Page 1

magasinet

2016/2017

NYTT BARNEKONSEPT:

ALLTID

RESERVEBRILLE PÅ KJØPET

Kjell- Ola Kleiven:

RIKTIGE BRILLER

– bygger karakter

DRØMME-

LINSER

Sov deg brillefri!


INNHOLD

W I T H

J A R E D

L E T O

-

E Y E W E A R

S I N C E

Interoptik magasinet 2016/2017

1 9 5 6 Logo med kontur på begge i 0,2 pkt Ansvarlig utgiver Interoptik AS Postboks 77 1301 Sandvika www.interoptik.no Ansvarlig redaktør Kathrine Ayling

5 Leder 7 Tørre øyne er ikke lenger et problem 10 Versace - blikk for detaljer 12 Drømmelinser – gjør drømmer virkelige 14 Nytt barnekonsept: Se bra med SeBra 16 Trendguide; vår/sommer 2017 18 Sporty chic

Redaksjon Kathrine Ayling Christine Backe Staib Hilde Kilstad Marit Eline Grønbæk

20 Helt naturlig

Konseptutvikling, design og produksjon Oktan Oslo

28 Riktige briller bygger karakter

Forsidefoto Christian Bastiansen

Veiledende pris på brilleinnfatninger er oppgitt uten glass. Tilgjengelig utvalg varierer fra butikk til butikk.

25 Briller til de aller fattigste 26 Brilleglass – et hav av muligheter

28

L’homme Rouge

34 Optiker – arbeid i fokus

Designers’ Nest

Bidragsytere, tekst og foto Arne Danielsen Ingrid Bruvik Gunnhild Bjørnsti Bjørn Blegen Christian Bastiansen Sjo og Floyd Laila Myrseth Tryggeset Leverandørene Oktan Oslo

22 Sofistikert stil

16

Vi tar forbehold om trykkfeil.

ØMERKE ILJ T M

52

24 1

Trykksak

6

Interoptik-magasinet er trykket på miljøvennlig papir

14 2

3


AKTUELT

AKTUELT

Silhouette samarbeider med ung designer Gratis reservebrille til barn Barn er barn, derfor får du alltid en reservebrille med på kjøpet når du kjøper briller til barnet ditt hos Interoptik. Reservebrillen gis til alle under 17 år.

Artur Arbesser er en av de unge lovende motedesignerne i Milano. Etter å ha jobbet for Armani i 7 år, satser han nå på sitt eget varemerke. Arthurs Millers livsstil den gang han var gift med Marilyn Monroe, har inspirert den første brillekolleksjonen Arbesser har designet for Silhouette. Målet har vært å fokusere på det eksepsjonelle, samtidig som det skal oppleves som tidløst. Resultatet er blitt en kolleksjon med kontraster i form og farge, med runde og kantete elementer, i både varme og kalde farger.

På forsiden Janka Polliani er blogger og programleder. Bloggen hennes byr på en god miks av mote, skjønnhet, helse og livsstil - alltid med en personlig tvist. Denne høsten viser hun frem sin brillegarderobe fra Interoptik. – Å finne den perfekte brillen handler om å finne den brillen som passer akkurat deg – din ansiktsform, dine farger og din personlige stil. I mylderet av alternativer kan det være vanskelig. I alle Interoptiks butikker tilbys du eksperthjelp av en Brillestylist for å finne brillen og solbrillen som passer best til deg.

Kolleksjonen lanseres i januar 2017.

Nytt fra FLEYE Det danske varemerket FLEYE, er kjent for fokus på lette og allergisikre brillerinnfatninger. Nå lanserer de en ny flott designkolleksjon i lekre farger, hvor innfatningene er håndlaget i kullfiber med et lag med naturlig tre. Kolleksjonen er inspirert av en «skandinavisk look» og fremstår som minimalistisk, med fokus på mange rene linjer.

LEDER

Ditt syn, vårt ansvar Visste du at optikere tilhører førstelinjen innen helsetjenesten? En stor del av våre optikeres tid brukes til kliniske undersøkelser med moderne teknologiske hjelpemidler, samt kontinuerlig faglig kompetanseheving. Dette for å ta best mulig vare på ditt syn og din øyehelse. SeBra – VÅRT KONSEPT FOR BARN Dårlig syn kan svekke læreevnen og hemme barns utfoldelse i lek og aktivitet. Derfor er det viktig å undersøke synet deres jevnlig. Vi har synsundersøkelse tilpasset barna, slik at de skal få en så god opplevelse som mulig. Vårt SeBra-konsept gir i tillegg alle barn under 17 år som kjøper briller, en reservebrille med på kjøpet. SOV DEG TIL BEDRE SYN Interoptik tilbyr nå de innovative drømmelinsene. Bruk drømmelinser om natten. Ta de av om morgenen – og se godt hele dagen uten briller eller linser! Drømmelinser er et godt alternativ for nærsynte barn og unge og aktive personer i alle aldre. I denne utgaven av Interoptik-magasinet kan du lese nyttig og godt fagstoff om øyehelse, flotte kundeopplevelser og få masse inspirasjon i vår spennende trendguide. God lesing! Med vennlig hilsen

Kathrine Ayling, Markedsdirektør i Interoptik

4

5


Titan Minimal Art Mod. Titan Min Titan Minimal Art6059 Mod. Titan Minimal Art Mod. 4535 60

FAKTA OM TØRRE ØYNE Tørre øyne skyldes i hovedsak manglende tåreproduksjon eller økt fordampning av tårevæske. Hver annen kvinne og hver tredje mann over 50 år har tørre øyne. 50 % av alle linsebrukere og mange som sitter foran dataskjerm hver dag lider av det samme. Tårevæsken kan inneholde for mye salt i forhold til det øyet trenger. Saltet kan tørke ut øynene, og tårekjertlene vil kompensere dette med å produsere mer tårevæske. Tørre øyne kan klø på grunn av saltet i tårevæsken. Kløe i øynene behøver derfor ikke å ha sammenheng med allergi. Symptomer på tørre øyne: • Svie og sårhet • Rennende øyne • Brennende følelse • Tretthet • Grusfølelse eller følelse av rusk i øyet • Røde og irriterte øyne • Lysømfintlighet • Synsskarphet som varierer • Tørrhet Behandles i de fleste tilfeller med endring av kosthold, kunstig tårevæske, gele, varmebehandling med «eye bag», massasje av øyelokk eller plugger i dreneringspunkt. Interoptik er den eneste kjeden som tilbyr tørre øyne konsultasjon.

Tørre øyne er ikke lenger et problem Nye undersøkelser avdekker årsakene Hans Kleveland, 70 år, er i dag en lykkelig mann. Han kan kjøre bil, lese og se lenge på TV uten problemer. Slik var ikke situasjonen hans for noen år siden. I 2014 hadde han så mye svie at han måtte lindre øynene med kalde kluter.

