Go Glamping

Page 1

Go Glamping! 1e jaargang | nr. 0-2011

PRIJS â‚Ź 5.45

luxekamperen.eu

HET VERBORGEN VERBLIJF

BP

Herberg Otterloo | Bad Hoophuizen | Outdoor Lodge Boerenrustcamping met theetuin


Go Glamping! Boerenrustcamping De Kermisrose in Nieuwerkerk; een camping met

De excentrieke beleving van

Tekst: Bert Heijnen Fotografie: Rob van der Weide 2  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

een bijzondere theetuin

een boerenrustcamping

Boerenrustcamping De Kermisrose in het Zeeuwse Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland. De naam heeft iets dubbels. Rust en kermis. Toch gaat het samen. Want de prettige kermis aan activiteiten, die Jacqueline en André Slootmaker hun gasten voorschotelen, zorgt voor een weldadige rust in de geest. De echte betekenis van het oud Zeeuwse woord Kermisrose is echter: pioenroos.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

3


Go Glamping! De bijzondere beleving van Boerenrustcamping De Kermisrose leidt in het gastenboek o.a. tot de volgende tekst als dank voor een prettig verblijf: “Onze heerlijke vakantie bij jullie zit er weer op. De vrijheid, rust en ruimte, die wij van het varen gewend zijn, hebben wij hier in al haar facetten kunnen herpakken. Wij danken jullie, dat we jullie plek mochten gebruiken en dat jullie je land, enthousiasme, openheid en gastvrijheid met ons wilden delen. We komen zeker nog een keer terug!” De tuin is heel creatief aangelegd. De heerlijke zelfgemaakte pruimentaart.

Men geniet er volop van de Zeeuwse rust.

Boerderij Boerenrustcamping De Kermisrose en Theetuin De Stokroos maken onderdeel uit van de boerderij van de familie Slootmaker aan de Krabbenhoekseweg 2 in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Bij de boerderij horen in totaal 50 hectare akkerbouw. 22 Hectare wordt gebruikt voor de teelt van bloemkolen. Verder worden er aardappels, suikerbieten, uien, tarwe en diverse zaden gekweekt. Omdat het in Nederland steeds moeilijker wordt om van het ‘boeren’ te leven, startten André en Jacqueline twee jaar geleden de camping met daarbij een sfeervolle theetuin.

4  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

De campingweide met een van de de yurts.

Camping De camping telt 8 plaatsen, elk ongeveer 200m2 groot. Alle acht de percelen zijn omrand met hagen. Elk perceel heeft een eigen toiletgebouw, omdat hygiëne hoog in het vaandel staat van Jacqueline Slootmaker en zoals ze zelf zegt: “Een sanitairgebouw vaak al na enkele uren weer is vervuild. De ervaring leert, dat mensen iets wat voor henzelf is, beter onderhouden.” Op vier van de 8 percelen is een Mongoolse yurt geplaatst, een voor Nederland vrij zeldzame manier van recreëren. Het is een ruime en sfeervol aangeklede, maar vooral comfortabele tent.

De theetuin en camping liggen in een rijke groene omgeving.

Elk perceel heeft haar eigen sanitair en koelkast. CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

5


Go Glamping!

Welcome op Boerenrustcamping De Kermisrose. 6  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

De gezamenlijke eetruimte om te ontbijten en te ‘eten wat de pot schaft’.

Stand en zee Bij het betreden van het erf ontmoeten we als eersten Joost en Janine, twee gasten uit het Overijsselse Hellendoorn. Joost schildert een extra vermelding op het bord bij de entree. Ondertussen vertelt Janine hoe ze hier terecht kwamen: “We vonden deze plek op internet. De omgeving is heel anders dan in Overijssel. Uitgestrekt, vlak en de kust en het strand zijn lekker dichtbij. Je kunt hier heerlijk fietsen en de sfeervolle theetuin maakt een verblijf tot iets bijzonders. Jacqueline bakt elke dag verse taart van eigen vruchten en wat het avondeten betreft, kun je aanschuiven bij ‘wat de pot schaft’. Elke dag maakt ze een menu. Wie daar zin in heeft kan, uiteraard tegen betaling, gezellig mee-eten. Dat het lekker is, kan ik je beloven.” Over ‘eten wat de potschaft’, zegt Jacqueline: “Dat is voor iedereen. Zelfs de mensen uit de buurt mogen komen. In de weekeinden hebben we het hele eethuis vol. Achter in de tuin staat een fraai aangekleed chalet, voorzien

van stoelen en tafels, dat dient als eetgelegenheid. Bij goed weer kan men op de terrasjes in de tuin plaatsnemen langs de bramen en bessenstruiken of onder de walnotenboom.

Een yurt tussen de zonnebloemen.

Prieeltje In de tuin staat ook een prieeltje om in elk seizoen buiten te zitten. “Het is aanvankelijk gebouwd omdat we zelf graag buiten verblijven”, vertelt Jacqueline. “Nu hebben we het zo aangekleed dat de gasten er kunnen lezen.” Bijzonder aan de camping is ook de moestuin, die ligt tussen de verschillende percelen. Elk voorjaar plant en zaait Jacqueline er verschillende groenten, zoals boontjes, uien, kool en diverse soorten sla. Wanneer deze zijn gerijpt, mogen de gasten er vrij van nemen. Een zeer gastvrij gebaar van de eigenaresse. Rond de camping op de boerderij zien we ook nog 1 Zeeuws trekpaard, een Haflinger en 3 shetlander pony’s. Dat is natuurlijk iets voor de kinderen om van te genieten.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

