? En jij? Elke schooldag ben je daar weer, jaar in, jaar uit. Je legt kilometers af aan gangen, luistert uren, draagt kilo’s boeken, en brengt honderden pauze’s door met een klein groepje mensen. De een ervaart school als een geweldige plek en voelt zich als een vis in het water, voor een ander is het een grote nachtmerrie. Maar ook al lijkt school soms een harde plek waar je maar beter niet teveel op kunt vallen, wij geloven dat – wie jij ook bent – school juist een plek is waar je je hart moet kunnen delen. Deze maand willen we samen met jou geloven en bidden voor een doorbraak. Dat klinkt groots, maar begint klein, als jij ervoor kiest om geen verstoppertje (meer) te spelen, maar jezelf durft te zijn. Als jij je hart durft te delen en gaat staan voor dat waar jij in gelooft, kunnen er dingen veranderen. Zoals je een breekstaafje moet door breken voor het licht gaat geven, zo willen we deze maand ook samen met jou iets doorbreken om een licht te ontbranden op school. Bij InterTeen staat Jezus op de 1e plek. Hij is het licht dat de wereld nodig heeft. En dat betekent dus ook jouw school. Laten we hier samen voor gaan: be the change!

FEB | VR

Kick off event

01

19.30 uur | Gratis toegang Van Schaeck Mathonsingel 10, Nijmegen

FEB | WO

Movie Night “To Save a Life”

06

19.30 uur | Gratis toegang Groesbeeksedwarsweg 161, Nijmegen

FEB | ZA

InterTeen Night

23

19.30 uur | Gratis toegang Staddijk 41, Nijmegen

FEB | DO

Wrap up event

28

19.30 uur | Gratis toegang Locatie: zie interteen.nl

Checklist Maand van de School pagina:

 Maand van de School-special checken  Kick off event – 1 februari  Zeven Zegels single downloaden  Movie Night “To Save a Life” – 6 februari  InterTeen Night – 23 februari  Wrap up event – 28 februari  Actie houden op school  Aanmelden voor gebedsmail & bidden

3 13 9 3 3 7

www.interteen.nl/schoolgebed

 @MaandvdSchool op Facebook en Twitter Volg en like @MaandvdSchool en doe actief mee!

 Blogs lezen op interteen.nl/school 3


#SCHOOL

JEZELF ZIJN, ook OP SCHOOL

Pas als je weet wie je bent, kun je ook in elke situatie jezelf zijn en hoef je niet als een kameleon te veranderen telkens wanneer je in een andere groep terecht komt. Jezelf zijn is niet altijd even makkelijk, zeker niet als tiener. Je bent nog volop in ontwikkeling en je bent je eigen identiteit aan het ontdekken. Hoe kun je jezelf zijn als je nog niet goed weet wie je bent? Pas als je weet wie je bent, kun je ook in elke situatie die persoon zijn en hoef je niet als een kameleon te veranderen telkens wanneer je in een andere groep terecht komt. Hoe kun je jezelf zijn op school en hoe doen anderen dat? Dat het voor een christen op school soms moeilijk kan zijn, is ook de ervaring van Yannis(20), ROC-student: “Ik gedraag me onder christelijke vrienden wel hetzelfde als op school, maar er zijn momenten dat ik vergeet dat ik bepaalde dingen niet moet doen. Dan heb ik het over taalgebruik, reacties en dergelijke. Persoonlijk vind ik het niet fijn dat het zo gaat, want ik wil dat de mensen mij gewoon kennen als een oprechte jongen en niet als een jongen met twee gezichten.” In de kerk of tienergroep weet je dat je geloof geaccepteerd wordt, maar op school is het vaak een heel ander verhaal. Veel klasgenoten zijn niet gelovig of hebben een ander geloof en zelfs docenten kunnen zich soms openlijk tegen God uitspreken en promoten bijvoorbeeld de evolutieleer. Uitkomen voor je geloof of ‘nee’ zeggen tegen bepaalde zaken kan heel eng zijn als je erbij wil horen en de enige christen in je klas bent. Ruben: “Ik had vaak het gevoel dat ik er op school alleen voorstond, als christen. Je bent tiener en je wil tof gevonden worden door anderen. Als er een hele andere cultuur in de klas is, ben je geneigd daarin mee te gaan en jouw waarden los te laten. Op schoolfeesten word je misschien aangemoe-