6

BECAUSE YOU ARE UNIQUE BECAUSE BECAUSE YOU YOU ARE ARE UNIQUE UNIQUE www.silhouette.com

TEKST OG FOTO GUNNHILD BJØRNSTI

7


Interoptik Mysen er en lys og hyggelig forretning sentralt beliggende i Storgaten.

– Vi er dyktige på faget og langt fremme her. Jeg har utdannet meg på Høyskolen i Kongsberg og hos Interoptik som har egne kurs. Vi har øyeleger, optikere og forskere som underviser oss.

Hun råder alle som har ubehag til å ta en undersøkelse så tidlig som mulig så ikke ubehaget fører til skader, som sår på øynene, arr og at talgkjertlene hardner.

Sanna har Master i optometri og synsvitenskap, med fordypning i allmenn optometri. I Masterprogrammet får man kontaktlinsekompetanse og tørre øyne kurs med europeisk diplom.

– Vi har talgkjertler rundt øynene. Blir de tette så oljen ikke kommer ut, kan de dø og da blir tilstanden verre.

– Jeg skrev masterprosjekt om øyeallergi og var ferdig i juni i år, forteller hun. Som spesialist, hva kan du fortelle om årsaken til tørre øyne? Årsaker kan være økende fordampning av tårer, liten tåreproduksjon, miljø og medikamenter. Risikofaktorer er bl.a. alder, kjønn og antihistaminer.

J

eg har vært yrkessjåfør og er vant til å sitte i timevis bak rattet. For noen år siden klarte jeg ikke å kjøre bil fra Moss til Hamar, det ble for anstrengende. Jeg kunne heller ikke se TV eller lese lenge av gangen. Det kjentes ut som jeg hadde sand i øynene. Jeg gikk til en øyelege som sa at jeg hadde tørre øyne, og han ga meg dråper. De hjalp i begynnelsen, men så ble tilstanden bare verre, forteller Hans. Hans bor i Mysen og oppsøkte Interoptik Moen for å få hjelp. Der møtte han optiker Msc Sanna Ekeroth som tok han inn til synsundersøkelse. Det ble et vendepunkt for Hans’ øyehelse. – Jeg er et nytt menneske, og kan kjøre bil og besøke hjembyen min Molde uten problemer, sier Hans og smiler bredt, solbrun og i godt humør. Han og kona er pensjonister og lever halve året i Norge og resten av tiden på Gran Canaria. Klimaet der passer ham perfekt, og med godt syn er livet virkelig bra. 8

– Jeg startet med en synsundersøkelse på Hans i 2014 og avdekket symptom på tørre øye. Han fikk deretter en tørre øyne konsultasjon, med spørreskjema som han fylte ut og klinisk test for å diagnostisere. Det er ulike grunner til tørre øyne, og så snart vi hadde funnet årsaken satte vi opp en behandlingsplan, forklarer Sanna. Hans har fått behandling i form av øyelokkshygiene, komfortdråper og salve om natten. Det fungerte godt.

Jeg merket faktisk forskjell allerede første dagen. Den gode effekten kom raskt, forteller Hans.

– Jeg merket faktisk forskjell allerede første dagen. Den gode effekten kom raskt, forteller Hans. Salven og renseskummet som Hans bruker nå, skal han benytte hele tiden. Behandlingen er ikke bare en kur, men skal brukes daglig. – Det å gå med tørre øyne gir ubehagsfølelse, og mange går på apoteket og kjøper dråper. For å sjekke hva som er grunnen til tørrhet, trengs en egen undersøkelse. Hans var en av de første som fikk denne type behandling hos Interoptik Moen. Selv om mange sliter med tørre øyne, er det først de siste årene at behandlinger tilbys. Her er Interoptik en pionér. Tidligere har ikke øyeleger eller optikere hatt fokus med tematikken, men forskningen og fokuset har økt de siste årene og Interoptik har vært ledende på området. – Nå har vi reklame på radio og annonserer i magasiner, og mange tar kontakt for konsultasjon for tørre øyne. Det er positivt å kunne hjelpe mange, sier Sanna.

Hva avdekker en TearLab undersøkelse? – TearLab måler osmolariteten (saltinnholdet) i tårefilmen. Osmolaritet er det mest presise diagnostiske verktøy for tørre øyne. Her måles stoffmengden av løse molekyler og ioner i tårefilmen. Resultatet av målingene er med på å bestemme hvilken behandling som er best egnet.

Hun forteller at rennende øyne også kan være utslag av tørre øyne. Noen tror kanskje de er allergiske og kjøper feil dråper. – Interoptik er den eneste kjeden som tilbyr tørre øyne konsultasjon. Mange er ikke klar over dette. Konsultasjonen tar bare 45 minutter, er smertefri og man får resultatet med en gang. Hos oss er det ikke lang ventetid for å få time, avslutter Sanna Ekeroth. – Det er utrolig god service hos Interoptik Moen, jeg kommer fortsatt innom for etterbehandling. De ansatte her er med på å ufarliggjøre tilstanden. Jeg har fått et nytt liv etter behandlingen, avrunder Hans Kleveland.

TearLab

– måling av tårevæske TearLab Osmolaritets-system er det første objektive og kvantitative måleinstrument for å diagnostisere og behandle tørre øyne. Friske øyne har lav og stabil osmolaritet (saltinnhold) som er identisk med blodets osmolaritet. Personer med symptomer på tørre øyne tror ofte at det er forårsaket av eksterne irriterende stoffer eller at det er noe man må leve med. Tørrheten oppstår bl. a når øynene dine ikke produserer nok tårer eller produserer tårer av dårlig kvalitet. Dette kan ha flere årsaker, for eksempel aldring, hormonendringer hos kvinner, bivirkninger fra sykdommer eller medisiner. Derfor er det viktig at du får tårene analysert av din optiker. Optikeren tar en prøve av tårer fra hvert øye og bruker TearLab til måling av osmolariteten, dvs. saltinnholdet i tårene. Dersom denne er høyre enn en gitt grense eller om forskjellen mellom øynene er stor, kan det indikere at du har tørre øyne. Basert på resultatet av disse målingene, bestemmer vi hvilken behandling som er mest riktig og best for deg. Når du kommer på etterundersøkelsen tar vi nye målinger for å se at behandlingen har fungert eller om noe må endres.