7


Go Glamping! Mongools yurts De yurt, waarvan er 4 staan op De Kermisrose, is een tent die oorspronkelijk uit Mongolië komt. Ze is rond van vorm en heeft een diameter van 6 meter. De tent is ingericht voor 6 personen en voorzien van een hedendaags interieur, waarbij men als verlichting de beschikking heeft over olielampen. Men kan koken op een authentieke houtkachel en oliestel. Jacqueline: “De yurts zijn bedoeld voor de gasten die in het leeftempo uit de jaren 20 van de vorige eeuw volledig tot rust willen komen en genieten van de stilte en het donker. Door de lichtkoepel in de tent kan men vanaf het bed kijken naar de sterrenhemel en 's morgens bij het wakker worden genieten van het weidse uitzicht. In de tent staan 2 twee persoonsbedden met daarboven een 1 persoonsbed. Het beddengoed is bij de prijs inbegrepen, evenals een kist met hout. Het interieur bestaat verder uit een eettafel met stoelen en voldoende kastruimte. Buiten staat terrasmeubilair. Naast het logeren in de yurts kan men dus ook met eigen caravan komen. Ieder perceel beschikt over een eigen sanitair, toilet en koelkast. De paarden en pony's staan iedere morgen te wachten voor een aai over hun bol, en wat is er fijner dan 's morgens een vers eitje te rapen bij de kippen?. Er is een

De kisten vormen de passende bergruimte

speelveld met diverse speelattributen. Ook kan men een kijkje nemen op de boerderij of eens op een echte trekker zitten. In de theetuin kunnen de gasten terecht om iets te drinken, een lekker stuk huisgemaakte taart of een kleinigheid te eten. Ze kun-

8  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

De yurts bieden een bijzondere vorm van recreëren.

De beschilderde entreedeuren.

nen ook een pony met zadel of een huifkar huren. Voor het ontbijt kan men elke dag verse broodjes bestellen of een compleet ontbijt laten verzorgen. Dit ontbijt is eventueel uit te breiden met een fles champagne. Op de woensdagavonden is er om 7 uur

De yurts zijn heel sfeervol.

voor de kinderen een verhaaltje voor het slapen gaan en om 10 uur onder het genot van een glaasje wijn een verhaaltje voor de grote mensen. Honden zijn aangelijnd op ons terrein toegestaan.


luxekamperen.eu

De lichtkoepel zorgt voor voldoende daglicht. CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

9


Go Glamping!

10  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

Het prieeltje om beschut te zitten. CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

11


Go Glamping!

De aardappel is een belangrijk landbouwproduct in de Zeeuwse akkerbouw.

Links eigenaresse Jacqueline die het ontbijt serveert.

Omgeving Boerenrustcamping De Kermisrose ligt midden in de polder op 7 km van het historische centrum van Zierikzee. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het vissersdorpje Bruinisse, het landbouwmuseum, het watersnoodmuseum, Nationaal park Oosterschelde, Neeltje Jans en de wijnboerderij. Goes is de dichtstbijzijnde grotere stad. Op loopafstand vindt men een schitterend natuurgebied. Binnen 3 km is er een supermarkt, bakker, slager en een duikfles vulstation.

Een mooi sfeervol tafereeltje

12  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

De gasten kunnen vrij groenten nemen uit de moestuin.


luxekamperen.eu

Eigenaresse Jacqueline Slootmaker “De camping is voor mij ook een ontmoeting met mensen” iedere ochtend verse broodjes

yurts is bijzonder groot”, aldus

kunnen krijgen of een compleet

Jacqueline. “Wel hebben we en-

ontbijt. Maar ook het ’eten wat

kele aanpassingen gedaan, zoals

de potschaft’. Dat is ontstaan

het inbrengen van een lichtkoe-

omdat ik graag kook. Het moti-

pel, zodat er voldoende licht is

veert me meer om voor 20 men-

overdag. Ook hebben we

sen te koken dan alleen voor ons

raampjes in de deuren laten

gezinnetje. Iedereen kan tegen

plaatsen, zodat men van binnen-

betaling van een bepaald bedrag

uit goed naar buiten kan kijken.”

aanschuiven en dat is vaak heel erg gezellig. Het is geweldig te

“De camping is voor mij veel

zien hoe die mensen genieten

meer dan alleen maar een acti-

tussen de bloemen, struiken en

viteit. Het is voor mij vooral een

“We zijn de camping en de thee-

onder de walnotenboom. On-

ontmoeting met mensen. Dat

tuin gestart, om minder afhan-

der die boom zit je lekker in de

maakt het ook bijzonder boeiend

kelijk te zijn van de opbrengst

schaduw en heb je geen last van

en daar geniet ik elke dag van”,

van de akkerbouw”, aldus eige-

muggen en ander ongedierte.”

aldus Jacqueline.

gatieve weersinvloeden zorgen

“We zijn een van de weinige

INFORMATIE:

er voor dat de oogst soms een

campings in Nederland die

Boerenrustcamping

jaar behoorlijk tegenvalt.”

de mogelijkheid bieden om te

De Kermisrose,

overnachten in een Mongoolse

Krabbenhoekseweg 2,

Rond en in de theetuin hebben

yurt. Om je te onderscheiden als

Nieuwerkerk, Zeeland

we diverse activiteiten opgezet,

camping, wilden we iets anders

Tel: 0111.64.13.89.

die daarop aansluiten, zoals een

dan anderen. Dat is erg goed ge- www.boerenrustcamping.nl

ontbijtservice, zodat de gasten

lukt, want de interesse voor de

naresse Jacqueline. “Want ne-

E-mail: a.slootmaker@planet.nl

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

13


Go Glamping!