4

digd om veel alcohol te drinken en bij levensbeschouwing ben je de enige die tegen abortus is. Als je Jezus wil volgen ben je gewoon een vreemdeling in je klas.” Groepsdruk Op school zijn vaak veel groepjes en als jongere wil je graag bij een groep horen. Dat je christen bent verandert daar niet veel aan. Het hoort nou eenmaal bij het ontwikkelen van je identiteit. Maar willen horen bij een groep die hele andere normen en waarden heeft dan jij kan lastig zijn. Jaren­lang was de slogan van Nike ‘Just do it’ (‘doe het maar gewoon’) en dat kan ook de boodschap zijn van klasgenoten: ‘doe maar gewoon mee’. Hoe ga je daarmee om? M ­ isschien ervaar je een druk om je op school anders te kleden dan je misschien zelf zou willen, of ga je mee in dingen die je liever niet zou doen. “Zelf hoorde ik op school bij een groepje dat veel spijbelde, stal en drugs gebruikte”, vertelt Raechel. “Regelmatig werd mij een joint aangeboden. Natuurlijk was ik ergens wel nieuwsgierig, maar omdat ik christen was, had ik duidelijk voor ogen dat ik die grens niet over wilde gaan. Na maanden van weigeren begrepen mijn vrienden eindelijk de boodschap en kwam ik bekend te staan als de christen die dat soort dingen niet deed. Ik heb het idee dat ze er respect voor hadden dat ik niet meedeed.” De ervaring van Hernany, die dezelfde keuze maakte, was heel anders. “Nadat ik weerstand geboden had tegen drugs werd ik hierdoor wel extra gepest en voor van alles uitgescholden. Toch heeft dit mij sterker gemaakt en ik kwam via andere, gezonde wegen toch goed in de groep te liggen.”


Getuigenis Er zijn veel dingen op school waar je ‘nee’ tegen kunt zeggen, maar er is ook een hoop wat je wel kunt doen! Zo kun je door je woorden en daden iets van Jezus laten zien. Als anderen weten dat je christen bent letten ze namelijk erg op je gedrag, is de ervaring van Ruben. Dat jij bijvoorbeeld altijd positief over anderen praat, valt hen op. Je kan daardoor dus een mooi getuigenis afgeven. Ruben: “Wees eerlijk over je geloof, dat wordt gewaardeerd. Zie jezelf in het plaatje van God: jij bent zijn kind en deel van zijn koninkrijk.” Uiteindelijk kom je er dan achter wie jij bent en ontdek je dat het prima is om jezelf te zijn; dat je niet per se deel hoeft te zijn van een groepje en dat je je niet anders voor hoeft te doen om ‘erbij te horen’ of aardig gevonden te worden. “Jouw persoonlijkheid maakt je wie je bent, dat hoef je niet te creëren”, aldus Ruben. Fouten maken Desiree kan dat beamen. Zelf was ze op de middelbare school nooit bang om uit te komen voor haar geloof, ook al leverde dat soms kleine pesterijen op. In de bovenbouw bleken veel klasgenoten haar geloof juist interessant te vinden en had ze daar goede gesprekken over. “Als je een helder verhaal hebt over wat je gelooft is het helemaal niet eng, maar juist leuk om daar eens met een klasgenoot over te praten.” Vult Ruben aan: “Je hoeft niet overal een antwoord op te hebben. Je mag ook zeggen: ik weet het gewoon niet, ik weet niet hoe ik hierin sta.“ Wees dus niet bang om jezelf te zijn en weet dat fouten maken mag. Je bent op school om te leren: in de les, maar ook daarbuiten!

5


TIPS & APPS Tassen tillen Als middelbare scholier heb je veel vakken op een dag; hierdoor wordt je schooltas soms (te) zwaar. Hoe zorg je ervoor dat je je tas nog kunt tillen? Tip: leg aan het begin van de dag de boeken die je tot aan de pauze niet nodig hebt in je kluisje. Aan het begin van de pauze wissel je de boeken gewoon weer om! Niet vergeten, want anders zit je zonder boeken in de les!

Find my iPhone (Gratis app) iPhone in de les of aula laten liggen? Met deze app is dat geen probleem meer! Vanuit een andere iPhone log je in met je Apple ID en kun je zien waar je telefoon zich bevindt. Je kunt er ook een geluid mee laten afgaan op jouw telefoon. Zo hoor je meteen of je je telefoon echt kwijt bent, of dat het misschien toch stiekem in je tas lag...