Hans Kleveland får undersøkt øynene hos optiker Msc Sanna Ekeroth. 9


REDAKSJONELL ANNONSE

VER SACE - blikk for detaljer

Glamour, eleganse og stilsikre kolleksjoner. Motehuset Versace leder an i klesveien og på brillefronten. TEKST GUNNHILD BJØRNSTI FOTO INTEROPTIK

G

ianni Versace grunnla motehuset sammen med sin bror Santo i 1978. Gianni ble aldri lei av å gjenta: «Versace er en livsstil, og det er et valg som omfatter alt.» Selv var han en feinschmecker og hentet inspirasjon fra teater, dans, musikk og fotografi. Kunst og kultur var utømmelige kilder for denne italienske moteskaperen. En annen viktig inspirasjonskilde var middelhavskulturen som ble reflektert i sterke farger, mønstre og i valget av hodet til Medusa som logo. Medusa er en kvinne fra den greske mytologien. Navnet betyr hersker eller dronning. Symbolikken er velvalgt, for det er nettopp som en stilsikker dronning Versace vil at du skal føle deg som når du kler deg opp i Versace-designede klær med riktige briller på nesen. I dag ledes huset av Donatella Versace som overtok som hoveddesigner etter broren Giannis død i 1997. Hun blir regnet som en av verdens mest inn-

flytelsesrike designere, spesielt når det gjelder å kle opp kjendiser som er vår tids stilikoner. I tillegg til å være glamorøs, er Versace-stilen ladet med energi og livsglede. Donatella har tonet ned den barokke «more is more»-stilen som Gianni Versace gjorde berømt, til fordel for en mykere og mer raffinert stil. Versace har utviklet seg til et veletablert livsstilsimperium, som setter Medusalogoen sin på alt fra vesker, porselen, badeutstyr, parfyme, møbler, fly- og hotellinnredning til brilledesign. Målet er at du skal oppleve den ultimate luksusfølelsen. BRILLEDESIGN FRA VERSACE Briller er det nye tilbehøret. Ved å variere briller, skifter du raskt stil og uttrykk. Versace brilledesign finnes både som solbriller og lesebriller, i maskuline og kvinnelige utgaver. Et par Versace briller passer deg som verdsetter kvalitet i alle ledd. Motehuset Versace er kjent

for sin glamorøse stil, men kanskje ikke like kjent er deres ustoppelige søken etter unike detaljer og spesielle materialer. Av høstens brillekolleksjon, byr Metal Mesh, Special Project Collection på en spennende, moderne design med stenger i metall. Uttrykket viser retro- og rockeinspirerte modeller og den ikoniske Medusa logoen. Spesielle detaljer kan være skimrende effekter og materialer med relieff, kontraster mellom gull og sort. Brilleglassene er i store, avrundede geometriske former som myke rektangler, kvadrater og ”oversized” rund design. For å hedre Gianni Versace, finnes kolleksjon Medusa 96 med briller i Vintage stil. Det er en trend som vil slå an for alle som elsker mote og glamour. Disse brillene med elegante, stilsikre rammer og «cat eye» glass er en investering i Versaces univers. Med Medusa logo på rammene har du et par ikoniske briller. Kolleksjonen finnes også for menn.

Versace brillekolleksjon med stilsikker design

10

11


Hos Interoptik Anders Løchen Fogth i Hønefoss tilbys drømmelinser.

Drømmelinsene virker så godt at jeg noen ganger glemmer å bruke dem i helgene, forteller Celina Bergsrud.

Optiker Heidi Berentzen anbefaler drømmelinser til håndballkeeper Celina Bergsrud.

Drømmelinser – gjør drømmer virkelige

«Jeg tok alt fra streken, men slapp inn langskuddene, noe som er helt bakvendt.» Elleveårige Celina Bergsrud fra Hønefoss ville gjerne bli en topp håndballkeeper, men nærsyntheten ødela. Briller og vanlige linser fungerte dårlig. Det var da optikerne hos Interoptik Anders Løchen Fogth lanserte sin nye, geniale løsning: Drømmelinser. Nå er Celina klar som burvokter igjen, mer klarsynt og reaksjonssterk enn noensinne. TEKST ARNE DANIELSEN FOTO SJO OG FLOYD

12

D

a håndballjentene spilte på TV i vinter, måtte jeg gå nærmere for å se tallene med stillingen oppe i hjørnet. Jeg tenkte at alle hadde det sånn, men så var det bare meg, forteller Celina Bergsrud. Far Trygve fikk mistanke om at noe var galt med synet hennes. Han hadde selv korrigert nærsynthet med laser, og visste at familien var genetisk disponert. Time ble bestilt for datteren hos Interoptik Anders Løchen Fogth i Hønefoss sentrum. Celina fikk briller, men disse var dårlig egnet på håndballbanen. Vanlige linser funket heller ikke optimalt. «HEMMELIG VÅPEN» Det var da optikerne Heidi Berentzen og Mina Wahl Rugland kom opp med sitt nye «hemmelige våpen»: Drømmelinser! Drømmelinsene brukes bare om natta. Mens Celina sover, arbeider drømmelinsene utrettelig med å flate ut hornhinnene, det er kun snakk om mikromillimeter, likevel tilstrekkelig til å motvirke nærsyntheten. Virkningen varer hele neste dag og vel så det. På denne måten er Celina helt uavhengig av briller eller linser i våken tilstand. Interoptik er den eneste landsdekkende optikerkjeden som tilbyr drømmelinser. – Teknologien har vært kjent fra USA i 20-30 år, men linsene har vært altfor dyre i produksjon til at de har kunnet tilbys kommersielt. De må nemlig spesiallages til hver enkelt person og hvert enkelt øye. Det nye er at nå

produserer et dansk firma drømmelinsene for oss i Nederland til en overkommelig pris, forklarer optikerne. FOR AKTIVE MENNESKER – Drømmelinser er veldig bra for aktive barn, og gjør at du problemfritt kan drive med ulike aktiviteter som svømming, håndball og fotball. Linsene bremser også nærsynthet hos barn, noe som igjen forebygger sykdommer på netthinnen. At Celina Bergsrud hadde nærsynthet i familien utgjorde en viktig grunn for å anbefale drømmelinsene, presiserer optiker Mina Wahl Rugland. – Også yrker som bakere eller mekanikere vil ha nytte av drømmelinsene. De egner seg i det hele tatt for aktive folk som vil unngå briller eller linser. REALISERE DRØMMEN – Nå har jeg brukt drømmelinsene i snart tre måneder. De virker så godt at jeg noen ganger glemmer å bruke dem i helgene. Først etter et par dager merker jeg at jeg begynner å se dårligere igjen, da svir det i øynene når jeg ser på TV, forteller Celina. – Nå har det vært sommerferie, så jeg har ikke fått testet dem i håndballmålet ennå. Det blir spennende, smiler den aktive ungjenta. Takket være drømmelinsene fra Interoptik kan hun fortsette i retning av å realisere drømmen om å bli den nye Katrine Lunde eller Kari Aalvik Grimsbø. For å finne din nærmeste butikk som tilbyr drømmelinser, gå inn på interoptik.no

Jeg tok alt fra streken, men slapp inn langskuddene, noe som er helt bakvendt.