Luxe bungalow met tentzeil Tekst: Marije Smit Fotografie: Bart Maat 14  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

Beheerder Geert omschrijft de chique safaritenten van de Herberg in Otterlo lachend als ‘luxe bungalows met tentzeil’. Daar is geen woord aan gelogen, want hier ben je in een enorme tent van alle gemakken voorzien: warm water, zalige bedden (plus bedstee), keukenblok met koelkast, kachel, gezellige eettafel en desgewenst en tuintobbe.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

15


Go Glamping! Groen bos, paarse heide, uitgestrekte zandverstuivingen, kortom de Veluwe. We rijden in Otterlo. Het Nationale Park de Hoge Veluwe heeft hier zelfs een ingang. Een schitterende locatie dus voor de Herberg in Otterlo. Een waanzinnige verrassing. Want eenmaal aangekomen bij de Herberg zie je een grote, mooie boerderij… maar geen tenten. En we komen hier toch echt om de safaritenten te bewonderen. Eigenaar Mathijs en beheerder Geert heten ons hartelijk welkom in de luxe Bed&Breakfast. Aan een robuuste houten tafel drinken we koffie en steken zij enthousiast van wal. Mathijs: “De Herberg in Otterlo is een vakantieoord voor mens én dier. Dat zullen jullie zo wel zien, we hebben namelijk een grote paardenstal maar je kunt bij de tent ook een konijn of pony huren.” Dát klinkt gezellig! Maar eerst een stukje historie: De Herberg is in 2009 gestart met een luxe Bed&Breakfast en één safaritent. Het concept sloeg aan en in 2010 zijn er in totaal vijf tenten geplaatst. Mathijs: “We zijn van plan nog uit te breiden, maar we houden het kleinschalig. Het moet een exclusieve Ingericht in Afrikaanse stijl.

16  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

locatie blijven waar men graag met de familie, gezin of vriendengroep komt.”

Niet verwacht Geert is de beheerder van de Herberg in Otterlo en hij weet als geen ander hoe gasten telkens weer enthousiast reageren op de safaritenten. “Men verwacht niet dat het zo luxe is. Als gasten de safaritent binnenstappen zijn ze altijd verrast over de luxe. Alles is aanwezig, van heerlijk bed tot warme douche en van eigen wc tot koelkast.” Koken kan dan ook makkelijk in de tent maar Mathijs vult aan: “Gasten laten Geert, onze hobbykok, graag koken. Hij tovert de meest heerlijke dingen op tafel. Men kan hier in de woonkamer van de Bed&Breakfast eten, maar Geert draait zijn hand ook niet om voor een zalig ontbijtje bij de tent. Of ’s avonds een borrel bij de openhaard. Gasten mogen namelijk gebruik maken van die faciliteit van de luxe B&B. Is het rustig in de B&B en kijkt men Geert lief aan dan heb je kans dat je ook in het zwembad mag plonsen. Het ontbreekt de gasten aan niets, het is puur vakantie.”


luxekamperen.eu

Niets ‘creperen’ tijdens het kamperen… gewoon een zalig bed!

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

17


Go Glamping! Een luxe appartement met een tentzeil…

18  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

19


Go Glamping! Onder de luifel staat een tuinset waardoor je tot ’s avonds laat kunt genieten.

Uit het gastenboek De Herberg in Otterlo houdt een gastenboek bij waaruit duidelijk blijkt hoe fijn mensen het hebben gehad. “Een midweek doorgebracht in de safaritent en wat hebben we genoten. Het is kamperen alleen dan met heel veel luxe. Heerlijke bedden, eigen douche en toilet en een heerlijke bank. Het ontbrak ons aan niets. Mede ook door de goede zorgen van Geert en Louise (en niet te vergeten Dani, de meiden hebben zich heel erg vermaakt met jou en je vriendinnen). Verder hadden we er een houtgestookte tobbe bij en mini pony”s, dit maakte het geheel compleet.” (door Remco, Kathy, Ismene en Chanee)

De schitterende luxe B&B verraadt nog niets over die gave safaritenten áchter deze mooie entree.

Mark, Kim en Sofietje schrijven: “Deze week 2 nachten gelogeerd in de luxe tent. Was erg leuk en het ziet er prachtig uit! Als stadsmensen was het even wennen aan de haan ‘s morgens vroeg, maar dat hoort bij zo’n mooie plek! Wel kamperen maar gewoon een goed bed en voor dochterlief een geweldige bedstee. Ook erg fijn was de warme douche. De omgeving is prachtig en we voelden ons erg welkom. Zeker een aanrader!”

Geert, mogen wij vandaag in het zwembad?

20  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

De ruime tuin telt vele knusse hoekjes.


luxekamperen.eu De bedstee mét hartjes in de houten luiken is voor jong en oud een topper.

Bedstee Tijd voor een kijkje bij de safaritenten. Via een schitterende tuin, met zwembad, komen we op een ruim veld met vijf grote tenten. Drie van de tenten kijken direct uit op de paddock met paard Cayenne en pony Molly. De grote trampoline en barbecue springen ook meteen in het oog. De ‘deur’ van de tent wordt geopend en wij verbazen ons over de chique inrichting met luxe bankstel, gezellige eettafel met kunstzinnige lamp, de gave bedstee mét houten hartjes in de luiken, de inpandige badkamer met douchecel en wc. “Het is een appartement met een tentzeil”, grapt Geert. Geheel ingericht in Afrikaanse sferen, met

een koeienhuid op de vloer en zelfs een kunstwerk aan de ‘muur’. Mathijs vertelt: “De ruime en luxe safaritent beschikt over een woonoppervlakte van 45 m2 en een veranda van 12 m2. Je kunt er vanaf 1 april 2010 tot 1 november met maximaal 6 personen verblijven. De safaritenten zijn volledig ingericht dus je ziet er onder andere een eettafel met zes stoelen en een kast gevuld met servies, glaswerk, bestek, etc. Er is een keukenblok met een wasbak, 4 pits gasstel en koelkast. Er is een zithoek met een salontafel en op de veranda staat eveneens een tafel met zes comfortabele stoelen.” Die veranda is ’s avonds natuurlijk comfortabel en straalt met een kaarsje aan

zeker romantiek uit. Jong en oud zal zich hier absoluut vermaken. Jong wil vast in de ochtenduren op zoek naar eieren bij de kippen. Waar ook geiten en een pony rondlopen. Oud stookt de barbecue op en maakt de vuurkorven aan. Gezellig!