World Atlas (Gratis app) Met deze app kun je verschillende landkaarten bekijken én interessante feiten over landen opzoeken.

Woorden EN Free! (Gratis app) Een handig hulpmiddel om Engelse woorden te leren. Je kunt zelf de woorden invoeren die je wil oefenen, waardoor je de woordjes die je voor je proefwerk moet kennen op een makkelijke manier kunt leren.

6

#STUFF

Saaie schriften Vind je jouw schriften ook maar saai? Geen probleem! Maak een collage van plaatjes die je uit tijdschriften knipt en plak die op je schriften; een plastificeer vel eroverheen en klaar is kees!

Proefwerk Komt er weer een proefwerkweek aan? Leer niet aan één stuk door, maar neem genoeg pauzes tussendoor. Zorg ook dat je op tijd naar bed gaat: don’t worry, tijdens je slaap leer je gewoon door en wordt de leerstof in je geheugen opgeslagen!

Wunderlist (Gratis app) Een handige app om taken bij te houden en projecten te beheren. Je kunt zelfs klasgenoten toevoegen voor groepsprojecten. Zo kun je samenwerken aan opdrachten. Super handig dus!

Roosters! (€ 0,89) Heeft je school (nog) geen eigen roosterapp? Download dan deze app. Je kunt er je rooster op invullen zodat je het altijd bij de hand hebt.

Draag je geloof uit! Het merk Woof Fellas heeft een paar stilo kettingen waarmee je kunt laten zien waar jij voor staat. De ketting ‘In God We Trust’ kost € 19,99 en is te koop op www.go-britain.nl of in de winkel (o.a. in Arnhem).


BEZIG MET JE TOEKOMST

#SCHOOL

Vanaf het eerste moment dat je begint op de middelbare school moet je al keuzes maken: ga je bijvoorbeeld huiswerk maken of iets afspreken met vrienden? En vertel je je klasgenoten over je geloof of niet? Door de jaren heen worden de keuzes steeds zwaarder en moet je al snel kiezen voor een profiel of vakkenpakket. Belangrijke keuzes, want je toekomst hangt ervan af. Sommige jongeren kiezen later voor een studie waar ze veel geld mee zullen verdienen; anderen kiezen puur voor datgene waar hun hart in ligt. Wat je ook beslist, je wil een weloverwogen keuze maken. Hier en nu Terwijl je bouwt aan je eigen toekomst en bezig bent met je eigen leven is het ook belangrijk om gefocust te blijven op het hier en nu en de school waar je op zit. Je bent namelijk niet voor niets op

deze school geplaatst! Op jouw eigen school mag je vriendschappen sluiten en jouw licht laten schijnen. Wat kun jij op school betekenen voor een ander? Kansen “Als ik terugdenk aan mijn tijd op school, dan denk ik aan de mogelijkheden die daarin liggen”, aldus Ruben. “Je zit 30 uur per week op school; zie de kansen die daarin zitten, om mensen te leren kennen, hen te begrijpen en iets voor ze te kunnen betekenen. Ga dus biddden voor je klasgenoten en zorg gewoon dat je voor hen klaarstaat.”

KOM IN ACTIE

Ben jij ook enthousiast om iets te doen op jouw school? Door een actie te houden laat je iets zien aan scholieren bij jou op school en kun je zorgen voor verandering. Hier een aantal leuke ideeën. #1 Print briefjes uit met een Bijbeltekst of persoonlijke boodschap, rol deze op en bind ze vast aan fietsen in de fietsenstalling. Je kunt op de briefjes ook een tijd en plek schrijven waar je schoolgenoten een kleine traktatie op kunnen halen. Put your words into action Wil jij februari één van deze acties houden bij jou op school? Mail dan naar maandvandeschool@ interteen.nl en we helpen jou om dit te doen!

#2 Hang een ‘hulp gevraagd’- lijst op het prikbord en bekijk aan het eind van de dag wie jullie ergens mee kunnen helpen. #3 Maak een ‘Hou-van-je-fiets’ plek waar jullie fietsen oppoetsen, banden oppompen en eventueel remmen of kettingen smeren.