FAKTA OM DRØMMELINSER • Former hornhinnen mens du sover, slik at du dagen etter kan se klart uten å bruke briller eller linser • Har en effekt som virker i minimum 16 timer • Brukes hver natt for å opprett holde effekten • Sørger for full synskorreksjon etter 3-12 dager, avhengig av styrke og alder • Korrigerer nærsynthet opp til -5,5 • Korrigerer skjeve hornhinner opp til -2,5 • Kan bremse utviklingen av nærsynthet med inntil 50 prosent • Tilpasses av spesialist • Er et alternativ til laser operasjon • Er uten bivirkninger

13


a r b e S med SeBra

TEKST ARNE DANIELSEN FOTO INTEROPTIK ILLUSTRASJON LAILA MYRSETH TRYGGESET

Interoptiks SeBra-konsept gir alle barn under sytten år en reservebrille med på kjøpet når de kjøper briller.

N

ærsynthet går ofte i arv. I dag er en tredjedel av befolkningen nærsynte, og andelen øker. Barn som sitter mye foran dataskjermer eller driver med andre ting innendørs og på nært hold, har opptil tre ganger så høy risiko for å bli nærsynte.

Så blir de undersøkt for hvordan de ser på avstand og nært hold, samt dybdesyn, samsyn og fargesyn. Tegneserier og barnevennlig lesestoff er tilgjengelig slik at optikerne ser hvordan de leser.

Den eneste obligatoriske synstesten for norske barn i dag finner sted på fireårskontrollen. Interoptik anbefaler synsundersøkelse av alle barn i forbindelse med skolestart og har derfor laget synsundersøkelse spesielt tilpasset barn.

Interoptik har lansert sitt nye konsept for barn - SeBra. Sebraen gir milde gaver, blant annet en reservebrille på kjøpet, og er grei å snakke med. 14

BARNEVENNLIG UNDERSØKELSE De fleste barn trenger å varmes opp litt. Optikeren setter derfor av god tid for å gjøre seg til venns med barna og forsikre dem om at synsundersøkelsen slett ikke gjør vondt, men tvert om kan være morsom.

Et optomap-scan tar bilde av innsiden av øyet for å sikre at alt er i orden. Bildene lagres slik at utviklingen og eventuelle forandringer kan registreres senere. Barn bør følges opp hvert år, anbefaler Interoptik.

Barna blir spurt om de ser godt på alle avstander, om de har hodepine eller er slitne i øynene, om de liker å lese eller spille på Ipad. Det er barna selv som svarer, ikke foreldrene. Ofte forteller de mye som de ikke har fortalt foreldrene, fordi ingen har spurt.

RESERVEBRILLE PÅ KJØPET Dårlig syn kan være hovedårsaken til nedsatt lese- og læringsevne hos barn. Har barnet nedsatt syn, vil det anstrenge øynene for å følge med. Godt og uanstrengt syn gjør det lettere å konsentrere seg.

Mange barn opplever såkalt «nærpunktstress», som kan motvirkes for eksempel med avlastningsbriller. Briller skal ikke være en hemsko som begrenser utfoldelsen, men tvert om bidra til mer lek og moro. Barn er barn, og når du kjøper briller får alle under sytten år en reservebrille med på kjøpet. TILVENNINGSGARANTI En tilvenningsgaranti sikrer justering av innfatning og glass i inntil seks måneder fra kjøpsdato. I tillegg dekker en servicegaranti 80 prosent av kostnadene om hovedbrillen skades eller ødelegges i løpet av det første året. Ved hjelp av Interoptiks barnekonsept er det dermed klart for å være en «tøff og hyperfarlig brilleslange», akkurat som Knutsen & Ludvigsen konkluderer med i sin gøyale Brilleslangesang fra albumet «Juba Juba». 15


TRENDguide; VÅR/SOMMER 2017

Motebransjen står ved et paradigmeskifte. Vi ser catwalkvisninger der plaggene blir gjort tilgengelige for salg umiddelbart etterpå og at sesonger flyter over i hverandre. Men selv om trender og sesonger glir over i hverandre, er det noen tendenser som er sterkere enn andre. Vi har gjort en kort oppsummering over hva vi tenker kommer til å bli de mest toneangivende tendensene våren og sommeren 2017.

Helene Westbye

Gina Tricot

Ecco

Jotex

Gina Tricot

Intrikat, feminin og med etniske referanser. Neste sommers sofistikerte trend er en oppvisning i alt som er jordnært og eterisk på samme tid. Mettede farger i luksuriøse materialer slik som velur blir å se i trendbildet. Snittene er feminine og urbane på samme tid.

Baum und Pferdgarten

Vi lar oss inspirere av naturen og dens evige kilde til lekne fargekombinasjoner og mønster. Positive og friske farger gjør at naturtrenden overlapper sesonger så vel som generasjoner. Snitt, form og farge har tydelige referanser til yttertøy og har et urbant preg over seg.

Designers’ Nest

Teknologi og digitalisering gir oss nye muligheter når det kommer til utvikling og design av tekstiler. Vi ser en trend der sporty og funksjonelle klær er dominerende i motebildet. Med store fargeflater og kontrastfylte elementer er den sporty looken både avslappet, chic og smart. Tenkende tekstiler og spennende digitalskapte mønster danner grunnlag for trenden.

SOFISTIKERT

Dyrberg Kern

HELT NATURLIG

L’homme Rouge

SPORTY CHIC

Alain Mikli

Tekst: Ingrid Bruvik Foto: Leverandørene / Copenhagen Fashion Week / Fashion Week Stockholm / Oslo Runway / Bjørn Blegen

Bianco

Ganni

DNA

By Malina

Castor Pollux

Freya Dalsjø

Morris

Ellos

Moods Of Norway

Match

Ray-Ban

Saint Tropez

Bjørn Borg

Versace

Jotex

Ellos

16

FWSS

Jotex

Bik Bok

Whyred Man

Ida Sjöstedt

Ecco

Jotex

17


SPORTY CHIC

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

En trend som er kommet for å bli er den sporty looken fusjonert med det luksuriøse og skreddersydde. Teknologiske stoffer blir brukt i hverdagsplagg og gjør dem funksjonelle, smarte og behagelige. Snittet er minimalistisk, mens paletten er leken, fargerik og/eller mønstrete. Tekst: Ingrid Bruvik Foto: Leverandørene / Copenhagen Fashion Week / Fashion Week Stockholm / Oslo Runway / Bjørn Blegen 1 3