Tuintobbe Dit is het ware Glamping! Want hoe luxe of juist ‘back to basic’ wil je het hebben? ’s Avonds toch tv kijken? Dan is er een televisie te huur. Liever in bad dan onder de douche? Dan is daar de houten tuintobbe. “Een groot succes, want de tuintobbe wordt bijna iedere dag wel verhuurd. Ik plaats de tobbe naast de tent, vul deze met water en

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

21


Go Glamping! help met opstoken. Het water moet toch wel twee uur van te voren met houtblokken warm worden gestookt. En dan moet je weer opletten dat het water niet té warm wordt! Van de gasten die in de safaritent op vakantie zijn geweest hoor ik dat het geweldig is om in de warme tuintobbe te gaan zitten, daarna in de tuin een koude douche te pakken en dan weer in de warme tuintobbe te springen”, vertelt Geert.

Met plezier door de natuur in de omgeving struinen.

Een kamer in de luxe Bed & Breakfast.

22  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

Kinderen Nu we het toch over de huurmogelijkheden bij de Herberg in Otterlo hebben. Je kunt bij de safaritent een konijn of pony huren. Enig voor kinderen! Lekker tutten met een dier en genieten van de natuur. Mathijs:“Kinderen vermaken zich hier al snel. Zij hebben niet zo veel nodig. Bovendien een kijkje bij de paarden in de stal nemen is ook leuk. Er staat een tram-

poline, waar heel wat op gesprongen wordt. Voor de hele kleintjes kunnen we een zandbak bij de tent zetten. Daarnaast is de Apenheul dichtbij en zeker een bezoek waard. Net als de Hoge Veluwe natuurlijk. Bij de ingang hier in Otterlo staan -evenals bij het bezoekerscentrum- witte fietsen die door de bezoekers van het park gratis gebruikt mogen worden.”


luxekamperen.eu De Herberg in Otterlo is een vakantieoord voor mens én dier.

Paard mee Zin om eens in een andere omgeving paard te rijden? Dan mogen gasten die in de Herberg of in de safaritenten logeren hun paard(en) en /of pony(‘s) meenemen. Eigenaar Mathijs Dekker: “We beschikken over diverse ruime paardenstallen van 4 x 4 meter. Ook hebben we een poetsplaats, een spuitplaats en er is een buitenrijbaan. Vanaf de Herberg kun je te paard of aangespannen de Hoge Veluwe op. Genieten van de bossen en de heide waarbij je grote kans hebt wilde paarden, Schotse Hooglanders, herten of een wild zwijn tegen te komen. Een goede kaart of routebeschrijving ís handig, een mobieltje ook. Het is ons overkomen dat wij geheel de weg kwijt waren en uren hebben rondgereden. Uiteindelijk zijn we met de hulp van de buurjongen thuis gekomen. “

Gezellig ’s avonds bij de openhaard van de B&B zitten mag ook altijd.

Informatie: De Herberg in Otterlo, Westenengerdijk 55, 6731 EC Otterlo (Gld), info@herberginotterlo. nl, www.herberginotterlo.nl/kamperen.php Hobbykok Geert maakt met plezier een fijne maaltijd, stookt de tuintobbe op of helpt bij andere vragen. Hij kan ook een verrassingsarrangement

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

23


Go Glamping!

Sssttt…

Tekst: Marije Smit Fotografie: Rob van der Weide 24  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

verborgen verblijf

Wij doen een grootse ontdekking in het Veluwse dorpje Doornspijk. Wij vínden het Verborgen Verblijf! Tussen de groene bomen ontdekken we kleine kampementen met luxe canvas tenten inclusief Ontdekhoek, een Badtent, een Kookwagen en een fiets…

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

25


Go Glamping! De TomTom brengt ons vlakbij het Verborgen Verblijf in Doornspijk. Het laatste stukje, tot aan het hek van het Verblijf, wordt door eigenares Ellen van den Bosch gegeven. Daar staan we dan, voor het hekwerk van Thornspick. Het grote ontdekken kan beginnen!

Verborgen blijven Eigenares Ellen vertelt: “Ik geef altijd een rondleiding over ons Verblijf en dan start ik bij het hek. Het is de bedoeling dat het hekwerk dicht blijft, zodat de tenten echt verborgen blijven. Het is het ‘geheimpje’ van de bezoeker aan het Verborgen Verblijf.” We lopen het bos in en zien de ‘voorraadkast’, een houten schuur met een kast vol fair trade en biologische producten. Het winkeltje van het Verblijf. “Hier kunnen de gasten ook de koelelementen (een kruik met bevroren water) halen om de vrieskist in de tent mee te koelen. In de voorraadkast vind je ook spelletjes en boeken die geleend mogen worden.” Wij wandelen verder op Landgoed Thornspick en ontmoeten klusjesman Henk. Hij stookt minimaal eenmaal per verblijf de stoommachine uit 1892 op. Die stoommachine

Gevonden! Hét Verborgen Verblijf.

26  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

wordt dan opgestookt met hout en gekoppeld aan een generator. Geweldig om te zien en je kunt dan meteen je accu opladen zodat je een dagje niet hoeft te fietsen op je stroomfiets.

Fietsen? Dat vraagt om uitleg. “Net als in de tijd van de grote ontdekkingsreizigers is het bij het Verborgen Verblijf geen 'druk op de knop' om te koken en de Tent te verlichten. Alle energie en warmte wordt met behulp van niet-fossiele energiebronnen opgewekt (dus zonder CO2 toe te voegen aan de atmosfeer). Hout gaat in de kachel voor warme avonden en om te koken in de kookwagen. Warm water voor de Badtent haal je bij het Stookhokke. In het Stookhokke staat een zogenaamde pelletkachel, die verwarmt het water. Het water haal je op in een wijnvat op een handkarretje. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van een 12 volt systeem met energie besparende LED lampen. De energie komt uit een accu. Deze moet natuurlijk wel opgeladen worden; en daar ga je zelf voor zorgen! Door middel van een fiets met dynamo wordt energie opgewekt. Een uurtje fietsen


luxekamperen.eu

Dé luxe tent met terras veranda. Binnen van alle gemakken voorzien, met een ouderslaapkamer met tweepersoons bed, stapelbed, keukenblok, ontdekhoek, kookkachel, koelkist. Vanaf de buitenkant is nog een slaapkamer – voor opa en oma – te bereiken en vind je een badtent, accufiets, kookwagen en out house toilet.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

27


Go Glamping!