11 t/m 15 februari hebben de meeste scholen in regio zuid vakantie, dus plan je actie daar omheen.

7


#PESTEN

PESTEN: TE DOM VOOR WOORDEN

Tim, Fleur, Jessica, Amanda: het zijn de namen van jongeren die de laatste tijd in het nieuws zijn geweest. Allemaal werden ze gepest op school en allemaal hebben ze daardoor zelfmoord gepleegd.

8


n, “Ze werd buitengeslote chen. ela uitg en den hol uitgesc n, ndi vrie één ar ma had Ze s som ook maar die liet haar ns lee we me ft zitten. Ze hee vond verteld dat ze het zo erg en!” dat ze niet meer wilde lev (S., 13 jaar oud)

Pesten, face-to-face of via social media: het kan ontzettend veel impact hebben op een mensen­ leven en toch gebeurt het helaas maar al te vaak. Pesten is overal: op jouw sportclub, in jouw straat én op jouw school. Pesters Waarom mensen beginnen met pesten? Dat kan verschillende redenen hebben. Ruben (21) gelooft dat het te maken kan hebben met de thuissituatie van iemand. “Vaak heeft zo’n persoon veel problemen, is eenzaam of het gaat niet lekker thuis. Kijk dus verder dan wat een ander laat zien qua gedrag. Er zit een verhaal achter. Probeer dat verhaal van de ander te kennen en daar iets voor te kunnen betekenen.” Zelf heeft hij ook meegedaan met pesten: “In de eerste klassen van de middelbare was er bij mij op school een cultuur van anderen pesten om erbij te horen. Vooral in die eerste jaren op school vormen jongeren hun eigen identiteit en zijn ze nog onzeker. Uit die onzekerheid gaan ze pesten. Ik deed daar ook aan mee.” Totdat hij ontdekte wie hij zelf was. Hij werd christen en steeds meer leerde hij wie hij was (in Jezus). Dat gebeurde niet van de één op de andere dag, maar steeds meer uitte het zich ook in zijn gedrag. Ook Hanka (23) heeft vroeger weleens iemand gepest op school. “Daar heb ik spijt van, omdat ik nu inzie hoe erg je iemand daarmee pijn kunt doen. Als ik

mijn schooltijd zou mogen overdoen zou ik meer aandacht willen besteden aan de klasgenoten die buitengesloten of gepest worden, omdat ik denk dat Jezus dat ook zou doen.” Opkomen voor een ander Joas (18): “Ik denk dat pesters iemand zoeken om op af te geven, een soort ‘pispaaltje’. Er is altijd wel iemand die net wat buiten de groep valt. Dit kan door meerdere dingen komen: gedrag, uiterlijk of achtergrond. Het is heel makkelijk om zo’n persoon dan zwart te maken terwijl dit niet normaal is.” Ook roddelen en buitensluiten is een vorm van pesten, vinden veel tieners. Het doet pijn en je kunt je er erg alleen door voelen, vinden ze. Het kan moeilijk zijn om tegen pesterijen in te gaan, merkte Desiree (21) tijdens haar schooltijd. “Ik vond het vervelend om te zien wanneer iemand gepest werd, al heb ik er nooit veel tegen gedaan”, zo vertelt ze. “Ik hield me vaak afzijdig of liep weg.” Het gebeurt maar al te vaak dat iemand gepest wordt en anderen er niets tegen doen, vaak uit angst om zelf gepest te worden. Je hebt moed nodig om op te komen voor een ander! Toch kan het wel, zo vertellen twee tieners van 13 uit Nijmegen; zij probeerden contact te zoeken met hun gepeste klasgenoten en zochten

“Iemand werd helemaal belachelijk gemaakt. Ik vond het echt heel vervelend, maar heb niks gedaan.” (E., 15 jaar oud)

9


hen in de pauzes op. Ze gingen met hen om, zodat ze iemand zouden hebben als vriend. Verschil maken Ook jij kunt op jouw school het verschil maken. Hoe doe je dit? In de eerste plaats door om te zien naar je klasgenoten: degenen die buitengesloten of gepest worden, maar óók de pesters. Bid voor ze. Hoe moeilijk ook, onze vijanden mogen we ook leren lief te hebben. Ruben: “Bid voor degenen waar je bang voor bent of die jou pesten, bijvoorbeeld om je geloof. In mijn schooltijd was er een populaire jongen die bekend stond als pester. Ik begon voor hem te bidden en uiteindelijk hebben we hele goede gesprekken gehad. Ik kon over mijn principes vertellen en hij begon mij te snappen! Realiseer je ook dat woorden kracht hebben. Dit lees je ook in de Bijbel:

“Woorden hebben macht over leven en dood; wie graag spreekt, moet wel de gevolgen aanvaarden.” Spreuken 18:21

Met je mond kun je mensen zegenen en vervloeken, staat in Jakobus. Je staat er misschien niet bij stil, maar woorden hebben grote invloed op iemand; in positieve zin, maar ook in negatieve zin. Dat is al te zien aan het aantal jongeren dat door pesten zelfmoord pleegt. Hoeveel zal een positief woord betekenen voor iemand die alleen maar scheldwoorden hoort? Meer dan jij misschien denkt! Verder kijken Ook al kan iemand heel anders zijn dan je gewend bent en valt hij/zij buiten de groep, toch is het goed om verder te kijken dan het idee dat je bij iemand hebt. Joas: “Durf eens een echt gesprek met zo iemand aan te gaan.” Soms kun je (misschien door de verhalen van anderen) een 10

“Toen ik zag dat een meisje gepest werd vond ik het niet erg, want ik vind haar niet aardig.Ik stond er gewoon bij en ik deed mee.” (Anoniem, 12 jaar oud)

negatief beeld van iemand hebben. Als je je wat meer in iemand verdiept zou je er achter kunnen komen dat je meer gemeen hebt dan je gedacht had. Kijk maar eens naar het programma ‘Over de streep’ van de KRO; daar blijkt telkens weer dat er vaak veel meer achter iemand zit dan je in eerste instantie ziet. Als je ziet dat jouw vriend(in) iemand pest of buitensluit, laat dan weten dat dat niet ok is. Wees niet bang om jouw stem te laten horen. Jouw mening is belangrijk. Onderschat nooit hoeveel invloed jij hebt. Durf op te komen voor mensen die gepest worden op jouw school of in jouw klas. Misschien hoeft dat niet meteen in het openbaar, maar laat ze in ieder geval weten dat je hen ziet. Dit kan ook door een glimlach zijn of door iemand te groeten als niemand anders dat doet. Laat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. Ook al zie je of merk je misschien niet duidelijk dat jouw aandacht en vriendschap iemand iets doet, toch kan het zo zijn. Wie weet kun jij een beetje licht schijnen in het leven van een ander en het verschil maken voor die persoon.

Lees tijdens deze Maand van de School ook de blog over pesten, roddelen en buitensluiten op interteen.nl/blog. Wil je meer weten over pesten, of word je zelf gepest? Blijf er niet mee rondlopen! Kijk op: www.chris.nl en www.pestweb.nl. Wil je weten hoe bekende Nederlanders om zijn gegaan met pesten? Zij zijn er sterker uit ­gekomen. Kijk op: www.gepestmaartrots.nl.


MEER DAN EEN FILM

FEB 2012 #TOSAVEALIFE

Jake heeft het allemaal: vrienden, pupulariteit, een basketbalbeurs en het mooiste meisje van de school als vriendin. Roger heeft niets. Geen vrienden. Geen hoop. Hij wordt continu afgewezen en aan de kant geduwd. Jake en Roger waren beste vrienden toen ze nog klein waren. Maar de politiek van de middelbare school duwde ze snel uit elkaar. Nu past Roger niet meer in het kringetje van Jake, of sowieso niet in het kringetje van wie dan ook. En hij heeft er genoeg van. Hij loopt de school binnen met een geweer in zijn zak en pijn in zijn hart. Hij neemt een tragische stap. Jakes laatste poging kan Roger niet stoppen en een plotselinge tragedie schudt de wereld van Jake door elkaar. Er breekt iets binnenin Jake en hij gaat twijfelen aan alles. Had hij Roger kunnen redden? In een zoektocht naar antwoorden vindt hij zichzelf zoekende naar de volgende Roger en reikt uit naar de buitengeslotenen en buitenstaanders. Maar hij komt er al snel achter dat daardoor alles waarop zijn wereld is gebaseerd wordt bedreigd. Het kan hem zijn vrienden kosten, zijn vriendin, zijn dromen en zelfs zijn reputatie. Is het die prijs waard om het antwoord te vinden op zijn ultieme vraag: ‘Wat wil ik dat mijn leven betekent?’