5

2 4

6

8 7

9

10

1 Ellen Pedersen | 2 By Malene Birger | 3 Samsøe Samsøe | 4 2nDay | 5 Casall | 6 Varsity Peach | 7 Ilse Jacobsen Hornbæk 8 Bik Bok | 9 Ganni | 10 Ellos

1 Tom Ford: 3.400 | 2 Paul & Joe: 2.637 | 3 Marc Jacobs: 2.325 | 4 Hugo Boss: 1.670 | 5 Thomsen: 1.895 | 6 Emporio Armani: 2.008 | Nine: 2.995 8 Ray-Ban: 2.356 | 9 Nine: 2.995 | 10 Emporio Armani: 1.741 | 11 Rodenstock: 1.650 | 12 Götti: 3.095 | 13 Oakley: 2.787 | 14 Michel Kors: 1.856 15 Prada: 3.615 | 16 Götti: 3.795 | 17 5th Avenue: 1.495 | 18 Silhouette: 3.595 Veiledende pris på innfatninger er oppgitt uten glass.

18

19


HELT NATURLIG

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Designere lar seg inspirere av naturens vakre fargespill – intrikate mønster og striper er noe av det vi kommer til å se til sommeren. Resultatet er en ny måte å være nær naturen på. Positive og friske farger i kombinasjon med en stram silhuett gir en sofistikert vri på den typiske aktive utendørsstilen. Tekst: Ingrid Bruvik Foto: Leverandørene / Copenhagen Fashion Week / Fashion Week Stockholm / Oslo Runway / Bjørn Blegen 1

4 2

3

6

5

7

8

9

1 Stasia | 2 Future of Fashion | 3 Ganni | 4 Syster P | 5 Bik Bok | 6 Ganni 7 Ellos | 8 Zalando Iconics

1 Marc Jacobs: 1.725 | 2 Hugo Boss: 2.975 | 3 Dior: 3.155 | 4 Emporio Armani: 1.473 | 5 Silhouette: 3.595 | 6 Starck: 5.095 | 7 Fleye: 4.275 8 Hugo Boss: 2.740 | 9 Kilsgaard: 3.595 | 10 Prada: 2.544 | 11 Nine: 2.995 | 12 Rodenstock: 2.850 | 13 Giorgio Armani: 3.080 | 14 Prada: 2.812 15 Heritage: 1.895 | 16 Ray-Ban: 1.961 | 17 Etnia Barcelona: 2.997 | 18 Silhouette: 3.595 Veiledende pris på innfatninger er oppgitt uten glass.

20

21


SOFISTIKERT STIL

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Detaljrike plagg i mettede farger gir en feminin stil som oser klasse og eleganse. Til neste sommer ser vi at de dype lillatonene kombineres med varme jordtoner i en stil som best kan beskrives som dekadent og sofistikert. Silhuetten på plaggene er utpreget kvinnelige med blonder, volanger og velur som gjennomgangstema. Tekst: Ingrid Bruvik Foto: Leverandørene / Copenhagen Fashion Week / Fashion Week Stockholm / Oslo Runway / Bjørn Blegen 1 3

2

4

5

6

7

8 9

1 Moods of Norway | 2 Designers’ Nest | 3 Gina Tricot | 4 FWSS | 5 Dyrberg Kern | 6 By Malene Birger | 7 ALDO | 8 Jotex | 9 Dyrberg Kern

1 5th Avenue: 1.495 | 2 Dior: 3.930 | 3 Marc Jacobs: 2.500 | 4 Fleye: 3.625 | 5 Etnia Barcelona: 2.997 | 6 Fleye: 3.375 7 KIlsgaard: 4.995 8 Giorgio Armani: 2.711 | 9 Kilsgaard: 3.395 | 10 Marc Jacobs: 2.325 | 11 Marc Jacobs: 1.725 | 12 Fleye: 3.950 | 13 Michael Kors: 2.187 14 Paul & Joe: 2.890 | 15 Prada: 3.080 | 16 Ray-Ban: 1.961 | 17 Ray-Ban: 1.961 | 18 Saint Laurent: 3.755 Veiledende pris på innfatninger er oppgitt uten glass.

22

23


TAKLER KONTAKTLINSEN DIN

en krevende hverdag? PRØVE NYE ACUVUE OASYS® 1-Day!

Endagslinsen for eksepsjonell komfort, synsskarphet og bruk¹. Perfekt for en krevende hverdag².

Bestill time hos din Interoptik nå! www.interoptik.no/bestill-time

Briller til verdens aller fattigste «For meg som optiker er dette en fin måte å hjelpe folk der de trenger meg og bruke utdannelsen min effektivt», sier Cecilie Schønfeldt, som i oktober var i Kambodsja i regi av hjelpeprogrammet Vision For All Norge. TEKST ARNE DANIELSEN FOTO VISION FOR ALL / INTEROPTIK

NYHET 1-dags

*Alle ACUVUE® kontaktlinser har UV-blokkering av klasse 1 eller klasse 2 som bidrar til å beskytte mot at skadelige UV-stråler kommer inn i hornhinnen og inn i øyet. UV-absorberende kontaktlinser er IKKE en erstatning for beskyttende UV-absorberende øyebeskyttelse, for eksempel UV-absorberende beskyttelsesbriller eller solbriller, fordi de ikke dekker hele øyet og det omkringliggende området. Du bør fortsette å bruke UV-absorberende øyebeskyttelse som anbefalt av din optiker. 1. JJVCC data on file 2016. 1-ukes randomisert, skjult crossover dispense evaluering (n = 119) myke KL brukere i USA. 2. JJVCC data on file 2015, 1-ukes DB studie, n=119 myke KL brukere, 78.2% opplevde sjelden/aldri tretthet i øynene.

24

ACUVUE®, ACUVUE OASYS® 1-Day med HydraLuxeTM, THE LENS THAT CHANGES EverythingTM er varemerker som tilhører Johnson & Johnson Services Inc. © Janssen-Cilag AS 2016. VI979NO

Hjelpearbeiderne hadde med seg seks kofferter, hver på 30 kg, alle fullstappet med innsamlede brukte briller. Målet for reisen var Siem Reap og det flytende legekontoret til hjelpeorganisasjonen på den enorme innsjøen Tonlé Sap.

– Å se er noe de fleste av oss tar som en selvfølge. Da er det ekstra meningsfullt å oppleve reaksjonene fra folk som får igjen synet etter nesten å ha vært blinde, sier Schønfeldt, som med glede bruker ferien sin til reisen.

– Her bor og lever folk på og av innsjøen. De er svært fattige, eier ikke annet enn hva de står og går i og har store helseproblemer, forteller Schønfeldt, som til daglig er butikksjef hos Interoptik Moen i Mysen.