De ‘grillontdekking’ betekent samen lekker en gezellig eten. Overdekt in de buitenlucht of eventueel bij slecht weer in ’t bakhuus.

De tenten zijn voorzien van alle comfort.

28  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

Hoe idyllisch rond een kampvuur zitten op rendierenvellen. Het heeft wel iets weg van Finland!


luxekamperen.eu

is voldoende voor de dagelijkse energiebehoefte. Dus door te fietsen help je de natuur en blijf je bovendien fit!”, aldus het Verborgen Verblijf.

In de voorraadkast kun je shoppen(beperkt). Fair trade en biologisch wel te verstaan.

Badvijver Ellen neemt ons over een houtsnipper paadje mee naar de Verborgen Badvijver. Zij duwt wat overhangende takken weg: “We laten het terrein bewust verwilderen. Geen strakke paadjes dus, maar veel groen. Zo heb je nog meer het gevoel steeds weer iets in de natuur te ontdekken.” We komen bij een schattig kabouterhuisje aan. Dit is een houtgestookte sauna, direct gelegen aan een natuurvijver met dompelbad. Aan ieder detail is gedacht, zo hangt er een gieter die als douche fungeert, kan men relaxen in een hangmat en branden er ’s avonds romantische olielampen. Een heerlijke plek om in alle rust te genieten! Naast de Badvijver ontdekken wij de kruiden- en groentetuin van Ellen. “Gasten mogen hier zelf de sla, aardbeien, rabarber, boontjes etc halen. Net als de verse eitjes uit het kippenhok.”

Ontdekken De rondleiding over het Verborgen Verblijf gaat verder. Het is werkelijk een ontdekkingsreis door de natuur. We passeren een

weerstation, ’t Stookhokke, de speelveldjes, de dierenweide, de Wildernistafel, ’t Bakhuus en de ‘grillontdekking’. Benieuwd wat dit allemaal is? Kom het zelf lekker ontdekken! Tussen de groene bomen van de Veluwe doemt opeens een canvas tent op. Gevonden! Een comfortabele tent, dát is al snel duidelijk. Ellen opent de stoere tent: “Zodra je het Verborgen Verblijf binnenstapt word je geprikkeld tot de nieuwsgierigheid die zo kenmerkend was voor de ontdekkingsreizigers van weleer.” De Ontdekhoek lonkt naar ons en wij bekijken alle apparatuur en oude snuisterijen. Heerlijk voor de kids, maar net zo leuk voor de ouders. “Er staat een microscoop om monstertjes, die je in en rondom de tent verzameld, van dichtbij te bekijken. Ook is er een veldtelefoon waarmee je leert hoe een telefoon nu precies werkt. De centrale veldtelefoon staat in de tent en in de Badtent en in de WC tent staat ook een telefoon. Dat is nog eens iets anders dan een mobieltje!”

Het Verborgen Verblijf is tot in de kleinste details gezellig.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

29


Go Glamping! In de Verborgen Badvijver stroomt wellwater uit de bron, om heerlijk af te koelen en te dompelen.


luxekamperen.eu


Go Glamping! Grammofoon Opeens horen we vrolijke, maar ouderwetse muziek krakerig over het terrein klinken. Niet hard hoor, maar gewoon ouderwets gezellig. Iemand uit één van de andere zeven tenten heeft een grammofoonplaat opgezet. Ieder van de acht tenten beschikt namelijk over een oude grammofoon met (krakende) 72 toeren platen. De sfeer zit er bij ons in, dus pakken we de microscoop en proberen overdag de sterrenkijker uit. “Het is hier ’s avonds aardedonker en dan is het geweldig om de telescoop te pakken en naar de sterren te turen. Met een beetje geluk staat er een boekje over het hemelstelsel in de het bibliotheekje in de Ontdekhoek”, zegt Ellen lachend. Ook leuk is de schildersezel en verf die aanwezig is om zelf een stilleven of landschap te

Hoezo kamperen? Slapen in fijne bedden.

32  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu Hoe luxe wil je kamperen. Glamping ten top!

The place to be: de Ontdekhoek met instrumenten zoals en microscoop met preparaten en een sterrenkijker. En vergeet de grammofoon niet…

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

33


Go Glamping!

Verscholen tussen groen vind je de verborgen verblijven.

“Wij hebben thuis ook kippen en deze bijzondere haan is heel tam”, aldus Xander.

schilderen. Het is duidelijk, Het Verborgen Verblijf is zo’n geheim plekje waar je héél véél kunt ontdekken en avonturen kunt beleven. Want voor sommige keukenprinsessen en –prinsen zal het nog een heel avontuur zijn om in de eigen houtgestookte kookwagen in de buitenlucht een lekkere maaltijd te bereiden. “Er bevinden zich geen knoppen op de wagen, je kookt ‘slow food style’. Dreigt iets over te koken of aan te branden? Zet de pan dan verder naar de buitenkant. Neem de tijd, drink een glas wijn, waarom zou je ooit nog anders willen koken?”, voegt Ellen lachend toe. Zijn de kinderen aan het eind van de dag toe aan een poetsbeurt, dan is daar de Badtent, met waskom (en stromend water) en een houten tobbe met douche. Voor het warme water moet je wel even je best doen… en dat hoort bij deze ontdekkingsreis met het comfort van ‘toen’.

34  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

Xander uit Oudebos weet wel waar hij de eieren moet zoeken… en vinden!


luxekamperen.eu Wil je stroom in de tent? Dan zul je moeten fietsen… Door middel van een fiets met dynamo wordt de energie opgewekt. Een uurtje fietsen is voldoende voor de dagelijkse energiebehoefte. Dus door te fietsen help je de natuur en blijf je bovendien fit!