Movie Night “To Save a Life” Woensdag 6 februari, 19.30 uur Locatie: Groesbeeksedwarsweg 161, Nijmegen (Gratis toegang) www.interteen.nl 11


#VRIENDSCHAP

ECHTE VRIENDEN

School is een goede plek om vriendschappen te sluiten. Er zijn genoeg klasgenoten waar je vrienden mee zou kunnen worden. Toch gaat het niet om hoeveel vrienden je hebt. Je kunt wel 500 vrienden hebben op Facebook, maar hoeveel vrienden heb je nu echt? Uiteindelijk gaat het om ĂŠchte vriendschap. Een echte vriend, dat is iemand die in je gelooft, iemand die je bemoedigt en aanspoort om je dromen na te jagen. Een echte vriend is iemand die er voor je is op moeilijke momenten, die je troost en voor je klaar staat. Maar een echte vriend is ook iemand die je wijst op je fouten en je advies geeft. Mensen zijn sociale wezens. Wij zijn geschapen om met mensen om te gaan, om vrienden te hebben. God heeft ons gemaakt om vriendschappen te hebben. Vriendschap met Hem, maar natuurlijk ook met mensen om je heen. Het is belangrijk om goede vriendschappen te hebben en mensen te hebben met wie je goed kunt opschieten en met wie je kunt praten over de dingen die in je leven spelen.

Het gaat niet om hoeveel vrienden je hebt, maar om de kwaliteiten van je vriendschappen. Jezus had veel mensen in zijn omgeving met wie hij omging. Hij onderwees 70 discipelen, maar de meeste tijd investeerde Hij in de 12 discipelen. Van die 12 waren er 3 met wie Hij echt een hechte relatie had: Petrus, Jakobus en Johannes (Johannes wordt in de Bijbel letterlijk de vriend van God wordt genoemd). Ook Paulus had goede vrienden; op zijn zendingsreizen ging Barnabas, en later Silas, altijd met hem mee. Heb jij zulke vriendschappen? Als je zo’n vriendschap nog niet hebt, ga ervoor bidden en vraag God erom. Het is goed om voor je vriendschappen te bidden en dankbaar te zijn voor de vrienden die je hebt!

X-CHANGE

De Maand van de School is een goed begin, maar er is ook een vervolg. X-Change daagt je uit om het hele jaar door een licht te zijn op jouw school: jouw school is jouw kans! Stel je voor dat jouw school een plek wordt waar niemand meer gepest wordt, niemand zich meer eenzaam voelt en waar steeds meer leerlingen en docenten gaan geloven in Jezus. Geloof je dat dat kan?

Alles is mogelijk voor wie gelooft Marcus 9:23

12

Je bent niet voor niets op jouw school: je draagt een verantwoordelijkheid. Kies er voor om geloof, hoop en liefde zichtbaar te maken: begin een X-Change groep. Misschien ken je helemaal geen andere christenen op je school, weet dan dit: Jij + God = een meerderheid. Kijk voor meer info op interteen.nl/x of mail x@interteen.nl en dan helpen wij je graag verder!


ZEVEN ZEGELS

#7Z

Atalaya en YNS hebben, speciaal voor de Maand van de School, een track geschreven. Hou je oren goed gespitst deze maand, want ‘Ken geen angst’ zal zeker voorbij komen tijdens de ‘Maand van de School’ activiteiten! Zeven Zegels Music is een platenmaatschappij die zich sterk maakt om positieve muziek van Nederlandse bodem uit te geven en te promoten. Het christelijk ­geloof staat centraal bij Zeven Zegels. “We com­bineren 2 passies: Jezus en muziek (in die volgorde)”, aldus Matheus. Waarom willen jullie deel zijn van de Maand van de School? “School is een plek waar je zelf gevormd wordt, dat hebben wij wel gemerkt tot zover. Maar school is ook een plek die jij zelf mag vormen, ook al is het een klein beetje. Jij hebt invloed! Die bewustwording willen we delen door middel van muziek.”

Download de single

‘Ken geen angst’

gratis via interteen.nl/school

13


@MaandvdSchool

facebook.com/MaandvdSchool

INTERTEEN.NL/SCHOOL

Maand van de School special  

Magazine voor Maand van de School 2013.