Har du briller du ikke bruker lenger? Lever de til din butikk, så kan de få et nytt liv gjennom Vision For All.

For tre år siden var hun på et liknende oppdrag i Ecuador, og i fjor for første gang i Kambodsja, der hun foretok synsundersøkelser og delte ut briller.

– Å se er noe de fleste av oss tar som en selvfølge.

25


TEKST: GUNNHILD BJØRNSTI FOTO: GUNNHILD BJØRNSTI OG INTEROPTIK

ENKLERE Å VELGE RIKTIGE BRILLEGLASS Optiker Marius Ottestad i den nye Interoptik forretningen på Hamar.

BRILLEGL ASS – et hav av muligheter

Hva driver du med til daglig? –Jobb er en ting, men hva med fritiden? Jeg må se helheten og hva hver person bruker øynene sine til, forklarer Marius Ottestad, optiker i 5. generasjon.

O

ptiker Marius Ottestad er glassekspert. Han rådgir kundene om hvilke brilleglass som passer hver og en. Derfor tar han seg tid til å høre om livsstil og praktiske behov. – Etter synsundersøkelse skal kunden velge briller. Det viktigste er å ha et brilleglass som matcher styrken. Det finnes fire nivåer av tykkelse, jo mer et glass bryter lys jo tynnere er det. Det betyr at jo høyere styrke man trenger, jo tynnere glass bør man velge. Det har med kundens utseende å gjøre. Optiker Marius Ottestad og den dyktige optikerkollegaen Solveig gir god service til kundene.

OVERFLATEBEHANDLING OG RIPEBESKYTTELSE – Moderne brilleglass kan ha ulike belegg som beskytter mot riper, UVstråler og gjenskinn, såkalt antirefleks. Hvis man ikke har brilleglass med antirefleks ser ikke andre øynene dine når solen skinner. Moderne solbriller har også antirefleks på baksiden av glassene

Moderne brilleglass beskytter mot riper og UV-stråler, har antirefleks og antistatisk overflate. som gir beskyttelse når solen treffer øynene fra siden eller bakfra. Mange kunder har blitt bevisst på dette og vil passe på at solen ikke skal reflektere inn i øynene. Optiker Ottestad forteller at det ligger mye vitenskap bak brilleglass. Antistatiske glass som ikke tiltrekker seg

26

støv og blir lettere å pusse og holde rene, er forholdsvis nytt mens 100 % UV-filter og Blå-filter er det aller nyeste. – Jeg viser gjerne de ulike funksjonene på dataskjermen. Når kunden får hjelp til å velge den rette glasstypen, blir brukervennligheten i hverdagen og totalopplevelsen optimal. Marius tar kundene med til et langt speil hvor han foretar målinger i ulike vinklinger med 3D video. – Da har kunden en skreddersydd opplevelse, spesielt med progressive glass. Progressive brilleglass må alltid spesiallages til hver enkelt. LESEBRILLER OG DATABRILLER I vår tid sitter mange foran skjerm, og Marius anbefaler databriller til alle som sitter mer enn 4 timer foran PC’en daglig. Glassene tilpasses i forhold til avstand. – Etter at vi har funnet styrken snakker jeg med kundene om hva de jobber med og hva slags livsstil de har, så vi kan avgjøre om de trenger en eller flere

briller. Vanlige varianter er lesebriller og databriller. Progressive briller dekker praktisk talt alle behov. Han forteller at all forskningen på brilleglass kommer kundene til gode i form av bedre synsopplevelse og at øynene kan slappe mer av.

BLÅTT LYS Mobil, Ipad og PC-skjermer har høy eksponering av kunstig blått lys som kan gi ubehag og tretthet i øynene, samtidig som det påvirker søvnhormonet melatonin og kan føre til søvnproblemer.

INDIVIDUELLE BEHOV – Fysisk aktivitet kan bety noe for valg av brilleglass. De beste progressive glassene defineres ut fra hva man gjør til daglig. Form og design tilpasses de progressive feltene når man beveger seg mye, til forskjell fra om man sitter mer i ro, ser mye på data og mobil, eller ofte kjører bil.

– De aller nyeste brilleglassene filtrerer bort noe av det blå lyset. De finnes både som énstyrke og progressive glass, gjerne de aller beste glassene. Leser man mobil eller PC før man legger seg er det smart med slike glass.

Mange ser mye på mobiltelefon og det stiller krav i forhold til synet. Mobilen viser mindre skrift, og man holder telefonen nærmere øynene og de anstrenger seg. Progressive glass får øynene til en aktiv mobilbruker til å hvile. For unge mennesker som ikke har kommet i en alder hvor de trenger progressive briller, velger vi et glass som gir godt syn på avstand og er avslappende under lesing.

MODERNE MATERIALER Det aller meste av brilleglass er av plast, selv om de kalles glass. – Over 90 % er av plast og at de er lette, er en stor fordel. Jeg er opptatt av lette og komfortable briller for kundene. Mineralglass er tyngre og kan knuse. De som velger mineralglass har gjerne en uvøren livsstil og trenger glass som ikke riper. Det er utrolige muligheter for brillebrukere i dag. De kan få tilpasset briller nøyaktig til sine behov og de kjennes behagelige på nesen. Marius Ottestad er optiker i 5. generasjon på farssiden og 3. generasjon på

Glassveggen viser på en informativ og lettfattelig måte de fleste mulige effekter og overflatebehandlinger, og hva de forskjellige variantene vil kunne tilføre brilleglassene. Sammen med vår ekspertise og håndfaste glassprøver, ønsker vi å gjøre det enkelt for deg å velge riktige glass.

GLASSENES KVALITETSKRAV 5 faktorer for kvalitet og komfort ■ Synsfeil ■ Materiale ■ Styrke ■ Overflatebehandling ■ Individuelle behov

morssiden. Jeg hadde ikke noe valg – jeg måtte bli optiker, avslutter en smilende Marius Ottestad. 27


Til fest og ut på byen, tar Kjell-Ola på seg brillene fra Marc Jacobs han føler seg ekstra stilfull med. Marc 58.

RIKTIGE BRILLER bygger karakter

– Jeg kommer daglig i nye situasjoner og må omstille meg i klesveien. Jeg skifter ofte fra dress til fritidsplagg og treningstøy, og jeg har lært meg å bytte briller samtidig, sier Kjell-Ola Kleiven. TEKST GUNNHILD BJØRNSTI FOTO CHRISTIAN BASTIANSEN

K

jell-Ola Kleiven er forretningsmann, risikoanalytiker, blogger og foredragsholder. Han har en hektisk livsstil og trener daglig for å holde seg i god fysisk form. Med andre ord skifter han stil flere ganger i løpet av dagen. – Jeg starter dagen med å drikke kaffe og lese aviser. Da har jeg et avslappet forhold til hva jeg har på meg og bruker da disse brillene fra Carrera, forklarer Kjell-Ola og viser frem en brillemodell med brunlig innfatning.