Eigenares Ellen van den Bosch ontdekt nog iedere dag de schoonheid van de natuur bij het Verborgen Verblijf.

Informatie: Het Verborgen Verblijf, www.verborgenverblijf.nl, tel. 0528 – 229444. Open vanaf Pasen tot en met de herfstvakantie.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

35


Go Glamping! “Het is gewoon net iets luxer dan gewoon kamperen!”

Direct aan het Veluwemeer ligt gezins- en watersportcamping Bad Hoophuizen. Sinds 2009 pronken drie prachtige Tendi tenten aan de waterlijn. Net iets luxer dan een ‘gewone’ tent. Voorzien van gemakken als een keuken en tweepersoons boxspring en stapelbed. Het ándere, luxere kamperen, zo blijkt uit de ervaring van familie Boerkamp.

Tekst: Marije Smit Fotografie: Bart Maat 36  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu

Dankzij de houten vloer zeker weten geen natte voeten in de luxe tent.

De drie Tendi tenten, wat in het Esperanto kamperen betekent, op een rij.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

37


Go Glamping! Uitzicht op het Veluwemeer en een sappig groen grasveld voor de tent’deur’. De familie Boerkamp uit het Twentse Nijverdal geniet zichtbaar. Zij verblijven een week in de middelste van de drie Tendi lodge tenten op gezins- en watersportcamping Bad Hoophuizen in Hulshorst. Met een kop koffie op de picknicktafel (die in de tent staat, maar met mooi weer buiten in het gras wordt gezet) vertelt vader Patrick Boerkamp meer over het verblijf: ”Wij zijn eigenlijk gewend om in een stacaravan te verblijven. Handig met een eigen wc en douche. Maar de kinderen zijn alweer een stuk groter en kunnen gewoon zelf in het schone sanitairgebouw douchen. Het leek ons dus wel iets om in een luxe tent

te slapen en dus te genieten van de vele voordelen van kamperen. Dankzij de houten vloer, de prima bedden en de keuken heb je eigenlijk helemaal niet het idee dat je aan het kamperen – of creperen - bent. Maar open je eenmaal de tentdeur, met fantastisch uitzicht op het Veluwemeer en de vele eenden en ganzen voor de deur, dan weet je meteen weer dat je op en prima camping bent. ’s Avonds rits je alles dicht en is het aangenaam om gewoon op een stoel binnen aan tafel te zitten. Bovendien je kunt gewoon staan en dat scheelt, in tegenstelling tot kamperen in een tentje, een hoop rugpijn. De klamboe boven het bed hangt er volgens mij voor de sier… wij hebben geen mug gezien. Wellicht dat die prikbees-

De Tendi tent is o.a. voorzien van een tweepersoons bed met muskietennet en lekker zitje in de hoek.

Sven, Liam en Manoa spelen graag rondom de luxe tent. Knutselen, tekenen of gamen op de DS zijn deze vakantie favoriete bezigheden.

38  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu De familie Boerkamp vermaakt zich uitstekend in de luxe tent op Bad Hoophuizen gezins- en watersportcamping.

De keuken is ingericht met een 4-pits gasfornuis, koelkast met vriesvak, bestek en pannen: het is er allemaal.

ten er wel zijn als het echt warm is. We hebben het trouwens wel koud gehad hoor, de eerste nacht. Ik heb de volgende dag snel een kruik voor mijn vrouw gehaald…” Ondertussen komt de oudste zoon, Sven van 9 jaar, even kijken. Trots vertelt hij over de bingo van gisteravond: “Ik heb een frituurpan gewonnen! De eerste twee loten had ik niets, maar opeens BINGO. Onze frituurpan was kapot, dus we zijn allemaal blij met mijn prijs.”

Subtropisch zwemparadijs Nieuwsgierig komen de twee andere kinderen, Liam van 6 jaar en Manoa van 5, ook even kijken. Op de vraag of zij het leuk vinden, roepen zij in koor: “Ja!”. Ze vermaken zich prima bij de luxe tent met hun DS en spelletjes aan tafel, maar ook het indoor speelparadijs met glijbanen en klimrekken is favoriet (zeker tijdens de koudere dag). Ook de gratis kaartjes die bij de receptie opgehaald kunnen worden voor het subtropische zwemparadijs De Brake in Nunspeet vielen in goede aard. Sven: “Er is een

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

39


Go Glamping! Zeilen en catamaranzeilen is op het Veluwemeer een fijne bezigheid.

De entree; de camping wordt bewaakt door middel van slagbomen.

keiharde glijbaan. Echt heel mooi.” Liam zegt wat verlegen: “Ik durfde daar niet af, maar er waren wel andere glijbanen. En het is er heel mooi.” Mama Ilonka legt uit dat je iedere dag gratis entreekaarten voor het zwembad kunt halen bij de receptie. “Ideaal. Maar wij hebben ook een motorbootje op de camping gehuurd. Zo zijn we gisteren om het eiland dat je hier in het Veluwemeer ziet liggen, gevaren. Erg leuk. Je kunt trouwens naar het eiland toe lopen, zo ondiep is het hier. De jongens hebben ook nog gezwommen in het meer, maar helaas is het de laatste dagen wat koud. Het uitzicht is er niet minder leuk om. Er vaart heel wat langs voor onze tent. Er worden surflessen gegeven en je kunt zeilboten huren. De zonsondergang in het Veluwemeer is schitterend. Heel romantisch. Er zaten veel mensen op het strand naar dit schouwspel te kijken.”

Tentje

Zeilen en catamaranzeilen is op het Veluwemeer een fijne bezigheid.

40  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

Naast de luxe, compleet ingerichte, Tendi lodge tent staat een klein tentje. De Tendi is immers voorzien van een tweepersoonsbed en stapelbed. Voor vier personen dus. De beheerder van de camping, Saskia van Sijen, legt uit: “Er mag een tentje naast de Tendi worden geplaatst, of worden gehuurd. Zo kun je er met meer mensen verblijven. De Tendi’s zijn echt een succes en de drie luxe tenten staan sinds 2009 op onze camping. Ze passen prima in de natuurlijke omgeving en geven net even


luxekamperen.eu

Het café-restaurant van de camping bevindt zich direct aan het strand en het Veluwemeer. Zo valt er altijd iets te kijken…

iets meer comfort dan een gemiddelde tent. In de Tendi kun je gewoon staan, koken en slapen in een echt bed. Verder kunnen gasten die in de Tendi tent verblijven geheel gratis gebruik maken van alle faciliteiten van de camping. Dus zeker ook van ons professionele recreatieteam, en natuurlijk van de gratis entreekaarten voor zwembad De Brake. De lodge tenten zijn direct afgeleid van de tenten die door de Britse ontdekkingsreizigers werden gebruikt. Zij waren wel ver van huis maar wilden toch niet al te veel afstand doen van de luxe en comfort die ze in hun Engelse landhuis hadden... Diezelfde luxe in combinatie met een vleugje avontuur bieden we in onze Tendi lodge tenten.

Kinderen vervelen zich geen minuut bij Bad Hoophuizen. Speelveldjes en speeltoestellen genoeg, én daarnaast ook nog eens een recreatieteam.

De tenten zijn gemaakt van onverwoestbaar canvasdoek met een stalen frame, een isolerend dubbel dak met luifel, een houten vloer met veranda. De lodge tenten zijn compleet ingericht zodat de vakantie niet meer een halve verhuizing is.”

Luxer

Samen met poppen Jip en Jannée op de wip. De kids vermaken zich uitstekend.

overwegen ook zeker om volgend jaar weer een Tendi te huren. Misschien wel in Frankrijk of Duitsland. Alhoewel, als de zon in Nederland schijnt is Bad Hoophuizen in Hulshorst perfect voor ons. Een uurtje rijden en alle voorzieningen, zoals ook een winkeltje met verse broodjes, op de camping”, besluit Ilonka lachend.

De familie Boerkamp vermaakt zich uitstekend op Bad Hoophuizen, zo blijkt: “Al zitten we hier wel iets in de wind, het uitzicht over het meer is prachtig. De kinderen vermaken zich om de tent, gaan naar de speelveldjes en spelen fijn met de kinderen uit de andere Tendi tenten. En wij, genieten dus ook. Het is gewoon net iets luxer dan gewoon kamperen! Wij

Bad Hoophuizen heet niet voor niets watersportcamping. Je kunt er surfles krijgen en bootjes huren. Jonne geniet van het windje op zijn surfplank. Informatie: Bad Hoophuizen gezins- en watersportcamping, Varelseweg 211, 8077 RB te Hulshorst, telefoon 0341 - 451 353, www.badhoophuizen.nl en www.tendi.nl

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

41


Go Glamping! Outdoors

Tekst: Marije Smit Fotografie: Bart Maat 42  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu luxekamperen.nl

Lodge in Holten

Bad met pootjes op de camping

Verscholen in het naald- en loofbos rondom Holten vinden we een bijzondere plek: Outdoors Lodge genaamd. Verspreid over een enorm terrein staan dertien safaritenten en enkele houten lodges. Bij de rietgekapte Bistro met aanlokkelijk terras treffen we de welkomstbalie en wordt er meer verteld over deze leuke glamping locatie.

Michel en Sebaz trappen een balletje op het grasveld voor de Bistro.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

43


Go Glamping! Op het terras in grote, houten loungestoelen vertellen medewerkers Desirée en Winny meer over Outdoor Lodges. Zichtbaar enthousiast: “Na hun reizen door Afrika zijn de eigenaren in 2007 hier met luxe tenten en houten lodges gestart. Alles straalt een sfeertje uit Afrika uit; de tenten, de bistro, het openlucht restaurant Boma. We hebben hier veel ruimte in het bos, dus de tenten en lodges staan ruim uit elkaar. En toch voel je de gezelligheid op het hele terrein. De Luxury Tents zijn niet alleen sfeervol, ze zijn heel comfortabel maar mét het ultieme buitengevoel van kamperen. Er zijn tenten voor twee personen en de Family Luxury Tents zijn er voor vier tot zes personen. Binnen tref je een design kitchenette, boxspring bedden, toilet, een op ecologische wijze gestookte houtkachel en een bad op pootjes. Vooral dat bad doet het ‘m bij veel gasten! Zullen we een kijkje gaan nemen…”

Hotelservice Op weg naar een Luxury Tent vertellen de dames dat er zelfs hoog bezoek is geweest van het koninklijk huis. En de tenten stralen volgens ons ook wel iets riant koninklijks uit. Een schitterend keukenblok, keurig opgemaakte bedden en dat bad op pootjes. Wauw! Een perfecte locatie voor een huwelijksreis, maar ook menig familiefeest kan hier goed gevierd worden. Of natuurlijk gewoon om te chillen tijdens de vakantie. Dat kan overigens het gehele jaar door! Stel je eens voor hoe mooi het er in dit bos

Deze tweepersoons Luxury Tent heeft een gezellig zitje, waar je ’s avonds perfect kunt zitten en een boek bij het licht van de olielamp kunt lezen.

De Luxury Tents staan op ruime kavels, zodat je heerlijk de vrijheid hebt.

44  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

Bij Outdoor Lodges kun je alle kanten op!


luxekamperen.eu luxekamperen.nl

De Luxury Tents zijn voorzien van comfortabele tweepersoons boxsprings.

uitziet na een sneeuwbui. Wij dromen weg, terwijl Winny meer uitlegt over de mogelijkheden van de hotelservice. Alles is eigenlijk mogelijk, van een lekker ontbijt (op bed), een privé diner tot halverwege de week schoon beddengoed.