Interoptiks Brillestylist har plukket ut de rette brillene til meg, og jeg er virkelig fornøyd.

Som profesjonell analytiker tar han på seg dress og slips som jobbantrekk, og velger briller som skal passe businessstilen. Det danske merket Fleye gir det rette uttrykket. Han innrømmer at de brillene liker han ekstra godt. – Interoptiks Brillestylist har plukket ut de rette brillene til meg, og jeg er virkelig fornøyd. Jeg har lært underveis at det å tilpasse korrekt design ut fra ansiktsform er en vitenskap. Kjell-Ola skifter briller flere ganger om dagen og er fornøyd med komplimentene han får for brillene sine.

28

– «Du kler alt» får jeg ofte høre, men sannheten er at brillene er utvalgt av en dyktig Brillestylist. Jeg hadde ikke klart å velge ut min «brillegarderobe» på egen hånd, innrømmer han. Som blogger er han bevisst på stil, selv om han skriver mye om politikk, samfunn og alvorlige tema. Kleiven forteller at han ser bedre med briller og har brilleglass med henholdsvis minus 1 og minus 0,75. – Mange kvier seg til å ta synsundersøkelser og begynne med briller. Men det er jo så mange morsomme briller, – det å skifte stil er som å spille teater. Kjell-Ola har oppdaget at det å bevisst velge klær og briller er som å forberede seg til dagens ulike roller. – Riktige briller og antrekk er med på å forsterke budskapet mitt, spesielt når jeg holder foredrag og er på TV. For meg er det helt naturlig at jeg ikke bruker jobbdressen på helsestudio, derfor er det like naturlig å skifte briller som å skifte klær.

Når Kjell-Ola tar på jobbdressen, velger han de profesjonelle brillene. Fleye DIMA

29


AKTUELT Brillene til morgenkaffen viser Kjell-Ola i et avslappet modus. Carrera CA6636

BRILLESTYLISTENS RÅD Angelika Wache Otten fra Interoptik har valgt ut brillegarderoben til Kjell-Ola Kleiven, basert på hans ansiktsform, farger og bruksområder. – Kjell-Ola uttrykker seg forskjellig i ulike settinger og er en spennende personlighet å jobbe med.

– For å finne din personlige stil, er det viktig å ikke overdrive. Tenk enkelt. Jeg har lært så mange tips av de dyktige brillestylistene hos Interoptik, det er bare å benytte seg av deres ekspertise. De færreste vet hva de kler, og hvilken ansiktsform de har. Derfor er profesjonelle råd viktige.

Kleiven er åpen og nysgjerrig, og liker å appellere til voksne menn. – Det er faktisk lett å være mann! Hvis man bare bryr seg litt om utseendet sitt så får man faktisk komplimenter og hyggelige tilbakemeldinger, avslutter Kjell-Ola Kleiven.

Kjell-Ola innrømmer at han var ubekvem første gangen han møtte en brillestylist, likevel var han villig til å prøve. Hans tidligere briller satt feil og gnagde bak ørene. Underveis har han funnet frem til sin personlige smak som går på classy design, basic stil og god passform både når det gjelder klær og briller. – Hvis du har tørkle i brystlommen, trenger du ikke slips. Har du rutete skjorte, unngå rutete slips. Ikke gjør for mye, ikke prøv for hardt. Tenk som ikonene James Dean, Humphrey Bogart og Frank Sinatra. De gamle gutta hadde klasse. I vår tid synes jeg Tom Ford er så elegant. Han har en stil som ser så enkel ut, og den bare funker. 30

Angelika startet med å ta ham med til speilet og forklare hans ansiktstrekk. – Vi så på ytterpunktene hvor Kjell-Ola har rette linjer fra panne til kinnben og kjeve. Han har kraftig kjeveparti og trenger briller med høyt stangfeste, det virker smalnende. Innfatningen kan gjerne være kantet, det får frem det maskuline. Men Kjell-Ola kan også kle rundere brillefasong, så lenge stangfestet sitter høyt. Hans fritidsbrille fra Carrera i brun acetat, har rund form. Fleye brillen med mer markant form og høyt stangfeste, er helt perfekt til ansiktet hans.

Danske nine eyewear har vunnet internasjonal designpris Good Design Award deles hvert år ut av Japan Institute for Design Promotion, og i år var en av vinnerne danske NINE EYEWEAR. Brillemodellen 3rd 2433, var en av godt over 30 000 andre produkter som deltok i denne prestisjetunge konkurransen. Good design Award belønner design som har en funksjonalitet eller et design som er med på å berike folks liv. Modellen er laget av det lette materialet titanium og har en front av transarent polyamid. Det gjør at brillen er meget lett. Den sandblåste transparente polyamiden gir brillen et sofistikert og raffinert utseende. I tillegg har brillen et spesialutviklet neseputesystem, som gir den en behagelig og riktig passform for alle typer ansikter.

Mark Webber for Porsche Design Eyewear FIA WEC Driver`s World Champion 2015.

Til trening falt valget på Oakley, en kantete sportsbrille i acetat som er lett og sitter godt på hodet. Marc Jacobs brillen i acetat og dempede brune toner, passer hans naturlige farger.

På daglig trening etter jobben, gjelder det å ha briller som matcher det sporty utseendet og sitter godt. Oakley OX8050

– Han tåler riktignok mer farger og kan kle seg opp i kraftige fargenyanser. Han er jo en vågal type og passer til å variere uttrykkene, avslutter Angelika Wache Otten.

SPORTY ELEGANCE IN TITANIUM www.porsche-design.com 31


REDAKSJONELL ANNONSE

Løsningen

for deg over førti

Har du rundet førti og har fått problemer med å se klart på nært hold, for eksempel lese sms på mobilen? Du er ikke alene, ni av ti sliter nemlig med tilsvarende problemer. Men hjelpen er nær! Nå kan du få kjøpt kontaktlinser spesielt beregnet på såkalt alderssyn.