Back to basic Al is het motto: back to basic. Het comfort straalt overal vanaf. Oké, we missen een tv of internetmogelijkheden. Maar terug naar de natuur ga je zeker wel. Heerlijk de hele dag buiten zijn, genieten van de bosrijke omgeving. Vervelen hoef je je hier niet. “Twee dagen per week is er voor de kinderen een Kids Club waar bijvoorbeeld broodjes worden gebakken of vliegers worden gemaakt”, vertelt Desirée. Inmiddels is een vader met zijn zoon een balletje op het grasveld voor de Bistro

Bij Outdoors Bistro kun je zomers uitgebreid op het terras lunchen of dineren. Maar ook in de wintermaanden kun je in deze trendy bistro terecht voor verrassende en gezonde (kinder)menu’s.

De fiets mee? In de omgeving van Holten kun je schitterende fietstochten maken door de natuur.

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

45


Go Glamping! In de tweepersoons Luxury Tent staat het bad op pootjes direct naast het bed, in de Family Tents is er een aparte badkamer.

46  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010


luxekamperen.eu In de design kitchenette kun je natuurlijk koken, maar de open-air tented restaurant Boma moet je eigenlijk ook meemaken…

aan het trappen. Even later komen wij hen weer tegen als we een kijkje bij het openlucht restaurant met het kampvuur nemen. Sebaz van 7 jaar zoekt in de as naar overgebleven dennenappels. “Die heb ik gisteravond in het vuur gegooid. Deze neem ik nu mee, kan ik ze vanavond opnieuw in het vuur gooien!” zegt hij enthousiast. Op de vraag hoe deze familie uit Amersfoort het hier vindt, klinkt in koor: “Leuk!”.

Happy Family Sebaz neemt ons mee naar de Family Tent. Trots laat hij de zandbak in de ‘tuin’ zien. Vader Michel opent de tentdeur en Sebaz roept: “Ja, kom maar! De rondleiding gaat beginnen.” Binnen ligt een houten vloer, wat prettig in een tent! “Kijk, hier staat de bank en hier de tafel”, begint Sebaz met kinderlijk enthousiasme. “Hier slaap ik met mijn broer Mex (4 jaar) in het stapelbed, in het grote bed slapen papa en mama en dit is de badkamer… met bad op pootjes. Daar ga ik vanavond in. En hier – hij opent de enige echte deur – is de wc!” Hij knipt het enige echte lampje in de tent aan. Verder verlichting gaat met olielampen. Vader Michel: “’s Avonds hebben wij de olielampen aan, zo gezellig. Eigenlijk kamperen

wij nooit, maar dit luxe kamperen is ideaal. De jongens kunnen lekker buitenspelen en wij hebben ons comfort. Toen ik de tent de eerste keer opende was ik zo verbaasd over de sfeervolle inrichting. Volgend jaar willen wij graag terugkomen, met de hele familie.” Ondertussen worden de foto’s gemaakt en roept moeder Mariëlle: “Zo zijn we echt een Happy Family”. Blij is de familie ook met de kachel in de tent. “Gisteravond was het best fris en hebben we de houtkachel opgestookt. Heerlijk warm! Gewoon luxe en wel alle vrijheid van een camping. De jongens kunnen zelf naar het speelveld met klimrek lopen, waar trouwens ook een kampeerveld is. En vanavond gaan we zeker weer naar het kampvuur, hè Sebaz en Mex”, zegt Michel trots. Hij vervolgt: “De omgeving is ook mooi hoor. We zijn bij een indrukwekkende Canadese begraafplaats geweest. Daar word je wel even stil van. En in Natuurdiorama Holterberg hebben we meer over de natuur rondom de Sallandse Heuvelrug geleerd. Volgende keer nemen we de fietsen mee, want je kunt hier vast hele mooie tochten maken. Nu zijn we met de auto naar de Holterberg gereden én hebben zalig gegeten bij Woody’s Pancakes & Steaks. Ook een aanrader!”

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

47


Go Glamping! Je kunt ook genieten van een diner in de Private Dinner Tent.

Mex en Sebaz op schoot bij papa en mama, voor hun Luxury Family Tent. “Net een Happy Family!”

48  •  CARAVANNEN!  nr 3 - 2010

Sebaz zoekt bij het gedoofde kampvuur in de as naar dennenappels die opnieuw gebruikt kunnen worden. “Die sfeer van gisteravond, met z’n allen rondom het kampvuur, zalig!”, droomt vader Michel verder.


luxekamperen.eu Boma, het openlucht restaurant is iets speciaals! Luxe zitten, in de buitenlucht – met eventueel een heater aan – en genieten van bijvoorbeeld een African Campfire Dinner.

Open-air tented restaurant Dineren bij het kampvuur, dát klinkt niet alleen erg leuk het ís het ook! Het Outdoors Boma Restaurant is een open-air tented restaurant. Beter gezegd; een openlucht restaurant. Schitterend om te zien, leuk om te doen en bovenal een lekkere en mooie mix van culturen in de keuken. Omringd door veel natuurlijk groen genieten van het uitzicht op het kampvuur en bij heldere avonden van de sterrenhemel. Krijg je het fris, dan gaan de heaters gewoon aan of krijg je een warm plaid. Outdoors Boma is een belevenis voor jong en oud en is bij goed weer iedere dag open voor diner. Van een African Campfire Dinner tot barbecue of luxe viergangendiner.

Bij Woody’s is jong en oud de hele dag welkom. Voor steaks en pannenkoeken in alle soorten en maten. Maar ook voor een sandwich, hamburger of frisse salade.

Informatie: Outdoors Lodge luxury tented camp & lodging, Langstraat 6, 7451 ND Holten, tel. 0548 – 364545, www.outdoorsholten.nl

CARAVANNEN!  nr 3 - 2010  •

49


hét

CARAVAN-TIJDSCHRIFT van Nederland

WWW.CAMPINGSHOP.NL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.