D

et er et medisinsk faktum at omtrent når vi runder førti, så begynner noen tråder som styrer fokuseringsevnen til øyelinsen å stivne, noe som fører til at evnen til å stille skarpt og fokusere på nært hold gradvis reduseres. Resultatet kan ofte være tørre øyne og vansker med å lese sms på mobilen, trykke koden for kredittkort, se på klokken eller lese annen liten skrift. MULTIFOKALE LINSER I stedet for å fomle av og på med ulike briller, finnes det nå svært gode kontaktlinser som kan hjelpe deg å se på nært hold og avstand. Optikerne hos Interoptik anbefaler deg å prøve denne løsningen, som absolutt kan være noe for deg. Multifokale kontaktlinser har den samme funksjonen som progressive briller, men er bygget opp på en helt annen måte. Pupillestørrelsen endrer seg når 32

vi flytter fokus fra avstand til nært hold. Når du ser på avstand er pupillene store, da bruker du de ytre avstandssonene i linsen. Når du ser på nært hold trekker pupillene seg sammen og blir små, da brukes nærsonen i midten av linsen. Ved sterkt lys trekker også pupillene seg sammen. Jo sterkere lys, jo mer sammentrukket blir pupillene og desto bedre kan du se og lese på nært hold. Når du derimot er ute i sola og skal se på avstand, er det smart å bruke solbriller, sånn at ikke pupillene trekker seg sammen, men forblir store. DAILIES TOTAL1® Det er mange år siden de første kontaktlinsene av denne typen kom, og de har stadig blitt bedre. De nyeste linsene fungerer nå svært godt. Interoptik anbefaler DAILIES TOTAL1® fra Alcon, den eneste multifokale endagslinsen

med innovativt, gradert vanninnhold som holder øyet fuktig og lar øyet puste. DAILIES TOTAL1® er utviklet av Alcon spesielt for folk med alderssyn (presbyopi), langsynthet og nærsynthet. Ni av ti brukere uttrykker at linsene er så behagelige at de ikke legger merke til dem.

Multifokale kontaktlinser har den samme funksjonen som progressive briller, men er bygget opp på en helt annen måte.

33


TEKST ARNE DANIELSEN ILLUSTRASJON CHRISTIAN KJØRVEN/OKTAN OSLO

Optiker

du vil kunne tilpasse alle typer kontaktlinser og briller, slipe brilleglass, plukke ut innfatninger, gi råd om syn og belysning – i det hele tatt ha tid til å lytte til kunden og anbefale den beste løsningen. Som optiker er ikke to dager like – og vi praktiserer bådesalg, helse, teknikk og estetikk.

– arbeid i fokus

Vet du hvilken solid kunnskap og utdannelse en optiker har? De innehar en helt spesiell kompetanse som er viktig for å undersøke øynene dine og anbefale deg de beste synsløsningene. Vi ba Olaug Skrøppa, fagsjef hos Interoptik, fortelle mer om hva slags bakgrunn er optiker har. Hun var ikke vond å be!

S

om Fagsjef i Interoptik har jeg drømmejobben! Som en optikervenninne sa da jeg fikk jobben: Nå kan du virkelig sitte og leke deg med faget! Det er 20 år siden jeg ble ferdig med optometristudiet på Kongsberg. Deretter ble det spesialisering i kontaktlinsetilpassing før master-utdannelse i optometri med klinisk trening i Pennsylvania, USA. I løpet av disse årene har jeg utført flere tusen synsundersøkelser og møtt mange spennende mennesker. Når du stiller de rette oppfølgingsspørsmålene kan du få de mest fantastiske historier!

SYNSUNDERSØKELSE HOS INTEROPTIK

45-60

MINUTTER

E

Kursing og videreutvikling av optikerne i Interoptik er høyt prioritert hos meg. Slik vil jeg sikre at de optikerne du møter ute i butikkene våre alltid er oppdatert på hva som skjer i optometriverden. ALLSIDIG KUNNSKAP – Gjennom et tre-årig studium på Høgskolen i Sørøst-Norge på Kongsberg kan du bli optiker. Som optiker får du kompetanse til å foreta synsundersøkelse for å finne rett brillestyrke og undersøke øyehelsen, gi tørre øyneundersøkelser for å gi rett behandling, 34

1

TEORI OG PRAKSIS – Utdannelsen legger stor vekt på å forene teori og praksis. Mens forskere ofte snakker om den teoretiske delen, hentes også forelesere inn fra det praktiske liv. Interoptik har for eksempel dyktige butikksjefer som blir mye benyttet som forelesere, og er gode brobyggere mellom høyskolen og den praktiske utøvelsen av yrket. Studentene er også ute i flere praksisperioder, i tredje klasse er de blant annet ute og foretar synsundersøkelser i hele åtte uker. FAG I UTVIKLING – Optikerfaget har flere hundre års tradisjoner. Før var optikeren en typisk håndverker, og fortsatt er sliping av brilleglass en del av faget, men i

1500

F P P

C

EN STOR LYKKELIG FAMILIE – De aller fleste av Norges 1.500 optikere arbeider i butikk. I og med at alle er utdannet på samme sted, er samhørigheten stor. Hvert år i april arrangerer Norges Optikerforbund en egen faghelg. Da har deltakerne virkelig følelsen av å tilhøre en stor lykkelig familie, til tross for at vi arbeider i konkurrerende butikkjeder. SOLID MASTERSTUDIUM – Siden 1999 har det vært mulig å ta en mastergrad innen optometri. Masterutdannelsen kan du ta rett etter å ha tatt bachelorgraden – til sammen fem års utdannelse; eller du kan ta masterstudiet på deltid over fire til seks år ved siden av jobb. Det er også mulig å ta mastergraden

BACHELOR

OPTIKERE I NORGE

i andre land. På Kongsberg er det dessuten mulig å ta doktorgrad innen optometri. DEL AV HELSETJENESTEN – En optiker tilhører førstelinjen innen helsetjenesten. Utgangspunktet vårt er friske øyne, men gjennom vår utvidete synsundersøkelse kan vi avdekke øyesykdommer på et tidlig stadium og henvise pasientene til øyelege eller fastlege. BLI OPTIKER Det er behov for optikere over hele Norge. Unge mennesker som er interessert i en mangfoldig og spennende, og ikke minst sikker jobb, bør bli optikere. De aller fleste studentene får jobbtilbud før de er ferdig utdannet, og man kan få seg arbeid over hele landet. Norsk optikerutdannelse holder et høyt faglig nivå og faget er i en spennende utvikling. Les mer om utdannelsen på: blioptiker.no og https://www.usn.no/ studier/finn-studier/optometri/bachelor-i-optometri/

BLI OPTIKER

3 ÅR

T O Z L

mindre grad enn tidligere. Langt mer tid går med til kliniske undersøkelser med moderne teknologiske hjelpemidler. Ved hjelp av digitale bilder av netthinnen, kan optikeren i tillegg til vanlig synsundersøkelse også oppdage tegn til øyesykdommer på et tidlig stadium.

MASTER

5 ÅR D

40

NYE OPTIKERE I ÅRET

FREMTIDSRETTET OG SIKKERT YRKE

35


36

Interoptik magasinet 2016/2017  
Interoptik magasinet 2016/2017